[ Sceka @ 11.09.2011. 21:30 ] @
Uvazeni clan foruma je ovu recenicu napisao kao mogucu temu a ja sam je postavio kao temu u slucaju da odustane od ideje. Cini mi se da je vrlo dobro smisljena i interesantna recenica i da zavredjuje malo razmene misli.

Ja se inace vrlo nalazim u toj recenici, u delu koji opisuje sta se kupuje. Planiram da kupim polovan dzip do 20.000eur. Ne planiram da kupim krs, to nikako. Nemam pojma koliki mi je IQ i kakve veze ima sa kupovinom bilo cega. Odnosno, lazem da nemam pojma ali nema veze, pravimo se kao da ne znam!

DakleM, mislim da ja za te novce mogu da pazarim odlican dzip, koji ce me sluziti nekoliko godina u zdravlju i veselju (dve - tri, mozda i manje pa menjam...). Gresim li i u cemu je ta graska?! Hvala.

Pozdrav!
[ Zarko Silic @ 11.09.2011. 21:33 ] @
Pa daj nekakav konkretan primer onoga sto zelis kupiti?
[ Sceka @ 11.09.2011. 21:43 ] @
Da... ovde to nisam rekao.

U opticaju su mi Nissan Murano ili Pathfinder, Infiniti FX35 a mozda i neki X5 ali mi se on najmanje dopada.

Pozdrav!
[ ventura @ 11.09.2011. 22:09 ] @
Da postoji mogućnost kupovine polovnog auta na lizing jednako lako kao i novog, ja u životu ne bi kupio nov auto... Auto star 1-2 godina je apsolutno finansijski najbolja kupovina...
[ Zarko Silic @ 11.09.2011. 22:10 ] @
@Sceka

Ok,

daj bar neki link ka takvom jednom polovnjaku koji zelis kupiti.
[ Sceka @ 11.09.2011. 22:13 ] @
Na primer:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5129915&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5099220&show=1

Ima jos toga i u Nemackoj... Dovoljno je i ovo!

Pozdrav!
[ ventura @ 11.09.2011. 22:24 ] @
Citat:
zarsilic
daj bar neki link ka takvom jednom polovnjaku koji zelis kupiti.

Ne odnosi se na mene, ali evo ti recimo primer:
Audi A5 3.0 TDI Quattro, Automatic, Navi, Xenon, Koža, Adv.Cruise Ctrl, 19" Felne, B&O itd itd..

Takav auto nov u salonu košta reda veličine 60.000 evra.

Takav polovan auto, recimo 2009 godište (2 godine star), kilometraža 50-100.000km (više ne može ni teoretski da bude), unutra i spolja u generalno besprekornom stanju (niko ne kupuje nov auto da vozi domaće životinje u njemu) - cene se kreću oko 35.000 evra.

Recimo da ti je ideja da taj auto voziš 2-3 godine nakon kupovine (generalno ništa loše ne bi smelo da mu se desi sa strane održavanja osim redovnog servisa), nakon tog perioda taj auto će vredeti reda veličine 25.000 evra.

Dakle, na polovnjaku si izgubio 10.000 evra na amortizaciji, dok si na novom izgubio 25.000 evra. Meni je računica i više nego jasna. Ja lično sam u Januaru ove godine kupio nov auto samo iz razloga što nisam mogao da nađem dobar polovnjak po razumnoj ceni (polovnjaci po placevima od lizing kuća su preskupi, a kreeten koji kupi auto za koji ne može da plaća ratu lizingu, sigurno ni ulje nije zamenio od kad ga je kupio..) a da je mogao da se kupi na lizing. Čim se u Srbiji pojave auto placevi koji prodaju mao bolje polovnjake po nekim razumnim cenama tipa 15-20% skuplje nego nabavna cena (malo bolje = bolje tipove auta), neću uopšte da razmišljam o novom autu...
[ Sceka @ 11.09.2011. 22:35 ] @
^
Potpuno se slazem. Samo sto u svakom slucaju ne bih za automobil dao vise od 20.000eur. Nema veze sa samim parama, ima i vise od toga da se odvoji ali mi je suludo dati vise! Pa cak i ta cifra je preterana za nase uslove saobracaja ali nema veze. U svakom slucaju, za te pare moze da se vozi bolji polovan nego nov automobil. Ili gresim u razmisljanju?!

Pozdrav!
[ Dexic @ 11.09.2011. 22:38 ] @
Ti skokni do Nemacke ili gde vec, pazari i uvezi. Mislim da 99% dobrih polovnjaka tamo moze da se uveze kod nas (zadovoljava uslove oko uvoza automobila)
@ventura
[ ventura @ 11.09.2011. 22:42 ] @
Citat:
Dexic: Ti skokni do Nemacke ili gde vec, pazari i uvezi. Mislim da 99% dobrih polovnjaka tamo moze da se uveze kod nas (zadovoljava uslove oko uvoza automobila)
@ventura

Naravno, ali to onda nije na lizing već kupovina za keš, a to se ne isplati...
[ Sceka @ 11.09.2011. 22:51 ] @
Pa sta fali kupovini za kes? Imas odredjenu sumu koju zelis da potrosis za nesto, odes i kupis, tacka. Kekve sad filozofije tu ima da se raspreda? Bolje na "kakav god kredit" nego za kes a imas kes?! Bez veze razmisljanje, bar za mene.

Pozdrav!
[ ventura @ 11.09.2011. 23:00 ] @
Citat:
Sceka: Pa sta fali kupovini za kes? Imas odredjenu sumu koju zelis da potrosis za nesto, odes i kupis, tacka. Kekve sad filozofije tu ima da se raspreda? Bolje na "kakav god kredit" nego za kes a imas kes?! Bez veze razmisljanje, bar za mene.

Možda sam trebao da dodam - ako imaš firmu... Kad imaš firmu i kupiš auto na lizing, onda ti je to trošak firme, ne plaćaš nikakv porez na to... A kad bi hteo da kupiš auto za keš, ti si na taj keš platio porez na dobit preduzeća, pa porez na prihod od kapitala, pa godišnji porez na dohodak građana, tako da te na kraju taj auto za keš košta 35% skuplje nego preko lizinga...
[ Zarko Silic @ 11.09.2011. 23:46 ] @
@Sceka

U vezi Murana ciji si link postavio imam par pitanja?

1. Sta mislis zasto je njegova cena 19500 (i to jos u Sloveniji) ako se takav “isti” prodaje (i to u Nemackoj) za vece pare?
http://suchen.mobile.de/fahrze...T&lang=de&pageNumber=1

2. Da li znas da su dazbine na godisnjem nivou za ovo vozilo vece od celokupne vrednosti vozila kojeg posedujes i kojeg si do sada vozio? Samo da podsetim da je rec o redu velicine oko 2000 eura, pre nego sednes da ga vozis?
3. Da li znas da takvo vozilo prosecno trosi oko 20 L supera? U gradskim uslovima i vise.
4. Da li znas koliko kostaju servisne intervencije na takvom vozilu?
5. Da li znas koliko se ceka na delove kod neplaniranih havarija?
6. Da li mislis da je prethodni vlasnik normalna i odgovorna osoba te da je, vezano za svoje vozilo, sve savesno odradio, ili je mozda ipak nesto sakrio? Na primer ovako nesto:
http://www.index.hr/vijesti/cl...bu-s-vjetrenjacama/485693.aspx

[ jnk @ 12.09.2011. 00:52 ] @
ventura, ako ti firma na kraju godine ima dobit jedini porez koji ces platiti je porez na dobit. Kapitalnu dobit ces platiti ako prodas preduzece a porez na dohodak gradjana ako imas platu vecu od odredjene cifre ili neke druge prihode koji se svrstavaju u dohodak gradjana.

Ali slazem se da ako ti firma dobro posluje fino je kupiti auto na firmu ali danas retko ko moze da se pohvali nekom stabilnoscu tako da se uglavnom bira onaj osecaj da je auto tvoj licno.
[ Zarko Silic @ 12.09.2011. 01:15 ] @
@ventura,

kakva je kalkulacija kupovina takvog automobila na nacin na koji ti kupujes?

Prakticno nisi vlasnik vozila. Vlasnik je lizing kuca, a korisnik firma.

Mozes objasniti u par recenica?
[ Dexic @ 12.09.2011. 01:41 ] @
I mene ovo konkretno zanima.
Lizing ima smisla samo po tome sto ne placas porez na dobit, medjutim placas kamatu godisnju koja ce sigurno izaci vise nego porez na dobit - auto se dodatno moze amortizovati sledecih godina i tako se manje placati porez na dobit pa je jos veca razlika.
Lizing na pocetku udari 1000e ili nekoliko % od vozila za kasko i sve ostalo.
KAZNE te kostaju mnogo vise jer idu preko lizing kuce i ona doda neku njihovu "trtarinu" na standardne saobracajne kazne. Reda umesto 500 platis 5500.

Jedini gde vidim neku korist je ako izracunas da je kamata toliko niska da se vise isplati "platiti" kasnije.
[ ventura @ 12.09.2011. 08:43 ] @
Citat:
jnk: ventura, ako ti firma na kraju godine ima dobit jedini porez koji ces platiti je porez na dobit. Kapitalnu dobit ces platiti ako prodas preduzece a porez na dohodak gradjana ako imas platu vecu od odredjene cifre ili neke druge prihode koji se svrstavaju u dohodak gradjana.

Da, firma će jedino platiti porez na dobit, ali ti kao fizičko lice koje dobija dividendu ćeš platiti porez na prihod od kapitala (ovo je drugačij porez od poreza na kapitalnu dobit) i godišnji porez na dohodak građana.

Računica je otprilike ovakva (uzmi ovo sa rezervom, nisam knjigovođa pa možda grešim u nekim procentima):
Firma je zaradila 50.000 evra, i odlučio si da to kao vlasnik firme prebaciš sebi na račun i za te pare kupiš auto.
Porez na dobit preduzeća 10%: 5000 evra
Porez na prihod od kapitala 10% od neto dobiti: 4500 evra
Porez na dohodak građana 15%: 6075 evra
Ukupno poreza: 15.527 evra

Dakle da bi kupio auto od 50.000 evra za keš ti treba da imaš 72.000 evra profita u firmi, odnosno kada poplaćaš sve poreze auto od 50.000 evra će te koštati 22.000 evra skuplje.

Ako uzmeš auto na lizing, ti ćeš taj auto prikazati kao trošak poslovanja, i da računamo da ćeš platiti još 5000 evra kamate lizingu (što se može izbiti kroz amortizaciju, ali da ne komplikujem sada), to sve ulazi u trošak, sada nećeš imati dobit od 72.000 evra, već samo 17.000 evra... Dakle sa ovom gimnastikom si uštedeo 17.000 evra prilikom kupovine automobila... Kao direktor firme ne moraš da popunjavaš putne naloge (nemaš tu dosadnu obavezu), u saobraćajnoj ti za vlasnika vozila piše lizing kuća i to je otprilike to...

Citat:
zarsilic
Prakticno nisi vlasnik vozila. Vlasnik je lizing kuca, a korisnik firma.

To je tačno, ali generalno to nije nikakav problem ako stvarno misliš da otplatiš taj auto... Kada sam bio zimus na placu da gledam ta auta, čovek koji radi tamo mi je pričao prosto neverovatnu priču - ljudi masovno kupuju auta na lizing, iako nemaju ideju kako će da plaćaju rate.. Jednostavno nemaju novca, ali misle eto kapnuće nešto sa strane, biće love od negde, povećaće se plata, stisnuće se malo, plate 1-2-3 prve rate, prestanu i oduzmu im auto nakon 6 meseci... I tako masa auta, pogotovo ona sa promocija tipa 999 evra i novi golf ključ u ruke i sl..

Citat:
Dexic:
Lizing na pocetku udari 1000e ili nekoliko % od vozila za kasko i sve ostalo.

Moraš da imaš učešće na početku, čak i mislim da je od pre par meseci zakonski minimum 20 ili 30% učešća, i moraš da imaš obavezan kasko... Mada generalno i da kupiš auto za keš, ne verujem da je neko lud da ne bi uzeo i kasko osiguranje, iako nas deru ko ludi...

Citat:
Dexic:
KAZNE te kostaju mnogo vise jer idu preko lizing kuce i ona doda neku njihovu "trtarinu" na standardne saobracajne kazne. Reda umesto 500 platis 5500.

Da, naplaćuju oni tu uslugu plaćanja kazni nešto, sad da li je 5000 dinara ili manje nemam pojma, ali pošto više nemaš nijednu kaznu od 500 dinara onda to nije ni bitno... Ako te policija rebne sa 25.000 dinara, svejedno ti je dal ćeš platiti još koju hiljadu više :)
[ DrJekyll @ 12.09.2011. 08:46 ] @
@zarsilic

Ona prica sa toyotom zvuci kao da inzenjer iz provincije je strucniji i pametniji od celog tima nekog proizvodjaca.

Ima i ovde slicnih primera (ne mislim na tebe)
[ Zarko Silic @ 12.09.2011. 09:27 ] @
Citat:
ventura: Kao direktor firme ne moraš da popunjavaš putne naloge (nemaš tu dosadnu obavezu), u saobraćajnoj ti za vlasnika vozila piše lizing kuća i to je otprilike to.

Sta se desava kada clanovi tvoje porodice, koji nisu zaposleni u toj firmi, voze takav automobil i sa njim, recimo zele putovati u inostranstvo?

Kao i to, sta biva kada nakon, na primer 5 godina placanja lizinga, dozivis havariju vecih razmera gde nije isplativo popravljati vozilo?

(Samo da podsetim, ako si ti licno vlasnik, kasko ce tebi, u takvom slucaju, nadoknaditi stetu i tako ublaziti finansijske posledice prouzrokovane udesom. Ovde je vlasnim lizing kuca?)
[ jnk @ 12.09.2011. 09:31 ] @
ventura, porez na prihod od kapitala se plaća na 50% isplaćene dobiti znači ispalo bi 2,250e i taj prihod ne ulazi u dohodak građana.

Citat:
Prihodi od POLJOPRIVREDE i šumarstva (čl. 22. – 30.), prihodi od KAPITALA (kamate, dividende ... čl. 61. – 65.), KAPITALNI DOBICI (čl. 72. – 80.) i dobici od igara na sreću (član 83.) – NE PREDSTAVLJAJU DOHODAK ZA OPOREZIVANJE po osnovu GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK GRAĐANA (shodno članu 87. Zakona).

Znači ako kao firma želiš da isplatiš sebi na ruke 45,000e putem dobiti, moraš da platiš 5,000e porez na dobit(kao firma) i 2,250e porez na prihod od kapitala(kao fizičko lice). Jedina mana je što se tako kvalifikuješ za akontacioni porez sledeće godine pa moraš da ponovo platiš tih 5,000e sledeće godine bez obzira da li imaš dobit ili ne(ako nemaš onda tražiš povraćaj na kraju godine ili ti ostaje u preplati za neke naredne).
[ ventura @ 12.09.2011. 09:32 ] @
Citat:
zarsilic: Sta se desava kada clanovi tvoje porodice, koji nisu zaposleni u toj firmi, voze takav automobil i sa njim, recimo zele putovati u inostranstvo?

Imaš dve opcije:
1. Da firma da ovlašćenje osobi koja će da upravlja na memorandumu, i to se prilaže uz redovna dokumenta (saobraćajna, ovlaštenje)
2. Da lizing kuća da ovlaštenje direktno na osobu koja upravlja vozilom, pa sa tim izvaditi ovlaštenje od AMSS-a

Ja recimo imam ovlaštenje direktno na svoje ime, firma se nigde ni ne spominje..
[ Sceka @ 12.09.2011. 11:57 ] @
Citat:
zarsilic: @Sceka

U vezi Murana ciji si link postavio imam par pitanja?

