|
[ a1200 @ 02.11.2011. 12:10 ] @
| Citat: Američkoj porodici oduzeto dete zbog sendviča
Američki lanac supermarketa Sejfvej je danas saopštio da neće tužiti jedan bračni par čije je hapšenje u Honoluluu na Havajima zbog neplaćenog sendviča navelo socijalne radnike da im nakratko oduzmu dvogodišnju ćerku.
Sve su platili samo su na sendvič zaboravili
Slučaj iz supermarketa u Honoluluu izazvao je brojne osude u SAD, a dete je posle 18 sati vraćeno roditeljima.
Portparolka Sjefveja rekla je Asošijeted presu da Sejfvej neće tužiti Marsina Leščinskog i njegovu suprugu Nikol, koja je u trenutku hapšenja prošle nedelje bila u 30. nedelji trudnoće.
Nikol (28), nekadašnja pripadnica američkog ratnog vazduhoplovstva, sa suprugom i malom ćerkom Zofijom je bila u kupovini, i za to vreme je jela sendvič, pri čemu je, kako tvrdi, čuvala njegovu ambalažu sa cenom, kako bi kasnije platila.
Ali, kada su došli na kasu sa namirnicama u vrednosti od 50 dolara, bračni par je zaboravio na taj sendvič. Čuvari su ih ispitivali i odveli na sprat u upravu supermarketa. Par je očekivao da će im biti očitana bukvica, naplaćen sendvič, posle čega će biti pušteni. Ali, kako je rekla Nikol, menadžeri nisu hteli da dozvole da se sve završi na plaćanju.
Četiri sata kasnije došla je policija, bračnom paru su pročitana njihova prava i stavljene lisice, a žena iz socijalne službe za staranje o deci došla je po dvogodišnju devojčicu. Trudna Nikol je potom izgubila pribranost i u jednom trenutku dobila napad povraćanja. Bračni par je posle pretresa pušten uz kauciju od 50 dolara.
Dete, koje se nikad nije razdvajalo od Nikol i Marsina, vraćeno je roditeljima 18 sati kasnije. Predsednik lanca supermarketa nazvao je juče telefonom Nikol i, prema rečima portparola, "izvinio joj se zbog onog što je prošla".
Kako je u Sejfveju rečeno, pozivanje policije je rutinska procedura u slučaju krađe u prodavnici, ali nije bilo predviđeno da će posledica biti - razdvajanje roditelja od deteta. U policiji je rečeno da je pozivanje socijalnog radnika takođe rutinska procedura u slučaju kada dete prisustvuje hapšenju oba roditelja.
Nikol je u međuvremenu izjavila da je njoj i njenom mužu rečeno da ne smeju da kroče u Sejfvej sledećih godinu dana. Portparol kompanije tvrdi da ne zna ko je to mogao da im kaže, ali da Sejfej ovoj porodici - ponovo želi dobrodošlicu. Sejfej će, dodao je portparol, ispitati na koji način se menadžeri i zaposleni u kompaniji obučavaju "pošto se u ovom slučaju nije postupalo na podesan način".
http://www.vesti-online.com/Ve...ici-oduzeto-dete-zbog-sendvica
Propisi su propisi?!
S' jedne strane ljudi vishe nece da pokusaju nekom da pomognu da ih ovaj potencijalno ne bi posle tuzio za pokrivanje medicinskih troskova, usled pruzanja "nestrucne pomoci" i posledica koje ja takva pomoc napravila, nece da stanu kad zgaze dete, niti cak da ga zaobidju dok lezi i umire na ulici... a s' druge strane birokratski dronovi nemaju nikakvu trunku covecnosti niti prisebnosti da sagledaju problem i reshe ga na najbezbolniji nacin, bez trauma po, u ovom slucaju, dete od 2 godine i trudnicu.
Stvarno, dokle je svet stigao... Da li postoji neki propis za covecnost, neka mera u ponasanju...
|
[ Odin D. @ 02.11.2011. 12:41 ] @
I treba tako.
Sta oni ima da jedu po prodavnici artikle?
Uvijek mi se smuci kad vidim tako da zderu i piju po prodavnici i onda polupojedene stvari muljaju tamo na kasi da plate.
Sta je sledece: kupice nosu pa ce da seru po prodavnici, i brisu dupe toalet papirom pa ce to da nose na kasu da plate....
Previse demokratije i popustanja stimulise neke primate da se vracaju u poluzivotinjski i zivotinjski stadijum "socijalnog" ponasanja.
Batina je iz raja izasla.
[ Isak666 @ 02.11.2011. 12:51 ] @
Odvojiti dvogodisnje dete od roditelja po prvi put ovako na silu i to gde je majka trudna je najblaze receno idiotizam.
Ajd' panduri ili ovi volovi iz obezbedjenja, ali jedan socijalni radnik vec bi trebao da zna svoj posao.
[ Shadowed @ 02.11.2011. 13:18 ] @
Preterano je sto su ih hapsili itd. kao i sto je proslo 18h ali ako su ih vec uhapsili, sta je trebalo da rade sa detetom? Da ga ostave tu? Kazu joj da ide kuci? Odvedu je kuci i ostave samu?
[ mrkii @ 02.11.2011. 13:25 ] @
Mislim da tu socijalni radnik nije kriv.
Njegov posao je prosto bio da se pobrine za dete koje niko nije imao da cuva, jer je policija uhapsila oba roditelja.
Nije socijalni radnik mogao da spreci policiju da radi svoj posao, tj. da hapsi.
E sad, pitanje je da treba hapsiti ljude za ovakve stvari.
Na prvi pogled izgleda malo suludo, ali je cinjenica da je bilo kradje. Mozda i nije toliko lose da se lopovi privedu makar na kratko kao sto je i bio slucaj.
Dete je "kolateralna steta", ali nije razlog da se zbog prisutva deteta ne primenjuje zakon.
Aj sledeci put u kradju da vodimo decu i bole nas.
Kada sam posle pocetnog soka nakon procitane vesti malo razmislio shvatio sam da je sve ispalo kako i treba - propisi su propisi.
[ Isak666 @ 02.11.2011. 13:27 ] @
Valjda kao socijalni radnik ima mogucnost da skrene paznju da se to sto rade moze lose odraziti na njenog "klijenta", kad su je vec sacekali da dodje.
Na stranu apsurdnost privodjena zbog jednog neplacenog artikla.
Ceo koncept jeste sa dobrom namerom zamisljen i cilja na mame na methu u akciji, ali ako vec policija nije sposobna da iznijansira situaciju, onda bar osoba kojoj je to posao bi trebala.
Ipak, kazna se moze ispisati i na licu mesta.
[ mrkii @ 02.11.2011. 13:38 ] @
Citat: Valjda kao socijalni radnik ima mogucnost da skrene paznju da se to sto rade moze lose odraziti na njenog "klijenta"
Verovatno ne moze jer u organizovanoj drzavi u kakvoj i ti zivis se zna ko radi koji posao, a posao policije je da hapsi lopove a socijalne sluzbe da e pobrine za decu u procepu.
Citat: ali ako vec policija nije sposobna da iznijansira situaciju
U organizovanoj drzavi posao policije je da uhapsi lopova a posao sudstva je da iznijansira situaciju.
Citat: Ipak, kazna se moze ispisati i na licu mesta.
Policija ove organizovane drzave je uradila ono sto pise u zakonu a to ocigledno nije naplata kazne vec privodjenje lopova.
Citat: Par je očekivao da će im biti očitana bukvica, naplaćen sendvič, posle čega će biti pušteni.
Ovi su ocigledno mislili da zive u Srbiji :)
Najvaznije po meni u ovoj vesti je da nigde ne pise da ce roditelji tuziti nekog sto je siguran znak da je sve bilo po zakonu. Propisi su propisi. a ako propisi nisu dobri treba ih promeniti, ali o tome u organizovanoj drzavi ne odlucuje ni policajac ni socijalni radnik.
[ Odin D. @ 02.11.2011. 13:43 ] @
Evo htjedoh da napisem bas ovo sto je @mrkii napisao.
Sav smisao propisa je da se doslovno sprovode, a ne slobodno tumace prema necijem nahodjenju - inace bi bili apsolutno besmisleni i beskorisni, pa i stetni.
[ llux @ 02.11.2011. 13:51 ] @
[ Isak666 @ 02.11.2011. 13:53 ] @
Upravo, a uloga socijalnog radnika je da stiti interese deteta (u ovom slucaju), a ne da izigrava hotel za nezbrinute.
U nekim situacijama, po zakonu socijalni radnik je taj koji vrsi razgovor sa detetom, a ne policija, nije njegov poziv bas tako pasivan kao sto predstavljate.
Kao sto iznosi svoje misljenje tokom nekih sudjenja, tako ima pravo i da skrene paznju tokom hapsenja sta je interes njegovog klijenta.
[ a1200 @ 02.11.2011. 13:57 ] @
Citat: Kao sto iznosi svoje misljenje tokom nekih sudjenja, tako ima pravo i da skrene tokom hapsenja sta je interes njegovog klijenta.
