[ pri3rak @ 12.12.2011. 21:09 ] @
Nije fer, treba da se oglobe i mobilni uredjaji Nego hoce li ovo vaziti i za industrijske racunare i sl. ? |
[ pri3rak @ 12.12.2011. 21:09 ] @
[ a1200 @ 12.12.2011. 21:14 ] @
A sta je sa kolima? Mislim ljudi sve te silne CD-e, DVD-je i HDD-ove prevoze kolima! Dakle, kola ucestvuju u celoj toj operaciji "kradje" autorskih prava. A na to isto mora da se plati muzicki dinar...
Genijalno. [ Pirossi @ 12.12.2011. 21:17 ] @
ccc, pretukli Jovu Kapičića.
[ ki111er @ 12.12.2011. 21:23 ] @
Dodje mi da se krstim i nogama posto leva ruka vise ne pomaze... ovo je strasno. Nemam reci za ovaj debilizam, ma sta vise nece da se sete. Malo sto su HDD-ovi poskupeli za 100% sad i ovo. Bas kad ja treba da kupim masinu. Svi po jednu gov...u motku pa udri po gov..a.
[ pri3rak @ 12.12.2011. 21:27 ] @
Zamisli neki NN firmu/instituciju koja pozeli da nabavi cluster od npr 32 nod-a.I onda im dodju paraziti i oglobe ih po osnovu autorskih prava Grand-a i drugara
[ anon70939 @ 12.12.2011. 22:08 ] @
Možda nam uz račun za struju nalepe i autorska prava grand čobana
[ SlobaBgd @ 12.12.2011. 22:16 ] @
Šta nije jasno?
Pa zar ne koristite štampače i skenere za kopiranje muzičkih diskova? [ Marko83 @ 12.12.2011. 22:24 ] @
Jok
[ 3way @ 12.12.2011. 22:49 ] @
Mozda se misli na ovo
[ anon70939 @ 12.12.2011. 23:28 ] @
ili :)
[ New Village DC @ 12.12.2011. 23:45 ] @
Super, ako se na ovaj nacin resi problem autorskih prava, jer cemo posle da rezemo bilo sta na te diskove bez bojazni da ce autori biti uskraceni. Autori nek se obrate drzavi...
[ a1200 @ 12.12.2011. 23:45 ] @
Ustvari kad razmislim, propustena je glavna stvar.
V.A.Z.D.U.H. Da, vazduh. Da nema vazduha mi ne bi mogli da cujemo! Dakle vazduh je (pre)nosilac zvuka, molekularni medij, koji se nalazi svuda oko nas! Zato predlazem da se uvede porez na vazduh, svakoj osobi koja dishe - jer se ipak preko vazduha, na kraju, mora vrshiti distribucija copyright-ovanog muzickog materijala. Tako bi muzicki dinar dobio pravi smisao. [ sasa022 @ 13.12.2011. 03:33 ] @
[ Java Beograd @ 13.12.2011. 06:41 ] @
Ovo je naravno kristalno čist apsolutni debilizam. I nema ama baš nikakve veze sa autorskim pravima. Još jedan u nizu razloga zašto treba ovu lopovsku vlast smeniti.
Ali ... Da pare stvarno i odu izvođačima, pa i nekako bih se složio. Ali činjenica je da preko 80% tako prikupljenih sredstava ide za vnago u SOKOJU koji dele plate od oko 2.000 EUR, a ima ih zaposlenih ko kusih pasa. Naravno sve kumovske veze i svastike. [ Predrag Supurovic @ 13.12.2011. 06:53 ] @
A znate li da je u toku osnivanje slične organizacije koja će se baviti fotografskim autorskim delima a koja ima plan da radi sve isto kao i SOKOJ? Uskoro će svako ko ima ikakve veze sa medijima koji mogu biti upotrebljeni za prikazivanje fotografija takođe morati da plaćaju dodatne takse.
[ pri3rak @ 13.12.2011. 07:14 ] @
Jel to mozda i najava takse na upotrebu FB-a?
[ Java Beograd @ 13.12.2011. 07:27 ] @
Citat: Predrag Supurovic: A znate li da je u toku osnivanje slične organizacije koja će se baviti fotografskim autorskim delima a koja ima plan da radi sve isto kao i SOKOJ? Dakle, jedno nošenje - samo 5 dinara. Mesečni paušal 100 din po glavi stanovnika. [ Predrag Supurovic @ 13.12.2011. 07:36 ] @
Primer sa cipelama je potpuno promasena tema. Savremene cipele su izmisljene 1800 i neke u Americi, ako se ne varam i danas ne mogu biti predmet autorskog prava.
[ Java Beograd @ 13.12.2011. 08:04 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Primer sa cipelama je potpuno promasena tema. Savremene cipele su izmisljene 1800 i neke u Americi, ako se ne varam i danas ne mogu biti predmet autorskog prava. Ja govorim o cipelama koje sam ja napravio (šatro) i one su moje autorsko delo, i ja imam pravo da naplaćujem njhovo nošenje. I sada "Udruženje proizvođača cipela Srbije - UPCS" u Srbiji ima pravo da paušalno svakom građaninu naplati nošenje obuće. Kod muzike nije bitno da li slušaš narodnjake ili Betovena (kad je bio mali) ili kinesku muziku. Harač je jedinstven. Tako će UPC da naplaćuje i nošenje kineskih papuča ! UPCS takođe razmišlja da uvede i namet na prodaju automobila, šporeta na drva i kamina, jer ne možeš pored šporeta i kamina da stojiš bos, a ni auto ne smeš da voziš bos ! POTPUNA ANALOGIJA SA MUZIKOM I SOKOJEM ! [ sttevann @ 13.12.2011. 08:40 ] @
Deluju privlačne sad one pećine u nekoj pripizdini, i kromanjonski način života.
[ balavi @ 13.12.2011. 08:44 ] @
e brate, znaci kad mi se k**** od ove drzave, ali k****
vise ni oni neznaju kako da nam izvuku novac iz dzepova .... placaj popove, pa sad i ove sabane .... [ Deep|Blue @ 13.12.2011. 09:02 ] @
Po kom osnovu oni naplaćuju "potencijalno" korišćenje medija za kršenje autorskih prava?
Valjda nas ustav štiti od kažnjavanja dok se ne dokaže da smo krivi ... [ mmix @ 13.12.2011. 09:29 ] @
hehe, ustav... funny.
[ mmix @ 13.12.2011. 09:41 ] @
Brate, 3%? Van svakog razuma. Znaci firma koja opremi ofis za 100 ljudi sa masinama vrednim 500e po radnom mestu ce placati SOKOJu 1500e iako se na tim masinama nikad nece slusati muzika? Jos kad nam se fotografi navale na kicmu, bice veselje. Vidim ja da ce brzo biti formirane berze opremena crno u Subotici, Vrscu i Pirotu.
[ Deep|Blue @ 13.12.2011. 09:45 ] @
pa jeste da se kod nas zakoni podešavaju po potrebi, ali isto tako može MUP da uvede taksu na vozila, autodelove, kao i kozmetiku i frižidere za vozila, jer mogu potencijalno da dovedu do kršenja saobraćajnih propisa.
Dakle 5% taksa na pomenute proizvode. Sledeći je tijanić koji će da doda taksu od 5% na tv i radio prijemnike, koaksijalne kablove, tv kartice i tome slično jer potencijalno možda nećemo plaćati tv pretplatu. i tako sve do postavljanja take na novorođenčad, jer pobogu oni će potencijalno kršiti silu propisa, pa je sasvim razumljivo da roditelji plaćaju po 500 000 rsd na ime budućih potencijalnih prekršaja (cifra je malo veća jer postoji grejs period od 18 godina, pa mora da se uračuna rast cena na malo ) [ Marko_L @ 13.12.2011. 09:58 ] @
Šta znam, meni se ovakav način napate dopada, naravno uz određene modifikacije. Svakom normalnom čoveku je jasno da zaštita autorskih prava i naplata naknade za slušanje muzičkih dela, da se tako izrazim, ne može da funkcioniše kao pre 100 godina. Jednostavno, niko više ne kupuje muzičke CD-ove po prodavnicama i taj metod je odavno zastareo. Em je cimanje, em zbog jedne pesme koja ti se dopada moraš kupiti ceo CD sa gomilom pesama koje nikada nećeš slušati. Zato će većina skinuti mp3 numere koja mu treba i ćao. Naravno, postoje neki servisi koji prodaju pojedinačne pesme, ali i to je smaranje. Zato bi meni ovakav sistem najviše odgovarao. Znači kad kupujem računar, platim tih 3% i onda imam pravo da skinem koju god numeru hoću, da je postavim na youtube i slično, a autori nek se raskusuravaju sa SOKOJ-em ili ko je već gde zadužen za ta autorska prava i svima super. Podrazumeva se da bi firme i oni koji kupuju računar u profesionalne svrhe, kao i još neke kategorije bili izuzeti od toga. Naravno, ovo o čemu pričam nema mnogo veze sa vešću zbog koje je postavljena tema, ali mi je to dalo šlagvort za ovu priču.
[ Dexic @ 13.12.2011. 10:04 ] @
Citat: Jel to mozda i najava takse na upotrebu FB-a? PLEASE! Mozda bi i poceo za nesto korisno da se koristi onda :D @Marko_L, stvarno dobra ideja - podrzavam, iako kao sto kazes - samo 'ladimo usta :) Sad imam jos vise razloga da ne kupujem komp opremu kod nas :) [ Deep|Blue @ 13.12.2011. 10:09 ] @
E vidiš, problem je u tome što te ova naplata ne oslobađa od daljnjih plaćanja taksi i nameta,
već ovo predstavlja samo kaznu za prekršaj koji ćeš potencijalno izvršiti. Dakle, nabaviš komp i platiš 3% kazne. Posle par meseci nabaviš dvd diskove da snimiš recimo slike sa svadbe i sokoj te kazni sa 3%. Posle toga uzmeš flešić da čuvaš sigurnu kopiju knjigovodstvenih dokumenata tvoje firme i Sokoj te kazni sa 3%. I na posletku, pustiš mjuzu u svojoj firmi, oglobi te OFPS, potencijalno imaš šansu da te SOKOJ kazni jer im nisi prijavio šta puštaš u radnji, a ako prijaviš liste muzike koju si puštao SOKOj će to poslati uplatnicu sa nakandom koju moraš da platiš zbog korišćenja autorizovanog sadržaja. Šta ćemo tek sa pomenutom potencijalnom firmom koja hoće da podigne klaster od 20-30000 procesora radi obrade podataka, a SOKOJ je kazni jer pobogu, možda će neko na tom klasteru puštati cecu. [ Java Beograd @ 13.12.2011. 10:16 ] @
Nego, ako niste znali OFPS (http://www.ofps.org.rs) je privatna firma koja je dobila pravo da naplaćuje nešto u ime nečeg.
Neću biti lenj, nego ću ovoh dana da istražim ko je njima dao to pravo, da li je to ekskluzivno, i tražiću i ja to isto pravo da naplaćujem to nešto u ime nečeg. [ Deep|Blue @ 13.12.2011. 10:41 ] @
IStraživalo se već,
ako se ne varam, dobar deo vlade su akcionari ... [ Predrag Supurovic @ 13.12.2011. 10:45 ] @
Zakon to jasno regulisa. Udruženje može da dobije licencu za kolektivno zastupanje autorskih prava ako ima podršku većina autora čija bi prava zastupala. Licenca da izdaje na zahtev.