1.Sta mislis zasto je njegova cena 19500 (i to jos u Sloveniji) ako se takav “isti” prodaje (i to u Nemackoj) za vece pare?
http://suchen.mobile.de/fahrze...T&lang=de&pageNumber=1

2.Da li znas da su dazbine na godisnjem nivou za ovo vozilo vece od celokupne vrednosti vozila kojeg posedujes i kojeg si do sada vozio? Samo da podsetim da je rec o redu velicine oko 2000 eura, pre nego sednes da ga vozis?
3.Da li znas da takvo vozilo prosecno trosi oko 20 L supera? U gradskim uslovima i vise.
4.Da li znas koliko kostaju servisne intervencije na takvom vozilu?
5.Da li znas koliko se ceka na delove kod neplaniranih havarija?
6.Da li mislis da je prethodni vlasnik normalna i odgovorna osoba te da je, vezano za svoje vozilo, sve savesno odradio, ili je mozda ipak nesto sakrio? Na primer ovako nesto:
http://www.index.hr/vijesti/cl...bu-s-vjetrenjacama/485693.aspx

1. Nisam mislio nista, stavio sam link, prvi koji mi bio 'pod rukom', da se vidi o kom modelu dzipa se radi jer se u principu jako malo zna o ovom modelu uopste.
2. :) Znam vrlo dobro kolike su dazbine -"Ukupni troskovi Vase polise osiguranja i taksi su: 203879.00 dinara + provizija banke ili poste za svaku uplatnicu." - Toliko je zvanicno u dinarima. Vozilo koje posedujem sam dobio na poklon pre nekoliko godina iz Nemacke (nisam ni carinu platio, sve mi je placeno osim sto sam ja platio registraciju). Vrlo cenim neki gest koji mi se ucini pa tako i ovaj, vozim ga vec nekoliko godina i jako sam zadovoljan kako radi. Inace sam od onih koji vole iskrenost, da vozim jugo 45 rekao bih to jer je to tako. Kakve to veze ima u principu, osim ako ne cenis moje imovinsko stanje po automobilu koji trenutno vozim, pa mislis da sam se negde "gadno zaracunao obzirom da vozim Astru"?! :)
3. Znam da trosi oko 18l supera u gradu, toliko trosi Murano koji sam probao a vlasnik je moj ortak koji mi je i rekao potrosnju. Inace je logicno da vozilo koje ima 3500 kubika i 234 konja trosi prilicno vise nego Astra, ako si mislio na to, ali nije logicno da mislis da to meni nije poznato.
4. Znam, rekao mi je ortak koji poseduje takavo vozilo vec tri godine.
5. Znam, rekao mi je ortak koji poseduje takavo vozilo vec tri godine, cekao je prednje desno krilo deset dana dok mu zajednicki prijatelj nije doneo iz Minhena.
6. Pa nemam pojma niti se opterecujem sa tim stvarima, ako mi se nesto svidi, probam pa ako je sve u redu kupim. Ako sam se zaje*'o, sta da se radi, popravim i teram dalje.

Ne zelim da se opterecujem strahovima, strahovanjima unapred bilo koje vrste. Sta ako je bivsi vlasnik neiskren - 99% su neiskreni, manje ili vise ali cak i ortak ili rodjak ce bar neku sitnicu da precuti, ako nista drugo. Pa i ja kad prodajem ne zelim da smanjujem cifru tako sto bih ja kupcu bio veci prijatelj nego on sam sebi! :) Kad god sam prodavao automobil uvek sam govorio "Pogledaj, probaj, dovedi majstora kakvog god hoces, sto se mene tice auto je fenomenalan i u savrsenom stanju a na tebi je da li cas da mi poverujes ili ne ali kad kupis, das pare, napisemo ugovor, goto je, nema nazad!". A da li mislis da si siguran da ako kupis nov auto da neces imati problema sa njim, ma koji model i brend bio u pitanju. Jedan moj ortak je prosle godine kupio Hyndai Santa Fe, nov za kes, dobio je 3500eur popust, kod nas u predstavnistvu, sve 'full' sto postoji... i skoro tri meseca se zezao po servisima jer je u garanciji a svaki cas nesto nije u redu. Puna tri meseca je vise isao taxijem nego svojim novim vozilom. Ima takvih primera cak i sa mnogo skupljim vozilima. Da razmisljam kao vecina ovde nikada u zivotu ne bi dosao u obzir dzip, narocito ne toliko "kubikan i konjazan" (to sam skoro cuo od nekih klinaca!) ma kakva da je vrsta i model u pitanju vec bi razmisljao o nekoj "sigurici" koja se ne kvari, od 'poznatog', da malo trosi, da je jeftino odrzavanje... Pa ok, nemam nista protiv ali ja ne razmisljam tako.

Inace od svega sto se moglo reci u vezi teme, a dalo se ocekivati (bar sam ja ocekivao), nista nisi rekao osim svog misljenja o mom finansijskom stanju i to u fazonu "Pa, bre, imas Astru a 'oces nesto sto je van tvojih mogucnosti ne znajuci sta te ceka cak i ako nekako kupis to o cemu pricas!". Nemoj da se ljutis ali takav sam utisak stekao citajuci tvoj post. To nisam ocekivao, ocekivao sam strucan pogled kako na vozilo/la koja sam spomenuo tako i na sam naslov teme. A smatram da mozes da das vrlo vredno misljenje i vrlo cenim i pazljivo procitam svaki tvoj post u ovoj temi! Malo sam se razocarao ali mozda se varam, mozda nisam dobro svatio, voleo bih da se varam.

Pozdrav!
[ jnk @ 12.09.2011. 12:08 ] @
Sceko, što kaže naš narod sa swatcha na rolex veliki je skok tako da nemoj da se čudiš što te neko pita da li si siguran kolko to košta.
[ Sceka @ 12.09.2011. 12:22 ] @
Citat:
jnk: Sceko, što kaže naš narod sa swatcha na rolex veliki je skok tako da nemoj da se čudiš što te neko pita da li si siguran kolko to košta.

:)) Pa nije bas tako, ako se nosio Rolex pa izgustirao, ako se nosilo i vozilo dosta toga sto vredi pa izgustiralo, ako se postuje poklon i koristi iz postovanja... a na forumu smo, ne znamo se licno... zasto je normalnije predpostaviti da je neko Swatch nego da je Rolex?! :)

Ili je to u nasem narodu toliko uzelo maha da vise nema ni osnovne pristojnosti u ophodjenju, pardon, razmisljanju...

Pozdrav!
[ Dexic @ 12.09.2011. 12:50 ] @
ventura, nesto ti nije bash racunica...
TI razmisljas kao firma da uzmes auto na lizing a poredis sa uzimanjem auta kao fizicko lice? Naravno da su tu razliciti porezi.
Koliko znam porez na dividende je 10% od iznosa, ne 10% od 50%, tj. nije 5%.
Nebitno.
U slucaju da kupis auto na firmu, placas samo DEO poreza na dobit. Ne svih 10% poreza, jer ces deo auta moci da otpises kao amortizaciju (ne znam koliko bese, mislim da je 20% godisnje). Dakle placas 8% poreza na dobit firme, i to je to. (sem ako ne mislis da prebacis na svoje ime odmah - khm??)
U slucaju lizinga na firmu, ne placas porez na dobit ali placas kamate. Na 5 godina ako te ispadne samo 25% to je premija po meni. Sto znaci da na 20.000e, ispod 5.000e kamate je premija. To naravno mislim u EVRIMA, a kursne razlike u gluposti ostale vezane za to da ne pominjem.

Ako sam nesto lose razumeo ili prevideo, reci, posto se i ja nosim mislju da idem na lizing, jer mislim da je jeftinije nego kredit.

Sto se kazne tice, pa ima kazni od 1000 za pojas valjda? A i na kazne od 5000 za sitnije stvari, da ti rebnu jos 5000 nije malo - na sve te kazne ti dodatno placas porez na dobit inace!

Citat:
ventura: Da, naplaćuju oni tu uslugu plaćanja kazni nešto, sad da li je 5000 dinara ili manje nemam pojma, ali pošto više nemaš nijednu kaznu od 500 dinara onda to nije ni bitno... Ako te policija rebne sa 25.000 dinara, svejedno ti je dal ćeš platiti još koju hiljadu više :)
[ ventura @ 12.09.2011. 13:40 ] @
@Dexic:
Ako želiš da kupiš auto kao fizičko lice, moraš da imaš novac na ručunu za to. Da bi novac sa računa tvoje firme prebacio na svoj privatni on mora da prođe kroz tri poreza:
1. Porez na dobit preduzeća, 10%
2. Porez na prihod od kapitala 20% na 50% neto dobiti preduzeća
3. Godišnji porez na dohodak građana, 15%

Dakle da bi ti leglo 50.000 evra na privatni račun, tvoja firma i ti ćete platiti još 22.000 evra poreza državi.

Bankarski kredit je generalno dosta nepovoljniji od lizinga. Banke za kredit imaju strožije uslove, što im izmeđuostalog propisuje i NBS, što znači i veća kamata, a dodatni rizik takvog kredita se opet još dodatno negativno odražava na kamatnu stopu, jer banka nije vlasnik vozila i nema nikakvu kontrolu nad njim. Sa druge strane lizing kuća nema tako stroge propise sa strane NBS-a, oni su vlansici vozila i mogu da uzeti u bilo kom trenutku u slučaju da ne plaćaš rate, bez da prolaze kroz skupu i dugotrajnu sudsku proceduru. Iz tog razloga je lizing pa rekao bih čak i duplo povoljniji od bankarskih kredita..

Što se tiče iznosa same kamate, neka je kamata i 10.000evra kao što kažeš, opet je i više nego duplo povoljnije nego kupovina za keš.

A što se tiče kazni, ili ugradi jammer ili se trudi da ne praviš prekršaje :)
[ djordje1979 @ 12.09.2011. 16:35 ] @
^ A sta fali opciji kupiti auto preko firme ali u kesu (ako sam se dobro odrazio). Auto je odma firmin (citaj: vas), nema lizing kamata i ostalih petljancija, a izbegnuto je i placanje tog trojnog poreza drzavi.
[ ventura @ 12.09.2011. 16:56 ] @
Citat:
djordje1979: ^ A sta fali opciji kupiti auto preko firme ali u kesu (ako sam se dobro odrazio). Auto je odma firmin (citaj: vas), nema lizing kamata i ostalih petljancija, a izbegnuto je i placanje tog trojnog poreza drzavi.

Nisam siguran da se kupovina auta na taj način može posmatrati kao trošak, direktno kao lizing rata... To treba proveriti.. A drugo, firmi uvek treba obrtni kapital, i jeftinije je da platiš lizing kamatu, nego kamata koju bi tebi banka odobrila za regularan kredit...
[ jnk @ 12.09.2011. 17:16 ] @
ventura procita li sta ti napisah, dobit firme ti ne ulazi u dohodak gradjana a porez na prihod kapitala je trenutno 10%(na 50% isplacene dobiti).

Auto na lizing se ne racuna ceo kao trosak osim u slucaju operativnog lizinga.
[ ventura @ 12.09.2011. 17:23 ] @
Citat:
jnk: ventura procita li sta ti napisah, dobit firme ti ne ulazi u dohodak gradjana a

Naravno da ulazi.

Evo šta kaže PKS:
"Neoporezivi deo dohotka za rezidente državljane predstavlja trostruki iznos prosečne godišnje zarade po zaposlenom u Republici u godini u kojoj se utvrđuje porez."

Dakle sve što je iznad trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade se oporezuje sa 10% do šestostrukog iznosa prosečne zarade, a sve preko toga se oporezuje sa 15%, bez obzira na to odakle je taj novac stigao.. Da li je u pitanju lični dohodak, autorski honorari, dividende...

Citat:
jnk
porez na prihod kapitala je trenutno 10%(na 50% isplacene dobiti).

Porez na prihod od kapitala iznosi 20%, a poreska osnovica je 50% od neto dobiti preduzeća.
[ jnk @ 12.09.2011. 17:37 ] @
Jok.

Citat:
Prihodi od POLJOPRIVREDE i šumarstva (čl. 22. – 30.), prihodi od KAPITALA (kamate, dividende ... čl. 61. – 65.), KAPITALNI DOBICI (čl. 72. – 80.) i dobici od igara na sreću (član 83.) – NE PREDSTAVLJAJU DOHODAK ZA OPOREZIVANJE po osnovu GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK GRAĐANA (shodno članu 87. Zakona).

Imas zakon na http://www.poreskisavetnik.com/zakon/poreznadohodak.html

Porez na prihod od kapitala je snizen da bi stimulisali deviznu stednju a ono sto pise na pks-u je porez koji je vazio ranijih godina.
[ ventura @ 12.09.2011. 19:21 ] @
Jako interesantno... Hvala na informaciji..
[ Dexic @ 13.09.2011. 00:12 ] @
Jedinu prednost lizinga vidim na tome da ti ne treba kredit - tj. provera kreditne sposobnosti :)
Auto ne ulazi u trosak firme direktno. Kao sto rekoh, placa se porez na dobit (i to je to) na deo cene automobila (na cenu-amortizacija). Mislim da za auto amortizacija iznosi oko 20-25%.
Sto znaci da se placa 7.5-8% od cene automobila kao porez na dobit, a sledece godine se 20-25% preostale cene automobila moze iskoristiti kao poreski kredit da bi se smanjila dobit preduzeca (i samim tim i porez).
E, sad... ne znam kako to ide kad se uzme kredit :D Ako neki knjigovodja zna, znacilo bi. Posto se mozda sprovodi kroz promet, bez da se odmah racuna kao dobit, a mozda i odmah ide u dobit (iako firma nema promet mozda :D)
[ component @ 13.09.2011. 08:10 ] @
Mene interesuje šta se dešava kada se automobilu nešto desi i treba da se aktivira kasko? Da li ću u nakon toga imati popravljen automobil u voznom stanju?
[ ventura @ 13.09.2011. 08:25 ] @
Citat:
component: Mene interesuje šta se dešava kada se automobilu nešto desi i treba da se aktivira kasko? Da li ću u nakon toga imati popravljen automobil u voznom stanju?

Ako je auto u popravljivom stanju, da. Odvešćeš ga u ovlašteni servis, oni ga poprave, račun stigne osiguranju i to je to. Ako imaš participaciju moraćeš da platiš 10-20-30% od cene popravke u zavisnosti od vrste polise.. Ako je totalna šteta, novac ide osiguranju, a tek ako nešto pretekne (što je vrlo teško) deo ide i tebi...
[ component @ 13.09.2011. 08:46 ] @
Citat:
ventura: Ako je totalna šteta, novac ide osiguranju, a tek ako nešto pretekne (što je vrlo teško) deo ide i tebi...

Jasno mi je... neću dobiti novac od totalne štete. Da li ću dobiti drugi automobil ili neću više morati da plaćam lizing?
[ Zarko Silic @ 13.09.2011. 08:48 ] @
Citat:
component: Jasno mi je... neću dobiti novac od totalne štete. Da li ću dobiti drugi automobil ili neću više morati da plaćam lizing?

Ne, neces nista dobiti.

Kao sto je Ventura rekao, u takvom slucaju lizing prelazi u pušing.

Lizing kuca se naplati od kasko osiguranja a novopecom vlasniku olupine ostaje da sam popravlja, na ovakav nacin vec njegovo vozilo.

Ako se ovako nesto dogodi na pocetku Lav Storia sa lizing kucom, onda se jos moze podneti. Medjutim, veoma je bolno kada ovakav trenutak nastupi nako visegodisnjeg placanja lizinga.

U takvim situacijama kredit (a ne lizing) i kasko na "tvoje" ime daje bolje rezultate.
[ Sceka @ 13.09.2011. 16:24 ] @
A sta bi sa samom temom, zasto je glup covek koji kupuje polovno vozilo od 20.000eur? Odnosno, koliko treba da je nizak IQ takve osobe?

Pozdrav!
[ StORM48 @ 13.09.2011. 19:09 ] @
Pa kako ne kontaš? Glup je što se ne pokloni božanstvu golfa i ne istetovira VW logo na zadnjici, k'o sav normalan svet.

Pozdrav
[ Zarko Silic @ 13.09.2011. 19:13 ] @
Ne vredi mu nista jer nema L optiku sa kojom se snima reljef na Mesecu da bi bio u koloru
[ jnk @ 13.09.2011. 19:35 ] @
sceka: nije glup onaj koji kupi polovno vozilo za 20k eur nego je glup onaj koji kupi polovan krs od 20k eur. Problem je sto je u ponudi vise krseva nego dobrih ali ako nadjes dobar onda samo napred. Neko jednostavno ne zeli da prolazi kroz taj vid kocke pa svesno kupi nov znajuci pritom da ce tako najvise para izgubiti.
[ Sceka @ 13.09.2011. 19:46 ] @
Pa sto se Golfa tice, osamdesetih godina sam kupio novog, lepo se vozio tog leta po evropskim putevima, prod'o ga pocetkom oktobra i kupio Mercedesa koga sam vozio pune dve godine. Golf je bio tada aktuelan, ja imao dvadesetak i nesto godina... Tih osamdesetih sam jos par puta kupio nov automobil i nikada vise. Jednostavno me ne zanima varijanta bacanja para na prevozno sredstvo. I sada mislim da je bacanje para dati 20.000eur ali ono sto me zainteresovalo nema jeftinije pa moram toliko da bacim. Zanima me taj polozaj u voznji sto ga dzipovi pruzaju. Mislim na polozaj vozaca, preglednost druma, osim ako nema kamion ispred tacno vidis zasto je zastoj (u gradu nezamenljiva stvar, neprocenjivo vredna!), tako da mozes na vreme da promenis traku, skrenes ranije, obidjes... Prakticno do jaja! Drugo, udobnost koju sam probao, osim ML-a Nissan mi se janvise dopada, mislim na osecaj vozaca kad seda i dok vozi.

