[ Fac Ut Vivas @ 07.10.2011. 08:24 ] @
Šta mislite o ovome?

Čuo sam da u mojoj bivšoj firmi Peconi traži od zaposlenih da potpišu aneks ugovora u kojem se obavezuju da će platiti 20.000 € poslodavcu u slučaju jednostranog otkaza. Na tom papiru piše nešto u smislu da je on ulagao u stručno usavršavanje zaposlenih i da mora da mu se plati tj. nadoknadi šteta ukoliko se da otkaz u roku od 5 godina.

Ima li ovo neku težinu na sudu ako se potpiše odnosno da li može ovo nekako da se ospori? Više je nego očigledno da nikakve pare nisu uložene u usavršavanje zaposlenih nego je ovo čisto maltretiranje zaposlenih koji već svi imaju blanko otkaze, btw. Takođe piše da je zaposleni u obavezi da budućeg poslodavca upozna sa ovim i da je budući poslodavac u obavezi da u roku od mesec dana isplati 20.000 €.

Ako dođem do nekog primerka, skeniraću i okačiću.
[ Tyler Durden @ 07.10.2011. 08:27 ] @
Javice se sigurno neko ko poznaje zakon o radu, ali ja mislim da je ovo najobicnija glupost koja nikako ne bi prosla na sudu.
E sad, znajuci kakvi su sudovi u Srbiji, a zatim i doticni "poslodavac"...
[ mmix @ 07.10.2011. 08:36 ] @
Pazi, zakon ko zakon je ovde manje vazan u prakticnom smislu kao sto ti je tyler rekao.

U osnovi takav aneks ugovora je legalan kao sto je ilegalna blanko ostavka, ali je naravno dokazivanje na sudu posebna prica. Kao sto ces tesko dokazati da nisi potpisao blanko, tako ces tesko dokazati i da nisi primio strucno usavrsavanje. U svakoms lucaju ugovor o radu ne moze da obaveze uduceg poslodavca da plati 20k jer novi poslodavac i peconi nisu potpisivali takav sporazum, moze samo tebe da obaveze da platis 20k evra.

Btw, ovo nije za advocacy, ide u MZ.
[ Dejan Lozanovic @ 07.10.2011. 08:42 ] @
A da pocnes da zabusavas do te mere da on tebi da otkaz ? A sta se desava ako ti recimo trazis povisicu a on ti ne da, i drzi te recimo na minimalcu ? :) Ovo mi nekako lici kao robovlasnicki ugovor.
[ anon115774 @ 07.10.2011. 08:45 ] @
Jednostavno prestanes da dolazis na posao i onda on ima dve opcije:

1. Da nastavi da ti isplacuje platu i placa poreze i doprinose za tebe kao da si na poslu.
2. Da ti da otkaz :)
[ mmix @ 07.10.2011. 08:53 ] @
Neopravdano nedolazenje na posao 5 spojenih dana se mislim vodi kao jednostrano raskidanje ugovora od strane zaposlenog.
[ dava @ 07.10.2011. 09:03 ] @
Mislim da ovakav ugovor ima više psihološki nego pravni efekat i služi da bi radnike odvratilo od ideje da traže bolji posao.
Ok ne moraš 5 dana, ali možes dolaziti na posao svaki treći dan. I taj dan kad dodješ na posao da smetas drugima i da napraviš više štete nego koristi. Meni je ovakav ugovor glup. Kome treba nezadovoljan radnik koji želi da pobjegne a poslodavac mu ne da.
[ Ivan Dimkovic @ 07.10.2011. 09:03 ] @
Ako zaista postoji takav aneks, jedino sto moze da postigne je da zaplasi radnika eventualno.

Posto bi poslodavac morao da zaposli kostolomce i reketase za naplatu te "ugovorne obaveze" - a, ako vec ima takvu radnu snagu, ne vidim sta ce mu aneksi u ugovoru.
[ Nedeljko @ 07.10.2011. 09:04 ] @
Citat:
mmix: Neopravdano nedolazenje na posao 5 spojenih dana se mislim vodi kao jednostrano raskidanje ugovora od strane zaposlenog.

Ma, nastaviš ti da dolaziš, ali gledaš u plafon.
[ Inspektor Nagib @ 07.10.2011. 09:09 ] @
Citat:
Fac Ut Vivas: Šta mislite o ovome?

Čuo sam da u mojoj bivšoj firmi Peconi traži od zaposlenih da potpišu aneks ugovora u kojem se obavezuju da će platiti 20.000 € poslodavcu u slučaju jednostranog otkaza. Na tom papiru piše nešto u smislu da je on ulagao u stručno usavršavanje zaposlenih i da mora da mu se plati tj. nadoknadi šteta ukoliko se da otkaz u roku od 5 godina.

