[ mulaz @ 10.01.2012. 12:56 ] @
https://www.youtube.com/watch?v=EfJiNPZ38kY Nadam se da nije vec bilo Neki komentar? Malo izgleda kao teorija zavere... ali ipak.. ko zna kakve nauke su tada presvercovali/ukrali/prodali od Rusa Amerikancima :) |
[ mulaz @ 10.01.2012. 12:56 ] @
[ deerbeer @ 10.01.2012. 13:09 ] @
Mislim da je stvar senzacionalisticki preuvelicana , ali sigurno postoji nesto ili neki manji deo spejs programa sto je tadasnja yuga radila za amere
[ vidan kv @ 10.01.2012. 13:38 ] @
Da je Matori bio mangup-bio je....e sad da je baš on prodao te fore Amerima...ko bi ga znao.Skoro 32 godine od kada je lipsao a i dalje intrigira javnost....a tek prave činjenice treba da isplivaju....ako uopšte i isplivaju....
[ milivoje t @ 10.01.2012. 13:42 ] @
Obicna senzacionalisticka prevara i falsifikat. Pokazatelj da Slovenci nisu operisani od visokobudzetnog laganja.
Fotografije jugoslovenskih astronauta, su ustvari fotografije jugoslovenskih pilota u ranim modelima visinskih kombinezona za MiG 21. Taj tajni objekat gde je razvijan jugoslovenski svemirski program je kompleks vojnog aerodorma Zeljava. Zeljava je objekat epskih razmera i funkcije. Podzemni aerodrom napravljen kao nasa odstupnica za momenat totalnog nukleranog rata ili napada jedne od dve super sile hladnog rata. Projektovan da izdrzi direktan udar nukelarnim arseanalom. Nikakve veze nema sa svemirskim programom. Zeljava je nestala na isti nacin kao i drzava koja je stvorila, u plamenu. JNA je objekat digla u vazduh pocetkom rata. Slicne samo mnogo manje i neznije objekte tog tipa u Srbiji NATO 1999. godine nije uspeo ni da okrzne, a pokusao je svim oruzjima iz konvencionalnog arsenala... To je istina vezan sa fotografije i snimke koji su plasirani u tom trejleru. Edit: evo na netu cak ima snimaka, na 30s su 'svemirsk odela' http://blip.tv/firewirehr/aero...jesevice-i-polijetanje-1552534 [Ovu poruku je menjao milivoje t dana 10.01.2012. u 15:03 GMT+1] [ anon70939 @ 10.01.2012. 13:59 ] @
off...
Citat: milivoje t:Zeljava je objekat epskih razmera i funkcije. Podzemni aerodrom napravljen kao nasa odstupnica za momenat totalnog nukleranog rata ili napada jedne od dve super sile hladnog rata. Projektovan da izdrzi direktan udar nukelarnim arseanalom. Sta se nekada gradilo, i za sta sam sve jos cuo da postoji... A danas... Jedan most i to se cuje do "Diskaverija" [ Java Beograd @ 10.01.2012. 14:13 ] @
Citat: milivoje t: Zeljava je objekat epskih razmera i funkcije. Citat: CoyoteKG: Sta se nekada gradilo, i za sta sam sve jos cuo da postoji...A danas... Jedan most i to se cuje do "Diskaverija" Nemojmo se mnogo zavaravati. Ovaj "objekat epskih razmera i funkcije" je sa konstrukcijske tačke gledišta običan tunel ukopan u planinu. Možda malo širi nego običan tunel na autoputu. Da se razumemo, ja ovim ne pokušavam da osporim njegovu funkciju. [ anon70939 @ 10.01.2012. 14:16 ] @
OK. Ajd onda sazidaj danas jedan VMA? Ne pada mi na pamet ovog momenta jos nesto bolje
[ deerbeer @ 10.01.2012. 14:19 ] @
Citat: Ovaj "objekat epskih razmera i funkcije" je sa konstrukcijske tačke gledišta običan tunel ukopan u planinu. Možda malo širi nego običan tunel na autoputu. Aha "obican" , taj aerodrom kod Bihaca koji je kostao otprilike koliko i prosecan americki nosac aviona i sa svojim dodatnim radarskim i raketnim sistemima bio je glavni stratestki polozaj za rvpvo tadasnje sfrj . E sad sto kaze milivoje_t visokobudzetno laganje jer se radi o slovenackom naucniku - pa je jelte njihove gore list... A sa druge strane mozda su radili dodatne poslove za amere (tipa nekog remonta , neke instalacije itd ..) a da su im prodavali celu tehnologiju je prica za malu decu . [ Java Beograd @ 10.01.2012. 14:40 ] @
Citat: deerbeer: Aha "obican" , taj aerodrom kod Bihaca koji je kostao otprilike koliko i prosecan americki nosac aviona [ deerbeer @ 10.01.2012. 14:44 ] @
Nisam . Ali ti podaci i nisu neka tajna a to je da je taj "tunel" tj. komplet aerodrom sa radarskim i raketnim sistemima pre rata bili oko ~2 milijarde $.