Jedino mi je bitno da kola idu tamo dge ja hocu - apsolutno, i da se zaustave kad ja hocu - apsolutno. Znaci, sistem upravljanja da je u savrsenom stanju i da su kocnice u savrsenom stanju. Naravno, to podrazumeva dobre gume, tu nikada ne stedeti, kupiti najbolje koje mogu da se nadju bez obzira na cenu - to mi je princip od koga nikada ne odustajem. Da li ubrzava sekund, dva, tri vise ili manje, kakva mi je 'kriva' po nekim testovima na nekim sajtovima, da li trosi 10 ili 20 litara... te me ne zanima ali uopste jer sve to pada u vodu onog momenta kad se sedne u auto i krene. Tad je bitno samo i iskljucivo koliko znas ili ne znas da baratas vozilom i nista drugo! Svaki k*eten moze da pritisne pedalu gasa do kraja ali to ne znaci da ce doci od tacke a do tacke b uopste a narocito koliko brzo. I tako...

Jos jednom, zasto bi trebalo da se podrazumeva da je budala onaj ko daje 20.000eur za polovno vozilo?!

Pozdrav!
[ Sceka @ 13.09.2011. 19:48 ] @
Citat:
jnk: sceka: nije glup onaj koji kupi polovno vozilo za 20k eur nego je glup onaj koji kupi polovan krs od 20k eur. Problem je sto je u ponudi vise krseva nego dobrih ali ako nadjes dobar onda samo napred. Neko jednostavno ne zeli da prolazi kroz taj vid kocke pa svesno kupi nov znajuci pritom da ce tako najvise para izgubiti.

Nisam video, pisao sam, pa ubedi me da je krs polovan auto koji tako polovan kosta 20.000eur?! :) I da je bolji od tog polovnog nova, recimo, Skoda?! :) Po cemu?!

Pozdrav!
[ jnk @ 13.09.2011. 20:18 ] @
Ne znam da li se razumemo, nemam ja nista protiv polovnjaka od 20k samo ti kazem da u ponudi za 20k danas imas mnogo polovnjaka koji su u losem stanju i nisu dobra kupovina i kolicina tih automobila ti je bar pola ukupne ponude. Recimo za te pare se prodaju 3-5 godine stari bmw-i uvezeni sa ko zna koliko stotina hiljada kilometara, verovatno havarisani i sa ko zna kojim sve problemima i prodaju se kao super ponude jer ih prodaju preprodavci ciji je glavni cilj sto veca zarada.

Opet sa druge strane ako kupis od neke auto kuce koja prodaje vozila iz staro za novo programa od jednog vlasnika, kupljen ovde, to moze da bude super kupovina. U sustini svaka auto kuca sad ima u ponudi takve automobile tako da bih ti ja prvo to preporucio da gledas.

Ljudi kupuju nov automobil jer ne zele da imaju tu vrstu kocke(da li je auto legalan, da li je bio havarisan, da li je neko s*ao u njemu, da li ga je terao preko dzombi) iako kupovinom polovnog auta, ako kocka dobro prodje, mozes proci mnogo bolje nego onaj koji je kupio novog. Tvoje je samo da sto vise smanjis rizik prilikom kupovine.
[ SASASTA @ 13.09.2011. 21:15 ] @
Obrnuto proporcionalan kolicini novca. Ako imas para da se zezas kupi ako nemas novo ili kupovina poznatog vozila od rodjaka ,komsije itd.
[ Sceka @ 13.09.2011. 21:30 ] @
Citat:
jnk: Ne znam da li se razumemo, nemam ja nista protiv polovnjaka od 20k samo ti kazem da u ponudi za 20k danas imas mnogo polovnjaka koji su u losem stanju i nisu dobra kupovina i kolicina tih automobila ti je bar pola ukupne ponude. Recimo za te pare se prodaju 3-5 godine stari bmw-i uvezeni sa ko zna koliko stotina hiljada kilometara, verovatno havarisani i sa ko zna kojim sve problemima i prodaju se kao super ponude jer ih prodaju preprodavci ciji je glavni cilj sto veca zarada.

Opet sa druge strane ako kupis od neke auto kuce koja prodaje vozila iz staro za novo programa od jednog vlasnika, kupljen ovde, to moze da bude super kupovina. U sustini svaka auto kuca sad ima u ponudi takve automobile tako da bih ti ja prvo to preporucio da gledas.

Ljudi kupuju nov automobil jer ne zele da imaju tu vrstu kocke(da li je auto legalan, da li je bio havarisan, da li je neko s*ao u njemu, da li ga je terao preko dzombi) iako kupovinom polovnog auta, ako kocka dobro prodje, mozes proci mnogo bolje nego onaj koji je kupio novog. Tvoje je samo da sto vise smanjis rizik prilikom kupovine.

Pa zar nije malo nelogicno da je neko spreman da da 20.000eur a da nije svestan svega o cemu pricas. Jednom prilikom, skoro, na forumu u nekoj drugoj temi, @zarsilic je lepo rekao da ja i on zajedno imamo 105 godina zivota! Pa da li je moguce da neko ko ima toliko zivotnog iskustva moze da bude tako glup da ne razume i nije prosao, da ne ume da rezonuje... da moze olako da baci tolike novce na neki krs koliko god da inace ima para?! :))) Toliki novci se ne daju tako lako, nije to mala suma kako god se okrene. Ali! Tvrdim da cu za te novce naci bolji auto (dobro ja jurim dzip ali nije bitno) nego sto je bilo koja nova Skoda ili, recimo, Hyundai i30 koji je bio do nedavno nekako popularan kao varijanta za kupovinu?! Naravno, ne uzimajuci u obzir afinitete, pricam o realnim desavanjima. Neko ne voli dzipove, neko ne voli japanska vozila, neko voli Zastavu... ali sve to zanemarimo u ovom slucaju.

Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao Sceka dana 13.09.2011. u 22:56 GMT+1]
[ Boris Tadić @ 13.09.2011. 21:55 ] @
Ne znam za IQ, ali je baš veliki rizik kupovati od "neprijatelja", jer mnogi imaju isti moto
Citat:
kad kupis, das pare, napisemo ugovor, goto je, nema nazad!

i koliko god da smo ponaosob kulturni i uzdržani u svakojakim situacijama, ne možemo ne primetiti da danas bukvalno glave lete za četvorostruko niže sume i tu jako lako može svašta da ispadne, jer ko god da je kupio auto od 50-60 hiljada eura pre 3-4 godine, sigurno mu nije preko noći zapelo za 20k(kao hitno je i šta ja znam) i ja ovog trenutka ne umem da navedem baš nijedan normalan razlog da neko prodaje ispravan i očuvan auto sa malom kilometražom i doplaćuje još 30 000-40 000-50 000 eura za novi, ako ovog može da vozi još 2-3 godine samo uz redovna ulaganja.

Ja bih se usudio na kupovinu za te pare samo od poznatih-dokazano pouzdanih ljudi, u najgorem slučaju proverljivih sa bar 3 relevantne strane.

Možda ne bi bilo loše pogledati vozni park neke ambasade, jer skuplji komadi po službenoj dužnosti moraju da budu kao novi sve vreme, a posle par godina se prodaju za bagatelu.
Takođe, ume svako da nabroji po nekoliko pacijenata iz svoje opštine, uglavnom neobrazovanih potomaka uvoznika raznih stvari na veliko i onda jedino ako njima neki model nečega "pretekne", pa da se uzme u razmatranje, jer uglavnom kupe po 7-8 automobila i onda koriste 2(ostale provozaju po pet puta godišnje), pa su kilometraže drastično verovatnije nego sve te iz oglasa zajedno, a cene boranija. Još i spustiš par hiljada, jer njima toliko iz džepa ispadne za nedelju-dve dana, pa ih nije briga ni najmanje da li ćeš im platiti 22000 ili 18500, a tebi je to pola godine vožnje. I više.
[ Sceka @ 13.09.2011. 22:23 ] @
@Boris Tadić

Sve si u pravu. Nije lose ovo sa ambasadama, to mi je varijanta u rezervi jer trenutno nemaju ono sto me interesuje ali ima varijanta da oni "dobiju" iz druge ambasade (ista ambasada ali susedna drzava, ako razumes...) samo sto je to malo sporo, morao bih da cekam bar sest do osam meseci a ja bih do NG da pazarim nesto, cak i ranije. Malo su me 'poremetili' godisnji odmori pa neka rodbina koja je u Evropi tek sada 'smiruje situaciju' tako da cekam, narocito iz Holandije. Tamo su izuzetno odrzavana vozila, rigorizni su sa kaznama za ogranicenje brzine, velike su zime ali nema soli, u onom obliku kako se to radi kod nas. Belgija je isto, meni, interesantna, imam tamo neke ortake koji se razumeju u problematiku... Videcemo, mozda i Beogradu natrci nesto vredno paznje, desava se. Sad na pocetku leta sam ispustio jedan Murano 2005 godiste za 10.000eur, bila frka coveku, trebala mu para ali nisu mogli da me nadju jer sam dugo bio nedostupan (sticaj okolnosti se desio!). Steta ali mozda se desi opet nesto slicno iako ne racunam na to, naravno.

Pozdrav!
[ jnk @ 13.09.2011. 22:31 ] @
sceko, sta zapravo hoces da cujes? Rekoh ti da mozes da prodjes mnogo bolje nego da kupis novu skodu al isto tako sam te upozorio da mozes i da se zakopas. Ako smatras da si zbog svojih godina iskusan i da te niko ne moze za*ebati a opet u tim godinama imas zivaca da se sa tim smaras samo napred. Pored iskustva u prodaji treba ti i malo poznavanja mehanike/limarije kao i radnji za utvrdjivanje legalnosti kao i strpljenje da prodjes vise od 5 automobila i vrlo verovatno ces uspeti u toj nameri.
[ etjen @ 14.09.2011. 09:50 ] @
ja moram samo da primetim da je zanimljivo da neko ko nije klinac ima živaca da se zeza sa polovnim automobilima a pri tom ima da izdvoji 20KEura za auto.
Mislim, super je to što imaš živaca za tako nešto, samo hoću da kažem da je vrlo retko, jer postoji realna doza rizika kod kupovine polovnjaka, apsolutno nebitno da li za 3 hiljade ili 20 hiljada Eura.

A s'obzirom da može za taj novac da se kupi nov malo manji džip gde rizik ne postoji, meni je takva odluka, sa moje tačke gledišta, fascinantna

Da me ne razumeš pogrešno, ne glupa, nego jednostavno fascinantna
[ Sceka @ 14.09.2011. 11:38 ] @
Citat:
jnk: sceko, sta zapravo hoces da cujes? Rekoh ti da mozes da prodjes mnogo bolje nego da kupis novu skodu al isto tako sam te upozorio da mozes i da se zakopas. Ako smatras da si zbog svojih godina iskusan i da te niko ne moze za*ebati a opet u tim godinama imas zivaca da se sa tim smaras samo napred. Pored iskustva u prodaji treba ti i malo poznavanja mehanike/limarije kao i radnji za utvrdjivanje legalnosti kao i strpljenje da prodjes vise od 5 automobila i vrlo verovatno ces uspeti u toj nameri.

Pa hocu da cujem misljenje onoga ciju sam recenicu upotrebio kao naslov za temu. :) To je njegovo razmisljanje a nije dao odgovor plus je u ovoj temi na malo cudan nacin opisao stanje mog novcanika i to je sve sto je uradio povodom svoje ideje. :) To je bila poenta otvaranja ove teme!

Citat:
etjen: ja moram samo da primetim da je zanimljivo da neko ko nije klinac ima živaca da se zeza sa polovnim automobilima a pri tom ima da izdvoji 20KEura za auto.
Mislim, super je to što imaš živaca za tako nešto, samo hoću da kažem da je vrlo retko, jer postoji realna doza rizika kod kupovine polovnjaka, apsolutno nebitno da li za 3 hiljade ili 20 hiljada Eura.

A s'obzirom da može za taj novac da se kupi nov malo manji džip gde rizik ne postoji, meni je takva odluka, sa moje tačke gledišta, fascinantna

Da me ne razumeš pogrešno, ne glupa, nego jednostavno fascinantna :)

Pa ja imam dovoljno vremena a samim tim i dovoljno zivaca da mogu da se zezam sa mnogim stvarima u zivotu. Nemam klasicno radno vreme, sam odredjujem kad i koliko cu da radim (puno puta vac pricao o tome) pa mozes zamisliti koliko i sta sve radim iz dosade, samo zato sto mi je to interesantno... :)

Pozdrav!
[ Nebojsa Milanovic @ 14.09.2011. 11:40 ] @
Delim slično mišljenje kao etjen, a iako me džipovi ne zanimaju, voleo bih da čujem kako neko misli da će naslepo (znači bez kupovine od poznatog lica) na nekom placu za cirka 20k € naći neki džip koji će biti bolja kupovina od jednog Hyundai-ja iX 35 na primer.
[ jnk @ 14.09.2011. 11:48 ] @
IX35 košta 20k eur? Ako je tako, deluje kao dobra kupovina ali ako je celokupni utisak IX35 malo bolji nego što sam imao sa i30 koji mi je bio blago rečeno razočaravajuć.
[ Java Beograd @ 14.09.2011. 11:49 ] @
Citat:
etjen: ja moram samo da primetim da je zanimljivo da neko ko nije klinac ima živaca da se zeza sa polovnim automobilima a pri tom ima da izdvoji 20KEura za auto.

Da me ne razumeš pogrešno, ne glupa, nego jednostavno fascinantna :)

Ne znam šte te tu čudi !? Možda ti nemaš živaca, ali treba znati da kupovina polovnjaka starog dve ili tri godine može da bude ekstra posao. Auto za dve godine tržišno izgubi oko 35% vrednosti, a upotrebno je to i dalje NOV auto. Na tržištu polovnjaka ima prevaranata, to je činjenica, ali budimo realni, ipak većina ljudi pošteno i najnormalnije prodaje ono šta je do juče vozio i normalno održavao. Treba malo mudrosti, ne zaletati se, ne nasedati na "ekstra povoljne prilike", proveriti auto kod ovlašćenih zastupnika.

Nedavno je moj ortak kupio polovan auto za 10.000. Dakle, mogao je da kupi novi (Punta, Dačiju, Fiestu i slično) ali on je hteo nešto bolje, veće, jače i sa boljom opremom. Tražio nekoliko meseci, i našao auto star dve godine koji je kod kupovine koštao preko 16.000. Prvi vlasnik, kupljen u Srbiji. I kupovina i održavanje provereno i potvrđeno od strane generalnog zastupnika u Srbiji. Izuzetan posao, ušteda od 6.000 za dve godine, malo li je ?!

Dakle, svako ima neki svoj "početni položaj" i ima neki vidik dokle bi "voleo da se ispruži". Može da se kupi odličan nov auto za 20.000, to je tačno, ali može i polovan, tek koju godinu star, koji je u startu koštao preko 30.000.
[ Sceka @ 14.09.2011. 12:01 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Delim slično mišljenje kao etjen, a iako me džipovi ne zanimaju, voleo bih da čujem kako neko misli da će naslepo (znači bez kupovine od poznatog lica) na nekom placu za cirka 20k € naći neki džip koji će biti bolja kupovina od jednog Hyundai-ja iX 35 na primer.

Pa ja ne znam za druge ali ja sam vec rekao da imam neku rodbinu i dobre prijatelje u Evropi koji mogu da mi nadju pouzdano dobar primerak onoga sto me interesuje. Nikada nisam ni pominjao kupovinu 'na slepo' po bilo kom osnovu. To bi bila apsolutna budalastina. Tako da ne razumem zasto se preferira negativna konotacija bilo cega u odnosu na realno stanje ili polazne osnove u vidu licnog stava, makar za bazicne stvari koje si sad pomenuo ti i u par postova ranije @etjen i @jnk?! Stvarno ne mogu da svatim zasto se uvek ide sa premisom da je neko siromasna neiskusna budala i da prica gluposti pa su svi pozvani na bazi takvog misljenja da daju savete ili da izvrcu ruglu svaku misao koju taj neko izgovori. Na stranu sto je to jako ruzno, nevaspitano, nezrelo... interesantan je bas taj nagon koji svakog 'nepoznatog' (ko nije osvedoceno prihvacen u drustvu...) osudjuje u startu nevezano za to sta kaze?! Malo smesno, bar meni, vidim da se neki nerviraju zbog toga do jaja, mene to zabavlja ali samo dok ne dosadi. Za sada mi nije dosadilo... :)

Pozdrav!
[ Nebojsa Milanovic @ 14.09.2011. 12:11 ] @
Sceka, ako kažeš da je kupovina na slepo budalaština onda se slažemo 100%, te ne razumem čemu takav ton kada mislimo identično.