Zamisli sta bi se dogodilo da oba roditelja nisu odmah uhapsena zbog ovog teskog zlocina. Pa svet bi stao! :)
Mislim, cekali su policiju 4 sata, zena je trudna - priznaju "zlocin" (iako su lepo rekli da je u pitanju greska, jer su nosili sa sobom omote - ali zele da plate kaznu i stetu, priznaju tu gresku), dakle policija je na licu mesta mogla da sacini zapisnik sve sa svedocima. Mogla je da uhapsi muza na licu mesta, a zeni da poziv da se pojavi sutra u stanici. Pravda bi bila zadovoljena, ali bi zato dete, i nerodjena beba pretrpeli mnogo manje shoka...
[ boki78 @ 02.11.2011. 14:41 ] @
Propisi su propisi ali se oni mogu promeniti na više načina a da se ne izgubi suština, ovde je u pitanju jedan totalno pogrešan način za primenu zakona a a1200 je lepo napisao kako bi se moglo postupiti. Takođe uloga socijalnog radnika ne sme da bude tako pasivna u ovom slučaju i tu se u potpunosti slažem sa Isak666.
@Odin. D
Imaš vrlo zanimljiva razmišljanja pa imam jedno pitanje za tebe ali iskreno da odgovoriš. Naime čovek je ubio i silovao 100 žena, zapalio vrtić sa decom unutra, policija ga pronalazi i kreće da ga privodi, On ne pruža nikakav otpor i po zakonu policija ne sme da ga pipne niti da ga povredi, sud će mu izreći adekvatnu kaznu. Da li se slažeš sa ovim ili bi ti ipak malo "želeo" da ga policija prevaspita pre suda i da zapamti svaki dan boravka u pritvoru? Samo pazi propisi su propisi...
[ Ivan Dimkovic @ 02.11.2011. 14:46 ] @
Ne mogu da pricam u ime Odina D., ali zeleti da policija krsi svoja ovlascenja i bije osobe koji ne pruza otpor pri hapsenju je zelja za teroristickom drzavom.
Mozes zeleti da takvog zlotvora ziguju svaki dan u zatvoru ili da ga rulja spali pre nego sto policija dodje do njega, mada nista od toga nije preterano pametno iz drugih razloga, ali svako ima pravo na svoje misljenje - za zigovanje u zatvoru manje-vise, ali rulje koje lincuju svakako ugrozavaju civilizovani drzavni poredak.
Ali ako zelis da policija odlucuje da moze da prebija nekog ko po njihovom PS-u i, jos vaznije, zakonu ne moze dobiti batine je nista drugo nego zelja da drzavi das odresene ruke da terorise gradjane. Mozda ce ti biti toplo oko srca ako zaista malo isprebijaju nekog ko je silovao 500 dece, sta znam, ali ti svakako nece biti toplo oko srca ako greskom upadnu u tvoj stan misleci da si TI taj pedofil i malo ti olome rebra i onesposobe bubrege.
[ mmix @ 02.11.2011. 14:48 ] @
Ma gomila filozofa iz fotelje i laznih moralista.
Sta vas boli ona stvar dal je neko otvorio sendvic i pojeo ga u supermarketu ako market to dozvoljava a sendvic bude placen? Mnogo je vas gazio taj komunizam pa vas pustio sa lanca pa mislite da je bas na vama posle smrti komunizma zapalo da drugima pridikujete sta je kulturno ili ne. Ima ovaj narod poslovicu i za vas, u se i u svoje kljuse.
[ Odin D. @ 02.11.2011. 15:05 ] @
Citat: boki78:
@Odin. D
Imaš vrlo zanimljiva razmišljanja pa imam jedno pitanje za tebe ali iskreno da odgovoriš. Naime čovek je ubio i silovao 100 žena, zapalio vrtić sa decom unutra, policija ga pronalazi i kreće da ga privodi, On ne pruža nikakav otpor i po zakonu policija ne sme da ga pipne niti da ga povredi, sud će mu izreći adekvatnu kaznu. Da li se slažeš sa ovim ili bi ti ipak malo "želeo" da ga policija prevaspita pre suda i da zapamti svaki dan boravka u pritvoru? Samo pazi propisi su propisi...
Ja sam da policija radi tacno onako kako je zakonom predvidjeno - niti da privodjenom "otezava" niti da mu "olaksava", bez obzira na okolnosti i da li on sa sobom vodio u pljacku dijete, babu, invalida....
Policija treba da privodi kako zakon nalaze, i da postupi po unapred definisanoj proceduri.
Ako negdje u zakonu pise da lopovi sa malom djecom imaju poseban tretman - onda neka ih tako posebno tretiraju.
A ko ne pise, a treba - onda neka prvo ture tu stavku u zakon, pa neka ih onda posebno tretiraju.
Jbes zakon koji svako moze da iskrivljuje i prilagodjava prema svom misljenju.
Takav odnos prema zakonu je uzrok najvecih korupcija, mahinacija i propadanja pravosudnog sistema.
Nemam nista protiv da se "interesi djece prilikom privodjenja njihovih staratelja uslijed hapsenja zbog kriminalnih radnji" obrade u zakonu kao poseban slucaj - a dok se to ne unese u zakon, zelim da policija radi onako kako trenutno pise u zakonu.
[ boki78 @ 02.11.2011. 15:17 ] @
@Ivan Dimkovic
Totalno si me pogrešno skapirao, ja nisam rekao da želim da to policija uradi, naprotiv, ja sam samo pretpostavio da bi Odin. D to želeo na osnovu njegovih prethodnih postova a upravo sam to naveo kao primer jer bi se kosilo sa zakonom za koji se Odin. D opet zalaže.
@Odin. D
Ako je to tvoj iskren odgovor, onda izvini što sam pogrešno procenio tvoj stav u vezi te hipotetičke situacije. Ali opet moraš da razumeš da se primena zakona i ispunjavanje njegove svrhe moglo postići i na način koji je spomenuo a1200, u takvoj situaciji trudna majka i njeno dete bi bili izloženi daleko manjem stresu a opet bi bračni par svakako zapamtio grešku i ne verujem da bi je ponovio.
[ Isak666 @ 02.11.2011. 15:18 ] @
Odine, ovde je dete zadrzano nakon pustanja roditelja iz pritvora.
Dete je celu noc bilo odvojeno od roditelja.
Preko idiotluka privodjena osoba zbog neplacanja jednog artikla, koje je dete pojelo, pored placene robe u vrednosti od 50 dolara i mogu preci.
Tu poziciju policije razumem, mada poziciju supermarketa ne.
Ali socijalnog radnika ne razumem nikako i ja bih, kao otac koji bi bio u takvoj situaciji, se pobrinuo da on plati za to.
[ MyWay @ 02.11.2011. 15:49 ] @
Citat: Odin D.:Policija treba da privodi kako zakon nalaze, i da postupi po unapred definisanoj proceduri. Zanima me kako zakon nalaže i šta unapred definiše procedura u slučaju krađe predmeta vrednosti 1.5-2 USD? Da li je obavezno policijsko zadržavanje i osumnjičenog i pomagača u izvršenju krivičnog dela protipravnog prisvajanja sendviča?
U Srbiji se određuje policijski pritvor osumnjičenog u tri slučaja:
- da postoji opasnost da osumnjičeni napusti zemlju
- da postoji opasnost uticanja na svedoke
- da postoji opasnost da se krivično delo ponovo
Obzirom da su navedeni razlozi logični, cenim da nisu naša izmišljotina, već da i policija u US ima slične propise.
Dakle ili su akteri morončine koje treba hitno udaljiti iz službe, ili su se bojali da je treća varijanta u pitanju - da će ponoviti krivično delo prisvajanja sendviča, koliko već u vreme večere. Procenite sami :-)
[ mrkii @ 02.11.2011. 15:56 ] @
Citat: Zanima me kako zakon nalaže i šta unapred definiše procedura u slučaju krađe predmeta vrednosti 1.5-2 USD? Da li je obavezno policijsko zadržavanje i osumnjičenog i pomagača u izvršenju krivičnog dela protipravnog prisvajanja sendviča?
U Srbiji se određuje policijski pritvor osumnjičenog u tri slučaja:
- da postoji opasnost da osumnjičeni napusti zemlju
- da postoji opasnost uticanja na svedoke
- da postoji opasnost da se krivično delo ponovo
Obzirom da su navedeni razlozi logični, cenim da nisu naša izmišljotina, već da i policija u US ima slične propise.
Dakle ili su akteri morončine koje treba hitno udaljiti iz službe, ili su se bojali da je treća varijanta u pitanju - da će ponoviti krivično delo prisvajanja sendviča, koliko već u vreme večere. Procenite sami :-)
Pricamo o dogadjaju iz USA, zemlje u kojoj te tuze ako pogledas nekog popreko.
Ako je ovde prekrsen zakon roditeji mogu da tuze drzavu za milione.
Kako se ovde ne pominje tuzba, ili je sve po zakonu ili novinari nisu obavili posao kako treba.
[ Odin D. @ 02.11.2011. 16:50 ] @
Vi pogresno izjednacujete "privodjenje" sa "kaznom".
Privodjenje nije nikakvo kaznjavanje niti je njih neko privodio da bi ih time kaznio.
Privodjonje je procedura kojom se pocinilac krivicnog djela lisi slobode dok se od nadleznih organa ne utvrdi sta dalje sa njime raditi.
