|
[ nemanja87mn @ 07.02.2012. 14:31 ] @
| Pozdrav svima , pre nekih godinu dana zaustavila me je policija tvrdeci da sam obilazio na punoj liniji , da ne duzim pricu , nisu hteli ni da cuju moje opravdanje i napisali mi kaznu . otisao sam kod sudije i rekli su mi da ce me zvati na suocavanje sa policajcem . pre neki dan mi je stigao taj poziv , prekosutra treba da idem . Od dokaza nije navedeno nista osim ocevidca tj .drugog policajca . Posto nikad nisam bio na suocavanju ranije , ako neko zna kakav je postupak i sta ja treba tamo da radim tj. sta bi trebao da kazim i kako da nastupim ne bi li izbegao kaznu koja je u ovom slucaju ogromna. da li da povedem svedoka ?
Svaka pomoc je dobro dosla posto imam jos 2 dana .
Hvala |
[ Sceka @ 07.02.2012. 14:45 ] @
Samo budi uporan i pobijaj sve sto on kaze, po svaku cenu! Ako treba, kazi da nisi bio sam u kolima i mozes da dovedes dva svedoka koji su bili u kolima zajedno sa tobom, navedi imena slobodno. Danas ili sutra nadji dva ortaka koji su radi da ti pomogni. Po svaku cenu i ni za zivu glavu ne daj da je pandur u pravu. Stalno tvrdi da laze, iznerviraj se ako treba, nemoj da psujes (moze nesto sitno) ali nikako ne popustaj u tvrdjenju da nije tako kako pandur prica!
Provereno pomaze cak i bez svojih svedoka. Svedoci su pozeljni ali isto tako moraju da budu svesni da cine prekrsaj, upozori ih na to!
To sve ako ti je bas mnooogo stalo do dozvole... Inace je to sto pricam nedozvoljeno, ne treba lagati na sudu, odnosno, kaznjivo je laganje na sudu! Pa sad ti biraj sta ces.
Pozdrav!
[ nemanja87mn @ 07.02.2012. 14:56 ] @
hvala na odgovoru , dakle ako bi ja eventualno naveo 1 ili 2 svedoka , to bi onda bilo njihova rec protiv nasih , e sad nisam siguran da li kod nas vazi ono "nevin dok se ne dokaze suprotno" :D a da li ce nas sudija naizmenicno ispitati ili kako ?
[ Sceka @ 07.02.2012. 15:15 ] @
Pa koliko ja pamtim, zadnji put kad sam ima te bravure je bilo malo davno, stojimo obojica ispred sudije i ja njemu a on meni. I ko bude uverljiviji - sudija je na njegovoj strani. Bar tako je bilo u mom slucaju, jos sam tvrdio da mi je psovao majku Srpsku ali to ti ne bih preporucio, ja sam ocenio da mogu da budem totalno bezobrazan, prihvatio rizik i isplatilo mi se! Pazi, ja pricam svoje iskustvo, apsolutno ne zeleci da kazem da je to ispravno i da tako treba. Meni je bilo tada frka i reskirao sam, mnogo. Moras da budes svestan da ipak radis nesto sto je nedozvoljeno!
Inace, dosta mojih ortaka je bilo u toj situaciji, suocenja sa pandurom. Neko je prosao ok, neko nije, ali nikome se nista nije desilo vise nego sto bi se desilo da je cutao ili priznao da je pandur u pravu!
A sacekaj jos neki komentar, mozda nesto pametnije neko kaze, sto i nije tesko jer ovo moje i nije bas sasvim preporucljivo.
Pozdrav!
[ Boris Tadić @ 07.02.2012. 15:56 ] @
Pazi, mozda se neko i pojavi na -10C...
Ispod 20k din je prekrsaj male vaznosti, tako da od prinudne naplate nema nista, od zatvora tek(ni za desetostruko vece sume)...
Da nece da ti pleni stari bojler i mobilni telefon ?
Trebalo bi da jos uvek idu 3 poziva, pa tek onda donose resenje bez tvog prisustva. A posto su efikasni, azurni i nadasve inteligentni, kao i sve ostalo u ovom cmaru planete, dolazi se do rezultata da zastareva 90% slucajeva.
Jedino su izmenili da vise ne moras da potpises preporuceno pismo, jer cim su ga oni poslali - racunaju da je primljeno.
Samo da nije stoka ove godine uvela varijantu da sada ne mozes da registrujes auto dok ne izmiris sve kazne... U tom slucaju bi mogli da te cimaju ako ides licno da registrujes, dok preko agencije za +1000 dinara sve biva reseno odmah, bez potpitanja i uvijanja bilo koje vrste, jer se sve radi uveliko "ispod zita" i nece skoro prestati, bar jos 10-15 godina.
Uzivaj.
[ kandorus @ 07.02.2012. 16:31 ] @
To za 10-15 godina misliš odmah... ili kroz 10-15 godina pa onda za 10-15 godina?
No šalu na stranu.
Ja ti ne preporučujem da lažeš bilo šta. Ako si prešao "crtu" prešao si i plati kaznu pre sudjenja da budu manji troškovi.
E sad, ako sigurno nisi prešao "crtu" traži sve dokaze kojima panduri raspolažu, zapisnik, koga si preticao, kakvo vozilo (boja, veličina), kojom brzinom, gde je bio jedan a gde drugi pandur, šta su radili itd. Garant nešto mora da slažu ili "omanu". Tu gde "zapnu" "zapni" i ti i ne popuštaj.
I javi nam kako si prošao.
[ Vasastajić @ 07.02.2012. 16:54 ] @
nemanja87mn,
reci mi prvo jesi li potpisao tada,kada se to desilo, zapisnik koji su oni obavezni bili da sačine i da ti ponude da ga potpišeš?
[ nemanja87mn @ 07.02.2012. 17:09 ] @
nisam potpisao zapisnik , preticanje sam izvrsio na samom pocetku isprekidane , mozda je bilo metar-dva pune , hteo je on tu da nakaci jos par stvari . da li bi bilo dobro da postavim pitanje tipa koje je marke bilo vozilo , ili nesto slicno , posto je bilo pre 15 meseci i neverujem da se seca svega , sta mislite sta bi trebao da pitam , ako uopste budem imao mogucnost.
hvala
[ commissar @ 07.02.2012. 17:36 ] @
Ako je po starom zakonu, velike su sanse
da pandur ne dodje na suocenje.
[ nemanja87mn @ 07.02.2012. 18:06 ] @
ne znam da li je u novembru prosle goldine bio novi ili stari . ja se spremam ko da ce doci , a ako ne dodje tim bolje xD
[ Obby @ 07.02.2012. 19:12 ] @
Citat: nemanja87mn: nisam potpisao zapisnik , preticanje sam izvrsio na samom pocetku isprekidane , mozda je bilo metar-dva pune , hteo je on tu da nakaci jos par stvari . da li bi bilo dobro da postavim pitanje tipa koje je marke bilo vozilo , ili nesto slicno , posto je bilo pre 15 meseci i neverujem da se seca svega , sta mislite sta bi trebao da pitam , ako uopste budem imao mogucnost.
hvala
Evo ti moje iskustvo: preticao sam na punoj liniji, tj. zapoceo sam preticanje pred sam prestanak isprekidane. Zaustavili su me, tvrdili sta su tvrdili, sastavili zapisnik i naravno da ga nisam potpisao. Posle mesec dana mi stize poziv za sudiju. Naravno, ne odazovem se. Stize ponovo, ovaj put "preteci", tipa "bolje bi ti bilo da dodjes da te ne dovodimo". Odem ja kod sudije, zatrazim suocavanje.
