Osam meseci trpela sam strašnu torturu i maltretiranje u Belom dvoru, radeći za Aleksandra i Katarinu Karađorđević. Šikaniranje zaposlenih tamo je svakodnevica. Na kraju, dobila sam i batine i otišla pretučena i ponižena.
Ovako govori Gordana Ćosić, koja je radila od aprila do kraja decembra kao PR asistent za porodicu Karađorđević. Navodi da je rešila da otvori dušu i u ekskluzivnoj ispovesti za Press otkrije mračne tajne srpskog dvora kako se nikom drugom ne bi ponovilo ono što je ona doživela.
Citat:
Fakti
- 1991. godine Karađorđevići su prvi put došli u Srbiju
- 2001. godine vraćeno im je državljanstvo i nastanili su se u Belom dvoru
- 135 hektara je površina na kojoj se prostire dvorski kompleks na Dedinju
- od 2001. godine - kneginji Jelisaveti Karađorđević nije dozvoljen pristup Belom dvoru
- od 2004. godine država finansira održavanje dvorskog kompleksa
- od 2005. do 2011. godine za to je potrošeno 465 miliona dinara
- od 2010. godine Beli dvor ima status kulturnog dobra
Možda je došlo vreme da gospoda i gospođe, potomci bivših kraljeva nađu lepo normalan posao kao i svi mi i da sami plaćaju svoj stan. Koliko sam čuo ista ako ne i gora situacija je na Engleskom dvoru kod majke kraljice. I tamo potomci plave krvi su zadržali potrebu da sa srednjevekovnim apsolutističkim mentalitetom tretiraju ostale ljude kao nekoga ko je niža klasa i nedostojni osnovnog poštovanja. Besmisleno je da im se od budžeta plaća održavanje luksuznog kompleksa da bi oni tu glumili kraljeve i kraljice.
[ anon70939 @ 13.01.2012. 10:00 ] @
Bila je emisija Balkanskom ulicom, gde je pokazano kako zivi kraljevska porodica.
Treba da nas je sramota.
"od naseg budzeta" ide u ko zna cije dzepove, a ne ide tamo gde bi trebalo. Tako da je to vec izlizana fraza.
U emisiji je prikazano da zive u nekom stancicu, gde nemaju ni grejanje ni struju. Nemaju cime da placaju. A momci, sinovi, su studenti bili i nisu mogli da rade i da zaradjuju za grejanje. Jedan je studirao vojnu akademiju, a drugi valjda prava.
Bitno je samo da debeloguzani danas imaju, svi ovi predsednici koji su se izmenjali, njihove porodice i ko zna ko sve i na kakve nacine, a istorija je totalno nebitna?
[ Ankalagon the Black @ 13.01.2012. 10:18 ] @
Hajde sada da nadjemo i potomke Obrenovića, Cara Dušana i ostalih i da ih sve izdržavamo. Jer zaboga oni su naša istorija. Ovi ljudi nisu naša istorija, njihovi preci su bili.
Citat:
U emisiji je prikazano da zive u nekom stancicu, gde nemaju ni grejanje ni struju. Nemaju cime da placaju.
Pa nema ni pola Srbije. Zašto ovi da budu povlašćeni ?
[ sttevann @ 13.01.2012. 10:30 ] @
Zato što ne znaju da pričaju srpski.
[ Ankalagon the Black @ 13.01.2012. 10:32 ] @
Eto ideje, mogu da drže časove engleskog, jer srpski nisu uspeli da nauče ni posle 20 g. Nije valjda sramota raditi ?
[ Sava @ 13.01.2012. 11:15 ] @
Ja ne verujem u priču te žene, više verujem u to da su tražili profesionalizam i ništa više od toga.
Što se tiče izdržavanja kraljevske porodice zaista ne znam da li i koliko država daje, ali je poznato da se oni najviše izdržavaju od donacija koje kraljevska porodica sama obezbeđuje. Tako je bar prikazano u tv emisiji koja je svojevremneno objavljena. Na kraju krajeva ako neki generali dokazani Srbomrzci celog života uživaju dobrobiti ove sredine ne vidim zašto ne bi i kraljevska porodica, a ne zaboravite da samo mali broj zemalja može da se podiči kraljevima.
Što se tiče izgovora srpskog jezika i ja se pridružujem kritikama iako znam da ima opravdanja za to.
[ madcama @ 13.01.2012. 11:32 ] @
Citat:
Sava: Što se tiče izgovora srpskog jezika i ja se pridružujem kritikama iako znam da ima opravdanja za to.
Za ovo nema opravdanja. Kako objasniti da kraljica govori bolje srpski od kralja?
[ Horvat @ 13.01.2012. 11:41 ] @
Citat:
a ne zaboravite da samo mali broj zemalja može da se podiči kraljevima.
sto bi se iko time dicio?!?!
btw, sta je "knjeginja" sjbala kad joj je zabranjen pristup?
nemaju love - nek iznajmljuju tu "kucicu", nek ribaju wc solje, nisu socijalni slucajevi, a ako jesu, molim lepo - narodna kuhinja -_-
ako ne mogu/ne zele da sami placaju odrzavanje "belog" dvora, nek ga vrate drzavi
Citat:
U emisiji je prikazano da zive u nekom stancicu, gde nemaju ni grejanje ni struju
a sto ne bi zivili u b.d. koji,verujem, ima i jedno i drugo, kad u "stancicu" nemaju to?
[ anon70939 @ 13.01.2012. 11:51 ] @
kojoj bre drzavi da vrate? Kakva drzava?
Samo zbog takvog razmisljanja kakvo imate smo ovakvi kakvi jesmo. Nista ne postujete!!! Ne postujete ni sami sebe!.
A to o jeziku. Ovi o kojima sam ja pricao u prvom postu, srpski znaju bolje nego najveca vecina ovde na forumu
[ Ankalagon the Black @ 13.01.2012. 11:56 ] @
Moje mišljenje je da se kraljevima ne treba dičiti. Trebalo bi do sada da smo kao društvo/civilizacija dovoljno napredovali da znamo da je svaki vid autokratske vladavine loš za društvo i protivi se slobodi. Vladavina putem kraljevske loze onemogućava slobodu naroda da sam izabere svog predstavnika koji će biti na nekakav način uslovljen da polaže račune narodu ako želi recimo i drugi mandat.
Recimo da kralj ima jednog sina i da taj sin ima daunov sindrom, šta se u tom slučaju dešava? Ako bi takav sin po kraljevskom uređenju postao vladar onda bi to samo bila realna slika u ogledalu naroda koji takav vid društva dopušta. Nisu nam potrebni recidivni relikti prošlosti da bi smo imali nešto vredno kao kulturno nasleđe. I još su dobili bedno plaćene ljude da im tamo glume podanike. Ja sam za to da oni lepo sami sebi obezbede za život a ne da ih drugi izdržavaju a oni da komanduju. Pa gde to ima logike i smisla?
A i te donacije koje oni kao obezbeđuju, to je samo fancy reč za prošenje, osim ako za te donacije ne pružaju usluge povezivanja sa drugim ljudima iz vlasti i biznisa koje poznaju. A to je već onda njihov lični biznis koji delimično finansira država, a delimično uverenje da oni samo zbog svog prezimena predstavljaju nekakav faktor u društvu. Kad smo već kod društva, ajde iskreno ko bi se družio sa prestolonaslednikom da recimo nije plave krvi, nego da je neki magacioner, pošto tako deluje po govoru, izgledu i ponašanju? Jel bi se neko družio sa njim, išao na pivo, gledao utakmicu i slično?
[ Ankalagon the Black @ 13.01.2012. 12:00 ] @
Citat:
Samo zbog takvog razmisljanja kakvo imate smo ovakvi kakvi jesmo. Nista ne postujete!!! Ne postujete ni sami sebe!.
He he :)
Citat:
btw, sta je "knjeginja" sjbala kad joj je zabranjen pristup?
Pročitaj članak iz prvog posta, dovoljno ti je jedanput da pogađaš kome se zamerila.
[ anon70939 @ 13.01.2012. 13:05 ] @
ne dicim se kraljevima uopste. Samo postujem
Ne mogu da vidim taj snimak, a danas kad stignem kuci, naci cu tu emisiju nekako, pa ces videti koliko su pismeni, i koliko su vredni postovanja. Ne zato sto su kraljevska krv, nego zbog svega ostalog.
Ako moze nekom Zoranu Lilicu (ili kako se vec zvao, ne mogu vise imena da im popamtim) da se placa "penzija" ili kako se to vec zove, onda moze i njima.
Cak sam jednom prilikom preleteo pogledom preko nekog teksta kako Jovanka Broz zivi... I to je sramota.
Da li Nemci pljuju po svojoj drzavi? Odnosno da li pljuju po svojim precima, koji su milione poubijali nedavno? E to je samo postovanje prema samima sebi! Ili mozda nece da se opterecuju tako beznacajnim stvarima.
[ Ankalagon the Black @ 13.01.2012. 13:23 ] @
Jovanka je druga stvar. Kao žena bivšeg šefa države (kakav god on bio) bi trebalo da ima neku penziju i druge beneficije koje postoje i u drugim modernim državama. Ali njihovi sinovi, unuci i tako dalje treba sami da se snalaze kao i svi mi ostali.
[ Braksi @ 13.01.2012. 13:38 ] @
Mislim da ce se monarhije masovno ukidati zato sto su mnoge kraljevske porodice vec uveliko samo meta podsmeha i sprdnje tabloida. Realno gledano to su relikti proslosti, a monarhija u demokratij je zapravo oksimoron.
Nekada ne tako davno kralj je bio veoma znacajna figura, zato sto je to bio jedan medju najobrazovanijim ljudima u drzavi, a bogatstvu i da ne govorimo. Njegova moc se uvecavala jer je upravljao svim resursima drzave. Danas to odavno nije tako.
Nisam protiv toga da postoji plemstvo, pa i Aleksandar neka se zove princom, ali neka se izdrzava od svog rada.
Sto se tice Jovanke, ona moze da ima penziju svog muza kao udovica i kao svaka druga zena. Ni manje ni vise.
[ SlobaBgd @ 13.01.2012. 13:43 ] @
Kako mi idemo iz krajnosti u krajnost, bez imalo principijelnosti i stajanja iza svojih stavova!
Prvo pljujemo po svojoj zemlji, po sunarodnicima, precima, komšijama, prijateljima (samo ne po samima sebi, jer kao pojedinci smo "iznad" toga), nazivamo ovu zemlju wc šoljom, građane govnima, i svašta drugo, a sa druge strane iskazujemo slepo, ničim opravdano divljenje i idolopoklonstvo monarhiji koju je istorija skinula sa vlasti i koja, takva kakva je, ne može da bude ni protokolarni element u ovom društvu.
[ Sceka @ 13.01.2012. 13:47 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: Jovanka je druga stvar. Kao žena bivšeg šefa države (kakav god on bio) bi trebalo da ima neku penziju i druge beneficije koje postoje i u drugim modernim državama. Ali njihovi sinovi, unuci i tako dalje treba sami da se snalaze kao i svi mi ostali.
Pa ako se slazes da Jovanka Broz treba da ima penziju a kao razlog navodis "kao zena bivseg sefa drzave", zar nije logicno da jedan kralj, princ, potomak , izdanak kraljvske loze... samim tim ima bar isto pravo na penziju?!
Malo se zaboravlja ko su bili nasi kraljevi, kraljevska porodica, zasto mi nismo kraljevina, sta se desilo sa pojedincima konkretno, sta se desilo sa njihovom bogatstvu... Kao sto @Braksi lepo rece (boldovano):
Citat:
Braksi: Mislim da ce se monarhije masovno ukidati zato sto su mnoge kraljevske porodice vec uveliko samo meta podsmeha i sprdnje tabloida. Realno gledano to su relikti proslosti, a monarhija u demokratij je zapravo oksimoron.
Nekada ne tako davno kralj je bio veoma znacajna figura, zato sto je to bio jedan medju najobrazovanijim ljudima u drzavi, a bogatstvu i da ne govorimo. Njegova moc se uvecavala jer je upravljao svim resursima drzave. Danas to odavno nije tako.
Nisam protiv toga da postoji plemstvo, pa i Aleksandar neka se zove princom, ali enka se izdrzava od svog rada.
Ali kod nas je bitno da se svaka vrednost srozava na najnize grane jer je to hit, moderno, in... Ljudi kod nas misle da pokazuju pamet, inteligenciju... tako sto pljuju po svemu i svakome, ne svatajuci, kao sto to neko skoro rece na forumu, da u stvari pricaju o sebi!
Pozdrav!
[ Sceka @ 13.01.2012. 13:55 ] @
Citat:
Braksi: ...
Sto se tice Jovanke, ona moze da ima penziju svog muza kao udovica i kao svaka druga zena. Ni manje ni vise.
Citat samo zbog inicijalne ideje, nema veze sa autorom iako se ne slazem sa citiranim...
