Desilo se čudo! Nemački fotograf,(Henning Hensch) snimatelj navodnog masakra srba nad albancima u Rugova izneo je danas na TV severne nemačke istinu
Veröffentlicht am Januar 15, 2012 von dijaspora
Nemački fotograf koji je na licu mesta fotografisao poginule UČK vojnike izjavio je danas Severnonemačkoj TV da je istina o „masakru“ u Rugova, koji je poslužio za bombardovnjje Srbije odnosno tada još Jugoslavije, bila manipulisana! Kao posmatrač UN-a je snimao poginule albance u Rugova koji su proglašeni nemačkoj javnosti kao masakrirane žrtve civila od strane srba. Danas je taj direktni svedok dao nemačkoj televiziji intervju u kojem su pokazane i one fotografije koje do tada nisu pokazivane naime poginulih sa oznakama UČK, municijom i ličnim oružjem. Iz njegove fotodokumentacije proističe jasno, što je on i potvrdio, da se nije radilo o civilnim žrtvama, kako su to tada objavile sve Nemačke a i veliki broj svetskih televizija. Uz pokazani materijal je jasno izjavio da se radilo o poginulim u borbama a nikako u masakru poginulih žrtava! Dokazao je manipulaciju njegovih slika koja se radila od zvaničnika Nemačke vlade a ponajviše od ministra šarpinga da bi se pridobilo raspoloženje naroda za pristajanje na rat i bombardovanje odnosno odobravanje NATO učešće u bombardovanjuJugoslavije. Javno je optužio Šarpinga da je manipulisano istinom kako bi se okrivili srbi. Dali je to proradila savest fotografa ili je to neka vrsta zaokreta politike severnoatlantske alijanse pokazaće se sledećih dana i nedelja!
Izvor informacije: (NDR3-Schleswig-Holstein Magacin, 15.01.2012-19.30h)
Dušan Nonković-osnivač i urednik Glasa Dijaspore, http://dijaspora.wordpress.com
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 19.01.2012. u 21:16 GMT+1]
[ Lazar-I @ 19.01.2012. 19:16 ] @
Šta bi mogla da bude konstatacija osim da dr Paul Jozef ima dobre naslednike.
[ Sceka @ 19.01.2012. 19:22 ] @
Citat:
Lazar-I: Šta bi mogla da bude konstatacija osim da dr Paul Jozef ima dobre naslednike.
A ko je dr Paul Jozef i kakve veze ima sa naslovom teme i citatom u prvom postu? Stvarno nemam pojma ko je, odnosno, ima ih vise...
Pozdrav!
[ vlada131 @ 19.01.2012. 19:24 ] @
Citat:
Sceka: A ko je dr Paul Jozef i kakve veze ima sa naslovom teme i citatom u prvom postu? Stvarno nemam pojma ko je, odnosno, ima ih vise...
Pozdrav!
Gebels.
[ Wi-Fi @ 19.01.2012. 19:28 ] @
Citat:
Lazar-I: Šta bi mogla da bude konstatacija osim da dr Paul Jozef ima dobre naslednike.
Npr. da siptari imaju bolju marketing sluzbu i lobiste nego mi?
[ Lazar-I @ 19.01.2012. 19:42 ] @
Citat:
Wi-Fi: Npr. da siptari imaju bolju marketing sluzbu i lobiste nego mi?
Ne verujem da mogu da izlobiraju bilo šta, oni su samo obični pioni u celoj priči. Poslužiće svrsi i više neće biti reči ni o kakvom lobiju.
@Pirossi, jel stvarno ne razumeš poentu ili pokušavaš da ispadneš pametan? Ko je uopšte rekao za bilo koga da je isti Paul Jozef? Ja sam rekao da ima dobre naslednike.
[ vladd @ 19.01.2012. 19:48 ] @
Ne, nemaju, vec su lobisti prihvatili parice, da se napravi forma, a njihovo lobiranje je prihvaceno, posto se ponasanje doticne manjine uklapa sa interesima mocnika..
Sustinski, nepotrebno je lobiranje, cisto zamajavanje, sve se zna, i sta su namere i kako ce biti realizovane, fazu po fazu..
Moguca su neka vremenska pomeranja, ali se ide istim putem..
Ovladati planetarnim resursima(tako ce se pogasiti trenutno uspesne ekonomije, ili ekonomije u povoju), a publici uzeti realna dobra u zamenu za nastampane papirice(u blazoj, manje ubistvenoj varijanti)...jedna svetska valuta, jedna stamparija...i raj na zemlji
Poz
[ Lazar-I @ 19.01.2012. 20:15 ] @
Citat:
Sceka: Ko ima dobre naslednike i u cemu se to vidi?
Mislio sam na onog Paul Jozefa koji je izjavio sledeće:
Citat:
“Think of the press as a great keyboard on which the government can play.” (moj loš prevod: Posmatrajte štampu kao veliku tastaturu sa kojom se vlast može igrati.)
Aha, pa ok, sad te kapiram. Ne zanima me citanje tog linka, vise volim da pricam sa ljudima razmenjujuci licna misljenja... Samo to mi nema veze sa citatom sa pocetka teme jer je poenta obelodanjivanje cinjenice, istine, a ne princip po kome se nesto dogodilo. Mene inace ne zanima, u ovom slucaju, sta je bilo jer je bilo i tacka, zanima me kako to ispraviti jer se dogodila velika laz, namestaljka i treba da se ispravi, nekako anulira. Tesko ali nije nemoguce. Lobiranja su jedan od nacina. Ne bih se slozio sa onim sto je neko rekao da su nebitna ili tako nesto. To je model koji je vrlo uspesan i provereno ucinkovit i zasto da ga mi ne koristimo, napokon. Svi to rade a mi jos uvek nesto "mozgamo na nas nacin" i "izmisljamo rupu na sksiji". To radimo ubedljivo i dokazano najbolje na svetu ali nama ne koristi pa je glupo to vise da se radi!
Kao sto vec rekoh, ako se ta vest i sve oko toga pravilno i brzo i na pravi nacin iskoristi, moze da se dodje do bas velikih stvari, desavanja, buducih dogadjaja... Ali sam ja licno vrlo skeptican po tom pitanju.
Pozdrav!
[ gavrantije @ 19.01.2012. 20:35 ] @
Ta "višestruka istina" poznata je svima. Und ?
[ Teratron @ 19.01.2012. 21:05 ] @
Mislim da ce sada situacija da pocne da se okrece sledecih 10 godina
[ X Files @ 19.01.2012. 21:41 ] @
Ja mislim da ovaj deda veruje u raj i pakao, pa je resio da pred put izbaci malo tereta iz putne torbe.
[ Teratron @ 19.01.2012. 21:51 ] @
Pa ono ,ako cemo posteno , kako se ko priblizava po godinama putu bez povratka ne veruje vec zna sigurno
[ gavrantije @ 19.01.2012. 22:21 ] @
Citat:
Teratron: Pa ono ,ako cemo posteno , kako se ko priblizava po godinama putu bez povratka ne veruje vec zna sigurno
Izuzimajući Jova Kapičića. On se sprema da raportira maršalu.
Odnosno, nisam ubedjen da su ti ljudi spremni, pred smrt, iz moralnih razloga da pljunu na svoju karijeru i život.
[ wujaymarkoff @ 19.01.2012. 22:55 ] @
Bilo je represije i zlocina nad albanskim zivljem i to je za svaku osudu.
Ali nesto mi je degutantna teza ldp hipika i njihovog duhovnog gurua Srdje Popovica da je UCK oslobodilacka organizacija, kad je jos u Time-u 98` bila oznacena od strane americke administracije kao teroristicka organizacija.
[ stil @ 19.01.2012. 23:24 ] @
Gde ima dima ima i vatre.
Obmana javnosti je za svaku osudu. Bilo ko da to radi.
S' razlikom da te hladnjace nisu postojale pre vec unapred planiranog i otpocetog NATO napada... tj. namernog i planiranog zaostravanja sukoba.
Dakle, "neko" je sa strane potpirivao vatricu, naoruzavao shiptarske teroriste, a zatim posto nisu bili dovoljno sposobni, montirao i povod kako bi im vojno pomogao... posle krvoprolica koje potom nastalo (hladnjace, zute kuce, izbeglice...), naravno, pojavio se kao uzvishena moralna figura, koja deli lekcije o ljudskim pravima i evropskim vrednostima prostom balkanskom plebsu. Rezultat poduhvata: raspala unistena zemlja, jeftina i otvorena za sve vrste zapadnih interesa - na prodaji, bud zasto... jbg. jesu ginuli tamo neki Srbi i Shiptari... al' koga to briga, "mala je to cena", posebno ako se ne radi o tvom narodu, kuci i dvoristu.
[ stil @ 20.01.2012. 07:10 ] @
Čekaj, hoćeš da kažeš da su ovde u Srbiji pre bombardovanja cvetale ruže. Firme već tada nisu propale i ljudi nisu išli na posao samo da popiju kafu i pročitaju novine. Inflacija rekordna u svetu, redovi za osnovne životne namirnice i tako to. Naoružavanje se poklopilo sa albanskom revolucijom. Sve to nije zaboravljeno, ali eto kalimero mentalitet ne posustaje. Kad se dvoje svađaju treći koristi.
[ Lazar-I @ 20.01.2012. 07:27 ] @
@stil
Ako neko prikaže stvari onakve kakvim jesu onda je to kalimero efekat? U pravu si da pre bombardovanja nisu cvetale ruže ali nije mi jasno šta ti time pokušavaš da dokažeš.
Citat:
stil: Kad se dvoje svađaju treći koristi.
Ovde se potpuno slažem i valjda može o tome da se priča. Možemo da analiziramo ko se svađao, a ko je podgrevao svađu i izvukao korist.
[ gajo2 @ 20.01.2012. 09:00 ] @
Citat:
a1200: S' razlikom da te hladnjace nisu postojale pre vec unapred planiranog i otpocetog NATO napada... tj. namernog i planiranog zaostravanja sukoba.
Jesu NATO bombe naterale srpsku vojsku da ubije 10 hiljada civila i protera pola miliona Albanaca u Makedoniju i Albaniju? Sad mi je sve jasno, bitno je da ovde niko ništa nije kriv nego je sve to uradio NATO u paktu sa Bildenberg grupom.
@StORM48: 'De si!
[ burex @ 20.01.2012. 11:58 ] @
Prihvatanje istine da je srpska vojska vršila etničko čišćenje i pravila sra**a albancima na Kosovu ne znači automatski da je Hašim Tači svetac, UČK humanitarna organizacija a Kosovo kao država stabilan i demokratski entitet i bastion slobode.
[ Pirossi @ 20.01.2012. 12:05 ] @
Citat:
burex: Prihvatanje istine da je srpska vojska vršila etničko čišćenje i pravila sra**a albancima na Kosovu ne znači automatski da je Hašim Tači svetac, UČK humanitarna organizacija a Kosovo kao država stabilan i demokratski entitet i bastion slobode.
to niko nije ni sporio.
Kosovo je jedna crna rupa, što se tiče poštovanja ljudskih prava i elementarnog života.
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 20.01.2012. u 14:26 GMT+1]
[ Teratron @ 20.01.2012. 12:09 ] @
Sta vam je ljudi ? :-( Cemu uvrede ? Vi ste bar obrazovani !
Ja mislim da iza svega stoji najmocnija grupa ljudi na planeti ,koja igra igru "obrni- okreni".I to je primetno u celom svetu a ne samo kod nas .
Neka drzava im je potpuno ok dok igra kako im se peva , dok im je deceniju kasnije losa pa je treba dovesti u red. Neverovatno ali politicki dzabalebarosi u svetu ,pozivace se na sve i svasta, samo da bi svoje guzice odrzali na vlasti, jer ko ima vlast ima i moc. Radujem se ako dozivim da vidim krah tog politicko zacaranog kruga, mada moram takodje i priznati da sam poprilicno pesimistican po istom pitanju . Film Zeitgeist, tacnije njegov drugi deo pod nazivom Zeitgeist Addendum, objasnjava bas samu srz problema. Ne radi se ovde o samo jednoj zemlji i samo jednom narodu vec o citavoj civilizaciji .Citava civilizacija je ugrozena zarad sacice ljudi ,koji vise sebe ne dozivljavaju kao ljude, vec kao bogove. To je pravi problem .
Kako objasniti neukim ljudima, da mocnike ne interesuje veroispovest ,siromastvo a posebno "ljudska prava" bilo kog naroda ?
[ anon70939 @ 20.01.2012. 12:29 ] @
Mene interesuje, recimo osemdesetih godina proslog veka kako je bilo na kosovu? Pre ratova... Tada sam rodjen, pa nisam pratio poliku, sto doduse ne radim ni sad
Jesu li albanci, odnosno ne-srbi sa kosova ziveli normalno? Jesu li i tada bili vecina? Je l' se prema njima postupalo kao totalno ravnopravnom zitelju kosova, odnosno nije se postupalo kao da su niza rasa ili sta vec...?
Da li je istina da su Srbi sa kosova, prodavali njima za ogroman (nebitno kako stecen) novac svoja imanja i kuce, i naseljavali se u Srbiju?
[ gajo2 @ 20.01.2012. 12:42 ] @
Citat:
burex: Prihvatanje istine da je srpska vojska vršila etničko čišćenje i pravila sra**a albancima na Kosovu ne znači automatski da je Hašim Tači svetac, UČK humanitarna organizacija a Kosovo kao država stabilan i demokratski entitet i bastion slobode.
Čovek je perfektno rekao ono što ja mislim, nemam šta da dodam.
[ milivoje t @ 20.01.2012. 13:30 ] @
Nivo ovakve diskusije je pitanje nivoa svesti, inteligencije i iskustva sagovornika.
Svoditi diskusije o ratu na nivo oni nas 3000, a mi njih 10000, 3000<10000=je diznilend percepcija sveta. Nije lako detetu srusiti svet, a za odraslog je to prakticno nemoguce.
Pa se ne bih bavio time.
Naprednija zemlja od srbije iz devedesetih i napredniji narod od albanaca taj problem bi resili na nenasilan nacin uz medjunarodnu podrsku, a ako bi mirna opcija bila nemoguca,
u ratu na svojoj teritoriji srbijia bi ih zbrisala vatrom neuporedivo brutalnije i krvavije, bas kao sto to rade amerikanci, rusi, francuzi...
Ovako u vrtlogu naseg prizmitivizma, jos veceg albanskog primitivizma, ratnih ciljeva velikih sila, u maniru i zlu koji svaki rat nosi, nazalost nista ce cudno nije desilo.
Naravno da ce nase zrtve biti umanjene, a krivica uvecana, kao i svakog gubitnika.
[ Pirossi @ 20.01.2012. 13:39 ] @
Citat:
CoyoteKG: Mene interesuje, recimo osemdesetih godina proslog veka kako je bilo na kosovu? Pre ratova... Tada sam rodjen, pa nisam pratio poliku, sto doduse ne radim ni sad
Jesu li albanci, odnosno ne-srbi sa kosova ziveli normalno? Jesu li i tada bili vecina? Je l' se prema njima postupalo kao totalno ravnopravnom zitelju kosova, odnosno nije se postupalo kao da su niza rasa ili sta vec...?
živelo se uglavnom normalno. ovo uglavnom znači da je dolazilo i do incidenata i nasilja.
u mom Bujanovcu se živelo najnormalnije.
nisu tretirani kao životinje ali nisu imali pristupa državnim institucijama. nisu radili u opštini, sudu, supu, zdravstvu.
u društvenim firmama su radili, mahom kao obični radnici. političara je bilo, što ono kažu "lojalnih".
mešovitih brakova nije bilo. socijalnih mešanja ne previše, škole su gotovo striktno odvojene na srpske i albanske (kako osnovne tako i srednje).
kafane i kafići, iako u neposrednoj blizini, takođe.
tihi aparthejd.
nakon izborne pobede 2002. ćurak se preokrenuo.
