[ pdzodic @ 07.10.2011. 22:49 ] @
Pitam se da li je ovo kraj kapitalizma i početak jednog potpuno novog društvenog uređenja? Opstanak evrozone je doveden u pitanje,
krahovi se dešavaju na berzama, svetska ekonomija je u recesiji sa ozbiljni rizikom od progrediranja u ekonomsku depresiju. Ovo očajno stanje
će možda naterati zapadne sile da pokrenu nove ratove. Sve se menja munjevitom brzinom, tako da se možda promeni i ekonomsko uređenje.
Šta Vi mislite o ovome?
[ marko37 @ 08.10.2011. 12:24 ] @
Ne, ovo je samo period građenja kineske srednje klase. Svi problemi koje si naveo pogađaju najviše zapad. Što ideš dalje na istok, to su posledice krize sve manje i manje.
Ostaje samo pitanje da li će beli zapad džentlmenski da doživi kraj svog povlašćenog položaja.
[ pdzodic @ 08.10.2011. 12:48 ] @
Nema džentlmena, jer angloamerikanci igraju veoma prljavo ovih dana. Uskoro će nastupiti trenutak "va bank",
sa svim kartama na stolu. Naravno uz totalni haos u svetu sa nesagledivim posledicama...
[ Predrag Supurovic @ 08.10.2011. 13:20 ] @
Do promene društvenog uređenja neće doći sve dok novac i dalje bude imao svojstvo robe. Dotad će samo da se dešava prelivanje novca iz jednih u druge ruke.
[ pdzodic @ 08.10.2011. 14:50 ] @
Pročitajte ovaj članak, pa će možda biti jasniji moj stav:

http://nkatic.wordpress.com/20...he-i-sumrak-imperije/#comments
[ Andrej013 @ 08.10.2011. 22:38 ] @
ne, nije kraj kapitalizma. sumnje se bude svaki put kada dodje do krize na zapadu(sto je prirodna posledica kapitalizma kada sistem povratne sprege kaze, ej, zalaufali ste se mnogo)
ali sa druge strane, zar ove teme zavere ala zeitgeist i sl nisu za madzone ili ultramadzone a ne za vodic za ucenje??? kakve veze ovo ima sa ucenjem i edukacijom? nesto mi se javlja da ce da zakljucaju ovo cim vide :)
[ sasa022 @ 09.10.2011. 01:45 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=omaKr3TXXdA

Amerika i Engleska bice zemlja proleterska
[ pdzodic @ 09.10.2011. 08:53 ] @
Dobra je fora Rambova pesma. Ali, danas je stvarno vreme pred velike lomove i promene u svetu koje možda dovedu do promene
društvenog uređenja. To će biti migracija u još veći totalitarizam, gotovo je izvesno...
[ vladd @ 09.10.2011. 09:17 ] @
Kapitalizam je odavno gotov, sada se samo i vidi.
Polako prerasta u Feudalizam.

Ekonomija je ocigledno pukla po svim savovima i novac se pokazao kao besmislena roba. Polako na povrsinu izbijaju prave vrednosti a to su prirodni resursi.

Poz

P.S.

Ovaj deo teksta mi se posebno svidja

Citat:
Mislioce su zamenili fah idioti, socijalni tehničari i propagandisti sa svojim plitkim analizama i pitkim sloganima.
[ maliradojca @ 09.10.2011. 09:49 ] @
Lepo receno, nazalost.
[ dejan s @ 09.10.2011. 19:53 ] @
Teško da će doći do "izmišljanja" nekog novog društvenog uređenja, gotovo sve što je moglo da se izmisli je izmišljeno do sada i samo se vrti. Da bi došlo do nečega potpuno novog, ljudska rasa bi morala da pređe na neki viši nivo svesti, onako kolektivno neko prosvetljenje :D Ja lično vidim u spas u nekom komunizmu gde su svi jednaki, ali zaista jednaki, no da bi se to desilo morala bi cela ljudska rasa da se upgrade-uje i da nam ugrade neku kolektivnu svest. Možda 2012. dođu vanzemaljci da podele neku tehnologiju sa nama :)

I da, citat iz Platonove "Države" vezan da za političko uređenje, zanimljivo je kako je Platon pre 2500 godina otprilike predivdeo kako se to sve dešava, a mi sada možemo i da vidimo taj prelaz, odavno je počeo.

