[ ivansta @ 23.11.2011. 15:55 ] @

pozdrav,

pocetkom godine sam izgubio zadnju tablicu(stari model) , i napravio mi je jedan covek novu , skoro istu kao original i tako sam vozio bez problema.(hteo sam da sacekam decembar ove godine kad mi istice registracija pa da izvadim nove komplet i saobracajnu jer stare vise ne prave).
pre 4 meseca je bio jedan saobracajac na motoru iza mene i primetio je , pa me zaustavio.Skinuo mi je obe tablice, i napisao zapisnik.sreca sto sam bio blizu kuce, pa me pustio da odem onako bez tablica.

posle sam morao da vadim nove tablice i saobracajnu(jer vise ne prave stare),iako mi registracija vazi do kraja decembra ove godine.

danas mi je stigao poziv za sud i gledao sam po net u da je kazna za taj clan za koji me terete cl.331 stav 1 tacka 81 od 15 000din do 30 000 din ili do mesec dana zatvora, sto je stvarno astronomski i nerealno, jer smatram da nisam bas ugrozio toliko bezbednost saobracaja,zato sto sam imao rucno pravljenu tablicu..

Interesuje me vase misljenje da li mogu nekako da se izvucem, tj sta bi bilo npr da sam taj dan izgubio tablicu a to sam primetio kad sam se vracao iz sela,i stavio sam ovu rucnu samo da bih dosao do kuce,a imao sam nameru da odmah prijavim nestanak tablice cim dodjem kuci???

Da li zakon nalaze da ako primetis da si izgubio jednu tablicu odmah mora da sam sebe iskljucis iz saobracaja ( makar se nalazio negde usred sume, nocu), ili su to vanredne okolnosti?
[ Zarko Silic @ 23.11.2011. 16:08 ] @
Citat:
ivansta: Interesuje me vase misljenje da li mogu nekako da se izvucem, tj sta bi bilo npr da sam taj dan izgubio tablicu a to sam primetio kad sam se vracao iz sela,i stavio sam ovu rucnu samo da bih dosao do kuce,a imao sam nameru da odmah prijavim nestanak tablice cim dodjem kuci???

Ovo kazes sudiji i zavrsena prica; samo kazi i to da ti je mozda neko najverovatnije ukrao i nemoj spominjati da si je ti izgubio.
Zbog toga sto ti je neko ukrao tablicu ne mozes biti kaznjen ti. Kaznjen treba da bude onaj ko je ukrao.

Nisi nista falsifikovao. Ti si samo prepisao SVOJU (ne tudju) postojecu i vazecu tablicu za koju imas uredno placenene dazbine i ne mozes zbog toga biti kaznjen. Dovoljno je sto si kaznjen tako sto si mesec dana ranije bio primoran ponovo registrovati vozilo.

Ja sam sa jednom originalnom i sa jednom napravljenom, ove godine, obisao pola Evrope.
[ gari021 @ 23.11.2011. 16:47 ] @
Nisam bas siguran da je tako jednostavno.

Citat:
zarsilic: Ti si samo prepisao SVOJU (ne tudju) postojecu i vazecu tablicu za koju imas uredno placenene dazbine i ne mozes zbog toga biti kaznjen.

Da li sme da "prepise" recimo registracionu nalepnicu ako je slucajno pocepa ili saobracajnu npr?

@ ivansta
Ajd bas napisi epilog
[ Zarko Silic @ 23.11.2011. 16:59 ] @
Citat:
gari021: Da li sme da "prepise" recimo registracionu nalepnicu ako je slucajno pocepa ili saobracajnu npr?

Naravno da ne sme. Niti sme niti je to moguce uraditi. (Ukoliko se menja soferka ovu nalepnicu je moguce bez ostecenja prelepiti na novo staklo).

Ali ivansti je nestala jedna stara tablica za koju je u vreme njenog izdavanja savim moguce i sasvim normalno bilo da se u slucaju nestanka ili ostecenja izda nova zamenska tablica po nekoj razumnoj ceni.
Drzava je ovu mogucnost ukinula, pa nije korektno da se u takvim sitacijama kaznjava neko ko nije jedini krivac, odnosno neko ko uopste nije krivac.
[ milivoje t @ 23.11.2011. 18:07 ] @
mala andegdota. drugar parkirao auto u ulici kod tazbine, a ulica jedna od onih gde su stanari u svojim glavama privatizovali javna parking mesta, tacno se zna 'cije' je koje javno parking mesto.

kada je zavrsio posetu i krenuo kuci, kad nema tablice, otkinuta zajedno sa ramom. posto su mu i pre u toj ulici dizali brisace, izduvavali gume, pripisao je to idiotima komsijama.

da se ne bi bacao u trosak napravio je vernu kopiju. sve je bilo ok dok policija nije pokucala na vrata, jer je neko sa njegovom ukradenom tablicom montiranom na isti model auta izvrsio krivicno delo...

raspetljalo se sve, ali...
[ calexx @ 23.11.2011. 21:37 ] @
Ne znam kako će sudija da prihvati priču o upravo ukradenoj tablici ako je zaustavljen zato što je imao vernu kopiju. Da je bio bez jedne pa da tako kaže ... tablica je ipak nekakav dokument. Izgubim ličnu kartu i onda odštampam zamenu pa je pokažem umesto prave?

Nisi prijavio da ti je nestala tablica? Šta ako se desi ovo iz anegdote, neko je negde zabrljao pre nego te pandur zaustavio a ti si prijavio da je tablica bila kod tebe do tog dana?

Verovatno u zakonu postoji član koji se odnosi na gubitak tablice i šta se sme posle toga, najbolje da to pronađeš i prema tome se braniš.
[ ivansta @ 23.11.2011. 22:16 ] @
Na onoj potvrdi pise samo- rucno pravljena tablica,tj ne pise uopste kvalitet izrade niti da je verna kopija.

Znaci ako je prica ovakva-- " tog dana sam bio u selu i kad sam posao ujutru kuci primetio sam da mi nema zadnje tablice. Napravio sam neku provizornu i stavio pozadi ,jer sam mislio da tako mora da se bar koliko toliko vidi reg broj mog vozila ne da zvrji prazno mesto,, dok ne stignem kuci gde sam planirao da odmah prijavim gubitak (kradju) tablice, jer u tom selu gde sam bio na vikendu ne postoji stanica policije. Pred ulazak u grad me je zaustavio saobracajac i posle je bilo sta je bilo..."

e sad je tu pitanje , da li vozac mora po zakonu , da stane i da se sam iskljuci iz saobracaja cim primeti da mu nema tablice, i da pozove slep sluzbu da ga odslepaju kuci???? Sta ako je u nekoj nedodjiji , nocu , napolje -20 ? Da li to neko zna?

A tablica mi je nestala u januaru ove god , tako da je bilo nesto sa njom, dosli bi do sad po mene,a i otprilike znam da nije ukradena nego mi je spala kad sam jednom zaglavio u neko zbunje...
[ vladd @ 23.11.2011. 22:44 ] @
Nisam hteo da smaram sa svojim problemom, ali vidim da ima intuitivnih resenja.

Elem, procedura kod izgubljene tablice je sledeca. Prijavi se u PU, i dobije se zapisnik o tome. 10-ak dane te policija ne uznemirava(ocekuju da se nadje tablica), i vozio sam bez doticne tablice, a nakon toga se pokrece procedura za izdavanje dve nove tablice, novi broj, nova nalepnica.... Naravno uz odredjenu "kaznu", nazvanu taksa, od oko 2500 din, plus ostali troskovi..nova sabracajna....

Sve ukupno, preko agencije me je kostalo 8100 din...

Poz

[ codeNO @ 24.11.2011. 00:08 ] @
Nece te sudija sa takvom pricom kazniti vise od 3.000 do 5.000 din. Jos da poneses uverenje kako primas malu platu...i obavezno reci da nemas dovoljno para da kaznu platis odjednom vec da ti da na rate...Pazi za voznju bez svetala je ista kazna do 30.000ili mesec zatvora (znaci pun pansion 1000 dnevno....) i tri meseca bez dozvole.
[ calexx @ 24.11.2011. 02:05 ] @
Citat:
vladd: Elem, procedura kod izgubljene tablice je sledeca. Prijavi se u PU,

Sve ukupno, preko agencije me je kostalo 8100 din...
Da li ovo važi i za ukradene i za izgubljene? Malopre sam uzeo nove tablice, nemaju rupe za pričvršćivanje a par okvira koje sam video su na izvolte, ko hoće može da uzme tablicu samo tako. Ako u međuvremenu sama ne ispadne. Neko digne tablicu (kod mene u komšiluku je sve moguće, prošlog leta su mi lomili žmigavac par puta, ja zalepim, oni polome ... jednom su prošli neki maloumnici i lomili retrovizore, cela ulica je ostala bez njih) i onda će to da me košta 8100?
[ gari021 @ 24.11.2011. 09:43 ] @
Tablice se kradu u znacajnoj meri.
Meni su jednom skinuli obe i malo sam se raspitivao... Niko ih ne krade iz obesti vec se koriste za vrsenje krivicnih dela. Tipicno kradju goriva. Otkad je pretezno samoposluzivanje na pumpama, dodje lik natoci goriva za 7-8000 i prosto se odveze. Snimljen je na kameri, ali sta ga briga. Tablica nije njegova, mup ne interesuju iznosi nizi od 16000din. Odlazi ne kaznjen. Na vecim pumpama ovo imaju svakodnevno, jednom sam i sam prisustvovao sceni.
A da ne govorim o opasnosti da neko izvrsi teze krivicno delo vozeci auto sa vasim tablicama.

Naravoucenije:
prijavite gubitak/kradju tablice.

Citat:
calexx: Da li ovo važi i za ukradene i za izgubljene? Malopre sam uzeo nove tablice, nemaju rupe za pričvršćivanje a par okvira koje sam video su na izvolte, ko hoće može da uzme tablicu samo tako. Ako u međuvremenu sama ne ispadne. Neko digne tablicu (kod mene u komšiluku je sve moguće, prošlog leta su mi lomili žmigavac par puta, ja zalepim, oni polome ... jednom su prošli neki maloumnici i lomili retrovizore, cela ulica je ostala bez njih) i onda će to da me košta 8100?

Znam da nije dozvoljeno, ali od kad su mi prosle maznuli, ja moje i okvire i tablice zasarafim za branik. Busim na crnoj povrsini broja, stavim sraf sa upustenom glavom i jos ga zalakiram crnom bojom. Mora da se sagne i zagleda da bi se uocio sraf.
[ vladd @ 24.11.2011. 10:03 ] @
I meni je policajac koji pise zapisnik ispricao doticnu pricu o kradji goriva ili divljanju na putu, sa tudjim tablicama, mada ja mislim da je ispala iz natrulog okvira.
Naime, okviri koji se dobiju pri registraciji, ili se kupiju za par stotina dinara su od smesne plastike, koja ne izdrzava sunce i atmosferske uticaje. Kada sam skidao preostalu tablicu, ram se gotovo raspao u rukama...

Zato se i cekalo 10 dana, da eventualno neka javna sluzba prijavi nalazenje tablice(gradska cistoca i putari imaju instrukciju da prijave nadjenu tablicu), pa ako se ne prijavi(ili se prijavi ali je u interesu dodatno placanje), sledi procedura zamene svih identifikacionih detalja.

Poz
[ Zarko Silic @ 24.11.2011. 10:35 ] @
Pravilan postupak je dat u ovom postu:

http://www.elitemadzone.org/p2997306

Moji saveti su po principu daj da spasemo sto se moze spasti; da coveku ne skinu kozu sa ledja jer je kaznenena politika katastrofalna. Nesrazmerna sa standardom.

Kao da je prilagodavana poslanickim platama.

Biti uopste kaznjen ako vam otpadne tablica, ili jos gore ako vam je ukradu i zbog toga platititi kaznu u visini prosecne plate je nista drugo nego katastrofa.

Pogotovo je katastrofa ako je rec o delu beznacajnom po bezbednost u saobracaju.

Samo se postavlja pitanje: sta je sledece?

Pored toliko drugih stvari u saobracaju, i ne samo u saobracaju, koje bodu oci, covek treba da bude kaznjen zbog otpale ili ukradene tablice?

Za nepoverovati.
[ Deep|Blue @ 24.11.2011. 11:06 ] @
Sva sreća pa naša država ima razumevanja za poteškoću u kojoj se nađe vlasnik pa mu pored ponovnog plaćanajtaksi za izdavanje tablice, naplati i kaznu.
Inače zanimljiva mi je praksa u Belgiji ... pri prvom registrovanju vozila dobijate 1 tablicu, obično poštom, a drugu možete da izradite u bilo kojoj radnji koja ima opremu za izradu tablica (često veće prodavnice auto delova imaju te mašine). Čak ljudi izrađuju po još par dodatnih tablica koje zakače na scvoja parking mesta ili garaže.
[ hobbista @ 24.11.2011. 11:45 ] @
Meni su jednom ukrali tablicu, i bio sam izložen ispitivanju u MUP-u. Da zlo bude veće, auto se nije vodio na mene (čekao sam istek registracije da bih preneo vlasništvo).
Od tada svaku tablicu šrafim sa nekoliko vidljivih šrafova, pa ako ih ne mrzi - nek odvrću.

Tablice skidaju tako što šutnu i odlome bočnu stranu okvira u prvom prolazu.
U drugom prolazu je samo izvuku sa strane.

[ Java Beograd @ 24.11.2011. 11:50 ] @
Citat:
hobbista: Meni su jednom ukrali tablicu, i bio sam izložen ispitivanju u MUP-u. Da zlo bude veće, auto se nije vodio na mene (čekao sam istek registracije da bih preneo vlasništvo).
Od tada svaku tablicu šrafim sa nekoliko vidljivih šrafova, pa ako ih ne mrzi - nek odvrću.

