[ Bata @ 21.10.2011. 19:13 ] @
Možda ste čuli za turskog poslastičara koji u Beogradu neko vreme pravi baklave, kažu prave turske. Uvek sam slušao od ljudi koji u Turskoj probaju baklave i druge đakonije, da su mnogo bolje. Isto se priča i za proizvode ovog majstora, koji se sada mogu kupiti u sred Beograda. Ja sam večeras uzeo da probam bar 40% od kolača koji su bili u ponudi, i nisam nešto oduševljen. Ukusni su, ali ništa tako različito i bolje od onoga što sam već probao. Možda ću ponovo nešto probati kada spusti cene, jer ovo sada su cene koje 'vataju na popularnost.
[ milivoje t @ 21.10.2011. 19:55 ] @
E vidis ja s vremena na vreme pomislim steta sto nikako da stignem da sednem tamo i probam te izvikane turske specijalitete.

Ono sto bi ja preporucio, ako imate prilike da probate domace urmasice, baklave i ostale domace peksimete koje prave muslimani iz sandzaka. Sve je to slicno onome sto mi pravimo, ali njihovi su meni mnogo bolji.
uz sjenicki sir i pesterski prsut, nema greske.
[ vilil1 @ 21.10.2011. 22:47 ] @
Ako mislis na onoga Turcina sa Toplicinog venca, baklave su strava. Prave Turske, sa pistacima a ne orasima, sa puterom a ne uljem kao kod nas i ne mogu nase da se porede sa njegovim.
[ DrFill2Good @ 21.10.2011. 22:54 ] @
Baklave originalno i jesu Turske ali vremenom su pretrpele promene i danas se prave onako po "naski". Isto vazi i za burek - pravi burek je samo sa mesom. Sir, jabuke, pecurke i ko zna sa cime je izum nasih ovdasnjih pekara. O italijanskim pizzama na domaci nacin da i ne govorim.

Koliko su originali bolji/losiji od nasih varijanti to je vec pitanje licnog ukusa a isto tako i vestine kuvara.
[ Bata @ 22.10.2011. 08:17 ] @
Prve sam probao te sa pistaćima, i to dve vrste, i pistaći se ne primećuju. I vidi se da u kolaču ima mnogo manje pistaća nego što ima oraha u onima sa orasima. Ali, ok su kolači, samo da se "spuste" očekivanja stvorena mitom o "pravim" baklavama, i cene.
[ vilil1 @ 22.10.2011. 10:00 ] @
Samo uporediti kore koje idu u te sto turcin pravi, sa korama koje idu u nase baklave. Nebo i zemlja. I to sto stavlja puter umesto ulja. Razlika je itekako primetna. Al' dobro, svako ima svoj ukus. Ne rece da li si kupio kod tog tipa ili kod ovih na Trgu Nikole Pasica?
[ Jagnjeca brigada @ 22.10.2011. 10:47 ] @
Stvarno je baklava fenomenalna:

http://dukatbaklava.rs/


nema bolje ni u Turskoj.
[ vidan kv @ 22.10.2011. 20:44 ] @
Za te beogradske ne znam ali ko hoće baklavu sličnu pravoj mora u Novi Pazar.....inače PRAVA Turska je takvog ukusa da sumljam da bi se većini svidela.Iz kurtoazije i želje da ne uvrdim domaćina sam pojeo baš Tursku.....ukus je nemoguće opisati ali koliko kontam dodaje se neko "maslo" na bazi ovčeg loja.Tu je i razlika između prave i ostalih(u koje ide puter ali ni on nije ko ovaj naš)....btw,i Albanci imaju svoju verziju "turske" koja je fenomenalna.Ipak meni je omiljena "Grčka" ali pod uslovom da ne pominjete Turke.U suprotnom možete da dobije tepsijom po glavi.
[ flighter_022 @ 22.10.2011. 21:17 ] @
U Istanbulu, preko puta izlaza sa Bazara ima jedno mesto, imaju neku tursku varijantu girosa i slatkise, izmedju ostalog i baklave. E, za 6 eura se dobije odlican rucak :) i te baklave mi se svidjaju mnogo vise nego ove nase... osim kevinih :)
[ Jagnjeca brigada @ 22.10.2011. 21:55 ] @
Citat:
vidan kv: Za te beogradske ne znam ali ko hoće baklavu sličnu pravoj mora u Novi Pazar...



