[ djyova @ 17.10.2011. 00:11 ] @

Citat:
Beogradsko naselje Belville je poznato i po tome što se tik pored njega nalazi i jedno od najvećih nehigijenskih naselja, popularno nazvano Romville. Cigani iliti Romi iz ovog naselja za samo nekoliko dana na široj teritoriji Beograda pokradu od 10 do 50 kilometara kablova! Većinu tih kablova prodaju kao sekundarne sirovine, dok deo iskoriste i za bahatu neometanu kradju struje! Uništavaju javnu rasvetu, trotoare, zelene površine, prave divlje deponije, kradu gde god stignu, a uz to još i napadaju novinare! Za sve to vreme dok Ciganija iz ovih naselja krši sve moguće zakone i norme, gradske i republičke vlasti skoro pa da ništa ne preduzimaju! Dokle će se više lopovluk u ovoj zemlji tolerisati, i dokle će ljudi poput ovih iz Romvilla praviti enormne materijalne štete, a bez da budu pohapšeni i osudjeni na maksimalne zakonske kazne!?
[ a1200 @ 17.10.2011. 00:40 ] @
Dokle god Srbiju vode ovakvi likovi:

A sve mi se cini da ce jos dugi niz godina da vladaju, bez obzira na stranacka obelezja koja mogu da se menjaju u zavisnosti od prilike i potrebe, posle nekakvih nazovi demokratskih izbora... (ono sa silazenjem i jahanjem, Kurtom i Murtom, itd.)

...
Nego, zamisli da ih pohapse i smeste u zatvor - pa da onda pola "Evrope" (Briselskih mud0sera), i raznih tkz. "NVO-a", skoci da kopa oci zbog "ugrozavanja prava" Romske manjine, koja eto nema drugh nacina da prezivi... i onda da na taj nacin ugrozimo "nas" cuveni bez-alternativni put. Nego, mala su cena ti kablovi, na tom "nasem putu", a i ima ko ce to da plati, mislim, nije da neko od politicara treba iz svog ili stranackog dzepa to da pokrije, ili da ce, nedaj boze, da odgovara za nerad - a i zasto resavati problem sa tim naseljima, kad jednostavno moze da se ignorishe... :)

[ jnk @ 17.10.2011. 08:40 ] @
Totalno ista priča kao sa psima lutalicama. Ne smeju da ih rasele i proteraju zbog NVO-a isto kao i pse lutalice s tim što je ovo mnogo veći problem i dugoročno će postati toliko veliki da neće moći da se žmuri na to.
[ Isak666 @ 17.10.2011. 08:51 ] @
A di da ih proteraju?
Jedino u Indiju, posto ce oni to i dalje raditi gde god da ih proteras.

[ jnk @ 17.10.2011. 08:56 ] @
Da ih proteraju sa gradskog zemljišta u te kontejnere što su im spremili jer smo ipak socijalno odgovorna zemlja a ovako je neprihvatljivo.
[ ventura @ 17.10.2011. 09:11 ] @
Nekome ko živi neuslovno kao ti cigani zatvor uopšte nije kazna, naprotiv... Imaju krov nad glavom, topao krevet, tri obroka dnevno, društveni život.. To nema nikakvog kazneno-vaspitnog smisla.. Ono što se njima ne bi svidelo je prinudni rad u zatvorima.. Kramp u ruke i kopaj.. Ako nema šta korisno da se radi, jedan dan mogu da kopaju rupu, drugi da je zatrpavaju.. Ko neće da radi nema hrane za njih + sleduje samica. Tek onda možemo da pričamo o nekom kaznenom elementu, i nekom efektu kad ciganinu zapretiš zatvorskom kaznom.
[ Java Beograd @ 17.10.2011. 09:14 ] @
Nije poenta da ih vlast protera u Indiju, ili bilo gde, već da u startu spreči stvaranje kartonjarskih naselja.

Kreiranje naoseobina, i "izgradnja" takvih krovinjara nije dozvoljeno, pa je stoga komunalna policija (ha, ha, ha) u startu trebalo da poruši onu jednu ili dve koje su prvopridošlii sagradili - i rešen problem. Nikakvi EU i Briselski mud0seri, niti domaći i strani NVO, niti politički predstavnici romske zajednice se ne bi ni oglasili. Ovako, od komarca je stvano postao magarac. Sada je to nasobina od više hiljada žitelja, zapravo, ko će ga znati tačno. Neki tamo žive već desetak godina, i pošto vlast svo to vreme ne reaguje, poneki neobavešteni (EU, NVO)stranac bi mogao realno da zaključi da ti ljudi imaju pravo da tu žive, i da realno zazmu stav protiv vlasti, kad ova jednom reši da poruši to šta ima tamo. Ista priča kao i sa krovinjarama ispod Gazele.

