|
[ vlada131 @ 15.01.2012. 18:53 ] @
| Citat: TEST KURIRA KOLIKO BRINEMO ZA DRUGE
PUSTI GA NEK CRKNE!
Jedan manje. Ionako nas ima previše, pričale dve gospođe dok je naš novinar ležao na Bulevaru kralja Aleksandra. Prolaznici ga uglavnom preskakali
BEOGRAD - Baš nas briga što je umro!
„Sigurno je drogiran. Brate, slikaj ga, pa da ga obesimo na Fejsbuk.“ Ovo su samo neki od komentara prolaznika koji su zatekli našeg reportera kako leži na betonu nekoliko najprometnijih lokacija u Beogradu. Nije bio pijan ni drogiran. Samo je želeo da utvrdi koliko ljudi je spremno da pomogne čoveku u nevolji. Posle četiri sata provedena na Trgu Nikole Pašića, Bulevaru kralja Aleksandra i platou kod Poštanske štedionice, rezultat je - nula! U prevodu, ako vam, ne daj bože, pozli na ulici ili izgubite svest, tu ćete i skončati.
- Sigurno se drogira - kaže jedna gospođa dok drugoj pokazuje prstom na našeg reportera.
- Ma ko da je bitno. Jedan manje. Ionako nas ima previše - odgovara njena prijateljica dok jede čips i udaljava se s „lica mesta“.
Ruku na srce, bilo je i onih (u mnogo manjem broju) koji su želeli da pomognu.
- E, brate, daj da pozovemo Hitnu pomoć. Ma zabole me, sto posto je neki narkoman.
- Slikaj ga, pa da ga stavimo na Fejsbuk - govori mladić drugu.
Ovo su bili samo neki od mnogih komentara koje su građani uputili novinaru.
Na platou ispred Poštanske štedionice takođe niko nije prišao da pomogne, ali je nekoliko ljudi sa osmehom slikalo našeg novinara.
- Fotografisao sam ga jer sam video da to radi još jedan dečko. Pre toga sam hteo da mu pomognem, ali sam primetio da se mrda. Mislio sam da se napio i da je zadremao - rekao je našoj ekipi Aleksandar Živanović (37), inženjer iz Beograda, kada smo ga pitali zbog čega ga slika.
Jedino je penzionerka Dmitra pomogla
I kada je nakon višečasovnog ležanja novinar izgubio nadu da će mu iko pomoći, desilo se „čudo“, koje je delimično ublažilo utisak.
- Jao, zovite Hitnu. Vidite da dečku nije dobro - viče starija žena.
- Ma dobro mu je, gospođo, nego se napio - odvraća je jedna prolaznica od namere da pomogne našem reporteru.
Međutim, ona i dalje galami, uzima mobilni telefon i zove Hitnu. U tom trenutku novinar ustaje s trotoara.
- Nema potrebe da se uzbuđujete, dobro mi je. Ja sam novinar na zadatku - govori joj je reporter dok ga ona šokirano posmatra.
- Uh, sinko, ubio te gospod što me prepade. Mislila sam da si se onesvestio. Evo, sva drhtim! Odmah sam se setila svoje dvoje dece. Ne mogu da verujem da ti niko nije prišao - rekla nam je Dmitra Kosanović (65), penzionerka iz Beograda, jedina Beograđanka koja je htela da pomogne.
Izvor |
[ Tyler Durden @ 15.01.2012. 19:01 ] @
Iako nemam fenomenalno misljenje o moralnom stanju srpskog naroda u danasnje vrijeme, VRLO sam skeptican prema svemu napisanom u ovom clanku.
[ Jovan 1988 @ 15.01.2012. 19:21 ] @
Dobro je i prosao.Mogle su neke skitnice i da ga napadnu i opljackaju.
Da su ga namazali sa necim crvenim,da izgleda na krv mozda bi mu vise ljudi pritrcalo u pomoc.
A u ostalom,koga je briga sto neka budala lezi na trotoaru...?
Pomagati ljudima danas u nevolji svakako nije cooool.
[ SlobaBgd @ 15.01.2012. 19:41 ] @
Molim?!
Koga je briga što neka budala leži na trotoaru...?
Kako bi ti zaključio da je budala?
Po tome što leži na trotoaru?
Ne bi ti palo na pamet da je čoveku pozlilo, da ima srčani udar, da ima epilepsiju, da...