Albanci drže vlast i protežiraju "svoje" prilikom zapošljavanja. diplome fantomske, prištinske a la megatrend.
nekadašnji članovi UCK-a tj OVPBM-a lepo rade u policiji.
direktori javnih preduzeća listom Albanci.
apolutna većina u gradskom parlamentu omogućava lagano preglasavanje.
da ne bude da su oni 1 politički organizam, među njima ima jake političke netrpeljivosti i već su se diferencirali na nekoliko sukobljenih stranaka.
sama opština je beznadežno siromašna.
još jedna zanimljivost, na Kosovu se u srpskim školama učio albanski. recim majka moje kume govori perfektno što joj u mnogome olakšava posao trgovca.
ima Albanki, patrijahalno zatucanih, koje ne znaju slova srpskog. i dan danas.
Citat:
CoyoteKGDa li je istina da su Srbi sa kosova, prodavali njima za ogroman (nebitno kako stecen) novac svoja imanja i kuce, i naseljavali se u Srbiju?
to se i danas radi.
ne samo na Kosovu nego i u užoj Srbiji, obližnjim opštinama.
kuće, stanovi i njive. samo prodaja je nekako opala. nema li se para, šta li.
[ anon70939 @ 20.01.2012. 13:46 ] @
A sto onda danas to albanci kupuju, kad mogu da otmu?
[ Sceka @ 20.01.2012. 13:51 ] @
Citat:
CoyoteKG: Mene interesuje, recimo osemdesetih godina proslog veka kako je bilo na kosovu? Pre ratova... Tada sam rodjen, pa nisam pratio poliku, sto doduse ne radim ni sad
Da li je istina da su Srbi sa kosova, prodavali njima za ogroman (nebitno kako stecen) novac svoja imanja i kuce, i naseljavali se u Srbiju?
Ja sam bio/bivao na Kosovu i Metohiji i pre osamdesetih godina. Jos tada, sedamdesetih (a bivalo je, pocelo je, jos mnogo ranije ali sam sedamdesetih licno to video i doziveo), je bilo problema sa Albancima koje smo tada zvali Šiptari. Stalno su pravili probleme, od sitnica do fizickog maltretiranja i provokacija. Na ulici u sred Pristine, neke '75-te godine, cale izadje iz kola da pita pandura kako da dodjemo do hotela, ne secam se koji hotel smo trazili, i posle 5 minuta se vraca ljut! Kaze da nije mogao da ga nista razume jer ovaj samo prica Šiptarski! Pandur, SFRJ, ne sluti se nikakva frka ni na koji nacin?! Znaci licno moje iskustvo a imao sam i neke dalje rodjake pa sam i boravio u Pristini, Prizrenu i Kosovskoj Mitrovici po nekoliko dana za redom i prisustvovao licno zvrckama i provokacijama samo sto tada ja licno nisam to posmatrao na taj nacin, sve sam mislio u fazonu "ala su ovi Šiptari glupi i primitivni"! :)
Ja sam bio u vojsci 1978, izasao 1979 godine - celo vreme sam bio u Ljubljani, plavac, raketni divizion... Kad sam prvi put primao sluzbu kao formacijski staresina/desetar dezurni baterije, moj komandir mi je doslovce ovako rekao, izmedju ostalih stvari koje ovom prilikom nisu bitne: "E sad, kad budes odredjivao ko ce da ide u grad moras ovako da postupis: prvo moras da pitas ove nase Albance iz baterije ko od njih hoce da ide pa onda dopunis sa nasima do dozvoljenog broja. Pazi, vodi racuna da se ni jedan Albanac ne zali na tvoje odluke o pustanju u grad jer sam onda direktno ja na*eb'o a samim i ti posle toga! Znaci, pamet u glavu, vidis kakva su vremena, moramo tako, nije to moja volja nego naredjenje a mi smo u Vojsci, je*iga". I to je tako bivalo, srecom ja nisam nikada imao problema sa njima. Imali su, po naredjenju, sve povlastice koje jedan vojnik moze da ima a i vise od toga!
Inace, Ljubljanu poznajem "kao svoj dzep" zato sto sam od malih nogu dosta vremena provodio kod rodjenog ujaka koji je bio vojno lice, sada je u penziji a i dalje zivi u Ljubljani kao i dva moja brata, a i svih 15 meseci vojske sam proveo u Šentvidu, predgradje Ljubljane, u Raketnom Divizionu borbrne formacije odgovorne za nebo nad Jugoslavijom sa strane Italije... U toj istoj Ljubljani, koju inace zbog ujaka i brace i vremena provedenog tamo mnogo volim, sam svojim ocima gledao kako narod netrpeljivo komunicira sa Srbima koje su zvali Cigani! Licno sam nebrojeno puta prisustvovao kada ljubljancani, obicni gradjani, trpaju Cigane (po desetak zajedno, koliko ih uhvate) na voz sa recima upucenim kondukteru "Ne pustaj ove Cigane da izadju pre Srbije a tamo ih izbaci najbolje u Beogradu medju ostale Cigane!". Znaci, pricam ono sto sam licno svojim ocima video, nesto cemu sam licno prisustvovao!!! U vreme koje te interesuje u vezi Kosova i Metohije, tih osamdesetih, u samoj Ljubljani je bilo sve ukupno dve (i slovima i brojem, dve, 2!) poslasticarnice koje su drzali Šiptari. A jedino tamo se mogla pojesti tulumba i baklava onako kako je ja volim. Slovenci i njihovi kolaci mi nikada nisu prijali, mislim na kolace i njihove supice... Te dve poslasticarnice nisu docekale devedesete! Toliko o gradu iz kojega se javlja covek koji je dusom sa "napacenim Albancima"!
Ima jos koliko hoces primera koji su domenu mog licnog iskustva sto se tica Kosova i Metohije ali i svih ostalih tadasnjih "bratskih" republika. Medjutim, nije vreme za to a i trebalo bi da utrosim dane pisuci...
Pozdrav!
[ Pirossi @ 20.01.2012. 13:51 ] @
Citat:
CoyoteKG: A sto onda danas to albanci kupuju, kad mogu da otmu?
pa ne mogu da otmu.
sve smo lepo prodali, kao onomad u Kumanovu.
[ Zarko Silic @ 20.01.2012. 14:16 ] @
Citat:
CoyoteKG:Jesu li albanci, odnosno ne-srbi sa kosova ziveli normalno?
DA. Ziveli su normalno. Niko ih nije dirao. Naprotiv, ziveli su bolje no ikada. Neuporedivo bolje od svoje brace u Abaniji. Neuporedivo.
CoyoteKG:Je l' se prema njima postupalo kao totalno ravnopravnom zitelju kosova, odnosno nije se postupalo kao da su niza rasa ili sta vec...?
Svi su, odnosno svi smo bili ravnopravni. Neki malo manje, neki malo vise . U Titovo vreme bilo je tako.
Citat:
CoyoteKG:Da li je istina da su Srbi sa kosova, prodavali njima za ogroman (nebitno kako stecen) novac svoja imanja i kuce, i naseljavali se u Srbiju?
Da. Nazalost je tacno. Pojedinci su to cinili nekoliko puta.
Proda, pa kuka. Onda mu drzava obezbedi novo. On sa kao vrati pa onda ponovo proda i opet pocne da kuka.
Ne svako, ali pojedinci, DA.
[ ZaMpA @ 20.01.2012. 14:16 ] @
Ajde neka neko ko zna nemački potvrdi da je deda rekao to što se i tvrdi u prvom postu... nije da ne verujem, ali linkovan prevod mi zvuči "pogrešno" tj. kaže se da je u pitanju interviju, a ne liči na interviju. ima 3 rečenice tog dede a ostalo smrdi na spin. A i u pitanju je braća karić news :) nemam baš poverenja
takođe, taj program u kom je deda gostovao, jel ima neku reputaciju ili je u pitanju nemačka verzija "Izazova Istine"?
Nemojte pogrešno da me shvatite, ja bih bio jako srećan ako je ovo sve istina i da je neko odlučio da govori o tome. Samo sam temeljan, kao i kod svake ovakve vesti.
[ vilil1 @ 20.01.2012. 14:34 ] @
Citat:
Pirossi: živelo se uglavnom normalno. ovo uglavnom znači da je dolazilo i do incidenata i nasilja.
u mom Bujanovcu se živelo najnormalnije.
nisu tretirani kao životinje ali nisu imali pristupa državnim institucijama. nisu radili u opštini, sudu, supu, zdravstvu.
u društvenim firmama su radili, mahom kao obični radnici. političara je bilo, što ono kažu "lojalnih".
Pa sad, ako je Bujanovac na Kosovu...A i ovo drugo, da ih osamdesetih nije bilo u opstini, sudu, supu...Smanji bre malo. Pretera ga.
[ anon70939 @ 20.01.2012. 14:41 ] @
@zarsilic, @Pirossi
Pitam ovo jer sam od jedne meni jako bliske osobe, koja je bila vojno lice dole na kosovu, cuo recenicu "u to vreme mogli smo da im stavimo prst u usta, ne bi smeli da ugrizu".
I dao je dosta primera maltretiranja, ponizavanja...
Zbog toga sam imao neko misljenje da su siptari godinama bili terorisani, a bili su vecina. I da je normalno da su se jednog dana nekako organizovali, i uzeli sebi drzavu na ovakav nacin...
[ vilil1 @ 20.01.2012. 14:47 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Pitam ovo jer sam od jedne meni jako bliske osobe, koja je bila vojno lice dole na kosovu, cuo recenicu "u to vreme mogli smo da im stavimo prst u usta, ne bi smeli da ugrizu".
To sto ti hoces ne moze da se napise u par recenica. Morao bi da se zainteresujes pa da procitas sve od Prizrenske lige, preko WWII, pa do siptarskih pobuna posle rata, da bi tek onda malo razumeo ulogu i ponasanje JNA na Kosmetu.
Nemojte pogrešno da me shvatite, ja bih bio jako srećan ako je ovo sve istina i da je neko odlučio da govori o tome. Samo sam temeljan, kao i kod svake ovakve vesti.
vilil1: Pa sad, ako je Bujanovac na Kosovu...A i ovo drugo, da ih osamdesetih nije bilo u opstini, sudu, supu...Smanji bre malo. Pretera ga.
pa sad, ti si jedan od retkih koji znaju da Bujanovac nije na Kosovu.
bar je takva percepcija u BG-u.
a ovo za institucije, nađi neki nezavisni izvor pa proveri. nisam lagao.
ne zovu džabe ovu današnju policiju u Preševu i Bujanovcu "multietnička" jer ona to ranije de fakto nije bila.
Citat:
vilil1: To sto ti hoces ne moze da se napise u par recenica. Morao bi da se zainteresujes pa da procitas sve od Prizrenske lige, preko WWII, pa do siptarskih pobuna posle rata, da bi tek onda malo razumeo ulogu i ponasanje JNA na Kosmetu.
prizrenska liga? kakve to veze ima sa današnjicom?
može da krene još ranije od naseljavanja Slovena na Balkan ili još ranije izlazak ljudi iz pećina i tim redom.
sve lige na svetu ne mogu da objasne ponašanje, ne pripadnika JNA, već paravojnih i parapolicijskih odreda. (Šakali i tako te životinje)
mislim, sami smo im sudili i osudili tako da tu neke nedoumice i nema.
Zbog toga sam imao neko misljenje da su siptari godinama bili terorisani, a bili su vecina. I da je normalno da su se jednog dana nekako organizovali, i uzeli sebi drzavu na ovakav nacin...
Ta tvoja bliska osoba je potpuno u pravu, s' jedne strane. Da je takvih kao ta osoba bilo vise ne bi se dogodilo to sto se dogodilo. Pitaj tu tvoju dragu osobu da ti kaze razlog takvog ponasanja, tvoj utisak "maltretiranja", pa ces sam da skontas da su oni sami inicirali takvo ponasanje prema sebi. Niko normalan ne maltrtira nikoga ko to nije zasluzio. Da li je moguce da smo svi mi nenormalni?! Nece biti bas tako. Ali lukavstvo, kome su dorasli samo oni koji su auto putem pre Slovenije, kome su pribegavali je doprinelo tome da budu vidjeni kao zrtve. Kad se tome doda lobiranje finansirano krvavim novcima droge i nasilja nad nasim ljudima koji su ziveli tamo... A sa druge strane nasa naivnost i jos gore, nasa gordost i umisljenost nas je mozda i vise kostala od sve njihove sposobnosti! To se, svedoci smo, vec vidi a videce se sve jasnije kako vreme prolazi!
Pozdrav!
[ vilil1 @ 20.01.2012. 15:07 ] @
Citat:
Pirossi: pa sad, ti si jedan od retkih koji znaju da Bujanovac nije na Kosovu.
bar je takva percepcija u BG-u.
a ovo za institucije, nađi neki nezavisni izvor pa proveri. nisam lagao.
ne zovu džabe ovu današnju policiju u Preševu i Bujanovcu "multietnička" jer ona to ranije de fakto nije bila.
Covek je pitao o situaciji na Kosovu osamdesetih, a ti iznosis neistine, da ne kazem nesto drugo. Kao i sad, pominjes Presevo i Bujanovac(ponovo), a odgovaras na pitanje o Kosovu. Zasto to radis, ne znam, ali "u Vranje nema laganje." ;)
Citat:
Pirossi: prizrenska liga? kakve to veze ima sa današnjicom?
može da krene još ranije od naseljavanja Slovena na Balkan ili još ranije izlazak ljudi iz pećina i tim redom.
sve lige na svetu ne mogu da objasne ponašanje, ne pripadnika JNA, već paravojnih i parapolicijskih odreda. ([url=http://en.wikipedia.org/wiki/Šakali]Šakali i tako te životinje[/url])
mislim, sami smo im sudili i osudili tako da tu neke nedoumice i nema.
Opet pises bez veze. pitao je o situaciji na Kosovu osamdesetih, a zatim napisao - "u to vreme mogli smo da im stavimo prst u usta, ne bi smeli da ugrizu". Znaci osamdesetih godina proslog veka. Sad ja tebe da pitam...O cemu ti pises, osim sto baronises?
pogle gde je Bujanovac na mapi. 15-ak km od Kosova.
gomila dnevnih migranata, gomila ljudi sa famlijom na Kosovu, puno mojih prijatelja.
multietnička sredina ista kao na Kosovu.
sto puta sam tamo išao.
jesi li ti uopšte bio tamo? koga poznaješ sa Kosova?
a i ovo su retorička pitanja, u principu me baš briga šta misliš.
Idite na 30:20 gde srpska vojska puca na albanske demonstrante. Neko pametniji od mene je već rekao: nismo hteli Vlasija i dobili smo Rugovu. Nismo hteli Rugovu i dobili smo Tačija.
I u mojoj porodici su ponekad putovali na Kosovo 70-ih godina i potvrđuju ono što se ovde govori, da su ljudi tamo generalno bili "kulturno zaostali" da kažemo tako na lepši način. Problem je nastao kada se država Srbija stavila u službu jednom delu tih primitivaca kako bi oni mogli da reše svoje račune sa drugim delom. Trebali smo sve da ih pustimo na miru a ne da se mešamo.