Ništa šrafovi nego pop-nitne baćko ! Kad ja treba da je skinem - očas posla u garaži bor mašinom razvrtim pop-nitne. Ali na parkingu, za prosečnog uličara - nemoguća misija !
[ Zarko Silic @ 24.11.2011. 13:43 ] @
Citat:
Java Beograd: Ništa šrafovi nego pop-nitne baćko ! Kad ja treba da je skinem - očas posla u garaži bor mašinom razvrtim pop-nitne. Ali na parkingu, za prosečnog uličara - nemoguća misija !

Da, pod uslovom da ne nose sa sobom jedan ovako mocan alat dzepnog formata:

[ Java Beograd @ 24.11.2011. 13:48 ] @
Naravno, zato sam i rekao "za prosečnog uličara - nemoguća misija" Ne vidim motiv, zašto bi neki prestupnik/kriminalac krao BAŠ MOJE tablice, kad u neposrednoj blizini ima sijaset drugih, ekstra lako dsotupnih.
[ vladd @ 24.11.2011. 14:07 ] @
Iskreno da kazem i ja sam razmisljao o pop nitnama i kupovini zardjale naostrene kasike, ako uhvatim kradljivca, medjutim, shvatio sam da se kradja ne moze spreciti, da dodatno osiguranje moze nekome da bude izazov, pa sam se odlucio za jednostavno resenje.

Standardni, kao malo kvalitetniji plasticni nosac, i obilje gradjevinskog montaznog silikona(neki namenski cerezit), cisto da ne otpadne sama po sebi, i da se neko malo pomuci, ako treba da je vuce i odlepljuje, da ne moze bas "u prolazu"...

A sa druge, estetske strane, ne zavlaci se stroka i lisce ispod tablice..

Poz
[ botr @ 24.11.2011. 15:13 ] @
Meni su pre 3 godine ukrali zadnju tablicu, klinci, nisu imali sta da rade, i bacili je u kontejner, naterao sam ih da pretraze kontejner , ali su komunalci u medjuvremenu, dok sam saznao ko je ukrao, ispraznili kontejner, tako da nisu uspeli da je nadju. Da ne bih registrovao auto za bzv, napravio sam tablicu od papira, istih dimenzija, identicnog izgleda. Tako su me jednom zaustavili i uocili da nemam odgovarajucu tablicu, ali nisu hteli da mi pisu kaznu, vec su me samo opomenuli, i rekli da je kazna za takav prekrsaj 1.000 din. Definitivno ne mogu da te optuze za falsifikovanje i sl. Ali mogu za neposedovanje odgovarajuce tablice, ili tako nesto.
[ calexx @ 24.11.2011. 18:12 ] @
Malopre sam montirao tablice. Juče sam uzeo neke jeftine okvire gde se tablica bukvalno uvlači sa strane i onda parče plastike štiti da ne ispadne. Dovoljan je neki nožić/šrafciger da se pomeri to parče i uzme tablica. Zato sam malopre kupio druge okvire, one sa par žabica koje drže tablicu da ne ispadne i trećom koja se ubaci u sredinu. Po savetu prodavca sam izbušio okvir kod obe žabice i kada sam ih namestio kako valja, ušrafio sam po par šrafova. Nije neki problem, svako sa šrafcigerom će da ih skine ... ali računam da će da izabere neki drugi koji nema zaštitu. Vidim da razne osiguravajuće kuće daju one prve što su na izvolte pa će jelte da bude više lakih plenova i preskočiće moje tablice.

Danas mi je zet ispričao da su njegovoj sestri nekoliko puta krali tablice, prvi put je platila sve takse za nove ali posle druge krađe je na običnom kartonu napisala broj i spremna je da se svađa sa svakim pandurom koji joj zameri. Niti su sprečili krađe niti su našli lopove ... a onda još i da im se daju pare. Nadam se da neće da mi kradu a ako se to ipak desi, otprilike ću isto da uradim.
[ pisac @ 25.11.2011. 18:40 ] @
Svako mora da ima originalne tablice, bez opravdanja. Između ostalih razloga, i da bi se bolje videle noću

Problem je što država (uglavnom) niti kažnjava ove što štampaju tablice laserom po papiru pa tako voze mesecima, niti one što prave "custom" tablice tipa "beograd..." da bi bili zapaženi u silikonskoj dolini i da bi ih uklopili na svoj američki džip, nego samo kažnjava one kojima su tablice ukradene pa dođu da uzmu nove legalne. E to je apsurd.

Ja sam se jednom davno vratio iz CG bez jedne tablice, jer je neki novocrnogorac verovatno u ekstazi Đukanovićevog dirigovanog rodoljublja zaključio da će tako da se osveti Srbiji za tzv. velikosrpsku hegemoniju.

Sada su tablice lepo zalepljene sa SIKA 11FC (koji recimo uzgred koristim i umesto malterisanja da učvrstim česme i ventile u uštemovan zid ispod pločica), i mogu se skinuti jedino brusilicom.
[ codeNO @ 25.11.2011. 21:41 ] @
Citat:
Niti su sprečili krađe niti su našli lopove

Nikad nece ni naci lopove niti ce ikada policija poceti da cuva tablice, vec ce svaki pandur odgovoriti snadji se sam da ti mi ne bi dolazili na vrata sa tablicom koja je koriscena u krivicnom delu.

Busiti ih ne smes, lepak je zato najbolji nacin...dok ne prodje 7 godina do skidanja
[ Zarko Silic @ 25.11.2011. 21:51 ] @
Bilo je diskusije na tu temu

http://www.elitemadzone.org/p2819820

Da je kojim slucajem ivansta imao zalepljene tablice sa 11FC policajac mu sigurno ne bi mogao skinuti, a ni pomocnik mu ne
bi bio od koristi.
[ ivansta @ 25.11.2011. 22:46 ] @
Ja 29.idem na sud pa cu vam obavezno napisati sta je bilo...

uglavnom pricacu ovu pricu- Tog jutra kad sam planirao da se sa sela gde sam bio par dana na vikendu,, vratim u moj grad,primetio sam da mi nema zadnje tablice.sklepao sam neku kopiju na brzinu,cisto da se vidi broj tablice,(jer sam mislio da tako treba i da je to obavezno) i krenuo za moj grad ,gde sam planirao da u najbrzem roku prijavim nestanak tablice. to nisam mogao uraditi usput, jer kroz tri sela kroz koja sam morao da prodjem do mog grada, ne postoje policijske stanice. zato mi je ,fizicki, najbliza pol.stanica bila u mom gradu, gde me je bas na ulazu u grad zaustavio saobracajac....
[ bora61 @ 28.11.2011. 11:15 ] @
Spermi 15K dinara i ne svadjaj se da ne popijes maximalnu.
[ codeNO @ 28.11.2011. 17:37 ] @
ne ...5k i trazi na rate
[ ivansta @ 17.12.2011. 11:17 ] @
evo izvestaja sa suda-

15 000 din i 2 kaznena poena!

u obzir uzete sve olaksavajuce okolnosti - prekrsajno neosudjivan , nezaposlen itd..

izgleda da sam bas mnogo ugrozio bezbednost saobracaja , posto sam video da se manje ili iste kazne izricu za preticanje na punoj liniji , voznja u jednosmernoj itd...

[ inobradovic @ 17.12.2011. 13:25 ] @
a sta bi bilo da nista nisi stavio pozadi i da si vozio bez tablice ?
[ Zarko Silic @ 17.12.2011. 15:09 ] @
Citat:
ivansta:

15 000 din i 2 kaznena poena!

Kako ste dobili ovu kombinaciju?

Po kom clanu si osudjen i za koje delo? Da li je u pitanju bila krivica, ili prekrsaj (SUD ili sudija za prekrsaje)?
[ Milojkovic @ 17.12.2011. 22:07 ] @
Ja vozim sve vreme sa kopiranim tablicama i niko me nije zezao .
[ boban779 @ 17.12.2011. 22:30 ] @
Citat:
zarsilic: Kako ste dobili ovu kombinaciju?

Po kom clanu si osudjen i za koje delo? Da li je u pitanju bila krivica, ili prekrsaj (SUD ili sudija za prekrsaje)?

Napisao je u prvom postu.

Minimum kazne za nepropisne tablice je 15000 i još 2 poena.
[ Zarko Silic @ 17.12.2011. 23:11 ] @
Zanam da je napisao u 1. postu, ali tokom sudjenja to moze da bude promenjeno.
[ codeNO @ 18.12.2011. 01:16 ] @
Au kakvo zlocinacko drustvo!! Jel si bar trazio na rate? Evo jos jedan apsurd, noc i vozis sa pozicijom u osvetljenoj ulici, nisi napravio prekrsaj, vozis danju sa pozicijom prekrsaj!
[ calexx @ 18.12.2011. 09:17 ] @
Poslednjih bar tridesetak godina je vožnja sa pozicijom prekršaj, jedino što to retko kažnjavaju a i oni često tako voze.
[ Zarko Silic @ 18.12.2011. 22:39 ] @
Voznja sa pozicionim svetlom moze da ugrozi bezbednost jer takvo vozilo moze da bude neprimeceno pa je normalno da postoji kazna za takav postupak, ali kavu opasnost u saobracaju predstavljaju vozila sa kojih je slucajno otpala, ili ukradena tablica?

Voleo bih da nam na to pitanje daju odgovor sa nekog zvanicnog mesta.

Pokusao sam da pronadjem zapadnoevropsku drzavu u kojoj se za ovo delo placa kazna i nisam uspeo. Ako neko poseduje takvu informaciju, slobodno neka napise.

U, na primer Svajcarskoj tablice su trajno vlasnistvo osobe koja ih je kupila (platila) i ima pravo da ih postavi na bilo koje vozilo u svom vlasnistvu. Drugim recima, ukoliko poseduje nekoliko vozila, dazbine plati samo za jedno, ono najvece (najsnaznije), a tablice kaci na sva druga kada ih zeli voziti.
Ukoliko izgubi ili trajno osteti tablicu, kupuje drugu (samo jednu ili obe, po zelji), ali nece platiti kaznu zbog toga.

U drugim drzavama je drugacije, ali ni u jednoj nije kaznjivo to sto vam neko ukrade tablice. Pogotovo ne moze biti kazna koja svojim iznosom dostize polovinu prosecne plate.

[ pisac @ 18.12.2011. 23:57 ] @
Citat:
zarsilic: Ukoliko izgubi ili trajno osteti tablicu, kupuje drugu (samo jednu ili obe, po zelji), ali nece platiti kaznu zbog toga.

A šta se dešava ukoliko ne želi da kupi drugu, nego vozi tako bez jedne (ili obe) tablice? Ili ukoliko sam odštampa papirnu tablicu?
[ Zarko Silic @ 19.12.2011. 07:53 ] @
Nebitno je sta se desava, jer je rec o korektno napravljenoj tablici. Na Zapadu postoji nacin, za razliku od Srbije, gde se zbog ostecenja ili gubitka moze kupiti druga tablica.

Ne obadve, ne nalepnica, ne kazna, vec druga tablica sa istim oznakama. To je ogromna razlika.

U pojedinim drzavama nisu uopste obavezne dve tablice na vozilu.

Ovde je rec o suludoj kazni zbog necega sto ne ugrozava bezbednost u saobracaju.

Osim toga, normalnom coveku ne moze nikada pasti na pamet (ali i ne mora jer postoji mogucnost da ovaj problem resi na kulturan nacim) da vozi bez tablice mesecima.

Isto tako, normalnom coveku ne moze nikada pasti na pamet da mesecima vozi tehnicki neispravan automobil. Pogotovo ako je svestan neispravnosti svog vozila.
[ calexx @ 19.12.2011. 08:57 ] @
Nešto te čudi u zemlji u kojoj se plaća muzički dinar na štampače, skenere pa i frižidere i šporete? Mene odavno ništa ne može da iznenadi. Kazne služe da namaknu pare kad već ne umeju da ih naprave na normalan način a onda je samo mašta granica.
[ ventura @ 19.12.2011. 09:27 ] @
Citat:
zarsilic: Nebitno je sta se desava, jer je rec o korektno napravljenoj tablici. Na Zapadu postoji nacin, za razliku od Srbije, gde se zbog ostecenja ili gubitka moze kupiti druga tablica.

Ne obadve, ne nalepnica, ne kazna, vec druga tablica sa istim oznakama. To je ogromna razlika.

Samo što na zapadu nikome ne bi palo na pamet da registruje 'blizance' na takav način jer zna da popio opasnu robiju, a kod nas bi to postao nacaionalni sport... Da je to moguće verovatno bi dobili po 5-6 klonova na jednu saobraćajnu...
[ Zarko Silic @ 19.12.2011. 16:00 ] @
Citat:
ventura: Samo što na zapadu nikome ne bi palo na pamet da registruje 'blizance' na takav način jer zna da popio opasnu robiju, a kod nas bi to postao nacaionalni sport... Da je to moguće verovatno bi dobili po 5-6 klonova na jednu saobraćajnu...

Pa u tome i jeste problem.

Umesto da hvataju i kaznjavaju prave lopove, one koji kradu i zloupotrebljavaju tudje registarske tablice, kaznjen bude neko kome je ukradena tablica.

Pa gde to ima?

Meni vise to lici na onu:

"Sve je gore,
samo njega nema."

(Ne: Sve je isto)

P.S.

Dok je "njega" bilo kazne nisu bile kao trostruke prosecne plate. Ni kod "njega" ni na bilo kom drugom mestu za zemaljskoj kugli.

