"Srbi ništa ne rade i neće da rade"
IZVOR: PRESS
Beograd -- U moru depeša iz američke ambasade zanemarena je jedna, koja mnogo više od praznih političkih priča govori o tome kako Amerikanci vide radne navike u Srba.
U depeši koju je objavio Vikiliks, poslatoj 12. januara 2006, kaže se da većina srpske populacije ima veoma pesimističan pogled na posao, koji je posledica komunističkog režima, kada su plate i doprinosi bili zagarantovani, bez obzira na to koliko - i da li uopšte - radite.
Diplomate smatraju da Srbi vide posao samo kao nužno zlo i da rade jedino da bi preživeli.
"U novom okruženju, posle teške tranzicije, starija generacija i dalje veruje da država treba da izdržava radnika. Mnogi roditelji govore svojoj deci da ne prihvate poslove koji su im 'ispod časti' i na kojima bi morali da rade, zbog novca ili zbog napretka u karijeri. Zato mnoga deca ostaju da žive sa roditeljima sve do zrelih godina", navodi se u depeši.
Oni koji ipak rade, primećuju u ambasadi SAD, mnogo više polažu na novac i status nego na izazove ili osećaj uspeha. Na pamet im ne pada ni da se ostvaruju profesionalno, ako im to neće doneti više novca.
Amerikanci su zabeležili i da postoji diskriminacija po godištu, jer većina firmi želi da zaposli samo mlade ljude.
"Mnogi koji traže posao žale se da su lične veze neophodne za zaposlenje, morate da poznajete nekoga u kompaniji da biste uopšte dobili mogućnost da tamo radite. A različite forme 'fleksibilnog zapošljavanja', poput rada na određeno vreme ili samozapošljavanja su prisutne samo u malom procentu. U ruralnim krajevima i malim gradovima šanse za zaposlenje su praktično nepostojeće, a samo je u Beogradu bolje", piše u depeši.
Ali, i oni koji nađu posao u Beogradu, ubrzo će se uveriti da je cena života u ovom gradu mnogo veća, pogotovo ako iznajmljuju stan.
Mlađe generacije i zaposleni koji su veći deo svog života proveli u privatnim preduzećima, kaže se dalje u depeši, mnogo su otvoreniji za promene i mnogo posvećeniji svom poslu.
Iako bi, prema svim ovim pokazateljima, srpski "proletarijat" trebalo da podigne glas i digne političku tenziju, to se, na veliko čuđenje Amerikanaca, ne događa.
"Dovoljan je samo jedan pogled na beogradsku glavnu pešačku ulicu i videćete buljuk zvanično nezaposlenih mladih ljudi, obučenih po poslednjoj modi, koji pijuckaju kapućino i puše, dok u rukama drže skupocene telefone. Slično je i u noćnom životu: mladi, skockani do kraja, sa svim poslednjim gedžetima, ostaju čitavu noć u gradu. Odakle im novac? Ima nekoliko izvora: pomoć roditelja, rođaka iz inostranstva, neregistrovanih poslova i slično", navodi se u depeši.
Pa, ima i realnih cinjenica ali i omalo USA ideologije.
Istina je da za posao skoro uvek mora da radi veza, da ljudi preko 40 godina tesko (skoro nikako) dolaze do posla. A da ima da se trosi i bez zaposlenja, i to je tacno.
Ideologija je da "većina srpske populacije ima veoma pesimističan pogled na posao, koji je posledica komunističkog režima", "starija generacija i dalje veruje da država treba da izdržava radnika".
Kada bi "komunizam" bio dobro i humano drustvo, sva ona prica o uvodjenju "demokratije i ljudskih prava" bila bi besmislena. Normalno je da drzava treba da brine o radnicima, jer bez nje ni drzava ne bi mogla da postoji i funkcionise. Ovo je tabu u kapitalizmu, jer drugacije ne bi mogli da ekspolatisu rad i radnicko siromastvo, a to im ne ide u prilog.
Navodno, "oni koji ipak rade mnogo više polažu na novac i status nego na izazove ili osećaj uspeha", u Americi ljudima nije bitna plata vec samo napredak u karijeri !?
"Mnogi roditelji govore svojoj deci da ne prihvate poslove koji su im 'ispod časti' i na kojima bi morali da rade, zbog novca ili zbog napretka u karijeri." A koji su to necasni poslovi kojim se napreduje u karijeri? Da nije mozda "ispod casti" da ljudi rintaju kao stoka za 100 evra mesecno?
[ Count Zero @ 11.09.2011. 12:59 ] @
Neću ništa reći, osim - čitajte Arčibalda Rajsa.
Nije se mrdnulo od pre 80+ godina ama ni malo.
[ Ivan Dimkovic @ 11.09.2011. 13:09 ] @
Citat:
DrFill2Good
Normalno je da drzava treba da brine o radnicima, jer bez nje ni drzava ne bi mogla da postoji i funkcionise. Ovo je tabu u kapitalizmu, jer drugacije ne bi mogli da ekspolatisu rad i radnicko siromastvo, a to im ne ide u prilog.
Ne znam samo odakle ti to da je "zastita radnika" nekakav tabu u "kapitalizmu".
Norme koje se ticu prava radnika su u razvijenom svetu danas mahom na nivou ili iznad nivoa kakav je postojao u socijalistickim zemljama. Pod tim normama se smatraju obaveze uplate doprinosa (sa ostrim kaznama za prestup), obavezan penzioni plan, otpremnine u slucaju otpustanja, obavezna zdravstvena osiguranja za zaposlene koje finansira poslodavac bar 50% troskova, zastita zdravlja radnika na radnom mestu, masimalna radna nedelja, pravo na sindikalno udruzivanje, minimalna satnica, garantovani minimalni godisnji odmor, itd... Cak i u "najkapitalistickoj" USA postoje sve ove norme (osim max. radne nedelje za neka zanimanja u nekim USA drzavama).
U nekim zapadnoevropskim drzavama su te norme jos mnogo opsirnije i zapravo su vece nego sto su, recimo, bile u najbolje vreme socijalistickih drzava.
Medjutim "zastita radnika" ne ukljucuje neograniceno besplatno izdrzavanje neradnika - to je obicno ono sto neke buni, posto svako sebe moze smatrati "radnikom" a neki od takvih sto godinama ne rade zamisljaju da je moguce da neko finansira njihov nerad. Neki, takodje, precenjuju vrednost svoga rada pa onda zamisljaju da drzava treba da nadoknadi razliku izmedju realne cene tog njihovog rada i onoga sta oni zamisljaju da treba da dobiju za to...
To je nemoguce i neodrzivo na duze staze - gde god se takve mere uvedu u praksu, drzava ce bankrotirati pre ili kasnije. Mora postojati lnija iznad koje prestaju beneficije osim elementarnih, inace ce se odmah naci gomila ljudi da to zloupotrebi - to je jednostavno deo ljudske prirode.
[ Shadowed @ 11.09.2011. 13:14 ] @
Citat:
DrFill2Good: Ideologija je da "većina srpske populacije ima veoma pesimističan pogled na posao, koji je posledica komunističkog režima", "starija generacija i dalje veruje da država treba da izdržava radnika".
Kada bi "komunizam" bio dobro i humano drustvo, sva ona prica o uvodjenju "demokratije i ljudskih prava" bila bi besmislena. Normalno je da drzava treba da brine o radnicima, jer bez nje ni drzava ne bi mogla da postoji i funkcionise.
Ne radi se tu o brizi tipa ostvarivanju prava radnika vec o brizi tipa da ti drzava obezbedi posao i platu. Takvo obezbedjivanje i postoji, pogledaj samo koliko je ljudi na budzetu a nikakve potrebe za njima i njihovim radnim mestima nema.
Citat:
DrFill2Good: Navodno, "oni koji ipak rade mnogo više polažu na novac i status nego na izazove ili osećaj uspeha", u Americi ljudima nije bitna plata vec samo napredak u karijeri !?
Pa, ne, pogresno si razumeo. Mozes iz Milanchetovih postova dosta videti kakav je odnos prema poslu u USA. Radi se mnogo ali se ide na to da radis ono sto volis i da ti uspeh na poslu predstavlja zadovoljstvo i da zbog toga i imas zelju da radis. To su hteli reci i delimicno su u pravu. Ljudi ovde zaista posao smatraju za nuzno zlo. Medjutim, u pravu su samo delimicno jer ne sagledavaju stvar sire i nije uzeto u obzir da ljudi obicno ne mogu da biraju posao i da rade ono sto niti ih zanima niti vole a takodje im od tog novca zavisi goli opstanak pa je logicno da im je daleko bitniji.
Citat:
DrFill2Good: "Mnogi roditelji govore svojoj deci da ne prihvate poslove koji su im 'ispod časti' i na kojima bi morali da rade, zbog novca ili zbog napretka u karijeri." A koji su to necasni poslovi kojim se napreduje u karijeri? Da nije mozda "ispod casti" da ljudi rintaju kao stoka za 100 evra mesecno?
Ne radi se o plati od 100e nego o bilo kojoj plati jer poenta i nije u samoj plati vec u nevoljnosti da se bilo sta radi za tu platu, koja god da je.
Sa druge strane, zesce smara pozivanje na wikileaks bez ikakvih linkova i sl. Mogu ja sutra da napisem kako su Ameri odlucili da 2014 napadnu Kinu nuklearnim oruzjem i pozovem se na Wikileaks i gomila ce se primiti na to. Jos kad uzmemo u obzir press...
Count Zero - bas tako :)
[ tdusko @ 11.09.2011. 13:21 ] @
To sto je Arcibald Rajs pisao pre 80 godina da smo lenji pokazuje da komunizam nema nikakve veze sa tim. Znaci, bili smo lenji i pre komunizma pa se komunizam zbog toga tako lepo i primio kod nas. Inace, gorepomenuti tvrdi da smo lenji zbog toga sto dok smo vekovima bili pod turcima, svaki dodatan napor pojedinca nije donosio istom nikakvu korist vec samo onome koji je od njega uzimao. Odatle i nedostatak ambicije. Takodje, on veruje da smo lenji i zbog toga sto imamo jako plodnu zemlju tako da sa jako malo rada obezbedjujemo sve sto nam je za zivot neophodno.
[ DrFill2Good @ 11.09.2011. 13:27 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne znam samo odakle ti to da je "zastita radnika" nekakav tabu u "kapitalizmu".
Dobro, mozda nije tabu ali je svakako veoma vruca tema. Za primer - Obamina reforma zdravstvenog sistema. To sto oni pokusavaju u socijalizmu se podrazumevalo, i mnogo vise od toga.
Citat:
Norme koje se ticu prava radnika su u razvijenom svetu danas mahom na nivou ili iznad nivoa kakav je postojao u socijalistickim zemljama.
Verovatno si u pravu, jedino sto komunizam vise nije "u igri" zadnjih 20 godina.
Citat:
Medjutim "zastita radnika" ne ukljucuje neograniceno besplatno izdrzavanje neradnika - to je obicno ono sto neke buni, posto svako sebe moze smatrati "radnikom" a neki od takvih sto godinama ne rade zamisljaju da je moguce da neko finansira njihov nerad.
To je nemoguce i neodrzivo na duze staze - gde god se takve mere uvedu u praksu, drzava ce bankrotirati pre ili kasnije. Mora postojati lnija iznad koje prestaju beneficije osim elementarnih, inace ce se odmah naci gomila ljudi da to zloupotrebi - to je jednostavno deo ljudske prirode.
Slazem se, to i jeste jedan od razloga sloma komunizma (utopijsko samoupravljanje). Korupcija i nepotizam su takodje bitni razlozi. Umesto da se otklanjaju mane ukinut je sistem a uveden/vracen losiji. Naravno, mane su ostale.
Citat:
Count Zero: Neću ništa reći, osim - čitajte Arčibalda Rajsa.
Odnosno, vratili smo se na stanje od 80+ godina unazad.
[ DrFill2Good @ 11.09.2011. 13:32 ] @
Citat:
tdusko: To sto je Arcibald Rajs pisao pre 80 godina da smo lenji pokazuje da komunizam nema nikakve veze sa tim. Znaci, bili smo lenji i pre komunizma pa se komunizam zbog toga tako lepo i primio kod nas. Inace, gorepomenuti tvrdi da smo lenji zbog toga sto dok smo vekovima bili pod turcima, svaki dodatan napor pojedinca nije donosio istom nikakvu korist vec samo onome koji je od njega uzimao. Odatle i nedostatak ambicije. Takodje, on veruje da smo lenji i zbog toga sto imamo jako plodnu zemlju tako da sa jako malo rada obezbedjujemo sve sto nam je za zivot neophodno.
Lenjost kod Srba je na nivou urbane legende, interesantno koliko su Srbi vredni kao gastarbajteri. Ono sto je na mene ostavilo mnogo jaci utisak jeste srska kvazi elita koja upravlja zemljom. Oduvek je to bio i ostao nas problem.
[ DrFill2Good @ 11.09.2011. 13:41 ] @
@Shadowed
Sam tekst sadrzi protivrecnost, tj. nelogicnost. Srbi nece da rade a i ako hoce "moraju da potegnu veze" da bi se zaposlili.
Inace, uvek je zelja za poslom bila egzistencijalne prirode. Suprotno tome je volontiranje u onome sto volis da radis. Gde smo mi Srbi u tome, volontiramo iz egzistencijalnih razloga?
Primer - jednom inzenjeru danas visina plate zavisi od firme u kojoj radi. U jednoj firmi ima platu 300 eura a u drugoj 1500 eura (u toj istoj firmi spremacica ima platu 300-400 eura), za isti posao. Da li ce obojica da rade istim entuzijazmom?
[ llux @ 11.09.2011. 13:49 ] @
Moze li neko da mi potvrdi da su u inostranstvu zaista sve ulice puste i da nigde nikog nema? Meni je to nezamislivo da je veliki grad pust? Kazu, za razliku od srbije, svi su na radnim mestima.
Samo u srbiji mozes videti ljude na ulicama i u bastama?
A sto se tice lenjosti, pa sad ispade da kada bismo radili po 2 smene, imali bismo svi zapadni standard? A gde se to traze toliki radnici da ima posla po ceo dan za sve nas? Koliko vidim, ima i previse rada, pa otpustaju.
[ Shadowed @ 11.09.2011. 14:03 ] @
Citat:
DrFill2Good: Lenjost kod Srba je na nivou urbane legende, interesantno koliko su Srbi vredni kao gastarbajteri.
Pa, nije ta lenjost 100% rasirena. Nije apsolutno svaki Srbin lenj. A gastarbajteri su upravo oni koji nisu lenji jer inace ne bi ni mogli biti gastarbajteri.
[ vaske71 @ 11.09.2011. 14:18 ] @
Pa sad radimo garant 10x vise nego bilo ko sa zapada a motiv za to jesu pare. Problem ove drzave jesu drzavno placena radna mesta .Inace dolazili su kod nas cesce amerikaneni, odnosno predstavnici BF Goodrich-a (sada takodje deo Mislena kao i mi ) i divili se nasim rezultatima i dok nas nije kupio Mislen .Tako da te isprazne price mogu vezati macki o rep .Deder daj ti radnoj snazi po 1000 eura danas pa da vidis kako sve prsti ...
Ja ne pisem ovo da bi eto tek nesto napisao u postu vec sam svedok tih desavanja . Dovedite vi bilo kog amerikanena i stavite ga uz masinu sa nasim radnikom - verujem da ce amerikanen pasti u nesvest barem dva puta u toku smene - smem cak i da se kladim u to u celu platu ako treba ...
[ Odin D. @ 11.09.2011. 14:40 ] @
Citat:
Shadowed:Sa druge strane, zesce smara pozivanje na wikileaks bez ikakvih linkova i sl.
DrFill2Good:
Istina je da za posao skoro uvek mora da radi veza, da ljudi preko 40 godina tesko (skoro nikako) dolaze do posla. A da ima da se trosi i bez zaposlenja, i to je tacno.
'Veza' je nešto što se u normalnom svetu zove preporuka, i to nije ništa čudno niti loše samo po sebi. Loše je ako se neko bez kvalifikacija a putem preporuke zaposli u preduzeću, ali to se obično dešava u državnim preduzećima/ustanovama, gde neko ko hoće da radi, gradi karijeru i napreduje baš i nema šta da traži...
Citat:
DrFill2Good:
"Mnogi roditelji govore svojoj deci da ne prihvate poslove koji su im 'ispod časti' i na kojima bi morali da rade, zbog novca ili zbog napretka u karijeri." A koji su to necasni poslovi kojim se napreduje u karijeri? Da nije mozda "ispod casti" da ljudi rintaju kao stoka za 100 evra mesecno?
Nijedan posao nije ispod časti. Ako si bez posla, a ne možeš da pronađeš nijedan drugi posao, onda treba da prihvatiš i taj gde se rinta po ceo dan za 100 evra mesečno. Ako ti je to jedini izbor, problem je verovatno u tebi tj. radniku samom. I tu postoje dve solucije: da prihvatiš realnost i nadaš se da će ti plata rasti porastom standarda (ali će uvek biti jednako bedna), ili da uradiš nešto po tom pitanju i stekneš neke druge kvalifikacije koje će ti obezbediti bolje plaćeni posao.
OK, nisam otvarao, posto je kopirano ovde, ali inace je ono sto sam napisao cesto slucaj.
[ 3way @ 11.09.2011. 14:51 ] @
Citat:
vaske71: Problem ove drzave jesu drzavno placena radna mesta.
