[ SStudio @ 13.01.2012. 06:47 ] @
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/301132/Servis-trazio-da-zena-ispece-pitu-i-posalje-sliku-da-bi-testirali-rernu

LOLčina Ovi počeli da nas kupce, pod...avaju na svakojake načine samo da bi se izvukli iz garancije.
Još je blic postavio anketu
Citat:
Da li je "sporna" pita dobro nauljena?

Da je bila nauljena, onda bi verovatno rekli da nije lepo pečena zato što koristi kravlji umesto kozijeg sira
Nasmejah se krasno od ranog jutra
[ mmix @ 13.01.2012. 07:55 ] @
I ja isto, kakvi kraljevi :)



Sta bi sa novim zakonom o zastiti potrosaca i no-questions-asked garanciji od 6 meseci?
[ srdjee @ 13.01.2012. 08:16 ] @
Kao sto rekoh nedavno, telefoni su danas mnogo pametniji od vecine vlasnika, a isto pocinje da se desava i sa friziderima, sporetima i ves masinama. ;)
[ Count Zero @ 13.01.2012. 08:29 ] @
Citat:
Sta bi sa novim zakonom o zastiti potrosaca i no-questions-asked garanciji od 6 meseci?

Kod nas treba da preprave na "no question about pie asked"

[ anon70939 @ 13.01.2012. 09:11 ] @
vec sam u nekoj temi pisao... ni kupci nisu bas sjajna strana.

Primer kod mene u firmi...

Dosla zena posle 5 dana vratila ves masinu. Kaze ne pere joj lepo ves O.o
Grudva joj se deterdzent...

I ovi moji su morali to da prime nazad po tadasnjem nekom zakonu, da u roku od 8 dana moze da se vrati bilo sta bez nekog razloga.
Ta ves masina se posle prodala upola cene, posto je bila "ostecena" odnosno jednom koristena.

Nije mi neverovatno i kod tog sporeta, da zena ne zna da ga koristi. Verovatno ima puno dugmica :) cim kosta 65000din.
Po toj nekoj logici, da bi dobro spremala pitu, ne treba uopste da zna kako se to radi, nego samo da ubaci u sporet...?
Secam se moja tetka koja je ekstra kuvarica, kad god dodje kod nas spremala je meni i burazeru neki kolac, tortu... i uvek je imala problem da se "privikne na nas sporet". Sto ne znaci da je bio neispravan, posto je moja majka odlicno spremala na njemu.

Ali u svakom slucaju jeste smesno, to sto su trazili da ispece pitu kao dokaz da ne valja :).
Trebao bi Bosh da ima jednog pekara koji bi radio na reklamacijama, da dokazuje domacicama, da moze da se spremi dobra pita sa njihovim sporetom :)
[ Exodusbgd @ 13.01.2012. 09:34 ] @
Slatko se ismejah od rane zore... :D

Nego, naravno da kupci nisu cvećke - radio sam jednom davno u nekom IT shopu, i dođe devojka da kupi logitech slušalice. Naravno, zapakovane su u onu plastiku koja može samo da se iseče skalpelom/makazama. Kupi ih, i posle minut se vraća - kaže: "Izvini, ne odgovaraju mi ove, male su mi". Ja uzmem i uradim povrat robe (a šta drugo), a ove slušalice koje je vratila nisu mogle da se prodaju - tj. čista šteta od nekih 2000din.
[ SStudio @ 13.01.2012. 11:05 ] @
Ok da su rekli donesite šporet da vidimo šta ne valja ali ovo hehe
Da mi neko kaže da slikam gibanicu i pošaljem sliku, lično bih pomislio da me rca u mozak.
[ bakara @ 13.01.2012. 11:10 ] @
Citat:
Exodusbgd: Slatko se ismejah od rane zore...


Da, i ja...ali u stvarnosti nije u opste smesno i potpuno razumem o cemu se ovde radi.

Te nove (turbo) rerne su da bi dobile A ili A+ klasu moraju da smanje potrosnju struje, i sta se tu sad desava...