E sad, kao je moguće da u Srbiji postoje dva ili više udruženja koja zastupaju više većina od iste skupine to već ne znam. Matematika kada je u pitanju uzimanje para izgleda može da bude prilično uvrnuta. [ altx @ 13.12.2011. 10:46 ] @
na stranici B92 gospodin iz te organizacije je obrazlozio ovo na ovaj način:
Aleksandar Jovanović, portparol OFPS-a i Unije diskografa Srbije, odbacuje primedbe uvoznika, koji kako kaže, brinu samo o svojoj zaradi. "Zna se da prazni DVD-ovi, kao i uređaji za njihovo narezivanje, služe za umnožavanje i, mahom nelegalno kopiranje autorskih dela, a ne za ukras u domu. Naknada je zato i uvedena, a IT uvoznici i dižu medijsku buku pošto nekima od njih poštovanje zakona očigledno ide na ruku", kaže Jovanović i sta ce biti oporezivano: - fotokopir aparati - CD rezači (kao računarske komponente) - DVD rezači (kao računarske komponente) - štampači - skeneri - digitalni video rekorderi - blu rej rekorderi - video-rekorderi - digitalni džuboksovi - digitalni audio-plejeri - haj faj CD rekorder - haj faj DVD rekorder - haj faj HD rekorder meni je ovo glupost i to velika, otkud se fotokopir aparatom moze slusati muzika? :P [ sttevann @ 13.12.2011. 10:53 ] @
Može se kopirati slika, a svi znaju da slika govori više od 1000 reči.
[ Miroslav Jeftić @ 13.12.2011. 11:01 ] @
Pa dobro, ako će se to odnositi samo na pomenute uređaje ne smeta puno. Ionako skoro i da ne koristim diskove
[ mmix @ 13.12.2011. 11:09 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Zakon to jasno regulisa. Udruženje može da dobije licencu za kolektivno zastupanje autorskih prava ako ima podršku većina autora čija bi prava zastupala. Licenca da izdaje na zahtev. Problem nije u zastupanju vec u nacinu zastupanja koji im je omogucen cime se interesnim grupacijama dozvoljava sistem naplate rezervisan samo za javne servise, sto oni NISU i daje im privilegiju da se u javnosti postavljaju kao deo izvrsne vlasti, sto oni isto NISU. Samim tim nije ni cudo sto su se i fotografi navarili na ovo, siguran sam da ce i drugi uskoro, niko se ne gadi besplatnog leba a narocito oni cija "roba" je toliko ocajna da niko nece da je kupi. TU ce sad biti trcerazrednih pesnika da muzu knjige i udzbenike (i kompjutere), pa onda propali slikari da muzu opremu za fotografisanje (i kompjutere) i tako nadalje. Ono sto je zajednicko svima je sto skoro sve kreativno moze da se radi kompjuterom pa ce samim tim svako hteti deo kolaca od hardvera. [Ovu poruku je menjao mmix dana 13.12.2011. u 12:30 GMT+1] [ Deep|Blue @ 13.12.2011. 11:14 ] @
Upravo to,
nije problem šta ko koristi, dal' CD-ove, DVD-ove, Flešiće ili DAT trake, ukoliko im se dozvoli ovaj harač njima neće biti teško sutra da prošire spisak stvari za haračenje. Nije rešenje da se nabavlja oprema na crno, jer čak i da se prekine sa kupovinom diskova, kompova i rezača, OFPS i slični će sutra da uvedu taksu na internet priklljučke, jer i njima čovek može da se posluži da ilegalno skine neku pesmu ... Dakle problem je u načinu naplate. Pretpostavka nije osnov za kažnjavanje. [ Horvat @ 13.12.2011. 11:21 ] @
kako to da fotoaparati i video kamere nisu uracunate? i diktafoni
[ Java Beograd @ 13.12.2011. 11:27 ] @
I automobili treba da se oporezuju, jer je jasno da se njima prevoze CD-ovi. I cipele, kao što rekoh. I sijalice, jer, neka sigurno gori dok pirati narezuju CD-ove !
Neverovatno ! Dok nam crno ispod nokta ne uzmu - neće da se smire ! [ espresso @ 13.12.2011. 11:37 ] @
Citat: "Zna se da prazni DVD-ovi, kao i uređaji za njihovo narezivanje, služe za umnožavanje i, mahom nelegalno kopiranje autorskih dela, a ne za ukras u domu Ma nek dokaže i tuži tog što umnožava. On je nesposoban, zato širi takve budalaštine naokolo. To je ravno onim pričama da treba zabraniti MP3 format jer se nelegalne pesme konvertuju baš u taj format. To je običan algoritam, a šta ćeš ti sa njim da radiš je drugo. Ja diskove koristim kao podmetače za čaše. Nek dobije sudski nalog pa nek proveri. Nesposobnjaković. [ Horvat @ 13.12.2011. 11:48 ] @
cudno,nema ko su osnivaci udruyenja
http://pretraga.apr.gov.rs/udr...18D9823B535264FDFF5AF0E0362429 (ako ne radi link,idite na http://pretraga.apr.gov.rs/udruzenja/AssociationSearch.aspx i za mat. br. upisite 17410270) [ bakara @ 13.12.2011. 11:58 ] @
Citat: Naknada će iznositi po komadu nosača zvuka, slike i teksta od 0,7 para do 1,4 dinara, a za uređaje paušalno tri odsto vrednosti. Ocigledno ne znaju da diskovi mogu da sluze za jos nesto osim za slusanje i gledanje....a ovih 3% za uredjaje je nenormalno visok procenat, valjda su racunali da ti uredjaji ne kostaju vise od 200€ [ mmix @ 13.12.2011. 12:15 ] @
Znaju oni vrlo dobro, ali ih zabole, "visi ciljevi" su u pitanju tu, kao npr visina njihovog racuna u banci. Sta njih briga kakvi su sekundarni efekti njihovog haraca na sve ostale, zakon je to.
[ Srđan Pavlović @ 13.12.2011. 12:22 ] @
Jbt, koji kraljevi...
[ kristi1 @ 13.12.2011. 12:23 ] @
Citat: "Ovo je velika pljačka srpske IT industrije. Pored carine i PDV-a, kojim su opterećeni računari i računarske komponente, retroaktivna naplata 9,5 miliona evra za "muzički dinar" od 2009. do danas znači reketiranje i bankrot svih uvoznika i proizvođača IT opreme. "Komtrejd" će zbog toga izmestiti proizvodnju računara iz Srbije - najavio je Jevrosimović. On je upozorio da se prihod od naplate "muzičkog dinara" ne uliva u državni budžet, već u "privatne džepove članova kolektivnih organizacija", tako da će od opterećenja IT industrije kao razvojne grane trpeti celo društvo. "Zbog toga apelujem na nadležne u vlasti da nas zaštite od drskog ponašanja pojedinih državnih službenika koji proizvoljnim tumačenjima propisa uništavaju srpsku privredu", rekao je Jevrosimović ZA "Alo". http://www.mondo.rs/s227261/Info/Muzicki_dinar_na_frizidere.html [ Slobodan Milivojevic @ 13.12.2011. 12:50 ] @
Bas cu u frizider da ugradim zvucnike! :@
[ mozdasamjaamozdainisam @ 13.12.2011. 12:56 ] @
Nesto slicno, ali daleko pravicnije postoji i u Holandiji;
Konkretno, cenovnik je: http://www.thuiskopie.nl/nl/tarieven Placa uvoznik, prilikom carine. Naravno, ovo se obracunava krajnjem korisniku - koji Cd / DVD mozda koristi i za nesto potpuno drugo. Imaju i mogucnost da budes oslobodjen toga u slucaju da dokazes da su ti uredjaji neophodni za bavljenje profesijom (recimo softwarske firme koje nude svoje programe na CD-u ili game developeri i slicno). [ Horvat @ 13.12.2011. 12:57 ] @
ovo me jako buni
Citat: retroaktivna naplata 9,5 miliona evra za "muzički dinar" od 2009. do danas znači reketiranje i bankrot svih uvoznika i proizvođača IT opreme. kako ovo misle da izvedu? da traze od svakog prodavca/uvoznika spisak koliko su diskova/cega god prodali i da im isporuce racun? [ Igor Gajic @ 13.12.2011. 13:00 ] @
@mozdasamjaamozdainisam
Ti poredis Holandiju sa kleptokratijom zvanom Srbija ?!? [ pri3rak @ 13.12.2011. 13:08 ] @
Komplikuju stvari, treba lepo da lupe taksu na vazduh.Da njega nema niko ne bi mogao da krsi autorska prava i podriva nase GRANDiozne umetnike Kada porastu apetiti moze se u razmatranje uzeti voda, pa tako redom, ne smemo dozvoliti da parazitima zafali za zimovanje u Svici ...
[ mmix @ 13.12.2011. 13:34 ] @
Pa ni to u Holandiji nije ok iako je samo na blanko medije (i ne pokriva USB storage), samo se provlaci neprimeceno jer je kradja na sitno pa nema glasa pobune. Al pazi ti tu logiku, TI moras da dokazes da NE KRSIS zakon da bi te oslobodili placanja, prosto je neverovanto koliko se i kao civilizacija srozavamo oko fundamentalnih postavki drustva samo da bi neki krmak uzeo parce kolaca koje mu ne pripada.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 13.12.2011. 15:46 ] @
@Igor: ne naravno, ali je poenta da se takva drpanja ne desavaju samo u Srbiji...
@mmix: bilo je i ovde pobune, u pocetku samo doduse. Tolerantni ovi holandezi, pa se nisu mnogo bunili. I slazem se da je naopako da korisnik medija mora da dokazuje stvari - ali ako nista drugo, makar ima tu mogucnost za razliku kod nas. Ono sto ovde vecinom rade da bi zaobisli ta pravila (barem privatna lica, firme ne rizikuju oko toga) jeste kupovina od Nemaca uglavnom. Onda oni posalju jedan paket od recimo 500 CD / DVD-ova na privatnu adresu i onda se izbegava to placanje... [ altx @ 13.12.2011. 16:24 ] @
jel ima tu neki advokat da kaze da li je sve ovo po zakonu? ili se ovo radi samo tako, po principu ako prodje prodje??? ono sto se moze primetiti je da se uvek isprobava dokle je granica koju narod moze da istrpi, proba se nesto, vide da li narod pravi probleme , ako nepravi super, posle se ponovo nesto izmisli i tako ukrug...pitanje je dokle cemo da trpimo sve ovo i da li uopste ima neka granica??
[ Shadowed @ 13.12.2011. 16:37 ] @
Citat: altx: ono sto se moze primetiti je da se uvek isprobava dokle je granica koju narod moze da istrpi Jednom neko rece da je narod u stanju da pojede neverovatne kolicine izmeta ako im se servira na kasicicu. [ anon70939 @ 13.12.2011. 16:49 ] @
hehehe, moderatori su do sada bar koliko ja primecujem uvek bili uzdrzani sto se tice politickih stvari...
ali sada kada su ih dirnuli u IT opremu, sunce ti... :) Mene sve ovo podseca na onu priču o kuvanoj žabi [ SStudio @ 13.12.2011. 18:12 ] @
Ma daaaaaaaaaj, sad pročitah ovo na blicu, e pa stvarno više neznaju kako da izmuzu pare.
Ajd neka ih neko podseti da su zaboravili usb diskove da stave na spisak. A može i flopi da se umetne tu, staje čitava jedna pesma ako se malo smanji kvalitet. A od tih para koje uberu na porez u najavi serija rekordne gledanosti "Srbija, obećana zemlja i raj za mala i srednja preduzeća" Produkcija Dnevnik RTS-a [ superbaka @ 13.12.2011. 18:49 ] @
zar nismo konstatovali vec da najveci udeo u ovoj organizaciji ima Mirko Cvetkovic, tj. njegov sin?
bice jos i dobro ako do izbora bude samo ovog poreza u korist ove organizacije... [ madcama @ 13.12.2011. 21:23 ] @
Mozemo li mi kao narod i pre svega kao potrosaci da nekako ovo sprecimo?
