Sto cesce vozim jednu istu deonicu to sve vise imam problema sa dosadom. U pocetku prolazi brze jer je nov put, novi predeli, frka da se ne promasi skretanje i nekako se tih 10-ak sati smandrlja. Svaki sledeci put bar kod mene, dosada preuzima inicijativu. Nema tu Bog zna kakvih mogucnosti za zabavu jer treba ostati usresredjen na voznju pa je audio zabava jedini izbor. Muzike uvek imam tonu ali mi i to dosadi brzo. Jedino sto mi drzi paznju jesu kad kad neke radio emisije ali to samo kad vozim kroz zemlje ciji jezik razumem mada cesto nije ni moguce uhvatiti zbog terena.
Znaci, kako vi zabavljate sebe dok vozite? Imate li neke nasnimljene radio emisije, talk show programe, kvizove...? Ili mozda neke interesantne audio knjige, prirucnike, biografije na srpskom ili engleskom? Sve to moze biti od koristi nekome i u gradskom prevozu ko se vozi cesto. Oblast nije bitna. Moze ekonomija, marketing, IT, muzika, lifestyle... Ono sto je nekome interesantno mozda meni nije i obrnuto ali nije lose da postoji neka baza.
Evo recimo, ono sto meni zna da bude interesantno je antidepresiv radio emisija sa TDI-ja pa to stavim na mp3 i slusam u putu.
[ 3way @ 18.09.2011. 22:21 ] @
Audio knjige, razni podcastovi...
[ Ivan Dimkovic @ 18.09.2011. 22:27 ] @
@tdusko,
Ja to resavam uz pomoc gas pedale :-)) Primetio sam da mi se izrazito spava na 100-140, a da se momentalno rasanjujem kad predjem 200-220 :-)
Ja to resavam uz pomoc gas pedale :-)) Primetio sam da mi se izrazito spava na 100-140, a da se momentalno rasanjujem kad predjem 200-220 :-)
....i onda neki kažu "dovoljan je osnovni model, ne treba više", "dovoljno je toliko KS", "dovoljno je...", itd. Ma...na to bolje da ostanem uzdržan... :)
[ tdusko @ 18.09.2011. 22:38 ] @
@plus_minus
Vozim cesto autostopere(mitfahrgelegenheit.de) i tad mi brzo prodje ali kad nema nikog onda se borim sa dosadom.
@Ivan
Heheh, pa pazi, pedala je i moja najveca zanimacija ali trazim i neku alternativu kad naidje Stau :)
[ Flo33 @ 18.09.2011. 22:38 ] @
Joj, to bi bilo super naći rešenje za taj problem.
Ja jedem, pijem, žvaćem, pušim, i borim se sa snom. Na žalost ne vozim po autobanu da bi ga nagazio. Bar na duže vreme :)
Zanimljivo je da mi se manje spava na tempomatu, nego kada držim pedalu
[ bakara @ 18.09.2011. 22:40 ] @
Ja volim pistace dok vozim...
[ nnn @ 18.09.2011. 22:40 ] @
Ja isto resavam problem brzinom, cim ja tu imam stalno nekog da obilazim nije mi dosadno.. :)
Najinteresantnije audio knjige (subjektivno mišljenje naravno):
Richard Feynman - Surely You're Joking Mr.Feynman!
Richard Feynman - What Do You Care What Other People Think
Richard Feynman - Perfectly reasonable deviations from the beaten track
Richard Feynman - Six Easy Pieces
Michael Lewis - Liars Poker
E=mc2 Unabridged
Physics of the impossible
Brian Greene - The Hidden Reality, Parallel Universes
The Fabric of the Cosmos
Hawking, A briefer history of time
James Watson - DNA, The Secret of Life
The Accidental Mind - How brain evolution
Lewitt - Freakonomics (za one koji nisu čitali knjigu)
Warren Buffet Unabridged
Events that changed history
Audio izdanja časopisa:
Scientific American
The Economist
Na kraju krajeva, odeš na pirate bay, browsuješ naslove i skidaš šta ti se učini interesantnim: http://thepiratebay.org/browse/102, a podcastova imaš milijardu na netu, a takođe i na torrentima spakovane epizode..