Gospodja iz price se zali na donji grejac koji verovatno i jeste ispravan ali umesto duplo jaceg grejaca ima ugradjen grejac od samo 600w, jer je u pitanju turbo rerna sa ventilatorom koji bi trebala da koristi, a vecina domacica zeli da ga koristi kao klasicnu rernu i onda za rezultat dobije neispecenu pitu sa donje strane
[ New Village DC @ 13.01.2012. 11:51 ] @
A zar se te klase ne racunaju po efikasnosti, a ne po apsolutnoj potrosnji?
[ mmix @ 13.01.2012. 11:56 ] @
Da, ali to se resava edukacijom korisnika, ne rcanjem u mozak Mislim, ok, belova kriva cini svoje ali ipak mislim da svaka domacica moze da razume jedan paragraf koji opisuje razliku izmedju konvencionalne i konvekcione rerne i koje podesavanje da iskoriste da dobiju isti efekat kao sa starom i za koliko da skrate vreme pecenja. Gorenje ima takav pamflet (tj bar je imalo kad je moja keva kupila ugradnu rernu pre 5 godina).
[ bakara @ 13.01.2012. 12:09 ] @
Citat:
New Village DC: A zar se te klase ne racunaju po efikasnosti, a ne po apsolutnoj potrosnji?

Efikasne su one jednako ali navika je cudo

Citat:
mmix: Da, ali to se resava edukacijom korisnika, ne rcanjem u mozak Mislim, ok, belova kriva cini svoje ali ipak mislim da svaka domacica moze da razume jedan paragraf koji opisuje razliku izmedju konvencionalne i konvekcione rerne i koje podesavanje da iskoriste da dobiju isti efekat kao sa starom i za koliko da skrate vreme pecenja. Gorenje ima takav pamflet (tj bar je imalo kad je moja keva kupila ugradnu rernu pre 5 godina).

Nesto ne verujem da dobijes takav pamflet (za gorenje ne znam, za samsung znam), dobijes naravno samo uputstvo u kome opisuje nacin rukovanja a ne pominje da razlika postoji pocev od jacine grejaca.

druga stvar je sto domacice ne vole da menjaju navike, sve su naucile da okrenu na 200 ili 250 i upale oba grejaca, to u ovim novim turbo rernama ako ne upale ventilator ima za posledicu neispecenu pitu, ako uz sve to upale i ventilator idu u drugu krajnost i sve se zapali
[ ventura @ 13.01.2012. 12:53 ] @
Da sam juče umro ne bi znao za šta služi ventilator u rerni :)

[ anon70939 @ 13.01.2012. 13:07 ] @
Citat:
ventura: Da sam juče umro ne bi znao za šta služi ventilator u rerni :)


Ja sam kapirao da se te rerne zovu turbo, jer moze da se pece recimo krompir sa mesom i kolac istovremeno :)

A ventilator sluzi da se ne pomesaju mirisi medjusobno.

I da je u tome fora sa tom TURBO recju. Cim stignem kuci, ima da edukujem moju domacicu!
[ mulaz @ 13.01.2012. 13:09 ] @
Pre otpriliike ~5 godine, gorenje rerna, znam da je pisalo da sa ukljucenim ventilatorom treba namestiti ~20°c manje na termostatu, i jos neka uputstva pored.
[ morihei ueshiba @ 13.01.2012. 13:14 ] @
Citat:
mislim da svaka domacica moze da razume jedan paragraf koji opisuje razliku izmedju konvencionalne i konvekcione rerne


Prvo bi trebalo da razume boldovane izraze...
[ Sceka @ 13.01.2012. 13:27 ] @
Ali ubedljivo najbolja varijanta je imati kombinovanu ugradnu renu - klasicna i na paru. To je onda prava stvar. Naravno, ako se ima mesta u kuhinji, bolje je imati odvojeno kalsicnu i na paru, ali uglavnom se kod nas kuhinje ne prave na "takav" nacin...


Pozdrav!
[ Sceka @ 13.01.2012. 13:32 ] @
Citat:
morihei ueshiba: :D
Prvo bi trebalo da razume boldovane izraze...