Kad si poslednji put bio u Novom Pazaru? Tamo vise nema baklava, presleli se u Beograd...


http://dukatbaklava.rs/osnivanje/razvoj_firme.htm
[ vilil1 @ 22.10.2011. 22:27 ] @
Citat:
vidan kv: ...dodaje se neko "maslo" na bazi ovčeg loja.

Maslo (maslac) je puter, i ne pravi se od loja nego od mleka.
[ vukad @ 22.10.2011. 22:58 ] @
Citat:
DrFill2Good: Isto vazi i za burek - pravi burek je samo sa mesom. Sir, jabuke, pecurke i ko zna sa cime je izum nasih ovdasnjih pekara.



To da je samo burek s mesom pravi burek je bosanska izmisljotina. U Turskoj je burek najcesce sa sirom.
A sto se baklava tice, mnogo vise volim nase koje su mekane i "socne", dok su turske prilicno suve.
[ Bata @ 22.10.2011. 22:59 ] @
Da, radi se o ovom na Topličinom vencu. A šta je to kod trga N.Pašića ? Nešto razmišljam, ima li veze koliko je kolač svež ? Jer ja sam kupovao u petak oko 18h.
[ Jagnjeca brigada @ 22.10.2011. 23:17 ] @
Citat:
vukadA sto se baklava tice, mnogo vise volim nase koje su mekane i "socne", dok su turske prilicno suve.



Ne znam koju si jeo ali "sari burma - zlatna sarma" se topi u ustima. Ta mi je najbolja, inace svi sastojci im stizu iz Turske ali bukvalno svi.


[ vilil1 @ 22.10.2011. 23:30 ] @
Citat:
vukad
A sto se baklava tice, mnogo vise volim nase koje su mekane i "socne", dok su turske prilicno suve.

Da, nasi to zalivaju sirupom dok baklave ne pocnu da plivaju. Pa necu secer da jedem nego baklavu. ;)

Citat:
Bata: A šta je to kod trga N.Pašića ?

http://www.sultansofistanbul.com/index.html

Nisam probao njihove. Za T. Venac sam siguran da ih prave Turci. Par radnika su doveli iz Turske.
[ milivoje t @ 23.10.2011. 00:17 ] @
Citat:
vukad: To da je samo burek s mesom pravi burek je bosanska izmisljotina. U Turskoj je burek najcesce sa sirom.

Pa to je terminoloski nesporazum i razliciti su prozivodi.
U bosni je burek pita sa mesom, postoje pite sirnice, krompiruse, zeljanice, ali nisu isto sto je u srbiji burek sa sirom ili burek sa mesom. Generalno bosanski su kvalitetnija hrana sa manje testa i masti, a vise sadrzaja. A turski burek jos manje ima veze sa nasim...
[ Java Beograd @ 23.10.2011. 12:02 ] @
Citat:
flighter_022: .... imaju neku tursku varijantu girosa ...
Zapravo je giros Grčka varijanta turskog jela, tj. načina spremanja (pečenja) mesa.

Što se baklava tiče, kad moja keva spemi, sa orasima i suvim grožđem, sa tačno potrtebnom količinom šerbeta, nema joj ravne. Jeo sam i one baklave sa pistaćima, nisu loše.