Problem je sto gomila mladih jednostavno nece da radi. S jedne strane nece da rade za 'male pare', a sa druge zickaju za pivo od roditelja...Sto je najgore takvih nije malo, ima ih pun k...
Izgovori su uglavnom: "Meni da bude sef neko sa osnovnom skolom?, Da radim za 200e?" i slicno...
[ konislav @ 11.09.2011. 14:56 ] @
Nije mi jasno zasto je bitno sta o tome pise neki namenski izmisljena(stvorena) propagandna web strana (mislim na wikileaks).
Zasto bi morali da budemo kao Amerikanci. Nama samo organizacija ne valja, kad bi se malo samo promenila organizacija rada i podela dobiti, mi bi bili Amerika i za Amerikance i za ostale. Nije tacno da je nas narod lenj, samo je problem sto bi neko da nam menja totalno navike i da od nas napravi robote. Ne vidim potrebu da se radnik maksimalno iskoristava samo da bi neko natrupao sto vece bogatstvo.
Osnova problema lezi u sledecih nekoli razlika izmedju nas i njih:
- mi nismo preplaseni -- za razliku od americkog sistema gde se siroke narodne mase stalno drze pod strahom da ce im se nesto strasno desiti ako ne rade, mi ovde nemamo taj problem.
- po nasoj mentalnoj matrici mi polu pristupamo udarnicki, ulazemo maksimum, zavrsavamo ga i onda bi da sednemo i pricamo. Kod Amerikanaca moras non-stop da glumis kako nesto radis i kako si mnogo zauzet i mnogo umoran, da bi film bio uspesan kako nisi bez osnove uzeo platu jer te placa po satu. Ja sam taj problem osetio na svojoj kozi dok nisam shvatio u cemu se razlikujemo i gde je uzrok problema.
Zasto su gasterbajteri vredni, zato sto su otisli u sistem koji im namece nacin rada svojsteven toj drzavi, prvo ih uplasis gubitkom posla i posle mozes da ga jases.
Da ne bude zabune u vezi straha, ne tera te niko tamo batinama da radis. Jednostavno smisljen je sistem koji te tera da kupujes nesto sto ti realno ne treba, da trpas nnesto sto nicemu ne sluzi i tako te stavlja u masinu da moras da radis jer ces mnogo lako izgubiti sve ako ne radis. da se ovo ne bi pretvorilo u temu mi vs Amerika, ne bih dalje da sirim pricu.
jednostavno mi nismo lenji (kao nacija), mozda sam ja lenj, ali celokupno gledano ne bih se slozi. Inace ja sam sa svojom lenjoscu imao bolji ucinak od ovih vrednijih.
[ konislav @ 11.09.2011. 15:08 ] @
Citat:
ventura: Nijedan posao nije ispod časti. Ako si bez posla, a ne možeš da pronađeš nijedan drugi posao, onda treba da prihvatiš i taj gde se rinta po ceo dan za 100 evra mesečno. Ako ti je to jedini izbor, problem je verovatno u tebi tj. radniku samom. I tu postoje dve solucije: da prihvatiš realnost i nadaš se da će ti plata rasti porastom standarda (ali će uvek biti jednako bedna), ili da uradiš nešto po tom pitanju i stekneš neke druge kvalifikacije koje će ti obezbediti bolje plaćeni posao.
Ovde se ne bih slozi NIKAKO sa ovom teorijom/stavom. Ako ja nemam posla i zivim na rubu siromastva, lisen onoga sto mi je potrebno. Ne vidim potrebu da idem da radim za mizernu platu kojom cu opet da budem lisen svega. Probacu da nadjem nacin da prezivim (svakako zivim mizerno) i necu sebe da naprezem i stavljam u situaciju da radim kao vo za slamu.
Ova teorija je jako zastupljena na ovim prostorima i forsiraju je ovi koji bi da za nista para dobiju radnu snagu koju ce maksimalno iskoristavati. Kad bi se svest promenio, a promenice se pa ne bude voljnih da rade za 100 eura, onda ce i onaj sto daje platu da se malo odrekne svoje dobiti pa ce platu malo povecati jer ce ostati bez radnika.
[ anon70939 @ 11.09.2011. 15:18 ] @
ima uvek ljudi koji rade i besplatno, nadajuci se da ce im nekada to biti isplaceno. Koliko puta sam cuo za neke firme koje nisu isplatile radnicima plate godinama
[ konislav @ 11.09.2011. 15:24 ] @
Citat:
CoyoteKG: ima uvek ljudi koji rade i besplatno, nadajuci se da ce im nekada to biti isplaceno. Koliko puta sam cuo za neke firme koje nisu isplatile radnicima plate godinama
Znam za to i to nikad nisam mogao da razumem. Zasto bi neko platio nekome ako ne mora?
[ 3way @ 11.09.2011. 15:24 ] @
Citat:
konislav: Ako ja nemam posla i zivim na rubu siromastva, lisen onoga sto mi je potrebno. Ne vidim potrebu da idem da radim za mizernu platu kojom cu opet da budem lisen svega. Probacu da nadjem nacin da prezivim (svakako zivim mizerno) i necu sebe da naprezem i stavljam u situaciju da radim kao vo za slamu.
To je ok. Ali sta ako upraznjavajuci takav stav maltretiras druge ljude oko sebe? Ako pozajmljujes ( ili uzimas ) pare od njih da bi zadovoljio neke potrebe, a pritom odbijas da radis?
[ 3way @ 11.09.2011. 15:26 ] @
Citat:
konislav: Znam za to i to nikad nisam mogao da razumem. Zasto bi neko platio nekome ako ne mora?
Kako to mislis "ne mora"? Ako radis negde, ako ste se dogovorili da jedan radi, a drugi placa, taj mora da plati.
[ konislav @ 11.09.2011. 15:35 ] @
Citat:
3way: Kako to mislis "ne mora"? Ako radis negde, ako ste se dogovorili da jedan radi, a drugi placa, taj mora da plati.
Mora, osim u slucajevima kad ne mora. Moranje se sprovodi strahom od sankcije. Ako neko ne isplacuje platu i niko mu nista ne uradi zbog toga, onda on vremeno prestaje da MORA i prelazi u stanje "ako mu je volja".
Ti postujes saobracajne propise zato sto se bojis kazne ili posledice. kad bi znao da te niko nece kazniti, cisto sumnjam da ces bas mnogo brinuti za ogranicenje brzine ili gde parkiras auto.
[ 3way @ 11.09.2011. 15:40 ] @
Citat:
konislav: Ti postujes saobracajne propise zato sto se bojis kazne ili posledice.
Ne, ja postujem saobracajne propise zato sto sam ja deo tog sistema koji se zove saobracaj i uredjen je nekim pravilima u cilju normalnog fukncionisanja.
E, ali posto ovde nisam u pitanju ja, nego gomila drugih koji postuju saobracajne propise bas zbog straha od posledice ( odnosno isplacuju plate ) dolazimo do problema.
[ konislav @ 11.09.2011. 15:45 ] @
U cemu je problem, ako ti nije tesko pojasni mi sta si hteo reci.
[ Ivan Dimkovic @ 11.09.2011. 15:57 ] @
Btw, ja ne znam zasto bi se iko uzbudjivao oko internih diplomatskih depesa izmedju ambasade i MIP-a.
Na kraju krajeva - svako zivi i radi za sebe pre svega. Pojedinac ne moze promeniti "narod" vec samo moze da radi na sebi.
E, sad, ako je nekome stil zivota takav da gleda da sto manje radi pa cak i ako to ukljucuje zivot na tudjoj grbaci... ne vidim sta tu moze da promeni nekakvo sablaznjavanje i samospaljivanje... takve stvari jedino moze da promeni eventualna promena okolnosti koja bi takav zivot ucinila neprakticnim ili nemogucim.
[ Marenović Slaviša @ 11.09.2011. 15:58 ] @
Citat:
3way: To je ok. Ali sta ako upraznjavajuci takav stav maltretiras druge ljude oko sebe? Ako pozajmljujes ( ili uzimas ) pare od njih da bi zadovoljio neke potrebe, a pritom odbijas da radis?
Konislave, vec je rekao, ali ti nisi video ili nisi hteo komentarisati?
Da li stvarno opravdavas nerad radi gore navedenog?
P.S. Jesi li procitao Arcibalda Rajsa?
[ anon70939 @ 11.09.2011. 15:58 ] @
Citat:
konislav: Znam za to i to nikad nisam mogao da razumem. Zasto bi neko platio nekome ako ne mora?
Ni ja nikada nisam mogao da razumem kao ni ti, ali mozda zato sto smo imali srece ili ko zna cega, da nikada ne upadnemo u njihovu situaciju...
[ 3way @ 11.09.2011. 16:04 ] @
Citat:
konislav: U cemu je problem, ako ti nije tesko pojasni mi sta si hteo reci.
Problem je u tome sto kod nas poslodavac opusteno moze da drzi zaposlenog i da mu ne plati , iako ga na to uslovljava zakon i ugovor sa zaposlenim, a ne tamo neki moral.
[ p3j4 @ 11.09.2011. 16:24 ] @
Mislim da se u onom izveštaju, a i generalno u diskusiji previđa činjenica da je Srbija podeljena na dve grupe, klase, kako god, a u fokusu je samo jedna.
Jedni, neprivilegovani, su oni koji MORAJU da rade za BILO KOJU PLATU da bi preživeli.
Drugi, privilegovani, su oni koji NE MORAJU da rade da bi preživeli, a ne moraju jer ih neko sa strane pomaže. Najčešće je to neka tetka iz Nemačke, stric iz Australije ili pak roditelji. I to su ti koji pričaju da neće da rade za 200 EUR, da im je to ispod časti, da neće da ih zli kapitalista izrabljuje i ostale socijalističke krilatice i gluposti. Oni prvi nemaju takav luksuz i pristaju da rade za bilo koju platu, na poslu se najčešće dodatno zalažu, jer im je cilj da sačuvaju posao, a samim tim i egzistenciju. I zato ćete ove prve teško videti u toku dana kako sede po kafićima, šetaju najnovije modele mobilnih telefona, garderobu i ostale ovdašnje statusne simbole. To je karakteristično za ove druge, privilegovane i izdržavane, a njih je ipak čini mi se mnooogo manje. Oni su samo uočljiviji i glasniji. Pogrešno je onda zbog takvih generalizovati celu populaciju.
E sad, kada bi nekim čudom volšebno presušili devizni prilivi od dijaspore (cca 4 milijarde eur/godišnje) mislim da bi ovi iz druge grupe silom prilika vrlo brzo prešli u prvu. Pa, kada bi svako živeo i zavisio isključivo od SVOG rada, vrlo brzo bi se to počelo smatrati normalnim, i onda bi se ti isti likovi što danas zakeraju i pljuju po zlim poslodavcima i poslovima od 200 evra, za te iste poslove otimali.
Ipak mislim da, obzirom kako stvari stoje, od ovakve vrste otrežnjenja/ozdravljenja u dogledno vreme nema ništa... najpre zbog ogromnih dotacija dijaspore, kretenizacije mladih od strane roditelja ("da se ne muči dete"TM i sl.), a onda i zbog trulog sistema ovde, gde i dalje, solidnom broju parazita svira (državni) radio, radili oni nešto ili ne, a da stvari budu gore, baš to predstavlja svojevrstan model uspeha u životu o kom maštaju mnogi mladi ljudi.
edit: typos
[Ovu poruku je menjao p3j4 dana 11.09.2011. u 17:44 GMT+1]
[ anon70939 @ 11.09.2011. 16:33 ] @
A zasto? Sad mi pade na pamet...
Opet pominjem Svajcarsku i Francusku, ali samo zato sto sam neko vreme kratko bio tamo.
Drzava je opet glavni krivac za to. A zasto? Zato sto nam je socijalna pomoc takva kakva jeste.
Prijatelj jedan iz Francuske zivi od socijalne pomoci. Prima 500-600E i socijalno mu placa polovinu stana i valjda neki deo rezija. Eto, on ne mora da radi besplatno, niti mora da prihvata platu od 900E, kad nece ziveti ni malo bolje nego sto zivi kada je na socijalnom.
Kada bi kod nas bilo socijalno takvo, da ako si nezaposlen dobijas onda od socijalnog 150-200E + neke druge pomoci, zasto bi onda radio za nekog za te iste pare, ili cak i malo vece?
U Svajcarskoj, moj bivsi cimer je ziveo od socijalnog, ali mi nikada nije rekao koliku sumu dobija. Uglavnom znam da je strahovao kada ce mu uleteti u stan neka drzavna sluzbenica da proveri raznorazne detalje, od toga sta kupuje, sta ima i slicno... Dodje bar jednom mesecno uzme mu pristigle racune i plati.
Verovatno normalan covek nikada ne bi pristajao na ovakav zivot kad bi imao sansu da radi i zaradjuje normalan novac kod nekog.
Ova dvojica koje sam naveo nisu bas primeri "odlicnih gradjanina", ali sam ih naveo kao primer da znam da mogu da zive sasvim solidno od socijalnog, bolje vecina ljudi u Srbiji.
Neka meni socijalno ponudi 200E sada, dajem otkaz odmah sutra i necu raditi za 300E. Verovatno kako ja, tako i vecina ljudi, pa ce poslodavci morati podici svoje plate, da bi me namamili da radim za njih. Jbg, hocu i ja na more, planine, a od socijalnog ne bih mogao to. Doduse ne mogu ni sad...
[ anon70939 @ 11.09.2011. 16:37 ] @
@p3j4
upravo tako!!!
I verujem da vecina ovde uspesnih biznismena, poput pojedinih clanova foruma, su svojom sposobnoscu, bez ikakve pomoci rodbine, politicke partije ili cega vec, danas postali uspesni beznismeni. Nisu nista nasledili, vec su cak izrasli iz takvih porodica koje su radile za manje od 200E. I zato se sada zgrazavaju pri pomisli da rade za nekog za 200E
[ Isak666 @ 11.09.2011. 16:43 ] @
Wikileaks je kao neka baba koja tracara po selu, odprilike su toliko bitne informacije.
[ Braksi @ 11.09.2011. 16:51 ] @
i ja sam bio jedan iz one americke depese. Dobro, nisam ima mobilni i nisam visio po kaficima, ali sam studiruckao i grebo se kod matoraca za cigare i da izadjem do grada i odem sa dev. na more. Nije mi padalo na pamet da radim za 150E, bas kao sto ni Gejtsov sin ne bi radio bas svasta i za bilo koje pare, posto - ne mora.. Problem je nastao kad meni nije bilo dovoljno 150E, a roditelji nisu mogli da mi daju vise, kao ni moja unistena drzava. Onda sam imigrirao gde mi je plata bila 1150E i kraj price. Sad ne samo da ne uzimam pare od roditelja vec mogu i da ih pomognem ako zatreba, a ne treba falabogu.
I sad kao Srbi su lenj narod ! Koja glupa generalizacija.
U celom belom svetu imate krivu ponude i potraznje radne snage. Na jednoj osi je broj radnika, a na drugoj nadnica. Gde se ukrste to je ravnoteza. As simple as that.
[ konislav @ 11.09.2011. 17:47 ] @
Citat:
Marenović Slaviša: Konislave, vec je rekao, ali ti nisi video ili nisi hteo komentarisati?
Da li stvarno opravdavas nerad radi gore navedenog?
P.S. Jesi li procitao Arcibalda Rajsa?
Ako neko nadje nacina da podmiruje svoje potrebe, da li ce to biti tako sto ce ga roditelji izdrzavati, da li pozajmljivanjem ili nekim trecim nacinom nebitno i niko mu od onih koji mu daju pare ne prigovara i ne uskracuje davanja, onda ne vidim sta je sporno u tome. Problem bi bio ako se nekome otima na silu, uz pretnju ili batine. Ovako ne vidim u cemu je problem
Ja ne prihvatam da radim za 200 eura, ne prihvatam da radim ni za vecu platu ako mi ta plata ne obezbedjuje egzistenciju. Zato sam odabrao posao koji od mene trazi maksimalno naprezanje i velik rizik, ali mi donosi dobru zaradu. Imam dobro zdravlje, nisam plasljiv i volim rizicne poslove. Neko nema dobro zdravlje ili je plasljiv pa ne moze da radi taj posao, ali ne zameram nikome sto nece da radi ako mu se moze da ne radi.
Vecina tih Amerikanaca koji se cude tome kad bi pronasli nacin da nista ne rade i podmiruju svoje potrebe istog momenta bi napustili posao. samo je sve malo drugacije postavljeno pa im to ne polazi od ruke. Ja sam radio sa Amerikancima koji su se opredelili za nacin zivota da u jednom vremenskom razdoblju rade rizican posao, a da posle neko vreme ceo dan nista ne rade.
Ako ja imam nacina da dodjem do 200 eura bez muke, koji bi ti razlog naveo kao motiv da odem i radim za tih 200 eura.
Mozda postoji jedna grupa ljudi koji bi da idu na posao i ako im te pare nista ne znace, znam nekoliko primera. Moja zena na primer je prosvetni radnik i nema mnogo tezak posao, ide na posao da bi izasla od kuce da ubije vreme da se posle toga vidi sa prijateljicama i otisla na kafu iako vise potrosi mesecno na cipele, garderobu i sminku za odlazak na taj posao. To joj dodje kao razonoda, kao ubijanje vremena. Imam jos nekoliko zena mojih prijatelja koji idu na posao da ubiju vreme.