Izvini, mozda nisi dobro, pazljivo, procitao. Ima razlike, pojmovi su razlicitog znacenja... klasicna rerna i rerna koja je konvekciona. To nije isto. :) A mozda si mislio na domacicu koja to ne razlikuje, onda se tebi izvinjavam!

Izvinjavam se na Off-u!


Pozdrav!
[ morihei ueshiba @ 13.01.2012. 13:54 ] @
Nista Sceko,nema potrebe da se izvinjavas...mislio sam na cinjenicu da domacice, cast izuzecima,nemaju obicaj da koriste navedene izraze,pa se ne moze bas ni ocekivati da ih razumeju,kao ni razliku izmedju navedenih. Zamisli konverzaciju izmedju dve snajke: jao slatka,da znas kako mi je ispala torta,nisam pekla kore na konvencionalni nacin,prenos toplotne energije u mojoj bosch rerni se obavlja konvekcijom...itd.
Zezanje na stranu,ja evo vec dva dana pokusavam da telefonski objasnim jednom klijentu kako da izmeni neke parametre na masini da bi postigao ono sto hoce,a da mu pritom manual u kome je sve do tancina opisano stoji ispred nosa. Jednostavno,kupci su sve razmazeniji i ne zele da ukljuce mozak vec za svaku banalnost cimaju proizvodjaca,servisnu sluzbu,a manual-i su sve iscrpniji i opsirniji i pitam se kada ce tome doci kraj.

Ono,i aparati su sve slozeniji u smislu kolicine funkcija koje mogu da obavljaju,ali brate ako hoces da koristis tehnologiju,obrazuj se malo. Ili koristi Smederevac. Licno preferiram pitu iz doticnog

edit(za domacice starog kova): preferirati-pretpostavljati kome ili čemu, dati prvenstvo, davati prvenstvo, više ceniti, više voleti.
[ bakara @ 13.01.2012. 14:02 ] @
Nisu ni domacice bas glupe...
i ako cemo pravo, logicno bi bilo da su te rerne naprednije od starih, znaci da mogu da peku i na stari klasican nacin i na novi (turbo), ali eto za one koji ne znaju, ne mogu...u stvari mogu ali su rezultati losi na sta se i domacica iz blica i zali.

I moderne rerne su sve samo ne jednostavne, i sve vise nije dovoljno samo ukljuciti i izabrati temperaturu.
[ Sceka @ 13.01.2012. 14:15 ] @
Citat:
morihei ueshiba: Nista Sceko,nema potrebe da se izvinjavas...mislio sam na cinjenicu da domacice, cast izuzecima,nemaju obicaj da koriste navedene izraze,pa se ne moze bas ni ocekivati da ih razumeju,kao ni razliku izmedju navedenih. Zamisli konverzaciju izmedju dve snajke: jao slatka,da znas kako mi je ispala torta,nisam pekla kore na konvencionalni nacin,prenos toplotne energije u mojoj bosch rerni se obavlja konvekcijom...itd.
Zezanje na stranu,ja evo vec dva dana pokusavam da telefonski objasnim jednom klijentu kako da izmeni neke parametre na masini da bi postigao ono sto hoce,a da mu pritom manual u kome je sve do tancina opisano stoji ispred nosa. Jednostavno,kupci su sve razmazeniji i ne zele da ukljuce mozak vec za svaku banalnost cimaju proizvodjaca,servisnu sluzbu,a manual-i su sve iscrpniji i opsirniji i pitam se kada ce tome doci kraj.