Na kraju, šta i da je budala, treba ga slikati i preskakati?!
Sećam se, pre nekoliko godina, početna stanica prigradskog autobusa, rano jutro, ljudi pošli na posao...
Bus kasni, nas 50 na stanici, i jedan dečko, ne stariji od 22 godine, pade k'o sveća! Čeka bus sa nama i pade pred nas pedeset!
Od dvadesetak ljudi koji su mu bili blizu, niko da mrdne qrcem! Sklanjaju se i komentarišu, te ovo je, te ono je... A dečko leži i trese se.
Naravno, prišao sam, pomerio ga sa kolovoza, i izdrao se na radnicu prodavnice koja je stajala na vratima da zove hitnu. Kad su došli (za nekih 15 minuta), kažu - epilepsija.
I za to vreme koliko smo čekali hitnu a ja čučao pored dečka, niko, i slovima - niko - nije prišao!
[ Davor Vlajkovic @ 15.01.2012. 19:51 ] @
Verovatnoća da će vam u Beogradu neko pružiti pomoć na ulici obrnuto je proporcionalna istoj situaciji u Crnoj Travi.
Ljudi se u masi osećaju manje odgovornim za svoja (ne)dela.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect
[ bakara @ 15.01.2012. 20:01 ] @
Ako mu niko nije pomogao tog trenutka kada se srusio na plocnik, ostali idu tom logikom da bi mu vec neko pomogao da mu se moze pomoci.
Pijanima i drogiranima (koji u stvari i najcesce leze) nikome i ne pada na pamet da pomogne.
[ llux @ 15.01.2012. 20:12 ] @
Deluje kao da su ukapirali da se zeza. Ovi sto su komentarisali.
[ fanfon @ 15.01.2012. 20:38 ] @
U kuriru nema novinara. Svi su senzacionalisti...
[ Dexic @ 15.01.2012. 21:22 ] @
Meni prvo pada na pamet, nazalost, da je neko ko merka da opljacka nekog, posle da se zeza kao ovaj a tek mozda na kraju da je stvarno neki problem.
Epilepsija mi prvo aludira na drogu, a ne na totalno nevezanu epilepsiju.
To nije normalno, ali ovo drustvo je nenormalno :( Pre brinem za sebe nego za nasumicne ljude.
Nije mi drago sto sam takav, ali ne pravim se.
Citat: SlobaBgd: Molim?!
Koga je briga što neka budala leži na trotoaru...?
Kako bi ti zaključio da je budala?
Po tome što leži na trotoaru?
Ne bi ti palo na pamet da je čoveku pozlilo, da ima srčani udar, da ima epilepsiju, da...
Na kraju, šta i da je budala, treba ga slikati i preskakati?!
Sećam se, pre nekoliko godina, početna stanica prigradskog autobusa, rano jutro, ljudi pošli na posao...
Bus kasni, nas 50 na stanici, i jedan dečko, ne stariji od 22 godine, pade k'o sveća! Čeka bus sa nama i pade pred nas pedeset!
Od dvadesetak ljudi koji su mu bili blizu, niko da mrdne qrcem! Sklanjaju se i komentarišu, te ovo je, te ono je... A dečko leži i trese se.
Naravno, prišao sam, pomerio ga sa kolovoza, i izdrao se na radnicu prodavnice koja je stajala na vratima da zove hitnu. Kad su došli (za nekih 15 minuta), kažu - epilepsija.
I za to vreme koliko smo čekali hitnu a ja čučao pored dečka, niko, i slovima - niko - nije prišao!
[ Sceka @ 15.01.2012. 22:30 ] @
To je nesto sto sam vidjao u inostranstvu jos davnih osamdesetih godina kad sam pocinjao krstarenja po Evropi, tada se to moglo bez nekog napora, bilo kakvog (bar sam ja mogao a nisam bio bas usamljen po tom pitanju). Tada sam to vidjao i na ulicama Amsterdama, Pariza, Minhena... Mnogo sam putovao pa sam mnoge stvari video, mnoge stvari koje su mi tada izgledale fascinantno cudne i apsolutno strane i stalno sam bio u fazonu "daleko im lepa kuca". Medjutim sada se to desava kod nas i razumljivo je da se neko cudi, ja ne, odavno. Pa, hteli smo "zapad" i "moderno" i da budemo sto blize "svetskim dogadjanjima i trendovima"... ne svatajuci da nije sve samo "zlato i dijamanti" vec ima i stvari koje su neuporedivo losije od svih nasih "primitivizama" ali su deo toga cemu smo generacijama stremili. Sve to ide u paketu, hteli mi to ili ne! :)
Pozdrav!