[ 3way @ 11.09.2011. 18:52 ] @
Citat:
konislav: Ako neko nadje nacina da podmiruje svoje potrebe, da li ce to biti tako sto ce ga roditelji izdrzavati, da li pozajmljivanjem ili nekim trecim nacinom nebitno i niko mu od onih koji mu daju pare ne prigovara i ne uskracuje davanja, onda ne vidim sta je sporno u tome. Problem bi bio ako se nekome otima na silu, uz pretnju ili batine. Ovako ne vidim u cemu je problem
Nema problema, osim sto ga to deklarise kao lenstinu i dzabalebarosa.
[ konislav @ 11.09.2011. 19:14 ] @
Citat:
3way: Nema problema, osim sto ga to deklarise kao lenstinu i dzabalebarosa.
To nije nikakav realan problem, to je vise stvar predrasuda ili sta ti ja znam, nego realan problem za tog pojedinca. Ako taj lenstina ima ovaj mesec prihod po bilo kojoj osnovi dovoljan da njemu obezbedjuje pristojan zivot onda taj neko nema realan problem sto ces ga ti ili neko drugi nazivati ili smatrati lenstinom. Veci problem ima onaj ko ide na posao, a od svoje plate/prihoda sebi ne moze obezbediti pristojnu egzistenciju.
[ 3way @ 11.09.2011. 19:17 ] @
Normalno da nije problem, to je stvar dostojanstva. Neko ce ceo zivot da ostane grebator, a neko ce da se pomuci.
[ Braksi @ 11.09.2011. 19:20 ] @
Citat:
Nema problema, osim sto ga to deklarise kao lenstinu i dzabalebarosa.
sto njega izuzetno traumira.
Uzgred nikad ne bih savetovao svom detetu da radi ispod nadnice osim ako naravno to ne bi bilo nesto sto mu doprinosi karijeri i strucnosti tipa stage i dr. Ali da rinta za nekog to ne dolazi u obzir. Pre bih mu ja izmislio neki posao i davao dzeparac dok ne nadje nesto bolje. Naravno, ako bas hoce, neka mu.
+
malo mi je muka od gorepomenutog teksta Arcibalda Rajsa koji se po potrebi citira kao sveto pismo. Rajs jeste dosta uradio za srpski narod i za to mu veoma hvala, ali da onako deli lekcije i to verovatno iznerviran jer je bio zrtva nekih intriga to nek malo izvine. Tim pre sto on dolazi iz jednog lihvarskog naroda koji je za 700 godina apsolutnog mira uspeo da napravi savrsen sat i sir. Video bih ja njegove Svajcarce kako bi se ponasali da su onakva stradanja preziveli.
[ DrFill2Good @ 11.09.2011. 19:23 ] @
Citat:
3way: Nema problema, osim sto ga to deklarise kao lenstinu i dzabalebarosa.
To bi bila ocena tipicnog materijaliste kome je novac zivotni smisao, kao npr sto je ameriski stil zivota. Nasuprot tome postoji hedonizam, odnosno smisao zivota je uzivati u njemu a ne robovati gospodaru zvanom novac.
[ Miroslav Jeftić @ 11.09.2011. 19:26 ] @
Citat:
p3j4: Mislim da se u onom izveštaju, a i generalno u diskusiji previđa činjenica da je Srbija podeljena na dve grupe, klase, kako god, a u fokusu je samo jedna.
Jedni, neprivilegovani, su oni koji MORAJU da rade za BILO KOJU PLATU da bi preživeli.
Drugi, privilegovani, su oni koji NE MORAJU da rade da bi preživeli, a ne moraju jer ih neko sa strane pomaže. Najčešće je to neka tetka iz Nemačke, stric iz Australije ili pak roditelji. I to su ti koji pričaju da neće da rade za 200 EUR, da im je to ispod časti, da neće da ih zli kapitalista izrabljuje i ostale socijalističke krilatice i gluposti. Oni prvi nemaju takav luksuz i pristaju da rade za bilo koju platu, na poslu se najčešće dodatno zalažu, jer im je cilj da sačuvaju posao, a samim tim i egzistenciju. I zato ćete ove prve teško videti u toku dana kako sede po kafićima, šetaju najnovije modele mobilnih telefona, garderobu i ostale ovdašnje statusne simbole. To je karakteristično za ove druge, privilegovane i izdržavane, a njih je ipak čini mi se mnooogo manje. Oni su samo uočljiviji i glasniji. Pogrešno je onda zbog takvih generalizovati celu populaciju.
E sad, kada bi nekim čudom volšebno presušili devizni prilivi od dijaspore (cca 4 milijarde eur/godišnje) mislim da bi ovi iz druge grupe silom prilika vrlo brzo prešli u prvu. Pa, kada bi svako živeo i zavisio isključivo od SVOG rada, vrlo brzo bi se to počelo smatrati normalnim, i onda bi se ti isti likovi što danas zakeraju i pljuju po zlim poslodavcima i poslovima od 200 evra, za te iste poslove otimali.
Ipak mislim da, obzirom kako stvari stoje, od ovakve vrste otrežnjenja/ozdravljenja u dogledno vreme nema ništa... najpre zbog ogromnih dotacija dijaspore, kretenizacije mladih od strane roditelja ("da se ne muči dete"TM i sl.), a onda i zbog trulog sistema ovde, gde i dalje, solidnom broju parazita svira (državni) radio, radili oni nešto ili ne, a da stvari budu gore, baš to predstavlja svojevrstan model uspeha u životu o kom maštaju mnogi mladi ljudi.
Odlično rečeno Kao što reče Vaske, ima ljudi koji krvavo rade i to za mizeran novac i ćute... njih niko i ne pominje. Što reče moj profesor filozofije, ako ima 1000 belih labudova i jedan crn, ne možete reći da su svi labudovi beli
A uzgred, da bi neko kupio polovan mobilni/skinut sa mreže ili šta već, i cevčio jedno piće/kafu u kafiću ko zna koliko dugo, ne znači da je ne znam koliko lovaran
[ konislav @ 11.09.2011. 19:30 ] @
Grebator je nesto sasvim drugo, dostojanstvo je nesto sasvim trece, Nema to veze sa ovim o cemu se ovde govori/pise.
Ako ja ili neko drugi na kladjenu ovaj mesec zaradi 200-300 eura, koj bi bio moj motiv da idem na posao za 300 eura 22 dana u mesecu.
Ako ja ili neko drugi uspe da ovaj mesec preproda jedan utomobil i zaradi 200-300 eura, koj bi bio motiv da idem na posao.
Ako sam ja orocio pare u banci i dobijem tih 200-300 eura, zasto bi imao potrebe da idem na posao svaki dan.
Ako mi neko salje/ daje tih 200-300 eura zato sto me voli, zasto bi ja isao na posao.
Takodje ne razumem po cemu si moralno ispravniji od bilo koga ovde nabrojanog.
Ova tvoja teza me podseca na onu suplju pricu koja se stalno okrece kad neko od nasih sportista ne postigne rezultate na takmicenju i ne bude pobednik. Onda ga njegovi obozavaoci proglase "moralnim pobednikom", sta ovi drugi sto su pobedili su nemoralni, ali jeino ovaj nas je moralno ispravan
[ 3way @ 11.09.2011. 19:30 ] @
Citat:
DrFill2Good: To bi bila ocena tipicnog materijaliste kome je novac zivotni smisao, kao npr sto je ameriski stil zivota. Nasuprot tome postoji hedonizam, odnosno smisao zivota je uzivati u njemu a ne robovati gospodaru zvanom novac.
Kako mislis da uzivas u zivotu, ako nemas novac?
[ 3way @ 11.09.2011. 19:31 ] @
Citat:
konislav: Grebator je nesto sasvim drugo, dostojanstvo je nesto sasvim trece, Nema to veze sa ovim o cemu se ovde govori/pise.
Pomesao si nesto. U nabrojanim primera ne diras nikoga, nego se sam snalazis.
[ konislav @ 11.09.2011. 19:36 ] @
A u kojim to primerima koje sam naveo diram nekoga, pa me ti nazivas grebatorom. Gde sam ja naveo primer da trebas dirati nekoga. Ja sam jos na pocetku rekao, ako ne uzimas pare od nekoga na silu, vec do para dolazim na lak nacin, zasto bi morao da idem na posao.
U vezi toga sam te pitao sta je sporno ako neko dolazi do para ovako ili onako i ne zeli da radi za tu istu sumu.
[ DrFill2Good @ 11.09.2011. 19:37 ] @
Citat:
3way: Kako mislis da uzivas u zivotu, ako nemas novac?
Upravo tako, ako mi je novac nebitan ne moram da se opterecujem njime.
[ 3way @ 11.09.2011. 19:39 ] @
Citat:
konislav: A u kojim to primerima koje sam naveo diram nekoga, pa me ti nazivas grebatorom. Gde sam ja naveo primer da trebas dirati nekoga. Ja sam jos na pocetku rekao, ako ne uzimas pare od nekoga na silu, vec do para dolazis na lak nacin, zasto bi morao da idem na posao.
Evo ovde si rekao:
Citat:
Ako neko nadje nacina da podmiruje svoje potrebe, da li ce to biti tako sto ce ga roditelji izdrzavati, da li pozajmljivanjem ili nekim trecim nacinom nebitno i niko mu od onih koji mu daju pare ne prigovara i ne uskracuje davanja, onda ne vidim sta je sporno u tome.
Ko to radi - taj je grebator, stvar je vrlo prosta.
A i ne znam zasto si se osetio prozvanim, uopste nisam govorio o tebi.
[ konislav @ 11.09.2011. 19:46 ] @
Citat:
3way: Kako mislis da uzivas u zivotu, ako nemas novac?
Imas novac za uzivanje, ali nemas potrebe za trpanjem bogatstva i kupovinu necega sto ti nicem ne sluzi osim sto zadovoljava neke socijalne stereotipe i naopako propisane norme.
Zasto bi ja morao da kupujem auto od 30000 eura, ako mi vrsi posao i sasvim sam zadovoljan autom od 15000 eura.
Zasto bi ja morao da pravim kucu ili kupujem stan od 200m2, kad meni sasvim vrsi posao ovaj stan od 85m2 koji sad koristim.
Zasto bi ja morao da idem u nekakav restoran gde ce me neko tretirati idiotom i prodavati mi g*ovno od severno africkog kolibrija za 200 eura po porciji, kad je to cist idiotizam.
To je ta razlika izmedju mentalne matrice jednog Amerikanca i nas ovde (koji ne bi da budemo Amerikanci). Njima je sistem usadio u glavu da nikad nije dosta, da se mora steci jos, raditi jos, imati jos. U suprotnom pocinje propast sveta, ako covek nije upregnut kao vo, onda je opasan, slobodan je, ne boji se i pocinje da razmislja drugacije.
[ konislav @ 11.09.2011. 19:49 ] @
Citat:
3way: Ko to radi - taj je grebator, stvar je vrlo prosta.
A i ne znam zasto si se osetio prozvanim, uopste nisam govorio o tebi.
To je zato sto si ti tako umislio ili te neko krivo informisao.
Zato sto sam ja taj sto po ceo dan sedi i z*ajebava se i propagira ljudima da je bolje dzabe sedeti , nego dzabe raditi. Ja podrzavam i branim stav da nema potrebe ici na posao ako od tog posla ne mozes pristojno ziveti.
[ p3j4 @ 11.09.2011. 20:00 ] @
Citat:
Braksi:Ali da rinta za nekog to ne dolazi u obzir. Pre bih mu ja izmislio neki posao i davao dzeparac dok ne nadje nesto bolje.
Tako je!
Bolje da mu ti tutneš koju novčanicu u džep, nađeš dobar posao (po mogućnosti u državnoj službi)... "da se ne muči dete"TM, nego da ga ostaviš da se sam bori i postane svoj čovek.
Upravo tako razmišlja (pre)veliki broj roditelja u na ovim prostorima.
I tako dobiješ kretena koji nema pojma o životu, ne ceni to što ima, a nema pojma i ne ceni jer se nikad nizašta u životu nije pomučio.
Evo jednoga od takvih, ljubi ga majka
[ DrFill2Good @ 11.09.2011. 20:01 ] @
Citat:
konislav: Imas novac za uzivanje, ali nemas potrebe za trpanjem bogatstva i kupovinu necega sto ti nicem ne sluzi osim sto zadovoljava neke socijalne stereotipe i naopako propisane norme.
Moze i tako da se tumaci ali ...
Citat:
Čoveku pripada samo ono što je sadašnje te stoga treba uživati od danas do sutra, jer je nada u neko buduće dobro uvek povezana s nemirom uzrokovanim neizvesnošću sudbine. Bitno je da čovek dominira užitkom, a ne obrnuto.
Ako bi novac bio sredstvo za dostizanje uzitka postojala bi i briga da novca ne ponestane, pa samim tim ni dozivljaj ne bi bio potpun.
Ne kazem da je ovo formula zivota, ali to sigurno nije ni vecita trka za parama. Ako se neko snadje bez rada za 150-200 evra i to mu je dovoljno da sebi stvori neku ravnotezu ne vidim zasto bi on bio lenstina i grebator. A znam mnogo ljudi koji rade za 200-300-400 evra i vecito se nerviraju zbog manjka para, zele uvek vise nego sto mogu da zarade. Je li to smisao zivota?
[ DrFill2Good @ 11.09.2011. 20:07 ] @
@P3J4
Onaj klip sto si okacio vise spada u temu Da li vam smeta :)
[ toplim @ 11.09.2011. 20:10 ] @
Ja samo ne razumem zasto se mi osvrcemo na sve sto neko kaze... Pogotovu ako su to neki kao znacajni faktori. Znas, kad si mali, svako moze da ti soli pamet i da prica svasta. Neki dodju u gucu pa kad ih pitaju novinari oni se naprze pa kazu kako je srbija fennnooomenalna itd, onda kad se vrate kuci pricaju prvo sto im padne napamet i ako su neraspolozeni zakace se za neku sitnicu kao taksista mi uzeo vise ili sta ja znam... Nema narod nista s tim ne treba generalizovati. Samo treba voditi normalnu politiku u skaldu sa onim sta mozemo a sta ne i to je to...iskoristiti resurse, znanje, radnu snagu, sve sto imamo...to je poenta. To je recept za optimalno. Ako se prenapregnemo :) stvorice se drugi problemi koji nisu novcani...itd...tako da iskulirajte ko sta kaze. Dobro je dok pricaju, pa makar to bilo i lose :) Kao sto je recimo nas Djoka porazio 15000 amerikanaca koji su navijali za federera.Aj zdravo..
[ konislav @ 11.09.2011. 20:26 ] @
@p3j4
Zsto bi se neko mucio ako ne mora. Uzivanje u mucenju drugih je sadizam. Ne mogu da razumem potrebu da se muci svoje dete. Mene moji roditelji nisu mucili, pa valjda zbog toga ne vidim logiku u tome.
Takodje ne vidim logiku da se pomogne svom detetu, nije tacna teza da ce svako dete bogatih roditelja da bude nesposobno, kao sto nije tacno da ce svako ko se mucio da bude "covek na mest". To je toliko relativna stvar da bi o tome mogli da otvorimo novu temu.
U vezi klipa bih rekao da se ovde vise radi o nekoliko iskompleksiranih likova koji pokusavaju da svoje komplekse zadovolje tako sto ce kao da ismejavaju nekoga ko "ima para, ali je idiot"
[ p3j4 @ 11.09.2011. 20:41 ] @
Pa da, treba država duradi nešto pa da plate budu 1000 evra i da nema više mučenja :)
Misliš da sam sarkastičan?
Dovoljno je da pročitaš komentare na B92 pa da vidiš koliki broj ljudi to ozbiljno misli!
A misle tako zato što se o njima ceo život brine neko drugi... da li su to rodbina, roditelji nebitno. Logično je onda da sada gledaju u (Tata) državu i očekuju da ih ona zbrine i reši njihove probleme.
Cilj "mučenja" je odrastanje, suočavanje sa realnošću, preuzimanje lične odgovornosti za svoje postupke i život, a ne sadizam kako ti kažeš.
[ Braksi @ 11.09.2011. 20:49 ] @
Citat:
Bolje da mu ti tutneš koju novčanicu u džep, nađeš dobar posao (po mogućnosti u državnoj službi)... "da se ne muči dete"TM, nego da ga ostaviš da se sam bori i postane svoj čovek.
Upravo tako razmišlja (pre)veliki broj roditelja u na ovim prostorima.
iskrivio si moje reci, a i ne rezonujes najbolje. Covek ne treba da ostavi dete da se samo probija vec treba da mu bude putokaz. Kada bi to tako bilo onda bi svaka generacija kretala od nule bas kao sto radi sirotinja, a to ti je upravo suprotno od onoga sto radi zapad gde su svi bogati ljudi manje vise ponikli u dinastijama ili su bogateci se osnovali svoje. Svi uspesni ljudi na zapadu pa i sire gledaju da po svaku cenu osposobe svoju decu i ukljuce ih u sopstvene poslove jer je to NAJ NAJ bolje i to je maksimum situacije.
Pored toga ja sam situiran covek i ima sta da ponudim svom detetu i da ga usmerim i nisam nikakav bednik pa da bih rekao neka ide od mene jer gde god da ode bice mu bolje. To ne dolazi u obzir i mene ne zanimaju ljudi koji tako razmisljaju.
[ serbolicious @ 11.09.2011. 20:58 ] @
Citat:
Uzgred nikad ne bih savetovao svom detetu da radi ispod nadnice osim ako naravno to ne bi bilo nesto sto mu doprinosi karijeri i strucnosti tipa stage i dr. Ali da rinta za nekog to ne dolazi u obzir. Pre bih mu ja izmislio neki posao i davao dzeparac dok ne nadje nesto bolje.