Ako u US zakonu stoji da se za kradju u prodavnici u vrednosti od 1.5$ osoba ne smije zadrzavati, privoditi ili lisavati slobode onda ok, ja sam u krivu, a vi ste u pravu. Samo sto ja mislim da takvo nesto ne pise u US zakonima, pa ce biti da sam ipak ja u pravu.
Zasto je doslo do tolikog zadrzavanja njih ili djeteta, ja ne znam - ali moze biti milion razloga, i besmisleno je spekulisati dok se ne znaju konkretne cinjenice.
Uostalom, moguce je i da je nadlezni kljucar otisao da kupi burek, pa u medjuvremenu zaboravio da bi trebao pustiti nekog iz pritvora, pa se sjetio tek sutradan - i sta sad, ocete li da lincujete covjeka samo zato sto je smetnuo "sitnicu" sa uma, pa ljudi smo, svakom se desi da ponekad nesto zaboravi, necemo se sad drzati zakona i procedure za nesavjesno vrsenje duznosti ko pijan plota, i on je samo covjek, bio gladan, otisao po burek, zaboravio.... a i ima malu djecu kod kuce, nema smisla da se kaznjava, ko ce onda dojiti djecu blablabla tralalala trla baba lan da joj prodje dan.....
[ Isak666 @ 02.11.2011. 16:55 ] @
Odine, moguce da pisemo o dve razlicite teme.
Nije problem zadrzavanje roditelja zbog optuzbe za kradju, nego zadrzavanje deteta nakon pustanja roditelja na slobodu.
Citat: After being booked, the couple was released on $100 bail. They were taken back to Safeway to collect their grocieries and walked home.
Of the night without their daughter, the distraught mom recalled, “We basically stared at each other all night. We woke up at the crack of dawn and called.” Zofia was allowed to come home after 18-hours.
http://www.imperfectparent.com...way-for-5-sandwich-speaks-out/
Svaki ima razlicit nivo tolerancije, a kod mene bi odvajanje moje trudne supruge i dvogodisnjeg deteta od strane drzave dok smo na slobodi bilo previse.
[ Odin D. @ 02.11.2011. 17:24 ] @
Citat: Isak666: Nije problem zadrzavanje roditelja zbog optuzbe za kradju, nego zadrzavanje deteta nakon pustanja roditelja na slobodu.
Socijalna sluzba ima tempo rada. Nije neko mogao odvesti dijete "samo tako". Moralo je to proci kroz neki zapisnik, zavesti se u neki dosije ko, sta, kako, kada, zbog cega i na osnovu cega, neko je to morao potpisati, pecatirati i u sistem ubaciti, pa da bi se dijete pustilo nakon sto je oduzeto ne moze samo neko otvoriti vrata i reci mu "ajd' pali kuci"... Mora se opet ispostovati procedura - ko, sta, kako, kada, zbog cega i na osnovu cega se otpusta dijete iz socijalne sluzbe, a za to je sigurno potrebno sacekati pismeni izvjestaj iz policije, pismeno misljenje i obrazlozenje odgovarajucih sluzbenika iz socijalnog itd...
Uostalom, mozda je bilo vece, pa sta sad ocekujes - da neko citavu noc radi zato sto mama nije ponjela plisanu zivotinju da dijete ima sa sobom?!
Da se to desilo npr. u Srbiji trebalo bi im 3 mjeseca da dobiju dijete natrag, tako da ja smatram da je oduzimanje i vracanje djeteta u roku od 18 sati izuzetan brzinski poduhvat doticne socijalne sluzbe.
[ vladd @ 02.11.2011. 17:44 ] @
Da se to desilo u Srbiji, policija ne bi ni dosla ako vrednost sendvica nije 15000 dinara, a predlozila bi menadzerima supermarketa da podnesu prijavu sa dokazima(recimo snimak kamere).
Ako bi neko insistirao i slagao da je steta veca, platio bi angazman policije, pa neka se izmotava.
Jedino sto u celoj prici smeta, osim mozda patoloske "iritiranosti" managera, koji su insistirali na pozivanju policije je i reakcija policije da uopste posalju patrolu..njima je bas booooring..
Poz
[ Odin D. @ 02.11.2011. 17:45 ] @
A i ovaj naslov:
Citat: Propisi su propisi - socijalna sluzba privremeno oduzela dete zbog sendvica
Zar ne mislite da bi bolje bilo nesto kao:
Citat: Trudnoj majci nemocno i uplakano dijete brutalno otrgnuto od sise, zato sto je od gladi iznemogla trudnica pozeljela da pojede sendvic
[ ventura @ 02.11.2011. 17:48 ] @
Extraordinary claims require extraordinary evidence.
Pošto je sama priča po sebi vrlo neverovatna na osnovu argumenata koje je prezentovala samo jedna strana, ipak cenim da tu ima nekih detalja koji nisu spomenuti u novinama...
[ Isak666 @ 02.11.2011. 17:53 ] @
Doticni lanac supermarketa je uputio javno izvinjenje i zali zbog nesretnih okolnosti, navodeci iste info kao i roditelji o dogadjaju.
Nego, zapenili ljudi zbog sitnice, sta je to visoka trudnoca, sta jo to dvogodisnje dete.
Treba malo da se opuste i tako.
[ Odin D. @ 02.11.2011. 17:54 ] @
@Ventura
Slazem se sasvim.
Shoplifting nije nesto sto se vidja jednom u 10 godina pa da se osoblje zbuni i pogubi.
To se desava vise puta dnevno u svakoj prodavnici i sasvim sam siguran da do ovoga nije doslo tek tako: "Mi jeli sendvich ko sto i svi jedu, a samo nama oteli dijete i samo mi u pritvor...."
How yes no.
[ Odin D. @ 02.11.2011. 17:57 ] @
Citat: Isak666: Doticni lanac supermarketa je uputio javno izvinjenje i zali zbog nesretnih okolnosti, navodeci iste info kao i roditelji o dogadjaju.
Izvinio se zbog reklame i imidza.
Nikom ne treba imidz supermarketa koji "otima djecu", pa cak i da je potpuno neosnovan.
Biznis je jedno, novine su drugo, raja je deseto.
[ Isak666 @ 02.11.2011. 17:57 ] @
Pa ako si ispratio temu, poziv socijalnom radniku je standardna procedura pri hapsenju oba roditelja.
Lanac supermarketa je uputio javno izvinjenje, navodeci iste info kao i roditelji.
E sad, par likova na forumu cene da mora biti jos neka 3ABEPA tu.
Hm, kome verovati...
Sta je po tebi moguca verzija, zasto je dete bilo odvojeno od roditelja koji su bili na slobodi?
Mozda su se bunili i hteli da plate, kao i ostalih 50 dolara ili neki slican prestup?
[ Odin D. @ 02.11.2011. 18:06 ] @
Citat: Isak666: Sta je po tebi moguca verzija, zasto je dete bilo odvojeno od roditelja koji su bili na slobodi?
Opisao sam ti gore. 18 sati za oduzimanje i vracanje djeteta smatram vrlo brzom procedurom.
Mozda bi nam ti mogao pomoci i navesti nam u kojoj zemlji se to desava brze?
Znatno bi pomoglo i da nam objasnis kakva je procedura, i narocito papirologija koju treba ispostovati u takvim radnjama.
[ Isak666 @ 02.11.2011. 18:15 ] @
Rado, ali mi procedura prilikom odvodjenja dece nakon hapsenja roditelja zbog neplacenog sendvica nisu poznati.
Samo, nisam te pitao za deo posle, nego deo pre, koji si sam pomenuo
Citat: To se desava vise puta dnevno u svakoj prodavnici i sasvim sam siguran da do ovoga nije doslo tek tako: "Mi jeli sendvich ko sto i svi jedu, a samo nama oteli dijete i samo mi u pritvor...."
[ Odin D. @ 02.11.2011. 18:30 ] @
Citat: Isak666: Rado, ali mi procedura prilikom odvodjenja dece nakon hapsenja roditelja zbog neplacenog sendvica nisu poznati.
Ne postoji nikakva specijalna procedura za neplaceni sendvic, ti bi valjda trebao da znas.
Postoji procedura za oduzimanje djece kad roditelji iz bilo kog razloga zaglave pritvor, privodjenje, zatvor...
Pa nam slobodno mozes opisati proceduru za opsti slucaj oduzimanja i vracanja djece.
[ Isak666 @ 02.11.2011. 18:45 ] @
lol
Nisu mi poznate detalji procedure americkog Child Protective Services-a, jer to meni nije ni bitno, obzirom da je svakom socijalnom radniku interes deteta na prvom mestu i do toga nije trebalo ni da dodje i u najgoroj varijanti je trebao da bude priveden jedan roditelj, a da trudnica moze otici sa detetom kuci.
Ionako su optuzbe odbacene, a drzava je potrosila par stotina dolara jer se isto tako nekom menadzeru u Safeway digao racku da sporovodi pravdu za 2x5 dolara pored vec placenih 50, nezeleci da pusti da se naknadno plati i insistirajuci na tuzbi.
Genijalno.
Mozemo li sad cuti sta se to stvarno desilo pre hapsenja?
[ Odin D. @ 02.11.2011. 19:08 ] @
Citat: Isak666:obzirom da je svakom socijalnom radniku interes deteta na prvom mestu
Jedan od interesa djeteta u modernom drustvu je da dijete ne odrasta u porodici pljackasa koje ce ga voditi u svoje pljackaske akcije.
