[ sasa022 @ 04.11.2011. 20:18 ] @
Citat:
http://www.smedia.rs/vesti/ves...keri-Sutra-rusimo-Fejsbuk.html

http://www.blic.rs/IT/287610/Hakeri-Anonimus-Sutra-rusimo-Fejsbuk

Najpoznatija hakerska grupa na svetu "Anonimus" zapretila je da će sutra srušiti Fejsbuk, najpopularniju društvenu mrežu.
Hakerska grupa "Anonimus" preti da će sutra srušiti Fejsbuk, najpopularniju društvenu mrežu.

Oni su i ranije označili Fejsbuk kao svog neprijatelja, zbog zloupotrebe ličnih podataka svojih korisnika.

Za sada je nejasno da li iza nove pretnje stoji veća grupa hakera ili samo pojedinci, ali već sutra bi trebalo da bude vidljivo da li je pretnja ozbiljna ili je samo reč o upozorenju.

Kako ovo prokomentarisati ???
[ vaske71 @ 04.11.2011. 20:26 ] @
Kao Bravo mozda :-)
[ deki77 @ 04.11.2011. 20:37 ] @
ako treba da se nosi sut posle rusenja..tu sam !
[ mmix @ 04.11.2011. 21:38 ] @
Nema nista od toga, fake opp

http://www.theinquirer.net/inq...s-5th-november-attack-facebook
[ sasa022 @ 04.11.2011. 22:11 ] @
@mmix

Sto kvaris "zabavu" ???
[ Black_eyed @ 05.11.2011. 07:25 ] @
Ala besplatne reklame, danas ima svi od CNN do Pinka da melju ovo, jel srusen - nije srusen...

[ anon70939 @ 11.02.2012. 09:29 ] @
nisu fejsbuk, ali su CIA-u :)

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/306538/Anonimni-oborili-sajt-CIA
[ deki77 @ 11.02.2012. 09:58 ] @
da nije bio dostupan par sati..
[ Aleksandar Đokić @ 11.02.2012. 12:03 ] @
meni nije jasno sta je tacno problem sa tim sajtovima, obore/obrisu neki sajt i sta? nece valjda cia da drzi neke bitne podatke na istom hostingu gde im je sajt :), haha zamislite to
[ Ankalagon the Black @ 11.02.2012. 12:46 ] @
Poenta je da David (mi mali ljudi) može da "dodirne" Golijata (državu i druge korporativne moćnike) na vidljiv način. Sve dok Anonimusi mogu uspešno da urade bilo šta protiv CIA, FBI, WHITE HOUSE, HOLYWOOD-a i slično, to utiče na svest ljudi da resistance is not futile. Mogućnost da ugase sajt CIA nekažnjeno je mnogo značajnija u psihološkom smislu nego krađa podataka ili oštećenje kompjuterskih sistema.

http://www.digitaltrends.com/w...ng-stolen-credit-card-details/

Citat:
Christmas is said to be a time of giving, except that for hacking group Anonymous it appears to involve the use of other people's credit cards. The group, which appears to have recently hacked servers belonging to security think tank Stratfor, is said to be planning to donate around $1 million to various charities in the coming days.

U svakom slučaju Anonimusi su definitivno u stanju da izvedu i mnogo ozbiljnije stvari od defacovanja sajtova i ddos napada.
[ Wajda.W @ 11.02.2012. 13:40 ] @
[ Teratron @ 11.02.2012. 14:01 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: Poenta je da David (mi mali ljudi) može da "dodirne" Golijata (državu i druge korporativne moćnike) na vidljiv način. Sve dok Anonimusi mogu uspešno da urade bilo šta protiv CIA, FBI, WHITE HOUSE, HOLYWOOD-a i slično, to utiče na svest ljudi da resistance is not futile. Mogućnost da ugase sajt CIA nekažnjeno je mnogo značajnija u psihološkom smislu nego krađa podataka ili oštećenje kompjuterskih sistema.

http://www.digitaltrends.com/w...ng-stolen-credit-card-details/

U svakom slučaju Anonimusi su definitivno u stanju da izvedu i mnogo ozbiljnije stvari od defacovanja sajtova i ddos napada.

Dobar komentar
[ Sceka @ 11.02.2012. 14:17 ] @
Citat:
Ankalagon the BlackPoenta je da David (mi mali ljudi) može da "dodirne" Golijata (državu i druge korporativne moćnike) na vidljiv način. Sve dok Anonimusi mogu uspešno da urade bilo šta protiv CIA, FBI, WHITE HOUSE, HOLYWOOD-a i slično, to utiče na svest ljudi da resistance is not futile. Mogućnost da ugase sajt CIA nekažnjeno je mnogo značajnija u psihološkom smislu nego krađa podataka ili oštećenje kompjuterskih sistema.
...

Mislim da to i nije neka poenta (boldovano) jer se to inace u manjoj ili vecoj meri radi svakodnevno na razne nacine. I kad se ne placa TV pretplata je "dodirivanje Golijata" na neki nacin, pa sta? Sta se dobija time ako se u svakom slucaju mora platiti pretplata, ako ne na mostu... I ako na neko vreme ugase sajt CIA pa se opet pojavi za sat, da, nedelju, mesec dana... sta je uradjeno - nista! Samo trajno ostecenje ima nekog smisla. Sad, mozda je glupa analogija, ali... jedino napad na STC je izazvao reakciju i to nevidjenih razmera i posledice toga su i te kako vidljive i dan danas. Sve do tada je bilo manje vise neuspesno i nije diglo celu drzavu u akciju. Tako mislim da je i ovo, samo da su trajno ostetili kompjuterski sistem CIA-e, sto je ipak nemoguce jer je obnovljivo, ili da su ukrali podatke koje bi obelodanili citavom svetu - e, to bi nesto bilo znacajno. Ovako, nikom nista, bilo pa proslo. I to bilo karatko i zaboravljeno za par sati, da ne pricam o danima.

Kad sam pominjao napad na Setski Trgovinski Centar nisam mislio ni na sta drugo nego kao princip nekog delovanja. Naravno, nikako ne pravdam nikakvo nasilje a narocito se gnusam svakog cina koji rezultira smrt bilo koga pod bilo kojim uslovima!

Pozdrav!
[ Ankalagon the Black @ 11.02.2012. 16:04 ] @
Vidi, promena u razmišljanju se ne događa samo usled uticaja nekog velikog događaja. Štaviše, prirodno, ljudi menjaju mišljenje tako što im pristižu informacije iz više izvora. Pročitana knjiga, članak na internetu, komentar nekog člana porodice tokom posete uveče, vest na televiziji... Sve se to gomila u glavi čoveka i kada se dostigne neka kritična granica, čovek praktično, ponekad i neprimetno sada misli drugačije nego pre. Novo razmišljanje je postalo sastavni deo realnosti jer je postalo dovoljno potvrđeno iz životnog iskustva. Ovakve promene, pogotovu ako ih doživi veliki broj ljudi u istom smeru su iste ako ne i jače od promena izazvanih jednim velikim događajem.

Citat:
I kad se ne placa TV pretplata je "dodirivanje Golijata" na neki nacin, pa sta? Sta se dobija time ako se u svakom slucaju mora platiti pretplata, ako ne na mostu...

Nije isto. Upravo iz razloga koje si naveo. Ti možeš da ne platiš pretplatu, ali onda non stop strepiš i živiš u strahu od posledica jer u suštini znaš da si i dalje prepušten sam sebi ako država odluči da te tuži. Drugo, neplaćanje pretplate je revolt zbog niskog životnog standarda. Znači, ekonomskog porekla. Ono što rade Anonimusi je posledica velike želje za slobodom. Prave slobode, koja svima omogućava slobodu govora i pravo da ne budu krivi dok se ne dokaže suprotno. Te dve stvari nisu iste. Ako imaš dovoljno para, jednostavno te nije briga toliko da li plaćaš neku siću za tv pretplatu ili ne. Ali, slobodu moežeš da želiš i ceniš bez obzira na količinu para koju imaš.

Još jedna stvar koja je razlika jeste, da li te neka akcija ili događaj "oslobađaju", da li se osećaš bolje, moćnije, da li bar malo smatraš da tvoje pojedinačne akcije i razmišljanje mogu nešto da promene, da imaju uticaja, bar malo ? Samo po sebi neplaćanje tv pretplate jeste čin revolta ali ne vidim da je nešto što dolazi iz istih motiva kao akcije Anonimusa.

Citat:
Samo trajno ostecenje ima nekog smisla.

Probaj to da sagledaš iz druge perspektive. Trajnog oštećenja nema (naravno da svi ti sajtovi imaju backupe i mogu da se vrate u originalno stanje prilično jednostavno), ali trajne promene u svesti ljudi da je moguće pružiti otpor tiraniji je posle svakog čina i akcije Anonimusa veći. Tu je caka. Nije stvar u destrukciji, već obrnuto, u povećanom osećaju moći da bitka za slobodu može da se dobije. Da je ima smisla uopšte i voditi.

Recimo, da se nije dogodilo Arapsko proleće sumnjam da bi Occupay Wall Street ima intezitet koji je imao. Sada kada je borba zbog neravnopravnosti između bogatih i siromašnih ušla u svest naroda, nema više nazad. OWS jeste da je po svim izgledima propao pokušaj, ali daleko od toga da su ti problemi rešeni. Štaviše, baš zbog OWS-a ti problemi su više u svesti ljudi nego ikad u novijoj prošlosti. Verujem da OWS nije poslednji pokušaj da se nešto uradi po tom pitanju.

Evo snimaka :

CFR Meeting: Zbigniew Brzezinski Fears The Global Awakening

da bi mogao bolje da se razume kontekst u kome je Zbigniew B. rekao šta je rekao u gornjem snimku.

[ Odin D. @ 11.02.2012. 17:43 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: Recimo, da se nije dogodilo Arapsko proleće ....

... koje se desilo uz pomoc Facebooka, koga oni sada oce da ruse...
To su budale koje ne znaju dje glavom udaraju.
Njihova "anonimnost" potice od toga sto u stvari i jesu obicni beznacajni anonimusu u danasnjem svijetu. Sve i da se obnaroduju, nikog ne bi ni bilo briga.
Gomila pubertetlija koji ce, kad im roditelji daju nogu u guzicu kad se priblize 30-tim godinama, doci kod istih tih protiv kojih su se "borili" da traze posao, da bi mogli da placaju struju, vodu, benzin, grijanje, internet, televiziju i ostale "mrske okove trulog svijeta", a koji to nisu kada se oni za njima povode...
[ Teratron @ 11.02.2012. 18:16 ] @
Postujem svacije misljenje i svako ima pravo na isto ali Odine, vi me ponekad zaista iznenadjujete :(
[ Ankalagon the Black @ 11.02.2012. 18:17 ] @
Citat:
Za sada je nejasno da li iza nove pretnje stoji veća grupa hakera ili samo pojedinci, ali već sutra bi trebalo da bude vidljivo da li je pretnja ozbiljna ili je samo reč o upozorenju.

Koliko znam za ovo saopštenje je na prvom mestu sumnjivo da li su ga uopšte postavili pravi Anonimusi ili je u pitanju delo neke druge grupe.

http://news.cnet.com/8301-1785...acebook-is-next-on-january-28/

Citat:
Update, 2:10 p.m. PT: A tweet from the AnonOps Twitter account denies that this video has anything to do with Anonymous: "Again we must say that we will not attack #Facebook! Again the mass media lie."

Kao što se može videti neko pokušava da im zada kontra udarac usmeren prema njihovoj reputaciji.

http://anonops.blogspot.com/

https://twitter.com/#!/anonops

Postoji twitter nalog i blog na kome se mogu videti zvanične vesti Anonimusa. Nije neophodno verovati svakom youtube klipu koji liči da je delo Anonimusa.

Kao na primer ova :

Citat:
Anonymous not only successfully breached into the network of Assad's office, but also managed to steal hundreds of emails including those disclosing details of the president's plans for his highly anticipated interview with ABC's Barbara Walters. The interview took place last December, during the period when Assad was coming under severe criticism for his harsh crackdown on street protesters. Assad's government was accused on multiple occasions of carrying out cold blooded massacres - a charge the president firmly denies.

During his interview with Walters, Assad stated, "no government in the world kills its people, unless it's led by a crazy person," as reported by CBS News.

The emails stolen and published by Anonymous reflects how days before the interview, Assad's advisers were discussing the possible questions Walters may ask.

Ili ova: #Anonymous intercept #FBI and #ScotlandYard phone call in which they discuss efforts against hacking

http://anonops.blogspot.com/20...onymous-intercept-fbi-and.html

Citat:
The conversation covers the tracking of Anonymous and other splinter groups, dates of planned arrests and details of evidence held by police. Anonymous also published an email from the FBI, showing the email addresses of call participants. The FBI confirmed the intercept and said it was hunting those responsible.

Anonimusi su daleko od amaterske grupe hakera koji se igraju rata sa vlastima raznih država. Prema ovome što vidim, veoma su dobro organizovani i disciplinovani. Činjenica da vole da koriste vojnu terminologiju i čuveni i malo čudni slogan EXPECT US, bi mogao čak nekoga da navede na razmišljanje o tome ko su Anonimusi zaista.

http://www.google.com/hostedne...31c83360e9266e2a7de1cf5a59.2d1

Citat:
"CIA Tango down," a member of Anonymous said on @YourAnonNews, a Twitter feed used by the group. "Tango down" is an expression used by the US Special Forces when they have eliminated an enemy.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dog-whistle_politics

Citat:
Dog-whistle politics, also known as the use of code words, is a type of political campaigning or speechmaking which employs coded language that appears to mean one thing to the general population but has a different or more specific meaning for a targeted subgroup of the audience. The term is invariably pejorative, and is used to refer both to messages with an intentional subtext, and those where the existence or intent of a secondary meaning is disputed. The term is an analogy to dog whistles, which are built in such a way that the high-frequency whistle is heard by dogs, but appears silent to human hearing.

[Ovu poruku je menjao Ankalagon the Black dana 11.02.2012. u 19:36 GMT+1]
[ Sceka @ 11.02.2012. 18:54 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: ...Sve se to gomila u glavi čoveka i kada se dostigne neka kritična granica, čovek praktično, ponekad i neprimetno sada misli drugačije nego pre. ...