[ calexx @ 19.12.2011. 16:36 ] @
Kazne bi trebalo da budu velike pa i ogromne ali da neko dobro odmeri kaznenu politiku. Pa da onome ko sa pola kile rakije u stomaku vozi autobus pun dece iseku obe ruke a onaj ko prođe kroz crveno na semaforu ili vozi kontra smerom ili prekorači ograničenje za 100km/s plati godišnju platu ... ali svako a ne da postoje i beli medvedi. Ne da se smišljaju prekršaji pa da neko kome lopovi ukradu tablicu plati pola plate.
[ ivansta @ 19.12.2011. 23:52 ] @
evo ovako pise u presudi:

ucinio sam prekrsaj iz cl.331 st.1 tac.81 ZOBS na putevima . Znaci nista nisam odgovarao niti sam sudjen krivicno sto sam napravio rucno tablicu.
Jednostavno bi mi bilo isto i da nisam vozio sa tom pravljenom tablom,tj da uopste nisam ni imao tablicu pozadi. isto bi bilo.ili da je napravljena od kartona,papira itd.u prijavi i presudi se uopste i ne pominje od cega je bila napravljena , jer se sudi za to sto nisam imao zadnju tablicu,a ne za to sto sam napravio tablicu.zato i mogu da kazem da sam to jutro kod komsije napravio ovu improvizovanu da se makar vidi otpozadi registarski broj.

komsija ,koji studira pravo , hoce da mi pise zalbu ( za koju taksa kosta
900 dinara) i poziva se na neki zakon -'' prema članu 276 važećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, u slučaju gubitka registarske tablice ili nalepnice, vlasnik, odnosno vozač, dužan je da u najkraćem roku o tome obavesti najbliži MUP"" tj -da sam ja postupio po tom clanu 276 i da sam krenuo da prijavim nestanak u najblizu stanicu MUP (moj grad) jer stvarno po tim selima nema nigde stanice policije , i takodje u najkracem roku ( 20 min voznje). zakon nigde ne nalaze da je vozac duzan , ako primeti da mu je spala tablica,da se iskljuci iz saobracaja, i da ode pesice u najblizi MUP da prijavi nestanak. ako bi bio negde u planini ili zimi na -20 c ,a jos nema recimo signal za mobilni , ili nema uopste mobilni, sta onda? treba da umre od zime?i da krene pesice do najblize stanice mup a ,ili da ceka par dana da prodje neko sa kolima da ga poveze?

drugo , sud moze i ima zakonsku mogucnost da izrice i novcane kazne ispod zakonskog minimuma ( u ovom slucaju ispod 15 000) ako postoje olaksavajuce okolnosti : da nije bitno bila ugrozena bezbednost saobracaja i nije bila neka trajna posledica ili steta za druga lica, drzanje na sudu, imovinsko stanje tuzenog , neosudjivanost , itd. ja imam komplet sve ove olaksavajuce okolnosti , ali ...

ne znam da li uopste da pisem ovu zalbu, da mi ne povecaju jos vise kaznu :)))

[Ovu poruku je menjao ivansta dana 20.12.2011. u 02:04 GMT+1]
[ codeNO @ 20.12.2011. 00:47 ] @
Ovo je preveliki prestup suda tj zakona koji se na tebi primenjuje i ovo samo pokazuje koliko je sam sudija ravnodusan (da ne kazem nema pojma o primeni zakona) da ti izadje u susret i pomogne da oboris tuzbu. Ako nista drugo pitaj pandura bilo kog saobracajca da ti kaze u kom slucaju ova tuzba i pod kojim uslovima bi mogla da se obori.... (tako je moj drug oborio tuzbu sreo nekog saobracajca i pitao za savet a sve u vezi znaka naseljeno mesto tj naseljeno podrucje jer sada to nije isto)...mislim da sud gresi i da mozes da nadjes neku kvakicu tipa ovo sto si naveo da budu razlog tvoje zalbe, ali treba imati uvid u taj zakon pa citati sve o tom clanu i pod kojim uslovima se primenjuje. Treba sebe da gledas kao da si pre 5min izgubio a za tih 5 min ti pandur napisao kaznu. Postoji sigurno negde sitnim slovima kada se kazna ne primenjuje. Ako nista drugo...pisi ovom ludom alvirovicu oni imaju besplatnu pravnu sluzbu a i on voli te smicalice da prikazuje na tv-u

Citat:
zarsilic: Voznja sa pozicionim svetlom moze da ugrozi bezbednost jer takvo vozilo moze da bude neprimeceno pa je normalno da postoji kazna za takav postupak

..zasto bi voznja danju sa pozicijom bila opasnost po sabracaj?? VOZNJA SA POZICIJOM NOCU NE TRPI NIKAKVU SANKCIJU OD STRANE ZAKONA, dok danju ti pisu kaznu????? Gde je tu logika??

Ovde njega izjednacavaju sa voznjom u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici.....pa tom bi uzeo dozvolu a ne DVA boda i 15000.

Kad ti presuda stupa na snagu??? valjda imas dve nedelje za zalbu?
[ pisac @ 20.12.2011. 01:00 ] @
Sa (prednjom) pozicijom može samo da se stoji parkiran noću, i to je sve čemu služi pozicija. Eventualno pripomogne kada ti sijalica oborenog svetla crkne čisto da te uoče drugi noću, a ne da ispuniš zakonsku obavezu vožnje sa svetlima.

A što se tablice tiče, ja se slažem da trebaju biti kažnjeni oni koji voze bez dotične (ili sa svojeručno izrađenom). Ali ne trebaju biti kažnjeni oni koji odu u MUP da uzmu novu tablicu jer su staru izgubili.
[ codeNO @ 20.12.2011. 01:34 ] @
"U slučaju da je do gubitka ili nestanka registarske tablice, odnosno
registracione nalepnice došlo van mesta u kojem je vozilo registrovano, teritorijalno
nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova izdaće na zahtev
vlasnika, odnosno korisnika vozila potvrdu o izgubljenoj registarskoj tablici i tablice za
privremeno označavanje i potvrdu o njihovom korišćenju u kojoj će biti određena
maršruta, koja važi do dolaska u mesto u kojem je vozilo registrovano."

Sve su to zakoni gde ne postoji uporedo i primena leka za ovo. Uz zobs treba da postoji i tumacenje a to znaju sudije koje kao sto rekoh boli uvo ili nemaju pojma o ovom zakonu niti ih interesuje sta sve pise unutra. Sudija mora da zna dal smes da se kreces vozilom koje nema tablice do prve MUP stanice da bi te osudila, (a trazi se od tebe da odes da prijavis i nigde ne pise kako ces ti da dodjes do mup stanice) da li se vlasnik kaznjava ako si vec krenuo autom ka najblizoj MUP stanici da prijavi nestanak, Tebe je sudija kaznio za "ukoliko nema propisane registarske tablice" ...sta to znaci...nisi imao ili "kartonke". I dalje tvrdim da postoji rupa za ovo i trebas se naci, dal si se kretao da prijavis ukradene tablice a stavio si kartonke...mada...dal ti je pandur oduzeo tu tvoju napravljenu tablicu??? ako jeste to moze biti njihov jak dokaz da ti nisi isao da tog momenta prijavis nestanak tablice....moras juriti advokate koji se samo ovim bave

[ codeNO @ 20.12.2011. 01:36 ] @
pisac....

nisam ovo izmislio...sudija mi je rekao da ako imas poziciju nocu u osvetljenoj ulici pandur ti ne moze nista!!!
[ calexx @ 20.12.2011. 08:38 ] @
To samo pokazuje koliko se sudija razume u propise. Napisao sam da je bar tridesetak godina vožnja sa (samo) pozicionim svetlima zabranjena ali tako i dalje često voze i sami panduri.
Citat:
Član 77.
Danju, na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da
budu uključena kratka, odnosno dnevna svetla.
Noću, na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da
budu uključena duga svetla.
Vozač je dužan da umesto dugih svetala upotrebljava kratka:
1) kad pri mimoilaženju sa drugim vozilom oceni da svetlom svog vozila
zaslepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a uvek na odstojanju
manjem od 200 m,
2) ako ometa vozača ispred,
3) na putu osvetljenom uličnom rasvetom,
4) u tunelu,
5) ako ometa upravljača šinskog vozila ili plovila,
6) za vreme magle,
7) kada je vozilo zaustavljeno.
Odredbe st. 2. i 3. ovog člana ne odnose se na vozača vozila za koje ne
postoji obaveza ugradnje dugih svetala.

Član 78.
Poziciona svetla moraju biti uključena sve vreme kada je uključeno dugo,
odnosno kratko svetlo, odnosno svetlo za maglu.
Noću i danju u uslovima smanjene vidljivosti, na vozilu na putu moraju biti
uključena zadnja poziciona svetla.

Član 80.
Zaustavljeno ili parkirano vozilo na kolovozu, noću i u uslovima smanjene
vidljivosti, mora imati uključena poziciona, odnosno parkirna, svetla.
U naselju je dovoljno da vozilo iz stava 1. ovog člana ima poziciona, odnosno
parkirna svetla na onoj strani vozila koja je okrenuta prema sredini puta.
Na vozilu iz stava 1. ovog člana svetla ne moraju biti uključena ako se ono
nalazi na delu puta gde je ulično osvetljenje takvo da je vozilo dovoljno vidljivo, na za
to posebno obeleženom mestu.
[ codeNO @ 20.12.2011. 10:18 ] @
Jel mi stvarno ne verujete?? dobili su dopunu zakona za uslove te i te gde se kaze ako je bila pozicija u osvetljenoj ulici sankcija nema. Jer je kazna sa takvom voznjom bila 6 bodova, 3 meseca zabrane i 15-30.000, a ko kaze da neko nije zaboravio da ukljuci kratka svetla ili crkle sijalice a u osvetljenoj ulici se tesko primeti dal imas kratka a u tabli sve sija, a sve vise ljudi vidjam po ulici koji tako voze nocu (cak i bez svetala) i to sve zbog toga sto moraju i danju da pale...pa ih il mrzi, il namerno il zaborave pa se takav odnos prenese i nocu..samo zbog toga sto mora i danju da se pale svetla
[ calexx @ 20.12.2011. 16:44 ] @
Znači postoje interni aneksi na zakone pa sad možemo da nagađamo šta se kažnjava a šta ne. Ne bi me čudilo da je tako ... ali zvanično odavno nije dozvoljena vožnja sa pozicionim. Pretpostavljam da su to oni aneksi u kojima piše koga ne kažnjavati kada prođe na crveno ili parkira na zabranjenom, kome obrisati šajblu kada mu vide auto, ko sme da vozi preko 150 u gradu, koga ni po koju cenu ne dirati ... da ne nabrajam, potrošiću dve strane foruma. :(
[ pisac @ 20.12.2011. 20:28 ] @
Citat:
codeNO: Jel mi stvarno ne verujete?? dobili su dopunu zakona za uslove te i te ...

Ja baš danas u sred mračnog i sumornog dana video (jedva) 3 sivo-tamna nevidljiva automobila koji voze bez svetala, i nemaju nameru da ih upale kada im blicnem. Valjda misle da oni vide dovoljno i ovako, pa šta će im onda svetla . To se već mesecima dešava (ranije su palili kad blicnem), što znači da namerno voze tako. Možda više nisu ni obavezna dnevna svetla, odnosno možda su glavonje dobile dopunu zakona da više za to ne kažnjavaju vozače nego ih samo opominju. Možda zato viđam i sve više vozila koja i noću voze bez (ikakvih) svetla, jer ljudi očigledno i noću u osvetljenoj ulici vide dovoljno za vožnu.
[ gigamg1 @ 20.12.2011. 22:57 ] @
I treba da se pise kazna za crtanje tablice. Nije prijavljen gubitak ili kradja tablice i kraj price. Mislis da taj pandur nije napisao da ti je oduzeo tablice i da taj zapisnik nije prosledjen sudiji za prekrsaje? Ako ti je vec sudija malo progledao kroz prste i nije hteo da ti pise kaznu za ceo prekrsaj zasto onda ti zelis da isterujes pravdu koju ti prvi nisi ispostovao? Plati kaznu i budi srecan sto ti nije napisao da platis maksimalni iznos za prekrsaj. Ako kazes da si izgubio tablicu u januaru a da ti je covek napravio drugu a tebe su panduri uocili pre cetiri meseca i pisali ti kaznu, imajuci u vidu da je tvoja poruka stara 27 dana sto spada u novembar (11ti mesec), pre cetiri meseca te zaustavili to je jul (sedmi mesec) sto znaci da si ti minimalno 6 meseci vozio tako i iskreno te je zabolelo nesto da taj problem resis i sad kao trazis izvlaku a 6 meseci te mrzelo da se bakces. Ajde da je prica da si izgubio i da su te isti dan zaustavili pa manje-vise bi i bilo dobro da se izvuces ali ovako...

Neko rece kako pisu kazne za gluposti a prave lopove ne hapse (kradljivce tablica) ali niko nije spominjao jel ima mozda neka odredba koja propisuje kakav nosac tablice mora biti osim toga sto tablica ne sme biti fizicki ostecena i necitka (prljava) i jel te nesto sprecava da istu obezbedis. Necemo price o zapadu jer srbi nisu prvi izmislili alarm. Zasto se niko ne trudi da napravi ili nabavi valjan drzac a posle se pita zasto su mu tablicu ukrali. Slazem se, nije niko kriv sto mu je tablica ukradena ali nije niko kriv za to sto vetar duva pa opet svi stavljaju na kuce prozore. Jel mozda negde pise da nije dozvoljeno (lupam) staviti metalni okvir sa posebnom bravicom?

Drzava-to smo mi! Kakvi smo mi ljudi, takva nam je i vlast i drzava a shodno tome i zakoni.

@kratka, dugacka i poziciona svetla
To su normalne stvari. Najvaznije pravilo sabracaja je "prilagoditi se uslovima voznje odnosno stanju na putu". Ako je svetlo u sobi upaljeno, baterijska lampa ti ne treba sto znaci ako je osvetljenje dobro i vidljivost je dobra, onda ti kratka svetla i nisu obavezna.

Divljaka sa ugasenim svetlima ce uvek biti. Jednostavno, neke ljude je tesko nauciti da moraju imati kratka svetla preko dana i da se tablice ne stampaju na kartonu od cipsa.
Ti isti kasnije kada dobiju kaznu, postaju ultra pravicni i glume bezgresne dok av av banda bude opevana kao Vuk Brankovic u narodnom predanju.

