[ Machiavelli... @ 31.01.2012. 04:04 ] @
Pre nekih 7 dana sam procitao ovaj tekst za minut i presao dalje. Ostavio mi je negativan utisak i prvi put, ali sa resio da nadjem i procitam jos jednom.
Negativan utisak koji sam imao je jos negativniji. Ne zelim da ulazim ko je pisao , ko je smenjen, cisto posmatram kao tekst.

Citat:
Šta bi u BiH slučaju bio istinski civilizacijski iskorak? U tom smislu je tačna tvrdnja koju vole ponavljati srpski lideri: da su oni nepriznati i nevoljeni graničari zapada, oni koji civilizaciju brane od divljih hordi s istoka. Oni, kao i hrvatski desničari, sebe vole nazivati predziđem hrišćanstva. Gotovo da je tako - s tim što se u Republici Srpskoj ne brani hrišćanstvo, nego hipokrizija i zločin kao temelj zapadne civilizacije. Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrijebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS. Da je Bole, recimo, nezadovoljni radnik koji je shvatio da su nacionalni i vjerski antagonizmi samo maska pod kojom elita skriva temeljni antagonizam svakog društva, onaj klasni. Da je Bole, recimo, rekao: Jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali - ne bi li to bio civilizacijski iskorak? Bila bi to još i poetska pravda.

Tekst je nabijen losom energijom, pokazuje animozitet autora prema citavom narodu, kao da osecam kompleks malog brata. Ne poziva on na ubistvo nikoga, ali otvoreno podrzava masakr.
Obratite samo paznju na sledece:
Citat:
dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici

Po mom misljenju ova selekcija pokazuje da autor zazire od ovog naroda.

Ispravite me ako gresim.

[ Flo33 @ 31.01.2012. 07:02 ] @
A ko je doticni pisac teksta? Ne pratim politiku, ni desavanja oko politicara, tako da ne znam ni ko je autor, ali svako pozivanje na terorizam treba saseci u korenu.

Da su svi koji su na vlasti zadnjih 25 godina zreli za sud, da. Za ubijanje, ne.

Uostalom, nisu oni pali sa Marsa, oni su deo naroda. Kakav narod, takva i vlast. Apsolutno sam siguran da bi bilo koji prosecni gradjanin ove zemlje bio isti.

Za autora mislim da, kao i svi anonimusi daje bombasticne izjave da bi usao u zizu javnosti.
[ Lavlja_Jazbina @ 31.01.2012. 07:02 ] @
Autor i autori su placeni da zaziru od sebe samih.Niko od njih nece rece sta je pravedno,jer
pravda je jedna fikcija.Angelina pravi film o stradanjima muslimana od Srba,ali se njena zemlja
sprema da te iste Muslimane u Iranu stavi u poziciju neprijatelja,jer bo interesi su vazniji od
bilo cega a najvise od pravde.Svi pisu ono od cega imaju licnu korist.Zasto bi ovaj Andreja Nikolaidis
bio drugaciji.Kod nekih je,sta kolevka zaljulja,to motika zakopa.Po meni je dobio mnogo medijskog prostora,
a oni koji su prozvani bas se i netrude da brane sebe pa moramo mi u njihovo ime.
[ mserifov @ 31.01.2012. 09:44 ] @
Evo odgovara jedan mladi bosanac na temu.

Ovo naravno nije normalno da neko nekog poziva na ubijanje. Ali da živite u Bosni i kao srbin ili hrvat ili pak bošnjak. Kad tad bi poželjeli da ovo i sami uradite.

Vjeruj temi da bi prvo sigurno 80% srba u RS-u volilo da nema Dodika i njemu sličnih. Evo primjer, moja mati ima oko 30 godina radnog staža radeći u jednoj fabrici koja je tokom rata devastirana i sada je već dobila penziju. Ona ima minimalnu penziju i njena penzija iznosi 182KM a u Federacij minimalna penzija iznosi 310KM. Sit gladnom ne vjeruje. Nikoga više ne interesuju neki ideali od običnog naroda. Dok smo mi u Bosni sirotinja i bavimo se vehabijama RS-om glupostima svijet ide naprijed a mi i dalje ostajemo sirotinja.

Ne bi trebalo samo ubiti Dodika nego kompletnu političku postavu u Federacij i RS-u u zadnjih 20 godina. Ili još bolje da Bosanci uzmu na zajam od Hrvata Goli otok i tamo strpaju bez ikakvog suđenja sve političare.

Naravno ne treba niko nikoga da ubija. Većina omladine je odrastalo uz slike rata. Tako da su siti ubijanja, nego okupirani izvlačenjem iz sirotinje.
[ dule_ns @ 31.01.2012. 10:31 ] @
@mserifov

Ma sve je to ok, al je licemerno da pljuje po vlasti susednih država a deo je vlasti koja to isto radi svojim građanima, tj gazi ih. Barem što se tiče ovog teksta jednostavno je licemeran.

Takođe, "malo" je sporan onaj deo gde tvrdi da Beogradu smeta nezavisna Crna Gora koja je zasnovana na antiratnoj i zapadnjačkoj ideji. A istovremeno alfa i omega crnogorske nezavisnosti je bio i još uvek je Milo Đukanović koji je za vreme rata bio sve sem navedenog.
[ mserifov @ 31.01.2012. 10:49 ] @
E tu tematiku ne poznajem. Pa stoga ne mogu ni da dam komentar.