A što se cena tiče, ovaj turčin što prodaje baklave u Bgd, taj kao da je u sred Ženeve ! Skupo, preskupo, samo bije po ušima.
[ vidan kv @ 23.10.2011. 16:21 ] @
Citat:
vilil1: Maslo (maslac) je puter, i ne pravi se od loja nego od mleka.
.......zar stvarno misliš da ne znam od čega se pravi puter? "maslo" o kome govorim je lokalni naziv za baš to što sam i napisao.U NP i dalje ima izvrsnih baklava samo treba znati gde tražiti!
[ maliradojca @ 23.10.2011. 16:44 ] @
Dobre su one male baklave sa pistacima odozgo, mada sam ocekivao neki razlicitiji ukus. Ima slicnih, malih suvih baklava drugih proizvodjaca, gotovo su iste kao ove.
[ stil @ 23.10.2011. 17:01 ] @
Citat:
Java Beograd

Što se baklava tiče, kad moja keva spemi, sa orasima i suvim grožđem, sa tačno potrtebnom količinom šerbeta, nema joj ravne.



Mmmm baklave baš takve. :)))

Probao sam razne - ali nemaju taj ukus.

[ Java Beograd @ 23.10.2011. 19:48 ] @
Citat:
stil: Mmmm baklave baš takve. :)))
Probao sam razne - ali nemaju taj ukus.
Možda je nekad bila turska, ali brate danas je srpska baklava. Keva rulez !

Mislim, i kukuruz je nekad smatran južoameričkom biljkom. I krompir.
[ Miroslav Jeftić @ 23.10.2011. 19:51 ] @
Citat:
uz sjenicki sir i pesterski prsut, nema greske.


Skoro sam u jednom velikom supermarketu kupio (navodno) sjenički sir, i bio je slan da oči ispadaju. Ako mu je to originalni ukus (tj. ako taj supermarket nije nešto zeznuo), ne verujem da ću ga više ikad uzeti
[ vilil1 @ 23.10.2011. 19:51 ] @
Citat:
vidan kv:  "maslo" o kome govorim je lokalni naziv za baš to što sam i napisao.

Ovo turci stavljaju u baklavu - "Sadeyağ". http://kocakbaklava.com/

A to je - http://en.wikipedia.org/wiki/Clarified_butter

Pa ako te ne mrzi napisi gde je to "maslo" lokalni naziv za nesto od ovcijeg loja. U Gazijantepu, Turska, sigurno nije.
[ stil @ 23.10.2011. 19:58 ] @
Citat:
Java Beograd: Možda je nekad bila turska, ali brate danas je srpska baklava. Keva rulez !



U pitanju je pravi recept i ne zakidanje na sastojcima. Baklava je baklava da li je recept srpski ili turski totalno mi je nebitno :)
[ maliradojca @ 23.10.2011. 21:28 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Skoro sam u jednom velikom supermarketu kupio (navodno) sjenički sir, i bio je slan da oči ispadaju. Ako mu je to originalni ukus (tj. ako taj supermarket nije nešto zeznuo), ne verujem da ću ga više ikad uzeti :D
Ne bi trebalo da bude nejestivo slan. Slan je da bi se odrzao ispravnim, sa starenjem dobija na kvalitetu, moze da se ispere pre upotrebe.
[ vidan kv @ 23.10.2011. 22:57 ] @
..........vilil1:mrzi me da pišem,široka je priča....a možda i nije za ovaj forum.....verujem da ti je sada malo lakše.....
[ tdusko @ 24.10.2011. 00:31 ] @
Tacno je da mi srbi nemamo da se pohvalimo sa puno nekih svojih jela, specijaliteta i kihinjom uopste. Medjutim, to sto se kod nas sprema od jela tvrdim da smo doveli do savrsentstva. Licno sam doneo kevinu baklavu kolegi turcinu ovde u svabiji koji je pao na doope. Koleginici bugarki sam doneo domaci ajvar da proba i toliko joj se svideo da mi je narucila 5 tegli istog sledeci put kad dolazim. Rusku salatu koju sam sa prijateljicom napravio za zurku u domu trojica svaba su pojeli 2 kila za vece, hteli su da crknu. Sve seku parcice hleba pa kasikom tovare salatu, nisam u zivotu to video. Da ne pricam da dozivljavaju orgazmicke pokrete svaki put kad jedu domace punjene babure, musaku ili pasulj sa rebarcima.

