[ mimpes @ 12.12.2011. 18:49 ] @
Postoji li neko na netu ko je pokušao da u sopstvenoj proizvodnji proizvede pelet.
Nekoliko pitanja????
Kakav sastav piljevine treba da bude?
Kolika vlažnost?
Koja granulacija?
I naravno možda još neko sredstvo kao dodatak?
Ovu temu sam otvorio jer sam proizveo mašinu za pelet po uzoru na italijansku mašinu koja već radi na našem terenu.
Ali nikako da počnem sa proizvodnjom !
Svim zainteresovanim za diskusiju na ovu temu unapred hvala!


[ tignes @ 07.02.2012. 23:39 ] @
Kolko vidim ruleri ti pritiskaju samo spoljnja 3 reda rupa na matrici a unutarnje ne i jos ti pritiskaju i spoljnji rub gde nema rupa,to moras ispraviti. Idealna vlega je oko 14% granulacija od 3-5 mm a sastav recimo topola moze sama dok bukvu ces tesko ispresati samu.
[ mimpes @ 08.02.2012. 08:14 ] @
Roleri su uradjeni precizno i gaze baš kako treba od spoljašnje rupe do unutrašnje bez ikakvih oslanjanja na matricu gde nema rupica. A sto se pritiska tiče i on je rešen odlično. Rupe su bukvalno ispolirane medjutim još uvek muka oko dobijanja peleta. Čak sam probao i sa nekim sredstvom koje je namenjeno ko dodatak za proizvodnju peleta i briketa. sa tim nekeko i krene da izilazi pelet. A najbolje sam uspeo sa trinom vlažnosti od 1% do 2%, medjutim i sa time je u radu problem.
[ MiskoNo1 @ 08.02.2012. 11:14 ] @
Ne vidi se dobro na slikama da li na matrici, tj. na rupicama postoje konusi.
Ima tu neka priča i o uglu pod kojim se vrši pritisak. Uostalom evo linka. Tekst je napisan na engleskom, a pisao ga je naš čovek u Norveškoj, pa možda možeš i da ga kontaktiraš.
Pozdrav!
[ mimpes @ 08.02.2012. 13:14 ] @
Konusi su uradjeni po uzoru na jednu italijansku mašinicu i cilindrični deo je fi 6 mm sa konusom na ulazu od 7,6 mm. Visina konusa je 4 mm što daje da je to neki ugao od 22°.
[ dusanmijat @ 08.02.2012. 21:36 ] @
Ne znam kako radi ta mašina po kojoj je rađeno ali mislim da sam ti već rekao svoje mišljenje: raspored rupa definitivno nije dobar i na krugu se rupe ne mogu ravnomjerno rasporediti po kružnici a da bude isti raspored po svim osama. Mora biti šestougao. Uglovi su prilično dobri stim što je ovaj gornji dobar za piljevinu a donji za neku mekšu masu (trava, slama) ali ne može na istu matricu jer ulazne rupe moraju biti iste sa obje strane zbog prostora između rupa koji ne prelazi 1 mm
Čekamo objašnjenje na koji način je pripremana piljevina i šta se dešava u mašini
[ tignes @ 08.02.2012. 22:16 ] @
Onda ti slike nisu dobre slikaj matricu daje vidimo i koji suti obrtaji na masini.I koliko znam konus bi trebao biti negde oko 55 stepeni.
[ mimpes @ 09.02.2012. 08:35 ] @
Piljevinu sam pripremao u odnosu 80% bukva i 20% čamovina. Problem je bio u tome što nism uspeo kontinuirano proizvoditi pelet nekih 30 minuta do sat vremena, već su se javljali prekidi kreni stani, i sa većim dodavanjem piljevine došlo je do zaustavljanja rada tj. kočenja mašine. Probao sam sa različitim brojevima obrtaja s`obzirom da imam frekventni regulator tako da mogu da štelujem broj obrtaja, medjutim isti problemi. Sto se rupica tiče razmak izmedju njih je manji od 1mm i napomenu bi da sam imao i rešetku koja je imala rupice u šestougaoniku i u nekim nacrtima mogu da kažem da je manje u kvadraturi prostora u sistemu bušenja rupa u ovom drugom slučaju.