Naravno, zato se i ulazu enormne sume novca u reklame. To se uci jos u srednjoj skoli jer je dokazana cinjenica koja se potvrdjuje svakodnevno. Ali to su uopstene stvari, zapravo, to je primenjivo na bilo sta od ponavljanja svom detetu dovoljan broj puta dok to ne prihvati kao cinjenicu do, kao sto rekoh, reklame za "telefon za 1 dinar" pa tako imamo neverovatan broj ljudi koji na taj nacin uzme telefon (neverovatan broj!) ali posle nekog vremena uvidi prevaru (telefon ih u stvari kosta vise od duplo, kako god racunao!) medjutim to iskustvo uocavanja prevare ne iskoristi za drugu prevaru koja se nudi nego ponovi gresku. Tako da si u pravu, ali samo nacelno! Problem je u tome sto covek sve klasifikuje po jednostavnom osnovu koji je za normalnog coveka prirodan to je licna korist. Ako misli da ima licne koristi onda prihvata informacije na nacin kao sto kazes. Sto su informacije dalje od neposredne licne koristi normalan covek ih klasifikuje kao manje bitne pa ih tako i koristi. Tako radi i sa informacijama koje spadaju u kategoriju "posredne lisne koristi" u koje spada rusenje tamo nekog sajta. Da li je sajt njemu poznat ili manje poznat ili potpuno nepoznat je daleko manje bitan od poredjenja u globalu kad se na vagu stve, sa jedne strane "telefon za 1 dinar" a sa druge strane "rusenje CIA sajta". Ova druga strana nikako jezicak na vagi ne moze da dovede cak ni u srednji polozaj, koji izjednacava, a kamo li da jezicak prevagne na tu stranu, narocito ako se uzmu u obzir svi aspekti koji prate jednu i drugu stranu. Mislim da su jasni, mislim na aspekte, tako da ne moram da ih navodim, ako treba i to mogu ali me mrzi da kuckam toliko. Kad se na to doda osnova razmisljanja od koje ne moze da se pobegne a to je poredjenje inicijalnih ucesnika u problemu, sa jedne strane firma koja je dobro poznata u okruzenju (i ima odmah neku korist, sutradan ima nov telefon sa velikim ekranom osetljivim na dodir i u trendu je na keca!) a sa druge strane neke nepoznate klince koji se bore za neko bolje sutra koje mozda nece ni docekati. Mislim da je evidentno kako se "obaranje CIA sajta" tretira kod normalnog odraslog coveka u odnosu na svakodnevnicu koja ga okruzuje.

I tako, mrzi me dalje da citiram, analiziram i slicno jer sam u prethodnom postu sve inace rekao pa i ne vidim zasto bih razradjivao to, mada mogu bez problema ali supruga vec dva puta iz dnevne sobe dobacuje da je kafa gotova pa ako analiziram dobijene informacije, analiza pokazuje da mi je u ovom trenutku bitnije pijenje kafe u drustvu voljenog bica nego neizvesnost buducnosti koja je u vidu odgovora na ovo sto pisem koja je, naravno, ipak izvesna ali nedovoljno jaka kao licna korist kad se poredi sa alternativom! :)

Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao Sceka dana 11.02.2012. u 20:13 GMT+1]
[ Odin D. @ 12.02.2012. 00:46 ] @
Citat:
Teratron: Postujem svacije misljenje i svako ima pravo na isto ali Odine, vi me ponekad zaista iznenadjujete :(

Kada bi vi shvatili pravu prirodu ljudskog drustva i civilizacije, shvaticete zasto su sva ta vasa nadanja u vrli novi svijet iluzorna i prema tome zasto ja smatram da je bezefektno talasanje samo gubljenje vremena.

Ne moze se spasiti niti popraviti citavo covjecanstvo, cak ni pola, cak ni desetina. Siroke narodne mase su od same prirode programirane hardverski da budu siroke mase, a siroke mase imaju svoje zakonitosti, a vi mislite da svjetina ustvari ne zeli biti svjetina, nego nesto drugo, samo im neko brani da budu nesto drugo, ili da budu pametniji. To ne moze biti dalje od istine nego sto jeste.
Da se sad na neki volseban nacin citav svijet oslobodi od tih vasih nekih zamisljenih okova, iluzija, vladara iz sjenke, vladara iz zavjese, ovih onih - sve bi to narod nanovo "pozlatio" i uspostavio sve kako je i bilo. Za kratko vreme bi opet neki otisli u sjenku, iza zavjese, tamo-vamo, i gotovo. Ne bi proslo ni pola godine, narod bi se nakon tog "naroodnoslobodilackog" rata okrenuo punjenju guzice i zadovoljavanju najobicnijih strasti za kojima organizam i mozak izgladne nakon duzeg obitavanja oko metafizickih ideja pravde, slobode, oslobodjenja, vise svjesti i ostalih budalastina za koje svjetina misli da padaju sa neba, samo da sklone onoga ko drzi razapet kisobran, pa sprecava da im veliki komad pameti padne s neba sa glavu.
Sjasi Kurta da uzjasi Murta. Oslobodimo se da bi nas opet porobili. To ti je to.
Ko kod palamudi o nekom svjetskom "oslobodjenju" i "progledavanju", a sam se nalazi u tom vrtlogu manipulisane svjetine koju bi da spasava i sve sto i njih zadesava pogadja i njega - to je kao da davljenik oce spasava druge davljenike.
Svi ti "spasioci" i "proroci" ne mogu sami sebe da spasu (sto se vidi iz kolicine kukanja kojim opisuju kako im neko manipulise zivotima, percepcijom i kako njima neko upravlja, tralalala trla baba lan i tako to...), al' eto, kao spasice mene i ostatak covjecanstva svojim mudrovanjem.

Kad bi neko uspio objasniti svjetini kako se postaje pametniji i koliko je potrebno muke za to - oni bi ga istog momenta lincovali, da slucajno nekom ne bi palo na pamet da ih opamecuje.
Kad neko hoce da postane pametniji ne treba mu niko da mu trubi povazdan pored uveta - "ajde se opameti, bice ti bolje".
To je zaludan posao.
Ko hoce da se "oslobodi" i da zivi u nekom drugom svijetu, taj to moze napraviti za 2 minuta bez ikakve pompe i galame, a ovi sto misle da hoce da zive u nekom "boljem svijetu" - cekaju nesto ni sami ne znaju sta i ocekuju iz dana u dan da se desi nesto ni sami ne znaju sta, ali eto "znaju" da ce poslje toga biti pametniji i zivjeti u boljem svijetu.
Nema nista novo pod kapom nebeskom. Ista se ova ploca iznova i iznova vrti vec 50 000 godina, samo se muzicki instrumenti mijenjaju kako se tehnika mijenja, ali pjesma ostaje ista.
[ z21 @ 12.02.2012. 05:46 ] @
U temama o anonimnima obozavam da citam one stare i iskusne vukove koje zivot nije stedeo, i koji kazu: "Vidi bre ova deca uzeli da se igraju hakera. Pa to moze svako, mozemo i mi kad bi smo hteli, i to mnogo bolje, da ih mi udarimo, ne bi ostao kamen na kamenu." . To je mozda tako, ali velika razlika je u volji. Mladi obicno jos uvek imaju nade da ce nesto promeniti na bolje. Jedna poslovica kaze da na mladima svet ostaje. :)

Odine odine, stigle te godine (sala mala, izvini, ali jako se dobro rimuje :) ). Ja mislim da je efekat o kojem diskutuju Sceka i Ankalagon Crni u potpunosti postignut. Polako prelazis iz one kriticne faze "ma ne bre, sve ide savrseno svojim tokom, ovi sto kuju neke tamo teorije zavere nemaju pojma nista neradnici, nemoguce, impossibru" u fazu "pa dobro, mozda to i jeste tako, mozda gomila stvari i ne stima, apsolutna moc kvari apsolutno, ali to mora tako, ne moze drugacije". Sad ostaje samo pitanje vremena i koliko si spreman da trpis i placas dugove.

Inace, kako se sve manipulise reklamiranjem je mnogo siroka tema i to ne treba ovde diskutovati. Ukratko, kompanije dobro znaju da u informatickom dobu moraju dobiti rat informacija protiv konkurenata da bi prezivele, i za to se ne biraju sredstva.

E da, umalo da zaboravim.
Citat:
Odin D.:Nema nista novo pod kapom nebeskom. Ista se ova ploca iznova i iznova vrti vec 50 000 godina, samo se muzicki instrumenti mijenjaju kako se tehnika mijenja, ali pjesma ostaje ista.

Netacno. Ima mnogo toga novog. Recimo internet kao trenutno jedno od najvecih dostignuca covecanstva. Ono da informacija moze proputovati sa jednog kraja planeta na drugi za 100 milisekundi . To se ne moze porediti sa bubnjevima.
[ Sceka @ 12.02.2012. 12:22 ] @
Citat:
z21: ...Netacno. Ima mnogo toga novog. Recimo internet kao trenutno jedno od najvecih dostignuca covecanstva. Ono da informacija moze proputovati sa jednog kraja planeta na drugi za 100 milisekundi . To se ne moze porediti sa bubnjevima.

Samo ovo da prokomentarisem. Kao sto sam naglasio boldovanjem, samo trenutno je jedno od najvecih dostignuca. I to samo u okviru prenosa informacija. Ali ako se poredi, ti je isto toliko znacajno kao i "izmisljotina" zvana telefon u odnosu na kurirske sluzbe koje su konjima donosile vesti i nove informacije. Cak je neuporedivo znacajnije otkrice telefona kad se pomisli da pre njega vest na relaciji od, na primer, 100 kilometara bez telefona podrazumeva ceo dan a sa telefonom istog trenutka! Pardon, sve vreme mislim na telefraf a pisem telefon ali me sada mrzi da ispravljam! Kad se u tom svetlu sada uporedi sta se dobilo - dobijamo cinjenicu da je ipak Internet manje dostignuce jer smo u vreme nastajanja Internet-a vec imali cak i sliku koja se trenutno prenosi sirom sveta, da ne pominjem telefon. O ratovima se nekada pricalo sa zakasnjenjem od po cak i nekoliko godina, vladara su znali po imenu ali nikada nisu bili sigurni da li je ziv a ne malo puta se desilo da se generacije smenjuju ne znajuci kako im vladar izgleda! Pa sad, ispada da je u stvari Internet manje revolucionarna stvar nego telegraf/telefon - sto i jeste tako, samo treba sagledati malo vise informacija i proces zakljucivanja je neminovno na strani neceg drugog a ne Internet-a.

I tako, samo osvrt na to da li je sve stalno isto ili nije. Mislim da jeste isto, odnosno, sve se ponavlja u nekom globalnom smislu napretka, princip je isti ali i nemoguce je da ne bude isti!

Pozdrav!
[ Nedeljko @ 12.02.2012. 12:35 ] @
Dobro, sa internetom porediš druge načine prenosa informacija, a sa čime bi uporedio računar kao spravu koja je u stanju da radi po bilo kom algoritmu? Sa čime bi uporedio laser ili frižider u vreme kada ljudi nisu mogli leti da proizvedu led od vode? Sa čime bi uporedio fotografiju?
[ Nedeljko @ 12.02.2012. 12:54 ] @
Što se teme tiče, sumnjam da se samo jedna grupa 'akera oglašava kao grupa "anonimus".
[ Sceka @ 12.02.2012. 13:07 ] @
Citat:
Nedeljko: Dobro, sa internetom porediš druge načine prenosa informacija, a sa čime bi uporedio računar kao spravu koja je u stanju da radi po bilo kom algoritmu? Sa čime bi uporedio laser ili frižider u vreme kada ljudi nisu mogli leti da proizvedu led od vode? Sa čime bi uporedio fotografiju?

U principu sa svim sto je prethodilo, ma sta da je u pitanju. Prvo se pocelo obicnim racunanjem na prste, malo je davno bilo pa se ne secam tacno da li je pre toga bilo nesto sa kamenčićima ili slicno, pa se preslo na neki vrstu racunjalke da bi mnogo kasnije neko skontao da se elektrika moze koristiti za mnoge stvari a ne samo za osvetljenje. Mislim, sve je podlozno poredjenju po pitanju vremeske distance napretka civilizacije. Covek je pomenuo Internet kao najvece dostignuce a ja se samo osvrnuo da, sto se tice informacija, mislim da je veci pomak i znacajnije bilo pojavljivanje telegrafa jer u tom trenutku skracuje rveme nezamislivo u odnosu na doba kad Internet prakticno nista ne skracuje ali i samo enormno povecava raznolikost upotrebe informacije kao takve!

Pozdrav!
[ Ankalagon the Black @ 12.02.2012. 16:14 ] @
Internet skraćuje nešto veoma bitno, nešto što nikada nije postojalo u istoriji. A to je broj posrednika između neke vesti ili mišljenja i bilo kog drugog čoveka na planeti sa pristupom internetu na nulu. Što znači da se takve informacije mogu prenositi bez ikakve dodatne "obrade" od strane posrednika (novinske agencije na primer). Takođe, naravno omogućava direktnu komunikaciju velikog broja ljudi u isto vreme, bez obzira da li se lično znaju ili ne. Da li je recimo komunikacija kakva je na forumima bila moguća telefonom ili telegrafom?

[ Odin D. @ 12.02.2012. 19:36 ] @
^ Isto tako omogucuje trenutno sirenje lazi, dezinformacija, deluzija, budalastina, izmisljotina, manipulacija i svega ostalog, posto kad ti neko nesto posalje sa drugog kraja svijeta - nemas nacina da provjeris da li je to istinito, ni da li je taj ko ti je to poslao bas onaj za koga se predstavlja. Ako tebi npr. omrazena CIA posalje neku informaciju predstavljajuci se kao naivni zatucani seljak koji se tu "slucajno zatekao sa mobilnim telefonom pa nesto snimio" nemas izbora nego samo da vjerujes ili ne vjerujes, a da znas ili ne znas je nesto sasvim drugo.
I onda ako se ista vijest pojavi podrzana od jos 10, 20, 50, 1000... takvih CIA-seljaka - mozes da manipulises budalastom svjetinom kako god hoces i kako se nikad ranije u istoriji prije interneta nije moglo.

Pfff, sve ima i drugu stranu medalje, pa tako i internet. Evo pogledaj primjer kakve informacije covjek moze dobiti na internetu, pa i povjerovati u njih:

Citat:

Citat:
Zvezdane kapije?

Prirodan fenomen koji se nalazi na desetinama različitih lokacija na planeti Zemlji.
Citat:
Zemljani iz prošlosti pobegli u neku drugu bolju stvarnost?

Pogledaj gornje intervjue prvo ako želiš. Biće jasnije mnogo.
Citat:
Zemljani iz budućnosti koji dolaze da pomognu?