Necemo sad u cent bas :-) A cene nosaca ili bilo kog naoruzanja u usa mozes i na internetu da pronadjes ... [ djoka_l @ 10.01.2012. 14:48 ] @
Evo na ovom linku: http://www.***.com/Avijacija-i-PVO/Enigma-JNA-Podzemni-Aerodrom-Zeljava.html tvrde da je aerodrom Željava koštao oko 8.5 milijardi USD.
Sa druge strane, USS Reagan je koštao oko 4.5 milijardi: http://en.wikipedia.org/wiki/U...VN-76)#Design_and_construction [Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 10.01.2012. u 17:33 GMT+1] [ deerbeer @ 10.01.2012. 14:57 ] @
Pa sad , sigurno postoji vise izvora (necemo da se frljamo sa milijarde ovde sad ali poredjenje je kao sto sam rekao sasvim na mestu .
Mada u tekstu stoji : Citat: Postoji procena da je objekat i aerodrom tadašnju državu koštao u ono vreme (a naravno i sada) fantastičnih 4 milijarde USD. Mora da je Djilasov tata projektovao budzet i tender za taj "obican tunel" hehehe .. [ Horvat @ 10.01.2012. 16:38 ] @
zeljava nije imala "rupu" iz planincuge ka nebu iz koje bi lansirali raketlu :D (ima sema zeljave na cenzurisanom site-u, ime mu je "ja" i "vojska", spojeno,al na engleskom)
al bas me zanima video kad(ako) izadje,sta ce prikazati mada nisam znao da su vodali titu da mu pokazuju kako napreduje izgradnja :] [ Braksi @ 10.01.2012. 16:39 ] @
film je obicna budalastina, medjutim daleko da nema svoju svrhu.
Ne samo sto ce usreciti razne budale, vec ce podici i ugled druga Tita u zemlji, a i sire. [ Goran Mijailovic @ 10.01.2012. 16:45 ] @
Citat: Horvat: (ima sema zeljave na cenzurisanom site-u, ime mu je "ja" i "vojska", spojeno,al na engleskom) Ma jel :) A i nije tacno sto si napisao, bolje da si im napisao da proguglaju: Enigma-JNA-Podzemni-Aerodrom-Zeljava.html [ SStudio @ 10.01.2012. 18:23 ] @
Citat: vec ce podici i ugled druga Tita u zemlji, a i sire. Da neće da se kandiduje pa diže rejting, ja ću da ga glasam ako je Ćopavi zagorac je bio ben igrač, tako da me ne bi čudilo da u ovom dokumentarcu kažu kako je Nila Armstronga sačekala čašica prepčenice kad je sleteo Da smo se bacali parama jesmo, ulagali u svakakve budalaštine, jesmo, pa što da ne bude čudno da smo hteli da pobodemo trobojku na mesec. Nekad ni to nije bilo nedostižno uz prave veze, a sada ne možeš ni u bugarsku bez vize. [ jnk @ 10.01.2012. 19:44 ] @
java beograd: Zeljava samo obican ukopan tunel? Slazem se da je to najbesmisleniji projekat ikada ali procitaj malo po netu, to je bio drugi najskuplji objekat u sfrj ikada i bukvalno smo umesto toga mogli da napravimo autoputeve od Vardara do Triglava zajedno sa jos 3 linije metro-a u BG-u. I upravo zbog takvih besmislenih megalomanskih projekata mi danas ne mozemo da izgradimo ni 1 most.