Mislim da dosta roditelja na Balkanu razmislja slicno. Da se dete ne muci, mama i tata ce da mu pomognu. I sta na kraju dobiju? "Dete" od 30+ godina, fizicki 100% zdravo (jer tata nije dao da se rinta) ali vrlo cesto nesposobno za samostalan zivot. Imam dosta poznanika i rodjaka koji sede kuci, ne skoluju se, ne zele da rade za 200e (jer se ne isplati) a od caleta traze 20e za internet i facebook. Sto je najgore roditelji pristaju na to i ne teraju decu da se snalaze.
[ 3way @ 11.09.2011. 21:00 ] @
Citat:
konislav:
Zato sto sam ja taj sto po ceo dan sedi i z*ajebava se i propagira ljudima da je bolje dzabe sedeti , nego dzabe raditi. Ja podrzavam i branim stav da nema potrebe ici na posao ako od tog posla ne mozes pristojno ziveti.
Ako uzimas pare od nekoga i ne radis, onda i jesi grebator.
[ Ivan Dimkovic @ 11.09.2011. 21:50 ] @
Savrseno je OK ako je neko grebator unutar svoje familije - to je onda njihova licna stvar, ako imaju love da nekom clanu porodice omoguce da ne radi... niko im to ne moze zabraniti. A i zasto bi - njihova lova, njihovo pravo da je trose kako god hoce.
Sasvim je druga stvar ako neko hoce da mu drustvo omoguci da ne radi, zato sto, eto, on smatra da mu SLEDUJE nadoknada za njegov nerad... Na nivou pojedinaca, to je samo nivo decijih snova... medjutim ako ne tako mali deo drustva pocne da smatra da im tako nesto pripada, to onda postaje malo veci problem.
[ pri3rak @ 11.09.2011. 21:59 ] @
Citat:
Ja podrzavam i branim stav da nema potrebe ici na posao ako od tog posla ne mozes pristojno ziveti.
Pristojan zivot je relativna kategorija.Imam poznanika koji ne zeli da radi jer nema sanse da radom zaradi za R8, i to covek krajnje ozbiljno iznosi kao stav.
[ DrFill2Good @ 11.09.2011. 22:13 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Sasvim je druga stvar ako neko hoce da mu drustvo omoguci da ne radi, zato sto, eto, on smatra da mu SLEDUJE nadoknada za njegov nerad... Na nivou pojedinaca, to je samo nivo decijih snova... medjutim ako ne tako mali deo drustva pocne da smatra da im tako nesto pripada, to onda postaje malo veci problem.
Srecom Srbija nije finansijski sposobna da tako nesto ostvari, cak se otislo u drugu krajnost. U nekim zapadnim zemljama socijalna pomoc je nacin na koji zivi veliki broj ljudi. Znam za primere u Danskoj, Engleskoj i Kanadi, a verovatno je i u drugim razvijenim zemljama slicno. Ljudi to zloupotrebljavaju. Pa opet, niko ne kaze za Dance, Engleze i Kanadjane da su lenji i da nece nista da rade. Lencuga i lezilebovica ima svuda u svetu. Generalizovanje ove pojave na nivou nekog naroda je cist bezobrazluk.
[ HeYoo @ 11.09.2011. 22:21 ] @
Ne postoji socijala kao na zapadu ali postoje prenaduvane drzavne jasle od kojih sto direktno sto indirektno zivi dosta ljudi. To o lenjosti iz clanka je zestoka budalastina kao i sve generalizacije. Ne vredi o tome raspravljati.
Ne mogu se ljudi tek tako prosto podciniti zakonu ponude i potraznje. Postoji neki donji limit ispod kog se ne isplati raditi kod nekog poslodavca vec zivotariti od onog sto podari "priroda i drustvo". Tako da cena rada u Srbiji dok god se nalazi na evropskom tlu ne moze pasti na nivo Indije ili Kine. Naravno dok Kinezi ne pregaze sve :)
[Ovu poruku je menjao HeYoo dana 11.09.2011. u 23:32 GMT+1]
[ konislav @ 11.09.2011. 22:27 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Savrseno je OK ako je neko grebator unutar svoje familije - to je onda njihova licna stvar, ako imaju love da nekom clanu porodice omoguce da ne radi... niko im to ne moze zabraniti. A i zasto bi - njihova lova, njihovo pravo da je trose kako god hoce.
Sasvim je druga stvar ako neko hoce da mu drustvo omoguci da ne radi, zato sto, eto, on smatra da mu SLEDUJE nadoknada za njegov nerad... Na nivou pojedinaca, to je samo nivo decijih snova... medjutim ako ne tako mali deo drustva pocne da smatra da im tako nesto pripada, to onda postaje malo veci problem.
Upravo tako, to i ja pricam celo vreme. Ako neko ima porodicu ili nekoga svoga da ga izdrzava i ovaj izdrzavani nece da radi, odakle pravo drugima da se mesaju u to. To je interakcija izmedju tih osoba i to je njihovo pravo, mozda jednostavno uzivaju u tome.
Ne pricam ja o pojedincima koji bi da nista ne rade i da cekaju da ih drzava izdrzava ili da ja trebam nekoga da izdrzavam ko mi nije nista i nece da radi. Ja sam pricao o pojedincima kao sto sam i ja, koji nista ne traze od drzave ( ja ne koristim ni drzavno zdravstvo), koji nalaze neke svoje nacine da dolaze do para za podmirivanje svojih egzistencijalnih potreba, ali ne zele da idu na posao svaki dan. Pricam o pojedincima kojima nije primarni cilj da imaju sto vise i sto skuplje, vec se zadovoljavaju nekim optimumom izmedju svojih potreba i svojih mogucnosti, ali nemaju zelju da imaju stalan posao ili da su optereceni time da moraju mnogo da rade da bi kupovali skupe atomobile, skupe kuce i slicno, vec im je primarno da sto vise uzivaju u nekim drugim zivotnim radostima.
Mozda je medju onima koji ceo dan sede po kaficima ili kafanam velik broj onih koji su pronasli nacine da se ovako ili onako snalaze za pare i ne zanima ih da rade ceo dan, vec se zadovoljavaju time da sebi mogu obezbediti slobodu da mogu organizirati svoj zivot kako je njima drago.
Imam ja nekoliko prijatelja koji su takodje odabrali taj nacin zivota, medjutim kad ja taj svoj stav objasnjavam svojim kolegama Amerikancima, vecina njih me nerazume. Mene brine sto i ovde pocinje da mi se javlja taj problem. Ne mogu da objasnim ljudima da mi je mnogo bitnije da li mi se to sto radim dopada i koliko me to ispunjava u odnosu na visinu zarade koju mogu ostvariti.
Taj momenat je tesko objasniti ljudima, jedni nemaju i kukaju (njih razumem), drugi imaju ali kukaju po navici, po nekoj inerciji, trecima je sve malo i u stanju su da rade ceo dan da bi zaradili jos. Malo ljudi sam sreo koji su postigli nivo da im je dovoljno i da sada zele da sede i uzivaju.
Wikileaks je mozda bio istinit sa onim klipom iz Iraka, a sada je vise nego upitna istinitost tih "izvestaja".
[ DrFill2Good @ 12.09.2011. 01:24 ] @
Sa linka koji je ostavio Jandrino jato izdvojio bih par komentara, apsolutno oslikava i ovu diskusiju ovde:
Citat:
Stefan Ivanišević (19), student
- Neradan smo narod i za to imamo primere na svakom ćošku. Danas je lakše pronaći izgovor nego raditi i to je jednostavno činjenica.
Citat:
STUDENT ZNA
eto student od 19 god, kome drzava placa skolovanje, tata i mama ga oblace i hrane i koji ce sutra da ode da radi negde drugde kad ga mi koji radimo i od naseg poreza skolujemo, eto on ZNA DA SMO MI NERADAN NAROD! sto ga ne pitaste ima li kakav posao koji mu pomaze da finansira svoje studije? lepo je rekla ta penzionerka: ne radi omladina, ceka drzavu da im NESTO OBEZBEDI!
Citat:
tako je!
moja prijateljica je bila u nemackoj i kaze da su cene u supermarketima oko 10 posto jeftinije nego kod nas, cene stanova za izdavanje su otprilike kao kod nas, a plate im deset puta vece! s obzirom u kakvoj drzavi zivimo, jos i super radimo! ja (kao i mnogi moji prijatelji) imam platu sa kojom jedva prezivljavam, a zavrsila sam fakultet! pored toga, radim u jako losim uslovima, svakog dana prolazim kroz razna ponizenja, a ne mogu da tuzim gazdu jer ima toliko novca da moze da plati najbolje advoke, cak i podmiti sudije ako treba! a ne mogu da dam otkaz, jer ne znam kako i gde bih nasla drugi posao, mesecima se prijavljujem na oglase, povlacim po intervjuima, i niko nista! jer svi imaju neke sestre, supruge, ljubavnice koje planiraju da zaposle. i kako ja da se osecam u drzavi koja mi ne daje apsolutno nikakve nade u bolju buducnost! ma koliko se trudila, radila, usavrsavala, nikada nisam dobila adekvatnu nagrada. nakon 10 godina rada, evo, digla sam ruke, i sada radim po principu "ne mogu da me plate toliko malo koliko malo ja mogu da radim". a ja nisam jedina koja tako razmislja. zemlja nam je trula a napori jalovi.
[ Devanagari @ 12.09.2011. 07:32 ] @
Srbi nisu lenji ali su definitivno jako glupi, užasno glupi, i to baš onako generalno.
Dvadeset godina povlačenja za nos od strane medija nije bilo dovoljno da se razvije kritički otklon prema novinskim tekstovima. Tako da je moguće da svaka zlonamerna budala plasira šta god hoće u naslovu i da se na to upeca zapanjujuće veliki broj idiota. Komentari koji uslede samo odražavaju frustracije koje veze nemaju ni sa samom temom, a kamoli sa onim što se zaista desilo ili izjavilo, a što je tzv. ”novinar” u svom tekstu izvitoperio.
Da se neko potrudio da pogleda šta u depeši zaista piše, našao bi sledeće:
Citat:
People are neither incompetent nor lazy in Serbia, but low productivity and mobility of labor, mass unemployment, long-term unemployment, low wages, and high wage disparities among the employed with similar qualifications have eroded the will and the incentive to work.
Dakle, čovek eksplicitno kaže kako Srbi nisu ni lenji ni nekompetentni ali ko njega jb kada su nam na televizor i u novine rekli da jeste tako rekao. Znači stvarno je zapanjujuće takvo nerezonsko uranjanje u probleme, pokušavam da zamislim jedno beslovesno govedo kako bi reagovalo na nešto što su mu pre toga radili dvadeset godina i mislim da bi 21. godine zastalo i reklo sebi: čekaj bre, nešto mi ovde smrdi, mislim da sam ovo već negde video i da nije valjalo. E vredni i kompetentni Srbi još nisu uzrasli do tog stadijuma tokom evolucije.
Mislim, šta reći na one komentare sa B92, tipa: ”jes', a oni su debeli i glupi” ili ”oni svi žive na socijali, a nama su našli da sru” ili ”to je zato što smo hteli demokratiju i kapitalizam, eto vam ga na sada” i ostale. Dakle baš moraš da budeš žešće glup pa da po 1001. put nasedneš na laž koju ti prodaju u vidu naslova, a posle toga i da teraš neke frustracije čiji se uzroci samo marginalno dotiču konkretne stvari.
I to je samo neki mass medij, gde se zapatilo dosta budala koji su provalili internet pa sad tamo komentarišu ono što su do juče opanjkavali ispred dragstora. A šta reći za kometare ovde ili među kakvom drugom obrazovanijom ili tehnički nastrojenom populacijom? Tuga!
[Ovu poruku je menjao Devanagari dana 12.09.2011. u 09:07 GMT+1]
[ Count Zero @ 12.09.2011. 07:41 ] @
Hajde sada ti nama objasni u čemu je razlika između lenjosti i nedostatka motiva za rad?
[ Lazar-I @ 12.09.2011. 07:47 ] @
Lenj čovek nema motiva za rad bez obzira na uslove.
[ Devanagari @ 12.09.2011. 08:11 ] @
Citat:
Count Zero: Hajde sada ti nama objasni u čemu je razlika između lenjosti i nedostatka motiva za rad?
Pa za tebe koji si uopšte postavio takvo pitanje slobodno mogu da kažem kako nikakve razlike nema ali za nekoga ko bi imao nameru da uredi stanje u privredi slash državi u tome je sva razlika.
[ Count Zero @ 12.09.2011. 08:42 ] @
Aha, vi pod lenjost podrazumevate ono "mrzi me da ustanem da sipam vode, iako sam žedan", je l' to?
E, a ja mislim da je ta "lenjost" o kojoj je ovde reč, bez obzira na tamo neke depeše - što kaže Isak - tračarenja, jeste nesposobnost prelaženja granice samoinicijative, osamostaljivanja, ali pre svega rada na sebi, koristeći se raznoraznim opravdanjima, koja nisu ništa drugo do odbrambeni mehanizmi, ukorenjeni verovatno kroz istoriju. I ti "mehanizmi" upravo i izazivaju to što nazivaš "glupošću", jer očito ovaj narod nije retardiran gledajući IQ, je l' da?
Neki se bune što se veliča Rajs. Pa, čovek je video da se sje*o što je otišao iz Švicarske, pa je to dokumentovao u svojevrsnom testamentu, koji je ipak pozitivan - on Srbima ne želi zlo, već upravo apeluje da ga "počuju" i urade nešto.
A tu "lenjost", pa onda korumpiranost i sl. upravo pravda istorijskim uticajima, što ne znači da treba da se sad vajkamo još 500 godina.
[ Odin D. @ 12.09.2011. 08:47 ] @
Citat:
HeYoo: Ne mogu se ljudi tek tako prosto podciniti zakonu ponude i potraznje. Postoji neki donji limit ispod kog se ne isplati raditi kod nekog poslodavca vec zivotariti od onog sto podari "priroda i drustvo".
Neki narodi sjede tako u toj "prirodi i drustvu" i ocekuju da ce neka fabrika pasti sa neba pored njihovog sela i da tako samo od sebe nekad treba da dodje bolje vreme, pa ce onda i oni da uzmu da rade.
Civilizacija se ne razvija na taj nacin - tako se odumire, i mnogi narodi su takvom politikom "cekanja boljih vremena" vec nestali sa pozornice evolucije.
Nista novo pod kapom nebeskom...
[ llux @ 12.09.2011. 09:21 ] @
Aha, sada se misli na opste dobro civilizacije, kada je radnik u pitanju a kada radnik trazi da firme rade za opste dobro civilizacije, vi branite firme.
E bas cu da se zrtvujem za civilizaciju, meni je moj licni zivot vazniji. Neka uredi stvari u drzavi onaj koji je placen za to.
[ HeYoo @ 12.09.2011. 09:56 ] @
Citat:
Neki narodi sjede tako u toj "prirodi i drustvu" i ocekuju da ce neka fabrika pasti sa neba pored njihovog sela i da tako samo od sebe nekad treba da dodje bolje vreme, pa ce onda i oni da uzmu da rade.
Civilizacija se ne razvija na taj nacin - tako se odumire, i mnogi narodi su takvom politikom "cekanja boljih vremena" vec nestali sa pozornice evolucije.
Nista novo pod kapom nebeskom...
Mani sad civilizaciju. Svako ima svoj zivot i gleda da ga prozivi najbolje sto moze. Nigde se prosecni pojedinac na posvecuje podizanju "civilizacije" ako nema opipljive koristi i mogucnosti za licni boljitak.
Zasto bi neko radio kod nekog treceg za pare koje mu ne obezbedjuju skok iz standarda koji moze da obezbedi u domacoj radinosti?
Na kraju krajeva zasto pricati samo o ljudima sa "dna"??? Ovde se javlja masa ljudi koja nije ostala da podize "civilizaciju" vec je otisla tamo gde se njihov rad ceni i gde ih sistem ne sputava.
[ Odin D. @ 12.09.2011. 10:21 ] @
Citat:
HeYoo: Nigde se prosecni pojedinac na posvecuje podizanju "civilizacije" ako nema opipljive koristi i mogucnosti za licni boljitak.
Mogucnost za licni boljitak je bolja drzava u kojoj pojedinac treba da zivi.
Zbog toga normalni ljudi i rade zajednicki, jer ne moze svako za sebe da napravi drzavu.
Zbog toga su se porodice udruzuivale u plemena, plemena u horde, horde u narode itd...
Neki narodi na nivou kolektivne svijesti mogu da shvate da je za sve bolje da se odreknu nekih od trenutnih licnih "komocija" i investiraju nesto od svog licnog rada u zajednicko dobro da bi im se to kasnije vratilo i isplatilo na neke druge ili iste nacine.
Neki to ne mogu da shvate i hoce sve odmah i sad, te stoga nemaju nikakav plan za buducnost niti investiraju ikakav trud, rad, novac ili bilo kakve druge vidove vrednosti u buducnost.
I to je u redu, samo je glupo da onda kukaju kako oni ne rade zbog toga sto im je drzava sranje, a radili bi i oni kad bi i oni imali drzavu ko sto imaju Svabe.
Samo sto previdjaju da su Svabe do svoje drzave dosli drugacijim rezonovanjem i postupanjem nego onim kojeg oni zagovaraju.
Medjutim, to ipak ne znaci da su ljudi pojedinacno ljeni, glupi ili pasivni, ali svakako jesu kolektivno.