Mislim da ljudi u Srbiji izgleda nemaju pojma ko je bila Jovanka Broz i sta je znacila za Srbe u svoje vreme. Jedina osoba ikada koja se suprostavila Titu (i ostalima) direktno, javno u vreme kada se za to skidala glava i to bukvalno. A u pitanju je bila odbrana Srba u Hrvatskoj ali i svuda u zemlji! Jedini razlog sto je ostala u zivotu je taj sto je tada bila zvanicna zena Predsednika Drzave Jugoslavije pa nije smelo da joj se fizicki naudi!!! A sada ne samo sto se to zaboravlja, mladji to i ne znaju, nego je izlozena svakojakim nipodastavanjima kako vlasti tako i obicnog naroda! Sramota!
Pozdrav!
[ dule_ns @ 13.01.2012. 14:10 ] @
Citat:
Sceka: Pa ako se slazes da Jovanka Broz treba da ima penziju a kao razlog navodis "kao zena bivseg sefa drzave", zar nije logicno da jedan kralj, princ, potomak , izdanak kraljvske loze... samim tim ima bar isto pravo na penziju?!
Kralj i princ da, al u kraljevini. Pošto mi to nismo (republika smo) onda ne.
[ Horvat @ 13.01.2012. 14:17 ] @
karadjordjevici nisu drzava srbija
a to sto placaju i druge budale ne znaci da trebaju i ove da placaju
Citat:
Ne postujete ni sami sebe!
zaboravih, ja nisam karadjordjevic, pa da ne postujem sebe ;)
a sto se vracanja tice, pa lepo, dali su im nazad pozamasno imanje, s kojim ni dan u zivotu vise ne moraju da rade da bi lagodno zivili (primer:davanje u najam)
ali neee,oni nisu sposobni, oni bi da im drzava placa odrzavanje, i da im placa vecere i pcke materine
pa ako to zelite - molim lepo,vratite drzavi nazad na raspolaganje taj dvorac, i nek vam drzava onda placa stancic i pasulj iz narodne kuhinje
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 13.01.2012. u 15:28 GMT+1]
[ Sceka @ 13.01.2012. 14:30 ] @
Citat:
dule_ns: Kralj i princ da, al u kraljevini. Pošto mi to nismo (republika smo) onda ne.
Pa bili smo kraljevina, oni su nam bili kraljevi, princevi... Nije njihova zelja bila da drzavu preuzmu komunisti, nije njihova krivica sto su im drzavu oduzeli komunisti, nije njihova zelja i namera da mi danas ne budemo kraljevina. Znaci, logika koju su i komunisti imali, "istorija na ovim prostorima pocinje ovog momenta, re toga ne postoji"?! :)
a to sto placaju i druge budale ne znaci da trebaju i ove da placaju
zaboravih, ja nisam karadjordjevic, pa da ne postujem sebe ;)
a sto se vracanja tice, pa lepo, dali su im nazad pozamasno imanje, s kojim ni dan u zivotu vise ne moraju da rade da bi lagodno zivili (primer:davanje u najam)
ali neee,oni nisu sposobni, oni bi da im drzava placa odrzavanje, i da im placa vecere i pcke materine
pa ako to zelite - molim lepo,vratite drzavi nazad na raspolaganje taj dvorac, i nek vam drzava onda placa stancic i pasulj iz narodne kuhinje
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 13.01.2012. u 15:28 GMT+1]
U medjuvremenu si izmenio poruku pa da prokomentarisem...
A kako to mislis "vratite drzavi", sta znaci "vratite"?!
[ HeYoo @ 13.01.2012. 14:42 ] @
Citat:
Pa bili smo kraljevina, oni su nam bili kraljevi, princevi... Nije njihova zelja bila da drzavu preuzmu komunisti, nije njihova krivica sto su im drzavu oduzeli komunisti, nije njihova zelja i namera da mi danas ne budemo kraljevina. Znaci, logika koju su i komunisti imali, "istorija na ovim prostorima pocinje ovog momenta, re toga ne postoji"?! :)
Pa tom logikom imanje treba vratiti Obrenovicima
[ Sceka @ 13.01.2012. 14:43 ] @
Citat:
HeYoo: Pa tom logikom imanje treba vratiti Obrenovicima
Nebitno, mislim principijelno na problematiku o kojoj se razgovara.
Pozdrav!
[ Horvat @ 13.01.2012. 14:44 ] @
lepo pise - dati na raspolaganje ;)
ne, NIKAD nisu bili drzava srbija!
bili su upravnici iste, kako su dospeli tamo,upitno je
nego, sta je onda sa osmanlijama? hazburgovcima? obilicima? nemanjicima?
ne pocinje istorija od crnodjordjevica ;)
Citat:
I nije lepo karakterisati ih kao budale
ako imas na naaaaaajluksuznijem mestu u drzavi toliko imanje i onda zivis u rupetini u kojoj se smrzavas i gladujes - budala si
a to se pristojnosti tice, nije pristojno od njih mnogo stosta ;)
mislim da bi vi ljubitelji lika i dela doticnog mogli osnovati neki "fond za ispomoci bozijih naslednika karadjordjevica" (ime podlozno promeni)
da se razumemo, postoje OSOBE, pojedinci, koji i te kako jesu zasluzni za dobrobit naroda (govorim na planeti zemlji), a poneki od njih su i kraljevi - njima se i treba diciti i ponositi i vratiti im pomoc
ali ovi - to nisu, cime su oni zaduzili narod srbije? time sto im je neki tamo deda bio vrhovni komandant? sta im je on tako dobroga ucinio? pobegao u london i predao drzavu kroz nedelju dana? bra-vo...
[ anon70939 @ 13.01.2012. 14:59 ] @
Nema potrebe da ih dajem novac ili bilo sta.
Kao sto nema potrebe da ih ovako pljujem kao vi ovde.
Niti znam puno o njima, kao ni i Jovanki.
Mogu samo da postujem i to mi je dovoljno.
Beli dvor, bio njihov ili Tadicev, mene zabole. Ti i ja necemo imati koristi od toga sigurno.
[ Horvat @ 13.01.2012. 15:01 ] @
pa reci zbog cega ih postujes? mozda i ja pocnem da ih postujem
[ anon70939 @ 13.01.2012. 15:05 ] @
Dovoljno je reci samo ovu pametnu koju je sceka rekao. Mozda i najpametnija koju sam ovde procitao zadnjih godinu dana, i verujem da mozes sebe da nadjes u toj recenici
Citat:
Sceka:Ljudi kod nas misle da pokazuju pamet, inteligenciju... tako sto pljuju po svemu i svakome
Znaci ipak ga postujes, ali mozda bi mogao i vise. Bar neko normalan da nesto kaze normalno, makar nehoticno.
Ja imam ortaka koji je trenutno u Torontu, otisao je pre tacno 22 godine a otisao je sa tadasnjih 23 godine zivota. Za sve to vreme je bio samo dva puta u Beogradu. Znaci otisao je sa dovoljno godina da je srpski jezik apsolutno deo njega, i razmislja i govori i sanja... na srpskom. Prosle godine, kad je bio na leto ovde, mu je trebalo dvadeset dana da "opasulji" srpski jezik! Ukupno je bio nesto vise od mesec dana i do kraja se nervirao sto govori "kao kr*ten" (njegove reci!). Pa sad ti nadji neku analogiju, a ima je itekako...
Pozdrav!
[ Horvat @ 13.01.2012. 15:24 ] @
nisi odg. sta je sa ostalim "kraljevima"? sto njihovi naslednici ne dobijaju lovu od drzave?
niti cime su ovi zaduzili srbiju? sta su tako dobro i veliko katarina i ovaj uradili?
sto se tice tvog ortaka,vrlo je jednostavno, jezik, kao i ostalo, kada ne koristis - pocinjes da zaboravljas
a vidis,analogno tome, ja sam isto tako upoznao neke osobe, kojima su roditelji jos 80ih otisle za ca, oni rodjeni i odrasli tamo - a govore savrseno jezik ;)
[ Horvat @ 13.01.2012. 15:28 ] @
"naglasavanje"/polako izgovaranje reci bravo (moze se reci i bravo iz cudjenja :D)
pa ako su ti umetniici uistinu nesto stvorili - da
jos uvek niko nije rekao cime su ovi zaduzili drzavu
[ Devanagari @ 13.01.2012. 15:43 ] @
Citat:
Sceka:nije njihova krivica sto su im drzavu oduzeli komunisti,
Ha, ha, ha, genijalno, nisu im provalili u stan, ukrali auto, opljackali sef nego su im oduzeli drzavu! :D :D :D
Kupili ljudi drzavu s deset miliona ljudi (koje kilo vise-manje) i onda dosao neko sa strane i uzeo im, pa hajde sad da im vratimo drzavu. Kakva drskost jbt.
Nosite te vase deluzije u sesnaesti vek.
[ commissar @ 13.01.2012. 16:22 ] @
Nije ovo za sesnaesti vek, vec za 1990-tu.
Od tada krece vecina bisera......
[ Odin D. @ 13.01.2012. 17:05 ] @
Bio jednom jedan kralj pa imao tri Srbina...
Bio jednom jedan Srbin pa imao tri kralja...
... do jaja...
[ Ankalagon the Black @ 13.01.2012. 17:31 ] @
Citat:
Izvini, ali ovo ti je možda citat iz neke bajke za decu.
Ovako izgleda realan svet koji se zasniva na moći. Kao što je bilo oduvek i pre početka pisane istorije. Tako što možeš da narediš i ako treba lično izvršiš ovakve stvari, e onda si kalibar za kralja. Snaga, brutalnost i veština u intrigama su oduvek bile ključne osobine za dolazak na mesto vladara. Car Dušan je recimo ubio sopstvenog oca. E, on je bio materijal za cara u odnosu na ostale koji su dogurali samo do nivoa kralja.
ne otvarajte link ako ste slabog stomaka, lako uvredljivi i slično
Citat:
a sa druge strane iskazujemo slepo, ničim opravdano divljenje i idolopoklonstvo monarhiji koju je istorija skinula sa vlasti i koja, takva kakva je, ne može da bude ni protokolarni element u ovom društvu.
Tako je. Ova država trenutno pripada nama svima koji živimo u njoj. A ako smo pametni, znaćemo da ona takođe pripada i svim narednim generacijama koje dolaze. Trebali bi da osećamo određenu odgovornost za ono što ćemo njima da ostavimo. Mnogo bitnija stvar od toga od koga smo tu istu državu nasledili.
Citat:
Pa ako se slazes da Jovanka Broz treba da ima penziju a kao razlog navodis "kao zena bivseg sefa drzave", zar nije logicno da jedan kralj, princ, potomak , izdanak kraljvske loze... samim tim ima bar isto pravo na penziju?!
To što oni sami sebe smatraju naslednim faktorom mene ni najmanje ne interesuje. Po trenutnom društvenom uređenju, pravo na penziju ima supružnik umrlog dok je živ/živa i deca do određene godine starosti. Ja sam za to da oni imaju apsolutno isti tretman kao i bilo koji drugi građanin Srbije.
Citat:
Malo se zaboravlja ko su bili nasi kraljevi, kraljevska porodica, zasto mi nismo kraljevina, sta se desilo sa pojedincima konkretno, sta se desilo sa njihovom bogatstvu...
Bogatstvo koje spominješ nije palo sa neba niti ga je bilo koja vladarska porodica stvorila vlastitim rukama. Svo bogatstvo je stvoreno ukupnim radom svih građana države i njima po logici i pripada. Vladar je mogao recimo da ubira dodatni porez koji bi se smatrao "kraljevskim dohodkom" i slično, pa da na taj način stekne i poveća svoje bogatstvo. To ne znači da 50-100 godina kasnije može da polaže pravo na to isto bogatstvo do kojeg je došao koristeći svoj povlašćeni položaj vladara. Ako ćemo "po pravdi boga", to bogatstvo bi samo moglo da pripadne potomcima onih koji su taj isti porez na prvom mestu i plaćali.
[Ovu poruku je menjao Ankalagon the Black dana 13.01.2012. u 18:52 GMT+1]
[ Ankalagon the Black @ 13.01.2012. 18:42 ] @
Citat:
Ali kod nas je bitno da se svaka vrednost srozava na najnize grane jer je to hit, moderno, in... Ljudi kod nas misle da pokazuju pamet, inteligenciju... tako sto pljuju po svemu i svakome, ne svatajuci, kao sto to neko skoro rece na forumu, da u stvari pricaju o sebi!
Ono što pišem je iz principijelnih razloga. Čitav taj mentalitet, da je neko bogom dan da bude iznad drugih je nešto što je veoma štetno po društvo. Ako se žele predstaviti bivši vladari kao deo istorijskog nasleđa onda neka lepo preurede Beli Dvor da bude muzej i neka tu dovode strane i domaće turiste. Od zarađenog novca može da se plati održavanje.
Sve što ja kažem je da ih ne treba tretirati ništa drugačije od bilo kog drugog građanina Srbije. Znači, da se isele iz Belog Dvora i da im se ne plaća ništa iz državnog budžeta.