Ono,i aparati su sve slozeniji u smislu kolicine funkcija koje mogu da obavljaju,ali brate ako hoces da koristis tehnologiju,obrazuj se malo. Ili koristi Smederevac. Licno preferiram pitu iz doticnog :)


:) He, he... Sve si u pravu. Ali, pazi sad, moja supruga je diplomirani inzenjer, diplomirala je sa prosekom 9,95. Imamo komsiju koji je dipl. inz. telekomunikacija a ima i doktorat iz elektrotehnike, ja se, kao snimatelj i producent koji svakodnevno radi sa tehnikom koja se meri stotinama hiljada eura, "malo razumem u tehniku". Znaci, nas troje pijemo kafu i "proucavamo" uputsvo na srpskom jeziku za ugradnu rernu koja je tada, pre 4 godine kostala oko 550 eura i vise od sat vremena ne mozemo da "doakamo" vecini funkcija koju ta rerna ima! :) Prosto da ne poverujes ali cista istina! Naravno, posle nekoliko minuta trazenja, skinem manual na engleskom sa Net-a koji je na samo 3 strane i sve skontamo "u sekundi". Uputstvo na srpskom je na punih 16 strana i kada smo pokusali da ih uporedimo, naisli smo na recenice koje apsolutno nikome nista ne znace i nikako se ne mogu koristiti kao primena za taj uredjaj, rernu, kome je samo uputstvo namenjeno!!! :) Smesno je da neko ko je to "prevodio" izgubi svu silu vremena pisuci nebuloze koje su potpuno beskorisne, iz kog razloga?!

I to se desava. Pa sad zamisli neku domacicu koja nije tehnicki potkovana a dobije takvo neko uputstvo. Ma ne mora ni da bude potkovana ili obrazovana uopste... I zato se koristi varijanta: "slika oba grejaca kao na dobroj staroj rerni" i cve puca kako je dobra pita! Ja volim sa sirom... Mada i sa mesom nije losa... Iako me obraduje i sa zeljem... I tako... :)


Pozdrav!
[ morihei ueshiba @ 13.01.2012. 14:28 ] @
Citat:
Uputstvo na srpskom je na punih 16 strana i kada smo pokusali da ih uporedimo, naisli smo na recenice koje apsolutno nikome nista ne znace i nikako se ne mogu koristiti kao primena za taj uredjaj, rernu, kome je samo uputstvo namenjeno!!! Smesno je da neko koje to "prevodio" izgubi svu silu vremena pisuci nebuloze koje su potpuno beskorisne, iz kog razloga?!

Heh,znas kako to ide...Kinezi naprave generalno uputstvo za jednu grupu masina koje su napravili,pa njihov prevodioc prevede na engleski,pa onda jos jedan prevod sa izmenama za konkretnu masinu,pa se onda nas prevodioc dokopa nekog od tih prevoda i turi u Google translate i samo c/p pa print...nagomilaju se te stranice,bitno da ih ima sto vise,pa cemo se snaci nekako .

[ Horvat @ 13.01.2012. 14:32 ] @
cek,ako u receptu pise "peci na 200^C sat vremena", to nije isto za "konvencionalne" (standardne/uobicajene, a sad izgleda i zastarele) pecnice, i za ove fulhajteknjuejdzmisterimashinz?
jer ova prva to i radi - odrzava temp na 200^C, a druga...pa ne radi osim ako ne pritisnes neko posebno dugme? ili sta?
[ Bojan Basic @ 13.01.2012. 14:34 ] @
Citat:
mmix:
Mislim, ok, belova kriva cini svoje

Čija kriva?

Ako misliš na krivu normalne (Gausove) raspodele, ona se na engleskom zaista naziva ’bell curve’, ali ne zato što je dobila ime po nekakvom Belu, već zato što oblikom podseća na zvono.
[ Sceka @ 13.01.2012. 14:39 ] @
Citat:
morihei ueshiba: Heh,znas kako to ide...Kinezi naprave generalno uputstvo za jednu grupu masina koje su napravili,pa njihov prevodioc prevede na engleski,pa onda jos jedan prevod sa izmenama za konkretnu masinu,pa se onda nas prevodioc dokopa nekog od tih prevoda i turi u Google translate i samo c/p pa print...nagomilaju se te stranice,bitno da ih ima sto vise,pa cemo se snaci nekako ;).


Ali moja rerna nije kineska, proizvod je renomiranog proizvodjaca, najjacec i sada. To se ja sad hvalim kako imam kvalitetnu rernu! :)


Citat:
Horvat: cek,ako u receptu pise "peci na 200^C sat vremena", to nije isto za "konvencionalne" (standardne/uobicajene, a sad izgleda i zastarele) pecnice, i za ove fulhajteknjuejdzmisterimashinz?
jer ova prva to i radi - odrzava temp na 200^C, a druga...pa ne radi osim ako ne pritisnes neko posebno dugme? ili sta?