....i onda neki kažu "dovoljan je osnovni model, ne treba više", "dovoljno je toliko KS", "dovoljno je...", itd. Ma...na to bolje da ostanem uzdržan... :)
Ako je do motora, u Svrbiji ti je sasvim dovoljan ...
....i onda neki kažu "dovoljan je osnovni model, ne treba više", "dovoljno je toliko KS", "dovoljno je...", itd. Ma...na to bolje da ostanem uzdržan...
Ja računam da on ipak nije bio potpuno ozbiljan, iako znam da voli brzo da vozi.
A koliko to KS Tebi NIJE dovoljno? Sa koliko Ti ne možeš da voziš koliko bi hteo?
I koliko inače voziš i gde?
Eto, baš me zanima.
Ja se ne sećam kad sam poslednji put doterao do samih limita nekog auta, a ne vozim kao penzioner (retko me neko obiđe na putu). Rekao bih da ima nečeg i u dobrom poznavanju auta.
Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 18.09.2011. 23:53 ] @
err... bio sam ozbiljan - i to vrlo :) Mada nisam jedini - cak ni na ovoj temi :)
@tdusko, ako zabodes u guzvu pusti neki audiobook - to je isto kul za ubijanje dosade pod uslovom da slusas nesto zanimljivo, naravno.
[ pri3rak @ 19.09.2011. 00:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: err... bio sam ozbiljan - i to vrlo :) Mada nisam jedini - cak ni na ovoj temi :)
Sto u DE i nije problem :)
Srbija iz bez osvrta na zakonsko ogranicenje, je nepreporucljiva za taj vid borbe protiv dosade ...
[ StORM48 @ 19.09.2011. 00:13 ] @
^Pa pazi, sigurno je da na kraju neće biti dosadno... ako ne zbog kazni, ono barem zbog vatrometa po putu.
Pozdrav
[ DrJekyll @ 19.09.2011. 00:26 ] @
Ma ne umes ti storm da vozis, a pogotovo skode, to ti je pravo uzivanje u voznji
[ milivoje t @ 19.09.2011. 00:45 ] @
godinama sam zbog posla ziveo vise u autu nego van njega. Sto se tice dosade, nisam nikad imao problem, zabavim se intenzivnim razmislajnjem o necemu. Ali problem jesam imao sa umorom i bojazni da ne zaspim za volanom.
Problem sam resavao tako sto se skoncentrisem na put npr. manicno prateci saobracajne znakove i poluglasno ih citao, analizirao, tako sam kontrolisao sopstvenu budnost. Vozio bih izuzetno tehnicki precizno, pravac, krivina, preticanja, kao na nekom takmicenju ili trci to bi me drzalo budnim. Pravio pauze u kojima radim neku fiskulturu, skacem, trcim...
[ Cyber01001 @ 19.09.2011. 03:22 ] @
Snimis si nesto tipa ismet horo pa se usput i nasmijes :D
[ milosmalic @ 19.09.2011. 06:04 ] @
Nađem neku narodnjačku stanicu sa krš želje-čestitke-pozdravi muzikom i umirem od smeha kakve su reči.
Pre neki dan sam čuo neku koja ima stihove: "Da sam kulu zidao od stakla, ta bi kula oblake dotakla" - tako nešto, misleći na to koliko sedi u kafani i naliva se. Ili: "Ređam ciglu, gledam pravac, ja sam majstor Crnotravac!" Wohooo - ko da spava pored toga hahahha
[ 3MAJ86 @ 19.09.2011. 08:16 ] @
Ja obično odvrnem muziku malo glasnije, i pevam uz istu, takođe malo (više) glasno. I to je obično neki hard rock.
Pre par nedelja sam išao do Niša i nazad u Billy Idol-a uglavnom. Jes' da nije vožnja od 10h, ali opet... :)
Najinteresantnije audio knjige (subjektivno mišljenje naravno):
Richard Feynman - Surely You're Joking Mr.Feynman!