Nisam video šta si rekao ranije a i moja konstatacija se nije odnosila specijalno na tebe, nego generalno za kupovinu polovnih vozila sa placeva i slično.

[ Nocni @ 14.09.2011. 12:23 ] @
Ako imas nekoga u Americi, ovo sto trazis je najjeftinije tamo... Veoma je lako sve organizovati i vozilo moze da stigne za 15 dana ali moras imati nekog tamo...
Evo pogledaj malo cijene: http://casmiami.com/inventory/entrypage.html
[ Sceka @ 14.09.2011. 13:03 ] @
@Java Beograd - sve se slazem, to je moa ideja i rezonovanje isto bazirano iz prakse! :)

Citat:
Nebojsa Milanovic: Sceka, ako kažeš da je kupovina na slepo budalaština onda se slažemo 100%, te ne razumem čemu takav ton kada mislimo identično.

Nisam video šta si rekao ranije a i moja konstatacija se nije odnosila specijalno na tebe, nego generalno za kupovinu polovnih vozila sa placeva i slično.

:) Nije ton nikav osim zacudjenog, ako je drugacije delovalo - izvinjavam se! :)

"Pa bilo bi lepo kad bi se procitalo sve sto pise pre nego se postuje" - ovo sam ja dobio pre izvesnog vremena, sad sam ja ironican! :)

Sad ozbiljno, ne vidim potrebu da se u bilo kom trenutku prica o nekim stvarima koje su banalne. To u vezi 'slepe kupovine sa placeva' je toliko banalno da ne vidim razloga da se nekome ko je toliko glup da tako radi to i prica kao savet da ne radi?! Pa da nije glup ne bi to ni radio, a ako je glup da to radi onda je gubljenje vremena glupom coveku 'otvarati oci'! :)

E sad, mene malo smara samo to sto se u vecini slucajeva postavlja kao model da je neko glup pa ga treba uciti i savetovati. To je isto kao ono sto me bas po malo vac i nercira a to je kad neko pita "Sta mislite da li da kupim aaaaaaa ili bbbbbbb ili cccccccc?" a onda se na nekoliko strana moze procitati skoro iskljucivo u stilu "Ma ne, kupi ddddd ili eeeee, mada je i ffffff dobra kombinacija...". Znaci sve osim onoga sto je pitano?! A onda slede prepucavanja koja su najsmesnija od svega tipa "Ma nemoj, a jesi li procitao da ffff ima sprongnu koja je za dva maha brza nego na ggggg i to zato sto je horizontalno modlovana na sedmu paralelu cetvrtkom..."! :))) Strasno! Nebitno prosecnom korisniku vozila, potpuno nebitno a potencira se iz dva razloga, prvo, ne bi li se pokazala mudrost, obrazovanost i obavestenost onoga koji to potencira i drugo, ne bi li dokazao neznanje, neobavestenost... onoga drugoga ili svih ostalih! :) Opet smesno i nepotrebno, decacki...

Opet sam se raspricao... :)

Citat:
Nocni: Ako imas nekoga u Americi, ovo sto trazis je najjeftinije tamo... Veoma je lako sve organizovati i vozilo moze da stigne za 15 dana ali moras imati nekog tamo...
Evo pogledaj malo cijene: http://casmiami.com/inventory/entrypage.html

Imam dobrog ortaka u L.A. vec se dogovaramo ali je trenutno u BGDu pa kad se vrati. Ali ima moja supruga dva rodjena brata u Torontu. Pa je sad pitanje da li je bolje iz Amerike ili Kanade?! Hvala za link! :)

Pozdrav!
[ Sceka @ 14.09.2011. 13:29 ] @
Evo rezona:

http://www1.casmiami.com/inventory/displaycar_11689.html

Znaci 2009 godiste, "sve na dugme" - vec sam to pisao, kao Infiniti sto se gadzeta i luksuza tice, udobnosti, sigurnosti (godinama stavljan na prvo mesto po testovima sudar situacija!).

Datum kursne liste: 2011-09-14
19900 USD = 14592.64887 EUR

Znaci sve ukupno u BGDu do prve registracije kosta do 20.000eur a imas tri godine staro vozilo.

Ovo je samo primer kupovine polovnog vozila sto se cifre tice, spada u varijantu 'slepe kupovine' ali kao primer i da se uzme u obzir da se moze bas dobro proci ako se ima tamo neko ko moze sve da proveri pa i da spusti cenu! Inace je ovo prvo sto sam dobio na dva klika!

Pozdrav
[ Marko83 @ 14.09.2011. 13:36 ] @
^^
A da li ovaj deo:
Damage: Previous Flood
znaci ono sto ja mislim da znaci...
(samo da skrenem paznju)
[ jnk @ 14.09.2011. 13:58 ] @
Marko pa da li je moguce da iznosis tako neku banalnu stvar da je auto bio pod vodom? Zar mislis da Sceka koji ima pola veka iza sebe to nije video u startu? Stvarno mi nisu jasne te vase pretpostavke i predrasude.
[ Sceka @ 14.09.2011. 14:20 ] @
^
Tako je! :) Pored tolikog mog iskustva a da ne primetim to?! Mora da se salis! :))

U medjuvremenu sam se raspitao u vezi toga kod ortaka iz L.A.-a koji je trenutno u BGD-u. To moze da bude apsolutno bacena para ako bi se porucilo samo na bazi linka. Medjutim, ako si tamo, to je sasvim druga situacija. Naime, obzirom da ima puno tornada i ostalih sra*ja u vecem delu Amerike, vrlo lako moze da se nadje vozilo koje je u stvari jako malo osteceno, uglavnom spolja. On sam je kupio Maxima-u prosle godine za 15.000 dolara (proizvodnja januar 2009) od coveka koji je na parkungu udario u stub koji stiti ulaz u trzni centar, malom brzinom ali sje*o branik i krilo (malo ulubljeno) i pofrikanio kao nenormalan. Moj ortak je prisustvovao tome dok je izlazio iz centra i za petnaest minuta se dogovorio i pazario kola, popravka ga je kostala oko 180 dolara! A lako ostecenih vozila u olujama, tornadima... koliko hoces. Naravno da ima krsa nevidjenog ali to po zakonu ne sme da se prodaje i mora da ima naznaku da nije za upotrebu. Tako i za ovaj auto sa linka stoji da je bio ostecen u poplavi, sta god to znacilo, ali je sredjen i mozee da se koristi - i to pise!

Link sam dao, kao sto sam i napisao samo kao ilustraciju sta se moze dobiti sa dva klika na link koji je dao @Nocni. Naravno odmah je to povod za ironiju zlog @jnk-a! :))) Nadam se da se ne ljutis na opasku! :)

Pozdrav!
[ etjen @ 14.09.2011. 14:22 ] @
ma, to je samo malko kišice... :)

Inače, Sceko, tebi u stvari i ne treba neki savet oko kupovine, nego si više, čini mi se, otvorio temu jer si se osetio prozvanim samim naslovom teme...
Ali, ne verujem da ćeš dobiti odgovor sada na to postavljeno pitanje.
[ Sceka @ 14.09.2011. 14:40 ] @
Citat:
etjen: ma, to je samo malko kišice... :)

Inače, Sceko, tebi u stvari i ne treba neki savet oko kupovine, nego si više, čini mi se, otvorio temu jer si se osetio prozvanim samim naslovom teme...
Ali, ne verujem da ćeš dobiti odgovor sada na to postavljeno pitanje.

Tako je, pa zar to nije bilo od pocetka potpuno jasno? :) Sve u medjuvremenu samo razgovaramo...

Nazalost, i to si u pravu, nema mi druge nego da ni ne ocekujem vise odgovor. Nema veze, bar sam u nekoliko postova "olaksao dusu" u vezi necega sto smatram nepotrebnim, smesnim ali i po nesto sto smatram bespotrebnim potenciranjem klinackog mlacenja prazne slame. Nadam se da nisam mnogo udavio ali ima i jedna dobra stvar! @Java Beograd je odlicno rekao sve sto se tice ove i slicnih nedoumica! I jos jeda dobra stvar @ventura je dobio jako korisnih par informacija tako da nije bas uzaludno bilo otvaranje teme!!!

Pozdrav!
[ grujicd @ 14.09.2011. 14:48 ] @
Da se ne uvrediš ako ti govorim nešto što već znaš, ali iz USA ne može tek tako da se uveze i registruje auto u Srbiji, jer ne ispunjava EURO norme, već USA standarde. Jedno od rešenja je da se privremeno uveze u neku od EU zemalja i tamo registruje, pri čemu možda moraju da se odrade neke modifikacije ili da se "podmaže" da se dobiju papiri. Takvo vozilo se posle bez problema uvozi u Srbiju kao i bilo koje EU vozilo. Ne znam detalje cele operacije ali verujem da ti nije problem da se raspitaš.
[ Zarko Silic @ 14.09.2011. 15:00 ] @
Citat:
A da li ovaj deo:
Damage: Previous Flood
znaci ono sto ja mislim da znaci...
(samo da skrenem paznju)

Da,

to bas to znaci.
Nije retka pojava, pogotovo na ovim nasim prostorima da su "dobri i novi" auti (ko casa) nedavno plivali.

I to 2 puta za redom: za prvo krstenje pobrine se Bog, a za drugo, diler sa svojim specijalitetom: dubinsko pranje.
[ Sceka @ 14.09.2011. 15:21 ] @
Citat:
zarsilic: Da,

to bas to znaci.
Nije retka pojava, pogotovo na ovim nasim prostorima da su "dobri i novi" auti (ko casa) nedavno plivali.

I to 2 puta za redom: za prvo krstenje pobrine se Bog, a za drugo, diler sa svojim specijalitetom: dubinsko pranje.

:)) To sam uradio jednom i nikada vise u zivotu. Pre pet godina, cuo sam da se u kraju otvorila 'radnja' koja dubinski pere i sredjuje auto tako da nema razlike, k'o da je nov! Odem ja, urade mi to i prodam auto posle par meseci jer je pocelo da se oseca na budj, ne nesto intezivno ali konstantno. Nikada vise! :))

@grujicd - ima varijanta da se vozi na neko testiranje, mada je to sve "nije jasno po zakonu". Inace ortak je tako uvezao Jeep pre neku godinu i vozi i dan danas bez problema...

Pozdrav!
[ Milojkovic @ 14.09.2011. 17:07 ] @
Kupiti krs za bilo koji novac je tragicno ,ali uzeti polovan automobil u dobrom stanju za trostruko nizu vrednost od cene novog vise je nego mudar potez i odlika je osoba sa visokim IQ.
Ko novac zaradjuje lako i kome on recimo pada sa neba njemu je nebitno koliko gubi na kupovini novog automobila koji ce prodati za dve tri godine.Kupovina novog automobila je logicna samo ako planirate da isti koristite i eksploatisete na dug vremenski period od minimum deset godina ili duze pa vas u tom slucaju i ne zanima taj gubitak vrednosti.
[ dlalic @ 15.09.2011. 08:30 ] @
Citat:
Sceka: @Java Beograd je odlicno rekao sve sto se tice ove i slicnih nedoumica! I jos jeda dobra stvar @ventura je dobio jako korisnih par informacija tako da nije bas uzaludno bilo otvaranje teme!!!

Pozdrav!

Hajde procitaj jos jednom sta ti je Java rekao... ako se ne varam da je pametno kupiti auto star par godina jer je 35% jeftiniji. Nigde nisam video da savetuje da kupis auto koji je posle par godina 60% jeftiniji.
[ Sceka @ 15.09.2011. 16:20 ] @
Citat:
dlalic: Hajde procitaj jos jednom sta ti je Java rekao... ako se ne varam da je pametno kupiti auto star par godina jer je 35% jeftiniji. Nigde nisam video da savetuje da kupis auto koji je posle par godina 60% jeftiniji.

:) Mogao bi i ti da "Hajde procitaj jos jednom..."! Nije meni nego je konkretno odgovarao @etjen-u ali je u stvari pricao uopsteno o principu kupovine polovnog vozila. Zato sam i rekao da je njegov post odlican i potpuno se slazem sa njim. Inace ja imam cifru koju sam spreman da dam pa ako nadjem 2 godine star ili 4 godine star, cak i 5 godina star dzip koji ce zadovoljiti moje i realne kriterijume kupujem ga 'iz taka'. Kako god, vozila koja sam nameracio da kupim su red velicine 50.000eur (i vise), nov, naravno. Sto znaci ja dajem oko 30% vrednosti novog auta. Vozilo koje vredi novo 50K i vise a prilikom kupovine je staro 4 ili 5 godina je po meni bolja kupovina nego vozilo koje je novo i kosta 20K eura! To je poenta mog razmisljanja.

Pozdrav!
[ StORM48 @ 15.09.2011. 18:14 ] @
To je dosta diskutabilno... ne bih ja baš izvodio neke aksiome iz toga... Nov auto je nov auto. Poštujem Tvoju želju da za manje dobiješ više, ali polovnjak vrlo lako može da bude jadac. Npr. kad kupiš nov auto, koliko sutra možeš da kreneš na duži put. Možda ne valja baš da mu vadiš dušu u prvih par hiljada km, ali verovatnoća da nešto krene po zlu je apsolutno minimalna. Sa polovnjakom, čak i onim koji stvarno nije imao havarije i bilo kakve kvarove, to niko ne može da pretpostavi, jer dotrajalost nekog dela može da se ispolji upravo u tom trenutku, jer svaki od delova je već pregurao određenu kilometražu.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 15.09.2011. u 19:25 GMT+1]
[ Sceka @ 15.09.2011. 19:49 ] @
Citat:
StORM48: To je dosta diskutabilno... ne bih ja baš izvodio neke aksiome iz toga... Nov auto je nov auto. Poštujem Tvoju želju da za manje dobiješ više, ali polovnjak vrlo lako može da bude jadac. Npr. kad kupiš nov auto, koliko sutra možeš da kreneš na duži put. Možda ne valja baš da mu vadiš dušu u prvih par hiljada km, ali verovatnoća da nešto krene po zlu je apsolutno minimalna. Sa polovnjakom, čak i onim koji stvarno nije imao havarije i bilo kakve kvarove, to niko ne može da pretpostavi, jer dotrajalost nekog dela može da se ispolji upravo u tom trenutku, jer svaki od delova je već pregurao određenu kilometražu.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 15.09.2011. u 19:25 GMT+1]

To je vazilo nekada (boldovano) i to relativno dosta davno. Sticajem okolnosti, zbog posla kojim se bavim, okruzen sam ljudima koji auto koji voze smatraju kao dokaz uspeha i uglavnom kupuju nova vozila. Cesto se desava da u prvih sest do osam meseci toliko posecuju servis da postaje iritirajuce. Ponavljam, nova vozila, i to prilicno skupa vozila. Nedavno sam naveo primer ortaka koji je kupio novi Santa Fe (sve ful da 'fulije' ne moze biti) i prvih meseci se vise vozio taksijem nego tim novim dzipom! Nekada je to vazilo kao pravilo, nazalost i Mercedes koji se drzao dosta dobro dugi niz godina isto se tako ponasa. Ne mozes biti siguran da kupovinom novog neces imati problema, kao nekada, bar 3 -4 godine. To je jedan od razloga sto ja licno nemam nameru da pazarim novo vozilo (ima jos razloga ali to sad nije bitno).

Polovno vozilo, ali da nije starije od 4 godine, ako nije udarano ima skoro iste sanse za 'crkavanje delova kao novo vozilo. Zato me i interesuje u osnovi skuplje vozilo i smatram da ima vise sanse da budem nirniji nego sa novom, recimo, Skodom u narednih 2 do 3 godine koriscenja.

Pozdrav!
[ Zarko Silic @ 15.09.2011. 20:11 ] @
Kupovina polovnjaka je uvek macka u dzaku; ma koliko da je poznato poreklo i ma kako lepo i ocuvano izgledao auto. Kao sto Storm kaze uvek je, ali uvek, pre kretanja na duze putovanje, neophono preci par hiljada kilometara "u lokalu".

Jos nesto mi nije jasno? Koliko treba da je IQ osobe koja prodaje uslovno nov automobil kome je cena drasticno pala, a da je pri tome sa autom sve u redu?

Nisam siguran da je takvih bas mnogo. Pogotovo nisam siguran da je na Zapadu takvih mnogo. Kod nas jos mogu da razumem onu foru sa lizingom, ali na Zapadu sve to funkcionise malo drugacije.

Mislim da je veci rizik kupiti automobil sa 20 nego sa 200 hiljada km.
[ Sceka @ 15.09.2011. 20:27 ] @
Citat:
zarsilic: Kupovina polovnjaka je uvek macka u dzaku; ma koliko da je poznato poreklo i ma kako lepo i ocuvano izgledao auto. Kao sto Storm kaze uvek je, ali uvek, pre kretanja na duze putovanje, neophono preci par hiljada kilometara "u lokalu".