[ Shadowed @ 15.01.2012. 22:35 ] @
Pogledaj link koji je dao Davor. Nema to veze sa zapadom.
[ Sceka @ 15.01.2012. 22:38 ] @
Citat: Shadowed: Pogledaj link koji je dao Davor. Nema to veze sa zapadom.
? Koji Davor?
Pozdrav!
Edit
Aha, nisam video, izvinjavam se. Ali je tacno ovo sto sam napisao, u smislu na koji sam ja mislio a u vezi inicijalne vesti.
[ Shadowed @ 15.01.2012. 22:52 ] @
Da nam je to doneo zapad? Nije tacno.
[ Davor Vlajkovic @ 15.01.2012. 23:04 ] @
Naravno da nije tačno, ljudi su ljudi i na istoku i na zapadu i u Srbiji :)
Setite se one jadne devojčice iz Kine (imate i taj slučaj naveden na onom wiki linku odozgo), svi mediji su to pre par meseci preneli kao vest koja je mnogima fino poslužila da se popljuje Kina, njeno stanovništvo i kultura (kao i sada Srbija u slučaju vesti iz Kurira), potpuno ignorišući ovaj naučno dokazani fenomen koji je globalno prisutan.
[ a1200 @ 15.01.2012. 23:20 ] @
Ma dovoljno je da zastane, i okrene hitnu pomoc - ne mora da ga dira ili nesto sl. - tj. da "rizikuje"...
To je najmanje sto mora i treba da se uradi. Ako je pijan oni ce zvati policju da ga odvede malo u stanicu na otreznjenje... ako nije, problem resen.
[ Jovan 1988 @ 15.01.2012. 23:38 ] @
Slobo zakljucio sam jer lezi.Nije zapomagao nije se tresao nije krvario ili sta vec radio,covek lezi.Imas ratove 90tih,imas pijanu omladinu,imas narkomane,bilo ko moze da skrene i da lezi na trotoaru.Nikad ne znas ko lezi,mozda je u stanju da napadne sto ga diras.Setite se onog Kineza sto je sekao prolaznike u Knez Mihajlovoj...
[ vilil1 @ 15.01.2012. 23:50 ] @
Pre par meseci je bila neka emisija na BBC o otudjenosti. Novinar je legao na ulicu u Londonu, kao i ovaj nas, a prolaznici su ga obilazili. Jedan od dvadeset je stao i prisao. Isto je uradio u provinciji, neko malo mesto. Svi do jednoga su prilazili da mu pomognu.
Moj slucaj, pre petnaestak godina kod autobuske stanice...kod onog parka na dolazu, na trotoaru zena lezi, ljudi je obilaze, ja pridjem i pitam je l' sve u redu, da joj nije pozlilo...kad ona poce da me psuje, i majku i oca, sve po spisku...mrtva pijana. :D
[ MyWay @ 16.01.2012. 10:52 ] @
Citat: Shadowed: Da nam je to doneo zapad? Nije tacno. Nije ni netačno. Pitanje je da li nam je to doneo Zapad, tranzicija, iskustva devedesetih, kriza u zemlji ili kombinacija svega toga u nekoj meri i nekim redosledom.
Jer, ne treba zaboraviti, pre dve-ztri decenije su građani vijali ubice turskog ambasadora u istom tom Beogradu i bivali ubijeni i ranjeni, a sad se preskaču ljudi koji leže na pločniku.. Posmatrajući slučaj atentata na turskog ambasadora, teško se može reći da nam je današnje ponašanje 'u genima', mnogo je realnije je reći da je stvoreno/izazvano različitim faktorima.
[ Kovacevic Vladimir @ 16.01.2012. 11:16 ] @
Neverovatno, ali (nažalost) razumljivo, sa kakvom lakoćom i brzinom prisvajamo sve negativne uticaje i sa Zapada, ali i sa Istoka.
Ali, ne-daj-Bože da primenimo i ono što je teorijom&iskustvom overeno, kao pozitivno, ma odakle potiče.
"Novinaru" je bilo pametnije da obelodani podatke o uzrocima, koji su doveli do toliko "padanja po trotoaru"...počev od agresivnih vozača, zdravstvenih problema, nedostatak novca za lekove...pa do padanja zbog iznemoglosti i gladi.