Prodje jos skoro 2 meseca. Zakazu oni meni suocavanje, odem ja tamo, sacekam da sudija procita sta je imao i krenem odmah da propitujem pandura: kojim vozilom sam upravljao u trenutku navodno pocinjenog prekrsaja (posto to nije pisalo u zapisniku, samo da sam upravljao putnickim vozilom!)? Pandur ne zna. Kako, bre, ne znas a ovde tvrdis sa sigurnoscu da sam BAS JA napravio prekrsaj. Odakle vam moji podaci za zapisnik? - pitam ja njega. Pa iz saobracajne - odgovara on. Da li sam vam tu saobracajnu licno ja dao ili neko drugi? Odakle sam je izvadio? Kaze on - iz torbice sa suvozacevog sedista. Kako je to moguce kad je sa mnom u vozilu bila jos jedna osoba (naravno, notorna laz!!) Hocete da kazete da drzim dokumenta suvozacu u krilu?
Sudija vec poceo da se smeska ali prati i pise.
Cega se jos secate vezano za taj dan i navodno pocinjeni prekrsaj - koje vozilo sam obilazio, kakvi su bili uslovi na putu, kakva je bila situacija u saobracaju, da li je bilo guzve, vozila iz drugog smera koja su mi dolazila u susret i koja sam, svojim postupkom, eventualno ugrozio? Ne seca se on nicega.
I onda, mac u srce, pitanje na koje nije znao sta da kaze: da li je vozilo iz kojeg ste vrsili kontrolu saobracaja na toj deonici bilo pravilno pozicionirano i jasno vidljivo, tj. oucljivo vozacima ili ste se sakrili iza zbuna, na samom izlasku iz krivine?
Pandur cuti, ne pusta glas!!
Moj si, mislim se, ali jos imam jedno pitanje: da li je moguce da smo mi sada ovde, u ovoj kancelariji samo zato sto ste shvatili da vam je varijabilni deo plate, tj. onaj deo koji direktno zavisi od broja napisanih kazni, prilicno mali za ovaj mesec i da sve ovo mozemo posmatrati iz cistog materijalnog aspekta a ne sa stanovista zakona i propisa? Naravno, insistiram da mi odgovori. Kaze on - moguce je.
I rest my case.
Optuzba odbacena u potpusnosti, imam papir crno na belo, kraj price.
Znaci, treba biti uporan, treba se spremiti, delovati uverljivo i nepokolebljivo. Ne dozvoli da te ispreskacu pitanjima vec ti budi taj koji kontrolise situaciju.
Naravno, septembra prosle godine sam opet napravio glupost, opet su me "upucali" radarom (vozio sam 110 na delu gde je 80 ogranicenje), nisam se odazvao na poziv vec sam im poslao zalbu i u njoj se pozvao na clanove zakona koje su, po mom misljenju, prekrseni i na to da je opet u pitanju cist materijalni aspekt, odnosno da sam vec imao priliku da se suocavam sa UL koje je bilo spremno da me lazno optuzi samo zbog ispunjavanja kvote napisanih i naplacenih kazni a nikako zbog toga sto mu je stalo da se na putevima zavede red.
Sta mislis, da li je zalba usvojena? :-)
Sve najbolje ti zelim!
[ nemanja87mn @ 07.02.2012. 19:25 ] @
e hvala puno na ovom postu , sigurno cu primeniti nesto slicno , da li stvarno oni imaju kvotu pa zato zaustavljaju , ili si ti nesto blefirao :P
[ anon70939 @ 07.02.2012. 19:40 ] @
Obby, bolji si od Monka!
[ Obby @ 07.02.2012. 21:21 ] @
Citat: nemanja87mn: e hvala puno na ovom postu , sigurno cu primeniti nesto slicno , da li stvarno oni imaju kvotu pa zato zaustavljaju , ili si ti nesto blefirao :P
Apsolutno tacno, proverena informacija iz prve ruke, covek koji radi u mom SUP-u, inspektor. Imaju, recimo, 20k+ platu i na to odredjeni iznos PO NAPLACENOJ KAZNI. Znaci, u interesu mu je da sto vise kazni napise i da sto vise ljudi plati taj iznos samo da se ne vuce po sudovima (varijanta "evo vam pare i jbt se, samo me ostavite na miru").
Ajde videcu sutra u kancelariji da iskopam tu zalbu pa da ti pustim nekako mejlom, cisto da vidis sta sam pisao.
Pre godinu ipo dana me zaustave u pola 12 u noc na izlasku iz Lipovicke sume, magla ne vidis belu macku, ja jedini na putu, nigde zive duse osim njih dvojice, sede u kolima koja su do pola uparkirana u necije dvoriste. Zaustave me, gde si bio, gde si krenuo, daj dokumenta... gde radis, sta radis i sl. Pocnem ja tuznu pricu kako moram da obavljam poslove koje mi gazda kaza, da sam ceo dan u kolima, da vec drugi put taj dan idem i vracam se iz BG... Elem, upisu oni meni podatke ali samo u neku njihovu svesku.
6 meseci (!!!!) kasnije, dolazi meni poziv!! Ja odem i kazem sudiji da je ocigledna namera ispunjavanje kvote (tim recima, otvoreno) jer da je u pitanju njihova zelja da se vozac kazni, oni bi taj poziv urucili odmah a ne bi cekali 6 meseci. Drugo, pitam kako je moguce da se moji podaci upisu u svesku/sluzbenu beleznicu a zatim PREPISU u zapisnik i stavi primedba da nisam hteo isti da potpisem?
Nista nije bilo od toga. Veruj mi, imam iskustva sa tim situacijama a volim da ih qaram vise nego 'leba da jedem!
[ nemanja87mn @ 07.02.2012. 22:13 ] @
ajde ako nadjes mozes mi poslati na mail : [email protected] . da li mislis da bi trebao povesti svedoka iako sam bio sam u kolima , nisam naveo nikog kad sam bio kod sudije prvi put , doduse nije me ni pitao niko .
[ Vasastajić @ 07.02.2012. 22:27 ] @
nemanja87mn,
upravo zbog ovoga što ti je tako efektno Obby napisao i objasnio,sam te ono gore pitao i na ovo što je on rekao -n e m a- šta da se doda,ni zarez!
Hvala Obby,poštedeo si me deklamovanja slične situacije.
[ Vasastajić @ 07.02.2012. 22:30 ] @
Nema potrebe da odmah dovodiš svedoke,već da to sudiji samo predložiš i da insistiraš na njihovom saslušavanju,koje će biti tek na nekom sledećem ročištu,za koje vreme ćeš moći sa "svedocima" do u detalje i precizno da razradiš i uskladiš izjave.
[ l4m3r @ 07.02.2012. 22:32 ] @
Meni su prekljuce napisali kaznu za koriscenje mobilnog telefona u toku voznje.
Bukvalno su me u samoj voznji videli da sam se javio na telefon, pricao 20-ak sekundi, od toga 10 na crvenom svetlu na semaforu i zaustavili me na ulazu ispred firme. Da bude jasnije, vozili su iza mene i videli me.
Nije bio presretac, niti su imali kameru. Obican policijski grande punto.
Elem.. Napisali su mi kaznu od 5000 din, dali uplatnicu da platim istu, i ja sam sam trazio da mi daju samu kaznu. Gospodu je mrzelo da pisu kaznu nego su prepisali podatke u svesku i dali mi uplatnicu. Odbio sam da potpisem.
Na kazni pise da moram da platim, ili da dodjem u odredjenu PU dana 1.3.2012.
Sta vi mislite da mi je pametno raditi? Da odem tamo i trazim suocavanje, ili da prosto ignorisem sve? Da dodam da na zapisniku (kazni), pise da ako se ne odazovem postupak se moze okoncati i bez mog prisustva.
Misljenja?
[ anon70939 @ 07.02.2012. 22:49 ] @
Meni je 5000 za pojas pre par meseci. Uspeo sam da registrujem dva auta, nisam imao problema sa tim.
Promenio sam mesto prebivalista, i video sam da je dosao neki policajac da me trazi, da utvrdi da je promenjeno mesto prebivalista valjda zbog te kazne.
Do sad sam se pravio blesav, a nisam na ovu novu adresu jos nista dobio. Na staroj zive neki cigani koji su mi pobacali to.
Ni ja ne znam ni kad je suocavanje, ni da li da idem, ili da se pravim lud kao i do sada.
U zivotu su mi napisane do sada 2-3 kazne, zadnja pre 4-5 godina ne racunajuci ovu za pojas.
