[ hogar strašni @ 07.01.2012. 22:03 ] @
Prvi put, među desetinama miliona novogodišnjih SMS-ova razmenjenih u Srbiji, bilo je onih koji u 2012. priželjkuju – revoluciju.
http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=65516

Ne znam odakle autoru članka uvid u tolike poruke ali se mogu složiti da je mnogima u Srbiji muka od ovakve demokratije.
[ burex @ 07.01.2012. 22:11 ] @
Citat:
Ne znam odakle autoru članka uvid u tolike poruke

Nema ih, nego izmišlja gluposti.
[ Teratron @ 07.01.2012. 22:16 ] @
Nema norod vise snage, za nove spasioce .....
[ Vasastajić @ 07.01.2012. 22:30 ] @
Citat:
hogar strašni:

ali se mogu složiti da je mnogima u Srbiji muka od ovakve demokratije.

Pa verovatno u tu "množinu" spadaju oni koji i dalje veruju u Deda Mraza.

šatro:kra-demo-ti-i ja=demo-kra-ti-(i)ja (ako je neko slučajno pomislio da je koren reči grčkog porekla )
[ Teratron @ 07.01.2012. 22:34 ] @
Ha ha ha
[ Sceka @ 07.01.2012. 22:36 ] @
Pa sad... Na preskok sam procitao clanak, na preskok jer se u prvih nekoliko recenica moze videti svrha svega napisanog ali sam onako "odoka" trazio podatak o tim SMS-ovima, koliko ih je, sta pise u njima, kome su poslati, ko ih salje... Ali nisam nista nasao. Opet kazem, na preskok sam procitao clanak pa dopustam da sam sve to navedeno sto me interesuje preskocio a ima ga u clanku!

Sve u svemu, jos jedan "popunjen radni zadatak" i nista vise. Nezanimljiva tema, politicarenje svakodnevnog pristrasnog klinackog stila razmisljanja potpomognutog "bombasticnim naslovom" i uvodom koji je "moderan" upotrebom pojma SMS sa pridruzenim mu dodatkom pojmom "revolucija"! :) Da nije smesno bilo bi pateticno, u najmanju ruku. Kako ga ne mrzi da to radi kad postoji mali milion interesantnijih tema?! Ma dobro, uradio je ono sto mu treba, zavrsio je svoj deo za platu, zaradu, honorar... kako god, i to je to. Samo sto ne vidim razlog da se to postavi kao tema i da se komentarise. Narocito sto ovde na ovom forumu politika, politicke zavrzlame i ostalo politicko sve nisu nesto sto je dorodoslo i po nekakvom pravilu i po zanimljivosti kao pojmu. Ali "ko voli, nek' izvoli". Eto radosti zaludnim ljudima. :)

Pozdrav!
[ hogar strašni @ 07.01.2012. 22:40 ] @
Citat:
Vasastajić: Pa verovatno u tu "množinu" spadaju oni koji i dalje veruju u Deda Mraza.

šatro:kra-demo-ti-i ja=demo-kra-ti-(i)ja (ako je neko slučajno pomislio da je koren reči grčkog porekla )

Ako sam dobro shvatio, hoćeš da kažeš da i ti kradeš?
Naravno, šalim se!
[ shadow-bg @ 11.01.2012. 23:09 ] @
Ja bih da kazem nesto iz mog licnog iskustva. Sto bi rekli "da izjavim nesto za dnevnik"

Ovo je prva nova godina kojoj se nijedan moj prijatelj nije obradovao. A cuo sam se sa skoro 30 ljudi, od studenata i radnika do preuzetnika i zaposlenih u drzavnim ustanovama. Svi su bili skroz depresivni. Svake godine neko iz drustva bude u bedaku zbog neceg, mozda par njih, ali nikad SVI i to svi zbog stanja u zemlji. Niko nije slavio od ljudi sa kojima sam se cuo. Niko nije bio besan, niko nije pominjao revoluciju, nego su bili depresivni. Svi su upali u neki problem ili muku, i svi su bili pod utiskom da je to tek pocetak. Par dana posle nove godine, saznam da je par njih dobilo otkaze, a par njih poslato na prinudni odmor. Moju devojku sam 31. decemba uvece tesio i brisao suze, i uz velike napore uspeo da je oraspolozim i skrenem misli sa cinjenice da je pred kraj radnog vremena dobila otkaz jer se firma gasi.

Docek ove godine cu bogami pamtiti...
[ Nedeljko @ 12.01.2012. 00:10 ] @
Citat:
hogar strašniPrvi put, među desetinama miliona novogodišnjih SMS-ova razmenjenih u Srbiji, bilo je onih koji u 2012. priželjkuju – revoluciju.

Kako to misliš prvi put? Kako misliš da se među desetinama miliona poruka bilo koje godine nisu našle gluposti svih mogućih vrsta?
[ kandorus @ 12.01.2012. 00:17 ] @
Ovaj izgleda čita moje komentare na ES:
Citat:
Odavno je utvrđeno da nema razlike između vladajućih i opozicionih stranaka, sem u njihovim interesima; da pohlepna elita sačinjena od korupcione legure političara, poslovnih i finansijskih moćnika, začinjenih ponekim intelektualcem i estradnom zvezdom, beskrupulozno otima ne samo novac, nego i pravo na uspostavljanje sistema vrednosti, način mišljenja, pogled na svet, presuđivanje o dobru i zlu; da konzumentistička mašina, bezglavo ubrzana komunikacionim tehnologijama, odavno služi isključivo samoj sebi tako što su potrebe potrošača postavljene daleko iznad potreba ljudskosti.

Autor članka je primetio:
Citat:
Revolucija je započeta u svetu prošle godine. „Arapsko proleće“

Sledeće je valjda Srbijansko proleće.
Xa Xa Xa
[ Java Beograd @ 12.01.2012. 07:38 ] @
Brate, kad vidim "NIN", meni krene neka nelagoda u želucu, pa sadržaj 'oće da izađe ...
[ dule_ns @ 12.01.2012. 08:23 ] @
Citat:
Brate, kad vidim "NIN", meni krene neka nelagoda u želucu, pa sadržaj 'oće da izađe ...

Zašto (ne čudim se, samo pitam)?
[ Java Beograd @ 12.01.2012. 08:35 ] @
Nekad je bio nedeljnik koji sam redovno čitao. A onda je, za relativno kratko vreme totalno promenjena uređivačka politika, i postao je SRS-SNS partijsko glasilo koje je dobrano konkurisalo Kuriru i sličnima. Sad vidim, pokrenuli su neku reklamnu kampanju poslednjih meseci. Da li je opet promenjena ueđivačka politika, ne znam, ali meni se nekako sada gadi da ponovo uzmem NIN u ruke.
[ dule_ns @ 12.01.2012. 08:51 ] @
Koliko ja znam kupio ih Ringier (Blic) pre oko 6 meseci. Mislim da se od tada ekipa skroz izmenila (što naravno ne znači da je kvalitetnije). Inače, sećam se da sam ga čitao davnih dana (cenim pre 15-20 godina) i da me je oduševljavala jedna kolumna, mislim da ju je pisao neki Jovanović, bradonja neki.
[ bachi @ 12.01.2012. 10:36 ] @
A koje glasilo, sem možda lista Danas nije pod kontrolom političkih stranaka?
[ Java Beograd @ 12.01.2012. 10:45 ] @
Hm, grešiš. Svugde vlas' namerno ostavi poneka glasila da pišu šta 'oće. Da bi posle mogli da se busaju u grudi da postoji sloboda štampe ! Naravno, to su uvek i samo niskotiražna glasila. Čim se dostigne neki tiraž, "stavi se šapa" i na to. Tako da, verujem da "Danas" nije pod pomenutom kontrolom, što naravno ništa pozitivno ne znači za vlast.

[ Braksi @ 12.01.2012. 12:08 ] @
nema braco opustanja, koumunizam jos nije umro i itekako je ziv, dok god postoje ovakvi kao hogar smarni i kojima izgleda jos nije bilo dosta ratova i koji bi jos revolucija da prave, naravno racun da plati - srpski narod.

Zato Srbija treba da udje u NATO sto pre jer je to glogov kolac za sve komuniste i sigurno sredstvo protiv diktatora !
[ Sceka @ 12.01.2012. 13:10 ] @
[quote]Braksi: nema braco opustanja, koumunizam jos nije umro i itekako je ziv, dok god postoje ovakvi kao hogar smarni i kojima izgleda jos nije bilo dosta ratova i koji bi jos revolucija da prave, naravno racun da plati - srpski narod.

Zato Srbija treba da udje u NATO sto pre jer je to glogov kolac za sve komuniste i sigurno sredstvo protiv diktatora ![/quote]

Boldovano - U pravu si potpuno,nazalost. Naravno, ako mislis na nasu, domacu varijantu komunizma koja nam je zagorcala zivot posle WW2 na ovamo, a jos utice i, najgore, uticace i na nase mlade ako se nesto ne uradi po tom pitanju.

Podvuceno - Nisam siguran da je to resenje za iskorenjivanje "komunistickog zla" sa nasih prostora. A samo zato sto su u pitanju ljudi a ne sama ideja. Ideja je ubiVena u momentu svrgavanja SM sa vlasti ali su ljudi koji su bili u tome jos uvek u opticaju a to je problem koji mora da se resi ali kako kad su ljudi u pitanju. Lako je sa idejom ali je problem sa ljudima koji su ukapirali da se u stvari svaka ideja (ideologija) moze koristiti za dobrobit njih samih a narod ko ebe. Tu spoznaju je donela komunisticka varijanta na nasim prostorima, narocito uslovljena dogadjajima neposredno po zavrsetku WW2 i "prosvetljenjem" rukovodeceg kadra koji je "iznedrila nasa borba protiv mrskog nam okupatora" a nametnuta "borbom za opstanak" velikog broja "narodnih junaka" koji su bili mahom neobrazovani golobradi seljačići koji su se nasli u nebranom grozdju upravljanja zemljom "kad im vreme nije" ni po obrazovanju, porodicnoj tradiciji...! Jedino su imali zelju da se ne vracaju vise nikada na njivu jer su osetili car i draz "velikog grada"! To "prosvetljenje" nas i dan danas prati i kosta "kao Svetog Petra kajgana" a ja licno ne vidim nacin da se ti i takvi ljudi eliminisu iz politickog zivota ove zemlje, osim na silu a ja sam protiv takvog nacina resavanja problema. I tako...

Pozdrav!
[ Nedeljko @ 12.01.2012. 13:40 ] @
Ne znam kakve veze ima NATO sa diktaturom i demokratijom? Evo, Obama je doneo odluku po kojoj bilo koji stranac u SAD može biti uhapšen i prebačen u Gvantanamo na doživotnu robiju bez ikakvog razloga. Treba samo da neko kaže da je on "sumnjiv" da možda nije "terorista". Dakle, nema potrebe za saslušanjem, nema ograničenja "boravka" u slučaju nepokretanja sudskog postupka itd.

NATO ima veze sa jednom jedinom stvari - izazivanjem trećeg svetskog rata protiv Rusije zbog resursa. Po NATO ugovoru su sve NATO članice dužne da brane bilo koju NATO članicu koja bi bila napadnuta od bilo koje zemlje koja nije NATO članica, pod uslovom da ta NATO članica nije izazvala rat. E, sad, kad SAD budu izazvale neki incident i za to optužile Rusiju, onda će boranija da dokazuje kako to nije bilo baš tako i da nisu dužni da idu u rat. Aha, jeste tako je. Zato mi treba da ostanemo vojno neutralni i da NATO prepustimo ljubiteljima gajenja "pečurki" na svojoj teritoriji. To je jedina stvar koja valja u trenutnoj politici Srbije. Sve ostalo je pogrešno.
[ vladd @ 12.01.2012. 13:58 ] @
Potpuno se slazem sa razmatranjem, Nedeljko. Bez greske.

Jedino se pitam, dali imamo snage da ostanemo van blokovske borbe, i da li ce to neko ispostovati, a ne mora, ili ce nas zgaziti kao buba svabu..

To daje neki zagovornicima vetar u jedra za NATO propagandu i evroatlanske integracije, kao, necemo bas biti topovsko meso..
Uclanjenjem verovatno odmah ulazimo u obaveze, troskove, na radost manje grupe realno zainteresovanih...

Poz
[ Nedeljko @ 12.01.2012. 14:30 ] @
Na našu sreću, nismo toliko bitni. Imaju kuda da idu (Hrvatska, Mađarska, Ukrajina; Nemačka, Poljska; Rumunija, Bugarska, Grčka...), tako da neće biti potrebe za prevelikim pritiskom na nas. Ako se pojavi jači pritisak, to može biti samo zbog potrebe za topovskim mesom, a to nam ne treba.

Što se tiče onih koji žele u NATO, imaju legije stranaca, pa slobodno neka idu odmah da se bore protiv komunizma i diktature za demokratiju i ljudska prava, a nas ostale neka ostave na miru.
[ Sceka @ 12.01.2012. 15:44 ] @
Citat:
NedeljkoNa našu sreću, nismo toliko bitni. Imaju kuda da idu (Hrvatska, Mađarska, Ukrajina; Nemačka, Poljska; Rumunija, Bugarska, Grčka...), tako da neće biti potrebe za prevelikim pritiskom na nas. Ako se pojavi jači pritisak, to može biti samo zbog potrebe za topovskim mesom, a to nam ne treba.

Što se tiče onih koji žele u NATO, imaju legije stranaca, pa slobodno neka idu odmah da se bore protiv komunizma i diktature za demokratiju i ljudska prava, a nas ostale neka ostave na miru.

Ja mislim da ovde gresis, mislim da jos uvek geografski imamo vrlo znacajnu poziciju. Bar sto se tice rata koji bi se ikada vodio na kopnu, zivom silom ili kako se vec to zove, trupama... To bi najlakse mogli da iskoristimo tako sto cemo biti u NATO clanstvu. Ja sam za to iz vise razloga ali kao najvazniji je razlog koji si naveo u predhodnom postu, boldovano:
Citat:
Nedeljko:... Po NATO ugovoru su sve NATO članice dužne da brane bilo koju NATO članicu koja bi bila napadnuta od bilo koje zemlje koja nije NATO članica, pod uslovom da ta NATO članica nije izazvala rat. E, sad, kad SAD budu izazvale neki incident i za to optužile Rusiju, onda će boranija da dokazuje kako to nije bilo baš tako i da nisu dužni da idu u rat. Aha, jeste tako je. Zato mi treba da ostanemo vojno neutralni i da NATO prepustimo ljubiteljima gajenja "pečurki" na svojoj teritoriji. To je jedina stvar koja valja u trenutnoj politici Srbije. Sve ostalo je pogrešno.

Podvuceno - Nema sta da se dokazuje, svako dokazivanje je eliminisano pristupnim ugovorom a potpisom se unapred saglasuje sa tim sta treba i kada da se radi, sve je do detalja precizirano u aktu. To si i sam u nastavku rekao. Samo se sa poslednje dve recenice ne slazem, kao sto rekoh.

Inace sam za pridruzivanje EU ali ne i za to da prihvatimo Euro kao nasu valutu. Ali to je neka druga prica...

Pozdrav!
[ a1200 @ 12.01.2012. 16:48 ] @
Citat:
Obama je doneo odluku po kojoj bilo koji stranac u SAD može biti uhapšen i prebačen u Gvantanamo na doživotnu robiju bez ikakvog razloga.

Ne samo stranac - vec i USA gradjanin. I to bez ikakvog sudjenja na nedredjeno dugo vreme moze biti zatvoren, ako se sumnja da je ucestvovao, pomogao ili radi sa teroristima - pritom nikakav dokaz nije potreban za takvu tvrdnju. Plus sto zatvor uopste ne mora da bude na USA tlu, niti mora da bude vodjen/odrzavan od strane USA vojske.