Jos nesto mi nije jasno? Koliko treba da je IQ osobe koja prodaje uslovno nov automobil kome je cena drasticno pala, a da je pri tome sa autom sve u redu?

Nisam siguran da je takvih bas mnogo. Pogotovo nisam siguran da je na Zapadu takvih mnogo. Kod nas jos mogu da razumem onu foru sa lizingom, ali na Zapadu sve to funkcionise malo drugacije.

Mislim da je veci rizik kupiti automobil sa 20 nego sa 200 hiljada km.

Pa evo, u mom okruzenju (ljudi sa kojima se 'druzim' radi posla kojim se bavim) prodaju vozila maksimum posle cetiri godine i kupuju opet novo vozilo. Doduse sve manje kupuju nova vozila jer su ukapirali da je nepotrebno ali to je opet prica za sebe (inace je ja pricam vec godinama). Od svih tih ljudi koji tako rade dobar deo je prilicno inteligentan a svi su jako dobro situirani. Ne znam pojedinacan skor IQ-a ali sam siguran da ni malo nisu naivni kad su finansije u pitanju. U svakom slucaju novcima barataju i imaju ih daleko vise od prosecnog gradjanina ove zemlje.

Da... na Zapadu je to uobicajenije nego ovde, zato i ima tolika ponuda 'polovnih' vozila na, recimo, mobile.de!

Pozdrav!
[ etjen @ 15.09.2011. 20:36 ] @
sve je to gore-napisano lepo. I sa tvoje tačke gledišta za sebe si u pravu, ali nikako ne možeš generalizovati tako stvari jer po tvojoj logici onda niko sa malo mozga ne bi trebao da kupi nov auto - što je potpuna besmislica.

Ima tu dosta parametara pri izboru...
[ Sceka @ 15.09.2011. 20:58 ] @
Pa ja i pricam da ja tako razmisljam. Ne savetujem nikoga nista, nisam merodavan za to. Ali ono sto tvrdim je provereno dosta puta, opet u mom slucaju! Mozda sam imao srece do sada, ne znam i ne zanima me istrazivanje toga, ali koji god auto sam kupio, polovan, do sada - nikakvih problema nikada nisam imao. Sredjivanje kocionog sistema, provera motora sa zamenom ulja i filtera, provera upravljckog mehanizma i to je to. I to sve posle obavljene kupovine! I, naravno, redovno odrzavanje na godisnjem nivou. Nikada nista nije puklo, pokvarilo se... ali nikada! Ok, mozda sam talican ali to je moje iskustvo i sta da se radi, svako prica uglavnom iz licnog iskustva. Ja inace ne fermam statistike i te fore jer je to uglavnom namenska glupost, namenska na ovaj ili onaj nacin. Tehniske zavrzlame me isto tako ne zanimaju. Ako hocu startniji auto, kupim auto sa vise konja nego sto ga trenutni ima i slicne varijante. To mi je do sada bilo ok. Uglavnom probam vozilo koje me interesuje i uzasno verujem prvom utisku, instiktu. To me do sada nikada nije izneverilo. I tako...

Problem je sto kad pocnem da kuckam nemam meru, kao da sam neki klinac! Kapiram, kapiram... obuzdavam se sve vise... :)

Pozdrav!
[ StORM48 @ 15.09.2011. 22:02 ] @
Pa vidi, ni jedna dilema ne može biti tako crno-bela, pa nije ni ova. Ja takođe znam ljude koji celi život kupuju par godina stare polovnjake. U njihovim rukama ti polovnjaci često izgledaju bolje nego neki novi automobili u rukama šeprtlja.

Suštinski, jeste tačno da se uz malo rizika dobija neki skup auto po prepolovljenoj (ili još nižoj) ceni, ali i to može biti priča sa dva epiloga - možeš dobiti kvalitetno održavan i prilično očuvan ("kao nov") auto po dosta nižoj ceni od prvobitne, ali isto kako nekom nov auto može da pravi probleme od samog starta (kako si i sam primetio), tako isti takav primerak može zapasti baš Tebi, zar ne?

Pozdrav
[ Sceka @ 15.09.2011. 22:23 ] @
^
Pa sve je rizik u zivotu. I ljudi idu ulicom pa ih udari nesto a nisu to planirali. Ne opterecujem se ni sa cim dok se ne dogodi. Ako bude potrebe resicu problem kad i ako se pojavi. Zaje*'o sam se za auto, ako moze da se sredi - lepo, ako ne moze - kupicu drugi. Prosto. Strahovati od bilo cega u zivotu je naporno, zamorno... "Sta ako se desi da..." Po meni neverovatno bespotrebna opterecujuca glupost. Ne dozvoljavam to sebi! Uvek cu pre da pomislim "Ok, ovaj auto ce biti dobar ali za par godina cu uzeti bolji...". Tako ja, a ko se brine unapred... Pa (ne)sretno mu bilo! :))))

Pozdrav!
[ Java Beograd @ 16.09.2011. 08:51 ] @
Citat:
zarsilic: Jos nesto mi nije jasno? Koliko treba da je IQ osobe koja prodaje uslovno nov automobil kome je cena drasticno pala, a da je pri tome sa autom sve u redu?
"Obični ljudi" (dakle, srednja klasa) prodaju relativno nove automobile onda kad ima zatreba kinta. Hitno i neodložno. Prodali bi oni po višoj ceni, kad bi mogli, ali džaba prve dve godine drastično obore cenu.
Bogati ljudi prodaju relativno nove automobile kad prestane da im se sviđa enterijer, ili se pepeljara napunila.

[ pisac @ 21.09.2011. 01:56 ] @
Imam ja jedno pitanjce... baš gledam neke polovne BMW-ove, pa naleteh na ove "džipove" X5 (stari 8-10 godina) za "bagatelu" 10.000-15.000€

Mislim, nije da nameravam da kupim neki od njih, nego me čisto zanima teoretski koliko smisla bi imala neka takva kupovina nekog od tih X5-ova? Ovde u ulici inače imamo par X5-ica, i primetio sam sasvim slučajno da jedan od njih (usred leta) vozi zimske gume i to neke ŠLJ klase pa još izlizane... pa mi je to bilo interesantno: čovek vozi X5 a nema para da kupi poštene gume . Verovatno je to neka od tih polovnih varijanti, gde je čovek kupio "za sve pare" polovan auto pa sad nema ni za leba a kamoli za održavanje
[ jnk @ 21.09.2011. 07:43 ] @
Pa zimske su još i ok. U Crnoj Gori sam redovno viđao džipove tipa cayenne turbo 5-6 godina stare sa vidno ćelavim gumama.
[ ventura @ 21.09.2011. 08:43 ] @
Citat:
jnk: Pa zimske su još i ok. U Crnoj Gori sam redovno viđao džipove tipa cayenne turbo 5-6 godina stare sa vidno ćelavim gumama.

Cayenne koji je koštao otprilike koliko i učešće za novi punto ;)

[ Zarko Silic @ 21.09.2011. 09:40 ] @
Mislis, koji je ukupno placen kao ucesce za Punta?

@Pisac,

da, upravo tako.

Voze skup automobil a 100 eura u novcaniku nemaju. Redovno ostaju duzni majstorima.

Muka me je natreala da ih osetim po mirisu na kilometar tako da gume ne moram ni da gledam. Jos na ulazu u dvoriste, kaziprstom im pokazem polukrug.
[ Nocni @ 21.09.2011. 15:24 ] @
Nije skuplji taj stariji cayenne mnogo od novog punta... ima ih i ispod 10.000 a za 12 do 15 vec moze da se bira... evo pogledajte
Kod nas ogroman procenat ljudi misli da je taj auto mnogo skuplji... neobjasnjivo, kao da im nije dostupan internet...

Sto se tice losih guma... to je Balkanski fenomen vec odavno... moze se naci i nova S klasa mercedesa sa potpuno celavim gumama...
To dosta govori o vlasniku u samom startu, ne mora mnogo da prica...
Samo je mali procenat nemarnih ljudi koji bi to zamijenili ali ne razmisljaju o tome ili nemaju vremena, nisu primijetili i sl.
Vecina nema novca ni da naspe rezervoar goriva a kamoli da zamijeni gume.
[ ventura @ 21.09.2011. 16:44 ] @
Citat:
zarsilic: Mislis, koji je ukupno placen kao ucesce za Punta?

Naravno :)

Citat:
Nocni
Sto se tice losih guma... to je Balkanski fenomen vec odavno... moze se naci i nova S klasa mercedesa sa potpuno celavim gumama...
To dosta govori o vlasniku u samom startu, ne mora mnogo da prica...

Nisi me shvatio, Balkanski fenomen nije vožnja sa ćelavim gumama, već vožnja kradenih auta koji su plaćeni po par hiljada evra ili došli kroz neku kombinaciju, pa shodno tome vlasnika zabole uvo i za gume i za servis...
[ DrJekyll @ 21.09.2011. 17:10 ] @
Citat:
pisac

Imam ja jedno pitanjce... baš gledam neke polovne BMW-ove, pa naleteh na ove "džipove" X5 (stari 8-10 godina) za "bagatelu" 10.000-15.000€

koliko smisla bi imala neka takva kupovina nekog od tih X5-ova?

Svaka roba ima svog kupca...recimo to sad kupuju uglavnom lokalne face iz provincije ne bi li zasenili lokalne seljancice.

A posto sa dzipom ne mrdaju iz svog sela, gde nema ni 2 semafora, mogu do mile volje da ga voze i bez kocnica i sa celavim gumama i sa menjacem kome radi jedna brzina itd..
[ rikelme @ 21.09.2011. 19:07 ] @
Citat:
Porez na dobitke od igara na sreću ne plaća se na:
1) pojedinačno ostvaren dobitak od igara na sreću do iznosa od 15.000 dinara;
2) lutrijske zgoditke po javnim zajmovima;
3) ostvareni dobitak od igara koje se priređuju u igračnicama (kazinima) i na
automatima
.

Kad osetiš da "te 'oće", odeš u svoj kazino i cepiš par 'iljadarki. Ti u plusu, firma u minusu, porez izbegnut na obe strane.

[Ovu poruku je menjao rikelme dana 21.09.2011. u 23:52 GMT+1]
[ sugardaddy @ 21.09.2011. 23:04 ] @
Citat:
jnk:
sceka: nije glup onaj koji kupi polovno vozilo za 20k eur nego je glup onaj koji kupi polovan krs od 20k eur. Problem je sto je u ponudi vise krseva nego dobrih ali ako nadjes dobar onda samo napred. Neko jednostavno ne zeli da prolazi kroz taj vid kocke pa svesno kupi nov znajuci pritom da ce tako najvise para izgubiti.

Odlicno objasnjeno! I generalno sve JNK sto je napisao, da je imao ko da mi kaze kad sam krenuo. Ustedio bi nesto vremena.

Gledam zadnjih mjesec dana da uzmem X5 iz 2005-2006 koji bi me u Bosni izasao oko 23.000 EUR nakon uvoza. Odnosno to su vozila u Njemackoj koja su u Njemackoj bruto 20.000 EUR ukoliko prodavac omogucava povrat PDV-a (MwSt. ausweisbar).

Dzipa uzimam iz sleceg razloga:

Citat:
Sceka:
Zanima me taj polozaj u voznji sto ga dzipovi pruzaju. Mislim na polozaj vozaca, preglednost druma, osim ako nema kamion ispred tacno vidis zasto je zastoj (u gradu nezamenljiva stvar, neprocenjivo vredna!), tako da mozes na vreme da promenis traku, skrenes ranije, obidjes... Prakticno do jaja!

Par zakljucaka iz dosadasnje potrage:

1. Uzivo sam pogledao 5-6 X5 do sad u Bosni. Moguce da je premali uzorak, ali ovo sto sam vidio je u jadnom stanju. Lesevi. Nije mi jasno, kao da je stoka vozena 5-6 godina. Defaultno vracanje satova, neotesanost prodavaca da ne spominjem.

2. Na mobile.de i srodnim sajtovima, slicna prica za ovaj model. Prosjecna kilometraza za vozila iz Njemacke je oko 200k, za Italijane je 100k, dok je za Rumune 70k. I ko tu sad premotava satove :)

3. Slicno kao u Bosni, stanje X5 iznutra je prilicno kriticno u odnosu na Mercedese iz iste godine i istog cjenovnog ranga. Barem po laickom gledanju slika....

4. I najzad ogromne razlike na X5 koje pravi dodatna oprema. I ovdje paradoksalno imamo Sport paket varijante koje su u losijem stanju od obicne ili exclusive varijanta X5.

Koliko vidim, jedina vizuelna razlika u SPORT paketu su pragovi. Npr. iznutra SPORT paket ima ono najobicniju sivu kozu, dok auto bez pragova sto ce reci da je ili obicna ili exlusive varijanta ima neke mahagonije i slicno unutra, zatim sjedista u bez ili u ekstremnim varijantama i u crvenoj koja vuce na orange i slicno.

Da ne duzim, situacija je takva da se kupcu namece situacija da kupi novo auto iz nize klase (VW Passat ili Tiguan), pitanje sad sa kakvom opremom, nisam gledao pa se ne razumijem.

Ili A6 ili A5 (za koji sam se sad zagrijao) iz 2007-8. Za koji opet za dobro stanje ili neku kul foru koja ga izdvaja (npr crveni A5 je skuplji nego crni) iz mase moras da se isprsis ekstra...

[Ovu poruku je menjao sugardaddy dana 22.09.2011. u 01:05 GMT+1]
[ ventura @ 21.09.2011. 23:16 ] @
Citat:
rikelme: Kad osetiš da "te 'oće", odeš u svoj kazino i cepiš par 'iljadarki. Ti u plusu, firma u minusu, porez izbegnut na obe strane.

Offtopic, ali u tom slučaju ostaneš bez 70-80% svoje love :)
[ jnk @ 21.09.2011. 23:34 ] @
Valja pomenuti ako gledate bmw vozila preko mobile.de. Pri dnu strane postoji opcija BMW premium selection koja ti garantuje da je automobil prosao sijaset pregleda i provera od strane bmw autorizovanog servisa i dobija tu oznaku tek ako ispunjava gomilu unapred definisanih stavki. U sustini mozes kupiti takav auto bez gledanja sa sigurnoscu da ces dobiti maltene nov automobil ali isto tako ces se osvestiti kad vidis kolko je taj automobil skuplji od ostalih koji se nude na raznoraznim turskim placevima. Ovo je jedan od nacina da sigurno prodjes jeftinije a da rizik svedes na minimum.
[ Ivan Dimkovic @ 21.09.2011. 23:40 ] @
^ +1, svi DE proizvodjaci premium vozila imaju svoj program sertifikovanih polovnih vozila (BMW Premium Selection, Mercedes Junge Sterne, Audi "Gebrauchtwagen :Plus"i sl...) - mislim da je kupovina takvih vozila ubedljivo najsigurniji izbor kada se radi o polovnim vozilima posto ta vozila moraju da prodju rigorozne testove od strane proizvodjaca i sam proizvodjac nudi garanciju za njih.

Za lokalce postoji jos jedna pogodnost sa ovom varijantu - a to je sto se ta vozila prodaju pod vrlo povoljnim kreditnim uslovima koji su skoro isti kao za nova vozila - ali to ne znaci nista ljudima sa strane posto oni i ovako i onako moraju da plate u kesu.

Kao sto jnk kaze - ta vozila jesu nesto skuplja od turskih varijanti ali ta razlika vredi apsolutno svaku paru.
[ Nebojsa Milanovic @ 21.09.2011. 23:44 ] @
I kada se obračuna ukupna cena takvog auta dolazi se do zaključka koji govorim već decenijama, a to je da su polovni automobili - P R E S K U P I.

[ Nocni @ 21.09.2011. 23:58 ] @
Citat:
sugardaddy
Gledam zadnjih mjesec dana da uzmem X5 iz 2005-2006 koji bi me u Bosni izasao oko 23.000 EUR nakon uvoza. Odnosno to su vozila u Njemackoj koja su u Njemackoj bruto 20.000 EUR ukoliko prodavac omogucava povrat PDV-a (MwSt. ausweisbar).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Da ne duzim, situacija je takva da se kupcu namece situacija da kupi novo auto iz nize klase (VW Passat ili Tuareg), pitanje sad sa kakvom opremom, nisam gledao pa se ne razumijem.

Malo si pobrkao loncice... gledao si da kupis X5 za 23.000 starog 6 godina ali sad se namece situacija da kupis novog tuarega (nize klase?!) koji je 52.500...
http://www.volkswagen.rs/files...touareg_cenovnik_07_2011_1.pdf

Najblaze receno, nisi jasan.
[ sugardaddy @ 22.09.2011. 00:01 ] @
na mobile.de dobijem samo ovih 10 premium selection BMW-a
http://suchen.mobile.de/auto/bmw.premium+selection.html#

@Nocni: moja greska, mislio sam na Tiguana (odatle i niza klasa).
[ ventura @ 22.09.2011. 00:35 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
I kada se obračuna ukupna cena takvog auta dolazi se do zaključka koji govorim već decenijama, a to je da su polovni automobili - P R E S K U P I.