Socijalni radnik koji je pozvan po pozivu milicije koja je privela/uhapsila roditelje zbog kradje sigurno ne moze letimicnim pogledom ocjeniti o kakvim se roditeljima radi. Roditelji su privedeni, zakon kaze da mala djeca ne treba da borave u zatvoru sa roditeljima nego brigu o njima privremeno preuzima odgovarajuca socijalna sluzba.
Socijalni radnik se mozda uopste nije nista tu ni pitao, policija ga pozvala, rekla mu: "Mi pritvaramo roditelje, pobrini se za dijete" i to je njegov posao u tom trenutku.
Uradio je ono sto mora da uradi u tom trenutku i sto mu je posao. Popunio formulare, napisao izvjestaj i blablabla.
Kad se saga sa budalama u policiji zavrsila, potrebno je takodje ispostovati proceduru vracanja djeteta: ne mogu roditelji samo doci na vrata socijalnog i reci: "Daj dijete!". Socijalni radnici mogu vratiti dijete na osnovu odredjenih papira koje moraju dobiti od policije/suda ili bilo koga drugog ko je nadlezan za to. Otkud on zna da roditelji nisu pobjegli iz zatvora i dosli po dijete?!
Sve to traje.
Ja ti kazem, raspitaj se koliko traje uzimanje djeteta natrag, koji papiri, cije misljenje i cija saglasnost su sve potrebni, pa ces onda vidjeti da je 18 sati vrlo brzo.
Citat: Isak666: Nisu mi poznate detalji procedure americkog Child Protective Services-a, jer to meni nije ni bitno,
Znaci, nije bitno sta kaze zakon, bitno je da li je to u skladu samo sa tvojim ocekivanjima?! Sta mislis kad bi svi imali takav stan - da li bi zakona uopste i bilo?
Citat: Isak666: l u najgoroj varijanti je trebao da bude priveden jedan roditelj
Moderno drustvo ne poznaje institut "preuzimanja tudje krivice."
Citat: Isak666: a da trudnica moze otici sa detetom kuci.
Moderno drustvo ne poznaje institut "oslobadanje od odgovornosti zbog trudnoce".
Citat: Isak666:tako nekom menadzeru u Safeway digao racku da sporovodi pravdu za 2x5 dolara pored vec placenih 50,
Probaj ti da budes menadzer u US prodavnici koji ce oprastati pljacke zvaka, pa ces vidjeti koliko ces ostati na poslu.
[ Isak666 @ 02.11.2011. 19:47 ] @
Pa kontam da je isto tako jedan menadzer imao filmove o pljackasima koji krecu u svoje pohode sa stomakom do zuba, malim detetom i punim kolicima placene robe.
Menadzer modernog drustva.
E sad, optuzbe su povucene, dete je vraceno, Safeway ce popiti verovatno neki minus u kasi neki period dok ljude ne prodje ljutnja.
Jedino ce ostati par bukaca -sto po forumima, sto po prodavnicama sa zvucnim titulama koje im pokrivaju slabija primanja- nezadovoljni sto nisu uspeli da nauce pameti nekog zbog 2x5 dolara.
Verovatno nikad nisu imali dete od dve godine pored sebe, niti zenu tako trudnu da moze lako ostati bez tog deteta, samo u tom slucaju zauvek, pa im 18 sati izgleda kao da su dobro prosli, a 10 dolara vredno toga.
Btw necemo cuti sta se zaista desilo pre hapsenja, ipak?
[ Odin D. @ 02.11.2011. 20:10 ] @
^ Vidi, mozemo da pricamo o zakonima, proceduri i sl.
Ali nemam namjeru da raspredam o patetici.
If you love your child so much, then don't fukcing eat sandwiches that you'll forget to pay or you have no intention to pay.
It's that simple.
U suprotnom mogu i ja da navalim na pricu o bezosjecajnim roditeljima koji su spremni da im djete provede dan-dva u mracnom i vlaznom Oliver Twist domu zbog pisljivog sendvica.
[ StORM48 @ 02.11.2011. 20:14 ] @
Citat: Isak666: ...u najgoroj varijanti je trebao da bude priveden jedan roditelj, a da trudnica moze otici sa detetom kuci.
Ovo sam i ja hteo da pitam, čitajući danas vest.
Ajmo zakon po strani - ok, po zakonu je izvedeno privođenje bla, bla... ali po kojoj to logici mogu da privedu oba roditelja zbog jednog sendviča? Šta ono kao - dobacivali su se sendvičem dok su ga žvakali po supermarketu?
Samo prisustvo drugog roditelja ne može biti protumačeno kao saučesništvo, ni po jednom pravu, koliko je meni poznato. Da je drugačije, prilikom svake saobraćajke bi bili uhapšeni i svi putnici u kolima. Ili (još luđe) u autobusu, ako je majstor malo nagazio i pokosio autobusku stanicu sa sve ljudima koji čekaju bus.
Helou - verz d lodžik?
Pozdrav
[ a1200 @ 02.11.2011. 21:31 ] @
Citat: nezadovoljni sto nisu uspeli da nauce pameti nekog zbog 2x5 dolara.
Zapravo 2 x 2.5$... ukupno nesto oko 5$ - a platili su racun od oko 50$ i imali su omote koje su cuvali da bi platili i sendvice, ali su zaboravili da ih predaju...
Zena i njen muz su pojeli po sendvic, zato su oboje uhapseni...
[ Odin D. @ 03.11.2011. 00:03 ] @
Citat: a1200:Zena i njen muz su pojeli po sendvic, zato su oboje uhapseni...
Ne zato sto su pojeli, nego zato sto nisu platili.
Iznosenje neplacene robe iz prodavnice se smatra kradjom bez obzira da li je iznio u dzepu ili u stomaku.
Tako bi svaki lopov kad ga uhvate mogao da kaze da je "zaboravio" da plati, i onda ga oni opomenu, dozvole mu da naknadno plati i onda mu se jos izvinu sto su ga maltretirali i sve u redu.
Najvazniji izvor americkog prava je precedentno pravo, tj. pozivaju se na presude i postupke u slicnim slucajevima.
Kod njih je izuzetno vazno da se drze odredjenih principa, jer ako jednom popuste onda moraju svima.
Ako bi sud pustio jednog takvog "zaboravnog" lopova, onda bi svi mogli da kradu, i da se u svojoj odbrani s pravom pozivaju na "zaboravnost" i onaj slucaj kad je sud pustio nekog zbog zaboravnosti.
Takvo ponasanje se u njihovom drustvu i kulturi proteze dalje od suda ka ostalim sferema interakcije sistema sa pojedincima.
Da biste mogli smisleno lupati o necemu, morate prvo znati o cemu se radi.
[ a1200 @ 03.11.2011. 01:35 ] @
Tako je Odine, sve je zavrsheno tacno kako treba... mislim, nema problema... zar ne... glupo je sada lupati. Cenim da ce biti isto tako expeditivni i u slucaju bankara koji su pokrali piramidalnim shemama ko zna koliko i uveli svet u novu finansjisku krizu - mislim kad se ta pravila, principi i propisi strogo postuju, zbog precedentnog prava. Izmedju ostalog, zato je ona bankarska gnjida bila "pritvorena" u svom apartmanu na Manhattan-u do kraja procesa (i osude)... a ne u zatvoru, a zavio je milione u crno... dok su saradnici prosli nekaznjeno - a znali su za piramidalnu shemu - zavivshi svoje kliente u crno (cekaj, pa niko od tih saradnika nije osudjen, niti platio kaznu - niti je u zatvoru, zanimljivo - kakvu to poruku daje?). Moglo je tako nesto i u ovom slucaju od 5$ da se primeni, ono, do izricanja presuda za taj nadasve tezak zlocin... ono barem da se odlozi za jedan dan, napravi izjava i tako to.
Nego, niko ne spori da se zakon mora postovati - spori nacin na koji je to odradjeno, a koji nije uzimao u obzir potencijalnu stetu koju pravi totalno neduznim licima, detetu od 2 godine, i bebi koja tek treba da bude rodjena. Postoji vishe nacina na koji je to moglo pametnije da se uradi, a da se ne krshi "precedentno" pravo niti salje pogresna poruka... ali dobro, bitno je lupati kako je sve ok - na kraju krajeva, sto se muciti da odradis nesto na tezi nacin, mislim nije ti ni iz dzepa ni u dzep... najbolje ako to moze da se zavrshi sa sto manje dokumentacije, o posledicama - koga briga. Propisi su propisi...
Mislim, sto bi ti npr. izvlacio nekog iz zapaljenog automobila... kad ovaj sutra potencijalno moze da te tuzi da si mu povredio kicmu nestrucnim spasavanjem na svoju ruku, pa da onda placas medicinske racune do kraja zivota. Zar ne? Glupo je, ima ko ce o tome da se brine i kakava je procedura - boze moj ako izgori dok nadlezni stignu... jer propisi su propisi...
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 03.11.2011. u 04:34 GMT+1]
[ Lalemajstormoler @ 03.11.2011. 01:45 ] @
Citat: Odin D.: Ne postoji nikakva specijalna procedura za neplaceni sendvic, ti bi valjda trebao da znas.
Postoji procedura za oduzimanje djece kad roditelji iz bilo kog razloga zaglave pritvor, privodjenje, zatvor...
