[ Urkelele @ 04.10.2011. 22:33 ] @
Citat:
Zdravstveni centar "Dr Dragiša Mišović" u Čačku snimao prste zaposlenima kako bi kontrolisao kako i koliko vremena provode na poslu, piše "Blic".
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je Zdravstvenom centru zvanično upozorenje da je to "nedopuštena obrada ličnih podataka".
...
"Uvođenjem biometrijskih mera imajući u vidu svrhu obrade vređa se princip srazmernosti, kao jedan od osnovnih principa utvrđen Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Takva obrada je prekomerna i nesrazmerna i predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca, jer se svrha obrade može postići i na mnoge druge, manje invazivne načine", kazao je on.
...

Ceo tekst

E sad, posto smo mi ovde informaticki obrazovani (a dosta vas mnogo, mnogo vise od mene), moze li neko da objasni kako je moguce otiskom prsta da se narusi necija privatnost?
[ Pirossi @ 04.10.2011. 22:40 ] @
piše u drugom pasusu teksta koji si citirao.
[ Isak666 @ 04.10.2011. 22:45 ] @
Onemogucava se ostvarivanje prava na pus pauze, pravo na kasniji dolazak na posao (uz obaveznu naknadnu jednocasovnu pripremu za pocetak rada) i pravo da ranije izadju da kupe nesto uz put, koja idu uz rad u drzavnom preduzecu.

Znaci, rusi se poredak.
[ Pirossi @ 04.10.2011. 22:55 ] @
to naprosto nije tačno.
sve se to onemogućava i običnim karticama.
neko je oprao pare za biometrijske uređaje.
[ Isak666 @ 04.10.2011. 22:59 ] @
Koje nije tacno - da po drzavnim firmama mahom rade neprofesionalno ili da direktor zeli da disciplinuje radnike?
[ Pirossi @ 04.10.2011. 23:10 ] @
netačno je da je potrebna skupa tehnologija i kršenje pomenutog zakona za tako nešto.
[ 3way @ 04.10.2011. 23:15 ] @
E bas mi je zao sto ce lenstine morati na posao puno radno vreme.
[ Isak666 @ 04.10.2011. 23:17 ] @
Citat:
Pirossi: netačno je da je potrebna skupa tehnologija i kršenje pomenutog zakona za tako nešto.

Dobro, pranje love je u svakoj varijanti.
To se valjda podrazumeva.

Samo, ovi se ne zale na regularnost nabavke.
Ili i oni podrazumevaju kombinaciju...
[ Ivan Dimkovic @ 04.10.2011. 23:20 ] @
Ako te masine za identifikaciju radnika prave samo neki "hash" otiska prsta onda to prakticno nije nista razlicito od bilo koje druge sifre, posto u tom slucaju taj podatak ne moze biti iskoriscen ni za sta drugo osim za identifikaciju kada je radnik stavio svoj prst na tu spravu..

Sa druge strane, ako masina drzi kompletan otisak prsta u nekoj bazi, to je onda sasvim druga stvar. Cudilo bi me da je to slucaj (mada, nije iskljuceno) posto je potpuno nepotrebno.

Takodje, nije tacno da su kartice ekvivalent - karticu radnik moze dati nekom kolegi da provuce "i za njega", dok to sa prstom ne moze da uradi, osim ako ne zeli da odfikari jedan prst za tu potrebu :-)

[ ventura @ 04.10.2011. 23:22 ] @
Citat:
Pirossi: to naprosto nije tačno.
sve se to onemogućava i običnim karticama.
neko je oprao pare za biometrijske uređaje.

Neko se totalno obogatio za tih par stotina evra koliko košta jedan kvalitetniji skener...