Pa ti vidi... mr. Nobel...
[ Nedeljko @ 12.01.2012. 18:14 ] @
Citat:
Sceka: Podvuceno - Nema sta da se dokazuje, svako dokazivanje je eliminisano pristupnim ugovorom a potpisom se unapred saglasuje sa tim sta treba i kada da se radi, sve je do detalja precizirano u aktu. To si i sam u nastavku rekao. Samo se sa poslednje dve recenice ne slazem, kao sto rekoh.

U tom pristupnom ugovoru je definisano pod kojim si okolnostima dužan da uđeš u rat, tako da ima šta da se dokazuje, jer su okolnosti vrlo bitne.

A sa tim pristupnim aktom ćeš moći da se obrišeš. SAD će da tvrde da nisu krive, već napadnute, te da su sve članice po tom pristupnom aktu dužne da uđu u rat, a ti dokazuj da su SAD izazvale sukob, te da nisi dužan da ideš u rat. Proći će ti to, kako da ne.
[ gajo2 @ 12.01.2012. 18:26 ] @
Citat:
Nedeljko: A sa tim pristupnim aktom ćeš moći da se obrišeš. SAD će da tvrde da nisu krive, već napadnute, te da su sve članice po tom pristupnom aktu dužne da uđu u rat,
Ti govoris kao da su clanice NATO-a neke marionetske drzave koje zive u strahu od Amerike, pa kao nece smeti da se suprotstave ako nije ocigledno ko je agresor. Zato ti predlazem da procitas ovo: http://sh.wikipedia.org/wiki/Stara_Evropa_(politika)
[ Igor Gajic @ 12.01.2012. 18:33 ] @
@gajo2

Predlazem da probas da saznas ko su glavni i odgovorni ljudi u NATO-u. Dakle oni koji donose odluke.

Hint:

http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_50110.htm
[ Sceka @ 12.01.2012. 18:36 ] @
Citat:
Nedeljko: U tom pristupnom ugovoru je definisano pod kojim si okolnostima dužan da uđeš u rat, tako da ima šta da se dokazuje, jer su okolnosti vrlo bitne.

A sa tim pristupnim aktom ćeš moći da se obrišeš. SAD će da tvrde da nisu krive, već napadnute, te da su sve članice po tom pristupnom aktu dužne da uđu u rat, a ti dokazuj da su SAD izazvale sukob, te da nisi dužan da ideš u rat. Proći će ti to, kako da ne.

Pa pazi, ja mislim da je jako bitno, mozda i najbitnije u ovom trenutku, da imamo zaledjinu ako bude bilo kakvog rata bilo gde a pri tom mi moramo da budemo "okrznuti" ratnim dejstvima. Ovako nam bar niko od mnogo zemalja... Ili drugacije a vrlo bitno, ovako, pristupanjem NATO-u mi smo sigurni da znamo koje drzave sigurno nece da nas napadnu i te iste drzave ce nas sigurno braniti ako nas neko van tih drzava napadne. Mislim da je to, da ponovim, u ovom trenutku ali i u nekoj srednjorocnoj buducnosti, jako vazno.

Pozdrav!

EDIT
Zaboravih... Preko glave mi je varijanta "ma mozemo mi sve sami, niko nama ne treba..." i slicno! Zbog takvog nakaradnog stava i misljenja nam se i desilo da godinama samujemo kao kakve zivotinje izopsteni iz svega i svacega i tretirani kao dno dna! Niko na svetu ne moze sam, bre, pa ni zivotinje nisu same, 95% su u nekakvim coporima jer je to prirodno i lakse, imaju neku zastitu i napadaju svaku zivotinju koja je sama, koja se osami, koju copor izdvoji da bude sama... Pa dokle vise tako razmisljanje?! Nismo, jednostavno nismo u stanju da budemo sami i da "izmisljamo toplu vodu" a to vec godinama cinimo "uspesno"!!!
[ Nedeljko @ 12.01.2012. 19:09 ] @
Citat:
gajo2: Ti govoris kao da su clanice NATO-a neke marionetske drzave koje zive u strahu od Amerike, pa kao nece smeti da se suprotstave ako nije ocigledno ko je agresor.

A šta su drugo, nego to što si napisao?

Kada je npr. Srbija tražila od Saveta bezbednosti da predloži Generalnoj skupštini da ona predloži Međunarodnom sudu pravde da ispita saglasnost jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova sa poveljom Ujedinjenih nacija, međunarodnim pravom i rezolucijom 1244, britanski ambasador je održao ostrašćen govor kako taj predlog ne sme da ode Generalnoj skupštini zbog... da bi posle toga američki ambasador rekao da će SAD podržati predlog Srbije da se to iznese na Generalnu skupštinu, nakon čega je britanski ambasador glasao za predlog "da bi se postigao jedinstven stav". Američki ambasador jednostavno nije rekao britanskom unapred kako da glasa, pustio ga je da se istrtlja i onda se obrisao njime.

Koliko se sećam, vikiliks je otkrio da britanski premijer nakon što bude izabran, formalno (naravno tajno) u američkoj ambasadi u Londonu polaže zakletvu odanosti pre američkim ambasadorom.

E, sad, pusti Britaniju, Francusku i Nemačku i pretpostavi da one "nisu marionetske države koje..." (ne znam samo čime da se suprodstave). Kakav bi bio status Srbije?
[ Nedeljko @ 12.01.2012. 19:14 ] @
@Sceka

Postoje dva rizika:

1. Da nas napadne neka zemlja koja nije članica NATO pakta, a da nema ko da nas brani.
2. Da nas NATO uvuče u rat protiv nekoga.

U oba slučaja razmisli koje bi zemlje mogle da budu u pitanju i onda izvedi zaključak o odnosu rizika.

A što se izopštenja tiče, daleko je bolje da budemo izopšteni iz trećeg svetskog rata, nego da ne budemo.
[ gajo2 @ 12.01.2012. 19:20 ] @
Citat:
Nedeljko: nakon čega je britanski ambasador glasao za predlog "da bi se postigao jedinstven stav".
Eto sam si sebi odgovorio na pitanje. Tako se ponasaju saveznici. Ako neprijatelj zeli da vredja tvog prijatelja, onda ti krenes da ga branis, ali onda tvoj prijatelj kaze da nema potrebe, moze sam da resi problem, onda ti kazes ok kako hoces. A istorijski gledano Amerikanci i jesu resili problem, posto je Srbija sama povukla taj zahtev. Pogledaj malo diplomatske poruke izmedju drzava NATO (dosta njih mozes procitati na wikileaksu), sa koliko postovanja oni pisu jedni drugima i kako stalno naglasavaju da je druga strana drag prijatelj itd. Tako sa Srbijom niko ne govori zato sto je svi smatraju za wc soljom od drzave, sto ona i jeste (to je odgovor na tvoje pitanje o statusu Srbije), samo ti mislis da zbog toga ni ostale zemlje nemaju prijatelje i da se ni oni medjusobno ne postuju. A ona tvoja izjava o zakletvi lojalnosti vec pripapada Ultra Madzonu, kako mozes uopste da pises takve gluposti?
[ a1200 @ 12.01.2012. 19:23 ] @
Pristup NATO paktu se svodi na otprilike: Ako im se pridruzimo, valjda, ce manje da nas je*u. I to je to... nikakve tu price o "partnerstvu" i "saveznistvu" nema. Zna se ko tu donosi odluke. Ovo ostalo je sminka za ovce.

Valjda ako im "pristupimo", ce da smanje sa sponzorisanjem raznih siptara i slicnih nacionalno-secesionisticnih grupa.
Za Srbiju realno postoji samo jedna pretnja, a to je pretnja od strane NATO pakta pod patronatom USA - sto je vishe puta i pokazano.
[ mmix @ 12.01.2012. 19:26 ] @
Mislim da u toj situaciji sam koncept pristupnog akta nece sluziti bilo cemu. Svi koji se nalaze izmedju hardcore leve i desne strane tog sukoba gledace da izbegnu bilo kakvu obavezu ratovanja a to ce za pocetak sasvim sigurno ukljucivati novoprodsle u NATO koji su u isti usle iz cistog cara i interesa. NATO nema ideolosko jedinstvo i koncept nacionalnog jedinstva jer ni ne predstavlja naciju i vojnici tog pakta ce prevashodno braniti interese svoje nacije i tu moral zajednicke vojske funkcionise samo dok ta vojska pobedjuje. Ako ta grupa nacija ne moze da se dogovori ni oko mirnodobskih problema kao sto je ekonomska kriza odakle vam ideja da ce moci da se dogovore kad budu pocele da padaju glave i kad im se na teritoriji napravi front i obe strane pocnu da ostavljaju svoje eksplodirane i neeksplodirane uranijumske municije.
[ Nedeljko @ 12.01.2012. 19:51 ] @
gajo2

Tako se ne ponašaju saveznici, već marionete (neko nekim briše dupe). Ne postoji obrnut slučaj, da je Amerika zbog Britanije uradila ovo ili ono. A ta "uvažavanja" nisu namenjena njima, već javnosti. Zašto bi bez ikakvog razloga neko pogoršavao raspoloženje u narodu? I Tadiću se oni obraćaju "sa uvažavanjem", ali je politika prema nama baš takva kao što si opisao, ali ne zato što nismo drug član, nego zato što nismo sila, kao što nisu ni Britanija, Francuska i Nemačka od kojim smo mi minimum 100 godina daleko. Samo se tako stiče stvarno uvažavanje.

Ne, kažem, mi jesmo marionete, kao i sve zemlje osim nekoliko koje se na prste jedne ruke mogu nabrojati, ali to ne znači da ne treba da brinemo o svojim interesima.
[ Sceka @ 12.01.2012. 19:55 ] @
Citat:
gajo2: ... Tako sa Srbijom niko ne govori zato sto je svi smatraju za wc soljom od drzave, sto ona i jeste ...

Pa stvarno!

Nisam mislio ali ne mogu da izdrzim, jednostavno ne mogu! I nije upuceno @gajo2 licno, samo me iniciralo ovo boldovano!

Pa pun mi je *rac vise samoblacenja i samovredjanja i samopljuvanja i svega ostalog sto je masovna pojava na nasim prostorima a sto vodi direktno u zlo ako se nesto ne ucini da se to spreci!

Ne postoji na svetu narod koji toliko ruznih reci javno kaze o svojoj zemlji!!! Pa to je nenormalno, bre, ljudi. Pa tako direktno govorite o sebi licno, kako se to ne razume. Kakva, bre, WC drzava, sta to znaci? Da je taj koji kaze to gouno od coveka jer zivi u toj WC solji i nikako ne moze biti nista drugo! Ako je sljam drzava, sta su onda ljudi koji zive u takvoj drzavi? Ako neko misli da zivi u drzavi koja je WC a pri tom sebe ne vidi kao gouno, onda jednostavno nije normalan, patologija svega toga je evidentna! Pa, bre, ne dozvoljavam ni jednom strancu da pljuje po mojoj drzavi jer pljuje po meni direktno da direktnije ne moze da bude. Pa zasto bi dozvoljavao bilo kom da pljuje po meni?! Alo, bre, o cemu pricamo? Nemojte samo da navodite primere politickog i ekonomskog sadrzaja jer je to pateticno do bola i nije vezano za ono sto ja pricam! Dokle, bre i cemu to vodi? Pa kako takve nije sramota od sebe samog, da ne pricam o tome kako takve nije sramota svoje dece?! Sta ce da kaze svom detetu?! "Sine/cerko znas, mi zivimo u Sranju od drzave, mi smo obicna gouna, jeste jeste, ja sam gouno, i mama ti je gouno i ti si gouno..."?!?!?! Imaju li takvi ista u glavi, bre? Mislim da su jadni, da jadniji ne mogu da budu!!!!!

Jos jednom, nema veze direktno sa @gajo2 - samo me iniciralo obo boldovano u njegovoj poruci!

Pozdrav!
[ mmix @ 12.01.2012. 20:23 ] @
Samo zato sto je nekome gurnuta glava u wc solju ne znaci da je doticni gouno.

Vrlo je prosto, radi se o disasocijaciji i distanciranju onih koji su ovde samo zato sto MORAJU jer ih je sudbina kaznila da se ovde rode u okolnostima da im pasos ne moze posluziti da odu da zive negde drugde. Ne vidim zasto je to tebi toliko strano, i ja iskreno mislim da je ova zemlja wc solja ali ne vidim sebe kao gouno, da iskoristim rec . Samo sto se niko ne javlja na oglas "menjam Srpski pasos za Kanadski", nakon sto se niko nije javio na oglas ""menjam Srpski pasos z pasos zemlje u EU"

Zato mi je iskreno i smesna ova tema, tj vise taj clanak u NINu od kojeg je sve i pocelo. Revolucija u Srbiji, haha, jeste, hiljadu. Revolucija iz cega, iz apaticne gomile samointeresnih laktaca koji su duboko nesrecni jer ne mogu da se laktaju ko nekad i uzdisu za bravarom za cije vreme su mogli. Revolucija koga? Nema zive duse koja ne neki nacin nije zavisna od budzeta i drzavne sise. Revolucija uz koju ideju? Povratak komunizma? Presmesno, prejadno. Ovde cak ni najteze osteceni nemaju nameru da dizu bune a kamoli da to radi kriticna kolicina ljudi.
[ Sceka @ 12.01.2012. 20:53 ] @
Citat:
mmix: Samo zato sto je nekome gurnuta glava u wc solju ne znaci da je doticni gouno.

Vrlo je prosto, radi se o disasocijaciji i distanciranju onih koji su ovde samo zato sto MORAJU jer ih je sudbina kaznila da se ovde rode u okolnostima da im pasos ne moze posluziti da odu da zive negde drugde. Ne vidim zasto je to tebi toliko strano, i ja iskreno mislim da je ova zemlja wc solja ali ne vidim sebe kao gouno, da iskoristim rec :). Samo sto se niko ne javlja na oglas "menjam Srpski pasos za Kanadski", nakon sto se niko nije javio na oglas ""menjam Srpski pasos z pasos zemlje u EU"

Zato mi je iskreno i smesna ova tema, tj vise taj clanak u NINu od kojeg je sve i pocelo. Revolucija u Srbiji, haha, jeste, hiljadu. Revolucija iz cega, iz apaticne gomile samointeresnih laktaca koji su duboko nesrecni jer ne mogu da se laktaju ko nekad i uzdisu za bravarom za cije vreme su mogli. Revolucija koga? Nema zive duse koja ne neki nacin nije zavisna od budzeta i drzavne sise. Revolucija uz koju ideju? Povratak komunizma? Presmesno, prejadno. Ovde cak ni najteze osteceni nemaju nameru da dizu bune a kamoli da to radi kriticna kolicina ljudi.

Eto, to ja ne mogu da razumem, meni je to nespojivo (boldovano)! Nikada u zivotu nisam cuo da neko tako razmislja a narocito govori o svojoj zemlji, mislim na strance. Prokrstario sam Evropu uzduz i popreko mnogo puta, bivao u GB cesto, cak i "ziveo" nekoliko puta po vise meseci, druzio se sa svakakvim ljudima, bas sa svim slojevima mogucim, od bogatasa do beskucnika i nikada, ali nikada nisam cuo da o svojoj drzavi neko tako prica.

Ja sam imao priliku da zivim negde drugo, puno puta ne jednom, ali nisam hteo jer mi se nigde nije dovoljno dopalo da bas zivim. Ma i dan danas mogu da odem da zivim u Londonu ili Torontu, pa cak i ortak iz L.A.-a mi jos uvek dosadjuje sa pozivom da dodjem tamo da zivim. Ali mi se ne ide jer mi se ne svidja mentalitet i nacin zivota i tacka. Pre godinu dana se vratio sin od jednog prijatelja, bavio se profesionalno skijanjem na vodi u Americi i nesto malo u Meksiku, bio instruktor u prestiznim klubovima, druzio se sa poznatim licnostima iz sveta politike i estrade (u americkim okvirima sto nije malo!), odlicno zaradjivao, bas mnogo ako se poredi sa bilo kojom zaradom ovde, ali je dosao iz istog razloga iz kojeg ja ne mogu da odem tamo, nacin zivota mu se zgadio! I tako... :) Znam da nije tema ali jednostavno ne mogu da izdrzim veceras, veceras sam tako "natrimovan" i zato necu vise! Hvala! :)

Pozdrav!
[ Shadowed @ 12.01.2012. 20:58 ] @
Verovatno ni mmix ne bi imao takvo misljenje u nekoj od tih drzava gde si ti bio ;]
[ Sceka @ 12.01.2012. 21:15 ] @
Citat:
Shadowed: Verovatno ni mmix ne bi imao takvo misljenje u nekoj od tih drzava gde si ti bio ;]

Mislis misljenje o tim drzavama? :) Pa ako je normalan, a deluje mi kao da jeste, mislim da bi imao misljenje bar slicno mome! :)

Pozdrav!
[ MyWay @ 12.01.2012. 21:15 ] @
Citat:
mmix: Samo zato sto je nekome gurnuta glava u wc solju ne znaci da je doticni gouno.