Stoka smo kao narod i to se nece nikada promeniti dok ne pocnemo da zivimo u simbiozi. Sve dok bude: "on nije upalio svetlo, E sad necu ni ja", tako ce nam biti.

Postujem zakon uvek i ne bojim se kada mi neko blica na putu i upozorava na patrolu jer znam da ne mogu da me kazne.
[ ivansta @ 21.12.2011. 00:15 ] @
- Ovde se ne radi uopste tome da ja poricem da sam kriv , niti kukam o nekoj nepravdi, vec sam trazio savet koju pricu da slozim i kako da se izvucem sa sto manjom kaznom. Mozda nisi shvatio poentu. i niko mi nista nije "progledao kroz prste" jer kazna za "crtanje" tablice ne postoji kao posebno delo(mozda da sam nacrtao neku drugu tablicu ciji nisam vlasnik), a da slucajno postoji i to bi mi nakacili bez problema, budi siguran. jer je poenta svih ovih novih zakona da izvuku narodu pare iz dzepa i napune budzet, a ne da povecaju bezbednost saobracaja.zato i finansijski izjednjacavaju moj prekrsaj ( od 15 do 30 000) i 2 poena i npr preticanja na punoj liniji , voznja suprotnim smerom u jednosmernoj ulici ( od 15 do 30 000 ) ali 5 ili 6 poena.a koliko je moj prekrsaj ugrozio tebe i tvoj zivot kao vozaca a koliko bi te ugrozila ova druga dva slucaja?

i ove i ovakve teme sluze da i drugi vozaci procitaju ovo , i da znaju sta moze sve da im se desi.

a zaboravio sam da dodam jos nesto--- isti taj pandur , kad me je iskljucio iz saobracaja i skinuo tablice , dozvolio mi je ( valjda je hteo da pokaze kako ipak on nije toliko los covek ) da sednem u taj auto koji je iskljucen iz saobracaja i da ga odvezem na parking ispred moje zgrade, koja je bila udaljena 500 metara .rekao mi je - " vozi slobodno , nema nikog sad u mojoj smeni ja pokrivam ovaj reon "...

tako sam ja seo , ispred njega , u vozilo koje je on par minuta pre toga iskljucio iz saobracaja , i mrtav ladan se ukljucio u saobracaj ( onako skroz bez tablica) i dovezao se na parking ispred moje zgrade.
Sve se to desavalo na jednoj pumpi ,jer smo se tu parkirali i tu je pisan zapisnik, i verujem da su i kamere sve snimile jer ih ima 10 ak na toj pumpi.

i sad ja treba da se napravim lud pa da podnesem prijavu protiv tog policajca jer me je naveo da prekrsim zakon ?

[ pisac @ 21.12.2011. 10:27 ] @
Citat:
ivansta: jer je poenta svih ovih novih zakona da izvuku narodu pare iz dzepa i napune budzet, a ne da povecaju bezbednost saobracaja.

Vidiš, tu nisi u pravu. Poenta nekih taksi i poreza jeste da napuni budžet (recimo taksa na izdavanje nove tablice i registracione nalepnice, i slično...), ali poenta ZOBS-a nije da napuni budžet. Država, sem kazni i zatvora, baš i nema neke druge mehanizme da prevaspita lošeg vozača.

Citat:
ivansta:zato i finansijski izjednjacavaju moj prekrsaj ( od 15 do 30 000) i 2 poena i npr preticanja na punoj liniji , voznja suprotnim smerom u jednosmernoj ulici ( od 15 do 30 000 ) ali 5 ili 6 poena.a koliko je moj prekrsaj ugrozio tebe i tvoj zivot kao vozaca a koliko bi te ugrozila ova druga dva slucaja?

Vidiš, stvar je u prepoznavanju tablica. Da si ti sa tim "lažnim" (svojeručnim) tablicama napravio neki prekršaj koji je recimo težak kao ti prekršaji što si naveo, pa zbog toga neko (prolaznik, pandur, bilo ko) nije bio u stanju da pribeleži tvoju registraciju (jer tvoja tablica ne reflektuje u mraku, i slično), ti bi se verovatno izuvukao. Dakle, vožnja sa lažnim (svojeručnim) tablicama ima svoju popriličnu težinu kao prekršaj. Mene u stvari nervira što se to ne kažnjava mnogo više i mnogo odlučnije.

Ovde ću staviti po stranu debilizam što je nova tablica manje čitljiva nego stara, i što se na izgubljene tablice naplaćuje nekakva kazna, takse, i šta ja znam već. Nisam još pristalica da se takva državna glupost koristi kao izgovor za ovakve stvari (jer to zloupotrebljavaju i neki drugi elementi), mada kako stvari stoje ako država nastavi sa glupostima građani nemaju mnogo prostora za delovanje (pre izlaska na ulice) nego samo da budu krajnje neposlušni.
[ botr @ 21.12.2011. 15:23 ] @
Zali se na kaznu, ne mozes puno da izgubis.
http://www.informisanje.info/s...-putevima/kazneni-bodovi-zobs/
ako vozač ne obavesti policiju da je izgubio registarsku tablicu ili nalepnicu, ili ako su one nepravilno postavljene 2 poena 6.000-20.000 din.
A za prekrsaj koji si napravio po naredbi policajca kazna je 30.000

[ ivansta @ 21.12.2011. 22:46 ] @

vožnja vozila za vreme zabrane upravljanja ili za vreme isključenja iz saobraćaja-zatvor najmanje 15 dana , zabrana upravljanja-najmanje 8 meseci , kazneni poeni -14 !

(http://www.informisanje.info/s...-putevima/kazneni-bodovi-zobs/)

znaci pocelo je bezazleno zbog jedne obicne tablice, a pogledaj na sta je sad ispalo :)))) ovo sad dobija sasvim drugu dimenziju...
[ Zarko Silic @ 21.12.2011. 23:06 ] @
Ta druga dimenzija nije tako ni strasna.

Nakon ovakve kaznene politike, pre svega logike, ne bi me zacudila ni

treca dimenzija:

brijanje tupim nozem, zavrtanje usiju, cupanje noktiju, kopanje ociju,.... i na kraju giljotina bez sedativa.

Salu na stranu, ali logika koja je primenjena na ovakvoj kaznenoj politici je krajnje nerazumljiva. Nejasno je kako nisu uspeli da podele prekrsaje na one koji direktno uticu na bezbednost i predstavljaju direktnu opasnost u saobacaju, od onih koji to nisu. U isti kos stavljaju babe i zabe izjednacavajuci kaznu za na primer voznju pod uticajem alkohola sa voznjom bez registarskih tablica itd. da ne redjam.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 22.12.2011. u 00:23 GMT+1]
[ pisac @ 21.12.2011. 23:51 ] @
Ja lepo objasnih zašto.

Jedino što bih još većom kaznom kaznio i one tupsone koji su osmislili ove nove tablice
[ codeNO @ 22.12.2011. 09:57 ] @
Ajde gledamo ovako, koliko likova ima na usa dzipovima samonapravljene tablice ili one gangland crno bele? Zar njih nije hteo da kazni zakon da to vise ne rade? Kako ih spreciti ako kazna nije velika...ti si brale sa njima upao u isti kos. Sad tek vidim bez obzira na sve jaba ti da se zalis, jer zakon ne odvaja tebe od "njih"!
[ Dr.sima @ 22.12.2011. 11:57 ] @
Odakle uopste ideja da sam falsifikujes dokument (tablicu) i jos da se bunis zbog kazne? Kazne jesu drakonske, ali i pored toga postoje ljudi koji su spremni da krse razna pravila. Inat?
[ Zarko Silic @ 02.01.2012. 14:33 ] @
A zasto mislis da je rec o falsifikatu?

Covek je samo prepisao svoju tablicu, od svog vozila za koje su placene sve dazbine i za koje je placeno vazece osiguranje. Nikako on kao osoba ne moze biti kriv sto su se zakonski propisi u medjuvremenu promenili i sto regularan duplikat ne moze da se napravi kao sto je to moglo u trenutku registracije tog vozila.

http://www.elitemadzone.org/t443335-0
[ Nemanja Jakovljevic @ 03.01.2012. 09:07 ] @
A kako nije falsifikat?

Ajde sada svi vi koji tvrdite da to sto je on napravio kopiju tablice koju on ima ok - pocepajte novcanicu od 500 EUR, odstampajte svoju zamenu sa ISTIM serijskim brojem - i idite u banku...
[ Zarko Silic @ 03.01.2012. 11:08 ] @
Pocepanu novcanicu od 500 eura moze zameniti novom u banci i to bez novcane nadoknade.

Jedini uslov je da pocepani komad sadrzi vise od 50% celokupne povrsine.

U slucaju izgubljene tablice, u tom trenutku vec nevazece tablice, zamena je onemogucena i drzava je na tom polju zakazala jer nije predvidela takvu situaciju. Samim tim ne moze gradjanin placati troskove zbog zakazivanja drzave. Pogotovo ne sme zbog toga biti kaznjavan.

P.S. Primer sa novcanom monetom nije dobar primer jer se ni po kom osnovu ne moze poirediti sa, na primer, registarskim tablicama.
[ Nemanja Jakovljevic @ 03.01.2012. 11:13 ] @
Tacno - to je legalan nacin - a da sam proizvedes svoju nije.
Uz to - banke imaju pravo da ti naplate proviziju za tu uslugu.

Tako na nove tablice - gledaj kao na naplatu provizije.
Uz to - tablice nisu u tolikom opticaju kao novac - nego se prave u ogranicenim kolicinama - i mozda imaju sistem pracenja proizvodnje da se ne pravi treca tablica sa istim brojem - i zbog toga nema mogucnosti zamene.
To je vrlo bitno narocito sada jer se oslanjaju na tablice za kaznjavanje - kamere i slicne spravice.
[ Zarko Silic @ 03.01.2012. 11:49 ] @
Ocigledno to ne razumes, ali to nije problem sto ti ne razumes; problem je sto to ne razume ni onaj ko bi to morao razumeti.

1. Novacana moneta se ne moze uporedjivati sa registarskim tablicama jer postoji poseban Zakon koji uredjuje problematiku vezanu za monetu.

2. Cepanjem ili delimicnim unistavanjem novcanice (monete) ne placa se NIKAKVA KAZNA (kazna nije isto sto i nadoknada ili provizija). Osim toga, ne placa se nikakva nadoknada za pocepani ili osteceni novac ako se zamena vrsi u maticnoj zemlji (drzavi).

3. Postupak za dobijanje nove tablice je sledeci:

a/ prijavi se nestanak ili ostecenje u PU

b/ U PU se dobije dokument da je prijava nestanka izvrsena i taj dokument je vazeci sve dok se ne obezbedi druga tj. nova tablica sa ponovljenim brojem (postupak isti kao i za 3. tablicu). Obicno se ceka do 15 dana. PLACA SE SAMO CENA IZRADE PONOVLJENE TABLICE.

c/ nakon dobijanja nove tablice ("zvanicne" kopije) potvrda o prijavi nestanka prestaje da vazi i na vozilo se postavlja nova tablica sa ponovljenim brojem (ista onakva kavu je i nas covek napravio u sopstvenoj reziji).

Drzava je propisala vaznost "starih" tablica do 31.12.2011. ali nije predvidela ovakav slucaj sto je nateralo naseg coveka da problem resi samostalno o svom trosku i u sopstvenoj reziji. Zbog toga je sudija morao odbaciti prijavu kao neosnovanu i nije smeo kaziti naseg gradjanina.

Ocigledno nije zalazio u sustinu problema iz samo njemu znanih razloga.
[ Nemanja Jakovljevic @ 03.01.2012. 11:55 ] @
Ne placa on kaznu za unistavanje tablice. On placa nove tablice. Niko njega ne tera da vozi kola - to je privilegija a ne pravo. Novac ti je potreban da bi ostvario svoja prava - tako da si tu upravu - ne moze se porediti. Treba da ti zamene novac za dzabe - a tablice ne. Tvoja je odgovornost da cuvas stvari - ako ne umes da ih cuvas - pa plati.
Uz to - za unistavanje novca se krivicno odgovara.

Uz to #2 - ako je policajac primetio falsifikat tek ovlas pogledom - to znaci da ta tablica nije ista. I da je napravio nesto sto ne treba - mozda tablica ne reflektuje kako treba - pa ne bi mogle biti zapisane....
[ Nemanja Jakovljevic @ 03.01.2012. 12:02 ] @
Uostalom - ako ti se ne svidja nikako primer sa novcem...
Pocepaj pasos, napravi svoj na laserskom stampacu i pravac granica... Javi dokle si stigao...
[ calexx @ 03.01.2012. 12:20 ] @
Da li je ovde pitanje da li je ispravna kazna za ručno pravljenu tablicu ili plaćanje izrade nove/novih? Ako iscepaš novčanicu, ne možeš da se služiš njom dok je ne zameniš. Ako izgubiš ličnu kartu ili pasoš, ne možeš da odštampaš kopiju i koristiš dok ne izvadiš nove. Moraš da odeš i prijaviš, onda dobiješ potvrdu koju koristiš dok ne stigne nova. Jedino je pitanje šta se dešava ako te legitimišu pre nego prijaviš ... ali se to ređe dešava ako se prijavi čim se izgubi nego ako se mesecima ide bez nje ... jednom će da se desi. Kao u ovoj temi. A preko grane sigurno nećeš dok ne dobiješ nov pasoš. Ni u banku nećeš da odeš da podigneš pare ako mora da se pokaže lk. Mada može da se odštampa kopija koja će da ima sve podatke.
Najbliži primer je vozačka dozvola, ako je neko izgubi pa vozi bez nje (ili odštampa svoj primerak) pa ga kontrolišu, da li će da prihvate opravdanje da je izgubljena i eto baš krenuo da to prijavi?