Da. Da pomognu i sebi i nama. Prema Dan-ovom svedočenju ET pate od genetske degradacije koja se manifestuje polineuropatijom, problemima u regulaciji telesne toplote. Njihova rasa izumire. Treba im genetic boost. Nama treba da izbegnemo katastrofu koja je njih zadesila.
Citat:
Vanzemaljci koji nas koriste za svoje ciljeve?

Ništa čudno, i oni imaju svoje motive. Svakom je bitan sopstveni interes.

Sticajem okolnosti, ovo je tvoj tekst sa komsijske teme, pa bolje ilustruje sta hocu da kazem nego da sam odabrao neki drugi.

Znaci, u istom momentu imamo vanzemaljce koji nas iskoristavaju, zemljane koji nas posjecuju iz buducnosti da bi rjesili neke svoje probleme, zvjezdane kapije svuda po planeti... i ti smatras da je u tim datim okolnostima od izuzetnog znacaja sto ce neko da smandralja Facebook na par sati?!
Eto, do cega moze da dovede internet....
[ Sceka @ 12.02.2012. 19:37 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: Internet skraćuje nešto veoma bitno, nešto što nikada nije postojalo u istoriji. A to je broj posrednika između neke vesti ili mišljenja i bilo kog drugog čoveka na planeti sa pristupom internetu na nulu. Što znači da se takve informacije mogu prenositi bez ikakve dodatne "obrade" od strane posrednika (novinske agencije na primer). Takođe, naravno omogućava direktnu komunikaciju velikog broja ljudi u isto vreme, bez obzira da li se lično znaju ili ne. Da li je recimo komunikacija kakva je na forumima bila moguća telefonom ili telegrafom?

Boldovano - ovo je dosta tacno jer se konferencijske telefonske veze koje su bile prisutne pre Interneta ne mogu uzeti u obzir zbog ogranicenja koje to podrazumeva. Ali ono prvo nije bas tako. Telefon je najdirektnija komunikacija i dan danas i to sa potencijalno najmanjom merom kontrole, zvanicno! Dakle, zvanicno niko ne sme da prisluskuje niciji razgovor i to je obuhvaceno zakonom u svim zemljama sveta. Internet kao pojam tek pocinje da se "ozakonjuje" po raznim pitanjima pa tako i po ovom. Ja sam, inace, protiv "ozakonjivanja" Internet-a jer mislim da se time dosta gubi pocetna zamisao koja je fenomenalna, da ne ulazim u to jer je suvise obimno. Sto se tice "obrade" od strane posrednika nije mi bas jasno na sta mislis? Informacija kao takva nikada do sada nije bila toliko izlozena manipulaciji koju joj sada pruza Internet. Expanzija laznih informacija je pocela omasovljivanjem Interneta i sada je na vrlo visokom nivou, kao nikada dosada! Kao sto svako moze da se registruje na forumu i da izjavljuje svakakve gluposti bez ikakvih posledica tako se Internet koristi i za mnogo ozbiljnije stvari a na potpuno isti nacin tretirajuci anonimnost kao pozeljnu ali i kao dobru osnovu za sve zakulisne radnje koje nekome mogu pasti na pamet! To nikada nije moglo, prakticno je do pojave Interneta bilo nemoguce manipulisati informacijom na nacin koji je sada dostupan svakome ko poseduje Internet konekciju. Pre Internet-a su novinari bili skoro jedini koji su javno predocavali informacije ali i bili odgovorni za tacnost i istinitost onoga sto prezentuju. Sada se cak i velike drzavne institucije igraju sa mogucnostima koje nudi Internet i to bez ikakvih posledica, koristeci ga po potrebi. Kad im odgovara - pozivaju se na to da je nesto objavljeno na nekom sajtu. Kada im ne odgovara pozivaju se na to da ta ista informacija nije validna jer se nalazi na Internet sajtu a to nije zvanicno (zvanicno je samo ono sto je ozvaniceno kroz zakone donesene na zakonit nacin...)!!! To ranije nije moglo, novinari su expresno odgovarali za to sto su rekli i snosili posledice za to! Sada je, zahvaljujuci Internet-u sve drugacije, sada se u stvari multiplicirao posrednicki faktor do neslucenih razmera i ne vidi mu se kraj! :) Ako si na to mislio, ako nisi, promasio sam ali nije bitno jer je sve istina. :)

Pozdrav!
[ Ankalagon the Black @ 12.02.2012. 22:45 ] @
Citat:
Dakle, zvanicno niko ne sme da prisluskuje niciji razgovor i to je obuhvaceno zakonom u svim zemljama sveta.

U zakonu tako piše to je tačno. U praksi se to naravno nikad nije poštovalo ni u jednom režimu, bilo da je on tzv. demokratski ili ne. Tajne službe su oduvek prisluškivale kada i koga su htele bez poštovanja ikakve zakonske regulative (osim verovatno neke svoje sopstvene, unutrašnje). Daleko od toga da telefonska linija ima najmanju kontrolu, upravo suprotno, ništa lakše za javnu i tajnu policiju nego da nekome prisluškuju telefon.
Mogu da biraju da li će da postave prisluškivač ili da nateraju telefonsku kompaniju da im omogući pristup. Tu se na stil ne obraća pažnja :)

Citat:
Sto se tice "obrade" od strane posrednika nije mi bas jasno na sta mislis?

Mislim upravo na efekat gluvih telefona :) Na distorziju informacije koja se javlja kada se ona prenosi od usta do usta. Sistemi verovanja i razni motivi individue manje ili više menjaju originalnu informaciju kada je prenose. Posle nekoliko takvih koraka početan informacija može da bude toliko iskrivljena da uopšte i ne liči na onu početnu. Dovoljne su i sasvim male promene, recimo upotreba sinonima, pa da se izgubi originalni smisao.

Citat:
Expanzija laznih informacija je pocela omasovljivanjem Interneta i sada je na vrlo visokom nivou, kao nikada dosada!

Oduvek je bilo tako. Rimske aristokratske porodice su bili pravi umetnici kada su spletke i intrige bile u pitanju, a što je uključivalo naravno i mnogo lažnih informacija plasiranih neprijatelju tj. konkurenciji. Da ne pričamo o hladnom ratu i dva svetska rata, raznim komunističkim, demokratskim i ostalim režimima. Međutim, interesantna je izjava Zbigniew-a Brzezinskog da je danas lakše ubiti milion ljudi nego kontrolisati milion ljudi.

Što bi značilo da sve te dezinformacije funkcionišu slabije nego u prošlosti.

Citat:
Kao sto svako moze da se registruje na forumu i da izjavljuje svakakve gluposti bez ikakvih posledica tako se Internet koristi i za mnogo ozbiljnije stvari a na potpuno isti nacin tretirajuci anonimnost kao pozeljnu ali i kao dobru osnovu za sve zakulisne radnje koje nekome mogu pasti na pamet!

Zato je pitanje edukacije, prave edukacije koja uključuje kritičko razmišljanje od najveće dugoročne važnosti da bi moglo izaći na kraj sa tom gomilom informacija-dezinformacija.

Citat:
To ranije nije moglo, novinari su expresno odgovarali za to sto su rekli i snosili posledice za to!

Rekao bih da su snosili posledice samo ako su pisali protiv vladajućeg režima. A da ako su pisali u korist režima i nije bilo toliko važno da li je baš sve istinito. Ali u principu si u pravu, novinarska profesija je vremenom degradirala i svaki dan je na nekom novom istorijskom minimumu kredibiliteta.

Ovaj Odin je čudo. Ne može bez mene nikako :) Nisam siguran šta ti ustvari hoćeš ali samo da te obavestim da sam u srećnoj vezi i to što me pratiš svuda po forumu mi se čini nekako sumnjivim ponašanjem :) Šta kaže tvoja žena na sve to? Jel i njoj posvećuješ bar isto toliko pažnje ?

Ozbiljno?
[ Odin D. @ 12.02.2012. 23:30 ] @
Evo samo da stavimo ponesto u kontekst:

Citat:
Ankalagon the Black: Zato je pitanje edukacije, prave edukacije koja uključuje kritičko razmišljanje od najveće dugoročne važnosti da bi moglo izaći na kraj sa tom gomilom informacija-dezinformacija.

Citat:
Citat:
Zvezdane kapije?
Prirodan fenomen koji se nalazi na desetinama različitih lokacija na planeti Zemlji.
Citat:
Zemljani iz prošlosti pobegli u neku drugu bolju stvarnost?
Pogledaj gornje intervjue prvo ako želiš. Biće jasnije mnogo.
Citat:
Zemljani iz budućnosti koji dolaze da pomognu?
Da. Da pomognu i sebi i nama. Prema Dan-ovom svedočenju ET pate od genetske degradacije koja se manifestuje polineuropatijom, problemima u regulaciji telesne toplote. Njihova rasa izumire. Treba im genetic boost. Nama treba da izbegnemo katastrofu koja je njih zadesila.
Citat:
Vanzemaljci koji nas koriste za svoje ciljeve?
Ništa čudno, i oni imaju svoje motive. Svakom je bitan sopstveni interes.

Iz gore prilozenog vidimo bas da ti odlicno izlazis na kraj sa tom "gomilom informacija-dezinformacija", pa si najpozvaniji da druge o tome poducavas :)

Elem,
Citat:
Ankalagon the Black: Nisam siguran šta ti ustvari hoćeš

Vec sam ti jednom rekao, ali nikako da upamtis. Ti mene uopste ne interesujes. Ja samo reagujem na ono sto se ovdje pise i prezentuje, a to i jeste smisao foruma, a ti valjda i pises na forumu da bi cuo sta drugi o tome misle, inace da nije tako ti bi pisao na blogu, zar ne?
Imam potrebu da se suprostavim glupostima ili onome sto smatram da su gluposti.
Sticajem okolnosti ono sto ti pises spada najvecim djelom u te dvije kategorije, i to je sve sto ja imam sa tobom. Da to pise neko drugi, ili cak grupa ljudi - isto bih reagovao, nema to nikakve veze sa tobom i nema potrebe da se samozavaravas nekom mislju da ja uopste hajem za tebe iz bilo kog razloga.
Ostavi me na miru da komentarisem tekstove, a ti komentarisi ono sto ja pisem - nema nikakve potrebe da se bavis mnome ili mojom zenom na nivou isfrustriranog pubertetlije.

Drzi se ti zvjezdanih kapija i Zemljana koji dolaze iz buducnosti da nam pomognu.
Da nesto nije u redu sa Facebookom, neko iz buducnosti bi vec dosao i to popravio jer oni vec znaju sta ce se nama desavati ili poci naopako prekosutra, znaci nepotrebno je da se mi zamlacujemo time. Sjedi i uzivaj i cekaj da ti neko iz buducnosti popravi zivot :)
[ Ankalagon the Black @ 13.02.2012. 00:06 ] @
A, osetljiva tema znači :) Vidim, tu se pojavljuje veoma blisko i reč frustracija što opet mnogo toga objašnjava i otkriva :p Ko razume, shvatiće.
[ Goran Mijailovic @ 13.02.2012. 00:14 ] @
Odin je onaj lizardmen
[ Odin D. @ 13.02.2012. 00:31 ] @
Citat:
Ankalagon the Black:  Ko razume, shvatiće.

Ah, cuvena postapalica koja se dodaje na kraju glupe izjave iz koje nema sta da se shvati kako bi tvorac iste ispao manje glup nego sto jeste.
[ Lazar-I @ 13.02.2012. 07:45 ] @
@Ankalagnon

Promeni nadimak i nemoj više da pričaš o vanzemaljcima. Ako to ne uradiš Odin će svaku temu u kojoj ti učestvuješ da skrene ka svojoj omiljenoj priči. Ja vas obojicu pamtim kao ljude koji raspravljaju o Reptilijancima, ali ovo što si pisao ovde nema veze sa tim.

[Ovu poruku je menjao Lazar-I dana 13.02.2012. u 09:05 GMT+1]
[ Ankalagon the Black @ 13.02.2012. 09:34 ] @
Hvala na savetu, ali:

Ja već ne pričam o vanzemaljcima prilično dugo, osim ako me neko nešto direktno ne upita. Ovaj Odin to teško izgleda može da podnese :P

Citat:
Ako to ne uradiš Odin će svaku temu u kojoj ti učestvuješ da skrene ka svojoj omiljenoj priči.

Eh, pa ne mogu ja da bežim i da se sklanjam od svake budale koja misli da može da ide protiv mene. Uostalom, ti si lepo video šta on radi a takođe to isto vidi i većina drugih ljudi. Možda će nekada dobiti neku opomenu od administratora za to što radi, a možda i neće. To je već politika foruma. Ja u svakom slučaju neću da se krijem od bilo koga.

Citat:
Ja vas obojicu pamtim kao ljude koji raspravljaju o Reptilijancima, ali ovo što si pisao ovde nema veze sa tim.

Ok, ovde ima jedna stvar koja mi jeste važna. Ako se sećaš one garganautske teme na UMZ, tamo nećeš naći ni jednu jedinu rečenicu u kojoj ja kažem išta, ili ti, bilo šta o Reptilijancima. Jesam postavljao neke intervjue u kojima neko nešto priča o njima, ali ja lično nisam nikada tvrdio da su oni stvarni uopšte a kamoli raspravljao nešto o njima. Sa druge strane milion puta sam ponovio značaj visokoprofilnih svedoka iz vojske i administracije raznih država, ali o tome niko nije hteo da priča. Reptilijanci su poštapalica koju Odin i još par njih koristi da bi izgledalo kao da se tu pričalo samo o Reptilijancima i ničemu drugom. Da postoje dobri argumenti za bilo koju drugu podoblast ufologije, takva poštapalica im ne bi bila ni potrebna.