Ali ono sto uvjek mogu da poduprem argumentima i analiziram je stanje u Bosni. Koje je sve samo ne dobro.
[ hogar strašni @ 31.01.2012. 10:54 ] @
Samo oprost može pobediti zlo!
Čovek je veliki onoliko koliko može oprostiti.
Dok god budemo sudili po principu, on je počeo ili to uradio a ja sam čist, nema nam dobra. Svi smo i krivi i nevini, zavisi samo iz kog ugla gledamo!
Meni se gadi taj tekst upravo iz tih razloga.
Nikome na ovim prostorima ruke nisu toliko čiste da može upreti prstom u bilo koga!
[ kandorus @ 31.01.2012. 11:47 ] @
Citat:
Machiavelli...: Tekst je nabijen losom energijom

Pa sad, na prvi, drugi i treći pogled se ne vidi ta "loša energija". Baš naprotiv tekst zvuči prilično drčno vedro i šaljivo.
Citat:
Machiavelli...: pokazuje animozitet autora prema citavom narodu

Kog naroda? U tekstu (bar tom što si citirao) se ne pominje narod.
Citat:
Machiavelli...: kao da osecam kompleks malog brata

Jel to znači da su tvoji komentari proizvod frustracija?
Citat:
Machiavelli...: otvoreno podrzava masakr

U citatu se ne pominje "masakr" pa nije jasno odakle ti ta ideja?
Citat:
Machiavelli...:
Citat:
dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici

Po mom misljenju ova selekcija pokazuje da autor zazire od ovog naroda.

Kog naroda? U tome što si citirao ne pominje se narod.

Citat:
hogar strašni: Svi smo i krivi

Ja nisam ! Za tebe ne znam.

Citat:
hogar strašni: Nikome na ovim prostorima ruke nisu toliko čiste da može upreti prstom u bilo koga!

Ne znam na koji "prostor" misliš ali ako misliš i na one koji učestvuju na ovoj temi mogu samo da ti kažem da su meni ruke besprekorno čiste. Prst nemam nameru da upirem ni u koga ali da je gamad potrebno opajati to jeste.
[ hogar strašni @ 31.01.2012. 11:55 ] @
Citat:
kandorus: Ne znam na koji "prostor" misliš ali ako misliš i na one koji učestvuju na ovoj temi mogu samo da ti kažem da su meni ruke besprekorno čiste. Prst nemam nameru da upirem ni u koga ali da je gamad potrebno opajati to jeste.

Ti misliš da su čiste i odmah bi da presudiš neistomišljenicima?
Pa koja je onda razlika između tebe i njih ako i oni tako rezonuju? Spirala ludila!!!
[ milivoje t @ 31.01.2012. 12:42 ] @
@mserifov

poceo si izlaganje sa jednom velikom materijalnom greskom.
Citat:
sigurno 80% srba u RS-u volilo da nema Dodika

neko ko u kontinuitetu ubedljivo dobija izbore ne moze da ima podrsku samo 20% stanovnistva.

e sad da ti kazem nesto tome, sa strane, tj. kako ja to vidim kao turista kada vam procitam novine i pogledam tv. bosnjacki politicari koriste istu proratnu retoriku kao '92. koriste se istim floskulama i idejma, nekada prepakovanim, nekada u sirovom obliku. uz bonus dodatak o genocidnom narodu i genocidnoj polovini drzave koju treba ukinuti.
tu srece nema, nikada je nece biti. etiketiranje i slepo ignorisanje misljenja drugih 50% drzave dovodi do velikih problema, a 92. do rata. danas etiketiraju i optuzuju generaciju punoletnih gradjana koji se rata ni ne secaju...

ono sto je sreca u nesreci, je da na takvu akciju rekacija dodik, a mogao je biti neki radikalniji desnicar.

ta prica odgovara muslimanskim politicarima, jer kada sa strane pogledas, oni nista ne rade za svoju zemlju koja je nakon postratnog rasta ekonomski degenerisala pod njihovim vodjstvom. pa da bi dali narodu hleba i igara, a hleba nema, idu na najeftiniju varijantu, nacionalizam i srbi su opet krvi.

to se u ogledalu preslikava u politicku rekaciju u obliku dodika. sta je tu problem, pa umesto da u rs biraju na izborima najbolji pravno/ekonomski program, oni biraju vodjeni idejom ko ce im najbolje ocuvati drzavu od stalnih napada iz fbih, tj njihovu 1/2.
to dovodi do duge vlasti u maniru mila djukanovica i privatizovanja drzavnih institucija.

u tom loncu se sve odigrava po receptu sa strane, jer je ideja papazjanije takva da srbi postoje da bi se beli, plavokosi, plavooki muslimani iz evrope zabavljali sa srbima, a ne sa zapadom koji poslednjih 20godina vodi brutalne ratove protiv muslimanskih zemlja.

sto se tice djukanovica i crne gore, u pitanju je vrlo uspesan politicko-mafijaski projekat, koji interno opstaje zbog dobrog mafijaskog sistema raspodele plena, djukanovice politicke vestine, kao i mocne podrske sa zapada cije zadatke m.dj. izvrsava bez pogovora.
da samo jedan faktor fali, ceo vrh te zemlje bi bio ili ispod zemlje ili iza resetaka.
[ mist @ 31.01.2012. 12:55 ] @
Mnogo bolji pokazatelj lika i karaktera Nikolaidisa nije inkriminisani tekst, nego tekstovi i intervjui koje je kasnije dao povodom celog slučaja.
Čovek je levičar anarhista, ne zaslužuje komentarisanje.
[ kandorus @ 31.01.2012. 13:06 ] @
Citat:
^hogar strašni: Ti misliš da su čiste

Ne da mislim, to je činjenica !
Citat:
^hogar strašni: odmah bi da presudiš neistomišljenicima?