Pa nam slobodno mozes opisati proceduru za opsti slucaj oduzimanja i vracanja djece. Ma neka si im rekao, trebao ih je istrazni sudija svo cetvoro u samicu , pod istragu jedno mesec dana, dok se ne opamete, da ne kradu vise sendvice, niti da ih jedu usput do kase.Ponesite od kuce cvaraka i kis. kupusa, pa jedite u Hipermarketima, bice vam jeftinije.,a Odine, el tako ?
[ Odin D. @ 03.11.2011. 08:05 ] @
Nije tako. Trebalo je bas onako kako je uradjeno.
@a1200
A nafta?
Zaboravio si naftu! Neduzne civile u Koreji, Hirosimi i Nagasakiju i robove iz Afrike.
Opustio si se skroz, ne znam sta ti je...
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 08:51 ] @
@Odin D.
Ako se desilo u USA onda mora da je sve u redu, pa valjda oni tamo znaju šta rade. Da se to desilo na primer u Iranu, to bi već bila druga priča.
[ Odin D. @ 03.11.2011. 09:17 ] @
Ama nema tamo da mos' da krades pa sve da guras sestoro blizanaca u kolicima i sve i da te uboga starica srcani bolesnik gura na porodjajnom stolu kroz samoposlugu. To je takva zemlja i gotovo.
A vi se lozite na domace "obicaje" i patetiku, evo imate odlicnu temu za vase umovanje koju je postavio ventura:
http://www.elitemadzone.org/p2983993
pa tamo raspalite o ubogim lopovima i prevarantima i pokusajte da dokucite zasto oni mlate batinom po nama, a ne mi po njima.
Sigurno zato sto smo mi pametniji i znamo bolje od njih kako se pravi drzava.
Citat: Da se to desilo na primer u Iranu, to bi već bila druga priča.
Tako je. Da baba ima onu stvar bila bi djed.
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 09:36 ] @
Citat: Odin D.: Tako je. Da baba ima onu stvar bila bi djed.
Da li si napisao ovu otrcanu frazu kako bi prikrio svoje licemerstvo ili jednostavno ne umeš da se izražavaš drugačije?
Pogledao sam Venturinu temu, ti se savršeno uklapaš u grupu ljudi koji podržavaju penzionera falsifikatora. Oni znaju da su penzioneri jadni i po automatizmu ih podržavaju, a ti znaš da je USA u pravu i isto tako je po automatizmu podržavaš. Licemeri ste i jedni i drugi i ne razmišljate puno, zato Srbija i jeste tu gde jeste.
[ Odin D. @ 03.11.2011. 10:00 ] @
Citat: Lazar-I: Licemeri ste i jedni i drugi i ne razmišljate puno, zato Srbija i jeste tu gde jeste.
Ne, Srbija je tu gdje jeste zbog licimura koji "razmisljaju" puno, a ne rade nista.
Ima Srbija sasvim dovoljno "umnjaka" i "filozofa" koji po citav dan dumaju o svemu i svacemu sto se u svijetu zbiva, i svakom kroje kapu, sve znaju najbolje, svacije greske i mane vide, za svakog imaju poneku kap mokrace da se na njega popisaju, i sve to sjedeci i ne radeci nista iz bajne zemlje Srbije. Tako da ja Srbiji sigurno nisam potreban kao jos jedan "mudrac" tog usmjerenja i kalibra. Nema kafane u Srbiji koja nema bar 5-6 takvih redovnih mudraca i 30-tak prolaznih, isto kao i fudbalskih selektora i teniskih strucnjaka.
Pa vi bi trebali pisati pamflete i prodavati im Amerikancima, da im objasnite kako policija treba da postupa sa gradjanima, jer eto oni jadni ne znaju.
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 10:14 ] @
Citat: Odin D.: Tako da ja Srbiji sigurno nisam potreban kao jos jedan "mudrac" tog usmjerenja i kalibra.
Ti si otišao korak dalje, ti čak i ne ideš do kafane, svoju mudrost širiš preko Interneta iz svoje sobe. Cela tvoja mudrost, kao i kod kafanskih mudraca, se svodi na ponavljanje istih fraza i nekritičku podršku uvek istoj strani.
Citat: Pa vi bi trebali pisati pamflete i prodavati im Amerikancima, da im objasnite kako policija treba da postupa sa gradjanima, jer eto oni jadni ne znaju.
Mislim da znaju, a ovo je vest baš zbog toga što se takve stvari ne dešavaju. Sad, ako neko podržava takav jedan presedan onda on ima problem jer nije u stanju da razlikuje stvari. Srbija je puna takvih ljudi, jednima su uvek krivi Amerikanici, durgima su Amerikanci uvek u pravu, nekima su penzioneri uvek jadni, bez obzira da li sami štamapju novačanice ili su bili žrtva prevare...
[ DrFill2Good @ 03.11.2011. 10:19 ] @
Citat: Odin D.: Tako da ja Srbiji sigurno nisam potreban kao jos jedan "mudrac" tog usmjerenja i kalibra. Nema kafane u Srbiji koja nema bar 5-6 takvih redovnih mudraca i 30-tak prolaznih, isto kao i fudbalskih selektora i teniskih strucnjaka.
Mozda onda da probas ovde, sigurno bi im tvoja pomoc bila dragocena.
Citat: Portparol kompanije tvrdi da ne zna ko je to mogao da im kaže, ali da Sejfej ovoj porodici - ponovo želi dobrodošlicu. Sejfej će, dodao je portparol, ispitati na koji način se menadžeri i zaposleni u kompaniji obučavaju "pošto se u ovom slučaju nije postupalo na podesan način".
[ Odin D. @ 03.11.2011. 11:10 ] @
Vi uopste nemate pojma o cemu ja pricam.
Ja uopste ne raspravljam o tome da li neko ko je zaboravo platiti sendvic zasluzuje u "ljudskom" smislu da bude priveden i da mu djecu odvede socijalno na xx sati.
Mene uopste ne interesuje metafizicko i filozofsko glediste kosmicke pravde po tom pitanju.
Ja govorim o tome kako jedan konkretan nesavrsen sistem u jednom konkretnom nesavrsenom ljudskom drustvu jedino moze da funkcionise - a to je tako da se zakoni i procedure sprovode tacno onako kako je tim sistemom propisano, inace ce taj sistem zavrsiti kao sto je u Srbiji, Kolumbiji i Venecueli.
To je mnogo veca steta i nesreca po citav narod, nego sto neko dvoje "zaboravnih" budu privedeni par sati i dijete im provede u socijalnom jedan dan.
Vi ne mozete da uvidite vaznost striktnog postovanja zakona i procedura, niti mozete da sagledate posljedice odstupanja za koje se zalazete.
Taj vas odnos prema zakonu vodi u korupciju i raspad pravosudnog sistema, jer vi mislite da je to sitnica i da to tako moze da funkcionise i da cete takve stvari uvijek moci drzati pod kontrolom. Ali to se nigdje u svijetu jos nije pokazalo kao moguce. Zna se kuda vodi taj put.
Nista na ovom svijetu nije savrseno, i sve ima svoje negativne nuspojave ali za koje se ljudi sloze da ih je potrebno istrpiti i podnositi zarad veceg dobra koje se ocekuje od pozitivne strane toga.
Sve ima svoju cijenu. Vi to ne razumijete. Vi ste ko' neka djeca. Bunch of tree-hugging hippies, sto bi reko Cartman.
Svijet tako ne funkcionise. Policajci imaju pendreke. Sta mislite zbog cega i zbog koga? Ako mislite da ih nose zbog casnih sestara onda gledate previse porno filmova.
[ mrkii @ 03.11.2011. 11:28 ] @
Odine, pusti ih molim te, vidis da ne vredi.
I kada procitas kako razmislja veliki broj ljudi, i to na sajtu kao sto je ES, kada imas u vidu sta pisu ljudi koji spadaju u skroman broj onih koji imaju internet i svakako su obrazovani iznad drzavnog proseka, onda mozes samo da se zapitas ima li nade za nas. Odgovor je da nema.
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 12:28 ] @
Citat: Odin D.
Prosle godine negdje pred bozic sam putovao vozom preko granice. Sa mnom u kupeu je bila neka mladez, neki momak i djevojka, koji su se vracali u Srbiju iz Madjarske.
Negdje oko 2 nocu smo bili na granici, Kelebija.
Usao neki zadrigli neobrijani carinik cija pojava podsjeca na lopovskog pripadnika neke od paravojnih formacija s pocetka devedesetih.
I pronadje kod one djevojke neku masinicu za rucno pravljenje cestitki, nesto u fazonu jednokratne razbibrige za tinejdzere, velicine omanje kutije keksa, pretpostavljam nesto u sta se stavi parce papira i nekih sljokica i onda se to valjda nekako pritisne ili sta i onda se te sljokice zaljepe za papir i ti onda ti kao imas neku rucno pravljenju cestitku da njome odusevljavas senilnu baku i njene prijateljice.
Onako na prvi pogled, izgleda kao nesto na sta ne vredi potrositi ni 5 evra.
