|
[ Kawcek @ 26.02.2012. 08:01 ] @
| I Srbi i Grci rade više od Nemaca
Izvor: Press
Beograd -- Iako vlada mit da su lenjivci koji su navikli da im pomaže Evropa, radnici u Grčkoj rade koliko i njihove kolege iz razvijenih zemalja, pokazuju istraživanja.
Prema najnovijim podacima OECD, prosečan radnik iz Grčke tokom jedne godine sakupi oko 2.200 radnih sati, odnosno čak 800 sati više od Nemaca.
Nemačka kancelarka Angela Merkel je među glasnijim podržavaocima teze da se u prezaduženim zemljama EU zabušava i ne radi dovoljno, te da su radnici veliki neradnici, ali istraživanja ipak govore suprotno.
Italijani, recimo, za posao odvajaju oko 1.750 časova za godinu dana, Španci oko 1.650, Portugalci 1.720 časova. Francuzi utroše po 1.550 sati na svoje poslove. Ruku na srce, Britanci uživaju u visokom standardu, ali i troše oko 2.000 sati godišnje na svoja radna mesta.
Ipak, broj sati provedenih u kancelariji slabo pomaže običnom stanovništvu čije su se plate u Grčkoj za nekoliko poslednjih godina "srozale" i po 600-700 evra i spale na prosek od oko 500. Sa druge strane, Nemci nemaju tih problema. Njihova radna snaga, po prijemu nadnica, u proseku izbroji po 2.000 evropskih novčanica, pa je osmeh glavna karakteristika germanskih lica.
Prema rečima ekonomista, "kvaka" je u tome da se strukturno privrede zapadnih zemalja razlikuju od država u kojima vlada "divlji kapitalizam".
Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da "podaci OECD-a svakako ne lažu i nimalo nisam iznenađen što su rezultati takvi. Ali to što Grci rade više od Nemaca nikako im ne garantuje i veće plate. Grčka živi od turizma, a u zapadnom svetu gotovo da svako selo ima neku svoju fabriku, a često i po više njih. Grci rade mnogo, ali jako slabo nešto stvaraju i izvoze, pa se njihov rad, praktično, i ne vidi".
"Još jedna stvar je jako bitna. Dok je u zapadnom svetu normalno da veći deo profita određene kompanije završi u novčanicima zaposlenih, u zemljama divljeg kapitalizma situacija je obrnuta i najveći deo kolača ide u ruke vlasnika. Sve dok se situacija na tom polju ne promeni, konstelacija snaga će biti takva da Grci rade više, a zarađuju manje od Nemaca", smatra on.
Priču o "divljem kapitalizmu" i situaciji gde se mnogo radi a malo zarađuje vrlo lako mogu prepoznati i građani Srbije. Naime, iako se Srbija ne može pohvaliti visokim životnim standardom, po broju radnih sati uveliko prestižemo najrazvijenije zemlje članice EU.
Prema podacima OECD-a, Srbi su sa četiri sata i 23 minuta rada dnevno nadvisili Nemce, koji rade tri sata i 52 minuta, Turke čiji dnevni rad u proseku iznosi četiri sata, kao i Dance sa četiri sata i 15 minuta. Ipak, prema mišljenju ekonomista, dok nam se privreda bude bazirala na principu „banka - pekara - picerija", teško je da ćemo se radovati nekoj povišici, regresu i trinaestoj plati.
http://www.b92.net/biz/vesti/s...02&dd=26&nav_id=585709
Sasvim logicno i ocekivano. Uvek su kroz istoriju ROBOVI radili mnogo vise od robovlasnika.
A nama se preko medija istovremeno prosipa prica o lenjim Srbima i Grcima koji nece da rade i vrednim Francuzima i Nemcima.
A kao sto vidite - sustina je u porobljavanju.
Kada porobis citave nacije i drzave i nateras ih da rade za tebe , kada ih eksploatises i iskoristavas onda ti jako dobro zivis uz minimalan rad. |
[ Vasastajić @ 26.02.2012. 08:36 ] @
Tamo gde ti vidiš suštinu u porobljavanju,ja vidim samo radne efekte u jedinici vremena jednih u odnosu na druge.
Nemoj mi,ko Boga te molim,porediti radne efekte Grka i Srba sa radnim efektima Nemca.
Pritom imam u vidu ukupnu organizovanost i odnos prema radu jednih i drugih.
Mis'im...
Cum grano salis....
[ tdusko @ 26.02.2012. 08:43 ] @
Jel to mene osinuo deja-vu ili su o ovome trubili vec 50 puta? Ni ovoga puta tekst nije manje besmislen nego prethodno. Pre svega, pitaj Boga na koji nacin oni mere to koliko ko radi. Ako sabiraju samo radne sate na papiru onda to nema nikakvog smisla bez uzimanja obzira efikasnosti. Znam ja tako jednog koji radi 8 sati dnevno, a ucinak 0(citaj NULA). Znaci, broj radnih sati ne znaci nista.
Drugo, mi smo zemlja razorena na svim mogucim poljima i trebali bi realno da radimo koliko i kinezi ako hocemo da napravimo nesto. Mislim van pameti, hocemo da budemo bogatiji i hocemo da radimo sve manje i manje pa je Srbija dobila jos dva slobodna dana. Eto, valjda da ne bude slucajno da radimo vise od nemaca.
Trece, u Srbiji ginu samo oni sto rade kod privatnika. Juzno od Beograda se radi po 12 sati dnevno 6 dana u nedelji za 12 000, ali ne zato sto smo nemacki robovi vec zato sto je takvo trziste rada gde i na tako bednu platu i uslove ceka kao zapeta puska jos 10 ljudi po radnom mestu.
