najpouzdaniji i najdirektniji nacin da se upoznas sa kompletnom procedurom je da posetis i detaljno izucis zvanicni sajt vladinog tela zaduzenog za imigraciju (Department of Immigration and Multicultural and Indigenous Affairs):
www.immi.gov.au/migrate/index.htm
australijanci su se fino potrudili i okacili ceo pravilnik online, u formi koju obican smrtnik koji iole razume engleski moze da protumaci i shvati.... tu su i formulari i raznorazne brosure koji objasnjavaju ceo postupak...
posto sam i sama uspesno prosla kroz ceo proces imigracije (istina za NZ) i licno poznajem veliki broj ljudi koji su se iselili za australiju i nz u proteklih 10-ak godina, moj savet ti je da zaobidjes agencije, advokate, bilo koga ko bi posredovao izmedju tebe i ambasade... ako si zaista resen da emigriras, onda je cela stvar previse ozbiljna da bi se stavila agenciji u ruke... svaka informacija i regulativa u vezi sa useljenem u australiju dostupna agenciji dostupna je i tebi... iako je moguce da neke od njih zaista odrade posao za koje ti uzmu pare i imaju iskustvo u posredovanju sa australijskom vladom, ti si taj koji najbolje zna svoju poziciju, situaciju i mogucnosti... sa stanovista australijske vlade, tvoja aplikacija za imigraciju je podjednako rangirana imao ti posrednika ili ne... stavise, posrednik moze da unese izvesno kasnjenje u citav proces, narocito u situacijama kada se od tebe, recimo, samo trazi da dostavis neka dodatna dokumenta na uvid...
s obizorm na to da je SVE sto ti treba online, i sto (za razliku recimo od novog
zelanda) australija ima ambasadu u beogradu (cika ljubina 12), ja ti toplo
preporucujem da zagrejes stolicu, izucis gore navedeni sajt od A do Z, bilo koju
nedoumicu razresis putem e-maila ili telefona, potom odredis kategoriju pod
kojom bi mogao da apliciras, prikupis dokumenta i sledis uputstva... naravno ceo proces je prilicno mucan, dugacak i neizvestan, al' ne znam za nacin na koji agencija ili bilo ko drugi moze da ga ublazi ili ubrza... ako neko ima pozitivno iskustvo, nek' digne dva prsta...