Pa nema veze sa tim ovo što ovde pišem. Nisam jednodimenziona ličnost pa da umem da govorim o samo jednoj temi. Ali eto, imam ovog Odina kao grupi devojku da me prati po temama :D Al, neće dobiti previše pažnje ;)
[ Odin D. @ 13.02.2012. 12:53 ] @
^ Dobro ajde, pusti suplju pricu, nego reci'der nam gdje su te zvjezdane kapije na Zemlji, ja bi' otisao da vidim i da probam ako moze. Kad odem kod vanzemaljaca donjecu neko sokocalo kojim cemo standrljati Facebook dok si reko Reptilijanac, i to ne na par sati nego ima da ga zaglavimo na mjesec dana minimum.
[ fanfon @ 13.02.2012. 16:02 ] @
Previse je gledao serijal Stargate...
[ z21 @ 14.02.2012. 09:22 ] @
Rasprava na ovoj temi me je podstakla na razmisljanje, i previse bi bilo siriti temu, nekom drugom prilikom (mislim na drustvene probleme i internet, ne lizardmene ili sta vec). U svakoj slucaju uvek je lepo diskutovati sa inteligentnim ljudima koji imaju volje da misle. :)

Napad na facebook je vid protesta koje organizatori nisu znali kako drugacije da izraze, predpostavljam da su motivi to sto facebook tretira korisnike kao robu, ne stiti im dovoljno privatnost, prisvaja sve sto se deli kao svoje vlasnistvo. Neki ce se sloziti da je to jedan vid nepravde. Dok drugi ce misliti ne to je tako dobro, to je biznis, samo profit je vazan, ljudi su zubcanici u masineriji, ako se vecina korisnika ne buni, zasto da ne nastavimo tako da ih eksploatisemo.

I oni koji stoje iza drugih napada na vladajuce strukture nisu preokupirani dzastinom bajberom, hausom, golom egzistencijom ili akumulacijom kapitala. Oni se protive tome da se trenutni problemi u drustvu kao sto su izmedju ostalog i autorska prava resavaju spijuniranjem pojedinaca i drugim vidovima polaganog uvodjenja diktature.
[ Odin D. @ 14.02.2012. 11:53 ] @
Citat:
z21: predpostavljam da su motivi to sto facebook tretira korisnike kao robu, ne stiti im dovoljno privatnost, prisvaja sve sto se deli kao svoje vlasnistvo. Neki ce se sloziti da je to jedan vid nepravde.

Ljudi sami izlazu svoj privatni zivot svima na netu. Slikaju svaki minut svog zivota i redovno pisu kad su gdje prdnuli, gdje su bili, sta su jeli, sta su slusali... Povazdan jedni drugima nesto komentarisu, lajkuku i gledaju u tanjir. Imaju po iljade prijatelja od kojih 90% ne poznaju i sve im to serviraju na tanjir.
Davaju pare da bi hranili virtuelne ribice i uzgajali virtuelnu prasad i papriku. Ako im se ista desi sto bi mogli da iskoriste kao da izgleda da furaju full-zivot odma to iskoriste i kace na facebook kako bi im drugi zavidili i njima se divili. I tako povazdan, danima, mjesecima, godinama...

I neko ih tretira "kao robu" ?!
WTF!

Prije ce biti da je ovaj slucaj:
[ z21 @ 16.02.2012. 10:46 ] @
To da postoje korisnici interneta koji se neodgovorno ponasaju stoji. Svaki put kad idem da "popravim" racunar prijateljima koji nisu vicni u radu sa njime, svaki put me iznenade vecim glupostima koje su radili. :)

Citat:
Odin D.:I neko ih tretira "kao robu" ?!
WTF!

Pa ekvivalent facebook-u bi bio trgovacki putnik koji ti dolazi na vrata, pretura ti po sms porukama, posti, starim albumima sa fotografijama, ispituje te gde si bio i sta si radio, sa kim se druziz itd. samo da bi ti na osnovu toga nudio neki katalog sa reklamama. To je prodaja tvojih licnih informacija. To radi i google manje vise ali ne toliko ekstremno. Mislim da sam negde procitao, nemojte me drzati za rec, da kada je facebook izasao na berzu, bio je registrovan kao drustvo koje se bavi trgovinom ili nesto slicno. Odatle sam upotrebio taj izraz "kao robu".

I tako ti ces mozda nekad da nasednes na neku dobru reklamu, specijalno dizajniranu da koristi tvoje slabosti i mane. Na primer nudice se svakava sredstva za mrsavljenje gojaznim ljudima koja u mnogo slucajeva nisu efikasna (cak ce i platiti Cak Norisa da reklamira). Zeleces nesto da kupis zarko za sta mozda i nemas para, uzeces kredit, kupices to iako mozda realno nisi ni imao potrebe za time, zelja ti je vestacki usadjena bombardovanjem informacijama iz drustva i sa reklama. Krediti ce se gomilati, polako ces postajati rob koji radi da otplati kamatu. Naravno sve zavisi od coveka do coveka koliko je jak da se odupre tim uticajima. Tako slicno funkcionise i sa drzavama. Ali zagazio sam vec u neku drugu pricu.
[ Odin D. @ 16.02.2012. 11:28 ] @
Citat:
z21: Pa ekvivalent facebook-u bi bio trgovacki putnik koji ti dolazi na vrata, pretura ti po sms porukama, posti, starim albumima sa fotografijama, ispituje te gde si bio i sta si radio, sa kim se druziz itd.

Jok. Upravo je obrnuto. Ljudi trce za facebookom i sami poturaju svoje fotografije, pisu gdje su bili, sta su radili, gdje su prdnuli, sta su kupili, sta oce da kupe i kace predmete svojih zelja u vidu slika, spotova, linkova kome god stignu.

Ljudi nasjedaju na sta god stignu - dokle treba ici ogranicavanje ljudskih sloboda da bi se pojedinci spasavali od svoje gluposti? Treba li svi da trpe zato sto su neki skloni "nasjedanju" i glupi u svom ponasanju? Treba li zabraniti reklamiranje zato sto neki ne mogu da razluce sta im treba u zivotu, a sta ne? Treba li uvesti nekog "velikog brata" da kontrolise sve zato sto neki ne znaju, nece ili ne mogu da se kontrolisu?!

To svaljivanje odgovornosti/krivice sa debilnih organizama na okolinu koja ih "ne sprecava da se ponasaju debilno" je zaumlje par excellence: ajmo praviti svijet da je prilagodjen debilima, organizmima koji ne razmisljaju, koji ne mogu da se kontrolisu, koji ne znaju sta im treba, a sta ne i koji su pohotljivi na "prizemne" marketinske trikove i ostale zaejbancije.
Ne postoji zastita od gluposti. Ne postoji idiot-proof sistem. Ti ogranici budali reklame na Facebooku, ali ce mu svejedno neko na stocnoj pijaci uvaliti balzam od kravlje balege za bolji rast kose, protiv isijasa i mucanja. Sta je onda sledeci korak - ukinuti stocne pijace?
[ Sceka @ 16.02.2012. 11:55 ] @
Citat:
Odin D.: Jok. Upravo je obrnuto. Ljudi trce za facebookom i sami poturaju svoje fotografije, pisu gdje su bili, sta su radili, gdje su prdnuli, sta su kupili, sta oce da kupe i kace predmete svojih zelja u vidu slika, spotova, linkova kome god stignu.

Ljudi nasjedaju na sta god stignu - dokle treba ici ogranicavanje ljudskih sloboda da bi se pojedinci spasavali od svoje gluposti? Treba li svi da trpe zato sto su neki skloni "nasjedanju" i glupi u svom ponasanju? Treba li zabraniti reklamiranje zato sto neki ne mogu da razluce sta im treba u zivotu, a sta ne? Treba li uvesti nekog "velikog brata" da kontrolise sve zato sto neki ne znaju, nece ili ne mogu da se kontrolisu?!

To svaljivanje odgovornosti/krivice sa debilnih organizama na okolinu koja ih "ne sprecava da se ponasaju debilno" je zaumlje par excellence: ajmo praviti svijet da je prilagodjen debilima, organizmima koji ne razmisljaju, koji ne mogu da se kontrolisu, koji ne znaju sta im treba, a sta ne i koji su pohotljivi na "prizemne" marketinske trikove i ostale zaejbancije.
Ne postoji zastita od gluposti. Ne postoji idiot-proof sistem. Ti ogranici budali reklame na Facebooku, ali ce mu svejedno neko na stocnoj pijaci uvaliti balzam od kravlje balege za bolji rast kose, protiv isijasa i mucanja. Sta je onda sledeci korak - ukinuti stocne pijace?

To je upravo ono sto ja stalno pricam, ne samo na forumu! I onda se nadju neki koji traze anonimnos, privatnost, zastitu, zale se, kukaju... a u stvari su sami i iskljucivo sami sebi doneli sve na sta se zale! A jagore od svega je sto ti anonimusi i ostala bratija koja rusi FB ima potpuno poremecenu percepciju i kao i svi ostali se ponasaju a hoce da ruse nesto cemu su sami krivi. :) Pa u najmanju ruku smesno. I onda ce neki reci "odlicno, malo po malo pa se tako menja svest..."! Ma nista se ne menja, narocito svest onih koji jedva cekaju da dodju kuci i okace nove slike i napisu sta su i kada radili?! :) Nalveca je tragedija kad neko "lazira FB stranicu"! Vidim da postoji cak i tema gde je to nekome problem i trazi pomoc na ovom forumu! :) Ali, zabavi nikad kraja. Dok je FB problema bice i nama relaksacije kol'ko 'oces...

Pozdrav!

EDIT
Da dodam... Bas me zanimaju komentari na ovaj post, zivo me zanima ko i kako ce naci mane ovoga sto je napisano, mislim na citiranu poruku!!! :)
[ Lazar-I @ 16.02.2012. 12:25 ] @
Ispisana je treća stranica samo o tome što je neko izajavio da će srušiti Fejsbuk. Koliko bi stranica bilo ispisano samo ovde da je stvarno srušen? Vi koji osporavate bilo kakav efekat te akcije negirate sami sebe time što pišete o tome. Ako ni na koga drugoga Anonimusi su uticali na vas (u stvari nas). Odoh da ugasim FB nalog, hvala Anonimusima i svima sa ove teme.
[ Odin D. @ 16.02.2012. 12:36 ] @
Citat:
Lazar-I: Odoh da ugasim FB nalog, hvala Anonimusima i svima sa ove teme.

E bas si ti dobar ucenik. Jos samo da neko najavi miniranje banaka i rts-a, pa da ides da ugasis racun u banci, kredite i platne kartice, te da prestanes dangubiti ispred tv-a. Nadam se i da ce neko dignuti nekoliko svjetskih stadiona u vazduh i da ce se zabraniti fudbal kako bi se ljudi odvikli od kladjenja po kladionicama.
[ Lazar-I @ 16.02.2012. 12:47 ] @
Ti si izgleda više za opciju dangubljenja ispred monitora?
[ Odin D. @ 16.02.2012. 15:43 ] @
^^ Eto vidis kako vec znas. Zato treba ograniciti sta se moze postavljati na internetu, da to ne bi "izazivalo" ljude da dangube ispred monitora, pa eventualno vremenom ukinuti i internet. Taj internet navodi ljudi na svakakve neke gluposti: razbacuju vreme, kupuju gluposti na ebay-u i amazonu, hejtuju, lajkuju, ne idu na spavanje na vreme i onda sutra bauljaju pospani po poslu... ma taj internet je zlo jedno...
[ Lazar-I @ 16.02.2012. 15:54 ] @
Dodaj na listu i to da neki pokušavaju da sruše Fejsbuk jer im se ne sviđaju oni sa liste iznad. Zašto ti hoćeš njima da kvariš zabavu, a ovi prvi ti ne smetaju? Buniš se kao Kalimero, nepravda Anonimusi hoće da sruše FB! Pa i kad bi srušili to bi bilo samo privremeno, a ti bi i dalje imao MZ.
[ Odin D. @ 16.02.2012. 16:03 ] @
^ Ako ti cekas da te anonimusi spasu od budalastina kojima se bavis u zivotu - onda ne vjerujem da ja i ti imamo o mnogo cemu zajednickom da pricamo.
[ Lazar-I @ 16.02.2012. 16:13 ] @
Anonimusi se bave sličnim poslom kao ti, u više navrata si rekao da ti ovde prosvećuješ ljude. Između vas postoji samo jedna mala razlika, oni dopiru do mnogo većeg broja ljudi. Poruke su im mnogo kraće od tvojih i ne filozofiraju u prazno. Ti raspravljaš o njima, a ne oni o tebi.
[ Odin D. @ 16.02.2012. 16:38 ] @
^ Ja radim ono sto govorim, a oni ce da zavrse suprotno od onoga sto rade - tako da oni cak ni ne filozofiraju nego jedu gouna.
Svaki taj haker - ako ista zna o tome cimi se u balavom uzrastu bavi - na kraju zavrsi u nekoj banci ili drzavnoj sluzbi da unapredjuje sisteme zastite protiv kojih se "citav zivot borio", tj. dok mu je mama namjestala krevet, a tata davao dzeparac za diskoteku. Kad taj period zivota prodje i redovan dzeparac presusi, onda se javi onom secerku sa facebooka ili googlu da programira stvari za sisanje ovaca protiv kojih je nekad pjenio dok nije imao pojma o zivotu. A ti drzi njegov poster iznad kreveta i mastaj kako te "oslobadja" svojim "porukama" i "akcijama".
[ Lazar-I @ 16.02.2012. 16:51 ] @
Oni će nekad barem prestati da jedu to što ti kažeš da već jedu. Dok ne prestanu, to što rade rade mnogo bolje od tebe. Možeš samo da im zavidiš!

Citat:
Ja radim ono sto govorim

Je l' to ovo?

Citat:
Odin D.: razbacuju vreme, kupuju gluposti na ebay-u i amazonu, hejtuju, lajkuju, ne idu na spavanje na vreme i onda sutra bauljaju pospani po poslu... ma taj internet je zlo jedno...

Što se tiče postera moj ti je savet: Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.
[ Odin D. @ 16.02.2012. 17:04 ] @
Citat:
Lazar-I: to što rade rade mnogo bolje od tebe

Svako ko se time bavi radi to bolje od mene - jer ja to uopste i ne radim.
Ja ne unistavam stvari koje neko drugi pravi i na tome ne bih nikome zavidio nego bih se stidio.
Da se imaju cime ponositi - ne bi bili anonimusi nego narodni heroji.
A ako ti nekom zavidis na takvim rabotama, pa sta reci - eto ti idi kradi, razbijaj, pali i unistavaj produkte tudjeg rada ako te to uveseljava i mislis da je to cool.

Citat:
Lazar-I: Što se tiče postera moj ti je savet: Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.

To, pretpostavljam ne vazi za postere popova i postere u vidu ikona?
[ Lazar-I @ 16.02.2012. 17:13 ] @
Citat:
Odin D. Ja ne unistavam stvari koje neko drugi pravi i na tome ne bih nikome zavidio nego bih se stidio.

