[ Booxxter @ 03.01.2012. 11:47 ] @
| Oksfordski fizicari koriste bizarni princip "preplitanja" da izazovu promene u dijamantu koji ne dodiruju.
Dec 1, 2011
http://www.insidescience.org/research/1-2376
Ako su dva elektrona isprepleteni kroz njihove spinove -gore ili dole, i naucnici mere spin jednoga, spin drugoga ce reagovati istog trenutka cak i ako je jedan na laboratorijskom stolu u oxfordu, a drugi na paneti blizu zvezde antares, hiljadu svetlsnih godina daleko.
To znaci da je informacija o promeni putovala brze od brzine svetlosti -- za sta je Ajnstajn rekao da je nemoguce-- ili da je ta razdaljina neka vrsta iluzije.
Ajnstajn je takvu teoriju obezvredio rekavsi da je to " sablasno delovanje na daljinu ".
|
[ Booxxter @ 03.01.2012. 11:52 ] @
Ako bi mogao neko mozgovit da mi u LaTeX-u iskuca na brzinu, po kom principu se ovo dogadja.
Posto ovde ima jako mozgovitih mudrosera, xD.
[ kandorus @ 03.01.2012. 13:49 ] @
Citat:
Ako su dva elektrona isprepleteni kroz njihove spinove -gore ili dole, i naucnici mere spin jednoga, spin drugoga ce reagovati istog trenutka cak i ako je jedan na laboratorijskom stolu u oxfordu, a drugi na paneti blizu zvezde antares, hiljadu svetlsnih godina daleko.
Nema razloga za paniku. To je samo teorija. Šta je u stvarnosti to je sasvim drugo pitanje. Ne treba verovati svemu što pišu novine.
[ zrachko @ 03.01.2012. 14:10 ] @
[ djoka_l @ 03.01.2012. 14:32 ] @
[ Odin D. @ 03.01.2012. 15:06 ] @
Citat:
Booxxter: Ako bi mogao neko mozgovit da mi u LaTeX-u iskuca na brzinu, po kom principu se ovo dogadja.
Posto ovde ima jako mozgovitih mudrosera, xD.
Mislim da bi tebi vise odgovaralo nesto iskucano u LaXaTiv-u.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.