Citat:
Demokratija: oligarhija sama dovodi ljude do ruba propasti. Kada siromasi vide da su vladari loši i nesposobni kreću u pobunu protiv njih. Demokratija nastaje kada siromašni pobijede bogataše. U početku će vladati sloboda i svako će raditi šta hoće. Demokratski čovjek nastaje od oligarhičnog, kada neka od njegovih pobuna dobije pomoć s polja, pa dođe do unutrašnjih sukoba. Zavisno od okruženja, pobjeđuje čas jedna, čas druga strana. Taj čovjek krade, upravlja filozofima.
Tiranija (tiranida): nezasitost za onim što se najviše cijeni uništava državno uređenje. Oligarhiju je uništilo bogaćenje, a demokratiju će uništiti sloboda. Svi postaju jednaki, stariji počinju da se plaše mlađih, stranci se izjednjačuju sa starosjediocima. Narod bira novog vladara koji postaje tiranin. Kada jednom dođe na vlast, uvijek će počinjati neke ratove kako bi narod imao potrebu za vođom, tako će ljudi siromašiti pa će se baviti sobom,i u rat idu nespremni. Tiranin je, stoga, uvijek oprezan i gleda da li ima neprijatelja koji bi mu stajali na putu.
[ pdzodic @ 09.10.2011. 20:56 ] @
Ljudi,

Mi se krećemo ka većem totalitarizmu od trenutno prisutnog. Ja ne govorim o tendenciji progresije, za koju je potrebna promena svesti.
Komunizam je propala ideologija.

Ja govorim o konstantnoj, sveobuhvatnoj, dubokoj i ireverzibilnoj regresiji čovečanstva. Nema uspona, samo padova. Mene interesuje
gde to vodi...
[ Odin D. @ 09.10.2011. 23:20 ] @
^^ U ludnicu.
[ Predrag Supurovic @ 10.10.2011. 06:54 ] @
Citat:
dejan s: Teško da će doći do "izmišljanja" nekog novog društvenog uređenja, gotovo sve što je moglo da se izmisli je izmišljeno do sada i samo se vrti. Da bi došlo do nečega potpuno novog, ljudska rasa bi morala da pređe na neki viši nivo svesti, onako kolektivno neko prosvetljenje :D

Ne treba nam viši nivo svesti, samo više znanja i nova industrijska revolucija koja će omogućiti da ljudi prestanu da budu zavisni od novca.
[ Shadowed @ 10.10.2011. 07:30 ] @
Imas li neki predlog za alternativu?
[ Predrag Supurovic @ 10.10.2011. 08:17 ] @
Prema nekim razmišljanjima, razvoj nanotehnologija će prouzrokovati novu industrijsku revoluciju i izbaciti potrebu za novcem. Ljudi će biti oslobođeni tog jarma i moći će da žive sasvim drugačije. Društvo koje nije zasnovano na novcu, u kome će ljudi imati zadovoljene sve neophodnosti za život, stvoriće drugi sistem vrednosti, po pretpostavkama, mnogo humaniji.
[ Inspektor Nagib @ 10.10.2011. 08:40 ] @
Postoji par dosta smelih predviđanja na tu temu, počev od one kako će nano uređaji biti sasvim pristupačni svakoj porodici, pa će se u uređaju veličine mikrotalasne, praviti krompir, paradajz i da ne nabrajam sad svu moguću hranu.

Postavlja se opravdano pitanje, šta sa onima koji bi da naprave eksploziv, heroin i štošta nešto.
Ukratko, valjalo bi rešiti neutoljivu glad za destrukcijom, a i MOĆ je problematičan pojam.
Takve stvari iz temelja pomeraju društvena uređenja, ekonomije i industriju uopšte.
Napraviti dijamant tako lako, ipak nije bezopasno.

[ mist @ 10.10.2011. 12:56 ] @
Za ove utopiste koji ponavljaju ono što su nas učili u socijalizmu da "ljudski rod nije još dovoljno razvijen da prihvati pravi komunizam", molim vas da ovo izbrišete iz mozga.

Za ove što priželjkuju sistem u kome će svi biti "jednaki, ali zaista jednaki": ja ne želim da budem jednak ni sa kim. Nemojte da mi namećete tu vašu jednakost i da mi "zadovoljavate potrebe" čiji će nivo da odredi centralni komitet. Hvala, ali neka hvala.

Za one koji ne znaju čemu služi novac, predlažem da se raspitaju. Brzo će shvatiti zašto je neophodan i nezamenljiv. Pročitajte bilo koju definiciju novca i raspitajte se o poreklu novca.

Za one kojima se gadi novac, a ne znaju tačno zašto, ili misle da znaju zašto, toplo preporučujem sledeći odlomak iz "Atlas Shrugged" od Ayn Rand:

http://www.freerepublic.com/focus/f-news/2158115/posts

[ DrFill2Good @ 10.10.2011. 23:02 ] @
Sve u svemu, sto bi moja pok. baba rekla: " Moz' da bidne al' ne mora da znaci. "
[ Wi-Fi @ 10.10.2011. 23:45 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: u kome će ljudi imati zadovoljene sve neophodnosti za život

Zadovoljene neophodnosti ne znace i zadovoljene potrebe, tako da nista od komunizma/zeitgeist-a/slicnih gluposti
[ vladd @ 11.10.2011. 10:48 ] @
To je bulaznjenje o komunizmu.

