Ja licno mislim da mi necemo nikad ni uci u Evropsku Uniju. Verovatno ce nas prihvatiti kad se sve bude raspadalo i uvaliti nam neku kosku da mi budemo predsedavajuci. Tacnije veciti krivci za sve. Bas me zanima sta drugi misle o tome.
[ Igor Gajic @ 25.02.2012. 19:51 ] @
Saznacemo sta ce biti sa nama i EU za par dana kada bude bila odluka oko statusa kandidata.
Licno, ocekujem da nas glatko odbiju, ali da daju taman toliko nade da i dalje mogu da nas ucenjuju.
[ a1200 @ 25.02.2012. 19:58 ] @
@Arlto
Pogresio si forum, tj. sada ce ovde eurofanatici da te oznace kao clana 1389, obraza ili nekog radikalnog nacionalistu... nazadnog i zatucanog.
Iskreno, ovde je taj famozni "bezalternativni pristup" EU postao izgovor za neverovatan stepen lopovluka, nerada, cak i direktnu veleizdaju.
Ja se nadam da nikad necemo uci u EU. Da saradjujemo sa njima, ako, i samo ako ima obostranog ekonomskog interesa - to da - ali na ovaj nacin, ponizne dzukele koju sutira i ucenjuje ko stigne, soli pamet, i mesha joj se u unutrasnja pitanja - e pa to sigurno ne.
[ Arlto @ 25.02.2012. 20:10 ] @
Nisam politicki aktivan. Tako da me bas briga, gde ce me svrstati. Nego ovo sve postaje smesno. Lazu nas odande, lazu nas odavde. U Septembru bese, ovi nasi rekose da su napravili dogovor sa paypal-om, dali sve garancije i samo se ceka da oni odobre. Ja se primim ko majmun i napisem im mail i dobro ih napljujem. Zasto mi jedini ne mozemo da kupujemo preko neta, jesmo li mi iz dzungle, ne zanamo da pisemo ...itd. Nisam ni ocekivao da mi takva kompanija odgovori. Ali su kulturno odgovorili i to odmah. Oni se meni i ostalima u Srbiji izvinjavaju, ali nisu dobili ni od jedne nase banke garanciju. A ovi nasi vise i ne spominju.
[ a1200 @ 25.02.2012. 20:13 ] @
Heh, probaj da otvoris nalog na apple store-u. Kod izbora zemlje Srbija ne postoji - iako se ovde prodaju Apple-ovi proizvodi (kod kojih je jedna od glavnih funkcija upravo kupovina muzike i software-a preko iTunes-a i AppleStore-a). Pa onda moras Hrvatsku da selektujes, a uneses podatke kreditne kartice i adresu iz Beograda... i to prodje. To dovoljno govori o medjunarodnom ugledu ove zemlje, i odnosu drugih prema nama.
[ vidan kv @ 25.02.2012. 20:18 ] @
......ja mislim da NIKADA ne smemo odustati od Kosova i Metohije.One koji to zagovaraju treba streljati(može i u radne logore).Država mora da se naoružava i ako ne pomažu "diplomatska sredtva" KiM povrati ratom makar i za 100 godina!....
[ Arlto @ 25.02.2012. 20:21 ] @
Takvih sajtova ima milion. Negde cak nece ni da ti odgovore kad vide da si iz Srbije. Pod uslovom da postojimo na spisku. Preregistriras se i presjelis se par stotina kilometara i dobijes odmah odgovor.
[ Java Beograd @ 25.02.2012. 20:22 ] @
Kod nas ljudi najčešće ne shvataju pojam "Evropska Unija" niti shvataju pojmove "Evropska Integracija". Tako je neuk i neobrazovan Srbin poprilično zaplašen ljudožderima iz EU koji jedva čekaju da pobiju i pojedu sav nebeski narod, pa sve jednako priželjkuje da se ljudožderi raspadnu.
Šta zapravo treba da se raspadne da bi se reklo "raspala se EU" ?
1. Carinska unija ? To je međusobni ugovor država članica EU, prema kojem nema carinskih barijera između država članica. Dakle, svaka članica bez carine može da izvozi u drugu državu. Korist imaju sve države članice. Zašto bi se ovo raspalo ?
2. Evro zona ? To je podskup država članica EU, koje imaju jedinstvenu valutu. Korist imaju sve države evro zone. Zašto bi se ovo raspalo ?
3. Šengen zona ? To je podskup država članica EU, uz neke države koje nisu članice EU. Korist imaju sve države šengenskog sporazuma. Zašto bi se ovo raspalo ?
4. Članstvo u NATO ? To je podskup država članica EU, koje su članice NATO pakta. Zašto bi se ovo raspalo ?
[ Arlto @ 25.02.2012. 20:23 ] @
Za 100 godina nas nece biti dovoljno ni za rat sa njihovim malo vecim selom. Nazalost, nas sve manje, a njih sve vise.
[ etjen @ 25.02.2012. 20:24 ] @
pa, razmislite zašto je to tako sa stranim sajtovima.
Inače, ja ne verujem da ćemo ući u EU za manje od 10 godina, ako i tada
[ ArsenLupen @ 25.02.2012. 20:33 ] @
Naravno da se nece raspasti? Odakle ti takva ideja? A hteli mi to ili ne, mi cemo u EU uci.
[ Arlto @ 25.02.2012. 20:36 ] @
@Java Beograd
Lepo misljenje, pa Rimljani su bili sigurni da im se nece raspasti carstvo, a raspalo se. Mislis da bi Amerika opstala ujedinjena sa svojih 50-tak drzava da nemaju EXTRA demokratiju. Malo se pobune i eto batina, a po neki i smrtni slucaj. Tako su i nasi roditelji govorili za Jugoslaviju. Zasto bi se ovo raspalo?
[ Vasastajić @ 25.02.2012. 20:55 ] @
Citat:
a1200:
Da saradjujemo sa njima, ako, i samo ako ima obostranog ekonomskog interesa - to da
A to bi bilo,sada u ovom momentu,u segmentu....
Kom?
[ Wi-Fi @ 25.02.2012. 20:57 ] @
Citat:
vidan kv: ......ja mislim da NIKADA ne smemo odustati od Kosova i Metohije.One koji to zagovaraju treba streljati(može i u radne logore).Država mora da se naoružava i ako ne pomažu "diplomatska sredtva" KiM povrati ratom makar i za 100 godina!.... :)
Za 100 godina ce Srbi i Siptari ziveti u jednoj drzavi, samo sto se verovatno nece ni za sta pitati ni jedni ni drugi (ako ostanu ovako nenormalni, a to je najizvesnije)
[ tdusko @ 25.02.2012. 22:49 ] @
Java je lepo sve rekao. Nista zbog cega i oko cega je EU nastala se do sada nije pokazalo losim. Niko do sada nije izasao iz unije niti nekome pada na pamet i interes da budu u uniji nalaze skoro sve zemlje Evrope. Ono oko cega je EU upala u krizu je to sto je dopusteno fiskalno neodgovornim clanicama da rade sta hoce pa se desio PIGS nakon cega je svima jasno da to vise tako nece moci pa ce neke stvari morati da dozive reviziju. Nakon toga ce juznjaci morati da se saberu ili ce da dobiju sutku.
[ Binary Mind @ 25.02.2012. 23:25 ] @
Pih! 100 godina je dugacak period a za tih 100 godina moze svasta da se desi. Moze da ne bude ni Srba ni Siptara a ni mnogih drugih za 100 godina... Zato polako sa tim dugorocnim prognozama.
[ Lazar-I @ 26.02.2012. 00:02 ] @
Citat:
Igor Gajić: Licno, ocekujem da nas glatko odbiju, ali da daju taman toliko nade da i dalje mogu da nas ucenjuju.
Moraće pre izbora da daju status kandidata.
[ jnk @ 26.02.2012. 01:10 ] @
Ozbiljno pocinjem da verujem u teoriju da postoje partijski ratnici koji imaju zadatak da na ovom forumu sire svoju ideju.
[ Binary Mind @ 26.02.2012. 01:21 ] @
Hajd' nek' se jave ti partijski ratnici. Necemo vam nista.
[ boccio @ 26.02.2012. 02:31 ] @
Citat:
2. Evro zona ? To je podskup država članica EU, koje imaju jedinstvenu valutu. Korist imaju sve države evro zone. Zašto bi se ovo raspalo ?
Khm... ovaaaaaaj :)
Citat:
Lazar-I: Moraće pre izbora da daju status kandidata.
To je super-duper, samo sto "status kandidata" ima podjednaku tezinu kao da ja tebi dam status kandidata za astronauta... Ne kosta me nista, a ti se slobodno do mile volje hvali u svom selu da si kandidat za astronauta.
Inace, to pitanje svih pitanja je zaista apsolutno irelevantno i voleo bih da vise ljudi moze da shvati da domaci wannabe-politicari masu tom EU kandidaturom cisto da bi sklonili fokus sa nekih mnogo rudimentalnijih problema - konstantnog budzetskog deficita usled sve glomaznije (c) S.I.S.E, nelikvidnosti velikih privrednih subjekata, nepostojanja nikakvog ekonomski odrzivog razvoja zemlje, itd itd, spisak moze do u nedogled...
I umesto svega toga cela zemlja bruji samo o jednom - da li cemo biti primljeni u EU?!!!?
Nikome od politicara (mislim i na tzv. vladajucu koaliciju i na tzv. opoziciju) ne odgovara cak ni da pridjemo EU na kilometar, jer bi to znacilo da moramo da imamo uskladjene zakone, reviziju drzavnog budzeta (to je tabu tema), zaista pravnu drzavu i gomilu drugih pravnih okvira koji bi ih onemogucili da tako lako i bezbrizno namestaju tendere od evropskih donacija, pretacu milione evra preko burazerskih preduzeca, stite "uvozni" lobi, imaju 2400 agencija pored svih ministarstava koje imamo i slicno. Tako da... ne, necemo uci u EU :)
[ pantic68 @ 26.02.2012. 04:50 ] @
Mislim da više ne moramo brinuti. Pre nekoliko godina sam govorio da se mi približavamo uniji onom brzinom kojom se ista degeneriše o u trenutku kad nam se putevi ukrste nikakvog interesa za ulazak nećemo imati. Mi sad tražimo nekog da nas izdržava a da nijedan kvalitet nemamo i ja ne vidim da je neko voljan da nam izadje u susret. Još će malo da klepeću do izbora posle će ojačati oni sa ruska gubernija pričom i eu više nece biti tema. Realno hibrid naše i njihove birokratije a što naši upravo konstruišu bi nam konačno došao glave. Sve je to zrelo za jedan lep bankrot.
Citat:
jnk: Ozbiljno pocinjem da verujem u teoriju da postoje partijski ratnici koji imaju zadatak da na ovom forumu sire svoju ideju.
Siguran sam u to, slabo pratim es ali sam mnogo puta video po raznim mestima kako se ljudi pojavljuju klepeću i posle izbora nestaju pa nikove koji deluju normalno dok ne počne priča o nekoj zemlji ili partiji kad oni bacaju sve principe pod noge i grčevito je brane, pa spavače koji se aktiviraju kad ispliva afera oko neke države ili firme ili koga već zastupaju i onda spinuju dok ne padne interesovanje. Forumi su mesto za propagandu kao i svako drugo. Kad profesionalaci nadglasaju slobodnomisleće ja tu više ne zalazim.
[ payge @ 26.02.2012. 05:06 ] @
Citat:
a1200: Heh, probaj da otvoris nalog na apple store-u. Kod izbora zemlje Srbija ne postoji - iako se ovde prodaju Apple-ovi proizvodi (kod kojih je jedna od glavnih funkcija upravo kupovina muzike i software-a preko iTunes-a i AppleStore-a).
Tragedija, kako uopste mozes da zivis bez iTunes-a i AppleStore-a, uzas.
A da si umesto Apple kupijo iMoj sve bi ti to radilo; i kad nema struje iMoj radi, mozes da ga zvaces u mraku.
[ superbaka @ 26.02.2012. 07:39 ] @
@boccio
nasi politicari UVEK gledaju sopsvene kratkorocne interese, a to je - preziveti sledece izbore... u ovom slucaju, status kandidata im je neophodan da dobiju ove, a pristupni fondovi da mozda proguraju i sledece... za to vreme ce po njihovoj proceni da rese svoje licne interese, i to je sve... ulazak u EU je trenutno samo neophodna karika, a toga o cemu ti pricas se boje oni koji sada nisu na vlasti i privrednici (da ne kazem tajkuni) koji su se adaptirali na sadasnje stanje i kojima ce ulazak u EU smanjiti profit i moc...
[ Lazar-I @ 26.02.2012. 09:46 ] @
Citat:
bocco: To je super-duper, samo sto "status kandidata" ima podjednaku tezinu kao da ja tebi dam status kandidata za astronauta... Ne kosta me nista, a ti se slobodno do mile volje hvali u svom selu da si kandidat za astronauta.
Zato će i dati status kandidata pre izbora, da bi zadržali na vlasti one koji im najviše odgovaraju. U stvari podjednako bi im odgovarala skoro svaka opcija, ali problem je što bi bez kandidature narod postao previše nezadovoljan. Ovako pre izbora daju kandidaturu i svi su srećni, čak i narod koji misli da je to nešto bitno.
[ ArsenLupen @ 26.02.2012. 10:09 ] @
Citat:
Lazar-I: Moraće pre izbora da daju status kandidata.
Citat:
Lazar-I: Zato će i dati status kandidata pre izbora... problem je što bi bez kandidature narod postao previše nezadovoljan.
Pazi samo kad se boje da ne postanemo nezadovoljni, jao nama ako se Servi unezadovolje, kraj sveta
[ Lazar-I @ 26.02.2012. 11:55 ] @
Zašto bi se bojali? Oni su tu gde jesu zato što zbog načina na koji funkcionišu. Da bi ostali tu gde jesu moraju da se ponašaju kao i do sada. Ja da sam na njihovom mestu bilo bi mi lako da donesem pravu odluku, dok mi se čini da za Srbiju trenutno uopšte i ne postoji dobra odluka. Ti misliš da je to što su oni sada moćni nešto što je urezano u kamenu i da je nepromenljivo. Na žalost, oni znaju da to nije tako i sve što rade, rade u svoju korist. Da si na čelu EU i da možeš da biraš između nezadovoljnih Srba, koje ne kontrolišeš i mirnih koje kontrolišeš, a da pritom nemaš gotovo nikakvu odgovornost, šta bi izabrao?
[ burex @ 26.02.2012. 22:47 ] @
@Arlto
Žališ se jer nemaš PayPal, i što smo zadnja rupa na svirali u svetu, i što ne možemo da sarađujemo sa inostranstvom kako valja, i što nas ima sve manje... a onda tvrdiš da će se EU u skorijem roku raspasti i da ćemo onda mi biti krivi? Koliko vidim, možda bi nam svima bilo bolje da pre nego što počnemo da uperujemo prste u EU na fazon komšijine krave (koja treba da crkne), da prvo pogledamo granu na kojoj trenutno sedimo. Direktno smo zavisni od opstanka EU čak i u ovom stanju države u kojem se trenutno nalazimo. Ukoliko bi cela EU sutra prsla, Srbija ne bi bila lider u regionu, bila bi žvaka na cipeli... Uostalom, čemu to prizivanje katastrofa i raspada u svrhu radovanja kako smo ih sve pobedili?
Sećam se jednog odgovora za sve one skeptike koji tvrde da je globalno zagrevanje tvrdokorna laž: Čak i da jeste laž, hoće li nam biti gore ako budemo razvijali čistije tehnologije i čuvali našu životnu sredinu? Isto tako je i ovde slučaj... Da li će postojati EU za 10 godina, ne znam, ali znam da nas ništa neće boleti ako budemo išli u pravcu EU i uredili naše dvorište.
[ Arlto @ 10.03.2012. 12:43 ] @
@Boccio
Mislim da je Boccio kompletno opisao trenutnu situaciju.
[ Arlto @ 10.03.2012. 13:12 ] @
@buerx
Imam ja ze tebe bolji vic, ako je uopste vic.
Jel znas kako pametan Srbin zove glupog Srbina?
Telefonom iz inostranstva.
A i za ovo kasnis " Da komsiji crkne krava"
Sada je " Da meni crkne krava, pa da komsijina deca ne piju mleko"
A grana na kojoj sedimo polako truli vec decenijama. A vodeca struktura drzi testeru, i to izgleda motornu.
Ja sam licno za ulazak u EU i ne bih voleo da se raspadne, a da nas ne vole, ne vole nas. Ne iz razloga, koji ti mislis da su. Nego zato sto je vodjena uzasna propaganda protiv nas. Ziveo sam na Kipru 93. i ne mozes cak ni da zamislis kakve sam snimke gledao, Uvek Srbi krivi, za sve zlocine. Ako nisi ukapirao, istoriju pisu pobednici. A sliku o nekom narodu, mediji, oni koji imaju najvise para za propagandu. Mislis da je njih uopste bilo briga za Milosevica i za narod u Srbiji. Svoju "demokratiju" su sproveli tako sto su nas bombardovali i dobili ono sto im je trebalo BAZA NA KOSOVU. Isti primer "demokratije" imas i u skorijoj istoriji: Irak, Libija. Zabole njih za narod koji tamo zivi, treba im NAFTA.
[ herzog @ 11.05.2012. 11:12 ] @
Kosmet nema naftu vec rudno bogatstvo,
a kakvo bogatstvo imaju ostali delovi Srbije otkrice nam se uskoro.
Uglavnom , sume (videti "unistenje suma" na youtube)verovatno dosta prostora za odlaganje nuklearnog otpada,
odlaganje pobegle romske populacije, a ove druge delatnosti "oslobodioca" od zlog mrskog antidemokrackog rezima su jos sablaznije, no medjutim verujem da ste vec upoznati
sa svim tim.
[ Commandant Carlos @ 11.05.2012. 16:09 ] @
@Arlto
Na kakvim si ti drogama, daj i meni malo.
Kako moze neko napisati kao drzavu te ne vole, to ne postoji postoje samo interesi, a mi smo svima isli na quraz i zasluzeno smo dobili po tintari. Drugo za klanje po bivsoj Jugi je krivo rukovotsvtvo sa Slobom na celu, ko je podelio oruzije i pobunio Srbe po Hrvackoj i Bosni, da se ta drzava akvo vec nije mogla da opstavne lepo rasrafila kao Srbija i Crna gora, rata ne bi bilo i toliko unistenih zivota.
Ja se samo pitam da li ej neko od tih teoreticara zavere( da nas svi mrze sto smo Srbi i sto smo pametan i ne iskvaren narod) otvorio kartu sveta i pogledao kolika je Srbija na njoj.
[ vladd @ 11.05.2012. 17:38 ] @
Nije vise moderno "da komsiji crkne krava", prizivanje smrti je nahriscanski i necivilizovano.
Sada se kaze "da komsiji krava, bude k'o civava"
Poz
[ herzog @ 01.06.2012. 11:17 ] @
Citat:
rukovotsvtvo sa Slobom na celu, ko je podelio oruzije i pobunio Srbe po Hrvackoj i Bosni, da se ta drzava akvo vec nije mogla da opstavne lepo rasrafila kao Srbija i Crna gora, rata ne bi bilo i toliko unistenih zivota.
Predpostavljam da je ovakvo misljenje jedino *dozvoljeno* od strane admina ovog foruma.
Strashno je to
[ Marko83 @ 01.06.2012. 11:27 ] @
^^
Fali samo jos pljuvanje po SPC da bude u kompletu...
[ mmix @ 01.06.2012. 12:43 ] @
A po cemu ste to vas dvojca zakljucili? Postoji razlika izmedju imanja misljenja i trolovanja, i postoji razlika izmedju elaboracije misljenja i fanatizma, kad fanaticno trolujete onda vam se brisu poruke. Kako ostalima tako i vama, a sa obzirom na to koliko vasih psotova je ostalo netaknuto u raznoraznim ex-yu temama ovde reklo bi da cak uzivate i nepravedni preferencijalni tretman. Al ni to vam nije dosta.
Sto se tice teme, ja sam svoje misljenje izneo vec davno, postacemo clan EU kad nikome to vise ne bude vazno iz kojeg god razloga (raspad, nova frankogermanska EU bez ostalih, etc). U svakom slucaju cemo sebe verovatno posle proglasiti za pravne naslednike evropske unije i onda i dalje bivstvovati kao i do tada, cestitajuci ili mozda cak i ratovati sa neverrnim nacijama koje ne budu htele da dele to "nasledstvo" sa nama.
The fact is, Europe is stuck with this confederation, yet it is no longer solvent, politically or economically.
Bullsh*t.
EU je solventna - jedna njena indivudualna clanica nije. Cak i da dodje do srozavanja situacije u najgorem slucaju ce 2-3 clanice eurozone biti nesolventne.
Problem EU konfederacije je sto trenutno nema mehanizme za resavanje potencijalne nesolventnosti neke od clanica. Ali taj limbo ne moze trajati beskonacno dugo posto ce pre ili kasnije (najverovatnije pre) grcka nesolventnost izazvati pritisak na ostatak EU da nesto uradi.
To se moze resiti dubljom integracijom - Nemci sigurno nece prihvatiti tek tako ECB-izdate euro-obveznice, ali ako Grcka bankrotira i nadolazeci doom prisili ostale clanice da prihvate striktnije kontrole to ce se mozda desiti.
[ MyWay @ 01.06.2012. 20:09 ] @
Milan je rekao.
Pre tri godine je postavljen video na YT a Milan nikad nije bio bliži istini :-)
[ Otto23 @ 01.06.2012. 23:52 ] @
Citat:
A po cemu ste to vas dvojca zakljucili?
Evo i ja sam zakljucio isto.
...
Citat:
Postoji razlika izmedju imanja misljenja i trolovanja, i postoji razlika izmedju elaboracije misljenja i fanatizma, kad fanaticno trolujete onda vam se brisu poruke.
A takodje, postoji razlika i izmedju admina/modratora, odnosno, da budem jasniji, na ES-u postoji vecinski bias ove ekipe tacno na odredjenu stranu. IMHO, pocinjete da licite na b92 forume.
[ labicko1 @ 03.06.2012. 13:05 ] @
Ovde nije pitanje samo everope, opsti trend je da sve sto se zove zapadnim svetom i kulturom, trosi barem duplo vise od onoga sto proizvodi. Kroz sistem kruze lazne virtualne pare, i to je ono sto J*** ceo sitem. Kada Srbija uzme kredit od MMFa, on te pare nema, a nama da virtulani kredit koji zamislite u sadasnjem ekonomskom svetu svi faktori priznaju. U protoku ima barem pet puta vise virtualnog novca nego sto ima zlata u trezoru. Problem je upravo to sto niko ne kontrolise to stvaranje novog virtualnog novca. Znaci ne postoji ni jedna institucija na svetu koja kontrolise te velike banke i fondove, koji su inace u privatnim rukama. Posto te iste banke finansiraju politicare, ne vidim nacina kako ce se to ikad promeniti. Znaci umesto onih zakona o lobiranju (podmicivanju na legali), treba se doneti zakon po kome se zabranjuje strankama da primaju donacije vecih od 50-100 evra. Ali ne vidim ni jednog na svetskoj politickoj sceni ko ce to da prihvati :)
Sada moze se reci nisu banke krive sto su drzave i gradjani neodgovorni pa trose vise nego sto mogu. Ali sa druge strane da pocnem ja da pozajmljujem novac za koji nemam pokrice, lezao bi barem deset godina iza resetaka. Znaci ovo sto rade banke je definitivno krivicno delo.
Sto se tice same evropske unije, tu niko ne moze sa sigurnosti reci sta ce tu biti, ja neverujem da ce ni jedna od evropskih drzava postovati taj njihov dogovor o restriktivnom budzetu. Politika je igra popularnosti, a stedeti nije popularno. Tako da je evropska unija cela u velikom ekonomskom problemu.
Ono sto mene brine je sto istorija kaze da se ovakvi problemi obicno zavrsavaju krvavo.
[ Commandant Carlos @ 03.06.2012. 14:50 ] @
@labicko 1
pa normalno da ima vise novca u opticaju od zlata kad novac nije vezan za njega.Ne postoji trenutno zlatni standard.
Evropa a pogotovo Nemacka postaje svesna greske o izmestanju proizvodnje ( naime to je Ameriku i pokopalo ) u aziju i slicna podrucja, jer ti mozes ziveti samo od realnih dobara. Naime kod izmestanja prozivodnje npr u Kinu ti imas samo pocetnu korist u vidu jeftinijeg proizvoda dok na duzi rok ti si na gubitku, jer vrsis transver tehnologije i znanja, ako se ovako nastavi naucice Kinez da proizvodi sve i nista im ne mozes prodati a on od tebe ne zeli kupiti jer si suvise skup. To Kina i svesno radi (juan drzi vestacki na niskoj vrednosti).
A sto se tice buducnosti EU, ona ide ka federalizaciji, sad kojeg obima ne znam , mozda delimicno finansiskog. A njen raspad se ne moze desiti jer bi to proizvelo dalekosezne posledice kojih su svi svesni (a mislim da ih se i plase).
[ Milos911 @ 03.06.2012. 14:55 ] @
Citat:
labicko1:naci umesto onih zakona o lobiranju (podmicivanju na legali), treba se doneti zakon po kome se zabranjuje strankama da primaju donacije vecih od 50-100 evra. Ali ne vidim ni jednog na svetskoj politickoj sceni ko ce to da prihvati :)
To vec ima kod nas, znaci mi smo napredniji od ostatka sveta?
[ Otto23 @ 03.06.2012. 15:21 ] @
Danas procitah...
Citat:
Šest razloga da Španci izađu iz evrozone pre Grka
MADRID - Španija mnogo manje od Grčke strahuje da će ostati bez zajedničke valute, ali ni Evropska unija nema novca da "kupi" njenu ekonomiju zapalu u probleme.
Za razliku od većine analitičara Metju Lin iz engleske konsultantske kompanije "Strategy Economics" je uveren da Španija ima veće šanse za izlazak iz zone evra od Grčke i navodi šest razloga za takav razvoj događaja.
Španija je, kao prvo, prevelika ekonomija da bi mogle da je spasu Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF), dok ekonomiju Grčke, koja "košta" svega 230 milijardi evra, Evropljani mogu dugo da pomažu. EU i MMF jednostavno nemaju tu količinu novca potrebnu za spas Španije, objavljeno je na internet portalu "Finmarket.ru".
Drugi razlog za brzi izlazak Španije iz evrozone Lin vidi u tome što su njeni stanovnici umorni od programa štednje. Još pre godinu dana pokret "Revolt" počeo je sa sedećim protestima u velikim gradovima.
Španija, kao treće, ima realnu ekonomiju. Grke zabrinjava njihova budućnost izvan evrozone, jer u suštini oni ništa ne proizvode, napominje Lin, dodajući da je Španija uspešna ekonomija sa razvijenom industrijom. Izvoz u ukupnom domaćem proizvodu (BDP) Španije učestvuje sa 26 odsto, što se može uporediti sa Velikom Britanijom, Francuskom i Italijom.
Četvrti razlog je činjenica da je Španija politički nezavisna. Mnoge zemlje ostaju u zoni evra više zbog političkih nego ekonomskih razloga. Tako Grčka, u slučaju da napusti zonu evra, strahuje da će postati sfera uticaja Turske, Litvaniji je evro potreban kako bi se udaljila od Rusije, a za Irsku je to pitanje ekonomske nezavisnosti od Velike Britanije. Za Nemce, evrozona je raskid sa prošlošću, dok za Španiju evro ne predstavlja nikakav simbol.
Španiji su, kao peto, otvorene perspektive. Španska ekonomija delimično zavisi od Evrope, ali u istoj meri budućnost njenog razvoja se vezuje za Latinsku Ameriku, čije su zemlje u usponu. Ne bi trebalo zaboraviti ni ogromno latinoameričko tržište u SAD. Španski biznis je više deo svetske, nego čisto evropske ekonomije. Španija nema razloga da se vezuje za propali projekat, ako ima toliko drugih mogućnosti, primetio je Lin.
I na kraju, povlačenje iz valutne unije više nije tabu tema, pa je izlazak Španije iz zone evra već počeo da se razmatra. Po Linu, niz španskih ekonomista je ubeđen da je problem njihove zemlje u evru, i da bi je povratak na pezetu izvukao iz krize.
Nevezano (samo) za EU... dogadjaju se tektonski poremecaji dosadsnje svetske scene, transver moci i uticaja, polako ali sigurno.
Citat:
China, Japan Bypass U.S. Dollar in Pivotal Trade Agreement
The cutting out of the dollar in Japan / China trade may be a small start of only $345 billion in global trade, but it is a sea change decision in the global monetary system that markes the beginning of the end of the dollar's role as the sole global reserve currency. This move is irreversible and will lead to more and more currency exchange rate uncertainties. Gold will benefit!
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 03.06.2012. u 21:00 GMT+1]
[ labicko1 @ 03.06.2012. 16:02 ] @
Novac nije vezan za zlatni standard, a po kom to dogovoru ???? Ispravi te me ako gresim, ali kolko ja znam zadnji dogovor o medjunarodnoj trgovini koji se dotice ove teme je bio posle drugog svetskog rata. I u tom dogovoru se istice da dolar kao osnovno sredstvo u medjunarodnoj trgovini mora striktno da bude vezan za zlato. to jest da bilo ko od nas ima pravo da ode u USA i da za dolar trazi da mu se isplati zlato. To je i uradio francuski presednik nekih sezdesetih godina (nisam siguran za datum). Posto su amerikanci za borbu sa komunizmom stampali vise novca nego sto su smeli, to im nije odgovaralo, pa su onda jednostrano bez saglasnosti medjunarodne zajednice uzeli i pocepali taj dogovor. Posle toga mozete samo da zamislite kolko su novca stampali. Taj onda lazni novac su plasirali sirom sveta ko kredit, a ceo svet vraca nazad pravim vrednostima.
Sada pitanje za sta je trenutno vezan taj novac ako nije za zlato ??? Ekonomisti se sada ponasaju prema novcu kao o privrednom proizvodu, potraznja na trzistu diktira cenu, ono ja znam da je dolar glavni izvozni resurs amerike ali ipak ...
Sto se tice naglog raspada slazem se sa tobom Carlos, nece biti nikakvih naglih pokreta, onaj ko ima para i preneo je firme u kinu taj ce i dalje imati para. Svaki brz i nagli pokret bi dovelo do ratova, a posto sada se vise ne gadjamo sa prackama, rat nikome nije od koristi (ovde ne podrazumevam ratove protiv gali dali plemena iz afrike, vec medju nekim od vecih sila). Tako da ce se privreda polako prenositi na istok zajedno sa kapitalom, a zapad ce polako da ulazi u receesiju (iskreno vec jeste u recesiji ali ga oni kroz papire prikazuju ko pozitivnu nulu).
[ Odin D. @ 03.06.2012. 16:31 ] @
Može li neko objasniti ovaj paradoks:
Citat:
labicko1: Taj onda lazni novac su plasirali sirom sveta ko kredit, a ceo svet vraca nazad pravim vrednostima.
Evo, npr. recimo da naša vlada uzme kredit od MMF-a u tom tzv. "lažnom" novcu.
I onda od tih para namiri plate i penzije svojim službenicimi, i recimo da nešto uloži u izgradnju nečega, npr. mosta, autoputa i sl.
Jedan dio toga dade kojekakvim malinarima, nezadovoljnim poljoprivrednicima po hektaru zemlje, "stipendira" kojekakva propala državna preduzeća radi socijalnog mira itd.
I sad svi ovi što su dobili te plate, penzije, stipendije, pomoći i sl. kupe za te "lažne" pare ljeba, slanine, opanaka, nafte, benzina, blokova, cementa, armature, mortadele i nutele, piva i cigara, struje, tople vode, ljetovanja, zimovanja, telefona i televizora, GSP karata, kafe, novina, cipela, patika, majica, klikera, qraca palaca....
Znači, oni su ipak uspjeli pretvoriti te "lažne" pare u konkretne materijalne vrednosti koje se mogu materijalno proćerati kroz guzicu u najbukvalnijem značenju riječi materijalno i sad najednom kad te kredite treba vraćati onda su oni najednom "lažni", vi niste dobili ništa i u pitanju je bezočna prevara!?!?
Pa objasnite mi na koji ste onda način uspjeli kupiti mortadele i nutele za te tzv. "lažne" pare!?
Živo me interesuje, jer, eto, imam neki štampač, slabo ga koristim, pa reko da mi ne stoji džaba ako već ima neki fazon sa tim "lažnim" parama....
[ plus_minus @ 03.06.2012. 17:20 ] @
Zato što je nekada i najobičniji, urezani, iskrivljeni štap predstavljao novac, na određenim delovima planete zemlje.
Zato su lažne.
[ Odin D. @ 03.06.2012. 17:36 ] @
Nisam pitao kako su lažne, nego kako ti za lažne pare kupuješ mortadele i nutele.
Daj pokaži mi kako sa urezanim iskrivljenim štapom platiš npr. račun za struju.
To mene interesuje, jer bi i ja tako.
[ plus_minus @ 03.06.2012. 18:12 ] @
Aham.
Onda sve što treba jeste samo da udeneš digilatne brojke na pravo mesto.
Eto.
A šta će te sve sprečiti/sprečavati da te brojke postaviš gde treba u međuvremenu, to je sad drugo ....
[ Commandant Carlos @ 03.06.2012. 18:53 ] @
Ne zaboravi da su svi prihvatili dolar kao medjunarodnu valutu, e to im daje za pravo da ga stampaju i svoje dugove prebacuju na druge. Ta stvar da se sa dolarom trguje u svetu je veoma velika stvar i mi ovo sto gledamo predhodnih par godina je samo rat valuta.
Nikson je 1971 ukinuo zlatni standard to jeste za je jedna uca vredela 35$, odnosno ti si na svoj zahtev mogao promeniti dolare u zlato po tom odnosu. Medjutim zbog ogranicenosti zlata kao resursa nije moglo stampati novca koji je bio potrebano, zato je i ukinuto.
@labicko 1
gresis, svecka ekonomija je daleko vise povezana, posle 2000 grafikoni su im isti to jest preklapaju se ( USA-S&P 500, UK-FTSE 100, D-DAX, Singapore-STI, J-Nikkei ). Tako da ako padne potrosnja na ""zapadu"" EU i SAD, nakjvise gube zemlje BRIK-a jer svoje proizvode izvoze na taj zapad a cim toga nema sistem je u kolapsu. Zato i gledamo tolike napore odnosno zainteresovanost zemalja kao sto su Kina i Rusija za sudbinu eura.
evo ti primera, Rusija se nalazi u problemu sa padom cena nafte na sveckom trzistu, jer je projektovala svoj budzet za mnogo visu ( ispravite me ako gresim ja mislim da je 100$ ) a ona je pala na 90$.
[ labicko1 @ 03.06.2012. 19:46 ] @
Carlos to sam i rekao svi su se dogovorili oko dolara, postoji neki ugovor. Iz tog ugovora je najvise profitiral USA i zato je imala obavezu da daju zlato i da se vodi racuna oko stampanja novcanica. Nisam ih ja bio po usi da to potpisuje, inace ugovor je sam dobar bio po USA. Onda je Nikson sam uzeo i ponistio ugovor, a ostali svet cutao, zato sto je gospodin nikson davao kredite, parama koje u to vreme na provnom osnovu nije imao. Ispravite me ako gresim.
Pare sam nazvao virtualnim zato sto cak ih ima vise u prometu nego realno nastampanih novcanica. Ja ovde nepricam o nekih 1-2% vec mnogo mnogo vise. Necu sada ja tu vas da ubedjujem o tome kolko je kriminalan bankarski svet, raspitaj te se malo sta se desilo pre koju godinu sa onim krahom berze, pa cete sami shvatiti o cemu se radi.
Svetska ekonomija jeste veoma povezana upravo zbog ovoga gore sto sam napisao, inace izvanredan strateseki plan, tako da ako bi nedaj boze amerika imala krah, jos sutra dana bi pukle skoro ekonomija na svetu.
Inace ja nevidim iskreno nekog noramlnog izlaza za Srbiju i evropi iz svega ovoga, imamo ogroman broj penzionera, ogroman broj fiktivnih radnih mesta u drzavnim ustanovama, imamo jos uvek na teret drzave dosta veliki broj propalih preduzeca, a sa druge strane sve manji broj firma koje nesto proizvode i zaradjuju, sve manji broj mladih ljudi koji. Dug nam je inace preko glave, sa bilo koje strane ili bilo kog ugla da na njega pogledas, pa cak ni politicari koji su do pre neki dan na sva zvona govorila kako mi nismo prezaduzena zemlja pocinju da pricaju o prezaduzenosti. Nije sada problem uzeti neki kredit od xxx ziliona dolara (ono jeste ali cisto teoritski recimo da nije), ali ja stvarno nevidim kako bi Srbija ikada te pare mogla da vrati. Sada pitanje o kome je zabranjeno govoriti na bilo kome od svetskih medija, sta ce biti ako jednog dana nemamo para da vratimo dug. JP Morgan rekose za grcku ili cete mi dati ostrva ili cu zabraniti svim zemljama na svetu da sa vama trguju. Mislim da sada mozete povezati onaj gornji deo mog posta sa donjim.
[ Commandant Carlos @ 03.06.2012. 20:20 ] @
Naravno da ima razlike u M1-M3, zbog samog funkcionisanja bankarskog sistema u americi je to 10% a kod nas ne znam, zato imas vise para na papiru nego papirnih novcanica (osnovnog novca- papirnog imas negde oko 5-7%, dok je onaj virtuelni na racunima prestavlja 93-95%) , inace ne znam kako bi banka funkcionisala, moguce da bi bile kamate kao kod zelenasa.
Pazi Srbija je jedno, mi smo u sistemskoj krizi, dok je svet u trenutnoj. Za neki napredak treba izvrsiti ozbiljne rezove i strukturne reforme, samo je tuzna stvar sto ne vidim da neko ima muda za to. Takvo je stanje kod nas jos od nastanka moderne Srpske drzave, samo smo vrsili preraspodelu bogatsva a nikako njegovo stvaranje. Ovde svako postavlja pitanje kome uzeti e ne kako zaraditi. Nikad nismo izgradili sistem na zdravim temeljima, to je nasa opasna bolest a i smrtonosna.Samo za teakve bolesti trebaju jaki lekovi od kojih stomak ima problema, a mi stalno odlazemo njegovu primenu i samo nastavljamo agoniju.
Smatram da smo mi detinjas narod i da ozbiljnu drzavu nikad necemo imati, za nas bi bilo najbolje resenje Germanski protektorat. Evo ti jedan banalan primer, Vojvodina- dok je bila po AustoUgarskom imala je razvijenu zeleznicu, perkarsku industriju, i ko zna sta jos. Cim je potpala pod upravu Srba, pocelo je polako sve da se krcka i rastura. Smesan je podatak da su vozovi brze isli pod Franjom Josifov nego danas. Pa kud ces sveziji primer od dobijenih para i podignutih kredita za izgradnju puteva, i sta smo dobili, nista. Samo gledam senilnog starca na TV kako ponavlje nesto kao pokvarena gramofonska ploca. I sto je najgore ti su nagradjeni od glasaca, a sad se protive reformama i stezanju kaisa, cak jedan od njih predlaze i stampanje para!!! Pitam se samo koliko mozga trebas da imas da bi tako nesto predlozio za Srbiju. I onda se zapitaj u kakvoj drzavi zivis, pa u svinjcu.
[ labicko1 @ 03.06.2012. 20:40 ] @
Ne slazem se da je svetska kriza trenutna, i ona je sistemska, to sto se kod nas brze i jace odrazava zato sto mi pored ekonomskog imamo jos i hiljade drugih problema.
Sto se tice banaka tu nemogu da promenim misljenje, dati slobodu nekoj privatnoj banci, nad kojoj niko nema pravo revizije, da stampa novac koji je bitan za ceo svet je suludo. Shvatam ja ekonomicare kada objasnjavaju da novac netreba da bude vezan za zalto, jel bi tako razvoj ekonomije isao mnoogo sporije i sta vec, ali cim si na trziste izneo proizvod koga ustvari nema, odmah si unistio buducnost. Ne boducnost bogatasa, nasuprot i ja bi voleo masinu za stampanje novca, da pozajmljujem to sto nemam, vec buducnost citavog covecanstva.
Znam da pogotovi ekonomicari nemogu to lako da shvate, znam primere (posto sam studirao medicinu) gde dobri lekari, dobri hirurzi, do dana danasnjeg lece cir na zeludcu hirurskim putme. Tako su naucili u skoli i to im je amin, iako su farmaceuti vec pre nekoliko decenija nasli lek za to. Stvaranje virtualnog novca je dobro, jel bez njega nema napretka AMIN. Ja ipak neverujem u bibliju, mislim ok je to knjiga bila za to vreme, ali verovati i danas u takve stvari je tragicno.
[ plus_minus @ 03.06.2012. 20:55 ] @
Citat:
Stvaranje virtualnog novca je dobro, jel bez njega nema napretka AMIN.
Amin, pa onda, biblija je za malu decu.. u narednoj rečenici.
I za šta je majke ti dobro? :)
[ Commandant Carlos @ 03.06.2012. 21:01 ] @
U svetu je problem premestanje proizvodnje a sa tim i transvera tehnologija, toga svet postaje svestan.
Ne stampaju privatne banke pare nego drzava. To se upravo radi kod nas.
P.S. A posebna stvar je nase vecito okretanje za prosloscu i njeno idealizovanje. A po time podrazumevam i bibliju.
[ labicko1 @ 03.06.2012. 21:15 ] @
US dollars se stampaju u Amercan National Reservs, koja je inace privatna banka, nacionalno u imenu je samo trik. Secate se dinkica i nacionalne stedionice.
[ Commandant Carlos @ 03.06.2012. 22:05 ] @
Nije vazno gde se fizicki stampaju, ameri da zele mogu i u topcideru stapati. Treasuri izdaje Bond(IOU) daje ga FED-a a fed njima Check e taj cek prestavlja parice stvorene niizcega, jer Treasuri sa tim Check-om pusta pare vladi i ostalima koje je nastampala ko zna gde. Nadam se da je uprosteno i razumljivo.
[ Andrej013 @ 03.06.2012. 23:32 ] @
prosto je uzivanje dolaziti na ES i svakih par nedelja citati iste komentare novostvorenih experata koji su odgledali zeitgeist, i onaj crtac the american dream, i uvek prosipaju identicne citate iz filma/crtaca: "nastampano bez pokrica" "FED je privatna banka" "rotshildi!!" "virtuelni novac" i sl :D (na ovoj temi jos nisam cuo samo ono otkrovenje da se nafta u svetu placa dolarom, tu ste omasili)
ja mislim da je Odin D. par postova iznad, na odlican nacin pokusao da vas stimulise da razmisljate, ali neki izgleda nisu zeleli da citaju.
[ labicko1 @ 04.06.2012. 01:16 ] @
Sva sreca da imamo tebe pametnog :)
Ne treba postavljati pitanja sta ko odakle kako. Svet je tu kakav je a ti ga prihvati ako ne ubij se. I prestanite vise da postavljate glupa pitanja, ko ste vi da uopste raspravljate o ovakvim stvarima, postoje experti i njih treba slusati.
[ Sarastro @ 04.06.2012. 03:59 ] @
Citat:
Andrej013: prosto je uzivanje dolaziti na ES i svakih par nedelja citati iste komentare novostvorenih experata koji su odgledali zeitgeist, i onaj crtac the american dream, i uvek prosipaju identicne citate iz filma/crtaca: "nastampano bez pokrica" "FED je privatna banka" "rotshildi!!" "virtuelni novac" i sl :D (na ovoj temi jos nisam cuo samo ono otkrovenje da se nafta u svetu placa dolarom, tu ste omasili)
A sta ti gledas, ako nije tajna ... ?
[ Commandant Carlos @ 04.06.2012. 09:10 ] @
Evo dokaza da ako se desi propas eu i euro zone a zatim i sad-a ekonomija clanica brica otici u aut. To jest pokazala se opet tacna tvrdnja da kad zapadni sved kine ostali dobiju uplau pluca.
desi se "Crni petak" koji je potresao SAD i Rusiju(koja je bez kasnjenja odgovorila na potrese iz sad-a) dok se odmah(danas ) to preslikalo i na aziske berze ciji su indeksi ostro pali.
[ mmix @ 04.06.2012. 09:22 ] @
Citat:
labicko1: US dollars se stampaju u Amercan National Reservs, koja je inace privatna banka, nacionalno u imenu je samo trik. Secate se dinkica i nacionalne stedionice.
Nisi ni blizu.
Citat:
labicko1: Ne treba postavljati pitanja sta ko odakle kako. Svet je tu kakav je a ti ga prihvati ako ne ubij se. I prestanite vise da postavljate glupa pitanja, ko ste vi da uopste raspravljate o ovakvim stvarima, postoje experti i njih treba slusati.
postoji razlika izmedju preispitivanja sveta i trazenja boljeg resenja i slepog trcanja ka losim idejama jer izgledaju kao da bi reile neke akutne probleme (a ne bi).
Citat:
plus_minus: Amin, pa onda, biblija je za malu decu.. u narednoj rečenici.
I za šta je majke ti dobro? :)
Za pocetak, dobro je jer ces zbog toga danas imati sta da pojedes za rucak. Malo li je?
Populacija zemlje raste eksponencijalno, sistem virtuelnog novca obezbedju eksponencijalni rast ekonomije koji bi bio nemoguc upotrebom ogranicenih resursa kao valute (zlato, etc). Da, nasa ekonomija bi bila veoma stabilna da je dinar zlatni, ali bi politicki bila veoma neodrziva jer bi vecina ljudi sada gladovala u potrazi za malim parcetom tog zlata. Onda bi narod digao bunu protiv vlasnika zlata i uveo neki kvazi komunisticki sistem koji bi ukinuo zlatni dinar i nastampao pare za junake revolucije. Ljudima se nikad ne moze udovoljiti...
[ labicko1 @ 04.06.2012. 10:20 ] @
zar sada mala kolicina ljudi nema veliku kolicinu novcanica, kava je razlika izmedju njih i ljudi koji bi imali veliku kolicinu zlata, mozda je vreme za bunu. Nemoj me u ovome shvatiti bukvalno, ali mislim da ovo nema mnogo veze sa problemom sistema.
Shvatam tu teoriju exponencijalnog rasta i ekonomije, ali kada se na tu teoriju ubaci korupcija i ljudska pohlepa ceo sistem ode. Tako to ide sa svim lepim teorijama. Ono sto sam ja hteo da kazem da je apsolutna moc pogubna za covecanstvo, dati malom broju ljudi da kontrolisu valutu u kojoj se obavlja 99% medjunarodnih transakcija je suludo, a jos pritom niko nema prava da ih kontrolise. Resenje u u svemu ovome je veoma tesko naci, ali sedeti i pretvarati se da je sve ok, to je sasvim suludo.
Sto se evropske unije tice, nece se ona tolko brzo raspasti, nije se brzo ni stvarala, samo je pitanje dali ce Srbija preziveti sledecu godinu a da ne ode u bankrot, pitanje je kako ce vratiti dug. Ako krenu sa dizanjem taksi a u isto vreme sa zamrzavanjm plata, cene ce porasti a narod, kao rece mmix ce ostati sa veoma malo vrednosti u rukama pa evo nama pobune. Ako pa daju otkaz 40-50% fiktivnih radnika, opet dolazimo do iste bune, inace ovo je po mom shvatanju prvi potez koji se treba uraditi. I na kraju najgora opcija, ostaviti sve ovako i sacekati da stignemo do potpunog bankrota. Na ovo treba jos dodati da se treba preispitati privatizacija i bogastvo novostecenih bogatasa (licno znam za nekoliko slucaja gde se bez ikakve muke moze dokazati kriminal), ali ovakav potez nece niko od politicara nikad uraditi, bez obzira ko bude dosao na vlast.
[ mmix @ 04.06.2012. 10:50 ] @
Korupcija i pohlepa se kaleme na bilo koju ekonomsku teoriju i praksu, kao i skriveny (tzv agency) troskovi onih clanova drustvo koji omogucavaju i kontrolisu sistem platnog prometa. Ti sad naravno ne verujes da u rukama drzis vise para nego sto bi drzao da je zlatna valuta ali nazalost tako je. Ako hoces dokaz, jedan od vecih je velika ekonomska depresija u USA 1930-ih. Iako se misljenja razlikuju oko toga sta je moglo da se uradi 20-ih da se spreci manje vise se svi slazu da je zlatni standard kriv za nemogucnost uprave da monetarnom politikom stabilise trziste kapitala sto je potom dovelo do masovnog bogacenja svih koji su imali zlato i siromasenja svih koji nisu.
Drugi veliki problem je nedostatak "prinude" u daba krize. Bez da ti detaljisem teorijski evo mali primer. Recimoda ti imas 1kg zlata i dajes ga na zajam za 5% kamate, znaci posle godinu dana imaces 1,05kg. Nastupa doa blage krize, i ti imas dve opcije: ili ces pozajmis zlato ili ces da ga strpas u slamaricu. Postoinflacije nema i cene sus stabilne za tihi 1050g ces kroz godinu dana moci da kupis isto, pitanje je sada zasto bi ti investirao to zlato? Pare u slamarici su mrtve pare, inflacija nije zlo ako je stepen rasta ekonomije veci od stepena inflacije a inflacija sluzi kao sistem prinude na obrt kapitala jer ako pare stavis u slamaricu za godinu dana ce ti inflacija pojesti deo. Sa zlatnom lovom je veoma tesko izazvati inflaciju jer ti treba zlato za to.
Najveci greh ovog naroda je sto se tako lako prima na maginalne stvari, npr taj lov na tajkune i slicno. Ovako da poredjas sve tajkune i otmes im sve pare sto imaju i streljas ih ne bi napunio ni jednogodisnji budzetski deficit ove zemlje a kamoli resio neke probleme. I dok se narod lozi i silji na tajkune, izabrana bratija zaposljava tetke strine i ljubavnice na budzet i povecava deficit.
[ Commandant Carlos @ 04.06.2012. 11:40 ] @
Citat:
Najveci greh ovog naroda je sto se tako lako prima na maginalne stvari, npr taj lov na tajkune i slicno. Ovako da poredjas sve tajkune i otmes im sve pare sto imaju i streljas ih ne bi napunio ni jednogodisnji budzetski deficit ove zemlje a kamoli resio neke probleme. I dok se narod lozi i silji na tajkune, izabrana bratija zaposljava tetke strine i ljubavnice na budzet i povecava deficit.
Apsolutno se slazem, nas narod se samo zamajava preraspodelom bogatstva a nikako stavranjem istog. Mi treba da stvorimo jednostavnu i jeftinu drzavu, sa jednostavnim procedurama ali kojih ce mo se drzati kao pijani plota. Da stanemo na put praksi da su uvek duznici nagradjeni a poverioci izigrani.
[ Sarastro @ 04.06.2012. 12:00 ] @
Citat:
mmix: Populacija zemlje raste eksponencijalno, sistem virtuelnog novca obezbedju eksponencijalni rast ekonomije koji bi bio nemoguc upotrebom ogranicenih resursa kao valute (zlato, etc).
Ovo prvo potpuno si u pravu, virtuelni novac omogucava rast (ono "eksponencijalni" bih izostavio) ekonomije, jos bolje, podstice proizvodnju materijalnih (stvarnih) dobara.
Ali, ima tu i jedna caka. Virtuelni novac na kraju se uvek vraca onome ko ga je emitovao, naravno sada kao realna vrednost obogacena necijim radom i/ili novim materijalnim sredstvima. Efekat ovoga vidi se na milion primera - citavog zivota radis i zaradjujes, da bi na kraju shvatio da skoro nista nisi zaradio (odnosno, disproporcija u onome sto si svojim radom stvorio i kolicini novca koju si na kraju zaradio je velika), dok su se u medjuvremenu vlasnici novca enormno bogatili.
Za ovo drugo ... probaj da se nahranis zlatom. Posle dva dana takve ishrane rado bi ga trampio za malo hrane. Problem zlatne valute je sto ne dozvoljava brzo i lako bogacenje njegovih vlasnika.
A inace veliki problem naseg naroda jeste sto "kasno pali". Tako sada uporno forsiramo jedan propali ekonomski model (liberalna trzisna ekonomija) kojeg u medjuvremenu svi u manjoj ili vecoj meri napustaju. U medjuvremenu se nadamo da cemo za jedno 10-20 godina ipak uci u EU, iako smo svedoci pocetka njenog raspada, ako ne potpunog ono bar toga sto ona danas predstavlja. Narod veruje da Evropa nema alternativu, dok s druge strane Srbija ih ima mali milion. Najlakse je razmisljati kolektivnom svescu, idealno za politikanstvo i lov u mutnom.
[ mmix @ 04.06.2012. 12:17 ] @
Nema potrebe da izostavis eksponencijalno jer je to kljucna stvar. AKo svake godine GDP raste za fisno 2% onda je kriva GDPa eksponencijalna i prati eksponencijalni rast populacije brzim tempom od tempa radjanja.
Drugo, ne vidim u cemu je problem sa "cakom". Da, ulozena (ili virtuelno generisana) sredstva se vracaju izvoru uvecana za procenat ali korisnik tih para zadrzava razliku izmedju zarade i te rente kapitala. I disproporcija nije velika uopste, i zavisi od cene kapitala i stanja ekonomije. U iole pristojnoj ekonomiji obrt od 20% na kamatu od 5% nije nista neubicajeno. Mozda se tebi ne svidja sto se i neko drugi koristi tvojim radom ali kapital je sredstvo rada kao i sva druga, ako ga nemas onda nemas ni cime da angzujes svoj rad, onda mozes da zadrzis celih 100% od svoje NULE. I nemojmo to brkati sa trzistem rada.
I trece, Srbija je propustila sva mogudja budjenja i paljenja, ono sto se zaboravlja sa tim "svi se bude sem nas" je da su oni pvo obogatili svoje zemlje pa onda sad vecaju mudrijaski kako ce da dele bogatstvo. kako god da podelis nulu to je i dalje nula.
[ labicko1 @ 04.06.2012. 12:54 ] @
mmix teorija je ok, ali praksa pokazuje sasvim suprotno. Onaj sto stampa novac, upravo radi ono sto si ti rekao, prinuda prometa kapitala. Velika banka sto stampa (izmislja) novac se ne zadovoljava sa xxx ziliona dobiti nego prinudjuje manje banke kome ona pozajmljuje novac da obrnu sto veci kapital. Manje banke onda vrse psiholosku prinudu na gradjane da sto vise trose, odobravaju kredite za koje su 100% sigurni da nece moci da se isplate, onda sve te propale kredite skupe u nessto sto su nazvali derivat i vracaju ovim velikim bankama. Sada nastupaju rejting agencije koje su finansirane od istih tih velikih banaka, daju tim derivatima AAA ocenu. Razni fondovi (dosta penzionih fondova koji smeju da ulazu samo AAA) kupe onda te propale kredite. Velikoj banci nije ni to dovoljno nego jos ode kod osiguravajucih kuca i klade se u to da ce ti derivati da izgube na vrednosti.
Sada kada odredjeni broj gradjana neuspe da plati neki od tog kredita, vrednost celokupnog tog derivata padne, to jest dodje na realnu vrednost. Banke dobiju nekretnine upola cene i jos opkladu na to sto su derivati propali. Sada ovo donosi ogromnu pometnju na trzistu i ljdi prestanu da trguju, banke pocinju da gube novac. Onda nastupaju politicari koji su inace dosli na vlast pomocu banaka, i kazu ajmo ljudi da spasimo banke. Sada shvatam ja da bi prestankom rada banaka nastao potpuni haos, ali ovo nije prvi put da banke ovo rade i svaki put prodju nekaznjeno.
Mozda i gresim, mozda sam neko ko veruje u veliku zaveru, barem sam imao te komentare kada sam reko da su u NY pale tri zgrade a ne dve. Ali experti kazu da se 10 tona metala moze istopiti sa kantom bezina, ko sam ja da u njuh sumnjam. Tako i vode ako experti kazu da je dobro pozajmljivati u sto vecim klicinama jel tako se privreda razvija, valjda je to ok.
[ Sarastro @ 04.06.2012. 13:00 ] @
^^ mmix
Vec smo raspravljali o ovome u drugoj temi (o stampanju novca i inflaciji) i jasno mi je da se ti i ja nikada necemo sloziti oko toga da li je casa poluprazna ili polupuna, jedino nemamo ideju kako da je napunimo.
Posto je jasno da virtuelni novac pomaze privredi, a i inflacija je prihvatljiva
Citat:
inflacija nije zlo ako je stepen rasta ekonomije veci od stepena inflacije a inflacija sluzi kao sistem prinude na obrt kapitala
ostaje pitanje ciji novac treba koristiti - strani ili domaci. Ako je domaci u pitanju zar to ne bi obogatilo zemlju? Ako vec primenjujes neki sistem, onda ga primenjuj tako da koristi tebi a ne nekom drugom.
I tu se opet vracamo na pocetak - da li je domaca politicka kvazi-elita sposobna da osmisli bilo kakvo resenje problema. Ili bar da problem ne produbljava. A najzalosnije je sto ce, izgleda, opet isti da nastave i sledece cetiri godine.
Citat:
Uz sve to, mi se eto nadmudrujemo da li ce se EU raspasti a da mi ne stignemo da u nju udjemo. Kakva steta za nas.
Citat:
Kako god da podelis nulu to je i dalje nula.
[ mmix @ 04.06.2012. 13:25 ] @
Citat:
Sarastro:ostaje pitanje ciji novac treba koristiti - strani ili domaci. Ako je domaci u pitanju zar to ne bi obogatilo zemlju? Ako vec primenjujes neki sistem, onda ga primenjuj tako da koristi tebi a ne nekom drugom.
I tu se opet vracamo na pocetak - da li je domaca politicka kvazi-elita sposobna da osmisli bilo kakvo resenje problema. Ili bar da problem ne produbljava. A najzalosnije je sto ce, izgleda, opet isti da nastave i sledece cetiri godine.
Pa tu nema nesporazuma, svoj novac naravno, samo sto ne moze to tek tako ti kazes "sad korisimo nas novac" i nastampas papirice. Ok, imas podrsku sudova koji po zakonu forsiraju tvoj novac kao zakonsko sredstvo placanja za sva potrazivanja ali to nije dovoljno sto je kod nas vise nego evidentno kroz upotrebu evra kao nezvanicnog sredstva placanja. Svoju valutu mzoes da ojacas jedino unutrasnjom ekonomijom ili rezervama, tj tudjim parama.
Drugo, ako nemas bas veliku ekonomsku zonu prisiljen si da sa drugima trgujes kupujuci ono sto ti treba i prodajuci nesto da kompenzujes deficit. Samim tim nemas bas ni toliku slobodu da radis sa svojom valutom sta ti je volja jer ce strana potrazivanja devaluirati vrednost do te mere da ce uvoz neophodne robe biti paralisan. Potrebna je neka zlatna sredina i to je ono sto NBS radi kroz monetarnu politiku, ali NBS ne moze stvori povoljnu investicionu klimu da bi se domaci novac osnazio, to je posao politickog establismenta, posao koji oni ne rade jer je nepopularan i ne donosi glasove (narocito penzionera).
[ Ivan Dimkovic @ 04.06.2012. 15:42 ] @
Citat:
mmix
posao koji oni ne rade jer je nepopularan i ne donosi glasove (narocito penzionera).
Bingo. Vodjenje ozbiljne politike jako cesto ukljucuje mere koje nisu popularne.
Bas kao sto kada odete kod doktora nekad mora i da boli da bi bilo bolje.
Sve banana drzave uvek ogreznu u jeftini populizam - a populizam je titranje narodnim masama. Da se ne lazemo, siroke narodne mase bi uvek da rade manje i jako cesto ce prihvatiti sarene laze umesto ne tako dobrih vesti.
Mediteranske drzave su inace sampioni u populizmu, zbog toga im jako cesto "ide" posto politicari jako vole da lazu svoj puk do kraja tj. dok ne puknu tikve.
Nisu ni vrlo razvijene drzave imune na to, neke skoro pa jesu (skandinavske), neke u nekoj meri (DE, Japan i sl...) a neke su vrlo ogrezle u populizam (USA, Francuska) - na svu srecu, u vrlo razvijenim zemljama je politika mnogo manje bitna tj. privreda je glavni generator profita i drzave sa tom privredom manje-vise servisiraju svoje potrebe i gleda se da politicari samo ne s*ebu privredu... sto banana drzave nemaju tj. privreda je tamo zavisna od politike i cesto mnogo manja od potreba zemlje pa se to nadoknadjuje navlacenjem na stalno kreditiranje.
[ Braksi @ 06.06.2012. 09:27 ] @
Sasvim je moguce da ce se EU raspasti pre naseg ulaska, ustvari meni se vise cini da ce one pretrpeti velike promene tj da ce se od unije vratiti ponovo na zajednicu.
Na putu Srbije ka Eu ja vidim tri prepreke, tri prepreke velike kao lanac Sierra Madre.
1. I najveca prepreka je tajkunizovana politicka elita koja nije iskrena u svojim nastojanjima za clanstvom i kojoj bi clanstvo uveliko naudilo. Nacelno prica o EU im treba da bi postali partner Bruxellesu i da ih ovi ne bi pritiskali i da bi naravno okupili veci deo birackog tela. Tako je npr njima sasvim zgodno dosao Mladic koji je eto glavna prepreka, a gle cuda pronadju ga bas kad je zatrebalo. I sad cemo tako da slusam pricu o Kosovu za koje svakako niko nema resenja, ali je zgodno razvlaciti i otezati i kupovati vreme.
2. problem ne zavisi fala Bogu od nas mada nam kvari racun, a radi se o tome da EU sama ima strahovitih problema trenutno i niko niti raspravlja niti se usudjuje da pita kad ce novo prosirenje. Kao kad hocete da pitate direktora za godisnji ili povisicu, a vidite ga naprndecenog, pa odustanete.
3. problem je geopoliticki, a to je prijem Rumunije i Bugarske. Sa jedne strane on je za nas dobar jer garantuje da cemo kad tad uci i ne moramo da mislimo kao Ukrajina ili Turska npr. Sa druge strane njihov preuranjen prijem 2007. je bio politicki i na taj nacin Evropa je htela da osigura svoje granice u ovoj zoni Balkana koja naginje Rusima i koji bi se tu mogli umesati. E posto je taj problem resen, onda ce ovaj tzv. zapadni Balkan ostaviti da se kiseli i resavace ga natenane. Bez zurbe.
[ Holkan @ 06.06.2012. 16:16 ] @
Mislim da cemo mi uci u EU za par godina.
Ruska privreda jaca,pa ce EU pozuriti da nas "uzme" dok to ne ucini Rusija.
[ Braksi @ 06.06.2012. 16:31 ] @
a kako da nas uzme Rusija ? Rusija nema plan, uniju i ne granicimo sa Rusijom.
[ Holkan @ 06.06.2012. 22:37 ] @
Citat:
Braksi: a kako da nas uzme Rusija ? Rusija nema plan, uniju i ne granicimo sa Rusijom.
Odgovor na vase pitanje je da se plan moze smisliti, unija obrazovati, i da savez u 21-ov veku ne mora da bude striktno izmedju drzava koje se granice.
Olaksavajuca je okolnost, ali nije obavezna.
[ Commandant Carlos @ 19.06.2012. 17:25 ] @
A zasto bi nas Rusija i uzimala u svoju uniju ako je nekad i bude( u sta cisto sumljam). Mi rusiji trebamo samo da bi pravili probleme, tj da budemo njihovo topovsko meso.
[ cika dacha @ 20.06.2012. 14:39 ] @
Commandant Carlos@ kad smo mi rusiji pravili probleme? i mi njima bili topovsko meso??? kad?
sta bre pricas! navijam za rusiju i nemacku a mrzim amere!
[ burex @ 20.06.2012. 15:07 ] @
Citat:
i mi njima bili topovsko meso???
Dok su svi u svetu govorili Slobi 99te da oladi, Rusi su ga huškali da ide kako je mislio... opušteno. Desilo se ono što se desilo, a Rusi su samo "protestovali" i nisu apsolutno ništa uradili.
Danas smo ta država u Evropi koja je najviše privržena Rusiji, a najviše protiv zapadnih zemalja, naročito Amerike. Odličan potez Rusije u to vreme, priznajem, jer su jeftinim populizmom uspeli da reše sebi jednu pro-rusku teritoriju u Evropi, dok ih njihove bivše kolonije (Poljska, Češka, Mađarska, Slovačka npr.) mrze iz dna duše.
[ Hapless joint @ 20.06.2012. 16:37 ] @
Sto jes' jes' ... ti Rusi su veliki zlikovci.
Dok su zapadni prijatelji rasturali drzavu, iscrpljivali ekonomskim sankcijama, naoruzavali pobunjenike i podsticali ih na rat, bombardovali, ubijali, palili, rusili, "privatizovali", unistavali ... dotle su Rusi sedeli skrstenih ruku, umesto da su im se pridruzili u tim humanitarnim i demokratskim akcijama.
Ako nista drugo, srbski europejac bi ih danas smatrao, makar za nijansu, manjim neprijateljima.
... Ko zna, mozda bi se medju najprosvecenijim ljubiteljima hamburgera nasao neko ko bi ih svrstao cak i u prijatelje da su i oni sibnuli neku kasetnu po nekoj pijaci, ili tako nesto.
[ burex @ 20.06.2012. 17:21 ] @
Citat:
Dok su zapadni prijatelji rasturali drzavu
Moja poenta... ako su zapadnjaci neprijatelji, ne mora značiti da su Rusi prijatelji.
[ Braksi @ 20.06.2012. 19:07 ] @
Rusi su nama i vise nego prijatelji, mi smo zapravo braca. Samo, ovde se ne radi o tome vec o realnom stanju na terenu. Rekoh, Rusi nemaju plan za nas !
Evo ako mi ne verujes zamisli da sad neka stranka kaze mi cemo sa Rusima i da pobedi na izborima. Mislim, sta bi to znacilo ? Evroazijska unija je vise neka ideja pokusaja obnove SSSR, a mi bi tu bili tek u trecem prstenu sirenja i bili bi granicna zemlja ! Znaci ne lipsi magarce do zelene trave.
A treci problem sa Rusima je sto njihov dolazak u Srbiju zapad nece dozvoliti. Mozda ga nece moci spreciti, ali to bi sigurno izazvalo konfrontaciju.
Ja mislim da Srbija sad vec jako, jako kasni sa ulaskom u EU i treba videti sta ta EU uopste i hoce. Jel nas hoce ili nece ? Dve misli mi prolaze kroz glavu od kad je pocela kriza
1) sa jedne strane EU stalno i stalno postroznjava pravila ulaska, a sa druge strane zemlje koje ulaze pri kraju su sve slabije i slabije i sve im je teze da ispune sve strozije i strozije uslove. Ovo me podseca na scenu sa djacima ponavljacima koji ostanu da uce jos preko leta i to celo gradivo, a odlikasi su na vreme odgovrali par lekcija. Kad bi sad Italija koja je osnovala EU trebala da udje verovatno ne bi uspela. Jos kad se doda i kriza na to izgleda da zap. Balkan nema teorije da udje u EU ni za 10 godina ni nikad.
2) a opet sa druge strane, mozda neko i ovako pomisli: to je ostalo jos par tih zemalja, zajedno imaju stanovnika ko Rumunija ili pola Poljske daj da mi njih primimo jer i ovako je svuda haos pa kako se EU bude oporavljala i oni ce. Jer moze tu neka strana sila da pocne da nam mesetari u dvoristu.
[ cika dacha @ 20.06.2012. 19:51 ] @
burex@ 99 godine slobodan milosevic nije huskan od strane ni jedne strane zemlje pogotovo ne od rusije! 99 godine je jeljcin bio na vlasti u rusiji ako se ne secas 98 godine kad su kod njih bili izbori sloba je podrzao protiv kandidata jeljcinovog i njih dvojica nikako nisu bili dobri zbog tog slobinog poteza! i zato nam nisu pomogli! to je svojevremeno i objasnio Lazanski! i svima je poznato al se izgleda zaboravilo da je SLOBA americki covek! jos je i radio tamo! i ponavljam da navijam za nemacku u rusiju!
[ 3way @ 20.06.2012. 19:55 ] @
Valjda 1996.
[ Commandant Carlos @ 20.06.2012. 19:59 ] @
Citat:
cika dacha: Commandant Carlos@ kad smo mi rusiji pravili probleme? i mi njima bili topovsko meso??? kad?
sta bre pricas! navijam za rusiju i nemacku a mrzim amere!
Kao sto rekose ljudi prvo su nahuskali Slobu a posle pustili da dobijemo po pi*ki, prvi su dosli na kosovo ali su odmah pobegli cim je nestalo hrane(da li se toga neko seca), kad god je rusija bila u ratu sa turskom mi smo pravili bune po srbiji i ginuli kao niko, da ne spominjem da je Apis bio podrzan od rusa, kao i Kostunica i druzina.Ikud ces vise.Ako imas mozga razmisljaj.[quote]Hapless joint: Sto jes' jes' ... ti Rusi su veliki zlikovci.
@Hapless joint
Vidim da je RTS dobro isprao mozgove. Za raspad SFRJ je najvecim delom odgovorna srbija, to se desilo tad kad je Sloba bobedio Stambolica u SKS-u, koga je podrzala i SANU i SPC. Umesto da se na demokratski nacin i mirnim putem rasformiramo pobunio je srbe u ostalim republikama koji su zatim zbog njegovog uticaja odbacivali sve mirovne planove i na kraju dobili po pi*ki, tako je bilo i na kosovu, koje je hteo da iskoristi kako bi ostao doveka na vlasti(srbi bi zamrzeli zapad i samo bi gledali u njega kao istinskog vodju).
@Braksi
Po cemu smo mi i Rusi braca? Ja kolio vidim samo nas iskoriscavaju, za koliko su dobili NIS? Zasto je gorivo loseg kvaliteta? Zasto monopol, a sad vidim traze i EPS.
EU ne postrozava pravila nego si mi uopste ne menjamo.
@burex
Nema prijatelja i neprijatelja u sveckoj politici. Pitanje je samo da li se interesi poklapaju, a mi nas mali camac koji se zove Srbija treba da vezemo za veliki brod koji se zove EU i on da nas vuce.
po mnogo cemu. Ovo je nepobitna cinjenica i ako uopste postoji pojam bratstva izmedju naroda onda su to Rusi i Srbi. I obrnuto, ako Srbi i Rusi nisu braca onda ne postoji bratstvo izmedju naroda.
Mnogi westernofili u Srbiji skonu kao opareni na ovo i sad ce mi naravno i ovde neko prisabaciti par minusa. Ne mari. Ali vazno je znati cinjenice. Jos je knezu Mihajlu novinarka Guardiana iz Londona rekla da nas Englezi vide kao male Ruse, a kad se knez pravdao da su Rusi daleko i da mi tezimo Evropi ona je samo odmahnula: svejedno, za nas vi cete biti uvek mali Rusi.
Citat:
Ja kolio vidim samo nas iskoriscavaju, za koliko su dobili NIS? Zasto je gorivo loseg kvaliteta? Zasto monopol, a sad vidim traze i EPS.
Rusija nije ugledna drzava. Njena elita je u potpunosti tajkunizovana, novac su zaradili na prodaji prirodnih bogatstava koje pripadaju svim Rusima, a sada se ponasa nista manje oholo i agresivno od zapadnog, kineskog ili arapskog kapitala. To je tako, takva su danas pravila u globalnom svetu. Nema milosti.
Uostalom, cinjenica da mi prodajemo EPS, Telekom, NIS govori da smo mi doterali cara do duvara. Vrlo velika razlika da li ce ga kupiti Rusi, Amerikanci ili Albanci.
The game is over !
[ jericho1405 @ 20.06.2012. 22:18 ] @
Citat:
Commandant Carlos: Umesto da se na demokratski nacin i mirnim putem rasformiramo pobunio je srbe u ostalim republikama koji su zatim zbog njegovog uticaja odbacivali sve mirovne planove
Hajde se prvo malo informisi prije nego sto pocnes da bulaznih o jednostranoj krivici i zelji Srba za ratovanjem.
1. http://sh.wikipedia.org/wiki/Kutiljerov_plan
- Hm, ne vidim da su Srbi odustali od ovog mirovnog sporazuma. Ali zato Alija poslije potpisa i naknadnih konsultacija sa Amerima, ipak odbacuje dogovor i radije prihvata rat.
3. http://www.youtube.com/watch?v=8C8Q2-kByrk
- Napad na Ilidzu(sarajevsku opstinu) 22.04.1992.(prvi oruzani sukob u tom, do tada mirnom, dijelu Sarajeva, sami pocetak rata). CNN kaze kako su Srbi uvijek inicirali napade i ubijali miroljubive bosnjake.
Ovakvih primjera ima jos koliko hoces. Naravno, to ne znaci da su Srbi cvjecke, al' nisu ni to o cemu ti pises. Vjerovatno nisi ni prismrdio ovdje a osudjujes i donosis nekakve zakljucke koji nemaju blage veze sa mozgom. Nek ti je CNN objasnio kakvo je stanje na terenu.
[ Devanagari @ 21.06.2012. 05:21 ] @
Citat:
cika dacha: i svima je poznato al se izgleda zaboravilo da je SLOBA americki covek!
Citam, a ne verujem.
Svima je poznato da je bio americki covek, a ponajvise mami i sinu koji su utociste od zakona nasli u Washingtonu DC…
Koje ludilo jbt.
[ herzog @ 21.06.2012. 13:36 ] @
Putin je americki covek.
[ Braksi @ 21.06.2012. 13:42 ] @
Putin je Srbin bre. Razumes ?
PutIN - SrbIN...
[ herzog @ 26.06.2012. 21:10 ] @
Putin je covek imperije, jer nigde ne govori npr. o : http://www.b92.net/biz/vesti/s...06&dd=26&nav_id=621517
Takodje, ne pominje kako se sasvim sigurno na ovaj ili onaj nacin pljackaju resursi Rusije ili okolnih zemalja
[ Aleksandar Đokić @ 27.06.2012. 00:11 ] @
al je internet postao zagadjen... vrcaj me u 2002.
[ zch @ 05.07.2012. 18:48 ] @
Usli ne usli, nama je usao. A kakvi smo, jedini razlog da se raspadne EU je da se mi prikljucimo.
[ herzog @ 10.07.2012. 08:10 ] @
Citat:
al je internet postao zagadjen... vrcaj me u 2002.
Commandant Carlos@ sloba je podrzao protiv kanidata na izborima 98 god u rusiji! a eto pobedio jeljcin! kako onda on da pomogne politickom protivniku??? koliko vidim amerika je priznala kosovo i na nasoj teritoriji ima vojnu bazu! a rusija nas podrzava i nas i srpsku a kosmet nisu priznali! a i na b92 u insajderu su bili snimci kako se Stanicis direktor bia sastajao sa nekim iz fbi! sloba je bio americki covek i izdajnik srba! narocito nas i krajine!
Ne zelim da se EU raspadne al zelim amerika da potone!
[ CiM0beTa @ 10.07.2012. 19:27 ] @
Mi ne treba nigde da ulazimo, samo da usvojimo evro kao domacu valutu i sprecimo lopove da nam uzimaju razne takse, poreze i prireze. To je moje misljenje.
[ Sceka @ 10.07.2012. 19:36 ] @
^ To bi bila najgora od svih losih mogucnosti koje imamo. Uvesti evro kao domacu valutu - neposredni primeri su Crna Gora i Slovenija. Crna gora od kako je uvela DM do dan danas nije mogla da dodje sebi a nece i dalje. Slovenija je dobro pocela ulaskom u EU i sve je bilo ok dok nije prihvatila evro kao svoju valutu. Da ne duzim, treba samo malo razmisliti, samo malo. Onaj ko drzi valutu drzi konce u svojim rukama i zavisis od njega po svim pitanjima. Previse je "opsirna" tema da bi se moglo na brzinu pricati o tome.
Treba sto pre da udjemo u EU a nikada da ne prihvatimo euro kao domacu valutu.
Pozdrav!
[ CiM0beTa @ 10.07.2012. 19:58 ] @
Uz svo postovanje Sceko, mislim da je to paranoja... Drugacija bi situacija bila da ovde postoji veci uticaj dolara ili franka.. Ali ne.. Firme vec odavno posluju u evrima. Sta mislis da li bi proizvodi bili jeftiniji da su u evrima. Ja mislim da bi bili bar za 20% jeftiniji. A Crna Gora nikad nije imala DM nego Evro. I ne vidim da im je losije nego nama, a za Slovence da ne pricam. A to sta ce da urade u EU to ne znam, to je njihov problem.
Inace kako to mislis da udjemo u EU i da zadrzimo dinar. Prvo ne postoji mogucnost da udjemo sa jednom nogom a da drugom ostanemo na balkanu. To je malo bolesno. E sad ako hoce da se cepaju i da jug ostave tu gde je nek rade sta hoce...
Ja samo vidim da zivimo bedno, samo zato sto se drzimo nekih EU zakona, koje "usvajamo"... Kao da su zakoni najveci problem. Pa sve te zakone, ako treba da izbalansiramo sa EU to moze da se uradi na dva tri zasedanja skuzpstine i cao.
Ali, ne. Nego se opipava puls narodu, da vidi koliko moze da izdrzi...E to se radi. Utvrdjuju nam koeficijent pucanja i mole boga da ga slucajno ne predju.. :) Inace mislim da u EU g** isto smrde.
[ Sceka @ 10.07.2012. 20:21 ] @
Citat:
CiM0beTa:
Uz svo postovanje Sceko, mislim da je to paranoja... Drugacija bi situacija bila da ovde postoji veci uticaj dolara ili franka.. Ali ne.. Firme vec odavno posluju u evrima. Sta mislis da li bi proizvodi bili jeftiniji da su u evrima. Ja mislim da bi bili bar za 20% jeftiniji. A Crna Gora nikad nije imala DM nego Evro. I ne vidim da im je losije nego nama, a za Slovence da ne pricam. A to sta ce da urade u EU to ne znam, to je njihov problem.
Inace kako to mislis da udjemo u EU i da zadrzimo dinar. Prvo ne postoji mogucnost da udjemo sa jednom nogom a da drugom ostanemo na balkanu. To je malo bolesno. E sad ako hoce da se cepaju i da jug ostave tu gde je nek rade sta hoce...
....
Nema nikakve veze sa paranojom vec je u pitanju suva istina u praksi dokazana nebrojeno puta. Sve bi bilo skuplje, svi troskovi i cene svega bi bile na nivou EU, u stvari, nesto vise od toga. Bilo bi lepo da se javi neko ko zivi u Sloveniji da potvrdi cinjenicu da je ista roba u prodavnici skuplja u Sloveniji nego, recimo, u Italiji, Nemackoj... BTW, Crna Gora je godinama imala DM kao svoju valutu a pre evra koji je dosao po automatizmu. Ako to ne znas onda ne vidim svrhu razgovora na tu temu sa tobom. To kazem kao konstataciju i nikako drugacije, bez ikakvog drugog smisla i tumacenja!
Samo da napomenem jer se inace to ovde ne zna iz razloga sto se o tome ni na kom nivou inace ne pominje, ili pominje kao usput i kao nevazno. Ulazak u EU ni na koji nacin i ni po kom osnovu nije uslovljen prihvatanjem evra kao svoje valute. Inace je postupak takakv da se to desava naknadno, nakon ulaska u EU, nikako ne moze da se to radi paralelno. Ali kao sto rekoh, tema je za posebnu temu.
Pozdrav!
[ Shadowed @ 10.07.2012. 22:19 ] @
Citat:
Sceka: Previse je "opsirna" tema da bi se moglo na brzinu pricati o tome.
Postoji jedna zasebna samo o tome.
Citat:
CiM0beTa: Inace kako to mislis da udjemo u EU i da zadrzimo dinar. Prvo ne postoji mogucnost da udjemo sa jednom nogom a da drugom ostanemo na balkanu. To je malo bolesno.
Potrazi po netu/wikipediji sta je Evropska Unija a sta Evro Zona.
[ Dexic @ 10.07.2012. 23:02 ] @
Citat:
Sceka:
Nema nikakve veze sa paranojom vec je u pitanju suva istina u praksi dokazana nebrojeno puta. Sve bi bilo skuplje, svi troskovi i cene svega bi bile na nivou EU, u stvari, nesto vise od toga. Bilo bi lepo da se javi neko ko zivi u Sloveniji da potvrdi cinjenicu da je ista roba u prodavnici skuplja u Sloveniji nego, recimo, u Italiji, Nemackoj...
To nije dokaz niti se dovoljno ekonomista slaze da je to razlog. Evro nije uzrok a cene posledica... samo je evro dosao pre cena, i vi evro vidite kao uzrok cena (posledice). To nije dokaz da je sigurno evro uzrok.
A zasto su kod nas vece cene nego svugde u Evropi onda?:) Mi se hrabri JEDINI u Evropi ne drzimo evra... mislis da se drugi ne drze? Cak i Funta vise nije prava valuta nego ima neki kvazi EMR sada (kada evro raste i funta raste i obratno - ne mozda podjednako ali pogledaj raspon zadnjih 5 godina - kod nas se taj raspon i za godinu napravi :)).
Osim funte, sve ostale valute Evrope (ne EU, vec EVROPE) su vezane za Evro!
Bugarski lev - fixiran za evro
Denar - de facto fixiran za evro
CG - evro
Latvia - fixiran za evro
Litvania - fixiran za evro
FRANAK SVAJCARSKI - FIXIRAN ZA EVRO
BDM (BiH KM) - fixirana za evro
Cro kuna - fixirana za evro
RUSIJA - narrow band za EUR|USD basket (nije fixiran kurs, ali ne moze da mrda previse naspram evra - 5%)
Ostalo smo mi, Rumunija, Madjarska i Albanija... (sve nepomenute zemlje Evrope koriste evro kao valutu)
Kod nas je evro de facto valuta.... samo oni koji imaju male plate koje nisu izrazene ugovorom u evrima moraju da razmisljaju u dinarima, ali cak i obican narod ne gleda vise kroz dinar.
Madjarska, Rumunija, Srbija, Albanija.... pogledaj gde idu centralne banke ovih zemlja, kao i kurs valuta, i bice ti jasno sve...
Znaci.... to sto je sve poskupelo nakon uvodjenja evra ne znaci da je evro kriv. U isto doba je i cena nafte skocila... a cena nafte igra najvecu ulogu u cenu svega.
Mozda sam nesto propustio na casu evra, ali ne vidim cinjenice koje potkrepljuju da je igde greska bila sto je evro uveden.
(BTW, CG i clanice Evro zone nisu isto... clanice evrozone imaju barem neki unity u vidu ECB-a i kvazi mogucnost odluke (realno: ima je nemacka :D), dok CG samo koristi valutu u kojoj realno vecina trgovine se odvija). Mi mozemo samo kao CG da uvedemo evro.
[ Shadowed @ 10.07.2012. 23:16 ] @
EUR i GBP nisu bas narocito vezani. Pogledaj odnos izmedju njih u poslednjih nekoliko meseci. Nije bas ravan grafik.
[ Dexic @ 10.07.2012. 23:47 ] @
Nije ravan ali je poprilicno manja razlika nego AUD, CAD, USD vs. EUR. A i 10% range tokom godine nije puno.
[ visnjic @ 11.07.2012. 06:24 ] @
Da li cemo se mi raspasti pre ulaska u EU?
[ CiM0beTa @ 11.07.2012. 07:57 ] @
Citat:
visnjic:
Da li cemo se mi raspasti pre ulaska u EU?
e to, to :) mislim da cemo biti u pocetnoj fazi truljenja :)
Ako si mislio na nas ljude od rrecimo 30 godina :)
[ Sceka @ 11.07.2012. 10:13 ] @
Citat:
Dexic:...
Mozda sam nesto propustio na casu evra, ali ne vidim cinjenice koje potkrepljuju da je igde greska bila sto je evro uveden.
(BTW, CG i clanice Evro zone nisu isto... clanice evrozone imaju barem neki unity u vidu ECB-a i kvazi mogucnost odluke (realno: ima je nemacka :D), dok CG samo koristi valutu u kojoj realno vecina trgovine se odvija). Mi mozemo samo kao CG da uvedemo evro.
Pa pazi, samo da ne ode u tu stranu jer je to vise puta obradjivano na raznim temama pa cu povrsno i uopsteno bez statistike i udubljivanja... sam si ovim objasnio zasto ne valja imati evro u odnosu na, recimo, nas dinar. Kako god se okrene mi imamo apsolutnu kontrolu nad dinarom. Stampamo sami nasu valutu, imamo stampariju! Drzave koje su prihvatile evro kao svoju valutu nemaju nikakvu kontrolu nad novcem, osim na papiru a cak i to je vrlo, vrlo ogranicenih mogucnosti. Znaci, onaj ko ima punu kontrolu nad valutom koju neka Drzava koristi taj ima kontrolu nad tom drzavom u svim segmentima koji imaju dodir sa tom valutom, konkretnim novcem. Crna gora je u velikom problemu jer sta god da urade, kako god da napreduju - u bilo kom smislu - nema sanse da odlucuju bilo sta jer im je zvanicna valuta evro na koju nikako ne uticu, ni po cemu. Koliko god bi oni zeleli da promene varijantu budzeta, trzisnih pravila... a narocito gotovog novca u opticaju (sto je vrlo bitna i znacajna stavka u svakoj Drzavi na svetu!!!) nemocni su da bilo sta urade jer zavise od onoga sto im se servira "pod moranje" a van njihove Drzave. Sto se konkretno gotovog novca tice, da skratim potpuno, onaj ko stampa evro taj diktira sve u vezi njega, Crna Gora samo moze, odnosno, mora da sledi to i nista drugo!
Koliko god mana imala nasa varijanta sa Dinarom, a ima realno puno mana u praksi svakodnevno dokazivo!, ipak mi sami odredjujemo uslove kojima obezbedjujemo monetarna desavanja u okviru Drzave i korigujemo odnos sa inostranstvom po za nas najpovoljijem odnosu. Mozemo da stampamo novac jer zadovoljavamo sve kriterijume za to. Stampanje i plasman gotovog novca je nesto sto je veoma opasno i moze vrlo stetno da bude ako se ne koristi na pravi nacin, u to se uveravamo skoro svakodnevno, ali odreci se mogucnosti da mozemo nesto a pri tom nas niko na to nicim ne primorava - da li je to pametno?!
Pozdrav!
[ Devanagari @ 11.07.2012. 10:18 ] @
Bajatovicu, ti li si?!?
[ Marko83 @ 11.07.2012. 10:43 ] @
Strucan je u ovim ekonomskim temama otprilike kao i bajatovic....
[ Dexic @ 11.07.2012. 12:49 ] @
Cekaj bre Sceka... a sta mi imamo od te nezavisnosti? Ne mislim da kretene (pardon... drzavni aparat...) vec na narod, firme?
Super... drzava ima kontrolu... treba im lova za penzije, nastampa se, posle vrati, i aj cao... samo preheban narod.
Firme umesto da mogu da kalkulisu u evrima/dolarima u kojima sve ionako obracunavaju, one moraju bankama da daju procente za konverziju plus kursne razlike od dana kupovine do dana dospeca...
Znaci opet nisi pokazao konkretnu korist :) Sve je ono korist na papiru.
[ ivan.mojsilovic @ 11.07.2012. 13:04 ] @
Ja se isto slabo razumem u te monetarne zahebancije. Znam samo da me odrase za auto svake godine zbog kursnih razlika :)
[ Commandant Carlos @ 11.07.2012. 16:38 ] @
Citat:
Dexic:
Cekaj bre Sceka... a sta mi imamo od te nezavisnosti? Ne mislim da kretene (pardon... drzavni aparat...) vec na narod, firme?
Super... drzava ima kontrolu... treba im lova za penzije, nastampa se, posle vrati, i aj cao... samo preheban narod.
Firme umesto da mogu da kalkulisu u evrima/dolarima u kojima sve ionako obracunavaju, one moraju bankama da daju procente za konverziju plus kursne razlike od dana kupovine do dana dospeca...
Znaci opet nisi pokazao konkretnu korist :) Sve je ono korist na papiru.
Pa ima korist i taj obicni narod, dobije penzije plate, a da imamo eure kasnile bi isplate.
[ Dexic @ 11.07.2012. 19:18 ] @
Ne, nego bi bile ili manje ili fixirane u EUR... ovako su samo manje :D
[ CiM0beTa @ 11.07.2012. 19:19 ] @
Ja koliko vidim Sceka aktivno brani svoju poziciju. Iz aviona se vidi da njemu bas odgovara ovakva monetarna politika. ccc
[ Braksi @ 11.07.2012. 20:04 ] @
nikakva korist od sopstvene valute ako se vodi pogresna monetarna politika.
Tako nasa zemlja kaze odbrana dinara, a to samo znaci dodatno ispumpavanje deviznih rezervi. Kome odgovara dakle takva "odbrana" ?
Nekom sigurno da, meni prvo na pamet padaju dve grupe ljudi:
- ljudi koji su se zaduzili najcesce hipotekarno i vezali dug za evro. Jasno kao dan da eventualni odlazak dinara na 150 ili vise ne bi pratio i skok plata.
- uvoznici. Mislim da o ovome ne treba ni govoriti setite se samo kako je Jevrosimovic penio na Soskica.
Da li je Soskic kriv ?
Zanemarimo sada bezobrazno visoku platu, realno stanje u srpskoj ekonomiji je takvo da Soskic moze samo da naudi, a da popravi vrlo malo. Guverner je uopste receno kao sudija na terenu. Ako je mec los sudija ga ne moze popraviti, a ako je dobar moze upropastiti sve losim sudjenjem. Njemu sad popuje Jelasic, toboze tvrdeci da je on upozoravao da se ne zaduzuje preterano u dinarima, a on sam je postavio scenu za sve to drzeci dinar precenjenim i dovodeci ljude u zabludu da ce sasvim lako moci otplatiti preuzete obaveze.
[ Dexic @ 11.07.2012. 20:10 ] @
Da uvoznicima ili izvoznicima odgovara jak/slab dinar je najveca nebuloza i preterana laz.
Nijednima ne odgovara nijedno konkretno!!! Odgovara im STABILAN dinar. Stavise, odgovara fixiran kurs ili mogucnost evra kao valute (kao sto je slucaj u nekim zemljama gde postoji nacionalna valuta ali je potpuno dozvoljen rad u stranim valutama - samo treba dvojno knjigovodjstvo) ili najbolje evro kao valuta.
Uvoznicima odgovara da evro padne kada treba da plate uvoz ili da skoci kada prodaju (da bi onima koji primaju plate u evrima bilo isto a oni imaju vise dinara) - znaci, boli ih uvo da li ide navise ili nanize na duge staze, bitno je da li mogu da ga kontrolisu :D
Mislim...
[ CiM0beTa @ 11.07.2012. 20:17 ] @
u pravo se o tome radi. Nemoguce je projektovati kurs da svakom odgovara. Zato se treba manuti te igre i pretociti sve u Evro. Pa dal ce da skace ili pada u odnosu na druge svetske valute, to nama nista ne znaci jer smo toliko mali da ne mozemo to osetiti. A prica o poskupljavanju nekih proizvoda, sto je pala, skocila cena nafte, zlata, ili cega vec, ili neko nekog koknuo zoljom, teroristicki napad...sve su to nebuloze za obicnog coveka. Ali trgovci ce opet to koristiti kao opravdanje za neku novu mucku... Kao kad vas majstor farba da je bolja ta slavina koju vam ugradjuje...a zapravo nema drugu.
[ Commandant Carlos @ 11.07.2012. 21:55 ] @
ok uvedemo euro za valutu, sta mislis ko bi imao mu*a da izadje pred sve i kaze ""ljudi smanjenje plata 30-50%""???
Niko, ovako sa dinarom narod se ponasa kao zaba kad je kuvas i blago povecavas temperaturu. Jednostavno mi nismo spremni za euro, zavrsili bi kao grcka, a ovako devalvacijom lakse je stelovati sistem.
[ Braksi @ 11.07.2012. 22:31 ] @
stabilnost i snaga jedne valute bilo koje zemlje bi trebalo da je posledica stabilnosti i snage privrede, a ne kao sto mi sad administrativnim merama u novcanoj politici hocemo da uticemo na stanje u privredi. To je spekulacija.
Citat:
Dexic: Da uvoznicima ili izvoznicima odgovara jak/slab dinar je najveca nebuloza i preterana laz.
Nijednima ne odgovara nijedno konkretno!!! Odgovara im STABILAN dinar. Stavise, odgovara fixiran kurs ili mogucnost evra kao valute (kao sto je slucaj u nekim zemljama gde postoji nacionalna valuta ali je potpuno dozvoljen rad u stranim valutama - samo treba dvojno knjigovodjstvo) ili najbolje evro kao valuta.
Uvoznicima odgovara da evro padne kada treba da plate uvoz ili da skoci kada prodaju (da bi onima koji primaju plate u evrima bilo isto a oni imaju vise dinara) - znaci, boli ih uvo da li ide navise ili nanize na duge staze, bitno je da li mogu da ga kontrolisu :D
Mislim...
[ Dexic @ 12.07.2012. 00:07 ] @
@Braksi, u pravu si, ali to nema veze sa time da li bi narodu bilo bolje da je u evrima :D
Citat:
Commandant Carlos: ok uvedemo euro za valutu, sta mislis ko bi imao mu*a da izadje pred sve i kaze ""ljudi smanjenje plata 30-50%""???
Imao bi onaj koji bi im objasnio da im je plata vec manja 100% zbog dinara :D
Niko nece reci smanjenje plata... vec bi plate bile lepo fixirane u Evrima do kraja krize. Ne svidja vam se? Odhebite i napravite neki svoj biznis pa sami diktirajte plate...
Ovako, em nece drzava da vas hebe visim kursom, em nece uvoznik (u prevodu... 90% stvari u maloprodaji kod nas...) da vas hebe "uracunatom kursnom razlikom", em nece NIS da vas hebe "uracunatom kursnom razlikom", em nece fond PIO da gubi u evrima zbog dinara, pa nece ni penzioneri, em nece zdravstveni fond da gubi jer se fabrike lekova ograde od kursne razlike pa naplate odmah vecu cenu...itd.
Znaci, lepo im ovo objasnis za 2 minuta i kazes - plate u EUR 30% manje, ali imacete u sustini konstatne cene.. ili cemo odmah da povecamo cene 20%, plate odu dole 20% zbog kursa i hebemo vas 40%. Pa vi birajte..
[ Braksi @ 12.07.2012. 01:44 ] @
Citat:
Dexic: @Braksi, u pravu si, ali to nema veze sa time da li bi narodu bilo bolje da je u evrima :D
sta znaci da li bi narodu bilo bolje ? Ja znam ljude kojima je fantasticno dobro, znam neke kojima je i 93 bilo super, a znam neke kojima bi npr trampa savrseno odgovarala.
Druga stvar je ta sto za uvodjenje evra treba saglasnost ECB. Zanimljivo da ECB gleda kroz prste npr Crnoj Gori, a neke zemlje EU moraju da ispune uslove za evro. Sve u svemu evro je vec prisutan u Srbiji i to veoma.
Sa druge strane, evro ima neke prednosti i neke mane. Da Italija kojim slucajem vrati liru ona bi se lakse izborila sa trgovinskim deficitom, ali bi izgubila pomoc ECB koja je veoma izdasna, bar za sada. Npr Mario Dragi je bez da je trepnuo odobrio ogromne sume pomoci Spaniji i Italiji ostavljajuci Nemce u potpunom soku. Posto Srbija nije u EU pa ne moze ni da se ocese o ECB onda je vrlo zgodno sto ima dinar.
Nemci su veoma pogresili sto su oklevali da postave svog coveka na celo ECB. Najpre se Aksel Weber usprotivio politici ECB, zatim i Jurgen Stark i Nemacka je ostala bez jakog svog kandidata. Dragi pak sasvim jasno zastupa stavove Italije i ne obazire se puno na nemacko gundjanje. Sad Merkelova vidi da je pogresila jer joj se Jens Weideman ucinio slabim kandidatom za ECB pa mu je ponudila Nemacku Banku sa koje on sad kritikuje Dragija.
No, da se vratim na Srbiju.
Srbija se nalazi sada u jednoj monetarnoj zamci. Jer nas deficit je velik i jasno da uvozniku odgovara precenjen dinar. Medjutim vrlo brzo bi se masa pobunila da i sama nije uvucena u igru sa uzimanjem ogromne kolicine kredita koji je vezan za evro. Za vreme Milosevica veoma je bila kritikovana praksa da neko od uvoznika dobija devize po zvanicnom kursu od recimo 6 din iako se marka menjala na ulici za 30. Danas se radi nesto slicno, ali na jedan mnogo sofisticiraniji nacin.
Posto ovo ne moze da traje unedogled, ako ni zbog ceg drugog, ono zbog toga sto ce se potrositi devizne rezerve i dinar ce opet dobiti dva kursa, pitanje je sta ce se desiti ?
Ukoliko dodje do sloma dinara, to ce neminovno izazvati kolaps bankarskog sistema. Srecna okolnost je sto je to uglavnom strani kapital i nasa drzava ce moci reci bankama da su eto izgubile jer su rizikovale. Nesrecna okolnost je sto i banke duguju poveriocima, a pored toga propast banaka u Srbiji za dugi rok odvratice strani kapital. Jedna od najgorih varijanti bila bi da drzva Srbija nacionalizuje banke i time socijalizuje njihove gubitke.
[ Dexic @ 12.07.2012. 02:11 ] @
Citat:
Braksi:sta znaci da li bi narodu bilo bolje ? Ja znam ljude kojima je fantasticno dobro, znam neke kojima je i 93 bilo super, a znam neke kojima bi npr trampa savrseno odgovarala.
Siguran sam da je broj onih kojima je bilo bolje '93 mnogo manji od broja onih kojima je sada bolje nego tada.
Citat:
Druga stvar je ta sto za uvodjenje evra treba saglasnost ECB. Zanimljivo da ECB gleda kroz prste npr Crnoj Gori, a neke zemlje EU moraju da ispune uslove za evro. Sve u svemu evro je vec prisutan u Srbiji i to veoma.
Ne treba. Treba saglasnost da bi se uslo u Evrozonu. Ali niko ne moze da nama zabrani da koristimo evro kao zvanicno sredstvo placanja, bilo da dinar postoji pored evra ili da samo evro postoji. Kako ce ECB gledati na to je nesto drugo.
Sta bi drzava izgubila time? Mogucnost stampanja novca jedino.
Da li je dug rizican se gleda kroz BDP, ne kroz nesto drugo. Sto je kurs veci (sto se vise stampa :) da tako kazem, iako nije to to..), to je BDP manji u devizama i samim tim je gore po nas.
Ovo ostalo sto si rekao nema veze sa temom niti je ikakav argument vezan za uvodjenje evra.
I da ponovim... UVOZNIKU NE ODGOVARA PRECENJEN DINAR. To je GLUPOST najveca. Cak je i glupost da IZVOZNIKU odgovara precenjen dinar. Obojici u Srbiji vise odgovara fixiran kurs ili evro. Jer time mogu precizno da planiraju a i narod moze vise da kupi, jer nece imati mrdanja "zbog kursa".
[ Braksi @ 12.07.2012. 07:23 ] @
Citat:
Dexic:I da ponovim... UVOZNIKU NE ODGOVARA PRECENJEN DINAR. To je GLUPOST najveca. Cak je i glupost da IZVOZNIKU odgovara precenjen dinar. Obojici u Srbiji vise odgovara fixiran kurs ili evro. Jer time mogu precizno da planiraju a i narod moze vise da kupi, jer nece imati mrdanja "zbog kursa".
naravno da uvozniku odgovara precenjena valuta jer to je sasvim jasno. Sta bi ti vise voleo da tvoja plata od 30,000 dinara vredi 300 ili 150 evra ? Naravno da bi vise voleo da vredi 300 jer bi tako mogao vise robe da kupis u inostranstvu.
Sto se tice sledece konstatacije:
Citat:
Obojici u Srbiji vise odgovara fixiran kurs ili evro. Jer time mogu precizno da planiraju a i narod moze vise da kupi, jer nece imati mrdanja "zbog kursa".
fixiran kurs na sta ? U odnosu na evro, dolar ?
To su sve administrativne mere jer kurs je samo cena valute koju odredjuje trziste. Sta znaci intervencija banke, tzv "odbrana " kursa ? Znaci da nase devizno trziste ne funkcionise jer nema dovoljno ponude deviza spram traznje. Resenje je da se obori cena dinara spram evra ili poveca kolicina evra na deviznom trzistu. Posto mi ne vrsimo emisiju evra i ne mozemo da ga emitujemo ili povlacimo iz opticaja mi to radimo preko deviznih rezervi. Taj i takav udar na dinar je obicno kod veceg uvoza.
Uvodjenje evra, pak, je smrtna presuda nekonkurentnoj privredi. Lagana smrt kao u slucaju Grcke. Grcka je pre ulaska u EU imala carinske barijere i kako tako stitila domacu proizvodnju. Zatim je ulaskom u EU uklonjena carina. Gledano statisticki Grcka je dobila trziste od 200 miliona ljudi (1981) a otvorila svoje od desetak, ali avaj, kad njena privreda ne moze da izvozi pa i pored takve pogodnosti raste joj deficit koji se pegla dugom. Po ulasku u EU ipak su ostale vancarisjke barijere i drahma. Vancarinske barijere su postepeno ukidane i ostala je samo drahma.
Drahmom su Grci mogli da isprave deficit devalvirajuci valutu, a onda je dosao evro i to je nestalo. Od tada raste Grcki dug.
Sad neko kaze da Grcka uvede drahmu, ali sad je za to kasno. Uvodjenjem drahme dug koji ostaje u evrima bi se momentalno duplirao, a da li bi to ucinilo Grcku jeftinijom i konkurentnijom na trsitu ostatka unije jako je veliko pitanje.
[ Dexic @ 12.07.2012. 07:52 ] @
Drzavne rezerve su, negde sam skoro procitao, dovoljne da pokriju trenutnu masu dinara u opticaju 4x po sadasnjem kursu. Sto znaci da sa 2.5 milijardi evra mozemo da pobijemo sve dinare iz opticaja i onda pustimo da se evro koristi kao zvanicna valuta.
Nakon onih 2.5 milijardi ne bi se trosile devizne rezerve za odbranu kursa, jer nema koji kurs da se brani. Ovako NBS vise izgubi na odbrani! See that?
Pardon za precenjen, sve sam mslio da mislis na "slab" dinar, skroz sam prevideo da nije pot-cenjen nego pre-cenjen :)
Ako bi presli na evro, kako bi izveli devalvaciju koja je neophodna da bi se isplatili socijalni programi?
[ Braksi @ 12.07.2012. 10:15 ] @
Dexic, u tvojoj racunici uvek fali jedna kvaka pa bi se to pre moglo opisati kao spisak lepih zelja.
U principu, nase devizne rezerve nisu samo cash evro nego se sastoje iz 5-6 tipova novca, raznih valuta i novcanih instrumenata. Tu postoji i jedan drugi problem. Nije sav novac u opticaju cash, pa sad kao NBS ce zamenti cash evro za cash dinare po nekom privremeno fiskiranom kursu i onda spaliti, zaboraviti dinar. A sta cemo sa kreditnim novcem, hartijama od vrednosti cija ukupna masa i premasuje i do 4-5 puta kolicinu casha ?
Kada bi to zaista tako bilo onda u EU ne bi ni postojali kriterijumi za clanstvo u evrozoni, vec bi clanstvo u EU znacilo i clanstvo u EU !
Medjutim naj najvaznija stvar je da apsolutno nikakve potrebe nema za uzimanjem tudje valute jer time samo bespotrebno vezujes ruke sebi cak i kad se radi o valuti ugledne zemlje. Zasto Mozambik ne bi sad uzeo Svedsku krunu ili jen pa da ih bog vidi ?
To sto nasa drzava ima fiksaciju (bez mogucnosti) da ocuva cenovnu stabilnost po svaku cenu to je druga stvar. Jos dok je Jelasic bio guverner privrednici su trazili da se novac iz deviznih rezervi iskoristi za kreditiranje privrede. Jelasic je to odbio jer je tvrdio, sto je istina, da smanjenje deviznih rezervi umanjuje kreditnu sposobnost zemlje. Hm, to jeste tacno, ali sto bi mi trazili kredit u inostranstvu kad imamo vec svoje rezerve.
Tu je prosle godine doslo do velike rasprave u strucnoj javnosti. Najpre se postavilo pitanje kako da se novac ubaci u privredu i svi su se slozili da je to moguce preko razvojne banke koja bi bila u vlasnistvu drzave. Medjutim protivnici ovoga (neoliberalni blok) su tvrdili da ce razvojna banka biti leglo korupcije, onda im je odgvoreno da nemacka jos od 1945 ima razvojnu banku KfW Entwicklungsbank koja perfektno i bez problema ucestvuje u Nemackom razvoju pa zasto ne bi i Srbija, e onda je receno da Srbi nisu Nemci i kod nas ce to sve izaci na korupciju. itd...
Soskic takodje ovo ne dozvoljava, ali Soskicevi dani na mestu guvernera su odbrojani. Jedva cekam da cujem ime novog guvernera.
[ Braksi @ 12.07.2012. 10:18 ] @
Citat:
krok:
Ako bi presli na evro, kako bi izveli devalvaciju koja je neophodna da bi se isplatili socijalni programi?
nikako. Mi ne mozemo da devalviramo evro, to moze samo ECB i pitanje je u odnosu na koju valutu da ga devalvira. Moze Amerika i da ne prihvati previse devalvirani evro ako proceni da joj se remeti trgovinski bilans.
Ne vidim kakve veze ima devalvacija sa isplatom socijalnih programa koji su unutrasnja stvar osim ako se ne misli da se isplate novim zaduzenjem u evru pa da se onda devalvira dinar i isplate programi.
[ CiM0beTa @ 12.07.2012. 10:29 ] @
Ne bi plate bile 30-50% manje. Samo bi bile realne. Pa, jeste...bolje je da nas polako kuvaju, pa smenimo guvernera, malo obrisemo znoj sa cela pa opet na kuvanje.. :)
[ cika dacha @ 12.07.2012. 14:51 ] @
devizne rezerve nisu 10 milijardi nego mozda oko 4 milijarde je drzavno! sve ostalo je tudje :-)
[ Dexic @ 13.07.2012. 01:08 ] @
Citat:
Braksi:U principu, nase devizne rezerve nisu samo cash evro nego se sastoje iz 5-6 tipova novca, raznih valuta i novcanih instrumenata. Tu postoji i jedan drugi problem. Nije sav novac u opticaju cash, pa sad kao NBS ce zamenti cash evro za cash dinare po nekom privremeno fiskiranom kursu i onda spaliti, zaboraviti dinar. A sta cemo sa kreditnim novcem, hartijama od vrednosti cija ukupna masa i premasuje i do 4-5 puta kolicinu casha ?
Koliko znam, nasa M2 novcana masa, koja u sustini sadrzi SVE emitovane dinare (cash, eletronic i sve ostalo, pa u slucaju Srbije maltene i obveznice posto dinarske obveznice cine SICU) je bash tih 2.5milijardi evra.
Tacno je i da tih 10mljrd. evra cini mnogo vise od drzavnog novca, ali ima drzava vise od onih 2.5mljrd da su svoje. Znaci pokrili bi.
Naravno, ovo znaju samo Soskic i bliski kako tacno stoje stvari, mozda su cinjenice nesto sasvim deseto... ali ovo su informacije koje postoje i samo njima mozemo baratati.
Citat:
Kada bi to zaista tako bilo onda u EU ne bi ni postojali kriterijumi za clanstvo u evrozoni, vec bi clanstvo u EU znacilo i clanstvo u EU !
Kad bi sta bilo kako? Mislis da niko ne moze da nam zabrani da uvedemo evro kao zvanicnu valutu?
Da li ti pravis razliku izmedju:
- evra kao de facto valute (Srbija)
- evro kao pegged valute (Hrvatska, Bugarska, BiH)
- evra kao zvanicne valute, bez clanstva u Evrozoni (CG, Vatikan i valjda Andora)
- evro kao zvanicna valuta sa clanstvom u Evrozoni (17 clanica)
- clanstvo u EU
To su 5 skroz razlicitih stvari. 4. nas ne zanima jos uvek... trojka je ono sto nas zanima, i tu ne mogu da kazu "ne moze". Mi ne dobijamo pravo da stampamo evre, mi samo uzimamo evro na koriscenje.
Citat:
Medjutim naj najvaznija stvar je da apsolutno nikakve potrebe nema za uzimanjem tudje valute jer time samo bespotrebno vezujes ruke sebi cak i kad se radi o valuti ugledne zemlje. Zasto Mozambik ne bi sad uzeo Svedsku krunu ili jen pa da ih bog vidi ?
Jer neki hoce da kradu pa sa tudjom valutom to ne mogu da urade lako :D
Citat:
Jelasic je to odbio jer je tvrdio, sto je istina, da smanjenje deviznih rezervi umanjuje kreditnu sposobnost zemlje. Hm, to jeste tacno, ali sto bi mi trazili kredit u inostranstvu kad imamo vec svoje rezerve.
Zato sto kada imas sumu X, kreditna sposobnost ti nije X, kada je drzava ili nesto vece u pitanju, vec je kreditna sposobnost veca od X. U slucaju SAD je 10X.
E sada da je ovo glupost, i da za Srbiju ne vazi takva razlika je drugo...
Sta vise, kamata Srbije pojede svu dobit moguce razlike, pa smo na nuli u najboljem slucaju.
U prevodu slazem se... treba da se taj novac iskoristi za privredu, a ne da bude neka tamo devizna rezerva koja je duplo veca od rezervi EU po Bazel 3 a kamoli sada po Bazel 2.
[ Dexic @ 13.07.2012. 01:09 ] @
Citat:
krok:
Koji bre socijalni programi? Lepo bi se fixirao kurs na 150RSD pre uvodjenja evra i eto ti devalvacije. Onda se sve lepo fixira i max. EUR inflacija raste.
[ Braksi @ 13.07.2012. 08:24 ] @
xaxaxa, ideja da se sve devizne rezerve iskoriste za zamenu dinara u evro je ideja na granici paranormalnog.
To bi znacilo da drzava svojim evrima otkupi sve dinare, a potom ih spali. Ovim genijalnim predlogom Dexic-a nasa drzava bi ostala bez ijednog dinara i bez deviznih rezervi !
[ Marko83 @ 13.07.2012. 08:45 ] @
Ako bi jednokratno trosenje 2,5 milijarde € ukinulo postojanje dinara recite gde treba da se potpise
Pa za prvih 6 meseci samo ove godine je ulupano 1,3milijarde € iz istih tih rezervi na "odbranu" dinara
a i dalje imamo dinar.
Zamislite zivot bez ziralnog kursa, bez kursnih razlika, bez objasnjavanja koliko je danas pao dinar
i da mu je to rekordna vrednost, bez gledanja u pasulj koliko ce biti kurs za 1-2 meseca....
[ Dexic @ 13.07.2012. 09:25 ] @
Citat:
Braksi:
xaxaxa, ideja da se sve devizne rezerve iskoriste za zamenu dinara u evro je ideja na granici paranormalnog.
To bi znacilo da drzava svojim evrima otkupi sve dinare, a potom ih spali. Ovim genijalnim predlogom Dexic-a nasa drzava bi ostala bez ijednog dinara i bez deviznih rezervi !
Cuj, brale... u temi o devizama i preduzecima si poredio poslovanje u Italiji i Srbiji kao da se te dve zemlje iole mogu porediti. Dalje, nisi imao predstavu da je preduzetnik firma koliko i doo sto se deviza tice. Dalje, nemas predstavu sta znaci izraz "pausalac". Dalje, pricao si da firma moze da raspolaze devizama kao fizicko lice u Srbiji :)
I onda hoces da ovde tvoje reci imaju bilo kakvu tezinu?;)
A nisi cak ni procitao.... nece sve devizne rezerve, vec samo cetvrtina. Sto je polovina pravih rezervi (oko 5 mljrd evra su stvarne rezerve drzave).
I to po DANASNJEM KURSU - znaci oko 115. Moze kurs lepo da se sroza na 150 9bez odbrane) eto ti ustede od 30% :) (sto bi bilo dziberski ali bi proslo u ovoj drzavi)
To itekako moze - samo NE DAJU.
[ CiM0beTa @ 13.07.2012. 14:18 ] @
A cemu sluze devizne rezerve nego da se brani kurs? Zato se i zovu "devizne" rezerve. Kada bi imali Evro a ne dinar, ne bi nam ni trebale devizne rezerve jer je za to postoji MMF. Ipak, posto nismo u Evropskoj uniji trebale bi nam neke devizne rezerve ali znatno manje i u drugoj valuti a ne u evro.
[ Dexic @ 13.07.2012. 19:53 ] @
Devizne rezerve su "odbrana" od tekucih obaveza. I u slucaju recimo fixnog kursa, nacin da privreda moze doci do deviza cak i kada svi osim centralne banke nemaju deviza za prodaju.
Nije tacno da ako bi se uveo evro, da devizne rezerve ne bi imale svrhu. Zato i ne bi smeo veci deo rezervi da se iskoristi. TIpa, 25% mozemo, jer ce nam ostati otprilike jos 25% slobodnih za konkretno koriscenje.
[ krok @ 24.07.2012. 07:46 ] @
Devalvacija je neophodna za socijalne programe jer obara cenu rada (tj. plate/penzije) u Srbiji sto olaksava omogucavanje usluga za one koje zive od budzeta. Znaci za istu kolicinu evra mozes da ponudis vise usluga (medicina, vozaci autobusa, itd.), jeftiniju domacu hranu, jeftiniji smestaj (manja platezna moc gradjana = manje cene nekretnina), itd.
[ Deep|Blue @ 24.07.2012. 09:48 ] @
Ponekad se iznenadim ovim fiksacijama pojedinih forumaša, na području ekonomije, a onda se opet setim da su tu glupost od samovoljnog prelaska na evro, svojevremeno propagirali pojedini političari i ekonomski "stručnjaci".
Za početak sve to predstavlja svojevrsni Sfi-Fi, jer bez ulaska u EU, stabilizacije privrede, prilagođavanja monetarne i fiskalne politike, te DOZVOLE od strane EU, mi ne možemo da uvedemo evro kao valutu.
Dve zemlje su se prošvercovale, ali usred specifičnih političkih uslova, a usput su jako male zemlje sa malim uticajem na monetarnu politiku EU.
Srbija pak, ima 16-17 puta više stanovništva od Crne Gore i samovoljni pokušaj prelaska na Evro bi izazvao žešću reakciju od strane zemalja evro zone.
Sa druge strane, Srbiji bi prelazak na Evro (bez prilagođavanja privrede, fiskalne politike i pristupa evro fondovima) otprilike dao takav podsticaj kao kad samoubicu gurnete sa simsa u ambis.
U trenutnoj situaciji, sa privredom koja baulja, velikim spoljnotrgovinskim deficitom, smešnim sudstvom i nestabilnom političkom situacijom, Srbiji je potreban dinar, jer on predstavlja kontrolni ventil da nam cela situacija ne odleti u vazduh.
Evo, uskoro nas čeka posledica rauzularenog PUPS-a koji će pokušati da izmuzu dodatnih 50 miliona evra za penzije, iako nema dovoljno para i za redovne penzije.
Kad bi imali evro kao valutu, jedini način da se to izvede bi bio da se država zaduži za 50 miliona evra i da da evriće penzionerima.
Sa dinarima, opet imamo mogućnost da dinar malo devalvira, pa da se tih 50 miliona pretvori u 42-43 miliona. Par dodatnih skokova kursa i to se spusti poprilično ispod 40 mil.
Naš problem nije dinar, niti slabi dinar.
Naš problem je slaba privreda, nesposobna vlast, loši zakoni i još lošije sudstvo.
A tek kad sredimo to, onda nam mogu dozvoliti prelazak na evro
Inače ... preuzimanje evra bi značilo da nam Evropska centralna banka postavlja guvernera NBS
Zar mislite da bi naši vrli političari dozvolili tako nešto?!
[Ovu poruku je menjao Deep|Blue dana 24.07.2012. u 11:09 GMT+1]
[ Dexic @ 24.07.2012. 12:29 ] @
Mesas pojmove!!!!!
Ponavljam, postoje tri tipa drzava:
- Drzava koje moze da emituje evro i deo je evrozone (ima ih 17 clanica EZ + 3 van nje - tacka). Mi tu ne mozemo uci.
- 5 teritorija koje zvanicno imaju evro, ali mogu samo kroz maticne drzave da stampaju isti (ukljucujuci jednu teritoriju UK)
- Drzave koje samovoljno koriste Evro - Trichet kaze da ECB nema stava po tom pitanju - ni pozitivnog ni negativnog (ko kako hoce), jer te zemlje samo zavise OD EVRA U OPTICAJU. Nemaju nikakvo pravo svojih novcanica ili kovanica. CG, Kosovo i Andora.
Ne mesaj pojam zemlje koja moze da stampa evro (u fizickom ili digitalnom obliku) sa onim sto mi mozemo - da dozvolimo koriscenje evra kao zvanicne valute, bez prava stampanja. To nam ne brane.
Mi takodje ne smemo da pustimo da evro ode previse, jer nam je BDP izrazen u dinarima, kao i budzet, dok je dug u evrima. Posto dug ne sme da predje odredjeni % BDP-a, slabljenje dinara znaci prelazak te granice cak i BEZ zadizivanja.
Da uvedemo evro, penzije i plate ne bi rasle ovoliko koliko i sa dinarom jer bi inflacija bila manja. Mnogo manje bi bile "sigurnosne" marze, posto nema bojazni od pada dinara, pa bi i sve MOGLO (kjucna rec...) biti jeftinije.
Ako si negde video da nam neko ne dozvoljava da uvedemo evro, bez prava stampanja, reci gde? I ko kaze da bi se EZ protivile? Ne postoji nijedna clanica evrozone sa manjim BDP-om od Srbije; nasih nekoliko milijardi ne moze nikako da poljulja ISTA u evrozoni. Cak i da sve nase devizne rezerve prevedemo u dolar, ni kurs EUR/USD ne bi mogao da se pomakne vise od 10-ak pipsa.
Jedino se slazem da nam je slaba privreda problem:) Ali mislim da smo tu nepovratno u out-u :)
[ Deep|Blue @ 24.07.2012. 13:43 ] @
Ne mešam te zemlje ...
Pre krize u EU postojala je i preporuka manjim zemljama da prihvate evro kao svoju valutu, ali od tih malih zemalja jedino Kosovo ima 2 miliona stanovnika, sve ostale su ispod miliona.
Iako Srbija ima mali BDP, opet ne može da se nazove malom zemljom po broju stanovnika, tako da unilateralno uvođenje evra, u trenutku kad pokušavamo da pristupimo EU i nije toliko pametna stvar bez izvesnog odobrenja od strane ECB-a.
A ko to laže da je Srbija mala (mada stvarno jeste mala)
Ako te zanima, čak 5 zemalja eurozone ima manji BDP od Srbije: Luxemburg, Kipar, Malta, Slovenija i Estonija,
a generalno imamo oko 2.4% stanovništva evrozone.
e sad, to što nam je BDP po glavici kupusa jadan to je druga stvar.
No, kao što si i primetio ...
uvođenje Evra bi MOGLO da pojeftini stvari, ali to bi se prvenstveno odnosilo na kapital i kredite. Pošto nam je tržište slabo razvijeno, a usput je i monopolski orijentisano, pitanje kakvog bi to efekta imalo na kupovnu mož potrošača.
Inače u takvoj situaciji, NBS se maltene oprašta od monetarne kontrole tržišta. A pošto imamo manjak investicija i dugogodišnji spoljnotrgovinski deficit, količina novca u opticaju bi se samo smanjivala, a situacija bi postala nestabilna pri prvim štrajkovima. jer kako poencijalnim štrajkačima objasniti da država ne može da naštampa evriće ...
Doduše možemo da ih falsifikujemo.
[ Dexic @ 24.07.2012. 14:26 ] @
Citat:
Deep|Blue:
Iako Srbija ima mali BDP, opet ne može da se nazove malom zemljom po broju stanovnika, tako da unilateralno uvođenje evra, u trenutku kad pokušavamo da pristupimo EU i nije toliko pametna stvar bez izvesnog odobrenja od strane ECB-a.
ECB nema stava po tome da zemlja prihvati evro kao zvanicno sredstvo placanja..... KAKO ONDA TIME MENJA STABILNOST EVRA? Ionako imamo devizne rezerve u evrima, uglavnom ffs.
Citat:
Ako te zanima, čak 5 zemalja eurozone ima manji BDP od Srbije: Luxemburg, Kipar, Malta, Slovenija i Estonija,
Huh.... iz nekog razloga sam mislio da nam je BDP oko 10 milijardi a ne 45 ;)
Luxemburg ipak ima veci.
Citat:
No, kao što si i primetio ...
uvođenje Evra bi MOGLO da pojeftini stvari, ali to bi se prvenstveno odnosilo na kapital i kredite.
Vecina stvari koje kupujemo za svakodnevni zivot je iz uvoza. Te stvari kostaju 10-20% skuplje zbog eventualnih oscilacija kursa. Taj deo bi mogao da nestane. Barem bi imali bolji uvid u to koliko nas dere uvoznik, koliko NBS, koliko banke :)
Citat:
Pošto nam je tržište slabo razvijeno, a usput je i monopolski orijentisano, pitanje kakvog bi to efekta imalo na kupovnu mož potrošača.
Kupovna moc ne bi porasla kao rezultat promene plata u EUR - ali bi kao rezultat manjih cena uvoza i stabilnijih cena zbog jeftinijih kredita porasla.
Citat:
Inače u takvoj situaciji, NBS se maltene oprašta od monetarne kontrole tržišta. A pošto imamo manjak investicija i dugogodišnji spoljnotrgovinski deficit, količina novca u opticaju bi se samo smanjivala,
Pa cek... a sada kao se ne smanjuje efektivna kolicina novca u opticaju??
Plus se dobar deo novca BACA na kursne razlike i daje bankama!