Vrlo je prosto, radi se o disasocijaciji i distanciranju onih koji su ovde samo zato sto MORAJU jer ih je sudbina kaznila da se ovde rode u okolnostima da im pasos ne moze posluziti da odu da zive negde drugde. Ne vidim zasto je to tebi toliko strano, i ja iskreno mislim da je ova zemlja wc solja ali ne vidim sebe kao gouno, da iskoristim rec :). Samo sto se niko ne javlja na oglas "menjam Srpski pasos za Kanadski", nakon sto se niko nije javio na oglas ""menjam Srpski pasos z pasos zemlje u EU"
Nije nikog sudbina kaznila, već naprotiv svako bira svoju sudbinu. Tako su mnogi rođeni ovde i imaju ovaj pasoš i svako ko je želeo ili morao da ode to je mogao i da učini - i učinio je. Nije ovo Severna Koreja, kome se ne sviđa da živi u ovoj zemlji može da ode gde god mu se sviđa.
Naravno, nije lako otići i snaći se u novoj zemlji, mnogo je lakše ostati, biti nezadovoljan i pljuvati po svojoj zemlji.
Ili pak smatrati sebe sjajnim cvetom na dnu wc šolje...
[ mmix @ 12.01.2012. 21:46 ] @
Gresis, nije uopste lako. Tj, lako je ako hoces da peres tanjire na crno i rizikujes svakog dana dal ce da te deportuju s detetom nazad, ali mene te sibicarske metode ne interesuju. Ako hoces da ides legalno, nije uopste toliko lako jer ni njima ne cvetaju ruze i trzista rada su sve vise protekcionisticka. Moj za*eb je sto nisam onomad 2007 kad sam se vratio u Sebiju odmah sredio papire ali iskreno nisam ni ocekivao da ce kriza ovoliko da se rasplamsa. Da se razumemo, ponuda za posao je pala, papiri su predati, ja odlazim za Kanadu cim pre papiri prodju, samo sto se sada ceka neuporedivo duze za te papire i cimanje je vece, medjutim to su samo okolnosti i nemaju veze sa temom. Na kraju, ja jesam u poziciji da biram svoju sudbinu i da po drugi put odlazim odavde, mnogi ovde nemaju ni priblizno opcije koja ja imam niti skill ili obrazovanje da odavde legalno emigriraju i presele svoje korene negde drugo, tako da oni JESU sudbinski kaznjeni i svoju sudinu ne mogu da promene.

Citat:
Sceka: Mislis misljenje o tim drzavama? :) Pa ako je normalan, a deluje mi kao da jeste, mislim da bi imao misljenje bar slicno mome! :)
Pozdrav!

Ja sam svestan i slabosti i snage i mentaliteta u tim drzavama ali svoj mentalni sklop nalazim daleko kompatibilnijim sa njihovim nego sa ovdasnjim. Ja jednostavno ne osecam ovu zemlju kao svoj dom i niko se u ovoj zemlji ni ne trudi da je transformise ili mi cak pomogne da je pretvorimo u nesto u cemu bih ja mogao da ucestvujem i cemu da doprinesem. Ovom drustvu jednostavno ne treba neko kao sto sam ja i to mi na skoro dnevnoj osnovi stavlja do znanja. Gluplji, nesposobniji i bahatiji ovde vode rec, siledzije i bitange zavode red, recima svetski nagradjivanog umetnika "ovo je zemlja patuljaka koji se tripuju da su dzinovi", i tu za mene nema mesta. Naravno, reci cete "ko sam ja da ocekujem da se drustvo ravna po meni" i apsolutno ste u pravu i ja to ne ocekujem, ali nemojte onda ni biti toliko brzi da me osudite sto pljujem i ne zelim da budem u takvom drustvu.
[ Sceka @ 12.01.2012. 22:27 ] @
Citat:
mmix: Gresis, nije uopste lako. Tj, lako je ako hoces da peres tanjire na crno i rizikujes svakog dana dal ce da te deportuju s detetom nazad, ali mene te sibicarske metode ne interesuju. Ako hoces da ides legalno, nije uopste toliko lako jer ni njima ne cvetaju ruze i trzista rada su sve vise protekcionisticka. Moj za*eb je sto nisam onomad 2007 kad sam se vratio u Sebiju odmah sredio papire ali iskreno nisam ni ocekivao da ce kriza ovoliko da se rasplamsa. Da se razumemo, ponuda za posao je pala, papiri su predati, ja odlazim za Kanadu cim pre papiri prodju, samo sto se sada ceka neuporedivo duze za te papire i cimanje je vece, medjutim to su samo okolnosti i nemaju veze sa temom. Na kraju, ja jesam u poziciji da biram svoju sudbinu i da po drugi put odlazim odavde, mnogi ovde nemaju ni priblizno opcije koja ja imam niti skill ili obrazovanje da odavde legalno emigriraju i presele svoje korene negde drugo, tako da oni JESU sudbinski kaznjeni i svoju sudinu ne mogu da promene.

Ja sam svestan i slabosti i snage i mentaliteta u tim drzavama ali svoj mentalni sklop nalazim daleko kompatibilnijim sa njihovim nego sa ovdasnjim. Ja jednostavno ne osecam ovu zemlju kao svoj dom i niko se u ovoj zemlji ni ne trudi da je transformise ili mi cak pomogne da je pretvorimo u nesto u cemu bih ja mogao da ucestvujem i cemu da doprinesem. Ovom drustvu jednostavno ne treba neko kao sto sam ja i to mi na skoro dnevnoj osnovi stavlja do znanja. Gluplji, nesposobniji i bahatiji ovde vode rec, siledzije i bitange zavode red, recima svetski nagradjivanog umetnika "ovo je zemlja patuljaka koji se tripuju da su dzinovi", i tu za mene nema mesta. Naravno, reci cete "ko sam ja da ocekujem da se drustvo ravna po meni" i apsolutno ste u pravu i ja to ne ocekujem, ali nemojte onda ni biti toliko brzi da me osudite sto pljujem i ne zelim da budem u takvom drustvu.

Sve si dobro rekao i potpuno razumem ali i podrzavam tvoje nastojanje da odes odavde, narocito ako ne osecas pripadnost, odnosno kako sam rece, ne osecas ovu zemlju kao svoj dom. Samo mislim da gresis sto mislis da nema, ne postoje ljudi koji se trude da se ova zemlja transformise u nesto sto joj prilici. Ima ih i to jako puno, verovao ti ili ne! Problem je sto je dostignuta "kriticna masa" melanholije i samosazaljenja a to je postalo "moderno" (moze se videti na svakom koraku, cak i ovde na forumu!) i u expanziji pa tesko ide sve van toga, ljudi sami sebi kao da ne zele da pomognu. Naravno da je to opasno ali je i prolazno. Nije to poenta. Kako god, nasao si resenje, mozda trenutno, mozda za stalno - nebitno, ali ipak si "zdravog uma" kako god okrenes. Bar ja tako zakljucujem iz onoga sto mogu da znam "citajuci te" ovde. Mnogi, za razliku od tebe, ne zele da se potrude da nadju resenje za sebe i samo se zadovoljavaju prebacivanjem krivice na drugoga, nebino na koga, drzavu je najlakse kriviti... Ma ok, opet cu da pocnem da "filozofiram", sto mi je cesto u zadnje vreme prebacivano, iako je sve tacno sto pricam jer je bazirano na logici desavanja oko mene. Jos jednom, podrzavam i nadam se brzom tvom odlasku ali onda sam u problemu! Sa kim onda da se "svadjam" po nekim pitanjima?! :)

Pozdrav!
[ mmix @ 12.01.2012. 23:04 ] @
Problem i jeste sto se ljudi zaista istinski trude ali nikad nista ne postizu time, na kraju ili sednu na rudu i postanu deo problema ili potpuno dignu ruke kao ja i to je itekako razlog za obeshrabrivanje. I nije prolazno, to se desava vec decenijama da ja vidim, a verovatno vec vekovima da ja ne vidima blago sudeci po Rajsovoj knjizi. Jedini razlog zasto je narod tek sada melanholican je sto je napokon dosao taj trenutak o kojem ovom samonabedjenom narodu pametni pricaju vec godinama, dan "naplate" za sve gluposti koje su demokratski izabrane vlasti ovde spovodile napujdane narodom i u ime naroda zaludjenog idejom komunizma. Nema vise sta da se izlakta i izmuze, sisa je na samrti i sasusena a deca i unuci zaduzeni za zivot. Da bi ovom narodu ikad bilo bolje on mora da se zrtvuje, mora da napusti svoje fiks ideje o komunizmu i da zasuce rukave i da radi od jutra do mraka za crkavicu da bi ponovo prosao kroz "prvobitnu akomulacjiu kapitala", u nedostatku boljeg izraza, kapitala koji ce da uzme neko drugi, ali neko drugi koji ima malo vise mozga i zna sta da uradi sa njim da bi povecao zaposlenost i indeirektno poboljsao standard drugima. A narod to odbija, narod optuzuje i krivi miskovice, tajkune, botu, amere, nato, vanzemaljce, papu i njegovog tajnog sekretara, sve samo ne sebe. Bas nas narod ima dobru izreku, ko je lud ne budi mu drug.
[ dejanet @ 12.01.2012. 23:41 ] @
Ja ne mislim da je kriv narod/gradjani ili pojedinac, za ovaj "slobodan pad" u svim sferama. Narod cine pojedinci, ako izuzmemo novo-levicarske teze, prosek je isti kao i na drugim mestima, znaci stvar je sistema tj. drzave. Ovde je konstatno drzava protiv naroda i pojedinca, i tako vec desetinama godina. Zato normalni ljudi odlaze a ako ne nekim slucajem, velika je verovatnoca da ce se to desiti u drugoj ili trecoj iteraciji.
[ kandorus @ 12.01.2012. 23:55 ] @
Ušla Srbija u NATO ili ne ušla u slučaju rata gaziće je ko kako hoće i kad mu zatreba. Zato je diskusija o ratu besmislena. Ono o čemu Srbija treba da razmišlja to je kako da uredi unutrašnje odnose i odnose sa susednim državame (pre svega BiH i Kosovo) tako da bude država za ugled na dobrobit svojih gradjana. I naravno da se trudi da rata ne bude.

Srbija može ali ne mora da postane član NATO pakta. Ali ono što MORA to je da saradjuje sa NATO paktom. Ako ništa drugo onda bar zato što je trenutno NATO pakt najopakija vojna sila u okruženju od bar 4.3 svetlosne godine. NATO pakt je definitivno osvojio Balkan i stavio Srbiji brnjicu a ko stavlja brnjice taj se mora slušati.

Da je bilo malo pameti Srbija nije morala da popije batine od NATO pakta a mogla je da zaradi i neku crkavicu iznajmljivanjem Bonstila. Samo ko je mene slušao pre 20 godina.

U poslednjih 30 godina Srbija praktično ne menja svoju nacionalnu strategiju. Obično se Srpska Akademija Nauka (i Umetnosti bljak) pominje kao dizajner te strategije i dovodi se u kontekst Miloševićevih direktiva. Ali nije baš tako. Nacionalna strategija Srpske Akademije Nauka nije bila samo podloga za besmislene Miloševićevske ratove 90-tih već je i okosnica strategije uklanjanja komunizma koju je usvojila takozvana Miloševićeva opozicija. Opozicija je bila opozicija Miloševiću samo po tome što je htela da bude "kalif umesto kalifa". Ali suštinski Miloševićeva opozicija nije imala nikakvu strategiju razvoja demokratije u Srbiji. Baš naprotiv, Miloševićeva opozicija je iz pozadine gurkala Miloševića u vatru.

Ne zaboravite da je i tzv. opozicija imala svoje paravojne formacije, "miške-giške-kapetane" i ostala čuda. Upravo su opozicioni lideri nabijali vola na ražanj sa optuženima za ratne zločine u BiH (kojima se sada sudi).

Ne "opozicija" nije imala nikakav program uvodjenja demokratije u Srbiju. Program "opozicije" bio je isti nacionalistički program dizajniran u katakombama akademije i uveliko eksploatisan od strane Miloševića. Samo što je opozicija obećavala da će sve to "bolje uraditi". Zato "opozicija" nikako nije mogla da pobedi Miloševića na izborima. Jer se u očima Srba doživljavala "izdajničkom" a u očima nacionalnih manjina kao nacionalistička.

Konačno preuzimanjem vlasti 2000-te opozicija nastavlja tamo "gde on stade da oni produže". Navodno "kreće se u demokratiju". Ali kako se kreće u "demokratiju"? Tako što postavite Dobricu Ćosića za savetnika, i usput činite bolesne kompromise sa kriminalnim strukturama društva nasledjene od Miloševića? Ja, je, ko s djavolom tikve sadi progutaće ga mrak snajpera.

Konačna reinkarnacija Miloševićevih sluga iz 90-tih u poslednjoj "demokratskoj" vladi pokazuje da Srbija i dalje mašta. Kad se uzme u obzir odnos prema BiH i Kosovu (prema Hrvatskoj mogu samo da pljuju pod prozor a do Slovenije ne mogu ni da dobace čak ni uz pomoć ludog radovanja vezanog za premijera koji nikad neće postati premijer Slovenije) jasno je da Srbija sa svojom nacionalnom strategijom nije mrdnula od strategije koju je provodio Milošević. Jedino što je drukčije u odnosu na vreme Miloševića to je NATO brnjica i ta brnjica je garant da u okruženju neće biti rata. Zato (zbog garancija mira) Srbija i treba da pojača svoje napore da veze sa NATO paktom budu što čvršće.

Šta više, Srbija treba da iskoristi momenat i da uz pomoć NATO pakta a u skladu sa deklarisanom saradnjom sa Haškim tribunalom pojača potragu i pred lice pravde izvede jatake ratnih zločinaca.

Kad bi bilo pameti u Srbiji... Čućemo se za 20 godina.
[ Marko83 @ 13.01.2012. 09:14 ] @
@mmix
Bezi ko moze...
[ mmix @ 13.01.2012. 10:38 ] @
Evo, danasnji razlog da emigraciju, manje vise glavna tema ali jedna recenica potpuno osllikava idiotizam ove drzave i razlog za njeno izjednacavanje sa wc soljom.

Citat:
Homen: Uskoro brisanje zloupotrebe službenog položaja:

Komenatrišući izjavu ombudsmana Saše Jankovića da je rad Visokog saveta sudstva u sadašnjem, nepotpunom sastavu postao nelegitiman, Homen je rekao da je Vladi Srbije najvažnije da Evropska unija podržava njihov rad.

a) toliko o postojanju pravne drzave
b) toliko o tome da imamo puno pametnih koji se trude
c) toliko o tome da ljudi drustveno zaduzeni u poslovima stabilnosti pravnog sistema poseduju eticke i moralne osecaje odgovornosti
d) toliko o tome da nam je stalo da uopste imamo pravno funkcionalnu drzavu (naspram toga da nam je stalo da nas neko spolja validira i da nam neku kintu za bioskop sto smo bili dobri)
e) po osudi ove izjave toliko o tome da nas plebs ima ikakvog pojma o tome zasto je to vazno i zasto bi za ovakve stvari morao da izadje na ulicu sa vilama.
f) na osnovu e), toliko o "revoluciji"
[ gajo2 @ 13.01.2012. 11:17 ] @
Citat:
Sceka: Pa pun mi je *rac vise samoblacenja i samovredjanja i samopljuvanja i svega ostalog sto je masovna pojava na nasim prostorima a sto vodi direktno u zlo ako se nesto ne ucini da se to spreci!