Ako nisu sposobni da sami sebe izdržavaju onda mi je svejedno ako ih zadesi ista sudbina kao i ovu baku.
Ničiji život nije vredniji od bilo kojeg drugog života, bez obzira ko mu je bio tata, deda i ostali.
[ Sceka @ 13.01.2012. 18:43 ] @
Izmedu ostalog:
Citat:
Ankalagon the Black: ...Tako je. Ova država trenutno pripada nama svima koji živimo u njoj. A ako smo pametni, znaćemo da ona takođe pripada i svim narednim generacijama koje dolaze. Trebali bi da osećamo određenu odgovornost za ono što ćemo njima da ostavimo. Mnogo bitnija stvar od toga od koga smo tu istu državu nasledili.
...
Kako mislis da ce se tvoji potomci odnositi prema tebi kad vide kako se ti odnosis sa proslocu?!
Citat:
Ankalagon the Black: ...To što oni sami sebe smatraju naslednim faktorom mene ni najmanje ne interesuje. Po trenutnom društvenom uređenju, pravo na penziju ima supružnik umrlog dok je živ/živa i deca do određene godine starosti. Ja sam za to da oni imaju apsolutno isti tretman kao i bilo koji drugi građanin Srbije....
Nije bitno sta tebe interesuje, bitno je sta je po zakonu. To i sam kazes u nekom izvrnutom, svom , poimanju zivota. Kako tebi odgovara i nista vise, sta tebe zanima, nista drugo nije bitno. Tako su i narodnooslobodilacki junaci nastupili i zato i istorija pocinje od njih samih, sto rece film "majko, od danas Boga nema"...
Citat:
Ankalagon the Black: Bogatstvo koje spominješ nije palo sa neba niti ga je bilo koja vladarska porodica stvorila vlastitim rukama. Svo bogatstvo je stvoreno ukupnim radom svih građana države i njima po logici i pripada. Vladar je mogao recimo da ubira dodatni porez koji bi se smatrao "kraljevskim dohodkom" i slično, pa da na taj način stekne i poveća svoje bogatstvo. To ne znači da 50-100 godina kasnije može da polaže pravo na to isto bogatstvo do kojeg je došao koristeći svoj povlašćeni položaj vladara. Ako ćemo "po pravdi boga", to bogatstvo bi samo moglo da pripadne potomcima onih koji su taj isti porez na prvom mestu i plaćali.
...
Vladarska, carska, kraljevska.. porodica ne stvara nista svojim rukama u smislu manuelnog rada, vec vlada. To, inace normalno stanje stvari, su gorepomenuti narodnooslobodilacki junaci prisvojili na najkrvaviji moguci nacin, a to se prenosilo s' kolena na koleno njihovim potomcima koji su do dan danas uspesno provodili recept i volju svojih predaka. A, koliko vidim, ti podrzavas takvo stanje stvari... Lepo...
U recenici "Ljudi kod nas misle da pokazuju pamet, inteligenciju... tako sto pljuju po svemu i svakome" nema nikakve uvrede. Nisam cak ni indirektno rekao da nisi pametan ili sta vec, nego samo da dokazujes na cudan nacin. Tj nisam rekao cak ni da ti dokazujes, nego da eto mozda mozes da se prepoznas u tome.
Ako sam te uvredio, sorry. Nenamerno.
[ Braksi @ 13.01.2012. 19:08 ] @
bas sam gledao nesto u vezi bogatstva engleske kraljice Elizabete II.
Za nju se npr tvrdi da je jedna od najbogatijih zena na svetu neki 7 mlrd funti dolara nebitno. To je ako se racuna Bakingem (dvorac ! u centru ! Londona !), pa onda windzor, Balmoral i ona sa time zaista raspolaze. Fakticki ti asseti su totalno nelikvidni. Sta bi ona sa njima i kome bi ih prodala i ajd da se nadje i kupac, engleska vlada bi se odmah umesala. Dakle pisi propalo.
Pa ipak ona je i bez toga multimilionerka jer imaju razne potpuno privatne posede, apanaze, akcije sa kojima totalno slobodno raspolaze i to je nekih par 100 miliona funti, sto je kao i Miskovic, a puno manje od Zeptera npr.
[ Sceka @ 13.01.2012. 19:16 ] @
Citat:
Braksi: bas sam gledao nesto u vezi bogatstva engleske kraljice Elizabete II.
Za nju se npr tvrdi da je jedna od najbogatijih zena na svetu neki 7 mlrd funti dolara nebitno. To je ako se racuna Bakingem (dvorac ! u centru ! Londona !), pa onda windzor, Balmoral i ona sa time zaista raspolaze. Fakticki ti asseti su totalno nelikvidni. Sta bi ona sa njima i kome bi ih prodala i ajd da se nadje i kupac, engleska vlada bi se odmah umesala. Dakle pisi propalo.
Pa ipak ona je i bez toga multimilionerka jer imaju razne potpuno privatne posede, apanaze, akcije sa kojima totalno slobodno raspolaze i to je nekih par 100 miliona funti, sto je kao i Miskovic, a puno manje od Zeptera npr.
Porediti britansku kraljicu sa ovim ljudima po bilo kom pitanju?! :)))) Pa ne mogu da verujem gokle seže ljudska... (nastaviti po svom nahodjenju!) :))))
Pozdrav!
EDIT
Definitivno se odjavljujem!
!!! SRECNA PRAVOSLAVNA NOVA GODINA SVIM DOBRIM LJUDIMA MA GDE SE NALAZILI !!!
Sve je tačno - Pressu se javilo još nekoliko bivših službenika Aleksandra i Katarine Karađorđević, koji su potvrdili da je odnos prema zaposlenima ponižavajući, zbog čega radnici stalno dolaze i odlaze
Citat:
Posle ispovesti devojke, koja je na kraju čak dobila i batine na dvoru od pripadnika princezinog obezbeđenja M. R., našoj redakciji javilo se još nekoliko bivših službenika Karađorđevića. Simptomatično je da su svi i dalje veoma uplašeni, iako uglavnom već odavno ne rade na dvoru.
Citat:
Odnos princeze Katarine prema zaposlenima je ponižavajuć. Ja sam izdržala jedno vreme, a onda sam rešila da dam otkaz, jer nijedan posao nije vredan zdravlja. Da mnogo toga nije u redu govori i činjenica da ljudi stalno dolaze i odlaze. Nisam tome prisustvovala, ali čula sam da su padali i šamari - priča S. M. (26), koja nas je molila da joj ne otkrivamo ime jer se plaši kako bi na to reagovao njen sadašnji poslodavac.
Citat:
Istoričar Miodrag Janković kaže za Press da Karađorđevići dobijaju ogroman novac iz budžeta na ime održavanja dvorskog kompleksa, ali da od tog novca tamo godinama ništa nije popravljeno.
Citat:
- Važno je da je aktivirana dvorska kuhinja, da se tamo okupljaju razni beogradski džabalebaroši, da se plaća posluga, prave prijemi... Ceo Beograd priča o skandalima na dvoru, o preterivanjima u svakom pogledu. Nije tajna da se princeza Katarina ponaša prema ljudima arogantno, kao neka strašna azijska kraljica. Strani ambasadori se žale da im Karađorđevići stalno traže novac, pravdajući to nekakvim humanitarnim akcijama, koje još niko nije istražio - priča on.
Citat:
Jedan srpski uglednik mi je na pitanje šta on traži u Krunskom savetu odgovorio: „Rekli su mi biće para" - navodi Janković, i dodaje da je dokazao da Aleksandar i nije prestolonaslednik.
Mislim da je ovde sve jasno. Bagru treba što pre najuriti ne samo sa Belog Dvora nego po mogućnosti i iz Srbije. Ili možda još bolje da sada lepo svojim sopstvenim radom, recimo u narodnoj kuhinji, odrade za svaki proneveren dinar koji nisu upotrebili za održavanje. Ako im to ne odgovara onda zatvor pa napolje iz zemlje po odsluženju kazne.
Poređenja radi, pogledajte šta su dvojca penzionera uradila sa mnogo skromnijim sredstvima. Kad se ne krade, čuda mogu da se naprave. Pa ova Srbija bi procvetala za 5g da nema korupcije i lopovluka.
Sama pomisao da su dodeljivali neku nagradu za tursku seriju na Srpskom dvoru?!
Sramota!
[ a1200 @ 14.01.2012. 03:09 ] @
Ma sta reci o Kralju koji ne zna jezik zemlje... da nije tragicno, bilo bi smesno.
[ EmilijaV @ 14.01.2012. 03:22 ] @
Neko je poredio prestolonaslednika i Jovanku. Pa ovako... Malo sam starija od vas, pa se secam da je Jovanka od uvek primala licnu penziju pukovnika JNA. Ona je bila borac NOB-a i izasla iz rata kao pukovnik (ili major, ne secam se najbolje) i odatle ima licnu penziju, koja bas i nije mala. Da je jadna, bas i nije, a ni jedna zemlja joj ne bi dala ono sto trazi. Pokloni na koje pretenduje mogu da budu drzavna imovina (ako im se udje u trag) a nikako da pripadne njoj, ili nekome od naslednika. Zato sto je Broz te poklone vracao istom merom, onima koji su njemu poklanjali, a to je sve islo iz ondasnjeg budzeta. Na zalost, u Jugosvaiji nije psotojao zakon o vrednostima poklona koje predsednik sme da primi kao licni poklon, pa je sve nereseno. U normalnim drzavama je ta vrednost oko 100$. Ovde me ne bi zacudilo i kad bi tvrdila da je njen i onaj presto od zlata, sto je Broz dobio od Selasija.
Drugo, slazem se sa vecinom ovde i meni je muka od prestolonaslednika i njegove svite. No, morate znati neke cinjenice. Ima Karadjordjevica dosta, svi su izmedju sebe posvadjani, a te njihove svadje traju decenijama i nemaju veze sa ovom drzavom.
Mislim da kad ste pominjali stancic u kome zivi neko od njih ste mislili na Lindu Karadjordjevic, udovicu princa Tomislava. Njeni sinovi studiraju ovde i svi zajedno su primerni gradjani, a o njima se nista ne prica po novinama. Sami sebe izdrzavaju.
Princeza Jelisaveta je moja komsinica, u zgradi prekoputa moje iznajmljuje stan, za koji uredno placa stanarinu. Bavi se nekim svojim biznisom, proizvodi neke parfeme, kozmetiku i svasta nesto... Vidjam je cesto po gradu, u kaficu ispred moje zgrade; obucena sasvim obicno, ide na pijacu, vuce cegere... Cak je moja majka srece i u lokalnom Domu zdravlja, ceka red kao i sav ostali narod. Ima prijatelja (partnera, kako god hocete), matorog kao i ona (jedan poznati novinar), cesto setaju zajedno. Govori srpski sasvim solidno.
Onda, postoji njen brat, koji se zove isto Aleksandar Karadjordjevic, pa ga mnogi mesaju sa ovim smotankom. Vidjaju ga po lokalnim kafanama, sasvim normalnog ponasanja. Gledala sam ga jednom davno na TV, on govori srpski kao da nikad nije odlazio odavde, sto je i razumljivo, jer kad je proteran, imao je valjda vec 14 godina.
Onda, dolaze i potomci onog Andreja, ali ni oni ne zalaze nesto u Beli dvor, drze se na distanci. Nema ih mnogo po medijima.
A sto Horvat rece da treba dvor da se vrati drzavi, samo da mu kazem da vec jeste drzavni! Cak je sva ta imovina izuzeta iz Zakona o restituciji i ostace drzavna. Slazem se da mu ne treba placati za sve hirove, ali grejanje bi drzava ionako placala, makar tamo bio samo muzej.
[ Sava @ 14.01.2012. 08:17 ] @
Možeš recimo da kažeš da je rođen 1945.g. i to u porodici koja je proterana
na takav način da nije ni bilo pomisli o povratku. Ne, ne pravdam ga, on je
kraljevski potomak i trebalo je da neguje jezik i da se nada povratku i to
prenosi na potomke. Ja vidim da se i ove naše izbeglice iz Hrvatske,
Bosne... ne nadaju povratku. Nikada nisam živeo u inostranstvu niti
prognanstvu, ali gomila mog društva u kraju je bila iz SIP-ovih porodica
(min. ino poslova, objašnjenje) koji su najveći deo života proveli negde u
inostranstvu, tamo se i školovali i mnogi su govorili srpski mnogo gore od
prestolonaslednika!
A za one koji veruju u sve što pišu polupismeni režimski novinarčići jedino
mogu da pomislim da sigurno veruju i u Deda Mraza!
[ Sava @ 14.01.2012. 08:31 ] @
Što se tiče poklona koje je dobijala gđa Jovanka bilo je tu dosta i ličnih
poklona. Družio sam se sa porodicom jednog od Titovih lekara i kada bih vam
rekao šta sam tu sve video od poklona ne biste mi ni verovali tako da sam
siguran da je i ona imala vrednih ličnih poklona.