A što se tiče kartica, to baš i nije isto... Lako ćeš ti kolegi dati karticu da te ujutru prijavi na vreme, a prst prilično teško...
[ anon70939 @ 04.10.2011. 23:24 ] @
kod mene su na poslu to resili tako sto su uperili kameru u exor, odnosno taj cek aparat
[ 3way @ 04.10.2011. 23:25 ] @
Kada su kod mene uvodili nesto slicno najvise su se zalili najveci neradnici....Te neregularnost, te pranje para, te nesto protiv zakona, te zadiranje u privatnost, te Jovanovo oktrovenje, te ovo, te ono....
[ ventura @ 04.10.2011. 23:30 ] @
Citat:
CoyoteKG: kod mene su na poslu to resili tako sto su uperili kameru u exor, odnosno taj cek aparat

Pa to je skandalozno zadiranje u privatnost!!
[ Shadowed @ 04.10.2011. 23:33 ] @
Ne znam tacno kakvi su zakoni sto se toga tice. Jedino sto mi pada na pamet da nije u redu je to sto da bi se ta provera vrsila, potrebno je da poslodavac poseduje bazu sa otiscima prstiju zaposlenih. E sad, zasto da on ima "moje" otiske? Mislim, ok, mozda ne moze da zloupotrebi taj podatak, ali svakako ne mora da ga poseduje. Mi u firmi imamo evidenciju vremena ali se koristi kontaktni kljuc.
Po onome sto sam shvatio iz vesti, izgleda da i postoji neki zakon koji kaze da se ne smeju uzimati biometrijski podaci ako se moze bez njih ostvariti isti cilj (ili tako nesto).
[ jnk @ 04.10.2011. 23:57 ] @
Poslodavac poseduje tvoje ime, prezime, adresu, jmbg, radnu knjizicu, broj racuna u banci, i sve moguce podatke i kopije licnih dokumenata. Koju razliku ce praviti i taj famozni otisak prsta? Kontrola pristupa preko otiska prsta se koristi vec 5 godina u jednoj drzavnoj instituciji.

Pre ce biti da se blize izbori a gospodin Zastitnik gradjana hoce da opravda svoju funkciju da mu sledeca vlast ne bi ukinula lepo placeno radno mesto.
[ Shadowed @ 05.10.2011. 00:08 ] @
Pa, pravi razliku to sto nije neophodan :)

Mada, kao sto rece Ivan (tek sada videh njegov post) moze se cuvati samo hash.

E sad, koji je njegov razlog da pokrece sve to, to je vec druga prica.
[ Dexic @ 05.10.2011. 01:12 ] @
Ne moze se cuvati hash necega sto nije konstantno - otisak nije uvek isti, ide se na 99% match (ne znam tacan procenat ;)), jer inace nikad ne bi bio match sam sebi.
Tako da hash takvog otiska ne bi bio ni 1% match.

Da li je to potrebno u konkretnoj ustanovi je sasvim drugo pitanje :)
[ Aleksandar Đokić @ 05.10.2011. 02:36 ] @
zato postoje hash funkcije koje uporedjuju slicne podatke, ako mi ne verujes:

http://en.wikipedia.org/wiki/H...nction#Finding_similar_records
[ Dexic @ 05.10.2011. 06:52 ] @
Ali ni te hash f-je ne GARANTUJU match. Za ovako nesto je potreban narantovan match.
[ jnk @ 05.10.2011. 08:14 ] @
Da li je neophodan takav sistem? Pa s obzirom kako je čovek domišljat najlakše mu je da svoju karticu preda kolegi da ga otkuca a on lepo zakasni sat vremena na posao. A u ovom slučaju čak i ako odseče svoj prst i da kolegi, on neće moći da ga otkuca jer ima neki sistem koji to detektuje.
[ Urkelele @ 05.10.2011. 08:32 ] @
Citat:
neko je oprao pare za biometrijske uređaje

Kakvo crno pranje para. Mozda u ovom konkretnom slucaju da, ali cisto sumnjam. Kod mene u firmi na jednoj udaljenoj lokaciji su postavljena dva uredjaja. Posto je moj kolega zaduzen za njih ja se nisam mnogo upustao u njihov nacin rada. Mislim da zajedno sa montazom i softverom nisu kostali vise od 1000e. Program poseduje access bazu podataka u kojoj su smesteni radnici i evidencija smena i ko kad dolazi/odlazi. E sad, nisam primetio da je u nekoj tabeli zabelezen neki kod sto moze da lici na otisak prsta. Najverovatnije da u se otisci cuvaju u samom uredjaju, jer, po prici kolege radnik iz jednog objekta ne moze da se prijavi u drugi i obrnuto. Iz uredjaja ne postoji nacin da se ti podaci iscitaju (bar ja nisam primetio) i kao takvi su neupotrebljivi.