[ anon70939 @ 13.12.2011. 21:40 ] @
Kad si zadnji put izasao na glasanje? Ali iskreno :)
Doduse, slaba vajda i od toga [ plus_minus @ 13.12.2011. 22:13 ] @
@Java Beograd
Citat: Pazi, je proizvodim cipele. Realno očekujem da svako ko nosi cipele meni plati zaštitu mojih autorskih prava, jer ja sam jedini pravi kreator mojih cipela. Dakle, jedno nošenje - samo 5 dinara. Mesečni paušal 100 din po glavi stanovnika. Ne samo to, nisi ti samo jedini pravi kreator cipela, već pored toga treba da imaš i sva prava na svaki zvuk, svakog koraka, svake prodate cipele koji se dobija štiklom ili đonom od beton il' tvrdu podlogu. Dakle, ovako nešto bi bilo ispravno i poslovno korektno: $_CIFRA = ( ($leva[1] + $desna[1]) * $mušterija[($num_total)] * $foot_steps_ALL[($num_total)] * $din[5] ); [ Braksi @ 14.12.2011. 01:25 ] @
secate se Nepstera. Pa onda se krenulo sa drakonskim kaznjavanjem pojedinaca tipa $200,000 dolara za 40 podeljenih pesama. Odustalo se od ove idiotske prakse jer se krsi osnovni princip selektivne pravde...
Sad smo usli u fazu p2p. Sta reci. Svi ljudi koji su u indutriji koja je pogodjena piraterijom morace se pre ili kasnije pomiriti sa ovom cinjenicom. Ili ce kao Trotter-ov deda da cekaju da se vrate lampe na ulje u Londonu. Filmadzije i pevaljci su se pobunili ali internet i novo doba promenilo je i novinarstvo. Evo bas pre par meseci bio sam u Srbiji i htedoh da kupim Politiku, kaze nema, Rasprodato ? Ne, mi Politiku ne narucujemo vise, jednostavno niko je ne kupuje. Dodju ljudi kupe Blic, Kurir , neke trac novine i to je to. Eto vidite Politka je prezivela Balkanske ratove, austrougare, naciste, komuniste, sankcije, tranziciju, a ond aje dosao internet... Znaci kako koga pogodi novo doba moracemo da mu placamo porez, ali onda bi trebali davati novac svakom ko je ostao bez posla ? Citat: hehe, ustav... funny. jaoj dobro me podseti, moram sutra da kupim toalet papir. [ burex @ 14.12.2011. 03:31 ] @
Citat: cudno,nema ko su osnivaci udruyenja Nema bre tu ni 2 vredne informacije... sakriveno sve. Eto - naknada od 3% koja ide nepoznatim privatnim firmama i udruženjima građana, čiji su suvlasnici usko vezani sa vladom... ako mi nismo banana republika, onda ne znam šta smo. Nego, kada skupe sav taj novac, na koji način će odrediti kome će ga i kako isplatiti? Ovako: http://www.youtube.com/watch?v=IPEYycCRKXo ? Sad sam poslušao jednu pesmu Sigur Ros-a... šta oni zanju ko je to, bog te? 'Oće li i on dobiti dinar naš svagdanji? Nego, ko još nije pročitao neka obnovi štivo: http://www.vestinet.rs/drustvo...-sokoj-a-dobila-samo-16-dinara http://www.b92.net/biz/vesti/s...02&dd=23&nav_id=494603 Nama treba uvesti vize... zatvoriti sve narode i narodnosti unutar granica i napraviti od nas jedan dobar reality show. [ component @ 14.12.2011. 08:35 ] @
Mene interesuje kako se boriti protiv ovog? Koliko sam shvatio već je sve izglasano i rešeno?!? Ako je tako kako sada pokrenuti inicijativu da se vrati na staro? Ne verujem da će izbori nešto promeniti, ali sve jedno bih voleo da znam ko je iza ovoga (stranka ili šta već) da bar znam ko ne treba da dobije moj glas.
[ StORM48 @ 14.12.2011. 10:41 ] @
Odgovor je jednostavan, a istina bolna.
Ako želiš da glasaš za nekoga ko će ovo poništiti i vratiti na staro, mislim da ćeš morati sam da se kandiduješ. Ne verujem da Ti nešto znači, ali moj glas imaš, pošto ja za celu ovu garnituru hohštaplera sigurno neću da glasam. Od mene će dobiti listić u attachmentu. Pozdrav [ Braksi @ 14.12.2011. 11:47 ] @
Citat: Od mene će dobiti listić u attachmentu. ... sto ce njih veoma istraumirati. [ vjamovic @ 14.12.2011. 12:16 ] @
U stvari u Sokoju OFPS-u i PI bi trebalo da izdvajaju dobar deo svoga sadašnjeg prihoda za mlade talente i nabavku it opreme za skole i fakultete. To bi bilo pravednije evo svi koji su za neka šire ovu ideju, A plate im treba zakonom ograničiti na minimalac i volontiranje u cilju viših društvenih interesa
[ anon70939 @ 14.12.2011. 12:20 ] @
ako se bude Milan Panić kandidovao, prvi put idem na glasanje posle mnogo godina i glasaću za njega :)
Nekako mi je najsmešniji i totalno odudara od ove "ozbiljne priče". [ ZaK_LHS @ 14.12.2011. 12:31 ] @
Ljudi, da li sam ja jedini koga ovo podseca na blagu verziju komunističkog pristupa?
Odakle uopšte potiče ideja za tako nečim, ko su te sposobne birokrate koje ce odrediti koliki iznos treba naplatiti? Ko je kvalifikovan i na osnovu kojih kriterijuma ce se prihod raspoređivati izdavačkim kućama? Šta sprečava MPAA da sutra zahteva njihovih 3% zbog moguće reprodukcije video materijala? Neko je spomenuo fotografe, izdavače knjiga? Ako svako doda svojih 3% gde će nam kraj biti... Sad najozbiljnije pitam: Da li neko zna u kojim sve zemljama postoji ovakva šema naplate? Da li ovakav abomination postoji u SAD? Vidim da u Holandiji naplaćuju takođe vrlo nelogično: Citat: Soort vergoeding Tarief Data cd-r/rw: € 0,14 per disk Blanco dvd-r/rw: € 0,60 per 4,7 gigabyte* Blanco dvd+r/rw: € 0,40 per 4,7 gigabyte* Koji birokrata se setio da taxira DVD-R više nego +, na osnovu kojih informacija? PS. Njuz je ažuran [ bakara @ 14.12.2011. 12:49 ] @
Citat: ZaK_LHS: Ljudi, da li sam ja jedini koga ovo podseca na blagu verziju komunističkog pristupa? Nego sta...mislim, prikuplja se lova na jednu gomilu i onda se deli odredjenim pevacima po nekom sopstvenom kriterijumu, koji nije u opste transparetan. U ostalom zasto, i po kom osnovu neko ko se bavi muzikom "mora" da dobija novac koji nije od koncerata ili prodatih pesama? [ ZaMpA @ 14.12.2011. 12:55 ] @
A ovako je jedan naivan momak pokušao da promeni nešto:
Citat: Marko Kacanski 1:49 PM (0 minutes ago) to jzivanovic, kancelarijan Subject: SOKOJ vs. Ustav RS Gospodine Predsedniče, Molim vas da stavite veto na skoro donesenu odluku Skupštine RS da se uvede naplata tzv. "Muzičkog dinara" na sve uređaje koji mogu, potencijalno, da nose zvučni zapis. Uredba je, po izjavama njenih predlagača, motivisana pretpostavkom da se svaki takav uređaj koristi za nelegalnu distribuciju zvučih zapisa zaštićenih autorskim pravom, što je u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije koji nalaže da se krivica dokazuje a ne predpostavlja. Osim gore navedene suprotnosti sa najvišim zakonskim aktom ove države, problem naplate ove takse je u tome što će dodatno povećati troškove poslovanja preduzeća koja se bave informaciono-komunikacion tehnologijama, i time ih podstaći da svoje poslovanje izmeste u zemlje u regionu u kojima ovakvi nameti ne postoje. Stavljanjem veta na ovu uredbu ne samo da će te pokazati da brinete o visokim principima modernog društva i ekonomiji Srbije, već ćete zasigurno osigurati rast rejtinga na predstojećim izborima. Moji sledeći koraci u vezi sa ovim problemima biće da obavestim nadležne građanske organizacije za poštovanje ljudskih prava o ovoj protiv-ustavnoj uredbi, kao i da podsetim sve opozicione političke organizacije da im ova uredba daje još jedan argument u borbi za vlast. [ Sceka @ 14.12.2011. 13:40 ] @
Citat: bakara: Nego sta...mislim, prikuplja se lova na jednu gomilu i onda se deli odredjenim pevacima po nekom sopstvenom kriterijumu, koji nije u opste transparetan. U ostalom zasto, i po kom osnovu neko ko se bavi muzikom "mora" da dobija novac koji nije od koncerata ili prodatih pesama? Ne dobijaju pevaci nego autori pesama. Kompozitor prijavi pesmu, procedura koja postoji "oduvek", tako da dobija tantijeme od izvodjenja te pesme ma ko da je izvodi, peva. Znaci, kompozitor je autor kompozicije koja se prema tacno utvrdjenim pravilima, kako kod nas tako i na svetskom nivou, prijavom nadleznoj instituciji, koja je verifikovana po zakonu za tako nesto, zastiti kao njegovo vlasnistvo. U svim zemljama sveta je to uobicajena stvar decenijama unazad. Svuda u svetu sve radio i televizijske stanice prijavljuju na mesecnom nivou, negde i na nedeljnom, koje su kompozicije emitovane putem njihovih programa i za to placaju odredjenu sumu novca koja, na kraju, ide kompozitoru, autoru, vlasniku kompozicije, pesme. To je vrlo, vrlo uprosceno objasnjenje i to samo zato da se ne bi "brkalo" sa pevacima koji ne dobijaju nista od autorskih prava. Pevaci zaradjuju svoj dinar samo i iskljucivo nastupima, bilo koje vrste. Ne treba mesati ta dva pojma - kompozitor i pevac. U okviru snimanja materijala moze doci i do varijante koja je bila nekada, sada to nazalost nije slucaj, gde postoje i izvodjacki procenti koji ulaze u kvartalna isplacivanja SOKOJ-a i to, na primer, aranzer moze dobiti 2%, pevac 1,5%, gitarista 1,5% i tako dalje i tome slicno, ali najvise je dozvoljeno dodeliti 3% pojedinacnom ucesniku snimanja materijala. Tako je nekada bilo, ja sam lepe pare zaradjivao od tih takozvanih "tantijema" dok nisu narodnjaci poceli da uvode "narukvicu", to jest, placanje u gotovom na ruke a pri tom zanemarujuci pravo na prijavljivanje SOKOJ-u i gubljenje prava na tantijeme. Imali su mnogo para, tada, narodnjaci, pa nije bilo bitno "tih par procenata". Koliko se isplatilo to prijavljivanje autorstva kompozicije mozda dobro prezentuje primer mog drugara iz tih dana (nije lepo da se navode imena ali inicijale mogu R.K) koji je za jednu kompoziciju koju je dao Breni za potrebe snimanja albuma dobio 75.000 nemackih maraka za godinu dana, isplaceno u dinarima u SOKOJ-u!!! Bez obzira sto mene direktno pogadja piraterija po svim pitanjima, ja sam misljenja da je glupo na ovaj nacin nametati placanje pa makar sve te pare direktno isle stvarnim autorima, kako bi trebalo da bude, i bez obzira sto svi znamo da nije tako nego ce autori ipak imati najmanju korist od svega! Nije dobro kad se tako i na taj nacin a narocito u ovo vreme namece tako nesto. Cim se namece znaci da je na silu, a ja sam protiv svega sto je na silu! Samo sam hteo da malo pojasnim neke stvari jer se diskutuje previse pausalno! Pozdrav! [ Braksi @ 14.12.2011. 14:23 ] @
Citat: U stvari u Sokoju OFPS-u i PI bi trebalo da izdvajaju dobar deo svoga sadašnjeg prihoda za mlade talente i nabavku it opreme za skole i fakultete. LOL, mislis na bekstejdz duvanje u frulu ? [ Nedeljko @ 14.12.2011. 14:45 ] @
Ja ne razumem po čemu je otimanje para od nekoga ko ne želi tvoj proizvod suštinskii različito od otimanja proizvoda a da se ne plati (piraterije). Da sam ja vlast, Dobili bi "muzički dinar", ali ako ga zarade, a ne kroz harač, a pirateriju bih suzbijao koliko je moguće.