[ milivoje t @ 20.01.2012. 15:57 ] @
previse krvozedno vodite ovu diskusiju.
zakljucak je smernica za gaju, jer ako ne zna sta je suzavac, treba da nauci pre nego sto ga poistoveti sa vatrenim oruzjem i hrabro ispuca paragrafe u kojima olako barata smrcu i zivotima kao da je proveo svaki dan na kosovu u toku sukoba.
ja sam kao ti deo zivota proveo u multietnickoj sredini, hvala bogu bila je mnogo civilizovanija od kosova ili tromedje o kojoj pricate. ipak ako pitate nas trojicu koji smo ziveli u istom gradu i isto vreme, svako je drugacije dozivljavao medjuetnicke odnose. za mene su razlike bile na nivou srbina iz banata i srema, nisu ni postojale... dok je neki komsija to drugacije doziveo, jer smo se kretali u razlicitim krugovima...
/edit: offtopic
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 20.01.2012. u 19:59 GMT+1]
[ Pirossi @ 20.01.2012. 16:07 ] @
Citat:
milivoje t:...
tvoj zakljucak je logicki nonsens, jer hipici koji protestvuju radi finansijske politike i piju gumene metke i suzavac nisu separatisi koji se bore za otcepljenje dela usa, a kada bi to postali sigurno da bi prosli gore nego protestanti sa kosova iz gajinog videa....
ne razumem logiku za proterivanje svih đuture, sve i da su teroristi, bez optužnice, suđenja i presude.
pa i tada te ne proteruju nego guliš zatvorsku kaznu.
iz nerazumevanja "šakalizacije" tog procesa borbe protiv separatizma und secesije proizilaze ovi moji, avaj, logički nonsensi.
[ milivoje t @ 20.01.2012. 16:25 ] @
stvarno ? pa i ja zelim mir u svetu.
ali razumem logiku proterivanja, razumem zasto nema mira u svetu i zasto se vode ratovi, razumem i gadi mi se. ako ti ne razumes onda je kasno za tebe i ne mogu ti pomoci.
ipak o tome nismo pricali, odnosno replicirao sam ukazujuci na materijanu gresku, zatim tvoju logicku gresku. ako u kratkoj diskusiji o konkretnom slucaju ispadnes kratkih rukava, nema potrebe da je preusmeravas na opstu istinu i dogadjaju koji ce se desiti u ratu 10ak godina kasnije, samo radi 'poentiranja' u diskusiji...
[ Pirossi @ 20.01.2012. 16:30 ] @
poentiranje u diskusiji je jedan od osnovnih ciljeva iste.
drago mi je da želiš mir u svet.
ja želim svu decu situ i sve šakale u zatvoru.
[ milivoje t @ 20.01.2012. 16:48 ] @
ponekad je dobro uzdrzati se tog sportskog apsekta naseg druzenja ovde, bar u ovim temam gde se prica o smrti i teskim dogadjajima iz bliske istorije.
vidis, bio mi je interesantan deo gde si ti pisao o zivotu u bujanovcu osamdesetih. podsetilo me je na moju nedavnu posetu beceju... ova drzava ne uci iz rodjenih gresaka.
madjarska deca dan danas idu u zasebna odeljenja, prakticno bi se moglo reci u posebne skole iako su fizicki u istoj zgradi. deca se ne mesaju, cak ni ekskurzije nisu zajednicke, plan i program rada se razlikuju. od tog uzrasta sve pocinje. poznavanje srpskog jezika im je na nivou koji je cesto gori od poznavanja francuskog. pricam o deci.
takav obrazovni program se vodi pod parolom maksimalne tolerancije i sloboda ?!
a takav nakaradan sistem vodi pukoj segregaciji, od samog detinjstava, a segregacija ima dosta posledica... npr. izolaciji geografskoj, jer vecina od te dece sutra nece biti u stanju da normalno funkcionise i zaposli se sem u dominantno madjarskim sredinama u srbiji. zbog proste jezicke barijere, pa i kulturoloske.
da dalje ne idem u off, obrazovni sistem koji treba da je kamen temeljac spajanja i integracije u drustvo, kod nas radi upravo suprotno, u ciju korist ? niciju.
[ Teratron @ 20.01.2012. 17:03 ] @
Kako niciju ? Pa u svoju sopstvenu .
[ vladd @ 20.01.2012. 17:18 ] @
Naravno, u korist drzave i gradjana. I onih koji traze segregaciju i onih koji je vrse. Valljda ce historia postati magistra vita..jednog dana. Ako bude pameti
Pravljenje tenzija u mikrodrzavi se podrzava i koristi od velikih, pre ili kasnij. Bitno je d sukob tinja, ili tenzija.
I sada se prave azurni u resavanju pitanja Kosova i Metohije, a realno, odrzavaju status kvo, do sledece ideje za akciju.
Niti se popravlja zivot, niti je rukovodstvo sposobno za bilo sta drzavnicki konstruktivno, a potpiruju se razlike i tenzije nekakvim pregovorima, gde svako stoji na svojim pozicijama, i prihvata trulex kompromise kao kratkorocna resenja. I to losa resenja, koja trenutno izgledaju kao prakticna, realno neupotrebljiva na neki period od nekoliko godina..mlati se prazna slama.
Da su UN i najmocniji u UN zeleli resenje problema navodnih "ljudskih prava", ili zelje za samoopredeljenjem, ili zelje da se sacuva entitet od strane Srbije, to bi bilo DAVNO URADJENO. Najkasnije do 2002-e godine..
Pa cak i nakon neodobrene intervencije, provucene kroz pravni vakuum(sto domaca birokratija ne moze puno da zameri, posto i sami uzivaju sve blagodeti pravnih vakuuma i nedorecenih propisa), mogla se organizovati medjunarodna konferencija i staviti tacka na status gradjana u status teritorije.
Ali kome treba "mir u svetu"...samo plavusama i pesnicima..ne i pesnicama...
Sto se tice montiranjasituacija, da bi se opravdalo ovo ili ono, to se desava od pojedinca do drzave...kojekakva laziranja.
Meni je veci problem, sto debeli generali nisu imali pojma sta je to specijalni rat, iako su bili momcici kada je napadnut Vijetnam(kao odmazda za napad na bojni brod!!!), i kako su masno i debelo proveli ceo zivotni i radni, pa i ratni vek, ne radeci nista i reagujuci zestoko samo kada su u pitanju kvadrati neke vile...
U konfliktu su odlucivali da brinu najvise o sebi i izvrsavaju dnevnopoliticke zadatke, i to ne znajuci ni od koga poticu ni zasto ni cemu to vodi...
Poz
[ gajo2 @ 20.01.2012. 17:57 ] @
Citat:
milivoje t: poznavanje srpskog jezika im je na nivou koji je cesto gori od poznavanja francuskog. pricam o deci.
Ako je cilj međunacionalna tolerancija i integracija, a ne asimilacija, onda ne možeš očekivati da samo jedna strana radi na integraciji dok druga sedi i nadmoćno diriguje. Naročito u pretežno mađarskim/slovačkim/rumunskim mestima, deca bi morala da uče lokalni većinski jezik bez obzira na nacionalnost. Aparthejd postoji upravo zbog toga što je toj mađarskoj deci jasno rešeno da su oni manjina, da su slabiji, i da zbog toga moraju više da uče nego pripadnici većinskog naroda (tj. još jedan dodatan jezik).
Pre nego što je Milošević došao na vlast su u osnovnim školama deca učila i jezik sredine. Neko ko je rođen u Vojvodini 1982 ili ranije se verovatno seća toga pošto je išao na taj čas. Nije to nešto preterano funkcionisalo ali si barem naučio osnovne stvari i znao si kad ti komšija psuje majku ili si znao da brojiš do 10. Nakon toga su ukinuli obavezu srpskoj deci ali su ostavili obavezu deci druge nacionalnosti.
Ako danas odeš u Slovačku, u južnom delu, gde žive pretežno Mađari, nije ništa neobično da svi, pa tako i Slovaci, govore mađarski. To je zato što ti ljudi žele da žive sa svojim komšijama i smatraju da je normalno da razumeju komšijin jezik. Isto to važi i na severu Italije, gde komšije govore i italijanski i nemački i frulijski. U Belgiji, Holandiji i Luksemburgu su jezici susednih država, tj. nemački, francuski i holandski, obavezni predmeti u školama, To je veoma pametno jer onda ti ljudi mogu posle da posluju sa svim tim zemljama. U Trstu pre 2. svetskog rata je prosečan čovek govorio italijanski, nemački, hrvatski i slovenački, danas to valjda nije više tako. Kad bih se potrudio verovatno bih našao još neke primere.
U Srbiji je naprotiv normalno da, ako za stolom sedi recimo 5 Rumuna i sedne jedan Srbin, da svi "iz poštovanja" prebace na srpski kako bi ih ovaj jedan razumeo. To je sve lepo sve dok neki Rumuni odluče da ne prebace na srpski jer im se u tom trenutku neće, a ovaj Srbin se oseti uvređenim i krene po forumima da se žali kako ga ugnjetavaju u rođenoj zemlji. Na kraju, to je samoporažavajuće ponašanje, pošto je najlakše i najjeftinije trgovati se upravo sa komšijama. Umesto što prodajemo maline sa kamenom Rusima mogli smo to prodati Rumunima. Umesto ovih novih ruskih vozova mogli smo kupiti od Rumuna ili Hrvata. Umesto što smo prodali NIS Rusima mogli smo ga prodati Mađarima koji su čini mi se takođe dali ponudu. Ako nema neke ozbiljnije ekonomske saradnje onda nema ni pravog prijateljstva, a to znači da će biti još jedan rat sa nekim susedom u bliskoj budućnosti.
[ vilil1 @ 20.01.2012. 18:14 ] @
Ahahahaha, ma idi...Belgija je primer jezicke tolerancije. Idi negde u Valoniju pa pricaj flamanski, pa onda reci koliko ljudi te je razumelo, i kako si prosao. :D
Da ne pominjem Svajcarsku, gde cak i zitelji istog grada, iz razlicitih delova, ne razumeju jedni druge jer govore razlicitim jezicima i ne pada im na pamet da nesto menjaju.
[ Lazar-I @ 20.01.2012. 18:15 ] @
@gajo2
Možda bi trebalo i da svi naučimo slovenački jezik kako bi se ti osećao prijatnije na ovom forumu?
Stvarno, kakvo je to kršenje ljudskih prava, terati mađarsku decu da uče mađarski, stvarno strašno. U čemu je tvoj problem?
[ gajo2 @ 20.01.2012. 18:23 ] @
Citat:
vilil1: Ahahahaha, ma idi...Belgija je primer jezicke tolerancije. Idi negde u Valoniju pa pricaj flamanski, pa onda reci koliko ljudi te je razumelo, i kako si prosao. :D
Nisi našao bolji primer, moj kolega na poslu je Valonac i on govori i holandski i francuski.
Da dodam, u Americi su belci i crnci nekada živeli u segregaciji, a onda je Kenedi doneo zakon da školski busevi moraju da saobraćaju tako da sve škole budu izmešane. Neki su se protivili tome, neki su čak i ubili Kenedija, ali 50 godina kasnije je sasvim normalno da crnac sedi pored belca. Isto tako će i Srbija jednom da dostigne taj nivo i Srbin i Mađar će da sedi jedan pored drugog i slušaće nastavu na rumunskom.
Citat:
Lazar-I: @gajo2 Stvarno, kakvo je to kršenje ljudskih prava
Nisam rekao da je to kršenje ljudskih prava, pročitaj još jednom. Rekao sam da, ako je cilj zaista integracija, a ne asimilacija, onda moraju i Srbi da se integrišu. U suprotnom ne treba ništa da se pretvaramo nego neko da lepo kaže da je cilj da sve manjine nestanu što pre, pa će svima da bude jasno.
[ Lazar-I @ 20.01.2012. 18:37 ] @
Postoji jedan zvanični jezik, obavezan za sve i postoji opcija učenja svog maternjeg jezika. Postoji čak i mogućnost slušanja kompletne nastave na svom maternjem jeziku i opet se javlja neko pametan kome i to nije dovoljno. Molim te prenesi nam kakva su iskustva u Sloveniji. Koliko na primer mladi koji su se školovali nakon raspada SFRJ znaju srpsko-hrvatski jezik? Koji procenat stanovništva uopšte čine nacionalne manjine?
[ gajo2 @ 20.01.2012. 18:57 ] @
Vidi, ja nisam rekao da manjine ne moraju da uče većinski jezik. Ja sam odgovorio "milivoju t" da nisu manjine krive za sagregaciju koja svakako postoji, već Srbi koji ne žele da se integrišu. Taj arogantan stav da sam "ja većina" i "šta ja imam da učim njegov jezik, nek on nauči srpski pošto je ovo Srbija, bre!" je upravo to što tera manjinsku decu da ne nauče srpski. E sad, ako tebe ovo ne zanima, ništa, živi i dalje u svom Diznilendu i svaljuj krivicu na neku decu iz Bečeja. Ali ako te zaista zanima da se ta deca integrišu i da se u Vojvodini ne stvori segregisano društvo poput onog na Kosovu, onda bolje kreni da slušaš šta druga strana misli o svemu tome. Čak i ako ti je cilj asimilacija i da manjine nestaju, integracija će još uvek biti bolje rešenje, pošto će međunacionalni brakovi uglavnom davati decu koja će govoriti većinski jezik. A segregacija će da učini samo to da ćeš imati više jedno-nacionalnih brakova.
[ Sceka @ 20.01.2012. 19:12 ] @
Citat:
gajo2: Vidi, ja nisam rekao da manjine ne moraju da uče većinski jezik. Ja sam odgovorio "milivoju t" da nisu manjine krive za sagregaciju koja svakako postoji, već Srbi koji ne žele da se integrišu. Taj arogantan stav da sam "ja većina" i "šta ja imam da učim njegov jezik, nek on nauči srpski pošto je ovo Srbija, bre!" je upravo to što tera manjinsku decu da ne nauče srpski. E sad, ako tebe ovo ne zanima, ništa, živi i dalje u svom Diznilendu i svaljuj krivicu na neku decu iz Bečeja. Ali ako te zaista zanima da se ta deca integrišu i da se u Vojvodini ne stvori segregisano društvo poput onog na Kosovu, onda bolje kreni da slušaš šta druga strana misli o svemu tome. Čak i ako ti je cilj asimilacija i da manjine nestaju, integracija će još uvek biti bolje rešenje, pošto će međunacionalni brakovi uglavnom davati decu koja će govoriti većinski jezik. A segregacija će da učini samo to da ćeš imati više jedno-nacionalnih brakova.
Pa valjda je poenta da se oni integrisu u nasu, vecinsku "vecinu"?! Zasto bi se ja integrisao u manjinu, ne razumem?! To je kao da ja dodjem kod tebe kuci i ocekujem, da ne kazem zahtevam, da ti i svi ukucani pricate i ucite Srpski jezik! Ili da zahtevam da se ponasate kako sam ja navikao, bilo sta... Pobogu! Pa gde to ima? Po cemu je to arogantno ako se ocekuje da se manjima prilagodi vecini? Nenormalno bi bilo da se vecina prilagodjava manjini, sto je i pokusano nekim ratovima ali nije uspelo, a nikada ni nece. To sto ti Srbe posmatras na taj nacin, kao arogantne i jos ponekako da ne navodim, je tvoj problem, a u velikom si problemu, ocigledno. Ne tera decu taj, kako ti mislis i zoves, arogantni stav Srbije nego roditelji i to samo oni koji su prilicno ograniceni kako intelektualno tako i na druge nacine!
Pozdrav!
[ Lazar-I @ 20.01.2012. 19:23 ] @
Citat:
gajo2: Taj arogantan stav da sam "ja većina" i "šta ja imam da učim njegov jezik, nek on nauči srpski pošto je ovo Srbija, bre!" je upravo to što tera manjinsku decu da ne nauče srpski.