Ja ne znam današnji pravni status dvora, ali kada im je dozvoljen povratak u
zemlju porodici Karađorđević je vraćena i movina jer je njihovo vlasništvo
uključujući kuću na Oplencu. Uzgred, za većinu koja to ne zna kraljevske
porodice su bile i dobri darodavci. Recimo kao primer iz mog okruženja da je
predivnih 10 ha zemlje na vrhu Zvezdare kralj Aleksandar poklonio narodu, a
na toj zemlji je posle I rata (1926.g.) napravljena oservatorija sa opremom
koja je dobijena od Nemaca kao ratna reparacija. U međuvremenu stanove u
zgradama koje su tu sagrađene za radnike mnogi su otkupili za beznačajne
pare, preprodali itd...
[ Sceka @ 14.01.2012. 13:31 ] @
@EmilijaV & @Sava - "Dzaba ste krecili", jer na sve sto ste rekli, a sve je tacno, naci ce se masa ljudi koji ce reci nesto drugo, negativno, lose... ali samo zato sto su takvi po difoltu kao ljudi a ne zato sto je to sto pricaju necemu vredno. Ja sam uvek za to da se izvinem ako sam pogresio, bilo ko da mi ukaze na gresku, i mozda zato ne mogu da razumem ljude koji po svaku cenu traze nesto negativno u svakom coveku ili dogadjaju?! To je uzelo toliko maha da vise nije zabavno ni interesantno, samo pocinje da bude dosadno i uzasno smarajuce.
Pozdrav!
[ HeYoo @ 14.01.2012. 14:01 ] @
Ma to sve treba rasterati. Pretvoriti sve u muzejski prostor i resen problem.
Ako neko bas zeli da odrzava to u sta veruje nek se ugleda na onog lika iz Subotice sto je napravio "Mini Jugoslaviju" na svom imanju. Ne bi nikom smetao tematski park za monarhiste. Tako da Zorane, Savo.. eto ideja gde da ulozite neku zapustenu dedovinu
[ Sceka @ 14.01.2012. 14:12 ] @
Citat:
HeYoo: Ma to sve treba rasterati. Pretvoriti sve u muzejski prostor i resen problem.
Ako neko bas zeli da odrzava to u sta veruje nek se ugleda na onog lika iz Subotice sto je napravio "Mini Jugoslaviju" na svom imanju. Ne bi nikom smetao tematski park za monarhiste. Tako da Zorane, Savo.. eto ideja gde da ulozite neku zapustenu dedovinu
Lepo ti to iskombinova i zanimljivo je, ima u tome humora, narocito pominjanje "Mini Jugoslavije". To kad sam prvi put gledao, pa kako da kazem, smejao sam se dugo i od srca! :) Ne znam sta drugo reci u vezi tvog posta...
Pozdrav!
[ Pirossi @ 14.01.2012. 14:25 ] @
za nekog ko se "definitivno odjavio" sa teme, napisao si prilično poruka
[ Ankalagon the Black @ 14.01.2012. 14:28 ] @
Prilično je očigledno a nadam se da će zvanična istraga biti ubrzo pokrenuta da to ispita da su "prestolonaslednik" i "princeza" (pričam dakle o to dvoje konkretnih ljudi a ne o Karađorđevićima generalno, jer kako se vidi ostatak familije ima neki svoj normalan život i nisu lopovi kao ovo dvoje) proneverili pare koje su im dodeljene na ime održavanja. Koristili su ih za svoje lične interese, kako se vidi lepo iz članaka, a takođe su i veoma loši ljudi. što se takođe vidi maltene iz aviona. Ukratko ovo dvoje brukaju familiju. Sitan ološ, koji je mislio da će ovde u Srbiji da budu neko i nešto na osnovu magle koju prodaju. Čak su i strane ambasadore smorili tražeći im non stop neke pare za sumnjive humanitarne akcije u stilu Katarine Rebrače.
Ova princeza Jelisaveta deluje kao fina žena a mislim da sam negde čitao neki članak o prinčevima koji deliju kao ok momci. Znači, nije ovde, verujem, niko protiv prošlosti ili porodice sa ovim ili onim prezimenom, već protiv dva konkretna ološa koji prevarama i na državni račun ovde pokušavaju da uspostave neko svoje prisustvo i značaj.
[ Sceka @ 14.01.2012. 14:43 ] @
Citat:
Pirossi: za nekog ko se "definitivno odjavio" sa teme, napisao si prilično poruka :D
U pravu si, potpuno! Problem je u tome sto se nisam "u glavi" odjavio od citanja nego mahinalno kliknem ako mi nesto "zapadne za oko". Ali, prihvatam kritiku i samokriticno cu da "se vise ne javljam"! :)
Pozdrav!
[ EmilijaV @ 14.01.2012. 15:42 ] @
Citat:
Sceka: @EmilijaV & @Sava - "Dzaba ste krecili", jer na sve sto ste rekli, a sve je tacno, naci ce se masa ljudi koji ce reci nesto drugo, negativno, lose... ali samo zato sto su takvi po difoltu kao ljudi a ne zato sto je to sto pricaju necemu vredno. Ja sam uvek za to da se izvinem ako sam pogresio, bilo ko da mi ukaze na gresku, i mozda zato ne mogu da razumem ljude koji po svaku cenu traze nesto negativno u svakom coveku ili dogadjaju?! To je uzelo toliko maha da vise nije zabavno ni interesantno, samo pocinje da bude dosadno i uzasno smarajuce.
Pozdrav!
Potpuno se slazem s tobom, ali treba da se naviknes da je to uobicajeno stanje na ovom forumu. Sve je crno-belo, ako nisi sa nama, onda si protiv nas.
Citat:
Sava: Što se tiče poklona koje je dobijala gđa Jovanka bilo je tu dosta i ličnih
poklona. Družio sam se sa porodicom jednog od Titovih lekara i kada bih vam
rekao šta sam tu sve video od poklona ne biste mi ni verovali tako da sam
siguran da je i ona imala vrednih ličnih poklona.
Ja ne znam današnji pravni status dvora, ali kada im je dozvoljen povratak u
zemlju porodici Karađorđević je vraćena i movina jer je njihovo vlasništvo
uključujući kuću na Oplencu. Uzgred, za većinu koja to ne zna kraljevske
porodice su bile i dobri darodavci. Recimo kao primer iz mog okruženja da je
predivnih 10 ha zemlje na vrhu Zvezdare kralj Aleksandar poklonio narodu, a
na toj zemlji je posle I rata (1926.g.) napravljena oservatorija sa opremom
koja je dobijena od Nemaca kao ratna reparacija. U međuvremenu stanove u
zgradama koje su tu sagrađene za radnike mnogi su otkupili za beznačajne
pare, preprodali itd...
Znas kako? Pokloni mogu da budu razni. Stvar je drzave sto nije ogranicila vrednost istih. Mozda je nesto bilo namenjeno licno njoj, ali ne moze da zadrzi npr. brilijantski prten od 10 ct., koji mozda kosta milion dolara. Cujem inace da naslednisi traze Staljinovu zlatnu sablju, koju je ovaj poklonio Titu. Ej, bre! Pa koja bi joj drzava to dozvolila da zadrzi? I ako postoji, to ostaje drzavna imovina.
Inace, moja majka je svojevremeno radila na proceni tih poklona u Muzeju 25. maj, pa mi je pricala sta svega tamo ima (bilo tamo). Vrlo zanimljivo, ali od lidera najsiromasnijih drzava (onih Nesvrstanih, ciji narodi gladuju) su dobijani najskuplji pokloni! Zasto? Pa zato sto divlje zemlje isto nisu imale Zakone o poklonima. Zapadni lideri su uvek poklanjali nesto simbolicno.
Skoro, kad je usvajan Zakon o restituciji, receno je da se imovina dvora izuzima iz zakona i da ostaje drzavna. Progooglaj malo, pa ces da vidis. Inace, ja bih se slozila da im se da ono sto je stvarno njihovo, Oplenac npr.
Samo, problem bi bio u tome da i kad bi im se vratilo, nastalo bi makljanje izmedju njih samih, jer je veliko pitanje na sta ko od njih pretenduje. Za vasu informaciju, knez Pavle je dosta stvari sam kupio, jer je bio licno bogat. Bogatstvo je nasledio od majke, ruske knjeginje Demidov. Jelisaveta nije blesava kad je vodila sudski proces za rehabilitaciju, jer je dokazala da on nije bio nikakav ratni zlocinac (kako bi i mogao da bude, kad je proteran iz zemlje pre nego je rat poceo?). Sad ima legalno pravo da trazi povracaj njegove imovine, u koju je ulozio sopstveni imetak. Sta je u tome sporno?
Tomislavu je svojevremeno dozvoljeno da koristi imanje na Oplencu, ali nkad nije bilo sudski vraceno.
[ Sava @ 14.01.2012. 16:18 ] @
Tema je mobing (kakva glupa strana reč!!!), a mi sada svi otišli mnogo u stranu.
Citat:
EmilijaV: Znas kako? Pokloni mogu da budu razni. ... Cujem inace da naslednisi traze Staljinovu zlatnu sablju, koju je ovaj poklonio Titu.
Hteo sam da izbegnem pominjanje nekih pokona koje sam video kod jednog od Titovih lekara, ali video sam sablju optočenu dragim kamenjem dobijenu od H. Salasija. Lekar, a šta su Tito i gđa Jovanka dobili tom prilikom zaista ne znam.
Citat:
EmilijaVSkoro, kad je usvajan Zakon o restituciji, receno je da se imovina dvora izuzima iz zakona i da ostaje drzavna. Progooglaj malo, pa ces da vidis. Inace, ja bih se slozila da im se da ono sto je stvarno njihovo, Oplenac npr.
Samo, problem bi bio u tome da i kad bi im se vratilo, nastalo bi makljanje izmedju njih samih, jer je veliko pitanje na sta ko od njih pretenduje.
Imovina dvora nije sporna, govorio sam o ličnim poklonima. Ja sam recimo dosta putovao kao predstavnik jedne naše velike firme pa sam dobijao i poklone. Da li misliš da bih ja morao da ih vratim jer pripadaju firmi? Naravno da ne, to ne moraju ni državnici ako su dobili lične poklone, a moraju ako su ih dobili kao zvanični predstavnici jedne zemlje.
A to da li bi se oni oko imovine međusobno "makljali" kako kažeš nije ni moja ni tvoja stvar već isključivo njihova.
Citat:
HeYooAko neko bas zeli da odrzava to u sta veruje nek se ugleda na onog lika iz Subotice sto je napravio "Mini Jugoslaviju" na svom imanju.
Ovde si izazvao osmeh na mom licu iako ti je primer pogrešan! Čoveka sam i lično upoznao na projekciji filma u Domu sindikata jer sam te godine radio na tom festivalu kratkog i dokumentarnog filma. Tip nije baš naivan, a ni lud kako mnogi misle iako je na festival došao u odelu napravljenom od zastave SFRJ. On na svom imanju napravi feštu pa prodaje hamburgere koje samo on može da pravi, suvenire i druge stvari, znači zarađuje od te svoje ideje. E sada, mogao je on verovatno i pametnije da uloži novac koji je doneo spolja, ali onda ne bi bio tako popularan. Mala digresija, on naravno nije tema.
[ EmilijaV @ 14.01.2012. 17:17 ] @
Citat:
Sava: Hteo sam da izbegnem pominjanje nekih pokona koje sam video kod jednog od Titovih lekara, ali video sam sablju optočenu dragim kamenjem dobijenu od H. Salasija. Lekar, a šta su Tito i gđa Jovanka dobili tom prilikom zaista ne znam.
Pa eto, postojao je jedan presto od suvoga zlata, optocen dragim kamenjem, dobijen od istog "gospodina". Tako da mozes da zamislis sta su sve dobijali Tito i Jovanka licno! BTW, Jovanka je "drugarica", a ne "gospodja". Mislim da bi se i sama s time slozila.
Citat:
Sava: Imovina dvora nije sporna, govorio sam o ličnim poklonima. Ja sam recimo dosta putovao kao predstavnik jedne naše velike firme pa sam dobijao i poklone. Da li misliš da bih ja morao da ih vratim jer pripadaju firmi? Naravno da ne, to ne moraju ni državnici ako su dobili lične poklone, a moraju ako su ih dobili kao zvanični predstavnici jedne zemlje.
To sve zavisi od firme. Neke firme na zapadu imaju pravila po potanju poklona, jer se na taj nacin sprecava korupcija. Logicno. Sto se tvoje firme tice, to verovatno nije regulisano.
Drzavnici u svetu NE SMEJU da prime poklone iznad odredjene vrednosti, postoji jasan zakon o tome. Secam se da je Toni Bler morao svojevremeno da vrati drzavi flasu vina koju je od nekog dobio, jer je vino vredelo vise od propisane sume. Ej, flasu vina! Apsurdno, ali bolje tako nego da dodju u situaciju u kojoj smo mi sad.