Pa čekaj, odeš kod Peconija, plati ti fakultet, stručno usavršavanje, šta već ili ti plati stan, kola i slično i ti bi da se okreneš i odeš i ostaviš posao nekom drugom, u koga će on opet da ulaže?

Čisto sumnjam da su taj papir dobili oni u koje nije ulagao.

Pa nije to Galenika ili Telekom pre 30 godina, izmuzeš, nakriviš kapu i odeš.

[ Predrag Supurovic @ 07.10.2011. 09:17 ] @
Citat:
Dejan Lozanovic: A da pocnes da zabusavas do te mere da on tebi da otkaz ?

Ako se ne varam, nije rečeno da je bitno ko kome da otkaz nego ako dođe do jednostranog otkaza, u svakom slučaju radnik mora da plati...
[ dava @ 07.10.2011. 09:18 ] @
@Inspektor Nagib

Nije to baš tako. Ovaj ugovor služi da bi te poslovadav plaćao manje nego što vrediš, a držao te vezanog.
Ako ne želiš da ti stručnjak ode iz firme pa plati ga koliko i zaslužuje.
[ Dejan Lozanovic @ 07.10.2011. 09:20 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Ako se ne varam, nije rečeno da je bitno ko kome da otkaz nego ako dođe do jednostranog otkaza, u svakom slučaju radnik mora da plati...

Hmm treba mi novi auto, ajd dvojici ljudi da dam otkaz, pa cu skupiti za novi BMW ....
[ zmau @ 07.10.2011. 09:21 ] @
Neke moje kolege su svojevremeno potpisivali tako nešto kad su išli u London na usavršavanje. I posle ih je žuljalo. Tako da sam stekao utisak da ima težinu.
[ Inspektor Nagib @ 07.10.2011. 09:22 ] @
Citat:
dava:Nije to baš tako. Ovaj ugovor služi da bi te poslovadav plaćao manje nego što vrediš, a držao te vezanog.
Ako ne želiš da ti stručnjak ode iz firme pa plati ga koliko i zaslužuje.

Pa ako više vrediš, onda odeš od Peconija tamo gde više cene tvoj rad.

Peconi nije Galenika, to valjda znaju oni koji idu kod njega da rade.

[ dava @ 07.10.2011. 09:22 ] @
Pa kako da odeš ako te veže taj ugovor?

Citat:
Ako se ne varam, nije rečeno da je bitno ko kome da otkaz nego ako dođe do jednostranog otkaza, u svakom slučaju radnik mora da plati...

Pa nista, zabušavaš do te mjere da ti poslodavac predloži otkaz, ti ga prihvatiš i to više nije jednostrano nego dvostrano.
[ mmix @ 07.10.2011. 09:25 ] @
Ne mora da znaci. Poslodavac moze da tretira znanje steceno tokom radjenja poslao kao strucno usavrsavanje, ali mora da bude formlani trosak iza toga. U nekoj normalnoj zemlji kad ovo dodje do suda poslodavac bi morao da iznese dokaze da je radnik prosao strucno usavrsavanje koje je kostalo poslodavca, ovde kod nas cisto sumnjam da mora da prolazi kroz to.

[ dule_ns @ 07.10.2011. 09:25 ] @
Ovako nešto slično (samo po ideji) ima i u mojoj firmi, ali ne paušalno nego sve pokriveno ugovorom i papirima.

Primer:
Firma za zaposlene plaća kurs engleskog. Nisi u obavezi da ga pohađaš. ako ga pohađaš, cena kursa je xxx dinara koje zaposleni ne plaća (možda ima zezalica u vezi padanja na ispitu, to ne znam). Sledeće 2 godine (obično je 2) ako daš otkaz moraš da platiš iznos kursa (opet, da li pun ili se vremenom smanjuje ne znam). Posle te 2 godine, ako daš otkaz ništa nisi dužan.

I niko nikom ne lomi noge.
[ Inspektor Nagib @ 07.10.2011. 09:26 ] @
@ dava

Aha :)

Nasmejao si me.

Još niste razgraničili Peconija i Galeniku :)
[ mmix @ 07.10.2011. 09:42 ] @
Ja ne vidim kako je predlog da bude pasivan na poslu resenje ovog problema kad je poslodavac u vlasnistvu blanko ostavki?
[ deki77 @ 07.10.2011. 09:44 ] @
Cisto plasenje,ovo ne moze da ima nikakvu pravnu osnovu.Cak je u suprotnosti sa zakonom o radu.

http://www.poverenik.rs/

Zakon o radu RS 2011

Citat:
Clan 26.
Kandidat je duzan da, prilikom zasnivanja radnog odnosa,
poslodavcu dostavi isprave i druge dokaze o ispunjenosti uslova za rad na
poslovima za koje zasniva radni odnos, utvrdjenih pravilnikom.