Richard Feynman - What Do You Care What Other People Think
Richard Feynman - Perfectly reasonable deviations from the beaten track
Richard Feynman - Six Easy Pieces
Michael Lewis - Liars Poker
E=mc2 Unabridged
Physics of the impossible
Brian Greene - The Hidden Reality, Parallel Universes
The Fabric of the Cosmos
Hawking, A briefer history of time
James Watson - DNA, The Secret of Life
The Accidental Mind - How brain evolution
Lewitt - Freakonomics (za one koji nisu čitali knjigu)
Warren Buffet Unabridged
Events that changed history
Audio izdanja časopisa:
Scientific American
The Economist
Na kraju krajeva, odeš na pirate bay, browsuješ naslove i skidaš šta ti se učini interesantnim: http://thepiratebay.org/browse/102, a podcastova imaš milijardu na netu, a takođe i na torrentima spakovane epizode..
E upravo sam ovako nesto imao na umu kad sam pokrenuo temu. Bravo! Po naslovima vec vidim par koje me zanimaju.
[ mstevic @ 19.09.2011. 08:42 ] @
Mene ubija auto-put! Tu obično dosadu rešavam gasom pa muzikom, a volim da vozim na putu gde ima interesantnih krivina.
a i dimkoviceva tehnika se pokazala jako uspesnom, samo sto ne garim bas 220, uzevsi u obzir kola koja vozim i drzavu u kojoj (uglavnom) vozim :D
ali to je to, samo treba naci svoju meru, ako vozite renault 4, onda je 140 suluda brzina pri kojoj nema spavanja :D
[ anon70939 @ 19.09.2011. 10:51 ] @
Renault 4. malo mi je falilo jednom da ga naguram na 140, i to nizbrdo. Uopste mi se nije spavalo :P
Postoji neki video snimak gde Tomi Lija dok vozi zabavlja Pamela Anderson. Taj vid odrzavanja budnog stanja verovatno nije los :)
[ tdusko @ 19.09.2011. 10:55 ] @
Pa ima tu dva problema, spavanje i dosada. Ja nikad nemam problema sa spavanjem u voznji jer uvek vozim danju, a danju ne mogu da zaspim pa makar lezao 5 sati i gledao u plafon. Ako ikad i vozim nocu onda se trudim da se voznja zavrsava u noc, a ne da pocinje i naravno priprema od bar 8 sati spavanja prethodne noci je obaveza. E sad, brza voznja i gusci saobracaj definitivno dizu adrenalin i razbijaju monotoniju ali kada se radi o 1000+ Km konstantna voznja 200Km/h iz vise razloga nije moguca. Cesti tuneli, obilaznice, kamere, povecana potrosnja, buka itd. Definitivno cu krenuti da se pripremam ozbiljnije jer tih 10 sati ne mora bas da bude potpuno protraceno.
[ mserifov @ 19.09.2011. 11:10 ] @
JA imam običaj da pričam sam sa sobom
[ Odin D. @ 19.09.2011. 11:17 ] @
^ Ja ne znam sta bih sam sebi mogao pricati, a da to vec ne znam...
+1 za Renaul 4. Ko nije vozio rendžu na 130 kmh taj ne zna šta je brzina. :)
Već na preko 100 kmh se pojavljuje gomila novih zvukova od karoserije, a svaka neravnina na putu izaziva skakutanje u stranu zadnjeg trapa što zahtjeva lagano kontriranje volanom. U tim trenucima spavanje je nemoguće.
[ anon70939 @ 19.09.2011. 12:33 ] @
sa mojim matorim renaultom 4 osetio sam svaku i najmanju neravninu na putu. Toliko se dobro osecalo, da cak i preko farbe na pesackom prelazu cuo sam kako nesto lupa...
ali zato sta sam sve kao klinac "ljuljao" u njemu... koliko se trave popusilo, proputovala Srbija i uzduz i popreko.