[ anon70939 @ 14.01.2012. 17:21 ] @
Citat:
EmilijaV[/url]: Mislim da kad ste pominjali stancic u kome zivi neko od njih ste mislili na Lindu Karadjordjevic, udovicu princa Tomislava. Njeni sinovi studiraju ovde i svi zajedno su primerni gradjani, a o njima se nista ne prica po novinama. Sami sebe izdrzavaju.
Da. Upravo sam na njih mislio, i odusevio sam se koliko su normalni, kulturni.
[ Nedeljko @ 14.01.2012. 17:21 ] @
A što vama smeta ako Srbija finansira Karađorđeviće? Treba lepo da tražimo pravo da svi budemo ravnopravni, na grbači države, niko ništa da ne radi i milina jedna.
[ Pirossi @ 14.01.2012. 18:35 ] @
Citat:
Nedeljko: A što vama smeta ako Srbija finansira Karađorđeviće? Treba lepo da tražimo pravo da svi budemo ravnopravni, na grbači države, niko ništa da ne radi i milina jedna.
baš tako.
hoću i meni da neko plaća održavanje stana, stalno mi se nešto kvari po kući.
i hoću milionče godišnje za štampu, kao što su dali Aleksandru Karađorđeviću, građaninu pokornom.
svi smo mi pomalo prestolonaslednici.
evo ja sam prestolonaslednik kraljevine Narnije, koja je isto toliko realna kao i kraljevina Srbija.
[ Hapless joint @ 15.01.2012. 00:55 ] @
Citat:
Sava: Možeš recimo da kažeš da je rođen 1945.g. i to u porodici koja je proterana
na takav način da nije ni bilo pomisli o povratku.
Njegovu porodicu nije niko proterao, vec su sami pobegli u London kada se ovde zakuvalo 1941. (doduse, junacki su se borili celih 12 dana pre toga), sto im je inace bilo u tradiciji.
Tako je njegov navrndeda Karadjordje prvo podigao ustanak, a onda kada je zagustilo zapalio u Rusiju i stekovao se tamo 5 godina, ostavljajuci ove sto je podig'o na ustanak na milost i nemilost turskoj sablji.
Isto tako su mu i deda Aca i pradeda Pera zapalili u Grcku 1916. da se malo brckaju u moru dok je ovde u Srbiji letela svaka treca muska glava sa ramena.
Usput su malo streljali politicke protivnike, izmedju ostalih i one koji su ih doveli na presto ubivsi prethodnog kralja i njegovu zenu.
Citat:
Sava: Recimo kao primer iz mog okruženja da je predivnih 10 ha zemlje na vrhu Zvezdare kralj Aleksandar poklonio narodu,
Odakle mu ta zemlja na Zvezdari?
Odakle Karadjordjevicima 30-godisnje pravo na eksploataciju rudnika u Boru?
Odakle im vecinsko vlasnistvo u Narodnoj banci Jugoslavije?
Kako su - jos za zivota tog istog Aleksandra, a samo za 20-ak godina jahanja na prestolu - Karadjordjevici postali najbogatija evropska dinastija tada?
Kako su Karadjordjevici, u onoj jadnoj drzavi za 30 godina, uspeli da ustede tadasnjih 45 miliona $ (sadasnjih je to vise i od 45 milijardi) koje je Pera 2 Karadjordjevic, iz Londona 1945., prijavio da mu Jugoslavija duguje, a nasta se citava Evropa sablaznila?
Bili su neka vredna, a istovremeno i stedljiva familija?
Citat:
Tetka: Cujem inace da naslednisi traze Staljinovu zlatnu sablju, koju je ovaj poklonio Titu. Ej, bre! Pa koja bi joj drzava to dozvolila da zadrzi? I ako postoji, to ostaje drzavna imovina.
"Ej, bre!" Tetka, drug Staljin je drugu Titi poklonio tu sablju jos tokom WWII.
I kojoj bi drzavi ti sada dala tu sablju? ... I kakve veze je Tito tada imao sa drzavom? (Mislim da je taj poklon dobio cak i pre sporazuma "Tito-Subasic"), obaska od svega sto je to bio licni poklon.
Da je damo NJ. K. V. Aci Gici, posto je to tada ipak imalo neki kontinuitet sa predratnom kraljevinom?
... Ili da vidimo sta poglavnik ima od naslednika, posto je Tito tada, valjda, boravio na Visu?
[ EmilijaV @ 15.01.2012. 02:01 ] @
^ Ne treba da se daje Aci - Gici, niti bilo kome, nego je vlasnistvo drzave, kao i svi ostali pokloni preko odredjene vrednosti.
Posto YU vise ne postoji, moze da se postigne neki sporazum o podeli tih poklona izmedju bivsih ex YU republika. Kao sto je podeljeno i mnogo toga drugog.
Za ostalo sto pises - no comment! Aleksandar II je 1941. kad je rat poceo imao nepunih 18 godina.
BTW, odakle ti podatak da su bili najbogatija evropska dinastija?
[ Hapless joint @ 15.01.2012. 02:28 ] @
Citat:
EmilijaV: ^ Ne treba da se daje Aci - Gici, niti bilo kome, nego je vlasnistvo drzave, kao i svi ostali pokloni preko odredjene vrednosti.
Posto YU vise ne postoji, moze da se postigne neki sporazum o podeli tih poklona izmedju bivsih ex YU republika. Kao sto je podeljeno i mnogo toga drugog.
kakve je bre veze imao Tito sa drzavom, i sa kojom drzavom, 1944. ili 1943. ... kad li je vec dobio tu sablju!?
To ti je isto kao kada bi sad smatrala da Tadic treba da "vrati" drzavi neki vredan poklon koji je dobio od, na primer, svog caleta kada je zavrsio srednju skolu!?
Citat:
EmilijaV: BTW, odakle ti podatak da su bili najbogatija evropska dinastija?
Pa napisao sam ti da je tata od sadasnjeg NJ. K. V. 1945. iz Londona prijavio da mu Jugoslavija duguje 45 miliona $, a on je valjda najbolje znao sta porodica ima od imovine, zlata, kesa, akcija, vila ... tj. sta je imala do tada, jer je zlikovac Broz odma' stavio katanac na to.
... A ti sad izracunaj kolika je to tad bila vrednost preracunata u danasnje novce.
Ja sam negde procitao da su Rokfeleri u tom nekom periodu zaradjivali po 2-3 miliona $ godisnje.
[ EmilijaV @ 15.01.2012. 02:55 ] @
Citat:
Hapless joint: kakve je bre veze imao Tito sa drzavom, i sa kojom drzavom, 1944. ili 1943. ... kad li je vec dobio tu sablju!?
To ti je isto kao kada bi sad smatrala da Tadic treba da "vrati" drzavi neki vredan poklon koji je dobio od, na primer, svog caleta kada je zavrsio srednju skolu!?
Pa verovatno jeste nekakve veze imao kad je zavredeo da dobija takve poklone, od jednog Staljina. A koje, pa istorija ce valjda pokazati jednog dana. Ne daju se takvi pokloni na lepe oci.
Citat:
Hapless joint: Pa napisao sam ti da je tata od sadasnjeg NJ. K. V. 1945. iz Londona prijavio da mu Jugoslavija duguje 45 miliona $, a on je valjda najbolje znao sta porodica ima od imovine, zlata, kesa, akcija, vila ... tj. sta je imala do tada, jer je zlikovac Broz odma' stavio katanac na to.
... A ti sad izracunaj kolika je to tad bila vrednost preracunata u danasnje novce.
Ja sam negde procitao da su Rokfeleri u tom nekom periodu zaradjivali po 2-3 miliona $ godisnje.
Pa kad sve saberes i oduzmes ispede da su Karadjordjevici bili bogatiji od Rokfelera! E onda svaka im cast, mnogo su pametni bili!
[ SStudio @ 15.01.2012. 08:11 ] @
Čim se pomenuo mobing, odmah malo da se reklamiraju pa gospoja bila sinoć u emisiji žene, da podigne rejting.
Šteta što nije bilo titlovano da se razume.
[ Sava @ 15.01.2012. 08:39 ] @
I šta je rekla, kako su je to terorisali na dvoru?
[ SStudio @ 15.01.2012. 14:01 ] @
Gost je bila gospojica kraljica, zato i napisah nije bio prevod.
[ Pirossi @ 15.01.2012. 14:54 ] @
ume da bude poprilično nerazumljiva, kad se potrudi:
[Ovu poruku je menjao Pirossi dana 15.01.2012. u 16:28 GMT+1]
SUKOB INTERESA MINISTRA KULTURE - Predrag MarkoviĆ TRAŽIĆE OD poslanikA da drŽava plaĆa KaraĐorĐeviĆe
Ministar u Skupštini brani zakon, iako je član saveta krune
Aleksandra Jerkov (LSV): Ovaj zakon predviđa mnogo prava za porodicu Karađorđević, ali veoma malo obaveza. Meho Omerović (SDP): Nije sporno održavanje dvora, ali jeste to što odvajamo za batlere, šofere i raskalašan život.
Očigledan sukob interesa. Ništa čudno da član G17+ sa mesta javne funkcije zastupa isključivo svoje interese. Ja tebi ti meni.
Citat:
Bivši ministar za ekonomske odnose s inostranstvom Milan Parivodić kaže da mu je čast što sedi u Krunskom savetu i da za to ne dobija nikakvu nadoknadu.
Na pitanje šta misli o pritužbama na račun nenamenskog trošenja novca i lošeg odnosa prema zaposlenima, kaže da tako nešto nikada nije primetio.
A da je primetio rekao bi naravno :)
Citat:
Istoričar Miodrag Janković kaže za Press da je dokazao da Aleksandar Karađorđević nije nikakav prestolonaslednik.
- On se sam prozvao prestolonaslednikom. Ja sam dokazao da on to nije, jer je 29. januara 1945. godine njegov otac Petar II preneo svoja kraljevska ovlašćenja na namesnike, a princ Aleksandar je rođen 17. jula iste godine. Znači, rođen je na eksteritoriji, u Londonu, kao sin bivšeg kralja - objašnjava Janković.
[ EmilijaV @ 16.01.2012. 00:25 ] @
Cercil je hotelsku sobu proglasio jugoslovenskom teritorijom, da bi se prestolonaslednik rodio na teritoriji svoje drzave. Taj apartman je i danas nasa teritorija. Cudi me da to ne znas.
Wikipedia kaze:
Citat:
Aleksandar Karađorđević je rođen 17. jula 1945. u hotelu Kleridžis (Claridges) u Londonu kao prvo (i jedino) dete jugoslovenskog kralja Petra II i princeze Aleksandre od Grčke i Danske. Predsednik britanske vlade Vinston Čerčil, proglasio je hotelski apartman broj 212. teritorijom Kraljevine Jugoslavije, tako da je odmah po rođenju Aleksandar dobio titulu princa, budući da je kralj Petar II još uvek bio kralj Jugoslavije.
A mozes da progooglas jos malo, ima toga koliko hoces!
[ Hapless joint @ 16.01.2012. 09:08 ] @
Citat:
EmilijaV: Aleksandar Karađorđević je rođen 17. jula 1945. u hotelu Kleridžis (Claridges) u Londonu ....... tako da je odmah po rođenju Aleksandar dobio titulu princa, budući da je kralj Petar II još uvek bio kralj Jugoslavije.
Ako je u julu 1945. Jugoslavija jos uvek bila kraljevina, zasto onda titin poklon, koji je dobio 1944., treba da ostane drzavna imovina, a ne da pripadne njegovim naslednicima!?
Nikako to da objasnis ...
Citat:
EmilijaV: Cujem inace da naslednisi traze Staljinovu zlatnu sablju, koju je ovaj poklonio Titu. Ej, bre! Pa koja bi joj drzava to dozvolila da zadrzi? I ako postoji, to ostaje drzavna imovina.
Tito u Kraljevini Jugoslaviji nije bio nikakav drzavni funkcioner, niti ista slicno, vec naprotiv - otpadnik, robijas, komunjara ... pa je potpuno nejasno zasto njegovi pokloni iz tog perioda imaju ikakve veze sa drzavom?
[ Sceka @ 16.01.2012. 13:37 ] @
Citat:
Hapless joint: Tito u Kraljevini Jugoslaviji nije bio nikakav drzavni funkcioner, niti ista slicno, vec naprotiv - otpadnik, robijas, komunjara ... pa je potpuno nejasno zasto njegovi pokloni iz tog perioda imaju ikakve veze sa drzavom?
E to meni nije jasno, kako to ljudi ne razumeju?!
Pozdrav!
[ burex @ 17.01.2012. 01:04 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: Recimo da kralj ima jednog sina i da taj sin ima daunov sindrom, šta se u tom slučaju dešava?