Cetvrto, to sto je Jura otvorila fabriku je za sve te ljude tamo znacilo da mogu da dodju do hleba. Znaci, ti ljudi nisu radili NISTA i sad rade za 200-300 sto je mnogo bolje nego 0, odnosno manje od nula jer su primali socijalu. Kad dodje jos 100 Jura, pa kad ne bude bilo 10 na jedno radno mesto onda moze i plata da se trazi veca.
Peto, ja sam izracunao da sam u Srbiji prosecno radio zvanicno oko 1900, a u Nemackoj sam prosle godine imao oko 2050 radnih sati. Iako sad imam vise odmora i praznika fora je u tome mi je radno vreme ovde 9 sati, a u Srbiji 8. Meni tih 1900 sati nije bilo dovoljno pa sam radio privatno jos oko 12 sati nedeljno sto mu dodje jos oko 500 godisnje. Verovao sam u to da ako svi budemo tako radili da mozemo da napravimo nesto. Onog trenutka kad sam video da sam u debeloj manjini i da od tog posla nema nista, ja sam odustao.
[ ArsenLupen @ 26.02.2012. 09:22 ] @
Ehehehehe
Porediti Svabinih 8 sati pravljenja Mercedesa i Srbinih ili Papuljasovih 8(hah) sedenja u agenciji :D
[ Igor Gajic @ 26.02.2012. 09:35 ] @
Koliko kg malina treba da se proizvede da bi se platio jedan jedini Airbus-380 ? Koliko je to sati rada ?
[ since1986BC @ 26.02.2012. 09:40 ] @
A da korisnik "Kawcek" uplati reklamni prostor na ES-u?
Lakse njemu, lakse nama.
Ocevidno je partijski poslusnik poslat ovde s ciljem "intergalaktickog-sajber-partijskog-ratovanja-u-www-galaksiji".
Svaka tema koju je pokrenuo tice se politike a koliko mi je poznato ovde je pravilnikom zabranjeno pokretanje takvih tema.
Fraj trosi serverske kapacitete.
[ SlobaBgd @ 26.02.2012. 09:47 ] @
Čekajte, pa gde je problem u srpskih i grčkih neefikasnih 8 sati?
U radniku??
Ili u menadžmentu?
Na mom radnom mestu, u kojoj god firmi da sam radio, ja sam morao da organizujem svoj posao, da pravim rasored, da tražim materijal, da poguram kolege koje su pre mene u procesu da završe svoj deo da bih ja mogao da odradim svoj... Takođe, i faza posle mene je čekala (bez ideje koliko dugo) da ja završim svoj deo posla da bi oni uradili svoj...
A imali smo tehnologe, šefove odeljenja, šefove proizvodnje, tehničke direktore, sve moj do mojega, stručnjaci koji mene pitaju kad će to-i-to biti gotovo. I jedini "stručni" komenta im je bio - može li to brže!
Pa govedo, ako znaš da može brže, organizuj i ubrzaj! Ako ne znaš, a želeo bi da bude brže, izvoli uradi brže!
Generalno, menadžment u većini proizvodnih firmi u Srbiji je nestručan, bez znanja i želje da nauče kako proces proizvodnje zaista teče. Oslanjaju se na grafikone, na fraze koje su pokupili na "Višoj školi strukovnih studija" a da nisu ušli u proizvodni pogon...
Ima li kod švabe toga?
[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 26.02.2012. u 10:59 GMT+1]
[ ArsenLupen @ 26.02.2012. 10:01 ] @
Citat: SlobaBgd: Čekajte, pa gde je problem u srpskih i grčkih neefikasnih 8 sati?
U radniku??
Ili u menadžmentu?
Sigurno nije u Svabi koji pravi Pasata
[ tdjokic @ 26.02.2012. 10:15 ] @
Citat: SlobaBgd: Čekajte, pa gde je problem u srpskih i grčkih neefikasnih 8 sati?
U radniku??
Ili u menadžmentu? Nije u menadzmentu nego u njegovom sefu - vladi i zakonima. A njihov sef je narod, i tako se vrtimo u krug. Odavde nesto skolovaniji i odlucniji narod odavno bezi malo po malo, ovdasnji narod ima sve manje znanja i ostrine odlucivanja, bira pogresne politicare, oni rade lose stvari, onda jos vise naroda bezi i tako asimptotski tezimo 0, bioloskoj nuli. Pazi kad vec godinama nece da ukinu PDV na neke stvari za bebe, a evidentno je i slepcu da Srbi izumiru.
Ranije, recimo pre sto godina, to nije bilo tako jasno, jer tada nije bilo Interneta, savremene mreze telefona i slicno, pa nismo ni znali godinama kako ko zivi tamo negde. Sada se u zivo prate najvaznije i najvece odluke i odmah znas ko je puko i za koliko - i opet ne vredi! Kako je ta dicna i sofisticirana EU dozvolila da Grcka padne ovako nisko? Zar nisu znali i ranije da izmere, kontrolisu, usmeravaju, popravljaju odmah? Nego cekaju do kraja a kad kuca padne i dete od 5 godina zna da kaze da je kuca losa!
[ Kawcek @ 26.02.2012. 10:17 ] @
nije radnik kriv sto je vlast nesposobna da organizuje posao
kako radnik kod privatnika ne sedi i ne lezi na radnom mestu?
to sto budzetski paraziti efektivno rade 3 od 8 je problem menadzmenta...
znaci taj srbin radnik kad ode u svabiju niko se ne zali na njega da je lenj.... zar ne
sto znaci da nije problem u radniku vec u menadzmentu tj onima koji vladaju ovom zemljom.