Ajde napravi jedan tvoj obračun kojim se dolazi do takvog zaključka. Ja kad god sam pravio obračun za sebe, uvek sam dolazio do suprotnog zaključka.

Evo naprimer ovaj auto:

Audi A5 Coupe 3.0 TDI Quattro Tiptronic

Dodatna oprema: S-line eksterijer, S-line enterijer, navigacija, električna sedišta, grejana sedista, parking senzori, multifunkcionalni volan, xenon plus farovi, milano koža, paket osvetljejna, priprema za bluetooth...

Cena na Mobile.de: 27.597 eur
(neto cena, negde u sredini, ima ih i jeftinijih)
Godište: 07/2008
Kilometraža: 69.200km

Link na oglas:
http://suchen.mobile.de/fahrze...rt=ALSO_EXPORT&tabNumber=1

Kalkulacija cene u Srbiji:
Neto nabavna cena: 27.597 eur
Carina 12.50%: 2.759 eur
PDV 18%: 5.464 eur
Troškovi transporta: 500 eur
Papirologija: 200 eur
BRUTO cena u Srbiji: 36.520eur

Takav auto, sa tom opremom u salonu košta cca 65.000 evra.

Zaključak je da polovan auto, 3 godine star, u prilično dobrom stanju možeš dobiti za maltene pola cene novog.

I ova moja kalkulacija je školski primer.. Ako se ide na neke varijante prilikom uvoza kao što svi idu, cena može da ide dole 3-4 hiljade bez ikakvih problema + 1-2 hiljade koliko se može oboriti cena kod dilera...
[ Nebojsa Milanovic @ 22.09.2011. 00:48 ] @
Da li taj auto spada u grupu sertifikovanih?

Transport i papirologija samo 700 eur!?

A ostali troškovi?

Kupuješ sam?

A osim toga, to je loš primer za kalkulaciju jer taj auto ima (pre)mnogo dodatne opreme čime je kandidat za vrlo brzi pad cene.

Ne mislim na takve aute, mislim prvenstveno na prosečne aute za narod. Kako god da ih pogledam, ako je iole dobar, previše košta u odnosu na ono šta se može novo kupiti za slične novce. A ako ne košta previše, onda je gotovo na samrti - pa takođe otpada iz (mog) razmišljanja.

Nego, gore je neko ubacio oko polovnih kradenih auta koji se voze u svojoj ulici i imaju specijalnu svrhu (ku**enje pred devojčicama iz kraja i slično).

Tada ova moja računica ne važi, tada je samo bitno da je što jeftiniji, i nikakav nov auto se ne može kupiti za novce koji košta takav.
[ Nocni @ 22.09.2011. 00:54 ] @
Nebojsa sad vrdas jer neznas sta da kazes... jesi li mogao smisliti nesto bolje od ovog sto kazes da auto ima previse opreme?

Ventura je izabrao odlican primjer jer je na skupljim vozilima razlika uocljiva a sto je vozilo skuplje razlike su naravno mnogo vece.
Tebi se polovna auta cine prilicno skupim jer nadjes toboze isti takav auto za slicnu cijenu ali je go kao pistolj u odnosu na onog polovnjaka... ili je skroz druge marke ali zadovoljava neke tvoje kriterijume... Ovdje treba dokazati da je bolje kupiti isti takav nov auto.
Meni je jasna tezina toga da se prve 3 godine voznje novih kola prakticno ne mogu platiti jer je u pitanju posebna vrsta zadovoljstva... cak i neka to ima svoju tezinu... ali ova racunica je neumoljivo jasna...
Treba da znas da je u opremi sve... "isti" auto je i golf 6 1.4 sa 80 konja a i golf 6 R koji je 4 puta skuplji od njega... Takvih primjera ima koliko hoces...
[ Nebojsa Milanovic @ 22.09.2011. 01:07 ] @
Ne razmatram aute te klase, kako sam i rekao. Vi ih razmatrate, pa je moguće da je kod njih situacija drugačija.

Inače, vrlo je pogrešno ići premisom: takav auto je plaćen pre 3-4 godine (recimo) 35k - a sada košta 15. Takav nov, najčešće sa još nekim doterivanjima ili čak bolji, sada košta oko 25k, što celu računicu poprilično menja.

Ali sve u svemu, hteo sam da kažem da o polovnim autima lično ne razmišljam jer za način kako mogu da ih kupim (nemam nikakve "šeme"), meni su oni isuviše precenjeni i totalno nepouzdani.

A takva su mi i lična iskustva: u životu sam kupio nekoliko novih i samo dva polovna auta (i to odavno, tada stara nekoliko godina, znači "kao čaša"), i ono što sam prošao sa njima takođe se poklapa sa ovim šta sam rekao.

Ostavljam mogućnost da neko ko ima neku "šemu", poznaje ovog ili onog ili šta već, može dobro da prođe, ali se ja što rekoh ranije, bez direktnog poznavanja celog istorijata auta, ne bih upuštao u takvu avanturu.

edit: slova

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 22.09.2011. u 02:33 GMT+1]
[ Marko83 @ 22.09.2011. 09:40 ] @
Pa sa ovom porukom si upravo potvrdio venturine stavove samo sa drugim ciframa
Ako je tvoja odluka da kupis auto koji kosta 25k€ umesto relativno novog auta(ocuvanog, relativno malo presao) za 15k€, nema razloga da nameces da je to jedini ispravan stav
I na tvom primeru je auto star par godina 40% manje cene....
Nekome to odgovara
[ tdusko @ 22.09.2011. 10:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ^ +1, svi DE proizvodjaci premium vozila imaju svoj program sertifikovanih polovnih vozila (BMW Premium Selection, Mercedes Junge Sterne, Audi "Gebrauchtwagen :Plus"i sl...) - mislim da je kupovina takvih vozila ubedljivo najsigurniji izbor kada se radi o polovnim vozilima posto ta vozila moraju da prodju rigorozne testove od strane proizvodjaca i sam proizvodjac nudi garanciju za njih.

Za lokalce postoji jos jedna pogodnost sa ovom varijantu - a to je sto se ta vozila prodaju pod vrlo povoljnim kreditnim uslovima koji su skoro isti kao za nova vozila - ali to ne znaci nista ljudima sa strane posto oni i ovako i onako moraju da plate u kesu.

Kao sto jnk kaze - ta vozila jesu nesto skuplja od turskih varijanti ali ta razlika vredi apsolutno svaku paru.

Bas sam se pre neki dan vozio u BMW 3, 3 godine star najslabiji dizel motor-120 KS. Drugar kupio premium selection pod odlicnim uslovima kod BMW banke. Auto kosta 17000 eur, a isti takav sam na placevima vidjao za 14000 koliko hoces. Medjutim, ovaj auto je prosao detaljnu a) vizuelnu kontrolu farbe i limarije b) mehanike c) elektronike + dobijena garancija na sve to. Dal bese 1 godina ili 1+1, zaboravio sam. Ja na primer nisam nasao ni jedan jedini detalj koji ukazuje da autu nesto fali. Presao 55000 Km. Znaci kao nov samo znas da nije nov. Jos uvek aktuelni model, mislim da takav sa tom opremom ne moze da se kupi nov za manje od 30 000 eur.
[ Nebojsa Milanovic @ 22.09.2011. 10:45 ] @
Imho, samo te sertifikovane ima rezona kupiti.
[ Zarko Silic @ 22.09.2011. 12:23 ] @
@Ventura

A kakva je razlika izmedju A5 koji si ti uzeo za primer

http://suchen.mobile.de/fahrze...rt=ALSO_EXPORT&tabNumber=1

i recimo ovog A5?

http://suchen.mobile.de/fahrze...0&lang=de&pageNumber=1

Razlika u ceni je 9.000 eura

Zar mislislis da je samo razlika u tome sto ovaj drugi zeli vise "zaraditi", ili mozda postoji nesto sto ti nije receno prilikom kupoprodaje?
[ Nocni @ 22.09.2011. 12:48 ] @
Zarko, pa barem se tebi ne mora objasnjavati sta je ABT i kakve su sve izmjene na tom autu sto vizuelne plus x onih stvari sto se ne vide tip kompletnog auspuha i sl...
Po meni bi razlika trebala da je jos veca...
Q7 ABT je skuplji od obicnog 30.000
[ Sceka @ 22.09.2011. 13:09 ] @
@Ventura je potpuno u pravu sto se tice razmisljanja a i racunice. Generalno, nov auto je uvek najskuplja varijanta jer kako god racunali najvise se gubi kada se dodje do potrebe da se proda i kupi drugi (mislim da je iluzorno pricati o slucajevima kad se kupuje a da se trenutni ne prodaje?!). Ako se uzme u obzir da se vozilo menja na 4 godine najkasnije, tako se makar na zapadu radi odavno a pocelo je i kod nas da se tako razmislja vec neko vreme, koliko se izgubi kad se proda nov kupljen automobil pa posle, recimo 4 godine, a koliko se izgubi kad se proda auto star 4 gdine kad je kupljen pa posle 4 godine - znaci star 8 godina? A oba su vozena 4 godine. Niko ne moze da tvrdi da za 4 godine nista nece da se desi novom vozilu, nemojte to da uzimate kao neku cinjenicu jer nije tako iz prostog razloga sto to zavisi iskljucivo od samog vozaca. Nikakve statistike ne mogu niti se rade tako da se uzima to u obzir! Sve statistike se rade tako sto se podrazumeva neka korektna voznja u prosecnim uslovima ali u nekim normalnim okruzenjima, a sve to pada u vodu kad se uzmu u obzir uslovi saobracaja i svega ostalog kod nas!

1. Kupis vozilo staro 4 godine vozeno u normalnim uslovima saobracaja i rezona odrzavanja vozila i nacina upotrebe i platis ga 20.000eur, sve do registracije. (Moj izbor - Nissan Pathfinder 2007)

Ili

2. Kupis novo vozilo koje te kosta 20.000eur, do registracije. (Skoda Octavia - stalno se prica kao najbolje resenje)

Ja mislim da je varijanta pod 1 bolja i isplativija pocev od toga sto dobijas vozilo vise klase po svim pitanjima nego sto je varijanta pod 2 pa sve ostalo.

Znaci, nema potrebe za tehnickim detaljisanjem, nema potrebe za varijantom "a sta ako se zaje*es pa kupis polovan krs" i slicno. Predpostavlja se da se nisam zaje*'o, nasao sam primerak kako je navedeno pod 1.

Pozdrav!

EDIT
Da... i nije bitno sto sam naveo dzip kao primer, to je samo moj izbor sledeceg vozila koji kupujem i nije bitno da li neko uopste preferira dzip kao pojam ili ne, moze i nesto drugo...!
[ grujicd @ 22.09.2011. 13:35 ] @
Finansijski nema sumnje da je bolje sa polovnim autom. Pitanje je poverenja u auto. Jeste, može i nov auto da te izda, a stari da se ne kvari nikad, ali statistički gledano auto start 4-8 godine će te pre ostaviti na putu nego star do 4 godine. Ne mora taj kvar da bude skup pa da finansijski ispadne nepovoljnije od novog auta, ali je pitanje koliko si spreman da rizikuješ, da li smeš da natrpaš porodicu u njega i da kreneš po evropi, da li će da te izda kad kreneš na bitan poslovni put...

Nikad me održavanje neće koštati manje nego što sam plaćao za 15 godina starog keca. Za 5 godina sam potrošio koliko na novim kolima košta mali servis u ovlašćenom servisu. A što se nisam usuđivao da sa njim krenem dalje nego što mogu peške da se vratim, to je već druga priča.
[ Sceka @ 22.09.2011. 13:58 ] @
^
Statisticki gledano potpuno je ok da se prelazi ulica kad je crveno svetlo na semaforu za pesake, statisticki gledano. Ja ne gledam statisticki ni po kom osnovu da organizujem zivot. Ja kroz zivot idem intuitivnoi i na bazi iskustva. Mog iskustva, tudje iskustvo je korisno znati ali nije mera ni za sta. Mnogo raznih iskustava je vec vredno paznje ali i to je diskutabilno... Ali to je sve filozofija, i ostalo...

Poenta je da ako treba da se plasim unapred bilo cega, onda je taj zivot jadan. Ja tako smatram, verovatno neko drugacije razmislja ali ja se ne opterecujem strahovanjima unapred ma o cemu se radilo. Pa necu da me to sprecava da zivim zivot kako hocu, jednostavno necu i tacka. Problem se nikada ne resava unapred, jer ne znas koji ce to problem biti, vec kad se desi. Ne racunati na probleme ili ne biti svestan svega sto moze da se desi je debilno do kraja ali ako se zivot bazira na izbegavanju mogucih, potencijalnih, problema - za mene je takav zivot jadan zivot! Za mene, ponavljam i naglasavam, ja tako razmisljam!

Pozdrav!
[ grujicd @ 22.09.2011. 14:12 ] @
Ako već ne brineš ni za šta, što ne uzmeš auto 15 godina star, to je još povoljnije?

Očigledno je da nije baš svejedno, postoji znatna razlika u pouzdanosti između auta starih 0, 5, 10, ili 15 godina.
[ DrJekyll @ 22.09.2011. 14:45 ] @

Problem sa polovnim automobilom je sto prve dve godine nemas pojma sta imas, pa je i rizicno upustati se u neki duzi put.

A i receno je vec ranije, nekome je dosta tog cimanja dal je udaran dal je dobar, jednostavno svesno plati vise za nov jer ne zeli da gubi vreme na razna iznenadjenja.

[ jnk @ 22.09.2011. 14:51 ] @
Sceko polovni automobil je odlična investicija a nov kupuju samo budale. Ispašćeš mega inteligentan ako kupiš polovnjaka, nadmudrićeš i pobedićeš celu državu. Ajde više ga kupi pa da odahnemo.
[ Sceka @ 22.09.2011. 15:02 ] @
Citat:
grujicd: Ako već ne brineš ni za šta, što ne uzmeš auto 15 godina star, to je još povoljnije?

Očigledno je da nije baš svejedno, postoji znatna razlika u pouzdanosti između auta starih 0, 5, 10, ili 15 godina.

Ne brinem ni za sta unapred, ne opterecujem se u zivotu na taj nacin. Ali, kao sto sam vec rekao, nisam debil ni kr*ten ni budala. A mislim da tesko moze da se nadje takav debil ovde na forumu.

Da postoji znatna razlika izmedju vozila starih 5, 10, 15 ili 20 godina to svaka osoba starija od 9 godina zivota sigurno zna! Ne vidim potrebu da se to naglasava, odnosno, da se o tome uopste prica. Ne uzimamo u obzir debile i njihove rezone nego predpostavljamo da smo ipak normalni cim smo u stanju da koristimo kompjuter i Internet. Pricanje o rizicima tipa "vozilo staro 15 godina ce te pre ostaviti na cedilu nego novo vozilo" ne prilici normalnoj odrasloj osobi jer se to podrazumeva, osim ako hoce da u nekom trenutku napravi neku salu, komiku, ironiju... ili nema sta drugo da kaze a oseca neodoljivu potrebu da se ukljuci u tom trenutku u razgovor. Potpuno bespotrebno, narocito replicirati meni na taj nacin a lepo kazem i naglasim nekoliko puta: Ja se ne opterecujem takvim stvarim, ja tako razmisljam, ja! Znaci, nista ne prejudiciram nikome ni na koji nacin, samo kazem da me ne zanima taj rizik u odlucivanju o kupovini vozila. :) I tako, ja jasnije i jednostavnije n'umem da se izjasnim o onome sto mislim. :)

Pozdrav!
[ Sceka @ 22.09.2011. 15:06 ] @
Citat:
jnk: Sceko polovni automobil je odlična investicija a nov kupuju samo budale. Ispašćeš mega inteligentan ako kupiš polovnjaka, nadmudrićeš i pobedićeš celu državu. Ajde više ga kupi pa da odahnemo.

Nije rec o inteligenciji, to se manifestuje na drugi nacin. :) Hvala na ironiji, nema potrebe... Samo je rec o razmisljanju i nacinu kako se zivi zivot. Ali da ne pocnem kao neki, a pocinjem sam sebi da licim na neke koji ne mogu da odole da se ne raspravljaju...