Ono sto na ovom podnoblju 'ladno prolazi uz par cinicnih komentara i zajedljivih novinskih naslova bi u nekim "normalnijim" sredinama dovelo do mini-revolucija, masovnih vjesanja i sl.
Tako da - sam pao sam se ubio...
[ llux @ 12.09.2011. 10:33 ] @
Jos kada bi malo obrazovanija ekipa sa ovog foruma objasnila zasto je bolje da se novac nalazi u dzepovima ljudi nego da spava na racunima firmi, umesto sto ih brane, bilo bi odlicno. Posto je meni malo teze da pretocim misao u poruku.
[ HeYoo @ 12.09.2011. 10:46 ] @
Nema nista od revolucija. Umorni su ljudi od toga. Svasta se ovde izdogadjalo za relativno kratko vreme tako da to planiranje i odricanje zarad buducih pokoljenja moze lako da ode u vazduh. Patriotizam se nazalost sveo na podizanje tri prsta, Kosovo i Djokovica. Moze se ova tema mnogo rasiriti u potrazi za odgovorom zasto i kako se ovde desava sta se desava ali mislim da je sa prosecnim pojedincom ovde sve OK.
[ Devanagari @ 12.09.2011. 11:07 ] @
Citat:
Count Zero: Aha, vi pod lenjost podrazumevate ono "mrzi me da ustanem da sipam vode, iako sam žedan", je l' to?
Da.
Citat:
Count Zero: I ti "mehanizmi" upravo i izazivaju to što nazivaš "glupošću", jer očito ovaj narod nije retardiran gledajući IQ, je l' da?
Ne, bio sam jasan na šta sam konkretno mislio kada sam pisao o gluposti, nemoj da konstruišeš kada nema potrebe, lepo sve piše.
U međuvremenu je Odin D. napisao to što je napisao ali u najkraćem, odavno je uspostavljen začarani krug, odnosno spirala, gde se i poslodavci i radnici trkaju ko može više da ”zjb” onog drugog, a zapravo sebe. Ključni faktor: nesposobnost da se sagleda perspektiva dalje od prvog sledećeg obroka. Kako god ko objašnjavao stvari, najgore prolaze savesni i vredni ljudi jer objektivno oni ovde mogu samo da propadnu. U retkim slučajevima mogu da prođu kao dobro ali zapravo neuporedivo gore nego što bi prošli u normalnoj sredini, ali kažem po pravilu propadaju. Mogu samo da postanu isti kao i svi ostali i ništa drugo. To je spirala o kojoj sam pisao. Ko će da promeni stvari, hoće li da doleprša dobra vila i da mahne štapićem? Tu već ulazimo u priču iz mog potpisa, gde ljudima s ovih prostora u mizeriji i bedi prolaze vekovi dok čekaju događaj planetarnih razmera koji će ih konačno osloboditi stranog zla koje im ne da da žive normalno…
[ Count Zero @ 12.09.2011. 11:18 ] @
Citat:
Ne, bio sam jasan na šta sam konkretno mislio kada sam pisao o gluposti, nemoj da konstruišeš kada nema potrebe, lepo sve piše.
Ti si se osvrnuo na verovanje novinskim napisima, ali "glupost" nije samo u tome, zar ne?
[ milivoje t @ 12.09.2011. 11:38 ] @
dovoljno sam dugo radio za strane poslodavce koji posluju ili su poslovali po vecini zemlja EU, poslovali su u zemljama nasih suseda, izstocnih i zapadnih.
mislim da je njihovo misljenje mnogo objektivnije od misljenja ljudi koji 1. nikada nisu bili u objektivnoj poziciji poslodavca koji posluju u razlicitim zemljama zaposljavajuci razlicite nacije 2. ovde citamo misljenja srba koja su tipicno zveda/partizan stila, znaci najvijacki obojena, od onih koji amputiraju antropologiju i istoriju pa samo patrljke koriste za svoja izlaganja, do onih koji se ni ne trude da iza navijackog stava razviju neku logiku...
strani poslodavci su prezadovoljni. par je razloga. lako nalaze obrazovanu radnu snagu. radna snaga poslusna. radna snaga brzo uci. radna snaga radi duplo radno vreme i ne buni se u nedostatku alterantive. radna snaga jeftinija nego bilo gde, a prezadovoljna novcem.
ono sto im se ne svidja, sto radna snaga zna da pukne i sve posalje u pm, kada skapiraju da kolicnik plate i radnog vremena i nije neki, pa kada zapale preko.
namazan strani poslodavac brzo ulazi u sistem poslovanja sa domacim politicarima, pa i njih podmazujuci, najcesce samo dozvolom da se kite tudjim perjem, dobijaju privilegije kakve tesko izboksuju negde drugo.
to isto znaci da ako poslodavac ne zna sa nasim drzavnim sistemom, moze brzo pobeci odavde.
[ Devanagari @ 12.09.2011. 12:00 ] @
Citat:
Count Zero: Ti si se osvrnuo na verovanje novinskim napisima, ali "glupost" nije samo u tome, zar ne?
Naravno, ako hoćeš da proširim priču i na tu stranu. S tim da ja ne mislim da je taj mehanizam doveo do zaglupljivanja, nego obrnuto. Znaš, kao ona priča da smo zatucani zato što su Turci vladali 500 godina, a u stvari je obrnuto.
[ DrFill2Good @ 12.09.2011. 12:55 ] @
Citat:
Devanagari: Naravno, ako hoćeš da proširim priču i na tu stranu. S tim da ja ne mislim da je taj mehanizam doveo do zaglupljivanja, nego obrnuto. Znaš, kao ona priča da smo zatucani zato što su Turci vladali 500 godina, a u stvari je obrnuto.
Oho, evo genijalca. Mozes li malo detaljnije da to obrazlozis, ko je zatucan i kako si dosao do tog zakljucka?
[ jandrino jato @ 12.09.2011. 13:17 ] @
a kako to onda Srbi po zapadnoj evropi vaze za vredne i normalne radnike a pogotovo nas cene kao gradjevince! kako sad to? kad smo lenji!!!
[ vlada131 @ 12.09.2011. 13:35 ] @
Ne postoje vredni i lenji. Postoje samo okolnosti koje od ljudi prave jedne ili druge.
[ Devanagari @ 12.09.2011. 13:35 ] @
Citat:
DrFill2Good: Oho, evo genijalca. Mozes li malo detaljnije da to obrazlozis, ko je zatucan i kako si dosao do tog zakljucka?
Ne, ne mogu, jer se to uči u osnovnoj školi i ne mogu ja tebe ovde na forumu da obrazujem. Idi u biblioteku pa za početak nađi literaturu o tome šta se dešavalo nakon smrti cara Dušana, o Urošu nejakom i bojarima, pa onda redom narednih četiri-pet stotina godina pa će ti biti jasno sve u vezi mog zaključka.
[ ArsenLupen @ 12.09.2011. 13:39 ] @
Citat:
jandrino jato: a kako to onda Srbi po zapadnoj evropi vaze za vredne i normalne radnike a pogotovo nas cene kao gradjevince! kako sad to? kad smo lenji!!!
Ako se Odin ne ljuti citiracu ga:
Citat:
Medjutim, to ipak ne znaci da su ljudi pojedinacno ljeni, glupi ili pasivni, ali svakako jesu kolektivno
Znaci kad tu amorfnu masu zvanu srpski narod razbijes na pojedince, mozes itekako lepe stvari da ocekujes
[ Odin D. @ 12.09.2011. 13:42 ] @
Citat:
jandrino jato: a kako to onda Srbi po zapadnoj evropi vaze za vredne i normalne radnike a pogotovo nas cene kao gradjevince! kako sad to? kad smo lenji!!!
Nema potrebe prebacivati loptu u tudje dvoriste.
Problem Srbije nisu Srbi koji rade po zapadnoj Evropi, nego Srbi u Srbiji.
Tvoja teza se svodi na: "I Srbi bi imali dobru drzavu, dobro radili i odgovorno se prema njoj odnosili - samo kad bi im je Svabe prvo napravile, vodile i odrzavale."
Ovdje se upravo o tome i radi - da sami od sebe nisu u stanju da budu "vredni i normalni". Normalno, time mislim na kolektivni slucaj - kao narod u globalu, a ne na pojedinacne osobe.
[ ArsenLupen @ 12.09.2011. 14:04 ] @
Citat:
Tvoja teza se svodi na: "I Srbi bi imali dobru drzavu, dobro radili i odgovorno se prema njoj odnosili - samo kad bi im je Svabe prvo napravile, vodile i odrzavale."
Pa to i jeste resenje. Jedan lep protektorat, nesto slicno kao u Bosni bi nas brze razvio nego da nas ostave same :)
[ Count Zero @ 12.09.2011. 14:09 ] @
Francuska Srbijana :)
[ ArsenLupen @ 12.09.2011. 14:11 ] @
^
Samo da nije Srbistan
[ BluesRocker @ 12.09.2011. 15:04 ] @
Citat:
Ne treba generalizovati, a i ne radi se ovde samo o Srbima već o svim građanima Srbije. I nisu lenji pojedinci, ni nemotivisani. Problem je u roditeljima i samo u njima, država je mnogo nepovoljnija za lenčarenje od Evrope, SAD-a. Pogledaj ptice kao primer, ptice idu i love crve, skupljaju mrvice i hrane svoje ptiće a kad ovi dovoljno porastu gurnu ih iz gnezda i ptići polete i ne vraćaju se. Mlade ptice same prave sebi gnezdo i obezbeđuju hranu. Kad bi zamenili ptice sa nekim primerima koje znam, imali bi gnezdo sa minimum 3 generacije ptica jedna drugoj na glavi u kojima ptice u penziji hrane mlade i sposobne primerke, a češe se i srednja generacija koja je izgubila posao u "tranziciji". Roditelji su jedini krivi što hrane i timare "decu" od 35 godina umesto da te pare potroše da odu u Grčku na more ili svoj matori golf, kadet, zastavu zamene novijim autom. Umesto da im daju nogu u dupe, oni im dodatnu ispiraju mozak komunizmom, pesimizmom, sindikalizmom i ostalim glupostima i prave od njih gubitnike.
[ burex @ 12.09.2011. 15:13 ] @
Još jednom bih citirao ovo:
Citat:
People are neither incompetent nor lazy in Serbia, but low productivity and mobility of labor, mass unemployment, long-term unemployment, low wages, and high wage disparities among the employed with similar qualifications have eroded the will and the incentive to work.
Tačno je da ljudi kod nas nisu lenji niti nesposobni, to vidimo svi mi svaki dan... ali lepo kažu, proizvodnja nam nije na zavidnom nivou, što se najviše ogleda u poljoprivredi gde je mehanizacija slaba, biotehnologija nije na novijem nivou, sistemi navodnjavanja su praktično nepostojeći, sami poljoprivrednici rukuju sa malim imanjima, i na kraju kada dođe vreme da se proizvod proda, nema nikakvih zadruga ili kolektivnih napora da se cena proizvoda dovede na tržišni nivo te se mora moljakati država da "duradi nešto", i tako u krug. Zbog ovoga je otkupna cena mala, a proizvod kada dođe na police skup. Dakle, više rada za manje proizvoda. Da se dan danas pšenica ručno trebi, cena hleba bi bila višestruko veća. Spomenuta je i slaba mobilnost radnika, što je pun pogodak. Svi žele (tj. primorani su) da žive u većim gradovima, jer je javni prevoz ili nepostojeći, ili otežan a gotovo uvek je papreno skup, što se isto može reći za sopstveni automobilski prevoz. Kada slušam moje matore kako pričaju o starim danima, spominju mi sela koja danas praktično ne postoje, sela koja su imali svoju željezničku stanicu, a danas su mesto gde ako živiš si ili seljak, ili nemaš para da budeš išta više osim seljaka, i gledaš kako se selo oko tebe smanjuje u jedno ništavilo. Ne vidim razlog zbog čega bilo ko ko živi van naselja od 20k stanovnika mora da bude zemljoradnik, ali nažalost na to se svodi današnja klasna podela.
Niža klasa povremeno digne pogled sa svoje motike i blene u stranačke drugove, tetke i strine od uglednih političara, i teških vezaroša, i požele i oni da "rade" od 8 do 14h za 4x veću platu. Odatle dolazi ona narodna volja za "neradom", volja da se uvuče na neko srednje mesto gde smena vlasti neće previše uticati, a plata neće biti previše mala, i tako se šlihtati do penzije bez štrčanja i bilo kakvih ambicija. Zauzvrat, oni koji se ne uvuku u državne jasle, sve više i više odbijaju da plate porez i doprinose, te rizikuju svoju budućnost kako bi zaradili nešto na crno, nadajući se boljim danima, što opet dovodi do masivnog degradiranja kvaliteta svih radnih mesta.
[ milanche @ 12.09.2011. 16:50 ] @
@burex,
[irony]
sve je to pogresno sto pises, najvise zato sto na sve gledas pogresnim ocima.
Prvo, zasto bi Srbi uopste trebali da gledaju na te stvari koje si naveo ?
Zasto bi uplaseno i kukavicki trebalo da radis da bi imao kvalitetne puteve, odlicnu organizaciju privrede,
poslove od kojih moze da se zivi, jasnu perspektivu ? Zar nije bolje da hrabro/muski/junacki gledas na losu
svakodnevicu, znajuci da potomstvu ostavljas okruzenje u vidu teretane iz koje ce iznicati samo pravi lavovi.
Zar nije bolje da svako zalegne pod krusku i gleda oblacice kako se jure po nebu i glupe pcele koje ne silaze
sa cvetova u blesavom naporu da naprave med umesto da kao muve cekaju da se neko pok*enja i pokupe
sta ima da se nadje ?
Zasto moras da vozis auto po standardu iz 21-vog veka ? Zasto ne bi mogao da se zadovoljis taljigama koje
si sam sklepao (zato sto je i onaj ko pravi kola odlucio da zalegne i on pod krusku i da se ne pretrze) ? Zasto
je drama da sam sebi izvadis trn ili previjes posekotinu dobijenu dok si sekirom klepao svoje prevozno sredstvo,
(jer onaj ko treba da studira medicinu i onaj koji treba da napravi medicinski uredjaj - i on je pod svojom kruskom,
odmara).
Na kraju - da li si uopste razmisljao koliko problema coveku nanosi ta hebena roditeljska obaveza, tj. da onima
iza sebe ostavis svet bar onoliko dobar ako ne i bolji od onog koji si ostavio ? Zar ne bi bilo bolje da se od tih
prekomernih tereta nametnutih pogresnim vrednovanjem biologije jednostavno odustane ? Ako analiziras procente
dobitak-gubitak vrlo brzo ces videti da to nije bas najrentabilnija investicija.
Mislim da definitivno ne treba podlegati tim stetnim instiktima da sve treba da bude cakum-pakum, nego zivot
treba odmeraciti...dok ne dodje medjed da te tera iz pecine koju si zgodno nasao, jer te je mrzelo da se dizes
ispod kruske i da teses debla da bi sebi napravio kolibu i zapalio vatru.
U stvari - mozda treba da sednemo i da se samo lepo organizujemo, pa posle svi natrag pod svoje kruske ?
Ma, u stvari...ko ce bre da ustaje zbog toga
[/irony]
[ DrFill2Good @ 12.09.2011. 17:48 ] @
Citat:
Devanagari: Ne, ne mogu, jer se to uči u osnovnoj školi i ne mogu ja tebe ovde na forumu da obrazujem. Idi u biblioteku pa za početak nađi literaturu o tome šta se dešavalo nakon smrti cara Dušana, o Urošu nejakom i bojarima, pa onda redom narednih četiri-pet stotina godina pa će ti biti jasno sve u vezi mog zaključka.
Pa i predpostavio sam da neces biti u stanju da to objasnis. Ali, srecom po nas, ti si se nekako provukao da ne budes zatucan, pa si sad u prilici da svima nama kolektivno otvaras oci, jel da?
[ Devanagari @ 12.09.2011. 18:24 ] @
Jesam ti objasnio sve što si pitao.
Citat:
DrFill2Good: ti si se nekako provukao da ne budes zatucan,
Da.
Citat:
DrFill2Good: pa si sad u prilici da svima nama kolektivno otvaras oci, jel da?
Ne. Nemam apsolutno nikakve ambicije tog tipa. Ja sam realan čovek i meni je savršeno jasno da masi koja živi u Srbiji nije moguće otvoriti oči. Bio bih lud kada bih to pokušavao.
priča da smo zatucani zato što su Turci vladali 500 godina, a u stvari je obrnuto
stice se utisak da ti mislis da su Srbi zatucani i da je to opsteprihvacena neosporna cinjenica koji ne treba dovoditi u sumnju. Ti se na to pozivas na osnovnu skolu i neku nejasno definisanu literaturu. Ni u jednom skolskom udzbeniku ne postoji konstatacija o zatucanosti vec se izgleda radi o tvom licnom dozivljaju. Pitao sam te da malo obrazlozis taj svoj dozivljaj a ne da drzis obuku iz istorije ovde na forumu (i mi smo zavrsili osnovnu kao i ti).
Naravno, posto si i ti iz Serbistana (otkuda ta opsednutost za turskim nazivima ??) jednostavno se namece zakljucak da, ili si nekako izbegao tu masovnu zatucanost, ili je u stvari potpuno suprotno. Nadam se da si sada razumeo pitanje, pa ako si u stanju mozes i da odgovoris.
[ Odin D. @ 12.09.2011. 19:41 ] @
Citat:
DrFill2Good: stice se utisak da ti mislis da su Srbi zatucani i da je to opsteprihvacena neosporna cinjenica koji ne treba dovoditi u sumnju.