Ne uništavaš jer ne možeš, ali zato vrlo rado podržavaš kad drugi uništavaju. Čija je beše ono izjava "jači tlači", na svakoj temi gde se govori o nasilnom uvođenju demokratije?U redu je uništavati mostove, zgrade, ljude, ali ako neko slučajno pipne Fejsbuk, pa to je onda za tebe vandalizam. Smešno!

Citat:
Odin D. To, pretpostavljam ne vazi za postere popova i postere u vidu ikona?

Ne znam na osnovu čega to pretpostavljaš, uglavnom, još jednom se ne slažem sa tobom.
[ Odin D. @ 16.02.2012. 17:24 ] @
Citat:
Lazar-I: Ne uništavaš jer ne možeš,

Ti prelazis u zonu lupetanja, blefiranja, izmisljanja, klevetanja... vadjenja iz konteksta i tome pripadajuceg podmetanja, a istovremeno izlazis iz zone mog interesovanja.
Bye, bye igumane.
[ Lazar-I @ 16.02.2012. 17:51 ] @
Da ja ne izmišljam trebalo bi da mogu da potvrde oni koji su čitali tvoje poruke.

Ima i drugih izjava, ali ovo je ono što sam na brzinu uspeo da nađem:

Citat:
Odin D. Jedini razlog tome nepadanju je taj sto nisu u poziciji da ih bacaju. Inace bi bacali da mogu. Al' ne mogu.
Isto kao sto i je jedini razlog sto su Srbi "miroljubivi i bez pretenzija na okolnu teritoriju" taj sto trenutno nisu u poziciji da mogu pretendovati na bilo sta i da imaju interesne sfere bilo gdje van svoje prcije.
A u toj poziciji rade sto i svi drugi kad su u toj poziciji - uzmu da cmizdre: "Da ja imam buzdovan ja ne bi njime nikog tuko' i ne bi se niskim svadjo'..."
Jes, krivac ne bi. Nabavio bi ga sigurno da ceses ledja sa njim.

Tako ti je to, i to je jedini pravi razlog. I kad su Srbi mogli da tuku - tukli su koga god su stigli. I treba tako. Tako je priroda udesila stvari, a protiv prirode se ne moze.

Da ti možeš nasilnim putem da nametneš svoje mišljenje, to bi uradio, ne bi valjda išao protiv prirode? Možda si promenio mišljenje?
[ Odin D. @ 16.02.2012. 18:05 ] @
Citat:
Lazar-I: Da ti možeš nasilnim putem da nametneš svoje mišljenje, to bi uradio, ne bi valjda išao protiv prirode? Možda si promenio mišljenje?

Nisam, ali tvoj primjer nema nikakve veze sa ovim.
Anonimusi se nalaze sa debljeg kraja batine i oni nikom silom koju su stekli pamecu i sposobnoscu ne namecu svoje misljenje, jer je i nemaju (kao ni ovo drugo), nego podmukloscu i s ulizivanjem sirokoj populaciji teletabisa koja se lozi na njihovo bubuljicarenje.
Jedini razlog zasto ih neko jos nije potkacio tom batinom je taj sto to njihovo pubertetisanje i bubuljicarenje niko ne uzima za ozbiljno.
Kada prvi put naprave nekom stetu (ako i naprave) za koju ce se neko ko nije pubertetlija naljutiti ili mu naprosto dosaditi - vidjece se sta ce ostati od tih anomalisa.
[ Lazar-I @ 16.02.2012. 18:28 ] @
Čudi me da mi se obraćaš posle izrečenog bye, bye igumane. Nedosledan si do kraja! Izgleda da ja ipak ne lulpetam, blefiram, klevetam... Takođe, nedosledan si kada podržavaš one koji bacaju bombe, a napadaš klince koji ruše FB. Za tebe je u redu bacanje bombi jer se nekome može. Šta god bili motivi Anonimusa i njima se eto može. Šta možeš da uradiš osim da kukaš ovde na forumu?

Citat:
Odin D. Anonimusi se nalaze sa debljeg kraja batine i oni nikom silom koju su stekli pamecu i sposobnoscu ne namecu svoje misljenje, jer je i nemaju (kao ni ovo drugo), nego podmukloscu i s ulizivanjem sirokoj populaciji teletabisa koja se lozi na njihovo bubuljicarenje.

Ako nije potrebna pamet i sposobnost, zašto se ti ne izdigneš iznad okvira MZ i proširiš svoju prosvetiteljsku delatnost, za početak na bar nekoliko miliona ljudi?
[ Odin D. @ 16.02.2012. 19:32 ] @
Citat:
Lazar-I:  Takođe, nedosledan si kada podržavaš one koji bacaju bombe, a napadaš klince koji ruše FB. Za tebe je u redu bacanje bombi jer se nekome može.

Eto ti ga sad na... covjek se samoproglasio mojim apostolom, pa ide okolo i tumaci narodu moje rijeci, a bez da je primio znanje od mene i ostalo sto uz to ide.

Prvo, @Lazare, tvoja svijest je na nivou konfrotacije sa kosmickim poretkom, te ti ne mozes da razumijes moje rijeci adekvatno.
Kada se tebi kaze "jaci tlaci" ili "Zemlja se okrece oko Sunca", ili "gravitacija vuce ka dolje (kad stojis na povrsini Zemlje)", ti to nuzno dozivljavas na emotivnom nivou u obliku "svidja mi se", "ne svidja mi se", "dobro", "zlo" i ostale budalastine, te stoga i imas kojekakve emotivne napade u razgovorima, koji se na fizickom nivou vjerovatno manifestuju kao pjena na usta.

Kad ja kazem "jaci tlaci" - to je za mene samo cinjenica isto kao sto je za mene cinjenica da dan traje 24 sata. Sa druge strane ti to dozivljavas kao moje misljenje i prizeljkivanje tj, da ja mislim da "tako treba" ili da ja mislim da je to "dobro", a ti "zlo", i tako dalje.
To jednostavno nema veze sa mnom, niti ja o tome ista mislim, a kamoli to sto mi ti pripisujes.
"Jaci tlaci" je isto sto i "2 i 2 su 4".
Naravno, neko ko je u emotivnoj koliziji sa kosmickim poretkom i zakonima ne moze da to tako vidi, pa ti je sada nadam se jasno zasto ti ne mozes da tumacis moje rijeci umjesto mene - zato sto ih dozivljavas na svome nivou i pripisujes znacenje koje je tebi shvatljivo.

Tako da te molim da prestanes izigravati moga tumaca, jer ja sasvim dobro i sam mogu izraziti svoje misljenje ako nekog uopste zanima, a ti pokusaj izraziti sta ti mislis o obaranju facebooka umjesto sto se bavis propovjedanjem nekakvog krivog Odinizma.
[ Lazar-I @ 16.02.2012. 19:57 ] @
Citat:
Kad ja kazem "jaci tlaci" - to je za mene samo cinjenica isto kao sto je za mene cinjenica da dan traje 24 sata. Sa druge strane ti to dozivljavas kao moje misljenje i prizeljkivanje tj, da ja mislim da "tako treba" ili da ja mislim da je to "dobro", a ti "zlo", i tako dalje.

Citat:
I kad su Srbi mogli da tuku - tukli su koga god su stigli. I treba tako. Tako je priroda udesila stvari, a protiv prirode se ne moze.

Ne čitam tvoje misli, čitam samo ono što napišeš.

Citat:
Odin D. ...a ti pokusaj izraziti sta ti mislis o obaranju facebooka umjesto sto se bavis propovjedanjem nekakvog krivog Odinizma.

Rasprava između nas dvojice na temu Anonimusa je počela time što si prokomentarisao moju izjavu da gasim svoj FB nalog. Valjda možeš za toliko da se setiš i da shvatiš šta mislim o obaranju Fejsbuka. Mislim da je prilično jasno, nigde nisam spominjao kosmički poredak, gravitaciju i sl.

Citat:
ti to nuzno dozivljavas na emotivnom nivou u obliku "svidja mi se", "ne svidja mi se", "dobro", "zlo" i ostale budalastine

Kako ti doživljavaš ideju o rušenju Fejsbuka? Zašto i to ne posmatraš bez emocija? Zašto ti je to uopšte bitno?
[ Odin D. @ 16.02.2012. 20:49 ] @
Citat:
Lazar-I:Ne čitam tvoje misli, čitam samo ono što napišeš.

Ne sporim ja da ti citas, nego da pogresno shvatas.

"Jaci tlaci" i "I treba tako" se moze shvatiti na milion nacina. Kad ja kazem "I treba tako" to je isto kao kad kazem da "Manja planeta treba da kruzi oko vece, a ne obratno". A ti to opet shvatas na djecijem nivou "dobro i zlo", "svidja mi se i ne svidja mi se".

Da slabiji tlaci jaceg ima samo u odnosu patoloskih i psihicki bolesnih jedinki i drustava osudjenih na propast - u zdravom svijetu takvog poretka nema. Tako da je u svakom smislu dobro da jaci tlaci nego da slabiji tlaci. Copor vukova bi se raspao i bioloski i organizaciono kad bi najkrzljaviji i najgluplji vuk jbeavao zenke i ugnjetavao jace i pametnije u coporu od sebe. To je protiv prirode. Tako ce isto jaci i sposobniji copor najuriti gluplji i nesposobniji iz sume i to isto tako treba, inace da je obratno - vukovi bi evolucijom dogurali do pudlica, a onda bi ih istrebile kokosi.

Naravno, ti sad i dalje nastavi trabunjati o "dobru" i "zlu", o "svidja mi se" i "ne svidja mi se", zamisljajuci da povodom toga sto "jaci tlaci" uopste ista mozes i uciniti osim kukati...
Neki povodom tog prirodnog zakona kukumace i arlaucu, a neki prave buzdovane i oklope.
Jasno je na kom je nivou svijest i razum kod jednih, a na kom kod drugih.
[ Lazar-I @ 16.02.2012. 21:30 ] @
Citat:
Odin D. "Jaci tlaci" i "I treba tako" se moze shvatiti na milion nacina.

Ne, nego ti imaš milion tumačenja te fraze kako bi potkrepio neki svoj emotivni stav. Ako ti nešto ide u prilog onda se pozivaš na "jači tlači", ali ako ti ne ide u prilog, e onda se pozivaš na kosmička shvatanja, gravitaciju. Za tebe jači tlači je ispravno ako tlači "demokratska država", ali ne važi ako tlače teroristi. Ako tlači Fejsbuk, onda je u redu, ali ako tlače Anonimusi onda nije. Ako ti ismevaš nekoga, tu je opravdanje, jači si, ali, ako se neko podsmeva tebi, onda već počinju da rade emocije (putuj igumane, neću da pričam, pa hoću... , kosmos, gravitacija... i sl. :) Sve je to u redu, ne razlikuješ se ništa od drugih ljudi. Tvoj problem je u tome što umišljaš da si daleko iznad običnih smrtnika. Misliš da je tvoje mišljenje objektivno i jedino moguće. U stvarnosti ti se emotivno vezuješ za neku grupu, kao i svi ostali. Ja se poistovećujem sa protivnicima sistema, ti sa velikom kompanijom i to je suština. I ti i ja ovde pišemo samo zbog emocija koje proističu odatle. Ako ne želiš nigde da se svrstaš, već da posmatraš ostale sa visine i da promovišeš neke principe bez emocija, onda bi morao da se strogo pridržavaš tih principa. Pošto to ne radiš ispadaš smešan.
[ Odin D. @ 16.02.2012. 22:48 ] @
^^ I to mi sve naprica neko koga "Facebook tlaci" :)
Neko kome Facebook predstavlja "sistem" protiv koga se treba boriti :)

Pa koliko ti imas godina? Jesi li stigao do puberteta? Jesi li ikad u zivotu nesto radio, neke racune placao, nekog hranio?
Jesi li ti ikad posao trazio, nasao i radio?

'Bes coeka kome je Facebook-tlacenje glavni problem u zivotu :/
Nadji neku emo-dark-hippie-teletabis-djecurliju sa onim manga-frizurama u fluoroscentnoj boji pa njima objasnjavaj taj tlaceci sistem.
Ja se ne vidim u tom uzrastu.
[ Lazar-I @ 16.02.2012. 23:00 ] @
Ne znam gde se ti vidiš, ali ja te vidim na temi "Hakeri: Sutra rušimo Fejsbuk". Nedavno si pisao o kozmetičkim preparatima od balege, a sada si odjednom umislio da si iznad cele priče.

Citat:
Odin D. 'Bes coeka kome je Facebook-tlacenje glavni problem u zivotu :/

Je l' to opet proradile emocije kod tebe? Nije meni to nikakav problem, to je tema, Hakeri ruše FB, sećaš se?
[ Odin D. @ 16.02.2012. 23:40 ] @
Evo tebi Hakeri's Moravu da odmoris malo od facebooka:

[ Lazar-I @ 17.02.2012. 09:28 ] @
Nemaš više teksta, a imaš želju da se praviš pametan? Je l' znaš možda i onu Kad subotom narodnjaci dođu?
[ brainbuger @ 17.02.2012. 15:15 ] @
Citat:
Odin D.: Da slabiji tlaci jaceg ima samo u odnosu patoloskih i psihicki bolesnih jedinki i drustava osudjenih na propast - u zdravom svijetu takvog poretka nema. Tako da je u svakom smislu dobro da jaci tlaci nego da slabiji tlaci. Copor vukova bi se raspao i bioloski i organizaciono kad bi najkrzljaviji i najgluplji vuk jbeavao zenke i ugnjetavao jace i pametnije u coporu od sebe. To je protiv prirode.

Kao prvo, ljudsko drustvo ne funkcionise kao copor vukova vec ima daleko razvijenije i kompleksnije socijalne odnose. Naravno da i evolucioni mehanizmi na njega uticu, ali takva prica da "jaci tlaci" je samo obicna kafanska banalizacija kojom se sluze trzisni fundametalisti u nedostatku drugih argumenata. Nabaci se ponesto o evoluciji, selekciji, vukovima i onda zvucis mnogo ozbiljnije :-) Bez puno volje da se ide u vise detalja i ozbiljnije posmatra stvarna biološka pozicija coveka i njeni rizici.

Citat:
Odin D.:Kad ja kazem "jaci tlaci" - to je za mene samo cinjenica isto kao sto je za mene cinjenica da dan traje 24 sata.