Poslodavac ne moze od kandidata da zahteva podatke o
porodicnom, odnosno bracnom statusu i planiranju porodice, odnosno
dostavljanje isprava i drugih dokaza koji nisu od neposrednog znacaja za
obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos.

Poslodavac ne moze da uslovljava zasnivanje radnog odnosa
testom trudnoce, osim ako se radi o poslovima kod kojih postoji znatan
rizik za zdravlje zene i deteta utvrdjen od strane nadleznog zdravstvenog
organa.

Poslodavac ne moze da uslovljava zasnivanje radnog odnosa
prethodnim davanjem izjave o otkazu ugovora o radu od strane kandidata.
[ Fac Ut Vivas @ 07.10.2011. 09:46 ] @
Dobro zvuči ova ideja da se zabušava na poslu tj. da se natera poslodavac da sam da otkaz ali ne znam šta je sa onim blanko otkazima.
Svi zaposleni tamo imaju blanko ostavke ali ne znam kako se to gleda. Da li je ta blanko ostavka jednostrana ili je to sporazumni raskid ugovora!?! Ne verujem da bi u toj situaciji on nekome dao otkaz ako već ima ostavku od tog radnika.
[ Isak666 @ 07.10.2011. 10:08 ] @
Cek', Peconi.. To je onaj -Cume, Limun, Peconi i ekipa- Peconi?
[ Fac Ut Vivas @ 07.10.2011. 10:09 ] @
Citat:
Inspektor Nagib: Pa čekaj, odeš kod Peconija, plati ti fakultet, stručno usavršavanje, šta već ili ti plati stan, kola i slično i ti bi da se okreneš i odeš i ostaviš posao nekom drugom, u koga će on opet da ulaže?

Čisto sumnjam da su taj papir dobili oni u koje nije ulagao.

Nađi mi nekoga kome je Peconi platio fakultet, stan ili kola i ja ću lično da mu dam 20.000 € :) Dosta ljudi je radilo u nekoj Peconijevoj firmi i znaju o čemu pričam.

Uslovi za rad su tamo tragični i ljudi beže čim nađu neki drugi posao. Dešava se da u firmi koja ima oko 100 zaposlenih za godinu dve promeni 20-ak direktora što marketinga, generalnih, ostalih...
Pričati o nekom ulaganju u zaposlene tamo je kao priča o metrou u Beogradu pred izbore.

Evo teksta tog aneksa:

Citat:
Clan 1
U Ugovoru o radu zakljucenom izmedju zaposlenog i poslodavca menja se clan 1 tako da glasi :

clan 1a
Poslodavac zasniva radni odnos sa zaposlenim na neodredjeno vreme pocev od 1.10.2011 godine,a ovim ugovorom o radu uredjuje se prava i obaveze zaposlenog u skladu sa zakonom o radu (sluzbeni glasnik rs br 24/05 i 61/2005),s time sto ne moze da jednostrano raskine ugovor u roku od pet godina od dana zakljucenja.
Zaposleni je duzan da stupi na rad dana 3.10.2011 godine

clan 2
U postojecem ugovoru brise se clan 3 i umesto njega ubacuje se novi clan koji glasi:

Clan 3a

Poslodavac ce omoguciti zaposlenom da se u tehnoloskom,materijalnom i edukativnom smislu profesionalno unapredi, a zaposleni se obavezuje da iz tog razloga nece samoinicijativno raskinuti ovaj ugovor u roku od pet godina
Ukoliko zaposleni jednostrano raskine ugovor o radu,a pre roka ugovorenog u stavu 1 ovog clana,96ugovora se naknada poslodavcu od strane zaposlenog u iznossu od 20.000 eur-a.
U slucaju da po prestanku radnog odnosa zbog jednostranog raskida ovog ugovora o radu od strane zaposlenog zaposleni zasnuje radni odnost kod drugog poslodavca, zaposleni je duzan da obavesti tog drugog poslodavca o ovoj ugovorenoj naknadi na ime stete.
Ugovorenu naknadu zaposleni je duzan da isplati poslodavcu u roku od trideset dana od dana prestanka radnog odnosa kod poslodavca,a koju, u istom roku, poslodavcu moze isplatiti drugi poslodavac,odnosno novi poslodavac bivseg zaposlenog.