A sasvim je drugo pitanje zašto vlast deset godina ne reaguje !?
[ Isak666 @ 17.10.2011. 09:19 ] @
Ima i bolja kombinacija, samo c/p:

http://media.mmgdailies.topscm...99e224bfab791d0fc60b2fc9a.jpeg
http://3.bp.blogspot.com/_Q55B...Bic/eiNLZ_u0z_M/s1600/bp-2.jpg
http://nationalpostnews.files.....com/2011/05/inmates.jpg?w=620
http://www.co.washington.or.us.../images/ODOT-inmate-crew_1.jpg

Posto i onako zidamo onolike skoletine a zatvori su ovolicni, uzeti kredit jer ce biti isplativo izgraditi jos zatvorskih kapaciteta, ali samo pod uslovom da sudstvo profunkcionise malo.
Onda naklepati svim povratnicima x3 vece kazne i angazovati ih kao na slikama.

Mala investicija, ali isplativa.

[ Vasastajić @ 17.10.2011. 09:22 ] @
Ne mogu nikako da se otmem utisku da je upiranje prstom u ovakav,kako-tako ipak realan problem,ustvari skretanje pažnje sa mnoooogo većih pljački i nezgodnih pitanja tipa,recimo,ŠTA TO BI SA ŠEZDEST MILIJARDI EVRA KOJI SU U OVU DRŽAVU "UŠLI" OD OKTOBRA 2000.TE DO DANAS?
Čak sam i ubeđen da se ovaj i drugi problemi "ciganije" upravo zbog takvih i sličnih pitanja i ne rešavaju.
Ne smetnite s uma da je predizborna kampanja uveliko počela...
...sa makijavelističkim principima u prvim borbenim redovima .
[ jnk @ 17.10.2011. 09:33 ] @
Pa tek je to postavljeno pitanje besmisleno za razliku od realnih problema građana Beograda sa psima lutalicama i ciganima. To što se pominje u vreme izborne kampanje može i ne mora da bude slučajnost, ali činjenica je da te stvari ugrožavaju građane i da se mroaju rešavati.
[ HeYoo @ 17.10.2011. 09:33 ] @
E kad zagusti skrenes gnev na cigane i pse.
Pitam se samo zasto neka tv ekipa ne bane nenajavljeno na vilu nekog glavonje (recimo nekog Kolubarca) sto je pokrao/krade 10x vise nego cigansko naselje. Nabije mu kameru u facu i lepo ga pita: "Gospodine zasto kradete javnu svojinu" dok mu ovi okolo demontiraju fontanu i mermerne radove. E to bi bila akcija :P
[ ventura @ 17.10.2011. 09:39 ] @
Citat:
HeYoo
Pitam se samo zasto neka tv ekipa ne bane nenajavljeno na vilu nekog glavonje (recimo nekog Kolubarca) sto je pokrao/krade 10x vise nego cigansko naselje. Nabije mu kameru u facu i lepo ga pita: "Gospodine zasto kradete javnu svojinu" dok mu ovi okolo demontiraju fontanu i mermerne radove. E to bi bila akcija :P

Proguglaj malo video snimak upada u kuću Ratka Buturovića (Bata - Kan Kan), vlasnika hotela Park u novom sadu i FK Vojvodina...
[ Vasastajić @ 17.10.2011. 09:44 ] @
Citat:

Realan problem beograđana je taj što od šume ne vide drveće,a neko se zdušno trudi da šuma bude što gušća.
Citat:
ventura: Proguglaj malo video snimak upada u kuću Ratka Buturovića (Bata - Kan Kan), vlasnika hotela Park u novom sadu i FK Vojvodina...

He,he...
..jedna lasta ne čini proleće...
...a pogotovu kad nije sa Dedinja.
[ HeYoo @ 17.10.2011. 09:47 ] @
Ma znam. Bio tu i Dzaja i jos neki. To je onomad kad su kao krenuli da se obracunavaju sa kriminalom pa slikavali dramaticne scene hapsenja ko u policijskim serijama. Malo pozorista nije na odmet.
Nego, Bata je bio na tribini na proslogodisnjem kupu ili mi se cini? Mozda su ga pustili, a mozda nosi onu nanogicu kao srpska majka.
[ gajo2 @ 17.10.2011. 10:18 ] @
Mene samo zanima kako to izgleda kad dodju i ukradu kablove za struju? Ti gledas TV kod kuce i odjednom ode struja? A nikome ne padne na pamet da pogleda sta se to dogadja?
[ djyova @ 17.10.2011. 10:39 ] @
Citat:
gajo2: Mene samo zanima kako to izgleda kad dodju i ukradu kablove za struju? Ti gledas TV kod kuce i odjednom ode struja? A nikome ne padne na pamet da pogleda sta se to dogadja?

Kradu ljudi nocu a i to odrade za veoma kratko vreme. Secam se ranije kad su navatali neke ovde u Pozarevcu, da su bili neverovatno organizovani. Ukrali su bili dva ogromna kotura a hteli su i treci ali im je policija postavila zasedu. Pljacku su izvodili tako sto ih je jedan cekao autom i prikolicom, dok su njih 7, 8 komada krali kotur. Krali su ga na taj nacin sto su nosili debelu metalnu cev, pa su je provukli kroz rupu kotura, pa onda 3, 4 sa jedne strane, a 3, 4 sa druge strane, i ode kotur za minut do dva! Samo ga spuste u prikolicu od auta, vozac odveze, a oni pobegnu.