Drugo pitanje je šta se plaća ako se izgubi tj neko je ukrade. Ako je to samo izrada tablice, onda nije strašno. Ako se plaćaju i razne takse, onda baš i nije u redu.
[ Nemanja Jakovljevic @ 03.01.2012. 12:30 ] @
Ti od kako izgubis treba da prijavis u roku od X dana - ne znam koliko. Nigde ne pise da si u tom periodu izuzet od placanja kazne za to sto nemas dozvolu kod sebe.
U slucaju licne karte - tu verovatno ima taj princip - bas idem da prijavim. Jer nemas drugog izbora od setnje - a za auto imas izbor.
Cak mozes i da vozis svoj auto ako ti to toliko znaci - ali van javnih puteva. Ne trebaju ti ni tablice za to.
[ Zarko Silic @ 03.01.2012. 12:34 ] @
Citat:
calexx: Drugo pitanje je šta se plaća ako se izgubi tj neko je ukrade. Ako je to samo izrada tablice, onda nije strašno. Ako se plaćaju i razne takse, onda baš i nije u redu.

U sustini sve se svodi na cenu kostanja.

Zamenska, ponovljena "stara" tablica kosta 20 do 30 puta manje od novih tablica. To i jeste razlog (naravno i uz to sto to nije bilo moguce izvesti na legalan nacin) zasto je za regularno registrovano vozilo napravljena kopija u sopstvenoj reziji.

Moram napomenuti i ponoviti po ko zna koji put, da se u pojedinim drzavama prilikom registracije dobije samo jedna tablica, a da se za drugu vlasnik snalazi sam po svom izboru za razliku od drugih dokumenata poput pasosa, ili licne karte, vozacke dozvole itd.

U pojedinim, poput na primer Svajcarske, tablice su iskljucivo vlasnistvo osobe koja ih je kupila. Takve tablice ima pravo kaciti na bilo koje drugo svoje vozilo i nije obavezan sva vozila koja poseduje posebno registrovati, itd da ne sirimo temu.
[ Nemanja Jakovljevic @ 03.01.2012. 12:39 ] @
Imas i zemlje u kojima je dovoljna samo jedna tablica. Jel to dobro? Mozda tebi jeste. Meni je u jednom slucaju jako dobro doslo sto je onaj drugi imao i tablicu napred kako bih ga prijavio posto je zbrisao.

A ako vec uporedjujes sisteme - osim tih par sto si nabrojao - ajde mi reci u ostalih 190tak kakav je sistem? Imas sistema (u itekako dobro razvijenom svetu) koji su rigorozniji od Srbije.
[ Nemanja Jakovljevic @ 03.01.2012. 12:52 ] @
Evo da ti dodam primer:
Japan:

2 boda +
Ako si falsifikovao ili izmenio tablicu - do 3 godine zatvora i do 1 000 000 dinara kazne.
Ako si napravio nesto sto lici tablici i to nakacio - do godinu zatvora i 500 000 dinara kazne.
Ako je tablica tesko citljiva (prljava, iskrivljena, nije pod 90 stepeni u odnosu na ravan puta) - do 500 000 dinara kazne.
Ako si stavio tablicu koja je registrovana za drugi auto na svoj auto - do 300 000 dinara kazne.

Ovo sto je on uradio - vodi se pod falsifikat, dakle kazna u prvom redu.

I da dodam - prosecna plata je oko 350 000.
[ calexx @ 03.01.2012. 13:10 ] @
Citat:
zarsilic: U sustini sve se svodi na cenu kostanja.

Zamenska, ponovljena "stara" tablica kosta 20 do 30 puta manje od novih tablica. To i jeste razlog (naravno i uz to sto to nije bilo moguce izvesti na legalan nacin) zasto je za regularno registrovano vozilo napravljena kopija u sopstvenoj reziji.
Ja sam čuo par priča (možda je jedna od njih i u ovoj temi) da je posle krađe tablica uzimanje nove koštalo 5-8 kila para ... što baš i nije 20-30 puta manje od novih tablica.
[ Zarko Silic @ 03.01.2012. 15:19 ] @
Citat:
calexx: Ja sam čuo par priča (možda je jedna od njih i u ovoj temi) da je posle krađe tablica uzimanje nove koštalo 5-8 kila para ... što baš i nije 20-30 puta manje od novih tablica.

Pa nego koliko je to?

Izrada stare tablice u Somboru je kostala 258 dinara.

U drudim drzavama je drugacije. Slazem se. Ali u kojoj se to normalnoj drzavi zakoni menjaju svake druge ili trece godine? U kojoj se to drzavi donese zakon koji vazi retroaktivno? U kojoj se drzavi donese zakon koji nesto zabranjuje a da ne dopusta legalan izlazak iz propisa koji su vazili do tog momenta?

To ne postoji ni u jednoj drzavi.

Ako je tablica izgubljena a ne moze da se kupi druga, ista takva iako je jos uvek vazeca, sta preostaje?
Da se vozi bez tablice?
Da se ne vozi uopste?
Da se plate nove dazbine za novu tablicu (20 puta vece od realnih)?
Da se napravi korektna kopija?

Uostalom, sasvim sam siguran da je nas postavljac teme vise platio za kopiju nego sto je cena duplikata u Somboru, ali nebitno. U Somboru se ne moze kupiti jer su prestali sa proizvodnjom.

Ako su sve ove cinjenice poznate, onda nije primereno da se zbog toga sto je neko kriv zbog necega kaznjava onaj koji je najmanje kriv.

P.S.

Citat:
Nemanja Jakovljevic: Ako je tablica tesko citljiva (prljava, iskrivljena, nije pod 90 stepeni u odnosu na ravan puta) - do 500 000 dinara kazne.

Ne znam odalke ti ovi podaci, ali na primer u Nemackoj za ovaj prekrsaj kazna je 20 eura, a na primer u CH je koriscenje iste tablice na raznim svojim vozilima sasvim normalno, jer podrazumeva da istovremeno mozes voziti samo jedno vozilo.

Mozda su Japanci supermeni?

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 03.01.2012. u 16:32 GMT+1]
[ Nemanja Jakovljevic @ 03.01.2012. 15:24 ] @
Kriv je - falsifikovao je tablice.
Rekao je da zna da mu je ispala - kao i gde mu je ispala.
Vozio je tako 6 meseci.

Legalni izlaz iz situacije je imao - nove tablice - to bi kad-tad morao da uradi.
A od sada - neka pazi na svoje tablice - ili neka ne vozi auto.
[ Zarko Silic @ 03.01.2012. 15:42 ] @
Kriv je samo zato sto nije prijavio gubitak tablice i ni zbog ceg drugog.

Nije kriv zato sto je pravio tablicu, jer nije postojala mogucnost da legalno kupi drugu, istu takvu, jos uvek vazecu.

Platio je nenormalnu i nesrazmernu kaznu (polovinu prosecne plate u drzavi), a koliko je kazna nesrazmerna ucinjenom delu pokazuje i ovaj primer:

http://www.elitemadzone.org/p3023526

[ Nemanja Jakovljevic @ 03.01.2012. 15:49 ] @
Kaznjen je tako zato sto je sa falsifikovanom tablicom mogao da pocini mnogo gore stvari - i da prodje neotkriven. To sto je falsifikovao tablicu sa svojim brojem - njega ne vadi.
Falsifikat je falsifikat. To sto nema da se nabavi novo - ne znaci da ima pravo da falsifikuje. Tj. zapravo ima novo - nove tablice.

I u gornjem primeru koji sam naveo - u Japanu falsifikovanje tablica je mnogo stroze kaznjeno od gotovo svih saobracajnih prekrsaja, a verujem i u ravni je sa nanosenjem povreda i sl.

A pogledaj i za cenu - za ono sto je uradio u Japanu bi platio do trostruke prosecne plate.
[ Zarko Silic @ 03.01.2012. 16:23 ] @
Kada vec spominjes Japan, mada ne vidim razlog za spominjanje bas Japana, ali ajd.

Zasto ne spomenes kako se u Japanu kaznjava pogresno voldjena politika, ili jos bolje sta biva sa onima koji pogresnim vodjenjem ekonomije dovedu firmu do propasti pa onda sve to uporediti sa ovim nasim primerima.

P.S. U Japanu tablice vaze decenijama i ne menjaju se pri svakoj promeni vlade. Osim toga, onima kojima se ukrade tablica (ako tako nesto i postoji tamo) ili se osteti na drugi nacin, omoguceno je da nabave novu, isto takvi i nemaju nikakvu potrebu za toboze falsifikovanjem.

Poznato je da su u pojedinim istocnim zemljama mnoge stvari nerazumljive za "nas" Evropljane, kao sto je na primer u Singapuru kazna za bacen papiric na ulici 250 $ i sl., ali bih te zamolio da postavis link sa koga si procitao iznose kazni u Japanu.
[ HeYoo @ 03.01.2012. 16:25 ] @
Kad covek krene napolje pogleda vremensku prognozu za Japan da bi znao da li da ponese kisobran.
[ Zarko Silic @ 03.01.2012. 22:04 ] @
Mislim da Japan, Novi Zeland i Patagoniju ostavimo za neku drugu temu; nas ovde vise zanima stanje u regionu:

Ako se tome doda jos ponesto, kao na primer standard, visina primanja, odnosno prosecne plate kao i fenomen kumulativne kazne (sve ono sto se sabira, poput poena, zatvorskih kazni, zabrane upravljanja na odredjeno vreme i sl), Srbija sa kaznama postaje neprikosnoveni lider.

Citat:
Prema podacima sajta "makroekonomija.org", manju prosječnu platu od BiH, koja iznosi 416 eura, imaju samo Srbija i Makedonija, i to 386, odnosno 336 eura. Znatno veća primanja imaju zaposleni u Crnoj Gori 477 eura, u Hrvatskoj 726 i u Sloveniji 978 eura.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 03.01.2012. u 23:21 GMT+1]
[ Nemanja Jakovljevic @ 04.01.2012. 03:16 ] @
Ti si prvi poceo da spominjes neku Svajcarsku, Belgiju i sl... A sad kad ti primeri ne odgovaraju - onda hajmo na region. Ili gledaj sve inostrane zemlje - ili sedi i cuti i ne gledaj nijednu.
Da su kazne jeftinije u Srbiji - teze bi naterao vozace da ih postuju. To sto su kazne toliko male u regionu ne mora da znaci da je to dobro. Kazna treba da bude drakonska, kako bi se ljudi obeshrabrili da krse propise. Stoga, ja mislim da treba kazne pomnoziti sa 10.
[ milovanmaric @ 04.01.2012. 08:05 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic: Ti si prvi poceo da spominjes neku Svajcarsku, Belgiju i sl... A sad kad ti primeri ne odgovaraju - onda hajmo na region. Ili gledaj sve inostrane zemlje - ili sedi i cuti i ne gledaj nijednu.
Da su kazne jeftinije u Srbiji - teze bi naterao vozace da ih postuju. To sto su kazne toliko male u regionu ne mora da znaci da je to dobro. Kazna treba da bude drakonska, kako bi se ljudi obeshrabrili da krse propise. Stoga, ja mislim da treba kazne pomnoziti sa 10.

Licno mislim da kazna ne moze i nikad nece resiti sve probleme koje imamo u saobracaju, npr, nikad se nece desiti da zbog sudara na putu svi vozaci koji se nalaze u koloni iza saobracajnog incidenta, strpljivo cekaju u koloni dok se sanira posledica saobracajnog udesa, prodju hitne sluzbe itd. Ne, to se kod nas nikad ne desava, vec odmah krecu obilazenja kolone, i preko punih linija, i u susret vozilima iz suprotnog smera, itd.

Sad bih ja mogao da navodim stosta, ali ono sto zelim da istaknem je da kolike god kazne da imamo, dzaba nam to kad se zakoni ne sprovode dosledno i do kraja, tj jos uvek imas pojavu da se pojedina dela ne sankcionisu a trebalo bi, i obratno.

Ja ako sam osoba koja se bahato ponasa u voznji, ma nema te kazne koja bi mene sprecila i ogranicila da kad hocu, sednem u vozilo i da se nasilno ponasam u voznji. Jednostavno to je tako, da sam ja npr takva osoba, zakon tu nista ne moze. Ovde treba da postoji druga strana kojoj je napisan zakon, a to je vozac, tj. njegova savest, karakter ili to nazovi kako god hoces, koja ce kontrolisati moju svest kao vozaca, a to sto bi trebalo da bude u svakom vozacu, nije uvek prisutno, tako da su te kazne tu da neki procenat njih dozovu pameti, ali je kod nas problem sto se to ne sprovodi kako treba.

Primer ti moze biti i pesaci koji se krecu putem van naseljenih mesta u vecernjim casovima, po zakonu bi oni trebali nositi reflektujuci prsluk ili na neki drugi nacin da se osvetle, da bi vozacu dali do znanja da se krecu ivicom kolovoza po noci. Sad da pitamo vozace koliko je videlo obelezenih pesaka po vazecem zakonu, verujem da ih ne bi bilo ni za prste jedne ruke. A kolike su posledice ukoliko ne daj Boze vozac udari neosvetljenog pesaka pokraj puta u noci van naseljenog mesta? Da ne gledamo finansijske posledice, one nisu bitne, sta ako vozac usmrti pesaka, i to samo zato sto je pesak bio neadekvatno obelezen? Kolike su psihicke posledice po clanove porodica obe strane i po vozaca?

Ovo su samo neki primeri, za koje ja znam da su definisani po novom zakonu, a kao vozac vidim da u praksi ne postoje, ne sprovode se i ne sankcionisu.

Dakle, moje je misljenje da se ovaj zakon koristi samo kao neka osnova da puni budzet, ne koristi se u potpunosti da bi ispunio svoju svrhu, a to je obezbedjivanje vece sigurnosti za sve ucesnike u saobracaju.
[ Zarko Silic @ 04.01.2012. 11:31 ] @
@Nemanja Jakovljevic

Zamolio sam te da postavis link ili nekakvu drugu informaciju vezanu za podatke o kaznama koje si napisao.
http://www.elitemadzone.org/p3024075

U protivnom bicu primoran da ti obrisem postove.
[ Nemanja Jakovljevic @ 04.01.2012. 11:49 ] @
http://rules.rjq.jp/tensuhyo2.html
Eto izvora.
U pitanju je prekrsaj na vrhu, za koga su predvidjene specijalne kazne pod 12, koje se mogu procitati u dnu.

