|
[ Boris Tadić @ 26.01.2012. 08:32 ] @
| proizvodima iz samoposluge ili rostiljem, a opet ne ici u restoran i trositi sat vremena(i neizbeznih 20 evra) ? Za recimo 500-800 dinara po "obroku" ?
I da nisu "kinezi" sa kuvanim krastavcima umesto mesa i trovackim sosovima gde je na kraju sve istog ukusa(u 10%) ? |
[ mmix @ 26.01.2012. 09:14 ] @
Preterujes.
Naravno, kolioko para toliko muzike ali ja se nikad nisam otrovao ni kod mare ni kod nislije. Poenta sa rostiljem je samo ici tamo gde je velika frekvencija musterija pa nema rizika da ti servira meso koje mu se deset dana vuce po frizideru.
[ sasa022 @ 26.01.2012. 09:36 ] @
Beograd je "sirok" pojam.
Svaki kraj ima mesto gde mozes da nadjes kvalitetnu hranu,a da cena nije prevelika.
Postoje ( nazalost ) i mesta koje treba zaobilaziti u sirokom luku.
[ Boris Tadić @ 26.01.2012. 09:46 ] @
Nisam ni ja, ali vec izlaze na nos i "Mara" i "Botako" i "Cobanov odmor" i "kinezi" razni i "Chickenita" i "McDonald's", a npr. "Maska" je ipak skupa za svaki dan, jer je razlika u ceni na kraju uglavnom trostruka.
Je l' ima neko da pravi kuvana jela za poneti(topla, ne kao kod Lazarevica hladna), da ne jajari za sve sto nije pojedinacna stavka, tj. da paprikas nije komad mesa od 50g sa pola litra vode i 3 sitna krompira, odnosno da za 500 ne dobijem nesto sto ne vredi ni 20 dinara, sto je jako cest slucaj u poslednje vreme ?
Spremanje hrane kod kuce je uglavnom van obzira, jer cim nije sendvic = ode vreme dovoljno da se zaradi za 5 obroka, a i "divan miris" kuvane hrane pre ili kasnije ispuni skoro sve prostorije.
[ Count Zero @ 26.01.2012. 10:01 ] @
KMN je otvorio pre neki mesec kujnu. Teraju klopu odavde (iz Ča) i ekstra je. Ne znam je l' ko probao..
Moguće da su skuplji nego ovde, ali kuvarice znaju znanje, to nema šta
Citat: Spremanje hrane kod kuce je uglavnom van obzira, jer cim nije sendvic = ode vreme dovoljno da se zaradi za 5 obroka, a i "divan miris" kuvane hrane pre ili kasnije ispuni skoro sve prostorije.
Postoje razna ukusna i zdrava jela koja možeš napraviti prilično brzo i bez nekih naročitih mirisa, takođe bez puno suđa za pranje.
- Izdinstaš neko povrće (imaš sad smrznutih kombinacija raznih) i meso za do sat vremena.
- Rižoto sa nekim mesom, povrćem, nebitno - opet do sat vremena. Ili pilav - napraviš za dva dana za do sat vremena.
- Krompir na X načina
- Čorbu smutiš za čas i skuvaš za do sat vremena itd.
Ima onaj lik Vin van der Vin na 24Kitchen - lik pravi super klopu baš po jednostavnim receptima - dokaz da može.
Naravno, samac da kuva svaki čas nema puno smisla, ali katkad ne mož' da škodi
[Ovu poruku je menjao Count Zero dana 26.01.2012. u 11:14 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 26.01.2012. u 13:04 GMT+1]
[ kaćunčica @ 26.01.2012. 10:45 ] @
Citat: Boris Tadić:
Spremanje hrane kod kuce je uglavnom van obzira, jer cim nije sendvic = ode vreme dovoljno da se zaradi za 5 obroka, a i "divan miris" kuvane hrane pre ili kasnije ispuni skoro sve prostorije.
Ako je tvoje vreme tako skupo, tj. tako brzo, lako i dobro zarađuješ, ne vidim zašto tražiš jeftino+kvalitetno+obilno. Pusti onda i ugostitelje da zarade na tebi.
[ mmix @ 26.01.2012. 10:57 ] @
To upravo htedoh da kazem
Svojevremeno dok sam bio mladic i ziveo u svetozara markovica, Zona je bila moj drug
[ Dexic @ 26.01.2012. 11:29 ] @
Kupis keramicki ili neki drugi non-stick tiganj, uzimas meso gde mislis da je sveze (sveze koliko je to moguce...), iseckas meso na sitne komadice, uzmes kineske stapice ili drvene kasike, stavis soseve i "przis" bez ulja koji minut.