Pa pazi, nemam pojma kako to da objasnim ali nije isto. Kad "modernu" rernu upotrebljavas kao klasicnu "stariju", grejaci gore i dole a temperatura , recimo, 220 stepeni, kao sto neko vec rece, spolja je peceno a umutra nije. Zasto je to tako, nemam pojma tehnicki da objasnim ali slusajuci razgovor supruge i nekih njenih drugarica - to je tako izgleda svima koji imaju "moderne" rerne!


Pozdrav!
[ mmix @ 13.01.2012. 14:43 ] @
Citat:
Bojan Basic: Čija kriva?

Hehe, apsolutno si u pravu malo sam se zaneo ne mogu nikako da se naviknem na termin gausova kriva, za ostalo je kriv moj serblish


Citat:
Horvat: cek,ako u receptu pise "peci na 200^C sat vremena", to nije isto za "konvencionalne" (standardne/uobicajene, a sad izgleda i zastarele) pecnice, i za ove fulhajteknjuejdzmisterimashinz?
jer ova prva to i radi - odrzava temp na 200^C, a druga...pa ne radi osim ako ne pritisnes neko posebno dugme? ili sta?


Nije isto, smanjuje se i temperatura i vreme jer zbog cirkulacije vazduha povrsina hrane koja se pece mnogo brze dodje do zeljene temperature pecenja i mnogo lakse se odrzava na tom nivou. Da bi bilo jasnije, ako ti stavis rernu na 200 povrina pileta nece biti 200c kad se iskljuci termostat, bice 180c, a isto toliko ce biti i kad "modernu: rernu namestis na 180 sa ventilatorom.


A inace, mislim da su termini koji domacice ovde koriste "obicna" i "ventilatorska" i ono nakaradno "turbo" (valjda baca paru na turbinu pa nabija usisnu granu pa pece ko ekspres lonac ). U svakom slucaju jedan pamflet, koristeci ove "narodske" nazive, bi sigurno resio vecinu ovakvih problema i iznad svega inicijalno nezadovoljstvo i bad PR kupaca. Terati dalje nezadovoljnog kupca da majstorima peku gibaje je malo neukusno
[ Sceka @ 13.01.2012. 14:46 ] @
Citat:
mmix: Hehe, apsolutno si u pravu malo sam se zaneo ne mogu nikako da se naviknem na termin gausova kriva, za ostalo je kriv moj serblish
...


Ma nije problem tvoj "serbish" nego si se zaneo razmisljajuci o pitama! Ja, recimo, volim ono sto sam rekao a nikako ne volim sa kupusom ili krompirom!!! :)


Pozdrav!
[ Horvat @ 13.01.2012. 14:50 ] @
a sta ce se desiti ako ovu savremenu stavis na 200^C?
ima preciznij termostat, pa ce stalno biti 200 ili sta? ako je tako,kako moze biti nepeceno?
[ mmix @ 13.01.2012. 15:02 ] @
Citat:
Horvat: a sta ce se desiti ako ovu savremenu stavis na 200^C?
ima preciznij termostat, pa ce stalno biti 200 ili sta? ako je tako,kako moze biti nepeceno?


tako sto ce povrsina hrane biti 200 i ispeci ce se spolja a ostati zivo iznutra jer iako se vazduh u rerni odrzava na 200C temperatura se kroz hranu uvek siri/povecava konvekcijom od spolja ka unutra kao i kod obicne rerne, za razliku od npr mikrotalasne koja u startu prodire oko 5cm. Cisto npr reda radi kad peces vece pile potreno je oko sat i po da unutrasnjost belog mesa predje 75c.
[ Horvat @ 13.01.2012. 15:03 ] @
jasno...jbs tehnologiju :D
[ djura63 @ 13.01.2012. 15:16 ] @
Citat:
mmix
razlika izmedju konvencionalne i konvekcione rerne

