[ mrkii @ 22.10.2011. 22:25 ] @
Resio da napravim, a nikada nisam
Nasao sam ovaj recept i izgleda jednostavno i kao super ispadnu.

http://www.recepti.in.rs/princes-krofne.html

Ipak par pitanja:
1. Sta bi trebalo da znaci "12 vršnih kašika brašna"? Pune kasike do vrha? Samo na vrh kasike? Kakve kasike, supene ili?
2. Kada se naprave kako cuvati? U nekoj posudi poklopljeno ili treba da stoji u otvorenoj posudi?
3. Koliko mogu da stoje i gde? Frizider ili na sobnoj temperaturi?


Mozda neki savet?
Hvala i pozurite, sutra pravim pa kud puklo.

[ JankoNIS @ 22.10.2011. 22:32 ] @
1. Pune supene kasike;
2. i 3. Ne bi trebalo da stoji, ako je ukusno. Inace moze u frizideru;

Prijatno.
[ Java Beograd @ 23.10.2011. 12:09 ] @
1. Napravi toliko da se istog dana pojede. Malo posle ručka, malo posle večere - i gotovo. Eventualno da ostane za sutra. Ne mora u frižideru.
2. Lako je napraviti fil, ali za dobre krofnice, treba umeća ! I to ne malo. Stoga, i skusne domaćice pribegnu triku: na pijaci, u prodavnicama gde se prodaju kore i rezanci najčešće ima i krofnica za princes krofne. Svakako je preporučljivo kupiti ih, bar za početak.
[ djura63 @ 23.10.2011. 14:02 ] @
Najbolji recept- Pronađi neku lepu kuvaricu, ja recimo volim onako drusne, jedre.
[ JankoNIS @ 23.10.2011. 14:46 ] @
Za takvu mu treba malo vise od "12 vrsnih kasika brasna".
[ Vasastajić @ 23.10.2011. 18:31 ] @
I?
Šta bi?
Jesu li ti "ispale"?
Na tvom mestu ja bi o'ma počeo palačinke da pravim,a to bi ostavio mojoj "Sosi"...
...dok sam bio mali tu špeciju je izvanredno pravila moja baba,a meni je uvek bilo nejasno kako se napravi ta rupa u sredini za fil...
...da bi mi ona odgovorila:"pa lepo,stavim jednog miša u sredinu testa,on pojede to malo i onda se ispeče pa nestane".
?!?!
[ berazorica @ 23.10.2011. 18:50 ] @
Ja imam proveren (i danas), stari, dobar recept: 6 jaja, 120 g masti, 190 g brašna i 15 kašika vode. Voda i mast se kuvaju, doda se brašno, umeša, smakne s vatre i jedno po jedno dodaju jaja, cela, neumućena.

U tvom receptu za fil je previše brašna. U moj fil ide litar mleka, 7 jaja, po 7 kašika šećera u žumanca i belanca i 2 kesice vanil-šećera, ali samo 6 kašika brašna vrhom punih. Umućena žumanca sa šećerom i brašnom i malo mleka se zakuvaju u mleko, a čvrst sneg od belanaca (sa šećerom) se umeša u vruć krem od žumanaca, polako varjačom, ne mikserom, da ostane penast i čvrst.



[Ovu poruku je menjao berazorica dana 23.10.2011. u 22:16 GMT+1]



[Ovu poruku je menjao berazorica dana 23.10.2011. u 22:18 GMT+1]
[ Vasastajić @ 23.10.2011. 20:30 ] @
Ma,lako j' tebi ka' si MAJSTOR,pa mo'š kako 'oćeš...
...mene interesuje šta je ovaj "naš" mučenik uradio...

PS.

E, jesi "sadista" sa ovim slikama...
[ berazorica @ 23.10.2011. 21:45 ] @
Citat:
Vasastajić:
E, jesi "sadista" sa ovim slikama...


Izvini, znam da ovo nije gastronomski forum, ali takva je tema. Inače, za "sadizam" imam i moćnijih slika, ali - to nije tema.
[ Vasastajić @ 23.10.2011. 22:15 ] @
Ma nema veze što nije gastronomski forum,ali je zato MAD-forum,a "princezke" su ti "LOOODE" !
Tačno si ih okačila gde treba...
[ mrkii @ 25.10.2011. 18:39 ] @
Citat:
I?
Šta bi?
Jesu li ti "ispale"?
Na tvom mestu ja bi o'ma počeo palačinke da pravim,a to bi ostavio mojoj "Sosi"...

Evo napravili tek danas.
I nisam bas zadovoljan :(
Testo za krofnice ispalo previse retko pa su krofnice kao pljeskavice :)
Aj nema veze za oblik ali i druga tura bila malo nepecena, sheet :)
Krem takodje nije nesto ispao, po meni nedovoljno sladak i vidi se da nije to to.

Sve u svemu, menjam recept pa novi pokusaj sa recimo berazorica receptom.
Gledam recetp i nije mi jasno kako samo 7 kasika secera. U onom receptu ide 12 pa mi nije bilo slatko.
Znam da princes krofne ne treba da budu baaas slatke ali ipak...

Inace, palacinke pravim obavezno po par puta nedeljno i one mi idu od ruke.
[ berazorica @ 26.10.2011. 10:46 ] @
PO sedam punih kasika secera - 7 u belanca, 7 u zumanca + vanilin secer + prah secer odozgo.
A za fil 6 bas punih kasika brasna, "vrhom punih".