Meni treba za ovo nekih 5-10 minuta - najveci deo za pranje posudja nakon przenja :) Nekma nekih mirisa osim ako ne stavis neke kineske soseve, a jeftinije ces tesko izaci.
[ Java Beograd @ 26.01.2012. 11:51 ] @
- U poslednje vreme je evidentna ekspanzija ponude gotove hrane po hipermarketima. Svi je nude, od Merkatora, preko IDEA do Rodića. Dakle, ono: kuvano varivo, ispečeno meso, salate.
- Takođe, sve više ima polugotove, brzo zamrznute hrane, opet u hipermarketima. Ponuda je široka.
- Sve su popularniji restorani koji spremaju dnevni meni, kao na primer onaj u Merkatoru. Posećenost je izuzetna, što na neki način daje sliku o odnosu cena/kvalitet.
[ hexter @ 26.01.2012. 14:13 ] @
Citat: Boris Tadić: proizvodima iz samoposluge ili rostiljem, a opet ne ici u restoran i trositi sat vremena(i neizbeznih 20 evra) ? Za recimo 500-800 dinara po "obroku" ?
Citat: Boris Tadić:Spremanje hrane kod kuce je uglavnom van obzira, jer cim nije sendvic = ode vreme dovoljno da se zaradi za 5 obroka, a i "divan miris" kuvane hrane pre ili kasnije ispuni skoro sve prostorije.
Ako zaradiš za pet (neka bude i tri) obroka umesto da sam spremiš jedan, onda ti nije mnogo ni da platiš "neizbežnih 20 evra" (a bogami i više) po obroku a za to imaš gomilu mesta.
Naravno, ovo je samo još jedna "predizborna" tema koja sada treba da stavi naglasak na nekakav loš kvalitet jeftine hrane...
[ Boris Tadić @ 26.01.2012. 19:32 ] @
Pa ne radi se o tome sta ja mogu ili ne mogu da uradim ili platim, nego valjda treba da bude bolje sve za sve.
[ bakara @ 26.01.2012. 20:13 ] @
Citat: Java Beograd: -
- Takođe, sve više ima polugotove, brzo zamrznute hrane, opet u hipermarketima. Ponuda je široka.
- Sve su popularniji restorani koji spremaju dnevni meni, kao na primer onaj u Merkatoru. Posećenost je izuzetna, što na neki način daje sliku o odnosu cena/kvalitet.
Nije ni to bas jeftino, za te obroke u merkatoru treba od 500-700 din a odprilike toliko kosta i u nekoj kafani gde te sluzi konobar, u ostalom vecina tih restorana vise i ne radi osim onog u merkatoru.
Jesti pristojno na poslu je jako tesko za ispod 1000 din dnevno, mada ja znam dve firme koje imaju svog kuvara i koji im postavi sto sa sve escajgom u radno vreme i rucaju ko ljudi a kuvara placaju onoliko koliko bi dnevno trosili u pekari.
[ Flo33 @ 26.01.2012. 23:21 ] @
U Sloveniji su popularni restorani gde se sluze "malice i kosila", tj uzine i ruckovi. Ako se tamo isplati njima da daju supu, glavno jelo, salatu i desert za cenu od 3-7 eura, ne vidim ni jedan razlog da to ne moze ovde. Samo sto oni imaju kulturu hranjenja u restoranima. Kod nas nije tako zastupljeno.
[ hexter @ 27.01.2012. 08:03 ] @
Citat: Boris Tadić: Pa ne radi se o tome sta ja mogu ili ne mogu da uradim ili platim, nego valjda treba da bude bolje sve za sve.
NIKAD ne moze biti dobro ili loše svima. Ali može da se odnosi na većinu.
U ovom slučaju diskusije si naveo da kućna varijanta otpada zbog toga jer se tebi ne isplati.
A većini (i to velikoj) baš to odgovara. Kućna varijanta em je ekonomičnija em ako se razmišlja moće biti i zdravija.
Citat: bakara: Nije ni to bas jeftino, za te obroke u merkatoru treba od 500-700 din a odprilike toliko kosta i u nekoj kafani gde te sluzi konobar, u ostalom vecina tih restorana vise i ne radi osim onog u merkatoru.
Jesti pristojno na poslu je jako tesko za ispod 1000 din dnevno, mada ja znam dve firme koje imaju svog kuvara i koji im postavi sto sa sve escajgom u radno vreme i rucaju ko ljudi a kuvara placaju onoliko koliko bi dnevno trosili u pekari.