@deki77

Ovo što si citirao odnosi se na blanko otkaze a šta je sa ovim obeštećenjem? Je l' se to spominje negde u zakonu?
[ Java Beograd @ 07.10.2011. 10:44 ] @
Svaki ugovor mora pre svega da bude pozitivan prema važećem zakonu. Ovaj to nije, stoga se ovaj član može smatrati ništavnim. A i poslodavac mora da ispuni svoj deo ugovora, pre svega a to je stučno i profesionalno usavršavanje.
I naravno, uvek stoji ono šta su već nekoliko forumaša primetili: dođeš na posao i ništa ne radiš. I još svaki petak i ponedeljak preskočiš.

Ono šta je napisao Dule_ns je sasvim druga priča. Korektno i jasno.
[ tdusko @ 07.10.2011. 11:04 ] @
Slaba vajda od sabotaze kad ne mozes da promenis posao. Ako je smrad, moze da te drzi 5 godina na poslu, a da mu ne doprinosis nista. Moja prijateljica je grdne muke imala u jednoj uglednoj i velikoj firmi jer gazda, neki alkos, nije hteo da joj potpise sporazumni raskid ugovora samo zato da bi joj upropastio sansu da se zaposli u drugoj firmi jer je u ovoj imala neki nebulozno dugacak otkazni rok. Tako i ovaj isto moze.

Slicni ugovori o radu se potpisuju od vajkada na primer u firmi Breza. Ja kada sam izlazio sa faksa pre 4 godine mogao sam da se zaposlim tamo i da potpisem ugovor da cu raditi 3 godine za 300 eur i ako hocu da odem moram da platim sve kurseve na koje sam isao. Jbga, svidelo se nekima ili ne to je ipak fer za razliku od ovog ugovora sto se u ovoj temi pominje. Plata jeste mala ali opet unapred znas da ces platiti ako odlazis samo ono na sta si stvarno isao, a ne ovo fljas 20000 pa se pushi.
[ vladd @ 07.10.2011. 11:16 ] @
Citat:
Isak666: Cek', Peconi.. To je onaj -Cume, Limun, Peconi i ekipa- Peconi?

Daaa daaa...gospodja Hadzi Pesic..

Lepo se uklopio u srpski liberal kapitalizam, i postao vlasnik nekoliko preduzeca, i sada je poslodavac.

Poz
[ deki77 @ 07.10.2011. 11:18 ] @
Citat:
Fac Ut Vivas: @deki77

Ovo što si citirao odnosi se na blanko otkaze a šta je sa ovim obeštećenjem? Je l' se to spominje negde u zakonu?

nigde ne pise da su odkazi "blanko"...vec "uslovljavanje"..Da li je taj papir prazan tj. blanko ili na njemu pise cifra od 20000€ nebitno..
[ cozmo_im @ 07.10.2011. 12:15 ] @
Komsija je radio kod Peconija u firmi, dao otkaz i nikom nista. Cak su ostali u cool odnosima.

Misterija resena.
[ Dejan Lozanovic @ 07.10.2011. 13:26 ] @
Citat:
Fac Ut Vivas

Clan 1
U Ugovoru o radu zakljucenom izmedju zaposlenog i poslodavca menja se clan 1 tako da glasi :

clan 1a
Poslodavac zasniva radni odnos sa zaposlenim na neodredjeno vreme pocev od 1.10.2011 godine,a ovim ugovorom o radu uredjuje se prava i obaveze zaposlenog u skladu sa zakonom o radu (sluzbeni glasnik rs br 24/05 i 61/2005),s time sto ne moze da jednostrano raskine ugovor u roku od pet godina od dana zakljucenja.
Zaposleni je duzan da stupi na rad dana 3.10.2011 godine

clan 2
U postojecem ugovoru brise se clan 3 i umesto njega ubacuje se novi clan koji glasi:

Clan 3a

Poslodavac ce omoguciti zaposlenom da se u tehnoloskom,materijalnom i edukativnom smislu profesionalno unapredi, a zaposleni se obavezuje da iz tog razloga nece samoinicijativno raskinuti ovaj ugovor u roku od pet godina
Ukoliko zaposleni jednostrano raskine ugovor o radu,a pre roka ugovorenog u stavu 1 ovog clana,96ugovora se naknada poslodavcu od strane zaposlenog u iznossu od 20.000 eur-a.
U slucaju da po prestanku radnog odnosa zbog jednostranog raskida ovog ugovora o radu od strane zaposlenog zaposleni zasnuje radni odnost kod drugog poslodavca, zaposleni je duzan da obavesti tog drugog poslodavca o ovoj ugovorenoj naknadi na ime stete.
Ugovorenu naknadu zaposleni je duzan da isplati poslodavcu u roku od trideset dana od dana prestanka radnog odnosa kod poslodavca,a koju, u istom roku, poslodavcu moze isplatiti drugi poslodavac,odnosno novi poslodavac bivseg zaposlenog.