I da, što neko reče, korisnici ovog "muzičkog dinara" bi onda trebali da se pozdrave od materijalnih autorskih prava u Srbiji. [ Sceka @ 14.12.2011. 15:01 ] @
Citat: Nedeljko: Ja ne razumem po čemu je otimanje para od nekoga ko ne želi tvoj proizvod suštinskii različito od otimanja proizvoda a da se ne plati (piraterije). Da sam ja vlast, Dobili bi "muzički dinar", ali ako ga zarade, a ne kroz harač, a pirateriju bih suzbijao koliko je moguće. I da, što neko reče, korisnici ovog "muzičkog dinara" bi onda trebali da se pozdrave od materijalnih autorskih prava u Srbiji. Pa u pravu si donekle sto se tice razlike, skoro da nema. Muzicki dinar inace i danas, bez uvodjenja ovoga na silu, ima svoj tok koji radi lose ali radi. Problem je sto umesto da unaprede varijantu postojecih obaveza, dodaju jos jedan namet ali ovaj put presiroko baziran u smislu pojma "mogucnosti" koja je u sveri "kad bi bilo...". Postoji zakon odavno u vezi muzickog dinara ali se slabo postuje, niko ne odgovara kad ne postuje, nema sankcija za ne postovanje... Umesto da to regulisu, da ne ponavljam, uvode nesto sto je bespotrebno "moranje" koje samo iritira! Pirateriju je nemoguce suzbiti. Postojala je nekada, na primer, kod SKC-a su se prodavale piratske kasete... I tada je bilo pokusaja pa nije uspelo. A onda je dosao Internet, neko se setio i izmislio MP3 kompresiju (nije sa namerom da se koristi na nacin na koji je ideja evoluirala ali nije to ova prica pa nema veze), neko je tu video sansu da prakticno iskoristi tadasnje skupo, jako skupo mesto na hardu, neko je zatim to povezao sa zaradom... neko je kasnije skontao da ima rezona da se sve prosiri na video varijantu... piraterija je procvetala i dalje cveta i ne vidi joj se kraj! Svi dobijaju osim autora. I jos nesto, svi, ali apsolutno svi su pitarerijom osteceni u smuslu kvaliteta! Ali koga briga za kvalitet u danasnje vreme! :) Pozdrav! [ Nedeljko @ 14.12.2011. 15:16 ] @
Piraterija se ne može hermetički ukinuti, ali se može smanjiti na manju meru presecanjem kanala masovne distribucije. Zašto je nemoguće blokirati piratske domene u saradnji sa ISP-ovima?
[ Nedeljko @ 14.12.2011. 15:18 ] @
Citat: Sceka: Svi dobijaju osim autora. Ja pak mislijm da svi gube zajedno sa autorom. kopirajt nije uveden zbog autora, već zbog ubrzanja napretka. [ mmix @ 14.12.2011. 15:19 ] @
Ali ja nemam nista protiv da oni koji koriste muziku plate za nju, npr radio stanica za ono sto emituje je sasvim ok. Ali ako je neko kupio (bolje receno licencirao) pesmu na CDu, kaseti ili kao DRM fajl onda je tu pocetak i kraj naplate. Ovaj zakon ne pokriva te situacije, ovaj zakon PRETPOSTAVLJA da ja ako imam PC sa DVD rezacem isti sigurno i obavezno koristim za piratovanje muzike i da shiodno tome treba da platim pausalno za to kad sam vec toliko djubre da ne kupujem muziku. Al vidis sad zaje*, ja svu svoju muziku KUPUJEM ili slusam sa internet radio stanica (bez kopiranja). Zbog cega ja moram da placam 3% kad kupujem svoj hardver?
Nije uopste stvar u tome, vec u cinjenici da vlasnici muzickih prava NE MOGU efektivno da se izbore sa piraterijom pa ce onda sumarno da osude sve vlasnike opreme i tako da naplate svoje nedosanjane fantazmicne prihode koristeci reket uz pomoc drzave. Samo sto su se malo zaje*ali u proracunu jer tamo gde ima leba bez motike obicno ima i politicara da se navale prvi na sisu. [ ki111er @ 14.12.2011. 15:37 ] @
Ja znam da je Zeljko Joksimovic morao da plati za svoj koncert SOKOJ-u 15.000 ili 150.000 dinara (ne secam se bas koliko nula je u pitanju :) ) zato sto ce izvoditi svoje pesme na koncertu. Radio na kome radim placa sokoju 27.000 dinara mesecno uz spisak pustanih numera za taj mesec.
[ Sceka @ 14.12.2011. 15:59 ] @
Citat: mmix: Ali ja nemam nista protiv da oni koji koriste muziku plate za nju, npr radio stanica za ono sto emituje je sasvim ok. Ali ako je neko kupio (bolje receno licencirao) pesmu na CDu, kaseti ili kao DRM fajl onda je tu pocetak i kraj naplate. Ovaj zakon ne pokriva te situacije, ovaj zakon PRETPOSTAVLJA da ja ako imam PC sa DVD rezacem isti sigurno i obavezno koristim za piratovanje muzike i da shiodno tome treba da platim pausalno za to kad sam vec toliko djubre da ne kupujem muziku. Al vidis sad zaje*, ja svu svoju muziku KUPUJEM ili slusam sa internet radio stanica (bez kopiranja). Zbog cega ja moram da placam 3% kad kupujem svoj hardver? Nije uopste stvar u tome, vec u cinjenici da vlasnici muzickih prava NE MOGU efektivno da se izbore sa piraterijom pa ce onda sumarno da osude sve vlasnike opreme i tako da naplate svoje nedosanjane fantazmicne prihode koristeci reket uz pomoc drzave. Samo sto su se malo zaje*ali u proracunu jer tamo gde ima leba bez motike obicno ima i politicara da se navale prvi na sisu. Boldovano - Pa to je problem, upravo to! Misle da smo svi toliko glupi, neverovatno koliko bezobrazluka sebi moze da dopusti neko ko je na vlasti! Bez obzira na sve, nikad ne mogu da prestanem da se cudim takvim ljudima, na stranu bezskrupuloznost, nezajazljivost... ali nedostatak "mozga" da shvate da ostali nisu bas tako naivni kao sto on/oni misle! Podvuceno - Nemoj da gresis dusu, nikakve veze vlasnici muzickih prava nemaju sa ovim sto par ljudi hoce da proturi! Nikakve! Pozdrav! [ Braksi @ 14.12.2011. 17:55 ] @
Citat: Zašto je nemoguće blokirati piratske domene u saradnji sa ISP-ovima? rece i ostade ziv [ vladd @ 14.12.2011. 17:57 ] @
E sad, kada si lepo naveo "normalne" aspekte propisa(normalne pod navodnicima, posto birokrate ocito caruju), sada nam neukima objasni potrebu da "muzicki dinar", lepo nazvan reket, sleduje i friziderima i sporetima..mislim u stilu, ugledam ja frisku kolu u frizideru, pa zapevam od srece, ili zvizducem neku ariju, dok przim sniclu na sporetu??
Poz [ Nedeljko @ 14.12.2011. 19:32 ] @
Istina je da je stepen piraterije mnogo veći od 3%, ali ovo nije način za rešavanje tog problema.
U svakom, ali svakom poslu mora da se računa sa određenim rizicima i određenom štetom. U prodavnici bez obzira na mere zaštite svaki dan neko mazne nešto. Pa, šta s tim? Ništa, svi ti rizici i sva šteta se lepo ugrade u cenu i gotovo, pa neka kupi po toj ceni proizvod ko hoće. Citat: Braksi: rece i ostade ziv U čemu je problem? Zabraniš neke doene kao nezakonite i obavežeš ISP-ove da ih blokiraju. Ko to ne radi, kazniš ga. [ Shadowed @ 14.12.2011. 20:15 ] @
Citat: Sceka: neverovatno koliko bezobrazluka sebi moze da dopusti neko ko je na vlasti Pa, oni mogu da dozvole sebi onoliko bezobrazluka koliko mogu da ga stvore. Ono sto je bitnije koliko bezobrazluka ce im narod dozvoliti. [ Nele studio @ 14.12.2011. 21:08 ] @
Pravno gledano nije mi jasno: da li sad mogu do mile volje da skidam muziku sa neta i narezujem, obzirom da sam vec platio kaznu (naknadu) za to? Ako je placena naknada za autorska prava onda to vise nije "piratska" muzika. Prodaja takve muzike ne dolazi u obzir, ali kada bi platio PDV na diskove...
Nemam nista protiv placanja "muzickog dinara", placa se svuda u svetu, na razne nacine. Imam mnogo sto sta protiv toga da svi gradjani ove zemlje finansiraju neke Georgijeve i slicne. Novac koji uzmu SOKOJ i kompanija (jos dve organizacije za zastitu autorskih prava) ide pojedicima ali ne i onima kojima je namenjen. Vise od 80% (dobro citate: OSAMDESET procenata) naplacenog novca potrosi se za PLATE I NAKNADE zaposlenih u organizacijama za zastitu autorskih prava i troskove poslovanja. Verujem da ce u narednom periodu deo tog novca otici i za kazne po osnovu zakona o dostupnosti informacija od javnog znacaja, jer niko do sada nije uspeo da dodje do podataka kojim autorima je i koliko novca isplaceno. [ Sceka @ 14.12.2011. 21:41 ] @
Citat: Shadowed: Pa, oni mogu da dozvole sebi onoliko bezobrazluka koliko mogu da ga stvore. Ono sto je bitnije koliko bezobrazluka ce im narod dozvoliti. Ma narod se inace nikada ne pita, bar toliko su politicari "pametni", odnosno, ukapirali su modus po kojem je narodu dovoljno s' vremena na vreme dati malo necega (cak nije bitno ni sta daju, ekseri pojeftinili, jeftinije lokomotive, prezervativi pojeftinili...) i narod je zadovoljan. Pokazalo se u praksi da narod u proseku ne kapira nista, da nije tako ne bi Milosevic, Gadafi, Causesku (da ne zaboravimo Tita!) i njima slicni mogli da rade ono sto su radili. Mene zanima druga stvar. Kako niko nema m*uda da proba nesto drugo, da napravi varijantu da bude bolje ali stvarno. Makar iz dosade, zelje za razbibrigom, da udovolji trenutku pijanstva... pa makar iz inata?! Ja bih, recimo, iz inata svim ostalim politicarima, i ostalim iz vrha po bilo kom osnovu, napravio potpuni haos a pamtili bi me kao ok coveka, ako je bitno da se neko pamti, a meni je jako dobro poznato da je politicarima to uzasno bitno. Druzeci se sa politicarima iz redova onih koji su vladali zemljom u vreme Milosevica, jedan njegov bliski prijatelj, najblizi saradnik, jednom prilikom u studiju mi je rekao doslovce "Lako je tebi, toliko si ploca uradio sa ovim zvezdama da skoro koji god CD u zadnjih nekoliko godina da se kupi stoji tvoje ime, a sta cu ja, ljudi ce me zaboraviti cim se ovaj rat zavrsi!". :))) Pazi ti rezon, cak nije bio ni pijan tada. Ali rekao je ono sto ga tisti, a tada je bio drugi covek u drzavi! :)) Ebiga, zato i ne mogu da razumem ove koji sebi dopustaju gluposti... Pozdrav! [ waikiki @ 14.12.2011. 21:48 ] @
Blic: zasto bi ipak trebalo naplacivati muzicki dinar
http://www.blic.rs/Slobodno-vr...vati-muzicki-dinar-na-stampace [ Ivan Dimkovic @ 14.12.2011. 23:46 ] @
Citat: Nedeljko U čemu je problem? Zabraniš neke doene kao nezakonite i obavežeš ISP-ove da ih blokiraju. Ko to ne radi, kazniš ga. Jos samo kada bi ISP mogao da blokira domene brze nego sto pirati mogu da ih menjaju. Cak i kada bi svi ISP-ovi imali permanentne timove koji bi se bavili analizom i blokiranjem domena, to bi samo ubrzalo popularizaciju onion routing-a. Sve u svemu, blokiranje domena nije mera koja se moze smatrati za potencijalno uspesnu u smanjenju piraterije. A sto se poreza na stampace tice - ne znam sta je tu cudno, svaka vlast gleda da cerupa gradjane i privredu do granice iznad koje pocinje da se gubi vlast. I ta granica se svakog dana testira. [ plus_minus @ 14.12.2011. 23:57 ] @
Evo šta preko okeana saznaju pa onda pevaju.