I osorio onaj podrigli dzak govana na njih da se radi, pajz'sad, ni manje ni vise nego o INDUSTRIJSKOJ MASINI namjenjenoj INDUSTRIJSKOJ PROIZVODNJI te poceo pretiti nekim suludim novcanim kaznama i oduzimanju robe zbog POKUSAJA SVERCA INDUSTRIJSKE MASINE, dok se ona cura nije rasplakala sto je njega dodatno motivisalo da nastavi sa pretnjama...
Zao mi je sto nemam neke slike toga da vidite kako izgleda ta "industrijska masina" koja neupucenom posmatracu izgleda kao neka od onih plasticnih igrackica zivopisnih boja sa cvjeticima za malu djecu sto glumi npr. peglu, fen, sporet i sl...
Sav nastup tih "organa" carine i psihoza koju stvaraju tim nastupom mi je stvorilo utisak kao da se nalazim u nekom vozu za Sibir tamo negdje iz Staljinovog vremena.
Zalosno, zalosno....
Zakon je zakon, a ti Odine ovako o čoveku. Samo je pokušavao pošteno da zaradi za svoj hleb, kao i njegov kolega iz USA. Kada pustite jednog krijumčara da prošvercuje mašinu, pa makar ona na prvi pogled izgledala kao da ne vredi ni 5 evra (što je više od 5$ koliko su koštali sendviči), otvorili ste Pandorinu kutiju. Dobili bismo državu kao što su Venecuela ili Kolumbija.
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 12:30 ] @
Citat: mrkii: I kada procitas kako razmislja veliki broj ljudi, i to na sajtu kao sto je ES
Ajd' dokle više ljudi umišljaju da ako se učlane na ES da su nešto posebno. Bilo ko može da se učani i da piše svašta na MadZone! Ovo mi liči na rečenicu iz filma Tito i ja: "... Sram Vas bilo Kengure, ... i to sad kad smo nadomak Kumrovca, takoreći nadomak Njegove kuće" :)
[ mrkii @ 03.11.2011. 12:53 ] @
Citat: Ajd' dokle više ljudi umišljaju da ako se učlane na ES da su nešto posebno. Bilo ko može da se učani i da piše svašta na MadZone! Ovo mi liči na rečenicu iz filma Tito i ja: "... Sram Vas bilo Kengure, ... i to sad kad smo nadomak Kumrovca, takoreći nadomak Njegove kuće" :)
Siguran sam da je na ES clanstvo u proseku daleko obrazovanije od prosecnog internet korisnika u Srbiji, da ne pricamo o prosecnom gradjaninu Srbije.
Sto se tice EM, obrati paznju na broj poruka clanova i videces da uglavnom imaju prilican broj poruka sto ukazuje da ucestvuju i na drugim forumima ES a ne samo na EM.
[ Odin D. @ 03.11.2011. 12:55 ] @
Citat: Lazar-I: Zakon je zakon, a ti Odine ovako o čoveku. Samo je pokušavao pošteno da zaradi za svoj hleb, kao i njegov kolega iz USA. Kada pustite jednog krijumčara da prošvercuje mašinu, pa makar ona na prvi pogled izgledala kao da ne vredi ni 5 evra (što je više od 5$ koliko su koštali sendviči), otvorili ste Pandorinu kutiju. Dobili bismo državu kao što su Venecuela ili Kolumbija.
Glup i neprimjeren primjer, posto oni nisu svercovali industrijsku masinu, a on je pokusao da ih zaejbe da bi mu oni tutnuli 10-20 evra da ih ostavi na miru.
To je upravo suprotno onome o cemu ja pricam.
A vi sad pricajte kako ubogi carinik ima malu djecu kojima je samo htjeo da kupi sendvic jer su bila gladna, te da ga ne treba zbog toga kazniti....
I napisite veliki naslov u novinama: "Dobio otkaz samo zato jer je htio da nahrani djecu", pa ih ponesite u WC i svrsavajte po njima.
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 13:58 ] @
@mrkii
U pravu si, članovi ES jesu u proseku obrazovaniji, ipak zasmetalo mi je što to ističeš. Poznajem veliki broj ljudi koji ističu svoje obrazovanje a sposobnosti su im ispod proseka. Lično sam čuo od jedne osobe da je ona završila fakultet da ne bi morala da radi :), tako da kad neko to navede kao argument odmah dobijam signal da tu nešto nije u redu. Koliko samo obrazovanih ljudi ovde a ne umeju ni da podese latinicu kako treba u Windowsu, a trebalo bi da su IT stručnjaci.
@Odin D.
Zamisli, meni se desila obrnuta situacija, kasirka mi je vratila manji kusur! Da li je trebalo da pozovem menadžera supermarketa i da tražim da pozove policiju? Kasirki koja se izvinila sam rekao da je sve u redu i da se to dešava. Ubeđen sam i da mi nije namerno vratila manji kusur. Što se tiče krađe sendviča, ja nisam bio na mestu događaja, kao ni ti, ali zar takav jedan scenario ne bi bio normalan, ako su informacije o događaju koje imamo tačne?
Verujem da je carinik hteo da uzme mito od te devojke koja je švercovala "industrijsku mašinu", ali pokušaću da sledim tvoju logiku:
Ako je carinik hteo da uzme 10-20e, znači da je vrednost mašine morala da bude veća, inače devojka ne bi plakala i jednostavno bi odmah predala mašinu cariniku kao jednu bezvrednu stvar. U tekstu o cariniku nisi napisao da je carinik uzeo mito, što znači da je možda samo vršio svoju dužnost. Devojka iz voza nije bila trudna, tako da je carinik svojim delovanjem uticao samo na jednu osobu, dok su menadžer, policajac i socijalni radnik ugrozili i nerođenu bebu. Pored svega toga ti podržavaš policajca a pljuješ carinika.
[ 3way @ 03.11.2011. 14:04 ] @
Citat: Lazar-I: Ubeđen sam i da mi nije namerno vratila manji kusur.
To ti mislis.
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 14:15 ] @
@3way
Mislim, verovatno zato što ja ne bih vratio manji kusur, zato što mi je delovala iskreno i zato što mi se pre više godina desilo da je čovek u menjačnici pogrešio za nekih 1000e, dao mi je više novca nego što je trebalo. Tako da se takve greške zaista nekad dešavaju slučajno.
[ 3way @ 03.11.2011. 14:36 ] @
ponekad.
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 14:55 ] @
@3way
Molim te samo mi objasni zašto si podebljao prefiks po u reči ponekad.
[ Odin D. @ 03.11.2011. 15:26 ] @
Lazare, ti ne shvatas sustinski smisao procedura, propisa i zakona.
Ako se ti vozis putem i vidis podignutu rampu preko pruge, da li ti zelis da to znaci:
1) Put je slobodan, nema voza koji nailazi prugom, mozete proci.
ili
2) Voz mozda nailazi prugom, ali rampa je ipak podignuta jer je neko zastao ispred pruge da zaveze pertle, pa sluzbenik zeleznice nije spustio rampu da ga ne bi udario rampom po glavi.
U slucaju da u tom trenutku autobus nije nailazio na prugu, a da je sluzbenik spustio rampu, u novinama bi pisalo:
"Razbio covjeku glavu jer je zastao da veze pertlu".
U slucaju da je u tom momentu nailazio autobus na prugu, a sluzbenik nije bio spustio rampu i voz pocistio autobus, u novinama bi pisalo:
"Zbog pertli poslao 65 ljudi u smrt."
I takvi kao ti bi se lozili i u jednom i u drugom slucaju na patetiku iz naslova.
Posao sluzbenika je da spusta rampu kad voz nailazi i da je podize kad voz ne prolazi.
Odgovornost za razbijenu glavu je na onome ko zastajkuje ispod rampe da veze pertle.
Posao obezbedjenja je da prijavi one koji iznose robu iz prodavnice neplacenu.
Posao policije je da privede one koji su uhvaceni u kradji.
Posao sudija je da izricu mjere za te slucajeve.
Posao socijalnog radnika je da zbrine djecu za koju roditelji u nekom momentu (kao sto je privodjenje u policiju) ne mogu da brinu.
Odgovornost za kradju je na onome ko kradju vrsi. Odgovornost za posljedice zaboravnosti je na onome ko jede sendvic i zaboravlja da placa.
Ne mogu sluzbenik obezbedjenja, policajac i socijalni radnik da vode brigu o necijoj "zaboravnosti".
Dakle, njima nije oduzeto dijete jer su pojeli sendvic, nego jer su privedeni u policiju, a kad si priveden u policiju zbog bilo cega (bilo to ubistvo ili neplacen sendvic) socijalno ce preuzeti djecu jer ti ne mozes da se brines o djeci u pritvoru niti je to predvidjeno.
Isto tako ce ti biti oduzeto dijete i ako tresnes sa bicikla i padnes u komu, ali ne zato sto si pao sa bicikla, nego zbog nemogucnosti da se brines o djetetu jer si u komi, mada bi novine pisale "Oteli mu dijete jer ne zna da vozi biciklo".
Ako se svakom ostavlja mogucnost da procjenjuje u svemu, onda je sve obesmisljeno, nista ne bi bilo sigurno i niusta se covjek ne bi mogao pouzdati.
Ko je uopste menadzer neke prodavnice da on procjenjuje da li treba ili ne treba da poziva policiju u slucaju kradje u prodavnici?! Je li on policajac ili sudija?