[Ovu poruku je menjao mimpes dana 09.02.2012. u 10:23 GMT+1]
[ dusanmijat @ 09.02.2012. 11:14 ] @
mimpes na tvojim skicama matrice lijepo se vidi razlika jer ti imaš mali zazor gledajući jedan red u kružnici ali ako pogledaš 3 ili 4 kružnice onda se vidi dosta površine između rupa koji pruža otpor mašini. Na tvojoj matrici to je još izraženije jer ne možeš imati sa jedne strane ulaz 7,7 a sa druge 8,5 mm i razmak 1 mm. Što se tiče smjese pokušaj zamjeniti odnos u korist mekog drveta i mora biti približno ista granulacija 3-5 mm. Na početku možeš dodati i do 5% stočnog brašna. Ako ti je piljevina bila suha sad joj je vlažnost sasvim dovoljna a doziranje prati koliko mašina može da uzme bez zatrpavanja valjaka. Obrtaji do 100 i zazor između matrice i valjaka što manji da ne stvara pločice koje su pogubne po mašinu
[ dusanmijat @ 15.02.2012. 21:25 ] @
mimpes dali si ponovo pokušavao, ima li pomaka na bolje ili minus na dozvoljava? Pozdrav
[ mimpes @ 21.02.2012. 16:35 ] @
Dušane imao sam jedan pokušaj na traktoru i naštelovao sam okretanje valjaka na 110 o/min. Imao sam jednu vreću trine uzetu od jedne mini fabričice gde su mi rekli da je to bagremova trina i od toga sam uspeo da proizvedem dobar pelet. Medjutim imao sam i jedan džak trine mešavine bukva i čamovina u odnosu 70:30 i dobio sam izuzetno kvalitetan pelet. Medjutim u novim pokušajim nisam imao puno uspeha. Dali si dodavao neke supstance u tvojoj piljevini prilikom proizvodnje jer sam čuo da se dodaju neka sredstva na principu skroba ili slično. Ja sam pokušao sa pangelom i nisam imao puno uspeha. dodavao sam ga u prahu u piljevini.
Unapred zahvalan na svakom odgovoru.
[ PELETIČAR @ 02.07.2012. 21:12 ] @
slucajno sam naleteo na ovu temu, posto sam i ja na slicnim mukama samo sto ja pokusavam da peletiram piljevinu od iverice pa me interesuje da li si imao prilike ili iskustva oko takve vrste materijala ?
[ balcandream @ 29.08.2012. 12:09 ] @
Ima li nekog ko je vec u vodama proizvodnje peleta sa malim peletirkama? Ja sam nov u ovome i hteo bih da razmenimo iskustva u radu sa njima?
[ PELETIČAR @ 29.08.2012. 17:11 ] @
Ja sam napravio peletirku od 7.5kw sa matricom od250mm i valjcima od fi90 mm i pokusao da peletiram piljevinu iskljucivo od iverice pa mi nije poslo za rukom iz razloga sto je piljevina suvise ostra i suva za peletiranje tako da sam odustao od peletiranja , trenutno pravim gorionik na piljevinu tako da mi je moja peletirka visak s obzirom da nisam u mogucnosti da nabavim drugu vrstu piljevine . ako ti nesto nije jasno slobodno pitaj ili posalji pp rado cu pomoci kao sto su mi i drugi pomogli. Nisi konkretno naveo kakva te iskustva interesuju
[ balcandream @ 29.08.2012. 21:16 ] @
Ja imam kinesku 11kw, matrica 230mm, deblijne 27mm...Mesam bukvu , hrast sa mekim drvetom, uspeo sam da napravim dobar pelet ali hoce da me zeza poneki put, Vlaga je 12-14%, smesa ujednacena 2-3mm. Da li je do smese ili ne nastelujem dobro valjke, neki put izlazi kao vlazan, pa suv...!? Ko ti je pravio matricu (moze na p.m ako je ovde problem )? Kako ide sa primesama, koji procenat???