Ovu baklavu iz naslova sam probao i nije losa. Jeste to ta baklava turska ali meni se vise svidja nasa "obrada" :)
[ DimitrijeZZ @ 12.01.2012. 18:39 ] @
I ja sam danas kupio neku malu ali skupu količinu baklava u poslastičarnici koja se nalazi sasvim blizu zgrade Radio Beograda , neću reći ime
i adresu zbog reklame, ali ću reći štošta kao iskrenu antireklamu >:(

Uzeo sam nekoliko različitih vrsta , i smatram da sam bacio puno para.
Baklave se ne mogu porediti sa onima iz naših poslastičarnica, to jest mogu se porediti ali u tom poređenju nikako ne pobeđuju.

Ne dopada mi se zato što te "baklave" pri konzumaciji praktično ostavljaju utisak kao neko loše pripremljeno lisnato testo u tipičnim kiosk-pekarama.

Ti komadi lisnatog testa (neću ih zvati baklave) isečeni na veličinu nešto veću od žužua ali sigurno manju od naših baklava, su uglavnom pretvrdi i presuvi, čak bih rekao da su neki i nedopečeni u sredini, a spoljni slojevi su tvrdo zapečeni. nije da se "lome zubi" ali to nije prihvatljivo ni kod slanog peciva sa sirom, a ne kod nečega što pretenduje da bude kolač.

Gledajući ih u onim vitrinama, na tacnama onako sjajne i rumene, i posute mlevenim orasima, polazi voda na usta i dobije se želja da se kidnapuje cela tacna i zagrabi u nju sa obe ruke, ali kad smo počeli da jedemo razočarenje je bilo veliko.

Osam komada lisnatog testa, nešto preko 600 grama , za 860 dinara (cena 1400 din/kg) , pa za te pare sam očekivao da ću da doživim orgazam kad zagrizem !

A u našim poslastičarnicama (i to dobrim, majstorskim, proverenim) dobre i slasne baklave koštaju oko 100-150 dinara , i parče torte ili bilo koji kolač onako normalne veličine da se niko ne postidi, isto tako od 150 do 200 dinara.

Mislim da je naslov ove teme pogodio suštinu, ali je previše blag. >:((
[ Sceka @ 13.01.2012. 19:35 ] @
Citat:
@villi1

Maslo (maslac) je puter, i ne pravi se od loja nego od mleka.


Maslo nije maslac i nema veze sa puterom! Maslo je u stvari loj, ovciji loj, masnoca ovcija. Neznanje se kompenzuje guglanjem, ako vec nemas dodira sa nekim stvarima, ljudima, obicajima, kuhinjama...


Pozdrav!
[ vilil1 @ 13.01.2012. 20:17 ] @
Citat:
Sceka: Neznanje se kompenzuje guglanjem, ako vec nemas dodira sa nekim stvarima, ljudima, obicajima, kuhinjama...

Slazem se. Zato sam za tebe i ostale koji nemate pojma o Turskoj i sta turci stavljaju u svoje, prave turske, baklave, izguglao, A sto se vidi u mom postu iznad.

A evo i prevoda za tebe posto te mrzi da guglas i da citas pazljivije tudje postove -

Turkish To English - sadeyağ
clarified butter, butter

http://www.dictionarist.com/sadeya�

Kopiraj celu adresu, jer direktno ne moze. ;)

A "clarified butter" je -

"Clarified butter is milk fat rendered from butter to separate the milk solids and water from the butterfat.[1] Typically, it is produced by melting butter and allowing the different components to separate by density. The water evaporates, some solids float to the surface and are skimmed off, and the remainder of the milk solids sink to the bottom and are left behind when the butter fat (which would then be on top) is poured off."

http://en.wikipedia.org/wiki/Clarified_butter
[ Sceka @ 14.01.2012. 13:53 ] @
Citat:
vilil1: Slazem se. Zato sam za tebe i ostale koji nemate pojma o Turskoj i sta turci stavljaju u svoje, prave turske, baklave, izguglao, A sto se vidi u mom postu iznad.