Zakon u pitanju: http://law.e-gov.go.jp/htmldat...000000000000000000000000000000
Od clana 106.

[Ovu poruku je menjao Nemanja Jakovljevic dana 04.01.2012. u 13:07 GMT+1]
[ Nemanja Jakovljevic @ 04.01.2012. 11:56 ] @
A isti standard bih zamolio tebe sada da primenis na sebe.
Sve podatke koje si naveo za strane zemlje ili navedi precizan izbor ili obrisi svoje postove. Ako si moderator, nisi Bog.
I naravno, citaranja izvora poput wikipedije nije adekvatno.

[Ovu poruku je menjao Nemanja Jakovljevic dana 04.01.2012. u 13:09 GMT+1]
[ vladd @ 04.01.2012. 12:06 ] @
I sta je zakljucak. Da zakljucamo temu dok ne naucimo Japanski jezik, ili da angazujemo sudskog tumaca..diskusija postaje besmislena i bespredmetna. Dokazni materijal je slabo upotrebljiv.

U sustini, zakon i proavosudje se iskrivise od nekih i nekakvih procedura. Svako ko ne ispostuje proceduru dolazi pod udar(ili reakciju) zakona. Da li je dobro, lose, uglavnom su na birokratskoj osnovi i procedure i propisi, pa sve nedace upravo proisticu iz sustine pravosudja..

Posto o saobracaju brine drzava, deo brige je i vlasnistvo gradjanina, vozilo, ispravnost, tablice, pojasevi, oprema, u cemu je problem ako neko popije kaznu zbog izrade kopije tablice?

Nije odradjena procedura za takav slucaj i gradjanin se dovodi u red prostim kaznjavanjem...za razliku od foruma gde je mnogo slozenije..i teze brisati postove, zakljucavati teme..ali samo sa osnovanim, logicnim i jasnim razlogom. U skladu sa pravilnikom..a ostati pristojan i uljudan.

O cemu se nadalje radi u ovoj temi?..mislim da je krucijalno pitanje..

Poz
[ Zarko Silic @ 04.01.2012. 12:06 ] @
Da li imas link ka engleskoj verziji?

Kod mojih informacija vrlo precizno pise o kom clanu i okom stavu je rec i svako ko zeli moze da skine PDF sa zvanicnog sajta Ministarstva unutrasnjih poslova spomenutih drzava.

Naravno, na citljivom i razumljivom jeziku:

https://www.google.com/#sclien...b6d6f&biw=1286&bih=763

http://www.google.com/url?sa=t...mp;sig2=mKJloUkpYMfukbiXf5Tdyw

https://www.google.com/#hl=hr&...b6d6f&biw=1286&bih=763

http://www.google.com/url?sa=t...mp;sig2=Jv8hDlUIoHGQruqOLQfs6g

itd.

Bar na desetak mesta moze jasno da se vidi.

P.S. U google se upise "zakon o sigurnosti prometa na cestama" ili "zakon o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u bosni i hercegovini
"

Isto vazi i za sve ostale drzave u regionu i izvan.
[ Nemanja Jakovljevic @ 04.01.2012. 12:28 ] @
Ne google, nego izvor. Isto kao sto sam se ja potrudio.
Takodje si spominjao Nemacku, Svajcarsku i druge zemlje.
Japanski je savrseno citljiv jezik. A imas i google translate koji ce ja mislim uraditi dovoljno dobar posao.

Ali - uopste nije poenta da ti proveravas ili ja da proveravam moje/tvoje navode. Poenta je da postoje stroziji i oni drugi sistemi, a ti si birao one koji tebi odgovaraju. Ja sam naveo Japansku regulativu jer vozim sa japanskom dozvolom i svaki pu kad sednem za volan i dok sam za njim dobro razmislim i mislim o tome sta radim.

Dalje - glavna stvar je u tome da ti ne zelis da priznas ili shvatis da to sto je on uradio je falsifikat. Isto ne znam da li shvatas da voznja automobila po javnim putevima nije tvoje, niti bilo cije, pravo vec privilegija. Privilegija koja se stice ispunjenjem odredjenih uslova - medju kojima su i oni da kod sebe moras da imas vozacku dozvolu i da na vozilu postoje obe tablice. To sto je u drugim drzavama drugacija regulativa - nema nikakve veze. Kada si u Rimu - radi kao Rimljani. Kada odes u USA skini prednju tablicu i vozi. Kad si u Srbiji stavis obe tablice.

Zakoni postoje da bi se postovali. Da bi uredili nesto sto narod nije mogao sam da uredi drugacije. Sluzi da bi nas zastitio i povecao bezbednost. Milicija je tu da ga sprovodi, jedino sto za sada tu korupcija sprecava sprovodjenje. A za ono sto kazete da ne smeju da diraju pojedince... Od prijatelja francuza sam cuo da tamo osim obicne policije ume i zandarmerija da zaustavlja. (a cirkulise i u metrou u opasnim delovima)

Evo deo na engleskom - http://www.pref.ibaraki.jp/buk...araki-report/0612demerits.html
Novcani deo kazne za tablice je u drugom zakonu pa mi se cini da ovde nije naveden.

I da dodam - voznja u kontra smeru u jednosmernoj ulici je isto dva kaznena boda i samo 7000 din kazne. Dakle i u Japanu je to znacajno manji prekrsaj.

[Ovu poruku je menjao Nemanja Jakovljevic dana 04.01.2012. u 13:41 GMT+1]
[ Nemanja Jakovljevic @ 04.01.2012. 14:02 ] @
I ono sto je najbitnije:

Za nepostojanje tablica, ili postojanje neadekvatnih tablica, treba drakonski kaznjavati. Zasto?

Ako je kazna za nemanje tablica 10 EUR npr, a kazna za voznju zutom trakom 60 EUR, prebrzu voznju 100 EUR, pesacki prelaz XYZ EUR, crveno svetlo PQRT EUR, a kaznjavanje se oslanja dosta na automatsko ocitavanje kamerama - sta cete odabrati? Pa cela Srbija bi skinula tablice i vozila bez istih. Pa neka policija trazi sivi audi, crvenog juga, crni mercedes i sl.

Vi koji imate vozacke dozvole i koji ih koristite, zapitajte se koliko je puta policajac seo ispred vasih reg. tablica i zagledao svaki milimetar i proucavao detaljno kako bi otkrio da li su falsh? Verujem - nikad. A doticni policajac je to primetio - a mozda zbog toga i zaustavio. Dakle - tablica ocigledno nije bila ispravna - nije cak ni verna kopija bila.

Eto - na ovo mozemo da nastavimo temu.
[ Vrhovna_Truba @ 06.01.2012. 21:00 ] @
Mislim da treba da bude srecan sto nije popasao i krivicnu prijavu zbog falsikovanja javne isprave. Naime clan 355 stav 1 Krivicnog zakonika propisuje: "Ko napravi lažnu ili preinači pravu ispravu u nameri da se takva isprava upotrebi kao prava ili ko lažnu ili neistinitu ispravu upotrebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniće se zatvorom do tri godine." Imajuci u vidu da je po definiciji javna isprava ona isprava koju je u propisanom obliku izdao ili potvrdio državni ili drugi ovlasceni organ (npr. notar) u okviru svojih ovlascenja, jasno je da je registarska tablica nesumnjivo javna isprava koja se u pravnom prometu koristi kao identifikaciona isprava automobila i njegovog vlasnika (preko nje se vidi koji je broj motora, sasije, ko je vlasnik i ostali podaci od znacaja).

Prema tome pravedno ili ne, ipak treba da bude srecan sto je samo prekrsajno osudjen.
[ Zarko Silic @ 08.01.2012. 12:41 ] @
Ne moze se kaznena politika Japana primeniniti ni u jednoj evropskoj drzavi. (U japanskom zakonodavstvu jos uvek postoji smrtna kazna; samo da se zna.)

http://hr.wikipedia.org/wiki/Smrtna_kazna (ovde se moze videti u kakvom je okruzenju Japan po pitanju kazni, da ne bi trolovali nepotrebno. Pa oni, kao oblik egzekuciije koriste vesanje. Pobogu?! )

Srbija treba (i mora) svoje zakonske propise uskladjivati sa evropskim zakonodavstvom. Isto vazi i za kaznenu politiku. Danas, sutra postajemo, hteli to, ili ne, clanica Evropske unije (ne japanske, ili avganistanske, vec evropske), stim sto bi na iznose saobracajnih prekrsaja morao uticati i standard gradjana, a ne standard samo pojedinih gradjana, poput na primer, narodnih poslanika.

Ocigledno da to kod nas nije tako. U protivnom se ne bi dogadjalo da se za uslovno bezazlene saobracajne prekrsaje placaju kazne u visini cetvorostruke prosecne plate.

U ovom slucaju pogresio je i policajac i sudija.

Ako su stare tablice vazile do 31.12.2011. onda je obaveza drzave da do tog datuma obezbedi iste takve tablice kako bi se prevazisli problemi poput ovog "naseg". Posto tako nesto nije omoguceno, nije smelo biti ni kazne.

P.S. O Japanu i japnskoj kaznenoj politici moze da se diskutuje, ali ne na ovoj temi. Ne ni na AZ uopste; nego za tako nesto predvidjenom mestu: na MadZone.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 08.01.2012. u 19:07 GMT+1]
[ codeNO @ 08.01.2012. 22:18 ] @
Slazem se u potpunosti i sa za i protiv stranom. Svi ste u pravu ali ovo je jos uvek vakuum stanje drzave gde se zakoni ne mogu primenjivati kao kod ostalih clanica EU a drzava se ponasa kao da krize nema. Sto nisu primenili prvo evropski zakon o radu, poljoprivredi, privredi da se uzdignemo materijalno pa onda i zakon o saobracaju sa astronomskim kaznama. Onda ne bi bilo mnogo cega da se ljudi bune i nepravedno kaznjavaju

Za mene je ova kazna za coveka koji je (ne)namerno napravio kopiju tablica nemoralna od strane sudije i drzave, jer on je postao koleteralna steta zbog ljudi koji to rade sa namerom da prevare zakon i naprave krivicno delo...sudija je sve to kroz izjavu mogao da udje u profil tuzenog i da shvati sliku dogadjaja zbog cega se nalazi na optuzenickoj klupi i da nadje resenje kroz zakon za obe strane jer ga bolje poznaje od ovog coveka...nego neee mnogo je lakse samo izlupati kaznu bez mogucnosti objasnjenja i nadajuci se da optuzeni po defaultu nema zelju da istera pravdu do kraju.

[ AleXandarZ @ 23.02.2012. 00:34 ] @
Slazem se da je ovde drzava najvise kriva jer nije problem obicnog gradjanina da razmislja da li se proizvode tablice jos uvek ili ne. Ako nove tablice pocinju da vaze od 1.1.2012 godine do 31.12.2011 u 23:59:59 mora da postoji mogucnost dobijanja drugih tablica u slucaju kradje ili jednostavno gubljenja istih uz naravno odgovarajucu nadohnadu. U ozbiljnoj drzavi ne moze da postoji vakuum od XXXX vremena u izdavanju nekog dokumenta, pa da se za to jos i gradjanin te zemlje drakonski kaznjava. Nisu krivi obicni ljudi sto nasa drzava nije ozbiljna. A sto se sudije tice, da sam ja na mestu ovog decka sto su ga kaznili, ispricao bi sudiji sve ovo u prosirenoj verziji pa makar me otero na robiju.
[ Lavlja_Jazbina @ 22.09.2013. 19:52 ] @
Da ne otvaram novu temu,a ova pominje pravljenje,pa sta onda mislite na ovu izjavu iz novina i konstataciju za koju predpostavljam da je tacna

jer drugacije ne znam u koji bi fah prekrsaja stavio.

Citat:
Policajci Jovanović i Perović na "presretačima" su od njihovog uvođenja, 2009. godine, i pokrivaju teritoriju čitave Srbije, a vozila, zbog "kamuflaže", u gepeku imaju pet pari tablica oznaka raznih gradova.
[ Cezar Corolla @ 22.09.2013. 19:54 ] @
Oni mogu da imaju vise od jedne registracije.

[Ovu poruku je menjao Cezar Corolla dana 22.09.2013. u 23:06 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 22.09.2013. 19:56 ] @
Gde to pise?!
[ codeNO @ 22.09.2013. 20:57 ] @
Pise na njivoj stamcovanoj metalnoj znacki koju drze u dzepu. Cim ga kolega izvadi drugi kaze kolega produzi i to je to, a sudu to spomenes, pricas gluposti, jer da neko pregleda kola nacice prazan gepek
[ Cezar Corolla @ 22.09.2013. 21:49 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Gde to pise?!

Pise u zakonu. Ja slucajno znam.

[Ovu poruku je menjao Cezar Corolla dana 22.09.2013. u 23:06 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 22.09.2013. 21:53 ] @
Pa daj javno gde to pise.Registrujes vozilo i dobijes 5 tablica?
[ deki111 @ 22.09.2013. 22:00 ] @
U članu 44 pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila piše: "Registarske tablica za teške četvorocikle, putnička vozila, autobuse i teretna vozila organa unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: policije) plave su boje, dimenzija 520,5 h 112,9 mm, oivičene belom linijom i sadrže: belim slovima latiničnim pismom ispisanu međunarodnu oznaku Republike Srbije „SRB”, belim slovima, ćiriličkim pismom, ispisanu oznaku „P” i registarski broj, između kojih je utisnut crveni štit na kome je beli krst između četiri ocila bridovima okrenutim ka vertikalnoj gredi krsta"

Nisam uspeo da pronađem po kom osnovu imaju pravo da koriste civilne tablice, zatim kako mogu da koriste više pari tablica na jednom vozilu i za koji par tablica imaju odgovarajuću registracionu nalepnicu i saobraćajnu dozvolu.