Idem da dovezem suprugu sa polsa, a to, verujem da znate, nije mala stvar! Ne sme da se kasni! :))

Pozdrav!
[ Marko83 @ 22.09.2011. 15:12 ] @
Sceka ostavio status: Vozim suprugu
Kakva tema...
[ pisac @ 22.09.2011. 15:16 ] @
A meni se čini da je statistički gledano veći rizik da te na putu ostavi i nov i mlađi polovan auto kome rikne neka super-elektronika i neki bajni senzori, nego neki stari karburatorski krš kome skoro i nema šta da rikne. Meni na sijeri pukne sajla od kvačila, bez problema ga dovezem 70km do kuće menjajući brzine bez kvačila. Počne da se guši i gasi, odvrnem šrafčić na karburatoru i nastavim vožnju. Na kecu mi usred vožnje probije razvodna ruka, vadim iz "odeljka za rukavice" novu razvodnu ruku (što je bila maltene obavezna oprema za keca ) i vozi miško dalje. Na kecu takođe rikne alternator, pređem 150km i dovezem ga do kuće sa akumulatorom na oko 6-7v... Na renou 4 se ne sećam da je ikada nešto konkretno crklo, ali se sećam da radi i bez 2 svećice , i sa flašom benzina umesto rezervoara

A sada... na svaku glupost se pali "check engine" i auto ili u limp-mod ili u aut, please call service i šlep službu. A da bi utvrdio šta mu je, treba da nosiš laptop svuda sa sobom
[ StORM48 @ 22.09.2011. 15:25 ] @
...i "interfejs" koji košta ko laptop

Pozdrav
[ grujicd @ 22.09.2011. 15:29 ] @
Sceka, nisam hteo da te vredjam, samo sam pokusao da pokazem da računica "polovan auto je uvek povoljnija investicija od novog" nije tako crno bela, i da ima nefinansijkih razloga zbog kojih se kupuju nova kola, sve i da je sa druge strane normalan polovnjak a ne zamaskirana lešina. Meni su ti razlozi dovoljno ubedljivi da ne gledam polovnjake ako ne moram.

I drugi bitan uslov je da za te pare može da se kupi normalan nov auto, sa solidno jakim motorom i dobrom opremom, a ne neki minimum od auta. A za 20k eur to definitivno može. Tako da glasam za opciju (2) u tvom izboru.
[ grujicd @ 22.09.2011. 15:31 ] @
@pisac

I ja sam u kecu nosio pola motora i znao da zamenim na putu kad crkne - obavezno ruka, ali i elektronsko paljenje, svećive, kablovi... Ne bi se na to vraćao
[ ventura @ 22.09.2011. 16:04 ] @
Citat:
zarsilic:
A kakva je razlika izmedju A5 koji si ti uzeo za primer

Razlika u ceni je 9.000 eura

Zar mislislis da je samo razlika u tome sto ovaj drugi zeli vise "zaraditi", ili mozda postoji nesto sto ti nije receno prilikom kupoprodaje?

Iskreno nemam pojma, ukucao sam A5 sa onim parametrima u search, i kliknuo negde na sredinu, čisto da ne može niko da kaže da sam odabrao najjeftiniji auto za primer...

Kad bi tražio auto za sebe onda bi ušao u mnogo dublju analizu... Na prvi pogled taj auto koji si naveo ima nekakvu ABT opremu i felne od 20".. Verujem da to u Nemačkoj može napraviti toliku razliku jer vidim da je pored eksterijera menjao i izduve, a to ne može tamo baš svaka šuša da radi u radionici na ćošku...
[ Sceka @ 22.09.2011. 19:14 ] @
DakleM, samo da se osvrnem na prozivku za "status"!

Odem po suprugu, priznajem da to cesto radim (pa kad imam vremena na pretek!), i naravno, to se pretvori u par sati "samo da vidim jedne cipele..." itd. E, sad... Sedim ispred radnje i cekam i razmisljam da otvorim novu temu sa naslovom "Koji automobil kupiti supruzi a da ima smisla". Kad kazem 'ima smisla' mislim na svaki moguci aspekt i sve "smislove" moguce! Koliko god ja im'o vremena, zamorno je to, odnosno, da budem precizniji, smara me to vozikanje "da se vide cipele, pa ima jedan sladak bleeejzer..."! :) Samo nisam siguran ima li vec takva tema, moram da pregledam forum...

Citat:
grujicdSceka, nisam hteo da te vredjam, samo sam pokusao da pokazem da računica "polovan auto je uvek povoljnija investicija od novog" nije tako crno bela, i da ima nefinansijkih razloga zbog kojih se kupuju nova kola, sve i da je sa druge strane normalan polovnjak a ne zamaskirana lešina. Meni su ti razlozi dovoljno ubedljivi da ne gledam polovnjake ako ne moram.

I drugi bitan uslov je da za te pare može da se kupi normalan nov auto, sa solidno jakim motorom i dobrom opremom, a ne neki minimum od auta. A za 20k eur to definitivno može. Tako da glasam za opciju (2) u tvom izboru.

:) Pa ovo je forum, nisam ni svatio to tako... :) Samo me "nerviram ja sam sebe" sto po nekada impulsivno reagujem pa se to pogresno protumaci! :) A narocito kad pocnem da davim kao neki... :)

Ja sam i dalje za varijantu 1!

Pozdrav!
[ frenkijevac1 @ 23.09.2011. 16:53 ] @
Druze za 20 hiljada uzmi e klasu, ili a6, ili 530d. Moze se naci dosta dobro ocuvanih.. kulturna limuzina.. dosta bolji izbor od patfajndera... koji je unutra kao kamion :)
To ti je moj savet.
Ako imas vise para za odrzavanje, registraciju i za ne daj boze, onda mozes i da uzmes slona, sedmicu ili osmicu..
Ako nemas onda bmw trojka, merc c klasa, ili audi a4.

Audi A4 tdi, sa s-line opremom, 2.0 170ks ili koliko vec.. ekstra auto, a uklapa se u cenu.. jeftiniji servis, odrzavanje, registracija... a ide kao zmaj. a i izgleda..
sada za te pare mozes da kupis i restilizovanog...

A ako si bas resio da uzmes dzipa... opet ti je bolje da uzmes neki normalan auto. :) pogotvo ako zivis u gradu.. pojesce te potrosnja :)

Ako bas mora dzip... svi su jako ruzni.. x5 restajling je tu najlepsi i unutra i s' polja :) ovi istocnjaci ne mogu da se porede unutra sa njim.

Nisan je dobar, al je sav kockast i unutra mi je teski krs.

Ne znam sta da ti kazem

a i zena ce te vise voleti ako umes neki normalna auto, a ne neki kontejner :) jedino ako zivite na brdu negde :)
[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2011. 17:16 ] @
Citat:
StORM48: ...i "interfejs" koji košta ko laptop :D

Pozdrav

To je zato sto se automobili pre svega prodaju sirokom trzistu - a ne samo-naucenim majstorima. Joe Sixpack vrlo lako moze da totalno urnise motor tako sto ce voziti auto u stanju u kojem ne bi smeo da se vozi.

E zato danas postoji CEL i Limp Mode, kako Joe Sixpack ne bi mogao da napravi enormnu stetu na svom automobilu. Prakticno gledano, CEL i Limp Mode nisu promenili nista za te ljude osim sto su im ustedeli silne pare za varijante urnisanog vozila - ni ranije Joe nije bas znao da popravi auto, pa bi ga i ovako i onako morao terati u servis.

Problem jedino imaju tehnicki potkovani ljudi koji su ranije svasta servisirali sami na svom autu... Ybg, ako hocete to da nastavite kupite neki klonirani dijagnosticki alat od Kineza, koji ne kosta kao nov laptop - pa gasite kodove i budzite sta zelite... Ja imam Bavarian Technics za BMW, kostao je 300 EUR i radi k'o zmaj :-)
[ StORM48 @ 23.09.2011. 17:35 ] @
Ma ja nemam nikakav problem sa tim... ali to ipak može poslužiti kao ilustracija koliko je sve skrenulo danas. Namenski alati i odsustvo poštovanja ISO standarda je za posebnu priču. Osim toga, imamo negde i temu o tome (ona "propast auto industrije"... u stvari, ima ih čak dve, jedna Tvoja, jedna moja) .

Pozdrav
[ Sceka @ 23.09.2011. 18:29 ] @
Citat:
frenkijevac1:...A ako si bas resio da uzmes dzipa... opet ti je bolje da uzmes neki normalan auto. :) pogotvo ako zivis u gradu.. pojesce te potrosnja :)

Ako bas mora dzip... svi su jako ruzni.. x5 restajling je tu najlepsi i unutra i s' polja :) ovi istocnjaci ne mogu da se porede unutra sa njim.

Nisan je dobar, al je sav kockast i unutra mi je teski krs.

Ne znam sta da ti kazem

a i zena ce te vise voleti ako umes neki normalna auto, a ne neki kontejner :) jedino ako zivite na brdu negde :)

Nisi bas sve procitao, ne zanima me nista drugo, samo dzip. Ovo ostalo sam sve sto valja vec imao tako da mi nije interesantno ni po cemu. Interesantna mi je voznja dzipom, polozaj vozaca u saobracaju. Nebitno mi je koliko trosi, koliko je registracija... X5 mi se najmanje dopada, Murano, Pathfinder ili Infiniti FX35, to mi je definitivan izbor, samo cekam da se sklope kockice, cekam najbolji primerak...

Ovo boldovano - to je tvoje vidjenje i tvoj ukus, nemam nista pritiv.

A sad idem da otvorim temu ""Koji automobil kupiti supruzi a da ima smisla", kao sto sam vec rekao.

Pozdrav!
[ pisac @ 23.09.2011. 18:40 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:E zato danas postoji CEL i Limp Mode, kako Joe Sixpack ne bi mogao da napravi enormnu stetu na svom automobilu. Prakticno gledano, CEL i Limp Mode nisu promenili nista za te ljude osim sto su im ustedeli silne pare za varijante urnisanog vozila - ni ranije Joe nije bas znao da popravi auto, pa bi ga i ovako i onako morao terati u servis.

Hehe, da, ali onda crknu grejači a auto i zbog te banalnosti ode u LIMP režim, i (neuspešno) tera Joeta da svrati do servisa i iskešira 40€ da bi mu u servisu rekli da su samo crkli grejači (koji koštaju 4x17€=68€ + 40€ za "dijagnostiku" ). Sve mi se čini da nije samo "zaštita Joeta" cilj LIMP modova i kojekakvih novotarija.

Neće da može! Onda neće-da-bude Joe uzme pa prespoji detekciju crknutih grejača jednom zauvek.

Citat:
Ivan Dimkovic: Ja imam Bavarian Technics za BMW, kostao je 300 EUR i radi k'o zmaj

He, dobro da znam, pošto planiram nekog polovnog BMW-a krajem sledeće godine (ako ne bude smak sveta) , jer će ovaj jadan Fokus da ispusti plemenitu dušu ako nastavim da ga gazim još par godna ovako (mada je super auto, ali džaba mu to kad sam ja dušmanin ).
[ vladd @ 23.09.2011. 19:19 ] @
Meni samo nije jasna "ona" racunica koliko se novca izgubi nakon 3, nakon 5 i slicno licitiranje godina.

Ko planira da kupi polovan auto od 20k evra, oslobodice svoju kasicu za 30-40k€ mnogo brze nego neko ko je pazario nov auto za 20k€..

Mislim da je auto industrija dovoljno(pljackaski) razvijena, da oba srecna vlasnika moraju masno da plate svoju zelju..
Uz teski privid "povoljnosti"...prosta suma troskova u realnom vremenu

Poz
[ pisac @ 23.09.2011. 20:02 ] @
Ma da, ali zato (uz malo sreće) će srećno voziti auto koji bi u startu platio još više od tih 30-40k€

Gubitak vrednosti automobila u prvih 3-5 godina, nije samo gubitak zbog trošenja delova i predstojećih kvarova, već je to i gubitak popularnosti (virtualna vrednost) jer dolaze novi modeli a baja iz kraja mora imati najsvežiji model da bi se pokazao koliki je baja.

To je kao ono: Slika od tog-i-tog mrtvog slikara vredi X miliona €. Ma jeste, kako da ne, baš parče platna vredi toliko para, pokakim vam se na tu vrednost.

Imam ja jednog poznanika koji zastupa svoju uvrnutu teoriju da svako mora imati auto koji govori o njegovom društvenom statusu. Tako da, po njemu, nije normalno da neko ko je izuzetno uspešan (recimo viši direktor uspešne firme) vozi običan auto koji voze prosečni ljudi, i da s njim nešto nije u redu. (povodom jedne priče da su jednom direktoru u Nemačkoj zabranili da na posao dolaz spačekom, i naterali ga da uzme mercedes)

To sa tim džipovima je upravo ta priča, što je Sceka i pomenuo negde čini mi se u ovoj temi. E, pad vrednosti ekskluzivnih polovnjaka u prvih 3-5 godina može biti isto tu negde iz ove priče.
[ Sceka @ 23.09.2011. 20:42 ] @
Citat:
vladd: ...
Ko planira da kupi polovan auto od 20k evra, oslobodice svoju kasicu za 30-40k€ mnogo brze nego neko ko je pazario nov auto za 20k€..
...

Izvini ali ovo ne razumem, ako te ne mrzi, objasni?

Pozdrav!
[ vilil1 @ 23.09.2011. 20:48 ] @
Bilo danas u Top Gear, Skoda Superb i MB C klasa, i jednom i drugom posle 3. godine cena je pala za 47%. Malo li je!? Mozda se kupovina jeftinijih kola ne isplati, ali ovi skuplji se, po meni, isplate.
[ Zarko Silic @ 23.09.2011. 21:10 ] @
Nikada se ne moze znati ko je taj sa druge strane zice. Da li je to neko ko svoje vozilo ganja kao sto to cini Pisac sa svojim Fordom, ili se nalazi osoba koja ima normalno ophodjenje sa svojim "kucnim ljubimcem". Kolika je verovatnoca da je rec o nekome koga odrzavanje vozila uopste ne zanima, govore i same cene takvih vozila i sto je mozda vaznije razlika u ceni kataloski "istih" auta.

Kupovina polovnjaka je igra macke i misa.

Igra kada samo ponekad mis utekne.
[ Nebojsa Milanovic @ 23.09.2011. 21:10 ] @
Voleo bih da Šćeka objasni šta tačno misli da će dobiti u polovnim autima tipa X5, Murano, Pathfinder i slični, i da je to toliko kritično, i da toga nema u novom autu za 20.000 eura (odabranom po njegovom izboru).
[ bakara @ 23.09.2011. 21:20 ] @
Pa nema dzip za 20k eura, bar je tako rekao na pocetku.
[ grujicd @ 23.09.2011. 21:42 ] @
Ima nov "džip" za 20k, bar ovih malo manjih crossovera tipa Yeti, Qashqai, ix35, Sportage... Samo sa po nekim kompromisom za te pare.
[ pisac @ 23.09.2011. 21:47 ] @
Ćovek hoće džipčinu jer se kreće u društvu u kome se ljudi procenjuju na osnovu toga da li voze džip ili ne. Sem toga voli da gleda sa visine druge vozače i put. To je rekao i nema tu šta više da se raspravlja.

Za razliku od njega recimo, mene strašno nervira ovaj (moderni) visoki položaj vozača u Fokusu, obožavao sam onu udobnu nisku zavaljenu poziciju u Sijeri , pa ću sledeći auto birati adekvatno tome
[ Sceka @ 23.09.2011. 21:56 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ja bih voleo da Šćeka objasni šta tačno dobija u polovnim autima tipa X5, Murano, Pathfinder i slični, a da je to toliko kritično, i da toga nema u novom autu za 20.000 eura (odabranom po njegovom izboru).

Evo, odmah da objasnim, narocito sto mi je to sveze. Komsija ima Skodu Octaviju 1.4 TSI... Juce sam razgovarao sa njim na parkingu ispred zgrade. Kupio je pre nepuna dva meseca, koliko sam razumeo. Nova!. Da li je to ono o cemu se prica ili nije (verovatno nije zato sto cenim da nije to taj motor o kome se prica) nije bitno ali meni je bilo vazno da sednem zbog utiska. Utisak je kao i sto sam ga imao kad sam se vozio taksijem. Nekako plasticno, jeftina plastika. Nisam je vozio jer me to nije zanimalo zato sto u mestu, kad se zatvore vrata ima malo mesta za vozaca. To je sto se Skode tice, inace ne obracam paznju jer me ta "firma" ne zanima ni pod razno ali se toliko prica a ima na parkingu pa k'o velim, daj da bar sednem iako me ne interesuje.