[ cika dacha @ 10.01.2012. 19:44 ] @
bas me briga sta kazete ja cu da verujem da je sve istina iz filma i da budem ponosan sto sam jugosloven :-)
[ deerbeer @ 10.01.2012. 20:10 ] @
@jnk
Sa danasnje tacke gledista i jeste besmislen projekat i sto se mene tice bolje da su svi dobili po parce jos jednog autoputa, medjutim u vreme hladnog rata moralo se imati tada neko respektabilno naoruzanje i pomalo zveckati oruzjem inace u protivnom tadasnja sfrj ne bi imala takav uticaj i ugled medju susedima i u svetu bez obzira na titov licni ugled i nekakav nesvrstani savez. [ Horvat @ 10.01.2012. 22:13 ] @
Citat: Goran Mijailovic: Ma jel :) A i nije tacno sto si napisao, bolje da si im napisao da proguglaju: Enigma-JNA-Podzemni-Aerodrom-Zeljava.html moze i tako,al samo je jedan link cenzurisan u temi iznad mog odgovora :] [ boki @ 10.01.2012. 22:22 ] @
Citat: Naime, redatelj Ziga Virc i ja kao scenarist pripremamo jedan gverilski projekt, tzv. spoof dokumentarac o jugoslovenskom svemirskom programu pod naslovom "Houston, we have a problem". Naravno, radi se o medijski manipulaciji odnosno buducoj dokudrami - igranom dokumentarcu. Projekt u toj fazi radimo bez bilo kakvog budzeta, ali smo vec pripremili trailer. Ali prodace se fino u svetu cenim, dobro je uradjen. [ Lazar-I @ 10.01.2012. 23:44 ] @
Sada sve postaje jasno, tehnologija je preuzeta iz bosanskih piramida.
[ Marenović Slaviša @ 11.01.2012. 03:05 ] @
Ljudi, sto se palite? Niste videli na kraju da pise PROIZVODNJA STUIDO VIRC SPRING 2013 Ej, jel to neko putovanje u buducnost? [ Shadowed @ 11.01.2012. 03:19 ] @
Pa, to je samo trailer. Ceo film ce biti 2013.
[ cozmo_im @ 11.01.2012. 06:41 ] @
Al su se svi primili na Zeljavu...:)))))))))))))))))))))))))
[ jnk @ 11.01.2012. 07:44 ] @
Pretpostavljam da znaš nekog ko je radio tamo?
[ cozmo_im @ 11.01.2012. 07:58 ] @
[ payge @ 11.01.2012. 09:19 ] @
Ajkulama bizmis puca te odose u toplija mora, na nemilost ostavljene sitne ribice piloti u panici zvacu ono malo sto je ostalo iza.
[ Ilic Igor @ 11.01.2012. 09:32 ] @
Evo još jedana Jožina jazbina.
[ berazorica @ 11.01.2012. 11:59 ] @
^Dakle, kad se sabere ovo, Lora i Željava dobije se bezmalo ceo jugoslovenski dug? Tj, kad se dodaju i ostala slična skloništa iz drugih republika, dug se daleko premašuje?
[ djura63 @ 11.01.2012. 12:11 ] @
Jutros u 10 h Aleksandra Godfroa u Vestima na B92 kaže da je Dž. F. Kenedi 1961. god. najavio svemirsku misiju na Mars. Freud!!!
[ jnk @ 11.01.2012. 12:16 ] @
Ne zaboravi da je jedna milijarda 1965. godine vredela kao 7 milijardi danas i da im je radna snaga bila takoreći besplatna.