Kojim sam neistomišljenicima presudo ?
[ legija @ 31.01.2012. 13:09 ] @
Kako rece Jovo Kapicic, "ma volim ja Srbe, samo ne volim srpsku crkvu i akademiju" . . .

Tako i taj Nikolaidis, taj cijeli njegov tekst je samo onomatopeja ljubitelja Srba.
[ dule_ns @ 31.01.2012. 13:59 ] @
Citat:
mist: Mnogo bolji pokazatelj lika i karaktera Nikolaidisa nije inkriminisani tekst, nego tekstovi i intervjui koje je kasnije dao povodom celog slučaja.
Čovek je levičar anarhista, ne zaslužuje komentarisanje.

Misliš nešto kao ovo:

Citat:
Zbog čega ste prihvatili funkciju savetnika predsednika Skupštine Crne Gore? Znači li to da verujete da je vaš uticaj tako dalekosežniji, nego kao pisca, novinara, kolumniste? -
Ne znam za vas, ne znam ni za ostale pisce, ali ja, osim što se bavim “uzvišenim“ idejama, moram od nečega i da živim. „Vulgarna“ materija vas uvijek podsjeti na svoje prisustvo. Od knjiga se ovdje ne živi. Zanate ne znam. Spisak poslova koje mogu raditi nije dugačak. U Crnoj Gori najuticajniji štampani mediji pokušavaju javnost ubijediti u sljedeće: ako radiš kao kolumnista za medije u vlasništvu tajkuna, kao što sam i ja radio, ako si dakle korporativni intelektualac, ti si „nezavisni intelektualac“. Ako te pak plaća država – prodao si se. Nema potrebe za mistifikovanjem savjetničkog posla. Stvar je vrlo jednostavna: predsjednik parlamenta konsultuje me o pitanjima kulture i slobodne javnosti. I to je sve. Ja nisam član njegove partije. On ne dijeli nužno moje, niti ja njegove stavove. Kada sam prihvatio posao koji mi je ponudio, složili smo se da je moje pravo da slobodno mislim i pišem. Osim toga, Ranko Krivokapić i ja bili smo dio širokog pokreta za nezavisnost Crne Gore. Njegova politička prošlost je antiratna. Uz njega se ne vezuju nikakve afere. Nakon što sam osuđen po tužbi Emira Kusturice, on je, tokom posjete Hrvatskoj, tu presudu nazvao “sramnom”. Sve su to stvari zbog kojih sam prihvatio posao. I na tom poslu i u javnim istupima, zalagao sam se za dekriminalizaciju klevete. Moj slučaj, tužba koju je Kusturica podnio protiv mene, glasno je odjeknuo i svakako pomogao da u Crnoj Gori novinari doista budu oslobođeni prijetnje tužbama za klevetu. Dok sam na ovom poslu, želim pomoći da bude osvojeno što više sloboda. Naravno, to ide vrlo sporo i sa mnogo problema. U Crnoj Gori se dešavaju napadi na novinare i imovinu medija koji su, dakako, nedopustivi.

Ma anarhista do jaja. Srušiće državu, samo što nije, al nezna ništa drugo da radi pa će do daljnjeg da bude na sisi.
[ Machiavelli... @ 31.01.2012. 14:36 ] @
@konduras, procitaj malo pazljivije pa se javi.

- Odnosi se na Srpski narod. Necu ja za tebe da se informisem.
- Komentari nisu proizvod mojih frustracija vec odgovor na nakaradni tekst pomenutog autora.
- Poziv na ubijanje glavnih ljudi u narodu - je poziv na masakr.
- Svaki tekst koji poziva na ubijanje, podrzavanje bombaskih napada je zlo.
- Kakva je uloga bila nase Akademije nauka i umetnosti 90-ih?

Znao sam da ce biti tesko da se ne udju u politiku, samo sah hteo da izaniliziramo tekst kao tekst nezavisno od dnevno politickih desavanja. Ti kao pisac mozes da pises sta hoces - roman, pesme...
Ako ti kao pisac pravis proglase, podrzavas bombaski napad na najvaznije ljude jednog naroda, otvoreno pokazujes animozitet - za to treba da odgovaras. Svako od nas pazi sta prica a posebno to treba da rade javne licnosti.

Ako to nije tako, recimo da pozivam ja na silovanje dece, sta bi to bilo, sloboda govora ili bolesni um koji zasluzuje zatvor?

[ kandorus @ 31.01.2012. 15:02 ] @
A koji je razlog da bi neko morao da "voli" srpsku crkvu i akademiju ?

Citat:
Machiavelli...: Odnosi se na Srpski narod.

Piše gde ?

Citat:
Machiavelli...: nakaradni tekst

Ti misliš da je tekst nakaradan, ja mislim da nije. Šta dalje ?

Citat:
Machiavelli...: Poziv na ubijanje glavnih ljudi u narodu - je poziv na masakr

U tekstu nema nikakvog poziva niti se pominje ubijanje (bar u tome što si citirao).

Citat:
Machiavelli...: Svaki tekst koji poziva na ubijanje, podrzavanje bombaskih napada je zlo.

Na nužno, seti se samo Ustaša. Ubijanje takvih zlikovaca nije zlo, baš naprotiv odbrana.

Citat:
Machiavelli...: Kakva je uloga bila nase Akademije nauka i umetnosti 90-ih?

Misliš na SANU? Bila je katastrofalna po Srbiju (i šire). Treba im svima oduzeti titule.