[ Hapless joint @ 26.02.2012. 10:17 ] @
Pre 100 godina oni radnici u Cikagu na Hejmarket trgu, pa preko cele Evrope, Rusije ... sve do Dalekog istoka, dizali revolucije u kojima ih izginu 100 miliona, da bi se izborili za pravo da rade 8 sati dnevno, da ne moraju deca da pocinju da rade sa 14 godina itd...
Danas, kada vise nema Istocnog bloka i kada kapitalizam polako vraca stanje stvari na pocetak 19. veka - sve se ranije pocinje sa radom, a sve kasnije sticu uslovi za penziju, sve se duze radi dnevno i sedmicno itd... (evo danas je nedelja, a ovde u mom kraju bukvalno sve radi, i farbara, i gvozdjara, i knjizara, i sve zivo ... majke mu ga, zar ne bi ti radnici makar danas, u nedelju, trebali da provede vreme u svom domu sa svojim porodicama?) - danasnji radnik je srecan sto moze da radi 9 ... 10 ... 12 ... 14 sati dnevno, pa se jos i javno time hvali?!
U cemu je, dodjavola, poenta?!
Pa zasto ti americki naucnici izmisljaju kompjutere, robote, kojekakve masine i sve ostalo, ako covek mora da radi sve vise i vise?!
Kako ce to meni/nama da bude bolje, ako treba da radim po ceo dan do kraja zivota?!
Najsrecniji cu biti kada kapitalizam uspostavi poredak da sa 14 godina udjem u neki rudnik ili fabriku i odatle me iznesu posle 70 godina u mrtvackom sanduku?!
Je l' konj radi vec milion godina, pa sta mu je bolje nego pre milion godina?
Je l' veverica vec milion godina radi i trci po ceo dan skupljajuci lesnike i orahe ... i? ... sta joj je bolje nego pre milion godina?
Pa nije bre u tome poenta.
To sto radnik radi sve vise i vise, ko onaj konj iz zivotinjske farme, on svojim radom jos vise produbljuje jaz izmedju svog i statusa onoga koji ubire plodove njegovog rada.
[ Kawcek @ 26.02.2012. 10:46 ] @
Inace slazem se da sam rad nije merilo standarda nego ovu temu sam otvorio da razotkrijemo laznu dogmu tj stereotip kako su Srbi i Grci lenji a Svabe i Francuzi - vredni
Srbi i Grci su vredniji od Svaba ali nam to mnogo ne vredi jer se standard ne meri kolicinom rada prvenstveno - vec prvenstveno time ko kome uvaljuje svoje proizvode.
A sobzirom da Nemci nama i Grcima uvaljuju 10 puta vise nego mi njima jasno je zasto mi zivimo ovako a oni onako.
[ tdusko @ 26.02.2012. 11:07 ] @
Citat: Hapless joint:
(evo danas je nedelja, a ovde u mom kraju bukvalno sve radi, i farbara, i gvozdjara, i knjizara, i sve zivo ... majke mu ga, zar ne bi ti radnici makar danas, u nedelju, trebali da provede vreme u svom domu sa svojim porodicama?) -
Jel radi opstina danas? Jel radi posta danas? Jel radi sud danas?
Ali zato kladionice i kafane rade 24 sata dnevno da mogu da apsorbuju gomilu dzabolebarosa sto ne rade nikad nista.
Znaci, ne radi sve nego rade privatnici. Rade oni koji moraju sami da zarade dinar da bi mogli da kupe 'leba, uz 'leba, dete da obuku, skoluju itd. Rade oni sto znaju da ako budu tu nedelju radili da ce tako imati za bolji 'leba i uz 'leba, detetu za bolju skolu, za bolji auto, za lepsu kucu i dvoriste. Rade oni kojima je jasno kao dan da ako ne rade vise(tjst. nedeljom i 10 sati dnevno) ne mogu da dignu zivot na visi nivo koji je srozan do nule. Plus, sobzirom da prvi ne rade oni moraju da zarade i za njih.
Ja ne znam kako ti Hapless joint mislis da nesto bude bolje bez da se radi vise? Od kad je sveta i veka, a bice tako i u buduce da bi zajednica postala kvalitetnija potrebno je da se ulozi dodatni napor u vidu toga da se vise radi ili da se poboljsa efikasnost tog rada ili da se poveca zaposlenost. Znaci, ako nisi spreman ni na sta od navedenog onda ces se zadovoljiti trenutnim stanjem ili ce ti biti gore. Mislim, mozes ti i da kukas na onoga sto te je dotle doveo, mozes da kukas na teoriju zavere..., ali to nece doneti boljitak zajednici. Nema sanse. Mozes eventualno da izlazis na izbore i da se nadas da ce taj koga si zaokruzio da bude bolji ili mozes da izadjes na ulice kao 5. oktobra, ali i to se pokazalo kao slaba vajda. Doduse, moze i ovako kao Grci recimo pa da se kvalitet digne kreditima, ali ce to doci kad tad na naplatu.
[ SlobaBgd @ 26.02.2012. 11:25 ] @
Citat: ArsenLupen: Sigurno nije u Svabi koji pravi Pasata :D
Gde sam ja pominjao švabu koji pravi pasata? Ili Srbina koji pravi pasata? Problem je u srpskom menadžmentu, za razliku od švapskog menadžmenta. E, ako ti sebe doživljavaš kao srpskog menadžera pa ti ne prija moje zapažanje, deder da prodiskutujemo o tome a ne da zamenjuješ teze.