Konvencionalan lat. uobičajen.
Konvekcija nlat. prenos toplote strujanjem vazduha.
Sad nam objasni šta je to neuobičajeno kod konvekcione rerne?
[ mmix @ 13.01.2012. 15:21 ] @
ma da

inace, najbolja stvar koju sam video napolju za pecenje su termometri za hranu, http://en.wikipedia.org/wiki/Meat_thermometer

zabodes u pile, but, po zelji i peces dok unutrasnja temperatura ne dostigne neophodnu velicinu. Cak kad kupis spremljeno pile npr dobijes vec zaboden jednokratni topljivi termometar koji iskoci kad je pile peceno

Citat:
djura63: Konvencionalan lat. uobičajen.
Konvekcija nlat. prenos toplote strujanjem vazduha.
Sad nam objasni šta je to neuobičajeno kod konvekcione rerne?

procitaj prepisku sa Horvatom.
[ djura63 @ 13.01.2012. 15:39 ] @
Ti si prvi pomenuo razliku pa nam je i objasni.
[ morihei ueshiba @ 13.01.2012. 16:14 ] @
Koga briga za definicije,daj da vidimo sta je sa tom pitom
[ Shadowed @ 13.01.2012. 16:25 ] @
I piletom! A moglo bi i prase neko (nema 'tice k'o prasice)!
[ mrkii @ 13.01.2012. 16:34 ] @
Citat:
Hehe, apsolutno si u pravu malo sam se zaneo ne mogu nikako da se naviknem na termin gausova kriva, za ostalo je kriv moj serblish

Ma opusteno.
Ja kada ovde pisem uopste se trudim da bude gramaticki, matematicki, tehnicki .... ispravno.
Znam da je tu dezurni lektor i "korektor" i da ce sve biti temeljno i na vreme ispravljeno. :)
[ Flo33 @ 13.01.2012. 16:34 ] @
Sta bi radili onda sa konvektomatom gde se u isto vreme 10 razlicitih izdelaka pece :) iskreno, mene plase stare peci, ako ne vodis racuna ode sve. Sa "turbo" mozes da radis jos tri posla.
[ djura63 @ 13.01.2012. 22:50 ] @
Ako nešto nije gramatički, matematički, tehnički... ispravno?! Kako jeste? METAFIZIČKI?!
[ mrkii @ 13.01.2012. 22:56 ] @
Citat:
djura63: Ako nešto nije gramatički, matematički, tehnički... ispravno?! Kako jeste? METAFIZIČKI?!

Ma cuti bre :)
Cekam da me doticni ispravi. A ne ti.
[ mmix @ 14.01.2012. 08:11 ] @
O cemu vi to?
[ vladd @ 14.01.2012. 12:21 ] @
Smejao sam se bas doobro..konacno da serviseri pokazu malo duha.

Elem doticne novokomponovane fensi domacice, bi malo morale da upoznaju svoju opremu za kuvanje, a ne samo naocare za citanje recepata.

Do sada su me terali da ronim po sporetima(inace nista od cvrcanja iz rerne) upravo zbog "loseg" pecenja.

Stvar je prosta, mnogo su bolji senzori, nogo preciznija(nepotrebno) regulacija, drugaciji su aterijali, oblici pozicije grajaca, izolacije...

Jednostavno se mora recepat(neka me isprave u recept) prilagoditi novoj spravi, podici temperatura na 220, dislocirati puta ili mesiste u odnosu gde se naviklo, promeniti vreme pecenja..i nikakvih problema.

Naravno da ce drugacije biti u rerni manje zapremine nego u rerni vece zapremine, ili ne daj boze u keramickoj pecnici ili furuni..
Pogace, lepinje ili prasence iz furune nije isto kao iz rerne..ne pomazu reklamacije

Poz
[ stil @ 14.01.2012. 13:04 ] @
Buahaha :)

http://www.njuz.net/servis-tra...isprobava-neispravni-vibrator/

Ovi iz njuza nisu normalni :)))
[ anon70939 @ 14.01.2012. 17:13 ] @
stvarno su carevi :)