Jedna za brzinu, zaustavili u Kovinu ispred mene neku zenu i mene iza nje i zajdno nam pisali istu kaznu. Valjda su nekako uspeli da nam izmere oboma. Nista nisam potpisao, nisam se ni svadjao samo se nikada nisam javljao.
Druga je bila za svetlo za zadnju tablicu.
Treca za neki parking u BGu. Tada su uveli sve te parking fore, u KGu nije bilo toga, a nisam znao da u zoni 1 ne moze da se produzi parking jos jednim SMSom. Kad sam to shvatio posle slanja, dok sam stigao do auta, vec me cekala kazna
Uglavnom sam uvek sebe ubedio da nisam kriv :)
Nikada se nisam odazivao, i nikada ih nisam ni platio.
Sad cekam da vidim sta ce biti sa ovom za pojas. 5000 din. Mnogooo. Inace pojas vezujem u 99% slucajeva. Nekako mi je udobnije da vozim sa pojasom, "ali bas ovaj put"...
[ djura63 @ 08.02.2012. 00:31 ] @
Citat: Sceka Svedoci moraju da budu svesni da cine prekrsaj,
Inace je to sto pricam nedozvoljeno, ne treba lagati na sudu, odnosno, kaznjivo je laganje na sudu!
Svedok na sudu svedoči pod zakletvom, tj. mora (da li?) govoriti istinu. Medjutim, ovo ne važi za okrivljenog, Eh, da sam poruku, koju je Obby napisao nekim čudom, pročitao pre nekoliko godina.
[ mrkii @ 08.02.2012. 07:48 ] @
Lepo bi bilo da neki sledeci poginuli ili osakaceni u saobracaju bude neko vas.
E onda advokat krivca tako da pegla vestake i policajce i izbori oslobadjajucu presudu.
Tada cete valjda da shvatite zasto saobracajni propisi treba da se postuju i krivica da se prizna.
Znam da ce ovaj post da se obrise ali se nadam da ce pre toga da ga neko procita.
[ Vasastajić @ 08.02.2012. 09:29 ] @
Zašto misliš da će ti obrisati post?!
Ti jesi u pravu i tvoje moralno stanovište je apsolutno u redu,ali ne mali je broj saobraćajnih "situacija" gde saobraćajci jednostavno teže da ispune neku svoju kvotu,što sam i sám imao prilike da iskusim,a to priznaćeš,ima malo veze sa bezbednošću saobraćaja.
[ Boris Tadić @ 08.02.2012. 11:38 ] @
Svrha zakona jeste da olaksa zivot, ali ne i u Srbiji. Ovde je poenta da te zbuni, zastrasi i namagarci rodjena drzava. Prosto. Pa se ti posle zali, ali i onda spremi pare jer se i podnosenje zalbe naplacuje.
O imbecilnoj saobracajnoj signalizaciji i slobodi ucenjivanja polupismenih ovlascenih kauboja moze 20 romana da se napise, ali ne vredi nista, jer nema ko da primeni normalne stvari.
Sve je stoka korumpirana, koja bi se sa dve dvosmislene recenice mogla naterati na bilo sta. Bas bilo sta.
I upravo zato ne treba nikada dozvoliti sebi da se padne na te njihove palanacke majmunske "fore", kao on ima kvotu koju mora da ispuni, mozes misliti... Pa za to bi ga trebalo poslati da robija 10 godina, i njega i sefa i nacelnika i komandira i staresinu i direktora i ministra i pola familije retardirane koja ga je tako vaspitala.
Sve ovde postane jasno vec 100km od granice, kada ti na prvoj naplatnoj rampi kazu da ne mozes da platis putarinu u €, jer to smeju samo stranci. I onda potpisujes izjavu da nemas novca i da ces platiti u roku od 8 dana. To je Srbija.
[ Java Beograd @ 08.02.2012. 12:04 ] @
Sve što kaže Boris Tadić u prethodnom postu je tačno.
Ali je takođe tačno da je saobraćajna nedisciplina u Srbiji najgora u Evropi. (Znam da je u Pakistanu i Indiji još gore, ali ne bih da se sa njima poredimo)
[ Boris Tadić @ 08.02.2012. 13:48 ] @
Nedavno sam bio u Ljubljani i Zagrebu, isti je fazon sa semaforima kao ovde, tacno prodjes 2 zelena svetla sa konstantnih 50km/h i na trecem te ceka momentalno zuto kada si 5m ispred, a kamere na sve strane i onda nabadas kocnicu... Taman se ponadas da ces uhvatiti zeleni talas, a uhvatis...
Dok npr. u Budimpesti, Becu, Gracu, iako je puno Balkanaca, opet se normalnije vozi 10 puta, ides kroz 8 zelenih svetala do prvog crvenog, svi idu u 5% istom brzinom, kao da su na nekoj traci, niko ne ulece kao manijak i nigde ne vidis besnog pandura kako samo ceka zrtvu da "primeni zakon". Ako i vidis nekoga da divlja i trubi, u 100% slucajeva ima krst na retrovizoru i slusa Stoju na 120dB, psuje mladu u nedjelju, to je sad glavna hit psovka.
Kako god da okrenes, ne moze da se poredi sa ovim domacim ponasanjem. Ne znam sta je pravi uzrok ovde, ocigledno nisu samo prosecne plate, jer i Hrvati i Slovenci imaju 3-4 puta vece od nas, ali infrastruktura je jako slicna, isto imaju kretenske uske trake kao ovde(ili nedovoljno siroke za 2 vozila) i znakove na 3 metra visine, kao za autobuse, prakticno si stalno pod tenzijom cim pomislis da se ponasas normalno, jer kao da je sve namerno napravljeno da te za*ebe. Crtani film.
Klackas se kao majmun, ljudi samo nabadaju kocnice i pustaju gas pri 30 na sat jer ne mogu da procene nista 20 metara unapred.
Sve vreme vidis da je fazon "ako bi moglo da se vozi 10km/h, vozili bismo 5km/h iz inata i kretali iz trece brzine".
Dok je van Balkana snalazenje neopisivo jednostavno, sve se jasno vidi, sve je jasno iscrtano, postavljeno, sinhronizovano, prosto je normalno za normalne ljude i automatski nema potrebe za 90% ovdasnjih manevara, ni mesta za ovoliko incidentnih situacija. Opusteniji ljudi 20 puta.
Moguce da je samo kolektivna korupcija tamo iskorenjena ranije, pa posledicno i sve ostalo stiglo na "svoje mesto". Dakle, kucno vaspitanje.
[ Java Beograd @ 08.02.2012. 14:04 ] @
Citat: Boris Tadić: .... Ne znam sta je pravi uzrok ovde, ocigledno nisu samo prosecne plate, jer i Hrvati i Slovenci imaju 3-4 puta vece od nas, ali infrastruktura je jako slicna, isto imaju kretenske uske trake kao ovde....
.... Dakle, kucno vaspitanje.
Nije kućno vaspitanje, nego minorna verovatnoća da će prekršaj biti sankcionisan.
Pogledaj samo kako se popravilo "kućno vaspitanje" u žutoj traci na Brankovom mostu (da ne pominjem onaj sajam ) Dakle, tamo gde je 99.99% verovatnoće da će prekršilac biti kažnjen - svi fini, kulturni uz kućno vaspitanje da "nije lepo voziti žutom trakom". Kod buvljaka "nije lepo voziti preko 50 km/h" i svi lepo vaspitani i svi uspore.
Dakle za Srbina u Bgd kamere, kamere i samo kamere ! Tragikomično je videti Srbendu u kolima sa (na primer) nemačkim tablicama kako na pešačkom prelazu "iseca" gomilu pešaka. Da mi je znati da li i u Minhenu i Frankfurtu tako radi ili stane i propusti pešake ? Tamo je "lepo kućno vaspitan" ovde je siledžija za volanom.