Isto tako (nije upućeno Arsenu), mislim da je teza da više rada znači i boljitak nije uopšte tačna, što se vidi (ko hoće da vidi) i iz ove teme. Kako Nemci i Francuzi ne rade onoliko mnogo (vremenski) koliko i Srbi i Grci, pa im je bolje nego Srbima i Grcima? Nemci rade bolje, efikasnije, stručnije, imaju logistiku, znanje i organizaciju, pa jedan proizvod naprave brže, kvalitetnije i jeftinije nego Srbi. A ta priča da treba raditi 12 sati dnevno da bi društvo išlo napred, to je prodavanje mooda za bubrege od strane polupismenih i alavih gazda (u vlasi ili u firmi) koji ne žele da priznaju da ne valjaju oni a ne narod i radnici.
[ Odin D. @ 26.02.2012. 11:32 ] @
Na ES-u se u poslednje vreme moze u jedinici vremena procitati vise zaumnih stavova i razmisljanja nego bilo gdje drugdje...
[ tdusko @ 26.02.2012. 11:36 ] @
@SlobaBgd
Pa ja sam rekao sta "vise rada" znaci, valjda je svako mogao to da ukapira. Kod frizera to znaci vise sati dnevno, kod onoga sto sklapa kola znaci bolja tehnologija, kod onoga sto ima 20 ljudi ispod sebe znaci bolja organizacija. Stoga i ovih 12 sati dnevno da bi se islo napred ne znaci bukvalno to za sve.
[ Odin D. @ 26.02.2012. 11:56 ] @
Nije bitno koliko se "vodis" da radis nego koliko posla obavis.
Mozda Srbi rade (sjede na poslu) duze od Svaba (ili se "vode" negdje da rade) ali ja kod Svaba u 2-3 sata na 6-7 mjesta izvadim 6-7 uvjerenja koja su mi potrebna za produzenje vize, sacekam red i predam potrebna dokumenta, platim takstu i stignem na posao oko 12h istog dana.
Za vadjenje ekvivalentnih dokumenata u Srbiji trebalo bi mi oko 10-tak radnih dana, svaki dan po 6-7 sati maltretiranja.
To je onda naprosto zacudjujuce - s obzirom da Srbi po glavi stanovnika imaju 5 puta vise zaposlenih koji sluze izdavanju kojekakvih potvrda od Svaba, a pri tome navodno i "rade" vise ?! Cudno, zar ne?
Kad kod Svaba udjes u neku ustanovu za rad sa gradjanima i uzmes onaj tiket sa brojem za cekanje - dobijes npr. broj 853, u 10 ujutro, i dodjes na red u 10:15 i zavrsis u 10:18. To je otprilike broj stranki koje se u nekoj sprdijanskoj ustanovi za vadjenje papira sa 3 puta vise zaposlenih opsluzi za mjesec-dva dana.
Sto bi se reklo gospodo "samoproglaseni robovi", odstampajte ove vase "radne" teorije na neki meksi reciklirani papir, pa okacite u WC - od citanja tih tekstova creva odmah prorade ('bum se usral' sto bi reko zagorac), a i dobri su za brisanje du5a.
[ ArsenLupen @ 26.02.2012. 12:13 ] @
Nisi ti spomenuo Slobo, ja sam rekao ko sigurno nije kriv za situaciju ovde.
Citat: A ta priča da treba raditi 12 sati dnevno da bi društvo išlo napred, to je prodavanje mooda za bubrege...
Tacno, 12 sati je malo. Ustvari, nama ni 25 sati ne bi pomoglo da se iscupamo iz bule u kojoj smo.
Citat: To je otprilike broj stranki koje se u nekoj sprdijanskoj ustanovi za vadjenje papira sa 3 puta vise zaposlenih opsluzi za mjesec-dva dana.
Pod uslovom da ne dobijes batina u medjuvremenu zato sto si dosao po broj.
[ Odin D. @ 26.02.2012. 12:24 ] @
Malo poucnog teksta o njemackim radnicima:
http://www.designnews.com/auth...oc_id=239352&page_number=1
i malo pucnog videa
"We, Germans, have 1% of the labor force of the world - and we have 10% of the exports of the world. That gives you an idea...." :
http://www.pbs.org/newshour/bb.../jan-june12/germany_02-08.html
Ali, eto, digli Srbi i Grci nogu da se i oni potkivaju... :)
Da nije tragicno - bilo bi zalosno...
[ llux @ 26.02.2012. 12:59 ] @
Nisam siguran da vas razumem. Pa da je ovde potrebno vise da se radi, bila bi velika potraznja za radnicima a ne bi bilo otpustanja. A kada bi trenutni radnici zapeli za dvojicu, bio bi ogroman broj nezaposlenih?
[ boccio @ 26.02.2012. 13:50 ] @
Citat: Hapless joint: Pre 100 godina oni radnici u Cikagu na Hejmarket trgu, pa preko cele Evrope, Rusije ... sve do Dalekog istoka, dizali revolucije u kojima ih izginu 100 miliona, da bi se izborili za pravo da rade 8 sati dnevno, da ne moraju deca da pocinju da rade sa 14 godina itd...
Danas, kada vise nema Istocnog bloka i kada kapitalizam polako vraca stanje stvari na pocetak 19. veka - sve se ranije pocinje sa radom, a sve kasnije sticu uslovi za penziju, sve se duze radi dnevno i sedmicno itd... (evo danas je nedelja, a ovde u mom kraju bukvalno sve radi, i farbara, i gvozdjara, i knjizara, i sve zivo ... majke mu ga, zar ne bi ti radnici makar danas, u nedelju, trebali da provede vreme u svom domu sa svojim porodicama?) - danasnji radnik je srecan sto moze da radi 9 ... 10 ... 12 ... 14 sati dnevno, pa se jos i javno time hvali?!