Da samo bude jasno o kojim koturima se radi:

[ maliradojca @ 17.10.2011. 10:41 ] @
Pobogu gajo2, ne kradu na takvim mestima gde mogu lako biti uhvaceni i bas tako ocigledno, nisi mastovit
[ deki77 @ 17.10.2011. 10:53 ] @
Citat:
HeYoo: E kad zagusti skrenes gnev na cigane i pse.

Zato sto nemogu u isto vreme da (sluzbe)upadaju i obezbedjuju doticne
[ tdjokic @ 17.10.2011. 11:49 ] @
Cekajte ljudi - ja razumem da kradu, OK, ali ZASTO kradu? Da bi to kasnije prodali kao sirovinu? Kome? Kako bilo koji otpad(?) moze da im primi toliku kolicinu bakra, u obliku ispravnog kabla, bez provere. Ako su kupili od nekoga (fizicko, pravno lice, vojska) kao ostatak, neispravno, sta bilo, treba da imaju pismeni dokument da je to tako inace onaj ne bi smeo da im prima takve stvari.

Ali bice da je sve otislo dodjavola i ljudi prvenstveno gledaju najkrace moguce unapred - onaj ukrao, ovaj preuzeo i prodao dalje, da bi bio siguran da ce imati platu kroz nedelju, dve dana, drugo niko ne misli, niti ima mogucnosti, niti volje.
[ djyova @ 17.10.2011. 11:55 ] @
Citat:
tdjokic: Kako bilo koji otpad(?) moze da im primi toliku kolicinu bakra, u obliku ispravnog kabla, bez provere.

Ne prodaju oni ispravne kablove, vec ih prvo spaljuju, jer im tako najbrze skidaju izolaciju, pa tek onda prodaju samo bakar.

A i ne kradu samo kablove, vec sve sto im padne pod ruku. Cak i bronzane spomenike sa grobalja i iz parkova, a mislim da su bese u Krusevcu ili gde vec ukrali i citav spomenik od nekoliko tona.
[ Horvat @ 17.10.2011. 12:01 ] @
zasto otpadi ne bi otkupljivali bakarne zice?
sta,ja sad srusim kucu i imam recimo 100kg bakra koji mi ne treba, ocistim ga od plastike, plastiku bacim na reciklazu,a bakar prodam, sta je tu problem?

a oni svakako ne odnesu taj bakar na koturu, nego ga prvo "obrade"

problem s otpadima je prilikom otkupa sahti/saobracajnih znakova/kutija za telefon/kablovsku..., tu jedino da pretopis "sirovinu",pa da ne znas od cega je

inace, iz jedne "napustane" trafo stanice su izvadili sto su mogli - DOK JE BILA POD NAPONOM!!

inace, isak, u subotici postoji mogucnost da kaznu sluzis u cistoci umesto u zatvoru, al za neke sitnije kazne, svaki dan si duzan da dolazis i radis tamo sta ti kazu (obicno jebada oko sekundarnih sirovina), sto je sasvim u redu za obe strane

ali to je samo za sitne, krupnije treba na tucanje kamena, i drzati ih zakljucane, postupak ponavljati dok im ne dosadi
[ Isak666 @ 17.10.2011. 12:14 ] @
@horvat

nisam znao da to ima.
To je dobro, samo treba preracunati ako je moguce da li je isplativije ih drzati zatvorene i da rade ili od kuce.
Onda ovi sto su dobili kontejnere, kad ih raskantaju dobijaju neku zatvorsku kaznu zbog unistavanje drzavne imovine, onda ih angazovati nakon osude da te popravljaju.
Dati im nesto kesa, kao sto se sad mislim radi, eto da ne bude robovlasnistvo.

I svuda gde moze, kazna radom uz -mislim- americko umnozavanje kazne sa povratnike.
I to za sve kriminalce, bez obzira na put.
Mozda nauce i neki zanat usput - zidar, elektricar (kad se vec interesuju za bandere) ili tako nesto.
[ Shadowed @ 17.10.2011. 12:36 ] @
Citat:
Isak666: Mozda nauce i neki zanat usput - zidar, elektricar (kad se vec interesuju za bandere) ili tako nesto.

Jes' pa da budu jos efikasniji u kradji kablova :)
[ Isak666 @ 17.10.2011. 12:49 ] @
Dobro, dobro, projekat se moze menjati u hodu - onda mozda probati sa razvijanjem uslovnog refleksa.

Npr svakodnevno se postavi u jednu prostoriju dva predmeta - npr cekic i smotuljak bakra.
Te se kaze okrivljenom da udje u tu prostoriju i iznese jedan predmet, a da ce za svaki doneti primerak dobiti keksic.
On ce, naravno, posegnuti za bakrom, ali kad bude uzeo taj smotuljak dozivece prilicno neugodan elektro sok koji ce biti dovoljno bolan da se ureze u pamcenje, ali i dovoljno bezopasan da ostane ne previse povredjen.