[ skymobile @ 08.02.2012. 14:04 ] @
Opet igre bez granica sa saobracajnom policijom, sudijama za prekrsaje...uopste nije problem zbuniti policijskog sluzbenika na suocenju, i navesti ga da prica u vasu korist, ali vam to 95% sudija nece dozvoliti, jer su po defaultu na njegovoj strani. Nije tacno da policijski sluzbenik saobracajne policije ima odredjeni bonus na naplacene kazne, tj procenat od naplacenih kazni. On moze samo biti nagradjen od strane nacelnika ukoliko se recimo ispostavi da je napisao mnogo vise zapisnika o ucinjenim prekrsajima od njegovih kolega, sto znaci da je on vise se trudio i radio od ostalih.
Znaci, price o ispunjavanju "dnevnih kvota" su urbane legende, ma koliko to nekim zvucalo neistinito.
U vecini slucajeva, sudija za prekrsaje ce presuditi u korist drzave, ali ako smatrate da imate dobru odbranu, napisite zalbu Vecu za prekrsaje, i tu imate dobru sansu da bude presuda u vasu korist, naravno ako imate dokaze da niste ucinili prekrsaj.
I jos jedna stvar, policijski sluzbenik ne moze da napise kaznu, on pise "Zapisnik o izvrsenoj kontroli saobracaja" u kom se navodi da ste ucinili prekrsaj i na osnovu tog zapisnika, policijska uprava ili stanica policije tj njihov pravnik, ce podneti zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka kod organa za prekrsaje, a sudija ce da oceni da li ima osnova za pokretanje postupka i ako ima isti ce biti pokrenut. Ako se ispostavi da ste krivi, onda sudija donosi presudu i u presudu odredjenu sankciju ili novcanu kaznu.
[ Sceka @ 08.02.2012. 16:05 ] @
Citat: mrkii: Lepo bi bilo da neki sledeci poginuli ili osakaceni u saobracaju bude neko vas.
...
Ovo je gadno! Moralno dno dna! Nista primitivnije nisam procitao na ES nikada! Ne mogu da verujem da ovakvi ljudi postoje! Da li je ovo bice sto je ovo pisalo svesno sta je napisalo, covek nije pa ne znam kako drugacije da ga nazovem a da se ne spustim na njegov nivo poimanja sveta oko sebe, i uopste... Gnusam se ovakvih stvorova od malena! Fuj!
Morao sam ovo da napisem pa neka se brise, a voleo bih da se ne brise a ni njegov post da bi ljudi naucili nesto iz njega - kakvi ne treba da budu i kako ne treba vaspitavati nikoga a narocito svoju decu!
EDIT
Isti taj je rekao ovo:
http://www.elitemadzone.org/t27877-85#3035531
Znaci vozi bez dozvole, apsolutno nedozvoljeno i potencionalni ubica za volanom, a zna da prica ovako gnusne stvari?!
Pozdrav!
[ Obby @ 08.02.2012. 16:30 ] @
Citat: mrkii:
Tada cete valjda da shvatite zasto saobracajni propisi treba da se postuju i krivica da se prizna.
Slažem se sa tobom da propisi treba da se poštuju. I da treba da se prizna krivica. Ali, ako nemam ŠTA da priznam - neću priznati ništa! Neću priznati da sam vozio 80 ako nisam, neću potpisati zapisnik, neću reći da jesam preticao preko pune linije ako nisam tj. ako sam preticanje započeo na dozvoljenom mestu a završio ga na punoj crti (milijardu puta sam vozio iza nekoga, čekao da se rasčisti situacija iz suprotnog smera, krenuo u preticanje a majmun, kad vidi da ga pretičem, doda gas i za završim preticanje preko pune linije). Jesam li ja u tom slučaju napravio prekršaj?? Znači, ako postoji najmanja mogućnost da se izvučem bez kazne - iskoristiću je!
To što sam daleko pametniji od bilo kog od tih koji gledaju kako da me uhvate je priča za neku drugu temu.
Citat: Sceka: Ovo je gadno! Moralno dno dna! Nista primitivnije nisam procitao na ES nikada! Ne mogu da verujem da ovakvi ljudi postoje! Da li je ovo bice sto je ovo pisalo svesno sta je napisalo, covek nije pa ne znam kako drugacije da ga nazovem a da se ne spustim na njegov nivo poimanja sveta oko sebe, i uopste... Gnusam se ovakvih stvorova od malena! Fuj!
Morao sam ovo da napisem pa neka se brise, a voleo bih da se ne brise a ni njegov post da bi ljudi naucili nesto iz njega - kakvi ne treba da budu i kako ne treba vaspitavati nikoga a narocito svoju decu!
EDIT
Isti taj je rekao ovo:
Znaci vozi bez dozvole, apsolutno nedozvoljeno i potencionalni ubica za volanom, a zna da prica ovako gnusne stvari?!
Pozdrav!
BRAVO, majstore!!!
Citat: skymobile: ... 95% sudija nece dozvoliti, jer su po defaultu na njegovoj strani.
A postoji li mogućnost da zatražiš da sudija bude nepristrasan i da sudi po zakonu a ne po "kolegijalnosti". Znaš, imaš prava na fer i pošteno suđenje, imaš prava da izneseš svoju odbranu... bez obzira da si pred Vrhovnim sudom ili pred sudijom za prekršaje. Voleo bih da naletim na takvog sudiju pa da ga podsetim na onu statuu koja ima povez preko očiju. Nije to slučajno, znaš!
I da ne bude da samo citiram i odgovaram, evo još jedne situacije. Desila se mom kolegi prošlo leto. Na izlasku iz Valjeva u pravcu Beograda postoji semafor koji 24/7 trepće žuto. Ima tu neko ukrštanje sa putićem koji vodi ko zna gde, s vremena na vreme se na njemu pojavi neki auto, zastane, pogleda ide li šta i uključi se na glavnu ulicu.
Elem, juna meseca prošle godine, sunce prži, spušten suncobran, kolega vozi tuda (a prolazimo svi kroz tu raskrsnicu par puta dnevno), od sunca ne vidi semafor a i nema šta da gleda jer uvek trepće. Prolazi ga, panduri se pojavljuju niotkuda, pišu zapisnik zbog prolaska kroz crveno. Dolazi poziv za sudiju, naravno ne odlazi kod njega. Stiže opomena da se odazove ili da uplati 8.000 dinara + 1.000 dinara za troškove opomene ili ode dozvola na 6 meseci (ako se ne varam) + 6 kaznenih poena.
Ja sam lično otišao u poštu, uplatio 9.000 dinara, odneo uplatnicu u SUP, predao je dežurnom i... kraj!!
ZAKON??? Pare, ljudi... plati i slobodan si!
Nikoga nije ugrozio svojim postupkom, niko nije morao naglo da koči, nije bilo nikakve opasnosti ali su spremni da ti pišu kaznu. Ako platiš - pravimo se blesavi.
I da završim... taj isti semafor je 2 sata kasnije treptao žuto, ja ga prošao i posle zafrkavao kolegu da su ga uključili samo da bi mu uzeli pare.
[ nemanja87mn @ 08.02.2012. 17:59 ] @
izgleda da sam dodirnuo osinjak ovde :D . hvala na odgovorima , inace ako znas da si pogresio i ako shvatis da za sigurnost sebe i drugih ne treba to da ponovis ne znaci da treba da das drzavi pare i da ostanes bez dozvole .
sutra u 8 idem kod sudije pa vam javljam :D
[ Sceka @ 08.02.2012. 22:21 ] @
Citat: nemanja87mn: izgleda da sam dodirnuo osinjak ovde :D . hvala na odgovorima , inace ako znas da si pogresio i ako shvatis da za sigurnost sebe i drugih ne treba to da ponovis ne znaci da treba da das drzavi pare i da ostanes bez dozvole .
sutra u 8 idem kod sudije pa vam javljam :D
Upravo tako. Javi obavezno! :)
Pozdrav!