Aha cool, znaci trazicu povisicu, da bi se materijalno unapredio. Trazicu da idem na neki od kurseva da bi se edukativno unapredio. Kad me firma odbije za to trazicu to napismeno sa pecatom firme. Pa ako krene da me tuzi, pokrenes kontra tuzbu. Jer oni nisu ispunili prvi clan 3a. Cak i pod uslovom da je ovaj aneks ugovora u skladu sa zakonom.
[ Shadowed @ 07.10.2011. 13:32 ] @
Kad ti neko ponudi ovakav aneks to ti je dobar znak da trazis drugi posao i das otkaz pre nego sto ga potpises.
[ Java Beograd @ 07.10.2011. 13:39 ] @
A posebno je ineresantno što postoje i blanko otkazi. Dakle, Peconi aktivira blanko otkaz bez tvoje volje, i eto, dođeš mu 20k €
[ mmix @ 07.10.2011. 14:18 ] @
Ima tu i aspekt valute. Domaci ugovori moraju da su u dinarima jer zvanicno nije dozvoljen platni promet u evrima?
[ Horvat @ 07.10.2011. 14:36 ] @
sta je ovo? niko nije stao na stranu jadnog "poslodavca"?

nego, moze neko da dobavi citav ugovor? kakvi su ostali clanovi tek?
[ mmix @ 07.10.2011. 14:43 ] @
Pa u ovom slucaju ja definitivno nisam na strani poslodavca, ovo su prljavi trikovi da se eliminise rizik obrta ljudstva i fluktuacija na trzistu rada. Sasvim je ok trenirati ljude i zeleti zastitu te investicije, ali to vazi samo ako ta investicija zaista postoji (tj ako te posalju na obuku, troskovi polaganja, itd) i to na fiksan rok i sa maksimalnim iznosom vezanim za realne troskove. Medjutim, staviti pausalnu vrednost na znanje i vestinu koja se stekne svakodnevnim obavljanjem poslova je bezobrazno, u najmanju ruku. Doduse i blanko ostavke su jos gori bezorbazluk pa niko to do sada nije uspeo da iskoreni tako da ocekujem da ce i ovakvi aneksi ugovora uskoro poceti da osvanjavaju posvuda kad se Peconi bude pohvalio ostalim poslodavcima kako je efikasno resio problem obrta ljudstva.
[ tdusko @ 07.10.2011. 14:49 ] @
Citat:
Horvatsta je ovo? niko nije stao na stranu jadnog "poslodavca"?

nego, moze neko da dobavi citav ugovor? kakvi su ostali clanovi tek?

Ventura je izgleda na odmoru ali ce se pojaviti sigurno :)
[ Horvat @ 07.10.2011. 15:08 ] @
mmix, bilo je ovde prica kako i blanko ostavke nisu losa stvar (ako se ne varam, nek niko ne zameri), tako da me je iznenadilo sto ovde nema istih (a u slicnom su nivou oba) ;)

naravno da treba da se "osigura" ako ce on njega stvarno obuciti, al osigura se tako sto ga "privoli" da dolazi na posao - adekvatno ga placa, ne jase mu na ledjima i ostale stvari,a ne da ga placa 200-300 e, i da ocekuje da ce za njega raditi 5 godina, i jos da ostaje prekovremeno i razno...
[ mmix @ 07.10.2011. 16:24 ] @
Pa ja sam protiv blanko ostavki ali sam i za ukidanje podobre kolicine clanova zakona o radu. Jedino cemu sluzi ovakav zakon je povecanju nezaposlenosti i upravo stimulisanju poslodavaca da isti izbegnu blanko ostavkama.