Citat:
Machiavelli...: kao pisac mozes da pises sta hoces - roman, pesme...

I autorske tekstove naravno, nema cenzure kao u lažnim demokratijama poput Ludare.

Citat:
Machiavelli...: pazi sta prica a posebno to treba da rade javne licnosti.

Svakako, posebno oni koji naredjuju snajperisanje slučajnih prolaznika.

PS. Izbaci ono "Ti" iz komentara jer kao da se obraćaš odredjenoj osobi. Možeš se obraćati odredjenoj osobi samo za ono što je konkretno uradila/učinila. Hipotetičke situacije mogu dvojako da se tumače.
[ Machiavelli... @ 31.01.2012. 15:44 ] @
Zaboravi na "ti", to je najmanje vazno. Svako ubijanje je zlo i patnja, da li su Hrvati, Albanci, Srbi.
Reci mi kako si ti shvatio tekst. Sta ti mislis da je pisac hteo da kaze?!

Po mom misljenju, tekst je nabijen mrznjom, netrpeljivoscu, animozitetom. Tekst opravdava ubijanje najistaknutijih clanova jednog naroda - sto me jos vise asocira na psihopatsku prirodu teksta, mozda autora.

Ukoliko ne volis neciju Crkvu, Akademiju da li podrzavas da neko treci pobije ti ljude? Ja, NE!
Odnosi se na Srpski narod, moras bar malo istrazivanje da uradis, nekad je google bas dobar prijatelj.
U tekstu nije eksplicitno receno masakr, podrzan je potencijalni napad. Ni Hitler nije pricao ja masakriram Jevreje, nego "cistim naciju".
Odbrana je validna ukoliko si napadnut, ovo nije tekst o tome sta se desilo pre 20 godina, i to je totalno druga prica. Ali cisto da ponovim za tvoju informaciju - ne treba ubijati nikoga.
[ kandorus @ 31.01.2012. 16:26 ] @
Ovo nije tema o meni već... pročitaj naslov.
[ Vasastajić @ 31.01.2012. 17:20 ] @
Citat:
Machiavelli...
U tekstu nije eksplicitno receno masakr, podrzan je potencijalni napad. Ni Hitler nije pricao ja masakriram Jevreje, nego "cistim naciju".
Odbrana je validna ukoliko si napadnut, ovo nije tekst o tome sta se desilo pre 20 godina, i to je totalno druga prica. Ali cisto da ponovim za tvoju informaciju - ne treba ubijati nikoga.

Verovatno je za "model" imao ovaj tekst:
http://www.rastko.rs/istorija/garasanin_nacertanije_c.html
Ni u njemu nigde eksplicitno nije naveden masakr...ratna dejstva...genocid...
[ boki99 @ 31.01.2012. 17:32 ] @
Ovo je bas MAD ZONE. :)

Zar ne vidite da je cela prica oko tog teksta prenaduvana da bi Tadic, Dacic i ekipa digli sebi rejting! Jeste bas ce neko njih da ubije.... obicne bubasvabe. Posle izbora ima da se zavuku u misiju rupu. Tacnije u Miskovicevu rupu. Onu gde ne sija sunce nikad.
[ mserifov @ 31.01.2012. 20:20 ] @
Što se tiče riješavanja problema na način svi smo krivi evo. Ovo sve govori

http://www.dnevniavaz.ba/vijes...jestima-masovnih-grobnica.html

A pazi šta sam ja napisao. Ja bi ako treba da koga ubijamo. Prvo pobio ove ovdje u Federacij nego one tamo u RS-u meni ni ne smetaju.
[ vilil1 @ 31.01.2012. 20:43 ] @
@mserifov

A sta kazu podaci iz popisa? To bi trebali biti tacni podaci. Valjda je bio popis 2011!?
[ Pirossi @ 31.01.2012. 22:21 ] @
Andrej Nikolaidis je bezveznjaković sui generis.
ali nazvati ga teroristom u ovom i ovakvom društvu je smešno.

daj zabranite mu da piše, ha ha ha...
[ a1200 @ 31.01.2012. 22:49 ] @
I onda posle brisu kad se ovde na forumu okace dokumentarni filmovi o Srebrenici (neki cak napravljeni od strane reditelja strane-zapadne nacionalnosti, sa muslimanskim novinarom u glavnoj ulozi), sve sa intervjuima nastradalih, snimcima sa lica mesta - dodushe Srba i istine koja ne sme da se cuje... ali im zato ne smeta najgora muslimanska propaganda i spominjanje krupnih reci poput "genocida" - slicno ovom propagandnom smecu sto je okacio mserifov. Sta reci, sami smo sebi dovoljni...
[ BigHillSings @ 01.02.2012. 00:48 ] @
Citat:
a1200:Sta reci, sami smo sebi dovoljni...
Kako misliš sami sebi? Izgleda da nismo sami...Ili opet prljavi Kurir laže...družba je družba, služba je služba...
Citat:
MEKLIN - U neimenovanom industrijskom parku u Virdžiniji, CIA prati informacije koje objavljuju korisnici društvenih mreža širom sveta, i to do pet miliona tvitova dnevno.

"Centar otvorenih izvora" (Open Source Center), čije zaposlene analitičari CIA zovu još i Bibliotekarima osvetnicima prikuplja i prati informacije koje se objavljuju na Fejsbuku, sajtovima drugih društvenih mreža, novina, tv programa, internet čatova i lokalnih radio stanica van SAD.

Zadatak organizacije je ocenjivanje javnog mnjenja i praćenje značajnih događaja.