Pre svega to nije cinjenica vec tvoj licni zakljucak na osnovu silne kolicine socijalnih i emotivnih frustracija koje si nakupljao tokom zivota. Drugi ljludi mozda ne posmatraju svet iz tako potcinjenog i bespomocnog polozaja. A pogotovo ne danasnji klinci koji jos nisu ni krenuli da skupljaju te frustracije, ali to opet ne znaci da sad treba na svakom koraku da im neko skace po ledjima i preti zaradjivanjem hleba, vukovima koji jedu jedni druge i tlacenjem.

U stvari, bas to i stvara jos vise gadjenja, averzije i straha od realnosti koja ih ceka, pa im je onda i svaka iluzija sladja, samo ne i nikako realnost. Da pitas psihologe i oni ce ti reci da je sasvim normalno da mlad covek ima preferencije ka nekakvoj revoluciji (promeni sveta oko sebe), na kraju krajeva to i jeste normalan deo odrastanja i sazrevanja coveka i treba ga pustiti da kroz njega prodje i da ga sam dozivi. Ovako, navaljujuci na svakom koraku, za njih postajes samo dezurni smarac sa ispranom glavudzom, i ni ono malo korisne kritike sto bi mogli prihvatiti ne prihvataju.

I jos nesto, mada nema veze sa tim Anonimusima i FB niti me oni u ovoj prici zanimaju. Ali da nije bilo tih mladih ljudi koji su se u zadnjih nekoliko vekova tukli po ulicama i batinali za nekakva "radnicka prava" i mlatarali tim slobodarskim parolama, verovatno bi smo i danas radili 14 sati u fabrickom pogonu bez prava na bolovanje ili odmor. To sto su ti tadasnji feudalisti postepeno davali nekakva "prava" Odine mislis da su to radili iz ljubavi prema ljudskom drustvu ili zato sto su drustveni pritisci bivali sve veci i broj sati rada morao biti kraci i vise placen ?

[Ovu poruku je menjao brainbuger dana 19.02.2012. u 05:42 GMT+1]
[ Odin D. @ 20.02.2012. 00:20 ] @
^^ Ma sta mi naprica!
Prepricao si mi uvodnu spicu iz Branka Kockice - "U svetu postoji jedno carstvo... u njemu caruje drugarstvo... tralalalala..."
Non stop trabunjate kako neko nekog tlaci, ubija (pogotovo zbog nafte), kako neki iza zavjese i kulisa tlace svijet i oce u ropstvo da ga vuku, zaprasivaju nas otrovima iz aviona, sluze se svakakvim podmuklostima i smicalicama ne bi li zaglupljivali sto vise ljudi zarad kontrole, iskoriscavanja i sl...
I onda mi odrziz prdrljavanje o drugarstvu, moralu, ljubljenju bliznjeg svog i ostalom tralalalatratrljanju?!

Citat:
brainbuger:To sto su ti tadasnji feudalisti postepeno davali nekakva "prava" Odine mislis da su to radili iz ljubavi prema ljudskom drustvu ili zato sto su drustveni pritisci bivali sve veci i broj sati rada morao biti kraci i vise placen ?

Tacan odgovor je naravno ovo drugo, sto automatski pobija sve ono tvoje moralisanje i popovanje napisano prije toga. Da su to uradili zarad "ljubavi prema ljudskom drustvu", pa da ti i povjerujem ono sto si prije toga napisao, ali si ovim pokazao da se i u ljudskom drustvu ljudi bore za svoja prava kukom, motikom, bajonetom, giljotinom, a nikakvim popovskim trabunjanjem. A da imaju zube ko vukovi - i ujedali bi se.

Kad pogledas samo u rikverc noviju istoriju: drugi svjestki rat, prvi, kolonijalna osvajanja i moderno ropstvo, spanska inkvizicija, srednji vijek... lako mozes vidjeti da nijedna zvijer nikad nije radila drugoj ono sto su tzv. "ljudi" radili jedni drugima, tako da si sasvim u pravu kad kazes da ljudi nisu ko vukovi. Kamo srece da jesu, pa da se makljaju samo zarad onog sto moraju.

I opet:
Citat:
Ali da nije bilo tih mladih ljudi koji su se u zadnjih nekoliko vekova tukli po ulicama i batinali za nekakva "radnicka prava" i mlatarali tim slobodarskim parolama, verovatno bi smo i danas radili 14 sati u fabrickom pogonu bez prava na bolovanje ili odmor. To sto su ti tadasnji feudalisti ...

Ti "tadasnji feudalisti" su isti oni "mladi ljudi" sa pocetka tvog citata koji su se borili za neka narodna prava u Francuskoj revoluciji i giljotinirali one "feudalce" koji su jasili prije njih. Kad su njima posjekli glave - zauzeli su njihova mjesta i poceli slati djecu u rudnike i izrabljivati radnike.
Isti oni koji su prije 11-12 godina dizali kojekakve revolucije po Srbiji, lupali u serpe i duvali u zvizdaljke, "oslobadjali" narod i sl., rade sada isto ono protiv cega su se navodno "borili". Tako da - historia est magistra vitae. Pametni ljudi jednom pogrese, pa onda svoje medjuljudske poslove regulisu zakonima i bicem, a budale iznova i iznova ponavljaju greske i oslanjaju se na ljudsku "dobrotu", srce i popadisanje.
Dosadno je vise o tome i pricati...
[ z21 @ 21.02.2012. 12:17 ] @
Odine da svi posmatraju svet tako beznadezno kao ti, jos uvek bi ziveli u pecinama i tukli se motkama. Brainbuger je vec sve lepo objasnio, ne znam sta bih jos mogao da dodam. Kad ste vec poceli o revolucijama, u svim neko je prvo morao ljudima da da ideju, pa su morali da se organizuju, a za to je sve potrebnan dialog ili skretanje paznje na nesto sto ne valja nekim drugim aktom.

I da udovoljim Sceki: :)
Citat:
Odin D.:Jok. Upravo je obrnuto. Ljudi trce za facebookom i sami poturaju svoje fotografije, pisu gdje su bili, sta su radili, gdje su prdnuli, sta su kupili, sta oce da kupe i kace predmete svojih zelja u vidu slika, spotova, linkova kome god stignu.

Facebook je idiot proof drustvena mreza, ali ne kazem da su ljudi koji koriste facebook glupi, vec jednostavno ne zele da ulazu dovoljno vremena i sebe u IT. Ni ne razmisljaju o tome kako su iskorisceni, vec smatraju tako zdravo za gotovo da je face besplatan ili da ga placaju provajderu racunom za internet. I kad gomila ljudi pocne da koristi facebook, to je tesko ignorisati ukoliko ne zelis da budes izolovan iz drustva.
Ali zato oni koji su vise upuceni u materiju mogu da ukazu ovim prvima na to kako stvari zaista stoje. I u tome je poenta, ljude treba edukovati, uvodjenjem idiotskih zakona (npr takozvana borba protiv terorizma i piraterije) koji ogranicavaju slobodu i uvode prisluskivanje se ne postize nista dobro.

Moram da banalizujem sa jednim primerom. Ako tvoje dete od dve godine uzme da se igra nozevima, iz njegove perspektive ono ima ogromnu, trenutnu i neposrednu licnu korist od igranja sa nozevima, uci o njima, kakvog su oblika, kako izgleda dodirivati ih. Ti ces mu nozeve odmah uzeti, ali ne zato sto mu ogranicavas slobodu ili zato sto si zli komunista, vec zato sto ce se pre ili kasnije sa njima povrediti. Naravno sve to ako volis svoje dete i ako ga ne posmatras kao konkurenta koji ce kad poraste da ti krade hranu i zenke iz copora, sto bi se tvojom logikom moglo zakljuciti.
Sad ce neko reci pa ne mozes ti odraslom coveku da otimas stvari kao sto mozes detetu. Naravno da ne mozes, ali mozes da mu kroz dijalog ukazes i ukoliko on ima volje da misli i ukoliko je tvoja predpostavka tacna, on ce to uvideti sam. Tu je posebno tesko pricati sa ljudima koji su odrastali i ziveli u neprijateljskoj sredini, koji nisu bili voljeni itd.
[ Odin D. @ 21.02.2012. 13:13 ] @
Citat:
Odine da svi posmatraju svet tako beznadezno kao ti, jos uvek bi ziveli u pecinama i tukli se motkama.

Kako se slazu svi najpametniji istoricari, sociolozi i filozofi - upravo je mlacenje ono sto je najvise guralo i podsticalo razvoj nauke i tehnike.
Mada, ako ti imas nekih drugih dokazivih teorija - ja sam onda sasvim sigurno sitna riba da meni nesto objasnjavas, kada mislis da pobijas ono sto su mnogo pametniji od mene skontali posvecujuci tim teorijama citav radni vijek.

Citat:
ali ne kazem da su ljudi koji koriste facebook glupi, vec jednostavno ne zele da ulazu dovoljno vremena i sebe

Ne zelim ni ja da ulazem dovoljno vremena u sebe, ajmo onda srozati nivo nastave i ispita na fakultetima, kako bih se eto i ja mogao nekako vrzmati po simpozijumima i konferencijama.

Citat:
Sad ce neko reci pa ne mozes ti odraslom coveku da otimas stvari kao sto mozes detetu. Naravno da ne mozes, ali mozes da mu kroz dijalog ukazes i ukoliko on ima volje da misli i ukoliko je tvoja predpostavka tacna, on ce to uvideti sam.

Nasilno rusenje facebooka nije nikakav dijalog kojim ti njemu objasnjavas da facebook za njega nevalja. Ljudi koji nasiljem i teroristickim akcijama pokusavaju nekom nesto "objasniti" su tirani i teroristi. Sta ti ili bilo ko drugi meni imate silom i nasiljem da objasnjavate?! Kakvi su to zaumni stavovi? Inkvizicija, sta li?
Mani se ti djece i nozeva, nego objasni kako se to nasilno rusenje facebooka uklapa u tvoju viziju "dijaloga i objasnjavanja" - nema potrebe uzimati neke izmisljene primjere kad pricamo o konkretnim stvarima.

Citat:
Tu je posebno tesko pricati sa ljudima koji su odrastali i ziveli u neprijateljskoj sredini, koji nisu bili voljeni itd.

Znas kako kazu - "pretpostavka, majka svih zajeba". Tako da, pripazi malo.
[ Lazar-I @ 21.02.2012. 14:05 ] @
Citat:
Kako se slazu svi najpametniji istoricari, sociolozi i filozofi - upravo je mlacenje ono sto je najvise guralo i podsticalo razvoj nauke i tehnike.

Citat:
Ljudi koji nasiljem i teroristickim akcijama pokusavaju nekom nesto "objasniti" su tirani i teroristi. Sta ti ili bilo ko drugi meni imate silom i nasiljem da objasnjavate?!

Rušenje Fejsbuka bi moglo da podstakne razvoj tehnike. Vlasnici bi bili motivisani da razviju nove mere zaštite. Čudi me da je neko ko sluša HSM protiv progresa.
[ Odin D. @ 21.02.2012. 14:20 ] @
Citat:
Lazar-I: Rušenje Fejsbuka bi moglo da podstakne razvoj tehnike. Vlasnici bi bili motivisani da razviju nove mere zaštite.

Tacno. Sto ce reci - cackanjem mecke mozes samo dobiti batine. Ako vec ides na mecku - idi na to da je ubijes, a ne da je cackas.
Ovi anomalisi samo cackaju mecku - na sveopstu stetu.

Citat:
Lazar-I: Čudi me da je neko ko sluša HSM protiv progresa.

Ja nisam protiv progresa. Sto se mene tice ne bi mi smetalo ni da se sve ovo srusi sto je dosada uspostavljeno, cak naprotiv, samo ne bi volio da se ovo sada zamjeni jos budalastijim sistemom i jos budalastijim "vodjama i ideolozima" nego sto su ovi sada. A ovo sto se trenutno nudi su 100 puta veci glupsoni nego ovi sada. Sve neki hippy teletabisi koji veze nemaju sa realnoscu.... Bubuljicari, sto bi reko drug @Lesli...

Sta je to HSM?
[ Lazar-I @ 21.02.2012. 14:29 ] @
Ti se u stvari sve vreme brineš za te klince? Mnogo si nešto omekšao.

Citat:
Sto se mene tice ne bi mi smetalo ni da se sve ovo srusi sto je dosada uspostavljeno, cak naprotiv, samo ne bi volio da se ovo sada zamjeni jos budalastijim sistemom i jos budalastijim "vodjama i ideolozima" nego sto su ovi sada.

Ne zaboravi, sve što je propalo, propalo je jer nije bilo dobro. Tako da i ako dođe nešto gore, to je samo međufaza.

HSM je akronim nastao od imena benda koji si mi ti preporučio. Moram da ti priznam da mi se ne dopadaju. U stvari očajni su.

P.S.

Veće su šanse da padne meteor na FB računarski centar nego da ga neko obori DDOS napadom.
[ Odin D. @ 21.02.2012. 14:59 ] @
Citat:
Lazar-I: P.S.

Veće su šanse da padne meteor na FB računarski centar nego da ga neko obori DDOS napadom.

To samo pokazuje koliki su tupsoni i koliko veze sa realnoscu nemaju oni koji tako nesto umisljaju i koji se na tako nesto loze.
Odnosno, dokazuje ono sto sam o njima i rekao.
Plus, to ne bi imalo nikakvog efekta sve i da im podje za rukom. Napravili bi samo jos gore.

Citat:
Lazar-I: Ne zaboravi, sve što je propalo, propalo je jer nije bilo dobro.

Sve na kraju propadne - svejedno da li je bilo "dobro" ili "lose". Tako da ta recenica ne znaci u stvari nista. Stvari se mijenjaju i to je prirodan tok stvari.
Sve sto je "dobro", na kraju ce postati "lose" u usporedbi sa necim jos boljim. To isto vazi i za ono sto je "lose" - moze biti "dobro" u usporedbi sa necim jos gorim.
Pitanje je samo kako ko dozivljava teletabise - meni su oni gori nego ovi sada, pa mi je ovo sada "ok", a nekom su bolji, pa mu je stoga ovo sada "not ok".
Ali samo relativno - u odnosu na teletabise.

Besmisleno je pricati da li je nesto "samo po sebi" dobro ili lose, odnosno u apsolutnom smislu.
[ z21 @ 21.02.2012. 18:38 ] @
Citat:
Odin D.: Kako se slazu svi najpametniji istoricari, sociolozi i filozofi - upravo je mlacenje ono sto je najvise guralo i podsticalo razvoj nauke i tehnike.
Mada, ako ti imas nekih drugih dokazivih teorija - ja sam onda sasvim sigurno sitna riba da meni nesto objasnjavas, kada mislis da pobijas ono sto su mnogo pametniji od mene skontali posvecujuci tim teorijama citav radni vijek.