A od privoljavanja nema nista tokom i nakon obuke, osiguranje ucenja osnovnog posla se postize periodom probnog rada i manjom pocetnom platom i onda svoju obuku vec placas firmi. kad obuka prodje i produktivnost poraste plata ide na normalan nivo za taj posao/firmu a koji je funkcija ponude/potraznje na trzistu rada. Ceniti takvu obuku 20.000e je abnormalno,z a te pare moze da se zavrsi faks samofinansirajuci sa sve smestajem i klopom.
[ Horvat @ 07.10.2011. 16:40 ] @
dzaba bilo kakav zakon o radu,kada se ne postuje i "ne postoji" nacin (bolje reci volja ;) ) za sprovodjenjem istih (sudovi su nam uzorni)
[ anon70939 @ 07.10.2011. 16:53 ] @
Kod mene u firmi postoji i ugovor o tajnosti podataka u kojem pise da osoba ne sme da se zaposli u slicnoj bransi sledece dve godine. I pise nesto po fazonu da ce sudski da se tereti ta osoba koja prekrsi ugovor, ali ne pise nikakva suma u eurima.
[ Horvat @ 07.10.2011. 16:59 ] @
cuo sam za takve klauzule u ugovoru (konkretno za neke farmaceutske trgovce)
ne smeju to raditi - time ti neposredno krse pravo na rad,koje je zagarantovano
[ mmix @ 07.10.2011. 17:01 ] @
Da, to se manje vise uspesno osporava osim ako ugovorom nije predvidjena apanaza za taj period. Ako te firma placa za te dve godine onda moras da ispostujes.
[ Shadowed @ 07.10.2011. 17:19 ] @
Ta, postoji bas deo zakona o radu koji definise to. Max je 2god i mora se isplacivati nadoknada (doduse, zakon ne definise kolika).
Imao sam ja prilike da pokusavaju da mi uvale bez nadoknade i to sa zabranom na celu delatnost sto je suludo jer ne bih mogao da se bavim maltene nikakvim poslom vezanim za kompjutere.
[ Flo33 @ 07.10.2011. 17:47 ] @
Sasvim legalan ugovor, sem stavke u evrima. I država to radi. Primeri vojne, policijske akademije. Svaki student je stipendista, i obavezuje se da će završiti školu i zaposliti, i po tem duplo odraditi koliko mu je školovanje plaćano.

NPR, 4 godine vojne akademije nosi 8 godina rada u službi. Svaki prekid se nadoknađuje cena svega u toku školovanja. Koliko hleba si pojeo u kantini, do knjiga, smeštaja, vode, profesora, svega.

Sasvim pošteno.

Sad, ne garantujem da i Peconi ispunjava svoj deo, to znaju zaposleni, ali to je to.

A inače to što vi govorite je zakon o zaštiti konkurencije, i recimo u SLO ako dobiješ otkaz 120km od lokacije firme sledeće 2 godine ne smeš raditi isti posao.
[ mmix @ 07.10.2011. 18:00 ] @
To nema nikakve veze sa zakonom o zastiti konkurencije. Eventualno moze delimicno biti pokriveno zakonom o zastiti poslovne tajne ali samo do forme u kojoj ne krsi ustav (pravo na slobono kretanje i naseljivanje i pravo na nadoknadu za rad) ali ti u svakom slucaju ne moze braniti zaposlenje samo ti brani da otkrivas poslovne tajne firme koje nisu drugacije dostupne javnosti i teret dokazivanja je na tuziocu.

Btw, gde si ti to procitao za sloveniju, prvi put cujem za to?
[ tdusko @ 07.10.2011. 20:24 ] @
AKo se dobro secam nekih tema iz autozone Flo33 zivi u SLO. Doduse, ovih 120 Km deluje bas surovo, posebno kad se zna kolika je to drzava :). Teoretski, mislim da bi u tih 2 godine mogao da promenis 3-4 firme, ne mora vise i nakon toga ne bi mogao da nadjes mesto gde smes da radis :)
[ mmix @ 07.10.2011. 20:30 ] @
Meni je cudno zato sto znam ljude koji su menjali firme po sloveniji, doduse do pre neku godinu, i nije bilo nikakvih problema niti uslovljavanja. Drugo je ako neka firma to prmulja u radnom ugovoru kao sto je slucaj sa ovom temom ali je malo cudno da zakon to bas tako dozvoljava i to bas sa eksplicitnom kilometrazom :)