Nego, samo da napomenem, Karađorđevići ne zaslužuju od mene ni trunku poštovanja, ne zato što sam čvrsti protivnik monarhije (čitaj: "Nije bitno ko sam i kakav sam, ja imam vlast jer imam prezime"), već između ostalog i zbog interesantnog dolaska Karađorđevića na vlast:
What is certainly known of the events of that night is that the King and Queen were eventually discovered hiding inside a wardrobe, and then both savagely killed; their bodies mutilated, and afterwards tossed from a second floor window onto piles of manure.
Ubili su kralja i kraljicu i bacili ih kroz prozor na đubre. More, ako to nije za klanjanje i poštovanje, ne znam šta jeste...
nisam ni za kakvu monarhiju :), a pogotovo ne on da bude kralj,
ali s obzirom kakva nam je politicka situacija, ko se sve nakrao za sve ove godine, i ovaj utisak koji je kod svih nas, da nikada nece biti bolje, mozda nesto ovako nemoguce, kao monarhija, bi moglo da promeni situaciju :).
Znas, ono kao kad igras neke igrice, nikako ne mozes da predjes nivo, da pobedis ili sta vec, pa zbunis AI nekim totalno nelogicnim potezom :P i konacno uspes. hehehe
[ Ankalagon the Black @ 17.01.2012. 12:00 ] @
U igrici možda :) Eto, mogu da se prijave u Second Life ili nešto slično pa da tamo budu kralj i kraljica. Sve je na engleskom, nema frke za snalaženje u user interfaceu :P
[ Sava @ 22.01.2012. 18:06 ] @
Neka se čuje i druga strana!
Politika, 22. januar 2012.
INTERVJU: prestolonaslednik ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ
Lične troškove plaćam iz svog džepa
Država je konfiskacijom iz 1947. godine preuzela na sebe obavezu da se brine o dvorskom kompleksu na Dedinju. - Ukoliko nam se vrati imovina, našli bismo načina da finansiramo njeno dalje održavanje
Marko Albunović
Čim su objavljeni podaci o novcu koji država iz budžeta izdvaja za održavanje dvorskog kompleksa na Dedinju, kraljevska porodica Karađorđević odmah se našla na udaru dela senzacionalističke štampe i političara koji na ovoj, inače javnosti nedovoljnoj rasvetljenoj temi, ubiraju političke poene. O tome kako u Srbiji zaista funkcioniše dvorski kompleks, za „Politiku" govori prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.
„U trenutku kada sam se 2001. godine uselio u dvorski kompleks, on se nalazio u stanju potpune oronulosti. Bio sam prinuđen da prodam imovinu u Londonu kako bih obavio najneophodnije popravke i obezbedio održavanje kompleksa. U kakvom stanju se nalazio kompleks, može se videti iz izveštaja državne komisije, urađenog 90-ih godina, kao i iz izveštaja komisije prilikom primopredaje 2001. godine. Od 2001. godine do sredine 2004. godine, kada je dvorski kompleks ponovo vraćen na državni budžet, porodica Karađorđević finansirala je njegovo održavanje", kaže Aleksandar Karađorđević.
Kada je država Srbija zapravo počela da finansira održavanje kompleksa na Dedinju?
Dvorski kompleks na Dedinju, koji je sagradio moj deda, kralj Aleksandar Prvi, i koji je privatno vlasništvo moga oca kralja Petra Drugog, mojih stričeva princa Tomislava i princa Andreja, konfiskovan je Kardeljevim dekretom 1947. godine. Oduzimanjem imovine država je na sebe preuzela odgovornost održavanja kompleksa, iz državnog budžeta. Tako je bilo tokom diktature, a i za vreme režima koji je bio na vlasti do 2000. godine.
Da li je tačna računica prema kojoj je održavanje kompleksa u poslednjih sedam godina koštalo građane Srbije gotovo pet miliona evra?
Vrlo je važno jednom za svagda razjasniti da se svi naši lični troškovi plaćaju iz mojih sopstvenih sredstava, a ne iz budžeta. Sredstva iz budžeta su namenjena kulturnim promocijama, izložbama, turističkim posetama i redovnom održavanju. Morate imati na umu da je pristup kompleksu bio zabranjen prethodnih 60 godina, a da je od 2001. nekoliko stotina hiljada posetilaca prošlo kroz njega.
Od 2005. do danas, Fond „Kraljevski dvor", u saradnji s Ministarstvom za kulturu, unapred planira budžet za održavanje, a na kraju svake godine podnosi se detaljan izveštaj. Svake godine reviziju vrši i poznata svetska revizorska kompanija KPMG.
Da li je novac koji država izdvaja dovoljan za održavanje?
Ne, nije uopšte. Novac koji je država davala od sredine 2004. pa do kraja 2007. bio je relativno dovoljan. Posle toga je svake godine izdvajano sve manje novca, pa više nisu mogle da se nastave stalno potrebne popravke, koje tako velika celina zahteva da bi mogla da opstane. Novi krov na Belom dvoru prokišnjava, što otežava korišćenje ove zgrade. Uz to - grejanje i električne instalacije u Belom dvoru zahtevaju ozbiljne intervencije. Država to zna, i mada će krajnji troškovi usled ovog nemara biti mnogo veći, ne vidim spremnost da išta preduzme.
A jeste li vi spremni na to?
Obavestio sam vladu da, ukoliko se porodična imovina vrati u vlasništvo, mi bismo našli načina da finansiramo dalje održavanje. Do tada obaveza vlade je da održava kompleks, s obzirom na to da je u njenom vlasništvu kao konfiskovana imovina. Želim da kažem da sam, zahvaljujući ličnim kontaktima, obezbedio besplatnu stručnu restauraciju najvrednijih slika likovne zbirke dvorskog kompleksa.
Koliko ljudi je zaposleno u Fondu „Kraljevski dvor“ i ko im je poslodavac – država ili porodica Karađorđević?
Fond je pravno lice registrovano 2001. u Ministarstvu kulture, odgovorno za održavanje komleksa i za zaposlene kustose, vodiče i pomoćno osoblje uključeno u kulturne i turističke aktivnosti, kao i u tekuće održavanje. Trenutno ima 24 zaposlene osobe, što nije ni približno dovoljno. Kompleks se prostire na više od zgrada. Kompleks se prostire na 130 hektara parka i šume, a sastoji se od dve palate i većeg broja pomoćnih zgrada. Ovi objekti imaju ukupnu površinu od 8000 kvadratnih metara. Za vreme diktature, ovde je radio maksimalan broj osoblja, a danas je broj zaposlenih u Fondu skoro zanemarljiv. Možete i da proverite, u cilju objek tivnog obaveštavanja čitalaca, koli ki broj ljudi je angažovan u sličnim državnim ustanovama.
Kako ocenjujete predlog zakonskog rešenja za regulisanje odnosa između porodice Karađorđević i države Srbije?
Bio sam u prilici da pogledam Nacrt zakona koji je Skupštini predložila Vlada i moram da priznam da ne razumem burne reakcije, jer u tom nacrtu praktično nema ničeg konkretnog.
Mislite da bi nešto trebalo menjati u tom nacrtu zakona?
Kada je jedan ovako prazan zakon izazvao takvu javnu kampanju, teško je zamisliti kakva bi reakcija bila da je nečega zaista bilo u njemu.
Kralj Petar Drugi nikada nije abdicirao
Kako ocenjujete stavove onih koji vam negiraju titulu prestolonalsednika?
Moj otac kralj Petar Drugi nikada nije abdicirao, te izmišljotine o abdikaciji se povremeno pojavljuju da bi izazvale zbrku u javnosti. Isto tako je apsurdna priča o vozu koji je navodno napustio zemlju 1941. godine natovaren zlatom.
[ Sceka @ 22.01.2012. 18:18 ] @
Citat:
Dvorski kompleks na Dedinju, koji je sagradio moj deda, kralj Aleksandar Prvi, i koji je privatno vlasništvo moga oca kralja Petra Drugog, mojih stričeva princa Tomislava i princa Andreja, konfiskovan je Kardeljevim dekretom 1947. godine. Oduzimanjem imovine država je na sebe preuzela odgovornost održavanja kompleksa, iz državnog budžeta. Tako je bilo tokom diktature, a i za vreme režima koji je bio na vlasti do 2000. godine.
Tako je, potpuno tacno! A znajuci sta je sve Kardelj uradio nama a narocito Srbima - samo to je dovoljno da se imovina vrati onome cija je!
Pozdrav!
[ Marenović Slaviša @ 23.01.2012. 00:06 ] @
Citat:
Moj otac kralj Petar Drugi nikada nije abdicirao, te izmišljotine o abdikaciji se povremeno pojavljuju da bi izazvale zbrku u javnosti. Isto tako je apsurdna priča o vozu koji je navodno napustio zemlju 1941. godine natovaren zlatom.
Dojadise, ali bas...
Elem, em sto maltretiraju na Belom Dvoru, maltretiraju i van njega:
Odes u Zdravstveni Centar "Studenica" (Kraljevo) da zavrsis neki posao, kad ono, guzva, zastave... ajd u redu. Navikao sam na to.
Ja na ulaz, ne moze. Zakljucano je, mora okolo, kroz garazu, pa kroz neke prolaze... da se ja pose&em na te kraljevske guyice koje su se odrodile od svoga naroda i plase se istoga.
Sta, dosli nesto da doniraju, da odrade malo marketinga (a sve o nasem trosku - jer je sve kupljeno novcem koji drzava daje od njenih poreskih obveznika!), i sad moramo okolo?
Sto se tice ovog iz citata.... pa kralj Petar II je abdicirao onog trenutka kada je pozvao radiom svoje pristalice da stanu pod zastavu Josipa Broza Tita i da mu se pridruze u borbi za vlast.
Tog momenta je i abdicirao. To je politicko samoubistvo. Bolje da se aca gica vrati svom vocnjaku i jabukama. Sto se tice ove druge price, o apsurdnosti da je napustio zemlju vozom, natovaren zlatom, apsurd je.
Nije kraljevska porodica napustila zemlju vozom koji je bio"natovaren zlatom" vec je kraljevska porodica napustila zemlju sa aerodroma Kapino Polje (kod Niksica) i poneli su samo najvrednije umetnine i nesto zlatnih poluga.
Ostatak je ostao u zemlji (ne mislim zakopan, vec u drzavi, da ne kopate sad po ovoj zimi ;) )
U vezi umetnina, umetnicka kolekcija kneza Pavla je bila izuzetno vredna. U ono vreme, a i danas... ko zna koliko bi to vredelo kada bi se sabralo ponovo sve ono sto je sakupio knez Pavle.
Nego, da se vratimo temi.
Vracanje? Naravno. Prvo nek povrati imovinu iz Slovenije, ima on tamo pozamasnu imovinu, a kako je Slovenija u Evropi, nek postuje tudju privatnu imovinu i vrati istu Karadjordjevicima.
Crna Gora takodje. U CG je familija Karadjordjevica imala jednu ratnu rezidenciju. I BH takodje, kod Pala je bila jos jedna ratna prestonica. Treca je bila u Vrnjackoj Banji.
Nek pokupi prvo on ono sto je oko nas, ako je patriota. Sto ne trazi tamo, nego samo Beli Dvor? Sta, ono nije njegovo? Onda nije ni Beli Dvor.
[ HeYoo @ 23.01.2012. 00:14 ] @
Aca graditelj :)
[ Virked @ 26.01.2012. 02:04 ] @
Hajd da gledamo na situaciju ovako:
pradeda princa Aleksandra ili koja mu je vec titula je uradio nesto za Srbski narod i zbog toga ga je narod izabrao za kralja. Prvi Srbski ustanak...
Njegov sin nasledjuje tron (nije ga zasluzio) i realno gledano zbog njegove katastrofalne greske tj. stvaranja Kraljevine SHS umesto vracanja Srbije na svoje vekovne granice dolazi do stvaranja logora Jasenovac gde je surovo ubijeno 700 000 Srba.
Da pojasnim bar malo i ukratko:
Mudri Vojvoda Misic je savetovao kralja Aleksandra I da se ne zalece sa stvaranjem kraljevine SHS vec da vrati Srbiju na vekovne granice. Italijani bi onda ocerupali Hrvate a Slovence austrija ili kako se vec zvala u to doba i mnogo toga bi bilo drugacije.
Ali ne, kralj stvara kraljevinu SHS a na proglasenju nema izabranih predstavinka Hrvata! Znaci ne slazu se svi ,,narodi'' sa tom idejom.
Dolazi 2 sv. rat, a mladjani kralj bezi a Srbe ubijaju po Jasenovcu.
To su neke istorijske cinjenice, ko god zeli da ih nadje nacice ih. Mozda je surovo ali ...
U izbeglistvu se radja njegov sin koji bi trebao da postane kralj Srbije te iste Srbije koje se kralj odrekao kad je pobegao i kako neko vec rece kad je preneo ovlascenje na namesnike.
Po cemu je on zasluzio da bude kralj Srba?
Sta je on to toliko vredno uradio za Srbe?