Cek, ti uporedjujes sledeca dva sistema:
- Ustanes u 4am
- U 5am si ispred fabrike zajedno sa svojim 12-godisnjim sinom
- u 5.10am izlazi baja i kaze "vas 50 ajde unutra, ostali pali kuci, nema posla
- Ovi koji pale kuci taj dan idu u sumu da skupljaju bobice i pecurke
- Ovi "srecni" koji su uleteli u fabriku cepaju do 10pm, dobiju nadnicu za taj dan, i paljba gajbi...
Sa danasnjim "desetocasovnim mucenim sistemom":
- Ustanes u 8
- Pogledas kakav dopicnjak je tog jutra Jovana obukla u jutarnjem programu
- Sednes u kola, odes na posao
- Radis, pauza, radis, rucak, radis, pogledas malo ES, B92, Blic, radis
- Posle 10 sati rada kuci (naprimer... aj da kazemo da je 10)...
Sjajno... ja ne znam, stvarno... sto su ti ljudi tada ginuli u revoluciji kad nam nije nista bolje...
Btw, ono sto tebe keca je "potrosacko drustvo". Niko tebe ne prisiljava da radis vise, da se zaduzujes, kupujes kola na lizing, stan na kredit... Ako ne zelis da napredujes na lestvici, sef ne moze da te natera da ostajes prekovremeno. Sam biras jer zelis da napredujes. A zelis da napredujes jer hoces da imas novi tablet, brendiranu odecu, bolji paket kablovskih kanala... Biras da radis vise, zapamti.
Citat: Kawcek: ovu temu sam otvorio da razotkrijemo laznu dogmu tj stereotip kako su Srbi i Grci lenji a Svabe i Francuzi - vredni
To majstore, razotkrio si. Jebade im kevu. Sad smo progledali.
Citat: Odin D.: Na ES-u se u poslednje vreme moze u jedinici vremena procitati vise zaumnih stavova i razmisljanja nego bilo gdje drugdje...
Hebiga, nekad se na ES-u okupljala drugacija ekipa, malo progresivnijeg razmisljanja... izgleda da je ova ES-ovska VLAS i to rasterala :)
[ llux @ 26.02.2012. 14:04 ] @
Dobro, i sta vredi ako se zapne i napravi na primer vise vekni hleba. Ko ce to da kupi? Zasto da pravimo vise?
[ Odin D. @ 26.02.2012. 14:26 ] @
^ Kupovace ga svi oni kojima odnos cena/kvalitet bude odgovarao.
No, ako ces ga praviti ko' sto si i Yugo pravio, bolje odma' leci na kauc i barem propasti u opustenom lezanju i zajebanciji.
[ SlobaBgd @ 26.02.2012. 14:30 ] @
A, ne, ne!
Ako ja neću da kupim novi tablet i novi auto i novi kablovski paket, to je moja stvar!
Ali postoji mantra, posebno ovde kod nas, da ako ja sve to neću, ili ako umem domaćinski da rasporedim platu za osmočasovno radno vreme pa i kupim nešto od tih čuda, da sam ja lenčuga, neradnik, da podrivam društvo i da zbog mene i meni sličnih zemlja nazaduje, bruka se ime Srbije i koče evropske integracije...
A u stvari samo se manje pune masne goozice polupismenih gazda (i državnih i privatnih).
[ boccio @ 26.02.2012. 14:33 ] @
Citat: SlobaBgd:
Ali postoji mantra, posebno ovde kod nas, da ako ja sve to neću, ili ako umem domaćinski da rasporedim platu za osmočasovno radno vreme pa i kupim nešto od tih čuda, da sam ja lenčuga, neradnik, da podrivam društvo i da zbog mene i meni sličnih zemlja nazaduje, bruka se ime Srbije i koče evropske integracije...
Ja ne kapiram ovo kafansko srbovanje, zaista... to sto pricas nema nikakve veze sa mozgom, sorry.
[ Kawcek @ 26.02.2012. 14:43 ] @
ni ja ne kapiram ovu neoliberalnu Evro-talibansku mantru o srbima i grcima neradnicima
satro srbi i grci zive lose jer su lenji sto je CISTA LAZ
kvalite zivota ne odredjuje kolicina rada prvenstveno vec PROIZVODNJA I IZVOZ po glavi stanovnika
a mi smo tu najgori u evropi zato smo tu gde jesmo.
zato sto rezim na vlasti kod nas promovise uvoznike kladionice banke perionice picerije i trafike mesto poljoprivredna gazdinstva, zadruge i fabrike.
[ SlobaBgd @ 26.02.2012. 14:52 ] @
Citat: boccio: Ja ne kapiram ovo kafansko srbovanje, zaista... to sto pricas nema nikakve veze sa mozgom, sorry.
Nema veze sa mozgom?!
Pa upravo se po ovakvim temama (i u ovoj, pročitaj je), provlači ta priča o kojoj pričam.
[ Sceka @ 26.02.2012. 14:52 ] @
Citat: boccio: Ja ne kapiram ovo kafansko srbovanje, zaista...
Da, ja isto tako to ne kapiram?! Koliko znam, forum nije mesto za istresanje licnih frustracija, to koliko sam ja upoznat sa formom foruma u principu.
Pozdrav!
[ vilil1 @ 26.02.2012. 14:53 ] @
Citat: boccio: Ja ne kapiram ovo kafansko srbovanje, zaista... to sto pricas nema nikakve veze sa mozgom, sorry.