[ PELETIČAR @ 30.08.2012. 06:16 ] @
Matricu mi je pravio privatno jedan strugar ali u pocetku nije potrefio dubinu konusa , kasnije sam nasao ovaj forum tako da sam mu vratio matricu da je razbusi posto je nismo odmah kalili da bi isprobali prvo kako radi, medjutim nikako nisam mogao da sjedinim piljevinu od iverice posto je ona previse posna.Sto se tice primesa ja nisam nista dodavao posto sam tako shvatio od ostalih da je dovoljno samo piljevina , pokusaj da podignes vlagu na 18 % jel kada se matrica ugreje na radnu temperature(oko100-120 stepeni )ako nije dovoljna vlaga sloj piljevine koji je na matrici se brzo osusi i eto problema , pocinje da stvara plocice koje su pogubne za masinu.Ne bi bilo lose da imas jednu kolicinu piljevine koja je nauljena ili zamascena da sa njom pocinjes i zavrsavas peletiranje zbog lakseg odrzavanja matrice.KADA Sve sagledamo osnovni problem je napraviti dovoljnu kolicinu ujednaceno vlazne piljevine da kada pocne peletiranje nema zastoja.
[ balcandream @ 30.08.2012. 08:33 ] @
Cim ode vlaznost preko 15% izlazi vlazan pelet...Koliko je uzeo strugar za matricu, jel okaljena sad? Nemam za sad cime da promesam vecu kolicinu uvek probam 10ak minuta pa stanem, mozda i to zeza ohladi se matrica!? A ono za pocetak-kraj rada uvek tako radim....
[ havri @ 07.09.2012. 00:45 ] @
Pozdrav.
Citajuci pitanja i odgovore na forumu, utesio sam se jer nismo jedini sa slicnim problemom: sastav mase-odnos komponenti za peletiranje koja bi donela proizvodnju na duge staze- tj. ujednacenu proizvodnju peleta za ogrev konstantnog kvaliteta. Brat i ja smo se skrpili i kupili takodje kinesku peletirku 11kw snage, precnika matrice 200mm, debljine 27mm, i nameracili se da pocnemo da pravimo pelet (posto nemamo suma u okolini) od sojine slame kao osnovnog sastojka i dodatnih komponenti- camove piljevine, lucerke, zitne slame...
Medjutim, nakon 4 meseca od kako imamo masinu, postalo je iritirajuce i porazavajuce jer jos tumaramo u "mraku"... Lagano smo vec usli u bravarski i strugarski zanat- osovinu za rolere smo dva puta menjali a matricu raskaljivali, razbusivali i kalili al' ne dobismo pravi pelet- govorim makar o stotinak kg ujednacenog peleta ( 2.5- 4cm ) u jednom pokusaju...........
Da ne govorim o razmerama komponenti- u svim varijacijama: kako sastava, tako i vlage ali jos uvek nista.
Stoga, da li neko moze da mi kaze, da li debljina matrice, tj "meso" u kom se zadrzava- sabija masa, igra ulogu u proizvodnji?
Da li je neko probao sa "suskom"- strugotinom mekog drveta ( da je ne samelje na sitnije) i da je koristi kao jednu od komponenti? Posto nam je slama usitnjena na 3-5mm.
Bilo kakav savet?
Mislim da cemo za pocetak probati vec sledeci put ovo sa stocnim brasnom...
Hvala unapred
[ balcandream @ 08.09.2012. 14:35 ] @
Mislim da debljina matrice igra ulogu sto je deblja bolje je za drvo, duzi je put i vreme za vezivanje. Kod mene se sa mekim drvetom najbolje pokazalo za sad.