A evo i prevoda za tebe posto te mrzi da guglas i da citas pazljivije tudje postove -

Turkish To English - sadeyağ
clarified butter, butter

http://www.dictionarist.com/sadeya�

Kopiraj celu adresu, jer direktno ne moze. ;)

A "clarified butter" je -

"Clarified butter is milk fat rendered from butter to separate the milk solids and water from the butterfat.[1] Typically, it is produced by melting butter and allowing the different components to separate by density. The water evaporates, some solids float to the surface and are skimmed off, and the remainder of the milk solids sink to the bottom and are left behind when the butter fat (which would then be on top) is poured off."

http://en.wikipedia.org/wiki/Clarified_butter


Pazi, "maslo" je tacno ono sto sam rekao, nikakve veze nema sa buterom, puterom, mlekom... nikakve. Da si bio u nekom selu u kome ima muslimana, narocito u brdskim selima, znao bi sta znaci i sta je maslo i koliko se upotrebljava i za sta se sve koristi. A ti teraj po svome, niko ti ne brani... :)


Pozdrav!
[ vilil1 @ 14.01.2012. 15:31 ] @
Citat:
Sceka: Pazi, "maslo" je tacno ono sto sam rekao, nikakve veze nema sa buterom, puterom, mlekom... nikakve.

Dobro, kad kazes. ;)

Citat:
Područje grada Novog Pazara i opština Sjenica i Tutin je brdsko-planinsko područje, gde kvalitetni i zdravi pašnjaci pružaju povoljne uslove za razvoj stočarstva. U strukturi stoke uglavnom se gaje goveda, ovce, a manje koze. Osnovna grana stočarstva je proizvodnja mleka.

Saobraćajne prilike, udaljenost od većih potrošačkih centara i odsustvo prerađivačkih kapaciteta uslovili su preradu mleka u autohtone mlečne proizvode i to: sir, kajmak, maslo, pavlaka sa paprikom.

http://www.psss.rs/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?5358

Valjda Novi Pazar, Sjenicu...naseljavaju i muslimani.

Srbi -
Citat:
Za proizvodnju mlečnih proizvoda neophodna je bila drvena posuda zvana bućka ili stap. U takvom sudu pravljeno je maslo bućkanjem mleka.

http://www.koreni.net/modules....ws&file=print&sid=1836

Recept za mrsni slavski kolac. Deo -
Citat:
Prilikom mešenja dodavati malo-pomalo rastopljenog masla, a takođe s vremena na vreme treba zamakati dlanove u rastopljeno maslo i tako masnim rukama mesiti (upotrebiti oko 100 gr. masla).

http://www.pravoslavniforum.com/index.php?topic=1242.0

Hrvati -
http://hr.oldict.com/maslo/

Citat:
Da, netko je to zvao maslo, iako maslac i maslo nisu ista stvar.
Maslac je puter, a maslo se dobija topljenjem maslaca (putera) na
blagoj vatri, dok se ne odvoje cvrste mlijecne tvari na dnu i
mlijecna masnoca na vrhu. Mlijecna masnoca se odlije i ostavi
hladiti. Postane zuta i izvana i iznutra prirodnim putem. Cvrsta
tvar sa dna se ne koristi.

To mozes i sam napraviti. Stavi pravi puter u sud i zagrijavaj na
minimumu. Cim se sve otopi odlij masnocu. Kod se ohladi to je maslo.

https://groups.google.com/grou...1a04c9598d09c7?hl=fr&pli=1

E sad, moguce je da neki koriste topljeni ovciji loj za spravljanje baklava. Licno, za to ne znam, ali je @vidan kv tako napisao. Uglavnom, ja nadjoh nesto sto potvrdjuje ono sta sam napisao o maslu. Ne bi bilo lose da i ti nesto postujes sto potvrdjuje tvoje reci.

edit

Evo nadjoh nesto u nekom pdf-u o namirnicama -
Citat:
MASLAC
- dobija se izdvajanjem mlečne masti iz pavlake(slatke ili kisele)
------------------------------------------------------------
- falsifikovanje maslaca:
dodavanjem vode, dodavanjem jeftinijeg margarina, svinjske masti, loja


Citat:
Maslo
- dobija se topljenjem maslaca
- sadrži i do 98 % masti
- menja u ishrani seoskog stanovništva svinjsku mast




[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 14.01.2012. u 17:10 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 14.01.2012. u 17:11 GMT+1]
[ Sceka @ 14.01.2012. 16:35 ] @
Citat:
@vilil1 ...E sad, moguce je da neki koriste topljeni ovciji loj za spravljanje baklava. Licno, za to ne znam, ali je @vidan kv tako napisao. Uglavnom, ja nadjoh nesto sto potvrdjuje ono sta sam napisao o maslu. Ne bi bilo lose da i ti nesto postujes sto potvrdjuje tvoje reci...