A zasto je za tebe to "kafansko srbovanje"? Zbog toga sto TI nisi razumeo? I sad je to "srbovanje"? Svasta.
Da li je neko u obavezi da radi vise, duze...da bi priustio nesto novo sebi ili nekome drugom? Pa nije, naravno. Eto, ne zeli covek da radi prekovremeno, ne treba mu novi auto i ostalo. Zasto bi se taj lik po difoltu svrstao u neradnike? Zasto bi ga neko, recimo poslodavac, gledao drugacije nego one koji ostaju duze na poslu iz nekih njihovih razloga?
[ boccio @ 26.02.2012. 14:57 ] @
A cekaj - ko ga to tacno svrstava u neradnike? Ko? Neki imaginarni poslodavac koga ste ovde izmislili kako bi vam drzao teoriju da su preduzetnici i privatnici zapravo novi robovlasnici?
Plasirali ste teoriju kako onaj ko radi 8h i nece vise od toga automatski biva etiketiran kao neradnik. Na osnovu cega? Odakle takva generalizacija?
Da, za mene je to totalno srbivanje i kafanska prica. Zato sto se svodi na "dokaz" koji je samo izveden stav autora koji hoce da dokaze nekakvu svoju poentu... Dzizs...
[ boccio @ 26.02.2012. 14:59 ] @
Citat: Kawcek:
kvalite zivota ne odredjuje kolicina rada prvenstveno vec PROIZVODNJA I IZVOZ po glavi stanovnika
a mi smo tu najgori u evropi zato smo tu gde jesmo.
zato sto rezim na vlasti kod nas promovise uvoznike kladionice banke perionice picerije i trafike mesto poljoprivredna gazdinstva, zadruge i fabrike.
Sunce ti kalajisano, pa ti si rekao zapravo nesto sa cim se nedvosmisleno i u potpunosti slazem :))
Nego... a sta cemo sad? Koji je zapravo tvoj predlog da se to promeni? :) Da pogodim - izbori? :)
[ vilil1 @ 26.02.2012. 15:07 ] @
Citat: boccio: A cekaj - ko ga to tacno svrstava u neradnike? Ko? Neki imaginarni poslodavac koga ste ovde izmislili kako bi vam drzao teoriju da su preduzetnici i privatnici zapravo novi robovlasnici?
Ma da, ako TI ne znas, kao i da ne postoji. LOL
P.S.
U cemu je fazon sa tim terminom "srbovanje"? Dajes vecu tezinu svojim recima? Prikazujes se kao svetski covek dok ostali samo "srbuju"? O cemu se radi?
[ SlobaBgd @ 26.02.2012. 15:23 ] @
Citat: boccio: A cekaj - ko ga to tacno svrstava u neradnike? Ko? Neki imaginarni poslodavac koga ste ovde izmislili kako bi vam drzao teoriju da su preduzetnici i privatnici zapravo novi robovlasnici?
Plasirali ste teoriju kako onaj ko radi 8h i nece vise od toga automatski biva etiketiran kao neradnik. Na osnovu cega? Odakle takva generalizacija?
Da, za mene je to totalno srbivanje i kafanska prica. Zato sto se svodi na "dokaz" koji je samo izveden stav autora koji hoce da dokaze nekakvu svoju poentu... Dzizs...
Čitaš li ti forum na kojem pišeš?
Pratiš li televiziju, novine?
Da li si pročitao OVU temu od početka?
I nisi nigde naišao na stavove o kojima pišem?
Citat: Sceka: Da, ja isto tako to ne kapiram?! Koliko znam, forum nije mesto za istresanje licnih frustracija, to koliko sam ja upoznat sa formom foruma u principu.
Pozdrav!
Da li bi bio ljubazan da elaboriraš ovo o ličnim frustracijama, bojim se da nisam razumeo na šta se odnosi tvoj komentar.
Unapred hvala.
[ pri3rak @ 26.02.2012. 15:49 ] @
ES bi danas komotno mogao da promeni ime u npr. "Sarma" posto je "Burek" vec zauzeto
[ tdusko @ 26.02.2012. 16:11 ] @
Ja ne znam stvarno ko prica ovde o neradnicima i lencugama. To sam jedino cuo od Kawceka koji novinskim clankom iz naslova ove teme pokusava da dokaze da mi i Grci to nismo. Nakon sto smo apsolvirali da je brojanje radnih sati na papiru besmisleno i ne moze se koristiti ni u kakve svrhe dosli smo do rasprave o tome sta treba uraditi da bi zajednici bilo bolje. Ja ne znam, mozda smo i Grci i mi ipak lenji ali to se ne moze ni dokazati ni opovrgnuti brojem radnih sati na papiru. Ja iskreno mislim da nismo lenji ali ja ne poznajem nikakvu metodu kojom se lenjost moze kvantifikovati.
Ono sto sam pricao u kontekstu "vise rada za bolje sutra" bilo je da onaj koji hoce da mu bude bolje mora "vise da radi", a sta to znaci za razne profesije sam vec objasnio. Kukanje na teoriju zavere i vlast nazalost nece pomoci ni malo jer je u prvom slucaju besmisleno, a u drugom dokazano ne pomaze.
Ne znam stvarno kako je neko iz ovoga zakljucio da onaj ko radi 8 sati, domacinski raspolaze svojim parama i zadovoljan je svojim zivotom je lencuga i neradnik? Problem nastaje kada taj nece nista da menja, a hoce 50-60-100% vecu platu. Kako? Odakle? Od koga da se ukrade?