Po većim marketima u pslednjih pola godine pojavila su se pakovanja usitnjenih raznih salata (kupus, zelena, šargarepa...) u merama od 200-500gr. Samo treba dodati ulje i eventualno sirće i eto obroka... Sve skupa ne košta nešto strašno.
U principu može da se pojede i kvalitetnije a da ni ne košta previše. Samo je pitanje angažovanja sivih moždanih ćelija.
[ Bata @ 28.01.2012. 23:00 ] @
Nemam šta da predložim od jedenja "napolju" , ali što se tiče kuvanja kod kuće, tu imam odličnu stvar a to je komplet za kuvanje na pari.
I to nije čak ni onaj samokuvajući komplet koji sadrži sopstveni grejač i plastične posude poređane "na sprat" , kakvi se prodaju u prodavnicama
kućnih aparata i bele tehnike, već komplet iz Metalca koji se sastoji od jedne čitave šerpe u kojoj se kuva voda, i jedne sa izbušenim dnom koja se
stavi na ovu , a u nju se stavi bukvalno BILO ŠTA što poželite (u granicama razuma) , poklopi se , i posle izvesnog vremena
potpuno jednostavnog i nenadgledanog kuvanja , biće spremno , jestivo , i ukusno , a mnogi kažu i mnogo sadržajnije hranjivom materijom nego
kad je spremljeno uobičajenijim načinima.
Nema onih elemenata kuvanja koji mnoge od nas ne zanimaju, a uglavnom i potpuno odbiju od pokušaja kuvanja, već se ono što hoćeš da jedeš,
a podrazumeva neki nivo termičke obrade, jednostavno stavi u šerpu sa šupljinama i poklopi. Posle 5, 15, 45, ili 145 minuta ( a to vreme kuvanja
naravno zavisi od onoga što kuvaš, temperature na kojoj kuvaš, i rezultata koji želiš ) izvadiš hranu koja je spremna i jestiva.
Upoređujući to sa kuvanjem nekog pasulja, paprikaša, ili ne znam čega, što podrazumeva neke procedure i praćenja procesa, koje nikada nisam
imao interesovanja da naučim, čini kuvanje na pari idealnim rešenjem, bar za mene.
Šta sam kuvao na pari:
mesa svake vrste (i ribu), povrće svake vrste (i krompir), jabuke kožare, pirinač.
Recept za sve: 1.sipaj vodu u donju/čitavu šerpu i stavi je na šporet , 2.stavi hranu u gornju/izbušenu šerpu i stavi je na donju šerpu , 3. poklopi , 4.ostaviti da se kuva
Nema razmišljanja, nema rizika da nešto pogrešiš i dobiješ bljutavu smešu, ne oduzima vreme, ne traži umeće, kažu zdravije je, a ja kažem i ukusno je.
[ plus_minus @ 28.01.2012. 23:57 ] @
Kako to radi sa roštiljskim kobasicama?
Ne kažem da je to loše što opisuješ, taman posla.
[ Bata @ 29.01.2012. 04:40 ] @
Jasno mi je da se zezaš ;) ali verujem da bi i roštilj-kobasice posle potrebnog vremena dostigle dovoljan nivo termičke pripremljenosti !
U vezi teme, stekao sam utisak da pokretač teme traži neko rešenje za svakodnevnu ishranu, a da je njegov dnevni raspored
lišen viška vremena i koncentracije koji bi mu dozvolili da se upušta u uslovno rečeno nepotrebne kulinarske poduhvate.
Nadam se da je svima poznato da neko kome je stalo do svojeg zdravlja ne bi smeo da dozvoli da mu se svakodnevna ishrana zasniva na
tipovima jela među koje spadaju i roštiljske kobasice.
Setio sam se, na pari sam kuvao i jaja i viršle !
Zanimljivo je da se pri kuvanju na pari mnoge raznorodne namirnice mogu zajedno kuvati u istoj posudi u isto vreme,
a da ne utiču međusobno na ukus i aromu (naravno do određene mere, u zavisnosti od namirnica)
To daje slobodu za eksperimentisanje: na primer kuvate nešto poznatog sadržaja i ishoda, ali usput ubacite i ponešto radi probe.
Tako nešto ne može da se radi kada se kuva u vodi.
Različite namirnice možete ubacivati i vaditi iz šerpe u različitim momentima.
