Da li je neko kupovao u maksiju pilece batake/belo meso/krilca u onom crvenom sosu i zna kako se pravi makar priblizno? Par puta kada sam ih uzimao primetio sam da radnik koji radi na odeljenju mesare koristi horgosku papriku, ali nista vise osim toga ne znam. Hteo bih kuci da ga pravim, jer imam piletine tako da mi se ne isplati da kupujem u maksiju samo zbog sosa.
[ Dr.sima @ 05.10.2011. 07:40 ] @
Marinada?
[ 3way @ 05.10.2011. 09:20 ] @
pa sto ne pitas toga iz mesare
[ Jagnjeca brigada @ 05.10.2011. 12:02 ] @
Ukucas na googlu "marinada za piletinu", mada znam da oni imaju PLUS i neki sprej sa kojim prskaju piletinu kako bi kozica bila bas hrskava i slatka posle pecenja (to kad kupujes peceno)...
[ Kovacevic Vladimir @ 05.10.2011. 12:15 ] @
Video/gledao sam kad se pravila "marinada": šaka nekog bio začina (Vegeta i sl.), šaka mlevene slatke paprike i to se meša u nekoj vangli i stavi u tacnu "na izvol'te". Piletina pusti vodu i to predstavlja "marinadu" na dnu tacne.
Jagnjeca brigada: Ukucas na googlu "marinada za piletinu", mada znam da oni imaju PLUS i neki sprej sa kojim prskaju piletinu kako bi kozica bila bas hrskava i slatka posle pecenja (to kad kupujes peceno)...
Pogledacu sad na googlu, a bas zbog te hrskave kozice mi se svidja.
Video/gledao sam kad se pravila "marinada": šaka nekog bio začina (Vegeta i sl.), šaka mlevene slatke paprike i to se meša u nekoj vangli i stavi u tacnu "na izvol'te". Piletina pusti vodu i to predstavlja "marinadu" na dnu tacne.
Pozdrav
Probacu to, hvala. :)
[ Jagnjeca brigada @ 05.10.2011. 14:22 ] @
Citat:
Sc0rp10 a bas zbog te hrskave kozice mi se svidja.
Ta hrskava kozica nije od marinade nego od tog spreja, mislim da je to "ulje u spreju" a mozda i neka hemija. To jedino tamo da pitas, ako nece da ti kazu sigurno je neka hemija u pitanju.
[ Vole Domu @ 05.10.2011. 14:54 ] @
pa neka hemija je u svakom slucaju :/
[ nkrgovic @ 05.10.2011. 15:33 ] @
Sve dobre marinade su slicne, bar one prirodne. So, biber, ulje, malo balzamskog sirceta (ono da sladak ukus i hrskavost), malo ljute paprike (moze i suve), plus zacini. Na meso moze ruzmarin, moze malo senfa, mozda i soja sos ko voli (mada je on pre za povrce). Nece biti 100% kao to iz maxija, ali ce, verovatno biti bolje - a sigurno zdravije. Osnova je so+biber+maslinovo ulje+balzamsko sirce, dodati za pocetak ljutu papriku pa dalje po osecaju. Ne jedem meso, ali bi mi senf bio pri vrhu liste za dodati medju prvim sastojcima.
Suvi zacini kao vegeta su, po meni, jako los izbor. Suva sargarepa nije nesto sto bi ja stavljao na rostilj, osim ako necu da rostilj ima ukus kao supa :). Ako bas treba, ima mono-natrijum-glutaminat da se kupi cist...
[ Sc0rp10 @ 05.10.2011. 16:15 ] @
Citat:
Jagnjeca brigada: Ta hrskava kozica nije od marinade nego od tog spreja, mislim da je to "ulje u spreju" a mozda i neka hemija. To jedino tamo da pitas, ako nece da ti kazu sigurno je neka hemija u pitanju.
Probacu u drugom maksiju, mozda drugi covek kaze.
[ maliradojca @ 05.10.2011. 16:58 ] @
Ja sam isprobavao recepte za marinadu(paprika, zacini, ulje..), ali nisam uspeo da dobijem isti ukus kao u Maxiju.
[ Jagnjeca brigada @ 08.10.2011. 13:08 ] @
Pečeno pile na soli
Piletinu volim a volim i hrskavu kožicu. Ovakav način pripreme povjerila mi je susjeda (podrijetlom Slovakinja) koja bez obzira na odgovoran posao kojeg radi, voli kuhati a i uživa u ukusnoj hrani. Ovdje vam je potrebno tako malo sastojaka a rezultat je za 5.
Priprema: Vrijeme pripreme:60 minTežina:Jednostavno
1
Sve što je potrebno za ovakvo ukusno pripremljeno pile jesu pile i sol. Pile, dakle operite i posušite krpom.
2
U lim za pečenje ( bez ijedne kapi masnoće) stavite 1 punu šaku soli na mjestu gdje će pile ležati prsima.