Da li bi se vratio da nema sta da uzme ovde? Ostao bi u Engleskoj i uzivao ali ne, njemu to nije dosta. Gospodin bi da bude kralj Srbije a nije nasao za shodno da nauci Srbski jezik. Bitno da je dosao ovde i da je odmah zaposlio armiju sluga, sta ce jadan, ceo zivot je imao sluge pa ne moze bez njih.
Citam u ovoj temi kako su jadni ziveli u nekom stancicu i nisu imali para za grejanje. Nije nego!
A sto nisu imali? Ziveo u demokratskoj zemlji gde svako moze da zaradi za zivot samo princ Aleksandar ne moze?
Polovina gradjana Srbije NE MOZE da zaradi za koricu hleba a on dosao da se gavalira po Belom dvoru o njihovom trosku.
PS. evo jednog zanimljivog teksta grad Zrnov Ja to na primer nisam ucio u skoli :)
[Ovu poruku je menjao Virked dana 26.01.2012. u 03:28 GMT+1]
[ Marko83 @ 26.01.2012. 09:07 ] @
Citat:
Virked: Hajd da gledamo na situaciju ovako:
pradeda princa Aleksandra ili koja mu je vec titula je uradio nesto za Srbski narod i zbog toga ga je narod izabrao za kralja. Prvi Srbski ustanak...
Bio strajk u osnovnoj skoli?
Na internetu mogu da se nadju i korisne stvari i da se popune rupe: Jednacenje po zvucnosti
[ Virked @ 27.01.2012. 12:24 ] @
Namerno tako pisem i znam da je ,,nepravilno''
Prvi SrBski ustanak nisu dizali srPi nego SrBi. Ja zivim u SrBiji a ne u SrPiji itd.
[ vjamovic @ 27.01.2012. 13:57 ] @
Svaka ti je na mestu
A dodao bi da naslednici Karadjordja obučavani u Engleskoj i Franacuskoj od dolaska na vlast konstantno ratuju sa ogromnim žrtvama , a u cilju ? Masonstva internacionalizma a na protiv prirodnih interesa Srpskog naroda da u miru živi i razvija se
Pravi razvoj Srbije je završen sa padom dinastije Obrenović čiji je utemeljivač lukavijom politikom potplačivanja u Istambulu i Beču postigao više u spoljnoj politici
[ HeYoo @ 27.01.2012. 14:13 ] @
Citat:
Virked: Namerno tako pisem i znam da je ,,nepravilno''
Prvi SrBski ustanak nisu dizali srPi nego SrBi. Ja zivim u SrBiji a ne u SrPiji itd.
To uzuimas kao izuzetak ili i inace ne ebes glasovne promene?
[ dule_ns @ 27.01.2012. 14:27 ] @
Citat:
...
Mudri Vojvoda Misic je savetovao kralja Aleksandra I da se ne zalece sa stvaranjem kraljevine SHS vec da vrati Srbiju na vekovne granice.
...
Ovo jednostavno nije tačno. Tj. šta je mudri vojvoda savetovao kralja ne znam, al znam da su u to vreme sve političke stranke u Srbiji imale ideju stvaranja Jugoslavije u svom programu.
Inače, to da Srbija postane kraljevina je glupost neopevana, al ne volim kad se iznose neistinite tvrdnje.
[ Sava @ 28.01.2012. 08:25 ] @
"Beograd, 26. januar 2012. – Članovi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država ponovo su pozvali Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra II i Princezu Katarinu na 60. Nacionalni molitveni doručak koji se održava u Vašingtonu, u četvrtak 2. februara, kome će prisustvovati i predsednik Sjedinjenih Država, kao i najviši zvaničnici izvršne, zakonodavne i pravne vlasti Sjedinjenih Američkih Država."
Jedna od najvažnijih uloga kraljevskih porodica je predstavnička, a naravno i veze sa drugim kraljevskim porodicama. Kao što vidite iz ove vesti drugi poštuju našu kraljevsku porodicu, ali mi sami sebe naravno ne!
[ SlobaBgd @ 28.01.2012. 09:51 ] @
U, jaka stvar!
I Vuk Drašković je išao na molitveni doručak.
I on je štih k'o i ovi...
[ Ankalagon the Black @ 28.01.2012. 11:12 ] @
Citat:
Jedna od najvažnijih uloga kraljevskih porodica je predstavnička, a naravno i veze sa drugim kraljevskim porodicama. Kao što vidite iz ove vesti drugi poštuju našu kraljevsku porodicu, ali mi sami sebe naravno ne!
Tzv. kraljevska porodica nisu mi. Izgleda tu činjenicu treba češće ponavljati. Ne mogu oni da predstavljau nikoga osim samih sebe jer ih niko nije izabrao. I na kraju, poštovanje mora da se zasluži i to ne na osnovu toga šta je bio nečiji pradeda nego lično.
[ Pirossi @ 28.01.2012. 11:29 ] @
upravo.
moj pradeda je bio stolar, ali mi još niko, na osnovu te informacije, nije ponudio da mu pravim kuhinju.
[ Sceka @ 28.01.2012. 14:23 ] @
Citat:
SlobaBgd: U, jaka stvar!
I Vuk Drašković je išao na molitveni doručak.
I on je štih k'o i ovi...
Pa nije pozivan Vuk Draskovic licno nego ono sto je predstavljao tada, pozvana je funkcija koju je obavljao tada, to se poziva a ne covek kao covek. Isto tako se pozivaju i kraljevske, carske... licnosti, princevi, princeze...
To nam ovde mnogo smeta. Nikako da se okanemo poistovecivanja licnosti sa funkcijom/titulom koju ta licnost obavlja/nosi. Zato i ne mozemo racionalno da sagledamo desavanja oko sebe. I sam sam podlozan tome iako sam svestan da gresim. Ja licno ne podnosim tog istog Vuka Draskovica ne kao politicara ili pisca (cak mislim da je kao pisac dobar) ali me nervira kao covek, bio mi je komsija dugo godina pa pricam o licnim utiscima, i to toliko da me nervira i njegovo politicko istupanje! Nije to dobro ali sta da se radi, ljudi smo iako bi trebalo malo i da unapredimo sebe... :)
Pozdrav!
[ HeYoo @ 28.01.2012. 23:45 ] @
...inace moj dobar prijatelj :)
[ Virked @ 29.01.2012. 18:19 ] @
Citat:
dule_ns: Ovo jednostavno nije tačno. Tj. šta je mudri vojvoda savetovao kralja ne znam, al znam da su u to vreme sve političke stranke u Srbiji imale ideju stvaranja Jugoslavije u svom programu.
Inače, to da Srbija postane kraljevina je glupost neopevana, al ne volim kad se iznose neistinite tvrdnje.
Naleteo sam na deo izvestaj ili pisma vojvode Misica, verujem da neko ima kompletan izvestaj ili bar zna gde se moze naci. Ja nigde nisam napisao da kralj nije imao politcku podrsku za stvaranje SHS...
Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita
(Iz beleške sekretara Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovica)
„Iz svega što sam čuo i video ja sam duboko zažalio što smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala…..
Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.
Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih političkih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.
Granice će biti gde ih mi povučemo, a mi ćemo ih povući ne onde gde naše ambicije izbijaju na površinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad, gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo, i Bogu drago.
A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti… Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u tolikoj meri lažni i dvolični, da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.
Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite, siguran sam da ćete se ljuto kajati.”
[ Nikola M @ 29.01.2012. 21:05 ] @
I tu se takođe pokazalo da je kralj pretpostavljao suprotno. A znamo da je pretpostavka majka svakog zajeba.
Jedno pitanje: a za čega stvarno služi kralj i dinastija? Ako će samo da se otimaju o imovinu ajde onda stvarno da ozbiljno razmotrimo i Jovanku, pa kralja Nikolu i njegove, pa ima tu još raznih Obrenovića itd.
Drugo pitanje: kako to da princ Tomislav nikad sebi nije dozvolio bilo šta slično?
[ Ankalagon the Black @ 29.01.2012. 21:30 ] @
Citat:
Jedno pitanje: a za čega stvarno služi kralj i dinastija?
Dobro pitanje zaista. Mnogi izgleda imaju utisak da je to nešto IN, u trendu. Relikt prošlih vremena koji više nema neke prave moći kao nekada i koji bi sada dobro poslužio jedino kao statusni simbol koji bi se nekom magijom preneo na pozitivan imidž celog naroda. Takođe, ima i onih koji u romantičarskom zanosu a pod pritiskom frustracije od gledanja jednog neuspešnog režima za drugim traže i očekuju nešto čega nikada nije ni bilo. Kao da će sam po sebi povratak na sistem monarhije učiniti da ovaj narod odjedanput živi u državi koja ima snagu. Kao da, ako se kaže da živimo u monarhiji da smo odjedanput rešili sve probleme.
Ne znam ni za jedan slučaj u istoriji da je neki kralj/monarh služio ikome drugome nego sam sebi. Oni koji su bili pametniji davali su nešto malo sloboda i bogatstva podanicima da se ne bi pobunili protiv istih. Namera je uvek bila ista. Da se populacija drži pod kontrolom na svaki mogući način i da se sopstvena loza što duže održi na prestolu. Kraljevska porodica je samo jedna od porodica u nekoj naciji koja se izdigla iznad drugih u nekom vemenskom periodu.
Tako da je po meni odgovor na pitanje da služe prevashodno sebi. I rekao bih da je to sasvim dovoljno, nije neophodno da im i mi služimo.
[ Sava @ 30.01.2012. 08:18 ] @
Citat:
[url=/p3043732]Ne znam ni za jedan slučaj u istoriji da je neki kralj/monarh služio ikome drugome nego sam sebi.
Neke najuspešnije, najbogatije i najdemokratskije države Evrope su Kraljevine. Proučite malo Skandinaviju.
Kraljevske porodice služe za održavanje balansa u okruženju. Oni su i u istoriji stvarali ratove, ali i mir, venčavaju se međusobno radi državnih interesa. Ima dosta primera u istoriji za to. Da se razumemo, ja nisam monarhista po svaku cenu, ali jesam za kralja kao predstavnički organ, onako reprezentativan. Kraljevima su sva vrata otvorena i to je dobro i u političkom i u ekonomskom smislu.
Još nešto - teško da je i jedan naš kralj u prošlosti bio bogat kao nekoliko srpskih tajkuna danas!
[ dule_ns @ 30.01.2012. 09:27 ] @
Citat:
Virked: Naleteo sam na deo izvestaj ili pisma vojvode Misica, verujem da neko ima kompletan izvestaj ili bar zna gde se moze naci. Ja nigde nisam napisao da kralj nije imao politcku podrsku za stvaranje SHS...
Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita
(Iz beleške sekretara Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovica)
„Iz svega što sam čuo i video ja sam duboko zažalio što smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala…..
Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.
Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih političkih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.
Granice će biti gde ih mi povučemo, a mi ćemo ih povući ne onde gde naše ambicije izbijaju na površinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad, gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo, i Bogu drago.
A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti… Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u tolikoj meri lažni i dvolični, da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.
Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite, siguran sam da ćete se ljuto kajati.”
To sam i ja video al je pitanje koliko je to verodostojno.
Inače, jel znaš kako se zove situacija kad sve političke stranke u jednoj državi zalažu za određenu stvar a monarh im kaže - neće moću, ja hoću drugačije.
A dotičnom bi trebalo zabraniti da se predstavlja kao prestolonaslednik (barem u medijima koje uređuje država). Zato što nema prestola koje bi nasledio. A i ne zna srpski jezik.
[ Hapless joint @ 30.01.2012. 12:21 ] @
Citat:
Sava: Još nešto - teško da je i jedan naš kralj u prošlosti bio bogat kao nekoliko srpskih tajkuna danas!
Petar I Karadjordjevic je umro 1921.
Od licne imovine je iza sebe ostavio 10-ak hiljada svajcarskih franaka, imanje u Topoli (koje je i on nasledio od svog dede Karadjordja) i na kome je zapoceo zidanje zaduzbine i skromnu kucu na Senjaku u kojoj je ziveo do smrti.
---
Njegov sin, Aleksandar I, je po pisanju britanskog Daily Mail-a vec 1934. godine postao najbogatiji monarh u Evropi.
Samo u stranim bankama u gotovini je imao "ustedjeno" preko (tadasnjih) 6 miliona funti sterlinga.
Poznato je i da je bio vecinski vlasnik akcija u Narodnoj banci Jugoslavije, vlasnik rudnika zlata Brodica, vlasnik rudnika zlata na planini Deli Jovan, kao i da je delio prihode sa Francuzima od eksploatacije zlata i srebra iz borskog rudnika, iz koga su tada vadjene na desetine tona zlata i srebra.
Petar II, aleksandrov sin i svetski jet-set playboy, 1953. u intervjuu jednom francuskom casopisu izjavljuje da mu je, samo od jedne oceve investicije - izgradnje zeleznice u USofA, americka banka Morgan isplatila 28 miliona francuskih franaka nakon WWII.