A zakon o zastiti konkurencije je sigurno isti kao i nas jer smo i oni i mi taj zakon prepisali od evropljana, taj zakon se bavi kartelima i monopolima i regulisanjem antimonopolske agencije i njenih ovlascenja, zapravo uredjuje zastitu drustva od nelegalnog udruzivanja, ne bavi se problemima iz domena radnih obaveza.
[ enes @ 07.10.2011. 21:00 ] @
Radio sam kod cuvenog Peconija, i mogu vam reci iz prve ruke:
- ovo sto je ponudjeno je pritisak na zaposlenog
- od njegovog "usavrsavanja" ce zaposleni dobiti svakodbevni prekovremeni rad u bransi, i to ce tretirati kao usavrsavanje na prakticnom radu u toj bransi
- blanko otkazi postoje, i ja sam dobio otkaz jer nisam hteo da ga potpisem. Lepo me covek premestio na najnize moguce mesto u firmi, dao mi minimalac, i spremao se da me zajase da radim i vucaram neke gluposti po ceo dan, svih 8 sati dnevno. Posle bolovanja i odmora, i bolovanja, konacno sam proglasen kao tehnoloski visak i pobegao odande
- Peconi je jedan nabedjeni preduzetnik koji zna SVE, i koji je izgleda izmislio SVE ZAKONE fizike, hemije, poznaje sve moguce tehnlogije, i u SVE se razume. Verujem da bi i administratorima ovog foruma govorio kako forum mora da funkcionise i da ovo nije bas doro resenje i da moraju da ga poprave. A sta konkretno - pa nemoj da pametujes, nego uradi...
- plata - u ovo vreme moze se reci da je redovna... U 95% slucajeva isplacuje do kraja meseca za prethodni mesec.
- sto se plate tice, jos malo.... Uobicajeno ce sa vama pricati o plati u evrima - recimo, plata ti je 400 EUR. A kad dobijes cirka 32.000 dinara, onda mozes da saznas da je kod njega kurs privatna stvar. Ako se ne varam, i dalje je za zaposlene u TV kurs 80 din za evro, a u drugim firmama je valjda oko 90 din/eur.
- Peconijeve sluzbe su najneorganizovanije sluzbe koje sam ikada video. Njihova pravna sluzba je najgora moguca, ali njegova placanja prema "postenim" sudijama peglaju njihove brljotine AKO se neko nekada odvazi da ga tuzi.
- Radna atmosfera je uobicajena za ovaj sloj ljudi - on je BOG i SVEZNAJUCI i SVEMOGUCI, i radnik mora da mu se klanja, ne sme da mu se suprotstavlja i mora da slusa bez pogovora. Verbalno zeli da imas inicijativu, da predlazes, da ti posao bude na prvom mestu, ali nikako ne smes da se suprostavis njegovim stavovima i misljenju, jer je ipak ON vlasnik i ON sve zna najbolje.

Raditi kod Peconija, to je iskustvo koje se jednostavno recima ne moze opisati! Prosto covek mora da prodje to, da bi shvatio koliko nisko moze da padne, dok gleda sve one ljude tamo koliko su spremni da se ponize zarad plate koju tu primaju. Najpametniji su bili oni koji su tu dosli kao strucnjaci za VELIKE pare, "odradili" ga za nekoliko meseci i onda ih je on najurio. On je "pokazao" da je gazda i da je njegova poslednja, a oni su za par meseci pokupuli od njega nekoliko hiljada eura u dzep i teraju dalje. Savet svima koji zele da proucavaju kako neko ko je prepotentan i glup (moram da kazem tu tesku rec - nemam drugu), uspeva da bude vlasnik tolikih fabrika i firmi, i pored mnogo losih poteza vecina uspeva da se odrzava na vodi. Ocigledno je da iza njega stoji neka politicka partija ili grupa ljudi koja vodi ovu drzavu iz senke, i koja mu daje sve te firme da vidi i koja ga (ZA SADA) stiti od svih napada konkurencije i drzavnih struktura. Samo da vidite kako ce ta kula od karata da se srusi, samo kad njegovi zastitnici izgube vlast ili ako se on nekom od njih nekako zameri...

Pozdravljam sve bivse kolege koji silom prilika tamo rade, koji trenutno nemaju bolju opciju a imaju porodice koje moraju da hrane, i trenutno trpe njegov teror na poslu. Nadam se da ce nasa zemlja uskoro doci u situaciju da kriminalce, i reketase (kao sto je Peconi u svojim firmama) proceslja i dovede ih na mesta koja zasluzuju.

P.S. Zao mi je sto ni B92 nema snage da se pozabavi Peconijem. Kako i zasto je kupio sve one firme, sta je sa njima uradio, kao je uspeo da kupi Kosavu i Hepi, pa onda da sve to lepo spoji u Hepi i Hepi Kids, i da on postane vlasnik nacionalne televizije?! Ali, verujem da ce i on jednog dana doci na red...
[ Flo33 @ 07.10.2011. 21:09 ] @
Zaposleni je dao otkaz, i imao je 2 meseca otkaznog roka, i zadnji mesec je zabušavao, kasnio, i direktor mu je doneo izvod iz nekog zakona o zapošljavanju, gde piše da ako zaposleni dobije otkaz posledice su gore navedene. Sad se ne sećam koji zakon je to ali i mene je to iznenadilo veoma. I, da imao je veze sa konkurencijom

edit:

Sada sam našao, zove se ''konkurenčna klauzula'' i važi za period dokle je radnik zaposlen i može u nekim okolnostima biti i 2 godine posle prestanka radnog odnosa, naravno, mora biti naznačeno. Kilometraža je očigledno aneksirana u ugovoru.