Sistem treba da obezbedi mogucnosti da pojedinac napravi doprinos i neka zadovoljava svoje potrebe srazmerno svojim sposobnostima, naravno realnim, a ne proglasenim ili manipulativnim.

Pa ko je sposobniji, vise ce da se zadovoljava

Ukratko, ko zaradi 100 miliona, neka spiska milion na sta hoce, a ne kao ovi danas, da upropasti sto miliona da bi zadovoljio sujetu.

Poz
[ mist @ 11.10.2011. 11:49 ] @
vladd, a kako to misliš da je moguće "upropastiti 100 miliona da bi zadovoljio sujetu"? Šta ti to znači?

Drugo, sa kojim autoritetom ti nalažeš nekome ko ima 100 miliona da "potroši milion na šta hoće"? Zašto je dobro potrošiti milion, ali ne i svih 100 miliona? Kojom metodom si došao do cifre od baš jedan milion, a ne dva ili tri ili 4.8?

Baš, baš, baš bih voleo da čujem odgovor na ova pitanja.
[ Predrag Supurovic @ 11.10.2011. 13:02 ] @
Ne radi se o komunizmu nego o humanizmu. Svi društveni sistemi kroz koje je ljudsko društvo prošlo su bili nehumani, a svodili su se na to da neko stiče korist tako što izrabljuje nekog drugog.

Humano društvo ne mora da bude zasnovano na jednakosti, već samo na obezbeđenju uslova svakome da se ostvari koliko može i da sebi obezbedi egzistenciju i zadovolji osnovne životne potrebe. Ko hoće više od toga, ne mora biti sputan osim da ne stiče tu veću vrednost izrabljivanjem.
[ Shadowed @ 11.10.2011. 13:05 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Prema nekim razmišljanjima, razvoj nanotehnologija će prouzrokovati novu industrijsku revoluciju i izbaciti potrebu za novcem. Ljudi će biti oslobođeni tog jarma i moći će da žive sasvim drugačije. Društvo koje nije zasnovano na novcu, u kome će ljudi imati zadovoljene sve neophodnosti za život, stvoriće drugi sistem vrednosti, po pretpostavkama, mnogo humaniji.

OK, ali ima li neka alternativa na sadasnjem tehnoloskom razvoju posto se tema tice trenutnih promena?

Citat:
mist: Za one kojima se gadi novac...

Oni mogu slobodno da ga posalju meni ;)
[ Nedeljko @ 11.10.2011. 13:11 ] @
Citat:
vladd: Sistem treba da obezbedi mogucnosti da pojedinac napravi doprinos i neka zadovoljava svoje potrebe srazmerno svojim sposobnostima, naravno realnim, a ne proglasenim ili manipulativnim.

A ko će da proceni nečiji realan doprinos? Centralni komitet ili tržište?
[ Shomi Li Jones @ 11.10.2011. 15:23 ] @
Po meni je problem svih sistema u odzivu i rasponu povratne sprege:
Ljudi biraju ove skupštini a oni su previše visoko i previše retko se biraju da bi to radilo fino, naravno ljudi treba da direktno biraju zakonodavnu vlast ali ne samo to. Pre svega i sudstvo i policija treba da imaju izbore i to ne samo za vrhovne vođe nego i one koji imaju direktniji uticaj na pojednica (ulične murkane, šalteruše itd.)

Jednostavno oni su tu da zadovolje naše potrebe a ako nemamo veću kontrolu nad njima u skladu sa našim potrebama to je loše.
Učestaliji i raznovrsniji izbori su rešenje (elektronski sve da ne bi bilo troška).
Kada budemo birali i svako ministarstvo posebno i skupštinu i ko ima dozovlu od naroda da bude murkan, onda će lepo da radi.
[ 3MAJ86 @ 12.10.2011. 11:51 ] @
Bilo bi lepo da bude neke industrijske revolucije, mada setite se da je i ona "prva" donela mnogo toga lošeg u početku, a uglavnom se svodilo na izrabljivanje i to ponajviše dece.

Ali mislim da neki veliki preokret nije neophodan. Trebalo bi shvatiti sa kojom tehnologijom sada raspolažemo, i snimiti sve (poznate) prirodne resurse koji su nam na raspolaganju na Zemlji, i onda na osnovu toga napraviti plan razvitka i potrošnje istih, kao i definisati način obnove onih koji su obnovljivi.