Alat se u treningu moze menjati, pa tako se moze rotirati cekic, asov, lopata, testera i sl. ne bi li razvio osecaj nekog olaksanja prilikom svakog uzimanja alata u ruke zbog odsustva dobropoznate kazne koja sledi svaki put kad uzme bakar.

Ili tako nesto.
[ espresso @ 17.10.2011. 13:19 ] @
Evo, ovako otvorene bandere sa žicama do jazbina su stajale nedeljama. Sada vidim da nema ničega, mislim da su povadili sve iz stubova.

Nikome nije palo na pamet da im onemogući krađu koja je očigledno trajala i trajala.
[ jnk @ 17.10.2011. 13:56 ] @
A da su to uradili belci i da ih mi ovde pljujemo onda bi to bilo u redu? Ajde probaj ti kao belac da se ulogoriš na nekoj praznoj javnoj površini, iselili bi te u roku od odmah. Ovo je konkretan problem za veliki broj stanovnika Novog Beograda a to što su ti stanovnici cigani bi trebala da bude sporedna stvar. Eno ti slika bandere, eno ti video klip kako kradu. Doduše samo prođi ulicom Đorđa Stanojevića i pogledaj to naselje, otprilike je 2x veće nego što je bilo naselje ispod Gazele a tu su uglavnom isti stanovnici kojima su tada dodeljeni kontejneri za stanovanje + novopridošli cigani iz raznih zemalja. To je vrlo ozbiljan problem koji sve više napreduje a konačno rešenje se ne nazire.
[ deki77 @ 17.10.2011. 14:10 ] @
Citat:
Pirossi: zar mora taj fašizam na svakom topiku?

A sad svi izvadite iz ormara vase KKK odelo i...
Misli ode ovo dodjavola.
Umesto grad da im regulise smestaj a i posao.Neko pomenu javne radove.Oni su prepusteni kabliranju

[ su27killeryu @ 17.10.2011. 14:16 ] @
Citat:
deki77: A sad svi izvadite iz ormara vase KKK odelo i...
Misli ode ovo dodjavola.
Umesto grad da im regulise smestaj a i posao.Neko pomenu javne radove.Oni su prepusteni kabliranju

hahah a zasto grad da im regulise smjestaj i posao? Nigdje u Ustavu Srbije ne stoji da drzava omogucava svakome ko dodje u BG smjestaj i posao, ima toliko neobradjenih povrsina po Srbiji koje tuzno came pa nek odu da kopaju malo, koliko znas Roma da vode seosko domacinstvo?! Ja nijednog. Ali zato ih je BG pun.
[ burex @ 17.10.2011. 14:20 ] @
A ja moram k'o poslednji idiot da plaćam struju na vreme, da bi ovi pravili štetu od 20 miliona po kratkom postupku. Tipičan primer pozitivne diskriminacije - toliko se opština navikla na neku mantru "cigani će ostati cigani" da ne vrše svoje osnovne dužnosti... Nema tu beo/crn, nema gledanja nacionanosti - ako se napravi straćara u sred grada, ima da se ruši odmah. Ako se primeti krađa struje, ima da se skidaju kablovi i hapse odgovorni odmah. Ako neki idiot pokupi ciglu ili betonsku kocku pa kreće na kamermana "jer ga snima" (što je naravno sasvim dozvoljeno na javnom mestu), ima da se hapsi i to odmah. Ne interesuje me da li će da jede ili pije na moj račun u buvari, van zatvora će napraviti mnogu veću štetu kao što i sami vidite. Sve ovo što sam video na snimku je OGROMNA opasnost za sve! Goli kablovi, žice vire na sve strane, neadekvatne instalacije i još kartonske kuće... i onda ćemo se čuditi kada celo naselje bukne u plamenu po N-ti put pa da to košta nekoga glave!

Ovaj snimak me je izričito iznervirao ne zbog krađe struje, to se svugde dešava, nego zbog manjka obraza dotičnih stanovnika. Zamislite, oni se ili prave ludi, ili se osećaju povređeni što im komunalci seku ilegalnu struju, pa još i napadaju nadležne! Pre su takvi ljudi imali barem neki stid pa su pobegli sa lica mesta kada znaju da su ukrali, a danas im to nije ništa strano. 'Ajde da nemaju zaista ljudi nikoga na ovome svetu, niti da imaju išta da jedu, pa bih razumeo, ali odakle brale ideja da žive u sred urbanog Beograda i onda da očekuju pomoć!?
[ commissar @ 17.10.2011. 20:25 ] @
Sto manje cigana, to manje kradja (struje u ovom slucaju).
[ Vasastajić @ 17.10.2011. 20:38 ] @
Citat:
burex: A ja moram k'o poslednji idiot da plaćam struju na vreme, da bi ovi pravili štetu od 20 miliona po kratkom postupku.

