Citat:
Predrag Supurovic: Postupak se zove ecovanje a za to se koriste jake kiseline, obično fluorovodonična kiselina.
što bi bio naš, prilično loš prevod engleske reči Etching (ečing) a pročitao sam da se koriste kiseline koje nisu baš za kućno "igranje" pošto jedu sve živo (i mrtvo)...
@sasa022: link ka pdf-u ne radi!
@Virked: prvi put čujem da se staklo može emajlirati!!! Peskiranje mi ne odgovara zato što 1. to mora da radi "stručno" lice tj. onaj ko ima opremu i radi to na redovnoj bazi i 2. bojim se da nalepnice koje bi ja nalepio kao zaštita na onom delu stakla koje treba da ostane prozirno ne bi izdržale pritisak vazduha i peska pa ne bi dobio oštru ivicu.
Evo šta sam ja konkretno hteo: imam par reflektora kojima bi hteo da izmenim "obrazac-patern" rasipanja svetla, kupio sam nekoliko rezervnih okruglih stakala prečnika 52mm kao što je u reflektorima i hteo sam da experimentišem tako što bi jedan deo stakla matirao, ne može folija jer se reflektori prilično greju a glupo mi je i da pitam za peskiranje jer kad ljudi vide koliki je to obim posle pomisliće da ih zaje-bava-m... Takođe sam hteo da napravim jedno ogledalo (za kupatilo dakle malo većih dimenzija) za poklon koje bi urkasio po obodu raznim šarama, mislio sam da stavim neku cvećku puzavicu skroz okolo i posle to lakiram radi lakšeg održavanja. Upravo zbog toga što to nije veliki posao ja sam hteo da ga pojednostavim a ovo sredstvo za matiranje je idealno, zalepim dvostrano lepljivu traku koje ravne površine lepi ko blesava, isečem višak, namažem onim sredstvom i za 5-6 minuta sve je gotovo, a i ona stakla za kuhinju iz prvog videa i to je extra ideja... ali ovo ne bi bila crna rupa na karti kad bi imali sve što ima normalan svet...
U svakom slučaju našao sam nekog lika koji nabavlja stvari preko neta pa ću videti da mi on to naruči, predpostavljam da će me ono što na amazonu košta ~ $10 izaći oko 20€ al jeb**a, Srbija je to bato...
Ko ima vremena može pogledati i sledećih nekoliko snimaka sa youtube-ta, sve odlični izumi za raznorazne kućne projekta (i izradu izuzetnih poklona za prijatelje) koji su u americi kao dobar dan, i mogu se kupiti za par dolara u skoro svakoj "knjižari", garant za većinu niste ni čuli:
kružni sekač,
podesivi kružni sekač,
ugaoni sekač,
još par komada na istu foru, pogledajte i ovu mašinu, zove se
Cricut Expression i veoma je zastupljena u americi, ima i drugih varijanti na istu temu, koštaju oko $200-$300 što je sasvim pristojan iznos za ovakav kućni kater i da ih ima kod nas rado bi dao te pare za takav kater... I da ne pominjem dalje, embosing povder, točkići koji perforiraju papir po raznim šarama........
Da napomenem, ovo mi nije posao ali je veoma kreativan i "ispunjavajući" hobi, ako ste nekome nekad poklonili svojih ruku delo koje nemože nigde da se kupi i taj neko se oduševio (što mi se često desi) znaćete o čemu pričam... Bukvalno ideje, koje bi u nekoj normalnoj zemlji bile svakodnevica ovde su nemoguća misija...