Da li bi mogao da kazes nesto konkretnije? Evo ja sam se sad konkretno setio citata jednog coveka kojeg mnogi smatraju sinonimom za visoku inteligenciju i koji pogadja tacno u centar: "Ne znam kojim oruzijem ce se voditi treci svetski rat, ali sam siguran da ce se cetvrti voditi drvljem i kamenjem". Sirenje teme br 1.

Citat:
Odin D.: Ne zelim ni ja da ulazem dovoljno vremena u sebe, ajmo onda srozati nivo nastave i ispita na fakultetima, kako bih se eto i ja mogao nekako vrzmati po simpozijumima i konferencijama.

Nisam siguran da li sam shvatio sta si hteo reci. Sirenje teme br 2.

Citat:
Odin D.: Nasilno rusenje facebooka nije nikakav dijalog kojim ti njemu objasnjavas da facebook za njega nevalja. Ljudi koji nasiljem i teroristickim akcijama pokusavaju nekom nesto "objasniti" su tirani i teroristi. Sta ti ili bilo ko drugi meni imate silom i nasiljem da objasnjavate?! Kakvi su to zaumni stavovi? Inkvizicija, sta li?
Mani se ti djece i nozeva, nego objasni kako se to nasilno rusenje facebooka uklapa u tvoju viziju "dijaloga i objasnjavanja" - nema potrebe uzimati neke izmisljene primjere kad pricamo o konkretnim stvarima.

Da konacno razjasnimo jednu stvar. To rusenje je u stvari slanje velikog broja zahteva serverima tako da se oni preopterete i izbace iz normalne funkcije. Isto ali potpuno isto kao kad bi ljudi izlazili i protestvovali na ulici, oni bi tu ulicu fizicki blokirali na nekoliko sati i izbacili iz funkcije. Ako ti povezujes teroriste sa ovime, onda mi je i jasnije zasto tako lako te price o teroristima i prolaze. To je sto se tice rusenja na internetu, e sad ako si to znao i ako ti je misljenje toliko konzervativno da si ti protiv bilo kakvih protesta igde ikada, onda je to sasvim druga stvar.

Ja nisam rekao da apsolutno podrzavam ljude koji su hteli da organizuju napad na facebook (i koji nisu zvanicni anonimusi btw, glupetali su neki i da ce srusiti ceo internet), ali sam rekao da razumem njihovu frustraciju i predstavio vam jednu drugu stranu pomenutog facebooka. Naravno one korisne stvari za drustvo koje je on doneo niko ne spori.

Citat:
Odin D.: Znas kako kazu - "pretpostavka, majka svih zajeba". Tako da, pripazi malo.

Uvek trazim najracionalnije objasnjenje.

Mozda nisi primetio, ali ti upornim ponavljanjem teletabisi, nemate vi pojma o zivotu nista jos, videcete kad vas pritisnu muke itd. postizes samo kontra efekat. Isto bi bilo da tebe neko nazove matorom drtinom koja mora da se uci pod stare dane. To je razgovor koji ne vodi nicemu.
[ Odin D. @ 21.02.2012. 19:09 ] @
Citat:
z21: Da li bi mogao da kazes nesto konkretnije? Evo ja sam se sad konkretno setio citata jednog coveka kojeg mnogi smatraju sinonimom za visoku inteligenciju i koji pogadja tacno u centar: "Ne znam kojim oruzijem ce se voditi treci svetski rat, ali sam siguran da ce se cetvrti voditi drvljem i kamenjem".

Nisam mislio da se bavimo duhovitim izrekama i anegdotama nego naukom. Doticni gospodin je fizicar, a ne istoricar i sociolog, tako da se njegove izreke svakako ne mogu porediti sa naucnim radovima na tu temu. Isto tako ne mislim da dalje o tome elaboriram - ko to dvoje trpa u isti kos sigurno ne predstavlja sagovornika koji me interesuje.

Citat:
z21:Da konacno razjasnimo jednu stvar. To rusenje je u stvari slanje velikog broja zahteva serverima tako da se oni preopterete i izbace iz normalne funkcije. Isto ali potpuno isto kao kad bi ljudi izlazili i protestvovali na ulici, oni bi tu ulicu fizicki blokirali na nekoliko sati i izbacili iz funkcije. Ako ti povezujes teroriste sa ovime, onda mi je i jasnije zasto tako lako te price o teroristima i prolaze. To je sto se tice rusenja na internetu, e sad ako si to znao i ako ti je misljenje toliko konzervativno da si ti protiv bilo kakvih protesta igde ikada, onda je to sasvim druga stvar.

Nikako nije ni priblizno isto, a kamoli potpuno. Kada sto hiljada ljudi izadje na ulicu i zablokira je - to je ipak sto hiljada ljudi i radi se o misljenju sto hiljada ljudi ili vece grupe ljudi ili "narodnom" protestu.
Kada dvojica ljudi zaglave ulicu sa dva bagera radi se ipak samo o dvojici usamljenih ljudi i oni nikako samo time sto su zablokirali citavu ulicu jednako kao i sto hiljada ljudi ne mogu imati isti drustveni znacaj kao i sto hiljada ljudi koji dizu svoj glas protiv necega. Kada sto hiljada ljudi posalje na facebook sto hiljada glasova da se isti ugasi to nije isto kao i kada dvojica ljudi posalju 2 milijarde "glasova" da se isti ugasi. Malo si ti to prezupcio. Po tvom sistemu bi neko ko ima bager i razglas od 20 000 W mogao sam da organizuje "masovne" proteste svaki dan - jer se eto jednako cuje kao i sto hiljada ljudi i jednako zaglavi ulicu bagerom ocas posla.

Citat:
z21: Uvek trazim najracionalnije objasnjenje.

Trazi ti sta god hoces, samo budi oprezan kod iznosenja uvredljivih pretpostavki licnog karaktera koje nemozes dokazati - jer to spada u vredjanje.

Citat:
z21: Mozda nisi primetio, ali ti upornim ponavljanjem teletabisi, nemate vi pojma o zivotu nista jos, videcete kad vas pritisnu muke itd. postizes samo kontra efekat. Isto bi bilo da tebe neko nazove matorom drtinom koja mora da se uci pod stare dane. To je razgovor koji ne vodi nicemu.

Nikoga od vas licno ja nisam nazvao ni okarakterisao kao teletabisa. Ti slobodno mozes nazivati ljude "koji imaju takvo i takvo misljenje" kako god hoces - ali nije u redu nekog licno prozivati. Moj je problem ako se ja identifikujem sa kritikovanom grupom ili misljenjem, a tvoj je problem ako nekog licno vredjas. Izmedju to dvoje postoje bitne razlike.
[ z21 @ 21.02.2012. 21:13 ] @
Citat:
Odin D.: Trazi ti sta god hoces, samo budi oprezan kod iznosenja uvredljivih pretpostavki licnog karaktera koje nemozes dokazati - jer to spada u vredjanje.

Nikoga od vas licno ja nisam nazvao ni okarakterisao kao teletabisa. Ti slobodno mozes nazivati ljude "koji imaju takvo i takvo misljenje" kako god hoces - ali nije u redu nekog licno prozivati. Moj je problem ako se ja identifikujem sa kritikovanom grupom ili misljenjem, a tvoj je problem ako nekog licno vredjas. Izmedju to dvoje postoje bitne razlike.

Pa nisam ni ja tebe nigde licno prozvao, nego si se kako kazes sam osetio prozvan. Cak sta vise rekao sam ti ranije da si inteligentan i da mi je drago sto diskutujemo.

Citat:
Odin D.:Nikako nije ni priblizno isto, a kamoli potpuno. Kada sto hiljada ljudi izadje na ulicu i zablokira je - to je ipak sto hiljada ljudi i radi se o misljenju sto hiljada ljudi ili vece grupe ljudi ili "narodnom" protestu.
Kada dvojica ljudi zaglave ulicu sa dva bagera radi se ipak samo o dvojici usamljenih ljudi i oni nikako samo time sto su zablokirali citavu ulicu jednako kao i sto hiljada ljudi ne mogu imati isti drustveni znacaj kao i sto hiljada ljudi koji dizu svoj glas protiv necega. Kada sto hiljada ljudi posalje na facebook sto hiljada glasova da se isti ugasi to nije isto kao i kada dvojica ljudi posalju 2 milijarde "glasova" da se isti ugasi. Malo si ti to prezupcio.

Zato sto ih je bilo dvoje taj napad odnosno protest nikada nije ni uspeo.

Internet omogucuje ljudima da budu povezani samo idejom i nicim vise, lako mogu da se zblize i organizuju bez obzira na geografsku lokaciju, koje su boje koze, kojim jezikom se sluze i druge podele. To je deo price o internetu kao jednom od najvecih civilizacijskih dostignuca, i to moras da posmatras globalno. Anonimusa i njihovih pristalica u celom svetu ima sto hiljada sigurno. Nebitan je tacan broj, bitno je da je to veca masa ljudi, koja kad bi se pojavila u nekom gradu mogla ocas posla da ga blokira mirnim protestvovanjem.

Citat:
Odin D.:Po tvom sistemu bi neko ko ima bager i razglas od 20 000 W mogao sam da organizuje "masovne" proteste svaki dan - jer se eto jednako cuje kao i sto hiljada ljudi i jednako zaglavi ulicu bagerom ocas posla.

Heh, taj sistem koji si ovde opisao nije uopste moj i novi, on se primenjuje sa raznih strana jos odavno.

Setio sam se jos jedne dobro poznate situacije za koju me jako zanima sta ces reci. Ekonomska kriza 2008. Malobrojni ekonomisti su godinama unazad upozoravali da ce do nje doci i treba se nesto preduzeti, drzava treba vise regulisati trziste ili nesto trece. Ali se naravno oni nisu culi pored armije drugih ekonomista, investitora i spekulanata, koji su horski govorili sve je u redu, ne treba nista da se menja, tako to treba, ne moze drugacije. Epilog price se zna.

[Ovu poruku je menjao z21 dana 21.02.2012. u 22:32 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao z21 dana 21.02.2012. u 22:35 GMT+1]
[ Odin D. @ 21.02.2012. 22:14 ] @
Citat:
z21: Anonimusa i njihovih pristalica u celom svetu ima sto hiljada sigurno. Nebitan je tacan broj, bitno je da je to veca masa ljudi, koja kad bi se pojavila u nekom gradu mogla ocas posla da ga blokira mirnim protestvovanjem.

Skinhedsa, neonacista i kjukluksklanovaca ima jos i vise.
Citat:
z21: Setio sam se jos jedne dobro poznate situacije za koju me jako zanima sta ces reci. Ekonomska kriza 2008. Malobrojni ekonomisti su godinama unazad upozoravali da ce do nje doci i treba se nesto preduzeti, drzava treba vise regulisati trziste ili nesto trece. Ali se naravno oni nisu culi pored armije drugih ekonomista, investitora i spekulanata, koji su horski govorili sve je u redu, ne treba nista da se menja, tako to treba, ne moze drugacije. Epilog price se zna.

Ne treba biti "vidovnjak" pa da bi znao takvo nesto.
Svjetske kriza nailaze periodicno. Velike oscilacije trzista nekretnina u USA se desavaju periodicno (ca. 10 godina perioda). Spajanje istocnog i zapadnog trzista mora ici po zakonu spojenih posuda - ne mozes spojiti zapad i Kinu, a da ne dodje do pretakanja novca, rada, robe, sirovina - zato se i spajaju. Kad spojis "odlicno" i "lose" - dobijes manje dobro i manje lose. Ono sto je nama kriza, Kinezima je napredak. Ne postoji nista na ovom svijetu, osim kompletnog razdvajanja tih trzista, a sto bi moglo nadjacati taj zakon spojenih posuda odnosno presipanja iz punijeg u praznije. Kompletno razdvajanje bi samo odgodilo trenutnu "krizu" i izazvalo jos vecu kasnije.
Ko god "lupi" da ce za "nekoliko" godina doci do neke krize - bice u pravu, zato sto uvijek "za nekoliko godina" dodje do neke krize.
Kriza nije nista drugo nego iscrpljivanje starih puteva da bi se okrenuli novima. Nijedan put ne vodi ka gore beskonacno - takav primjer ne postoji u prirodi. Medjutim, da bi se znalo da neki put vise nije dobar - treba stici do tacke kada je svima jasno da nije dobar, kako bi se moglo preci na drugi, a bez da neko mora buzdovanom da "ubjedjuje" ove druge sto jos nisu skontali da nije dobar.
Socjalizam u SFRJ nikad ne bi mogao biti srusen 1970, nacizam u njemackoj 1939 ili nesto tome slicno.
Sistem mora doci do krize da bi se promjenio "sam od sebe". Ako neko hoce da ga mijenja - a bez da je prethodno zapao u krizu - onda to obicno moze samo mukotrpnim ratovanjem i sa kratkorocnim rezultatima.
Krize su neophodan proces u razvoju drustva, kao sto su i licne krizne situacije neophodne za pravilan razvoj pojedinca. Onaj ko misli da su krize neko "zlo" - nema pojma ni o zivotu ni o svijetu niti o njihovim funkcionisanjima. Covjek koji nema "stvarnih" problema - pocne sam sebi da ih izmislja i stvara dok ne propadne. Drustvo koje se ne okusava i ne podesava u krizama - zapada u kolektivno ludilo i razvrat i rusi se na pojavu prvog problemcica ili ga pak stamburaju neki obliznji "varvari" koji su upravo isplivali iz neke svoje krize.]
Tako to ide, plus-minus, jin-jang, noc-dan, musko-zensko, toplo-hladno, "dobro"-"zlo"... potrebne su suprotnosti da bi se stvari kretale i svijet funkcionisao.
[ New Village DC @ 23.02.2012. 03:29 ] @
I sta je bilo na kraju? Srusise li taj internet ili ne?
[ Ankalagon the Black @ 23.02.2012. 09:32 ] @
Da si pratio fabulu radnje znao bi da Anonimusi nikada nisu ni planirali da sruše internet.

Evo direktno sa zvaničnog bloga, čime se ta grupa ustvari bavi:

http://anonops.blogspot.com/

Massive information dump by #Anonymous on hundreds of cops, including a ‘pedo cop’

Anonymous has been extremely active over the last few weeks; for one, disclosing the inept state of Alabama’s privacy of 40,000 of its residents, after hacking into their site in just minutes. In addition to a mountain of website’s defaced and hacked, the group has surpassed themselves. Again. Imagine what you would expect to find after hacking into the databases of the Los Angeles Police Canine Association‘s website — certainly not disturbing images from an ‘alleged’ pedo cop of unclothed children with adults –the police officer in question, Jesse Flores, should have ‘EXPECTED US.’