To sto ima, recimo, Murano, ni jedan od novih vozila koja tako nova kostaju do 20.000eur nema, moralo bi da se doplati bar jos nekoliko hiljada eura. Znaci od kada se proizvodi (2003) ima sve sto se podrazumeva od full opreme, racunajuci i navigaciju, kameru za voznju unazad... a vec od 2009 serijski DVD, HD... da ne pricam o motoru koji je 3500 kubika 234 konja... Doduse ima CVT menjac koji sam imao prvi put u zivotu da probam i jeste cudan osecaj ali se brzo naviknes. Udoban, prostran, pregledan za voznju... Patfinder je veci po gabaritu, spolja ali ima neznatno manje prostora unutra. Infiniti FX35 je apsolutno luksuzniji po svim pitanjima od bilo kog novog do 20.000eur... Znaci pricam o onome sto sam ja odabao.

Ako mene kosta 20.000eur takvo vozilo (moze da se pogleda YT ili ostale stvari vezane za te modele koga zanima, ja ne volim to kad se kace linkovi) staro 4 ili 5 godina i dobijem sve to sto se dobija i ako se doda na to da sam licno probao vise puta svako to vozilo koliko mi je trebalo za probu i ako nista od toga nisam uspeo da nadjem kod novih vozila koja tako nova kostaju te iste pare... Pri tome svaki taj model nov kosta najmanje 56.000eur i spada u "duplo visu cenovnu kategoriju" (ma sta to znacilo!)... Onda ne znam sta vise da kazem?!

I posle dve ili tri godine (toliko planiram da vozim pa kupujem nesto drugo) izgubim nekoliko hiljada eura, recimo tri do cetiri (toliko je otprilike obzirom na godiste, manje ali nema veze), pa ja sam potpuno zadovoljan obzirom da se vozim u stvarno dobrom vozilu. Znaci, ja hocu dzip (SUV, krosover - nebitno) ali to sto pricam vazi i za bilo koju drugu varijantu kupovine vozila koja nova kostaju 50.000eur i vise (pa stara 4 -5 godina...). Nije bitno, vazna je logika razmisljanja...

I nemojte uopste da pricate o potencijalnim kvarovima, otkazivanjima ovoga - onoga... To je nebitno, ne samo meni nego inace za pricu. Narocito ne za pricu samnom jer mene to ne zanima ni po kom osnovu. Ako imate sta da kazete, pricajte o varijanti koju sa naveo i to tako da vozilo bude potpuno ispravno (inace ga ne kupujem i ne trazim na placevima nego privatno "da se zna od koga i kakv primerak se uzima"!).

Pozdrav!
[ Sceka @ 23.09.2011. 21:59 ] @
Citat:
pisac: Ćovek hoće džipčinu jer se kreće u društvu u kome se ljudi procenjuju na osnovu toga da li voze džip ili ne. Sem toga voli da gleda sa visine druge vozače i put. To je rekao i nema tu šta više da se raspravlja.

Za razliku od njega recimo, mene strašno nervira ovaj (moderni) visoki položaj vozača u Fokusu, obožavao sam onu udobnu nisku zavaljenu poziciju u Sijeri :D, pa ću sledeći auto birati adekvatno tome ;)

Tacno je da se krecem u takvom drustvu ali ja nisam takav, da jesam kupio bi ono sto najvise ima u mom drustvu a to je ML, nov! A to mi se ne dopada.

Ovo boldovano je tacno ali ne u tom fazonu na koji ti mislis nego sa prakticne strane gledano.:)

Pozdrav!
[ pisac @ 23.09.2011. 22:05 ] @
To bolodovano samo zvuči tako kako si ti pomislio da sam hteo da zvuči, ali sam mislio upravo tako kako si ti i objasnio . Meni takva pozicija recimo ne prija. Eventualno je dobra za klasičnu gradsku vožnju (a i da baciš oko na neke butkice u miniću u susednim kolima ), ali kad sam na autoputu meni savršeno odgovara da budem zavaljen u "fotelju" (sa kadicama, po mogućnosti) što niže.
[ Sceka @ 23.09.2011. 22:24 ] @
Citat:
pisac: To bolodovano samo zvuči tako kako si ti pomislio da sam hteo da zvuči, ali sam mislio upravo tako kako si ti i objasnio :). Meni takva pozicija recimo ne prija. Eventualno je dobra za klasičnu gradsku vožnju (a i da baciš oko na neke butkice u miniću u susednim kolima ;)), ali kad sam na autoputu meni savršeno odgovara da budem zavaljen u "fotelju" (sa kadicama, po mogućnosti) što niže.

U pravu si samo sto ja vecinu vremena u voznji provodim u gradu, Beogradu, gde su guzve neminovne, ucestale, svakodnevne i takav polozaj za volanom je savrsen za to!

Pozdrav!
[ Nocni @ 23.09.2011. 22:27 ] @
Citat:
pisac: Ćovek hoće džipčinu jer se kreće u društvu u kome se ljudi procenjuju na osnovu toga da li voze džip ili ne. Sem toga voli da gleda sa visine druge vozače i put. To je rekao i nema tu šta više da se raspravlja.

Smiješno razmišljanje... Po ovome ispada da samo novopečeni bogataši voze i vole terence... E nekoga vidiš interesuje i sigurnost kad kupuje terenca od blizu 3 tone... recimo, ja sa mojim vozilom mogao bi da prodjem kroz tvog forda bukvalno u nekom sudaru ako bi mi ti naišao sa svojom jurnjavom iz suprotnog smjera...
U takvom jednom udesu bi meni i mojoj porodici orjentaciono bile 16 x veće šanse da preživimo nego tebi. A pune su novine takvih udesa svaki dan i to se realno može desiti sjutra...

Sceka, ovaj tvoj odnos prema kvarovima koji te apsolutno ne interesuju je ipak malo čudan... Znači tebi je svejedno hoće li ti se pokvariti taj CVT menjač ili neće? Eventualna popravka bi mogla da košta dodatnih 7.000€...
Ne mislim da bi trebao da strecaš sad radi toga i da se prepadaš, ali možda ipak nije loše razmisliti o tome šta se kvari a šta ne i to prije kupovine... Jasno mi je da je nekome primaran izgled a ne tehnička strana ali kad je sama pouzdanost u pitanju ipak je prilično važno sagledati sve aspekte...

[ Sceka @ 23.09.2011. 22:48 ] @
Citat:
Nocni: Smiješno razmišljanje... Po ovome ispada da samo novopečeni bogataši voze i vole terence... E nekoga vidiš interesuje i sigurnost kad kupuje terenca od blizu 3 tone... recimo, ja sa mojim vozilom mogao bi da prodjem kroz tvog forda bukvalno u nekom sudaru ako bi mi ti naišao sa svojom jurnjavom iz suprotnog smjera...
U takvom jednom udesu bi meni i mojoj porodici orjentaciono bile 16 x veće šanse da preživimo nego tebi. A pune su novine takvih udesa svaki dan i to se realno može desiti sjutra...

Sceka, ovaj tvoj odnos prema kvarovima koji te apsolutno ne interesuju je ipak malo čudan... Znači tebi je svejedno hoće li ti se pokvariti taj CVT menjač ili neće? Eventualna popravka bi mogla da košta dodatnih 7.000€...
Ne mislim da bi trebao da strecaš sad radi toga i da se prepadaš, ali možda ipak nije loše razmisliti o tome šta se kvari a šta ne i to prije kupovine... Jasno mi je da je nekome primaran izgled a ne tehnička strana ali kad je sama pouzdanost u pitanju ipak je prilično važno sagledati sve aspekte...

Nije mi sve jedno u tom smislu da ne obracam paznju ali, vec sam to objasnjavao, ne opterecujem se strahovanjima unapred. Nikada nisam i nikada necu radi straha od eventualnih kvarova da lisavam sebe onoga sto hocu, nikada. Inace nov menjac za Murana kosta 3.500 - 4000eur, ne popravlja se, menja se, fabricka garancija je (ako me secanje ne vara...) 120.000 milja, valjda je to oko 200.000 kilometara. Da li to vazi u mom slucaju (kupovine polovnog vozila iz inostranstva) nemam pojma ali i ako to bude slucaj, da crkne, kupim nov, zameni se i vozi dalje. Ne vidim problem. Da... sad to zvuci tako da se pomisli "kakav ludak, ima para a na pogresan nacin ih trosi"! Ne, nije tako, nikako nije tako, samo prihvatam ono sto se desi bez frke, panike i teram dalje. Nista vise. Sagledavam ja i te kako sve aspekte ali ne dozvoljavam sebi da se brinem unapred i to da me koci. Vec sam dosadan sa tim ali ne razumem zasto je tesko to da se svati. Ok, ne razmisljam 'racionalno' kao vecina ali ni ne zivim zivotom kao vecina...

Pozdrav!
[ Zarko Silic @ 23.09.2011. 22:49 ] @
Ako vec razmisljate u tom pravcu zasto onda ne bi to bio autobus?

Nije skuplji kao polovnjak, mnogo je veci i markantniji, kod sudara nema premca (samo voz je jaci), registracija otprilike isto kosta, nema CTV tako da nema sta da se pokvari, sedi se visoko, mnogo je udobniji od bilo kog SUVa, tisi je, bolje guta rupe na putevima, a i potrosnja goriva je tu negde.

Osim toga, bez problema ponese 46 putnika, sto se za Murano ne bi moglo reci.
[ Nocni @ 23.09.2011. 22:59 ] @
sceka, menjač za murana košta 6.000 dolara ali u americi... http://www.lemonlawclaims.com/...rano_transmission_problems.htm
Treba da stigne ovamo, a carina, ugradnja i ostalo... U nekoj krajnjoj liniji nije ni bitno shvatio sam šta si htio da kažeš i razumijem te potpuno... ja razmišljam u stilu "sto će mi problemi kad ih nemam" pa je to razlog zašto nebi uzeo CVT a ne neki eventualni izdatak...
[ Sceka @ 23.09.2011. 23:04 ] @
Citat:
zarsilic: Ako vec razmisljate u tom pravcu zasto onda ne bi to bio autobus?

Nije skuplji kao polovnjak, mnogo je veci i markantniji, kod sudara nema premca (samo voz je jaci), registracija otprilike isto kosta, nema CTV tako da nema sta da se pokvari, sedi se visoko, mnogo je udobniji od bilo kog SUVa, tisi je, bolje guta rupe na putevima, a i potrosnja goriva je tu negde.

Osim toga, bez problema ponese 46 putnika, sto se za Murano ne bi moglo reci.

Inteligentno! Poucno ali zabavno! :) Salim se, naravno... a mozda... :)

Razmisljao sam o tome ali nemam dozvolu za voznju tolikog vozila! Inace korisna ideja, krenem u grad, usput pokupim tridesetak slucajnih prolaznika koji idu u istom pravcu, uzmem im 20 -30 dinara, ko kol'ko da (X 30 = malo li je na ovu krizu danasnju?!), njima dobro, platili malo, ja stajem po potrebi, gde ko hoce, ja pare u padze... Kazem ja inteligentno!

Pozdrav!
[ Sceka @ 23.09.2011. 23:11 ] @
Citat:
Nocni: sceka, menjač za murana košta 6.000 dolara ali u americi... http://www.lemonlawclaims.com/...rano_transmission_problems.htm
Treba da stigne ovamo, a carina, ugradnja i ostalo... U nekoj krajnjoj liniji nije ni bitno shvatio sam šta si htio da kažeš i razumijem te potpuno... ja razmišljam u stilu "sto će mi problemi kad ih nemam" pa je to razlog zašto nebi uzeo CVT a ne neki eventualni izdatak...

Pa ja sam naveo ono sto mi je ortak rekao da je on platio... Inace je vec drugi Murano kog vozi za zadnje 4 godine, sa predhodnim je imao sudar pa je morao da ga sredi pre prodaje...

A sta fali Pathfinder-u? I on mi je opcija (iako je i on manji od autobusa!) samo sto ja nikada nisam voleo dizele a svi se nude sa dizel motorom. Ovaj sto sam ga probao jako lepo ide, ima neki "jako dobar menjac sa 8 brzina", ne razumem se u automatike tako da ne znam sta to znaci ali je ortak to bas naglasio (a ja se pravio kao da znam o cemu prica - "Da, da, vidim sta kazes...") :)) Ali stvarno, obzirom da imas iskustva, mozda mozes nesto da mi kazes o njemu i Infinitiju?! Hvala unapred!

Pozdrav!
[ pisac @ 23.09.2011. 23:39 ] @
Citat:
Nocni: recimo, ja sa mojim vozilom mogao bi da prodjem kroz tvog forda bukvalno u nekom sudaru ako bi mi ti naišao sa svojom jurnjavom iz suprotnog smjera...

Hehe, u pravu si ti za taj primer (za neke normalne brzine). Ali ako bih ti naišao s boka pri jurnjavi, ti ne bi imao šanse. Čak štaviše, može i jedan jači motor da ti naiđe s boka, opet nemaš šanse (da zanemarimo vozača tog motora kao nebitnog). Još bolje, može da te malo jače zakači na autoputu sa zadnje strane bilo koji auto, dok voziš brže, i ode ti u piruete s 3 tone... Jbg, najsigurnije je ne izlaziti iz kuće, ili još bolje biti u pećini (zemljotres eventualno može da sruši kuću).
[ Nocni @ 23.09.2011. 23:41 ] @
@sceka,
Jedini automatik sa 8 brzina od putnickih vozila ima lexus LS460 da ja znam... taj pathfinder ima 5 brzina u D... jedino ako nije racunao i redukcije pa ih sabrao sa brzinama...

Pathfinder je solidno dobar... kod njega mi smeta "teretni" osjecaj u voznji... Nema lakocu voznje kao neki drugi terenci i posle duzeg puta covjek se osjeca umorno... Ima simpaticnih detalja kojih nema na drugim vozilima... pomijeranje pedala kocnice i gasa po dubini "na dugme" i sl. taj V6 4.0 kojih je vecina iz amerike je strasno kvalitetan motor i uopste nije veliki potrosac ako se vozi pristojno 11-12 litara... ako se tjera u obrtaje i vozi brzo onda trosi 20 litara benzina kao da nije u pitanju onaj isti auto... Ipak, ja bih sa njim bio zadovoljniji nego sa onim renoovim 2.5 dizelom.
[ Sceka @ 24.09.2011. 00:06 ] @
Citat:
Nocni: @sceka,
Jedini automatik sa 8 brzina od putnickih vozila ima lexus LS460 da ja znam... taj pathfinder ima 5 brzina u D... jedino ako nije racunao i redukcije pa ih sabrao sa brzinama...

Pathfinder je solidno dobar... kod njega mi smeta "teretni" osjecaj u voznji... Nema lakocu voznje kao neki drugi terenci i posle duzeg puta covjek se osjeca umorno... Ima simpaticnih detalja kojih nema na drugim vozilima... pomijeranje pedala kocnice i gasa po dubini "na dugme" i sl. taj V6 4.0 kojih je vecina iz amerike je strasno kvalitetan motor i uopste nije veliki potrosac ako se vozi pristojno 11-12 litara... ako se tjera u obrtaje i vozi brzo onda trosi 20 litara benzina kao da nije u pitanju onaj isti auto... Ipak, ja bih sa njim bio zadovoljniji nego sa onim renoovim 2.5 dizelom.

Ili ja nisam razumeo ili je on pricao samo da se hvali jer zna da ja nikada nisam imao automatik.

Sva tri (Murano, Pathfinder i Infiniti) imaju tu foru sa pedalama, grejanje sedista, Infiniti ima i hladjenje, kamere... To sa kamerama me odusevilo, moram priznati, mozes da ga spakujes gde hoces i to precizno neverovatno. Narocito Infiniti koji ima 4 kamere!

Idem, doslo mi neko drustvo, pozdrav svim dobrim ljudima, ma gde bili!

Pozdrav!
[ Boris Tadić @ 12.12.2011. 22:38 ] @
Šta bi na kraju ?
[ Sceka @ 13.12.2011. 16:18 ] @
Ako mene pitas, nisam jos kupio nista. Sto mi, relativno, odgovara jer su cene sve nize a cuo sam i za neke izmene kod uvoza a narocito za poreze na kubikazu kod registracije... Za sada nemam vremena jer sam zauzet nekim neodloznim svakodnevnim obavezama, od polovine januara obicno pocinjem da pauziram sa svim poslovima pa cu tada da se bacim i inteziviram varijantu kupovine.

Pozdrav!
[ pisac @ 13.12.2011. 17:40 ] @
Imaš li konkretnu informaciju o tim izmenama?
[ Sceka @ 13.12.2011. 18:58 ] @
Citat:
pisac: Imaš li konkretnu informaciju o tim izmenama?

Nemam, dobicu je neposredno pre N.G. od coveka koji radi na tome. Duguje mi uslugu pa sam ga isforsirao da mi kaze, vrlo nerado je to ucinio ali cu insistirati i dalje.

Pozdrav!

EDIT
Rekao mi je da radi ekipa na tome, nije mi rekao detalje, to ce mi tek reci kada budu pri kraju!

[Ovu poruku je menjao Sceka dana 13.12.2011. u 20:17 GMT+1]