Po konzervativnim procenama Željava je koštala 4 milijarde $(po drugim 8) što je otprilike 28 milijardi dolara danas + jeftinija radna snaga. Lora je valjda bila još skuplja(najskuplji sfrj vojni objekat) a ova jazbina što je ostala sačuvana nešto jeftinija. To su tada bile strogo čuvane tajne tako da ne znam kako smo mogli time da zveckamo jer neprijatelj ne bi smeo ni da zna da smo mi to imali. Znači da smo samo ova 3 objekta iskulirali možda smo mogli danas i u nekoj normalnoj državi da živimo. [ anon70939 @ 11.01.2012. 12:27 ] @
Citat: jnk:Znači da smo samo ova 3 objekta iskulirali možda smo mogli danas i u nekoj normalnoj državi da živimo. ne verujem da bi bilo neke razlike :) Juce sam cuo od jednog coveka nesto interesantno. "Pa mi smo jedna od najbogatijih drzava na svetu" zacudio sam se sta njake, al posle ispade istina "vec 20-30 godina krade se u nenormalnim kolicinama i opet se nekako drzimo" [ deerbeer @ 11.01.2012. 12:27 ] @
Citat: To su tada bili strogo čuvane tajne tako da ne znam kako smo mogli time da zveckamo jer neprijatelj ne bi smeo ni da zna da smo mi to imali. Znao je sigurno onaj koji je trebao da zna . Sigurno nije bilo nigde na dnevniku ili novinama , inace cemu postoje obavestajne sluzbe . Citat: Znači da smo samo ova 3 objekta iskulirali možda smo mogli danas i u nekoj normalnoj državi da živimo. Sigurno niko ne racuna koliko milijardi $ izvoza je odlazilo iz tadasnje vojne industrije sto naouruzanja sto operative u zemlje treceg sveta ? :D Tako da kad se to sabere i oduzme tebi ili tvojim matorcima nisu sigurno odvajali iz usta da bi to sagradili. Ali stoji itekako i pre sam rekao autoputevi bi i sada ostali svima , a od onog tunela ostadose samo crvi i mravi ... [ Marenović Slaviša @ 11.01.2012. 17:24 ] @
Citat: Pa, to je samo trailer. Ceo film ce biti 2013. I kada bude ceo...ako bude, bice samo PSEUDODOKUMENTARI film, (mockumentary) i to satiricno komicni.. EDIT: Sad se setih.....autor ovoga je slovenac. A slovenci su veliki jugonostalgicari, postovao lika i dela druga tita... nemojte da se cudite filmu, lik namerava da na ledjima pokojnog Tita zaradi koju kintu na domacem terenu. Zeljava? Podzemni aerodrom. Ne znam sta jos ima u okviru Zeljave. Lora -luke lora -srednjoškolski mornarički centar -helikopterske baze divulje -podzemo sklonište za avione plano -podzemni kompleks žrnovnica -razna skladišta i prateći objekti u okolici to sve je ratna luka lora [Ovu poruku je menjao Marenović Slaviša dana 11.01.2012. u 21:00 GMT+1] [ milivoje t @ 11.01.2012. 18:44 ] @
Sto bi bilo cudno interesovati se za Loru ili Zeljavu?