Meni jednostavno nije praktično da učim jezik koji govori manjina. Mnogo je bolje da to isto vreme utrošim na učenje nekog od svetskih jezika nego da naučim romski kako bih komšiji, koji inače zna srpski, rekao dobar dan na njegovom maternjem jeziku. Nisi mi ništa rekao o Sloveniji. Sceka je napisao nešto o Ljubljani iz ranijih dana. Zanima me kakvo je trenutno stanje.
Citat:
Sceka: U toj istoj Ljubljani, koju inace zbog ujaka i brace i vremena provedenog tamo mnogo volim, sam svojim ocima gledao kako narod netrpeljivo komunicira sa Srbima koje su zvali Cigani! Licno sam nebrojeno puta prisustvovao kada ljubljancani, obicni gradjani, trpaju Cigane (po desetak zajedno, koliko ih uhvate) na voz sa recima upucenim kondukteru "Ne pustaj ove Cigane da izadju pre Srbije a tamo ih izbaci najbolje u Beogradu medju ostale Cigane!". Znaci, pricam ono sto sam licno svojim ocima video, nesto cemu sam licno prisustvovao!!!
Sceka kaže da Slovenci nazivaju Srbe Ciganima. Mislim da su delimično u pravu, bar jesu što se mene tiče. Pokojna baba mi je pričala da imam malo "ciganske krvi" jer je njen pradeda bio Ciganin. Pravite se pametnim i pričate o nekoj integraciji. Gde su vaši Cigani? Zašto na popisu imate 83% Slovenaca i 9% onih koji se nisu izjasnili? Zašto se više ne uči srpsko-hrvatski jezik u školama? Čini mi se da je Srbija daleko ispred vas po mnogim pitanjima koja se tiču nacionalnih manjina, pa se pitam da li pričaš iz svog iskustva ili po običaju koristiš svaku priliku da napadneš narod koji iz nekog razloga ne podnosiš?
[ milivoje t @ 20.01.2012. 19:50 ] @
ja nikada nisam ziveo u multinacionalnoj sredini u kojoj razlicite nacije ne pricaju istim jezikom, mislim na srpskohrvatski.
pa ne mogu da pricam o tome da li su madjari tretirani ili nisu onako kako ti kazes, ako si zaista ziveo u takvoj sredini, rad sam poverovati.
u isto vreme imam dosta prijatelja i rodbine vojvodjana, ali njihova zivotna iskustva nisu kao tvoja, a najvise bih voleo da cujem madjare.
nedavno sam bio poslom u beceju, napisao sta sam video, pa ako procitas moj post opet vides da nisam napisao da su manjine krive, a posebno nisam napisao da su deca kriva, pa mi ne inputiraj takve stvari. kao sto sam napisao "mi" smo krivi, ali ipak takva obrazovna politika se pravi u saradnji sa manjinama, pa i na njihov racun ide deo krivice.
digresija, na poslu sam radio i danas radim sa kolegama nacionalnim manjinama, bezvezna rec, al ajde. ali u okviru tog skupa nesrba, nema madjara, najvece manjine u srbiji. nelogicno zar ne? a opet madjari zive mnogo blize beogradu od npr. pazaraca, crnogoraca, slovaka i hrvata sa kojima radim. sve nacionalne skupine sa kojima smo na ovaj ili onaj nacin bili u sukobu, za razliku od madjara.
ocigledno da ih nema zbog jezika, koji je najveca barijera, kao i najveci integrator.
zasto se taj problem ne resava, zasto iskljucujemo 4% populacije ?
da se vratim na becej, to je grad gde su srbi manjina i opstinske institucije sa kojima smo saradjivali zaposljavaju vecinski madjare. upoznao sam zenu koja nije rodom iz madjarske sredine, koja je tu zaposlena jer nije bilo lokalnih srba sa tim konkretnim fakultetom neophodnim za obavljanje funkcije, ali ni madjara sa tim fakultetom koji uspesno pricaju srpski, jer je neophodan zbog komunikacije sa srbima i romima na terenu... da skratim zena radi u vrlo neprijatnoj atmosferi gde madjari kolege namerno ne komuniciraju sa njom jer ona ne zna madjarski, a toga sam licno bio svedok par dana. to je vrlo neprijatna atmosfera razdvajanja koju nigde nisam video u jugoslaviji u srpskohrvatskim miks sredinama.
cak i posle rata srbi, hrvati i muslimani nalaze zajednici jezik, na planu obicnih ljudi, a posebno posla, migriraju, saradjuju.
slazem se da bi u gradovima kao sto je becej i srpska deca trebala da slusaju predmet madjarski da bar imaju neka pojma, ali mnogo bitnije madjarska deca srpski, jer zaboga oni se ovako getoizuju u mala vojvdjanska sela i mesta gde su vecina, strasno kalustrofobicna pozicija koja vodi ka losem.
svakako tera uspesne ucenike i studente da zavrse u budimpesti umesto u beogradu, na nas veliki gubitak.
lazar je pitao, pa i mene interesuje obzirom da srpskohrvatski u sloveniji govori slican procenat ljudi kao madjarski u srbiji, kako je organizovana nastava za njih u drzavnim skolama i mestima gde su vecina?
[ Sceka @ 20.01.2012. 20:00 ] @
Citat:
milivoje t: ... da skratim zena radi u vrlo neprijatnoj atmosferi gde madjari kolege namerno ne komuniciraju sa njom jer ona ne zna madjarski, a toga sam licno bio svedok par dana. to je vrlo neprijatna atmosfera razdvajanja koju nigde nisam video u jugoslaviji u srpskohrvatskim miks sredinama....
To je zakonom zabranjeno, koliko se secam! I nigde na svetu to ne postoji, nigde! Zna se koji je zvanicni jezik i gde se i na koji nacin koristi. Kolege na poslu, na svakom poslu ma kakav da je, su duzni da u medjusobnoj komunikaciji koriste zvanicni jezik! To je po zakonu ne samo kod nas nego i svuda u svetu!!! Ta zena ima puno pravo da tuzi sve od reda, i kolege i rukovodioce... i dobila bi spor sigurno, garantovano, potpisujem! Kakva budalastina, to jos nisam cuo!!!
Pozdrav!
[ milivoje t @ 20.01.2012. 20:50 ] @
radi se o neformalnoj komunikaciji, koja bi trebala da postoji izmedju ljudi koji provode vreme u ista 4 zida.
[ Sceka @ 20.01.2012. 21:00 ] @
Citat:
milivoje t: radi se o neformalnoj komunikaciji, koja bi trebala da postoji izmedju ljudi koji provode vreme u ista 4 zida.
Neformalna komunikacija ne postoji u radnim uslovima. Zato i postoji zakon. Inace je na nasim prostorima ta neformalnost na radnom mestu nesto sto nas kosta "k'o Svetog Petra kajgana" odvajkada. Nema na poslu neformalne komunikacije, na poslu se radi a van posla se "neformalise" do mile volje! Nazalost, kod nas se na poslu sve samo ne radi ono za sta se dodje na isti! :)
Pozdrav!
[ gajo2 @ 20.01.2012. 21:59 ] @
Citat:
milivoje t: nedavno sam bio poslom u beceju, napisao sta sam video, pa ako procitas moj post opet vides da nisam napisao da su manjine krive, a posebno nisam napisao da su deca kriva, pa mi ne inputiraj takve stvari.
Uh, to nisam tebi napisao već Lazaru, moj odgovor tebi je ona prva poruka gde sam citirao tvoje ime.
Citat:
kao sto sam napisao "mi" smo krivi, ali ipak takva obrazovna politika se pravi u saradnji sa manjinama, pa i na njihov racun ide deo krivice.
Pošto se jesam upoznao sa Mađarima iz Mađarske, Rumunije i Slovačke, mogu ti reći da među Mađarima preovladava mišljenje da su Mađari u Jugi tokom 80'ih bili najviše integrisani u svoje države od svih ostalih.Mogu da navedem primer gde je jedan Mađar iz Jugoslavije tvrdio da on nije Mađar, već Jugosloven koji govori mađarski jezik i da je deo te velike celine bratstva i jedinstva.
Znači iz takvog stanja smo stigli do današnjice koja počinje da podseća na aparthejd koji je postojao na Kosovu. Ja lično krivim Miloševića za ovo, ali recimo da smo "krivi svi" - čak i u tom primeru pozitivna akcija mora da krene od većine, pošto ne može manjina da menja stanje stvari. Pod tim mislim da Srbi u mešovitim mestima moraju da pokažu svojim komšijama da oni poštuju njihov jezik i običaje, time što će nešto od tog jezika i običaja i pokupiti. Npr. ja ti mogu reći primer da gomila ljudi u Novom Sadu ne zna da navede ime grada na svim zvaničnim jezicima, ili pojma nemaju da neki slave Božić 25. decembra.
Citat:
da se vratim na becej, to je grad gde su srbi manjina i opstinske institucije sa kojima smo saradjivali zaposljavaju vecinski madjare. upoznao sam zenu koja nije rodom iz madjarske sredine, koja je tu zaposlena jer nije bilo lokalnih srba sa tim konkretnim fakultetom neophodnim za obavljanje funkcije, ali ni madjara sa tim fakultetom koji uspesno pricaju srpski, jer je neophodan zbog komunikacije sa srbima i romima na terenu... da skratim zena radi u vrlo neprijatnoj atmosferi gde madjari kolege namerno ne komuniciraju sa njom jer ona ne zna madjarski, a toga sam licno bio svedok par dana. to je vrlo neprijatna atmosfera razdvajanja koju nigde nisam video u jugoslaviji u srpskohrvatskim miks sredinama.
cak i posle rata srbi, hrvati i muslimani nalaze zajednici jezik, na planu obicnih ljudi, a posebno posla, migriraju, saradjuju.
To je situacija za osudu i na žalost ne znam šta drugo da kažem osim da nek ona pokupi neke osnovne reči iz mađarskog, pa će i njene kolege postati otvoreniji prema njoj. Znam primer jedne žene koja se preselila u Sloveniju tokom 70'ih, znači to je bilo vreme bratstva i jedinstva i svi su tečno govorili srpsko-hrvatski. Ona je došla da radi u toj firmi i kaže, tokom prvih mesec-dva su kolege pričali s njom na srpsko-hrvatskom, ali kako je vreme odmaklo sve više su prebacili na slovenački. Jednostavno njima je lakše govoriti na svom maternjem jeziku, i čak i ako su ljubazni i ne žele da te uvrede, posle nekog vremena im više "ideš na k****c" i neće ti više izaći u susred. Kaže da je ona nakon toga ubrzo naučila slovenački i više nije imala problema. Možda je situacija te žene iz Bečeja slična, i vreme je da krene da se prilagođava svojoj sredini.
Citat:
slazem se da bi u gradovima kao sto je becej i srpska deca trebala da slusaju predmet madjarski da bar imaju neka pojma, ali mnogo bitnije madjarska deca srpski, jer zaboga oni se ovako getoizuju u mala vojvdjanska sela i mesta gde su vecina, strasno kalustrofobicna pozicija koja vodi ka losem.
Slažem se, ali kako bih rekao, šteta je već učinjena, sad treba neko da popravi tu štetu a većina ima moć to i da uradi. Getoizacija se dešava kada želiš da budeš blizu sebi sličnima. Očigledno se nešto promenilo u toj sredini, i Srbi i Mađari više nisu toliko slični da bi jedni drugima bili prijatni za zajednički život. Ja mislim da je to posledica odbrambenog mehanizma, npr. stvari tipa "ovo je Srbija bre" neće uvek izazvati pozitivnu reakciju kod nekoga ko nije Srbin ili ne oseća da pripada toj zajednici. A ako je reakcija negativna, onda će taj drugi pomisliti u sebi "na žalost", a posle nekog vremena i "ne još dugo". Pa onda iz misli se pređe na delo i dobili smo još jedno Kosovo.
Citat:
lazar je pitao, pa i mene interesuje obzirom da srpskohrvatski u sloveniji govori slican procenat ljudi kao madjarski u srbiji, kako je organizovana nastava za njih u drzavnim skolama i mestima gde su vecina?
Srbi nisu priznati kao nacionalna manjina i ne zna se tačan broj njih koji živi u Sloveniji. Ja sam čuo neke priče da ih ima čak 10%. Naravno Slovenci ne znaju šta je razlika između Srba, Bosanaca, Muslimana, Crnogoraca, Makedonaca i Albanaca, a ponekad nisam siguran da znaju razliku između srpskog i hrvatskog - tako da tih 10% možda čine pripadnici svih tih naroda, koji se kolektivno pežorativno zovu "Bosanci" (ne Cigani, to još nisam čuo). Ne možeš tačno reći koliko je Srba pošto na zadnjem ovom popisu nije bilo pitanja o etničkoj pripadnosti.
Pošto nisu priznati kao nacionalna manjina, Srbi nemaju ni prava na školstvo na maternjem jeziku ili besplatnog tumača na sudu. Tj. postoji neki zakonski okvir da se to ostvari ali ja još nisam čuo da je neko to i zahtevao. Srbi nisu homogena zajednica nego su rasuti po celoj Sloveniji, zbog toga baš i nemaš organizacije koje bi se brinule o ovakvim stvarima.
Citat:
ScekaNeformalna komunikacija ne postoji u radnim uslovima
???
[ Hapless joint @ 20.01.2012. 22:24 ] @
Citat:
gajo2: Pod tim mislim da Srbi u mešovitim mestima moraju da pokažu svojim komšijama da oni poštuju njihov jezik i običaje, time što će nešto od tog jezika i običaja i pokupiti.
Pa eto, pokazali su u samoj Madjarskoj.
1918. je ostalo tamo da zivi oko 25-30.000 Srba.
Sad ih nema skoro uopste, svi su asimilovani.
Njima - tj. njihovom potomstvu danas, a to je mozda 50-100.000 ljudi - je madjarski maternji jezik, nose madjarska imena itd.
Prvo da ti odgovorim na ovo. Neformalni razgovor je čavrljanje a to nije nesto sto se radi u radno vreme. Potpuno je nebitno ako je ta zena izuzeta iz čavrljanja ali bi bilo nedopustivo da je izopstena iz formalne komunikacije koja mora da se odvija po ustaljenom redu i zakonu to jest na zvanicnom jeziku. Njena je dobra volja da li ce uopste da čavrlja sa kolegama na poslu kao i njihova ali je sramota da oni to rade na madjarskom kad je ona prisutna. Ne zaboravi jednu bitnu cinjenicu: i ona i oni (kolege koji čavrljaju madjarski) se nalaze u Srbiji a ne u Madjarskoj! A za razliku od ovog primera koji si naveo:
Citat:
Znam primer jedne žene koja se preselila u Sloveniju tokom 70'ih, znači to je bilo vreme bratstva i jedinstva i svi su tečno govorili srpsko-hrvatski. Ona je došla da radi u toj firmi i kaže, tokom prvih mesec-dva su kolege pričali s njom na srpsko-hrvatskom, ali kako je vreme odmaklo sve više su prebacili na slovenački. Jednostavno njima je lakše govoriti na svom maternjem jeziku, i čak i ako su ljubazni i ne žele da te uvrede, posle nekog vremena im više "ideš na k****c" i neće ti više izaći u susred. Kaže da je ona nakon toga ubrzo naučila slovenački i više nije imala problema.
ova zena iz Beceja nije presla u drugu drzavu nego je u svojoj drzavi! Inace, zena koju spominjes koja se preselila u Sloveniju ne moze da se uzima kao komparativan primer zato sto je tada bila drugacija "situacija na terenu" koja je moze nikako biti uporediva sa slucajem zene u Beceju! Ta zena koja je dosla u Sloveniju nije napustala zemlju nego dosla da zivi u istoj zemlji ali u sredinu u kojoj se govorilo drugim jezikom a zvanican jezik nije bio samo jedan, kao sto je sada slucaj i u Srbiji i u Sloveniji!
