|
[ maric1 @ 10.12.2011. 23:46 ] @
| Nedavno sam imao prilike da idem u par gradova po pijacama i iznenadio se da svuda ima milke cokolade od 100 g po ceni od 60 din 250 g cena 200 din a u prodavnicama skoro duplo. Cak sta vise nasao sam i sugete, nutelu o cemu se tu radi gde to nabavljaju ovi ljudi kada je tolika razlika u ceni? |
[ 3way @ 10.12.2011. 23:48 ] @
U Madjarskoj :):)
A u stvari verovatno i nije Milka...
[ Predrag Supurovic @ 10.12.2011. 23:50 ] @
Nikad mi nije bilo jasno kako neko može da kupi cokoladu ili nesto slicno sa tezge sacinjene od kartonske kutije na ulici ili pijaci.
[ anon70939 @ 10.12.2011. 23:51 ] @
Verovatno jeste Milka
U Švici, gde se zna šta je prava čokolada, sam imao prilike da vidim kolika je realna cena.
Verovali ili ne, gde god sam obratio pažnju, video sam je samo na donjim policama. Recimo, 3 milke po 300g, vezane nekom folijom, prodavale su se za 3CHF. Kod nas je u to vreme toliko koštala jedna.
Prosto mi neverovatno kako dobrom reklamnom kampanjom razvaljuju u našoj zemlji sa prodajom.
[ 3way @ 10.12.2011. 23:52 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Nikad mi nije bilo jasno kako neko može da kupi cokoladu ili nesto slicno sa tezge sacinjene od kartonske kutije na ulici ili pijaci.
A to pogotovo...
[ 3way @ 10.12.2011. 23:53 ] @
Citat: CoyoteKG:
Prosto mi neverovatno kako dobrom reklamnom kampanjom razvaljuju u našoj zemlji sa prodajom.
Pa ni ostalima niko ne brani da se reklamiraju ovde :)
[ ventura @ 11.12.2011. 00:00 ] @
Citat: maric1: ...o cemu se tu radi gde to nabavljaju ovi ljudi kada je tolika razlika u ceni?
Najčešće - u đubretu.
Obrati pažnju na rok trajanja, neke čak toliko boli uvo da neće ni da ga zamuljaju ili obrišu...
[ Nabukodonosor @ 11.12.2011. 00:10 ] @
Sa Kosova....
[ anon70939 @ 11.12.2011. 00:39 ] @
Ranije ono sto je moglo da se kupuje mnogo jeftinije na pijacama, mesni narezci, konzerve tunjevine i paštete... Sve je to humanitarna pomoć delila raseljenima sa kosova, hrvatske, bosne... Ti ljudi su dobijali besplatno, a prodavali na pijaci za manje novca nego sto je u prodavnicama
[ wujaymarkoff @ 11.12.2011. 01:17 ] @
Citat: CoyoteKG: Verovatno jeste Milka
U Švici, gde se zna šta je prava čokolada, sam imao prilike da vidim kolika je realna cena.
Verovali ili ne, gde god sam obratio pažnju, video sam je samo na donjim policama. Recimo, 3 milke po 300g, vezane nekom folijom, prodavale su se za 3CHF. Kod nas je u to vreme toliko koštala jedna.
Da, ja sam letos bio u Luganu i gotovo da nisam primetio da i postoji Milka u njihovim prodavnicama a navodno se radi o velikom svajcarskom brendu.
Inace u Svajcarskoj hrana nije nimalo jeftina pa ni cokolade, ali je kvalitet njihovih cokolada i ovoga sto se kod nas prodaje nebo i zemlja!
[ kaćunčica @ 11.12.2011. 06:30 ] @
Razlika je, između ostalog, i u tome što se pijačni prodavci zadovoljavaju zaradom od 5-10%, a apetit distributera/trgovaca/države je mnogo veći. Zašto je cena benzina naduvana četvorostruko?
Ali, bez brige! Sad, kad Mađarska podigne poreze, a Srbija napravi smenu na carini prema Mađarskoj, moći ćemo svi da uživamo u "boljoj" i "pravijoj" skupocenoj milki iz mega-marketa!
[ cozmo_im @ 11.12.2011. 07:52 ] @
Kupuju na veliko iz Madjarske. Moj ortak to radi i Milka je prava. I datum isteka roka je OK.
Verovatno ima i falsifikata (video sam vise puta) ali u vecini slucajeva to je prava Milka, kupljena na veliko, prosvercovana i to je to...
[ Sava @ 11.12.2011. 08:46 ] @
Ja vrlo dugo kupujem isključivo Milku Noisette i znam da je ona sa pijace od 70 din/kom. potpuno ista kao i ona od 120 din/kom. u radnjama. Ove Milke koje se kupuju kod nas su proizvedene negde na Istoku za istoimeno tržište, izvorne su zaista drukčije i bolje. To znači da jesu Milke, nisu falsifikati. Čisto poređenja radi ista je stvar sa hranom za pse pa se neke veoma poznate i (kod nas) vrlo skupe (500+ din/kgr) proizvode recimo u Bugarskoj ili Rusiji. Kod hrane za pse postoji jedna mala oznaka na pakovanj po kojoj se vidi gde je proizvedena, a kod Milke se taj podatak krije u bar kodu koliko znam.
[ jandrino jato @ 11.12.2011. 08:58 ] @
ja sam redovni kupac kinder cokolade gde god da se nalazim! a ovde kod nas cena na pijaci je 70 din i covek koga poznajem to prodaje sa ugradjenom marzom od 10% a inace cokolada je svercovana tako da nema pdv i carine tako da orginalna cokolada sto se primeti po ukusu, njena cena je dosta povoljnija nego u marketima monopolista! i vrlo rado kupujem sve zivo na pijacama kad mi se ukaze prilika! ali samo na registrovanim tezgama! npr juce sam uzeo sir(madjarski) za pizzu koji je duplo jeftiniji od pivnickog a rasteze se do 1m :-)
[ tdusko @ 11.12.2011. 09:25 ] @
Ovde u DE milka je oko 60 centi regularna cena, a kad su akcije bude i ispod 50. Evo recimo juce u Penny-ju Schogetten cokolada 100 grama 49 centi. Regularna cena velike kutije ferrero kugli je 2.5 eur, a velika kutija raphaela je 1.7. Po prodavnicama u BG-u je to sve 2 puta skuplje pa je jasno odakle sve to na tezgama.
[ bakara @ 11.12.2011. 10:02 ] @
Citat: ventura: Najčešće - u đubretu.
Obrati pažnju na rok trajanja, neke čak toliko boli uvo da neće ni da ga zamuljaju ili obrišu...
Ma kakvo djubre, u pitanju je sasvim normalna cokolada, a izvori su razni od sverca iz madjarske do regularnog uvoza fantomskim firmama i ne placanja dazbina.
Inace ta ista milka u madjarskim legalnim prodavnicama kosta oko 50 din sa svim dazbinama, mogu msliti posto je nabavljaju svercovanu na veliko, a 20+ din po cokoladi je vise nego pristojna zarada.
Na kraju zna se i ko se ovde bavi uvozom milke i da je u pitanju monopolska poziciji i isto takvo formiranje cene.
[ maric1 @ 11.12.2011. 10:06 ] @
Ljudi stvarno Vam puno hvala na ovim postovima ... situacija je kod nas bas takva ...
Ja se slazem sa vecinom jer sam probao vise puta da te cokolade sa pijace potpuno su iste kao u prodavnicama i ne vidim ni jedan razlog zasto ih ne bi kupovali kada su duplo jeftinije .....
Neznam samo kako prodavci na pijaci tj da li uopste imaju registrovanu radnju ili ne jer nerazumem kako prodaju svercovanu robu ako su registrovani pad ako nisu da li smeju toliko dugo znam likove koji po nekoliko godina svakodnevno rade na svojim tezgama nemoguce da ih nikada niko od ispekcija nije video.
[ anon70939 @ 11.12.2011. 10:12 ] @
Citat: tdusko: Ovde u DE milka je oko 60 centi regularna cena, a kad su akcije bude i ispod 50. Evo recimo juce u Penny-ju Schogetten cokolada 100 grama 49 centi. Regularna cena velike kutije ferrero kugli je 2.5 eur, a velika kutija raphaela je 1.7. Po prodavnicama u BG-u je to sve 2 puta skuplje pa je jasno odakle sve to na tezgama.
Da! Znam da sam se u Zenevi razvaljivao od Ferrera i da mi uopste nije bilo skupo. Ovde kad vidim koliko kosta... uopste nemam zelju da kupim.
Isto i sa Red Bullom. Red Bull je tamo kostao isto kao limenka coca-cole. Doduse u Francuskoj, posto je u CH zabranjena.
[ BluesRocker @ 11.12.2011. 10:14 ] @
Citat: Sava: Čisto poređenja radi ista je stvar sa hranom za pse pa se neke veoma poznate i (kod nas) vrlo skupe (500+ din/kgr) proizvode recimo u Bugarskoj ili Rusiji. Kod hrane za pse postoji jedna mala oznaka na pakovanj po kojoj se vidi gde je proizvedena, a kod Milke se taj podatak krije u bar kodu koliko znam.
Vidi se na pakovanju, samo moraš da prebaciš onaj spoj papira (ne znam kako bih ga nazvao) na drugu stranu, ne vidi se na pakovanju kada on pada prirodno.