[ nemanja87mn @ 09.02.2012. 08:08 ] @
upravo sam se vratio sa suda , bili ste 100% u pravu , sudija je na njegovoj strani i ne krije to , on je usao u sudnicu 5 min ranije i malo su caskali , ja sam dao svoju izjavu da je bila isprekidana linija, a on da je bila puna , nista posebno . ali po sudiji bi rekao da ce presuditi protiv mene , posto se nije iscimala nista , ono rutinski samo . ja izasao a on ostao jos malo da popricaju :D . posto sam ubedjen 90% da cu izgubiti , sta predlazete , da se zalim na presudu , navedem svedoke i zatrazim da se pozove vozac kamiona posto je upisana registracija . da li uopste zastereva slucaj sada po novom zakonu ?
[ mrkii @ 09.02.2012. 09:19 ] @
Citat: Sceka: Ovo je gadno! Moralno dno dna! Nista primitivnije nisam procitao na ES nikada! Ne mogu da verujem da ovakvi ljudi postoje! Da li je ovo bice sto je ovo pisalo svesno sta je napisalo, covek nije pa ne znam kako drugacije da ga nazovem a da se ne spustim na njegov nivo poimanja sveta oko sebe, i uopste... Gnusam se ovakvih stvorova od malena! Fuj!
EDIT
Isti taj je rekao ovo:
Pozdrav!
Haha, a gde sam ja to rekao da vozim bez dozvole? R
ekao sam da mi je dozvola istekla.
Inace, nisam seo za volan jedno 6-7 godina :)
Dakle, obojicu po pet
[ Obby @ 09.02.2012. 09:22 ] @
Apsolutno se žali!!! Poslao sam ti na mejl moju žalbu, prekucaj je, promeni šta treba i pošalji preporučeno da bi imao trag da si poslao. Obavezno ispoštuj rok za dostavljanje žalbe!!
Traži sve
Citat: nemanja87mn: ...navedem svedoke i zatrazim da se pozove vozac kamiona posto je upisana registracija.
I pokušaj da se pobuniš protiv tog "ćaskanja" u sudnici između njih dvoje. Ja bih im rekao da tražim da svi uđemo u sudnicu istovremeno, kad prozovu stranke u slučaju.
[ Sceka @ 09.02.2012. 11:27 ] @
Citat: nemanja87mn: upravo sam se vratio sa suda , bili ste 100% u pravu , sudija je na njegovoj strani i ne krije to , on je usao u sudnicu 5 min ranije i malo su caskali , ja sam dao svoju izjavu da je bila isprekidana linija, a on da je bila puna , nista posebno . ali po sudiji bi rekao da ce presuditi protiv mene , posto se nije iscimala nista , ono rutinski samo . ja izasao a on ostao jos malo da popricaju :D . posto sam ubedjen 90% da cu izgubiti , sta predlazete , da se zalim na presudu , navedem svedoke i zatrazim da se pozove vozac kamiona posto je upisana registracija . da li uopste zastereva slucaj sada po novom zakonu ?
Meni nije jasno zasto nisi tad i tamo naveo da imas svedoke? Sto se nisi bunio i raspravljao s sudijom o nacinu suocavanja, suocavanje nije davanje izjave i zdravo, dovidjenja! Zasto nisi zahtevao da u zapisnik udje da je pandur usao pre tebe i caskao sa sudijom, to je tvoje pravo, imas pravo da zahtevas da se konstatuju cunjenicna desavanja.
Mnogo si bio inertan pa se zato i sudija tako ponasao. Steta, mislim da si imao priliku i da si je propustio, moje misljenje. U svakom slucaju, poslusaj ono sto je savetovao @Obby u vezi zalbe...
Neko ko izjavi ovako nesto gadno:
Citat: mrkii: Lepo bi bilo da neki sledeci poginuli ili osakaceni u saobracaju bude neko vas.
nije vredan paznje ni na trenutak! Sve sto kaze posle ovoga je nistavno i bezvredno po svim kriterijumima!
Pozdrav!
[ nemanja87mn @ 09.02.2012. 12:02 ] @
moguce da sam malo i zeznuo , ali shvatite da je ovo meni prvi put i nisam znao ni gde da sednem ako me razumete . ja sam usao , sudija je bila ljubazna nemogu reci nista , ali su me navatali na brzinu nisam ni stigao da kazem sve sta sam hteo .posle izjava ,pitao sam pandura koji je model kola bio , rekao je golf 2 , a bio je golf 1 , ajde to se moze smatrati da je pogodio . pitao sam koliko je bilo osoba u kolima , sudija me prekine i kaze nemozete sad misliti da se seca toga posle toliko vremena , pogodio je za model ...... evo potpisite i u fazonu razlaz .
inace pandur je tvrdio da ne postoji isprekidana linija na tom delu puta , ja danas isao tuda i vidim lepo isprekidana nekih 150m . a i ta puna je strokava i ne vidi se pola . mislim da cu u zalbi da slikam i posaljem i to .
hvala za mail obby . inace jel ovo neki advokat sastavljao , zalba je pro odradjena . i jel to bilo za punu liniju isto ?
[ Sceka @ 09.02.2012. 12:22 ] @
^ :) Jednostavno se nisi snasao! Zato smo ti i pruzili podrsku, a pokazalo se da smo u pravu - svi mi koji mislimo da nista ne treba priznavati, ne zbog naseg "zlocina" nego sistema koji vlada na sudjenju! Nisi trebao da potpises, trebao si da insistiras da nije tacno cak ni to da je prepoznao model automobila jer to mora da zna, to mi je u opisu posla (da tacno zna modele automobila!) inace prica proizvoljno, kao i da zahtevas da se obavi suocenja kako treba inace ces pisati prijavu na postupak!
Sad se vadi zalbom kako znas i umes, navedi i tacno ovo sto si nama prepricao da se desilo, to je veoma vazan detalj :"...sudija me prekine i kaze nemozete sad misliti da se seca toga posle toliko vremena , pogodio je za model ...... evo potpisite i u fazonu razlaz ."
Nije pogodio model i bitno je da se seca svega inace ne moze da se prizna ono sto je napisao u zapisniku, sada na suocenju... Suocenje i sluzi da se vidi ko zna i ko je u pravu sto se tice dogadjaja koji se desio, ma kada se desio! Pa kako bi bilo da se desi ubistvo a sudija kaze "Pa ne moze da se seca svega posle toliko vremena" - ako se ne seca pada u vodu tuzba! To moze da ti kaze svaki pravnik, veruj mi, proverena stvar!
Pozdrav!
[ mrkii @ 09.02.2012. 12:23 ] @
Citat: nije vredan paznje ni na trenutak! Sve sto kaze posle ovoga je nistavno i bezvredno po svim kriterijumima!
Pozdrav!
Procitaj ponovo sta sam napisao.
Nisam rekao da zelim da neko pogine, vec da kada neko pogine (a ljudi neminovno ginu u saobracaju, zar ne?) to bude neko mio takvima koji i dovode do tih smrti. A to su upravo takvi kao vi, sto preticete na punim linijama, prolazite na crveno, brzo vozite. A kada vas nahvataju onda gledate da zavrnete zakon. E samo kazem da bi bila kosmicka pravda da upravo vas zadesi da neki advokat izvuce oslobadjajucu koja ce vas da boli i da saznate da je taj neko vec pravio prekrsaje i nije bio kaznjen.
[ skymobile @ 09.02.2012. 12:27 ] @
@Obby
Ja ovo u vezi pristrasnosti sudija pricam iz iskustva, tj iznosim stanje stvari onako kako je u stvarnosti a ne kako bi u teoriji trebalo da bude, tako da svidelo se to ljudima ili ne, tako je. Sto pre ovu cinjenicu shvatite kao polaznu tacku to ce vam biti lakse da organizujete odbranu pred nasim pravosudnim sistemom. Inace izjava policijskog sluzbenika se smatra po defaultu za istinitu jer "policjski sluzbenik nema razlog da ne govori istinu", tako vam stoji u Zakonu. Ovim novim ZOBS-om su policiji dali jos veca ovlascenja, tako da smo se vratili malo ka onom sistemu "kriv si a ti dokazi da nisi".
@nemanja87mn
Trebaces ti jos dosta puta da se nadjes pred sudijom pa da pokusas ovo sto su ti pisali. Ako se tako slabo snalazis, uvek ce ti biti ista prica kao i sad sto si prosao. Svi fini, ljubazni, ma cisto te sramota bude da se branis a kad stigne resenje od sudije, e tad ce da te boli i glava i novcanik.