Heh,nije više uopšte jednostavno biti Vojvođanin...
...možda,između redova,ovi ganci šalju svima nama poruku...
...da ne kukumavčimo o nemaštini i krizi samo onako an pasant...
Citat:
Nema tu beo/crn, nema gledanja nacionanosti - ako se napravi straćara u sred grada, ima da se ruši odmah. Ako se primeti krađa struje, ima da se skidaju kablovi i hapse odgovorni odmah. Ako neki idiot pokupi ciglu ili betonsku kocku pa kreće na kamermana "jer ga snima" (što je naravno sasvim dozvoljeno na javnom mestu), ima da se hapsi i to odmah. Ne interesuje me da li će da jede ili pije na moj račun u buvari, van zatvora će napraviti mnogu veću štetu kao što i sami vidite.

Pa,bilo je tako u Vojvodini dok su instistucionalizovano bila na snazi pravna pravila austrougarske monarhije...
...i još neko vreme po inerciji nakon "oslobođenja" Vojvodine.
Citat:
Pre su takvi ljudi imali barem neki stid pa su pobegli sa lica mesta kada znaju da su ukrali, a danas im to nije ništa strano.

He,he,veruj mi na reč da uopšte nisam siguran da si ovom rečenicom mislio isključivo na ove cigane...

..jer..

...rekoh li ja ovde:
Citat:
Ne mogu nikako da se otmem utisku da je upiranje prstom u ovakav,kako-tako ipak realan problem,ustvari skretanje pažnje sa mnoooogo većih pljački i nezgodnih pitanja tipa,recimo,ŠTA TO BI SA ŠEZDEST MILIJARDI EVRA KOJI SU U OVU DRŽAVU "UŠLI" OD OKTOBRA 2000.TE DO DANAS?
Čak sam i ubeđen da se ovaj i drugi problemi "ciganije" upravo zbog takvih i sličnih pitanja i ne rešavaju.
http://www.elitemadzone.org/t438681-0#2972795

Danas ako takvi beže,beže u politiku i u sam vrh države,tako da,bez namere da bagatelišem konkretan problem,ipak su oni kiš Pište za ove iz vrha i po načinjenoj šteti,a i delu.
Opet kažem,možda nam šalju poruku...

Lično me više brinu fašisoidni komentari površno informisanih.

[ jnk @ 17.10.2011. 20:44 ] @
To se pravim imenom zove relativizovanje problema i upravo si ti taj koji taj problem zamenjuje opstom korupcijom jer politicari kradu i sasvim je u redu da cigani rade to sto rade a sve pod opravdanjem da su ti koji im taj problem smeta fasisti jer se bune protiv neduznih i nevinih cigana koji nikom nista nisu zgresili.
[ MyWay @ 17.10.2011. 20:48 ] @
Citat:
burex: A ja moram k'o poslednji idiot da plaćam struju na vreme, da bi ovi pravili štetu od 20 miliona po kratkom postupku. Tipičan primer pozitivne diskriminacije - toliko se opština navikla na neku mantru "cigani će ostati cigani" da ne vrše svoje osnovne dužnosti... Nema tu beo/crn, nema gledanja nacionanosti - ako se napravi straćara u sred grada, ima da se ruši odmah. Ako se primeti krađa struje, ima da se skidaju kablovi i hapse odgovorni odmah.
U pitanju je spin - prebačena je isključiva odgovornost na cigane (i ostale) a namerno se ne spominje tema otkupljivača sekundarnih sirovina.
Oni su svugde u talu sa vlašću i njih skoro niko ne dira, jedino povremeno 'padne' neki ciga koji vrlo brzo bude opet na ulici i opet u zanatu..
Kada bi državni organi zaista hteli da se obračunaju sa krađom bakra to bi lako moglo da se uradi striktnom kontrolom otkupljivača sekundarnih sirovina, ali im to nije naum već po pravilu se hapse samo neposredni izvšioci i sitne ribe što samo diže cenu robe kod 'njihovih' a samim tim 'zaštita' ima smisla..
[ burex @ 17.10.2011. 21:42 ] @
Imam utisak da bi onda došlo do osuda jer se guši "ekološki proces reciklaže sirovina"...
[ Jbyn4e @ 17.10.2011. 22:19 ] @
Citat:
Kada bi državni organi zaista hteli da se obračunaju sa krađom bakra to bi lako moglo da se uradi striktnom kontrolom otkupljivača sekundarnih sirovina

Potpuno se slazem i ovo je najveci problem - kad ne bi imali kome da prodaju to sto ukradu, ne bi ni krali (bar ne to). :]
[ Vasastajić @ 17.10.2011. 23:14 ] @
Citat:
jnk: To se pravim imenom zove relativizovanje problema i upravo si ti taj koji taj problem zamenjuje opstom korupcijom jer politicari kradu i sasvim je u redu da cigani rade to sto rade a sve pod opravdanjem da su ti koji im taj problem smeta fasisti jer se bune protiv neduznih i nevinih cigana koji nikom nista nisu zgresili.