[ ventura @ 11.12.2011. 10:17 ] @
Citat: bakara: Ma kakvo djubre, u pitanju je sasvim normalna cokolada, a izvori su razni od sverca iz madjarske do regularnog uvoza fantomskim firmama i ne placanja dazbina.
Možda, ali ja sam imao jednog komšiju za kog je Del Boy bio amater... Taj ti je imao 15 pokvarenih bojlera, koje bi zamenio za 100 pari cipela bez đona, koje bi potom zamenio za đakove cementa, koje bi zamenio za kamion krastavca, i tako u nedogled...
Isto tako znam da su mu omiljene transakcije bile roba sa isteklim rokom trajanja, uglavnom pivo i čokolade... Kad mu stigne paleta piva ili čokolade sa isteklim rokom trajanja, cela porodica se baci na manufakturu tj. brisanje roka trajanja, pa on to onda posle preproda/zameni za nešto treće i tako u krug...
[ bakara @ 11.12.2011. 10:44 ] @
Citat: ventura:
Isto tako znam da su mu omiljene transakcije bile roba sa isteklim rokom trajanja, uglavnom pivo i čokolade... Kad mu stigne paleta piva ili čokolade sa isteklim rokom trajanja, cela porodica se baci na manufakturu tj. brisanje roka trajanja, pa on to onda posle preproda/zameni za nešto treće i tako u krug...
Pa verovatno ima i toga, ja samo kazem da je cena od 50-60 din sasvim moguca i realna za ispravan i originalan proizvod.
[ tdusko @ 11.12.2011. 10:44 ] @
^Ima i toga naravno ali to je druga prica i to je vec za tesku robiju, mislim to menjanje rokova trajanja itd. Ovo o cemu se ovde radi najcesce je prosti sverc znatno jeftinije uvozne robe. Regularna cena te robe je dosta niza nego u Srbiji + kada se uzmu u obzir i dodatna snizenja zbog cestih akcija, ekonomska isplativost svercovanja je jasna. Ja kada sam prvi put video te silne akcije bio sam ubedjen da se radi o rasprodaji robe koja je na isteku roka. Medjutim, uverio sam se da je to cesto i roba kojoj je rok trajanja vazeci jos vise od godinu dana.
[ srdjee @ 11.12.2011. 10:44 ] @
Rittersport kupljen juce na pijaci.
[ tdusko @ 11.12.2011. 10:48 ] @
Hahaha, ali koliko vidim uredno si je smazao ;)
[ Wajda.W @ 11.12.2011. 10:49 ] @
Cena tih cokolada nije nesto mnogo niza u Madjarskoj, nego je fora sto sverceri uzimaju povracaj poreza na robu iz madjarske, a u srbiju je prosvercuju ne placajuci porez. U sustini sverceri zaradjuju na tom povracaju poreza, a ne na razlici cene iz madjarskih marketa i cena na nasoj pijaci. Zato je cena cokolade tako jeftina. Ja imam druga koji to radi i sve je to uvek sveze jer on ide 2 puta nedeljno za madjarsku.
[ bakara @ 11.12.2011. 10:50 ] @
Citat: srdjee: Rittersport kupljen juce na pijaci.
Ta cokolada sigurno nije ni bila svercovana, vec se domaci uvoznik resio zalihe u magacinu. Inace cokloadi sa istekim rokom nece nista biti bar jos 6 meseci posle isteka.
Ali opet zalosno je to sto su cene hrane u susednim zemljama duplo jeftinije nego kod nas, zato i ima sverca, a zna se sta se dovlaci: sir, kobasice i cokolade ...strasno.
[ srdjee @ 11.12.2011. 10:53 ] @
@tdusko
Paa ono da
tek kad sam video temu ovde sam pogledao datum.
Inace u Segedinu sam istu kupio za 300 forinti pre mesec dana u Lidlu, sto je oko 100 din.
A velike Milke sam u Austriji kupovao u Sparu za 1.65e na akciji.
[ bakara @ 11.12.2011. 10:54 ] @
Citat: Wajda.W: Cena tih cokolada nije nesto mnogo niza u Madjarskoj, nego je fora sto sverceri uzimaju povracaj poreza na robu iz madjarske, a u srbiju je prosvercuju ne placajuci porez.
Cena u madjarskim prodavnicama je duplo niza nego u nasim prodavnicama, cena u madjarskim prodavnicama je ko kod nas na pijaci.
[ Boobec @ 11.12.2011. 11:32 ] @
Vrlo jednostavno, kad su akcije u Madjarskoj, Bugarskoj... cokolade pa i mnoge druge stvari, a pogotovo slatkisi su jeftiniji nego kod nas, pa oduzmite pdv i eto cene sa pijace.
[ fanfon @ 11.12.2011. 11:37 ] @
Znam coveka koji svercuje cokolade iz Madjarske redovno. Ubaci u auto i po 1000 komada. Ima nekog na carini kog malo podmaze i dobro zaradi
[ tdusko @ 11.12.2011. 12:10 ] @
Ma da, standardna je to shema, a gde ces lakse nego sa madjarskim carinicima :). 1000 nije neka kolicina i dobro organizovani svercer-prodavac uvalja to za par dana i natrag u nabavku.
[ Wajda.W @ 11.12.2011. 12:13 ] @
@Bakara, da na to sam mislio. :) Cena nije mnogo niza neg kod nas na pijaci, nekad je i skuplja, ali tu se krece. To sam mislio kad sam rekao "kod nas".
[ UnderLander @ 11.12.2011. 12:40 ] @
Ne znam za milku, ali nes kafa sa pijace je mnogo boljeg ukusa nego ona iz prodavnice.
Verovatno zato što je ona iz prodavnice namenjena balkanu, a nes sa pijace - istočnoj evropi.
Ako je i sa milkom isti slučaj, eto boljeg kvaliteta po nižoj ceni :)
[ Boris Tadić @ 11.12.2011. 13:13 ] @
Na pijaci se ne usuđujem da kupim bilo šta osim voća i povrća, ali pošto sam "Kinder" zavisnik već 25 godina, otkrio sam u "DIS"-u čokolade od po 100 gr za 88 dinara, onih 8 štangli, a svuda su 120-130. Rok 7.2012. i ne može mi biti draže kada na 10 komada dobijem 3 na razlici u ceni.
Zaista su ukusnije 5 puta nego sve ostale što se prodaju po kioscima i lokalnim prodavnicama(koje kao da su prethodno bile jedno 2 puta otopljene pa ohlađene).
Oseti se i po pakovanju, svežija plastifikacija, življe boje, fleksibilnija ambalaža. Original, nema teorije da nije. Kao da nije pravljeno za Srbiju. A i oni sigurno imaju 25-30% marže na svemu, čisto sumnjam da ta čokolada vredi preko 0.5-0.6e(na rasprodaji i duplo manje).
[ Sava @ 11.12.2011. 16:47 ] @
Citat: Boris Tadić: Na pijaci se ne usuđujem da kupim bilo šta osim voća i povrća... Lako je tebi kada si ti Boris Tadić, mi obični smrtnici moramo na pijacu pa to ti je !!!
[ Horvat @ 11.12.2011. 18:32 ] @
Citat: tdusko:a gde ces lakse nego sa madjarskim carinicima :)
hmmm... mislim da su problem carinici ove drzave,ne madjarske, jer on je tu robu platio legalno, a nelegalno uvozi u drugu drzavu, odnosno krijumcari i ti se carinici podmazuju
[ gigamg1 @ 11.12.2011. 22:46 ] @
da.
Vecinom se srpski carinici podmazuju. Izgleda im evro prirastao srcu pa ne propustaju priliku da ga dobiju. Roba se kupuje na akcijama kao i u svakom marketu u svetu jer je tada jeftinije. Ti trgovci kad pokupuju sve sto im treba, predaju fiskalne racune tamo u madjarskoj i dobijaju povracaj poreza jer nisu njihovi drzavljani. Cokolade koje se prodaju na pijaci su iste one koje su madjarski trgovci stavili na raf da prodaju svojim sugradjanima pa razmislite hoce li oni prodavati u svojim radnjama robu loseg kvaliteta. Ima razlike izmedju nasih proizvoda i njihovih. U vecini slucajeva su ti proizvodi i kvalitetniji nego ovi sto se kod nas kupuju. Dovlace se dosta suhomesnati proizvodi koji su dosta kvalitetniji i jeftiniji nego ovde. Neki restrorani se snabdevaju od takvih pijacnih prodavaca. Ima cak i vakumiranih proizvoda na kojima mozes da vidis koji je rok trajanja. Paste za zube su bolje. Omeksivaci i kucna hemija je koncentrovanija nego kod nas (u Srbiji). Ako je neko sumjicav, moze lako otkloniti sumnje jer na vecini proizvoda pise rok trajanja a ako je izbrisan ili pokidan onda pazljivo kupujte jer ti sto skidaju datume su uglavnom alavi klokani.
Upoznat sam sa tim. Neko od moje rodbine se pored svog zaposlenja bavi i time i stvarno covek pazi sta radi jer i on ima malo dete pa nece da za*ebe drugoga.
Ti sto vuku iz madjarske su bezazleni, oni sto vuku iz albanije su opasni.
To polako postaje trend jer stalni rast cena ne prati rast primanja.