Al dobro, imao si jedno iskustvo, nisi umeo da iskoristis sansu da se branis, pa se pripremi bolje nekog narednog puta.
[ nemanja87mn @ 09.02.2012. 12:41 ] @
nazalost ne znam nista o pravu i moram da se ucim na svojoj grbaci , tj eto zatrazio sam pomoc ovde i hvala vam . kolike su sanse da se odbaci presuda posle zalbe i da li zastareva slucaj ? ne znam koliko mi se isplati uzeti advokata , kazna ce biti 20 000+ garant , mozda prodjem jeftinije iako znam da bolje djavolu da sam dao dusu nego advokatu pare :D
pozz
[ Sceka @ 09.02.2012. 12:49 ] @
I necu da vodim prepisku, narocito sa ovakvima:
Citat: mrkii: Procitaj ponovo sta sam napisao.
Nisam rekao da zelim da neko pogine, vec da kada neko pogine (a ljudi neminovno ginu u saobracaju, zar ne?) to bude neko mio takvima koji i dovode do tih smrti. A to su upravo takvi kao vi, sto preticete na punim linijama, prolazite na crveno, brzo vozite. A kada vas nahvataju onda gledate da zavrnete zakon. E samo kazem da bi bila kosmicka pravda da upravo vas zadesi da neki advokat izvuce oslobadjajucu koja ce vas da boli i da saznate da je taj neko vec pravio prekrsaje i nije bio kaznjen.
Sta reci za nekoga koji tako olako svata zivot pa zeli nekome da bude lisen zivota?! Zeleti neciju smrt, bez obzira na razlog, je bolest koja je obimno istrazena i proverena i protiv takvih se vodi borba na globalnom svetskom nivou svakodnevno. Nema ih puno, na srecu, ali ih treba regulisati jer od zelje do neke vrste delovanja po tom pitanju je jako malo potrebno, linija je tanušna i lako se prelazi!!!
Citat: nemanja87mn: nazalost ne znam nista o pravu i moram da se ucim na svojoj grbaci , tj eto zatrazio sam pomoc ovde i hvala vam . kolike su sanse da se odbaci presuda posle zalbe i da li zastareva slucaj ? ne znam koliko mi se isplati uzeti advokata , kazna ce biti 20 000+ garant , mozda prodjem jeftinije iako znam da bolje djavolu da sam dao dusu nego advokatu pare :D
pozz
Sanse su prilicne pod uslovom da se angazuje advokat koji je specijalizovao takve postupke. Koliko se isplati, na tebi je da odlucis, izvagas...
Pozdrav!
[ Obby @ 09.02.2012. 12:53 ] @
Citat: nemanja87mn: ... pitao sam koliko je bilo osoba u kolima, sudija me prekine i kaze ne mozete sad misliti da se seca toga posle toliko vremena, pogodio je za model ...... evo potpisite i u fazonu razlaz.
Ne može on selektivno da se seća!! Ili se seća svega ili se ne seća ničega! Šta, seća se da si napravio prekršaj, zna da treba da te kazne ali se ne seća ničeg više!? Paz' majke ti!
Trebao si da ga pitaš da li si, čak i ukoliko si preticao preko pune linije, tim svojim postupkom ugrozio vozila koja su nailazila iz suprotnog pravca! Da li je bilo vozila iz suprotnog pravca. Ako kaže da jeste, onda ga pitaš da li on smatra da si ti toliko lud da kreneš u preticanje preko pune linije i svesno ulećeš u "makazice". Pa da vidim šta će da kaže.
Citat: nemanja87mn: inace pandur je tvrdio da ne postoji isprekidana linija na tom delu puta , ja danas isao tuda i vidim lepo isprekidana nekih 150m . a i ta puna je strokava i ne vidi se pola . mislim da cu u zalbi da slikam i posaljem i to.
Nije tvoja obaveza da pribavljaš slike (mada ne vidim kako može da naškodi). Trebao si da tražiš da pandur dostavi sliku gde se vidi da pretičeš preko pune. Ukoliko kaže da nema sliku, onda se tvoja odbrana usmerava na to da je onda sve "rekla-kazala" i da u toj situaciji sudija uvek stane na stranu pandura. To ti je napisano u onoj mojoj žalbi, koju btw nije pisao pravnik već ja.
[ mrkii @ 09.02.2012. 14:22 ] @
@ Sceka
Da li si ogranicen ili sta?
Kazem da ako vec neko pogine, a gine bez obzira zeleo to ja ili ne (ne zelim, naravno), voleo bih da to budu oni koje sam opisao, a ne neko nevin koji ceo zivot postuje propise. To vazi ne samo za vozace vec i za pesake kojima ja pripadam.
Na primer, neko je bahat, opasno vozi i uvek se izvuce sa osmehom na licu.
Onda neko njega lupi i osakati, a onda se izvuce se kao sto se on izvlacio. Onda ce valjda da stavi prst na celo i pomisli da je to pogresno.
Vi polazite od toga da niko nije nastradao prilikom vasih prekrsaja. To je tacno, ali ako ne budete kaznjeni zbog prekrsaja veca je verovatnoca da prekrsaj ponovite i da konacno neko strada (pa i vi naravno). To se naravno i desava, pitanje je samo vremena.
Uostalom, hiljadu puta je neko poznat (Karic, Veselinovic ...) unesrecio nekog u saobaracaju i prosao nekaznjeno zbog toga. Onda svi dignu dreku oko toga a cine isto - zele da se izvuku nekaznjeno. A kada uspeju onda su srecni i sto je jos gore ponosni i sire instrukcije kako se izvuci nekaznjeno.
Neko je napisao nesto kao "shvatam ja da sam pogresio ali samo sada da se izvucem nekaznjeno i necu vise".
Ja u to verujem isto kao u Deda Mraza.
"Batina" je iz raja izasla. A batina je kazna.
[ Obby @ 09.02.2012. 18:28 ] @
Znam da je off topic, ali potpuno se slazem sa Mrkii-jem, ma koliko ga mi ne razumeli sta hoce da kaze. Nije poenta da li sam ja napravio prekrsaj vec da ce ga jednog dana napraviti neko drugi, treci a mi koji ovde opisujemo sta treba raditi i kako se izvuci bez kazne cemo se naci za volanom automobila u koji ce udariti neki napaljeni klinac (ili jednostavno neotesana budaletina koja je polagala voznju u Donjem Siljegovcu).
S tog stanovista, Mrkii-jeva opaska je potpuno na mestu. Dajmo upravo takvima primer i objasnimo im lepo sta da urade kad nas jednog dana ucine (ne daj Boze) invalidima i sta da kazu kod sudije kako bi se izvukli.
Medjutim, Mrkii isto tako mora da razume da mi ovde pricamo o malo drugacijoj situaciji a koja se tice cistog prekrsaja, bez zrtava, bez materijalne stete (prolazak kroz zuto trepcuce svetlo a pandur tvrdi da je bilo crveno iako stoji dijagonalno od semafora i samo na osnovu nekog svog osecaja tvrdi da je bilo crveno). To su situacije kada moze da pise kakav god zapisnik hoce, ja cu kod sudije tvrditi drugacije i traziti MATERIJALNE dokaze koji me optuzuju (sliku, konkretno).
Bez tih dokaza, sve se svodi na ono sto sam vec napisao a to je "rekla-kazala" fazon koji, nazalost, kod nasih sudija prolazi u vecini slucajeva.
[ mrkii @ 09.02.2012. 20:13 ] @
Citat: Obby
Evo ti moje iskustvo: preticao sam na punoj liniji
Citat: nemanja87mn
preticanje sam izvrsio na samom pocetku isprekidane , mozda je bilo metar-dva pune
Dakle, nije kaznjavanje bez razloga. I opet da ponovim, to sto tada nije bilo posledica ne znaci da ih nekada zbog takve voznje nece biti.