Ja sam o tome i pricao, tacno je ono sto je @vidan kv napisao od reci do reci, a i sam je rekao da je bio tamo, probao, raspitao se... Znaci o tom i takvom "maslu" ja pricam i potvrdjujem sve njegove navode. To sto sam rekao "Da si bio u nekom selu u kome ima muslimana, narocito u brdskim selima" stoji od reci do reci jer ja iz istog razloga to i spominjem a vezano, opet, za ono sto je @vidan kv napisao. Puno puta sam odbio da jedem pitu, u pojedinim selima a kod nekih prijatelja, jer je bila pripremana na takav nacin (sa takvim maslom o kome pricam) bas zbog tog cudnog "smeka" koji i @vidan kv pominje. Znaci, pricam iz prakse, licnog iskustva. Da si imao takvo iskustvo znao bi o cemu pricamo, a koristimo pravilno napisanu rec, pojam, ovako ti preostaje da menjas iskustvo za podatke sa Internet-a. Ali i bolje, mislim da se ni tebi ne bi svidela ta pita ali i neki kolaci koji se prave sa maslom... :)


Pozdrav!
[ vilil1 @ 14.01.2012. 16:55 ] @
Sve je to lepo sto si napisao. Tvoje iskustvo...Fino.

Znaci iako je maslo mlecni proizvod u Srbiji, Hrvatskoj, NP, Sjenici, Tutinu, pa i u Turskoj, ti i dalje tvrdis da je to proizvod od loja. Sad, nije da ti ne verujem...imas li ti neki link do necega sto moze da potvrdi tvoje reci?
[ Sceka @ 14.01.2012. 17:54 ] @
Citat:
vilil1: Sve je to lepo sto si napisao. Tvoje iskustvo...Fino.

Znaci iako je maslo mlecni proizvod u Srbiji, Hrvatskoj, NP, Sjenici, Tutinu, pa i u Turskoj, ti i dalje tvrdis da je to proizvod od loja. Sad, nije da ti ne verujem...imas li ti neki link do necega sto moze da potvrdi tvoje reci?


'ocu, keve mi! Cim nadjem link ka onome cemu sam godinama prisustvovao iz prve ruke, i o cemu govorim konkretno da konkretnije i jednostavnije nije moguce, postavljam ga ovde! :)


Pozdrav!
[ vilil1 @ 14.01.2012. 19:38 ] @
Ma salio sam se. Nema potrebe za time. ;)

Definitivno je maslo proizvod od mleka, a ti, koji koriste ovciji loj za neke stvari, mogu da taj loj nazovu i maslo, cigla, brod, ili bilo kako, ali to ne znaci da je taj ovciji loj pravo maslo.

Nego, nesto drugo mi je palo na pamet. Mi ovde u vecini koristimo suncokretovo ulje, i u manjem procentu mast i mi smo navikli na te ukuse. Svaki novi ukus u poznatim jelima nam je odbojan. Npr. moja zena maksimalno koristi puter, recimo prilikom przenja mesa obavezno dodaje puter. Drugar, kada mi je bio na klopi, odmah je rekao, "sta je bre ovo, sta se ovo oseca?". :D

Da ne pominjem salatu koja se prelije maslinovim uljem umesto suncokretovim. Masi ljudi to smrdi. Jbg.

Mi smo navikli na one "siptarske" baklave po raznim trovacnicama u kojima se koristi ulje a takve se vecinom prave i u nasim kucama. Sada kada probamo isto to na puteru drukciji je ukus. Nije to ono na sta smo navikli, pa nam mozda i zbog toga "smrdi".