Treba uložiti što više u istraživanje, najviše u sferi energetike, jer smo i dalje i te kako zavisni od neobnovljivih energenata (nafta, ugalj itd). Znam da se već ulaže u to, ali mislim da je nedovoljno, jer su energetski lobiji, koji su se obogatili zahvaljujući kapitalizmu, sada previše moćni da dozvole prodor neke tehnologije koji bi možda mogao da naruši njihov položaj. Ista priča u skoro svim granama privrede. Ali dokle god ima korupcije, ovakav sistem se neće promeniti, već će pre odvesti u propast samo zbog sujete.

Ništa nisam novo rekao, niti imam predlog za neko bolje i kvalitetnije društveno uređenje. Ono što meni izgleda fantastično, i što bi moglo da radi u praksi je The Venus Project. Ali sve i da se DANAS krene sa sprovođenjem u delo tako nečega, trebale bi decenije da se sprovede u potpunosti, i čisto sumnjam da bi moglo bez nekog globalnog sran]a da se do uradi, kao što i kažu sami tvorci projekta.
[ Nedeljko @ 12.10.2011. 13:37 ] @
Realan problem koji postoji je iscrpljivanje resursa i njega bi trebalo rešavati zakonskim ograničavanjem onoga što kapitalista sme da radi, a to se upravo i radi. Takođe, obzirom na neminovnost globalizacije koja je prisutna, mora postojati i globalan pravni sistem itd. E, to ide teže jer je za to potreban multipolaran odnos snaga u svetu, mada će i toga biti.
[ 3MAJ86 @ 12.10.2011. 13:57 ] @
E pa to oko multipolarnosti i jeste problem, jer onome ko je jači (a jači tlači) nije problem da dođe i da uzme sve prirodne resurse onog slabijeg, dok je potrošnju svojih resursa ograničio različitim pravilima i zakonima. To se upravo i dešava, tj. dešavalo se oduvek, i dešavaće se. Samo što me malo plaši je to da će oni slabiji u potpunosti ostati bez svega što bi moglo da im se uzme, pa će i ovi jači biti u problemu kada počnu svoje da troše više nego što bi trebalo :)

Živo me interesuje šta će biti kada presuši nafta. I šta bi bilo da se DANAS potroše poslednje rezerve nafte. Da li bi sutra svet bio u žešćem ratu ili u nekom drugom stanju? Da li mogu da čujem neko mišljenje na ovo pitanje, ako nije preveliko skretanje sa teme.
[ vladd @ 12.10.2011. 14:27 ] @
Citat:
Nedeljko: A ko će da proceni nečiji realan doprinos? Centralni komitet ili tržište?

Ni CK ni trziste, posto je "dobra praksa" pokazala da nekako razni vidovi "CK" (kako god se zvale birokrate), imaju jako puno upliva i uticaja na doticni imaginarni termin.
Koji inace sluzi za zamlacivanje, kao floskula "slobodno trziste"..realan termin kao "zeleni marsovac" ili upotrebni kao "slobodni svemir"..prosto ne postoji..

Prosta ekonomija, zasnovana na racunu, sto se produktivnih aktivnosti tice, a sto se ostalih vrednosti tice, komparacijom i pozicioniranjem, u odnosu na realne reference.

Da se ne bi pitali sta su realne reference, stvar su dogovora i dosadasnjih iskustava. Mora pita od sira, ne moze od ..izlucevina...

Poz
[ Nedeljko @ 12.10.2011. 14:53 ] @
OK, dogovorili smo se oko načina računanja vrednosti cipela. Ja proizvodim cipele i ti proizvodiš cipele. Na šta će se svesti ta proizvodnja? Pa, na prilagođavanje tom načinu računanja.
[ vladd @ 12.10.2011. 16:32 ] @
Ne bas, to ne moze tako da funkcionise. Dogovoricemo se o mnogim stvarima samo ne o ceni cipele.

Dogovoricemo se da je repromaterijal 30-40% ukupne cene, dogovoricemo se da zarada ne bude vise od 15%, dogovoricemo se da marza ne bude veca od 10%, porez recimo 5-10%...

Ako pazarimo sirovinu po razlicitim cenama, razlicita je i cena cipela...ono sto MI nudimo je kvalitet proizvodnje i tehnologije, neko sije, neko lepi a neko i sije i lepi...

Na potrosacu je da odabere cipelu prema svojim kalkulacijama i mogucnostima.

Poz
[ Predrag Supurovic @ 12.10.2011. 16:48 ] @
Citat:
Shadowed: OK, ali ima li neka alternativa na sadasnjem tehnoloskom razvoju posto se tema tice trenutnih promena?