Isto bih istakao da povrće pripremljeno na ovaj način daje potpuno drugi doživljaj povrća, nego kada se jede čorbasto jelo u kojem
se raskuvalo povrće i izgubilo oblik i svojstva.
Moje iskustvo je da, kada kuvam neko meso, za koje po logici treba više vremena da se skuva nego za povrće, pri kraju kuvanja
kada uglavnom isključim šporet i ostavim da se meso dokuva na preostaloj toploti isključenog šporeta, ja unutra ubacim željeno povrće
za koje je dovoljno da se kuva pet do deset minuta.
[ Boris Tadić @ 29.01.2012. 07:10 ] @
Ma ne isplati se kuvanje za jednu-dve osobe. Na kraju meseca ustedis 50 evra, a zato izgubis 100 sati gledajuci u poklopce sa 95% koncentracije(da nesto ne prekipi, ne zagori, ne prekuva...). To je skoro pola radnog vremena, pola zivota, Half life :)
A 50 evra i "nisu pare", posebno ovih nedelja kada gorivo i u Srbiji bude uletelo u drugu polovinu 1e, moci ce da se obrisu sline ili tako nesto...
Hvala u svakom slucaju na predlozima.
[ kaćunčica @ 29.01.2012. 07:46 ] @
Bata
Verujem da je postavljač teme imao na umu upravo pasulj i paprikaš i sarmu i neke šnicle sa prelivom, nešto pohovano, rolovano, nadeveno, začinjeno, zapečeno u rerni...
Boris Tadić
Ko ne kuva svaki dan, ne zna koliki je smor i samo doneti odluku šta će to da bude, a kamoli nabaviti potrebne namirnice, odvojiti vreme, oprati gomilu sudova... Da sam ja na tvom mestu, verovatno bih napravila mix - nekad dnevni meni u restoranu, nekad dorada polugotove hrane, nekad brza hrana, nekad kuvanje dobre klope iz zadovoljstva. Verujem da je puno lakše organizovati sopstvenu ishranu, nego ishranu cele porodice.
[ mmix @ 29.01.2012. 07:59 ] @
Pa ako pricamo o vremenu onda je vazno i gde zivis, nije svejedno koliko ces vremena izgubiti ni u dolasku i odlasku.
[ Boris Tadić @ 29.01.2012. 19:57 ] @
Citat: mmix: Pa ako pricamo o vremenu onda je vazno i gde zivis, nije svejedno koliko ces vremena izgubiti ni u dolasku i odlasku.
Gde god da si stalna musterija, najmanji je problem da se dogovoris oko dostave. Jos ako narucujes za 5-6 ljudi (cca 30-40 evra dnevno), vec posle druge-trece ture dobijas i kurira na racun kuce, jer donosis sigurnih 10-15% ukupnih prihoda, a zarada itekako postoji i na relativno malim iznosima, jer oni uzimaju prvo sve sa popustom na kolicinu, a tek onda dolazi "redovnih" 20% + zarada iz odnosa platezne moci prosecne musterije i troskova poslovanja. Lako je biti normalan kada postoje svi uslovi :) Pozdrav.
[ plus_minus @ 29.01.2012. 20:46 ] @
Citat: Bata: Jasno mi je da se zezaš ;)
Ne, baš naprotiv. Lepo si opisao sve, poprilično interesantno. :)
Bez zezanja.
[ Boris Tadić @ 11.02.2012. 11:22 ] @
KMN u Beogradu je blato. Jutros sam probao neku musaku i telecu corbu, ukupno oko 700 dinara.
Corbu nekako i svario, musaku jedva 3 zalogaja i ostavio im da sami pojedu. Ja ono ne bih smeo keru da dam, a kamoli coveku prodam.
Daleko sam od nekakvog gurmana, degustatora, inspektora i ko zna cega, ali stotinu puta sam jeo stvari koje nikada pre toga u zivotu nisam mogao ni da smislim u krugu od 10 metara, samo jer su bile IOLE normalno spremljene i ukusne na kraju. A sta tek reci za ovo, 3 sastojka i odmah problem.
Ovo sto prodaju je kao ona neka smesa koncentrata za tovljenje stoke. Ni ukus, ni miris, ni izgled, ni cena, ni usluga. Nista. Torte su na prvi pogled delovale pristojno, ali zaista nemam zelju da tamo opet udjem. Opravdanja "jer je vikend" i "jer je sneg" neka svojim roditeljima prodaju, verovatno im samo oni i kupuju ta *ovna, zbog grize savesti, pre svega.
[ Anunnaky @ 18.02.2012. 15:53 ] @
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|