[ Sceka @ 19.09.2011. 13:18 ] @
Ja sam pre nekoliko godina sasvim slucajno od N.Sada pogresno skrenuo (razgovarajuci telefonom) i odjednom ukapirao da ako nastavim, idem starim putem! Nastavio sam iz zezanja jer nigde nisam zurio a nisam tuda isao ko zna od kada. To mi je bilo vrlo interesantno, nisam osetio put do BGDa. Sledece nedelje sam isao u Nis i par puta sam silazio za auto puta i isao 'paralelno'. Ne moze da bude dosadno, ali mora da se ima vremena jer se gubi na konstantnoj brzini koju pruza auto put.
Inace kad putujem sam, sto je retko, uvek slusam iskljucivo radio, drugi bira muziku pa me izbor uglavnom nervira taman dovoljno da ne moze da bude dosadno.
Pozdrav!
[ Odin D. @ 19.09.2011. 14:00 ] @
Ja sam primjetio da su najzivahniji (prema tome i najbudniji) oni vozaci sto psuju sve ostale vozace i nalaze manu svakom drugom vozacu oko sebe u krugu 200 m.
Dakle, naucis jedno 100-njak psovki i komntara, npr.:
-Jbo te onaj ko ti dade volan!
-Ajde kilavko, sta se vuces!
-Kud si zapo' majmune!
-Sviraj, sviraj, svirnem ti ga _______!
-Alooo, gdje gledas slonu!
-......
.. i onda samo resetas, i nema sanse da zaspes, jos ce ti nakon 10 sati voznje trebati ne samo tablete za spavanje, nego i za smirenje.
Sa pravim izborom psovki moze se u cugu voziti i 20-30 sati bez problema.
[ anon70939 @ 19.09.2011. 14:47 ] @
Dobra ideja :). Taman pojedini mogu da se istresu tako u voznji, pa nece maltretirati porodicu kuci, ili kolege na poslu...
Nego mora da se ima sirena od nekog veoma jakog materijala. Ne ide da psujes i da se nerviras, a da ne udaris jako po sireni.
A i moras da imas brza kola! Kako bi mogao da pobegnes ukoliko neki malo krupniji pripadnik nase nacije, pokusa da ti ispravi recnik.
Meni se jednom desilo da sam opsovao coveka koji me za malo ubio dok sam vozio biciklu. Pa je on stao ispred mene izasao mangupski iz kola, i morao sam da ga prebijem. Valjda je bio neki policajac, ili clan nekog video kluba. Pokazao mi neku legitimaciju, koja nemam pojma sta znaci. Nisam ni stigao da pogledam.
[ mserifov @ 19.09.2011. 19:13 ] @
Ej moj brate crni mene kad bi neko snimao ne bi mi ginulo ludare minimum 4 godine teške robije. Ja počnem da pričam sam sebi o ispitima o poslovima o curama.
Ej Fehime mogo si onu ihhhh on nije imala ni trunke morala. I sve tako u krug.
Ja sujem pošto mi je to kao Bosancu genetika ne mogu da ispravim. Vecini se vozaca i taxi vozaca posebno, u sekundi sjetim i bliže i dalje famelije.
Onda posto vozim auto starije i od mene samoga a ima neka male točkove posto se radi mo mazdi 121 e to je tek doživljaj non stop nešto gudi lupka zvecka vibrira nekad u krivini i kočnice ne rade. Ih svaka vožnja doživaljaj.
E onda kad mi dosadi uključim radio a mrsko mi bre bilo da spajam neke 100000kw pojačala i CD/MP3 dvd kasetofone. Ja sam našo neki kenwod sa 1 ispravnim kanalom CD mu ne radi i imam samo jedan zvučnik. E onda pustim sebi neku radio stanicu i slusam onu TRESE MI SE LADA kad je kakva mlada opletiiii
E kad zavrsim to obično mi tada nekad izleti neka đžukela ispreda auta pa onda počnem da pljujem iducih 5km po šofer šajbi. Tako da ne može da bude dosadno ni jednog jedinog trenutka :))))))
[ Zarko Silic @ 19.09.2011. 20:07 ] @
[ anon70939 @ 19.09.2011. 20:11 ] @
hhhh, ovaj moze da vozi 24/7
[ ventura @ 19.09.2011. 20:58 ] @
Citat:
DrJekyll: Ispravi me ako gresim, ti bese vozis nekog malog korejanca od 'iljadu dvesta kubika?