Druga je stvar sto to kod nas nije zazivelo zato sto pojedinim radnicima nikako nije mogao da se ocita prst. Ili, ocita ga uredjaj ali posle ne moze da ga identifikuje prilikom prijave/odjave. Kao razlog tome je najverovatnije koriscenje odredjenih hemikalija/krema (kod cistacica/zena) ili pak kod majstora i osoba koje rade na odrzavanju. Zato su svima podeljene kartice, ali to prouzrokuje mogucnost zloupotrebe.

Elem, zakon o kome se govori... http://www.poverenik.rs/images...dataka-o-licnosti-latinica.pdf
Nisam siguran koliko je ministar informaticki obrazovan i totalno mi je glupa izjava da necijim otiskom prsta zalazis u njegovu privatnost. Da li je moguce da se otiskom (biometrijskim) ocita gde ga je doticna osoba sve gurala?
[ p3j4 @ 05.10.2011. 09:07 ] @
Citat:
jnk: Da li je neophodan takav sistem? Pa s obzirom kako je čovek domišljat najlakše mu je da svoju karticu preda kolegi da ga otkuca a on lepo zakasni sat vremena na posao. A u ovom slučaju čak i ako odseče svoj prst i da kolegi, on neće moći da ga otkuca jer ima neki sistem koji to detektuje.

heheh ma nema potrebe za seče prste. danas čovek za minut guglanja može svašta da pronađe, pa i to kako da zaobiđe takav sistem. samo ako hoće.

http://how2dostuff.blogspot.co...-to-make-fake-fingerprint.html

zato se ja zalažem za čipovanje. i radnika i neradnika. svakom po čip u dupe i da vidiš kako će onda bagra na puš pauzu i da kasni na posao.
[ Pirossi @ 05.10.2011. 09:35 ] @
niko se nije obogatio od postavljanja opreme, ali tu je održavanje.
[ DaliborP @ 05.10.2011. 09:52 ] @
Citat:
Shadowed:Mada, kao sto rece Ivan (tek sada videh njegov post) moze se cuvati samo hash.

Otisci prstiju se retko kad cuvaju u bazi, u ogromnoj vecini slucajeva cuva se samo template otiska. Koji moze da se uporedi sa drugim template-om ili novim otiskom, nema nikakve razlike. Cela biometrijska ideja je da se cuvaju jedinstvene karakteristike otiska prsta a ne sama slika koja verifikacionim algoritmima apsolutno nista ne znaci.
[ Ivan Dimkovic @ 05.10.2011. 11:47 ] @
Citat:
Dexic
Ali ni te hash f-je ne GARANTUJU match. Za ovako nesto je potreban narantovan match.

Poenta je da nije potrebno cuvati kompletan otisak prsta, vec samo onoliko informacija koliko je potrebno da se sa nekom pouzdanoscu potvrdi provera (tzv. feature-extraction).

Ako se iz tih informacija ne moze rekonstruisati originalni otisak prsta, onda to nije cuvanje otisaka prstiju vec cuvanje feature-a koji mogu biti upotrebljeni za identifikaciju ako im se dostavi otisak prsta.

[ Shadowed @ 05.10.2011. 11:58 ] @
Pa da, ali efektivno se to bas i ne razlikuje od cuvanja celog otiska. Cela prica oko posedovanja otiska je zbog mogucnosti identifikacije, to je jedina poenta otiska prsta uopste (pored bioloske, za bolje hvatanje i prepoznavanja oblika i strukture ali je to neka druga prica). Tako, ako oni poseduju dovoljno podataka za identifikaciju, isto je kao i da poseduju kompletan otisak.
[ DaliborP @ 05.10.2011. 12:07 ] @
Pa recimo da imaju i fotografiju radnika, 99% da je imaju. Jel i to onda narusavanje privatnosti, posto se fotografija isto moze koristiti kao biometrijski podatak, sacuvati isto tako u bazi i koristiti u iste svrhe?
Ja ne vidim sta je problem ovde, osim ako radnici nisu primorani protiv svoje volje da rade ovakav nacin pristupa.
[ Ivan Dimkovic @ 05.10.2011. 12:21 ] @
@Shadowed, u pravu si - ali, kao sto i DaliborP rece, nema nikakve razlike izmedju drzanja necije fotografije i otiska prsta.