Da li ste svesni da kada bi svi postovali propise i vozili kao sto sam npr. ja nekada vozio i kao sto cu i da vozim, gotovo da niko ne bi poginuo u saobracaju.
Sto se tice pokvarenih saobracajaca tu se slazem sa tobom i takve slucajeve bi jaaako strogo kaznjavao. Otkaz i kraj. Svako treba da snosi odgovornost za postupke. I policija i vozaci.
Ali znam ja da je ovo prazna prica, samo sam hteo da obratim paznju "na sudu snalazljivim vozacima" da i njima moze da se desi takav bahati i snalazljiv vozac. Onda neka se ne zale i cupaju kosu.
[ goran_srb @ 08.06.2012. 11:32 ] @
Zdravo svima.
Imam i ja problema sa policijom i preticanjem pune linije pa me zanimaju vasa iskustva.
Prosle godine vracao sam se sa prvog maja sa drustvom i oko Pazove na famoznom nadvoznjaku me zaustavi policija zbog navodnog preticanja preko pune linije (bila je isprekidana ali za skretanje, ipak preticanje je bilo zabranjeno).
Policajac me je zaustavio pod rotacijom, popunio zapisnik, na koji sam ja imao primedbu jer je pisao da sam preticao na nadvoznjaku a bio sam vec prakticno sisao sa nadvoznjaka, jer da sam bio na nadvoznjaku ne bi oni mogli da me snimi (zapisnik nisam potpisao). Posle nekoliko kilometara shvatim da je policajac na zapisniku obelezio kucicu da je u kolima bilo dete mladje od 12 godina (inace u kolima su bile 4 punoletne osobe). Ja budala se okrenem i vratim da mi to ispravi (ne razmisljajuci da mi to na sudu donosi oslobadjajucu presudu). On je to ispravio izvinuo se i to je to.
Bio sam kod sudije i naravno krenuo pricu sa tim detetom medjutim sudija je bio u fazonu dobro al pusti ti to, jesi ti napravio prekrsaj ili nisi. Ja sam naravno negirao to preticanje kao i moj svedok koji je posle toga bio pozvan na sud.
Sada mi je stigao poziv za suocavanje sa sudijom, pa me zanima kako to uopste izgleda po novom zakonu. Kakva je procedura i ako ima neko savet kako da nastupim na tom suocavanju.
Takodje me zanima po novom zakonu da li policajac mora da zaustavi i vozilo koje sam pretekao jer to nije ucinjeno. Da li mora njihovo vozilo da bude parkirano vidno pored puta ili moze da bude u steku iza zbunja gde jedva vide kolovoz.
Mnogi su spominjali i to da im koificijent zavisi od naplacenih kazni itd itd.
Hvala u napred svima koji pomognu.
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao goran_srb dana 08.06.2012. u 12:52 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao goran_srb dana 08.06.2012. u 12:52 GMT+1]
[ peraperic11 @ 20.03.2013. 20:17 ] @
ako mi je kazna 3000 i ako mi na suocenju kazu da moram da platim kaznu, koliko ce to na kraju da me kosta( sudski troskovi? i sta vec ima tu)? Hvala
[ papazjanije @ 20.12.2013. 16:49 ] @
Pozdrav svima,
vidim da duze vreme nije bilo postova na ovoj temi pa se nadam da nije napustena.
Bilo kako bilo, evo moje situacije: Pre neka tri meseca preticao sam kamion za kojim sam se pre toga vukao dobrih 8km na obilaznici. Poceo preticanje po isprekidanoj, a zavrsio po punoj liniji. Dobrih 250m dalje, Izlazi sa suprotne strane puta do tada skiveni policajac i zaustavi me. Kaze da sam preticao po punoj, ja kazem da sam samo zavrsio po punoj i tu se slozimo (kao da je bitno). Uglavnom mi uzme dokumenta i posalje me kod kolege na prozor policijskog pezoa 307, tako da ja stojim sa strane koja se sa puta ne vidi. Pita me cime se bavim, ja iskukam kao mi posao zavisi od dozvole, kako je plata bedna (sve ziva istina), i on onda krene sa: "pa sta cemo sad?" i "kako ovo da resimo?"... Vidim da bi oni pare, a beda ja samo 500din u dzepu. Sta cu, ponudim da ih castim sa toliko, a oni se toboz uvredili, "taman posla". U medjuvremenu su mi podatke zapisali u neku svesku na kvadratice, vrate mi dokumenta i kazu nesto u stilu: "pusticemo te ovaj put sa opomenom, budi pazljiviji u buduce". Meni pao kamen sa srca, vozim kuci i mislim se kako je jednom i mene bog pogledao i kako nisu svi policajci toliko losi.
... Danas me medjutim zove Otac dok sam bio na poslu i kaze da je postar doneo poziv da se javim sudiji zbog preticanja po punoj liniji tog dana na tom mestu. Valjda im je falilo da ispune kvotu, ili im bilo glupo tad da mi kazu kako ce da pisu kaznu zbog koje mogu da izgubim posao.
Uglavnom, Cale poziv nije primio, ali doci ce to opet. I planiram da trazim suocenje sa policajcem, jer z od zapisnika nije bilo i siguran sam da oni vise nemaju pojma sta se tu i kako desilo. Ne verujem da cu uspeti da izbegnem kaznu, ali necu da padnem bez borbe. :)
Eto, htedoh da podelim i svoje iskustvo, a ako neko ovo procita i ima koristan savet, vise je nego dobrodosao da ga podeli sa mnom.
[ Lavlja_Jazbina @ 20.12.2013. 20:03 ] @
Ajde da uzmemo da je sve tako kako kazes.Gde je tvoja kopija zapisnika? Ako je nisi dobio to je onda zloupotreba podataka koji su uzeli od tebe.
P.s.Evo za sudiju slika ;)
[ papazjanije @ 20.12.2013. 20:22 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina: Ajde da uzmemo da je sve tako kako kazes.Gde je tvoja kopija zapisnika? Ako je nisi dobio to je onda zloupotreba podataka koji su uzeli od tebe.
P.s.Evo za sudiju slika ;)
Zapisnika nije ni bilo. Jeidno sto su policajci zapisali su moji podatci na listu hartije. Koliko sam shavtio sa foruma, nije toliko neobicno da to rade. A blio je sve onako kao kazem, zasto mislis da bih ovde lagao?
[ test1234 @ 20.12.2013. 20:48 ] @
Imas dve godine pa gledaj sta ces, ima tu mnogo zakonskih mogucnosti.
@lavlja_jazbina
Da ne zavrsi ovaj tvoj kao onaj s'kupusom.
[ Obby @ 20.12.2013. 21:10 ] @
@Papazjanije To sto su ti uradili, to rade stalno. Taktika "neka zrtva spusti gard, posle cemo da je koljemo". Sve bajno-sjajno u tom trenutku, nemojte vise, progledacemo vam kroz prste i sl i onda, kad dodje kraj meseca, i kad shvate da jedino kroz sta MOGU da progledaju, je rupa u novcaniku, e onda se poteze za teskom artiljerijom zvanom "mala crna sveska" iz koje izvade sve podatke, sacine zapisnik, napisu da si imao primedbu na njega i da nisi hteo da potpises i predaju ga sa ostalim papirima. Prodje prvi u mesecu, njemu novcanik pun a ti gledaj sta ces i gde sa pozivom, sudijama, sudjenjima... Naravno, uvek mozes da trazis suocavanje ali ono sto znam je da u poslednje vreme sudije imaju obicaj da takvo ponasanje karakterisu kao namerno odugovlacenje procesa sa zeljom da se izgura do stepena zastarelosti pa daju nalog da se prozvani pandur saslusa, tj. napise izjavu u stanici policije u kojoj radi. On to tamo otalja na kraju smene, popuni vec odstampanih 50 izjava i prosledi sudu. E sad, tu ima jedan problemcic a to je sto je pandur OSL a ti nisi i sudija u tom slucaju skoro uvek ide logikom "on je ipak neka vrsta vlasti i nema razloga da laze dok ovaj ovde ustogljeni sa ovolikim mobilnim telefonom... vidi ga, pise mu na celu da je lazovcina!!" I tebe rebnu par hiljada po dzepu, skoro isto onoliko koliko je ovaj gore strpao sebi u dzep na ime "pravilno i po propisima" popunjenog zapisnika! Tuzno ali istinito.