Citat:
Mogu da navedem primer gde je jedan Mađar iz Jugoslavije tvrdio da on nije Mađar, već Jugosloven koji govori mađarski jezik i da je deo te velike celine bratstva i jedinstva.
Znači iz takvog stanja smo stigli do današnjice koja počinje da podseća na aparthejd koji je postojao na Kosovu.
To je normalno stanje svuda u svetu i taj Madjar koji je tvrdio da je Jugosloven koji govori madjarski jezik je potpuno u pravu! Moja dva brata nisu mogli nista da urade cak ni povodom jezika, morali su da potpisu da su Slovenci i da im je Slovenacki jezik maternji da bi mogli da ostanu da zive u Ljubljani, mislim da su i neku glupost kao sto je "odanost Sloveniji" ili tako nesto morali da potpisu! Da ne pricam o tome sto su momentalno dobili otkaz tamo gde su radili a o ostalim gadostima i ponizenjima koje su doziveli tokom godina, koje su sledile nakon priznanja Slovenije, pricacu neki drugi put jer ovo nije tema o njima!!!
Boldovano - Teske reci izgovaras, a neznanje i nepoznavanje materije te ne oslobadja krivice za optuzbe koje iznosis! Nemam reci za ovo! Ne zaboravi da procitas pravila ponasanja na ovom forumu!
U stvari, muka mi je kad citam kako se ti obracas nama ovde u Srbiji pa je bolje da prekinem, dok me jos drzi domace vaspitanje koje, u ovakvim slucajevima nazalost, jos uvek rukovodi mojim postupcima!
Pozdrav!
[ Lazar-I @ 20.01.2012. 22:38 ] @
Pitam se šta bi Mađari rekli kada bi im država Srbija ponudila slovenački model? Recimo jednog dana kaže ne priznajemo vas kao nacionalnu manjinu i ne znamo koliko vas ima jer naš popis ne sadrži polje za unos etničke pripadnosti. Niste dovoljno homogeni, a i ne pravimo neku razliku između vas, Rumuna, Slovaka i ostalih. Nemate pravo na školovanja na svom jeziku, niti usluge besplatnog tumača u sudu. Po našim saznjanjima sve ovo je nepotrebno jer niko do sada ništa nije ni tražio (nije valjda da se bojite?).
Mogu da zamislim kakav bi bio odgovor Mađara na ovo, a kakva bi tek bila Gajova kritika na račun Srbije! Ovako, Gaju smeta samo to što Srbi ne uče jezike nacionalnih manjina kako bi se što bolje integrisali u društvo!
Ja naravno ne želim isti model u Srbiji, samo mi idu na živce tipovi koji bi tek nešto da kritikuju, valjda su čuli na vestima da je "cool" kritikovati Srbiju. Vidiš Gajo, vrati se malo na početak teme pa ćeš shvatiti da se vesti često lažiraju.
P.S.
Citat:
Pa eto, pokazali su u samoj Madjarskoj.
Da li je neko čuo za pesnika Aleksandra Petrovića? Verovatno veoma mali broj ljudi, a za Šandora Petefija?
[ EmmaR @ 20.01.2012. 23:08 ] @
Kosovo sedamdesetih i osamdesetih prošlog veka? - Sve znatno jeftinije nego u ostatku Srbije. Pekare u vlasništvu albanaca-šiptara i ako zatražiš hleb ili neko pecivo rizikuješ da budeš ignorisan i uskraćen za uslugu. Košare veoma često izložene upadima vojnih formacija sa prostora Albanije i terorističkih grupa sa teritorije Kosova, o tome se ćuti. Inače, za one koji ne znaju Košare je karaula u blizini Prizrena. Već tada počinje prodaja srpskih imanja za vrtoglave - precenjene sume, prvo dobrovoljno a posle "uz ubeđivanje" tipa da ljudima nestaje stoka, pale se imanja, pljačke, prebijanja na sred ulice, polja (sve to "samo od sebe", jer vlast ne priznaje da šiptari nisu dobri a sve radi privremenog mira), uz konstantno posećivanje od strane "ljudi u crnom" koji baš žele za tu i tu sumu da kupe baš to imanje/kuću/stan. Kako je vreme odmicalo, "cene" srpskih nekretnina su opadale da bi sada bile uglavnom nikakve. Cenkanja nema.
Početnog "masakra" nije bilo. U pravu ste kada kažete da smo svi mi samo pioni a u ovom slučaju Albanci će na kraju izvući deblji kraj a pri tom mislim na običan narod. A zašto su oni zogodni? - Zbog svoje kulture i religije. Ženska čeljad uglavnom totalno nepismena. Muškarci, samo iz imućnijih porodica imaju nešto više od 4-8 razreda osnovne škole. Puno dece koju treba nahraniti i obući. Takvo stanovništvo: neobrazovano, takoreći siromašno, verski zaslepljeno je idealno za manipulacije. I, ako se tako gleda šiptari i jesu gluplji u odnosu na Srbe. Ali, kada kažem da su gluplji kao merilo ne uzimam to koliko znaju matematiku, književnost, umetnost već koliko su spremni da na neki svoj način intelektualno pobegnu sa zacrtanog koloseka i smisle nešto novo, pa makar to novo za ceo ostali svet bilo samo obično otkrivanje tople vode. A većina njih to nije u stanju a to nije krivica pojedinca već društva a konkretno sve potiče od njihovih glavešina.
Uostalom, takva situacija je više-manje u celom svetu: Šačica moćnika vrti ostatak čovečanstva oko malog prsta za šačicu dolara.
Što se tiče događaja iz 1998/1999 godine? Albanci-šiptari su prvi krenuli, onda su Srbi (vlast u BG) bili prinuđeni da odgovore silom i bilo je svakavkih gadosti sa obe strane. Ono što nama Srbima ne odgovara i ne ide baš na ruku, a toga se kao narod generalno ne odričemo, jeste neverovatno hvalisanje - pričanje lovačkih priča: slučajno pogodiš jednog, a onda pričaš kako si ih ubio na hiljade i tako to.
Da se razumemo: Ratovi nikada nisu bili niti će biti fer. Uvek će postojati hijene koje će se oglušavati o generalna naređenja i uvek će postojati nadređeni koji će za određeni procenat zažmuriti na oba oka i ogluveti na oba uva. Ali, ne verujem niti sam verovala u pričama o hladnjačama: Da li je neko ikada utvrdio indetitet tih tela? - Ne bi me uopšte čudilo da su u pitanju srpska tela - iste one nestale osobe o kojima se prave arhive i za koje se skupljaju donacije kako bi se saznalo šta je sa njima.
U bivšoj SFRJ je važilo nepisano pravilo: Slovenci su sebe smatrali najcivilizovanijim, zatim su išli Hrvati, pa Srbi - Crnogorci, pa Bosanci i Makedonci. I u skladu sa tim pravilom uvek je bilo peckanja, pa čak i više od toga: U Hrvatskoj zatražiš hleb i ne dobiješ ga iako su police pune istog ali to za njih nije hleb već kruh i oni "ne znaju" šta je to hleb.
Ali, ali, ... pogrešno je generalisati narode i narodnosti i na osnovu toga ih uzdizati ili anatemisati jer kao što u svakom žitu ima kukolja, tako i u kukolju može da se pronađe žito a ono što je BITNO jeste ŽITO.
Moje lično mišljenje je da u Srbiji nacionalne manjine imaju maksimalna prava više nego igde u svetu. Primer. Dok su "jadni" albanci-šiptari u Srbiji imali svoje osnovne i srednje škole, studirali na maternjem jeziku, dobijali dokumenta na maternjem jeziku (čak su i Srbima rođenim tamo štampana zvanična dokumenta na albanskom jeziku i to još osamdesetih godina a možda i pre i takva dokumenta su priznavana, bez prevođenja, u centralnoj Srbiji), "povlašćeni" Srbi u Albaniji ne samo da nisu imali pravo da ni kod kuće govore srpski i poštuju srpsku kulturi i običaje, nisu ni smeli ni da imaju ni srpska imena ni sprska prezimena (bez obzira da li ista sadrže u sebi žšđčćljnj) već im je ime i prezime određivala država.
Ako je ovo Republika Srbija i ako je ovde priznati zvanični državni i jedini jezik Srpski, osnovna dužnost nacionalnih manjina jeste da ga poznaju u dovoljnoj meri da mogu da komuniciraju sa državnim organima i da razumeju i da mogu da pročitaju državne spise koje se odnose na njih (vlasnički listovi imovine, lična dokumenta, razna rešenja, diplome, ...) i da mogu da komuniciraju sa budućim poslodavcem i kolegama. Religija, običaji, maternji jezik - OK, to mogu i imaju pravo da zadrže ali ne u smislu da remete javni red (tipa muslimanskog pokušaja da na ulicama Pariza kad god im padne na pamet na ulicama se mole i da očekuju da ceo Pariz se zamrzne dok oni završe). Očekivati od većinskog stanovništva, odnosno od stanovništva čiji se maternji jezik koristi kao jedini službeni jezik, da zna jezik nacionalnih manjina je isto kao kada bi Srbi koji žive i rade u, na primer, Austriji, očekivali da svi austrijanci znaju srpski jezik i da normalno mogu da uđu u bilo koju ustanovu ili trgovinsku radnju i komunikaciju sa punim pravom obave na srpskom jeziku i sva potrebna dokumentacija im bude izdata na srpskom jeziku, jer pobogu i oni su tamo nacionalna manjina.
Ne znam kakva je konkretna situacija sa Vojvodinom, ali s obzirom na njenu multietičnost i ukoliko postoje jezici koji su ravnopravni sa srpskim jezikom u tom slučaju niti je Srbin dužan da zna mađarski, niti je Mađar dužan da zna srpski s tim što je poželjno da Mađar zna srpski i to zbog njega samog jer Vojvodina je manji sastavni deo Srbije a uz to nisu Mađari u celoj Vojvodini većinski narod jer sutradan pri radu lako bi im se desilo da ih sagovornici ne mogu da razumeju. Neki ideal bi bio da u takvoj sredini i Srbi znaju Mađarski i mađari srpski pa čak i da poznaju međusobne kulture. Ali, to zavisi od samih ljudi na prvom mestu, na državi bi bili samo da omogući besplatno učenje jezika nacionalnih većina i manjina i ništa više: Ja ne znam za vas ostale, ali mi (mislim moja generacija - moje odeljenje) učili smo neke osnove slovenačkog i makedonskog jezika iako su i Slovenija i Makedonija udaljene stotinama kilometara, jer su to ipak bili priznati jezici (doduše na nivou republika) u SFRJ, a bilo je i poređenja srpsko-hrvatskog govora i ekavica - (i)jekavica.
Kao što Amerikanci, Britanci, Francuzi, Italijani, Nemci, ... očekuju od pridošlica - imigranata u potrazi za boljim životnim uslovima da se uklope u njihova državna i "jezička" pravila pa tek onda im se omoguće neka prava i to opet umanjena u odnosu na starosedeoce, većinsko stanovništvo (npr. imigranti za iste poslove i iste uslove rada regularno dobijaju znatno manje plate, pa čak i u državnim institucijama), tako je logično očekivati i da se nacionalne manjine u Srbiji prilagode - asimiliraju na osnovu većinskog Srpskog stanovništva a ne da traže neka specijalna prava: Pa, pobogu nisu to ugrožene vrste pa da ih sada nešto specijalno treba tretirati.
I, ko će nas učiti kako "raditi" sa manjinama. Britanci? - Oni Britanci koji su iskorenili Velšane, mislim one prave Velšane koji su imali svoj jezik i kulturi i Škote. Oni što se danas nazivaju Velšani i Škoti su zovu samo tako jer žive u tim oblastima. Ili Amerikanci kod koji i dan danas postoji netrpeljivost između belih, crnih i crvenih? Gde su im indijanci? - Šačica njih izolovana po rezervatima, bez prava da se domognu ni mesta večitog mlađeg referenta u nekoj zabitoj opštini. Crnih, tj crnaca ima zahvaljujući činjenici da su takoreći do juče bili neophodni kao robovska potrošna snaga i zahvaljujući svojoj izdržljivosti.
Svi ti današnji veliki učitelji koji brinu o dobrobiti i najmanjih naroda i narodnosti, imaju (pa čak i dan danas) mnogo toga čega se treba stideti: mnoštvo "poturčenih janjičara" koji ne znaju svoje poreklo a i ako ga znaju odriču ga se i stide i najveći su protivnici baš onih naroda od kojih potiču kako se ne bi odali kako su različiti u odnosu na "većinu" kako ne bi izgubili privilegije.
Dok god bude bilo važnije ko je kakve boje kože, ko kojim jezikom govori, ko kom narodu pripada, ko se kome bogu moli, ko koliko zlata ima, od toga ko koliko zaista vrede i koliko ko u sebi ima ljudskosti, biće ovakvih istih i sličnih tema. A društvo bez ovih razlika, ovih glupavih razlika na kojima se susrećemo na svakom koraku, čini mi se da je eonima udaljeno od sadašnjeg trenutka.
Citat:
Sceka: Neformalna komunikacija ne postoji u radnim uslovima. Zato i postoji zakon. Inace je na nasim prostorima ta neformalnost na radnom mestu nesto sto nas kosta "k'o Svetog Petra kajgana" odvajkada. Nema na poslu neformalne komunikacije, na poslu se radi a van posla se "neformalise" do mile volje! Nazalost, kod nas se na poslu sve samo ne radi ono za sta se dodje na isti! :)
Pozdrav!
Slažem se.
[ hobbista @ 20.01.2012. 23:28 ] @
Da je bilo zločina na Kosovu - bilo je, tako da ovim ne mislim da opravadavam bilo koga.
Citat:
gajo2: Jesu NATO bombe naterale srpsku vojsku da ubije 10 hiljada civila i protera pola miliona Albanaca u Makedoniju i Albaniju?
Kada bi se sabrale sve cifre sa kojima su se gadjali, došlo bi se do podatka da je na Kosovu živelo oko 4 miliona šiptara. Koliko je od tih 10 hiljada ubijenih civila bilo kao ovi iz članka?
Ne znam da li si znao, ali deo šiptara je pobegao od zlih Srba u - užu Srbiju !?
Čudno, ali to "proterivanje" je počelo sa bombardovanjem. Biće da je dobar deo utekao da ne strada od prijateljske vatre (u režiji Holbruka)?
Citat:
CoyoteKGgajo2: Mene interesuje, recimo osemdesetih godina proslog veka kako je bilo na kosovu?
Pitaj nekog starijeg da ti ispriča o "slučaju Martinović", i kako su ga optuživali da se sam povredio, da bi zataškali priču.
Citat:
Pirossi: nisu tretirani kao životinje ali nisu imali pristupa državnim institucijama. nisu radili u opštini, sudu, supu, zdravstvu.
Posle Titove smrti, zemlju (SFRJ) je vodilo predsedništvo, i svake godine se menjao predsednik (po kružnom sistemu).
Predsednik predsedništva u periodu 15.05.1986 — 15.05.1987 godine bio je Sinan Hasani. Bilo ih je u svakom segmentu društva. Koliko se sećam, sredinom ili krajem devedesetih su masovno istupili iz policije.
Krajem osamdesetih sam često bio na Kosovu - poslom. Zavlačio sam se po selima i sedeo sa šiptarima. Jednom prilikom sam video da klinac od domaćina (14 godina) seda u auto i kreće negde.
Kada je video moju zaprepašćenu facu, domaćin mi je objasnio da se ne sekiram, jer on već dugo vozi, a policija (u to vreme milicija) je "naša" (t.j. njihova) i znaju čiji je sin, pa nema nikakvih problema.