[ hogar strašni @ 23.02.2012. 09:36 ] @
Tema je postavljena još 04.11.2011.
Pitam, jel se mislilo da sutra ruše ili malo sutra taj fejsbuk?
[ z21 @ 23.02.2012. 11:10 ] @
Citat:
hogar strašni: Tema je postavljena još 04.11.2011.
Pitam, jel se mislilo da sutra ruše ili malo sutra taj fejsbuk?

Odgovor je pod b) malo sutra. Da si imao vremena da procitas celu temu, zakljucio bi da su to rusenje facebook-a najavili oni koji su isfrustrinani njime zbog njegove "tamne strane", ali vecina haktivista ne deli takve ideje. Nece niko normalan da srusi nesto od cega ima jako velike koristi (kao sto je internet recimo). Osim mozda nekih poremecenih umova.

Citat:
Odin D.: Skinhedsa, neonacista i kjukluksklanovaca ima jos i vise.

Tehnologiju je uvek bilo moguce "zloupotrebljavati".

Citat:
Odin D.: Ne treba biti "vidovnjak" pa da bi znao takvo nesto.
Svjetske kriza nailaze periodicno. Velike oscilacije trzista nekretnina u USA se desavaju periodicno (ca. 10 godina perioda). Spajanje istocnog i zapadnog trzista mora ici po zakonu spojenih posuda - ne mozes spojiti zapad i Kinu, a da ne dodje do pretakanja novca, rada, robe, sirovina - zato se i spajaju. Kad spojis "odlicno" i "lose" - dobijes manje dobro i manje lose. Ono sto je nama kriza, Kinezima je napredak. Ne postoji nista na ovom svijetu, osim kompletnog razdvajanja tih trzista, a sto bi moglo nadjacati taj zakon spojenih posuda odnosno presipanja iz punijeg u praznije. Kompletno razdvajanje bi samo odgodilo trenutnu "krizu" i izazvalo jos vecu kasnije.
Ko god "lupi" da ce za "nekoliko" godina doci do neke krize - bice u pravu, zato sto uvijek "za nekoliko godina" dodje do neke krize.
Kriza nije nista drugo nego iscrpljivanje starih puteva da bi se okrenuli novima. Nijedan put ne vodi ka gore beskonacno - takav primjer ne postoji u prirodi. Medjutim, da bi se znalo da neki put vise nije dobar - treba stici do tacke kada je svima jasno da nije dobar, kako bi se moglo preci na drugi, a bez da neko mora buzdovanom da "ubjedjuje" ove druge sto jos nisu skontali da nije dobar.
Socjalizam u SFRJ nikad ne bi mogao biti srusen 1970, nacizam u njemackoj 1939 ili nesto tome slicno.
Sistem mora doci do krize da bi se promjenio "sam od sebe". Ako neko hoce da ga mijenja - a bez da je prethodno zapao u krizu - onda to obicno moze samo mukotrpnim ratovanjem i sa kratkorocnim rezultatima.
Krize su neophodan proces u razvoju drustva, kao sto su i licne krizne situacije neophodne za pravilan razvoj pojedinca. Onaj ko misli da su krize neko "zlo" - nema pojma ni o zivotu ni o svijetu niti o njihovim funkcionisanjima. Covjek koji nema "stvarnih" problema - pocne sam sebi da ih izmislja i stvara dok ne propadne. Drustvo koje se ne okusava i ne podesava u krizama - zapada u kolektivno ludilo i razvrat i rusi se na pojavu prvog problemcica ili ga pak stamburaju neki obliznji "varvari" koji su upravo isplivali iz neke svoje krize.]
Tako to ide, plus-minus, jin-jang, noc-dan, musko-zensko, toplo-hladno, "dobro"-"zlo"... potrebne su suprotnosti da bi se stvari kretale i svijet funkcionisao.

Sto vise pises to vise shvatam tvoje stavove. Nisam se dobro izrazio, niko nije predvideo krizu u stilu Milana tarota na osnovu Maja kalendara, nego je predvidjen tacan razvoj dogadjaja u detalje, sve sa racionalnim objasnjenjima. Ali ne bih zeleo da ulazim vise u to. Jedan filozof prica o toj geografskoj migraciji problema u modernom kapitalizmu, mozda cu pokrenuti temu o tome kasnije.

Boldovano: A kako moze biti svima jasno da sistem nije dobar, ako onaj koji drzi megafon (po sistemu kojem si pomenuo ranije) vice "ma sve je ok, ne moze drugacije". Ako su sve institucije koje se bave distribucijom informacija u rukama 10tak ljudi kojima je u stvari odlicno. Odakle da covek sazna i dobije ideju da nesto nije u redu, da je nesto krenulo losim tokom, da je nesto zastarelo, da treba da se menja i evoluira da bi ispratilo tokove realnosti? Da li treba da saceka neku ogromnu katastrofu, samo zato sto je vecina ne vidi, preokupirana je suvise poslom i Hausom? Zasto pustati civilizaciju da se uci katastrofama? Zar nismo racionalna bica koja mogu bar malo da predvide buducnost, i da cemo se povrediti ako se igramo nozevima dovoljno dugo?
[ Odin D. @ 23.02.2012. 11:56 ] @
Citat:
z21: Boldovano: A kako moze biti svima jasno da sistem nije dobar, ako onaj koji drzi megafon (po sistemu kojem si pomenuo ranije) vice "ma sve je ok, ne moze drugacije".

Pa ako on npr. vice: "Sve je ok, u prodavnicama ima brasna i ulja kolko 'oces i jeftino je!", a ti odes u prodavnicu, a ono ga nema, ili ga ima - ali ga vecina kojima je potrebno ne moze priustiti - onda vrlo jednostavno, obicnim uporedjivanjem onoga sto vidis i onoga sto ti pricaju, znas da sistem nije dobar. A ako je onako kako vice onaj u megafon - ima ga i jeftino je - onda je tako, zar ne? Nema nikakve potrebe da se govornik giljotinira.

A ako brasna i ulja stvarno nema, a narod ipak vjeruje onom sto arlauce u megafon - onda je to problem sasvim druge prirode i takvom zaglupljenom i zasljepljenom narodu nikakav drugi sistem takodje nece biti od pomoci - jer su njemu problemi losih finansijskih sistema potpuno zanemarljivi spram problema sa glavom, razumom i iskrivljenom percepcijom realnosti. A za prevazilazenje tog stanja - nema bolje prilike od neke dobre krize koja ce dovesti do soka, otreznjanja i ozdravljenja kroz borbu sa njom.
[ z21 @ 24.02.2012. 09:44 ] @
Znaci poneta se svodi na to koliko ce prosecan covek tj taj kako kazes "zaglupljen i zaslepljen narod" biti u stanju da proceni da je nesto krenulo po zlu.
[ Odin D. @ 24.02.2012. 10:48 ] @
^^ A sta bi drugo moglo biti?

Glavna stvar koja uspostavlja poredak na ovoj planeti je sposobnost shvatanja svijeta oko sebe, uzrocno-posljedicnih veza izmedju dogadjaja, predikcija buducnosti na osnovu proslosti i sadasnjosti i tome slicne osobine , kao i jos volja za angazovanjem u uredjivanju svijeta oko sebe - zato npr. ne vode ovce glavnu rijec na Zemlji nego ljudi.
Ako neki nemaju dovoljno takvih "sposobnosti", ili pak nemaju volje da ih upotrebljavaju - onda ce oni sjebati svaki sistem u koji ih metnes. Svejedno je da li budalama daz uzde volovske zaprege ili ih posjednes u kokpit supersonicnog aviona - on ce sjebati i jedno i drugo.
[ Lazar-I @ 24.02.2012. 10:54 ] @
I po tebi je rešenje da se pametni pomire sa sudbinom i ne rade ništa da poprave svoj položaj jer su okruženi budalama?
[ Odin D. @ 24.02.2012. 11:53 ] @
Citat:
Lazar-I: I po tebi je rešenje da se pametni pomire sa sudbinom i ne rade ništa da poprave svoj položaj jer su okruženi budalama?

Ne, ja samo kazem da je "problem" u tome sto su se "pametni" pomirili sa sudbinom i ne rade nista da poprave svoje polozaj.
Ali i o tome se moze diskutovati, jer s obzirom da su se oni pomirili i ne rade nista - to da li je nesto problem ili nije - nije vise realno pitanje nego cisto filozofsko trabunjanje, sa potpuno subjektivnim kvalifikacijama.
To je otprilke nesto kao - "Jao majko, toliko me svrbe ledja da ti ne mogu opisati koliko, ali me jos vise mrzi da ustenem da ih ocesem o stok vrata...".
Tako da, ako neko ne radi nista - logicno je za pretpostaviti da mu je ok tako kako jeste, jer da mu nije ok - on bi radio nesto povodom toga.
Znaci - samo arlaukanje i kukanje povodom necega nije dovoljno da bi se to nesto priznalo kao problem, vec moze naprosto biti da neko npr. samo voli da kuka i arlauce.

A za rjesenje "problema" ce se pobrinuti priroda, kao i svaki put do sada.

Uostalom, valjda je svima jasno da ne moze svima biti "dobro" u isto vreme, pa kakav god da je sistem. Kad bi svi na svijetu imali luksuzne jahte, a samo nekolicina avione - uvrezeno misljenje u sirokim narodnim masama bi bilo da su ovi sa jahtama bijedni potlaceni robovi koji imaju samo "osnovne" uslove za zivot i koji su eksploatisani od one nekolicine koja ima avione, te da sistem mora da se mijenja i neko od tih pilota giljotinira.
Tako je to...
[ Lazar-I @ 24.02.2012. 12:05 ] @
Citat:
Ne, ja samo kazem da je "problem" u tome sto su se "pametni" pomirili sa sudbinom i ne rade nista da poprave svoje polozaj.

Kako ne rade, pa evo rešili su da ruše sajtove. Ti ćeš sad reći da su oni budale. Ako su budale propašće. Sve je dobro, sve se uklapa u tvoju teoriju, jedino je ti rušiš time što bi hteo da se svi unapred pomire sa sudbinom i kažu da je to gde su trenutno tako uredila priroda i da to mora tako da ostane. Tvoje ideje mi liče na ono čuveno "Sva vlast potiče od Boga". AKo je tako onda i pobuna protiv vlasti potiče od Boga!
[ Odin D. @ 24.02.2012. 12:47 ] @
Citat:
Lazar-I: Kako ne rade, pa evo rešili su da ruše sajtove.

Pa rjesili su neki, samo sto ti mislis da su ti neki pametni, a ja mislim da nisu, nego da su i oni iz redova budala.
Ne mora svako ko je nesto rjesio da radi da bude obavezno pametan - moze i budalama pasti na pamet da nesto rade, a i to sto rade takodje ne mora biti obavezno pametno.
Nije svijet tako crno-bijeli kako ti zamisljas. Sva ova situacija je rezultat toga sto je neko nesto rjesavao da radi i radio ovako ili onako.
Tako da - radjenjem budalastina moze se situacija i pogorsati.
[ Lazar-I @ 24.02.2012. 13:51 ] @
Ništa nije crno-belo, ceo svet je fazi, s tim da postoji prag gde se za nešto donese odluka da je ili crno ili belo. Ljudi su odlični u generalizaciji. Naš mozak sve vreme pravi neke kategorije, podkategorije, traži veze i daje ocene dobro ili loše. Tačno je i da je svijet sostav paklene nesloge. Ono što ti treba da shvatiš je da davanje tih ocena i pričanje o njima takođe deo borbe. Ti bi hteo da to pravo zadržiš samo za sebe. Kada protivnička strana oceni nešto kao loše, ti je ismevaš i tvrdiš da ne postoji dobro i loše, sve onako kako jeste. Ovde kažeš:

Citat:
Tako da - radjenjem budalastina moze se situacija i pogorsati.

Kako može da se pogorša nešto što nije ni dobro ni loše? Znači za tebe postoji dobro i loše, a za druge je onako kako jeste i kako je svet uredila evolucija!
[ Odin D. @ 24.02.2012. 15:15 ] @
Ne znam zasto ti uporno pridodajes mojim rjecima neko svoje proizvoljno tumacenje?!
Ja sam napisao samo ono sto sam napisao i to znaci samo to, a tvoja tumacenja nemaju veze sa time.

Stvari su onakve kakve jesu, isto kao sto je i 2+2=4, a da li je to "dobro" ili "lose" je sasvim drugo pitanje, i svako imo pravo da o tome - kao o dobrom ili losem - misli sta god hoce i da se osjeca povodom toga kako god hoce, i ja nikom ne uskracujem to pravo, niti ga rezervisem iskljucivo za sebe, samo ne nalazim da je to narocito bitno za ikoga osim za onoga ko ga konzumira.

Isto tako svako ima pravo da pokusava i nastoji da svoj zivot i svoju okolinu uredjuje kako god misli da treba.
Ako bi neko pokusavao da obori ovaj [ES] sajt - zato sto on misli da je to dobro za njega, ili za sve ljude - ja uopste ne kazem da on to ne bi trebao da pokusava, ali ako ja smatram da bi to lose bilo za mene - ja cu ga lupiti ciglom u glavu, zato sto i ja imam pravo da se borim za svoja uvjerenja.
Pa kom obojci - kom opanci. Tako to funkcionise.
Ne znam uopste sta ti tu nije jasno i sta ti ustvari hoces od mene ili od onih koji misle da rusenje facebooka nije dobro?!

Citat:
Lazar-I: Znači za tebe postoji dobro i loše, a za druge je onako kako jeste i kako je svet uredila evolucija!

Za mene postoji moje "dobro i lose", a za tebe postoji tvoje "dobro i lose". Za nas moze da postoji nase "dobro i lose" jedino ako se dogovorimo oko toga.
Univerzalno "dobro i lose" koje bi vazilo za sve i bez obzira na sve - ne postoji.
Mozda ti ne odgovara i sto je Zemlja okrugla, sto postoji sila gravitacije, sto su ljudi takvi kakvi su.... ali sta sad ja da ti radim?

Mozes dubiti na glavi do prekosutra, cupati kosu, vristati u histeriji, udarati glavom u zid... sve ti je to, povodom ovih pitanja - dzaba.