[ boccio @ 26.02.2012. 16:24 ] @
Citat: SlobaBgd:Čitaš li ti forum na kojem pišeš?
Teme u kojima ucestvujem - da, mada iskren da budem mnoge postove samo preletim, ko ce da cita toliku kolicinu gluposti :)
Pratiš li televiziju, novine?
Ne, odavno. Sve urnebesno i tragikomicno obicno neko seruje na mom twitter tajmlajnu pa ispratim, cisto da se i ja nasmejem.
Citat: SlobaBgd
Da li si pročitao OVU temu od početka?
Jesam.
I nisi nigde naišao na stavove o kojima pišem?
Pa, stavove sam video. Ali ja ne kapiram sta tebi znaci "stav"? Mislim, pokusavas da me ubedis kako tebe (i sta ja znam, ispade sad sve zive u ovoj zemlji) sefovi, gazde, vlasnici, privatnici, direktori, upravni odbori, menadzeri, rukovodioci i nadzornici zovu neradnicima zato sto posle 8 sati rada hocete da idete kuci?!
I kad pitam, pa dobro... jel moze neki primer, dokaz, bilo sta... nista, djoka. Ispade da je dokaz "jel citas ti novine". Ne pricam o pojedinacnom slucaju, toga ima svugde i uvek, vec neki dokaz da je uobicajeno u Srbiji da te neko prisiljava da radis 12 sati. Mislim, ako si nekvalifikovana radna snaga i cekas na posao u nekoj fabrici u Lebanu, naravno da ne mozes da ocekujes bolji tretman, da se ne lazemo. Malo je zemalja u svetu gde to mozes ocekivati.
Ja ocekujem da govorimo o manje-vise normalanom poslu, gde stvaras odredjenu vrednost u okviru svog radnog vremena. Cak i ako insistiras na tome da tacno u 5.00 zelis kuci, ne vidim da je pravilo (ne pricam o izuzecima) da budes sikaniran, proglasen za neradnika i na bilo koji nacin ugrozen (u profesionalnom smislu).
A vi me ubedjujete "argumentima" kao sto su "jel citas ti novine" o ovaj drugi @vilil1 "ako ti ne znas kao da ne postoji". Pff, decko - pa ako ti plasiras pricu da je tako, onda ti mene treba da ubedis da postoji, a ne obrnuto...
Jedan surovi reality check - sto si zamenjiviji, to je tvoja pozicija losija. Ako ja, kao poslodavac, imam osobu X koja vredi recimo 45 na skali od 1-100, i u 5.00 ide kuci, i osobu Y koja vredi isto toliko i hoce da radi do 8 uvece, ja cu naravno koristiti usluge ove druge osobe - ergo, osoba X ce biti otpustena. Pod uslovom da moram da biram, naravno. Ali ako osoba X vredi 80 na istoj skali, i ja sam potpuno zadovoljan vrednoscu koju donosi firmi i nacinu na koji se uklapa u kulturu - necu je menjati ni pod razno.
E vidis, problem je sto ja smatram da 90% tih sto se buni za radno vreme i sve ostalo se nalazi negde u toj 30-40 vrednosti, i lako je zamenjiva... A tu vec ne mogu pomoci. Ako ti Slobo, kao sto pises u postovima, smatras da radis odlicno i guras i vuces ceo proces, onda treba da odes u drugu sredinu gde ce to vise da se ceni. To je sve.
[ pantic68 @ 26.02.2012. 16:30 ] @
Citat: Kawcek:
To, nije bitno koliko radimo vec sta radimo. A ne radimo nista korisno bar vecina a i oni koji rade su u velikom tehnoloskom zaostatku pa im je uzalud. Krivi su naravno oni kojima je upravljanje povereno ali je to i sasvim ocekivano u ovakvom sistemu. Jedan političar na pitanje sta ce raditi ako izgube izbere kaze pa nista bicu direktor negde. I dok nama za nevezan pojas cime se niko ne ugrozava uzimaju pola plate prodavca u provinciji dotle je njima za milione upropascenih zivota kazna direktorsko mesto, srazmerno nema sta sto bi rekli forumski zastupnici stroge kaznene politike tako ih se motivise da ne prave greske.
[Ovu poruku je menjao pantic68 dana 27.02.2012. u 23:44 GMT+1]
[ milivoje t @ 26.02.2012. 17:14 ] @
svako ovde prica iz svog mikrokosmosa, pa tako i boris napise mnogo toga sto nije odgovor na temu ili odgovor sagovorniku. pa se nemoj ljutiti kada to i drugi rade. svako ima svoju muku, sto rece sceka frustraciju i pricu. kada nam se frustracije frekventno harmonizuju, bice nesto, dobro ili lose, ali cemo se trngnuti iz ove tragicne letargije. do tada cemo biti lagano razmazivani za nozem koji nas vuce po hlebu, pa u cijem tanjiru zavrsimo.
ovo je nekada bio forum tinejdzera, sa decijim pravilima i detinjastim ogranicenjima, secam se ja ovog mesta odavno...pa je kako je populacija rasla i forum menjao svoj karakter. secam se da sam jednom nesto slucajno napisao cirilicom pa me forum preslovio, urenebesno detinjasto :). tinejdzeri su odrasli, a novi klinci slabo dolaze na forume, vec zive na fejszbuku. pa su tako i teme promenjene, interesovanja iz zivota se preslikavaju...posao, porodica, politika, alergija na lazi drzavnog aparata... normalno da se o ovakvim temema prica, ali neka pravila rezervisana za decu nije lose imati na svakom forumu, cisto da bi se odrzao nivo diskusije.