Informacije se prikupljaju iz celog sveta, često na izvornom jeziku, i zatim porede sa informacijama koje objavljuju lokalni mediji ili sa presretnutim telefonskim razgovorima.

Rezultati istraživanja prosleđuju se najvišim organima Bele kuće i ulaze u dnevni obaveštajni brifing predsednika Baraka Obame.

Praćenjem aktivnosti na internetu, organizacija je mogla da oceni rasploženje u Pakistanu nakon ubistva Osamu Bin Ladena, kao i da predvidi koja bliskoistočna zemlja je spremna na pobunu, objavio je AP.

Na taj način je predviđen ustanak u Egiptu, jedino nije bilo moguće predvideti njegovo vreme, rekao je agenciji Asošijeted pres direktor centra Dag Nakin, tokom prve posete novinara toj organizaciji.

Centar je osnovan na predlog Komisije 9/11 (za istraživanje terorističkih napada izvršenih 11. septembra 2011), i prvobitno je njegov prioritet bila antiteroristička aktivnost. Međutim, njegovih nekoliko stotina analitičara - pravi broj se čuva u tajnosti - prati širok opseg tema: od pristupa internetu u Kini do raspoloženja na ulicama Pakistana.

Najveći broj analitičara se nalazi u Virdžiniji, ali ih ima i pri američkim ambasadama širom sveta. Nakin je izjavio da dobre agente centra čine diplomci sa masterom iz bibliotekarstva i više jezika, dok su najvredniji oni koji su odrasli u zemljama u kojima engleski nije maternji jezik.

Centar je usmerio pažnju na društvene medije nakon što je otkrivena značajna uloga Tvitera u iranskoj "Zelenoj revoluciji" 2009, u kojoj je desetine hiljada demonstranata izašlo na ulice nakon izbora koji su vratili Mahmuda Ahmedinedžada na mesto predsednika države.

Nakon ubistva Bin Ladena u Pakistanu maja ove godine, CIA je proučavala raspoloženje u toj zemlji na osnovu podataka prikupljenih na Tviteru.

"Farsi u je to vreme bio treći najzastupljenij jezik na blogovima društvenih medija na vebu", rekao je Nakin. Kako se tvitovi ne mogu uvek geografski locirati, analitičari su reakcije podelili prema jezicima. Rezultat je pokazao da je većina tvitova na urdu jeziku, koji se govori u Pakistanu, kao i većina kineskih tvitova, odražavala negativan stav.

Nakon govora predsednika SAD čija su tema bile zemlje Bliskog istoka, održanog nekoliko nedelja nakon racije u Pakistanu, negativni komentari na Tviteru preovladali su u Turskoj, Egiptu, Jemenu, Alžiru, Persijskom zalivu i Izraelu.

Ime direktora organizacije se ne krije od javnosti, međutim, lokacija njenog centra se drži u tajnosti kako bi se zaštitila od napada, fizičkih i elektronskih.

Za vreme nereda u Bangkoku, u kojima su predstavnici medija bili izolovani u zgradama, CIA je pratila 12 do 15 korisnika koji su na društvenim mrežama objavljivali informacije o toku događaja i fotografije sa demonstracija.
Prikupljene informacije poredile su se sa novinarskim izveštajima i tako dobijala precizna slika razvoja situacije.

izvorna adresa vesti http://www.kurir-info.rs/plane...ti-tviter-i-fejsbuk-144892.php
[ kandorus @ 01.02.2012. 01:32 ] @
^a1200

Pa da šta reći? Ti ovde mešaš streljanje nedužnih ljudi i piskaranje jednog pisca. Oni koji su ubijali ljude su zločinci. Medjutim dovoditi u isti kontekst pisca postavlja pitanje šta onda sa onima koji su napisali "Rat i Mir", snimili film "Ubi sve i vrati se sam" itd, itd ?
[ kandorus @ 01.02.2012. 02:09 ] @
No kad već hoćete raspravu da pogledamo detaljnije šta se kaže u tom autorskom tekstu:
Citat:
Da je Bole, recimo, rekao: Jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali - ne bi li to bio civilizacijski iskorak? Bila bi to još i poetska pravda.

Dizanje u zrak se odnosi na one koji su opljačkali Boleta (fali samo Djole). A ovo što neki (manipulanti) pokušavaju da "prišiju" nekome da je rekao (napisao) nešto što nije govori dovoljno o o njima samima (manipulantima).

Dalje
Citat:
Stroj je sklopljen i programiran u Beogradu, odakle se njime i upravlja. Republika Srpska nikada nije bila, niti će to biti, autonomni projekat bosanskih Srba. Ona je dio projekta srpske nacionalističke elite, koja je živa, zdrava, nerazmontirana, na vlasti i više nego operativna – u punom pogonu, dapače.

Sve tačno i neosporno. Ovo je možda i više "ujelo" nacinalističku hordu a ne Bole. Jedino što tu nema nikakve "elite" već je prikladniji izraz "psi rata".

I ostalo stoji:
Citat:
Tim prije što veliko Drugo kojem se zagovornici teze o „moralnoj nemogućnosti“ opstanka Republike Srpske obraćaju, veliko Drugo od kojega očekuju da u ime etičkih principa ukine na-genocidu-utemeljeno (Zapad, dakle) svoju moć duguje, između ostalog, ako ne i prije svega, neprekidnom nizu zločina. Kako je to primijetio još Walter Benjamin, svaki spomenik kulture ujedno je i spomenik barbarstva. Svaka piramida značila je brutalnu eksploataciju hiljada ljudi koji su je zidali. Svaki toranj Pariza podignut je na kostima francuskih vojnika koji su otimali blago potrebno za njihovu izgradnju, kao i onih neprijateljskih, koji su ih u tome pokušali spriječiti. Da li bi španske katedrale bile tako monumentalne a njujorški skyscraperi tako nadrkani da u obje Amerike najprije nije izvršen genocid, potom pljačka, zatim ideološko peglanje i facelifting monstruma, sve dok zločin nije postao konstitutivan, samopodrazumijevajući i, konačno, nedodirljiv?