[ Aleksandar Đokić @ 15.12.2011. 01:24 ] @
[ component @ 15.12.2011. 07:32 ] @
Pokrenuta je peticija:
http://www.gopetition.com/petitions/peticija-za-ukidanje-i-zabranu-delovanja-sokoj-a-na-pod.html Koliko će sve to vredeti, ne znam. Potpisao sam za svaki slučaj... možda nešto i bude. [ bachi @ 15.12.2011. 08:13 ] @
Neko je već postavio pitanje, ali ae da pitam i ja ako ima neko ko se bavi pravom ovde da mi odgovori: Ako platim taj harač (pošto će taj harač na kraju ipak ići preko leđa potrošača), da li to znači da mogu da piraterišem do mile volje? [Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 18.12.2011. u 13:54 GMT+1] [ Shadowed @ 15.12.2011. 08:23 ] @
Ne znaci
To je kazna zato sto mozes da piratujes. A za konkretno piratovanje ide zasebna kazna [ posmatrač.x @ 15.12.2011. 08:28 ] @
Ne znam zašto ali meni se čini da je sve ovo samo jedan od načina kako da se sakupi novac koji je vladajućoj garnituri neophodan za kupovinu predstojećih izbora!
Biće još sličnih harača, mašta im je nepresušna! [ bachi @ 15.12.2011. 08:39 ] @
Shadowed napisa:
> Ne znaci :) E maler... Znači, država me optužuje i pretpostavlja da sam pirat iako nema dokaza koji govore u to ime. :( A što je najgore, ako ovo sada prođe bez problema, bilo koja sledeća vlast će da se napravi blesava i neće povući ovaj zakon. Nego, da li je transparentan rad tog SOKOJa? Da li se vide njihovi prihodi i kojim to autorima i koliko uplaćuju kintu? A š'a sa mnom koji slušam trance, da li uplaćuju stranim trance izvođačima deo novca koji plaćamo? [ pri3rak @ 15.12.2011. 08:57 ] @
Citat: Ne znaci To je kazna zato sto mozes da piratujes. A za konkretno piratovanje ide zasebna kazna Onda moze svako da odlezi jedno 10, 20, 30 godina na ime svega onoga sto moze da uradi Ali ovo i nije tako lose, mi obicno kaskamo za svetom par decenija, konacno idemo ispred vremena. Mozda je ovo novi gljivicin savetnik [ Horvat @ 15.12.2011. 09:11 ] @
ssta to hladnjaci i stednjaci sadrze od optickih, usb, stampajucih i skenirajucih uredjaja sadrze?
[ mmix @ 15.12.2011. 09:12 ] @
@Sceka:
Citat: Podvuceno - Nemoj da gresis dusu, nikakve veze vlasnici muzickih prava nemaju sa ovim sto par ljudi hoce da proturi! Nikakve! E, nemo' da smo naivni "Iskopirali mi pesmu, ubise nas pirati, drzava d'uradi nesto!" i drzava je d'uradila nesto, iskoristila vas da napuni dzepove svojim pulenima. Bas bi se ti mnogo brinuo za civilizacijske tekovine i pravno drustvo da od toga sto nas harace 90% ide content producerima umesto na plate super-ridzama. Onda bi ovde branio taj zakon. [ dejanet @ 15.12.2011. 09:12 ] @
Citat: Nego, da li je transparentan rad tog SOKOJa? Da li se vide njihovi prihodi i kojim to autorima i koliko uplaćuju kintu? Bas me zanima koliko su dobili Saban Bajramovic ili rokeri Gile, Cane itd. Sabke je ziveo i umro u bedi, koliko znam. Ovi zivi moraju da potpisuju sramne politicke pamflete da bi odrzali mini koncert u Domu Omladine,SKC-u ili KST-u i zaradili neku crkavicu za prezivljavanje. Nekada davno isti su mogli da zakazu koncert telefonom. [ posmatrač.x @ 15.12.2011. 09:44 ] @
Tek sad mi je jasno zašto muzički dinar na skenere.
Opravdano! http://www.blic.rs/Slobodno-vr...vati-muzicki-dinar-na-stampace [ altx @ 15.12.2011. 14:50 ] @
nego sad se setih, ja sam gluv na oba uva, a ima dosta takvih kao ja. ono sto mi se ne svidja da se od svih unapred prave lopovi i pirati, treba placati autorima slazem se ali ne ovako. Nek naplacuju onima koje uhvate za pirateriju a ostali narod da ostave lepo na miru..
[ Sceka @ 15.12.2011. 15:09 ] @
Citat: mmix: @Sceka: E, nemo' da smo naivni "Iskopirali mi pesmu, ubise nas pirati, drzava d'uradi nesto!" i drzava je d'uradila nesto, iskoristila vas da napuni dzepove svojim pulenima. Bas bi se ti mnogo brinuo za civilizacijske tekovine i pravno drustvo da od toga sto nas harace 90% ide content producerima umesto na plate super-ridzama. Onda bi ovde branio taj zakon. Na koga mislis sa ovim boldovanim, koji su to puleni? Ne pune oni nikome osim sebi, to mora da se razume! Ne pricam napamet, kao vecina ovde, nego iz prakse. Evo sad nesto novo: Nema veze ko je i ciji je i tome slicno, sama ideja je za pohvalu. Napokon nesto sto ima veze sa mozgom. Nije bitno sto je to radi politickih poena, bitno je da je pozitivna stvar u pitanju. Da je vise takvih stvari, pozitivnih, pa neka se sticu poeni, bitno je da se nesto sto valja desi. Nebitno ko to cini i zasto! Pozdrav! http://www.elitemadzone.org/o/pravilnik/korisnici/ Citat: 13. Bez političkih i verskih tema! Strogo je zabranjeno pokretati političke i verske teme! Svaka rasprava na nacionalnoj, verskoj i političkoj osnovi biće momentalno obrisana! Ovo je stručni forum i molimo Vas da to poštujete, a svoje emocije iskaljujte na nekom drugom mestu. [Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 15.12.2011. u 20:05 GMT+1] [ Dr.sima @ 16.12.2011. 13:39 ] @
Ma ovo nema veze ni sa mozgom ni sa muzikom ni sa autorskim pravima. Klasicno cerupanje i punjenje budzeta. 3% od xxx.yyy.zzz eur prometa u poptencijalno oporezivoj robi = ohohoho platice i bus plus ugovori sa izradi_websajt privatnim firmama.
[ altx @ 16.12.2011. 15:15 ] @
Citat: Sceka Mene zanima druga stvar. Kako niko nema m*uda da proba nesto drugo, da napravi varijantu da bude bolje ali stvarno. Makar iz dosade, zelje za razbibrigom, da udovolji trenutku pijanstva... pa makar iz inata?! Ja bih, recimo, iz inata svim ostalim politicarima, i ostalim iz vrha po bilo kom osnovu, napravio potpuni haos a pamtili bi me kao ok coveka ja sam razmisljao danas o ovome i svatio par stvari, ti ljudi ne idu u politiku zato da pomazu drugima nego da pomognu sebi, tj. da imaju sto vecu moc i da se sto vise nakupe para. njima ne odgovara da narodu bude dobro, jer ce onda narod da otvori oci pa nece moci da muljaju i da rade sta god hoce, nece imati toliku vlast ko sada, pogledaj razvijenije zemlje, tamo ima i da neki politicar na posao ide biciklom!! a ne ko kod nas crne limuzine na sve strane, itd.. znaci njima svima je u interesu da narod bude sto gluplji, siromasniji itd jer ga samo onda mogu jahati kao sto to rade sada. I jos nesto, nemojmo se zavaravati da su oni u nekim svadjama i slicno kao sto nekad prikazuju na tv, svi su oni u dobrim odnosima, zajedno muljaju i prave neke biznise (koji nisu uvek bas u granici zakona) i svi oni znaju neku mucku nekog iz druge stranke i slicno, i posto je vecina njih bila deo neke mucke u interesu svih njih je da cute i da se ispomazu..niko od njih nece da iskoci iz tog kola jer je i sam kriv.. [ Sceka @ 16.12.2011. 20:16 ] @
Citat: altx: ja sam razmisljao danas o ovome i svatio par stvari, ti ljudi ne idu u politiku zato da pomazu drugima nego da pomognu sebi, tj. da imaju sto vecu moc i da se sto vise nakupe para. njima ne odgovara da narodu bude dobro, jer ce onda narod da otvori oci pa nece moci da muljaju i da rade sta god hoce, nece imati toliku vlast ko sada, pogledaj razvijenije zemlje, tamo ima i da neki politicar na posao ide biciklom!! a ne ko kod nas crne limuzine na sve strane, itd.. znaci njima svima je u interesu da narod bude sto gluplji, siromasniji itd jer ga samo onda mogu jahati kao sto to rade sada. I jos nesto, nemojmo se zavaravati da su oni u nekim svadjama i slicno kao sto nekad prikazuju na tv, svi su oni u dobrim odnosima, zajedno muljaju i prave neke biznise (koji nisu uvek bas u granici zakona) i svi oni znaju neku mucku nekog iz druge stranke i slicno, i posto je vecina njih bila deo neke mucke u interesu svih njih je da cute i da se ispomazu..niko od njih nece da iskoci iz tog kola jer je i sam kriv.. Ovo boldovano i podvuceno je apsolutno tacno, samo da dodam - verovao ili ne ali moc je mnogo "traznija roba" nego varijanta "novac"! Cudno zvuci a narocito ako se misli, a misli se, da moc donosi novac. Jeste tako ali bi se zacudio da znas koliko mnogo ljudi 'ladno odbacuje novac zarad pozicije moci koju dobija. Licno znam dosta slucajeva gde se u narodu misli da ti ljudi imaju puno para ali nije tako, imaju veliku moc i pristaju da nemaju sve pare koje bi mogli (realno je da dobijaju) samo da imaju moc koju trenutno fakat imaju i koriste je uglavnom za "pokazivanje moci" da bi hranili svoj, moram reci, bedni ego. Naravno da su pare i moc nesto sto se podrazumeva kad se vodi drzava. To je uvek bilo, sada je i uvek ce biti. To je neminovno. Problem je kad to, novac i moc (mnogo novca i mnogo moci) dobiju ljudi koji nicim nisu pripremljeni za tako nesto pa se snalaze kako trenutno misle da treba a u 90% slucajeva je to pogresan nacin. Kao i za trgovinu, i za diplomatiju mora da se ima "pedigre" (prvo i osnovno!!!) pa se onda skoluje za to, pa se onda krene od neke nize pocetne pozicije pa polako napreduje do vrha. A za to je potrebno jako puno vremena a preduslov se stice rodjenjem sa genima koji su vec generacijama prilagodjenji trgovini ili diplomatiji. To kod nas, nazalost, nije slucaj a razlog tome nije tako jednostavan a i nije za ovu temu primeren jer se tice politicke istorije i slicnih desavanja na nasim prostorima. Nikome ne odgovara da narodu ne bude dobro! To, nazalost, nasi ne razumeju i zato se tako i ponasaju. Nikome ne odgovara da narod bude siromasan, onda je u opticaju samo moc, nazalost to u nasem slucaju odgovara mnogima... Nikome ne odgovara da narod bude glup, onda narod ne moze da stvara jer je glup, odnosno, stvara manje nego da nije glup ali to onaj ko treba da razume nece da razume jer mu je bitnija moc nego bilo sta drugo. Ono sto opet oni koji treba da razumeju nece da razumeju je to da ni njima samima ne ide na ruku da je narod siromasan i glup jer onda se manje stvara, samim tim ima manje novaca, samim tim ne vredi mnogo moc asim u varijanti izivljavanja. Nazalost, mnogima je bitnije izivljavanje nego sve ostalo sto bi moglo da im cini bogatiji (u svakom smislu) i srecniji zivot. Nazalost, to je nasa svakodnevica! Zbog svega ovoga se i uvodi "muzicki dinar", obicno od ljudi koji i ne znaju sta je to u stvari! Pozdrav! [ Goran Mijailovic @ 18.12.2011. 12:44 ] @
Ma ima sve da se oporezuje
Scanner HP Scanjet 4c playing traditional macedonian music. Makedonsko devojce [ Sceka @ 19.12.2011. 14:04 ] @
Citat: Pa ne tvrdi se da ne dobijaju uopste ali pogledaj cifru koju autor dobije za godinu dana - 22.206,46 dinara, za godinu dana (prosek)! Verovatno ti je jasno da je neuporedivo veca cifra u pitanju ali se nacin raspodele koji nije vezan za autore kritikuje i to je problem! Pozdrav! [ SStudio @ 19.12.2011. 14:17 ] @
Dobijaju, ali kao što piše to je prosek.