Malo je uvrnuto da firma nema pravo da drzi takve podatke o radnicima... ono, bukvalno svaka organizacija gde postoji neka kontrola ulaza/izlaza jednostavno mora da ima privatne podatke o svojim radnicima, kako bi ih inace i identifikovala?

Sasvim druga stvar je da se od nekog traze otisci prstiju, fotografije i sl... i pohranjuju po nekim bazama bez da postoji ikakav opravdan razlog za to i bez da postoji nekakava ugovorna obaveza izmedju te 2 strane.
[ Shadowed @ 05.10.2011. 12:39 ] @
Ma ok, cisto razmatramo to sto su oni naveli, ne slazem se obavezno sa tim
[ Urkelele @ 05.10.2011. 12:50 ] @
Koliko sam ja primetio, u ovoj ustanovi je postojao opravdan razlog za uzimanje otiska prsta - kasnjenje na radno mesto i odlazak sa istog pre vremena.
Ivane, ako neko procita tvoj post znace koji je sledeci potez - nov kolektivni ugovor gde ce da stoji stavka da potpisivanjem istog dozvoljavas da ti firma uzme otisak prsta
[ Predrag Supurovic @ 05.10.2011. 13:05 ] @
Citat:
Urkelele: Koliko sam ja primetio, u ovoj ustanovi je postojao opravdan razlog za uzimanje otiska prsta - kasnjenje na radno mesto i odlazak sa istog pre vremena.

Pre bi se reklo da je postoja razloga da se uvede kontrola prisutnosti na radnom mestu. Da se to cini bas uzimanjem otiska prsta ne proizilazi iz tepotrebe. Pored otiska prsta, moglo je da se obezbedi i nekim id karticama, rfid implantatima, citacima zenice, ispitivacima pljuvacke (kod muskaraca i sperme), uzimanjem krvi i na mnogo drugih nacina.

Neki od tih nacina su manje a neki vise prikladni za evidenciju prisutnosti na poslu. Opet, neki su, prema misljenju poverenika, protivzakoniti.

Radio sam na ovakvim stvarima i jos nikada nisam naisao na zahtev da se koriste biometrijski podaci. ID kartice sasvim dobro rade posao a problem da neko koristi tudju karticu je lako resiv.
[ DaliborP @ 05.10.2011. 14:04 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: ID kartice sasvim dobro rade posao a problem da neko koristi tudju karticu je lako resiv.

Kako se resava taj problem?
[ p3j4 @ 05.10.2011. 14:14 ] @
^

npr. tako što se postavi video nadzor, pa svako ko "provuče" više od jedne kartice bude snimljen i naknadno proveren. a siguran sam da ima još mnogo drugih načina.

ali što bi se cimali sa tim. lepo čip u dupe i rešen problem.
[ DaliborP @ 05.10.2011. 14:29 ] @
Citat:
p3j4: npr. tako što se postavi video nadzor, pa svako ko "provuče" više od jedne kartice bude snimljen i naknadno proveren. a siguran sam da ima još mnogo drugih načina.

Znaci jos ima dodatnog troska oko nadzora. Pa ne vidim onda prednost kartica ako treba jos da se instalira i video nadzor i da se prate zaposleni, sto znaci da treba neko da pregledava kad je ko i kako dolazio. Dupli posao. A sta ako neko zaboravi karticu kod kuce?
[ Ivan Dimkovic @ 05.10.2011. 14:38 ] @
Citat:
p3j4
lepo čip u dupe i rešen problem.

Err.. a kakav to cip u dupe?

Mislim da se otisak prsta pokusava izjednaciti sa necim sto ocigledno nema veze sa tim. Provera otiska prsta je, u najgorem slucaju, ekvivalent proveri fotografije lica.... samo zato sto je vezana za policiju ima nekakav prizvuk specijalne bitnosti.