[ Cezar Corolla @ 22.09.2013. 22:05 ] @
Pitaj ministra. Uvek su mogli i moci ce. To ne znaci da svima mora biti jasno kako i zasto.
[ Lavlja_Jazbina @ 22.09.2013. 22:07 ] @
Pa u pravu si.Kada moze GSP da izbaci vozila za javni prevoz bez registracije,sto policija ne moze da ima tuce tablica u gepeku.
[ Cezar Corolla @ 22.09.2013. 22:11 ] @
Citat:
U članu 44 pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila piše: "Registarske tablica za teške četvorocikle, putnička vozila, autobuse i teretna vozila organa unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: policije) plave su boje, dimenzija 520,5 h 112,9 mm, oivičene belom linijom i sadrže: belim slovima latiničnim pismom ispisanu međunarodnu oznaku Republike Srbije „SRB”, belim slovima, ćiriličkim pismom, ispisanu oznaku „P” i registarski broj, između kojih je utisnut crveni štit na kome je beli krst između četiri ocila bridovima okrenutim ka vertikalnoj gredi krsta"

Ali ne pise da ne moze da ima vise tablica.

Citat:
Pa u pravu si.Kada moze GSP da izbaci vozila za javni prevoz bez registracije,sto policija ne moze da ima tuce tablica u gepeku.

Potpuno legalne.

Citat:
Policajci Jovanović i Perović na "presretačima" su od njihovog uvođenja, 2009. godine, i pokrivaju teritoriju čitave Srbije, a vozila, zbog "kamuflaže", u gepeku imaju pet pari tablica oznaka raznih gradova.
[ ventura @ 22.09.2013. 22:53 ] @
Citat:
deki111:
Nisam uspeo da pronađem po kom osnovu imaju pravo da koriste civilne tablice, zatim kako mogu da koriste više pari tablica na jednom vozilu i za koji par tablica imaju odgovarajuću registracionu nalepnicu i saobraćajnu dozvolu.

Pretpostavljam da se takva stvar reguliše nekim internim pravilnikom ministarstva unutrašnjih poslova, koji verovatno nije ni dostupan javnosti.
[ Lavlja_Jazbina @ 22.09.2013. 22:56 ] @
Sta su oni,kauboji pa da ih indijanci ne bi videli.Tu kamuflazu i u Nemackoj primenjuju?
Goveda neka se voze sa oznakama policije a ne da se kamufliraju da bi naplacivali kazne.Oni su tu da sprecavaju da se prave prekrsaji.Ali ovo je srbija.
Citat:
Ali ne pise da ne moze da ima vise tablica.

Znaci da ne moze.Cemu zakon ako ga neko tumaci po svome.A mozda su im i saobracajne drugacije,VECE.
[ ventura @ 22.09.2013. 23:00 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina
Znaci da ne moze.Cemu zakon ako ga neko tumaci po svome.A mozda su im i saobracajne drugacije,VECE.

Nije to zakon, ni uredba, ni odluka vlade, već pravilnik koji donosi ministar unutrašnjih poslova.

Tako da kako je ministar napisao pravilnik za registraciju vozila, tako može da napiše i pravilnik za vozila posebne namene (ili kako ih već zovu).
[ SlobaBgd @ 22.09.2013. 23:32 ] @
Ne može, ventura, niko da napiše nikakav pravilnik koji je u suprotnosti sa zakonom.
Odnosno može, ali nezakonito.
[ ventura @ 22.09.2013. 23:53 ] @
Kako misliš u suprotnosti sa zakonom? Zakonom je predviđeno da ministar unutrašnjih poslova propisuje pravilnike o radu ministarstva, u šta izmeđuostalog spadaju i pravilnici o registraciji vozila.

Kao što je ministar napisao pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, tako je isto mogao da napiše pravilnik o presretačima, pa pored 5 tablica za presretača mogao je da kaže da i vozač presretača može da ima 5 setova dokumenata, od lične karte do vozačke dozvole i pasoša, prosto zbog toga što ministar unutrašnjih poslova propisuje i to.
[ Lavlja_Jazbina @ 23.09.2013. 06:18 ] @
Gde je taj pravilnik? Valjda ga ne pravi tajno.Oni krse zakon onog momenta kada preticu kolonu na punoj liniji da bi nekog zaustavili,ili idu 300 na auto putu.

Po tebi oni su iznad zakona,ups,pogresio sam.Oni imaju pravilnik.Nije to tvoja firma pa pises pravilnike.Po tebi ako ministar pise pravilnik,moze da stavi da presretac u vrsenju duznosti lisi nekog zivota,nije kriv!
[ sasa022 @ 23.09.2013. 06:45 ] @
@Lavlja_Jazbina

I vozila tj. vozaci Hitne pomoci i Vatrogasci smeju da krse odredjene propise,ali samo do granice dok nikoga ne ugrozavaju.

Slicno tome bi trebali da se ponasaju i presretaci.
[ Java Beograd @ 23.09.2013. 07:27 ] @
Jesu li tebe, Lavlja Jazbina na'vatali presretači, pa si se zato naserkirao ?

U vojno-policijskoj doktrini postoji nešto šta se zove kamuflaža. Ako će policajac da sedne u plavo beli auto i da upali rotaciju - to nije kamuflaža. Teško da će nekog tako da "presretne". A ako sedne u neoznačen auto, onda hoće.

Možda je ta policijska jedinica dobila sudsko rešenje u kojem piše da im se dozvoljava da imaju 5 tablica ? Što se mene tiče, dok god presreću i strogo kažnjavaju manijake za volanom i kojekakve druge bahate vozače - ma neka imaju i 10 tablica.

Žalim jedino što ih nema u gradu. Jer ja, svakodnevno na putu od kuće do posla vidim bar oko 5 teških saobraćajnih prekšaja sa direktnim ugrožavanjem života i imovine ostalih učesnika u saobraćaju.
[ deki111 @ 23.09.2013. 08:50 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Sta su oni,kauboji pa da ih indijanci ne bi videli.Tu kamuflazu i u Nemackoj primenjuju?

U Nemačkoj takođe koriste civilne tablice.
Gledajući emisiju "Schneller als die Polizei erlaubt" zapazio sam da imaju presretače različitih proizvođača u raznim bojama, pa nemaju potrebe za ovim našim patentom.

[ Lavlja_Jazbina @ 23.09.2013. 13:21 ] @
Znam ja vrlo dobro koji su to automobili,ali to sa tablicama je smesno,ali nema veze.O.k. ako vecina podrzava te zakonske uredbe.

Nisam ja protiv sto postoje,nego je to kod nas malo izobliceno za razliku od zapada.Kada se setim kartonskog policajca 80ih u nemackoj na auto banu,pa je bilo efekta.
[ ventura @ 23.09.2013. 13:43 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Znam ja vrlo dobro koji su to automobili,ali to sa tablicama je smesno,ali nema veze.

I ja sam mislio da umem da prepoznam presretače, pa sam pre neki dan kod Vršca video tirkizno plavi Punto koji je presretač i video sam da ima klijentelu i na odlasku i posle par sati na povratku...
[ jnk @ 23.09.2013. 13:45 ] @
Nije to presretač već uniformisani punto sa kamerom.
[ HoT_Steppa @ 23.09.2013. 13:51 ] @
Presretac je sluzbeno vozilo i sto se mene tice moze da se vozi i bez tablica, dokle god radi savesno svoj posao i uzima pare bahatim vozacima.

A svi ovi sto se bune zbog vise tablica po vozilu i ne znam ja cega neka se zapitaju ali najsikrenije da li se bune kada ginu ljudi na ulicama zbog pekoracenja brzine. Naravno da ne. Boli ih uvo za druge, gledaju samo sebe. Bravo.
[ anon115774 @ 23.09.2013. 14:13 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Tu kamuflazu i u Nemackoj primenjuju?

U Nemackoj cak moze da se desi da imaju tablice neke druge EU drzave. A u svakom slucaju ih je pun gepek.

Citat:
sasa022: I vozila tj. vozaci Hitne pomoci i Vatrogasci smeju da krse odredjene propise,ali samo do granice dok nikoga ne ugrozavaju.

Njima nije dozvoljeno da krse propise nego se odredjeni propisi na njih ne odnose. Ako se na vozila hitnih sluzbi (u akciji) ne primenjuju ogranicenja brzine i slicno onda se ne moze reci da oni krse bilo kakav propis jer za njih taj propis ne postoji.
[ ventura @ 23.09.2013. 14:24 ] @
Citat:
jnk: Nije to presretač već uniformisani punto sa kamerom.

Kakav uniformisani punto, tirkizno plava boja, civilne tablice, bez ikakvih oznaka, nema veze sa policijskom plavom koja se koristi kod nas. Ima skrivene blinkere, ima kameru, šta je drugo nego presretač.
[ jnk @ 23.09.2013. 15:15 ] @
Onda će pre biti da je u pitanju klasična patrola, tj. čisto sumnjam da će sa 1.2 puntom da presreće bilo koga.

Uslikaju te i čak i ne moraju da te zaustave već ti pošalju prijavu na kućnu adresu.
[ mali genije @ 23.09.2013. 16:05 ] @
Citat:
ventura: Kakav uniformisani punto, tirkizno plava boja, civilne tablice, bez ikakvih oznaka, nema veze sa policijskom plavom koja se koristi kod nas. Ima skrivene blinkere, ima kameru, šta je drugo nego presretač.

Punto nije presretac,unutra je fama cesto je srecem i uvek ima klijentelu koja nezna stekove:)
[ Lavlja_Jazbina @ 23.09.2013. 16:24 ] @
Citat:
A svi ovi sto se bune zbog vise tablica po vozilu i ne znam ja cega neka se zapitaju ali najsikrenije da li se bune kada ginu ljudi na ulicama zbog pekoracenja brzine. Naravno da ne. Boli ih uvo za druge, gledaju samo sebe. Bravo.

Samim tim pazim i ostale.Evo danas po gradu sam uterao 5.9.Kakva je to voznja za boli me uvo za druge ?
[ Cezar Corolla @ 23.09.2013. 17:52 ] @
Citat:
jnk:
Onda će pre biti da je u pitanju klasična patrola, tj. čisto sumnjam da će sa 1.2 puntom da presreće bilo koga.

Uslikaju te i čak i ne moraju da te zaustave već ti pošalju prijavu na kućnu adresu.

Apsolutno tacno.
[ Cezar Corolla @ 23.09.2013. 17:54 ] @
Oni nisu nikome duzni da objasnjavaju sta mogu, a sta ne, niti ce to ikada raditi.

Imas plave table, da znas da je policijski, a imas civilne, bas zato da ti ne bi znao. Bas je u tome poenta, da ne znas niti da ti bude jasno kako moze.

Jednostavno moze.

Ako neko moze sebi da dozvoli da ga presretac uhvati sa 260na auto putu, gde je dozvoljeno 120, onda tek oni mogu da rade sa izgledom auta sta zele, bas zbog takvih kretenskih somova.

Hvala Bogu pa mogu, da se malo naj*** keve prostacima koji voze vise nego duplo od dozvoljene brzine.
[ Lavlja_Jazbina @ 23.09.2013. 20:29 ] @
AHA.Evo ti jedne pricice sa somovima iz predsednikove pratnje,izasli i urlali kako se to gura vozilo u garazu,ometa saobracaj.
Malo su povukli rucnu i produzili dalje.Znas moze i tako kada je tvrdo.Tog sa 250 i zabole sta pisu.Nije poenta da nisu potrebne takve mere,
ali isto tako smo poveli pricu u jednoj veleprodaji i polemisali izazivanje i lepljenje uz branik pa navuku ljude u prekrsaj.Nije fake pricica.
Sto se mene tice,kamere po celom gradu i gazeli gde su danas bar troje za psihijatrijski slucaj,bez mogucnosti napustanje ustanove.
[ HoT_Steppa @ 23.09.2013. 20:32 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Citat:

Samim tim pazim i ostale.Evo danas po gradu sam uterao 5.9.Kakva je to voznja za boli me uvo za druge ?

Koja je svrha tvojih kritika? Zasto ti smetaju neobelezeni automobili?
[ Lavlja_Jazbina @ 23.09.2013. 20:44 ] @
Ne,smeta mi samovolja u sprovodjenju zakona.Inace to su obelezeni automobili,i dobro je sto su klepili crnogorca koji je vozio 160 na ibarskoj.Mada ima i gorih kao ovaj.

Neka se bave njima,a ne da menjaju tablice.
[ pisac @ 24.09.2013. 01:30 ] @
Nemam ništa protiv da presretači imaju i 50 tablica, samo dok to nisu strane tablice , jer kad su oko mene strane tablice na skupim kolima onda ne brinem i pičim 155km/h na autoputu bez zveranja da li u kabini sede uniformisani ili obični ljudi, žene, i deca

Inače, presretač što sam ja video ima strašno iritantan način vožnje koji uopšte ne poštuje nikakva pravila pa shodno tome i smeta drugim normalnim vozačima. Dotični je vozio levom trakom autoputa vrlo dugo vremena ne pretičući nikoga, što mene jako nervira dok gledam u retrovizoru jer nikada ne znam da li će krenuti da me pretiče (bez migavaca naravno) ili će držati istu brzinu što znači da ja mogu da pretičem. Pa se povremeno i vraćao u desnu traku, pa opet izlazio, pa ubrza pa uspori (sve u levoj traci), prosto mi došlo da zovem panduraciju da provere kakav to ludak vozi autoputem i šta hoće...

...kad ono, presretač
[ HoT_Steppa @ 24.09.2013. 07:09 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Ne,smeta mi samovolja u sprovodjenju zakona.

O kakvoj ti samovolji pricas? Presretaci rade svoj posao i mlate pare.
[ Java Beograd @ 24.09.2013. 07:16 ] @
Pisac sve veće i veće bisere izbacuje

Prvo kaže:
Citat:
... jer kad su oko mene strane tablice na skupim kolima onda ne brinem i pičim 155km/h na autoputu bez zveranja da li u kabini sede uniformisani ili obični ljudi, žene, i deca ... !