Ja sam imao situaciju, malo drugaciju od one koja je opisana u mom prvom postu na ovu temu (pogledaj stranu 1) gde su me zaustavili na izlasku iz Lipovicke sume u pola 12 uvece, po magli, nigde zive duse. Kazu da sa vozio 80 na sat. Naravno da sam vozio toliko, nisam slep, vidim brzinomer ali nisam lud da im odmah priznam. Kazem im da sam stao par stotina metara ranije da pojedem BigMac i popijem Kolu (ziva istina) i da sam se tek ukljucio u saobracaj pa sam malo jace pritisnuo gas, dizelas je u pitanju, sporo vuce!
Sta radis, gde radis, koljiko malja deca imas i slicna pitanja, uzese mi podatke i ajd' zdravo, vozi polako, ima jos patrola duz Ibarske.
Dva meseca kasnije (!!!!!) stize mi poziv. Dajem izjavu, opisujem sve kako je bilo. Sudija OK, upise sve to ali meni stize da platim kaznu. Naravno, pouka o pravnom leku na dnu mi daje za pravo da se zalim sto i cinim. Trazim suocenje, odbijaju iz gore navedenog razloga. Pu, otvaram Krivicni zakonik, pa trazim clan po kom imam pravo na odbranu, na suocenje za onim ko me optuzuje, pominjem majku i ostalu zensku rodbinu i sudiji i tuziocu i pitam ih da li se u ovoj zemlji sudi po licnim afinitetima ili po zakonu?
I tako sam ih driblao mesecima i mesecima. Jedan poziv primim, naredna dva ne. Na svaku presudu - ja zalbu. Pune dve godine. Na kraju, konacna presuda je da sam kriv, da vise nema sta da se prica, moram da platim kaznu + kazneni bodovi + oduzimanje vozila + oduzimanje dozvole + skidanje gaca pred celom policijskom stanicom i sl.
Aha, a da li je moguce da niko od vas koji su pisali ovu presudu nije primetio da je od prekrsaja proslo vec 26 meseci i da je zakonski to zastareo slucaj - pitam ih u odgovoru na tu tuzbu!
Vise se nikada nisu javili
Prema tome, trazi suocenje! Ne kao ovo gore vec oci u oci. Trazi da ti do detalja opise sta si to uradio, koga si ugrozio, trazi da se seti svega. Onda pitas sudiju da li je moguce da ces ti na osnovu samo par sitnica kojih se ovaj seca da budes proglasen krivim? Pitaj ga koliko je kazni napisao taj mesec i koliko je to uticalo na platu! Nije ni sudija mutava, zna i ona da je to istina ali cuti jer i oni sada dobijaju po broju presudjenih predmeta. Udri u kuknjavu kako ni tebi pare ne rastu na drvetu, kako si na odredjeno na poslu... lazi koliko mozes. Ako mogu oni, mozes i ti.
Ajd' pa neka ti je sa srecom
[ Lavlja_Jazbina @ 20.12.2013. 21:26 ] @
Citat: @lavlja_jazbina
Da ne zavrsi ovaj tvoj kao onaj s'kupusom.
Koji?
[ test1234 @ 21.12.2013. 23:38 ] @
Onaj iz Novog sada sto je uslikan da je u sluzbenim kolima nosio kupus, pa dobio otkaz.
[ Lavlja_Jazbina @ 22.12.2013. 09:44 ] @
Aaa,taj.
Obby..Zalbe si pisao sam ili advokat?
[ vladd @ 22.12.2013. 09:54 ] @
Nekada je "suocavanje" bilo "formula" za ublazenje ili oslobadjanje od kazne.
Do novog ZOBS-a, kada je kaznjavanje postalo imperativ. Pratite li vi stampu? Povecana je administracija a rupa u budzetu...I sta realno ocekujemo? A opstao je princip da sudija moze i ocigledne dokaze da odbaci, prihvati ono sto misli da treba i presudi po "slobodnom sudijskom uverenju"..
Odnosno pri izricanju presude ne mora da obraca paznju na dokaze, vec moze da ocenjuje predmet situaciju na osnovu svog utiska i zivotnog iskustva...
Kako, nakon ovih cinjenica, deluje "suocavanje"....mozda kao...gubljenje vremena..?
[ sdrago @ 03.03.2014. 17:08 ] @
Zdravo svima.
Imam jedno pitanje. Danas mi je stigao poziv od sudije za prekrsaje u vezi prolaska kroz crveno pre 3 meseca. Situacija je bila sledeca: vracala sam se od lekara sa detetom sa visokom temperaturom i u zelji da sto pre stignem kuci, prosla sam, kako sam ja mislila, kroz zuto svetlo. Radi se o skretanju iz Pariske komune na Tosim bunar, bila je guzva na semaforu i ja sam pokusala da smugnem kroz zuto u poslednji cas. Svi smo isli jako sporo i u zelji da prodjem previdela sam da se ukljucilo crveno, ili se ono ukljucilo kad sam vec bila iza semafora - ne znam tacno, a i snimak su mi pokazali na kratko pa nisam uspela da vidim, a i zbog deteta pozadi bila sam dekoncentrisana pa nisam ni gledala detaljno. Uglavnom, pokusala sam da ih zamolim da mi ne pisu kaznu, rekla sam da mi je dete bolesno i da ga vozim od lekara i da sam verovatno previdela crveno u zelji da prodjem sto pre itd. Klinac se u tom trenutku rasplakao pa su mi vratili dokumenta, pozeleli srecan put i pustili me da idem, i kako je sve izgledalo mislila sam da nece nista pisati. Zapisnik mi nisu ni dali nikakav da potpisem. Mene zanima da li oni taj snimak cuvaju i dalje kao dokaz, ili je moguce da se to negde zagubilo. U pozivu koji je stigao stoji da su dokazi zapisnik o prekrsaju i nastavak zapisnika. Sta znaci taj nastavak? I da li postoji sansa da mi samo naplate kaznu a ne oduzmu vozacku dozvolu. Nikad ne pravim prekrsaje i zaista sam odlican vozac. Ne znam da li to ima neke veze ili ne, ovo mi je prvi prekrsaj.
[ cegevara86 @ 06.08.2014. 09:03 ] @
Pozdrav drugari, imao bih pitanje konkretno vezano za zastarevanje prekršajnog postupka. Napravih prekršaj još septembra 2012, a saslušan u januaru 2013. Slicna priča kao kod mnogih, zapisano u svesku, sve kao ok, kad ono međutim... ;) izjavio ja da je rekao da neće da mi piše prijavu, i manje više priznao kaznu jer je stvar bila čista. Vozio sam motor za koji treba A1 a ja imam B i ebiga. Nista se od tad nije dešavalo kad pre neki dan stiže presuda, mesec pre isteka 2 godine od prekršaja. E sad, naravno da cu da se žalim, barem da mi smanje kaznu, ali pošto žalbama treba u proseku 2 meseca da li će tad predmet da zastari ako prodje 2 godine od prekršaja. A ima i ona mala zastarelost od 1 godine, jer recimo da je prošlo više od godine od saslušanja do presude. Sta mislite?
[ Lavlja_Jazbina @ 06.08.2014. 09:21 ] @
Zastarelost koliko ja znam ako ne dobijes poziv,a ti si vec bio i dao izjavu.
[ cegevara86 @ 06.08.2014. 09:27 ] @
Da, da ali apsolutna zastarelost predmeta, da li je i dalje do septembra 2014,znaci dve godine od prekršaja, ili se produžava zbog presude.
[ vladd @ 06.08.2014. 12:10 ] @
Nije zastareo, doneli su presudu. Ako zalba bude resavana u nekom duzem periodu, moze da nastupi zastarelost.
Da li je termin bas dve godine, to je pitanje, posto nekada za zastarevanja treba da prodje dva ili tri perioda zaprecene kazne.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|