3
Položite pile u lim i to tako da polegnete pile prsima na sol. Pritisnite malo da dobro prilegne.
4
Uključite pećnicu na 180 st. C i zaboravite na pile 1 sat. Nema polijevanja, dolijevanja, prelijevanja, okretanja. Ništa. Nakon sat vremena (ako je pile teže iznad kilograma, produžite vrijeme pečenja za desetak minuta) pile je pečeno.
5
Izvadite ga, prohladite, izrežite ( kosti se same odvajaju od mesa) poslužite.
Posluživanje
Služiti uz sezonsku salatu i uobičajene priloge po želji, grašak, brokula, mahune, krumpir…
Evo, kako je to uspjelo
Evo informacije iz prve ruke , cisto da resimo misteriju :-))
Nema nikakvog spreja , nema dodavanja nikakve paprike, nema nikakve hemije, sve sto se radi je da se otvori kantica sa gotovom marinadom, procita koliko grama ide na 1 kg mesa, i ta se kolicina dobro utrlja u meso. Marinade (cili, biber,senf) su fabricke na bazi biljnog ulja s dodatkom paprike i zacina i u njih se ne dodaje ama bas nista, a proizvodi se kod nas po austrijskoj licenci.
E to je sva tajna :-)
Tajna je u tome da meso treba da odlezi u marinad bar sest sati.
Marinirano meso moze i da se zamrzne.
u Svakom maxiju se koriste iste marinade i ne samo marinade nego i zacini za kobasice i zacini na odelenjima gotovih jela. To se valjda i podrazumeva.
[ maliradojca @ 13.10.2011. 01:30 ] @
Citat:
saka: Marinade (cili, biber,senf) su fabricke na bazi biljnog ulja s dodatkom paprike i zacina i u njih se ne dodaje ama bas nista, a proizvodi se kod nas po austrijskoj licenci.
E to je sva tajna :-)
Tajna je u tome da meso treba da odlezi u marinad bar sest sati.
Jel ovo informacija iz Maxija ili neka druga marinada?
Pre neki dan sam pricao sa mesarom u Maxiju, kaze isto sto i ti, dobijaju marinadu, sastojci klasika. Vidi se da ima i belog bibera u marinadi i belog luka. Ali opet ne uspevam da dobijem ukus Maxi marinade.
[ Jagnjeca brigada @ 13.10.2011. 12:31 ] @
Citat:
saka: Evo informacije iz prve ruke , cisto da resimo misteriju :-))
Nema nikakvog spreja , nema dodavanja nikakve paprike, nema nikakve hemije, sve sto se radi je da se otvori kantica sa gotovom marinadom, procita koliko grama ide na 1 kg mesa, i ta se kolicina dobro utrlja u meso. Marinade (cili, biber,senf) su fabricke na bazi biljnog ulja s dodatkom paprike i zacina i u njih se ne dodaje ama bas nista, a proizvodi se kod nas po austrijskoj licenci.
Ajde slikaj tu kutiju od marinade pa kada se vec proizvodi kod nas da je i mi kupimo, tj. kazi i gde ima da se kupi i kako se tacno zove!?
[ saka @ 13.10.2011. 22:00 ] @
Ne mogu da ti slikam , samo ti objasnjavam da nema nikakve misterije
Nema marinada u slobodnoj prodaji isporucuju se samo velikim kupcima.
[ saka @ 13.10.2011. 22:12 ] @
Svo vreme pricam o marinadama iz maxi-ja. I u Subotici ima Maxi.
Nikad kuci ne mozes napraviti sladoled da bude kao Frikomov, pa ni marinadu da bude kao fabricka.
Ako si stalni kupac trazi da ti daju malo. Ja moji kupcima skidam zvezde s neba.
pozz
[ Jagnjeca brigada @ 14.10.2011. 08:48 ] @
Citat:
saka:Ne mogu da ti slikam , samo ti objasnjavam da nema nikakve misterije
Nema marinada u slobodnoj prodaji isporucuju se samo velikim kupcima.
Kako onda znas da nema nikakve hemije ako ne mozes da nam slikas etiketu? Ako se ta marinada ne sprema odmah, nego mora da stoji u kutijama tu mora da ima neka hemija da se ne pokrvari dok stoji u radnji... ko zna kakvih sve aditiva ima... valjda mora da postoji deklaracija na marinadi, slikaj nam bar deklaraciju ako ne moze etiketa sa kutije marinade... Kako se zove firma od koga se kupuje marinada?
[ mmix @ 14.10.2011. 10:17 ] @
Cim je industrijska proizvodnja neku hemiju ima sigurno, za pocetak mogu da se opkladim da ima konzervanse i bar jedan pojacavac ukusa (MSG). iz istog razloga ti se i svidja jer MSG ne mozes da reprodukujes prirodnim sastojcima a odlicno spaja ukuse mesa i ostalih zacina.