A ovih prvih deset ko zna koliko dobiju, i baš u tih 10, 3 pesme sasvim slučajno pisao dinkić. Ko živi od muzike neka se buni što muzički pratioci stranaka dobijaju tolike pare, a ostali ako uopšte dobiju, dobiju siću. Naše je to da mi dajemo novac koji neko kasnije zdipi. [ bakara @ 19.12.2011. 14:29 ] @
A ovi strani, dobijaju dinare ili eure?
[ Sceka @ 19.12.2011. 19:39 ] @
Citat: SStudio: Dobijaju, ali kao što piše to je prosek. A ovih prvih deset ko zna koliko dobiju, i baš u tih 10, 3 pesme sasvim slučajno pisao dinkić. Ko živi od muzike neka se buni što muzički pratioci stranaka dobijaju tolike pare, a ostali ako uopšte dobiju, dobiju siću. Naše je to da mi dajemo novac koji neko kasnije zdipi. Ja znam koliko dobijaju, koliko su dobili. Ja sam radio jednu od tih deset pesama sa tog spiska, snimao, miksao, producirao... tako da znam tacno koliko je isplaceno autoru. Odnosno, znam za vecinu tih pesama koliko je isplaceno. Nije moje da kazem ali kad se uzme pa se izracuna, prosek za tih deset pesama nije 22.206,46 dinara, manji je! Toliko o tome od mene. Ali nije to poenta, opet naglasavam. Problem/poenta je u onim novcima koji ne idu autorima, a tih novaca je neuporedivo vise nego sto dobijaju autori iako je cela varijanta bazirana na autorstvu! To je problem! I ne treba zaboraviti da se autori nikada do sada nisu bunili, ni javno ni bilo kako drugacije. Jednostavno, to su ljudi kojima je bitnije stvaranje muzike nego neko nadgornjavanje sa institucijama, vlasti, politicarima, ekonomistima na nivou republike i drzave... @bakara - To se ne zna bas tacno, isplacuje se sigurno ali... cudni su putevi novcani... :) Pozdrav! [ aleksazr @ 05.01.2012. 13:15 ] @
A hoće li draga mi država davati neku vrstu pomoći, kako iskoristiti megabajte u flashu frižidera?
Nisam upoznat sa belom tehnikom, da li današnji frižideri imaju zvučnik (mono/stereo/5.1 itd), ili samo izvode za zvučnik ili se pak izvodi nalaze na štampanoj ploči? Ako je na štampanoj ploči, da li će davati šeme? Mislim, kako ja da iskoristim taj flash na PCBu frižidera mog? I da li se to odnosi samo na flash tehniku? Šta ako frižider koristi EEPROM, FRAM ili tako nešto? Oni su vrlo važni ovde, jer lako mogu da dosegnu veličinu od 32k, a znamo koliko nota su Spectrum programeri znali tu da uglave... I dalje mi nije jasno da li se šale sa nama, u vezi ovih frižidera... I zašto nisu stavili na listu recimo one rashladne vitrine iz prodavnica? One mogu da se programiraju, koju temperaturu da drže, a tu informaciju sigurno ne pišu mastiljavom olovkom... kako naša država očigledno misli, inače bi bile na listi. [ Horvat @ 05.01.2012. 13:31 ] @
Citat: Sceka: prosek za tih deset pesama nije 22.206,46 dinara, manji je! a kako prosek prvih 10 pesama moze biti manji od sveukupnog proseka? [ Sceka @ 05.01.2012. 19:31 ] @
Citat: aleksazr: A hoće li draga mi država davati neku vrstu pomoći, kako iskoristiti megabajte u flashu frižidera? Nisam upoznat sa belom tehnikom, da li današnji frižideri imaju zvučnik (mono/stereo/5.1 itd), ili samo izvode za zvučnik ili se pak izvodi nalaze na štampanoj ploči? Ako je na štampanoj ploči, da li će davati šeme? Mislim, kako ja da iskoristim taj flash na PCBu frižidera mog? I da li se to odnosi samo na flash tehniku? Šta ako frižider koristi EEPROM, FRAM ili tako nešto? Oni su vrlo važni ovde, jer lako mogu da dosegnu veličinu od 32k, a znamo koliko nota su Spectrum programeri znali tu da uglave... I dalje mi nije jasno da li se šale sa nama, u vezi ovih frižidera... I zašto nisu stavili na listu recimo one rashladne vitrine iz prodavnica? One mogu da se programiraju, koju temperaturu da drže, a tu informaciju sigurno ne pišu mastiljavom olovkom... kako naša država očigledno misli, inače bi bile na listi. Boldovano - danasnji frizideri imaju cak i televizore ugradjene. Ja proslog leta zamalo da kupim jedan takav. Nije dala supruga, kaze da joj to lici na najgori kic koji postoji, onako bas seljacki izgleda. Ja hteo jer je bila neka akcija ali "zenina se postuje"! Citat: Horvat: a kako prosek prvih 10 pesama moze biti manji od sveukupnog proseka? Pa moze. Sve ispod prvih deset, a naocito ispod dvadeset, je zanemarljivo po pitanju cifre. Nije bilo tako do skoro, do re dve godine (otprilike). Sad je to bas mizerno, narocito ako se uporedi sa varijantom u bilo kojoj zemlji u okruzenju, Evropi... Bas pre N.G. nekoliko dana, su bili neki Nemci, Dzez muzicari i nisu mogli da veruju kad se pricalo o ciframa koje se isplacuju kod nas. Ali to je neka druga prica. Pozdrav! [ aleksazr @ 05.01.2012. 21:56 ] @
Dobro onda, vraćam se u moju pećinu...
A internet, nema? Mogao bi da ima, pa da sam naručuje šta fali.. [ Sceka @ 06.01.2012. 10:48 ] @
Citat: aleksazr: Dobro onda, vraćam se u moju pećinu... A internet, nema? Mogao bi da ima, pa da sam naručuje šta fali.. Ma samo je rec o tome da uzmu neku kintu, da nisu "izmislili" "muzicki dinar" koji je 'davno izmisljen, "izmislili" bi nesto drugo sto je ko zna kad izmisljeno i ko zna koliko se puta vec eksploatisalo. Zato ja kazem da je to dosadno, izuzetno dosadno komentarisati i "otpetljavati" sta se tu desava. Pozdrav! [ cedomir @ 07.01.2012. 09:59 ] @
Zna li neko kako se obratiti Evropskom sudu zbog ovoga?