To je zato što se ti poistovećuješ sa državom Srbijom, što je po meni pomalo tužno, pošto država tebi nije majka, porodica, prijatelj, već nešto abstraktno što postoji van tvojih želja i mogućnosti i moraš da ga prihvatiš ili možeš da pokušaš da ga menjaš (ili da odeš). To što neko govori ružno o Srbiji ne znači da isto govori o srpskom narodu ili o tebi, isto kao što, kad govorimo o Severnoj Koreji mi ne mislimo da su Korejci debili što vole da umiru od gladi i što plaču kad je ovaj zadnji koljač odapnuo, već razumemo situaciju u kojoj se nalaze. Srbija kao država ugnjetava svoje stanovništvo, iživljava se nad njim i uskraćuje svojim ljudima skoro sve prednosti koje imaju susedne države, a uz to u međunarodnim odnosima ima status wc šolje pošto baš svaka država može kad joj se hoće da se posere po njoj, a to g*vno se onda odvodi na građane Srbije. Ako se ti ponosiš da živiš u zemlji koja je unazadila život 99% ljudi koji u njoj žive, koja je zadnja po skoro svakom kriteriju i koja je predmet podsmeha i ruganja po celom svetu, onda samo napred, uživaj, budi ponosan, kupuj domaće itd.
[ Nedeljko @ 13.01.2012. 11:21 ] @
Neke od tih tačaka bi mogao da preneseš i na SAD, gde je predsednik (nobelovac) nedavno potpisao da bilo koji stranac na teritoriji SAD može biti uhapšen i oteran u Gvantanamo na doživotnu robiju bez ikakvog razloga, samo zato što je neko rekao da je on "sumnjiv" da možda nije "terorista". Nema potrebe za saslušanjem, nema roka u kome mora biti pokrenut sudski proces itd. a1200 tvrdi da to važi i za američke državljane, mada ne znam odakle mu ta informacija. Voleo bih da vidim njegov izvor.
[ tdusko @ 13.01.2012. 11:30 ] @
Crni mmix pa gde Kanada?! Pa jel si citao ti ono pismo nesretnog Bosanca iz Kanade?!

:)

[ mmix @ 13.01.2012. 11:44 ] @
Citat:
tdusko: Crni mmix pa gde Kanada?! Pa jel si citao ti ono pismo nesretnog Bosanca iz Kanade?!

Pa ja bih radije u Nemecku, ali za moj posao natucanje A1 Nemackog je showstopper a nemam ni vremena ni nekih opcija da dovedem sebe do C1 nivoa, niti mi se pocinje karijera bas ispocetka. A za bosanca znam, evo sutra idem da pomognem ujaku da nacepamo drva malo da ojacam za lopatu za sneg Zezam se, zapravo idem u Vankuver (ako sve prodje kako treba), tamo retko pada sneg al se cesto ljulja

Citat:
Nedeljko: Neke od tih tačaka bi mogao da preneseš i na SAD, gde je predsednik (nobelovac) nedavno potpisao da bilo koji stranac na teritoriji SAD može biti uhapšen i oteran u Gvantanamo na doživotnu robiju bez ikakvog razloga, samo zato što je neko rekao da je on "sumnjiv" da možda nije "terorista". Nema potrebe za saslušanjem, nema roka u kome mora biti pokrenut sudski proces itd. a1200 tvrdi da to važi i za američke državljane, mada ne znam odakle mu ta informacija. Voleo bih da vidim njegov izvor.

Apsolutno se slazem. Neces ti od mene nikad cuti da je USA sistem nesto cemu stremim niti je taj sistem i blizu onoga sto su zamislili njihovi "founding fathers" niti ja imam planove da tamo idem da zivim sve i da me hoce, ako ista oni su cist indikator kako izgleda zemlja u kojoj nezainteresovani plebs dozvoljava izvrsnoj vlasti da potpuno preuzme kontrolu nad sudskom i zakonodavnom time sto ce na sebe preuzeti ingerencije istih. Na duze staze ce danasnji borci preotiv terorista postati osione siledzije koje ce zloupotrebljavati nekontrolisanu moc, istorija je uvek isla tim tokom. Kao sto ce potomci u Srbiji placati za nase glupost, tako ce i potomci Amera placati za gluposti svoje sadasnje generacije kad budu pokusavali da se iscupaju iz fasizma u koji slepo srljaju. A za nobela, no comment.
Kanadjani u mnogo cemu kopiraju svoje juzne komsije ali bar za sada pokazuju bar neki nivo samokontrole. U krajnjoj liniji ako svet ode dodjavola bar tamo ima pustari u koje mozes da odes i mesa da nalovis Ovde nema parceta zemlje da neko nije digo neku divdza gradnju

[Ovu poruku je menjao mmix dana 13.01.2012. u 12:59 GMT+1]
[ Shadowed @ 13.01.2012. 11:51 ] @
Citat:
tdusko: Crni mmix pa gde Kanada?! Pa jel si citao ti ono pismo nesretnog Bosanca iz Kanade?!

Videces kad za godinu dana ode na Floridu
[ vilil1 @ 13.01.2012. 12:29 ] @
Citat:
mmix: Evo, danasnji razlog da emigraciju, manje vise glavna tema ali jedna recenica potpuno osllikava idiotizam ove drzave i razlog za njeno izjednacavanje sa wc soljom.

Ono boldovano na sta si reagovao, nije tacno. Homen je hteo da malo ublazi situaciju. Naime, EU, ne podrzava ukidanje tog clana zakona, EU ZAHTEVA da se ukine clan koji se odnosi na zloupotrebu sl. polozaja.

Citat:
MyWay: Nije nikog sudbina kaznila, već naprotiv svako bira svoju sudbinu. Tako su mnogi rođeni ovde i imaju ovaj pasoš i svako ko je želeo ili morao da ode to je mogao i da učini - i učinio je. Nije ovo Severna Koreja, kome se ne sviđa da živi u ovoj zemlji može da ode gde god mu se sviđa.
Naravno, nije lako otići i snaći se u novoj zemlji, mnogo je lakše ostati, biti nezadovoljan i pljuvati po svojoj zemlji.
Ili pak smatrati sebe sjajnim cvetom na dnu wc šolje...

Sve si dobro napisao. 99% likova koji kukaju nemaju jajca da odu negde. Sede kuci i lamentiraju nad svojom zlehudom sudbinom. Svi imaju raznorazna opravdanja, zena, deca, roditelji...pa kako cu ja sam u beli svet...:D
Jajare koje svoju nesposobnost, strah od novog pocetka, strah od nepoznatog...pravdaju necim drugim. Onaj kome je zivot negde nepodnosljiv ce sve da uradi da ode odatle. Bila to roditeljska kuca, mesto zivljenja, drzava, kontinent. Ali ne, lakse je sedeti kuci i pljuckati na drzavu. a niko od takvih ne sme sebe u oci da pogleda i da se zapita sta je to sto ga sprecava da ode. Ljudi sprcaju u guzicu 30, 40, godina, sedeci kuci i zaleci se na sve oko sebe, na drzavu najvise, a ne cine nista da se maknu iz zabokrecine u kojoj zive. Ranije su i imali neka opravdanja, sankcije, vize...danas nema ama bas nikakvih prepreka da se ode odavde, a likovi i dalje sede tu gde jesu. ;)
[ Nedeljko @ 13.01.2012. 12:38 ] @
mmix

Slažem se da je Kanada u mnogim vrlo bitnim stvarima kudikamo bolja od SAD. A da li si razmatrao VB kao opciju?
[ Braksi @ 13.01.2012. 12:50 ] @
sukob NATO i Rusije nije moguc, to svi znamo. To bi bio kraj sveta, nuklearni holokaust i to se nece desiti.
[ mmix @ 13.01.2012. 14:32 ] @
Citat:
vilil1:Ono boldovano na sta si reagovao, nije tacno. Homen je hteo da malo ublazi situaciju. Naime, EU, ne podrzava ukidanje tog clana zakona, EU ZAHTEVA da se ukine clan koji se odnosi na zloupotrebu sl. polozaja.

To je tema u temi, nista ja nisam prigovorio zbog ukidanja nakaradnog zakona o zloupotrebi sl polozaja jer on jeste fundamentalno pokvaren da posluzi kadiji da te sprzi ako nista drugo ne mzoe da ti pronadje (ne da gajim nadu da ce ovaj novi biti ista bolji, izgubice se dosta u prevodu). Boldovani komentar se medjutim upravo odnosi na ono sto pise u toj recenici, da je doticnom sekretaru sasvim ok da nelegitimni savet sudstva radi sta hoce i da je to sasvim ok zato sto mu niko iz EU jos nije lupio samar zbog toga. Tako rezonuju deca kad "kradu" slatkise iz ostave, ne odrali ljudi, ponajmanje oni koji sebe poturaju kao strucne, kad pricaju o drzavnom ustrojstvu.

Citat:
Nedeljko: Slažem se da je Kanada u mnogim vrlo bitnim stvarima kudikamo bolja od SAD. A da li si razmatrao VB kao opciju?

Jesam, ali iskreno koliko god da volim da obidjem London i koliko sam odusevljen nacinom na koji funkcionise ta multikulturalna metropola od 14 miliona ljudi ne bih mogao tamo da zivim. Jedno je posetiti drugo ziveti, a meni je i Beograd preveliki. 500k-700k stanovnika je neki moj cilj kad vec mogu da biram, niti premalo da nedostaje necega ni prvliko da ne mozes da se izlaktas u prevozu.

Citat:
Braksi: sukob NATO i Rusije nije moguc, to svi znamo. To bi bio kraj sveta, nuklearni holokaust i to se nece desiti.

Nije tacno, sukobi nukelarnih sila postoje i danas. Dve nuklearne sile, Pakistan i Indija su decenijama u sukobu koji varira od netrpeljivosti do otvorenih borbenih operacija. Ni Rusiji ni Aerima nije u inteeresu MAD dok god njihova opstvena teritorija nije ugrozena, tako da ce se buduci sukoi desavati preko grbace svih ostalih.
[ Sceka @ 13.01.2012. 15:06 ] @
Citat:
gajo2: To je zato što se ti poistovećuješ sa državom Srbijom, što je po meni pomalo tužno, pošto država tebi nije majka, porodica, prijatelj, već nešto abstraktno što postoji van tvojih želja i mogućnosti i moraš da ga prihvatiš ili možeš da pokušaš da ga menjaš (ili da odeš). To što neko govori ružno o Srbiji ne znači da isto govori o srpskom narodu ili o tebi, isto kao što, kad govorimo o Severnoj Koreji mi ne mislimo da su Korejci debili što vole da umiru od gladi i što plaču kad je ovaj zadnji koljač odapnuo, već razumemo situaciju u kojoj se nalaze. Srbija kao država ugnjetava svoje stanovništvo, iživljava se nad njim i uskraćuje svojim ljudima skoro sve prednosti koje imaju susedne države, a uz to u međunarodnim odnosima ima status wc šolje pošto baš svaka država može kad joj se hoće da se posere po njoj, a to g*vno se onda odvodi na građane Srbije. Ako se ti ponosiš da živiš u zemlji koja je unazadila život 99% ljudi koji u njoj žive, koja je zadnja po skoro svakom kriteriju i koja je predmet podsmeha i ruganja po celom svetu, onda samo napred, uživaj, budi ponosan, kupuj domaće itd.

Pa drzava je apstraktna samo utoliko koliko je nemoguce postojanje bez naroda. Ne postoji drzava sama po sebi kao pojam. Naziv za odredjenu "kolicinu" ljudi kaja zivi zajedno na vise nivoa zajednistva je "drzava". Znaci, to je prakticno opis desavanja na nekom prostoru. Znaci u direktnoj vezi je sa ljudima koji su u toj drzavi i to po svim pitanjima. Zato i ne moze biti "tuzno" ili bilo kako drugo jer je to cinjenica koja se ne "etiketira" iako su neki tome skloni. Zato se i kaze "Amerikanac Africkog Porekla", ovo posle oznake drzave u kojoj zivi je dodato u skorijoj istoriji iz nekih razloga koji nisu sada bitni. To sto neko ruzno govori o Srbiji znaci direktno da govori o ljudima koji zive na prostorima Srbije, o tebi i meni! A ne o nekom ko zivi negde imaginarno! To kakvi su Korejci govori o njima, mozda i jesu debili, nemam pojma, ja ne govorim o njima jer me ne zanimaju zato sto ne zivim sa njima, zivim u Srbiji medju Srbima i zato me pogadja svako blacenje Srbije jer je to blacenje i mene i tebe iako ti to ne priznajes iz samo tebi znanog razloga. Ne ugnjetava Srbija nikoga, ugnjetavaju neki ljudi koji su na vlasti ali to nije Srbija, to je sacica ljudi kojima se moze doakati samo ako se ostali sloze i nesto po tom pitanju urade. Ziteljima zemlje, bilo koje, je onako kako sami sebi "ucine" bez obzira na vlast. Mi ovde sebi cinimo lose po hiljadu pitanja, a ocekujemo da vlast resi i pitanja koja se ticu pojedinaca konkretno, sto je van pameti. Drzava moze da pomogne ako se prvo sam sebi pomogne i nikako drugacije. Ma dobro, pocinjem da se prisecam nekih knjiga i vidim da pocinjem da slazem reci po tom principu a to inace ne volim da radim pa se ovim odjavljujem! Inace sam danas nesto "blesavo nasadjen" pa je i ovo mozda glupo jer sam vise humoristicno nastrojen a ovo su ozbiljne teme.

Pozdrav!
[ Nedeljko @ 13.01.2012. 15:33 ] @
mmix

Želiš li da kažeš da u VB ne možeš da nađeš grad sa brojem stanovnika u nevedenom opsegu?
[ a1200 @ 13.01.2012. 18:22 ] @
@Nedeljko
Citat:
Military given go-ahead to detain US terrorist suspects without trial
Civil rights groups dismayed as Barack Obama abandons commitment to veto new security law contained in defence bill
guardian.co.uk, Thursday 15 December 2011 04.34 GMT

Americans can be arrested on home soil and taken to Guantánamo Bay under a provision inserted into the bill that funds the US military.
Barack Obama has abandoned a commitment to veto a new security law that allows the military to indefinitely detain without trial American terrorism suspects arrested on US soil who could then be shipped to Guantánamo Bay.

Human rights groups accused the president of deserting his principles and disregarding the long-established principle that the military is not used in domestic policing. The legislation has also been strongly criticised by libertarians on the right angered at the stripping of individual rights for the duration of "a war that appears to have no end".

The law, contained in the defence authorisation bill that funds the US military, effectively extends the battlefield in the "war on terror" to the US and applies the established principle that combatants in any war are subject to military detention.

The legislation's supporters in Congress say it simply codifies existing practice, such as the indefinite detention of alleged terrorists at Guantánamo Bay. But the law's critics describe it as a draconian piece of legislation that extends the reach of detention without trial to include US citizens arrested in their own country.

"It's something so radical that it would have been considered crazy had it been pushed by the Bush administration," said Tom Malinowski of Human Rights Watch. "It establishes precisely the kind of system that the United States has consistently urged other countries not to adopt. At a time when the United States is urging Egypt, for example, to scrap its emergency law and military courts, this is not consistent."

There was heated debate in both houses of Congress on the legislation, requiring that suspects with links to Islamist foreign terrorist organisations arrested in the US, who were previously held by the FBI or other civilian law enforcement agencies, now be handed to the military and held indefinitely without trial.

The law applies to anyone "who was a part of or substantially supported al-Qaida, the Taliban or associated forces".

Senator Lindsey Graham said the extraordinary measures were necessary because terrorism suspects were wholly different to regular criminals.