[ Pirossi @ 14.10.2011. 12:31 ] @
umesto MSG reci vegeta.
[ maliradojca @ 14.10.2011. 21:02 ] @
A i MSG/vegeta se nalazi u prirodi, u nekim japanskim morskm algama, tako nesto.
[ Jagnjeca brigada @ 15.10.2011. 21:45 ] @
MSG – otrov u hrani
by EkoManijak on Mar.03, 2010, under Hemija u hrani
MSG -- (Monosodium glutamate, sodium glutamate, natrijum glutamat , E621 su drugi nazivi) pogledajte sastav hrane koju kupujete i vrlo često ćete naći na ovaj sastojak. U pitanju je supstanca koja utiče na sam mozak, varajući ga da oseti više ukusa, nego što ga ima u hrani. Obzirom da je čulo ukusa ono koje nam najčešće diktira kupovinu namirnica -- automatski preferiramo namirnice sa MSG. Problem je što MSG menja metabolizam i izaziva razne metaboličke poremećaje. Najproblematičnije je što utiče i na mozak tako da sa konzumiranjem MSG imamo sve veću potrebu za hranom koja ga sadrži i takođe menja hemiju mozga tako da preferira šećere i slatku hranu, a smanjuje se želja za zdravom hranom. U labaoratorijama ga daju pacovima koje hoce da utove za ispitivanje gojaznosti i dijabetesa, kao najbrzi nacin da se udebljaju i razviju predispozicije.
Glutamat je toliko moćna supstanca, u stanju je da uzbudi mozak i receptore ukusa, da i zemlja sa MSG ima odličan ukus. To je zato što je mozak prevaren, kao kad hipnotizer ubedi hiptonitsane osobe da jedu jabuku, mada jedu crni luk, a uživaju u ukusu jabuke. Ovakav mehanizam obmane mozga utiče i na ostale aspekte funkcionisanja organizma.
Proizvođači hrane ga dodaju u sve većim količinama u hranu. To je najjednostavniji način da se od jeftinog smeća napravi “ukusna hrana”.
Jedino bojkotom takvih proizvoda se mogu istisnuti sa tržišta, a i sačuvati zdravlje.
Dokazano je da MSG izaziva preteranu gojaznost, dijabetes, neuro poremećaje, depresiju, i mnogo nevezanih efekata koji se pojavljuju u kombinaciji sa drugim supstancama. Dugotrajno konzumiranje se povezuje sa poremećajima u autoimunom sistemu, tako da simptomi mogu biti veoma raznoliki i na prvi pogled neočigledni. Posledice su u nekoj meri uvek prisutne, dugotrajne i sistemske.
Emisija o MSG koja iznosi malo više detalja. Emisija ima titl.
[ Pirossi @ 15.10.2011. 22:25 ] @
daj nešto i o "novcu iz vazduha", iluminatima i kemtrejlovima.
Sto to?
Glutamat, kao industrijski pojacivac ukusa, je hemijska supstanca, ne biljni zacin.
[ Pirossi @ 15.10.2011. 22:36 ] @
u tim "biljnim začinima" ima najmanje bilja.
so i glutamat, pogledaj sadržaj.
možda ima par proizvoda bez MSG-a što posebno naglase na kesici kao ne znam kakav kuriozitet.
[ Isak666 @ 15.10.2011. 22:43 ] @
A to :D
Pa da, skoro sve sto se kupi gotovo ili polugotovo za jelo je pojacivacima ukusa.
[ Pirossi @ 15.10.2011. 23:35 ] @
bolest osetljivosti na MSG, koji kod tih osetljivih ljudi stvarno izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, zovu i bolešću "kineskog restorana" jer je kineska hrana tradicionalno bogata MSG-om. trpaju ga i u šta treba i u šta ne treba.
e sad, Kinezi baš i nisu na listi ugroženih vrsta
[ saka @ 16.10.2011. 09:41 ] @
Naravno da marinada sadrzi konzervanse, ja sam pod hemijom mislio na neko "brckanje" po mesarama, toga nema.
p.s. Sest sati marinada treba da odlezi da meso upije marinadu,a ne da se stvori carobni napitak ili nesto drugo,a sliku ne mogu da postavim iz vise objektivnih razloga i samo hteo da vam objasnim da nema niceg posebnog u tim marinadama.
pozdrav
[ Jagnjeca brigada @ 16.10.2011. 13:03 ] @
Udruženje potrošača Vojvodine tvrdi da uslužno pečeno meso često bude pokvareno
Da ne pominjem ime ali ima jedan trgovinski lanac ovde u Pancevu u koji kad udjes prodjes pored restorana iz kojeg bukvalno dopire smrad pokvarenog mesa. I to je prvi miris koji te doceka kad udejs u taj hipermarket i bas odlicna reklama za njihove proizvode. U zivotu tamo nisam kupio meso bez obzira na cenu.