Danas ljudi prave online epopeje, napunise cele sajtove i naslagase mamutske neke diskusije diveci se infrastrukturnim projektima koji su sprdnja u odnosu na pomenute. Dive se brate i tramvajima, kanalizacionim cevima, po kojoj asfaltiranoj ulici. To je kao divljenje Fiat Putno klot modelu, koji je drzava kupila na kredit, koji su napravili stranci...u odnosu na vreme kada si imao novog Ferarija, koji si kupio kesom iz svog dzepa, a dizajniali ga i proziveli nasi ljudi. Razlika je drasticna. Takvi SFRJ objekti nisu samo nostalgija, vec ponosno secanje nekih ljudi ko smo mi ? Podsecanje da mi nismo neobrazovana bezuba fizicka radna snaga i najbedniji korisnici skupog sirotinjskog kredita, vec da smo nedavno imali intelektualni, inzenjerski, prozivodni, ekonomski potencijal da stvaramo kompleksnije i vece infrastrukturne objekte od onih koje (nam) stranci danas prave, a mi im se divimo kao divlji bantu crnci. Ako je objekat i aerodrom Zeljava tunel u planini, onda je NORAD verovatno beznacajna rupica u planini... Sto se tice para koje su 'bacene' na te objekete, nepristojno je pricati nekome drugom sta da radi sa svojim parama. To su bile pare jedne specificne zemlje u bipolarnom svetu koje je ta zemlja u tom trenutku hladnog rata odlucila da ulozi u sebe i svoj narod u cilju odbrane od onoga na sta smo se svi na svetu spremali, treci sv. rat sa nuklearnim epilogom. Te pare nisu potrosene na 'drzavne' agencije, na 'drzavne' sajtove, na fiktivne i mutne tendere i nabavke, na prelivanje u privatne dzepove politicara na vlasti, na finansiranje austrijskih kompanija sa sumnjivim poslovanjem, na izlivanje trecerazrednog asfalta, itd. Znali su nasi prijatelji=neprijatelji za te objekte, to i jeste cilj, jer ako nemas vojsku=silu, nemas ni moc ni postovanje... [ jnk @ 11.01.2012. 21:25 ] @
Citat: Podsecanje da mi nismo neobrazovana bezuba fizicka radna snaga i najbedniji korisnici skupog sirotinjskog kredita, vec da smo nedavno imali intelektualni, inzenjerski, prozivodni, ekonomski potencijal da stvaramo kompleksnije i vece infrastrukturne objekte od onih koje (nam) stranci danas prave, Svo postovanje za Zeljavu sto se tice tehnicke izvedbe, ali ostaje cinjenica da je bio promaseni megalomanski projekat koji nikada nije posluzio svojoj pravoj svrsi i unisten je od strane svojih i krajnji rezultat je da su to bacene pare i promasena investicija. Citat: Te pare nisu potrosene na 'drzavne' agencije, na 'drzavne' sajtove, na fiktivne i mutne tendere i nabavke, na prelivanje u privatne dzepove politicara na vlasti, na finansiranje austrijskih kompanija sa sumnjivim poslovanjem, na izlivanje trecerazrednog asfalta, itd. Ako bismo uporedili koliko je para otislo na operativne troskove vojske sfrj verujem da ni 5 hiljada agencija ne bi moglo da prismrdi tom trosku. Isto tako kada se uporedi tadasnji spoljnji dug i inflacija verovatno je danasnja Grcka prema tome smesna. [ Horvat @ 11.01.2012. 21:37 ] @
Citat: ali ostaje cinjenica da je bio promaseni megalomanski projekat koji nikada nije posluzio svojoj pravoj svrsi nemoj reci da ti je zao sto nije posluzio svrsi :SS [ milivoje t @ 12.01.2012. 00:06 ] @
@jnk,
kako mozes zanti da nije posluzio svrsi i da su bacene pare? onda se isto moze reci za slicne americke ili ruske objekte ili na stotine preskupih nuklearnih bojevih glava i interkontientalnih raketa koje nikada nisu iskoriscene u ratu pre nego sto im je istekao rok trajanja. ruski nuklearni arsenal je jedino sto stiti tu najprostraniju zemlju cak i dan danas da svako ne uzme sebi po komad iste. sablja sluzi svrsi i kada je u koricama. a svrha mu svakako nije bila da spreci gradjanski rat. i vreme nastanka je vrlo specificno, to je vrhunac hladnog rata, prsti su na okidacu, kenedi i hruscov igraju partiju saha... tesko je te okolnosti razumeti iz dansnje pozicije. a jugoslavija jedina neopredeljena na teritoriji evrope, tacno na medji gde ce poceti svetski rat... ekonomski moenatat koji te brine: cak i pored ogromne cene tog objekta komunisti su bili mnogo bolji biznismeni od danasnjih kapitalista koji su na vlasti. kakv paradoks! velika drzavna preduzeca su na stranim trzistima ostvarivala profite kakve danas srbija moze da sanja u vlaznim snovima. napravljena zeljava se ekonomski isplatila kroz projektovanje i izgradnju slicnih vojno gradjevinskih objekata u stranim zemljama. mi smo tada bili ti koji su prodavali know-how i izvodili radove... inace je na troskove armija u celoj evropi za vreme hladnog rata odlazilo pravo bogatstvo, tako da nismo mi bili neki izuzetak. ako pogledamo korelaciju vojne moci i ekonomske moci jedne zemlje, zakljucak je vrlo jasan. kao sto je jasno da danas kao marginalna zemlja imamo marginalnu armiju, sa pritiskom spolja da srpska armija bude sto manja i sto mlitavija. [ since1986BC @ 14.01.2012. 19:47 ] @
Obican hajp, marketing ili kako vec hocete. Novac je u pitanju ljudi moji. Dokumentarac ili ne, uvek valja da kane neka para.