Kako bi ti npr. okarakterisao 7 miliona ljudi koji, iscrpljeni nakon 5-godisnjeg balkanskog prepucavanja i 10 godina sankcija, dovedeni u situaciju da se dobar dio populacije hrani iz kontejnera - idu da zarate sa vojnim savezom od 900 miliona ljudi, iz cijih zemalja velik broj fabrika napravi 10 puta vece pare godisnje od citave srpske drzave sada, a kamoli tada?
Znam - nemoj mi reci - ponositi i uspravni narod u posjedu neprocjenjivh vjekovnih ognjista... Koji se nesto u poslednje vreme malo "oduspravio" i "odponosio" od naguzivanja i lizanja dupeta prilikom otpuzavanja od vjekovnih ognjista....
Znam, znam, mi zlatnim viljuskama, a oni rukama, i tako to....
[ DrFill2Good @ 12.09.2011. 19:43 ] @
Citat:
Odin D.: Kako bi ti npr. okarakterisao 7 miliona ljudi koji, iscrpljeni nakon 5-godisnjeg balkanskog prepucavanja i 10 godina sankcija, dovedeni u situaciju da se dobar dio populacije hrani iz kontejnera - idu da zarate sa vojnim savezom od 900 miliona ljudi, iz cijih zemalja velik broj fabrika napravi 10 puta vece pare godisnje od citave srpske drzave sada, a kamoli tada?
Znam - nemoj mi reci - ponositi i uspravni narod u posjedu neprocjenjivh vjekovnih ognjista... Koji se nesto u poslednje vreme malo "oduspravio" i "odponosio" od naguzivanja i lizanja dupeta prilikom otpuzavanja od vjekovnih ognjista....
Znam, znam, mi zlatnim viljuskama, a oni rukama, i tako to....
Kakve to veze ima sa Turcima?
I reci molim te gde smo mi to otisli da napadnemo najjaci vojni savez?
Ama jesam ti objasnio, samo neću da radim tvoj posao. Ako hoćeš odgovor na pitanje koje postavljaš, ti moraš da se informišeš o tome šta je uradio car Dušan (tj. odakle mu ono ”car”), šta su radili bojari kada je umro dok su Turci kucali na vrata. Neću ja ništa da ti pišem po forumu, da ti ne bi ulagao napor. Pa tek kada to pročitaš onda me pitaj šta ti nije jasno u vezi zatucanosti. Pa pokušaj da odgovoriš na pitanje zašto Turci nisu prodrli do Temze nego do Dunava. Pa ćemo onda da prođemo sve sledeće vekove koje treba dok Turci nisu otišli. Pa onda da odeš u lepo Istanbul u Arheološki muzej i da kod statue Murat(d)a I pitaš kustosa ko je taj čovek i kako je ušao na Balkan. Ako sam mogao ja možeš i ti. Ali kažem ti poslednji put, neću ja umesto tebe da te obrazujem, na forumu.
Citat:
DrFill2Good: Naravno, posto si i ti iz Serbistana (otkuda ta opsednutost za turskim nazivima ??)
LOL :D Neznanje je moć.
Citat:
The suffix -stan (-ston, -stān, spelled ـستان in the Perso-Arabic script) is Persian for "place of", a cognate to Pashto -tun and to Indo-Aryan -sthāna (pronounced [st̪ʰaːna]) (स्थान in the Devanāgarī script), a Sanskrit suffix with a similar meaning. In Indo-Aryan languages, sthāna means "place", and is cognate to the Latin terms state and status (meaning "to stand").
1) Srbi nisu glupi ni lenji
2) Srbi neće da rade ko konji da bi posle jeli najjeftiniju salamu.
3) Srbi koji rade ko konji u inostranstvu jesu kur*c tamo ali ovde su bogati znači ne rade kao konji za golu egzistenciju.
Prosečno i generalno gledano mi nismo materijalisti i nije nam novac toliko bitan, ako ima da ne budeš gladan (i deca) i da imaš svaki vikend da popiješ (i deca), skroz je OK, ali:
NE VOLIMO DA NAS ZAJEBAVAJU I PONIŽAVAJU. Neću da radim za minimalac a da mi smeju iza leđa ili još gore da se šef ponaša kao da mi čini uslugu što sam ja zaposlen a ne neko drugi. Ako ću jadno da budem plaćem hoću i jadno da radim
Znaju ljudi da i novine i političari lažu, ali te laži su jedino što imaju,.
Ljudi su umorni od revolucija i sankcija i ratovanja, ali da vam kažem: ODMORIĆE SE.
Pa kad neki sindikat uleti i izlomi kičme vlasniku i upravi zbog ne plaćanja pa ostali vide da ako već ne mogu da budu plaćeni mogu bar da biju nekog, videće svoje privrednici, a onda će oni velikog privrednika da uvate za muda... Jedini će ostati živ onaj Labus jer je na vreme odlučio da je dovoljno ukrao pa se povukao, niko ga više ni ne pominje (osetili su ovi iz nikad izvini da je on ipak tu najpametniji)
[ Braksi @ 12.09.2011. 20:39 ] @
platite coveka, pa ako nece da radi onda je lenj !
[ DrJekyll @ 12.09.2011. 20:56 ] @
Nek dodju zapadnjaci ovde da rade za 150e, pa da vidimo koliko ce vredni biti.
[ ventura @ 12.09.2011. 20:58 ] @
Citat:
Shomi Li Jones:
Neću da radim za minimalac a da mi smeju iza leđa ili još gore da se šef ponaša kao da mi čini uslugu što sam ja zaposlen a ne neko drugi. Ako ću jadno da budem plaćem hoću i jadno da radim
Svetla budućnost ti predstoji, nema sumnje...
[ Shomi Li Jones @ 12.09.2011. 21:14 ] @
Citat:
ventura: Svetla budućnost ti predstoji, nema sumnje...
govorio sam u ime naroda :) Ipak je moralno da svako dobije koliko zasluži a ne manje, (ili uopšte da ne dobije)
Ja lično vredno učim i želim da jedan dan radim mnogo, uživam u tome i imam pozamašne plodove tog rada.
[ Odin D. @ 12.09.2011. 21:42 ] @
Citat:
DrFill2Good: I reci molim te gde smo mi to otisli da napadnemo najjaci vojni savez?
U legendu brajko, u legendu....
Citat:
DrJekyll: Nek dodju zapadnjaci ovde da rade za 150e, pa da vidimo koliko ce vredni biti.
Citat:
Braksi: platite coveka, pa ako nece da radi onda je lenj !
Vi ne shvatate da problem nije fizicka ljenost nego mentalna, drustvena, politicka i ostalo sto je potrebno da bi se fizicka snaga upregnula i iskoristila kako treba.
I konj i magarac su vredni, pa ih to samo po sebi ne svrstava u zapadnoevropski zivotni standard.
Najveci problem Srba je mentalna ljenost i nikakva drustveno-politicka angazovanost (koja se uglavnom svodi na osjecanje besmislenosti ikakvog angazovanja oko uredjenja svog zivotnog prostora i svaljivanje krivice na sve zivo sto nema dodirnih tacaka sa njima samima uz tvrdoglavo odbijanje drugacijih pogleda).
Ljenost u poslu i radu je samo posljedica takvog zivotnog stava.
Drugim rjecima - zatucanost.
[ DrJekyll @ 12.09.2011. 21:52 ] @
Daj austrijancima 150e pa da vidimo hoce li biti manje zatucani.
[ 3way @ 12.09.2011. 21:57 ] @
Nece on da radi za 150e...iz prostog razloga sto kod njega posao koji ovde kosta 150e, kosta 500e...
Da zivi i radi ovde i te kako bi rintao za te pare...
[ burex @ 12.09.2011. 22:02 ] @
Citat:
Odin D.: Najveci problem Srba je mentalna ljenost i nikakva drustveno-politicka angazovanost
Dići neku revoluciju je veoma teško jer većina ima krov nad glavom, toplu sobu i kakav-takav obrok ispred sebe dok gleda stari CRT TV pred spavanje. Dakle, koliko god to loše izgledalo, nije još uvek "puklo" do te mere da se ide sa vilama ispred skupštine, i niko nije lud da troši svoje vreme u protestu uzalud kada to vreme može da iskoristi za neke pametnije svrhe. Većina građana takođe nije u Beogradu, te malo šta mogu iskreno da promene. Društveno politička angažovanost je sasvim druga priča... dobar deo građana ne glasa jer ih mrzi, ne znaju kako to ide, ili smatraju da su svi redom lopovi te prepuštaju drugima da odlučuju u njihovo ime. Jedan deo će da glasa za onog čiji je plakat video blizu biračkog mesta, na osnovu toga što mu je drugar ispričao u prodavnici, na osnovu šolje/kalendara što je dobio pre koji dan ili pak na osnovu toga da ga je partijska gnjida častila pivom ispred prodavnice (ne izmišljam). Izborna tišina jeste pravi dokaz da ima velika količina ljudi koji će da glasa impulsno, te je ona tu kao neki bezuspešan pokušaj da se to spreči.
Postoji grupa onih koji su otišli u sasvim drugu krajnjost, oni koji su preterano politički angažovani do te mere da se to ponašanje graniči sa ponašanjem u sekti. Dakle politička omladina, ulizice, partijski drugovi i sl. koji očekuju nagradu za podršku svojoj omiljenoj stranci, i ima da kažu "da, super, odlično" na svaki predlog što predlože predsedavajući u partiji, ma koliko on bio debilan i ma koliko se sa njime ne slagali. Svega mala količina ljudi zapravo se seti prethodne 4 godine, pročita obećanja novih kandidata, i tek onda mirno i staloženo odluči za koga će glasati, bez da prespava izbornu nedelju.
Naravno, politički kandidati nimalo nisu cvećke kod nas, ne polažu račune narodu, pa zbog toga nam je potreban neko ko će da i njih dovede u red... npr, evropska zajednica (po mom skromnom mišljenju). Ako su mogli i najveće nacionaliste/ekstremiste da doteraju u red, možda ima šanse i da nešto pametnije urade u skorijoj budućnosti. Iskreno sumnjam da bi imali i ovoliko napredka da nije bilo te šargarepe koja se zove EU.
[ DrJekyll @ 12.09.2011. 22:08 ] @
Citat:
...iz prostog razloga sto kod njega posao koji ovde kosta 150e, kosta 500e...
A sto onda ovde to ne kosta 500, mislim kad vec benzin kosta isto kao tamo, kad je hrana ista cak i skuplja kod nas, sto onda to ovde kosta 150 a tamo 500?
[ Odin D. @ 12.09.2011. 22:14 ] @
@DrJekyll
Ti si neozbiljan.
Citat:
burex: Dakle, koliko god to loše izgledalo, nije još uvek "puklo" do te mere da se ide sa vilama ispred skupštine, i niko nije lud da troši svoje vreme u protestu uzalud kada to vreme može da iskoristi za neke pametnije svrhe. Većina građana takođe nije u Beogradu, te malo šta mogu iskreno da promene.
Kakva revolucija, kakvi protesti, kakve vile?!
Protiv koga?!
Protiv sebe samih?!
[ DrJekyll @ 12.09.2011. 22:23 ] @
Taman posla, svaki put kad putujem u inostranstvo nasalim se 'taman cu malo ustedeti na hrani'
Objasni ti nama tako ozbiljan, zasto se ovde isti posao, ista usluga, visestruko manje naplacuje, a cena svakodnevnih potrebstina jednaka na oba mesta?
[ ArsenLupen @ 12.09.2011. 22:30 ] @
^
Pa sve dok ima ljudi koji ce da ga rade za 150e, ko je blesav da plati 500?
[ Odin D. @ 12.09.2011. 22:30 ] @
Zato sto su Austrijanci, u smislu organizovanja drzave, manje zatuc
ani od Srba.
[ DrJekyll @ 12.09.2011. 22:37 ] @
Uu al si objasnio, nema sta, sad je sve jasno
[ vaske71 @ 12.09.2011. 23:24 ] @
Evo o cemu se radi da se ne lazemo
Srbiji treba cvrsta ruka
primer
1 Tito - nisi smeo da spomenes nista protiv vlasti - ali si imao sve (pitajte svoje roditelje- radnik seljak imali svi )
2 Sada mozes da se naseres na skupstinu ako zelis - ali narod nema nista sem parole - (hebala me sloboda govora protiv SK bivse JU )
[ konislav @ 12.09.2011. 23:57 ] @
Citat:
burex: Dakle, koliko god to loše izgledalo, nije još uvek "puklo" do te mere da se ide sa vilama ispred skupštine, i niko nije lud da troši svoje vreme u protestu uzalud kada to vreme može da iskoristi za neke pametnije svrhe. Većina građana takođe nije u Beogradu, te malo šta mogu iskreno da promene.
Nece to bas tako da bude. Islo se ispred i u skupstinu buldozerima kolko pre 10 godina, sto istoriski gledano i nije tako davno. Problem je sto nema alternativa, nema nesto da se nudi kao zamena za ovaj sistem. Sto bi se reklo, " nazad neceme, napred ne mozemo", majtorski receno "slajfujemo". Mora neko da nas povuce da bi posli napred ili da nas jace udai da bi nas izbacio iz ovog stanja.
Po meni problem kod naseg naroda je u jednom posebnom psihickom stanju u kojem se nalazi i koje bi ja nazvao " shizoidno- autisticno" stanje gde vecina ima problem kako narusene percepcije za okolinu oko sebe, tako i za sebe u odnosu na okolinu/druge. To stanje je reflektovano i na ponasanje politicara (jer su i oni deo naroda), a sto je jasno vidljivo od vodjenja politike, kako na unutrasnjem. tako i na medjunarodnom planu.
Srbija zeli u EU i NATO savez, organizuje kongres nesvrstanih i pravi posao sa Rusima i od njih ocekuje pomoc.
Deset godina su vracali Krajinu i Knin, sad ce dvadeset godina da vracaju Kosovo.
U Makedoniji je navodni problem ime. Slozili su se sa jednim imenom i tako usli u UN, sad ne valja, ajde da ga menjamo.
Srbija je zemlja seljacka i jedino sto ima kvalitetno i u izobilju su zemlja i voda, ali niko ne zeli da se bavi poljoprivredom.
Isto vazi i za Makedoniju, da me neko ne proziva.
Od industrije imamo kitu, ali skolujeme strucnjake za naj naprednije tehnologije. Kako nema industije nema ni prakse u toku skolovanja, pa kad uzmes inzinjera na posao on/ona gleda ko tele. Sad neko treba da ga skoluje iz pocetka i taman si ga izskolovao on/ona dobili papire da idu u inostranstvo.
Organizacione sposobnosti NULA, a svi sve znaju da organizuju, posebno kad treba drugoga da organizuju, tu se postize perfekcija.
Cekamo da dodje Evropa da bi nam objasnila i zakonom nametnula da treba djubre u kantu da bacamo i da nije ispravno da se baca gde ko stigne i da se ulje na automobili ne menja ispred zgrade.
Svi se skoluju za menadzere i sve znaju o tome, a semenkaru da treba da vode propali bi za sest meseci. Ja imam rodjaku koja se skoluje za menadzera turizma i koja ne zna avionsku karti preko interneta da kupi i to sebi, vec ide u agenciju i tamo kupi kartu.
Jednostavno mi ne znamo sta cemo sami sa sobom. Kad ja pricam da treba uzivati i smanjiti apetite na razumnu meru, kazu mi da sam lud, kad kazem ljudima da ako zele da budu kao Amerikanci onda moraju da zive i rade kao Amerikanci, kazu mi da nisu ludi ceo dan da rade i da im tako prolazi zivot. Ko je sad lud u celoj prici??
[ DrFill2Good @ 13.09.2011. 01:59 ] @
Citat:
Odin D.:
Protiv koga?!
Protiv sebe samih?!
Pa to se podrazumeva kod zatucanosti, zar ne? Kao i sto smo protiv sebe krenuli na NATO, u legendu ...
Ili si opet promenio misljenje?
[ burex @ 13.09.2011. 02:10 ] @
Citat:
Odin D.:
Protiv koga?!
Protiv sebe samih?!
Malo koja revolucija je bila takva da je imala neki u kamen uklesan plan, uglavnom se svaka od njih svodi na biranje manjeg zla. Dakle, da bi zaista došli do dna, išlo bi se sa vilama itekako ispred skupštine, makar i alternativa bila pijani Milojko sa srednjom ekonomskom. Išlo se ispred skupštine iako je alternativa bila kombinacija svih ogavnih ukusa i mirisa, ali govedo je moralo biti sklonjeno sa trona i to je to. A onaj koji je popio metak 2003. godine je lepo rekao da se manimo svetskih zavera i da proradimo na sebi, zato je i imao tako sramotno malo biračko telo.
[ kandorus @ 13.09.2011. 02:38 ] @
Citat:
konislav
Problem je sto nema alternativa, nema nesto da se nudi kao zamena za ovaj sistem.
Ima alternativa. Samo jako ružna, gorka, u najboljem slučaju bljutava, anacionalna, apatriotska, akosovska, gorka jako gorka. Alternativa su oni koji su na marginama društva, ne urlaju, ne obećavaju, neugledni su, nisu "ljudine", nisu "domaćini", ne nabijaju volove na ražanj... I biće na marginama sve dok prosečan (nadareno glup) stanovnik Ludare bira pavijana sa većim i usijanijim auspuhom.
Vidiš zlo koje se nanosi drugom čoveku i ćutiš. Sutra tebe čeka to isto.
I zato će pavijani još dugo, dugo da vode Ludaru pravo u septičku.