Ništa sporno.

Svet ovako izgleda iz ugla najvećeg dela ljudske populacije:
Citat:
Civilizacije počivaju na barbarstvu: mir i blagostanje u centru znači pakao za one na periferiji i van granica civilizacije. Otud je civilizacija, sa uređenom državom kao jednim od vrhunskih postignuća, totalna instrumentalizacija hipokrizije.

Dakle, autor u "napretku" civilizacije vidi niz negativnih pojava a koje pljačkaši na vlasti prikazuju kao "napredak". Autor to ne smatra za "civilizacijski napredak". Zato će (autor) pokušati da potraži odgovor na pitanje "šta je to civilizacijski napredak (iskorak)" ?

Prvo, kratak osvrt kao uvod u odgovor:
Citat:
Republika Srpska, hoću reći, nije nikakva neprirodna tvorevina: nažalost, vrlo je prirodna, kao i način na koji je stvorena. Utoliko je i odvratnija.

Citat:
Prisjetimo se ovdje kako su lešinari koji su kružili nad truplom Jugoslavije tu državu nazivali neprirodnom tvorevinom. Ona je to i bila. Upravo u tome je i bila njena veličina

Zašto ? Zato što je zaista bilo teško držati na okupu sve ono što se nazivalo Jugoslavija.

I sada pitanje:
Citat:
Šta bi u BiH slučaju bio istinski civlizacijski iskorak?

Citat:
Očito da globalne, naddržavne i nadnacionalne institucije pravdu pretpostave pragmi, etiku koristi, pa sprovedu ukidanje, ako je potrebno i nasilno, Republike Srpske.

Citat:
Bez brige, slavljenici, to se neće desiti. Tu granicu zapadna civilizacija neće preći.

Citat:
U tom smislu je tačna tvrdnja koju vole ponavljati srpski lideri: da su oni nepriznati i nevoljeni graničari zapada, oni koji civilizaciju brane od divljih hordi sa istoka. Oni, kao i hrvatski desničari, sebe vole nazivati predziđem hrišćanstva. Gotovo da je tako - s tim što se u Republici Srpskoj ne brani hrišćanstvo, nego hipokrizija i zločin kao temelj zapadne civilizacije.

Očigledno autor se drži veze koju je uočio na drugim slučajevima (Indijanci, piramide ...). Tako da konačno dolazi do odgovora:
Citat:
Da je Bole, recimo, rekao: jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali – ne bi li to bio civilizacijski iskorak?

Medjutim, pisac je svestan razlike izmedju fikcije i stvarnosti:
Citat:
Ali to je, avaj, razlika između fikcije i stvarnosti: fikcija, naime, za razliku od stvarnosti, ima smisla. Ovako, Boletu će suditi za poetsku pravdu u pokušaju.

Dakle, taj "civilizacijski iskorak" se odnosi na "poetsku pravdu u pokušaju". Jer "lik" koji je "spremio oružje za prodaju" je samo i ništa više nego produžena ruka koncepta zasnovanog na sadašnjem vidjenju "civilizacijskih vrednosti" (od kojih je jedan i prodaja oružja da bi se drugi ubijali).

Stvarno bi bio civilizacijski iskorak da Bole ne radi ono što inače "civilizovana" većina radi. Da je Bole zaista imao nameru da se obračuna sa svojim tlačitelljima bilo bi to nešto novo. Ali nije, on je isti kao i ostali koji preprodaju i švercuju oružje.

Citat:
Smatrati genocid legitimnim načinom za stvaranje jedne države, a istovremeno imati pritužbe na ulogu šverca cigareta u stvaranju druge – to je cinizam impresivnih razmjera.

Citat:
U Crnoj Gori je dodatan problem to što Beograd instrumentalizuje pitanje korupcije, a vlast uzvraća igrom na oštrici noža: tako što, da bi izbjegla bolne antikoruptivne akcije, intrumentalizuje imperijalnu politiku Beograda.

Na to što pominje šverc cigareta treba se podsetiti i šverca oružja (od strane Srbije koja nije u ratu). A kasnije se to oružje pojavljuje (kod Boleta) radi dalje preprodaje.

Citat:
Zagovornici teze o korupciji negiraju pritisak Beograda, zagovaraju pomirenje sa četnicima, paktiraju sa Amfilohijem, dok zagovornici teze o pritisku Beograda minimiziraju pitanje korupcije. Kao i obično, nije ili-ili, nego i-i: naravno da je problem korupcija i naravno da Beograd destabilizuje.

Da ima pljačke i u Crnoj Gori ne spori ni autor teksta:
Citat:
Kada bi Podgorica smanjila pljačku i pohapsila tajkunsku đubrad, pritisak Beograda time ne bi postao slabiji, ali bi svakako bio manje efikasan.

Šta više autor primećuje
Citat:
Budući da, sa jedne strane, u Njujorku Balkana, stoji jasan, precizan projekat i odlučnost, a sa druge, i u Crnoj Gori i i Bosni, konfuzija, korupcija i slabost elita, sva je prilika da će se pokazati da Dobrica Ćosić, opet, nije bio u pravu: Srbi bi ovoga puta u miru mogli dobiti ono što su izgubili u ratu.