"We're facing an enemy, not a common criminal organisation, who will do anything and everything possible to destroy our way of life," he said. "When you join al-Qaida you haven't joined the mafia, you haven't joined a gang. You've joined people who are bent on our destruction and who are a military threat."

Graham added that it was right that Americans should be subject to the detention law as well as foreigners. "It is not unfair to make an American citizen account for the fact that they decided to help Al Qaeda to kill us all and hold them as long as it takes to find intelligence about what may be coming next," he said. "And when they say, 'I want my lawyer,' you tell them, 'Shut up. You don't get a lawyer.'"

Other senators supported the new powers on the grounds that al-Qaida was fighting a war inside the US and that its followers should be treated as combatants, not civilians with constitutional protections.

But another conservative senator, Rand Paul, a strong libertarian, has said "detaining citizens without a court trial is not American" and that if the law passes "the terrorists have won".

"We're talking about American citizens who can be taken from the United States and sent to a camp at Guantánamo Bay and held indefinitely. It puts every single citizen American at risk," he said. "Really, what security does this indefinite detention of Americans give us? The first and flawed premise, both here and in the badly named Patriot Act, is that our pre-9/11 police powers were insufficient to stop terrorism. This is simply not borne out by the facts."

Paul was backed by Senator Dianne Feinstein.

"Congress is essentially authorising the indefinite imprisonment of American citizens, without charge," she said. "We are not a nation that locks up its citizens without charge."

Paul said there were already strong laws against support for terrorist groups. He noted that the definition of a terrorism suspect under existing legislation was so broad that millions of Americans could fall within it.

"There are laws on the books now that characterise who might be a terrorist: someone missing fingers on their hands is a suspect according to the department of justice. Someone who has guns, someone who has ammunition that is weatherproofed, someone who has more than seven days of food in their house can be considered a potential terrorist," Paul said. "If you are suspected because of these activities, do you want the government to have the ability to send you to Guantánamo Bay for indefinite detention?"

Under the legislation suspects can be held without trial "until the end of hostilities". They will have the right to appear once a year before a committee that will decide if the detention will continue.

The Senate is expected to give final approval to the bill before the end of the week. It will then go to the president, who previously said he would block the legislation not on moral grounds but because it would "cause confusion" in the intelligence community and encroached on his own powers.

But on Wednesday the White House said Obama had lifted the threat of a veto after changes to the law giving the president greater discretion to prevent individuals from being handed to the military.

Critics accused the president of caving in again to pressure from some Republicans on a counter-terrorism issue for fear of being painted in next year's election campaign as weak and of failing to defend America.

Human Rights Watch said that by signing the bill Obama would go down in history as the president who enshrined indefinite detention without trial in US law.

"The paradigm of the war on terror has advanced so far in people's minds that this has to appear more normal than it actually is," Malinowski said. "It wasn't asked for by any of the agencies on the frontlines in the fight against terrorism in the United States. It breaks with over 200 years of tradition in America against using the military in domestic affairs."

In fact, the heads of several security agencies, including the FBI, CIA, the director of national intelligence and the attorney general objected to the legislation. The Pentagon also said it was against the bill.

The FBI director, Robert Mueller, said he feared the law could compromise the bureau's ability to investigate terrorism because it would be more complicated to win co-operation from suspects held by the military.

"The possibility looms that we will lose opportunities to obtain co-operation from the persons in the past that we've been fairly successful in gaining," he told Congress.

Civil liberties groups say the FBI and federal courts have dealt with more than 400 alleged terrorism cases, including the successful prosecutions of Richard Reid, the "shoe bomber", Umar Farouk, the "underwear bomber", and Faisal Shahzad, the "Times Square bomber".

Elements of the law are so legally confusing, as well as being constitutionally questionable, that any detentions are almost certain to be challenged all the way to the supreme court.

Malinowski said "vague language" was deliberately included in the bill in order to get it passed. "The very lack of clarity is itself a problem. If people are confused about what it means, if people disagree about what it means, that in and of itself makes it bad law," he said.

http://www.guardian.co.uk/worl...ace-guantanamo-detention-obama
http://rt.com/usa/news/senate-mccain-battlefield-graham-429/

"Safty first" :)

They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.
(Benjamin Franklin)

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 13.01.2012. u 19:37 GMT+1]
[ fibula @ 14.01.2012. 20:09 ] @
danas smo palili zastavu evropske unije u pesti, moj savet vama iz srb ne treba vam unija samo ce vas iskoristiti kao nas madjare, pozdrav iz Budapest :-)

Code:
http://barikad.hu/%E2%80%9Eha_barroso_beteszi_l%C3%A1b%C3%A1t_karik%C3%A1s_ostorral_fogjuk_kikergetni%E2%80%9D_%E2%80%93_uni%C3%B3s_z%C3%A1szl%C3%B3t_%C3%A9getett_jobbik_vezet%C3%A9s

Ameddig élünk magyar ajkú népek
Megtörni lelkünk nem lehet soha
Szülessünk bárhol, világ bármely pontján
Legyen a sorsunk jó vagy mostoha.

As long as we live, Hungarian Nation, our spirit shall not be broken;
Wherever we are born, whatever corner of the earth,
Whether our fate be good, or cruel;
To be a free nation in our own land ...
[ a1200 @ 14.01.2012. 22:06 ] @
Citat:
danas smo palili zastavu evropske unije u pesti, moj savet vama iz srb ne treba vam unija samo ce vas iskoristiti kao nas madjare, pozdrav iz Budapest :-)

Ne znam Madjarski, ali bi voleo, ako mozes, da mi ukratko objasnis sta se dogadja (tj. sto je spaljivana zastava). Ja sam inace protiv pristupa EU (nekad sam bio za)... ali to je vishe vezano za spektakularni stepen dvolicnosti i licemerja koji se demonstrira prema Srbiji svakog meseca barem po jedanput.

EDIT: Sad videh...
http://www.vesti-online.com/Ve...ka-Desnicari-traze-ispis-iz-EU

Zanima me tvoje misljene kao nekog ko je zaista tamo.

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 14.01.2012. u 23:27 GMT+1]
[ Nedeljko @ 14.01.2012. 22:31 ] @
Zar ne vidiš da je ultradesničarska stranka u pitanju?
[ a1200 @ 14.01.2012. 22:39 ] @
Ma u medijima se svasta stavlja pod "ultra-desnicarsko", posebno u onim sa evrofanaticima na celu. Maltene kao good guys vs bad guys, "retrogradni primitivni ultra-desnicari" vs "napredni demokratski pro-evropljani"...

Ja sam neko vreme ziveo u Budimpesti, i generalno, Madjari kao i svi drugi gledaju svoj interes - i pri tome su, cini mi se, mnogo trezveniji od prosecnog Srbina koga je lako zavarati praznim obecanjima. Ako interesa ima da se odcepe, izacice masa ljudi da to podrzi - bez obzira sto ce to biti kvalifikovano kao "ultra-desnicarski" skup...
[ Nedeljko @ 14.01.2012. 23:36 ] @
Pa, dobro, koliko u Mađarskoj ima stranaka i koliko njih su desnije od ove?
[ a1200 @ 14.01.2012. 23:39 ] @
Iskreno nemam pojma. Mene interesuje kako realno Madjari gledaju na EU, koje je njihovo misljenje... da li je protest protiv EU - ma ko da ga je organizovao - bio masovniji nego inace, sta su konkretne zamerke (koje se mozda nece cuti na zvnicnim "nezavisnim" medijima). Zasto covek misli da su ih iskoristili.
[ gajo2 @ 14.01.2012. 23:44 ] @
Ovaj Jobbik je ekvivalent SRS, pri tom ne mislim na ovaj novonastali SNS vec na onaj stari hard-core ostatak sto jos uvek seje mrznju i praznoverje. Pre jedno pet godina sam bio u Budimpesti i slucajno se nasao usred jednog njihovog protesta gde su uzvikivali kako mrze Slovake. A ovo paljenje zastave je smesno koliko i tuzno: cuo sam da po zakonu zastave moraju da se prave od materijala odpornog na vatru, pa se zbog toga ovi jadnici toliko muce da zapale zastavu (video).
[ kandorus @ 15.01.2012. 02:18 ] @
Citat:
a1200:

spektakularni stepen dvolicnosti i licemerja koji se demonstrira prema Srbiji svakog meseca barem po jedanput.

Niko nikoga ne tera batinom da udje u EU. Ali ako je sam navalio...

Medjutim, nema sekiracije, Srbija neće ući u EU za dogledno vreme. A onda kad (ako) udje "veliki" će napraviti novu uniju (verovatno uz značajnije učešće USA, Kanade i Australije) tako da će Srbija opet doći na isto kao sada. Tj. služiće samo kao jeftina (povremena) radna snaga.

Srbija je propustila sve svoje šanse u poslednjih 30 godina a nove šanse su sve redje i manje isplative. To pokazuju "svetske krize" koje su u stvari meškoljenje velikih sila a na Srbiju deluju kao cunami. Velike sile se transformišu i zauzimaju pozicije za novi svetski poredak.

U svemu tome ništa nije sporno. U svetu nema previše ljubavi ali ima interesa. Nezrelost (prosečnog gradjanina) Srbije se ogleda u tome što očekuje da nešto dobije od EU a da ništa ne ponudi za uzvrat. Stanje će biti očajno sve dok Srbija (prosečan gradjanin) ne shvati da je svetska ekonomija zasnovana na interesima a ne na voljenju.

Tako da jedan dan "biti za EU" a drugi dan "biti protiv EU" jer "oni nevole Srbiju" su (armiranim betonom omedjene) granice razmišljanja (prosečnog gradjanina) Srbije koje samo pokazuju detinjastost.

A ovo u Madjarskoj, to je smejurija za malu decu. Da neće možda pod okrilje Rusije? Xa Xa Xa Whistle!
[ a1200 @ 15.01.2012. 02:35 ] @
Detinjastost pokazuje cela "bez alternativna" prica oko EU koja se ovde servira, i oni koji u to veruju, sa idejom da ako budemo dovoljno ponizni i usluzni, ce napokon doci Deda Mraz, da nas pomiluje po glavici jer smo dobri, i da iz pristupnog dzaka izvuce €€€ koji ce sve reshiti - a i svi ostali problemi ove zemlje ce jednostavno nestati u najlepsem zalasku sunca, sa happy endom duginih boja.

Zna se sta se (trenutno, a sa tendencijom da ide ka beskonacnosti) trazi od Srbije da se cirkus "pridruzivanja" nastavi. I to za pridruzivanje EU (sa neodredjenim datumom u dalekoj buducnosti) koja muku muci da zadrzi trenutni oblik - a po svemu sudeci ce biti neka unija elitnih drzava i kloshara (u koje mi spadamo i srljamo) sa naravno razlicitim pravima...

Meni jednostavno to ne odgovara - i ako se ja pitam (koliko se pitam, uopste) odgovor ce uvek biti ne... svidelo se to nekom ili ne. A ekipa iz EU, ako im smeta ta npr. potencijalna vecina koja ce reci ne na referendumu (da bi "demokratska" pro-forma bila ispunjena), moze svoje "interese" da sprovede i okupacijom... al' onda se zna sta to povlaci - barem ce stvari napokon biti jasnije.

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 15.01.2012. u 05:13 GMT+1]
[ kandorus @ 15.01.2012. 02:54 ] @
Citat:
Zna se sta se (trenutno, a sa tendencijom da ide ka beskonacnosti) trazi od Srbije

Pa naravno da se nema Evrope bez priznavanja Kosova. Kosovo je trebalo davno priznati još pre 30 godina. A ne izvoditi ujdurme sa zatrovanim bunarima i ostale gluposti.

Svakako da Srbija ne mora ući u EU. To je na volju gradjanima Srbije. Medjutim u slučaju da ne pristupi EU Srbija će proći kao 1389. Samo što sada neće biti potrebni Turci, dovoljni su Srbi sami sebi. Uz možda malu pomoć Kineza.
[ a1200 @ 15.01.2012. 02:59 ] @
Svako ima svoje misljenje - a meni je izuzetno drago sto se moje ne poklapa sa tvojim.
Ono, najiskrenije, 'ebe mi se za Evropu, i za ceo taj proces tkz. pridruzivanja... :)
[ Nedeljko @ 15.01.2012. 11:33 ] @
Koliko na kraju ta partija ima pristalica u Mađarskoj?
[ herzog @ 03.02.2012. 12:13 ] @
Pa verovatno ima dosta pristalica i po Srbiji.

Realno, [ne]zvanicni Bgd izdaje interese svojih gradjana
jos od 1800 neke....Kralj Aleksandar a verovatno i pre, Drug Tito, Drug Sloba, Drug Kostnuica, Drug Dalmatino
pa cujem sad da ce Bgd sa kraljem ovim a njega i totalno netransparentno bas zabole... Onda se dojucerasnji sunarodnici odrode, pa konvertiraju, menjaju veru ideologiju
,carape,
zastave itd.

Verovatno je to bio i ostao recept i za USSSR/Rusiju. Kladim se da je Putin kralj po nebuloznim odlukama
koje donosi bas iz Moskve. Mozda ce i neku pecurku stvarno lansirati licno svojm gradjanima mada ne verujem bas u holokaust.
Mada, ko ce znati ovu demokraciju, cudnih tu bradonja ima.
[ herzog @ 03.02.2012. 12:37 ] @
[quote]

Pa naravno da se nema Evrope bez priznavanja Kosova. Kosovo je trebalo davno priznati još pre 30 godina. A ne izvoditi ujdurme sa zatrovanim bunarima i ostale gluposti.

Svakako da Srbija ne mora ući u EU. To je na volju gradjanima Srbije. Medjutim u slučaju da ne pristupi EU Srbija će proći kao 1389. Samo što sada neće biti potrebni Turci, dovoljni su Srbi sami sebi. Uz možda malu pomoć Kineza.

[/quoute]

Pricas da smo mogli iznajmljivati Bondstil da si se ti pitao.
Pa evo - i ja sam npr bio za to. Ali je li ti mislis da je to tako jednostavna delatnost?
Neko je naprosto hteo da istovari bombe po nama i to je to, nikakave
reci u Rambujeuu tu ne bi pomogle. Dalje je hteo da se rasparca i Srbija, da bi isto to radio sa Rusijom itd. A politicari uglavnom sprovode pionsku igru
pa naravno i oni u centralnoj dikt..demokratiji , USA. Ni Obama nije zaradio Nobela za dzaba.
[ kandorus @ 03.02.2012. 13:39 ] @
Citat:
herzog: Realno, [ne]zvanicni Bgd izdaje interese svojih gradjana jos od 1800 neke....Kralj Aleksandar a verovatno i pre, Drug Tito, Drug Sloba, Drug Kostnuica,

"Drug Tiro" sigurno ne pripada u taj koš. Vreme "Druga Tira" ušlo je u istoriju kao doba do sada ne zabeleženog blagostanja Srbije, srbijanskih gradjana i srpskog naroda.

Citat:
herzog: Pricas da smo mogli iznajmljivati Bondstil da si se ti pitao. Pa evo - i ja sam npr bio za to. Ali je li ti mislis da je to tako jednostavna delatnost?

Deset godina kasnije vidi se da nema ništa jednostavnije.

Citat:
herzog: Neko je naprosto hteo da istovari bombe po nama i to je to, nikakave reci u Rambujeuu tu ne bi pomogle. Dalje je hteo da se rasparca i Srbija

Naivno je i pomisliti da je Srbija nekom (moćnijem) bitnija od onoga što se naziva "dog sheet". U stvari ovo drugo im je bitnije jer redovno čiste sa svojih ulica. A Srbije se sete, poetski rečeno, "jednom u 600 godina", tj "kad nekog treba izlemati".
[ negyxo @ 03.02.2012. 14:29 ] @
Nego, da se malo vratimo na temu.