I pospanost resavas resavas zustrom i brzom voznjom kao Ivan koji zivi u Nemackoj (gde nema ogranicenja brzine) + ima auto od 3000 ili koliko vec kubika?
I kako onda covek da se ne sprda?
Ma to je eksplozija snage... Boj ne bije svetlo oružje, već srce u junaka :)
[ anon70939 @ 19.09.2011. 21:03 ] @
kao sto neko vec rece, u Renou 4 brzina od 130km/h je bas brzina!!! iako nema 3000 kubika.
valjda je i ta brzina relativna
[ Zarko Silic @ 19.09.2011. 21:48 ] @
Taj mali i10 sa kacket motorom moze da ide prilicno brzo. I previse ako se uzme u obzir ogranicenje na domacim autoputevima. Sasvim sam siguran da bi platio postenu kaznu ako bi ga presretac snimio.
Salu na stranu, i10 je mali zvrk, dosada prilikom voznje nije ni najmanje naivan problem. Meni licno se dogadjlo, i pored poprilicnog vozackog iskustva, da sebe uhvatim u dremezi.
Vrlo opasna stvar!
Mnogi su tako izginuli, da ne redjam sada: pocev od Toseta, ...
Otkako je uvedena stroga kontrola brzine na autoputevima, ja ih intezivno izbegavam. Radije pronalazim druge pravce.
[ DrJekyll @ 19.09.2011. 22:05 ] @
U pravu je CoyoteKG, mogu i mali automobili biti zabavni na autoputu :)
Ne znam o kakvim strogim kontrolama na autoputevima pričate, mene su u zadnje vreme samo jednom uvatili a vozim redovno 156km/h.
Što se tiče borbe protiv dremeži, ja se slažem sa Dimkovićem, najbolja je brzina. Što naročito praktikujem kad prolazim kroz nemačku sa oko 180km/h. Sem što rasteruje san, ujedno i bitno skrati vreme putovanja . Mada može da se desi da rasterivač dremeži prestane da bude efikasan posle 2h (brze) vožnje, e onda treba menjati način vožnje i zanimati se nekim drugim stvarima. A korisno je ponekad i stati malo, udahnuti vazduh i umiti se hladnom vodom
Sad kad sam se vraćao iz Grčke, najveći deo puta sam prešao sa 156km/h ili nekom sličnom brzinom, i u Makedoniji i u Grčkoj. Kakav dremež, nigde ga nije bilo. Nešto od brzine a mnogo više od pomnog gledanja u najdalju daljinu da vidim da li neko ablenduje, da li ima nekog radara, i konstantnog kolutanja očima naokolo zbog procenjivanja da li putnici u vozilima oko mene spadaju u kategoriju pandura na zadatku u presretaču
A što se tiče iskustva sa renoom 4, to je legenda od automobila. Pri 120km/h počinju da se odlepljuju vrata od kedera, i lepršaju na vetru. Ali je auto nezamenljiv za brdovite predele.
[ Vole Domu @ 20.09.2011. 23:10 ] @
zasto bas 156, ta brojka ti je nesto posebno draga?
mene nikad u zivotu nisu zaustavili na autoputu, a cesto sam tamo...
[ pisac @ 21.09.2011. 00:59 ] @
Nije mi draga, nego je brojka od 160km/h magična jer sa njom u Srbiji odlazi i dozvola i dobijaju se bodovi. A te brzine (oko 160-165km/h po GPS-u) mi najviše leže jer je vožnja opuštena a dovoljno brza da nije dosadna. Zato namestim tempomat na 156km/h (po GPS-u), jer zna nekad da povuče i koji kilometar preko podešenog, i vozim bez brige za dozvolu. Inače, kada su me (jedan jedini put) uhvatili, izmerili su 158.9km/h. Mislim, presretač, pratio me duže vreme a ja nisam provalio da su to oni, i maksimalna brzina koju su uspeli da izmere je eto ta.