Primetio sam da nešto jako nervozno reaguješ pri pomenu cifre od ŠEZDESET MILIJARDI EVRA...
...pa se mislim da nije to po onoj:kad se baciš kamenom niz ulicu onaj se okrene koga kamen pogodi...
...molim te ubuduće diši malo kad nekome spočitavaš nešto što nije ni pomislio...
...ili bar pažljivije pročitaj/saslušaj oponenta.
[ Isak666 @ 17.10.2011. 23:27 ] @
Drzava da zeli da stane na put ovome, ne bi ni koristila bakar i izazivala time jedan broj nasih sugradjana da pocine krivicna dela.
[ jnk @ 17.10.2011. 23:29 ] @
Pa to je totalno debilno pitanje. Oces da obrazlazemo strukturu gde su potrosene sve pare koje su usle spolja? I mala deca znaju da je vecina otisla na drzavni aparat i penzije i tekucu potrosnju dok je za investicije otisao manji manji deo i da su politicari i njima bliski ljudi oteli dobar procenat.

Ali kakve to sad veze ima sa stanovnicima romvila koji kradu strujne kablove i sahte na ulicama? Pa jos kad se oni nazovu pravim imenom onda te iste nazvati fasistima?
[ djura63 @ 18.10.2011. 15:50 ] @

Citat:
ventura
prinudni rad u zatvorima.. Kramp u ruke i kopaj.. Ako nema šta korisno da se radi, jedan dan mogu da kopaju rupu, drugi da je zatrpavaju.. Ko neće da radi nema hrane za njih + sleduje samica.
Je l' ti to ozbiljno?!
[ Shadowed @ 18.10.2011. 16:13 ] @
Ne znam da li je ozbiljno mislio, al' skroz podrzavam.
[ MyWay @ 18.10.2011. 16:34 ] @
Citat:
Isak666: Drzava da zeli da stane na put ovome, ne bi ni koristila bakar i izazivala time jedan broj nasih sugradjana da pocine krivicna dela.
tj trebalo bi da stimuliše fabrike kablova u Novom Sadu i Jagodini da isključivo prave optičke kablove..
[ Isak666 @ 18.10.2011. 16:36 ] @
Pre ce doci do protesta lopova koji kradu bakar zbog otkupne cene sa zahtevom da drzava uradi nesto.
[ mulaz @ 18.10.2011. 17:31 ] @
Citat:
MyWay: tj trebalo bi da stimuliše fabrike kablova u Novom Sadu i Jagodini da isključivo prave optičke kablove..

http://www.fiberopticlink.com/...er/pdf/RLH_PoF_flyerR3-web.pdf
[ MagicMaster @ 18.10.2011. 17:37 ] @
Ima načina da se svako nauči pameti ... ;)
[ MyWay @ 18.10.2011. 18:04 ] @
?
[ ArsenLupen @ 18.10.2011. 18:07 ] @
E a stvarno, sta se desilo sa prinudnim radom kao merom kaznjavanja? To je nekad jako lepo funkcionisalo, sad od 2000. godine je to napusteno zbog cega?
[ burex @ 18.10.2011. 19:29 ] @
Ima kao nekih naznaka, ali trebalo bi to da bude na mnogo većem nivou:
http://www.yueco.rs/vest/hroni...-kazni-dru-tveno-korisnog-rada
[ djura63 @ 18.10.2011. 19:41 ] @
Mislim da, ovakve, teme koje šire rasnu mržnju treba bezuslovno brisati a autore (pokretače) istih opominjati.
Citat:
Pravilnik za korisnike čl. 13. Strogo je zabranjeno pokretati političke i verske teme! Svaka rasprava na nacionalnoj, verskoj i političkoj osnovi biće momentalno obrisana! Ovo je stručni forum i molimo Vas da to poštujete, a svoje emocije iskaljujte na nekom drugom mestu.
[ marko37 @ 18.10.2011. 23:33 ] @
Citat:
djura63: Mislim da, ovakve, teme koje šire rasnu mržnju treba bezuslovno brisati a autore (pokretače) istih opominjati.

Neko se na popisu, pod "nacionalnost" izjasnio kao kradljivac bakarnih kablova i/ili struje?
[ djyova @ 19.10.2011. 02:07 ] @
Citat:
djura63: Mislim da, ovakve, teme koje šire rasnu mržnju treba bezuslovno brisati a autore (pokretače) istih opominjati.

Tema nije pokrenuta sa takvom idejom o kojoj ti pricas, vec kao frapantan info o tome dokle je otisao lopovluk u ovoj zemlji a bez ikakvih pravnih posledica. Uostalom ako moderatori misle da je ukazivanje na ovakve stvari podsticanje na rasnu, versku i drugu mrznju, nek brisu temu!
[ DrFill2Good @ 19.10.2011. 02:38 ] @
Citat:
djura63: Mislim da, ovakve, teme koje šire rasnu mržnju treba bezuslovno brisati a autore (pokretače) istih opominjati.

Jel ovo neki vic ? :)
Citat:
marko37: Neko se na popisu, pod "nacionalnost" izjasnio kao kradljivac bakarnih kablova i/ili struje?