Svi verovatno dodjemo u tu fazi kako zamisljamo da posotji neko bolje uredjenje od demokratije, ali u sustini demokratijia je za sada najtransparentnije resenje, i da, ona zaista predstavlja volju vecine, samo sto i sama volja vecine se nece svideti vecini dok moze da se uporedi sa necim boljim :-D

Po meni, jedino drugo resenje koje bi mozda bilo bolje od demokratjie je ARGUMENTOKRATIJA. Problem sa argumentokratijom bi bio sprovodjenje u praksi, kao na zalost i bilo koji drugi sistem (udemokratiji mogu da se izglasaju sasvim logicni zakoni ali ako se ne primenjuju onda nista od toga). Sta bi bila dobra stvar Argumentokratije - pa ista kao i u nauci, funkcinosalo bi sve po principu logike, vecina gubi kontrolu odlucivanja, jer se odlucivanje ne vrsi po principu koliko broja glasova osvojite nego koliko je ono sto predlazete u saglasnosti sa dosadasnjim pravilima - isto kao sto se i u nauci desava, ne moze se pojavti neki iznenadi pokret naucnika i da trazi da se "smeni" teorija relativiteta, samo zato sto je vise njih koji veruju da nije tacna nego onih koji misle da je tacna, sva sreca nauka tako ne funkcionise inace bi josr izglasavali da li je zemlja ravna ploca :-D. Ono sto se gleda je argument kao i provera u praksi tih argumenata. Eh, znam da ce mnogi reci da se mnoge stvari ne mogu tek tako racionalno donositi - da ne postoji dovoljno poznatih cinjenica - ali to ljudi rade i ovako i onako, samo sto te odluke delegiraju na svoje partijske clanove, i tu onda dolazimo do problema, sto se partijski clanovi ne biraju po principu logike, nego po pirncipu vecine, a to onda znaci da procesiranje ideja i resenja od strane partijskih drugova moze biti totalno suprotno od zdravog razuma, i tako partijski clanovi mogu dovesti do kolapsa celo drustvo. Heh, kad covek razmisli iz ovoga se vidi da ce priroda uvek favorizovati racionalnija resenja... valjda je to zokon univerzuma, svako durgo ponasanje valjda samo usporava taj krajni rezultat.
[ milanche @ 03.02.2012. 16:32 ] @
Hteo si reci MERITOKRATIJA? Neznatno se razlikuje i po tome sto se slusaju najpre
oni koji su u odredjenoj problematici imali najvece realne rezultate.
[ negyxo @ 03.02.2012. 16:54 ] @
Iskreno ne znam za pravi izraz, tj. da li je neko vec uradio definiciju ovoga sto sam rekao, u sustini meni je ime manje vazno, argumentokratija mi je palo kao opisno najpribliznije onome sto sam hteo da kazem.

Pazi, ono sto je najveci problem sa svime time je ko je taj sto ce da odlucuje, tj. cak i kad kazes "taj i taj je najmerodavniji da se pita za to i to" opet je pitanje da li je, posto jos nemamo metod po kojem mozemo tog nekog da validiramo kao najmerodavnijeg, tj. ima naravno, to je da svako uzme i da sam razmislja o odredjenoj problematici ali onda se vracamo na pocetak, da i danas svi razmisljaju o svakom problemu i da odlucuju glavom ne bi mi ni pricali o ovome :-)

...ali, taj problem mozda bude u buducnosti resen, naravno, to ne znaci opet da ce svi to prihvatiti, jednostavno, ona drustva koja prihvate to, evolucijski gledano, bice favorizovana :-)
[ herzog @ 03.02.2012. 20:32 ] @
Citat:
"Drug Tiro" sigurno ne pripada u taj koš. Vreme "Druga Tira" ušlo je u istoriju kao doba do sada ne zabeleženog blagostanja Srbije, srbijanskih gradjana i srpskog naroda.

"Tiro"? Kao porodica gde je kako zensko (Sv Grgur) musko (Goli Otok) i to nekolicina
njih robijala radi levih / desnih "ideja" (Citaj : Zbog ko zna cega) ne vidim o cemu pricas.
Ako spomenemo i materijalnu sigurnost , evo ja se npr secam da gde sam nekad stanovao
u naselju srednje stalezi (adm.radnici, novinari, pokoji visokoskolac) ni toga nije bilo za
Srbcad. Secam se da su prve kompjutere imali non-srpska deca , sto znaci
da su bila i materijalno bolje obezbedjenja. Od 15 kompjutera u kraju 13 ih je bilo
medju omladinom sa non-srpskim imenom i prezimenom. I u docnijoj generaciji
kompjutera dopali su non-srpskom puchu. Srbi su valjda imali jednaka prava u Bgd-u.

Sto se tice demokratije, ona je za nas ipak kakva takva jedino egzistirala
za vreme druga Slobe,on je amnestirao pomenute clanove moje porodice
(i kojekakve lelemude pride npr onog pro-hrvatskog srbomrsca Lazara Stojanovica
i slicne) e sad sto je i on bio USA-djak i rastakao srpsku zemlju nije nesto
sto mu mogu zameriti jer i ovi isto to chine a vec me lagano i zabole za to.
Ko zna koliko je velika bila ta Srbija dok Jirichek nije lansirao istoriju ,
tako da sta cu se ja brinitu za patrljke neke negdasnje zemlje, nek se brinu
luzicki Srbi. Ovde je verovatno revolucija koja se prizeljkuje
neka sa nacionalnim prizvukom ali i ona ce iznedriti samo ovog tkzv kralja
na celo Bgd-a npr. Sto se tice demokratije, ono sto sad imamo je
totalna diktatura i okupacija od strane SAD slicno periodu '41-'45
ne znam kako neko uopste to moze nazivati demokratijom koja
je i u Grckoj bila al samo za non-robove.
[ jericho1405 @ 03.02.2012. 22:49 ] @
Citat:
negyxo: posto jos nemamo metod po kojem mozemo tog nekog da validiramo kao najmerodavnijeg

Tesko je inace znati/predviditi koja od predlozenih teza/ideja ce biti najucinkovitija u nekoj sferi drustvene problematike, politike ili "obicnog" zivota, gdje ne postoje nikakve teoreme, formule, aksiomi i sl, niti postoje dva jednaka ulazna parametra kako bi mogli sa stopostotnom sigurnosti garantovati uspjeh neke od empirijski "dokazanih" opcija. Imas dvije grupe jako ucenih ljudi koje imaju dijametralno razlicite stavove po nekom pitanju, tako da i meritokratija nije bas neko rjesenje.

Demokratija uopste nije toliko problematicna. To je relativno dobar sistem - jedan od najboljih poznatih. Kapitalizam(liberalni, nekontrolisani, nehumani, bezobzirni) je ono oko cega bi se trebalo zamisliti moderno drustvo.
[ negyxo @ 03.02.2012. 23:49 ] @
Pazi isti problem imas i danas sa suprotnim stavovima, samo jedan dodatni problem je sto se za poznate stvari stalno iznova biraju resenja, drugim recima uvek moze neko da za proverena i sugurna resenja prostom vecinom promeni celokupni rad sistema i zatim kad se pokaze da ne valja ponovo se vraca na staro resenje. Pazi toga imas i u nauci (mislim da se testiraju nova resenja), samo razlika je sto nauka ima jednu odlicnu osobinu a to je da se nova resenja moraju prvo makar teoretski poklopiti sa dosadasnjim resenjima pa tek onda mozes da ides dalje, zamisli samo da je nauka na principima demokratije, gde ne postoji rigorozan test, nego se odmah usvajaju nove ideje bez neke dublje analize (primer koji mi padne uvek na pamet je - penn & teller dihydrogen monoxide).

U sustini demokratija nije u opste losa, da se razumemo, ja jedino mislim da je sporija u odnosu na meritokratiju kada bi* mogla da se sprovede, jer kao sto rekoh, priroda kroz evoluciju favorizuje bolja resenja nigde ne pise kojom brzinom ce se doci do njih, po meni, demokratija je evolucijski oblik, dok neka poput matematicka su brza i preciznija.

*Da se razumemo, ne mislim da je danas to moguce izvesti, ne postoji neki nezavisan skroz objektivan sistem u kojem bi mogao da ubacis parametre i da zatim dobijes rezultat odredjene verovatnoce - namerno kazem verovatnoce jer neke stvari ne mozes sracunati 100%.
[ jericho1405 @ 04.02.2012. 09:46 ] @
Citat:
negyxo: zamisli samo da je nauka na principima demokratije, gde ne postoji rigorozan test, nego se odmah usvajaju nove ideje bez neke dublje analize

Problem i jeste sto u zivotu ne mozes nikako drugacije uraditi taj test vec da tu ideju realizujes. Bez obzira koliko se ona u nekim trenucima cinila logicnom i obecavajucom, ona uopste ne mora da bude pozitivna na kraju, jer politicka i drustvena pitanja su takva da nista od toga nije egzaktno i postoji bezbroj parametara koji uticu na vjerovatnocu uspjesnosti nekog rjesenja, reforme i sl.

Tako da kada neki naucni model(laboratorijski i sl.) ne uspije, naucnici samo odbace tu hipotezu il' je modifikuju. Medjutim, u zivotu ne postoje pokusni ljudski kunici i drustva(mozda i postoje) gdje bi se mogle provjeravati ucinkovitosti razlicitih ideja. Sve i da postoje, nisu sva rjesenja jednako aplikabilna na sva drustva il' pojedince. Neka, recimo ekonomska, solucija moze savrseno da uspije u drzavi X, a u drzavi Y potpuno da zastrani iako su inicijalno obje drzave imale slicne probleme. Postoji ta neka nepremostiva razlika izmedju naucnih prirodnih, i drustvenih modela.

Sustina je da zbog takvih drustvenih neuspjeha nije demokratija nuzno kriva. Moze biti u pitanju cisto ljudsko neznanje i nezainteresovanost, a moze biti i nepredvidivost situacije. U globalu, krajnje formiranje vlasti ima i te kakve veze sa meritokratskim nacinom filtriranja ili odabira.
[ negyxo @ 04.02.2012. 10:42 ] @
Citat:

Problem i jeste sto u zivotu ne mozes nikako drugacije uraditi taj test vec da tu ideju realizujes. Bez obzira koliko se ona u nekim trenucima cinila logicnom i obecavajucom, ona uopste ne mora da bude pozitivna na kraju, jer politicka i drustvena pitanja su takva da nista od toga nije egzaktno i postoji bezbroj parametara koji uticu na vjerovatnocu uspjesnosti nekog rjesenja, reforme i sl.

Znam to, zato sam i rekao da ne mozes sracunati 100% rezultat ali ne znam da li si me shvatio, ono sto je bitno u celoj prici je sto ne mozes stvari smeniti prostom vecinom. Cak sto je najgore, u demokratiji, je to "agregirana" vecina - tj. manjina koja odlucuje u ime vecine, koliko je to tek gruba racunica... pazi, sve stoji da je drukcije i nemoguce se organizovati... tj. nije bilo moguce u proslosti, ali kako polako tehnologije povecavaju kapacitet to se polako menja...

Citat:

Tako da kada neki naucni model(laboratorijski i sl.) ne uspije, naucnici samo odbace tu hipotezu il' je modifikuju. Medjutim, u zivotu ne postoje pokusni ljudski kunici i drustva(mozda i postoje) gdje bi se mogle provjeravati ucinkovitosti razlicitih ideja. Sve i da postoje, nisu sva rjesenja jednako aplikabilna na sva drustva il' pojedince. Neka, recimo ekonomska, solucija moze savrseno da uspije u drzavi X, a u drzavi Y potpuno da zastrani iako su inicijalno obje drzave imale slicne probleme. Postoji ta neka nepremostiva razlika izmedju naucnih prirodnih, i drustvenih modela.

U zivotu postoje itekako "pokusni ljudi" odnosno cela drustva, samo sto to ni ne znaju. Svaki dan ti imas razne budalaste odluke koje prolaze jer je neko na vlasti izabran vecinom i svi ti njihovi pokusaji u zivotu su eksperimenti koji samo koce razvoj drustva. Pazi, interesantna mi je ta logika ljudi, ono bolje nesto pustiti svojim tokom da se desi, nego da se razmisli pa onda da se odluci sta zvuci najbolje - jeste, nemas garancije da ces uspeti, ali u slucaju vecine imas jos manje.

Pazi, opet, da probam jos jednom da pojasnim. Problem u demokratije je sto je suvise generalna a ne specijalizovna, i to je prednost sistema poput meritokratije, jer su ona bas specijalizovna, za svaki problem, ti skaliras i pokusavas da nadjes najbolje resenje. Kako bih rekao, demokratija je suvise neprecizna ali za sada ipak jos najbolja :-)
[ vladd @ 04.02.2012. 18:26 ] @
Problem je sto "demokratija" u predvidjenoj formulaciji, definiciji, NE POSTOJI.

Jednostavno nije dozvoljeno demosu da bira previse slobodno, i to je izrazitije u razvijenijim demokratijama. U demokratijama "u povoju", kakva je kod nas, taj izgled je vise vulgaran i primitivno prikriven.

Poz
[ .sasa. @ 06.02.2012. 14:16 ] @
negyxo:

I sta recimo kad takav sistem dodje do zakljucka da je uzrok problema gladi prevelika populacija?
[ negyxo @ 06.02.2012. 14:51 ] @
Nista, smanjis populaciju ili budes gladan i problematican, sta je tu nejasno?

Zasto imam osecaj da aludiras na "judgment day" scenario...
[ .sasa. @ 06.02.2012. 15:48 ] @
Citat:
negyxo: Nista, smanjis populaciju
Zasto imam osecaj da aludiras na "judgment day" scenario...

Zapravo vise aludiram na "concentration camps" i "Cyclone B" scenario...

:)

[Ovu poruku je menjao .sasa. dana 06.02.2012. u 17:01 GMT+1]
[ negyxo @ 06.02.2012. 16:02 ] @
E vidis, da si ti kojim slucajem izabran od strane vecine mi vec iz tvog primera vidimo kako bi ti to demokratski resio... ;-)

...bas zbog toga se treba boriti da se sto pre otmu prava odlucivanja pojedinaca u ime vecine...
[ .sasa. @ 06.02.2012. 16:54 ] @
Ne, nego sam uveren da bi tvoj sistem tako resio jer je to najefikasnije "resenje problema". Hocu da kazem da u radu sa ljudima ne mozes primeniti cisto logican princip.
[ Shadowed @ 06.02.2012. 17:20 ] @
Mozes ukoliko uzmes dovoljno stvari u obzir.
[ negyxo @ 06.02.2012. 17:21 ] @
Da se razumemo - nema moj sistem, nisam ja za neki "moj" sistem. Sve sto ja ovde govorim je o sistemu koji nece biti zasnovan na vecini, nego na logici. Logika ti je nista vise nego stvar dogovra, ono, posteni ljudi nemaju sa tim problema, samo je problem sa ovim drugima - ako se dogovoris sa nekim da je 2+2 = 4 onda je tako, nema sta da preispitujemo, dogovorili smo se i gotovo.

A te fore kada neko krene da prica kako nije sve na logici - nego na cemu je? Kako ti odlucujes nesto, kako drugi odlucuju nesto, ono ustanes ujutro iz kreveta i sad odjednom misteriozno pocinjes da se ponasas po random principima, ono kada te neko pita koliko je sati ti mu odgovara sa - jeo sam paradajz, jer ono, upravo je u tom momentu ceo taj kontekst poprimio drugo znacenje... jes al' malo sutra...

Nisam pesimista po prirodi niti paranoja, ali kad pogledam stavove ljudi sve se plasim da su neki likovi poput Hugo Ge Garis-a mozda u pravu po pitanju apokalipse (doduse apokalipse ljudi :-))
[ .sasa. @ 06.02.2012. 17:48 ] @
Citat:
Shadowed: Mozes ukoliko uzmes dovoljno stvari u obzir.

Ne mozes jer je covek emotivno bice, ne ponasa uvek po logici.

negyxo:
Citat:
Sve sto ja ovde govorim je o sistemu koji nece biti zasnovan na vecini, nego na logici.

Iz istog razloga kao sto sam odgovorio Shadowed-u: dokle god covek bude imao i najmanji uticaj na sistem, u manjoj ili vecoj meri ce gledati kako da ga iskoristi za svoje licne potrebe. To nam je valjda evolutivna osobina, svako prvo gleda svoje dupe, jbg nisamo mravi pa da nam je drustvo bitnije od jedinke.
Sa druge strane ako eliminisemo coveka iz procesa odlucivanja (prepustimo nekoj vestackoj inteligenciji npr.) vrlo lako mozemo doci do scenarija koji sam gore naveo...