Sve u svemu, tekst je po Srbe veoma optimistički i povoljno napisan. Predvidja se opstanak "Republike Srpske", utvrdjuje se njena "prirodnost", i daje nada da će Srbi u miru dobiti ono što su izgubili u ratu. Ko zna možda i Kosovo.

[ a1200 @ 01.02.2012. 05:01 ] @
Moj komentar se odnosio iskljucivo na link o "genocidu", tkz. nevinog "bosnjackog" stanovnistva - ako uopste postoji "bosnjacka" nacija... a ne na komentar pisca, koji je prica za sebe. Ali da bi znao o cemu pricam potrebno je pogledati i par osvrta na istu pricu ali iz drugog ugla... ona "sitna" klanja po selima oko Srebrenice koja su prehodila svemu tome (negde oko 3000 zrtava), logori u samom gradu za zarobljene Srbe (zene i decu, posto su vojnici, ili ubijeni, ili klani na licu mesta)... naoruzavanje od strane NATO pakta, i otvoreno setanje Naserove ekipe pod punim vojnim naoruzanjem i uniformama ispred UN-a - u "zasticenoj i demilitarizovanoj zoni", trgovina stvarnim brojem poginulih i nacinom na koji su poginuli (mesavina muslimanske vojske, oko 2500, i civila dok su se probijali bezeci iz grada), namerno prepustanje Srebrenice od strane Alije kao izgovor za upotrebu NATO avijacije, pa i evakuisanje "gosn heroja" Nasera i njegovih 12 patuljaka helikopterom pre prepustanja grada, i tako ti sitni detaljcici. Ali eto, to ovde nije pozeljno postovati, ali je zato pricao o "genocidu" vishe nego pozeljna...

http://www.youtube.com/watch?v=RUuhSGnLvv8
http://www.youtube.com/watch?v=WUK1-CL4rpk
[ Pirossi @ 01.02.2012. 07:57 ] @
problem u tvojoj glavi je što pronalaziš izgovore za odmazdu nad nenaoružanim civilima.
zločin se nikako ne može opravdati zločinom.
tu ste šuplji ko rešeto. i vi patrijote za hakintošima i svi "režiseri zapadnih nacionalnosti" i ini "novinari muslimani".
[ Lazar-I @ 01.02.2012. 08:15 ] @
Pirossi, zašto želiš da opravdaš bilo šta? Nema opradvdanja! Pokušaj da sagledaš stvari iz više uglova kako bi razumeo šta se dogodilo kako bi isključio mogućnost da budeš i ti sam uvučen u takvo nešto. Kad budeš shvatio da ništa nije crno-belo postaćeš bolji čovek!
[ Pirossi @ 01.02.2012. 08:22 ] @
neke stvari nema potrebe sagledavati.
uzmimo jedan benigni primer krivičnog dela, recimo, da ti neko opljačka kuću. odnese svu ušteđevinu, koju je l' te čuvaš u slamarici
je l' bi onda sagledavao iz svi uglova?

uostalom. šta ko ima da sagledava?
ima nadlažan sud za to.
[ Lazar-I @ 01.02.2012. 08:37 ] @
Citat:
Pirossi: uzmimo jedan benigni primer krivičnog dela, recimo, da ti neko opljačka kuću. odnese svu ušteđevinu, koju je l' te čuvaš u slamarici
je l' bi onda sagledavao iz svi uglova?

Naravno, zanimalo bi me ko je to uradio i zašto. Tražio bih rešenje kako se to ne bi desilo ponovo. Možda bih počeo da čuvam novac u banci ili bih kupio sef.

Citat:
Pirossi uostalom. šta ko ima da sagledava?
ima nadlažan sud za to.

Šta je sa tvojim porukama na drugim temama? Zašto si iznosio svoje mišljenje, a nisi kao sada jednostavno rekao da ti nisi nadležan, neka se sud time bavi? Ako ti nešto ne odgovara onda se pozivaš na mišljenje suda, inače imaš svoje.
[ Pirossi @ 01.02.2012. 08:46 ] @
pored suda, ima i zakon moje zemlje o saradnji sa istim. meni dovoljno.

Citat:
Lazar-I: Naravno, zanimalo bi me ko je to uradio i zašto. Tražio bih rešenje kako se to ne bi desilo ponovo. Možda bih počeo da čuvam novac u banci ili bih kupio sef.

kako je ovo lepo & racionalno. voleo bih da u svom okruženju imam više ljudi kao što si ti .

a da li bi hteo da vinovnik pljačke ode slobodan, da na miru troši tvoju ušteđevinu?
ili odeš na utakmicu a volovi sa tribina uzvikuju ime lopova.
ili kreneš na bas a onaj polusvet na stanici prodaje majice, gaće i kalendare sa njegovim likom?

i da, sramota me što moram ovako da izvodim zaključke uz jadne analogije i da vam crtam, kao deci
[ dule_ns @ 01.02.2012. 08:47 ] @
@kandorus
Pa kad već seciramo, ajde i tvoje da seciramo:

Citat:
kandorus: Dizanje u zrak se odnosi na one koji su opljačkali Boleta (fali samo Djole). A ovo što neki (manipulanti) pokušavaju da "prišiju" nekome da je rekao (napisao) nešto što nije govori dovoljno o o njima samima (manipulantima).