Ko je uopste menadzer neke prodavnice da on procjenjuje da li je neko "zaboravio" da plati ili ne? Je li on psihijatar?
Neka svako radi svoj posao, a onaj koji zbog toga ima problema neka ukljuci svoj mozak i sve ce biti ok.
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 15:30 ] @
Odine, a ko si ti da procenjuješ da li je mašina industrijska ili nije? :)
[ 3way @ 03.11.2011. 15:55 ] @
Citat: Lazar-I:
Molim te samo mi objasni zašto si podebljao prefiks po u reči ponekad.
Zato sto je nekad cesce od ponekad, pa bi covek mogao da pomisli da se 'slucajno' vracanje pogresnog kusura desava cesce nego sto je to stvarno slucaj.
[ Blue82 @ 03.11.2011. 16:31 ] @
Ovo bas i nema veze sa temom ali govori o apsurdnosti zakona.
Nedavno sam gledao jednu emisiju i u njoj simpaticnu scenu. Ukratko u jednoj prodavnici radnik primeti da kupac krade. (bilo je kasno u noc i on je bio jedini kupac) Primetio je pune dzpove i nastala je jurnjava do izlaznih vrata. Prvi je izasao radnik i uspeo je da zakljuca lopova i pozove policiju. Policajac dolazi, unutra je lopov sa punim dzepovima svega i svacega i tada dolaze do zakljucka da doticnom ne mogu nista, posto za kradju po definiciji, lopov je morao da napusti objekat sa ukradenom stvari. Ovako, uvek moze da kaze da je hteo da plati, samo ga je mrzelo da nosi korpu pa je stavljao u dzepove :)
Coveka pustise i to sve pred kamerama, malo mu zapretili no-no kao detetu i tu je kraj. :)
[ Odin D. @ 03.11.2011. 16:31 ] @
Citat: Lazar-I: Odine, a ko si ti da procenjuješ da li je mašina industrijska ili nije? :)
Radim u industriji i sigurno sam kompetentniji od carinika da procjenim sta je industrijska masina, a sta nije.
Sem toga, u zemlju Sprdiju je drzavljanima iste dozvoljen unos stvari u vrednosti do 100€ bez ikakvih dodatnih dazbina.
To ponasanje carinka je ono sto sta se desava kad se svakome pusti da procjenjuje i prilagodjava pravila kako on misli da treba ili da moze, pa tako dvoje djece sa pijacnom sklopocijom od nekoliko evra budu oznaceni kao sverceri industrijskih masina.
To je posljedica onoga sto vi zagovarate - zaejbi pravila, ajmo se ponasati "ljudski", a sta je "ljudski" stoji ti u potpisu @3way-a:
Citat: If there's one thing you can say about Mankind
There's nothing kind about man
[ mulaz @ 03.11.2011. 16:34 ] @
Bolje pitanje je, kad bi neko od vas pojeo sendvic, i ne bi hteo da plati, da li bi rekli posle da niste hteli da platite, ili da ste zaboravili da platite?
I opet ostaje pitanje, kako su se ti roditelji ponasali, kad jih je neko iz obezbedjenja odveo do managera. Mozda su se bunili, drali, pretili,... ko zna sta se dogodilo, opet imamo pricu samo sa jedne strane... a svi znamo kako se tzv. 'white trash' ljudi ponasaju.
Sto se mene tice, jede se tek kad se plati, nije to restoran!
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 16:50 ] @
Odgovor na pitanje šta je trebalo uraditi dao je a1200 još na prvoj strani.
Citat: dakle policija je na licu mesta mogla da sacini zapisnik sve sa svedocima. Mogla je da uhapsi muza na licu mesta, a zeni da poziv da se pojavi sutra u stanici. Pravda bi bila zadovoljena, ali bi zato dete, i nerodjena beba pretrpeli mnogo manje shoka...
@Odin
Sudeći po porukama sa ES ti si stručnjak za elektroniku, da li to znači da je ta mašina imala i elektronskih komponenti? Izgleda da se ipak radi o ozbiljnom uređaju.
Citat: Odin D.: Sem toga, u zemlju Sprdiju je drzavljanima iste dozvoljen unos stvari u vrednosti do 100€ bez ikakvih dodatnih dazbina.
Mislim da isti iznos važi i za Srbiju.
@3way
Hvala ti na objašnjenju, nikad ne bih shvatio iz onako kriptične poruke. Pomislio sam da si pronašao neku nepostojeću gramatičku grešku. Mislim da ljudi pri izboru da li će upotrebiti ' ponekad' ili 'nekad' kreću od toga šta bi oni uradili u toj situaciji.
[ Odin D. @ 03.11.2011. 17:53 ] @
Citat: Lazar-I: Odgovor na pitanje šta je trebalo uraditi dao je a1200 još na prvoj strani.
Citat: Mogla je da uhapsi muza na licu mesta, a zeni da poziv da se pojavi sutra u stanici.
To tako moze u banana republikama.
Vec sam ti objasnio: da baba ima onu stvar - bila bi djed.
Kad nam ti to nadjes u kom to americkom zakonu pise da "kad su muz i zena osumnjaceni za pljacku - onda se muz zadrzava, a zena pusta kuci uz poziv sutradan", onda pricaj sta bi moglo - kad bi moglo.
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 19:10 ] @
Citat: Odin D. Kad nam ti to nadjes u kom to americkom zakonu pise da "kad su muz i zena osumnjaceni za pljacku - onda se muz zadrzava, a zena pusta kuci uz poziv sutradan", onda pricaj sta bi moglo - kad bi moglo.
Hoću, evo idem odmah u biblioteku da tražim američki zakon. Nije mi potreban nikakav zakon da bih zaključio da se grupa kretena ili loših ljudi slučajem našla na jednom mestu. Dešava se to, problem je u ljudima kao ti koji ne mogu da vide da postoji problem jer su idealizovali jedan sistem. Ako je zakon takav da u nekim situacijama nanosi više štete nego koristi treba ga korigovati.
Citat: DrFill2Good:
Mozda onda da probas ovde, sigurno bi im tvoja pomoc bila dragocena.
Citat:
Citat:
Portparol kompanije tvrdi da ne zna ko je to mogao da im kaže, ali da Sejfej ovoj porodici - ponovo želi dobrodošlicu. Sejfej će, dodao je portparol, ispitati na koji način se menadžeri i zaposleni u kompaniji obučavaju "pošto se u ovom slučaju nije postupalo na podesan način".
Bilo bi zanimljvo da si odgovorio i na ovo, a i situacija sa carinikom mi nije baš najjasnija, da li je on korumpiran ili je birokrata koji se striktno pridržava pravila? Slab ti je dokaz da tebi mašina ne izgleda kao industrijska, danas je tehnika napredovala, prave te mašine sve manje i manje. Znam da se ti razumeš u mnogo oblasti, počev od reptilijanaca pa sve do elektronike, ali da li postoji i najmanja mogućnost da si se prevario? Možda je trebalo da popričaš o tome sa gospodinom carinikom?
[ DrFill2Good @ 03.11.2011. 20:28 ] @
Citat: U pravu si, članovi ES jesu u proseku obrazovaniji, ipak zasmetalo mi je što to ističeš. Poznajem veliki broj ljudi koji ističu svoje obrazovanje a sposobnosti su im ispod proseka. Lično sam čuo od jedne osobe da je ona završila fakultet da ne bi morala da radi :), tako da kad neko to navede kao argument odmah dobijam signal da tu nešto nije u redu. Koliko samo obrazovanih ljudi ovde a ne umeju ni da podese latinicu kako treba u Windowsu, a trebalo bi da su IT stručnjaci.
Mali offtopic ali kada smo vec dotakli - sta je sa cirilicom na ovom IT forumu?
[ Odin D. @ 03.11.2011. 20:31 ] @
Citat: Lazar-I: Citat: Portparol kompanije tvrdi da ne zna ko je to mogao da im kaže, ali da Sejfej ovoj porodici - ponovo želi dobrodošlicu. Sejfej će, dodao je portparol, ispitati na koji način se menadžeri i zaposleni u kompaniji obučavaju "pošto se u ovom slučaju nije postupalo na podesan način"
Gledaj sinak, sa'ce ciko da ti da primjer, naculi usi i slusaj dobro.
Firma u kojoj radim je isporucila jednom yyy kupcu xx svojih proizvoda u vrednosti koja se mjeri u x miliona evra.
Ipsilonci se nisu pridrzavali uputstva za odrzavanje te su odredjene metalne povrsine cistili nekim solnim rastvorom i tako od onoga sto bi trebala biti sljasteca i za oko prijatna stvar pretvorili u rdjom prosarano gvozdje.
Naravno, Ipsilonci su poceli da kukaju i zahtjevaju da im firma zamjeni to sto su oni zarsali, kukajuci kako to nije njihova greska.
E sad gledaj kako to rade ozbiljni i odrasli ljudi:
- prvo ide pitanje od odgovornog menadzmenta "Da li oni (Ipsilonci) u skorijoj buducnosti namjeravaju da kupuju jos tih masina od nas, i to u kolicini od koje bi zarada premasila nas trosak ako im ovo sad besplatno zamjenimo?"
- odogovor: "Ne. U sledecih 20 godina nije planirano nista takvo, koliko znamo."
