[ k.i.z.a @ 06.12.2011. 21:06 ] @
E ovako, kao sto tema govori problem je izbacivanja tecnosti na cep od posude.

Pezo 106 pored hladnjaka je expanziona posuda, vertikalno uz hladnjak. Desilo mi se da je u roku od 15 dana dva puta isterao tecnost na cep, a vozim ga svaki dan. Proverio sam sledece:
Upalim auto i cekam da se greje i hoce li da upali ventilator na hladnjaku za to vreme mi je bio skinut cep i gledao sam sta se desava u posudi. Kako se auto grejao povecavao se nivo tecnosti u posudi do odredjenog nivoa i tu stao nekih 5-6cm od vrha posude, kada mu dodam gas na trenurak, nivo se smanji za nekih 1cm pa se opet vrati gore. Onda je upalio ventilator i ohladio hladnjak, tecnost se u posudi nije pomerala, sacekao sam da se ponovo zagreje i upali ventilator i to je to, tecnost je na istom nivou. Posto se motor ohladio tecnost se vratila dole.

Stvarno ne znam u cemu je problem, jedino sto mogu da posumnjam da sam ja dodao malo vise tecnosti u posudu pa je on taj visak isterao na cep, e onda sam dolio ponovo i opet malo vise posto na posudi ne mogu da vidim MIN i MAX pa mi je i taj visak izgleda izbacio. E sada necu nista dolivati pa da vidim sta ce biti.

Dok sam danas zavirivao u posudu nisam primetio da mi izbacuje mehurice iz vode, niti mi povecava nivo ulja u karteru. To su neki simptomi koje sam procitao na netu, ako pregore dihtung glave.
Nisam nigde ispustao vazduh iz sistema, ono na naj visoj tacki sistema se odvrne neka selnica ili vijak i on tu izbaci vazduh.

Oba puta mi je izbacio tecnost posle duzih relacija voznje i to kada stanem i ugasim motor onda pocinje da izbacuje, mozda i u voznji ali kako bih ja to primetio. Na kolima nemam skalu za temperaturu vec samo lampicu koja mi se nije palila, znaci nije u pitanju prokuavanje.

Sta mislite o ovom problemu, nebih da mi se desi neki veci kvar ili ako se vec nije desio??????
[ vidan kv @ 06.12.2011. 21:36 ] @
........koristan podatak bi bio o godištu vozila.....elem,najpouzdaniji način bi bio da istestiraš da li u rashladnom sredstvu ima prisustva izduvnih gasova.Test je prost i veoma pouzdan ali je problem da nađeš ko ima to čime da ti uradi.....i ne košta puno....pre toga probaj da u potpunosti odzračiš rashladni sistem....pozzz!
[ k.i.z.a @ 07.12.2011. 06:35 ] @
Auto je 95 godiste, posle predjenih oko 120km mi je ova dva puta izbacio vodu.
Danas cu da ozracim sistem pa cu da vidim sta se desava.

Evo sad pricam sa kolegom, kaze mi da je normalno da se tecnost penje u posudi prilikom zagrevanja motora i da ako je nasuto malo vise obavezno izbaci dok ne stvori odgovarajuci prostor u posudi...?????????
[ etjen @ 07.12.2011. 11:19 ] @
moguće da je čep ekspanzivne posude loš. Za početak kupi novi čep pa vidi dalje.

Sve što si opisao kako se ponaša tečnost je, koliko ja znam, normalno
[ k.i.z.a @ 09.12.2011. 06:38 ] @
Ozracio sam sistem, nisam primetio da je bilo nikakvog vazduha. Sada se sve ponasa normalno. Verovatno je bio problem u tome sto sam malo vise prepunio posudu pa nije imalo gde da izadje, nego na cep... Praticu situaciju pa cu videti dalje.