[ Java Beograd @ 12.12.2011. 08:22 ] @
1. Na pijacama se roba ne obrće bez minimum 50% marže. Svako ko kaže da radi sa 10% marže - laže.
2. Na pijacama ima svačega. I šverca iz Mađarske, i šverca sa Kosova, i robe sa isteklim rokom trajanja i valjane robe. U tome i jeste poenta - nikad ne znaš šta kupuješ.
Lično sam svojim očima video u improvizovanoj štampariji gde sam kupovao kalendare (doduše to je bilo devedesetih) gomile i gomile naštampanih omota Milka čokolada.
[ tdusko @ 12.12.2011. 09:21 ] @
Citat: Horvat: hmmm... mislim da su problem carinici ove drzave,ne madjarske, jer on je tu robu platio legalno, a nelegalno uvozi u drugu drzavu, odnosno krijumcari i ti se carinici podmazuju
U pravu si, moja greska. Mada to ne menja stvari po pitanju toga da su madjarski carinici lako podmazljivi :). Nasi ne zaostaju mnogo, ipak je to komsiluk :)
[ anon70939 @ 12.12.2011. 10:27 ] @
I Madjarski su dobri za podmazivanje :).
Moji prijatelji iz CH kada prekorače onih 3 meseca, ne vraćaju se preko Slovenije jer ne znaju da li će dobiti zabranu. Preko Mađarske im je sigurica sa 50E.
Ne kupujem sa pijace, ali se razmišljam da počnem bar neke stvari. Recimo NES kafu. Ne znam pošto je na pijaci, al neko ovde reče da je boljeg kvaliteta nego kod nas u prodavnicama jer je za drugo tržište. Kod nas Nes od 250g ne mogu da nadjem ispod 470 din, a pretpostavljam ad je na pijaci jeftinije.
[ bakara @ 12.12.2011. 10:30 ] @
Citat: Boris Tadić:
Zaista su ukusnije 5 puta nego sve ostale što se prodaju po kioscima i lokalnim prodavnicama(koje kao da su prethodno bile jedno 2 puta otopljene pa ohlađene).
Oseti se i po pakovanju, svežija plastifikacija, življe boje, fleksibilnija ambalaža. Original, nema teorije da nije. Kao da nije pravljeno za Srbiju. A i oni sigurno imaju 25-30% marže na svemu, čisto sumnjam da ta čokolada vredi preko 0.5-0.6e(na rasprodaji i duplo manje).
Ala si se ovde nalupao, svaka cast
[ squirll @ 12.12.2011. 10:53 ] @
pjee vi ko da kupujete nuklearni otpad na pijaci pa kao "ja ne bi tamo ni ora' kupio", vise od pola subotice se snabdeva sa pijaca i eto nije im nista (ako ne racunamo najveci broj samoubistava :) )
Da ima istekle robe ima.. e sad dal oni uzimaju to namerno ili ne (ko ce od 500cokolada svaku da pregleda kad kupuje, nema on ceo dan da gleda) ...nadje se ima svega... ti imas vise tezgi pa kad kupujes pogledaj datum ako je to najveci problem..
Kako oni zarade... pa akcije/nadju jeftinije/ na veliko + povrat PDV-a (koji ne plate u srbiji jer prosvercuju) i eto ... on ima zaradu najmanje 10% (ili koliko je vec pdv u madjarskoj)...i jos ako je nasao jeftinije negde...eto mu... + ima dosta proizvoda sto se bas proizvode u madjarskoj pa su i zbog toga jeftiniji.
Nema tu nikakve velike filozofije, treba ti veza na carini i moz da preneses sta hoces.
Ja u zivotu nisam kupio milku ili nutellu u prodavnici, sve je bilo na pijaci, i uzmimo da sam nedeljno jednu nutellu veliku pojeo (oko pola kile), tj 2kg mesecno * 12 =24kg mesecno * 10-20godina... pojeo sam tone...i eto nije mi nista...a verovatno je bila barem jedna sa isteklim rokom samo nisam skontao...
[ DaliborP @ 12.12.2011. 11:27 ] @
Kako mozete uopste da jedete tu Milku, to mene zanima. Jako losa cokolada.
[ Java Beograd @ 12.12.2011. 11:42 ] @
Citat: DaliborP: Kako mozete uopste da jedete tu Milku, to mene zanima. Jako losa cokolada. A šta je po tebi dobra čokolada?
[ Wajda.W @ 12.12.2011. 11:55 ] @
^^ Stvarno, milka je jedna od najboljih cokolada u toj klasi, takodje ima i veliki izbor (sa raznim vocem, raznim ukusima). Ne moze da se poredi sa nekom domacom cokoladom te klase. Ti mozda jedes mnogo kvalitetnije cokolade, koje su vise klase, ali vecina se zadovoljava sa srednjom klasom cokolade i milka sa pijace ima daleko najveci indeks cena/ukus/kvalitet ponavljam za ovu klasu.
[ Flo33 @ 12.12.2011. 12:24 ] @
Kvalitet se ogleda u procentu udela kakaoa u cokoladi. Mrzim gorke ''kvalitetne'' cokolade. Milka rules :)
[ bakara @ 12.12.2011. 12:32 ] @
Pa ista firma proizvodi i toblerone koje su sigurno bolja cokolada.
[ kaćunčica @ 12.12.2011. 13:06 ] @
Citat: Java Beograd: 1. Na pijacama se roba ne obrće bez minimum 50% marže. Svako ko kaže da radi sa 10% marže - laže.
2. Na pijacama ima svačega. I šverca iz Mađarske, i šverca sa Kosova, i robe sa isteklim rokom trajanja i valjane robe. U tome i jeste poenta - nikad ne znaš šta kupuješ.
Lično sam svojim očima video u improvizovanoj štampariji gde sam kupovao kalendare (doduše to je bilo devedesetih) gomile i gomile naštampanih omota Milka čokolada.
Oči si mi otvorio!!!!
Ne znam što se uopšte trudim da dođem do dobrog posla, kad je rešenje na dohvat ruke - biću pijačni prodavac i zaradiću milione i onda ću otići u prodavnicu da kupim original čokoladu!
Kako, majke ti, zamišljaš da neko prodaje falš milku? Naštampa ambalažu, a onda nabavi čokoladu koja nije šećerna tabla, nego neka koja liči na milku, a nije baš milka, ali je upadljivo jeftinija, pa je onda zalemi, pa prodaje svaki dan, a kupci, ovce, ne primećuju ništa, jer su srećni što im je jeftino?!
[ Java Beograd @ 12.12.2011. 13:46 ] @
Mogao si "hvala" da kažeš, onda bih ja napisao "molim i drugi put"
Citat: kaćunčica: Kako, majke ti, zamišljaš da neko prodaje falš milku? Naštampa ambalažu, a onda nabavi čokoladu koja nije šećerna tabla, nego neka koja liči na milku, a nije baš milka, ali je upadljivo jeftinija, pa je onda zalemi, pa prodaje svaki dan, a kupci, ovce, ne primećuju ništa, jer su srećni što im je jeftino?! A da još jednom pročitaš šta sam napisao ? Jesam li igde pisao o mojim "zamišljanjima", o procesu varanja, i slično ? Nisam. Samo sam napisao da sam u štampariji, kad sam išao da uzmem kalendare, svojim očima video gomile i gomile naštampanih omota Milka čokolada.
Jel hoćeš da me ubediš da ja to nisam video, ili šta ? WTF ?
[ Java Beograd @ 12.12.2011. 13:52 ] @
[ Boris Tadić @ 12.12.2011. 14:04 ] @
Citat: bakara: Ala si se ovde nalupao, svaka cast :)
Da znaš da si u pravu.
[ DaliborP @ 12.12.2011. 14:09 ] @
Pa sigurno nije Milka. Ima toliko boljih, sto svicarskih, belgijskih sto italijanskih, Milka se ne moze uporediti po ukusu.
Bilo koja Lindt cokolada je bolja, dovoljno je samo probati i uporediti. Ne pada mi na pamet imena brendova ali sam dosta probao boljih.
Citat: Flo33: Kvalitet se ogleda u procentu udela kakaoa u cokoladi. Mrzim gorke ''kvalitetne'' cokolade. Milka rules :)
Netacno. To je samo stvar ukusa. I bolji brendovi prave "milk" cokolade koje su 10 puta bolje od Milke.
Milka ima neki neverovatan brand name u Srbiji, verovatno zato bolje firme i ne dolaze na to trziste. Svi su jako verni tom brendu samo gledajuci po ovoj temi :-)
[ Java Beograd @ 12.12.2011. 14:28 ] @
Citat: DaliborP: Ima toliko boljih, sto svicarskih, belgijskih sto italijanskih, Milka se ne moze uporediti po ukusu. To što ima boljih, ne znači da Milka nija dobra. A i od tih "boljih" (čija imena nisi naveo) ima još boljih. A i od ovih drugih ima još boljih.
Jasno je da je Milka ekonomski, entry-level nivo čokolada za široke mase, koje se kupuju u supermarketima (i na pijacama, koliko se ovde može pročitati) a ne u specijalizovanim konditorskim radnjama. Uostalom ako ćemo o čokoladama, švajcarske nemaju nikakve veze sa belgijskim, koje se opet razlikuju od danskih čokolada, a britanske su posebna priča.
Koji god brend hrane/pića navedeš, uvek se može reći "ima toliko boljih ...".
[ tdusko @ 12.12.2011. 14:32 ] @
Od nekoga ko odbija google i facebook 3 puta mesecno nisam ni ocekivao nista drugo nego cokoladu koja je 4 puta skuplja od milke. Stvarno se nekad zapitam da li namerno podhebavas ovaj narod ili...?
[ kaćunčica @ 12.12.2011. 14:49 ] @
@java
Ne sporim da je neko pokušao nekad da napravi taj falš, ali i u samom članku na tvom linku stoji da je ambalaža neubedljiva već na prvi pogled. Poenta moje reakcije je da ova milka iz naslova sasvim sigurno nije milka iz te priče, a sasvim sigurno jeste iz mađarske priče i sasvim sigurno je ok. Možda nije ok leti, kad se topi, a prodavac nema rashladnu vitrinu, ali to nije tema.
Oni koji je prenose preko granice, rade za afu ili samo pola afe, a vozikanje do Segedina ili gde već, sigurno nije na solarnu energiju, kao i dobra volja carinika. Kako se sve više ljudi bavi takvom vrstom trgovine, zbog konkurencije ne mogu da postignu više cene, tako da sa sigurnošću tvrdim da zarade ni na kom proizvodu, a kamoli milki, ne dostižu 50%!
Što se originalnosti i kvaliteta tiče, meni se, naprotiv, ponekad desi da, samo zbog primamljive cene, kupim originalan proizvod legalne domaće firme, koja valjda uredno plaća porez, a da isti bude takvo žešće njesra, da onda godinama ne padnem u iskušenje da zaobiđem proverenog proizvođača. Hoću reći, samo činjenica da je nešto legalno proizvedeno, distribuirano i stavljeno u promet ne garantuje ništa! Inače, ne zavaravaj se da u običnoj maloj STR nisi kupio švercovanu milku.
[ DaliborP @ 12.12.2011. 15:46 ] @
Citat: Java Beograd: To što ima boljih, ne znači da Milka nija dobra. A i od tih "boljih" (čija imena nisi naveo) ima još boljih. A i od ovih drugih ima još boljih.
Jasno je da je Milka ekonomski, entry-level nivo čokolada za široke mase, koje se kupuju u supermarketima (i na pijacama, koliko se ovde može pročitati) a ne u specijalizovanim konditorskim radnjama. Uostalom ako ćemo o čokoladama, švajcarske nemaju nikakve veze sa belgijskim, koje se opet razlikuju od danskih čokolada, a britanske su posebna priča.
Koji god brend hrane/pića navedeš, uvek se može reći "ima toliko boljih ...".
Ne znam cemu tolika prica. Kao i svaka druga hrana, ima bolje i losije. Obicno te cena i ukus lako navodi koja je bolja. Tako je i sa Milkom i Lindt. Prilicno lako uocljivo, obicno dovoljno da probas.
Belgijska cokolada je super. Britanski Cadbury je ocajan, cak gori od Milke, nisam drugu britansku nikad ni probao. Dansku nikad nisam probao iskreno.
[ Flo33 @ 12.12.2011. 15:47 ] @
Citat: DaliborP: Netacno. To je samo stvar ukusa. I bolji brendovi prave "milk" cokolade koje su 10 puta bolje od Milke.
Milka ima neki neverovatan brand name u Srbiji, verovatno zato bolje firme i ne dolaze na to trziste. Svi su jako verni tom brendu samo gledajuci po ovoj temi :-)
Pa hajte, navedite razliku u sastavima te bolje cokolade? Kao sto vidis, i nisam u Srbiji, da bi imao taj hype oko Millke, a ovde gde sam postoje sve vrste cokolada. Osim toga, cesto odem u male poslasticarnice koje rucno prave ''prave cokolade'' koje su cenom iste kao belgijske. Ok, dobre su, ali ne mozes ti meni reci sta je moj ukus covece. Vise mi prijaju cokolade od kakao masla nego od cistog kakaoa, i kraj. I nemoj da me nazoves ''nepoznavaocem materije'' jer se moj ukus razlikuje od tvog poimanja cokolade.
Isto kao sto mrzim mocart kugle a kinder mi je super.
[ Flo33 @ 12.12.2011. 16:03 ] @
Citat: DaliborP: Ne znam cemu tolika prica. Kao i svaka druga hrana, ima bolje i losije. Obicno te cena i ukus lako navodi koja je bolja. Tako je i sa Milkom i Lindt. Prilicno lako uocljivo, obicno dovoljno da probas.
Belgijska cokolada je super. Britanski Cadbury je ocajan, cak gori od Milke, nisam drugu britansku nikad ni probao. Dansku nikad nisam probao iskreno.
Kvalitet se ogleda u sastavinama, i definisanoj standardizaciji cokolade. Cokolada potice iz Perua, i totalno je razlicita od bilo cega sto mi konzumiramo. Danasnja cokolada se mesa sa mlekom, mlekom u prahu, secerom, mastima, vestackim zasladjivacima. Kao sto sam rekao, po standardizaciji kvalitetnija cokolada se ogleda u sastavu, i sto je vise kakaoa, tj manje primesa mlecnih produkta to je cistija. Naravno da cist kakao nije za konzumaciju, dodaje se vanilija, itd. U EU je zakonski 25% minimum kakaoa u udelu.
Milka je sirovinski krs od cololade, kao i velika vecina, i taj lindt (malo je bolji) ali ne moze me neko ubediti sta mi vise odgovara. Kao sto je i puter teski ''otrov'' a ipak ga vise volim od masti. :)
[ Count Zero @ 12.12.2011. 16:11 ] @
Citat: Isto kao sto mrzim mocart kugle a kinder mi je super.
Fijuuu.. dobro je - konačno još neko ko ne voli Mocart-kugle.
Kad odbijem iste, gledaju me ko da se nešto pro****vam.
[ anon70939 @ 12.12.2011. 16:34 ] @
Ovo iz novosti nije Milka, i nije mi jasno sto je neko poredi sa milkom. Nije ni falsifikat jer jasno pise da je MilkE, a ne Milka.
Isto kao kad na buvljaku ranije kupite Sonashi zvucnike umesto Sony, ili Leviser ili jos mnogo primera, i svi znaju da nije original. To sto na omotu pise MilkE uopste nije greska po kojoj su se odali u falsifikovanju
[ DaliborP @ 12.12.2011. 16:48 ] @
Citat: Flo33 Ok, dobre su, ali ne mozes ti meni reci sta je moj ukus covece. Vise mi prijaju cokolade od kakao masla nego od cistog kakaoa, i kraj. I nemoj da me nazoves ''nepoznavaocem materije'' jer se moj ukus razlikuje od tvog poimanja cokolade.
Ne secam se da sam te nigde nazvao bilo kakvim imenom. Pricas o standardizaciji cokolade, ja pricam o razlicitim ukusima. Ne vidim gde se tacno ne slazemo. Koga briga za standardizaciju, ja iskreno ne mogu da jedem cokolade sa preko 80% kakaoa, previse su mi grke. Ali da prave bolje cokolade od Milke isti ti brendovi - pa prave. A ti ako volis Milku toliko, super za tebe. Mene je *ranje, kao sto rekoh, razliciti ukusi.
[ vukad @ 12.12.2011. 17:17 ] @
Citat: DaliborP: Obicno te cena i ukus lako navodi koja je bolja. Tako je i sa Milkom i Lindt.
Ako poredimo obicne cokolade za narodne mase koje se prodaju u svakoj samoposluzi, Lindt cokolada je skuplja od Milke zbog brenda, ne zbog kvaliteta. Npr, u nemackim samoposlugama klasicna Lindt cokolada od 100g kosta ~2.5 eur, a Milka ~1.2 eur. Ako odes u Lindt-ovu fabricku prodavnicu u Aahenu tu istu cokoladu ces platiti 0.50 eur, a u Milkinom outletu u Metzingenu pakovanje od 7x100g kosta 3 eur sto je opet ~0.50 eur po komadu. Dakle kad skines sve marze i pridjes proizvodnoj ceni, vidis da je gotovo ista. E sad, Lindt ima i neke ekskluzivnije proizvode koji se verujem kvalitetniji od obicnih Milki, koja se ogranicava na taj nizi segment.
[ Flo33 @ 12.12.2011. 20:42 ] @
Citat: DaliborP: Ne secam se da sam te nigde nazvao bilo kakvim imenom. Pricas o standardizaciji cokolade, ja pricam o razlicitim ukusima. Ne vidim gde se tacno ne slazemo. Koga briga za standardizaciju, ja iskreno ne mogu da jedem cokolade sa preko 80% kakaoa, previse su mi grke. Ali da prave bolje cokolade od Milke isti ti brendovi - pa prave. A ti ako volis Milku toliko, super za tebe. Mene je *ranje, kao sto rekoh, razliciti ukusi.
Pa to da li prave bolje, je stvar ukusa. Kao sto je meni Lindt *ranje isto kao i Milka, samo ima zvucnije ime.
Citat: vukad: Ako poredimo obicne cokolade za narodne mase koje se prodaju u svakoj samoposluzi, Lindt cokolada je skuplja od Milke zbog brenda, ne zbog kvaliteta. Npr, u nemackim samoposlugama klasicna Lindt cokolada od 100g kosta ~2.5 eur, a Milka ~1.2 eur. Ako odes u Lindt-ovu fabricku prodavnicu u Aahenu tu istu cokoladu ces platiti 0.50 eur, a u Milkinom outletu u Metzingenu pakovanje od 7x100g kosta 3 eur sto je opet ~0.50 eur po komadu. Dakle kad skines sve marze i pridjes proizvodnoj ceni, vidis da je gotovo ista. E sad, Lindt ima i neke ekskluzivnije proizvode koji se verujem kvalitetniji od obicnih Milki, koja se ogranicava na taj nizi segment. .
Upravo tako.
[ anon70939 @ 12.12.2011. 20:54 ] @
Ne volim Milku. Ukusniji mi je obican Euroblok. Mada mogu da jedem sve slatko nije problem :)
Nije mi jasno o cemu se ovde prica??? Kazete da na pijaci Milka kosta 70 din, a u prodavnicama duplo skuplje.
Evo sad slucajno bejah u DISu i ovo je cena
A odmah pored u slicnom cenovnom rangu cokolada koju vise volim nego Milku.
Doduse, ne znam koliko obicna Nestle kosta, Crunch i ne volim preterano, sad tek videh
[ tdusko @ 12.12.2011. 20:58 ] @
Ne znam ko je rekao da u prodavnici kosta 140 dinara, pricalo se o tome da na pijaci kosta 60 sto je priznaces dosta jeftinije nego ovo sto si ti okacio.
[ maric1 @ 12.12.2011. 21:21 ] @
OK ovo su suepr cene mislim super o odnosu kakve su po plokalnim prodavnicama koliko sam ja upoznat cene mileka cokolade u NIsu su 70 od 100 g 220 din od 300 g. Sugete su pak 70 dinara, 350 nutela vece pakovanje 750g ....
[ stil @ 12.12.2011. 21:29 ] @
300 gr proveri da li je baš 300 ili možda 250 :)
[ anon70939 @ 12.12.2011. 21:54 ] @
Citat: tdusko: Ne znam ko je rekao da u prodavnici kosta 140 dinara, pricalo se o tome da na pijaci kosta 60 sto je priznaces dosta jeftinije nego ovo sto si ti okacio.
kako sam razumeo, na pijaci je 70.
A za razliku od 15 din, mrzelo bi me da idem do pijace :). Mada nemam nista protiv kupovine na pijaci
[ Boris Tadić @ 12.12.2011. 22:52 ] @
Dodatno, na kasi dobiješ 10% popusta na te cene sa fotografije, svaki dan 10%, a ne kao u Tempu samo vikendom. Pogledaj račun samo...
[ anon70939 @ 12.12.2011. 23:29 ] @
10% ako kupim za vise od 3000 din. I pored toga kad su ove plave cenice, na njih ne vazi popust valjda.
[ Boris Tadić @ 12.12.2011. 23:45 ] @
To već ne znam, ne pratim boje, ali znam da je 10 Kinder od po 100g uvek 880,.. dinara(iako na ceni piše 97,..), a svuda drugde bi bilo 1200-1300.
I zaista nije fora, svežije su nego kod svih STR "komšija" sa maržama od 50%, koji su tek osmi u lancu nabavke, pa im se sve otopi i stegne po 2-3 puta pre nego što stigne do police. Totalno drugi ukus, tu samo budali treba objašnjenje...
[ bttp @ 13.12.2011. 00:27 ] @
CoyoteKG to što si ti uslikao je cena za najobičniju Milka mlečnu čokoladu koja je uvek i svugde značajno jeftinija od drugih (osim možda na pijaci gde su iste cene za sve vrste). A i ne možeš da navodiš diskontne cene kao relevantne maloprodajne. Relevantnije su one koje su zastupljene u najvećem broju prodavnica, a to bi kod nas bio Maxi, onaj što ga ima na svakom ćošku (Maxi ili mini Maxi). Tamo su te čokolade zaista skoro duplo skuplje nego iste te (ako ne i bolje na pijaci). Na pijacama su od tezge do tezge sve vrste Milka i Schogetten 70-75 din, dok su iste te čokolade ali manji izbor ukusa u Maxijima ~130-140++ din. Kinder Bueno je na pijaci mislim oko 60 din, dok je u Maksiju oko 90 din. Nescafe Gold na pijaci je 400 din za 100gr u teglici, u radnji je opet značajno skuplja
Ko se pravi fin, neka plaća jadnom Maksiju (koji uvaljuje generičku Premia robu) istu stvar 50-100% skuplje, be my guest. Nisam neki zavisnik ni od čokolade ni od kafe, ali s obzirom da imam dve pijace u neposrednoj blizini, ne pada mi na pamet da u glupavom maksiju duplo više plaćam lošiji izbor, i to što će uskoro po rafovima prodavati samo "Premia" đubre, a nemaju neke osnovne stvari koje mi trebaju pa moram da se cimam u posebne radnje 10++km od centra BGa da bih kupio nešto što nije "Premia". Ja kad prolazim tim Maksijem, tamo nema ništa što se meni jede, ali su zato stvari duplo skuplje.
Npr. Dr. Oetker Vitalis musli, i to oni jeftiniji Knusper Schoko/Honey koštaju u Maksiju 350din za 350gr pakovanje, a u Muller-u (koja je neuporedivo bolja i uređenija radnja od bednog Premia Maxija) u Zagrebu košta 23kn kutija od 600gr, to je oko €3. Znači 600gr tamo je jeftinije od 350gr ovde. Pa nek mi neko objasni kako je to moguće i zašto bismo im mi to plaćali?
I još nešto, nisu čak ni te pijačne cene nešto ekstra povoljne, ali su opet nemerljivo povoljnije od jadnog Maksija. Radije ću se odreći glupe Milke ili bilo čega nego da im plaćam dve čokolade a dobijem jednu. I apsolutno se ne gadim da ih kupim na pijaci ako mi se baš jedu, jer na toj tezgi imam mnogo bolji izbor raznih čokolada i slatkiša nego u 90% Maksija zajedno, ako ne računamo "vrhunsku" Premia čokoladu i sve ostalo.
[Ovu poruku je menjao bttp dana 13.12.2011. u 01:41 GMT+1]
[ anon70939 @ 13.12.2011. 08:32 ] @
U pravu si. Ali ja ne merim sa običnim prodavnicima ni Maxijem jer tu ne svraćam iz principa zbog tih nenormalnih cena.
Kupujem samo u METROu, Rodi, DISu. Kragujevac nije preveliki grad pa mi je sve to na 5-10 min autom. DIS čak 10 minuta peške, pa taman razbistrim glavu dok idem u kupovinu nečeg slatkog :).
A što se tiče Premia... Pretpostavljam da je to njihov brend. Ne znam kakav je, eli to ne mora da znači da je loše.
u METROu, brend ARO ima dobrih stvari. Uglavnom na deklaraciji pročitaš ko je pakovao. Recimo mleko puni Niška mlekara. 1l tog originalnog mleka je za 7-8 dinara skuplje od ARO mleka.
Pored toga postoji Fine Food kao i Horeca Select. To su malo skuplji brendovi, ali su odlični. Dosta toga se pakuje negde na zapadu.
u DISu imaš "Dobro" stvari i to je DISov brend. Uopšte me nije sramota da mi se plavi korpa sa tim lowcost brendovima ako mi odgovaraju. Naravno ono što mi se ne svidi prvi put to više nikad ni ne uzimam. Ima loših stvari, ali ima i baš dobrih.
U FRA sam kupovao Budget robu. Zelenkasto bela pakovanja. Jeftinija puno od nekih poznatih brendova, ali je bilo baš dobrih stvari.
Isto i u CH, Coop i Migros brendovi. Jeftiniji artikli nego bilo koji kod nas, a pretpostavljam mnogo kvalitetniji.
[ bttp @ 13.12.2011. 09:05 ] @
Nemam ništa protiv da se generički brendovi nude u objektima gde ima dovoljno mesta za sve, štaviše uvek sam za veći izbor (makar i smeća), ali kada su u mini-marketu 50% artikala na rafovima i u frižiderima generički, to znači da su tu na uštrb stvari koje su tu ranije bile - znači manji izbor druge robe u korist generičkog brenda. Kad god odem u ovaj Maksi što mi je tu najbliži, sve više i više Premia smeća. Mislim da Premia brend zauzima bar 30% ukupnom izložbenog prostora u tom Maksiju sa stalnom tendencijom rasta a to u objektu veličine obične samoposluge znači utoliko manje robe koju smo inače imali ili koju bismo mogli da imamo u ponudi.
[ Java Beograd @ 13.12.2011. 09:54 ] @
^ Potpuno se slažem, i ja sam to primetio. Nekad se "premia" tek ponegde "stidljivo" prikazivala, a sad neumitno izbacuje sve oko sebe.
Ali, Bogu hvala, bar u Bgd imamo rešenje: zaobiđi vnago u širokom luku.
[ tdusko @ 13.12.2011. 10:19 ] @
Cene u maxi merketima su bolestina totalna. Zadnji put kad sam bio nije me mrzelo da napravim spisak 20-ak artikala koje najcesce kupujem i zapisem cene. Kad sam doneo ovde i pokazujem ljudima svi se krste i levom i desnom rukom. To je zato sto mi nisu verovali kad sam im pricao kolike su ovde plate, a koliko kosta hrana. Svi do jednog su ubedjeni da se u Srbiji dele stvari na ulici za dzabe, a kad vide da litar osrednje kvalitetnog soka kosta 1.2 Eur bude im jasno o cemu pricam.
[ dule_ns @ 13.12.2011. 11:09 ] @
Citat: tdusko: Cene u maxi merketima su bolestina totalna. Zadnji put kad sam bio nije me mrzelo da napravim spisak 20-ak artikala koje najcesce kupujem i zapisem cene. Kad sam doneo ovde i pokazujem ljudima svi se krste i levom i desnom rukom. To je zato sto mi nisu verovali kad sam im pricao kolike su ovde plate, a koliko kosta hrana. Svi do jednog su ubedjeni da se u Srbiji dele stvari na ulici za dzabe, a kad vide da litar osrednje kvalitetnog soka kosta 1.2 Eur bude im jasno o cemu pricam.
A zamisli tek u kakvoj su zabludi ljudi u Srbiji. Većina ne putuje van zemlje i nema pojma koje su cene napolju, a ovi i koji odu, idu leti u sred sezone u turistička mesta tako da ni oni nemaju pravi uvid.
[ tdusko @ 13.12.2011. 11:27 ] @
E pa da, u pravu si. U DE recimo kad svratis na benzinsku pumpu ista ova milka o kojoj pricamo i koja kosta oko 60-70 regularne cene u bilo kom marketu Lidl, Aldi, Rewe, Edeka... na toj pumpi kosta 3 Eur. Mogu da zamislim samo nekog ko je recimo u tranzitu i svrati da se natanka i kao cek da uzmem cokoladu i kad vidi cenu pobegne glavom bez obzira i stekne pogresan utisak :). Slicna je prica i sa turistickim mestima
[ maric1 @ 13.12.2011. 11:28 ] @
Dele ovo si odicno napisao ... takva je sutuacija kod nas nazalost da nam cene kroje nekoliko uvoznika i bukvalno deru ovaj bedni narod...
[ anon70939 @ 13.12.2011. 13:15 ] @
A ovih dana sam u nekoj jurnjavi da uvezem auto. jeste off-topic, ali moram da olaksam dusu :)
Auto koji u CH košta 1500CHF, skroz ispravan, 2001. godište, Euro 3, sve sve što je potrebno da bi se uvezao auto... za njega moram da platim carinu 1200E. I to da bih dobro prošao i platio SAMO 1200E moram sa prodavcem u CH da dogovorim da lažira kupoprodajni ugovor i da napiše da mi je prodao za 3500E.
Umesto da se smanji broj praistorijskih krševa na ulici i na taj način poveća bezbednost u saobraćaju, oni su našli rešenje sa finansijskim kaznama Evropskog nivoa.
A još bolja nelogičnost. Ako uvezem SLUPAN auto, havarisan, onda plaćam manji porez i carina. To mi tek nije jasno. Kao da se stimuliše uvoz krševa. Zbog toga na našim placevima i ima svakakvih auta...
I sve to na naše plate... Na CH plate od par hiljada franaka, oni mogu da kupe za smešne pare auto, a mi sa 200-300E moramo da plaćamo isto to duplo skuplje
ajd trolovi, sad napišite, ako mi se to ne sviđa da postoji GSP...
[ Horvat @ 13.12.2011. 13:18 ] @
Citat: CoyoteKG:da dogovorim da lažira kupoprodajni ugovor i da napiše da mi je prodao za 3500E.
sata,ako napise da ti je prodao za 1200 e, nece ti priznati ili sto bi lazirao iznos?
[ lelorinel @ 13.12.2011. 13:30 ] @
[ Java Beograd @ 13.12.2011. 13:51 ] @
Znam za to. Probao sam jednom i nikad više ! Njesra najgore vrste, preskupo za ono što nudi. Ima toliko boljih čokolada ! Nikako da se načudim kakav moron treba da bude neko pa da konzumira takve proizvode. (Naravno nisam probao, samo primer kako ne treba voditi diskusiju na froumu.)
[ dule_ns @ 13.12.2011. 14:06 ] @
Citat: Java Beograd: Znam za to. Probao sam jednom i nikad više ! Njesra najgore vrste, preskupo za ono što nudi. Ima toliko boljih čokolada ! Nikako da se načudim kakav moron treba da bude neko pa da konzumira takve proizvode. (Naravno nisam probao, samo primer kako ne treba voditi diskusiju na froumu.)
Baš i meni palo na pamet da zamolim ljude da kad daju predloge ne pljuju po ostalima. Svaka čast.
[ anon70939 @ 13.12.2011. 14:14 ] @
Citat: Horvat: sata,ako napise da ti je prodao za 1200 e, nece ti priznati ili sto bi lazirao iznos?
Ja bih najviše voleo da mi priznaju realnu cenu koju sam platio, pa od toga da mi ode na carinu 7.5% i 18% na porez. Ukupno otprilike 30% od osnovne cene. Znači nekih 450E da mi ode na carinu i porez. Milina
Ali ako se sudskom veštaku na carini ne učini iznos dovoljno velikim, onda uzme katalog i gleda auto po kataloškoj vrednosti.
Kaže mi špediter, da sa 3500E bi mogli da mi prihvate račun i da dobro prođem što ću platiti SAMO 1200E carinu i pdv. A ukoliko mi obori račun, cifra bi bila mnogo mnogo veća. koliko god da je to...
[ Boris Tadić @ 14.12.2011. 12:41 ] @
Đoka !
Otišao malopre u DIS i više Kinder nije 98,xx nego 110,xx, pa sa "popustom" od 10% ispadne 98,xx.
A pre neko veče sam plaćao 880 dinara, nema 7 dana, a malopre 10 komada 989 dinara.
10 puta do sada kupovao po staroj ceni, dakle 2-3 meseca najmanje.
I ne, nije mi račun bio preko 3000 nijednom. Svaki put samo čokolade kupovao, eventualno sitnice za još 400-500 max.
Podsetilo me na jednu situaciju iz osnovne škole, kada sam iz matematike dobio 5- a neko 4+ za potpuno isto urađen zadatak. I otišli zajedno do učiteljice da vidimo o čemu se radi, a ona i pre nego što sam završio rečenicu kaže: "Aha, evo i tebi 4+"(bez daljeg objašnjenja).
*ebem ti mentalitet naopaki.
Verovatno je neko čitao ovde malo(kao nije), pa je u fazonu "kupovaćeš kod mene i za 100evra kada nigde drugde ne bude bilo".
Ovde izgleda treba švercovati dok ti prsti ne otpadnu, pa onda kada stekneš neke pare eliminišeš konkurenciju bojevom municijom i okružiš se pucačima kao da vodiš Cosa Nostru i tek onda MOŽDA možeš da radiš "silni" posao prodavanja prehrane koliko-toliko tržišno, tj. normalno, ukoliko ne izmisle novi zakon da ga specijalno na tebi primene retroaktivno, pa te uhapse jer se nisi u međuvremenu pretplatio na dobru volju nečijeg šefa/načelnika/komandira u iznosu od 20kg čvaraka.
Sva ostala ponašanja se pokažu kao sviranje qurcu, pre ili kasnije.
Sada sam spreman da krenem u Segedin i dovezem kutiju od 1000 komada.
Srbi moje pare više neće videti, pa da vidimo ko će duže izdržati, opet. Ionako im uvek od 40 kasa radi 5-8 sa po max. 3 mušterije. Indijanci.
[ Sava @ 16.12.2011. 09:06 ] @
Juče sam baš kupio 10 komada Milke po 70 din. kod žene koju dugo poznajem. Pitao sam je za izvor i rekla mi je da je u pitanju Mađarska.
[ bakara @ 16.12.2011. 09:14 ] @
Citat: Boris Tadić:
Sada sam spreman da krenem u Segedin i dovezem kutiju od 1000 komada.
Srbi moje pare više neće videti, pa da vidimo ko će duže izdržati, opet. Ionako im uvek od 40 kasa radi 5-8 sa po max. 3 mušterije. Indijanci.
Pa cekaj sad ovo si govorio na prethodnoj strani
Citat: I zaista nije fora, svežije su nego kod svih STR "komšija" sa maržama od 50%, koji su tek osmi u lancu nabavke, pa im se sve otopi i stegne po 2-3 puta pre nego što stigne do police. Totalno drugi ukus, tu samo budali treba objašnjenje...
[ Java Beograd @ 16.12.2011. 09:30 ] @
Citat: Boris Tadić: Ionako im uvek od 40 kasa radi 5-8 sa po max. 3 mušterije. Indijanci. Da, ovo je poseban srpski način suludog bacanja para na nebulozni broj kasa, od kojih realno, 99% vemena radi samo trećina.
Mislim da Tempo kod Kvantaša ima oko 50 kasa - realno u običnom prometu radi oko 15-tak, a u ekstremnim gužvama (pre nove godine ili pre većih praznika ili slava) radi maksimalno 30-tak.
Prosečan omanji Maxi u naselju ima oko 5-6 kasa - realno rade 2 ili 3
Merkator, Rodić ista priča: uludo bačene pare na desetine fiskalnih kasa, pokretnih traka, računara, monitora, čitača kartica.
I ko to na kraju plati ? Potrošač, naravno.