Inace x puta sam bio u Turskoj, jeo po raznim mestima, od domacih corbi, preko raznog mesa, pa do poslastica i nikada mi nista nije smrdelo ili imalo neprijatan ukus.
[ Sceka @ 14.01.2012. 21:12 ] @
Citat:
vilil1: Ma salio sam se. Nema potrebe za time. ;)

Definitivno je maslo proizvod od mleka, a ti, koji koriste ovciji loj za neke stvari, mogu da taj loj nazovu i maslo, cigla, brod, ili bilo kako, ali to ne znaci da je taj ovciji loj pravo maslo.

Nego, nesto drugo mi je palo na pamet. Mi ovde u vecini koristimo suncokretovo ulje, i u manjem procentu mast i mi smo navikli na te ukuse. Svaki novi ukus u poznatim jelima nam je odbojan. Npr. moja zena maksimalno koristi puter, recimo prilikom przenja mesa obavezno dodaje puter. Drugar, kada mi je bio na klopi, odmah je rekao, "sta je bre ovo, sta se ovo oseca?". :D

Da ne pominjem salatu koja se prelije maslinovim uljem umesto suncokretovim. Masi ljudi to smrdi. Jbg.

Mi smo navikli na one "siptarske" baklave po raznim trovacnicama u kojima se koristi ulje a takve se vecinom prave i u nasim kucama. Sada kada probamo isto to na puteru drukciji je ukus. Nije to ono na sta smo navikli, pa nam mozda i zbog toga "smrdi".

Inace x puta sam bio u Turskoj, jeo po raznim mestima, od domacih corbi, preko raznog mesa, pa do poslastica i nikada mi nista nije smrdelo ili imalo neprijatan ukus.


Pa pazi, ja u sam u Turskoj bio samo jednom, i to na pola dana, pre vise od 20 godina tako da se ne secam klope, a sigurno sam nesto klopao, verujem i slano i slatko. Znam samo jedno, navika je "čudo"! Vec godinama sam sa apsolutnog "mesozdera" po svim pitanjima (znaci sve sto je meso, sto pikantnije to bolje i slicno)... presao na apsolutno zdravu ishranu po svim pitanjima. Nista osim svezeg iskljucivo belog hleba nije moglo da se nadje na mojoj trpezi, peciva svih vrsta ali samo belo brasno... Sada, pred N.G. sam pojeo parce belog hleba, jer se tako desilo, posle otprilike skoro tri godine prvi put. I ne dopada mi se nikako! :) Otkrio sam cari ribe (nekada to nije za mene bilo nesto sto sam smatrao za obrok...) tako da je riba na jelovniku dva puta nedeljno, redovno! Cak i sam spremam...

Nikada nisam mogao da sa zadovoljstvom jedem hranu koju su pripremale komsije u selu mog dede, a rec je o muslimanima. Jedini razlog je bio sto su upotrebljavali loj i to maslo (tako se to zvalo, zato sam i pisao to sto sam pisao a nije rec samo o selu mojih predaka!). Jednostavno mi je to bio otuzan kako miris tako i ukus. Naravno, niko se nije ljutio na to jer sam sva jela probao a navikli su na moju iskrenost u komunikaciji tako da nisam imao potrebe da se foliram. Ali su i postovali to isto kao sto je moja majka postovala njihov sistem i nikada ih nije nudila jelima koja nisu bila prihvatljiva za njih po bilo kom osnovu.

Tako da dobro znam sta pricas i pridruzujem se tvojim razmisljanjima po tom osnovu.

Inace, sto se same teme tice, probao sam ovde na Banovom Brdu, ima ta "nova" poslasticarnica koja ima u ponudi te "originalne" baklave, sve sto imaju iz ponude, nekih 7-8 proizvoda, ako se ne varam. Za moj ukus je to sve preslatko iako ukusno. One sa pistacima su mozda jos i najbolje iako se sami pistaci jako malo osecaju. Ipak, najvise mi se svidjaju urmasice. :)


Pozdrav!