Sumnjam. Potrebno je drugačije razmišljanje a do toga teško da će doći u ovim uslovima. Mislim da se ljudsko društvo u stvari počelo unazađivati i da sve više liči na robovsko društvo.
[ Shadowed @ 12.10.2011. 16:49 ] @
Ja mislim da je ljudska priroda takva da uvek tezi robovlasnickom uredjenju ma kakva pocetna postavka bila.
[ Onaj @ 12.10.2011. 18:14 ] @
Citat:
Shadowed: Ja mislim da je ljudska priroda takva da uvek tezi robovlasnickom uredjenju ma kakva pocetna postavka bila.

Ima resenja i za to, ispred nosa nam je: umesto robova ROBOTI!
[ DrFill2Good @ 12.10.2011. 19:07 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Sumnjam. Potrebno je drugačije razmišljanje a do toga teško da će doći u ovim uslovima. Mislim da se ljudsko društvo u stvari počelo unazađivati i da sve više liči na robovsko društvo.

Da, a glavni robovlasnik je NOVAC. Svi njemu robujemo. Ok je racunica vrednosti neke robe (cipele) na osnovu cene materijala, tehnologije, rada i profita. Medjutim problem je kada stvarnu vrednost procenjujemo prema fiktivnoj vrednosti neceg imaginarnog, tj. novca.
Cipela je i danas podjednako vredna kao i pre 20, 50 ili 100 godina ako je gledamo kao upotrebnu vrednost. Vrednost ciplele izrazene kroz novac sada i pre 50 godina je ogromna. Vrednost novca sada i pre 50 godina se razlikuje. Razlika u toj vrednosti je mehanizam porobljavanja sveta (globalizacija).
[ Onaj @ 13.10.2011. 00:08 ] @
Citat:
DrFill2Good: Da, a glavni robovlasnik je NOVAC.

Ako tvoj pametno ulozeni novac radi za tebe onda si ti robovlasnik a novac je tvoj rob, zar ne?
[ ventura @ 13.10.2011. 00:40 ] @
Citat:
3MAJ86
Živo me interesuje šta će biti kada presuši nafta. I šta bi bilo da se DANAS potroše poslednje rezerve nafte. Da li bi sutra svet bio u žešćem ratu ili u nekom drugom stanju? Da li mogu da čujem neko mišljenje na ovo pitanje, ako nije preveliko skretanje sa teme.

Nafta neće nikada presušiti, već će samo vremeno postajati sve skuplja i skuplja za eksploataciju, a samim tim će ekonomski isplative postati i neke druge alternative koje danas to nisu.

Mada tu postoji i još jedan smer, a to je biodizel/bioetanol, koji je poprilično skuplji od 'klasičnog' goriva, ali ima tu prednost da iako mu je cena visoka, ona je relativno stabilna jer je u pitanju obnovljivi a ne fosilni izvor energije.. Tako da pretpostavljam da kada cena nafte dostigne cenu biogoriva, da će se fokus lagano prebaciti na njih, ako do tada ne budu jeftinija neka druga alternativna rešenja (električni automobili, neke nove vrste goriva i sl.)
[ DrFill2Good @ 13.10.2011. 00:52 ] @
Citat:
Onaj: Ako tvoj pametno ulozeni novac radi za tebe onda si ti robovlasnik a novac je tvoj rob, zar ne?

Ti mozes da imas nesto novca i da malo mesetaris sa njim (uspesno ili neuspesno) ali to ne znaci da si ti gospodar novca, pre ce biti da si samo karika u lancu pravog gospodara.
[ Onaj @ 13.10.2011. 01:39 ] @
Jedan primer ulaganja novca:

Ako za svoj novac kupim npr. seosko gazdinstvo, njive, sumu, itd tako da ekonomski ne zavisim vise od bilo koga, da li sam i dalje ja rob novcu ili je novac odradio dobar posao za mene tj. oslobodio me? Uzmimo da resim da zemlju obradujem starinski pa ne kupujem vestacko djubre, ni naftu, ni traktor, itd. a porez na imovinu uplatim unapred za narednih 100 godina.
[ DrFill2Good @ 13.10.2011. 02:33 ] @
Citat:
Onaj: Jedan primer ulaganja novca:

Ako za svoj novac kupim npr. seosko gazdinstvo, njive, sumu, itd tako da ekonomski ne zavisim vise od bilo koga, da li sam i dalje ja rob novcu ili je novac odradio dobar posao za mene tj. oslobodio me? Uzmimo da resim da zemlju obradujem starinski pa ne kupujem vestacko djubre, ni naftu, ni traktor, itd. a porez na imovinu uplatim unapred za narednih 100 godina.