Citat:
A te fore kada neko krene da prica kako nije sve na logici - nego na cemu je?

Banalan primer: kada je letos poginuo Luis (skrenuo na suprotnu traku) svi su ga zalili a gotovo niko nije pomislio na neduzne ljude koje je poveo sa sobom. Gde je tu logika?
[ Sceka @ 06.02.2012. 18:07 ] @
Citat:
.sasa.:...Iz istog razloga kao sto sam odgovorio Shadowed-u: dokle god covek bude imao i najmanji uticaj na sistem, u manjoj ili vecoj meri ce gledati kako da ga iskoristi za svoje licne potrebe. To nam je valjda evolutivna osobina, svako prvo gleda svoje dupe, jbg nisamo mravi pa da nam je drustvo bitnije od jedinke.
Sa druge strane ako eliminisemo coveka iz procesa odlucivanja (prepustimo nekoj vestackoj inteligenciji npr.) vrlo lako mozemo doci do scenarija koji sam gore naveo...

Banalan primer: kada je letos poginuo Luis (skrenuo na suprotnu traku) svi su ga zalili a gotovo niko nije pomislio na neduzne ljude koje je poveo sa sobom. Gde je tu logika?

Konstatovao si: "Hocu da kazem da u radu sa ljudima ne mozes primeniti cisto logican princip."

Odgovor koji si dobio od @Shadowed je bio "Mozes ukoliko uzmes dovoljno stvari u obzir."

Ja sad dodajem: Pa uzme se i to u obzir (boldovano)!

Podvuceno - nemoj po sebi da sudis druge, narocito masu ljudi! Ne ide to tako.

Pozdrav!
[ negyxo @ 06.02.2012. 18:14 ] @
Cek bre, pa ko postavlja takva pitanja inace danas? Ono, sad kao kada bi ja tebe pitao "Juce je komsiji pobegao pas a danas se vratio", gde je tu logika?

Vidis, niko ne govori o determinizmu univerzuma, nego o pitanjima koja se i danas postavljaju pa neko na kraju odluci, ali odluci zato sto pojedinca ili grupa misli da je tako dobro - e vidis, umesto da das da o odredjenim problemima odlucuje par njih u ime vecine ti onda prebacis na sistem - cak ne mora ni biti kompjuter, uzgred forum ti je jedan od takvih sistema, samo sto mislim da ce brze i bolje ici ako se to automatizuje :-)

A to sto kazes da je covek individualan, i da svako gleda svoje dupe - slazem se, ali zato i imas ona uspesnija i manje uspesna drustva, u uspesnijima ipak je drustvo bitnije od pojedinca - i pazi sad, zbog toga ujedno i pojedinci u tom sistemu bolje prolaze, mislim kud ces bolji primer od Srbije ;-)
[ Shadowed @ 06.02.2012. 18:18 ] @
Citat:
.sasa.: Ne mozes jer je covek emotivno bice, ne ponasa uvek po logici.

Emocije su takodje logicne. To sto nekad (cesto) nemas dovoljno podataka o njima je druga stvar.

Citat:
.sasa.: Banalan primer: kada je letos poginuo Luis (skrenuo na suprotnu traku) svi su ga zalili a gotovo niko nije pomislio na neduzne ljude koje je poveo sa sobom. Gde je tu logika?

Sasvim logicno, ljudima je on bio bitniji pa su njega zalili. Logika i moral su razlicite stvari. Nemoralno ponasanje moze biti logicno.
[ Sceka @ 06.02.2012. 18:19 ] @
Citat:
negyxo: ...A to sto kazes da je covek individualan, i da svako gleda svoje dupe - slazem se, ali zato i imas ona uspesnija i manje uspesna drustva, u uspesnijima ipak je drustvo bitnije od pojedinca - i pazi sad, zbog toga ujedno i pojedinci u tom sistemu bolje prolaze, mislim kud ces bolji primer od Srbije ;-)

Sve se slazem, samo da dodam, lakse je upravljati grupom ljudi (sto veca grupa to je lakse) nego sa pojedincem. Kad je grupa ljudi u pitanju logika je jedino resenje, kad je pojedinac u pitanju tu si odmah u problemu, u startu, jer je to nepredvidivo koliko god varijabila da upotrebis!

Samo, primer sa Srbijom ti nije dobar, kao primer! :)

Pozdrav!
[ negyxo @ 06.02.2012. 18:19 ] @
Da, moram se sloziti i sa ovim sto je napisao Sceka. Pazi, najgora stvar, pogotovo u ovj zemlji, bar meni, je - to sto mnogo pojedinaca pokusava da stavlja znak jednakosti izmedju mnogih. Ono, necu sad da ulazim u psihoanalizu ali to govori mnogo o njima. Ja sam oduvek bio protiv te fraze "Svi su isti" - nisu isti, ne mogu biti, samo zato sto neko ima dve ruke i dve noge ne znaci da nije dijametralno suprotan od tebe - kako bi se transhumanisti izrazili - samo delite isti tip substrate-a :-)
[ negyxo @ 06.02.2012. 18:24 ] @
Citat:

Samo, primer sa Srbijom ti nije dobar, kao primer! :)

Hehe, verovatno nisam bio dovoljno precizan, mislio sam na obrnuti slucaj - gde je individualizam ona jaca strana a drustvao zato neuredjeno, kada uporedis sa onima sto su malo manje tako individualni (citaj:gledaju samo svoje du*e) ovde individua mnogo gore prolazi :-)

[ Shomi Li Jones @ 06.02.2012. 19:24 ] @
Mislim da je demokratija u svom, danas primnjenom obliku, gouvno. Evo ukratko nekih ideja na kojima ja mislim da treba da se zasniva sistem:

Smisao da neko dobije pravo da upravlja tuđim životima (putem glasa) samo time što se rodio je malo glupava. Pravo glasa mora da se zaradi, a odluka ko je zaradio a ko nije je kritična tačka na koju treba da bude usmerena javnost društva kako bi se izbegle neke neprijatnosti i nepravilnosti.

Recimo da oko 65% jednog društva treba da ima pravo glasa koje se stiče određenim stepenom obrazovanja, odrađivanjem vojne službe, postajanjem roditelj ili već nekim smislenim kriterijumam (ovo šta sam nabrojao je samo lupanje a ne nužno u mojoj glavi proverena i odobrena misao).

Obrazovnje je sledeća kritična tačka i pravilnim obrazovanjem i vaspitanjem ti izbegavaš da ljudi kopaju rupe i napadaju sistem sa svih strana što olakšava rad.

Dolazimo do onih 35% koji nisu zaslužili pravo glasa. Ako je mehanizam obrazovanja i dobijanja prava glasa dobar, onda će ti ljudi prihvatiti svoju realnost i verovaće (jer da znaju ne bi verovatno bili u tih 35%) u ljude koji imaju pravo glasa.

Pravilnom decentralizajom nekih, a centralizacijom drugih mehanizma u zajedničkom delovanju sa kontrolom kritičnih tačaka od strane javnosti bi trebalo da radi posao.

Naravno primena najsavremenijih tehnologija radi omogućavanja čestih, i raznih izbora bi trebalo da pomogne izbegavanju gluposti.
Ove 35% i 65% su naravno lupljenje cifre i nisam razmišljao previše kada sam napisao. Kriterijum prava glasa bi trebalo da bude osnovan na logici sposobnosti da se donese prava odluka a ne na željenoj raspodeli (kao što je ova koju sam ja lupio).

Bio u pravu ili ne bio u pravu, nije bitno, jer i ako je moja ideja gde treba da se dođe dobra, nemam blagu predstvu kako da dođemo do toga, osim da plana koji podrazumeva da ja sutra postanem Dr Menhetn.
[ kandorus @ 07.02.2012. 02:34 ] @
Dovodjenjem u vezu prava glasa i obrazovanja se ne rešava problem. Obrazovni sistem je korumpiran. Nema razlike izmedju "zvanične politike" i "obrazovnog sistema". Većina (recimo mnogi) misle da je "obrazovni sistem" nezavisan od trenutka od politike od društvenih okolnosti itd. Razlog za takvo mišljenje je sujeverje da je osnova "obrazovnog sistema" nauka i naučni metodi. Sledilo bi da je "obrazovni sistem" konstanta nedodirljiva od društva/politike/sredine itd. Ali "obrazovni sistem" itekako zavisi od svega toga.

Kao i svuda gde se vrti novac i razmenjuju fotelje tako i u "obrazovnom sistemu" dolazi do raslojavanja ali ne uvek po stručnosti već po nekim drugim merilima kojim je u podlozi korupcija, nepotizam i slične stvari.

Zato "stepen obrazovanja" ne može biti osnov za sticanje povoljnijeg položaja po "pravu glasa".
[ Nedeljko @ 07.02.2012. 10:29 ] @
Shadowed

Ne možeš ni položaj elektrona da predvidiš, koliko god elemenata uzeo u obzir, već eventualno verovatnoće nalaženja u nekom delu prostora. Ponašanje mozga zavisi od "mikroelemenata" (nemam bolji izraz), pa je i on nedeterminisan. E, sad, verovatnoće postoje, pa se ponašanje makroskopskih električnih uređaja kao što je kompjuter može predvideti (mada ne sasvim, znaš i sam da postoje izvori entropije u vidu raznih šumova). Zato kod makroskopskih pojava koje ne zavise bitno od nekog "mikroelementa" stupaju na scenu granične teoreme teorije verovatnoće i one postaju vrlo predvidive. Stoga je ponašanje pojedinca malo predvidivo, a ponašanje mase mnogo više predvidivo, sve dok se u masi ne pojavi "veliki vođa", tj. ličnost koja može da povuče masu za sobom. Onda se ponašanje mase svodi na ponašanje tog pojedinca, koje je manje predvidivo.
[ .sasa. @ 07.02.2012. 11:15 ] @
Citat:
Sceka: Konstatovao si: "Hocu da kazem da u radu sa ljudima ne mozes primeniti cisto logican princip."

Odgovor koji si dobio od @Shadowed je bio "Mozes ukoliko uzmes dovoljno stvari u obzir."

Ja sad dodajem: Pa uzme se i to u obzir (boldovano)!

Podvuceno - nemoj po sebi da sudis druge, narocito masu ljudi! Ne ide to tako.

Ne mozes uzeti u obzir sa 100% tacnoscu jer nikad ne mozes znati sve varijable. Mozes sa nekom verovatnocom ali uvek ce postojati "crne ovce" koje ce se ponasati drugacije.
A ovaj komentar za podvuceno: nemoj molim te, ako si toliko altruistican sto recimo ne doniras bubreg nekome kome je preko potreban? Lako je biti svetac na recima.

Citat:
negyxo
Vidis, niko ne govori o determinizmu univerzuma, nego o pitanjima koja se i danas postavljaju pa neko na kraju odluci, ali odluci zato sto pojedinca ili grupa misli da je tako dobro - e vidis, umesto da das da o odredjenim problemima odlucuje par njih u ime vecine ti onda prebacis na sistem - cak ne mora ni biti kompjuter, uzgred forum ti je jedan od takvih sistema, samo sto mislim da ce brze i bolje ici ako se to automatizuje :-)

A ko ce da kontrolise taj sistem? Opet se vracamo na prethodnu konstataciju (ako je covek iskoristice ga, ako je VI moze dovesti do fatalnih posledica)

Citat:
Shadowed: Emocije su takodje logicne. To sto nekad (cesto) nemas dovoljno podataka o njima je druga stvar.

Ne mozes doci do dovoljno podataka da mozes da pretpostavis necije ponasanje sa 100% tacnosti. A sve ispod toga dovodi do nesavrsenosti sistema.
[ negyxo @ 07.02.2012. 11:33 ] @
A ko kontrolise nauku danas? Ono, ko je taj pojedinac ili institucija koja je kontrolise? Vidis pitanje ti je besmisleno, jer nauka je jedina mozda oblast koja je potpuno decentralizovana. Jedina kontrola ako se tako mogu izraziti je "naucni metod" i tu se sve zavrsava.

Vidis, ovde na forumu ti se iznose argumenti o raznim temam, ti mozes da ih ignorises, da dovedes hiljadu njih koji misle drukcije, ali to na odredjenoj temi nece dovesti ni do najmanje promene ako ne prilozis argumente, jeste masa uvek moze da slusa masu - pa sa srecom...

E sad, apropo racuna od 100%, niko ne govori o tome da mozes sracunati nesto 100%, samo je fazon u tome da se prepozna sta je manje a sta je vise verovatno, nije isto ako ti neko kaze "ulozi hiljadu dinara u X biznis", X moze biti bilo sta, moze ti neko reci da stavis hiljadu evra u banku i da dobijes kamatu, a mozeti reci i da spucas sve pare na kladionicu i da ces bolje proci, na tebi je da sam vidis sta ti je bolje. Vecina normalnih ljudi ce uzeti u obzir statistiku, a ostali kojima ona smeta ce se vaditi na to da "ne mozes 100% da znas sta ce da ne/uspe".

[ Shadowed @ 07.02.2012. 11:33 ] @
Citat:
.sasa.: Ne mozes doci do dovoljno podataka da mozes da pretpostavis necije ponasanje sa 100% tacnosti. A sve ispod toga dovodi do nesavrsenosti sistema.

Nisam ni tvrdio drugacije.
[ vladd @ 07.02.2012. 11:52 ] @
Citat:
negyxo: A ko kontrolise nauku danas? Ono, ko je taj pojedinac ili institucija koja je kontrolise? Vidis pitanje ti je besmisleno, jer nauka je jedina mozda oblast koja je potpuno decentralizovana. Jedina kontrola ako se tako mogu izraziti je "naucni metod" i tu se sve zavrsava.

Odakle ti ova filozofska razmatranja. Nauke su centralizovane, uglavnom preko maticnih odbora, parcijalno preko pojedinaca, eminencija u svojim oblastima, a svi zajedno imaju "krunu" koja se zove budzet.

I to je "kontrola" nauke, ko nema novca za projekat, odnosno kome projekat nije "prosao" odredjene instance, moze da se bavi pecanjem..:)

Poz
[ negyxo @ 07.02.2012. 12:02 ] @
Kakve to veze ima sa kontrolom? Mislim kakve u opste veze ima kakvi ce se projekti razvijati u odnosu na nauku? Odredjena oblast moze samo da se dopuni - sve do sada sto je moralo da vazi morace i sa novim teorijama/resenjima samo jos preciznije :-)
[ Sceka @ 07.02.2012. 12:37 ] @
Citat:
.sasa.: ...A ovaj komentar za podvuceno: nemoj molim te, ako si toliko altruistican sto recimo ne doniras bubreg nekome kome je preko potreban? Lako je biti svetac na recima.
...

To ne mogu jer imam samo jedan bubreg. Drugi mi je izvadjen tokom bombardovanja! :) Bas si ub'o pravom da trazis zrtvu bubrega! :)

Pozdrav!
[ vladd @ 08.02.2012. 09:58 ] @
Citat:
negyxo: Kakve to veze ima sa kontrolom? Mislim kakve u opste veze ima kakvi ce se projekti razvijati u odnosu na nauku? Odredjena oblast moze samo da se dopuni - sve do sada sto je moralo da vazi morace i sa novim teorijama/resenjima samo jos preciznije :-)

Kako kakve veze ima sa kontrolom.

Mozes da radis samo ono sta je placeno i u odredjenoj meri. Zbog kontrole na svakom stepeniku. Veliki projekat se kontrolise sa vrha, jednog ili vise, tipa CERN, a ostle grupe ili laboratorije odradjuju zadate zadatke... i ne mogu se baviti recimo geotermalnim vodama vec obracunavanjem podataka .