Šiptari su, i u ono vreme, koristili privilegiju nacionalne manjine da ne plaćaju struju i komunalije (a nije smelo da im bude ukinuto).
Osamdesetih se u školama na Kosovu učio i srpski i albanski.
Citat:
gajo2: U Srbiji je naprotiv normalno da, ako za stolom sedi recimo 5 Rumuna i sedne jedan Srbin, da svi "iz poštovanja" prebace na srpski kako bi ih ovaj jedan razumeo.
Meni je najnormalnija stvar da naučim (i da koristim) jezik zemlje u kojoj živim. Italijanski sam naučio dok sam živeo u Italiji.
I svaki put kada bi sedeli u društvu sa nekim Italijanom, pričali bi italijanski, bez obzira što je u društvu bilo 5-6-7 "Balkanaca" i jedan Italijan.
Vezano za manjine po Vojvodini, ovde oni imaju veća prava nego, recimo, Srbi u Madjarskoj, ili Turci u Nemačkoj... ili Bosanci (ili Bošnjaci) u Sloveniji (i u Sloveniji sam često obitavao, i znam za probleme Bosanaca još iz osamdesetih).
Kada smo već kod Slovenije, Zoran Janković ima još neku manu, osim što je rodjen u Srbiji???
Imam prijatelje i Šiptare, i Madjare, i nemam problem sa poreklom ljudi. Za mene postoje dobri i loši.
Šiptari su Albanci sa Kosova - tako me je naučio moj komšija šiptar. I kada hoću da ga zezam, oslovim ga sa "Albanac". Izuzetno su pošteni u poslu, ali su još uvek pod plemenskim savezom. Ako ste dobri sa njim, sve će učiniti za vas. Ali ako poglavica kaže da treba da vas ubije - uradiće to bez trunke razmišljanja.
Posle dolaska NATO, veliki deo šiptara je otišao na Kosovo da uzme papire i stanove (uglavnom društvene, iz kojih su isterani zli Srbi), tako da imaju dvojno državljanstvo. Naravno, uvek neko iz porodice ostaje u Srbiji da im čuva poziciju ovde.
Blah, sad vidim da je predugačko... zato nisam hteo da se upuštam u prepisku ovde :(
EDIT: dok sam ovo pisao, ispisano je 5-6 komentara :/
[ gajo2 @ 21.01.2012. 10:55 ] @
Ja sam tu dao razloge zašto se segregacija pojačava u Vojvodini a vi mene ne slušate već terate po svojem. Mislim, razumem ja da sam ja ovde budala, pošto je ova diskusija akademska i čak i ako vi prihvatite realno stanje, vlast u Srbiji neće ništa učiniti da se ono i popravi.
Evo još da odgovorim na neke stvari koje su ovde izrečene pa se odjavljujem sa ove teme.
Citat:
Hapless joint: Pa eto, pokazali su u samoj Madjarskoj.
Po mirovnom sporazumu su Srbi u Mađarskoj imali opciju da u roku od godinu dana pređu u Srbiju gde će dobiti državljanstvo. Više od 50% Srba je to i učinilo. Ostali su već živeli u heterogenim sredinama, mešovitim brakovima, i do danas su praktično asimilovani.
Citat:
Sceka: Prvo da ti odgovorim na ovo. Neformalni razgovor je čavrljanje a to nije nesto sto se radi u radno vreme.
Možda ne u zatvoru???
Citat:
Potpuno je nebitno ako je ta zena izuzeta iz čavrljanja ali bi bilo nedopustivo da je izopstena iz formalne komunikacije koja mora da se odvija po ustaljenom redu i zakonu
Jel čovek rekao da nisu komunicirali s njom na srpskom? Nije! Rekao je da nisu hteli da čavrljaju s njom na srpskom i da se ona zbog toga oseća izopštenom. Zvanična komunikacija u državnim firmama mora da se odvija na zvaničnom jeziku, a u Bečeju je to srpski i mađarski.
Citat:
To je normalno stanje svuda u svetu i taj Madjar koji je tvrdio da je Jugosloven koji govori madjarski jezik je potpuno u pravu!
To se desilo pre 20-30 godina, kada su mađari bili u tolikoj meri integrisani da su se neki izjašnjavali kao Jugosloveni. Danas pretpostavljam da imaš mnogo manje njih koji se izjašnjavaju kao Srbi.
A da obrnem raspravu, pošto vidim da podržavaš da manjine moraju da preuzmu nacionalnost države - Srbin iz Bosne nije Srbin već Bosanac, Srbin sa Kosova nije Srbin već Kosovar - jel se slažeš?
Citat:
Moja dva brata nisu mogli nista da urade cak ni povodom jezika, morali su da potpisu da su Slovenci i da im je Slovenacki jezik maternji da bi mogli da ostanu da zive u Ljubljani, mislim da su i neku glupost kao sto je "odanost Sloveniji" ili tako nesto morali da potpisu! Da ne pricam o tome sto su momentalno dobili otkaz tamo gde su radili a o ostalim gadostima i ponizenjima koje su doziveli tokom godina, koje su sledile nakon priznanja Slovenije, pricacu neki drugi put jer ovo nije tema o njima!!!
Ja ne branim Sloveniju, nikad nisam rekao da Srbija treba da preuzme slovenački model. Gadosti i poniženja su doživljavali i ne-Srbi u Srbiji, kao i ne-Hrvati u Hrvatskoj i tako dalje, to što su i tvoja dva brata preživeli to je žalosno, ali ne čini to da su Srbi bili jedine žrtve u ovom zadnjem ratu.
Citat:
Boldovano - Teske reci izgovaras, a neznanje i nepoznavanje materije te ne oslobadja krivice za optuzbe koje iznosis! Nemam reci za ovo! Ne zaboravi da procitas pravila ponasanja na ovom forumu!
Tvoje neznanje o mom znanju o ovome neće učiniti da budeš u pravu. Ti si svojim rečima dokazao da ne želiš da znaš kako se druga strana oseća, i da odbijaš da prijvatiš stanje kakvo jeste. Ako gledamo istoriju međunacionalnih odnosa u zadnjih 30 godina, onda vidimo da su se manjine pre 30 godina izjašnjavale kao Jugosloveni, a vidimo da su danas sve učestaliji sukobi u mešanim sredinama, da se manjine sve manje osećaju kao deo ove države a da se većina sve više žali na manjine. Ako ti kažeš da to nije istina, ništa, neće ti se život nešto preterano promeniti. Ali ako se situacija bude pogoršala toliko da Srbi više neće moći da uđu u mađarska sela bez policijske pratnje, onda će ovde neki dežurni pametnjakovići za to kriviti Vatikan i Masone, umesto da stavimo prst na čelo i razmislimo kako smo stigli dovde.
Citat:
U stvari, muka mi je kad citam kako se ti obracas nama ovde u Srbiji pa je bolje da prekinem
Pa prekini, to što imaš rezidencijalni status u Srbiji ne znači da ljudi moraju da se slažu s tobom po svim pitanjima.
Citat:
Lazar-I: Pitam se šta bi Mađari rekli kada bi im država Srbija ponudila slovenački model?
Srbija je posle 1. svetskog rata potpisala da će se lepo brinuti o Mađarima tako da bi to značilo kršenje obaveza. Manjine u Vojvodini imaju specijalni status zato što su one istorijski živele na tom prostoru pre nego što je Srbija preuzela obavezu da ih štiti. Slovenija nije potpisala takav sporazum sa Srbijom, zato danas imaš samo Mađare i Italijane kao priznate nacionalne manjine, pošto je te obaveze preuzela iz bivše Juge.
To je realno stanje, ne znači da se ja slažem sa tim, i pravo da kažem ne slažem se, ja mislim da su Srbi ugnjetavani u Sloveniji. Međutim, tragična politika srpskog rukovodstva je jedini krivac zašto je to tako. Kad su Slovenci rekli da hoće da se otcepe, Milošević je mogao da im ponudi mirovni sporazum, u koju bi uključio i obavezu Slovenije da ona štiti prava Srba. To se nije desilo zato što smo imali mombrila za predsednika, a danas Srbija više nije u poziciji da postavlja bilo kakve uslove Sloveniji.
Citat:
Ovako, Gaju smeta samo to što Srbi ne uče jezike nacionalnih manjina kako bi se što bolje integrisali u društvo!
Meni smeta rastuća segregacija u društvu, zato što želim da srpsko društvo postane bolje. Na žalost u Srbiji još ima ljudi poput tebe koji učenje manjinskog jezika smatraju za uvredu.
Citat:
Da li je neko čuo za pesnika Aleksandra Petrovića? Verovatno veoma mali broj ljudi, a za Šandora Petefija?
I šta hoćeš da kažeš, Ugarska koja je 1840. imala latinski za zvanični jezik i gde su sve poluge vlasti držali Nemci je nekako nasilno asimilovala Aleksandra Petrovića da postane Mađar?
Citat:
EmmaR: Moje lično mišljenje je da u Srbiji nacionalne manjine imaju maksimalna prava više nego igde u svetu. Primer. Dok su "jadni" albanci-šiptari u Srbiji imali svoje osnovne i srednje škole, studirali na maternjem jeziku, dobijali dokumenta na maternjem jeziku
Nekada je to tako bilo i u Vojvodini ali danas više ne možeš da dobiješ dokumente na manjinskom jeziku. Tako da su manjine imale više prava u ex-Yu nego danas i to treba da se priznaje.
Citat:
Ako je ovo Republika Srbija i ako je ovde priznati zvanični državni i jedini jezik Srpski, osnovna dužnost nacionalnih manjina jeste da ga poznaju u dovoljnoj meri da mogu da komuniciraju sa državnim organima i da razumeju i da mogu da pročitaju državne spise koje se odnose na njih (vlasnički listovi imovine, lična dokumenta, razna rešenja, diplome, ...)
Slažem se.
Citat:
i da mogu da komuniciraju sa budućim poslodavcem i kolegama
Ne slažem se, privatne firme ne moraju da imaju srpski za zvaničan jezik, kao primer imaš IBM, Google, Microsoft, tamo je jezik engleski bez obzira u kojoj se zemlji nalaze. U firmi u kojoj ja trenutno radim je isto tako engleski zvanični jezik, dokumenta i formalna komunikacija se vrši na engleskom, imamo radnike koji ne govore slovenački itd.
Citat:
Očekivati od većinskog stanovništva, odnosno od stanovništva čiji se maternji jezik koristi kao jedini službeni jezik
U tome je stvar, u sredinama sa nacionalnim manjinama srpski nije jedini službeni jezik.
Citat:
Neki ideal bi bio da u takvoj sredini i Srbi znaju Mađarski i mađari srpski pa čak i da poznaju međusobne kulture. Ali, to zavisi od samih ljudi na prvom mestu, na državi bi bili samo da omogući besplatno učenje jezika nacionalnih većina i manjina i ništa više:
Ja bi išao dalje od toga: u mešovitim sredinama država treba da natera sve roditelje da vode decu na časove jezika jednog drugog naroda.
Citat:
Kao što Amerikanci, Britanci, Francuzi, Italijani, Nemci, ... očekuju od pridošlica
Samo što manjine u Vojvodini nisu pridošlice. Njihovi preci nisu birali da će živeti u Srbiji već se to istorijski tako desilo. Ako ja odem u Nemačku onda ću prihvatiti njihova pravila zato što želim da me prihvate u njihov klub. Ali ako klub dođe do mene i kaže ti sad pripadaš nama, moraš da radiš to i to ti to, onda ne mora da znači da ću ja to i prihvatiti.
Da dam drugi primer, mnogi u Srbiji bojkotuju plaćanje TV pretplate pošto smo prisiljeni da ga plaćamo, a ne gledamo svi državnu televiziju. Sa druge strane imaš ljude koji rado plaćaju dodatno za filmske kanale na kablovskoj, zato što to žele, i imaju mogućnost da se isključe kad god im se hoće.
Evo i sad se odjavljujem, idem da zarađujem pare svojim slovenačkim vlastodršcima.
[ Lazar-I @ 21.01.2012. 11:10 ] @
Citat:
gajo2: Ja bi išao dalje od toga: u mešovitim sredinama država treba da natera sve roditelje da vode decu na časove jezika jednog drugog naroda.
To bi baš doprinelo jačanju ljubavi među narodima. Država jedino treba da ponudi mogućnost i jednake uslove za sve, a da prisilu koristi samo kada je to neophodno. Koliko god da je trenutno vlast loša, uvek postoje ljudi sa još gorim idejama. Zbog ovakvog ramzišljanja nadam se da nikada nećeš imati bilo kakav oblik vlasti nad ljudima.
Citat:
Srbija je posle 1. svetskog rata potpisala da će se lepo brinuti o Mađarima tako da bi to značilo kršenje obaveza. Manjine u Vojvodini imaju specijalni status zato što su one istorijski živele na tom prostoru pre nego što je Srbija preuzela obavezu da ih štiti. Slovenija nije potpisala takav sporazum sa Srbijom, zato danas imaš samo Mađare i Italijane kao priznate nacionalne manjine, pošto je te obaveze preuzela iz bivše Juge.
Da bi napao Srbiju ti se vraćaš u period posle I svetskog rata, a pritom zaboravljaš da su Srbi u Sloveniji bili ravnopravan narod još od Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca! Nije dobro mrzeti, najpre za onoga koji mrzi!
Evo i sad se odjavljujem, idem da zarađujem pare svojim slovenačkim vlastodršcima.
Od svega sto si do sada rekao jedino ovo ima smisla!
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 21.01.2012. u 18:42 GMT+1]
[ vilil1 @ 21.01.2012. 12:42 ] @
Citat:
gajo2: To je realno stanje, ne znači da se ja slažem sa tim, i pravo da kažem ne slažem se, ja mislim da su Srbi ugnjetavani u Sloveniji. Međutim, tragična politika srpskog rukovodstva je jedini krivac zašto je to tako.
Znaci Srbi su ugnjetavani u Sloveniji ali nisu krivi Slovenci koji ih ugnjetavaju nego Srbija, srpsko rukovodstvo!?
E, sad si i sebe prevazisao. Ovo je vrhunac nemorala.
[ EmmaR @ 21.01.2012. 13:37 ] @
Citat:
Samo što manjine u Vojvodini nisu pridošlice. Njihovi preci nisu birali da će živeti u Srbiji već se to istorijski tako desilo. Ako ja odem u Nemačku onda ću prihvatiti njihova pravila zato što želim da me prihvate u njihov klub. Ali ako klub dođe do mene i kaže ti sad pripadaš nama, moraš da radiš to i to ti to, onda ne mora da znači da ću ja to i prihvatiti.
Da, da a Srbi moraju da poštuju sve... Kako da ne? Da li ti je uopšte poznata istorija? Da li znaš šta je nekada sve bilo pod Srbijom?
Istina je da je Vovodina relativno nov deo Srbije, tek posle prvog svetskog rata - nešto su i nama kao pripadnicima pobedničke alijanse morali da dodele a ne samo da oduzmu. Vojvodina jeste žitnica i plodna, čak ima i nešto nafte i gasa, ali... to je teritorija gde je bar sto godina unazad (gledajući 1918) bilo pretežno srpskog stanovništva tu doseljenog, negde najbliže svojoj matici za vreme osmajlija. Ali, takođe, da se ne ljute komšije Rumuni, Srbi su tada bili većinsko stanovništvo u celoj panonskoj niziji, znači sve do Budimpešte u Mađarskoj i Temišvara u Rumuniji. Čak i danas pogranična mesta u Rumuniji su sa većinskim srpskim pravoslavnim stanovništvom koje još uvek odlično govori srpski jezik.