Valjda misli da je manja šteta ako sa 155 preseče put autobilu u kome su žene i mala deca ...

A odmah zatim kaže:
Citat:
Inače, presretač što sam ja video ima strašno iritantan način vožnje koji uopšte ne poštuje nikakva pravila pa shodno tome i smeta drugim normalnim vozačima.
Nemoj da pričaš da ne poštuje pravila !?

Citat:
...Pa se povremeno i vraćao u desnu traku, pa opet izlazio, pa ubrza pa uspori (sve u levoj traci), prosto mi došlo da zovem panduraciju da provere kakav to ludak vozi autoputem i šta hoće... !
Dakle, ludak je onaj koji ode malo u levu traku, pa se vrati u desnu, pa ubrza, i, zamislite, USPORI, a junačina je kad neko vozi 155 ?
[ jnk @ 24.09.2013. 08:02 ] @
Voziti 155 na autoputu tamo gde je ograničenje 120 ili 130 je normalna i bezbedna stvar(i po zakonu je za to mizerna kazna bez bodova), a to drugo i nije baš.
[ Java Beograd @ 24.09.2013. 08:28 ] @
Naravno.

" JA sam srbenda, iskusan i talentovan vozač, i nikad nikog ne ugrožavam, a ograničenja su za *ičkice. A i onda kad kršim sve moguće zabrane i ograničenja, to radim sa pažnjom, a ne kao ovi drugi, sve samo govedo i nesposobnjakovići za volanom. I glupe plavuše. Svima bi ja njima oduzeo dozvole. Posebno onim drotovima koji voze malo levom malo desnom trakom, pa iritiraju mene iskusnog vozača."

Tokom vikedna je četvorica ovakvih ubilo sebe i još četvoricu nevinih. (otprilike)
[ codeNO @ 24.09.2013. 08:46 ] @
Ovo je prica jednog prijatelja koji je isao poslovno u Albaniju. Zbog toga sto je isao svojim kolima dole sa nasim tablama plasio se sta ce biti sa autom. Prijatelj kod koga je isao mu je rekao da parkira ispred policijske stanice. Razlog, zato sto njihovi presretaci koriste STRANE tablice, a ponajvise nase!!! i zato je auto parkiran ispred njihovog MUP-a nece niko da mu dira auto jer se ne zna ciji je.

Ne bi me cudilo da i nasi imaju u gepeku strane table sobzirom koliko imaju zaplena automobila sa stranim tablicama koja su nevazeca preko
[ anon115774 @ 24.09.2013. 09:24 ] @
Citat:
pisac:
Nemam ništa protiv da presretači imaju i 50 tablica, samo dok to nisu strane tablice ;), jer kad su oko mene strane tablice na skupim kolima onda ne brinem i pičim 155km/h na autoputu bez zveranja da li u kabini sede uniformisani ili obični ljudi, žene, i deca :D

Upravo zato u Nemackoj koriste strane table (izmedju ostalog).
[ Nemanja @ 24.09.2013. 09:29 ] @
Citat:
Java Beograd:
Naravno.

" JA sam srbenda, iskusan i talentovan vozač, i nikad nikog ne ugrožavam, a ograničenja su za *ičkice. A i onda kad kršim sve moguće zabrane i ograničenja, to radim sa pažnjom, a ne kao ovi drugi, sve samo govedo i nesposobnjakovići za volanom. I glupe plavuše. Svima bi ja njima oduzeo dozvole. Posebno onim drotovima koji voze malo levom malo desnom trakom, pa iritiraju mene iskusnog vozača."

Tokom vikedna je četvorica ovakvih ubilo sebe i još četvoricu nevinih. (otprilike)

Svi koji voze sporije od mene su penzioneri koji usporavaju saobracaj, svi koji voze brze od mene su budale zbog kojih cemo svi da izginemo
[ ventura @ 24.09.2013. 09:32 ] @
Citat:
Informer: Upravo zato u Nemackoj koriste strane table (izmedju ostalog).

Znaš kad bi se ja u Srbiji pa i u Nemačkoj zaustavio da me zaustavlja 'presretač' sa stranim tablicama... Jedino da me fizički izgura sa puta.
[ Nemanja @ 24.09.2013. 09:50 ] @
Ne verujem da tako lako mogu menjati tablice ... Ovde imas kako izgledaju tablice nemacke policije, kaze :

Bei zivilen Polizeifahrzeugen werden (Fahndung, Zivilstreifen u. ä.) anstatt der eigentlich vorgesehenen Sonderkennzeichen oftmals unauffällige Standard-Kennzeichen verwendet. Eine weitere Schutzmaßnahme sind dabei sogenannte Wechselkennzeichen: Einem Fahrzeug sind dann mehrere Kennzeichen zugeteilt, die regelmäßig ausgetauscht werden.

Sto znaci da sa jedno vozilo duzi vise tablica i da se redovno menjaju.

A ovde ima i spisak civilnih vozila koje koristi austrijska policija, sto bi znacilo da austrijanci ne menjaju tablice ili bar ne tako cesto.
[ Nemanja @ 24.09.2013. 09:53 ] @
Inace ...

Sprski vozac prosao 208 km/h i presretaci ga nisu mogli zaustaviti

edit : da nije bio neki A4 :) ?

[Ovu poruku je menjao Nemanja dana 24.09.2013. u 11:07 GMT+1]
[ Java Beograd @ 24.09.2013. 10:42 ] @
^ Snaga policije nije u brzini presretača. Uvek postoji realna situacija da prestupnik ima brži auto. Ali zato je policija insistucija a ne jedna patrola sa jednim vozilom. Uvek postoji način da se prestupnik uhvati: praćenje helikopterom, uključivanje još patrola i slično.
[ jnk @ 24.09.2013. 13:33 ] @
Citat:
Java Beograd:
Naravno.

Svaka čast kako si stavio znak jednakosti na one koji voze 25 kmh preko ograničenja na autoputu i one što krše sve moguće zabrane i ograničenja.
[ Java Beograd @ 24.09.2013. 14:28 ] @
Citat:
jnk:Voziti 155 na autoputu tamo gde je ograničenje 120 ili 130 je normalna i bezbedna stvar(i po zakonu je za to mizerna kazna bez bodova), a to drugo i nije baš.

Citat:
jnk: Svaka čast kako si stavio znak jednakosti na one koji voze 25 kmh preko ograničenja na autoputu i one što krše sve moguće zabrane i ograničenja.

Da se razumemo, i ja sam na autoputu ne mali broj puta vozio preko dozvoljenog. Svima je jasno da kad je put potpuno prav, (a ima takvih deonica u Srbji), a nema drugih učesnika u saobraćaju, može da se vozi i 200 bez problema. Ali nikad nisam tvrdio da je to normalno i bezbedno.

Poenta je u načinu razmišljanja, i neshvatanju ograničenja. Dakle, ti tvrdiš da je 155 km/h - bezbedno. OK, to je tvoje mišljenje. Da li će se naći neko drugi ko će da tvrdi da je 160 bezbedno ? Hoće. Moj komšija će da tvrdi da je 180 potpuno bezbedno. OK, to je njegovo mišljenje. I ? Dokle ovako ? Nema kraja.

Zato što mnogo vozača misli da je "normalno i bezbedno" i tumači normalnost onako kako se njemu svidi - zato nas Srba više pogine na ibarskoj nego što je pogunulo '99 za vreme bombardovanja. I, iskreno, nije mi krivo onih koji slobodnom voljom tumače saobraćajne znake kao neku vrstu preporuke, već mi žao nedužnih i pažljivih vozača.
[ jnk @ 24.09.2013. 14:46 ] @
Nemoj da banalizuješ stvari nisam ja pominjao ni 165 ni 180 već 155 kada je ograničenje 120 ili 130(da kažem da je u normalnim zemljama 130).

Kazna u tom slučaju je 5,000 din bez poena i bez oduzimanja dozvole, znači rang prekršaja poput nevezivanja pojasa ili korišćenja mobilnog telefona(za koji smatram da je mnogo opasniji nego to prekoračenje). Dok onaj koji iz čista mira šeta levo desno po autoputu neuporedivo više ugrožava bezbednost.
[ Java Beograd @ 24.09.2013. 14:53 ] @
Ne banalizujem. Kod nas je ograničenje 120.

Ako ti hoćeš da neko ozbiljno prihvati TVOJ STAV da je 155 km/h normalno i bezbedno, zašto ti onda ne želiš da prihvatiš MOJ STAV (hipotetički) da je 165 km/h normalno i bezbedno ? Šta je to, samo 10 km/h razlike ?! I uz to, NAJOZBILJNIJE pitam: gde je kraj ?

Ili će ipak biti:
Citat:
Nemanja:Svi koji voze sporije od mene su penzioneri koji usporavaju saobracaj, svi koji voze brze od mene su budale zbog kojih cemo svi da izginemo :D
[ jnk @ 24.09.2013. 15:05 ] @
Pa tu je kraj, zašto bismo išli dalje kad i zakon definiše tu kategoriju od 21 do 40 kmh van naseljenog mesta(dakle po našem zakonu do 160 kmh). Smatram da se to temelji na malo jačoj osnovi od klasične kafanske priče kako neko bolje vozi pijan nego trezan.
[ Java Beograd @ 24.09.2013. 18:06 ] @
Hm ... To mi je malo rigidno. Šta ako neko vozi 42 km/h više od dozvoljenog ? Jer ako je + 40 km/h više od dozvoljenog bezbedno i OK, zašto bi onda +42 km/h bio neki problem ? Mislim, 2 km/h manje - više, stvarno je nebitno, zar ne ?
[ pisac @ 24.09.2013. 19:02 ] @
Citat:
Java Beograd: Dakle, ti tvrdiš da je 155 km/h - bezbedno. OK, to je tvoje mišljenje. Da li će se naći neko drugi ko će da tvrdi da je 160 bezbedno ? Hoće. Moj komšija će da tvrdi da je 180 potpuno bezbedno. OK, to je njegovo mišljenje. I ? Dokle ovako ? Nema kraja.

Ako ćemo precizno, ni 120 na autoputu nije bezbedno kada pretičeš auto koji ide 40.

Glavna stvar je razlika u brzinama, a sledeće bitne stvari su prijanjanje guma po asfaltu, i pređeni put od uočavanja prepreke do reakcije i zaustavljanja. Na osnovu toga se određuje bezbedna brzina.

160km/h na autoputu kada svi piče 120-140km/h, je sasvim bezbedno sem ako neko od vozača nije pijan ili pospan. I sem u par delova autoputa sa jačim/nepreglednim/neravnim krivinama, gde obično i stoji ograničenje 100 km/h.

Uostalom, tako razmišlja i zakonodavac, zato je vožnja pri 159km/h samo 5000 din kazne bez bodova i oduzimanja dozvole. Eto, razjasnili smo i to.
[ Java Beograd @ 24.09.2013. 20:55 ] @
Citat:
pisac: 160km/h na autoputu kada svi piče 120-140km/h, je sasvim bezbedno sem ako neko od vozača nije pijan ili pospan.
... Uostalom, tako razmišlja i zakonodavac ...

Mislim, daj da ostavimo zakonodavca i zakone po strani, nego onako, realno. Jer, već smo videli da zakonovac nema pojma, i da su zakoni sasvim bezveze, čim je propisano samo 120 km/h, a sasvim je bezbedno 160 km/h (sa čime se ja, inače, slažem).

Nego, (sad će neko da pomisli da banalizujem ali nije tako) mene zaista interesuje: ako je 160 km/h "sasvim bezbedno" (što smo se već složili, u pomenutim uslovima), da li je u istim tim pomenutim uslovima sasvim bezbedno i 165 km/h ?

Stvarno ne banalizujem, već pokušavam da razmenom mišljenja dođem do neke realne cifre sasvim bezbedne vožnje.
[ botr @ 24.09.2013. 21:09 ] @
Citat:
ventura:
Citat:
Lavlja_Jazbina: Znam ja vrlo dobro koji su to automobili,ali to sa tablicama je smesno,ali nema veze.

I ja sam mislio da umem da prepoznam presretače, pa sam pre neki dan kod Vršca video tirkizno plavi Punto koji je presretač i video sam da ima klijentelu i na odlasku i posle par sati na povratku...

Pisao sam pre jedno nedelju, dve o takvim Punticima sa kamerom. Ovako nesto?

[ Cezar Corolla @ 24.09.2013. 21:24 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
pisac: 160km/h na autoputu kada svi piče 120-140km/h, je sasvim bezbedno sem ako neko od vozača nije pijan ili pospan.
... Uostalom, tako razmišlja i zakonodavac ...

Mislim, daj da ostavimo zakonodavca i zakone po strani, nego onako, realno. Jer, već smo videli da zakonovac nema pojma, i da su zakoni sasvim bezveze, čim je propisano samo 120 km/h, a sasvim je bezbedno 160 km/h (sa čime se ja, inače, slažem).

Nego, (sad će neko da pomisli da banalizujem ali nije tako) mene zaista interesuje: ako je 160 km/h "sasvim bezbedno" (što smo se već složili, u pomenutim uslovima), da li je u istim tim pomenutim uslovima sasvim bezbedno i 165 km/h ?

Stvarno ne banalizujem, već pokušavam da razmenom mišljenja dođem do neke realne cifre sasvim bezbedne vožnje.

Stice se utisak da zaje***as ljude. Jer tako 2 po 2, 5 po 5 km/h mozemo stici do dvostruko vece brzine.
Ko si ti uopste da procenis da je 160 bezbedna brzina, ako je propisana 120????
Zasto si ti pametniji od onih koji su propisali zakon???

Osim toga, krenuo si u teski OT, jer se samo raspravljas i nadmudrujes o necemu sto nije tema ni naslov teme. Samo da bi dokazao da si ti iznad svega sto je propis.