A i valja narod necim preokupirati, znate kriza je. Dad ce i izbori. Mi da razvijamo svemirski program? Cemu? Zna da smo od zapada dobijali kredite zarad mira (prica "Istok vs. Zapad"). Jedino sto je stari radio je da je ziveo u pogodno vreme, bio diktator, iskoristio to za zivota... a ne kao ovi sto su ga nadziveli i umrli ko zveri (Sadam, Gadafi...) Mala pesmica, da uveseli celu ovu pricu. [ Hapless joint @ 15.01.2012. 01:56 ] @
Citat: milivoje t: ekonomski moenatat koji te brine: cak i pored ogromne cene tog objekta komunisti su bili mnogo bolji biznismeni od danasnjih kapitalista koji su na vlasti. kakv paradoks! velika drzavna preduzeca su na stranim trzistima ostvarivala profite kakve danas srbija moze da sanja u vlaznim snovima. napravljena zeljava se ekonomski isplatila kroz projektovanje i izgradnju slicnih vojno gradjevinskih objekata u stranim zemljama. mi smo tada bili ti koji su prodavali know-how i izvodili radove... Skoro negde naleteh na podatak da su jugoslovenska preduzeca, samo tokom jedne decenije (1980.-1990.) i samo u Iraku, sto od izvoza sto od izvodjenja radova, napravila posla za preko 38 milijardi $. a gde je iran, sirija, libija, egipat, juzna amerika, citav bliski istok, indija, indonezija .... i gde sve jugoslovenska preduzeca nisu gradila i izvozila i sta sve nisu radila ... a onda ce svaki osvesceni omladinac na forumu da ti objasni da bi mi sad, sa trzisnom ekonomijom, leteli na zlatnim cilimima samo da nas copavi zagorac nije sh.ebo sto nam je ostavio 5 ili 10 milijardi $ duga. [ AstralPro @ 16.01.2012. 23:28 ] @
Ma kakav jugoslovenski svemirski program, kakva glupa prica, hoce slovenac da zgrne pare na maglu.
Da je JNA mogla napravila bi prvo konkurentan avion i rakete za tadasnja vremema, nosace aviona, i sl vojne projekte pa tek onda putovanje u svemir. Nisam politicki opredeljen ali uporedite Tadica koji je na vlasti celu deceniju a sta je uradio - konkretno nista. Pose*em se na drzavu gde pederi i lezbejke imaju policijsku i medijsku podrsku za parade dok penzioneri preturaju kontejnere a deca se drogiraju u osnovnim skolama. Za parade se ima para i medijskog prostora a sto sve ostalo propada to nema veze eto gde zivimo. Koliko je Tito uradio za deceniju? Mnogo :) Sva vaznija infrastruktura u Srbiji datira od pre 30 godina, bolnice skole i fakulteti, lokalna i drzavna uprava itd itd. Mrkonjic nece za zivota zavrsiti jedan pisljivi autoput, most kod Beske se radi X godina. Sad Srbija nema ni vojnu ni ekonomsku moc degradirana na sve nacine i ceo svet nas smatra za indijance a mogli smo biti u top 10 u evropi po svemu. [ Majstor_Pućko @ 25.01.2012. 21:58 ] @
:)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|