[ Horvat @ 07.01.2012. 10:35 ] @
Citat: Pa moze. Sve ispod prvih deset, a naocito ispod dvadeset, je zanemarljivo po pitanju cifre. i time se sveukupni prosek smanjuje, pa ne moze biti tih 22k ponovo, kako mogu prvih deset da imaju manje od tih 20ak kila, pogotovo sto oni ispod imaju jos manje!? [ Sceka @ 07.01.2012. 18:17 ] @
Citat: Horvat: i time se sveukupni prosek smanjuje, pa ne moze biti tih 22k ponovo, kako mogu prvih deset da imaju manje od tih 20ak kila, pogotovo sto oni ispod imaju jos manje!? Pa ok, ti racunaj kako hoces, tvoj problem. Od sveukupnih podataka i informacija koje sam napisao si se uhvatio za nesto sto je potpuno beznacajno, ali verovatno tebi nesto znaci a ostalo ne. Cudno ali postujem to. U svakom slucaju, sve sto sam rekao je od slova do slova tacno i istinito i nemam nameru da objasnjavam nista od onoga sto sam rekao. Kao sto mi ne pada na pamet da se udubljujem u bilo kakvu "raspravu" ovog tipa. Ako te interesuje bilo sta sto bih ja mogao da kazem, pitaj, ako znam reci cu bez ustezanja, kao i uvek u zivotu. Samo nemoj ocekivati, ni ti ni bilo ko drugi, od mene da ono sto je po meni beznacajno komentarisem na bilo koji nacin! :) Pozdrav! [ Horvat @ 07.01.2012. 19:27 ] @
kontradiktoran si ;)
prvo kazes da ces sve reci,a onda da samo ono sto je tebi znacajno pa pazi, ako je istina tako kako si rekao, da je prosek prvih deset MANJI od 22 000 - znaci da ovi iz sokoja debelo lazu (sto nikako ne mora biti netacno), a za to bi neko morao da odgovara,ne? [ Sceka @ 07.01.2012. 19:53 ] @
Citat: Horvat: kontradiktoran si ;) prvo kazes da ces sve reci,a onda da samo ono sto je tebi znacajno pa pazi, ako je istina tako kako si rekao, da je prosek prvih deset MANJI od 22 000 - znaci da ovi iz sokoja debelo lazu (sto nikako ne mora biti netacno), a za to bi neko morao da odgovara,ne? Pa misli sta god hoces, tvoje pravo i ne nameravam da se mesam u to. Ali samo da prokomentarisem ovo sto si napisao, naime, potpuno si u pravu u dobrom delu recenice. :) Sto se ostalog tice, zar mislis da moze kod nas da se desi da neko odgovara za ono sto je uradio ili za ono sto nije uradio?! Narocito ako se ne moze dokazati? :) A pricamo o necemu sto je bitno jako uskom krugu ljudi koji su na apsolutnoj margini politicko - ekonomskih desavanja u zemlji. Sigurno ti je dobro poznato kako cak i dan danas vozaci u "drzavnim" firmama prikazuju potrosnju goriva i troskove oko odrzavanja vozila? Nikada niko nije mogao dokazati da nisu u pravu, ali i niko nikada nije ni dokazivao jer su to minorna desavanja u smislu novca u odnosu na firmu... Pa sad, ako razumes - a mislim da to svi razumeju, onda to prenesi na ovo sto pricamo i sve ti je jasno. Samo uvodjenje "muzickog dinara" tretiraj u slicnoj formi (nije isto ali jedna vrsta analogije postoji) razmisljanja i videces koliko je iluzorno komentarisati to. Ne samo da ne mozemo da uticemo na to nego je suludo trosenje vremea u razmisljanju o tome. Znaci, to su stvari koje nikako nisu vezane za politiku i ljude u politici (politicare) jer je to nesto sto prevazilazi varijantu rasprave o tome samom svojom prirodom koja je skopcana sa mogucnostima koje su bile, su sada i bice uvek a dovoljno su male u odnosu na ostale krucijalne stvari koje nam zagorcavaju zivot da samim tim garantuju svoje postojanje "do vjek vjekova". Iz tog razloga me vec godinama cak ni ne zabavlja razgovor o tome ali ponekad jednostavno ne mogu a da se ne nacudim kako jos uvek neko ima volje i snage da to oznaci kao nesto bitno u varijanti svojih razmisljanja i reagovanja. Pozdrav! [ reiser @ 24.01.2012. 03:23 ] @
[ negyxo @ 24.01.2012. 10:52 ] @
Eh, odgledao sam nekoliko minuta, poslusao nekoliko "odgovora" i "dosta brate" :-)
Naravno da ce pokusati svakakvu vrstu racionalizacije, pa to im je posao, sto bolje da se ugradi, sto vise da se iz drzave muze. Eh, da samo ja mogu da priustim sebi takva resenja dok programiram (saniranje posledica, umesto lecenje uzroka). Da su gospoda malo sela i trazila od drzave da se angazuje, ali ne na posledicama, nego na problemima, onda bi imali i moju podrsku... ali sta ces, "kad specijalizovan software krene da resava generalne probleme onda se dobije ovo" [ Sceka @ 25.01.2012. 13:44 ] @
Citat: negyxo: Eh, odgledao sam nekoliko minuta, poslusao nekoliko "odgovora" i "dosta brate" :-) Naravno da ce pokusati svakakvu vrstu racionalizacije, pa to im je posao, sto bolje da se ugradi, sto vise da se iz drzave muze. Eh, da samo ja mogu da priustim sebi takva resenja dok programiram (saniranje posledica, umesto lecenje uzroka). Da su gospoda malo sela i trazila od drzave da se angazuje, ali ne na posledicama, nego na problemima, onda bi imali i moju podrsku... ali sta ces, "kad specijalizovan software krene da resava generalne probleme onda se dobije ovo" Mozda si trebao da pogledas sve a ne samo par minuta jer se nista nije dogodilo, saznalo, kazalo... u tih nekoliko minuta. Pa bi onda tvoj komentar imao smisla ali mi je cudno da se komentarise nesto sto se nije culo i videlo nego opet, kao i nebrojeno puta, se komentarise pausalno i uopsteno. Nista licno, samo komentarisem ono sto sam procitao! Ja sam pogledao ceo prilog sada prvi put jer kada se emitovalo na TV-u nisam bio kod kuce. Vrlo je cudno da za od sat i petnast minuta samo dve novinarke postave ukupno tri pitanja koja su konkretna i donekle nesto znace u okviru teme zbog koje je organizovana konferencija. Svi ostali, uostalom sve ukupno nekolicina njih, niti su novinari niti su pitali nista sto je vredno paznje bilo koga od prisutnih iako su dobili odgovor. Na kraju krajeva, nisu dobili odgovor koji im odgovara ali su dobili odgovor, na svako njihovo pitanje, koji je cinjenica na koju ne uticu oni koji su prisutni a pitani su! Neverovatno da ljudi sebi dopuste da uludo utrose sat i nesto vremena, bolje da su bili kuci i spavali. Pozdrav! [ waikiki @ 02.02.2012. 19:46 ] @
Evo resen problem!
"Muza" dinar se ukida za racunare i druge uredjaje koje prevashodno ne sluze slusanju muzike, zanatlijama se ukida placanje,ostalima tri puta jeftinije! http://www.rts.rs/page/stories...C5%BEi+muzi%C4%8Dki+dinar.html [ Sceka @ 02.02.2012. 20:35 ] @
^
Eto, a toliko srdzbe i losih reci je upuceno... :) Pozdrav! [ Urkelele @ 03.02.2012. 09:26 ] @
^
Eto, a toliko neko zeli da pobedi na izborima... [ a1200 @ 03.02.2012. 09:46 ] @
Da su izbori na godinu dana, ova zemlja bi progledala...
[ negyxo @ 03.02.2012. 10:05 ] @
Citat: Sceka: Mozda si trebao da pogledas sve a ne samo par minuta jer se nista nije dogodilo, saznalo, kazalo... u tih nekoliko minuta. Pa bi onda tvoj komentar imao smisla ali mi je cudno da se komentarise nesto sto se nije culo i videlo nego opet, kao i nebrojeno puta, se komentarise pausalno i uopsteno. Nista licno, samo komentarisem ono sto sam procitao! Eh, znao sam jos kad sam pisao odgovor da je velika verovatnoca da ce neko da mi kaze bas to sto si ti sad rekao. Sta mislis zasto nisam gledao dalje, zato sto me mrzi, ili zato sto sam video da tu nece biti konkretnog odgovora? Zato sam napisao i da traze svaku vrstu racionalizacije, samo da bi nesto odgovorili, ali konkretno nisu nista rekli. Pazi to ti je identicno onoj situaciji kao kada ovde na forumu vidis "vanzemaljci vladaju zemljom" ili "perpetuum mobile" koji radi samo mu treba malo do-guravanja, bas kao da kada bi pitao fundametalno pitanje "zasto se ne pojave vanzemaljci u gradovima" ili "zasto ne panteniras perpetum mobile i obogatis se" onda dobijes gomilu nekih razloga i pokusaja racionalizacije, znaci ne mora da ides dalje, samo osnovna pitanja koja su najlogicnija postavljaj, ako na njih nema odgovora, sta mi znace onda ostali odgovori, dok fundametalno ne odgovoris, nema potrebe da se upinjes dalje da mi objasnjavas. E tako i ovde, ako oni ne mogu da odgovore na fundamentalno pitanje zasto bi neko placao globu za njihovu muziku a ne slusa je, onda bem ga, nema sta dalje da mi prica - ja isto ne slusam domacu muziku, ne zanimaju me ali ako treba da kupim kompjuter mene ce da rebnu. [ component @ 03.02.2012. 10:31 ] @
Ova priča je daleko od gotove. Stvar gledaju da sklone od pogleda javnosti pošto je bode oči koliko nisu u pravu. Spuštanje cene muzičkog dinara i oslobađanje nekih uređaja od ovog poreza nije nikakvo rešenje.
negyxo je u pravu. Zašto bih njima plaćao bilo koji iznos (bez obzira koliki) ako ne slušam muziku? Ja ne slušam muziku. Ni stranu ni domaću. Jednostavno me to ne interesuje. Ako kupim DVD za backup zašto bi nekoj muzičkoj kući to plaćao? Najveća greška u svemu ovome je što postoji zakon da su svi krivi tj. da svi piratuju muziku. Imam dosta softvera koje sam napisao. Za što meni ne bi svako dao 0,01% od kupovine svakog uređaja koji može pokrenuti ili služiti za distribuciju mog softvera? Ne treba mi puno, samo 0,01% cene uređaja... Ako je ovakav nakaradan zakon donet, onda mora postojati finansijska transparentnost u organiziaciji koja dobija ovaj novac. Odgovori tipa "mi nismo dužni da kažemo koliko kome dajemo" nisu opcija. Ovako ostaje da političari-muzičari (i njihovi saradnici - muzički i politički) dobijaju dobar deo tog kolača a da to sve bude legalno i da ne moraju nikome da se pravdaju. Sve u svemu: muzički dinar se mora ukinuti a ne ublažiti kao što to sada rade. [ Java Beograd @ 03.02.2012. 10:48 ] @
Jedini smisao plaćanja "muzičkog dinara", koju ja vidim, je obaveza radio i TV stanica. Jer oni zaista koriste tuđe delo da bi zaradili svoj dinar. Ili možda još poneki. Ne mogu sad da se setim primera, ali eto, "svako ko zarađuje tako što koristi tuđu muziku"
To naravno nije obućar ili frizer, kao što nije ni onaj koji kupi CD. Sve ostalo je čista otimačina protiv koje se treba boriti. [ Sceka @ 03.02.2012. 13:26 ] @
Kao i uobicajeno, covek kaze sustinu, to je poenta svega:
Citat: Java Beograd: Jedini smisao plaćanja "muzičkog dinara", koju ja vidim, je obaveza radio i TV stanica. Jer oni zaista koriste tuđe delo da bi zaradili svoj dinar. Ili možda još poneki. Ne mogu sad da se setim primera, ali eto, "svako ko zarađuje tako što koristi tuđu muziku" To naravno nije obućar ili frizer, kao što nije ni onaj koji kupi CD. Sve ostalo je čista otimačina protiv koje se treba boriti. To je nesto sto ja pricam stalno, i to kao neko ko je direktno vezan za problematiku. Znaci, resavanje "muzickog dinara" cu ja licno osetiti jer, za razliku od ostalih kojima je muzika razbibriga bez koje se moze, ja sam jedan od onih koji stvarajuci muziku zivim od toga. I ja sam strasno protiv uvodjenja "muzickog dinara" onako kako je to bilo zamisljeno. I iz istog razloga kao i svi korisnici kompjutera, besmisleno je oporezovati nesto samo i jedino na osnovu mogucnosti koju to nesto ima! Citat: negyxo: Eh, znao sam jos kad sam pisao odgovor da je velika verovatnoca da ce neko da mi kaze bas to sto si ti sad rekao. Sta mislis zasto nisam gledao dalje, zato sto me mrzi, ili zato sto sam video da tu nece biti konkretnog odgovora? Zato sam napisao i da traze svaku vrstu racionalizacije, samo da bi nesto odgovorili, ali konkretno nisu nista rekli. Pazi to ti je identicno onoj situaciji kao kada ovde na forumu vidis "vanzemaljci vladaju zemljom" ili "perpetuum mobile" koji radi samo mu treba malo do-guravanja, bas kao da kada bi pitao fundametalno pitanje "zasto se ne pojave vanzemaljci u gradovima" ili "zasto ne panteniras perpetum mobile i obogatis se" onda dobijes gomilu nekih razloga i pokusaja racionalizacije, znaci ne mora da ides dalje, samo osnovna pitanja koja su najlogicnija postavljaj, ako na njih nema odgovora, sta mi znace onda ostali odgovori, dok fundametalno ne odgovoris, nema potrebe da se upinjes dalje da mi objasnjavas. E tako i ovde, ako oni ne mogu da odgovore na fundamentalno pitanje zasto bi neko placao globu za njihovu muziku a ne slusa je, onda bem ga, nema sta dalje da mi prica - ja isto ne slusam domacu muziku, ne zanimaju me ali ako treba da kupim kompjuter mene ce da rebnu. Pa, i dalje nisi pogledao a pricas pausalno. Odgovoreno je na sva postavljena pitanja i to onako kako je cinjenica a ne radi neke racionalizacije, kako to ti tretiras. Da li je logicno da pitanje postavi covek koji nije novinar vec clan piratskog pokreta, iako je u pitanju konferencija za stampu?! Pa i on je dobio odgovor koji je cinjenica na svako postavljeno pitanje. Ali, obzirom da nisi hteo da gledas, dzaba prica sa tobom. :) I jos jedna stvar, koja je recena na konferenciji, a koja je bitna a zanemaruje se: niko nikoga ne primorava da slusa muziku! Niko ni jednog ugostitelja ne primorava da pusta muziku! Ali svaki ugostitelj to radi jer je onda bolja atmosvera a samim tim se vise zaradi, pa je onda logicno pitanje: pa ako je to tako, znaci koristis nesto da bi zaradio ali neces da platis za to nesto sto ti omogucava tu zaradu?! :) Pozdrav! [ negyxo @ 03.02.2012. 14:02 ] @
Pa da, odgovoreno je, samo treba da odgledas, i da izgubis dragoceno vreme na svacije gluposti, kazem ja isto kao oni sto su slali linkove za kojekakve perpetuum mobile i sta ti ja znam... Eto, reci ti nama sta je tu odgovoreno, koje je tacno objasnjenje za to sto svi treba da placaju iako ne koriste usluge, koje?