Sta drugo da ti kazem nego da uradis tako i javis nam ovde na forumu kako je.
[ a1200 @ 13.10.2011. 03:37 ] @
@Onaj

Rob si jer nikad ne znas kad ce drzva, na cijoj zemlji zivis, da promeni zakone i uslove zivota koji su vazili kad si ti ulagao novac. Dakle, moze da ti trazi dodatne namete, moze da ti konfiskuje deo imovine, moze tebe da raseli (isplati ti neku nadoknadu sa kojom opet ne mozes da startujes ispocetka, jer zeli tu da gradi nesto od "strateske vaznosti"). Dakle, postoji faktor sile, koji odrzava ceo sistem, koji opet funkcionishe putem upotrebe novca (i njegovog postepenog obezvredjivanja - terajuci te da non-stop radis kako bi mogao da odrzis standard, cak i da si sad sve proracunao do kraja zivota po ovim cenama)... Naravno, ti mozes da prezivljavas, i nadas se da element sile, tj. drzava, nece promeniti pravila igre... ali sve sanse govore da ces pre ili kasnije morati da imas posla sa drzavom koja drzi tapiju nad tom teritorijom, i da ces morati nesto ponovo da placas - silom zakona. Dakle opet ces morati da od nekud nabavljas novac, i budes u kontaktu sa celim tim sistemom. Naravno, mozes to neophodno "ucesce" u sistemu da svedes na minimum...
[ vladd @ 13.10.2011. 07:38 ] @
Ko tako "ulozi" svoj novac, odnosno novac sa kojim raspolaze, "poginuo" je finansijski u startu.

Sistem novca ima "gazde", a to su banke(sto se nas direktno tice, ostale gazde su nedostupne), i licna zaliha novca treba samo da sluzi kao kompenzator udara u poslovanju.

Za biznis se podize kredit, ulazi u sistem, kolo srece, i banka koja daje novac nadgleda poslovanje i troskove.

Bez banke i njenog novca, vlasnik gomilice para je obicna ovcica koju ce vec neka administracija da ostrize. U Srbiji, bilo opstinska ili republicka(pokrajinska).

Porezi, takse, placene vise puta, zatim zadrzavanje novca i odlaganje isplate(ako je recimo poljoprivrednik, ili trgovac, ili neko ko isporucuje proizvod drzavi ili monopolisti), su problemi koje individualni poslovni aktivista moze da sretne. Drugaciji je odnos kada je "vlasnik" poslovne aktivnosti banka.

Poz
[ 3MAJ86 @ 13.10.2011. 08:33 ] @
Citat:
ventura: Nafta neće nikada presušiti, već će samo vremeno postajati sve skuplja i skuplja za eksploataciju, a samim tim će ekonomski isplative postati i neke druge alternative koje danas to nisu.

Mada tu postoji i još jedan smer, a to je biodizel/bioetanol, koji je poprilično skuplji od 'klasičnog' goriva, ali ima tu prednost da iako mu je cena visoka, ona je relativno stabilna jer je u pitanju obnovljivi a ne fosilni izvor energije.. Tako da pretpostavljam da kada cena nafte dostigne cenu biogoriva, da će se fokus lagano prebaciti na njih, ako do tada ne budu jeftinija neka druga alternativna rešenja (električni automobili, neke nove vrste goriva i sl.)

Hvala na odgovoru.
Meni je ovo veoma zanimljiva tema. Dosta sam čitao i o biogorivima, i glavni strah je da ne počne previše obradive površine da se koristi zarad ovakvih goriva, jer postoji opasnost da cena hrane onda ode u nebesa (ako postane isprva profitabilnije obrađivati zemlju za gorivo a ne za hranu). Naravno tu se odmah postavlja pitanja i o količini obradive površine, balansu, kao i tehnici obrade. Samo u Srbiji se, u nedostatku tehničkih sredstava i znanja, uopšte ne iskorišćava maksimum koji bi neka površina mogla da pruži.

Pre neki dan sam čitao na physorg.com da neki fizičari tvrde da su našli jeftin(iji) način za "proizvodnju" vodonika od elektrolize. Možda je vodonik gorivo budućnosti? Ko zna...

Da ne bude da skrećem previše sa teme, fokusirao sam se na priču o energentima jer smatram da celokupna svetska ekonomija u mnogome zavisi od energije (čak ponajviše), i da se svako bitnije pomeranje u tom sektoru ogleda na ceo svet (kao što je slučaj sa naftom trenutno).