---
Nesto od imovine "oteto" nakon rata od porodice Karadjordjevic, a od strane zlih komunjara, sto je uglavnom sticao Aleksandar I stedeci u znoju rada svog:
Dvorac "Dedinje",
dvorac "Beli dvor",
dvorac "Suvobor" na Brdu kod Kranja,
vila u Tolstojevoj br. 2 u Beogradu,
vila na Bledu,
vila "Milocer" na Kraljicinoj plazi kraj Budve,
dvorac "Leskovac" u Crnojevica reci,
vila i plac na Cetinju,
rudnik uglja "Sikole" u Glogovici,
fabrika za preradu zlatne rude u Glogovici,
radionica za preradu zlata "Neresnica",
rudnik zlata "Brodica",
rudnik zlata "Zeleznik",
rudnik lignita "Radenka",
rudnik uglja "Sevica",
lovacki dvorac u Kamniskoj Bistrici,
letnjikovac austro-ugarskog nadvojvode Fridriha u Belju,
zagrebacki dvori na Tuskancu,
vila u Demir Kapiji na Vardaru + 500 hektara vinograda,
vila u Bulevaru Crvene armije 24 u Beogradu,
dvorska basta "Rakovica" u Beogradu,
kuca u Sarajevskoj 37 u Beogradu,
vila sa ogradjenom sumom kao lovistem kod Sida,
vila u Rumunskoj 1-3 u Beogradu,
vila na Topciderskom vencu 8 u Beogradu,
zgrada u Aberdarevoj 1 u Beogradu,
"Dom kralja Aleksandra" u Topcideru,
vila sa sumom kao lovistem u Han Pijesku,
vila u Radovni,
letovaliste "Mezakli" u Andrejevom selu,
elektricna centrala u Topoli,
bolnica u Topoli,
"Prva srpska kasarna" u Topoli,
"Stari karadjordjev konak" u Topoli,
ogromno imanje u Sokobanji,
... itd...
... obveznice ... akcije ... kes u stranoj valuti ... sanduci sa dragocenostima ... itd... itd...
---
Vrednost imovine koju su komunjare "otele" od Karadjordjevica nadmasuje vrednost svih ostalih potrazivanja (po osnovu ovog sad zakona o vracanju) zajedno, a do sad su zahteve podnele preko 80.000 porodica i vrednost te sve imovine se procenjuje na izmedju 100 i 200 milijardi evra.
[ Sava @ 30.01.2012. 16:49 ] @
Prvo, to je nekakav izmišljeni spisak od strane komunista koji da je tačan prestolonaslednik bi bi jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Drugo, sedi i pošteno saberi sve što si nabrojao pa nam saopšti cifru do koje si došao. Gađanje velikim brojevima je omiljeno u narodu, a većina pojma nema šta znači jedna milijarda nečega, a kamoli dvesta. Slučajno sam dugo radio u velikoj firmi koja je radila velike poslove pa imam nekakav osećaj za vrednosti. Ma ne branim ja kraljevsku porodicu samo volim realnost i istinu u informaciji koja se saopštava.
[ Marenović Slaviša @ 30.01.2012. 17:30 ] @
Spisak nije potpun. Fali jos imovine koja je ostala u drugim ex-yu republikama.
[ Virked @ 02.02.2012. 17:53 ] @
Mozda je spisak originalan a mozda i nije, ako jeste ne moze da bude na cast kralju ciji podanici u to doba nisu ima hleba da jedu. Ja sam se naslusao prica iz tog doba od dede i babe.
U sustini to vreme i sadasnonjst ima neke slicnosti. Bogastvo je bilo u rukama par ljudi a ostali dirince za koru hleba.
[ Sceka @ 02.02.2012. 20:20 ] @
Citat:
Virked: Mozda je spisak originalan a mozda i nije, ako jeste ne moze da bude na cast kralju ciji podanici u to doba nisu ima hleba da jedu. Ja sam se naslusao prica iz tog doba od dede i babe.
U sustini to vreme i sadasnonjst ima neke slicnosti. Bogastvo je bilo u rukama par ljudi a ostali dirince za koru hleba.
Pa sad, kako koji deda... Meni je moj pricao neku drugu pricu. Kad god je pominjao predratno vreme, pre drugog svetskog rata, pricao je kako se bolje zivelo. Platis godisnji porez i niko te vise ne dira. Pricao je da "od kako su ovi kao tvoj otac dosli nikako ne valja" (moj cale je izasao iz rata kao politicki komesar bataljona...)! :) I tako... :))
Pozdrav!
[ Virked @ 02.02.2012. 21:39 ] @
@Sceka
Naravno to je individualna stvar. Isto kao i sad,npr. ako ja zivim dobro i meni ovakva situacija odgovara ali to ne znaci da je i tebi dobro.
Cinjenica je da je Srbija/ Jugoslavija pre 2 sv rata bila zemlja seljaka i aj sad da ne preteram 90% stanovnistva je zivelo na i od sela.
Kad je tako dobro bilo na selu zasto je velika vecina pobegla u gradove? :)
Sad imamo paradoksalnu situaciju da ljudi i dalje beze sa sela u grad i tamo se pate i bukvalno rade da plate stan i komunalije. zive od dozvoljnog minusa,kredita...ali zive u gradu.
Naravno neosporno je da je bolje zivetu gradu zbog mogucnosti kojih nema na selu ali ja licno mislim da ce se ljudi vracati na selo samo zato sto nece moci da prezive u gradu.
[ Sava @ 02.02.2012. 22:03 ] @
Citat:
[url=/p3046485]Kad je tako dobro bilo na selu zasto je velika vecina pobegla u gradove? :)
Potpuno netačan podatak! Nije postojala masovna migracija stanovništva ka gradovima u kraljevini već posle II sv. rata! U udžbeniku "Ekonomska politika Jugoslavije" (III god. prav. fak.) je stajalo da je Jugoslavija najveću grešku napravila time što je pošto-poto želela od izrazito poljoprivredne zemlje da postane industrijska. Prvo izdanje udžbenika je bilo 1966.g., a da vas podsetim privredna reforma je bila 1965.g. Oni koji su proučavali taj period jako dobro znaju koliko je jaka i hrabra bila ta izjava u jednom fakultetskom udžbeniku u tom trenutku kada je Partija bila svemoguća! Rezultate te (pogrešne) politike vidimo danas jako dobro.
[ Sceka @ 02.02.2012. 22:31 ] @
Citat:
Sava: Potpuno netačan podatak! Nije postojala masovna migracija stanovništva ka gradovima u kraljevini već posle II sv. rata! U udžbeniku "Ekonomska politika Jugoslavije" (III god. prav. fak.) je stajalo da je Jugoslavija najveću grešku napravila time što je pošto-poto želela od izrazito poljoprivredne zemlje da postane industrijska. Prvo izdanje udžbenika je bilo 1966.g., a da vas podsetim privredna reforma je bila 1965.g. Oni koji su proučavali taj period jako dobro znaju koliko je jaka i hrabra bila ta izjava u jednom fakultetskom udžbeniku u tom trenutku kada je Partija bila svemoguća! Rezultate te (pogrešne) politike vidimo danas jako dobro.
Potpuno tacno. Ja bih samo dodao, narodnooslobodilacki heroji koje je iznedrila NOB su listom svi bili seljaci (zanemarljiv promil onih koji nisu!) su posle rata dosli u BGD, izbacili sve sa Dedinja, preuzeli te kuce, stanove, uzeli sve sto je valjalo, pobili sve sto su hteli (intelektualce...) i onda videli da je to bolje i lakse nego ziveti na selu. I tada je pocela varijanta "dovlaci sve rodjake sa sela i zaposli ih u velikom gradu da bi imali podrsku svojih"! Tako je pocelo "raseljavanje sela" - ukratko. I tako dalje, da ne idemo mnogo od teme.
Pozdrav!
[ HeYoo @ 03.02.2012. 00:12 ] @
Ako ste vi normalni.
Jes pobijeno 300 iljada starobeogradjana i na njihovo mesto doslo vise od milion seljaka.
Citat:
Beograd je 1900. imao samo 69.100 stanovnika. Ubrzo, 1905. broj stanovnika se povećava na preko 80.000, a na početku Prvog svetskog rata 1914. i do 100.000
Citat:
Tokom dvadesetih i tridesetih godina 20. veka, broj stanovnika se popeo na 239.000 do 1931. zajedno sa zapadnim predgrađem Zemunom, koji je ranije bio u Austrougarskoj. Do 1940, broj stanovnika je bio oko 320.000, priraštaj stanovništva između 1921. i 1948. je iznosio približno 4,08 % godišnje.
Citat:
Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, Beograd ima 1.576.124 stanovnika.
Da nije bilo NOB-ovaca svako razuman bi izaberao blatnjavu kolibu umesto stana i petrolejku umesto sijalice.
[ Virked @ 03.02.2012. 16:03 ] @
@Sceka
pogresno si skapirao moj post.
Naravno da je do masovne migracije dosle posle 2 sv. rata.
Naravno je da je pre 2 sv. rata 90 % stanovnistva zivelo na selu.
Cinjenica je da je Srbija/ Jugoslavija pre 2 sv rata bila zemlja seljaka i aj sad da ne preteram 90% stanovnistva je zivelo na i od sela.
[ Sceka @ 03.02.2012. 18:44 ] @
Citat:
Virked: @Sceka
pogresno si skapirao moj post.
Naravno da je do masovne migracije dosle posle 2 sv. rata.
Naravno je da je pre 2 sv. rata 90 % stanovnistva zivelo na selu.
Nisam pogresno skapirao:
Citat:
Virked: @Sceka
Naravno to je individualna stvar. Isto kao i sad,npr. ako ja zivim dobro i meni ovakva situacija odgovara ali to ne znaci da je i tebi dobro.
Cinjenica je da je Srbija/ Jugoslavija pre 2 sv rata bila zemlja seljaka i aj sad da ne preteram 90% stanovnistva je zivelo na i od sela. Kad je tako dobro bilo na selu zasto je velika vecina pobegla u gradove? :)
Sad imamo paradoksalnu situaciju da ljudi i dalje beze sa sela u grad i tamo se pate i bukvalno rade da plate stan i komunalije. zive od dozvoljnog minusa,kredita...ali zive u gradu.
Naravno neosporno je da je bolje zivetu gradu zbog mogucnosti kojih nema na selu ali ja licno mislim da ce se ljudi vracati na selo samo zato sto nece moci da prezive u gradu.
To si ti napisao a ja odgovorio. Nije rec o tome koliko je bilo dobro ili ne na selu vec posleratna desavanja u svesti narodnooslobodilackih zasluznih gradjana koji su... Kao sto sam vec napisao! :)
Pozdrav!
[ Virked @ 03.02.2012. 22:24 ] @
@Sceka
Ja i dalje ne vidim da sam u toj podebljanoj recenici napisao u kom vremenskom periodu su ljudi odlazili iz sela.
I ti i ja se slazemo da su seljaci otisli u grad zbog boljeg zivota, ne vidim cemu ova rasprava.
Da li sad treba ovde da pisem sta podrazumevam pod recima bolji zivot? Mislim da nema potrebe za time.
[ Sava @ 04.02.2012. 08:53 ] @
Uporno repliciraš ćoveku koji nije napisao tekst koji osporavaš jer sam ga ja napisao. Tiliko pažnje si mogao da posvetiš temi. Kako si napisao tako sam i reagovao na to. Sada pišeš "I ti i ja se slazemo da su seljaci otisli u grad zbog boljeg zivota" što opet nije tačno jer su otišli zbog nagle industrijalizacije i potiskivanja poljoprivrede u drugi plan što sam već objasnio, znači iz nužde. I nemoj sada opet da nas ubeđuješ da si mislio nešto drugo jer nije više ni bitno za temu.
[ Sceka @ 04.02.2012. 13:54 ] @
Citat:
Sava: Uporno repliciraš ćoveku koji nije napisao tekst koji osporavaš jer sam ga ja napisao. Tiliko pažnje si mogao da posvetiš temi. Kako si napisao tako sam i reagovao na to. Sada pišeš "I ti i ja se slazemo da su seljaci otisli u grad zbog boljeg zivota" što opet nije tačno jer su otišli zbog nagle industrijalizacije i potiskivanja poljoprivrede u drugi plan što sam već objasnio, znači iz nužde. I nemoj sada opet da nas ubeđuješ da si mislio nešto drugo jer nije više ni bitno za temu.
Uf, bravo! Zahvaljujem na konciznom odgovoru. Bas sam kontao kako da mu kazem to isto i da prekinemo OffTopic. :) ENDE! :)
Pozdrav!
[ HeYoo @ 04.02.2012. 17:42 ] @
Al ste vi monarhisti mnogo nadrndana sorta
[ Holkan @ 08.06.2012. 19:07 ] @
Mene iz cele ove price samo jedno interesuje. Zasto kneginji Jelisaveti Karađorđević nije dozvoljen pristup Belom dvoru?
Nema nigde na googlu.
[ Braksi @ 08.06.2012. 19:57 ] @
Citat: