[ luaay @ 21.02.2012. 04:14 ] @
Vernici kazu da je Bog a zanima me sta ateisti i gnostici kazu sta drzi tako tesku masu kao sto je ogromna kugla ,planeta u vakumu ili kako se vec zove znam da nije vazduh?
[ ctrl alt del @ 21.02.2012. 05:43 ] @
Sta kazes, bas te zanima?
[ kaćunčica @ 21.02.2012. 05:48 ] @
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0...%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0
[ luaay @ 21.02.2012. 06:12 ] @
Ð...ација
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Vikipedija još uvek nema članak pod tim imenom.

Počni Ð...ација članak
Pretraži Ð...ација u ostalim člancima
Stranice koje su povezane za Ð...ација članak

Ukoliko ste napravili ovaj članak u poslednjih nekoliko minuta i još se nije pojavio, postoji mogućnost da je server u zastoju zbog osvežavanja baze podataka. Molimo Vas probajte sa osvežavanjem ili sačekajte i proverite kasnije ponovo pre ponovnog pravljenja članka.

[ Java Beograd @ 21.02.2012. 07:21 ] @
Ma Bog, naravno. Šta bi drugo moglo biti ?!
[ Pirossi @ 21.02.2012. 07:38 ] @
ne idu li sve "svemirske teme" i teme sa elementarnim nepoznavanjem fizike direktno u UMZ?
[ Tyler Durden @ 21.02.2012. 08:04 ] @
Radi se na tehničkoj implementaciji toga u forum.
[ anon70939 @ 21.02.2012. 08:18 ] @
Ja mislim da su u pitanju one velike kornjače koje na leđima drže. Kako bi inače drugačije ovako "tesku masu drzali"

[ Marko83 @ 21.02.2012. 08:47 ] @
A cemu sprdanje sa clanovima? Znate za onu izreku da ne postoji glupo pitanje vec samo glup odgovor?
Izgledate inteligentniji dok se sprdate drugima? Onda imate osmeh na licu ceo dan...e zajebbavao sam jos jednog
Niti su svi ljudi iste inteligencije niti istog obrazovanja

Ukoliko ne zelis da pomognes pa samo preskoci....ko da te neko tera da nesto napises...
A sad nastavite dalje i ja sam lud sto apelujem na zdrav razum. Uzaludan posao
[ kaćunčica @ 21.02.2012. 08:53 ] @
Citat:
luaay: Ð...ација
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Vikipedija još uvek nema članak pod tim imenom.

Počni Ð...ација članak
Pretraži Ð...ација u ostalim člancima
Stranice koje su povezane za Ð...ација članak

Ukoliko ste napravili ovaj članak u poslednjih nekoliko minuta i još se nije pojavio, postoji mogućnost da je server u zastoju zbog osvežavanja baze podataka. Molimo Vas probajte sa osvežavanjem ili sačekajte i proverite kasnije ponovo pre ponovnog pravljenja članka.

Evo, servirano na tacni:

"Gravitacija - iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Gravitacija odnosno sila teže je fizička interakcija koja izaziva privlačenje između tela, a što je posledica njihove mase. To je jedna od četiri osnovne sile koje deluju u prirodi, predstavlja silu privlačenja između materijalnih tela svih veličina - od atoma do planeta u galaksijama, zvezda u univerzumu, itd. Gravitacija je sila kojom planeta Zemlja privlači i drži sve materijalne stvari (živa bića i predmete) na svojoj površini i još se naziva i Zemljina teža. Sva materijalna tela poseduju silu gravitacije, ali su te sile daleko manje nego sila Zemljine teže koja se oseća i na 80.000 kilometara udaljenosti od Zemlje. Gravitaciona sila Sunca još je veća, jer Sunce pomoću nje drži na okupu sve planete Sunčevog sistema koje, usled ove sile, u svom kretanju kruže oko Sunca. Generalno, cela struktura univerzuma se bazira na gravitaciji.

Gravitaciona sila drži planete u orbiti oko Sunca.Jačina gravitacione sile između dva tela zavisi od mase tih tela i udaljenosti između njih, s tim što je upravo srazmerna masama a obrnuto srazmerna kvadratu rastojanja.

Tokom ljudske istorije pojavile su se mnoge teorije koje su pokušale da objasne ovaj fenomen. Danas prihvaćena teorija gravitacije je ona koju je 1915. preložio Albert Ajnštajn, a to je Opšta teorija relativnosti. Univerzalni zakon gravitacije koji je Isak Njutn definisao krajem 18. veka, izuzetno je jednostavan i odlično aproksimira proračun sila gravitacije (izuzev za brzine bliske brzini svetlosti), tako da se i danas koristi. Po Njutnu se jedinica sile naziva „Njutn“ i obeležava velikim slovom N što je ekvivalentno sa kg·m/s².

U svetu mikroskopskih veličina, gravitacija je najslabija od četiri osnovne sile prirode. U makroskopskom svetu deluju jedino gravitacione i elektromagnetne sile. Za razliku od elektromagnetnih sila, gravitacione sile su uvek privlačne. Jedna od popularnih oblasti proučavanja u 21. veku je kvantna teorija gravitacije."

[ hogar strašni @ 21.02.2012. 08:57 ] @
Citat:
Marko83: A cemu sprdanje sa clanovima? Znate za onu izreku da ne postoji glupo pitanje vec samo glup odgovor?
Izgledate inteligentniji dok se sprdate drugima? Onda imate osmeh na licu ceo dan...e zajebbavao sam jos jednog
Niti su svi ljudi iste inteligencije niti istog obrazovanja

Ukoliko ne zelis da pomognes pa samo preskoci....ko da te neko tera da nesto napises...
A sad nastavite dalje i ja sam lud sto apelujem na zdrav razum. Uzaludan posao

Marko, taj manir je opisan još u vreme starog Rima:
Citat:
Osobina glupih je da zapažaju greške drugih, ali ne i svoje.
Marko Tulije Ciceron, rimski filozof i državnik (106—43. p. n. e.)

[ Java Beograd @ 21.02.2012. 09:02 ] @
Citat:
Marko83: A cemu sprdanje sa clanovima? Znate za onu izreku da ne postoji glupo pitanje vec samo glup odgovor?
Potpuno si u pravu, samo ne vidiš da je sprdnju sa članovima započeo postavljač teme. A drugovi članovi su nastavilii zezanje.

(Preko profila forumaša luaay možeš da pogledaš njegove ostale postove, tek toliko da skapiraš da je to osoba koja ima više od 16 godina)
[ hogar strašni @ 21.02.2012. 09:08 ] @
Citat:
Tyler Durden: Radi se na tehničkoj implementaciji toga u forum.

Koja je tema?
[ Shadowed @ 21.02.2012. 10:13 ] @
Citat:
Marko83: Znate za onu izreku da ne postoji glupo pitanje vec samo glup odgovor?

Nisu sve izreke tacne.
[ Predrag Supurovic @ 21.02.2012. 10:42 ] @
Kad bi odgovor bila samo gravitacija onda bi se Svemir mnogo brže skupio u jednu tačku, a Mesec bi se na primer približavao Zemlji, a ne odmicao kao što je inače slučaj.

Al lako je ismevati nekog, umesto malo razmisliti i pokušati da se objasni.
[ anon70939 @ 21.02.2012. 13:15 ] @
Mozda na mesec pored nase gravitacije deluje jos neka jaca gravitacija?
[ Shadowed @ 21.02.2012. 13:30 ] @
Ne, nego inercija, sto Predrag zna samo sto voli da kontrira po svaku cenu :)
A ovo sa skupljanjem svemira je pomenuto jer za to postoje neke druge argumentacije (jer je u pitanju druga situacija) pa bi odbranom tog stava branio i ovo o Mesecu.
[ EmmaR @ 21.02.2012. 14:16 ] @
Ma ja sam ta sila. Da nije mene, odavno bi ste odlutali u svemiru.

Ili su ovde počele da se učlanjuju male bebe? Ili neko ko prolazi kroz školu uz pomoć evrića u đačkoj knjižici?

Ovo i jeste pitanje za ismevanje, pod uslovom da ga ne postavlja neki predškolac.
[ anon70939 @ 21.02.2012. 14:28 ] @
[quote]Shadowed: Ne, nego inercija, sto Predrag zna samo sto voli da kontrira po svaku cenu :)
quote]
Beše to izazvano centripetalnom ili centrifugalnom silom? :), jbg, pljuckao sam evriće, tj markiće kad sam bio školarac.

Postavljača teme, kapiram kao nekog ko veruje u Boga. I za njega je Bog stvorio zemlju. Zbog toga postavlja pitanje da čuje mišljenje agnostika.
[ EmmaR @ 21.02.2012. 14:55 ] @
[quote]CoyoteKG
Citat:
Shadowed: Ne, nego inercija, sto Predrag zna samo sto voli da kontrira po svaku cenu :)
quote]
Beše to izazvano centripetalnom ili centrifugalnom silom? :), jbg, pljuckao sam evriće, tj markiće kad sam bio školarac.

Postavljača teme, kapiram kao nekog ko veruje u Boga. I za njega je Bog stvorio zemlju. Zbog toga postavlja pitanje da čuje mišljenje agnostika.

Ali si ipak nešto i naučio.

Ima to veze i sa gravitacijom i sa centrifugalnom i centripetalnom silom. Gravitacija se zasniva na privlačenju na osnovu mase: Tela deluju jedno na drugo s tim što veće telo pobeđuje. To dejstvo na Zemlji ogleda se u tome što je sve živo i neživo vezano za površinu, dok gravitacioni uticaj kola na olovku nije vidljiv jer su oba pod mnogo jačim uticajem mnogo većeg tela a to je Zemlja. Isto važi i za svemir. Veće telo vuče ka sebi manja tela. I, ako se dovoljno dobro sećam: gravitacija se smanjuje sa rastojanjem, a s obzirom da je svemir uglavnom ogromna praznina zvanično je tumačenje da je tu vakuum, tj prostranstvo ničega, i da je gravitacija jednaka nuli. U praksi, gravitacija nikada nije jednaka baš nuli, a svemirski vakuum nije prazan: ima tu raznoraznih molekula "razređenog" vazduha, neračunajući kvantne čestice.
Centrifugalna i centripetalna sila su prisutne kod kružnog kretanja - rotacije. Centrifugalna sila teži da se telo koje rotira udalji od svog centra rotacije (pa čak i odleti kao izbačeno praćkom), dok centripetalna sila teži ka tome da rotirajuće telo privuče centru rotacije. Dok god su ove sile izjednačene telo nastavlja da rotira, čim dođe do disbalanska telo ili padne ili odleti.
To isto važi za sva tela u svemiru. Sunce gravitacijom vuče Zemlju ka sebi a ona mu se "odupire" svojim kružnim kretanjem (tu ima značajnu ulogu i rotacija oko sopstvene ose) čiji su rezultat centrifugalna i centripetalna sila. Isto tako: Mesec je gravitacijom vezna za Zemlju a sa njom za Sunce. U oba slučaja za sada pobeđuje centrifugalna sila što se manifestuje neznatnim bežanjem-udaljavanjem Zemlje od Sunca a Meseca od Zemlje.

Bolje ne znam da objasnim. A i meni je sasvim to dovoljno. Kada budem pravila svoj svemir: zavućiću se u knjige jer hoću da bude savršen: zvezde na idealnim rastojanjima da ne ometaju nikada jedna drugu, planete na odgovarajućim odstojanjima od svojih zvezda i jedne od drugih; bez lutajućih kamenčuga i gromada leda koje mogu da mi sve sruše.
[ Shadowed @ 21.02.2012. 15:06 ] @
Komplikujes :)
Centrifugalna sila (koja je zapravo inercija) je usled okretanja Meseca oko Zemlje i skoro je u ravnotezi sa gravitacionom silom (koja predstavlaj centripetalnu silu). E, zbog tog "skoro" se Mesec udaljava.
[ Milos911 @ 21.02.2012. 15:33 ] @
Citat:
CoyoteKG:Postavljača teme, kapiram kao nekog ko veruje u Boga. I za njega je Bog stvorio zemlju. Zbog toga postavlja pitanje da čuje mišljenje agnostika.
Postavljaca teme treba gledati kao trolera, koji svako malo postavi debilne teme sa glupim pitanjem, pa onda ona polovina forumasa koja nije primetila da to radi osudjuje onu polovinu koja jeste i koja ga zeza zbog toga...
[ plus_minus @ 21.02.2012. 15:52 ] @
Ma kako to vi sa tom gravitacijom.. kako izlazite na kraj?

Evo... ja sam malopre stavio jedan vel'ki upaljač i pored njega, maltene do njega, jedan mali, manji. Ali - isti na izgled.
Elektronci oba. Žuti.
I šta se dešava? Ništa. Ma neće ovaj manji ništa! Ni da mrdne ka većem..
I ajd' sad, ko koga ovde zeza??

Nema tu od gravitacije ni tračka najmanjeg.. ! Sve je to obmana.
Kornjača je u pitanju dakle. Nema druge.
[ Devanagari @ 21.02.2012. 16:19 ] @
Citat:
hogar strašni:Marko, taj manir je opisan još u vreme starog Rima:
Citat:
Osobina glupih je da zapažaju greške drugih, ali ne i svoje.
Marko Tulije Ciceron, rimski filozof i državnik (106—43. p. n. e.)

Bravo, upravo si nekome nasao gresku.
[ Predrag Supurovic @ 21.02.2012. 19:38 ] @
Citat:
Shadowed: Ne, nego inercija, sto Predrag zna samo sto voli da kontrira po svaku cenu :)

Kakvo kontriranje? Samo sam rekao da nije gravitacija jedina sila u sistemu.
[ Tyler Durden @ 21.02.2012. 19:42 ] @
Citat:
Devanagari: Bravo, upravo si nekome nasao gresku.

Kakav zaheb. Sad ćeš da dobiješ PP i vječni hejt na forumu... :D
[ EmmaR @ 21.02.2012. 20:02 ] @
Citat:
Shadowed: Komplikujes :)
Centrifugalna sila (koja je zapravo inercija) je usled okretanja Meseca oko Zemlje i skoro je u ravnotezi sa gravitacionom silom (koja predstavlaj centripetalnu silu). E, zbog tog "skoro" se Mesec udaljava.

Da se pravim malo važna. Inače, nekada davno razbijala sam fiziku. Bilo pa se pripoveda.

Citat:
plus_minus: Ma kako to vi sa tom gravitacijom.. kako izlazite na kraj?

Evo... ja sam malopre stavio jedan vel'ki upaljač i pored njega, maltene do njega, jedan mali, manji. Ali - isti na izgled.
Elektronci oba. Žuti.
I šta se dešava? Ništa. Ma neće ovaj manji ništa! Ni da mrdne ka većem..
I ajd' sad, ko koga ovde zeza??

Nema tu od gravitacije ni tračka najmanjeg.. ! Sve je to obmana.
Kornjača je u pitanju dakle. Nema druge.

Kako kornjača? Otkud kornjača? Otkud, kada je pojedoh u supi još pre 1000 godina. Jedino, da mi nije promaklo neko jaje... eh, kakva šteta - propušten još jedan delikates.

Jesi li probao da veći zagreješ na 1000000 stepeni a manji na sobnu temperaturu? Onda garant ima privlačenja.
[ nkrgovic @ 21.02.2012. 20:07 ] @
Ma te centri...XXX sile su cista inzenjersa izmisljotina. Postoji inercija i gravitacija, ostalo su izmislili oni sto vole da crtaju vektore.
[ Odin D. @ 21.02.2012. 20:32 ] @
Citat:
Tyler Durden: Kakav zaheb. Sad ćeš da dobiješ PP i vječni hejt na forumu... :D

I thumbs down na svaku poruku najkasnije 20 sekundi od objavljivanja... :D
[ anon70939 @ 21.02.2012. 23:37 ] @
I vama se to desava? :o
[ Nedeljko @ 22.02.2012. 00:29 ] @
Citat:
Shadowed: Komplikujes :)

Ako bih Mesec malopogurao prstom tako da ubrza, on bi se malo odaljio od Zemlje i opet kružio po konstantnoj putanji (toj novoj). To nije objašnjenje za sistematsko udaljavanje Meseca od Zemlje.
[ Nedeljko @ 22.02.2012. 00:35 ] @
Ovo je neko laičko objašnjenje:

Citat:
Vikipedija: Mesec, takođe, vremenski usporava brzinu kruženja Zemlje, tako da taj usporavajući uticaj produžuje godišnje dan na Zemlji za 20 mikrosekundi. Pri tom se energija kruženja Zemlje pretvara u toplotnu energiju i impuls rotacionog kretanja se prenosi na Mesec, čije se rastojanje od Zemlje godišnje povećava za 4 centimetra. Ova pojava je utvrđena laserskim merenjima 1995. godine.
[ luaay @ 22.02.2012. 06:56 ] @
@Milos
Odakle to da sam "troll'?Pa zar malo malo naucnici i fizicari ne pobijaju Einsteina i njegovu relativnosti?Brzina svetlosti npr dokazalo se nije 300000 km/s vec manje 299793km/s.To samo otvara pukotinu za nesto mnogo dublje.Pitanje je da li se ta brzina i moze izmeriti i jeli konstantna ili varira od drugih okolnosti.
KOje sam jos troll teme po tebi ciniku i slicnima kao ti postavio i zar ovo nije mad zone? (zona za otkacene)

Interesantno kako ljudi brzo lanu na ko je izgovorio nesto a ne sta je izgovoreno.

[Ovu poruku je menjao luaay dana 22.02.2012. u 08:07 GMT+1]
[ luaay @ 22.02.2012. 07:09 ] @
Re: Koja sila drzi planete u svemiru i suncevom sistemu? pre 23h 29min
ne idu li sve "svemirske teme" i teme sa elementarnim nepoznavanjem fizike direktno u UMZ?

UMZ bice da slovi za umno zaostale
[ Milos911 @ 22.02.2012. 10:17 ] @
Citat:
luaay:
Interesantno kako ljudi brzo lanu na ko je izgovorio nesto a ne sta je izgovoreno.
Kad bi svi obracali paznju na svaku napisanu budalastinu, paznja citavog sveta bi konstantno bila fokusirana na budalastine...
A teme koje si postavio znas i sam, nemam nameru da se prepucavam i ubedjujem sa tobom.

Citat:
luaay:UMZ bice da slovi za umno zaostale
Pa, valjda, da?

Inace, pored ovoliko odgovora na tvoje pitanje, ti komentarises moj post?
[ since1986BC @ 22.02.2012. 11:48 ] @
Citat:
Koja sila drzi planete u svemiru i suncevom sistemu?

Tamna strana sile svemira...

[ EmmaR @ 22.02.2012. 17:23 ] @
Citat:
nkrgovic: Ma te centri...XXX sile su cista inzenjersa izmisljotina. Postoji inercija i gravitacija, ostalo su izmislili oni sto vole da crtaju vektore.

Ovo si verovatno u pravu. Inercija je sila koja teži da teži da telo zadrži u stanje "mirovanaja", relativističkog mirovanja; a neki vole da kažu u stanje dosadašnjeg kretanja. Klasičan primer putnika u autobusu koji u jednom trenutku naglo zakoči pa svi polete napred.
Gravitacija je sila kojom se objašnjava međusobno dejstvo dvaju tela. Njena jačina je zanemarljiva i nevidljiva na velikim rastojanjima i/ili veoma malih tela (npr. ona dva žuta upaljača koja odbijaju da se spoje), a pogotovo kada su ta dva mala tela gravitacijom svako za sebe vezana za mnogo veće telo.
Telo A mase m juri u prostoru konstantnom brzinom i u jednom vremenskom trenutku naleti na telo B mase M (M>m) koje počne da ga vuče gravitacijom ka sebi; telo A svoju pravolinijsu putanju menja u kružnu - jer telo B gravitacijom vuče manje i lakše telo B, telo B reaguje silom inercije, tj teži da zadrži svoje dosadasnje kretanje. Sile koje se javljaju u odnosu na telo B nazivaju se centripetalna (rezultat gravitacije tela A) koja ga vuče ka telu A i centrifugalna (rezultat inercije tela B koja pokušava po "svaku cenu" da ga zadrži na pravolinijsku putanju) koja telo B vuče dalje od tela A.

Citat:
Nedeljko: Ako bih Mesec malopogurao prstom tako da ubrza, on bi se malo odaljio od Zemlje i opet kružio po konstantnoj putanji (toj novoj). To nije objašnjenje za sistematsko udaljavanje Meseca od Zemlje.

Nađi ti neki drugi mesec u nekoj drugoj galaksiji pa eksperimentiši sa tvojom teorijom. Doduše, da ga gurneš celim telom neće ništa da se desi... to može samo Supermen.

Citat:
luaay: @Milos
Odakle to da sam "troll'?Pa zar malo malo naucnici i fizicari ne pobijaju Einsteina i njegovu relativnosti?Brzina svetlosti npr dokazalo se nije 300000 km/s vec manje 299793km/s.To samo otvara pukotinu za nesto mnogo dublje.Pitanje je da li se ta brzina i moze izmeriti i jeli konstantna ili varira od drugih okolnosti.
KOje sam jos troll teme po tebi ciniku i slicnima kao ti postavio i zar ovo nije mad zone? (zona za otkacene)

[Ovu poruku je menjao luaay dana 22.02.2012. u 08:07 GMT+1]

Dobro jutro, Kolumbo!
Brzina svetlosti nikada i nije bila okrugla brojka. Dosta konstanti je dovedeno na prvi približni broj da bi se lakše učilo. Sa pravim vrednostima barataju uglavnom samo teoretičari. Za nas obične smrtnike je potpuno nebitno da li je brzina svetlosti 300000km/s ili 299793km/s. Da nije CERN-a i mogućeg probijanja brzine svetlosti, a pre svega bombastičnih naslova u dnevnoj štampi, to ne bi ni sada znao. Uostalom, ni to probijanje nije bilo ništa spektakularno. Ako ga je uopšte i bilo.
[ luaay @ 22.02.2012. 18:12 ] @
@Ema
tacno nisam znao tacan podatak brzine ali me bombasticni naslovi u stampi nisu previse uzbudili,naime pretpostavljao sam tako nesto.To je isto kao recimo pitanje koja je brzina Porschea.Pitanje nije precizirano do kraja jer postoji prosecna brzina Porschea koja se dobije kad se Porsche testira 10X,20X ili X puta.Cak i onda nije tacno jer 21.put moze biti neka nova brzina.Ili ako se masina nadogradi onda moze biti nesto sasvim vece.
Vidim da ste expert u Fizici za razliku od mene(meni je oduvek ona bila strana)i svaka cast.
Nekad imam utisak da je ovaj forum sastavljen od grupe cinika iz kruga dvojke kojima zivot manje vise dokono prolazi ali se prave da im je vreme ispunjeno.I onda kada im dodje nesto ovako onda sto im ispuni vreme da isprazne svoj cinizam,prave se kako je tema zapravo:"bezveze i dosadna".

I da neko spomenu da imam 16 god.Davno sam presao sesnaesticu ali priznajem da sam kao Michael Jackson,i dalje sam mentalno na tom nivou,bar ovde medju svojim virtuelnim ES prijateljima to mogu da priznam :D

[Ovu poruku je menjao luaay dana 22.02.2012. u 19:40 GMT+1]
[ z21 @ 23.02.2012. 19:18 ] @
Ne znamo sta drzi planete i zvezde, ali imamo neke teorije koje se merenjima najbolje uklapaju u realnost. Ivan Dimkovic je u ovoj poruci tu temu realnost vs fantazija i teorije jako lepo srocio.

Citat:
luaay:Pa zar malo malo naucnici i fizicari ne pobijaju Einsteina i njegovu relativnosti? Brzina svetlosti npr dokazalo se nije 300000 km/s vec manje 299793km/s.

Ovo sto si napisao ne pobija Einsteinovu teoriju. Interesovalo me je to jako jedno vreme i kako sam ja razumeo, po njemu masu (planete i zvezde) uopste niko nigde ne drzi, vec ona sama stvara odnosno oblikuje prostor i vreme oko sebe.
[ plus_minus @ 29.02.2012. 08:49 ] @
Citat:
Jesi li probao da veći zagreješ na 1000000 stepeni a manji na sobnu temperaturu? Onda garant ima privlačenja.

Nisam probao još. Čekam da ovom većem nestane plina. Čuo sam da je taj plin zayebana stvar, OSIM! .. ako i tu nisu slagali bezobraznici.
Isto k'o za gravitaciju i sile.
[ Booxxter @ 29.02.2012. 10:32 ] @
@luaay, u stvari si postavio pravo pitanje. I svi su qurcevito odgovorili da je to gravitacija, i da si pglu sto to ne znas. Ali jedini interesantan odgovor je bio ovaj:

Citat:
z21:  Interesovalo me je to jako jedno vreme i kako sam ja razumeo, po njemu masu (planete i zvezde) uopste niko nigde ne drzi, vec ona sama stvara odnosno oblikuje prostor i vreme oko sebe.

A sad ih pitaj, sta je to gravitacija, i od cega se sastoji. Kako to radi? Ili sta je prazan prostor ili vakum. Pa da se svi nasmejemo malo. Posto su svi jako mozgoviti i vickasti.
[ Booxxter @ 29.02.2012. 11:28 ] @
Eto ja bih ponovio Luaay-evo pitanje- koja je to sila sto drzi planete u svemiru i suncevom sistemu? Ako neko moze da mi objasni. Sta je to?
[ plus_minus @ 29.02.2012. 12:01 ] @
Citat:
Booxxter: Ako neko moze da mi objasni. Sta je to?

The Force, Luke... The Force.
[ Milos911 @ 29.02.2012. 12:24 ] @
Citat:
Shadowed: Tema je premeštena iz foruma MadZone u forum Ultra MadZone.
Najzad sam zakljucio sa sta je thumb up najkorisniji :D
[ Booxxter @ 29.02.2012. 13:02 ] @
Citat:
plus_minus: The Force, Luke... The Force.

Ha ha ha.Eto nasmejao sam se. Najlakse je reci nesto duhovito, kad se ne zna odgovor na pitanje. Dakle ima li nekog da objasni sta je gravitacija? Koja je to i kava je to sila? Kako to radi uopste?

Ajde da cujem jos duhovitih komentara, posto ne znam odgovor na nesto tako elementarno. A vi svi znate.
[ mulaz @ 29.02.2012. 13:07 ] @
Citat:
luaay: @Ema
tacno nisam znao tacan podatak brzine ali me bombasticni naslovi u stampi nisu previse uzbudili,naime pretpostavljao sam tako nesto.To je isto kao recimo pitanje koja je brzina Porschea.Pitanje nije precizirano do kraja jer postoji prosecna brzina Porschea koja se dobije kad se Porsche testira 10X,20X ili X puta.Cak i onda nije tacno jer 21.put moze biti neka nova brzina.Ili ako se masina nadogradi onda moze biti nesto sasvim vece.
Vidim da ste expert u Fizici za razliku od mene(meni je oduvek ona bila strana)i svaka cast.

Tacna brzina svetlosti u vakumu je 299 792 458 metara na sekundu (i to tacno toliko, ne priblizno). I uzimajuci u obzir danasnje definicije SI jedinica, ta brzina ce uvek ostati takva. Znaci, 299792458m/s, bez decimalnih brojeva!

300 000 000m/s je samo priblizna brojka koja se lakse upisuje u kalkulator a greska je manja od promila.
[ Sceka @ 29.02.2012. 15:33 ] @
Citat:
Booxxter: ...Ajde da cujem jos duhovitih komentara, posto ne znam odgovor na nesto tako elementarno. A vi svi znate.

Necu ti kazem - celavi!

Inace ja ne znam, priznajem. I to mnogo toga ne znam. Iako mnogo toga i znam, i to priznajem. A sta si pit'o?

Pozdrav!
[ Booxxter @ 29.02.2012. 15:56 ] @
Citat:
Sceka: Necu ti kazem - celavi!

Inace ja ne znam, priznajem. I to mnogo toga ne znam. Iako mnogo toga i znam, i to priznajem. A sta si pit'o?

Pozdrav!

Ti si jedini bio korektan i priznao si da ne znas. Ostali su se smejali, komentarisuci - koji je to debil koji ne zna odgovor na to pitanje.

Pitao sam isto sto i Luaay. Koja je to sila sto drzi planete u svemiru i suncevom sistemu? Sta je to? Sta je to gravitacija?

Dakle na jedno legitimno pitanje, na koje ni zvanicna nauka nema odgovor, i zbog koga je sporna jedna od najznacajnijih teorija danas, na ovom forumu je docekana sa podsmehom i sprdanjem.

"Posle objavljivanja specijalne teorije relativnosti 1905, Albert Ajnštajn je pokušao da uspostavi kompatibilnost između gravitacije, koja se po Njutnovoj toriji prostire trenutno, i teorije relativnosti po kojoj je brzina svetlosti najveća moguća brzina interakcije.

Oko 1915. došao je do rešenja za ovaj problem tvrdeći da gravitacija nije sila u uobičajenom fizičkom smislu, već manifestacija deformacije prostora i vremena pod uticajem materije koja se nalazi u tom prostoru. Ova hipoteza je posledica eksperimentalno potvrđene činjenice da sva tela padaju jednakom brzinom u gravitacionom polju, bez obzira na masu ili hemijski sastav. Ova opservacija, formalizovana u pojmu princip ekvivalentnosti, sugeriše da je gravitacija geometrijska manifestacija samog prostora.

Na ovim temeljima nastala je teorija opšteg relativiteta koja uključuje princip relativiteta, a gde je Njutnova teorija samo aproksimacija koja daje dobre rezultate u uslovima slabih gravitacionih sila i brzina mnogo manjih od brzine svetlosti. Deformacije vremena i prostora se po ovoj teoriji, pri jakim ubrzanjima ne prenose brže od brzine svetlosti, čime je razrešen paradoks trenutne interakcije prisutan u Njutnovoj teoriji. Tu se pojavljuje koncept gravitacionih talasa, koji još nikad nisu detektovani eksperimentalno.

Gravitacija i kvantna mehanika

Nekoliko decenije posle objavljivanja opšte teorije relativnosti, naučnici su zaključili da je ona nepodudarna sa kvantnom mehanikom. U teoriji kvantnih polja gravitacija se opisuje kao posledica razmene virtuelnih gravitona, slično kao što elektromagnetna sila nastaje razmenom virtuelnih fotona. Ovaj pristup još nije objasnio gravitacione sile na rastojanjima manjim od Plankove dužine. Još neostvareni cilj savremene nauke je da stvori sveobuhvatnu teoriju kvantne gravitacije."

Ne mozemo da dozvolimo da budemo gluvi mozgoprdi, i da lupamo o necemu o cemu nemamo pojma, i jos i da se podsmevamo. To daje ruznu sliku o ovom forumu.

[ Booxxter @ 29.02.2012. 16:10 ] @
Tema je prebacena iz foruma Ultra MadZone, u forum Nauka, zbog toga sto se bavi sustinskim pitanjem iz oblasti fizike.
[ Predrag Supurovic @ 29.02.2012. 16:28 ] @
E fala bogu da je najzad tema završila tamo gde treba.
[ Sceka @ 29.02.2012. 17:27 ] @
Citat:
Booxxter: Tema je prebacena iz foruma Ultra MadZone, u forum Nauka, zbog toga sto se bavi sustinskim pitanjem iz oblasti fizike.

Iz UMZ u forum Nauka?! Jesi li siguran u to? Kojom teorijom to mozes da potkrepis?

Pozdrav!
[ Odin D. @ 29.02.2012. 17:31 ] @
Citat:
Booxxter: Tema je prebacena iz foruma Ultra MadZone, u forum Nauka, zbog toga sto se bavi sustinskim pitanjem iz oblasti fizike.

Ne bavi se tema nicim, nego ucesnici teme.
Stoga, mozes ti nazvati temu kako god hoces, a za to gdje ce tema zavrsiti - presudan je nacin na koji se ucesnici o tom pitanju bave, a ne pitanje samo po sebi.
[ EmmaR @ 29.02.2012. 20:06 ] @
Ja ću to sve lepo da vam objasnim ali moraćete malkice da pričekate: samo do početka zime i to one astronomske.
[ plus_minus @ 29.02.2012. 20:28 ] @
Evo ovako..

Boxxter,
gravitacija je izraz koji fizičari upotrebljavaju, uglavnom.
Inače, gravitacija, d fors, je potpuno isto što i harizma u svetu dvonožaca.

Što veća harizma kod subjekta to je veća šansa da se drugi primerak dvonožca prilepi za harizmatčni primerak.

Međutim, u svetu dvonožaca je javlja i kontra efekat.
Dolazi i do povremenog haosa ili privremenog razmagnetisanja uže okoline oko epicentra samog kolapsa.
Postoje i definisana objašnjenja za takve neželjene reakcije ili kontra efekte, ali, otom potom.

O tome bih neki drugi put.

[ Booxxter @ 02.03.2012. 05:43 ] @
Citat:
Odin D.: presudan je nacin na koji se ucesnici o tom pitanju bave, a ne pitanje samo po sebi.

Ovo je korektno od tebe sto si rekao. Pitanje je postavljeno na pravi nacin, i onaj koji ga je postavio, u kasnijim postovima je cak i objasnio da bas misli na sustinu kojim se pitanje bavi, a to je spor vezan za teoriju relativnosti.

Znam da je moderator prebacio ovu temu na UMZ, zbog nacina na koji su se ucesnici o tom pitanju bavili, tj, zbog toga sto su spremno izvredjali, i podsmevali se postavljacu teme, a u stvari nemaju pojma, i lupetali su kojesta. A cak ni zvanicna nauka nema objasnjenje koja je to sila.

Ovo je dobar primer kako neko ko nema pojma o nekoj oblasti, reaguje sa podsmehom i vredjanjem, i besom. I naravno sa cuvenim streberskim smislom za h-umor, koji uvek dobro dodje da bi se izvadili kada se izblamiraju, i kada se ne zna odgovor na neko pitanje.

Tako da preporucujem svima da cesto od pocetka citaju temu, i vide reakcije ljudi na jedno od kljucnih pitanja savremene nauke. Bas mi je drago sto su svi zavrljaceni u Ultra MadZone zbog svog neznanja, i bili su tako nadmeni i samouvereni. A ispali su smesni.

Mislim da je ova tema dobra kao primer, za poboljsavanje rada foruma.

[ Predrag Supurovic @ 02.03.2012. 06:48 ] @
Citat:
Booxxter
Ovo je dobar primer kako neko ko nema pojma o nekoj oblasti, reaguje sa podsmehom i vredjanjem, i besom. I naravno sa cuvenim streberskim smislom za h-umor, koji uvek dobro dodje da bi se izvadili kada se izblamiraju, i kada se ne zna odgovor na neko pitanje.

Ovo ti je postalo standard na ES. Ima tu jedna ekipica koja se sprda sa čim god stigne a imaju zaštitu od administracije.

Citat:
Bas mi je drago sto su svi zavrljaceni u Ultra MadZone zbog svog neznanja, i bili su tako nadmeni i samouvereni. A ispali su smesni.

Ovo je baš naopako. Umesto da moderatori čiste temu i sprečavaju sprdačinu i ismevanje, oni tome doprinose ne samo tretmanom cele teme nego čak često i sopstvenim učešćem. i tako je upropašćena još jedna tema iz koje bi mnogi, pa i ovi što se sprdaju, mogli nešto da nauče.

[ luaay @ 02.03.2012. 07:56 ] @
Ne znam koliko ljudi primecuje da je tkz teorija relativiteta samo teorija ali ne mora biti istina.ovo je vise filozofsko pitanje interpretacija naziva:"teorija"
i ona ne odgovora na sustinsko pitanje,:"KAKO i STA"?ili se igra sa recima.mozda treba izmisliti neke nove reci u vokabularu i namiriti i ovo pitanje.spas je u tome da u suprotnosti naziva :"teorija"imamo naziv"praxa"
Teoriju relativiteta napravljenu u jevrejskoj kuhinji trebamo gledati isto kao na teoriju marxovog manifesta o radnickom samoupravljanju.(druga upitna teorija od drugog jevreja)
Kad bi dosli u Sovjetski Savez ili SFRJ pa i u Kinu ili Kambodzu i upitali,:"kako funkcionise vasa drzava" iz knjiga,spisa i ustava bi videli da funkcionise po teoriji samoorganizovanih radnika koji srecno idu na posao a ne znaju tacno za sta rade.Medjutim stvarnost je sasvim drugacija kao sto danas znamo (a ne znaju svi) da su te zemlje funkcionisale na temelju strah-tepet vlasti,bezobzirnih diktatora ili u najmeksem slucaju bespovratnih zapadnih kredita na lepe oci.Dakle teorija je jedno a praxa nesto sasvim drugo.
Lepo zvuci TEORIJA da planete drzi sila gravitacija odnosno sila jaceg(kao da to ne znamo da jaci kaci)ali to je ipak samo teorija.Kao sto su zadovoljne radnike i nomenklaturu u bivsem SSSR-u socijalnoj poslusnosti bar u teoriji drzali spisi Marxa i Engelsa a u praxi gulazi,Ceke i Staljni tako i planete na svom mestu poslusno drzi sila koja se zove Bog a ne neka tamo teorija koja zapravo nista novo i ne objasnjava osim supljeg u prazno.
[ Booxxter @ 02.03.2012. 08:23 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: i tako je upropašćena još jedna tema iz koje bi mnogi, pa i ovi što se sprdaju, mogli nešto da nauče.

Ovo je odlicno receno. Koliko god pitanje izgledalo naivno i besmisleno, tema je mogla da se razvije i da dotakne veliki broj pitanja, sa obiljem dokumentacije, linkova i novih informacija. A tema moze da se procisti od budalastina i da se svede na pravu meru.

Ustvari sve je tacno sto si rekao. Ja sam imao slucaj da sam banovan posle jednog posta, i zatrpan uvredama, a cilj mi je bio da se jedna tema razvije i sagleda iz razlicitih aspekata. Pogledaj kako je zvucao moj post posle koga sam banovan:

Citat:
Evo ovako je tekao razgovor, i evo u cemu je stvar. Raspravljali smo o razlici izmedju matematicke i filozofske logike. Onda je Nedeljko rekao da je to isto. Pa sam mu ja rekao da napise matematicku formulaciju paradoksa.

Nedeljko je trazio da navedem kog paradoksa. Ja sam rekao Curryevog. Onda su on i jos neki rekli da taj paradoks ne postoji, i da je to cista glupost i budalastina. Onda sam mu ja naveo naucnu literaturu koja govori drugacije.

Kada nije znao kako da mi odgovori, rekao je da sam ja glup, i da ja to ne razumem. I onda si se pojavio ti, koga je potreslo sto sam ja u pravu, verovatno ti je pritisak 300, i na svaki nacin pokusavas da me diskreditujes.

Ali ne govoris o naslovu teme, i ne pokusavas argumentima da pokazes da nije tacno ono sto govorim, nego govoris o meni, potpuno van teme i onoga o cemu govorimo i raspravljamo sad. Eto o tome se radi. U tome je stvar. To je istina.

http://www.elitesecurity.org/t407260-2#2690612

Poslednje reci na forumu su mi bile, " U tome je stvar. To je istina." I posle toga sam banovan pod izgovorom da sam lupao nesto na Ultra MadZone. To je smesno. Ne znam da li je ikad neko banovan sa nekog foruma zbog posta takve sadrzine. Mogu sad da pricaju da nije zbog tog posta, ali evidentno je da je to usledilo bas tada.

Inace mislim da je i razlog tome zbog toga sto imaju neku vrstu mrznje prema Bertrandu Raselu, koji je i uveo termin : "Filozofska logika".

Kulminacija sujete je bila kada su poceli da ga nazivaju glupim za matematiku. Neverovatno.

http://en.wikipedia.org/wiki/Philosophical_logic

Philosophical logic is a term introduced by Bertrand Russell to represent his idea that the workings of natural language and thought can only be adequately represented by an artificial language;[1] essentially it was his formalization program for the natural language.[2] Today the term is used with several different meanings.[3]

http://en.wikipedia.org/wiki/I...rld#Avoiding_Curry.27s_Paradox

[edit] Avoiding Curry's Paradox

Curry's Paradox is a serious problem for logicians who are interested in developing formal languages that are "semantically closed" (i.e. that can express their own semantics). The paradox relies on the seemingly obvious principle of contraction:

[Ovu poruku je menjao Booxxter dana 02.03.2012. u 10:15 GMT+1]
[ Booxxter @ 02.03.2012. 08:28 ] @
Citat:
Predrag SupurovicOvo ti je postalo standard na ES. Ima tu jedna ekipica koja se sprda sa čim god stigne a imaju zaštitu od administracije.

+
[ Booxxter @ 02.03.2012. 08:51 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:  i tako je upropašćena još jedna tema iz koje bi mnogi, pa i ovi što se sprdaju, mogli nešto da nauče.

Ovo je genijalno. xD

Citat:

Citat:
Radi se na tehničkoj implementaciji toga u forum.

http://www.elitemadzone.org/t446358-0#3060706

Citat:
Ili su ovde počele da se učlanjuju male bebe? Ili neko ko prolazi kroz školu uz pomoć evrića u đačkoj knjižici?

Ovo i jeste pitanje za ismevanje, pod uslovom da ga ne postavlja neki predškolac.

Citat:
Da se pravim malo važna. Inače, nekada davno razbijala sam fiziku. Bilo pa se pripoveda.

Smejurija.

[Ovu poruku je menjao Booxxter dana 02.03.2012. u 10:01 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Booxxter dana 02.03.2012. u 10:04 GMT+1]
[ EmmaR @ 02.03.2012. 18:23 ] @
Booxxter, budi ljubazan pa lepo objasni kako svet funkcioniše. Da ne živimo u zabludi.
[ plus_minus @ 02.03.2012. 18:33 ] @
Citat:
Booxxterhttp://www.elitesecurity.org/t407260-2#2690612
....
....
I posle toga sam banovan pod izgovorom da sam lupao nesto na Ultra MadZone.
....
....

I šta se desilo sa tobom nakon toga?
Otpala ti ruka jer si banovan? Nije.

Sad si stronger than ever.
Ono što te ne ubije, samo te ojača. Ili te je već ubilo. Whatever.

Reče da ni naučnici nemaju pojma koja je to sila?
Ajde da bude da nije gravitacija i da se na kratko osvrnemo na gravitaciju.

Gravitacija. Jel' i to izraz za neku silu o kojoj naučnici/fizičari nemaju pojma,
nego su tu pojavu jednostavno tako nazvali gravitacija i napravili novu fasciklu i predali Fox Molderu?
Da li gravitacija predstavlja ono što znamo/mislimo da jeste ili je to tek nešto neobjašnjeno?
[ Booxxt @ 03.03.2012. 02:35 ] @
Citat:
plus_minus: I šta se desilo sa tobom nakon toga?
Otpala ti ruka jer si banovan? Nije. :D

Sad si stronger than ever. :p
Ono što te ne ubije, samo te ojača. Ili te je već ubilo. Whatever.

Opet su me banovali.

Postavio si interesantna pitanja, nadam se da ce neko da ti odgovori, i da ce ova tema da se razvije u interesantan razgovor.

Citat:
EmmaR: Booxxter, budi ljubazan pa lepo objasni kako svet funkcioniše. Da ne živimo u zabludi.

Najbolje je da svoj bes, sto si izvredjala coveka, i podsmevala mu se, i pricala da je zavrsio skolu tako sto je nekog podmicivao evricima, i na kraju si ispala smesna zbog svog neznanja, najbolje je da taj bes usmeris prema meni. Dakle ja sam kriv zbog necega sto si ti uradila.
[ plus_minus @ 03.03.2012. 03:07 ] @
A reci mi zašto si dozvolio sebi da te opet banuju?

Ako već ima nešto kod tebe što se adminima ne sviđa, valjda ti je jasno da si ti gost, da si ti na nečijem terenu ovde..
zašto to nešto ne bi promenio kod sebe, ako već imaš želju da diskutuješ sa drugima na ovom forumu?

Što se Eme tiče, verovatno da je pročitala nešto jako nebulozno od tog čoveka, a ja joj npr. lično verujem da jeste razbijala fiziku..
[ Booxxt @ 03.03.2012. 07:14 ] @
Citat:
plus_minus: A reci mi zašto si dozvolio sebi da te opet banuju?

Ako već ima nešto kod tebe što se adminima ne sviđa, valjda ti je jasno da si ti gost, da si ti na nečijem terenu ovde..
zašto to nešto ne bi promenio kod sebe, ako već imaš želju da diskutuješ sa drugima na ovom forumu?

Što se Eme tiče, verovatno da je pročitala nešto jako nebulozno od tog čoveka, a ja joj npr. lično verujem da jeste razbijala fiziku..

Ja se ne menjam. Nemoj da si ljiga tolika. Niko ne zeli da bude slina od coveka. Cim malo stisnu, odma treba da savijem kicmu?

Banovan sam zato sto sam rekao istinu. Nemam pojma ko je razbijao fiziku, ali na ovom forumu se rugaju i podsmevaju ljudi koji nemaju pojma o zivotu, i nemaju pojma o cemu pricaju uopste.

Sve vise je TSTA postova, i ljudi se ustrucavaju da pisu.

[ Predrag Supurovic @ 03.03.2012. 08:37 ] @
Citat:
plus_minus
Gravitacija. Jel' i to izraz za neku silu o kojoj naučnici/fizičari nemaju pojma,
nego su tu pojavu jednostavno tako nazvali gravitacija i napravili novu fasciklu i predali Fox Molderu?
Da li gravitacija predstavlja ono što znamo/mislimo da jeste ili je to tek nešto neobjašnjeno?

Ma koliko čudno zvučalo, zaista nauka još uvek nije objasnila gravitaciju dalje do toga da je zabeležila i opisala njeno delovanje. Nauka nije otišla dalje do toga da gravitaciju opiše kao silu privlačenja koja nastaje kao posledica mase. Sva dalja objašnjenja gravitacije su samo teorije ili hipoteze dokazano nepotpune.

Isto tako može biti čudno da je, na primer, Tesla, svoja čuvena predavanja započinjao rečima: "Mi, u stvari, ne znamo šta je elektricitet", jer je u njegovo vreme to zaista bilo tako. On je eksperimentalno utvrđivao kako se elektricitet ponaša i deluje i svoj rad je zasnivao na tome.

No, pitanje sa početka teme i nije okrenuto ka tome da neko ovde objasni kako nataje gravitacija, nego je mnogo jednostavnije, ali nažalost, ES obiluje gomilom neznalica koji su samoubeđeni expersti za sve i svašta pa onda kada nešto ne umeju da objasne, oni to okrenu ka sprdačini.
[ Shadowed @ 03.03.2012. 09:59 ] @
Citat:
Booxxt: Ja se ne menjam. Nemoj da si ljiga tolika. Niko ne zeli da bude slina od coveka. Cim malo stisnu, odma treba da savijem kicmu?

Zbog ovakvog odnosa prema drugima ti je banovan i ovaj nalog i svaki sledeci koji otvoris i pre nego sto u tom sledecem budes dao novi razlog za ban.
[ plus_minus @ 03.03.2012. 10:58 ] @
Meni je Peđa ako ništa drugo, mnogo drago što mi sveznalica kao ti sve to lepo objasnila sada.
Pogotovo mi je još draže što si napokon počeo da gledaš šta pišeš,
pa onda ja ne moram da dešifrujem tvoje poruke i da nagađam gde je mesto slovu y a gde slovu z.

Zbog toga i ja da počastim nekog sa jednim plusićem. Red je.
[ Teratron @ 03.03.2012. 11:08 ] @
Citat:
Koja sila drzi planete u svemiru i suncevom sistemu?

Veoma jednostavan i totalno tacan i nepromenljiv odgovor za vekove i u vekove

Kreacija Tvorca .
[ mulaz @ 03.03.2012. 11:43 ] @
Tvorca?
To onaj koji je napravio i prva dva coveka, koji su posle imali deci, i ciji sinovi su sebi nasli zene?
Isti taj tvorac sto je napravio zemlju pre 6000 godina? Verovatno je isti taj tvorac i namestio fosile dinosaurusa, da bi izgledalo sve malo starije :)

Inace, ontopic:
Ne treba ti nikakva sila da stojis na mestu. Ako nema sile, nema ubrzanja, i sve stoji. A na zemlju deluju cak dve velike sile, centripetalna/centrifugalna sa jene, i sunceva gravitacija sa druge strane. (naravno i sile svih drugih tela na nebu)

A i mislim da dosta ljudi ovde pogresno tretira rec "teorija", pa se zato pojavljuju problemi tu, i recimo kod teorije evolucije i sl.

Inace, kad bi vec postojao tvorac, ko je napravio njega? :)
[ Teratron @ 03.03.2012. 14:48 ] @
Pozdrav
Vi govorite o stapu i kanapu ja o laseru i gps-u . Nas samo deli nekoliko eona znate ,mada sume i nisu vise toliko zelene.
[ EmmaR @ 04.03.2012. 20:40 ] @
Citat:
Najbolje je da svoj bes, sto si izvredjala coveka, i podsmevala mu se, i pricala da je zavrsio skolu tako sto je nekog podmicivao evricima, i na kraju si ispala smesna zbog svog neznanja, najbolje je da taj bes usmeris prema meni. Dakle ja sam kriv zbog necega sto si ti uradila.

??? Da li čitaš ono što napišeš? Izgleda da ne čitaš, a još manje znaš da čitaš između redova. Ma, ne ti uopšte ne znaš da čitaš jer da znaš video bi da smo se nas nekoliko posle početnioh neozbiljnih odgovora uozbiljili i potrudili se da pomognemo.

Kada neko postavi pitanje: Koja sila drži planete u svemiru i sunčevom sistemu?

Taj:
- voli da zavitlava ostale (šaljivdžija, dosadno mu je)
- stvarno ne zna odgovor na to pitanje (nije još učio u školu; prespavao lekciju; polagao uz pomoć evrića; ...)

Bitno je da se postavljač teme nije razbesneo, što znači da ne pripada "evro školi". A što to tebe pogađa?

Umesto da samo napadaš zvanični stav, red je da izneseš i svoj stav da mi ostali ne ostanemo uskraćeni za pravo znanje. Lako je reći da neko nije u pravu, ali ja mislim da je osnovni red da pokažeš kako to nismo u pravu.

Ja nemam ideju koja bi to druga sila mogla da drži planetarne i zvezdane sisteme, galaksije i jata galaksija, pa i čitav svemir skupa osim gravitacije (iako ona dva žuta upaljača uporno odbijaju da se približe jednom drugom)!

Imaš li ti nešto protiv ženskog roda? Nešto si se mnogo okomio na mene. Znaš li šta Frojd kaže za takvo ponašanje? (jel da šapnem ili javno kažem?)

Za sada mi duguješ dva odgovora:
ovde: Koja je tvoja teorija.
na forumu o teoriji relativnosti: formulu (jednačinu) za puter (treba mi da bih spremila ukusan grašak).

I, dok ne smisliš odogovore (a da pri tom ne napadaš druge), ne pojavljuj se!
[ Predrag Supurovic @ 05.03.2012. 05:38 ] @
Citat:
plus_minus: Meni je Peđa ako ništa drugo, mnogo drago što mi sveznalica kao ti sve to lepo objasnila sada.
Pogotovo mi je još draže što si napokon počeo da gledaš šta pišeš,
pa onda ja ne moram da dešifrujem tvoje poruke i da nagađam gde je mesto slovu y a gde slovu z.

Zbog toga i ja da počastim nekog sa jednim plusićem. Red je.

Je li dečko, jel tebe nekad sramota zbog onoga što pišeš?

Prvo si ismevao čoveka zbog nečega što je rekao a tačno je, čime si pokazao kolika si neznalica, a sad ti smetam i ja jer sam potvrdio da je to što je rekao tačno?

Najtužnije je da adminsitracija gleda šta radite ovde i kako pravite sprdačinu od ES i ne reaguje.
[ plus_minus @ 05.03.2012. 11:35 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Je li dečko, jel tebe nekad sramota zbog onoga što pišeš?

Prvo si ismevao čoveka zbog nečega što je rekao a tačno je, čime si pokazao kolika si neznalica, a sad ti smetam i ja jer sam potvrdio da je to što je rekao tačno?

Najtužnije je da adminsitracija gleda šta radite ovde i kako pravite sprdačinu od ES i ne reaguje.

Ne vidim zašto bi trebalo da me bude sramota zbog nečega što sam napisao ovde.

Ja se vidiš, deda, malo zayebayem bez obzira što sam ihaha odavno pregrmeo i treću banku.. znaš..

A što se tiče tuđeg nedostatka smisla za humor ili preterano 'embedovane' ozbiljnosti u opet, na svu sreću, tuđoj glavi, izuzetno mi je drago što nisam nekakva smorčina i večiti Indiana Jones tragač za jednom i jednom istinom gde će usput da mi poprismeta i to što neko koga i ne poznajem niti sam ga ikada sreo u životu, itd, ima drugačiji stav ili pogled na svet. Ako mi i poprismeta ja lepo udarim na zayebanciu za šta i služi ponajviše ovaj deo foruma.

Da sam opsovao nekoga, krenuo da vređam myku i pominjem što šta, onda tvoj tekst i može da ima neki smisao...
Ovako, mogu samo da se zamislim.. koje li je to kuče što laje u Peđinom komšiluku iz dosade u 3.30 ujutro kada sve odjekuje i na ulici nema nikoga..

Ne smetaš ti meni uopšte, već je tvoj način, zadnja rečenica u prethodnom postu, toliko ljigava, ispucana, istrošena i jadna..
kao da ti je Božidar Đelić prodao nekakav kurs za izražavanje i održao ti par časova pride. I zaradeo si plus.

I zato sada čitaš ovo što čitaš.

Osim svega ovoga, koga sam ja to izvređao i koliko.. i gde.. da vidimo mi te uvrede zbog kojih meni neki tamo nadrndani deda drži predavanja.

Ako ti beležnica, možda, tenutno, kojim slučajem ne radi kako treba ili ti neko zeza adresu, ovo, ono..
otvori bre temu da rešavamo čoče, šta se stidiš? Ako ni to nije, e ne znam onda šta da ti kažem..
Izdrži još malo, evo ga.. još 2 - 3 meseca pa lepo popakuješ ranac, pa u prirodu na relax.

I ima sve da ti bude potaman.
[ osvetakana @ 06.03.2012. 03:21 ] @
Citat:
Booxxter:

posle toga sam banovan pod izgovorom da sam lupao nesto na Ultra MadZone. To je smesno.

Čitam sve ovo i iskida se od smeha. Mene su banovali zato što sam pljuvao po ratnim zločinima ko po kanti za djubar.

Šta da kažem na sve to? Pffff.

A što se tiče Bertranda Rasela njegovi kritičari nek se jave kad postignu 0.1% onoga što je postigao Bertrand Rasel. Dotle mogu samo da mu pljuju pod prozor. Jer o Bertrandu Raselu se govori i 100 godina posle i to širom vaskolikog svijeta a za njegove "kritičare" se godinu dana nakon smrti neće znati ni dje su saranjeni.
[ Predrag Supurovic @ 06.03.2012. 08:52 ] @
Citat:
plus_minus: Ne vidim zašto bi trebalo da me bude sramota zbog nečega što sam napisao ovde.

To i jeste problem.

Citat:
Ja se vidiš, deda, malo zayebayem bez obzira što sam ihaha odavno pregrmeo i treću banku.. znaš..

Kad se neko zayebaye po mom obrazu, ja to uvek shvatam ozbiljno, kao što je i normalno. prilično je ružno videti nekog ko se šali na silu a nema smisla za šalu.

A i uvek je lako vaditi se na šalu kad zabrljaš...

Citat:
Ako mi i poprismeta ja lepo udarim na zayebanciu za šta i služi ponajviše ovaj deo foruma.

Pa ijeste problem nastao što je ova tema sa prilično smislenim pitanjem koje je dečko postavio na početku prebačena ovde jer ste počeli da se spradate umesto da vaša sprdačina bude uklonjena a vi sankcionisani kao trolovi.

Citat:
Ako ti beležnica, možda, tenutno, kojim slučajem ne radi kako treba ili ti neko zeza adresu, ovo, ono..
otvori bre temu da rešavamo čoče, šta se stidiš? Ako ni to nije, e ne znam onda šta da ti kažem..

Ovo treba da shvatim kao neku pretnju da ćeš da mi oboriš blog?
[ plus_minus @ 06.03.2012. 09:19 ] @
Citat:
Predrag Supurovic
To i jeste problem.

Znači, ipak laju kučići u gluvo doba...
Ko je tebe inače slagao da umeš da prepoznaš problem u diskusiji?

Citat:
Kad se neko zayebaye po mom obrazu, ja to uvek shvatam ozbiljno, kao što je i normalno. prilično je ružno videti nekog ko se šali na silu a nema smisla za šalu.

A i uvek je lako vaditi se na šalu kad zabrljaš...

A ko se zajebavao po tvom obrazu? Go and cure your complexess..
I ne znam jel' se tako piše na engleskom (kompleksi), eto, dozvoliću ti da me ispraviš.
Bez da te citiram. Da ti razbijem kamenče na duši.

Citat:
Pa ijeste problem nastao što je ova tema sa prilično smislenim pitanjem koje je dečko postavio na početku prebačena ovde jer ste počeli da se spradate umesto da vaša sprdačina bude uklonjena a vi sankcionisani kao trolovi.

link.

Zaključio sam do sad da je lik po imenu Shadowed, jako, jako kasvetna osoba i da nikada ne preteruje ni sa opomenama niti sa procenama.

Znači, sad fali jedan smajli kako ga ručica sa belom rukavicom mazi po glavici.
Ti si Peđa tako doooobar.
Baš si dobar.

Da te skuva neko (ne daj bože, naravno) dobio bi najkvalitetniju zelenu supu.

Oćeš da mi nađeš jednog takvog smajlija?
Gde da skinem?

Citat:
Ovo treba da shvatim kao neku pretnju da ćeš da mi oboriš blog?

Ne. Jer je tvoj blog nebitan. Standardno dosadan i nedovoljno zanimljiv.
Kliknuo sam jedared na link čisto da vidim šta ima tamo, i ništa naročito, neka prepravljena wordpress tema, toliko.
Inače mi je mnogo drago što ti je pored svega i to palo na pamet, da neko hoće da te hakuje... i da sam taj neko baš ja. džizs.

Ma, vama uštogljenima i kada čovek napiše i pojasni crno na belo, opet nije jasno...

This millenium - Rocks!
[ Predrag Supurovic @ 06.03.2012. 09:47 ] @
Kako li tebe trpe u tvojojoj okolini tako zlobnog? :)

Mada, verujem da si sa njima ok, jer znaju ko si. Ovde si anoniman pa smeš da laješ :)

[ plus_minus @ 06.03.2012. 09:51 ] @
Kako? Lepo čoče.

Doprinose darove na zlatnim, ispoliranim poslužavnicima a ako neko zakasni i minut, ja onda izbičujem i povisim minimum.

Tak' prosto. :)

I nema da se bune.

Pa da..

A što se lajanja tiče,
ti bi mogao da opereš i zube.

Kako reče Ventura jednom prilikom, .. (valjda je on prvi to spomenuo, nisam sigran) .. "ko ti drma kavez?"
[ Predrag Supurovic @ 06.03.2012. 10:25 ] @
Mogu samo da zaključim da si ozbiljan bolesnik...
[ plus_minus @ 06.03.2012. 10:29 ] @
Ne. Pogrešio si. Ja sam reinkarnacija Hitlera.
[ Shadowed @ 06.03.2012. 10:48 ] @
@Predrag Supurovic, ako imas neki problem sa nacinom na koji se moderise ES mozes postaviti temu na forumu Predlozi i pitanja.
Ovo nije prvi put da ti ovo govorim. Apsolutno svaki post na koji naidjem van predloga i pitanja a tice se moderacije ES-a bice ti obrisan a na svaki drugi-treci ces dobiti temp ban od 7 dana jer tebi ocigledno ne vredi govoriti (pisati) sto si vec nekoliko puta pokazao.

Na originalno pitanje je odgovoreno a napravili ste posle flame pa cu zakljucati temu. Ako hocete ozbiljniju diskusiju na ovu temu, pokrenite temu u forumu Fizika ali se tamo ovakvi ispadi nece tolerisati.