A mogu da se kladim da su kojim slucajem stavili video kamere za nadzor upotrebe kartica, da bi se ista ekipa bunila za krsenje njihovih prava na... privatnost, ovog puta uz pomoc kamera :)
[ p3j4 @ 05.10.2011. 14:48 ] @
Citat:
DaliborP: Znaci jos ima dodatnog troska oko nadzora. Pa ne vidim onda prednost kartica ako treba jos da se instalira i video nadzor i da se prate zaposleni, sto znaci da treba neko da pregledava kad je ko i kako dolazio. Dupli posao. A sta ako neko zaboravi karticu kod kuce?

pa dobro. ajde razmisli malo, pa daj ti neko rešenje. ovako ispada da ne znaš/nećeš da razmišljaš a samo kritikuješ tuđa rešenja.

Citat:
Ivan Dimkovic: Err.. a kakav to cip u dupe?

pa neki sa jedinstvenim brojem recimo, i ne treba im ništa više.

a u dupe mora da ne možeš da ga izvadiš i da ih zezneš kad hoćeš na puš pauzu :)
[ Vole Domu @ 05.10.2011. 14:53 ] @
pa dobro ali ugradjivanje chipa u dupe je ipak zadiranje u neciji fizicki prostor :D

vase lice je podjednako jedinstveno i podjednako se moze zloupotrebiti fotografija vaseg lica kao i otisak vaseg prsta, ne vidim zasto je ovo drugo gore?
[ DaliborP @ 05.10.2011. 15:03 ] @
Citat:
p3j4:pa dobro. ajde razmisli malo, pa daj ti neko rešenje. ovako ispada da ne znaš/nećeš da razmišljaš a samo kritikuješ tuđa rešenja.

Pa resenje vec postoji nema sta da se razmislja, biometrijski pristup koji i jeste implementiran. Zasto komplikovati stvari bespotrebno za nadzorom/karticama/itd. Radi se o firmi i logovanju na poslu, sistem je krajnje jednostavan.

Citat:
Ivan Dimkovic: Provera otiska prsta je, u najgorem slucaju, ekvivalent proveri fotografije lica.... samo zato sto je vezana za policiju ima nekakav prizvuk specijalne bitnosti.

Do pre 20-30 godina samo su kriminalcima uzimani otisci prstiju i to je ono sto odbija ljude kod tog cina uzimanja otiska. Jednostavno predrasude da ce neko negde optuziti ih za nesto ili da ce im otisak zavrsiti u bazi kriminalaca.
A niko se nece buniti ako ga fotografises, iako je potpuno identicna upotreba :)
[ p3j4 @ 05.10.2011. 15:20 ] @
Citat:
DaliborP: Pa resenje vec postoji nema sta da se razmislja, biometrijski pristup koji i jeste implementiran. Zasto komplikovati stvari bespotrebno za nadzorom/karticama/itd. Radi se o firmi i logovanju na poslu, sistem je krajnje jednostavan.

rešenje sa otiscima je primenjeno zbog mogućnosti zloupotrebe starog sistema. ali problem je što je i otiske moguće falsifikovati :) i šta sad? onda ta priča o sprečavanju zloupotrebe (zbog koje je sistem i uveden) ne važi, ako se želi 100%-tna sigurnost. moji komentari se odnose na taj deo.

Citat:
Vole Domu: pa dobro ali ugradjivanje chipa u dupe je ipak zadiranje u neciji fizicki prostor :D

pa dobro ali pomisli samo na sve te zabuštante koji bi bili sprečeni da dalje obavljaju svoje subverzivne delatnosti usmerene ka radnoj organizaciji :)

eto, više ne bi morao ni da drukaš kolege šefu zbog kašnjenja i bežanja sa posla dok ih ti pokrivaš, a što bi se momentalno odrazilo na bolje međuljudske odnose u organizaciji i profit :)

dupe je onda mala žrtva za tako veliki cilj :D
[ DaliborP @ 05.10.2011. 15:26 ] @
Citat:
p3j4: rešenje sa otiscima je primenjeno zbog mogućnosti zloupotrebe starog sistema. ali problem je što je i otiske moguće falsifikovati :) i šta sad?
Kao sto rekoh radi se o jednostavnom sistemu provere dolaska/odlaska na posao. Da li stvarno mislis da ce neko od zaposlenih da falsifikuje otisak u ovom slucaju da bi lazirao vreme provedeno na poslu :-) Pa ne radi se ovde o pristupu CIA bazi ni Pentagonu :)
[ p3j4 @ 05.10.2011. 15:52 ] @
Citat:
DaliborP: Da li stvarno mislis da ce neko od zaposlenih da falsifikuje otisak u ovom slucaju da bi lazirao vreme provedeno na poslu :-)

pa to zavisi samo od jedne stvari - koliko je lako to izvesti. pitanje želje radnika za vrdanjem valjda nije upitno :)

meni izgleda prilično jednostavno:

Citat:
How To Make a Fake Fingerprint:

1) Find a good fingerprint: Take a picture of a dusted one, open it in photoshop, raise the contrast, and save it. (Or you could just find a picture of one on the internet)

2) Print the picture of the fingerprint onto a transparency sheet (the clear plastic paper used with overhead projectors) with a laser printer. The toner in the ink will make small indentations in the transparency sheet. Let the ink dry without smudging.

3) Cover the top of the fingerpring with wood glue. Leave it to sit overnight.

4) Put theatrical glue on the back of the dry wood glue, and attach to the desired finger.

5) Lift your finger and admire your new fingerprint.

zato i kažem, ništa to neće rešiti. čipovi su bolji. efikasnji su, i nema vrdanja.

dobro sad, ko neće u dupe, može u lobanju. eto treba ostaviti i neku mogućnost izbora :)
[ Ivan Dimkovic @ 05.10.2011. 15:57 ] @
Ne sumnjam da ce se mnogi pozvati na guranje svacega u guzice kada im se neko ispreci na putu izmedju radnog mesta i zgubidanjenja.

Avaj... mukice :-)
[ p3j4 @ 05.10.2011. 16:04 ] @
slažem se.

nego znaš šta je fascinantno... što će preostala većina savesnih radnika bespogovorno pristati na sve zbog manjeg procenta ovih zgubidana. pa i na čip u guz'cu :)

valjda im je smor da drukaju kolege iz kancelarije više.... :D
[ Predrag Supurovic @ 05.10.2011. 16:05 ] @
Citat:
DaliborP
Citat:

Predrag Supurovic: ID kartice sasvim dobro rade posao a problem da neko koristi tudju karticu je lako resiv.

Kako se resava taj problem?

Firme vec imaju portira koji tu mora svakako da bude. Kad god neko provuce karticu portiru se prikaze cija je kartica i on moze da reaguje ako vidi da nesto nije u redu.

Citat:
Vole Domu
vase lice je podjednako jedinstveno i podjednako se moze zloupotrebiti fotografija vaseg lica kao i otisak vaseg prsta, ne vidim zasto je ovo drugo gore?

Snimak lica nije dovoljno pouzdan metod indetifikacije. Da jeste, ne bi koristili otiske prstiju.

Citat:
DaliborP
A sta ako neko zaboravi karticu kod kuce?

Uvek postoji mogucnost da se ulazak i izlazak evidentira rucno. Isto je i sa otiscima prstiju kad ne mogu da se ocitaju.

[ DaliborP @ 05.10.2011. 16:15 ] @
Citat:
Predrag Supurovic
Firme vec imaju portira koji tu mora svakako da bude. Kad god neko provuce karticu portiru se prikaze cija je kartica i on moze da reaguje ako vidi da nesto nije u redu.

Slazem se, moze da se uradi dodatna provera na vise nacina. Ali uz sve to samo pravljenje kartice, nosenje, provera vise daje prednost biometrijskom sistemu koji je dosta jednostavniji.
Citat:
Snimak lica nije dovoljno pouzdan metod indetifikacije. Da jeste, ne bi koristili otiske prstiju.

Zasto mislis da nije pouzdan? Koristi se sve vise od otiska u zadnjih 10 godina.
[ Vole Domu @ 05.10.2011. 23:14 ] @
za ovo o cemu se radi prilicno jeste pouzdan metod. pa nece sigurno kolega da se maskira u mene da bi prevario gazdu da sam dosao na vreme na posao...
[ 3way @ 05.10.2011. 23:25 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Firme vec imaju portira koji tu mora svakako da bude. Kad god neko provuce karticu portiru se prikaze cija je kartica i on moze da reaguje ako vidi da nesto nije u redu.

Sta ako imas nekoliko ulaza i na svaki od njih nagrne po xxx ljudi?