Pazi mozda ja gresim, mozda oni nisu dalje o tome ni govorili, ja sam cuo onaj deo kada ih je to devojka pitala i kada im je rekla da ne slusa domacu muziku, oni su rekli kao da ona ima izbora i odma ide price kao da kafici imaju taj izbor da ne placaju, kao sto si i sam spomenuo... ali, mene to ne interesuje, nije rec o kaficima, nego je rec o pojedincima i dodatni porez an tehniku. I naravno da necu da slusam dalje izjave ljudi koji su ocigledno frustrirani sto nemaju zamisljenu zaradu pa onda resili da to nekako sklepaju kroz neke zakonske krpeze. Sto je najgore, tu pola para nece ni zavrsiti kod autora, nek ce pola da ode na sam taj "servis", isto kao sto je i pola drzavne uprave sama sebi svrha. [ Sceka @ 03.02.2012. 15:09 ] @
Citat: negyxo: Pa da, odgovoreno je, samo treba da odgledas, i da izgubis dragoceno vreme na svacije gluposti, kazem ja isto kao oni sto su slali linkove za kojekakve perpetuum mobile i sta ti ja znam... Eto, reci ti nama sta je tu odgovoreno, koje je tacno objasnjenje za to sto svi treba da placaju iako ne koriste usluge, koje? Pazi mozda ja gresim, mozda oni nisu dalje o tome ni govorili, ja sam cuo onaj deo kada ih je to devojka pitala i kada im je rekla da ne slusa domacu muziku, oni su rekli kao da ona ima izbora i odma ide price kao da kafici imaju taj izbor da ne placaju, kao sto si i sam spomenuo... ali, mene to ne interesuje, nije rec o kaficima, nego je rec o pojedincima i dodatni porez an tehniku. I naravno da necu da slusam dalje izjave ljudi koji su ocigledno frustrirani sto nemaju zamisljenu zaradu pa onda resili da to nekako sklepaju kroz neke zakonske krpeze. Sto je najgore, tu pola para nece ni zavrsiti kod autora, nek ce pola da ode na sam taj "servis", isto kao sto je i pola drzavne uprave sama sebi svrha. I sa ovim zavrsavam. Pa toj devojci je odgovoreno cinjenicom, ne mora da slusa, niko joj to ne namece. U cemu je problem? Ko namece kaficima, frizerajima... da pustaju muziku? Svako ima izbor. Problem je sto treci put komentarises nesto a da nisi pogledao to o cemu komentarises i to samo na bazi necega sto ti se ucinolo tog trenutka nekako. Naravno da kafici imaju izbor, kao i radio stanice kao i TV stanice. Niko ih ne primorava da pustaju muziku. Mogu da izaberu da ne pustaju muziku. Odnosno, sami prijavljuju sta i koliko su pustali pa na konto toga i placaju. Ni vise ni manje, onoliko koliko su sami prijavili. To ocigledno ne znas ali te neznanje ne sprecava da komentarises. Neces da gubis vreme a dajes sebi za pravo da kometarises nesto o cemu ne znas jer te mrzi da pogledas da ne bi gubio vreme?! :) Ma ok, to je uobicajeno kod nas. Samo me smara to proizvoljno pricanje - samo da bi se nesto reklo. Zato i nemam nameru vise da komentarisem. Ako te zanima, procitaj celu temu, ako ne, nebitno, zaboravi. Pozdrav! [ negyxo @ 03.02.2012. 15:27 ] @
Cekaj bre, ovde ispada ono "... lud zbunjenog"... pa lepo ja kazem cak i da sam promasio sustini njihove price (posto jelte nisam saslusao sve do kraja) i pitam ovde da preneses sta je to konrektno odgovor na pitanje placanja globe za kompjutere i frizidere, ti isto kao oni spin majstori odgovars sa time ne moras da slusas muziku, pa ja je i ne slusam! u comu je fora? Hebe mi se za kafice, mani ti to, nisu oni sad sporna tema, bilo je vec reci i tome davno.
[ Sceka @ 03.02.2012. 18:05 ] @
Citat: negyxo: Cekaj bre, ovde ispada ono "... lud zbunjenog"... pa lepo ja kazem cak i da sam promasio sustini njihove price (posto jelte nisam saslusao sve do kraja) i pitam ovde da preneses sta je to konrektno odgovor na pitanje placanja globe za kompjutere i frizidere, ti isto kao oni spin majstori odgovars sa time ne moras da slusas muziku, pa ja je i ne slusam! u comu je fora? Hebe mi se za kafice, mani ti to, nisu oni sad sporna tema, bilo je vec reci i tome davno. Iako sam rekao da necu vise, pitas me konkretno pa... Ne mogu da verujem da pitas nesto sto je vec regulisano i to samo par postova pre nego sto si se ukljucio?! Jos jednom, procitaj celu temu ako te zanima pitanje koje postavljas meni. I ja i mnogi drugi su nebrojeno puta to obradili na ovoj temi. Ali, kao sto te mrzelo da pogledas konferenciju do kraja, vetovatno te tako isto mrzi i da procitas celu temu. Znaci, nema spinovanja jer je sve "prezvakano" puno puta u samoj temi, samo te mrzi da procitas sve. Gotovo! :) Pozdrav! EDIT - Nije pre nego sto si se ukljucio ali svakako pre zadnjih nekoliko poruka! [Ovu poruku je menjao Sceka dana 03.02.2012. u 19:25 GMT+1] [ negyxo @ 03.02.2012. 19:13 ] @
Izvini, temu sam pratio od pocetka, jos kad se pojavila. Sta je regulisno, ne kontam te tu? Pitanje koje sam ti postavio je bilo vezano za konferenciju, da navedes gde su oni to objasnili a ne da me upucujes ovde na forumu, stavove clanova sam vec video i oni su mi poznati... tako da...
[ Sceka @ 03.02.2012. 19:53 ] @
Citat: negyxo: Izvini, temu sam pratio od pocetka, jos kad se pojavila. Sta je regulisno, ne kontam te tu? Pitanje koje sam ti postavio je bilo vezano za konferenciju, da navedes gde su oni to objasnili a ne da me upucujes ovde na forumu, stavove clanova sam vec video i oni su mi poznati... tako da... Pa kazes da citas a nisi ovo procitao, a bitno je za sve pa i za tvoje razumevanje: Citat: @waikiki Evo resen problem! "Muza" dinar se ukida za racunare i druge uredjaje koje prevashodno ne sluze slusanju muzike, zanatlijama se ukida placanje,ostalima tri puta jeftinije! http://www.rts.rs/page/stories...C5%BEi+muzi%C4%8Dki+dinar.html Pa sad ako te i ovo mrzi da procitas/pogledas, stvarno vise nema smisla pricati sa tobom. Nista licno, nemoj da se ljutis, samo me smara to sto uporno pricas o necemu sto te "mrzi da pogledas", znaci pricas napamet! Pozdrav! [ negyxo @ 03.02.2012. 20:19 ] @
OK, ne birni ne ljutim se ja. Nisam video ovo, iskreno, danas sam video da si mi odgovorio i nisam posle pogledao postove, sad tek vidim da su ukinuli, ali opet, ja kada sam pisao post to se nije znalo i sasvim stojim iza onoga sto sam napisao.
[ Marko Medojević @ 04.02.2012. 15:51 ] @
Član sokoja objašnjava na koji način troši harač ;)
[ Sceka @ 04.02.2012. 18:06 ] @
Citat: Pa zar nije u pravu? U pravu za ono sto je rekao. A gde objasnjava kako trosi "harac"? To sto kaze da njegova supruga toliko placa jednu frizuru? Pa to je tacno, moja supruga malo manje od toga placa samo feniranje. Znas li koje su cene u frizerskim salonima?! :) Pozdrav! [Ovu poruku je menjao Sceka dana 04.02.2012. u 19:42 GMT+1] [ petardel @ 16.02.2012. 18:46 ] @
Ljudi šta sve majka ne rađa....
[ SlobaBgd @ 16.02.2012. 23:56 ] @
Šćeko, nisi uradio domaći, odnosno nisi koristio dopunsku literaturu van obavezne koja se koristi ovde.
Frizerka o kojoj govori dotični je digla frku jer joj je zazvonio telefon nekom melodijom koja nije generički došla sa aparatom, odnosno namestila je da joj melodija za zvono bude, recimo, "Ne može nam niko ništa..."! U tom trenutku našao se inspektor u salonu i kad je čuo muziku, pavovljevski mu zinulo dupe i napisao kaznu. Tako da, ništa taj nije objasnio i nije u pravu odnosno vadi reči iz konteksta. A to da frizura košta 100 evra, da je to uobičajeno i da ga čudi što neko diže frku zbog iznosa muzičkog dinara je na nivou saveta da jedemo kolače kad nema hleba. A znamo kako je lepa Marija završila kad su joj ovi došli na kolače. [ Sceka @ 17.02.2012. 19:07 ] @
Citat: SlobaBgd: Šćeko, nisi uradio domaći, odnosno nisi koristio dopunsku literaturu van obavezne koja se koristi ovde. ;) Frizerka o kojoj govori dotični je digla frku jer joj je zazvonio telefon nekom melodijom koja nije generički došla sa aparatom, odnosno namestila je da joj melodija za zvono bude, recimo, "Ne može nam niko ništa..."! U tom trenutku našao se inspektor u salonu i kad je čuo muziku, pavovljevski mu zinulo dupe i napisao kaznu. Tako da, ništa taj nije objasnio i nije u pravu odnosno vadi reči iz konteksta. A to da frizura košta 100 evra, da je to uobičajeno i da ga čudi što neko diže frku zbog iznosa muzičkog dinara je na nivou saveta da jedemo kolače kad nema hleba. A znamo kako je lepa Marija završila kad su joj ovi došli na kolače. Boldovano - Domaci nisam radio ni kada je od toga zavisila ocena, zato sam dobijao uvek manju ocenu ali me mrzelo da radim domaci pa to ti je! :) Ovo ostalo... pa interesantno je, nije da nije. Vidim ti radis domaci, lepo, i pohvalno. Iako neprakticno jer taj tvoj odradjen domaci je na nivou onih koji se licno prepucavaju a to ne valja, iako i ja to sada radim - ali kao primer kako to ne treba raditi! Pozdrav! [ Flo33 @ 05.12.2013. 22:49 ] @
Citat: pri3rak: Nije fer, treba da se oglobe i mobilni uredjaji ;) Nego hoce li ovo vaziti i za industrijske racunare i sl. ? Evo, poslusali te :) http://www.b92.net/biz/vesti/s...12&dd=05&nav_id=785853 [ Lavlja_Jazbina @ 06.12.2013. 06:59 ] @
Citat: "U gotovo svim zemljama, a tako je i kod nas, korisnici su oslobođeni plaćanja autorskih prava za privatno emitovanje. Ali na neki način moramo da obeštetimo autore za to što neko u svom domu umnožava i sluša njihovu muziku, a da istovremeno ne kupuje legalno diskove tih izvođača", objašnjava ona. Kod nas bi trebalo da hapce te autore prepravljenih tudjih kompozicija sa divljim softverom u studiu pa posle da se trazi,sta vec misle. Bice da ce nam Gojko zabrani muziku na ESu. [ Lavlja_Jazbina @ 06.12.2013. 07:18 ] @
Ovim divljoprostakusama treba platiti taj dinar.Zasluzuju.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|