Pozdrav
[ mmix @ 16.01.2012. 11:44 ] @
Pa otudjenost zaista igra ulogu u toj prici, ja sam siguran da je npr legao na trg u Banatskom Novom Selu da bi mu svako prisao. Ljudi se tamo znaju i zna se ko su seoske pijandure (kad ja znam a ni ne zivim tamo) koje spavaju po kanalima i ako ne licis na njih neko ce ti prici. U gradu jednostavno naviknes i otupis i u startu predpostavis da je pijanstvo/narkomanija u pitanju.
[ Sceka @ 16.01.2012. 13:08 ] @
Nesto mi nije radio ES od sinoc, taman sam hteo malocas da se javim sa mobilnog da nesto nije u redu kad mi komsija kaze da su nesto "cackali" jos od sinoc... Kako me to nervira...
Elem, @MyWay, @Kovacevic Vladimir i @mmix su potpuno u pravu a to je ono sto sam mislio u mom prvom postu. To sam vidjao krajem sedamdesetih pa nadalje u svim vecim gradovima Evrope i cudio se jer se tako nesto u to vreme nije moglo desiti u Beogradu, da ne pricam o manjim mestima. U Beogradu se moglo videti i da mladji pomazu starijim osobama po svim pitanjima, od ustupanja mesta u gradskom saobracaju pa sve do nosenja cegera od pijace do kuce. I to tako se ophodeci prema nepoznatim ljudima i zenama. To sve je danas nezamislivo. Ja ne koristim gradski prevoz jos od srednje skole pa nisam video licno ali cujem od ponekog komsije da ustupanje mesta cak i trudnicama vec odavno nije nesto sto se moze videti! Osamdesete godine sam prvi put bio u Londonu (da, 1980-te godine, davnasnji sam ja...) i kad sam video ponasanje klinaca, malo mladji od mene tada, u londonskom metrou, mislio sam da se to nikada ne bi moglo desiti u Beogradu, nikada "dok je svijeta i vijeka"! Evo, proslo je relativno malo godina i to isto imamo u Beogradu, dobro, nemamo jos metro ali ponasanje imamo! :)
Ne razumem zasto se misli da to nije doslo sa Zapada? Ok je link koji je @Davor Vlajkovic dao ali to je samo studija koja je radjena na bazi ponasanja na istom tom Zatadu, nije uzeta u obzir zemlja kojoj "primitivizam" u odnosu na Zapad nije dopustao takvu vrsstu primitivizma. Nazalost, usvojoli smo udeju da je ovo nase primitivno pa smo odlucili da to vise ne budemo. Pa ok, sta da se radi, idemo dalje...
Da se ne misli pogresno, ili ne daj Boze, da sam ja nesto protiv tog istog Zapada, sta vise, mozda sam cak i preterano za taj isti Zapad ali mi je glupo da aminujem sve sto se odande nekako "primilo", i dalje ce, kod nas. Ono sto je po mom misljenju lose, to je lose pa ma odakle to dolazilo!
Pozdrav!
[ cika dacha @ 16.01.2012. 18:27 ] @
ja mogu da se pohvalim da nisam takav! jednom sam vracajuci se kuci u centru video jednog coveka kako lezi u kanalu i krv oko njegove glave al je disao! pozovem brzo miliciju i njima sve kazem jer znam kad oni pozovu hitnu da mnogo brze stignu a coveka okrenem da lezi na bok jer znam da tako moze lakse da dise! policija kad je dosla mi je zahvalila!!! bio sam ponosan na sebe! a jednom davno sam video kako ljudi na dunavu skacu da pomognu davljeniku tako da ima nas raznih al ipak je kod nas bolje nego na zapadu i usa! nedavno su se delile nagrade za hrabrost!!!
[ DR83 @ 16.01.2012. 19:48 ] @
Citat: Iako nemam fenomenalno misljenje o moralnom stanju srpskog naroda u danasnje vrijeme, VRLO sam skeptican prema svemu napisanom u ovom clanku.
Ti ko da ne zivis u Bgu.
Lako je na netu biti altruista, humanista, majka Tereza i slicno.
U REALNOSTI je sve mnogo, mnogo drugacije i tacno je da bi u Bgu retko ko stao da ti pomogne po bilo kom pitanju.
Primera je trilion.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|