[ dusanmijat @ 10.09.2012. 07:00 ] @
Pozdrav havri Da pokušamo pomoći morali bi imati malo prciznije podatke i koju sličicu "zumbiranu" što bi rekao Šojić
Trebao bi napisati : broj obrtaja ili odnos reduktora ulaz/izlaz, koji konus je bio, koji je sada, razlog razbušivanja i raskaljivanja, matrica je bušena u krug ili šestougao, kako pripremaš smjesu, kako mjeriš važnost, dali ti je koš za piljevinu otvoren ili zatvoren i još svašta nešto treba uskladiti. Opiši nam ukratko postupak rada i ponašanje mašine. Osovine si sigurno polomio zbog prevelikog zazora valjaka i matrice. Tu sva tolerancija staje u 1 milimetar. Ja sa ovom mašinom i motorom 5,5 kw dobijem 50 kg/h peleta a sa dodatkom malo "masnije" mase dobijem skoro 100 kg/h ali agro peleta. Pošto pominješ slamu predpostavljam da imaš gorionik na agro pelet
http://youtu.be/6g3c9IpCY2w zoranjero je poslije prepravke uspio da proizvede pelet od slame a za pojedinosti stupi u kontakt sa njim
[ havri @ 14.09.2012. 12:46 ] @
Stvari stoje ovako:
Matrica je 200mm precnika a 27mm debljine. Busena je u krug i ima 210 rupa- 7 redova po 30 rupa.
Specifikaciju matrice nemamo kao ni spremljene slike ali- ono sto znamo je to da je gornji- ulazni otvor bio razbusen konusnim glodalom: spustan sa 8mm na povrsini na 6mm a 10mm u dubinu, a sa donje strane je bila ravna matrica-bez upustanja. Posto pelet nije izlazio, uz konsultaciju jednog poznanika (koji vec proizvodi pelet), matrica je raskaljena pa su i gornji i donji otvori razbuseni na 10mm sirine- 2mm u dubinu i posle toga "cementirana".
Medjutim, pelet smo dobijali samo kada smo vec vlaznu masu dodatno obilato "zalivali" . I to prvo smo dobijali "cupavi"- jer matrica nece da uzima masu ako nije, ne vlazna- nego mokra, pa ide dobar pelet- 10ak kg a zatim pelet bez boje i duzine oko 5mm(kad naidje suvlja masa).
Inace kada smo tu matricu okrenuli naopacke velikom brzinom je izlazio vazdusast (nesabijen) pelet- kao Smoki, a masa je bila prirodno vlazna- bez dodatka vode.
Masu koju korictimo je 60% sojina slama- 40% mesana piljevina( tvrdo i meko drvo).
koliko j bitno- snaga motora je 11kw a ima oznaku na tablici 1476 min-1 ( da li su to obrtaji?)
Sta ciniti? da li preradjivati ovu postojecu matricu ili praviti novu koju smo pripremili (isti raspored rupa- preslikana jer nam je isti covek rekao da vece opterecenje trpe roleri kada je busena na sestougao, i debljine je 30mm...)
Nadam se da su informacije bile od koristi.
Unapred, hvala.
[ Goran Mijailovic @ 14.09.2012. 17:11 ] @
Citat:
a ima oznaku na tablici 1476 min-1 ( da li su to obrtaji?)


Jesu, min-1 je isto što i o/min.
[ dusanmijat @ 14.09.2012. 23:18 ] @
Citat:
havri:
Stvari stoje ovako:
Matrica je 200mm precnika a 27mm debljine. Busena je u krug i ima 210 rupa- 7 redova po 30 rupa.
Specifikaciju matrice nemamo kao ni spremljene slike ali- ono sto znamo je to da je gornji- ulazni otvor bio razbusen konusnim glodalom: spustan sa 8mm na povrsini na 6mm a 10mm u dubinu, a sa donje strane je bila ravna matrica-bez upustanja. Posto pelet nije izlazio, uz konsultaciju jednog poznanika (koji vec proizvodi pelet), matrica je raskaljena pa su i gornji i donji otvori razbuseni na 10mm sirine- 2mm u dubinu i posle toga "cementirana".
Medjutim, pelet smo dobijali samo kada smo vec vlaznu masu dodatno obilato "zalivali" . I to prvo smo dobijali "cupavi"- jer matrica nece da uzima masu ako nije, ne vlazna- nego mokra, pa ide dobar pelet- 10ak kg a zatim pelet bez boje i duzine oko 5mm(kad naidje suvlja masa).
Inace kada smo tu matricu okrenuli naopacke velikom brzinom je izlazio vazdusast (nesabijen) pelet- kao Smoki, a masa je bila prirodno vlazna- bez dodatka vode.
Masu koju korictimo je 60% sojina slama- 40% mesana piljevina( tvrdo i meko drvo).
koliko j bitno- snaga motora je 11kw a ima oznaku na tablici 1476 min-1 ( da li su to obrtaji?)
Sta ciniti? da li preradjivati ovu postojecu matricu ili praviti novu koju smo pripremili (isti raspored rupa- preslikana jer nam je isti covek rekao da vece opterecenje trpe roleri kada je busena na sestougao, i debljine je 30mm...)
Nadam se da su informacije bile od koristi.
Unapred, hvala.


Dosta grešaka i nelogičnosti pa ne znam odakle krenuti?
Za obrtaje motora znam, ali sam mislio na obrtaje matrice ili odnos reduktora pa da izračunamo račun.
Druga stvar, ne mogu da zamislim raspred rupa kad i u prvom i u sedmom krugu imaš po 30 rupa.
Poznanik ti je pomogao da jednim potezom z**ebeš dvije matrice. Raspored rupa nije dobar, ulazna rupa 10mm na 6mm ne može. Sada ako tu drugu matricu nisi kalio i ako je samo izbušena sa 6mm nosi kod majstora i sa jedne strane konus 22 stepena (11+11 po osi) a sa druge strane 24 stepena (12+12 po osi) do ulazne rupe od 7,5-8mm. Ovu prvu matricu jedino pokušati ponovo raskaliti pa razbušiti na 8mm i popraviti konuse sa ovim uglovima ali... Brzina matrice je sigurno min. 500 o/min. jak motor. široki valjci i onda kapacitet iha- ha kg/h ali brat Kinez ima smjesu da to postigne ali to nije piljevina i ne može da gori u normalnim gorionicima. Smjesa mora biti ujednačena a mješanje po 1 kantu od jupola NE IDE Pozdrav i sretno
ps. najbolji i najlogičniji raspored rupa na krugu je šestougao
[ havri @ 15.09.2012. 08:58 ] @
Ovim si me bas utešio, ali....BAŠ.
Matrica jeste razbušena samo na 6mm i nije kaljena. Tako da ću pokušati sa ovim razmerom za upuštanje rupa pa da pokušamo dobiti pelet. Nego, mene sada interesuju još dve stvari: samo jedan ulazni ugao? Ne treba da ima dva? u smislu- manji, pa onda veći da bi vise uzimala, pa sabijala masu u otvore? Drugo- da li će tada matrica, tj otvori imati dovoljno ''mesa''? Jer mi se čini da ova prva nema dovoljno.
Za šestougao nisam rekao da nije dobar, već samo šta mi je čovek rekao za kružni raspored rupa, i potrudiću se da postavim sliku ove matrice, pa makar služila drugima za primer kako ne treba da izgleda matrica.
Što se tiče mešanja mase- napravili smo improvizovani mixer sa elektro motorom od bureta od 200l a sa transporterom do levka peletirke (možda i tu sliku dostavim za sledeći put).
Hvala..
[ PELETIČAR @ 17.09.2012. 19:18 ] @
postavi slike ima nas koji bi da vidimo sta si uradio.
[ goghiev @ 17.10.2012. 19:51 ] @
Prošlog meseca sam uspešno automatizovao kompletnu liniju za peletiranje (presa je Amandus Kahl 160kW). Operatorski panel plus PLC - kompletna automatizacija sa finom regulacijom. Naručioc je vrlo zadovoljan.
Ukoliko je neko od proizvođača postrojenja za peletiranje zainteresovan za saradnju, neka me kontaktira.

Srdačan pozdrav,
Goran.

[Ovu poruku je menjao goghiev dana 17.10.2012. u 21:30 GMT+1]
[ mimpes @ 20.10.2012. 23:45 ] @
Evo i mene nakon dužeg vremena i bez većeg uspeha. Pokušaji da se dobije pellet uzaludni. rešetka mi je 27 mm sa konusima od 22° (11+11) i opet ništa. Rolere sam prekopirao sa itelijanske mašine kao i rešetku. Obrađivna je u trsteniku kao i kaljenje u Prvoj Petoljetci. Sve profi odrađeno. Naravno uradio sm i mešaonu od bureta od 200 litara koja super vrši posao. od mešaone polazi puž prečnika 60mm i uspešno hrani peletirku. Međutim u početku krene da izilazi pellet i to primetio sm samo iz zadnjeg petog reda koji ima najveći broj rupa. iz ostla četir vrlo teško. Rupe su bušene nakon čega su kaljene pa brušene i na kraju polirane sve istim postupkom. Neznam zapravo ni koliko bi valjci trebali da budu pribijeni na rešetku tj. dali treba da postoji neki zazor. I naravno na kraju sam napravio trijer kojim odvajam pellet od trine koji je takođe savršen.
Na kraju ne znam gde je greška?
Smatram da nisam pogodio sastav piljevine kao i vlažnost?

Ako ima raspoložnih za pomoć neka se jave!
[ cimi986 @ 25.01.2013. 14:17 ] @
Citat:
mimpes:
Dušane imao sam jedan pokušaj na traktoru i naštelovao sam okretanje valjaka na 110 o/min. Imao sam jednu vreću trine uzetu od jedne mini fabričice gde su mi rekli da je to bagremova trina i od toga sam uspeo da proizvedem dobar pelet. Medjutim imao sam i jedan džak trine mešavine bukva i čamovina u odnosu 70:30 i dobio sam izuzetno kvalitetan pelet. Medjutim u novim pokušajim nisam imao puno uspeha. Dali si dodavao neke supstance u tvojoj piljevini prilikom proizvodnje jer sam čuo da se dodaju neka sredstva na principu skroba ili slično. Ja sam pokušao sa pangelom i nisam imao puno uspeha. dodavao sam ga u prahu u piljevini.
Unapred zahvalan na svakom odgovoru.kukuruzno brasno mozes koristit kao vezivo
[ cimi986 @ 25.01.2013. 14:25 ] @
Citat:
goghiev:
Prošlog meseca sam uspešno automatizovao kompletnu liniju za peletiranje (presa je Amandus Kahl 160kW). Operatorski panel plus PLC - kompletna automatizacija sa finom regulacijom. Naručioc je vrlo zadovoljan.
Ukoliko je neko od proizvođača postrojenja za peletiranje zainteresovan za saradnju, neka me kontaktira.

Srdačan pozdrav,
Goran.

[Ovu poruku je menjao goghiev dana 17.10.2012. u 21:30 GMT+1]ja bih volio da napravim jednu za kuce, negdje oko 120-150 kg/h ... Mozes li da me uputis sta mi je sve potrebno od dijelova i kako se oni proizvode(mislim na dimenzije i nacrte) ... Unaprijed hvala
[ pecinjo @ 29.01.2013. 22:35 ] @
evo jedne korisne knjige
http://www.regea.org/assets/fi.../D32_Biofuel_hanbook_REGEA.pdf
[ mihaelmisa @ 31.01.2013. 22:03 ] @
Prvi put sam na ovoj stranici i pažljivo sam pročitao predloge i pitanja oko pelata. Upravo i ja hoću da probam sa proizvodnjom. Ko se javio da ima mašinu i da mu nije od koristi jer vrši sagorevanje piljevine.Ako bih prodao zainteresovan sam. Potrebni su mi elektro motori sa reduktorom za doziranje peleta iz spremnika. Ako je neko zainteresovan može mo se uortačiti. Moj Meil
[ mihaelmisa @ 31.01.2013. 22:07 ] @
Citat:
cimi986:
Citat:
goghiev:
Prošlog meseca sam uspešno automatizovao kompletnu liniju za peletiranje (presa je Amandus Kahl 160kW). Operatorski panel plus PLC - kompletna automatizacija sa finom regulacijom. Naručioc je vrlo zadovoljan.
Ukoliko je neko od proizvođača postrojenja za peletiranje zainteresovan za saradnju, neka me kontaktira.

Srdačan pozdrav,
Goran.

[Ovu poruku je menjao goghiev dana 17.10.2012. u 21:30 GMT+1]ja bih volio da napravim jednu za kuce, negdje oko 120-150 kg/h ... Mozes li da me uputis sta mi je sve potrebno od dijelova i kako se oni proizvode(mislim na dimenzije i nacrte) ... Unaprijed hvalaJa sam zainteresovan za sardnju. Javi te se da sednemo i popreičamo. Miša Beograd 38163231845 meil misamikele@gmial.com
[ bogda1988 @ 14.07.2014. 17:28 ] @
Drustvo imam pitanje u vezi peletiranja zanimaju me vasa iskustva i sta mogu uciniti sa svojom peletirkom. Kupio sam rucno napravljenu peletirku i uz nju dobio nesto trine, inace peletirka je prema precima proslog gazde radila bez problema, ali od kada je kod mene bas imam problema sa njom. Prvenstveno radim na trini i peletu od trine odnosno piljevine. ispeletirao sam par dzakcica bez problema, ali kasnije su nastali problemi opasni. Od zadnjeg uspesnog peletiranja masina ne pravi pelet i to je. Tacnije kada joj ubacim trinu izlazi samo prasina nikako ne sabija trinu dalje i da pravi pelet. Pkusavo sam i okretanjem matrice, ciscenjem rolera nista ne poomaze. Nemam vise ideje sta je sa njom, a zadnji pelet je odradila perfektno ima li mozda neko neko resenje, soluciju za ovaj problem. Relativno sam nov u ovome
[ dusanmijat @ 15.07.2014. 21:00 ] @
kolega, ova tema je ovdje zamrla pogledaj na ovom forumu tu ima mnogo odgovora vezanih za problematiku peletiranja.
Pozdrav
http://www.samsvojmajstor.com/...i-sam/bravarija/presa-za-pelet
[ Madjercic @ 30.09.2017. 08:14 ] @
Dobar dan ljudi.vidim da pisete o proizvodjni peleta,dosta sam citao o tome,i napravio sam nacrt masine koja bi mi pravila pelet,jer kucu grejem na pelet,imam kotao metalac obrenovac,sa gorionikom koji sagoreva sve vrste peleta,pa sam zamislio da sam pokrenem proizvodnju peleta za svoje potrebe.sad trebate mi vi da mi iskomentarisete dali bi to tako funkcionisalo kako sam ja zamislio posto vidim da to bas nije lak proces.dosao sam do informacije i tako bi probao da pravim od mesavine piljevine-isitnjene i sitnih komadica vlaznog kartona.princim je jednostavan,hidraulicni klip bi mi pod pritiskom gurao tu smesu kroz telo do matrice-glave,sto vidim da se razlikuje od svih patenata za proizvodnju,zato me zanima vase misljenje dali bi to tako bilo izvodljivo?NE MOGU SLIKU DA POSTAVIM ILI NZM KAKO,AKO VAM NIJE TESKO POTRAZITE ME NA FB DEJAN MADJERCIC,VIDECETE NA PROFILNOJ JE UVEK NEKI TRAKTOR,KOMBAJN.a ja cu se potruditi da nadjem nacin ovde sliku da stavim,posto sam novi na sajtu dok ne provalim

[ Madjercic @ 30.09.2017. 08:19 ] @
Masinu je na patentu masine za mlevenje mesa,samo nema spiralu,vec masu gura hidraulicni klip pod pritiskom :-)
[ dusanmijat @ 30.09.2017. 14:38 ] @
Dejane, ako nisi ništa pripremao od pozicija po ovom nacrtu, nemoj ni da se trudiš. Na ovaj način, ako imaš jaku hidrauliku, možeš sve da podrobiš ali nećeš dobiti niti komad peleta od 10 mm. Možeš dobiti disk ili briket ali moraš odvrnuti prednji dekl da bi ga izbacio napolje. Više sreće drugi put