Za uzvrat, stvorena je "kvazi" država Albanija koja sada je dovoljno ojačala da indirektno pravi problema na Balkanu a počinje i šire (hehe, stigoše im miroljubljivi Albanci i u London i u Njujork - pitanje dana kada će početi da ih tamane kao svoje nekadašnje štićenike Talibane). Albanci jesu oduvek živeli na tim prostorima ali rastureni i razjedinjeni po sukobljenim plemenima i pod zastavom drugih država. Čiji su bili Skadar i Drač? - Srpski, Srbija je kontrolisala otranska vrata i time morski prilaz balkanskom poluostrvu i jugoistočnoj evropi (drugi prilaz preko Bosfora i Dardanela ostao je Turcima koji tada nisu bili zanemarljiva sila sa kojoj se moglo tek tako.
I nije samo Srbija time oštećena: oštećena je i Makedonija i Grčka pa i Crna Gora.
Vraćam se na čuvenu Britaniju: Baš su nešto se potrudili da se uklope u osvojene teritorije i da ih maksimalno ispoštuju a pogotovo u svom neposrednom komšiluku Velsu i Škotskoj. Agresori, kroz istoriju, učili su jezik potčinjenih samo da bi znali šta ovi pričaju i da bi ih bolje i uspešnije kontrolisali a ne da bi mogli da vode razgovore uz kaficu.
Vojvodina je sastavni deo Srbije. U Srbiji je službeni jezik SRPSKI. I to je jezik koji bi jedino trebao da se koristi u državne svrhe. Da li treba očekivati da poslodavac u Kragujevcu prihvati kao verodostojan dokument izdat na Mađarskom jeziku? Da plaća sudske tumače? Ili taj isti dokument treba da bude na srpskom jeziku kako bi bio razumljiv u celoj Srbiji? Da li španci u Americi dobijaju dokumenta na španskom ili na engleskom jeziku? (i njih tamo ima proporcionalno isto koliko Mađara u Srbiji).
Citat:
Ne slažem se, privatne firme ne moraju da imaju srpski za zvaničan jezik, kao primer imaš IBM, Google, Microsoft, tamo je jezik engleski bez obzira u kojoj se zemlji nalaze. U firmi u kojoj ja trenutno radim je isto tako engleski zvanični jezik, dokumenta i formalna komunikacija se vrši na engleskom, imamo radnike koji ne govore slovenački itd.
Ma možete vi u firmi da komunicirate i marsovskim jezikom, ali kada je u pitanju vaša komunikacija sa državnim jezikom ona mora biti na jeziku države u kojoj se nalazite. Ako to važi za sve, važi i za ovu Srbiju koju svi nešto uče i koja još uvek ima budala koje dozvoljavaju da im se drugi mešaju tamo gde nikako ne bi trebalo i u oblastima gde se prave neopravdano veliki zločini i gde se na drugim stranama okreću leđa, zatvaraju oči i zapušuju uši.
Kao primer naveo si velike internacionalne firme sa sedište u Americi, gde je službeni jezik engleski i koji je od centrale odabran kao zvanični jezik ispostava ma gde se nalazile ali ne verujem da je zaposlenima zabranjeno da međusobno komuniciraju na maternjem jeziku: logično je da finalni proizvodi budu primarno na engleskom jeziku kao i da se komunikacija između ispostava obavlja na engleskoj jeziku (sem ako njima nije drugačije lakše) jer je uslov za zapošljavanje engleski jezik, ali isto tako logično je i ispravno da ispostava komunikaciju sa državnim organima obavlja na službenom jeziku države na čijoj se teritoriji nalazi, tj gde je registrovana.
Citat:
Nekada je to tako bilo i u Vojvodini ali danas više ne možeš da dobiješ dokumente na manjinskom jeziku. Tako da su manjine imale više prava u ex-Yu nego danas i to treba da se priznaje.
Ne poznajem nikog od nacionalnih manjina iz Vojvodine tako da ovo ne mogu ni da potvrdim ni da osporim. Ali, čisto sumnjam da ne mogu, pogotov sada kada Vojvodina dobija sve više samostalnosti. Uostalom, šta će im dokumenta na maternjem jeziku: Da ih urame? Taj dokument bi im bio samo koristan u Subotici, Somboru ali već u Vršcu, Pančevu, pa čak i u Novom Sadu ne bi im bio od neke koristi.
Citat:
Ja bi išao dalje od toga: u mešovitim sredinama država treba da natera sve roditelje da vode decu na časove jezika jednog drugog naroda.
Država nije u stanju da obezbedi besplatno školovanje najugroženijima a će da obezbeđuje besplatno učenje jezika nacionalnih manjina? Jer, zna se: po zakonu obavezna je osnovna škola i to poštuju svi koji mogu, ali nije obavezno znanje stranih jezika pa čak ni onih koji se uče u školi (znanje ocenjeno sa prosečnom ocenom 2 tokom školovanja nije dovoljno ni da se kaže "Dobar dan" na stranom jeziku), a jezik nacionalnih manjina jeste strani jezik.
Evo ja bih se prva upisala na kurs jezika nacionalnih manjina ali pod uslovom da to bude besplatno i ni na koji način uslovljeno u smislu neke protivusluge jer bi to trebalo da bude na dobrovoljnoj bazi.
Napravi anketu koliko bi ljudi iz tvog sopstvenog okruženja rado pristalo na tako nešto pod uslovom da bude besplatno i naravno u terminima koji neće staviti njihove poslove i/ili redovno školovanje u pitanje.
To isto važi i za decu: Obezbediti besplatne dodatne aktivnosti (sport, razne radionice, škole stranih jezika, ...) i eto pozitivnog pomaka - svako pri zdravoj pameti pre će dete poslati tamo nego ga prepustiti ulici i kompjuterskim igricama pod uslovom da im je tako nešto pristupačno (i materijalno i fizički - mislim na prevoz jer ako do tamo treba putovati par desetina km to odmah povlači znatne materijalne izdatke koje većina nema).
Citat:
Da dam drugi primer, mnogi u Srbiji bojkotuju plaćanje TV pretplate pošto smo prisiljeni da ga plaćamo, a ne gledamo svi državnu televiziju. Sa druge strane imaš ljude koji rado plaćaju dodatno za filmske kanale na kablovskoj, zato što to žele, i imaju mogućnost da se isključe kad god im se hoće.
Grešiš. Manjine u Vojvodini nisu pridošlice, ali nisu ni bile većine. Tada su već Srbi tamo bili većina a zna se kako su dospeli tamo i čemu su služili tamo: odbegli od osmajlija, i korišćeni kao široki pogranični vojnici, kao prva odbrana Austrougarskog cartva u slučaju da osmajlije odluče da pređu Savu i Dunav i Drinu (ka Bih) a sve zbog nešto malo privilegije. Tako da, gledajući sa neke druge strane, klub jeste došao kod njih ali je došao u cilju ujedinjenja svoje dve ispostave a pri tom klubu su pripali i neki "drugi", pa prema tome ti neki drugi na službenom - zvaničnom nivou treba da primenjuju pravila kluba. Pobogu, nije Srbija okupirala Mađarsku.
Znate šta, ovo je čisto gubljenje vremena. I u budućnosti će i dalje biti krojenja granica: razjedinjenja, ujedinjenja, i tako u krug. Gubljenja starih i stvaranja novih nacionalnosti, kultura i običaja, i jezika. Menjaće se aršini ljudskosti - nekad na bolje a nekad, nažalost, na gore. Nažalost, uvek će postojati i privilegovane nacije i one neprivilegovane koje će služiti u nefer borbama između privilegovanih: Zašto ja da bacim bombu direktno na Peru kada to može da uradi moj podanik Mika i tako što će je baciti na Perinog podanika Lazu a mi ćemo ih kao tamo nešto osuđivati i praviti se ludima i usput kao slučajno zarađivati na tuđoj nesreći.
Ovoga puta u ovom delu sveta pioni su narodi sa Balkana: devedesetih prošlog veka iscenirani su sukobi između Slovenaca, Hrvata, (bosanskih) Muslimana i Srba. Trenutno je aktivno Kosovo: Srbi-Albanci, a stara žarišta se drže na uzici. Polako pokušavaju da upale jug Srbije, Sandžak i Vojvodinu. A sve zbog toga što nekom tamo, kome se može (jer su mu budale to dale) treba čist i slobodan put (u smislu da nikome ništa ne plaća niti odgovara ni za šta) i veliko nedovoljno iskorišćeno bogatstvo ruda.
Jedini spas je i da njima zaigra mečka pred vratima i da ih sruši.
Da ne bude zabune, nemam ništa protiv nacionalnih manjina kao ni protiv drugih naroda i narodnosti. Ali, ako se od mene očekuje da poštujem nacionalnu tekovinu (jezik, kulturu, običaje, veroispovest) nekog tamo Šandora, Jože, Džona, ... i od njih očekujem da poštuju mene i moje nacionalno nasleđe, odnosno nasleđe naroda kome pripadam.
Pozdrav od jedne srpkinje-crnogorke-vlajne-mađarice-nemice-rumunke, zvanično srpkinje kojoj je jedini maternji jezik srpski jer su se svi ostali asimilirali, tj izgubili kroz generacije, koja sebe smatra i vidi kao srpkinju. Prema tome, ne dirajte mi u Srbiju i Srbe.
Kada bismo pogledali kompletnu poznatu istorju seoba naroda, videli bi smo da odavno nema čistih naroda. Ko je sve prohujao Balkanom: rimljani, huni, južni sloveni, kelti, sasi, turci-osmanlije,... nemoguće je da niko od njih nije ostavio genetski pečat osim samo slovena. Prošlost je bila prepuna otmica lepih devojaka i njihovog potomstva. Danas, tj. već duži istorijski period to se radi dobrovoljno.
Prema tome, kad god neko u nekoga uperi pušku velika je verovatnoća da nišani svog brata.
[ timotic @ 21.01.2012. 13:56 ] @
Citat:
gajo2:
A da obrnem raspravu, pošto vidim da podržavaš da manjine moraju da preuzmu nacionalnost države - Srbin iz Bosne nije Srbin već Bosanac, Srbin sa Kosova nije Srbin već Kosovar - jel se slažeš?
Srbi u Bosni i Hercegovini nisu manjina.
[ Zarko Silic @ 21.01.2012. 14:57 ] @
Mislim da nepotrebno diskutujete.
Sustina kosovskog problema krije se u krevetu.
U srpskom krevetu!
[ Pirossi @ 21.01.2012. 15:06 ] @
^ suština problema je u privredi, kakav krevet, leba ti?
[ hobbista @ 21.01.2012. 16:03 ] @
Citat:
gajo2: Kad su Slovenci rekli da hoće da se otcepe, Milošević je mogao da im ponudi mirovni sporazum, u koju bi uključio i obavezu Slovenije da ona štiti prava Srba.
Ajde, istine radi, reci ti nama ko je bio Predsednik predsednistva SFRJ pred izbijanje sukoba (fakticki, predsednik SFRJ)?
I reci nam ko je bio komandni kadar u JNA (vojsci) u to vreme? Nemoj zaboraviti na Spegelja http://www.youtube.com/watch?v=-AI02tYstUE
Kada su slovenci rekli da hoce da se otcepe, vec su bili dobro naoruzani, i logisticki podrzani... ali odosmo daleko od teme.
Dakle, NATO je lazirao podatke (prva poruka ove teme) da bi dobili izgovor za bombardovanje Srbije, ali to nije bitno, jer su Srbi, svakako, krivi?
@zarsilic:
Upravo tako :)
[ su27killeryu @ 21.01.2012. 17:10 ] @
Citat:
Pirossi: ^ suština problema je u privredi, kakav krevet, leba ti?
takav da su srpske zene "moderne" i ne zele da radjaju, dok se oni kote kao misevi, u danasnjoj "demokratiji" to znaci da ce oni za par generacija i u samoj Srbiji biti vecina i lagano uzeti vlast i raditi sta oni pozele
Jes offtopic ali mislim da bi trebalo odrzavati nastavu iz oba jezika u sredinama gde to ima smisla ali na dobrovoljnoj bazi. Nikome nece kapa s glave pasti ako nauci osnove jos jednog jezika recimo kroz izborni predmet. Sigurno bi bilo zainteresovanih. Ljubav na silu ne funkcionise.
Sto se tice Kosova.. ono je demografski progutano i nikakve istine nece izmeniti stanje stvari. Maksimum koji se moze izvuci tamo je neka simbolika (cisto da se lakse prebrodi gubitak) i zastita kulturnog nasledja.
[ Sceka @ 21.01.2012. 18:35 ] @
Evo citat sa pomenutog sajta iako to ne volim da radim ali je vrlo interesantno!
Citat:
Sana Horvat kaže da njen sin sa vršnjacima, kojima je srpski maternji jezik, na ulici, u školi i internetu, komunicira na engleskom jeziku.
- Moj sin u školi srpski uči kao obavezni predmet, ali ga govori loše i zbog toga pribegava engleskom. Verovatno bi više i lakše kontaktirali kada bi i mađarski bio obavezan predmet, pa bi više načina za komunikaciju - kaže Sana Horvat.
Alo, bre, ko je ovde lud?! Njen sin ima u skoli srpski jezik kao obavezan predmet a govori ga lose a bolje govori engleski pa njegova keva misli da treba svi ostali da uce madjarski da bi njenom sinu bilo lakse da se sporazumeva?!?!?!?!?! Totalno ludilo, alo?! Lose govori zato sto ga mrzi da uci i zato vecina ostalih, svi ostali treba da uce madjarski?! Pa, da nije surovo beskrupulozno bezobrazo bilo bi za vristanje od besa!!!!!
Jos ovaj slovenac koji pljuje po nama to smatra kao ok?! I dobro je sto je ovo samo forum, i sreca je sto je ovo odlican i cenjen forum...
Pozdrav!
[ milivoje t @ 21.01.2012. 18:40 ] @
Naravno da citaju, socijalne mreze i forumi su izvor besplatnih informacija i vesti na kojima se lepo zaradi.
Sto se tice Subotice, pre 2 godine sam radio za trenchtown festival, pa sam krenuo do grada da pokupim neki materijal sa bus stanice. Nisam imao navigaciju pa sam zastajao na stajalistima GSP-a na kojima je bilo dosta ucenika koji cekaju prevoz, pitao gde je autobuska stanica. Na prvom stajalistu niko me nije razumeo, na drugom su mi se smejali, na trecem mi je devojcica u iron maiden majici napokon pokazala rukom desno, da bi zatim pokazala levo, cela stanica se smejala, a i meni je bilo smesno :). Jos uvek nisam siguran da li me niko nije razumeo ili su se svi sprdali samnom, mozda stideli :).
Citat:
su27killeryu: takav da su srpske zene "moderne" i ne zele da radjaju, dok se oni kote kao misevi, u danasnjoj "demokratiji" to znaci da ce oni za par generacija i u samoj Srbiji biti vecina i lagano uzeti vlast i raditi sta oni pozele
Ma nije valjda, one moderni, a mi nismo ?
Nije tu pitanje mode, vec para drugovi. Kada napravite dete, to dete treba obskrbiti materijalnom negom, ne samo ljubavlju, treba ga obuci, treba mu kupiti igracke, opremu, potrosni medicinski i kozmeticki materijal, treba ga leciti, treba ga poslati u skolu, poslati na neki kurs, strani jezik, sport, uplatiti ekskurziju, itd. Pre svega treba ga pravilno hraniti, treba mu obezbediti krov nad glavom, da li za to danas ima para ? Nema!
Prost primer mozda sam vec pisao, ziveo sam u naslelju gde 4 susedne zgrade imaju starosnu strukturu stanovnika takvu da bi trebalo da bude bar po neko dete ili novorodjnce, ali ne. Za 5 godina zivota tamo, to se nije desilo, 'deca' su bila iz 80ih, pocetka 90ih i to je to. Ocevi i majke su uglavnom podstanari.