[ fanfon @ 16.12.2011. 09:37 ] @
Juce gledam u prodavnici cenu Milka cokolada od 100g=112 dinara. U pitanju je STR, ali ne verujem da je u vecim trgovinskim lancima mnogo jeftinija
[ Boris Tadić @ 16.12.2011. 10:23 ] @
@bakara,
pa jesu svežije čokolade nego svuda drugde gde sam kupovao, ali očigledno je malo velika slučajnost da danas napišeš nešto a već sutra vidiš promenu na lošije.
Isto bih napisao i da sam otišao posle 15 dana.
Naopaki ljudi, sada neka se češu. Ja za par dana zakazujem zimovanje što dalje odavde(taman dok se potroši poslednji "štek"), pa ću dovući celu paletu ako stane u gepek.
Nemam ja više strpljenja za te palanačke igranke, milion puta sam trpeo budale i budalaštine, a od sada idem đonom na sve, pa da već jednom izmerimo ko je luđi i ko je otporniji na šuplje zakone...
[ anon70939 @ 16.12.2011. 12:37 ] @
Kad se Boris Tadić zainati... neće biti lako nama običnim građanima... :)
[ bttp @ 16.12.2011. 15:10 ] @
Teško si ga nama sad kad nas preplavii jeftina Kinder čokolada iz Tadićevog gepeka :)
[ Sava @ 16.12.2011. 16:10 ] @
Zaboravih da kažem da je rok na ovim Milkama sa pijace koje neki preziru 01.08.12. što je sasvim korektno.
[ anon70939 @ 16.12.2011. 16:21 ] @
Ko zna sta stavljaju u te cokolade iz madjarske.
100% nesto s cim mogu da nam kontrolisu zivote. Na dugme da nas smiruju, da podsvesno uticu na nas...
[ EmmaR @ 16.12.2011. 18:00 ] @
A meni nije jasno gde nadjoste te Milke od po 60-70 din? U PO je 80din, a kinder 100 din. Iz iskustva znam da je u BG, na Zelenom vencu do sada uvek bilo skuplje.
[ Virked @ 16.12.2011. 19:00 ] @
Hrana a i druga roba, pogotovo oprema i odeca za bebe se donosi iz Segedina. Da je jeftinije jeste,nema sta ali poenta price da znas gde da odes da kupis. Moze da ti se desi da odes u Segedin i da cene budu iste kao u Srbiji.
U jednoj od skupljih radnji u Segedinu kad je hrana u pitanju milka cokolada je bila oko 70 rsd kad se preracuna.
Odbi AFU-u koju ti vrate na granici i eto lepe cene ovde u Srbiji :D
Treba biti realan i prihvatiti cinjenicu da svi mi koji zivimo u Srbiji zivimo u getu :(
[ bttp @ 17.12.2011. 03:10 ] @
Citat: EmmaR: A meni nije jasno gde nadjoste te Milke od po 60-70 din? U PO je 80din, a kinder 100 din. Iz iskustva znam da je u BG, na Zelenom vencu do sada uvek bilo skuplje.
Baš sam prekjuče prolazio Bajlonovom pijacom (ispod Skadarlije), i setivši se ove teme kupio par čokoladica :) Milka je na "premium" tezgama malo poskupela, sad je 80 dinara, Kinder je 90 din, Shogetten - 75 din. "Premium tezge" su one koje su na prometnom mestu i dobro opskrbljene svakojakom "akciznom robom", tj robom koja se dosta kupuje a mahom ne može da se nađe u našim Premia dućanima ili je ekstremno skupa. Isto je i na Paliluskoj pijaci.
A što se tiče praznih kasa - bez kasirki, tako je svuda i u austrijskom Interšparu i u Merkatoru recimo, ne rade uvek sve kase već se "pale" po potrebi, samo što se jedino kod nas stvaraju gužve, a ima i ona glupa fora kad dođe kasirka onda na tu kasu pređu oni koji su bili poslednji u redovima, a oni što su duže čekali ispadaju (i osećaju se kao) magarci. U Merkatorima postoje i "brze kase", za one koji imaju do 5 artikala, da ne čekaju one koji imaju puna kolica.
Takođe u Merkatorima ima i kasa gde sam kupac provlači robu kroz skener i sam plaća karticom - nema kasirke. Ne znam dal su to kod nas uveli - naš Merkator mi je daleko pa retko idem - al s obzirom da kod nas još uvek radnik kupcima premerava voće i povrće, dok napolju to radiš sam, čisto sumnjam da kod nas postoje kase po sistemu samonaplaćivanja.
[Ovu poruku je menjao bttp dana 17.12.2011. u 04:23 GMT+1]
[ mrkii @ 17.12.2011. 09:08 ] @
Citat: Takođe u Merkatorima ima i kasa gde sam kupac provlači robu kroz skener i sam plaća karticom - nema kasirke. Ne znam dal su to kod nas uveli - naš Merkator mi je daleko pa retko idem - al s obzirom da kod nas još uvek radnik kupcima premerava voće i povrće, dok napolju to radiš sam, čisto sumnjam da kod nas postoje kase po sistemu samonaplaćivanja.
Ima i funkcionise u Nisu.
[ Sava @ 17.12.2011. 09:11 ] @
@EmmaR
"A meni nije jasno gde nadjoste te Milke od po 60-70 din? U PO je 80din, a kinder 100 din. Iz iskustva znam da je u BG, na Zelenom vencu do sada uvek bilo skuplje."
Ja kupujem na Cvetkovoj pijaci kod iste žene već godinama. Cena je kod nje već dugo 70 din., za 60 din. ne znam ko prodaje. Na toj tezgi ima i drugih vrsta čokolada, sardina i slično, ma već klasika za tu vrstu trgovine.
[ markolazarevic @ 17.12.2011. 15:55 ] @
Kinder 88din u metrou.
[ maric1 @ 21.12.2011. 23:26 ] @
Danas bio do nisa i svratio na pijaci nutela je 340 dinara 630 g 300 g milka cokolade je 200 din a od 100g 70 dinara. Sada gledam u madjarskoj http://pangalaktik.ipapercms.d...s_2011_25_csokolade_katalogus/ 300 g milka na nekoj akciji 230 dinara
[ Horvat @ 22.12.2011. 09:45 ] @
Citat: Npr, u nemackim samoposlugama klasicna Lindt cokolada od 100g kosta ~2.5 eur, a Milka ~1.2 eur. Ako odes u Lindt-ovu fabricku prodavnicu u Aahenu tu istu cokoladu ces platiti 0.50 eur, a u Milkinom outletu u Metzingenu pakovanje od 7x100g kosta 3 eur sto je opet ~0.50 eur po komadu.
zanimljivo... a pazi logiku kod nas
pionirova prodavnica, na korzou (mesto radnje,subotica), cokoladice x, kostaju 11 din, u prodavnici 024 kostaju 10 din...
sto se ostalih tice, cene su im otprilike jednake...
a isao sam do sada po logici da je u pionirovoj radnji uvek jeftinije kupiti pionir proizvode, nego u bilo kojoj drugoj prodavnici koja prodaje iste proizvode
[ anon70939 @ 22.12.2011. 09:47 ] @
to se meni desili sa Swisslion slatkisima. U Kikindi u Ziperu valjda, bila jedna cena. Ja kao ajd, kad je vec Swisslion preko puta, bolje tamo da kupim. Odem do njihove radnjice i skuplje za 10%
[ mrkii @ 22.12.2011. 10:24 ] @
U slatkoj kuci u Nisu kupio sam juce eurokrem 2.5 kg za 937 dinara.
Taj krem sam do sada kupovao (najjeftinije sto sam video) u Merkatoru za oko 1150 dinara.
[ synn @ 14.05.2014. 21:57 ] @
kakvu Milku od 80g. prodaju u nasim prodavnicana. To je ili neka kopija ili neka roba sa greskom. Ni ukus, ni topljivost ni tvdoca, blage veze nema sa Milkom od 100g od ranije...
[ bachi @ 15.05.2014. 10:50 ] @
Sram da vas bude vi što ne kupujete to smeće od 80 grama po paprenim cenama koje valja DBovski Nelt...
http://www.b92.net/biz/vesti/s...05&dd=14&nav_id=848043
Kako se samo usuđujete!
[ mr. ako @ 15.05.2014. 23:22 ] @
Hehe, kako bizarno zvuci kad se Nelt zali na neke nepravde, protekcije i kriminal. :)
[ test1234 @ 16.05.2014. 07:09 ] @
Robna kuća Miler, centar Ljubljane, Milka 300g 2,49€, ako se malo potrudite, na periferiji je ispod 2€, kod nas u Max-ju ta ista 360 din, a na tezgama zelenih pijaca 230 din. A u Madjarskoj je to isto toliko jeftino da pomislim da je teski falš.
[ Braksi @ 16.05.2014. 07:33 ] @
Milka je postala horor cokalada unazad 10 godina, ako ne i vise. U rangu domacih splacina i onih hrvatskih pokusaja. Cak vise nema ni onu foliju vec se pakuje u plastiku.
Uzimam iskljucivo Lindt.
[ Java Beograd @ 16.05.2014. 07:45 ] @
Lindt je mnogo, mnogo lošija po kvalitetu od domaće čokolade, na primer "Najlepše želje".
[ Braksi @ 16.05.2014. 07:51 ] @
lol
[ BluesRocker @ 16.05.2014. 11:15 ] @
Citat: Braksi:
Milka je postala horor cokalada unazad 10 godina, ako ne i vise. U rangu domacih splacina i onih hrvatskih pokusaja. Cak vise nema ni onu foliju vec se pakuje u plastiku.