Da li neko može da mi kaže svoje mišljenje, šta bi bilo da se sada otkrije neki jeftin izvor obnovljive energije. Evo baš može na primer da se otkrije i omasovi upotreba vodonika kao goriva, i da on bude dostupan (čitaj: jeftin). Šta bi bilo sa naftom i ogromnim naftnim kompanijama? Šta bi bilo sa državama koje zavise od nafte (Saudijska Arabija npr.)?
[ Shomi Li Jones @ 13.10.2011. 08:42 ] @
Citat:
3MAJ86: Hvala na odgovoru.
Meni je ovo veoma zanimljiva tema. Dosta sam čitao i o biogorivima, i glavni strah je da ne počne previše obradive površine da se koristi zarad ovakvih goriva, jer postoji opasnost da cena hrane onda ode u nebesa (ako postane isprva profitabilnije obrađivati zemlju za gorivo a ne za hranu). Naravno tu se odmah postavlja pitanja i o količini obradive površine, balansu, kao i tehnici obrade. Samo u Srbiji se, u nedostatku tehničkih sredstava i znanja, uopšte ne iskorišćava maksimum koji bi neka površina mogla da pruži.

Pre neki dan sam čitao na physorg.com da neki fizičari tvrde da su našli jeftin(iji) način za "proizvodnju" vodonika od elektrolize. Možda je vodonik gorivo budućnosti? Ko zna...

Da ne bude da skrećem previše sa teme, fokusirao sam se na priču o energentima jer smatram da celokupna svetska ekonomija u mnogome zavisi od energije (čak ponajviše), i da se svako bitnije pomeranje u tom sektoru ogleda na ceo svet (kao što je slučaj sa naftom trenutno).

Da li neko može da mi kaže svoje mišljenje, šta bi bilo da se sada otkrije neki jeftin izvor obnovljive energije. Evo baš može na primer da se otkrije i omasovi upotreba vodonika kao goriva, i da on bude dostupan (čitaj: jeftin). Šta bi bilo sa naftom i ogromnim naftnim kompanijama? Šta bi bilo sa državama koje zavise od nafte (Saudijska Arabija npr.)?

Vodonik se može porizvoditi i mikrobiološki ali postoje veliki problemi pri izdvajanju od ostatatka, mada se radi na elegantnim rešenjima, takođe postoji neka naznaka na neke mnogo efikasne gorivne ćelije sa etanolom, mada ne znam mnogo o tome.
Cena biodizela možda može znatno da opadne ako se fino optimizuje proces jer inženjeri pokušavaju da taj proces izvedu od otpadnog procesa drugih pre svega prehrambenih industrija, tako da ako se javi način da se dovoljno uspešno to uradi biodizel će biti jeftiniji ali je potrebno da cena nafte poraste. (Svaka proizvodnja je skuplja od pukog sakupljanja što predstavlja vađenje nafte)
Ja bih se kladio na solarnu energije jer mi je nekako najelegantnija (mada nije u mojoj struci) i najdirektnija (sve osim nuklearne i geotermalne energije je zapravo indirektno energija sunca) samo da se to fino optimizuje i teraj Miško :)
[ Shomi Li Jones @ 13.10.2011. 08:47 ] @
Kada bi se našao neki fini način proizvodnje ikakvog goriva koji nije toliko geografski određen svet bi na neki način (po nas možda pozitivan) otiš u k**** jer bi bilo jako teško geografskim uticajem uslovljavati ostale, no kada se to poveže sa manjkom razloga.... jako neočikivano bi bilo.
[ 3MAJ86 @ 13.10.2011. 08:50 ] @
Mislim da output solarne energije nije dovoljan, barem ne na zemlji. Bila je tema o onom solarnom mini-avionu koji je leteo 26 sati bez prestanka, i tu je jedan od forumaša tačno dao računicu (ono, energija po jedinici površine) zašto takvi avioni i vozila ne mogu biti u masovnoj upotrebi. Jedino da nađeš načina da jeftino, stabilno i dugotrajno čuvaš tu energiju, a tu se već upliću priče o kvalitetu i tehnologiji baterija itd. Previše se ide u širinu. A da ne pričamo da su baterije i dalje veoma skupe i veoma opasne po okolinu zbog svog hemijskog sastava.

Drugi način čuvanja solarne energije jeste kao toplotne energije u nekim solima koje sporo gube toplotu. To se već koristi u novijim solarnim elektranama, kako bi omogućili da se energija akumulirana tokom dana koristi i noću. Naravno gubici uvek postoje, i nisu zanemarljivi.

Treći način, što su Japanci predložili je lansiranje satelita u orbitu sa ogromnim solarnim panelima, i onda bežičnim putem (laserom valjda?) preneti tu energiju nazad na Zemlju. Pisalo se dosta u novinama o ovome, ali mi više deluje kao težak SF nego kao realno rešenje. Barem ne u skorijoj budućnosti.
[ p3j4 @ 13.10.2011. 09:59 ] @
Citat:
Sumnjam. Potrebno je drugačije razmišljanje a do toga teško da će doći u ovim uslovima. Mislim da se ljudsko društvo u stvari počelo unazađivati i da sve više liči na robovsko društvo.