Dakle, on je još radio, iako je bio u otkaznom roku, i verovatno je bila klauzula kako sam napisao, koja je mogla biti aktivirana.

http://www.pravozatelebane.com...=view&id=67&Itemid=114

[Ovu poruku je menjao Flo33 dana 07.10.2011. u 22:23 GMT+1]
[ a1200 @ 08.10.2011. 03:33 ] @
I ja sam bio u dodiru sa ugovorom koji trazi da dve godine posle raskida posla necu raditi na slicnim projektima, u oblasti posla za koju sam bio placen. A pritom sam vec strucan u toj oblasti, tj. o nekakvoj obuci bi bilo smesno govoriti. I sta covek da kaze na to... onda komotno mogu da uzmem godisnji od dve godine. Na srecu, nisam to potpisivao (mada su me drugi ubedjivali da to nema realnu primenu).

Meni je od svega toga zalosnija prica da je takav vid izrabljivanja/ucena postao praksa u Srbiji. Postalo je normalno da se podrazumeva da radis produzeno radno vreme, da te zivkaju subotom i nedeljom... da ti u petak daju posao koji treba da bude gotov za ponedeljak... pa ti vidi kad ces da ga zavrshavas. I tako... srecom, pa ja mogu da zivim od samostalnog rada (i zaobidjem domace bizMismene) tako ne moram da pristajem na ucene raznih "Peconija". Ali kad se stavim u kozu mojih prijatelja sa porodicama, koji moraju da jedu g*, jer im je porodica naravno vaznija od ucena i pritiska... shvatim koliko sam se ustvari provukao kroz "zivot" ("normalan" za ova podnevlja). Samo rad na sebi i specijalizacija u oblasti koja je trazena, i u kojoj nema mnogo konkurencije (ponuda manja od potraznje), moze da ti obezbedi pristojan zivot bez ucena... a to podrazumeva nadogradnju i ucenje non-stop (pa cak i izradu projekata cisto radi reference, za prezentaciju onoga zasta si sposoban).

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 08.10.2011. u 09:27 GMT+1]
[ Horvat @ 08.10.2011. 06:45 ] @
a sta doticni poseduje, sem tu objavljene happy tv?
je l nelt njegov?
[ Skaarj @ 08.10.2011. 11:01 ] @
Ako ste pratili vesti zadnjih dana bila je prica o doktorki koja je zbog maltretiranja od strane direktora napustila posao. Sudija presudio da direktor i ustanova moraju da jos isplate odstetu od 600k dinara zbog maltretiranja a da ona mora da nadoknadi ustanovi 1m dinara zbog toga sto ju je napustila pre roka a na ime troskova strucnog usavrsavanja (mada je napustila istu zbog pomenutog maltretiranja).

Dakle, klauzula pomenuta u jednom od postova je sasvim moguce validna.

Koliko je meni poznato Peconi nema veze sa Neltom.

[ anon70939 @ 08.10.2011. 11:08 ] @
nelt je valjda od Divca? ili gresim...
[ žutokljunac @ 08.10.2011. 16:00 ] @
Poslodavac Peconi. Ej Peconi. Koje je dno ta Srbija. Koje dno, jbt!"
[ Fac Ut Vivas @ 08.10.2011. 17:28 ] @
Peconi ima sledeće: Invej, Rubin, Vital, Monus Tobacco, Luka Pančevo, Albus, Pekara Pančevo, Milan Blagojević Smederevo, Hotel Kasina Beograd, TV Happy, Medela itd.
[ Horvat @ 08.10.2011. 17:49 ] @
a,da,invej, ne nelt (btw, peconi se zove Srđan Sredojević ili se neko drugi potpisuje za invej umesto njega?)
nelt ne znam ciji je, mada vi kazete da je od divca (a neki Dragomir Milekić se potpisuje)

@skaarj kvalitetni sudovi,nema sta, smanjili su joj reket za 60% ;)
[ milivoje t @ 08.10.2011. 18:05 ] @
Pa dobro i ovi sto asfaltiraju su finiji, pa oni sto grade su jos finiji itd. Sto je nekada udba pretvarala u sapun ili slala preko grane, sada je gazda biznismen.

Nije laka ni pozicija poslodavca, ne mislim na peconija, kada mu ode radna snaga u koju je ulagao i ulagao... Iz ugla malog biznisa u kome smo zaposljavali mlade fakultetski obrazovene pojedince kojima je u proseku trebalo oko 3 godine da pocnu samostalno da rade posao, a za te tri godine prakticno su imali tutora koji ih je ucio, muka je kada tek tako zapale. Naravno tu je prica sto ih niste zadrzali boljim platama blblbla, ali to je nemoguce, kada su konkurencija velike kompanije kojima nije problem da plate nekoga ko zna ili krajnji korisnici usluge koji kradjom takvog kadra sebi resavaju posao... Nazalost resenje je nauciti poslu starije ljude, jer ih vise drzi mesto, a velike strane firme ih ne zaposljavaju zbog godina...