Piše na omotu gde je proizvedena. Ako nije iz Bugarske, onda je OK, samo što onda malo više košta.
[ Dexic @ 16.05.2014. 12:47 ] @
Eh..... kad se ja toliko slozim sa Braksijem, nije ni cudo za ovoliku provalu oblaka :)
Java.... vrlo malo fali da pobedis venturinu izjavi o ekvivalentnosti NaCl i nitrata :)
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2014. 13:08 ] @
Citat: Java Beograd:
Lindt je mnogo, mnogo lošija po kvalitetu od domaće čokolade, na primer "Najlepše želje".
Lindt ima puno razlicitih cokoladnih proizvoda tako da je tesko nesto vise reci bez preciziranja o kojim proizvodima pricamo. Meni se svidja par njihovih proizvoda (nougat kocke i 100% kakao cokolada koja nije slatka).
Lindt je u klasi iznad milke ali je i dalje "mainstream" tj. nekakva srednja klasa. Mada, IMHO, ukusi su razliciti pa je tesko rangirati proizvode osim po ceni a to nije bas neki pokazatelj.
[ Odzaklijevski @ 17.05.2014. 07:36 ] @
Najlepše želje je dobra čokolada, daleko bolja od Milke.
[ kaćunčica @ 17.05.2014. 08:19 ] @
Citat: Odzaklijevski: Najlepše želje je dobra čokolada, daleko bolja od Milke.
O ukusima ne treba raspravljati, ali ne znam da li ovde progovara ukus ili patriotizam. Ako nemamo u vidu sastav, aditive, nego samo ukus i teksturu čokolade, ja još uvek ne vidim pad kvaliteta milke, ili npr. marsa, snikersa, bauntija. Sad kad nam vlada ukine sivu ekonomiju, pa više ne budemo mogli da kupimo milku za 70 i 3 snikersa za 100 dinara, biće nam lepše i slađe.
[ Odzaklijevski @ 17.05.2014. 08:30 ] @
Nisam obraćao pažnju na aditive, samo mi se sviđa ukus čokolade Najlepše želje.
[ anon70939 @ 17.05.2014. 08:34 ] @
U CH se milka prodaje na onim "kučećim" policama na dnu.
I to sam video 3 milke po 300 grama zalepljene nekim selotejpom za manje 4CHF.
http://www.chocolaterie-stettler.ch/english/presentation.html
Inace sam ovde radio par meseci, i to je prava cokolada :). Pomagao pri izlivanju kalupa, i pakovao rucno. Pravile su se skroz rucnno, mesale...
Najvise sam voleo neke "kocke" kad ih ohladim u frizideru
I sad imam problem da kupim cokoladu za koju mogu da kazem da je odlicna. A milka je stvarno uzas. Ukusniji mi je euroblok,,,
[ test1234 @ 17.05.2014. 08:43 ] @
Jel mi se čini il su milke od 250 g nesto malo drugačije/ukusnije, manje slatke a vise mirisu...
[ X Files @ 17.05.2014. 11:57 ] @
Proizvod za jelo, koji se na rafovima vrlo često topi-očvršćava-topi-očvršćava-topi-očvršćava-topi-očvršćava... i opet je za jelo! Koja li je to hemija unutra... Verovatno, odmah posle čokolade možeš bezbedno i pacova da pojedeš.
Inače, između Milke i Galeba - Galeb. Čak pre uzmem i onu za kuvanje.
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2014. 12:57 ] @
@X Files,
Ako se radi o "obicnoj" cokoladi, dakle ne mlecnoj vec pretezno kakao, nemas sta unutra sto moze brzo da se pokvari.
Mlecne cokolade su druga prica, i tu se naravno stavljaju aditivi kako bi mogle dugo da traju.
Sto se "Najlepsih Zelja" tice, koliko mene pamcenje drzi (nisam ih jeo bar jedno 25 godina), ta cokolada je imala ukus "prave" cokolade, tj. kakao u visokom procentu. Milka cokolade su pretezno mlecne ili sa kojekakvim drugim stvarima a kakao je u, relativno, niskom %. Zbog toga su im ukusi prilicno drugaciji (u odnosu na, npr, Najlepse Zelje) i kome se sta vise svidja je prilicno subjektivna stvar: neki vole jak ukus cokolade dok drugi vise vole "mlecni" ukus.
Ko voli tradicionalni ukus cokolade (dakle visok % kakao-a), Milka definitivno nije najbolji izbor i ima mnogo boljih.
Inace, ko zeli moze da proba cokoladu sa 100% kakao-a cisto radi reference sta je "pravi" cokoladni ukus koji nije umanjen drugim supstancama. Za mnoge je iznenadjenje da takva cokolada uopste nije slatka i ima vrlo specifican ukus koji se ne svidja svima, ali IMHO vredi probati: preporucujem uz kafu (staviti na jezik i onda pustiti da se otopi).
[ kaćunčica @ 17.05.2014. 13:17 ] @
Ja volim mlečne čokolade, a osim ukusa bitna mi je i tekstura, da bude "glatka", a ne "praškasta". Dopada mi se čokolada kojom je preliven čoko-smoki, a i ona kojom je preliven sladoled king. Bila mi je jako lepa mlečna nestle čokolada, ali davno sam je jela i ne viđam je baš često u ponudi. Većina čokoladnih bombonjera, ni domaćih, ni uvoznih, mi se ne sviđa - uvek probam sve različite oblike/ukuse i malo koji mi se svidi. Sviđa mi se Krašova bajadera, mada je to samo malo bolja i puno skuplja verzija eurobloka.
A što se odnosa velike i male milke tiče, većina ukusa su različiti. Npr. ne postoji mala nus-nugat, a velika je baš dobra. Meni se ne sviđaju svi njihovi ukusi, mnoga punjenja su preslatka (karamel varijante npr.), ali ako govorimo o mlečnoj čokoladi, mislim da se ona nije pokvarila i da je solidna. Velika je posebna zbog debljine - drukčiji je osećaj zagristi 3-4 i 10-12 mm čokolade.
[ test1234 @ 17.05.2014. 13:37 ] @
A Figaro, malo je skupa al je dobra i naša odnosno komsijska.
[ HeYoo @ 17.05.2014. 14:57 ] @
U cokoladi (mlecna ili crna) je glavni sastojak kakao masa. Kod losijih cokolada se ona nadomesti sa vecim procentom kakao buttera, aromama i drugim dodacima.
Meni iskreno, nevezano za cenu, kvalitetnije deluju domace cokolade. Milka cokolade su se pogorsale zadnjih godina
[ Boris Tadić @ 17.05.2014. 20:41 ] @
Glavni sastojak čokolade je maslac. U kvalitetan možeš i g•vno da umažeš i imaće vrhunski ukus, a u krš dijamante da izdrobiš i ništa.
U NL poslastičarnicama sam kupovao neke domaće čokoladne vratolomije za tipa 6-7e 100gr, pa jedva 50g pojedem, bukvalno oči bole od ukusa, da gurneš u nozdrve koliko je dobro, mirišu ruke 2 dana posle i sve. A pojedem 2 Milke "Noisette" i ne primetim, moram dvaput da proverim stanje.
Ako išta valja u toj reptilijanskoj tvorevini, valjaju te domaće čokolade i domaći sladoledi. Stvarno ih prave kao za sebe, ali i koštaju stvarno.
Citat: Dopada mi se čokolada kojom je preliven čoko-smoki
+1
Frikom sladolede izbegavam, pamtim onaj "Kapri" od pre 20 godina sa mirisom one jagode i koliko je bogat ukus bio, toga danas nema ni 5%, bukvalno splačina raspala, keru da ne daš. Ima nešto kao malo onaj "King" od jagode, ali to tek da te namame -mamicu im namamim.
[ Dexic @ 17.05.2014. 20:58 ] @
Citat: HeYoo:
U cokoladi (mlecna ili crna) je glavni sastojak kakao masa. Kod losijih cokolada se ona nadomesti sa vecim procentom kakao buttera, aromama i drugim dodacima.
Kakao masa se nadomesti kakao puterom? Da li vidis sta si izjavio? :D
Ako si pod "masa" mislio na "solids", to nije ista rec.
[ gwork @ 20.05.2014. 18:58 ] @
Jednostavno ljudi ih nabavljaju i mislim da je iz Madjarske
[ deedee6 @ 20.05.2014. 19:20 ] @
"Krunim" sve vrste čokolade
[ gilopile @ 20.05.2014. 20:14 ] @
Ma da. Sve su ok. Nista ne fali tim Milkicama. Otkud znam, kupujem ih u jednoj maloj prodavnici, ali sve se plasim da ih ne nabavljaju sa pijace :D Ali nisu lose.
Jedino nikada nisam voleo onaj ubogi Euroblok.
Nekada davno moj prijatelj i ja smo se uvek klali oko tih cokolada i sl. proizvoda. Ide ovako:
ON: Euroblok
JA : Kras cokolada
ON: Jaffa biskvit
JA: Tops
ON: Eurokrem
JA: Kinder lada - naravno, uvek sam crno prvo slistio. Kasnije kad ogladnim omazem i belo :D
ON: Benko
JA: Kras express
I nije bilo sanse da on proba nesto od mojih ili ja od njegovih slastica :D
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|