čemu pesimizam? :)

mislim da je ljudsko društvo uz sve probleme koje ima mnooogo napredovalo. pogledaj samo danas prosečnog stanovnika razvijenog sveta. pa on ima više komfora, luksuza, mogućnosti i definitivno živi bolje nego faraoni u vreme egipta ili kakvog kralja u srednjem veku.

a što se tiče robovskog društva, pa ono je oduvek bilo prisutno. i danas je prisutno ali u mnogo perfidnijoj i na oko manje očiglednoj formi, nego u vreme bičeva i pravih robovlasnika.

nego, nevezano sad za ovo, moram da pitam, ko su današnji robovlasnici? kapitalisti? ako je to istina, onda sam ja rob jer radim za kapitalistu. ali šta je onda sa onima što rade za državu? oni takođe moraju doći na posao i raditi tamo od 9-17h za neku platu. takođe postoji mogućnost dobijanja otkaza. ali oni nisu robovi? kako sad to? meni je to jako nelogično.
[ p3j4 @ 13.10.2011. 10:04 ] @
Citat:
Jedan primer ulaganja novca:

što reče a1200, ja se ne bih kladio da ću i tada biti siguran :)

šta ako neki birokrata bogom danom moći proceni da kršiš neki od zakona? e onda ima pravo da upotrebi silu protiv tebe, ako se ne pokloniš njihovoj odluci, i da te otera sa tvog imanja.

Citat:
John Clarke, planning enforcement officer, said: “To get planning permission to move onto agricultural land, you have to prove first there is a need for someone to live there, for example, to tend livestock and look after crops, and second, that the enterprise can provide living income for at least one worker.

“Neither condition was met and therefore took the necessary action to protect the nature of the rural landscape and prevent unlawful habitation.”

:)

ostatak teksta - http://foodfreedom.wordpress.c...d-evicted-from-their-own-land/
[ Onaj @ 13.10.2011. 10:15 ] @
Dobro, taj primer ulaganja novca nije najbolji... Izgleda da je bolje uloziti novac u izgradnju svemirskog broda za odlazak negde dalje od uticaja zemaljskih vlasti.
[ Vole Domu @ 13.10.2011. 12:29 ] @
bio je neki tip koji je napravio projekat kojim objasnjava, daje bluprintove i detaljna uputstva kako da napravite neke mashine tipa kombajn. ne mogu sad da ga nadjem, ali mislim da je zanimljiv u svetlu "samoodrzivog" domacinstva i nove tehnoloske revolucije...
[ Predrag Supurovic @ 13.10.2011. 13:45 ] @
Citat:
Shadowed
Ja mislim da je ljudska priroda takva da uvek tezi robovlasnickom uredjenju ma kakva pocetna postavka bila.

Jeste tako sve dok je izraz vrednosti novac. Nestane li novac kao takav, prestaje mogućnost izrabljivanja.

Citat:
Onaj

Ekonomska nezavisnost jeste odgovor ali ona se ne može u ovakvom društvu ostvariti. A čak i da ti to uspe, dovoljno je da nekom gramzivom zapadneš za oko, i on će naći način kako da te učini zavisnim do te mere da zarađuje na tebi ili da ti otme sve to što imaš.

[ Shadowed @ 13.10.2011. 13:59 ] @
Nema to veze sa novcem. Ljudska priroda je starija od novca.
[ 3MAJ86 @ 13.10.2011. 14:03 ] @
Tu mnogi greše. Nije čoveku u prirodi da bude pohlepan, da bude gramziv, da uvek teži ka "još" ma koliko već imao. To je naučeno od strane društva, nametnuto od strane sistema.

Čoveku je u prirodi samo da bude radoznao! Samo to. Nema tu nikakve genetske predispozicije, pa da se kaže ljudi su pohlepni, ovakvi onakvi. Genetika je ono, boja očiju, kose, (ne)otpornost na neke bolesti itd. Ostalo se sve stiče. Ta priča o čovekovoj prirodi se uglavnom poteže kako bi se objasnilo da je kapitalizam prava stvar, jer odgovara ljudskoj prirodi :) hau jes nou
[ DrFill2Good @ 13.10.2011. 17:36 ] @
Citat:
Shadowed: Nema to veze sa novcem. Ljudska priroda je starija od novca.

Bolje je reci da novac nema veze sa ljudskom prirodom. Novac je entitet sam za sebe, institucija novca opstaje zahvaljujuci ljudskim slabostima. To funkcionise otprilike kao u nekom SF filmu, kada ljudi proizvedu robote koji razviju sopstvenu svest, pocnu da razmisljaju i reprodukuju sami sebe. Takvim robotima ljudi nisu neophodni za funkcionisanje i opstanak.