- uputstvo kontakt osobi: "Pozdravite Ipsilonce od nas, i uputite ih gdje i po kojoj cijeni mogu da kupe rezervne djelove ako hoce. Sto se nas tice, prica je zavrsena."
Kao sto vidis, kakav ce odgovor ozbiljhi ljudi da daju, zavisi uglavnom od isplativosti i korisnosti. To je slucaj i sa Sejfej menadzmentom, jer da nije tako - odavno bi propali. Njihov imidz koji kreiraju i saopstenja za javnost su takva da vataju ovce na patetiku, porodicne vrednosti, zdrav zivot, dobru zabavu, veselu djecu i sl. - zato sto broj ovaca u ljudskom drustvu preovladjuje i to je ciljna reklamna grupa supermarketa.
Tako to rade ozbiljni ljudi. To ces i ti nauciti jednom kad predjes sa slikovnica i bojanki na stripove, a sa stripova na neku ozbiljniju literaturu.
Citat: Lazar-I: Slab ti je dokaz da tebi mašina ne izgleda kao industrijska, danas je tehnika napredovala, prave te mašine sve manje i manje. Znam da se ti razumeš u mnogo oblasti, počev od reptilijanaca pa sve do elektronike, ali da li postoji i najmanja mogućnost da si se prevario? Možda je trebalo da popričaš o tome sa gospodinom carinikom?
Ne. Da je masina industrijska carinik ne bi sa njima razglabao pola sata nego bi ih izveo napolje, istovario pomocu krana industrijsku masinu sa teretnog vagona, pozvao policiju i pokrenuo krivicni postupak zbog teskog carinskog prekrsaja.
Nema potrebe da ismijavas sam sebe.
Jos nisam cuo za slucaj da je neka industrijska masina prosla neocarinjena granicu zato sto se neka djevojcica rasplakala. Mozda bi ti trebao da popricas sa psihijatrom.
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 21:02 ] @
Citat: Odin D.: To ces i ti nauciti jednom kad predjes sa slikovnica i bojanki na stripove, a sa stripova na neku ozbiljniju literaturu.
Evo, čitam trenutno o Ipsiloncima, a pre toga sam čitao o Reptilijancima, sve je to vrlo ozbiljno.
Citat: Odin D. Mozda bi ti trebao da popricas sa psihijatrom.
A ja mislio da si ti kulturan čovek, ma šalim se nisam to mislio :)
Citat: DrFill2Good: Mali offtopic ali kada smo vec dotakli - sta je sa cirilicom na ovom IT forumu?
Ne verujem da je razlog tehničke prirode. Jedino možda zbog boljeg rangiranja stranica pisanih latinicom kod pretraživača? Loš je to razlog za ukidanje zvaničnog pisma na forumu. Softver foruma je takav da bi neupućeni čovek teško mogao da nasluti da je to forum IT profesionalaca. Vlasnik foruma naravno može da radi šta hoće, a na nama je da to prihvatimo ili da nađemo drugi forum.
[ Odin D. @ 03.11.2011. 21:44 ] @
Citat: Lazar-I:a pre toga sam čitao o Reptilijancima
Zamjenio si me sa nekim. Citaj malo pazljivije. Zna se ko na ovom forumu pise o Reptilijancima, a to nisam ja.
[ Lazar-I @ 03.11.2011. 23:11 ] @
Nisam te zamenio, o Reptilijancima raspravljate ti, Ankalagnon, 3way... O njima sam prvi put čuo od tebe u raspravi o ratu u Libiji, pa sam potražio na Guglu.
Ti reptilijanci su neka intergalakticka imperijalna civilizacija. Imaju tehnologiju da putuju izmedju galaksija. Imaju one lasere, giga-mega blastere, svjetlosne sablje raznih boja i tako to.... Kako mislis da ce ih bojkot novca unistiti? Mislim, vjerovatno da na drugim pokorenim planetama imaju pregrst drugog novca u raznim drugim valutama, sta im se moze desiti kad mi ovdje bojkotujemo novac (ma sta god to znacilo) na ovoj nasoj maloj planetici?
Upravljaju masoni, upravljaju iluminati, upravlja Vatikan, upravljaju Jevreji, upravljaju Reptilijanci, upravlja jos 5-6 drugih vanzemaljskih spodoba, i jos na desetine kojekakvih drugih tajnih drustava, finansijskih lobija, naftnih lobija... i sad jos i ovi bilderbergovci.
I za sve njih je u bezbroj knjiga "nepobitno dokazano" da je sve to istina.
Citat: Odin D.: Sve je to fino, ali kako se dogovaraju sa Reptilijancima? I zasto bi Reptilijanci uopste imali zelju da se s nekim dogovaraju?! A i za njih postoje nista manje "pouzdani" dokazi kao i za ove ostale.
Mislim ono, preletis pola svemira u ko zna kakvoj tehnologiji i onda na nekoj planeti zateknes neke primate, pa se dogovaras sa lokalnim primatima mafijasima oko upravljanja planetom?! WTF?
Eeee, sa kime ja raspravljam, Odine, daj mi broj onog tvog psihijatra, možda mi je stvarno potreban :)
[ DrFill2Good @ 03.11.2011. 23:39 ] @
Odine, ti bi trebao u politiku, tako i politicari pricaju pre izbora o svemu i svacemu a posle izbora sve zaborave. ;)
[ Odin D. @ 03.11.2011. 23:55 ] @
Evo malo da se obrazujete.
Mada, dzaba kad ne kapirate, ali bar da znate definiciju ako vas ko priupita:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Ironija
[ Lazar-I @ 04.11.2011. 07:48 ] @
Znači ipak si pisao o Reptilijancima ali u ironičnom tonu? :) Ajd' verovaću ti na reč ali nemoj da misliš da si osoba koja uliva poverenje, jednostavno nemam želju da čitam o tome. Šta god da si tvrdio u raspravi o Reptilijancima mora da je veoma dubokoumno. (Pošto sam saznao definiciju ironije rekoh da pokušam i ja :)
[ Odin D. @ 04.11.2011. 09:01 ] @
Vidi sinak, ako iskopavas necije postove i pokusavas nesto njima dokazati - onda je valjda pametno informisati se o tome sta u njima pise, inace se takav postupak doima kao izuzetna glupost. Kako mislis dokazati ili pokazati sa necim nesto - kad sam ne znas sta je to sto serviras?!
Inace, vidim da marljivo kopas po forumu u cilju proucavanja mog lika i djela. To je dobro i za svaku pohvalu. Bez obzira kakve su ti pocetne namjere, pozitivni uticaj susreta sa tom gradjom te nece mimioci. Samo nastavi tako.
[ Lazar-I @ 04.11.2011. 10:24 ] @
Informisao bih se ali jedan mudar čovek je jednom rekao:
Citat: Odin D. Ne valja mnogo citati. Treba pomalo i raditi. Odnos rada i citanja treba da bude otprilike 9:1 u korist rada.
Ali pri tome treba citati radove odabranih autora, a ne bilo koga.
Dodao bih da ne valja ni mnogo pisati, naročito ako nemaš o čemu.
[ Odin D. @ 04.11.2011. 10:51 ] @
Eto vidis koliko si vec pametniji, a tek dva dana proucavas moje postove!
Svaka cast, samo nastavi!
Ne bi bilo lose da otvoris jednu zasebnu temu "Odinove misli" i da tamo izdvojis i skupis moje bisere mudrosti koji ti zapadnu za oko, tako da ti, a i drugi imate to zgodno na jednom mjestu za svakodnevnu upotrebu u zivotu.
[ Lazar-I @ 04.11.2011. 16:32 ] @
[ Odin D. @ 04.11.2011. 17:12 ] @
Ma vazi, ajde upisi neki...
[ Lazar-I @ 04.11.2011. 18:13 ] @
[ Odin D. @ 04.11.2011. 18:41 ] @
Haha odlicno! - dajde jos neki...
(Nemoj zaboraviti svoj komentar)
[ Lazar-I @ 04.11.2011. 21:01 ] @
Ovo je poslednji koji ja dodajem, a ako hoćeš nakon toga da čitaš svoje bisere pogledaj ovde.
[ Odin D. @ 04.11.2011. 21:38 ] @
Ih pa nije ti neki fazon.
To je za tebe, ti treba da citas. Sto bih ja citao svoje poruke?!
Zar je moguce da od sveg onog preseravanja o bogatoj arhivskoj gradji u mojim postovima nisi uspio sastaviti nista vise od par recenica?
Vidim da si se citavih dan-dva trudio u procesljavanju, ali cini mi se da si slabo sta shvatio. Bitan je kvalitet citanja, a ne kvantitet.
Trebao si da citas polako i sa razumjevanjem, kad procitas jednu recenicu da zatanes, porazmislis, meditiras malo.... a ne samo navrat-nanos da protrcavas kroz tekst bez ikakvog razumjevanja i vatas se samo za KPGS rjeci ko neko djete koje se smije i kad samo cuje da neko izgovori neki bezobrazluk bez ikakvog smisla.
Kako si bio poceo - mnogo vise sam ocekivao od tebe, a sad vidim da sam dzaba investirao vreme u tvoje opamecivanje.
Al' dobro sad, sta je tu je. Bojim se da ces ipak morati krenuti od neke prizemnije literature. Citiranjem mojih postova bez razumjevanja samo pravis budalu od sebe.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|