Oni koji bi se bavili npr navedenom geotermalnom energijom, imali su placene 3 godine i kraj..sada mogu da skakucu na neku temu koja ce biti placena. Pa zar to nije kontrola..ne mogu oni kao Tesla da prodaju patent, pa da oforme laboratoriju za slobodna istrazivanja iz one oblasti koja im lezi, imaju interesovanje ili znanje.

Formirali su se "naucni saradnici" a ne naucnici..obavljaci zadataka..i to je svetska nauka..radi se ono sto je placeno..ako nema para..ne leti se u Svemir..primer NASA...

Sta tu NIJE pod KONTROLOM?

Poz
[ Shadowed @ 08.02.2012. 10:07 ] @
Mislim da pricate o razlicitim stvarima. Ti pricas o kontroli toga sta ce biti istrazivano a negyxo o (ne-)kontroli toga sta ce biti prihvaceno kao rezultat istrazivanja.
[ negyxo @ 08.02.2012. 10:31 ] @
Upravo. To sta ce biti istrazivano nema veze sa onim sta ce biti prihvaceno, jer to prolazi naucni metod.

[ vladd @ 08.02.2012. 13:39 ] @
Da, ali i u tom delu, svakako vaznom, postoje problemi. Koji nisu bas zanemarivi i apsolutni..

Mada sam mislio da je za "kontrolu" drugacijeg ripa.

Da se setimo samo par primera, udar meteora u zemlju kao uzrok masovnog izumiranja dinosaurusa, 20 godina istrazivanja i palo u vodu. To je ozbiljan komad zivota, i velika kolicina i ljudi i sredstava, pa promasaj...
Zatim stetnost duvana, jedna obicna narucena i "prihvacena" poluistina(mislim stetan je duvan, ali o odredjenoj meri, u nekoj meri je stetan i secer i mast, przenje na ulju... i sve oko nas...), zatim ozonske rupe i globalno zagrevanje..to tek dozivljava laviranja..a tek da ne spominjem pandemije...
Koliki je samo uticaj na nauku od strane farmaceutskih kompanija, mislim, jedno su istrazivanja i intimni naucni uspesi, ali PROFIT je ono sto usmerava i sto dozvoljava da poneki naucni uspeh izadje na svetlo dana.

Tako da je i doticni uspeh indirektno pod kontrolom, nisam mislio na apsolutnu kontrolu, nije nemoguca, ali trenutno (na srecu)nije, i naravno da ce "zivot naci put", ali uticaj i kontrola od strane novca, bilo koje vrste je znacajan, i u velikoj meri poguban, u nekoj meri i koci slobodu i kreativnost..

Poz

P.S.

Mislim i na onaj deo istrazivanja koje je proslo naucnu verifikaciju, ali je arhivirano, i zabranjeno za javnost, ako je tako lakse razumeti o cemu pricam. Konkretno za duvan, sklonjeni su svi podaci koji pokazuju da nije bas u tolikoj meri izrazena stetnost, ali zbog politike i propagande, nisu bili pedagoski korektni...
Slicno kao i CO2..fingira se ono sto je i dokazano, podaci se osvetljavaju samo sa "podobne" strane..
[ Nedeljko @ 08.02.2012. 15:48 ] @
Je li, Shadowed, a odakle tebi uverenje da je rad mozga determinisan? Imaš li neke argumente?
[ negyxo @ 08.02.2012. 17:00 ] @
@vladd

To sto ti pises je nista vise do kontrola koja ce se oblast izucavati ali to je totalno drugo od onoga sta ce se tim izucavanjem postici. To sta ces raditi sa odredjenom oblasti koju si izucavao nije predmet nauke, mislim hej, pa mozes ti da se pojavis u auto industriji i da tvrdis da je najbolje resenje za resavanja problema protoka vazuha u tamo nekom delu ako uzmes i primenis pravilo desne ruke, ono ako je palac gore onda stavis crevo ispod motora ako je palac gore onda stavis crevo iznad motora :-)

Mislim, kroz ove primere si i sam naveo sta je problem kada imas ne-naucni pristup - i onda "kritikujes" kada neko ukaze na isti taj problem samo ga ti ne vidis tako :-)

@Nedeljko

Tako gledano nista na ovom svetu nije deterministicki. Nista, ali apsolutno nista, zato sto ne postoji jedna jedina stvar koju bi mogao da izolujes i da kazes "evo sad cemo da sracunamo sve putanje", ovde cak nisam ni uzeo u obzir Hajzenbergov princip nedoredjenosti, tek tada, cak i da mozes da izolujes nesto, ne bi opet mogao sve da izracunas. No, to i sam znas ali ono sto mislim da previdjas je to sto bilo koju stvar da uzmes na ovom svetu ti mozes aproksimirati, mozes izracunati sa velikom verovatnocom sta ce se desiti pod "tim i tim" okolnostima, samim tim onda mozes i mnoge stvari znati unapred, bez da ih nuzno stalno proveravas pod istim okolnostima.
[ Shadowed @ 08.02.2012. 17:37 ] @
Citat:
Nedeljko: Je li, Shadowed, a odakle tebi uverenje da je rad mozga determinisan? Imaš li neke argumente?

Niotkud. Nisam to ni tvrdio (bar ne u ovoj temi).
[ z21 @ 09.02.2012. 11:03 ] @
Milsim da je resenje drustvenih uredjenja i odnosa u nekakvoj vrsti globalne svesti, kojoj je internet (nadam se ne tako daleki) predak. Mozda bi smo mogli to da zamislimo kao jedan ogroman forum, gde svaki pojedinac diskutuje o onome sto je njemu znacajno, ali se i saoseca sa potrebama i patnjama drugih, i da se takva komunikacija obavlja ultra brzo i ultra efikasno. Ako si stalno svestan da neko drugo ljudsko bice pati, ako osecas njegov bol, neces tek tako to da ignorises i da nastavis da uzivas u svojim malim stvarima.

Jednocelijski organizmi su evoluirali u visecelijske, i vecina vas ce se sloziti da je covek na neki nacin napredniji od amebe. Isto to bi moglo da se primeni i na pojedinacnog coveka vs celokupna planeta zemlja kao jedan organizam. Banalan primer, nece desna ruka da kaze: "vidi je bre ona leva ruka, nit je sposobna da pise nit da radi nesto kao ja, ceo dan visi, zato bi ja delila svu hranu iz krvi sa njom? Hocu ja sve, ona nek atrofira, sta me briga BRE!".

Samo tu postoji jedan ogroman problem, da bi se odrzalo danasnje potrosacko drustvo i nacin zivota, neophodno je mnogo patnje i ratova. Sada su aktuelni ti ratovi za resurse. I upravo ce biti velika sansa da se promeni trenutni "moj je veci od tvog, zato trebas da radis sta ja kazem" sistem kada se naftne rezerve iscrpe (kada citava civilizacija zapadne u ogromnu krizu) i zameni necim boljim.
[ Shadowed @ 09.02.2012. 11:09 ] @
Citat:
z21: Banalan primer, nece desna ruka da kaze: "vidi je bre ona leva ruka, nit je sposobna da pise nit da radi nesto kao ja, ceo dan visi, zato bi ja delila svu hranu iz krvi sa njom? Hocu ja sve, ona nek atrofira, sta me briga BRE!".

Kad vec koristis tu analogiju, treba obratiti paznju i na to da se tu ruka malo sta zapravo pita :)
[ Nedeljko @ 09.02.2012. 12:05 ] @
Citat:
Shadowed: Niotkud. Nisam to ni tvrdio (bar ne u ovoj temi).

Onda ja nisam razumeo šta si pod ovim mislio

Citat:
Shadowed: Emocije su takodje logicne. To sto nekad (cesto) nemas dovoljno podataka o njima je druga stvar.

Citat:
negyxo: @Nedeljko

Tako gledano nista na ovom svetu nije deterministicki. Nista, ali apsolutno nista, zato sto ne postoji jedna jedina stvar koju bi mogao da izolujes i da kazes "evo sad cemo da sracunamo sve putanje", ovde cak nisam ni uzeo u obzir Hajzenbergov princip nedoredjenosti, tek tada, cak i da mozes da izolujes nesto, ne bi opet mogao sve da izracunas. No, to i sam znas ali ono sto mislim da previdjas je to sto bilo koju stvar da uzmes na ovom svetu ti mozes aproksimirati, mozes izracunati sa velikom verovatnocom sta ce se desiti pod "tim i tim" okolnostima, samim tim onda mozes i mnoge stvari znati unapred, bez da ih nuzno stalno proveravas pod istim okolnostima.

Pazi da ne pomešaš determinisanost sa mogućnošću računanja, jer je prvo načelna stvar, a drugo vezano za mnoge druge praktične probleme. Može pojava da bude determinisana, a da je iz praktičnih razloga ne možemo predvideti.

Mnoge pojave su sa druge strane vrlo determinisane, jer recimo kada teče voda kroz cev, ona se sastoji od velikog broja čestica od kojih svaka nekako utiče na celinu i onda stupaju na scenu granične teoreme teorije verovatnoće gde je disperzija neke makroskopske veličine vezane za to tečenje jako mala, pa se takve pojave načelno mogu jako dobro aproksimirati.

Međutim, postoje i one koje se ne mogu aproksimirati. Evo, recimo da imaš elektronski rulet čiji je rad zasnovan na kvantnom generatoru slučajnih brojeva i čija pravila favorizuju vlasnika kazina. Ako si igrač i ne možeš da ulažeš nakon pokretanja ruleta, onda ti nikakve aproksimacije ne bi pomogle.
[ negyxo @ 09.02.2012. 17:49 ] @
OK, kontam te sta hoces da kazes, ali evo da dopunim sebe - posto ne znamo kako se stvari odvijaju na kvatnom nivou predivdjanja pocinju sa sansom 1:1, kako se ide dalje sanse prevagnu na neku stranu. Elem, ono u sta sam ja uveren je da emocije mozes komotno da smatras makroskopskom racunicom i da je udeo kvantne fizike mali i to veoma mali, necu da kazem da nema efekta ali komotno mozes da zanemaris, jer bas kao sto u tvom primeru sa protokom vode ti zanemarujes mogucnost uticaja kvantne fizike (pojedinacno svake cestice) i sa velikom verovatnocom predvidjas rezultat, tako isto mozes da uradis i sa mozgom.
[ Nedeljko @ 09.02.2012. 18:05 ] @
Ja pak mislim da je mozak bar 10% nedeterminisan. Postoji nauka koja se bavi predviđanjem ponašanja pojedinca (kriminalistika je koristi), ali postoji granica pouzdanosti preko koje se ne može koliko god se ta nauka razvijala. Kod mozga baš imaš slučaj da neka mala strujica (koja je materijalizacija neke naše odluke) može da utiče da podignemo neki teret.
[ negyxo @ 09.02.2012. 18:46 ] @
Hm, sta ti znaci 10%?

Ja kad kazem da je nesto (ne)determinisano mislim na to da ili znas 100% ili ne znas, mozes da znas 99% ali to i dalje po meni nije determinisano - striktno gledano samo svet ideja je determinisan, jer mozes da kazes da u odredjenom setu definicija vaze odredjena pravila, koja su definisana tim definicijama :-)

No, pretpostavljam da ti mislis na mogucnost predvidjanja rezultata, gde ces od 10 dobiti 9 tacnih predvidjanja. Pazi, ja bi se cak slozio sa tobom oko toga, mozda bi cak rekao da je i gori odnos, ali ne zbog kvantnog efetka, nego zbog spoljnog "redefinisanja" - i to je ono zbog cega nikad neces moci da predvidis coveka ispod te neke granice (u stvari ne coveka, nego odredjeni problem vezan za pojedinca) , jer bi morao da uracunas citav njegov svet, citavo njegovo okruzenje, a to opet jos nema veze sa kvantnim efektom (tj, ne moras da se spustis na taj nivo, nego cisto racunanje makro sveta ce ti dati pouzdan rezultat).
[ Nedeljko @ 10.02.2012. 07:15 ] @
To znači da je gornja granica uspešnosti predviđanja do 90% slučajeva.
[ negyxo @ 10.02.2012. 09:14 ] @
Kljucna rec gornja granica, i ja bi rekao da je ona relativna i ide do skoro 100% :-)

Zavisi sta resavas, tj. sta pokusavas da predvidis kod akcije pojedinca. Opet ponovicu, po meni, ta granica zavisi najvise iskljucivo zbog ulaznih parametar - spoljnog sveta i zbog toga smo mi u nekim situacijama skoro pa kao kvantni efekat, sanse da ne/cemo uraditi nesto su 50%.

[ z21 @ 11.02.2012. 06:07 ] @
Ne bih nikog da uvredim, ali meni ta prica o neodredjenosti deluje na neku pricu o bogu, kao, ne mozes da znas sve i sve predvidis, postoje neke tajanstvene sile koje vuku konce od gore, zato sine slusaj boga svoga i on ce te nagraditi, slobodno trziste ce biti nevidljivom rukom vodjeno, nemas sta da se brines sve ce biti u redu i ostalo.

Ja sam stanovistva da se sve moze u bit sracunati i simulirati, samo je pitanje da li imamo dovoljno informacija i snage za racunanje. E sad ukoliko to nemamo, ljudi onda pribegavaju verovatnoci, natprirodnim silama, bozanstvima itd.
[ negyxo @ 11.02.2012. 07:13 ] @
Ukratko, neodredjenost je i drugi naziv da kazes da ne znas kako nesto funkcionise, ali ti je sa aspekta nekog racunanja to nebitno. Da li postoji neka nepoznata logika ili je stvarno neodredjeno je nebitno jer ti to ne znas i od toga kreces... ali cak i kada bi znao sve, ne mozes dobiti 100% rezultat :-)

Uostalom bilo je pre tema o tome na ES-u pa potrazi.
[ kandorus @ 11.02.2012. 08:00 ] @
Hajzenbergov Princip Neodredjenosti (HPN) nema nikakve veze sa tajanstvenim silama ili religijom. Istio tako nije drugi naziv da se kaže da se ne zna kako nešto funkcioniše. Baš naprotiv, tačno se zna kako funkcioniše ono na šta se odnosi. Medjutim HPN nema nikakve veze sa ovom temom. Ova tema može da ima veze sa verovatnoćama u smislu verovatnoće pobede na izborima. Ali sam HPN nije posledica nekakve verovatnoće već utvrdjenih činjenica i elementarnog rezonovanja. Neodredjenost i verovatnoća nije isto.
[ negyxo @ 11.02.2012. 09:10 ] @
Ajde necu da produbljujem temu, suvise smo skrenuli sa puta ali moram da odgovorim jos ovo :-)

Mislim da me nisi razumeo, kada sam mislio da se ne zna kako nesto funkcionise, nisam mislio da uzmes trenutnu definiciju i kazes "evo bas ovako funkcionise", trenutne definicija HPN govori da je preciznije od toga nemoguce izracunati poziciju/brzinu cestice, mislim da je suvise smelo reci da je Hajnzerbegov princip nedoredjenosti krajnji rezultat onoga sto je fizika sposobna da "izbaci", nemoj mi reci samo da verujes da se tu Fizika zaustavlja, isto kao sto je i brzina svetolosti sa sadasnjem znanjem nauke najveca brzina kojom mozes preneti informaciju, tako isto mozes da kazes i za HPN ali ni jedno ni drugo ne mozes garantovati da se u buducnosti to znanje nece promeniti, mozes da kazes sa velikom sigurnosti da nece ali ne mozes biti iskljuciv, tj. bar ja ne mogu. U tom smislu, danas mozes reci da je to neodredjenost a za mozda vec 100 godina ces imati vec bolju definiciju gde ce ta neodredjenost ipak biti malo odredjenija :-)
[ vladd @ 11.02.2012. 12:23 ] @
Samo da dopunim, i zakljucim(mojih 50 para na temu):). Nije samo kontrola sta ce se istrazivati, vec i kontrola sta ce postati opste dobro.

Izstina da sam tok istrazivanja(i ishodiste) nije kontrolisan, u sustinskom smislu, malo je udavljen procedurama i obavezama prema finansijeru(i po obicaju, aljkavim prilivom novca) ali je celokupno istrazivanje u cauri kontrole.

Poz