Preselim se u novu zgradu u kojoj je stan mogao da se kupi pod vrlo povoljnim kreditom, kad neverovatno, na svakom spratu prethodne 3 godine neko novorodjence. A pola parova u cetrdesetim ili pedesetim. Da li su hteli decu ili se omaklo, svejedno, odlucili su da ih zadrze, jer su osetili da imaju nekakvu sigurnost, krov nad glavom i kredit koji mogu da otplate.
Poredjenje sa Albancima je besmisleno jer njihova stopa nataliteta iz sfrj je mogla da se poredi samo sa africkim i azijskim plemenima... Oni su neverovatan izuzetak, ne u Srbiji, vec u Evropi.
[ Zarko Silic @ 21.01.2012. 19:12 ] @
Siftari sa Kosova su zrtvovali standard zarad nataliteta.
Epilog je danas svima jasan.
[ ventura @ 21.01.2012. 19:12 ] @
Meni je to sa obrazovanjem dece i nastavom na lokalnom jeziku manjine (Mađarski/Rumunski) teška nebuloza... Da tamo gde ima tih nacionalnih manjina postoji i njihov maternji jezik kao izborni predmet, to mi je ok.. Međutim, oni su tu sad neke nacionalne manjine, ali ako hoće da im se deca obrazuju na njihovom 'manjinskom' jeziku, lepo nek se presele u svoju matičnu državu i rešen problem. Ako žive u državi Srbiji, i ako su državljani Srbije, onda treba da znaju i koriste zvaničan jezik ove države - Srpski jezik.
Sve se nešto plašim da Srpska manjina u Segedinu ili Temišvaru imaju nastavu na Spskom (i ne treba, da se razumemo odmah. Ako im je do Srpskog, neka se presele preko granice).
[ Lazar-I @ 21.01.2012. 19:19 ] @
Citat:
gajo2: @Sceka: Jes' ti opet zaboravio da uzmes valijum?
Scekin odgovor je sasvim na mestu ali ti si izgleda zaboravio da si se odjavio sa ove teme :)
Citat:
gajo2:Evo još da odgovorim na neke stvari koje su ovde izrečene pa se odjavljujem sa ove teme.
Citat:
gajo2:Evo i sad se odjavljujem, idem da zarađujem pare svojim slovenačkim vlastodršcima.
[ Zarko Silic @ 21.01.2012. 19:21 ] @
Citat:
ventura: Sve se nešto plašim da Srpska manjina u Segedinu ili Temišvaru imaju nastavu na Spskom (i ne treba, da se razumemo odmah. Ako im je do Srpskog, neka se presele preko granice).
Imaju.
U Madjarskoj postoje srpske skole. I osnovne i srednje. U jednu od takvih skola je isao i nas bivsi guverner Radovan Jelasic.
Zasto bi se toga trebao nesto plasiti?
[ gajo2 @ 21.01.2012. 19:24 ] @
Citat:
Lazar-I: Scekin odgovor je sasvim na mestu ali ti si izgleda zaboravio da si se odjavio sa ove teme :)
Tako je, ja sam dao ostavku ali partijska skupština je odbila da je uvaži.
[ Sceka @ 21.01.2012. 19:26 ] @
@Lazar-I
Pusti, neka vredja, samo pokazuje slovenacku nadmoc/nemoc u vaspitanju i kulturi (sto su stalno tokom SFRJ nametali kao cinjenicu a vece prostake i pijanice nisam u zivotu video!). A o inteligenciji da ne pricam. Nista licno, samo uopsteno o ziteljima bivse SFRJ republike! :)
Da, takva inteligencija se kod nas Srba vidi na svakom koraku.
Zato nam tako dobro ide.
[ gajo2 @ 21.01.2012. 19:33 ] @
@Sceka: Znači ako sam se ja preselio u Sloveniju onda sam postao Slovenac? E Sceko, molim te obavesti o tome i slovenačke vlasti kako bih dobio njihovo državljanstvo. Častim te celom kutijom za smirenje!
[ EmmaR @ 21.01.2012. 19:38 ] @
Citat:
zarsilic: Siftari sa Kosova su zrtvovali standard zarad nataliteta.
Epilog je danas svima jasan.
Ma nisu niti znaju šta je to standarad. Žene zatvorene između zidina iz kojih izađu samo dvaputa u toku života: na dan venčanja i kada umru. Čast malobrojnim izuzetcima. Glavna obaveza žene je da rađa, a muškarac je taj koji se šetka van zidina a šta će jadna: muž ne vodi računa, ona zakači, abortus smrtni greh (gde će i ovako grešna jer je žensko još sa jednim od najtežih grehova posle pred alaha na ispovest) i eto posle 9 meseci nešto zakmeči a greota je i mače baciti a kamoli dete a tek ako je muško. Slepa poslušnost vođa i eto "vojske" mladeži odrasle na hlebu i malo loja, koju je moguće kupiti i sa samo štanglom čokolade.
I nas je bilo više, pogotovo u seoskim sredinama dok su glavnu i neprikosnovenu reč imali dede i babe, kralj i bog.
[ vilil1 @ 21.01.2012. 19:39 ] @
Citat:
gajo2: @Sceka: Znači ako sam se ja preselio u Sloveniju onda sam postao Slovenac?
Jok bre. Gori si od njih. Od Turaka su poturice mnooogo gore. ;)
[ Lazar-I @ 21.01.2012. 19:42 ] @
Citat:
Sceka: Pusti, neka vredja, samo pokazuje slovenacku nadmoc/nemoc u vaspitanju i kulturi
Ja bih se ipak ogradio da Gajo pokazuje samo svoje loše vaspitanje i nije bitno koje je nacionalnosti, a pre lošeg vaspitanja pokazuje da mu nedostaju logika i doslednost.
[ Sceka @ 21.01.2012. 19:44 ] @
Citat:
gajo2: @Sceka: Znači ako sam se ja preselio u Sloveniju onda sam postao Slovenac? E Sceko, molim te obavesti o tome i slovenačke vlasti kako bih dobio njihovo državljanstvo. Častim te celom kutijom za smirenje!
Pa takvi su najgori. Ako je tacno da si iz ovih krajeva pa se preselio u Sloveniju da zivis i radis! :) Pa sad nisi ni nas a siguran sam ni njihov. Takve niko ne voli, nigde nisu. A usrecio si se odlaskom tamo. Ali vredniji i sposobniji odu negde na Zapad, pravi Zapad, samo za takvo nesto treba imati znanje i sposobnost. Kao nas kolega po forumu koji odlazi ali u Kanadu. To je vec nesto, znaci da vredi i to prilicno cim su ga zvali da tamo radi. Otici u Sloveniju je malo gore nego ostati ovde. Ali svako prema zasluzi, sta da se radi, takva je sudbina, samo je zalosno svoje traume i frustracije iskaljivati na forumu, pa i malo jadno ali mi nije zao takvih!
Znaci, opet, nista licno, samo uopsteno govorim o nekim pojavama u okruzenju. I to pristojno, konkretno i bez insinuacija, tako sam vaspitan.
Inace nikako ne volim ovakav nacin jer je Off Topic a i nicemu ne sluzi i stalno kritikujem one koji to rade a sada i ja tako. Zasluzujem svu mogucu kritiku i prihvatam je ponizno! Malo se i stidim jer covek koji nema sta da kaze nego se pocne prepucavati na licnoj osnovi je za zaljenje, a ja poveden drugim sebi to dopustih! Stvarno me sram kako sam reagovao!
Pozdrav!
EDIT
Pretekose me, sporo kucam... :)
[ gajo2 @ 21.01.2012. 21:06 ] @
Ti si Sceko po vaspitanju ono što se naziva gradski seljak, a svojim primitivnim ponašanjem pokušavaš ostale da vučeš dole. Ja sam svo vreme govorio generalno o narodima, a ti stalno govoriš o mojoj ličnosti, kažeš da sam arogantan, imoralan, da nemam pojma o materiji, i nekom svojom dečjom logikom zaključuješ da sam Slovenac iako sam više puta naveo da sam poreklom iz Srbije, preciznije iz multietničke Vojvodine. Ti nemaš pojma o međunacionalnim odnosima pošto ih nemaš, u Beogradu teško ih možeš i imati. Vojsku si proveo u Šentvidu ali o Slovencima misliš sve loše, tvoje iskustvo života sa drugim narodima pokazije da nemaš tolerancije prema njima. Govoriš neke nebuloze o tome kako je na poslu zabranjeno da se vodi razgovor van službenih okvira. A kad tu postavim link da u Subotici, gde su Mađari najbrojniji narod, žele da uvedu obaveznu nastavu mađarskog jezika, ti eksplodiraš iako to uopšte ne utiče na tvoj život. Niko ne traži da u Beogradu Srbi govore Mađarski, ili da su dokumenta na mađarskom, to ne bi imalo smisla. Traži se da u sredinama gde Srbi nisu većina, da svi narodi pokažu malo volje ka integraciji u društvo u kome se nalaze.
Pa ajd izvini se još jednom i govori o tome kako si ti lepo vaspitan. Nemaš ti ni v od vaspitanja, tebe su vaspitali samo da mrziš sve što nije srpsko i da se osećaš ugroženim čim neko pomene da bi manjine mogle da dobiju malo više prava. Zatucani seljaci kao ti su i doveli do toga da Srbija danas nema normalne odnose ni sa jednom susednom državom. Ti i zaslužuješ da živiš u Beogradskom pašaluku, pošto jedino tako se nećeš osećati ugroženim, naravno pod uslovom da proterate i Crnogorce i Cigane i još neke preostale manjine.
[ Sceka @ 21.01.2012. 22:02 ] @
Citat:
gajo2: Ti si Sceko po vaspitanju ono što se naziva gradski seljak, a svojim primitivnim ponašanjem pokušavaš ostale da vučeš dole. Ja sam svo vreme govorio generalno o narodima, a ti stalno govoriš o mojoj ličnosti, kažeš da sam arogantan, imoralan, da nemam pojma o materiji, i nekom svojom dečjom logikom zaključuješ da sam Slovenac iako sam više puta naveo da sam poreklom iz Srbije, preciznije iz multietničke Vojvodine. Ti nemaš pojma o međunacionalnim odnosima pošto ih nemaš, u Beogradu teško ih možeš i imati. Vojsku si proveo u Šentvidu ali o Slovencima misliš sve loše, tvoje iskustvo života sa drugim narodima pokazije da nemaš tolerancije prema njima. Govoriš neke nebuloze o tome kako je na poslu zabranjeno da se vodi razgovor van službenih okvira. A kad tu postavim link da u Subotici, gde su Mađari najbrojniji narod, žele da uvedu obaveznu nastavu mađarskog jezika, ti eksplodiraš iako to uopšte ne utiče na tvoj život. Niko ne traži da u Beogradu Srbi govore Mađarski, ili da su dokumenta na mađarskom, to ne bi imalo smisla. Traži se da u sredinama gde Srbi nisu većina, da svi narodi pokažu malo volje ka integraciji u društvo u kome se nalaze.
Pa ajd izvini se još jednom i govori o tome kako si ti lepo vaspitan. Nemaš ti ni v od vaspitanja, tebe su vaspitali samo da mrziš sve što nije srpsko i da se osećaš ugroženim čim neko pomene da bi manjine mogle da dobiju malo više prava. Zatucani seljaci kao tisu i doveli do toga da Srbija danas nema normalne odnose ni sa jednom susednom državom. Ti i zaslužuješ da živiš u Beogradskom pašaluku, pošto jedino tako se nećeš osećati ugroženim, naravno pod uslovom da proterate i Crnogorce i Cigane i još neke preostale manjine.
Vidis kako si ti lepo vaspitan?! Ali nema veze, nemam nameru da polemisem sa tobom na licnom nivou. Kao sto sam kulturno i vaspitano rekao, samo oni koji nista nemaju da kazu koriste licno obracanje pojedincu umesto cinjenica koje bi plasirali kao neko svoje vidjenje stvari. Ne zelim da sa tobom komuniciram na licnom nivou, koliko god se trudio i vredjao me. To samo govori o tome da nista pametno nemas da kazes u vezi teme i u vezi onoga sto mnogi ovde kazu.
Ako imas nesto u vezi teme, kazi, ako nemas, uljudno te molim da se okanes licnog obracanja ne samo meni nego bilo kome jer takve stvari nisu kulturne a nisu ni po pravilu foruma i vode zakljucavanju teme. Ako ti je to cilj...
Pozdrav!
[ MyWay @ 21.01.2012. 22:25 ] @
Ovaj slučaj sa školom u Subotici pokazuje koliko smo daleko odmakli od svega što ima smisla.. Elem, sin g-đe Horvat koji toliko loše govori zvanični jezik države u kojoj živi treba da padne na popravni, a ako i dalje toliko loše poznaje jezik, da padne godinu.
Naravno, alternativa je da svi naučimo mađarski pa da mu bude lakše..
[ Zarko Silic @ 21.01.2012. 22:36 ] @
Citat:
MyWay: alternativa je da svi naučimo mađarski pa da mu bude lakše..
Ko svi?
[ MyWay @ 21.01.2012. 23:03 ] @
Pa svi u ovoj zemlji, ti, ja, svi.. da mu prevedmo sva dokumenta i knjige na mađarski, u svim ustanovama da se koristi mađarski - ko zna gde momak može da krene po Srbijici, a ovde se 'slabo divani madžarski'. Majka lepo predlaže da se uvede u školi mađarski kao obavezan da bi čovek mogao da komunicira, tako beše u članku u Blicu ?!
[ Zarko Silic @ 21.01.2012. 23:15 ] @
To nije tako receno.
Rec je o "jeziku sredine", kategoriji koja je postojala u vrema socrealma na ovim nasim jugoslovenskim prostorima i to je bilo pametno.
Glupiranje pocinje devedesetih godina kada uskointeresno politikanstvo ukida ovaj element obrazovanja.
P.S. Ja odlicno govorim Madjarski (citam i pisem) i apsolutno mi to nista ne smeta. Naprotiv, od toga imam vise koristi nego od Engleskog, Nemackog i Ruskog zajedno.
[ gajo2 @ 21.01.2012. 23:17 ] @
Citat:
Sceka: Vidis kako si ti lepo vaspitan?! Ali nema veze, nemam nameru da polemisem sa tobom na licnom nivou.
Troluj samo trolčiću jadni, napisao si paragrafe samo o meni i nevezano za temu, pa onda za sebe govoriš kako si lepo vaspitan a ustvari si seljačina. Tebe ustvari sve ovo o manjinskim pravima verovatno ni ne zanima, nego samo želiš da isprovociraš da moderatori zatvore ovu temu.
Citat:
MyWay: Pa svi u ovoj zemlji, ti, ja, svi.. da mu prevedmo sva dokumenta i knjige na mađarski, u svim ustanovama da se koristi mađarski - ko zna gde momak može da krene po Srbijici, a ovde se 'slabo divani madžarski'. Majka lepo predlaže da se uvede u školi mađarski kao obavezan da bi čovek mogao da komunicira, tako beše u članku u Blicu ?!
Tako je napisano u kvadratiću na kraju članka, a čitav članak govori o generalnom problemu da vršnjaci moraju da koriste engleski za komunikaciju jer ne znaju jezik drugog naroda. Bolje citiraj Sandru Š. Vukov koja mudro kaže da sva deca moraju da govore sve lokalne jezike, tako Mađari srpski, a Srbi mađarski. Ona živi u Subotici i upoznata je sa situacijom, za razliku od nekih pametnjakovića iz Beograda koji su se javljali na ovoj temi i koji samo znaju da seju mržnju.