Onaj Zloba je izumeo bankarske piramide. A ovi posle Zlobe su izumeli "demokratiju". I umesto da dobiju prava kakva imaju radnici u državama EU, radnici u Ludari su dobili 150 evra i to svaki deseti radno sposoban. I niko se ne budni. Zato - treba im drati kožu ko magarcima.
Kratko rečeno - prevara stoleća, mislim to sa "demokratijom". A za pavijane "biznis stoleća".
E sad, neko reče lenjost. Ha! Pogledajte školski sistem Ludare. Ili školuje apsolutne poslušnike (čitaj dobri djaci) ili proizvodi apsolutne neradnike (mangupi). I školski sistem nije slučajno nakaradan. Praksa je pokazala da je idealan za kreiranje prosečno zaglupljenog stanovnika koji će kad poraste samo zevati i zaokruživati kako mu "vizor" kaže. Malo će gundjati, znate ono "sve je to bagra" ali će uredno štititi tu bagru ako se neko drzne da im pipne "patriotizam", "kosovo", "republike srpske" itd.
[ Exodusbgd @ 13.09.2011. 11:07 ] @
Evo plastičnog primera od juče, i odmah mi pade na pamet ova tema:
Juče ulazi u kancelariju jednog mog poznanika momak romske nacionalnosti, sa molbom da taj poznanik urgira za posao u GSP ili JKP Čistoća, jer im je porodica bez prihoda, isekli im struju i sl.
E sad, ono što bode oči jeste sledeće: NEĆE da radi na ulici, tj.terenu, odnosno da bude čistač, već hoće gospodin čovek da radi u "krugu" firme.
Isto sam imao takve situacije dok sam u mlađim godinama bio nadzornik omladincima u jednoj firmi - kuka mi dečko da mu ne dajem otkaz jer ima ženu i dete, a gledam ga sat vremena nakon toga kako zabušava za sve pare i razvezuje priču umesto da "zapne" i dokaže da je vredan toga da ostane na radnom mestu.
[ mmix @ 13.09.2011. 11:36 ] @
Ja mislim da je ova problematika zapravo mnogo dublja od trenutnih okolnosti po kojima se sudi. Na osnovu nekih postmatranja nas i "njih" dosao sam do zakljucka da je u osnovi problema ogranicenost resursa i i nacin na koji se mi odnosimo prema tom problemu. A to sam isto primetio i kod ostalih balkanskih naroda, pa cak i Grka. Od malih nogu se deca uce da u situaciji kad resursa nedostaje ne rade na tome da stvore nove resurse vec decu uce da se sto vise laktaju i bore za otimanje sto veceg dela postojecih resursa. Iz te osnove izviru i svi ostali naknadni problemi kao sto je kurcevitost (zaplasivanje drugih otimaca), ekonomska nerazvijenost (otimanje resursa uvek smanjuje raspolozive), odbojnost prema radu (ja da radim za male pare dok drugi otimaju?), osecaj duga drustva prema njima, tajkunizacija, ocekivanje od drzave duradi nesto kad oni sami ne uspeju da se izlakataju, itd i tako nasiroko. Samim tim se i uspeh onih koji uspeju da se izvuku iz tog zacaranog kruga ne dozivljava kao legitiman uspeh vec se posmatra kroz prizmu sopstvenih ciljeva, dakle uvek i samo kao uspesno izvedeno laktanje i otimanje.
Sa obzirom na to koliko je rasprostranjen takav odnos prema zivotu nazalost mislim da demokratija ne moze pomoci Srbiji, jer demokratija loklanom plebsu predstavlja samo jos jedan instrument za otimacinu ogranicenih resursa kroz partijski/politicki uticaj, ne kao instrument koji bi na vlast doveo nekoga ko bi fundamentalno naterao narod da promeni svoje razmisljanje i samim tim osigurao opstanak takve vrste vlasti. Cak i kad bi neko pokusao da promeni to stanje kroz demokratske institucije brzo bi bio smenjen ili bi dobio metak iz snajpera kao i prethodni koji je to probao. Tako da situacija uopste nije naivna a i komentari u ovoj temi to pokazuju, ako izuzmemo mogucnost da nas u skoro vreme "preuzme" neki benevolentni diktator jedina opcija za izlecenje nam je udar u apsolutno dno , sto se isto nece desiti jer ce se uvek naci neko od koga cemo u kriticnim situacijama da izprosimo neku kintu cisto ada ne propadnemo skroz i ne postanemo im jos veci problem. Prognoza, realna, je da cemo jos dugo, dugo vremena lebdeti u ovom polupropalom limbu.
[Ovu poruku je menjao mmix dana 13.09.2011. u 12:50 GMT+1]
Ne mislim da je išta od toga sporno ali to nije pravo pitanje. Pitanje je zapravo otkud ta nemilosrdna repeticija i kako to da ljudima ne (pro)radi korektivni mehanizam? Znači već kod prvog ponavljanja treba da ti se javi pitanje da li je tu sve u redu ukoliko se problem ponavlja, a da ne pričamo o stotinama godina iste priče. Pa pride i najekstremnije, a time hoću da kažem najočiglednije.
I ne slažem se da bi udarac u dno suštinski išta promenio.
[ ventura @ 13.09.2011. 14:57 ] @
@Devanagari:
Mi ovde bi treballi da predstavljamo neki edukovaniji deo populacije, pa pročitaj koliko ima komentara tipa ovoga:
Shomi Li Jones: Neću da radim za minimalac a da mi smeju iza leđa ili još gore da se šef ponaša kao da mi čini uslugu što sam ja zaposlen a ne neko drugi. Ako ću jadno da budem plaćem hoću i jadno da radim
I o čemu mi onda da pričamo dalje, kad ovo što ovde piše predstavlja neki socioekonomski napredniji deo populacije.. Kakva je tek situacija među neobrazovanim slojevima...
[ HeYoo @ 13.09.2011. 15:37 ] @
Cini mi se da Somi gaji gadne stereotipe o gazdama isto kao sto ti gajis stereotipe o lenjivcima.
@mmx Dobro zapazanje. Mozda je to zbog toga sto se ovde od vajkada do imetka dolazilo (gubilo) topuzom i otimanjem, a ne stvaranjem novih vrednosti. Sta vise onaj koji pokusa da nesto stvori biva kaznjen. Upravo su te repeticije dovele do takvih modela ponasanja.
[Ovu poruku je menjao HeYoo dana 13.09.2011. u 16:56 GMT+1]
[ dragan78 @ 13.09.2011. 15:49 ] @
@ventura
Covek je takodje napisao i sledece:
Shomi Li Jones: govorio sam u ime naroda :) Ipak je moralno da svako dobije koliko zasluži a ne manje, (ili uopšte da ne dobije)
Ja lično vredno učim i želim da jedan dan radim mnogo, uživam u tome i imam pozamašne plodove tog rada.
Sto govori da ne zna o cemu prica.
Na zalost, to verovatno znaci da je recenica koju si citirao predstavlja misljenje osoba koje su mu bliske ali ne mora da znaci da je u pitanju "socioekonomski napredniji deo populacije".
Trudim se da pricam sa sto je moguce razlicitijim delovima populacije i generalno, nije takvo razmisljanje. Vecinom su ljudi nezadovoljni ali retko cujem ovakav stav.
[ Braksi @ 13.09.2011. 21:03 ] @
sjasi s konja Odina pa onda pricaj o bedi.
[ Marko83 @ 13.09.2011. 22:00 ] @
@mmix
Dopada mi se analiza
[ DrFill2Good @ 14.09.2011. 02:01 ] @
Citat:
Devanagari
LOL :D Neznanje je moć.
Citat:
The suffix -stan (-ston, -stān, spelled ـستان in the Perso-Arabic script) is Persian for "place of", a cognate to Pashto -tun and to Indo-Aryan -sthāna (pronounced [st̪ʰaːna]) (स्थान in the Devanāgarī script), a Sanskrit suffix with a similar meaning. In Indo-Aryan languages, sthāna means "place", and is cognate to the Latin terms state and status (meaning "to stand").
Ha, ha, ha, ha ... ne zanosi se covece kojekakvim fantazijama, ima mnogo prikladnije objasnjenje naziva Srbistan i koriscenja istog.
[ New Village DC @ 14.09.2011. 03:53 ] @
Ma, ne treba nama nikakva revolucija, nama treba evolucija. Potrebno je vreme da se u nasem drustvu uspostave i iskristalisu prave socijane i ekonomske vrednosti. Kod nas sve to ide nekako usporeno. Samo se nadam da ce nas bar rat zaobici za jedno 50 godina, ali nisam preterano optimista.
Mislim da bi Srbi bolje i vrednije radili da su u nekom zdravijem radnom (ekonomskom) okruzenju, gde se npr. ceni rad. Ali iz svoje se koze ne moze, osudjeni smo na sebe same; tako da cemo morati da polako ali uporno izlazimo iz atmosfere opsteg beznadja, nemotivisanosti i vec duboko uspostavljenog i ukorenjenog korumpiranog sitema.
[ mmix @ 14.09.2011. 09:28 ] @
Evolucija isto kao i revolucija zahteva faktor destabilizacije, nesto sto ce pomeriti sistem iz stabilne ravnoteze. Kako se krokodili nisu promenili 85 miliona godina necemo ni mi.
[ tordajav @ 14.09.2011. 10:02 ] @
Code: [u]Count Zero[/u]: Neću ništa reći, osim - čitajte Arčibalda Rajsa.
Pročitao sam ga, knjigu "Čujte Srbi" i stvarno, napisana je 1928 i ništa, ali ništa u ovim mozgovima se nije promenilo :)
[ ArsenLupen @ 14.09.2011. 13:00 ] @
Lepo napisan post MMX, da nismo jedini takvi tuzni, covek je napisao svoja zapazanja iz Italije:
totalno netacan tekst. Da se ne osvrcem sad na nabacane gluposti i jos gluplje komentare reci cu samo nesto. Za nas je Italija inostranstvo, a Italijani stranci kao i mi za njih ili Finci za Ruse. Prema tome, kad dodjete u Italiju moracete da se naviknete na njihove navike i njihov ritam. Kome se to ne svidja ne mora da dolazi.
Inace imao sam komsiju Amerikanca koji je doneo par vodica za Italiju. Strasno je sta tamo pise i kakve netacnosti. Imam utisak da je to pisao neko ko bas mrzi Italiju ili je hteo da je predstavi pogresno.
[ mmix @ 14.09.2011. 20:51 ] @
Pa to stoji da ces morati da se naviknes na njihov ritam, ali ako taj ritam podrazumeva radno vreme od 6 sati onda i nije bas neki vredni ritam. Kulturoloske razlike mogu da idu samo donekle, u danasnje vreme globalizacije imati jaku ekonomiju u kojoj ljudi rade 30 sati nedeljno a primaju jake plate je jednostavno iluzija. Na kraju krajeva to se sumarno i pokazuje kroz nacionalne industrijske indikatore.
[ ar nogard @ 14.09.2011. 22:01 ] @
Vrlo lepo zapazanje tih ambasadora toliko lepo da se zapitam da li sam ja lud ili normalan, a mozda bi trebao i da odem na ispitivanje.
A mogao je taj da se proseta malo i van Beograda mada cisto sumnjam da je i u njemu tako kako je opisano.
Jos ce da ispadne na kraju da ovih dodatnih 150000 sto ce da ostane bez posla nisu u stvari posledica globalne krize vec zato sto nece da rade, sto bi opet znacilo da imamo 500000 neradnika.
A ovi sto se gade komunizma i pljuju na srbe kao neradnike bih pitao "kako to da je bruto drustveni proizvod u komunizmu bio veci od pojedinih zapadnih zemalja a dug SFRJ je tada bio oko 13 milijardi dok sada svaka clanica te SFRJ duguje mnogo vise?"
Jeli se to lepo zivelo od nerada tih vasih oceva i dedova isto srba i od zaduzivanja ili od rada, jer ako je ovo drugo sada bi sa ovim dugom morali da zivimo 10 puta bolje?
Sadasnji ukupni dug svih bivsih republika je oko 180 milijardi, jer to znaci da sam ja sad po nekome komunjara ili da su tada ljudi znali da rade i sta rade?
Ili mozda matematika u komunizmu nije ista kao ova matematika u demokratiji, pa je po ovoj zivot mnogo bolji i realniji.
Jos mi je smesnije sto tu dobrostojeci pojedinci dele savete tipa "ako nemas radi i za 100e" a sami nikad ne bi radili za te pare. Jer nije problem raditi za 100e kad je kriza i kad se nema, ali je problem da radis za 100e dok tvoj gazda dnevno trosi 100e. To je izrabljivanje a ne ekonomija.
A da dodam ako nekom treba radnik za 200e nek mi javi da mu dovedem jedno 30tak sto znam da bi radili za te pare, jer ovde gde ja zivim ljudi rade i mole za posao od 15000, a kad prvu platu prime posle 2-3 meseca ne bune se mnogo sto kazu "cuti kad sam primio uopste" posto je bilo dosta slucajeva gde su radili po 3-4 meseca za dzabe.
Pa hajde sad strucnjaci i pametnjakovici objasnite tom sto je radio 3-4 meseca dzabe bez dinara kako je to on neradnik ako ne zeli da ga neko opet prevari, i u kojoj on to drzavi zivi kad mu se to desava?
Jedino gde se slazem da ima mnogo neradnika to su drzavna jasla i firme i to su sve ovi po politickoj liniji dovedeni, i za nista ih nije briga osim da sto vise zgrabe.
Obican narod hoce da radi a to sto je olos upropastila sve fabrike i firme i ostavili na ulicu armiju nezaposlenih nije posledica nerada, vec nerada i nemara onih koji im kroje politiku i buducnost.
[ mmix @ 14.09.2011. 22:15 ] @
Hmm, zaboravio sam da dodam na svoje izlaganje nesto. I pored svega sto sam napisao nikako, ali nikako, ni pod kojim uslovima, nemojte da kazete Srbima da su lenji, neradni i skloni otimanju. Ne vole to. I Arcibald se prvo 10 strana slihtao pre nego je sasuo istinu u oci
[ vladd @ 15.09.2011. 07:46 ] @
Ne znam samo sto bacas "bisere pred prasice", pri tome ne mislim(sumnjam samo) da su neki sa ES-a prasici.
Tema je kretenska, a primer iz Italije je poseban idiotluk razmazenog, glupavog(pre svega) i bezobraznog kvazi turiste(koji se svrstao turiste a da ne zna sta je to zaista). Bezobraznog sto svoju glupost i fiktivne situacije propagira javno.
Gade mi se uproscavanja zivota i "poznavanja prirode i drustvaa", odraslih ljudi, koji bi da nahrane lakomislennost prostim farbanjem sveta oko sebe u crno-belo, da ne naprezu vijugice...zaduzene za brigu o licnom konforu i kreveljenju za nekim zamisljenim potrebicama...
Pa stoga je najlakse primeniti metode copora, jedan uzvikne, a ostali prihvate, i masovno demokratsli proglase.
Srbija je zemlja koju treba posmatrati sa dva aspekta. Jedan je prirodni, lokacija u odnosu naplanetarni raspored, geografska sirina, umerena klima, kolicina sunca, pitomi predeli. Tu nema mesta za isterivanja maksimuma iz organizma za proste poslove.
Sa druge strane je geopoliticko okruzenje i aspiracije kojekakvih silnika, i sva propaganda i bodrenje koje ide kao salata.
Sama struktura naroda i halabucenje i lupetanje konformista doprinosi ozivljavanju i odrzanju u zivotu ovakvih tema i dilema.
Svako kao ljudsko bice je orno za aktivnost koja mu donosi korist i napredak, na planetarnom nivou.
Pa cak se i zivotinje tako ponasaju.
E sad, za one koji ne vide sumu od drveta, laksa je podela na nekakve "nacije"(makar i vestacke) da bi se identifikovali sa nekakvim coporom, i shodno takvoj aktivnosti, odredili i nekakve zbirne osobine copora. Vrednoca, lenjost, inventivnost, lepota....
Poz
[ mmix @ 15.09.2011. 08:14 ] @
Nemoj se ljutis, ali tvoj post kao da je pisao neki beogradiski taksista koji pokusava da mi racionalizuje zasto je potrebno da se oni orgnizuju u kartele i kako je taksi sluzba u stvari za fine ljude a ne razmazenu stoku kao sto sam ja. Sve sto si ti nabrajao u ovom tekstu, pocev od blacenja nekoga kao turiste sto u turistickom mestu ocekuje vise od sindikalnog minimama zaposlenih u turistickom sektoru pa do racionalizacije srpskog okruzenja nisu RAZLOZI, vec OPRAVDANJA. Postoji razlika. I druge su Turci ka*ali 500 godina pa nisu tako prsli kao mi, pre ce biti da smo takvi bili i pre pa su nam Turci "dobro" dosli kao jos jedan izgovor.
[ tdusko @ 15.09.2011. 08:45 ] @
Previse je ljudi sa kojima sam imao saradnju razne vrste u Srbiji koji su bili ultra vredni i previse je nemaca koje sam upoznao za poslednjih 6 meseci koji su ultra neradnici i zabusanti da bih prihvatio da smo kao narod lenjsi(komparativ od lenj?) od drugih.
Svi moji preci sa oceve strane su bili privatnici ili poljoprivrednici. Cale nije znao ni za pauzu za rucak ni za radno vreme ni za nedelju ni za crveno slovo. Sve sto bi od odmora video bilo je 10 dana sto mi deca na silu izdejstvujemo za more. Deda je znao da ore po celu noc jer nije mogao da postigne koliko je posla imao. Za to vreme baba hrani stoku, kuva, cisti, pere, pegla... po ceo dan. Jel moja familija nesto posebno ili vam je taj rezim poznat iz bliske(najblize) okoline?
Zasto je to tako bilo? Pa zato sto je svako od njih tacno znao koliko ce para da dobije svakim sekundom koji bude radio i da te pare imaju neku vrednost. Danas te motivacije nema. Letargija se usetala u narod pre 20 godina i to je to. Ono sto ne valja i sto je srz problema jeste sto nas narod ne shvata ili odbija da shvati da mora sam da stvori sebi situaciju kakva je bila, situaciju u kojoj ponovo imaju motivaciju za rad. Cena koja mora da se plati jeste da jedno vreme mora da se radi skoro za dz. Medjutim, kako to izvesti kada drzava sa svih strana otima i dodatno otezava svaki pokusaj preduzetnistva?
[ DrFill2Good @ 15.09.2011. 09:57 ] @
Citat:
ar nogard: Jos ce da ispadne na kraju da ovih dodatnih 150000 sto ce da ostane bez posla nisu u stvari posledica globalne krize vec zato sto nece da rade, sto bi opet znacilo da imamo 500000 neradnika.
Pa i nisu posledica globalne krize. Kod nas je domaca kriza postojala mnogo pre globalne, ljudi su ostajali masovno bez posla sa pocetkom privatizacije. Globalna kriza je dobro dosla kao izgovor za nova otpustanja, ne prihvatanje pa posle moratorijum na socijalni dogovor od strane poslodavaca, i odlicno opravdanje trenutnoj vlasti za neispunjena obecanja (500.000 novih radnih mesta ako glasas kako treba).
Umesto da bude iskoriscena sansa posle 5. oktobra i stana pomoc, donacije, a kasnije i krediti koje smo dobili budu ulozeni u sanaciju privrede posle sankcija, lakse je bilo pozatvarati fabrike i ljude isterati na ulicu a pare potrositi na kvazi reforme. Ono sto nije pozatvarano dato je skoro na poklon domacim "bizmismenima". Njihova logika o poslovanju bila je vrlo prosta (kao i oni sami) - pokupovati sto vise za sto manje para, prodati zalihe, masine i nekretnine po pravoj trzisnoj vrednosti i preko noci povecati kapital 3-4 puta. Radnici su tu bili ometajuci faktor. Ono sto ne uspeju da prodaju odmah prodace kada stranci navale da investiraju u Srbiju, pa ce onda stranci da ponovo zaposle ljude. Rezultati takve genijalnosti vide se na svakom koraku.
Naravno, stranci nisu dosli jer im je prece bilo da spasavaju svoju privredu kada je krenula globalna kriza. Masa ljudi jednostavno ne moze da nadje posao jer fizicki nema radnih mesta gde bi radili. Realnih budzetskih priliva nema jer nema odakle da se proizvede nova vrednost u dovoljnoj kolicini. Od MMF-a i dalje dobijamo kredite koji se trose kao budzet da bi vlast mogla da funkcionise. Ko i kada ce da ih vrati, to niko zivi ne zna. Verovatno ce se dug platiti kroz 20-tak godina prodajom teritorije, slicno kao sto nagovestavaju za Grcku prodajom ostrva.
Za sva ova sra*a globalna kriza dosla je u pravi cas kao dezurni krivac.
[ vladd @ 15.09.2011. 14:44 ] @
Citat:
mmix: Nemoj se ljutis, ali tvoj post kao da je pisao neki beogradiski taksista koji pokusava da mi racionalizuje zasto je potrebno da se oni orgnizuju u kartele i kako je taksi sluzba u stvari za fine ljude a ne razmazenu stoku kao sto sam ja. Sve sto si ti nabrajao u ovom tekstu, pocev od blacenja nekoga kao turiste sto u turistickom mestu ocekuje vise od sindikalnog minimama zaposlenih u turistickom sektoru pa do racionalizacije srpskog okruzenja nisu RAZLOZI, vec OPRAVDANJA. Postoji razlika. I druge su Turci ka*ali 500 godina pa nisu tako prsli kao mi, pre ce biti da smo takvi bili i pre pa su nam Turci "dobro" dosli kao jos jedan izgovor.
Ma daleko sam ja od ljutnje, previse.
Nisi bas puno shvatio, sto me cudi, s obzirom na post pre, valjda panika odbrane konformizma ima uticaja.
Nissam spominjao Turke, ni taksiste, iako si dobio asocijaciju.
To sto je neko razmazen, to je njegova licna stvar i to ne treba da se generalizuje kao referenca i pljuje po ljudima(pa ni po meni) koji nisu u sluzbi razmazenosti...kao prvo.
To sto neko ne radi i nije u pripravnosti 24/7, samo da bi sporadicnom razmazenom cefu bilo udovoljeno, to nekako prihvati kao normalnu opciju.
Definisanje vrednoce i lenjosti je veoma relativna stvar, neko je vredan kada se satima muci da nakupi drva, ili zapali vatru, a neko prostije i lakse dodje do zeljenog efekta..samo za visestruko krace vreme...ima sibicu, i obilje suvih drvaca oko sebe( na konto geografske lokacije, za razliku od recimo Finske ili Islanda).
I sta je onda merilo "LENJOSTI"?
Lenjost bi se mogla definisati i drugacije, i da bude ispravna definicija. Lenj je svako ko ne razume ambijent, i bespotrebno rasipa resurse za sebicno udovoljenje hedonizma. Vreme, novac, prostor, hranu, samo da bi uzivao u percepciji stvari koje mu trenutno gode. Bez produkcije kvaliteta.
Opsta lenjost podrazumeva, na neki nacin, malu produktivnost korisnih stvari u odredjenom periodu vremena. Neko je sputan ambijentom, teze je pronaci vodu u pustinji, nego na uscu dve reke, npr.
A neko je sputan afinitetima velikih sila, da kao zajednica produkuje neku opstu vrednost. Nije nam dozvoljeno da gusarimo, da pljackamo, da kolonizujemo i budemo robovlasnici, ali nam nije dozvoljeno ni da koristimo sopstveni polozaj i resurse..
I kako sada precizno definisati lenjost Srbina i lenjost ili opsteprisutno misljenje "vrednoce" nekog iz kolonijalnih drzava(podrazumevam i one koji su pristupili drustvu doticnih), koji za isti realan posao dobija vece finansijske efekte, i drzava kojoj pripada, doticni kvant posla odlicno plasira na kolonijalnom(savremeno tretirane zemlje treceg sveta, prakticno pokorene zemlje nize kaste) trzistu.
I sad kao treba sve to da zanemarimo..pa da se nalivamo pepelom.
Naprotiv, u Srbiji se mnogo vise radi za prosti opstanak, nego u zonama proglasenim da vrve od "vrednih" ljudi.
Poz
[ Shomi Li Jones @ 15.09.2011. 14:52 ] @
Citat:
@Devanagari:
Mi ovde bi treballi da predstavljamo neki edukovaniji deo populacije, pa pročitaj koliko ima komentara tipa ovoga:
Shomi Li Jones:
Neću da radim za minimalac a da mi smeju iza leđa ili još gore da se šef ponaša kao da mi čini uslugu što sam ja zaposlen a ne neko drugi. Ako ću jadno da budem plaćem hoću i jadno da radim
I o čemu mi onda da pričamo dalje, kad ovo što ovde piše predstavlja neki socioekonomski napredniji deo populacije.. Kakva je tek situacija među neobrazovanim slojevima...
Mislim da sam se loše izrazio jer sam ja govorio o slučaju koji je mislim da je čest a to je da vi nekom svojim radom zarađujete mnogo a on vas plaća jadno, minimalno jedva da preživite. Mislim ne kažem da čistačica treba da ima 1000 evra platu zato što je čistačica u upspešnom preduzeću, ali da vas neko jadi samo zato što ima previše radne snage je loše, svaki posao je posao i ne treba se stideti rada ali ne treba pristijati da te guze za male pare.
[ ar nogard @ 15.09.2011. 17:00 ] @
Citat:
DrFill2Good: Pa i nisu posledica globalne krize. Kod nas je domaca kriza postojala mnogo pre globalne, ljudi su ostajali masovno bez posla sa pocetkom privatizacije.
Za sva ova sra*a globalna kriza dosla je u pravi cas kao dezurni krivac.
Da slazem se da je kriza u dobroj meri izgovor, ali svakako tolika nezaposlenost nije posledica toga da radnici nece da rade za male pare.
Evo primer rada za dzabe je recimo kod kineza u Nisu gde devojke rade za 400din dnevno ceo dan, znaci od otvaranja do zatvaranja uvece jedna radnica!
Mesecno moze da zaradi ako radi 30 dana 12000, uz to nema nista tipa dodatno za hranu ili prevoz vec vecina njih placa sve to od tih 12000 sto zarade.
Sad samo nemoj da pljujemo odmah po kinezima jer mogu da navedem par slicnih primera gde su srbi gazde, a pri tom i ti srbi i ovi kinezi zive sasvim solidno tipa dobar auto, puna radnja robe, laptop i sve sto ide uz to.
Opet sve to govori da je sistem truo i oni sto rade na sistemu a radink je samo mali sraf u sklopociji.
[ DrFill2Good @ 15.09.2011. 19:02 ] @
Citat:
ar nogard: Da slazem se da je kriza u dobroj meri izgovor, ali svakako tolika nezaposlenost nije posledica toga da radnici nece da rade za male pare.
Evo primer rada za dzabe je recimo kod kineza u Nisu gde devojke rade za 400din dnevno ceo dan, znaci od otvaranja do zatvaranja uvece jedna radnica!
Mesecno moze da zaradi ako radi 30 dana 12000, uz to nema nista tipa dodatno za hranu ili prevoz vec vecina njih placa sve to od tih 12000 sto zarade.
Pravo merilo, za one koji tvrde da raditi za platu od 150 evra nije ispod svakog ljudskog dostojanstva, jeste visina minimalne potrosacke korpe (sada je racunaju za 3-clanu porodicu) koja iznosi oko 52.000 dinara (520 evra).
Citat:
Ministarstvo trgovina i usluga i Republički zavod za statistiku predstavili su danas novu prosečnu i minimalnu potrošačku korpu koja će se ubuduće obračunavati po metodologiji usklađenoj sa metodologijom Evropske unije. Novina u obračunu je da će prosečna porodica biti tročlana umesto dosadašnje četvoročlane, jer prosečna porodica u Srbiji ima 3,1 člana.
...
U decembru 2010. godine prosečna korpa iznosila je 39.779 dinara, a po novoj metodologiji korpa u decembru koštala bi 52.701 dinar, što je više za 32,49 odsto.
Prema ovome, cak i da uspe da pronadje posao, radnik sa platom od 150 evra svakako ne moze da bude ni ponosan ni zadovoljan, pa samim tim ni motivisan. Ako je to lenjost onda masala.
[ konislav @ 15.09.2011. 21:32 ] @
Ma kako nije ispod ljudskog dostojanstva plata od 150 eura. Batali suplje i demagoske price pojedinaca koji uvek prodaju neku demagogiju. Ovo sa platom me podsti na onaj propali eksperiment poslanika kad su tvrdili da ce svojom poslanickom platom (koja je veca od prosecne) da isteraju mesec, kad ono corak.
Ja imam jednu grupu prijatelja sa kojima stalno "ratujem" i koji me ubedjuju da je 250-300 eura plate sasvim dovoljno za zivot. Madjutim niko od njih ne moze i ne zeli da zivi sa takvom platom, ali kad je treba dati drugome, onda je dobra.
Pravio sam stotinu puta kalkulacije koliko je minimum para potrebno za minimum pristojnog zivota jedne porodice. Po mojoj racunici (odnosi se na Makedoniju, a slicno je i u Srbiji) minimum bi bio 800 eura za troclano domacinstvo ako nema studenta, 1100-1300 eura za cetvoroclano domacinstvo sa dva studenta.
[ mmix @ 16.09.2011. 09:04 ] @
A pored toga kupuje se sve i svasta na kredite. Mozes ti da kazes da nece da radis za 150e koliko hoces jer je to ispod granice dostojanstva, ako nema ponude bolje placenih poslova mozes da se slikas sa svojim zeljama i cestitkama.
Srbija je siromasna zemlja, samo sto to mnogima ne ulazi u glavu i mnogi se i dalje tripuju. Stil zivota nam nije uskladjen sa primanjima pa zbog visokih ocekivanja pljujemo na platu od 150e. 20+% poulacije ovog sveta i dalje zivi sa manje od $30 mesecno.
[ Emmy @ 16.09.2011. 09:14 ] @
budimo realni ni jedna elita u istoriji nase zemlje nije iznasla nacin da uzdigne zemlju. Zato su se elite uvek davale u peljesenje zemlje, da bar sebe nasite, pritom oponasajuci zapad i glumeci da oni to razumeju. Tako mi danas imamo Tadica koji je, jelte, prozapadni politicar, a da nikad nije radio ni ziveo na zapadu. Doduse nije se nesto ni u Srbiji naradio al nema veze. Imali smo Slobu koji je branio vaskoliko srpstvo, a u dusi je bio notorni komunista - oksimoron. Sa titom-kitom smo stracili posleratne godine nevidjenog razvoja Evrope i umesto da se integrisemo finansijski i vojno u Evropu mi smo se qrcili nezavisnoscu i nakraju popousili.
Nasi glavni biznismeni su tajkuni trgovine. Sta proizvodi Miskovic, jel znate ? Sta je pravio Karic ? Sve sto su uspeli je da iskoriste prekomerno, nenormalno zaduzivanje zemlje i prevrnu robu preko svojih ruku i obogate se. Rezultat:
- proizvodnja crkla
- radna mesta se ukidaju
- nezaposlenost buje
- spoljnotrgovinski deficit raste
- dug raste
suma sumarum:
kolaps
[ DrFill2Good @ 16.09.2011. 10:19 ] @
Ima nesto sto nasi politicari i tajkuni (skorojevici) ne razumeju. Preko noci su dosli do vlasti i bogatstva, pre toga su bili niko i nista, pa sad grcevito to cuvaju. Pokusavaju da uspostave ekonomiju u liberalnom kapitalizmu a razmisljanja su im na nivou feudalizma.
Liberalni kapitalizam bez jakog potrosackog drustva ne postoji. Novac mora da se obrce da bi stvarao profit. Da bi se novac trosio ljudi moraju i da ga imaju. 80% ljudi u Srbiji je na ivici gole egzistencije zbog malih plata i to malo novca sto imaju trose na najelementarnije potrebe. Sa vecom kolicinom novca u opticaju i profit bi bio veci a budzet se lakse punio. Sa vecom potrosnjom, osim trgovina, i proizvodnja bi imala vise posla. Sve to je zatvoreni krug, cim se na jednom mestu napravi prekid sve staje. Zar mislite da su zapadni poslodavci humanisti pa da zbog toga daju visoke plate svojim radnicima?
[ Emmy @ 16.09.2011. 10:21 ] @
treba dodati i sledece:
oni su za EU i liberalizam a EU je upravo cuvena po protekcionizmu svake vrste. Da se zalazu da budemo 51. drzava US ja bih razumeo, ovako... idioti.
[ ar nogard @ 16.09.2011. 20:59 ] @
Citat:
mmixSrbija je siromasna zemlja, samo sto to mnogima ne ulazi u glavu i mnogi se i dalje tripuju. Stil zivota nam nije uskladjen sa primanjima pa zbog visokih ocekivanja pljujemo na platu od 150e. 20+% poulacije ovog sveta i dalje zivi sa manje od $30 mesecno.
Po cemu je to srbija siromasna kao zemlja, mislim sta joj to toliko fali od resursa da bi se od nje lepo zivelo?
20% populacije sigurno ne zivi sa 30dolara nego ne znam sta gladuju ili bolje receno robuju za parce hleba, ali opet to nema veze sa nama jer valjda se treba ugledati na one koji bolje zive a ne tesiti se da ima i goreg.
Da li mi u ovoj drzavi mozemo da zivimo bolje, sigurno da mozemo ali ovi sa vrha vlasti jednostavno imaju direktivu da se sve unisti i da vecito robujemo zapadnim silama.
Eno ima i dokumentarac "tezina lanaca" gde jedan ocito jugonostalgicar govori o tome kako je sve propalo od Tita do sada i ko je kakve direktive imao.
A sva ta prica o srpskoj lenjosti jednostavno ne pije vodu po tim kriterijumima bi onda moglo za sve ostale da se kaze da su duplo lenjiji ako jedino izuzmemo kineze.
Radio sam ja licno i za 150DEM za vreme milosevica ali je to bilo vise nego ovih 150E ovi stariji dobro znaju kako. To naravno ne znaci da je tad bilo dobro ili bollje vec da je ovo katastrofa, mislim imati vlast koja samo misli kako da zadovolji sebe bez ikakve namere da ozivi privredu.
Koliko ste tema ispisali ovde na ES-u o raznim mahinacijama a koliko ih tek ima da nisu ispisane a sada se raspravljamo da li smo lenji ili ne, pa zakljucujemo da jesmo i zato nam je ovako.
Evo ga i primer obecanje Tadica predsednika u kampanji o masovnom otvaranju radnih mesta, a dobili smo masovna otpustanja. I ko je kriv za to ja? Ti ili vi? Ili mozda onaj ko je duzan da obezbedi direktno ili indirektno otvaranje novih radnih mesta a to ne mogu ja ili vi, vec ti koji su na vlasti.
A vi na vlasti uzivajte, ali pola broda ne moze da potone.