[ djura63 @ 19.10.2011. 06:35 ] @

Citat:
Tema nije pokrenuta sa takvom idejom o kojoj ti pricas,
Tema je pokrenuta video-klipom koji već u naslovu vređa Rome. A onda slede opservacije o zatvorima, prinudnom radu...
[ Java Beograd @ 19.10.2011. 06:52 ] @
Citat:
djura63: Tema je pokrenuta video-klipom koji već u naslovu vređa Rome. A onda slede opservacije o zatvorima, prinudnom radu...
Tema "vređa" lopove. I nikog više.
[ Branko Santo @ 19.10.2011. 07:25 ] @
Djuro, Ciganin je nacin zivota, Rom je nacinalnost. Imas ti i bele cigane, sad da li ima zutih nisam bas siguran.
[ since1986BC @ 19.10.2011. 09:35 ] @
Naslov klipa vredja jer je neki klinac(verovatno) prekopirao originalni klip StudijaB i preimenovao ga.
StudioB je odskora poceo da ide sa ekipom EDB-a. Valjda da bi smanjili broj napada na EDB radnike.
Precesto puta ekipe su bile onemogucene da rade na terenu. (pretnja batinama, oruzijem, psima...)

Originalni klip je ovde i zove se: Kradja kablova
http://www.youtube.com/watch?v=nJPaWjWf7D8
sa kanala: http://www.youtube.com/user/TVStudioB

Juce nova akcija.

Citat:
Zaplenjeno više od 1500 metara ilegalnih kablova i priključaka

Još jedna zajednička akcija Elektrodistribucije, Gradske čistoće, komunalne policije i nadležnog gradskog sekretarijata dala je prošle noći konkretne rezultate.
Naime, u akciji sprečavanja krađe struje u nehigijenskom romskom naselju kod Belvila, zaplenjeno je više od 1500 metara ilegalnih kablova i priključaka, a dežurna ekipa među kojima se nalazila i kamera Studija B, mogla je da se na licu mesta uveri na kakve se sve načine krade struja sa bandera.
Više od 1500 metara zaplenjenih kablova, utičnica svih mogućih vrsta i pregršt novih iskustava kako se sve krade struja sa bandera, rezultat je još jedne akcije nadležnih gradskih službi prošle noći u nehigijenskom romskom naselju kod Belvila.
... dalje na linku

izvor: StudioB

[ Isak666 @ 19.10.2011. 09:43 ] @
Citat:
djura63: Tema je pokrenuta video-klipom koji već u naslovu vređa Rome. A onda slede opservacije o zatvorima, prinudnom radu...

Zatvor i prinudne aktivnosti u njemu su sasvim normalne stvari za osudjene kriminalce.
Sto bi to bilo neko vredjanje?
[ djyova @ 19.10.2011. 10:57 ] @
@djura63

[ a1200 @ 19.10.2011. 20:32 ] @
Evo kako to reshava jedan od bastiona slobode i demokratije :)

Citat:
Velika Britanija: Policija Romima pali kuće

Farma Dejl u engleskoj pokrajini Esesks poslednjih dana je mesto nasilnog obračuna policije i preostalih članova porodica koje je naseljavaju.

...
Stotinak policajaca je kroz 12-metarsku gvozdenu ogradu provalilo na farmu, a kako bi oterali preostale stanovnike policajci koriste silu, rušeći i paleći im domove. Romi i Irski putnici uzvraćaju policiji gađajući ih ciglama, kamenjem, flašama i metalnim šipkama.

http://www.vesti-online.com/Ve...nija-Policija-Romima-pali-kuce
[ espresso @ 19.10.2011. 20:46 ] @
Haha, pa Knez Miloš je palio kuće Srbima još u 19. veku jer nisu hteli da se emancipuju.
Ovi Englezi samo kopiraju već isprobana rešenja :)
[ DrFill2Good @ 19.10.2011. 20:51 ] @
Citat:
espresso: Haha, pa Knez Miloš je palio kuće Srbima još u 19. veku jer nisu hteli da se emancipuju.
Ovi Englezi samo kopiraju već isprobana rešenja :)

To da nas Englezi vecito kopiraju odavno je poznato, seti se samo zlatnih kasika i viljusaka. :))
[ jnk @ 19.10.2011. 22:05 ] @
U ovoj drzavi stvarno ima diskriminacije ali tzv. pozitivne. Bila je skoro vest da su zeni oduzeli dete jer joj njena majka nije posvecivala dovoljno paznje i dete je bilo napolju po ceo dan i jelo je kod drugova kuci i sl. Nije mi jasno zasto te socijalne ustanove ne pouzimaju njima(stanovnicima romvila) decu jer realno postoji vise nego dovoljno razloga i onda ih u nekim prihvatilistima lepo vaspitaju.
[ milivoje t @ 19.10.2011. 22:30 ] @
ma u kojoj se to bajci desava. socijalne sluzbe u srbiji su paralizovani mlitavci. zakonom i besparicom paralizovani i od dekada pasivnog posmatranja omlitaveli beskicmenjaci. koji se plase da rade i ono sto im zakon dozvoljava, cesto sa razlogom jer nema ko da ih zastiti.
taj slucaj u kome oduzimaju dete sto se mnogo igra napolju, pre ce biti da je izmisljen ili je otac potplatio sluzbu da mu na taj nacin dopreme dete.