Sve u redu, samo je mali problem što je i Andrej član skupine koja pljačka sopstveni narod. Sad, lepo od njega što se brine za građane susednih država, al se nekako nameće pitanje zašto se ne brine i za građane sopstvene države. Na to može biti par odgovora:
1) Smatra da građani njegove države nisu opljačkani od vladajuće klike - validan stav, al čini mi se nerealan
2) Andrej je svestan da kad bi napao sopstvenu elitu da bi popio otkaz samo tako. A lepo je i sam priznao da od profesije ne može da živi te mora da radi neki posao, a sem da bude savetnik i ne zna drugo. Tako da, čim mu se završi savetnička funkcija, on će odma' da navali i na "svoje" al do tada će samo da ću ti i beleži - ljigav stav
3) Upiši sam, baš me zanima

Citat:
Citat:
Stroj je sklopljen i programiran u Beogradu, odakle se njime i upravlja. Republika Srpska nikada nije bila, niti će to biti, autonomni projekat bosanskih Srba. Ona je dio projekta srpske nacionalističke elite, koja je živa, zdrava, nerazmontirana, na vlasti i više nego operativna – u punom pogonu, dapače.

Sve tačno i neosporno. Ovo je možda i više "ujelo" nacinalističku hordu a ne Bole. Jedino što tu nema nikakve "elite" već je prikladniji izraz "psi rata".

Opet se vraćamo na Andrejevu sinekuru. Sad, njegov direktni šef možda i nije pripadao psima rata, al šef njegovog šefa definitivno jeste. Al to opet našem milom Andreju izgleda ne smeta (a možda i smeta, al vidi pod 2).

Citat:
Da ima pljačke i u Crnoj Gori ne spori ni autor teksta:
Citat:
Citat:
Kada bi Podgorica smanjila pljačku i pohapsila tajkunsku đubrad, pritisak Beograda time ne bi postao slabiji, ali bi svakako bio manje efikasan.

Ne spori, al ne proziva imenom i prezimenom, tj. da ima tajkuna al nećemo reći ko su. Za one na koje je hteo bombom je nedvosmisleno jasno ko su.

Citat:
Šta više autor primećuje
Citat:
Citat:
Budući da, sa jedne strane, u Njujorku Balkana, stoji jasan, precizan projekat i odlučnost, a sa druge, i u Crnoj Gori i i Bosni, konfuzija, korupcija i slabost elita, sva je prilika da će se pokazati da Dobrica Ćosić, opet, nije bio u pravu: Srbi bi ovoga puta u miru mogli dobiti ono što su izgubili u ratu.

Opet, nije imao mooda da kaže direktno: moj šef i mog šefa šef su lopovčine i glupanderi, al je Ćosića bez problema direktno prozvao. Inače, šta je problem u tome da Srbi nešto dobiju u miru a ne u ratu?
[ Lazar-I @ 01.02.2012. 09:08 ] @
Citat:
Pirossi: kako je ovo lepo & racionalno. voleo bih da u svom okruženju imam više ljudi kao što si ti .

a da li bi hteo da vinovnik pljačke ode slobodan, da na miru troši tvoju ušteđevinu?
ili odeš na utakmicu a volovi sa tribina uzvikuju ime lopova.
ili kreneš na bas a onaj polusvet na stanici prodaje majice, gaće i kalendare sa njegovim likom?

i da, sramota me što moram ovako da izvodim zaključke uz jadne analogije i da vam crtam, kao deci

Ako ovakve konstrukcije praviš na svesnom nivou onda i treba da te bude sramota! Za primer si uzeo mene i lopova. Normalno je da u tvom primeru ja sebe uzimam kao pozitivnu ličnost, samo što se tu ne radi stvarno o meni. Bolji primer bi bio da imaš dva lopova i dve suprostavljene grupe ljudi, gde svaka grupa navija za svog lopova i negira da je on ikada uradio išta loše. Ja bih voleo da imam u svom okruženju manje ljudi kao što si ti, koji sve posmatraju crno-belo i prave zlonamerne konstrukcije.
[ Pirossi @ 01.02.2012. 09:37 ] @
sramota treba da bude prikrivenog apologetu zločina koji svojim narativima "sagledava" situaciju iz raznih uglova.
[ Lazar-I @ 01.02.2012. 10:06 ] @
Jesi li uopšte pogledao film norveških novinara koji je postavio a1200?
[ Pirossi @ 01.02.2012. 10:29 ] @
ako je zaključak filma (tamo negde pri kraju) da, eto nije bilo genocida nego su se tu i tamo, više manje, u neku ruku, grupno ili individualno, izdešavali ratni zločini, pokenjam se na norveške novinare, njihove napore na "otkrivanju istine" i na Norvešku, en passant.

ionako im fale najsočniji snimci:

[ Lazar-I @ 01.02.2012. 12:02 ] @
Ovaj tvoj klip ne opovrgava tvrdnje norveških novinara. Šta u stvari hoćeš da dokažeš? Da je ubistvo muslimana genocid a ubistvo Srba nije?
[ kandorus @ 01.02.2012. 12:18 ] @
Citat:
dule_ns: samo je mali problem što je i Andrej član skupine koja pljačka sopstveni narod

Promašio si temu. Nije pitanje ko je šta je Andrej već je pitanje sadržaj autorskog teksta.
[ dule_ns @ 01.02.2012. 12:21 ] @
Citat:
kandorus: Promašio si temu. Nije pitanje ko je šta je Andrej već je pitanje sadržaj autorskog teksta.

OK. Tekst je glupav.

A inače jel ti isključivo gledaš šta je rečeno/napisano ili i ko je to uradio.