da li su cigosi pozitivno diskriminisani. ne bi rekao, pre ce biti da su nasli svoje mesto i ulogu u sistemu. odnosno drzava nema nikakvu taktiku da taj problem sa divljim naseljima i pljackom resi.
[ djyova @ 19.10.2011. 22:44 ] @
Citat:
milivoje t: da li su cigosi pozitivno diskriminisani. ne bi rekao

Mozda nisu bili do pre nekoliko godina ali sada svakako jesu! Da neko od nas pokrade toliku kolicinu kablova na dnevnom nivou, vec bi odavno trunuo u zatvoru...
[ a1200 @ 19.10.2011. 23:18 ] @
Ma ovamo kaznjavaju ako nemas prvu pomoc ili nisi stavio pojas, a s' druge strane ignorishu one "mad max" raspade napravljene od Diana-e ili motokultivatora... kao i razne sklepane prikolice koje vuku izgladneli konji u ranama, bez ikakve signalizacije, i elementarnih uslova za bezbednost putnika i okoline. Ako to nije pozitivna diskriminacija, ne znam sta je.

[ shadow-bg @ 19.10.2011. 23:28 ] @
A jel rade nesto recimo po pitanju cigana kod cukaricke padine?

kradu sahtove sa ulice i puta, ko ne zna da tu u kraju stalno fale sahtovi, unistice auto, mozda cak i neko nastrada. Malo je gadno voziti tuda nocu periodicno, kad pokradu kablove za struju, pa nema rasvete, pa krenu da tope kablove i sahtove. Em noc, em dim, em nema svetla, samo u nepreglednoj krivini isped sebe iznenada ugledas rupu. U najboljem slucaju ode guma + felna + trap. Ako neko ide brze, vidi se da je bilo izletanja sa puta. A ja sam jednom tu imao i sudar.
Osecam se ponekad stvarno kao budala zbog te pozitivne diskriminacije. Nit placaju struju, nit placaju vodu, nit placaju komunalije, nit placaju registraciju vozila, osiguranje i sl. Benzin kradu po parkinzima (meni licno ukrali 3 puta). Kradu namirnice po prodavnicama (isto video uzivo), dzepare po autobusima (mom ocu ukrali mobilni, majci nozem pocepali tasnu da je pokradu). Kartu za autobus takodje ne placaju. Ko u kraju ostavi nesto da deluje vredno u autu, razbijaju stakla i kradu. Jednu noc mi se desilo da sam ostavio duks i da nisam izvadio plocicu od radia iz auta. Zatekao sam razvaljena vrata, polomljenu komandnu tablu, zadnju policu. Plejer i duks nema. A cep od rezervoara goriva po ko zna koji put polomljen. Na ulici i trotoaru razvaljeni cepovi od ostalih vozila. Nekoliko njih je bilo sa otvorenom haubom. Bio sam prvi tog jutra na licu mesta jer sam isao rano ujutro na civilno sluzenje vojske (koja ne postoji za cigane). U policiji napravili zapisnik i to je to. Ciga sa "dianom" prolazi pored saobracajca, ne reaguje, ali zato mene drnda za dubinu sare na gumama. I ne zive po kartonjerkama. Sazidali kuce od cigle. A cuo sam price po komsiluku da su upadali u neke prazne stanove po zgradama i da vlasnici ne mogu da ih izbace.
[ milivoje t @ 19.10.2011. 23:37 ] @
To nije pozitivna diskriminacija. Vec nesposobnost sistema, koji ne zna sta bi sa njima.

Pozitivna diskriminacija bi bila kada ciga vozi auto, zaustave ga, on nema ppomoc, a onda mu oproste zato sto je ciga. To ne biva. Inace meni su oprostili preksinoc, rekli mi da kupim nasu blabla, a ja imam lepu tuv svabinu ppomoc.

Nije to diskriminacija, vec nemanje resenja za te ljude. Kao sto panduri u usa ne ulaze u geto sem kad moraju, ali to nije zbog pozitivne diskriminacije latinosa i crnaca, vec ih boli...
Pride cigani se po karton naseljima uvek bave nekom vrstom biznisa, bio on legalan ili ne. reciklaza, sakupljanje sekundarnih sirovina, trgovina starim stvarima, kradja, prostitucija... Rade nesto, znaci ima para, znaci ima se cime podmazati sitna policija ako zatreba.

Priti Dijane sa tih slika gore su policajci odavno oduzeli i zabranili ciganima.
[ jnk @ 20.10.2011. 00:20 ] @
Pa upravo je u tome problem. Sedi ti kao belac sa vazecom licnom kartom u lejdi dyanu i provozaj se gradom i videces da ce te zaustaviti iskljuciti iz saobracaja. Ma ne moras uopste lejdi dajanu, sedi na neregistrovan motor. Slazem se da je to iz razloga jer je sistem nesposoban to da resi ali definicija je da je to pozitivna diskriminacija jer njega ne bi iskljucio zato sto je rom.