koordinatni sistem 'ja it poslodavac' ili 'ja it radnik' su bitni, ali koordinatni sistem iz koga se vide cinjenice o odumiranju celih privrednih grana i regiona u srbiji zbog nemarno i slepo vodjene ekonomske politike je onaj kome bih ja dao prednost. bar kada pricamo o temi kalibra srbija.
ako ti na jugu zemlje celi gradovi odumiru, jos gore odumiru ti gradovi sa tradicijom u trgovini i nekoj prozivodnji i to na nivou malih porodicnih preduzeca, a ti na to reagujes tako sto pravis sajt da se ucepis eu cinovnicima-lose je. a onda kada treba nekoga okriviti beze u kolektivizam jer: Siromašni smo jer rasipamo. http://www.b92.net/biz/vesti/s...02&dd=23&nav_id=585021
sto je rekao neki deda brankici sa b92 kada je gistro trazila mladica po planinama u bosni, nije to tvoj zadatak ceri. drzavni aparat ne ispunjava svoj zadatak, vec pravi zabavni program.
jos gore stvara odlicnu atmosferu i supstrat za dzabalebarenje, koliko je to izrazeno znam i po eu cinovnicima koji dolaze ovde da rade istu stvar, da trose debele dnevnice i dzabalebare. mislite da se oni trude, ma i njih boli briga, vide gde su dosli.
secam se doba kada su istocnoevropljani ulazili u eu, redovno bi vlade koje su ih vodile ka tom putu prevremeno padale ili ubedljivo gubile izbore. i tamo su sprovodjene divlje privatizacije i kaubojstina. ovde cistka debelo kasni, iako nismo ni blizu eu.
ja se licno ne slazem sa instaliranim sistemom vlasti kakav je u srbiji i vecini evropskih zemlja, mislim da je smesan, neefikasan, pogotovo za zemlju koja je u mulju. pa sam siguran da izbori nece doneti veliku promenu bez obzira na kandidate. ali dok je ovakav sistem i ovakva letargija na snazi, to je ocigledno jedina opcija.
[ SlobaBgd @ 26.02.2012. 17:32 ] @
@boccio
Sa mišljenjem gazde ću se ja lako izboriti, postoje argumenti i na njegovoj i na mojoj strani, i on ima uvid u zalagenje i učinak. Takođe, sve se evidentira pa nema tih problema. Ali ima problema što ja mogu više ili lakše da radim kad bi drugi organizovali bolje.
Ja govorim o atmosferi koja vlada u društvu, gde se kroz neargumentovanu priču iznosi tvrdnja da je problem u zaposlenima a ne u onima koji treba da organizuju rad i stvore uslove za efikasniju proizvodnju. I na ovom forumu postoji mnogo tema gde se piše to isto. Počevši od priča da se u državnoj administraciji lade yaya po ceo dan (radio sam jedno vreme u sudu, to je puno radno vreme bez stajanja i praznog hoda za sve osim za sudije), do navodno nezainteresovanosti zaposlenih u privatnim firmama za radom i potrebe da se isti pretnjom otkazom ili smanjenjem plate "disciplinuju". Sve to naprosto nije tako, i to će reći svako ko ima veze sa prozvodnim procesom, bilo da je u pitanju štamparija, pekara ili brodogradilište. Ono što svakodnevno umanjuje moguću bolju produktivnost je loš, neobrazovan, nestručan i umišljen menadžment. O tome ja pričam, i to na osnovu iskustva. Sad, da ti navodim konkretne primere, ne bi nas nigde odvelo.
Svaka kriza u preduzeću ili društvu počinje sa "treba više i bolje da radimo", a ti koji to pričaju uvek misle da drugi treba više i bolje da rade. Ne vide svoju odgovornost u malom učinku ili lošim rezultatima.
@tdusko
Razumeo sam šta si hteo da kažeš, uglavnom se sasvim slažem sa tobom.
[ vilil1 @ 26.02.2012. 17:58 ] @
Citat: boccio: Ako ja, kao poslodavac, imam osobu X koja vredi recimo 45 na skali od 1-100, i u 5.00 ide kuci, i osobu Y koja vredi isto toliko i hoce da radi do 8 uvece, ja cu naravno koristiti usluge ove druge osobe - ergo, osoba X ce biti otpustena. Pod uslovom da moram da biram, naravno.
Upravo ovo sve govori. To je klasicna prica danasnjih poslodavaca. Ti u stvari ne vrednujes posvecenost svom poslu, nego posvecenost firmi. Pa ti si kao poslodavac najodgovorniji da nadjes posao, i da organizujes proces rada. Normalni poslodavci ce u slucaju da im iskrsne neki ogroman posao, traziti dodatnu radnu snagu, privrameno ili stalno, a nece zahtevati od svojih radnika da rade x sati prekovremeno. A u slucaju da neki radnik odbije takav rad i kaze da ce raditi samo svoje radno vreme, taj radnik ce biti manje vrednovan u ocima tog poslodavca. Pa nazovi ti kako god hoces, vrednovanje osobe x i osobe y nikako ti nije isto.
Nikako problem ne moze biti u radnicima, nego iskljucivo u poslodavcima i njihovoj organizaciji posla. Ne kazem, ima toga i na zapadu, ali se tamo ipak najvise postuje radno vreme i kvalitet obavljenog posla.
[ Sceka @ 26.02.2012. 18:01 ] @
Citat: SlobaBgd: Da li bi bio ljubazan da elaboriraš ovo o ličnim frustracijama, bojim se da nisam razumeo na šta se odnosi tvoj komentar.
Unapred hvala.
Nema sta tu mnogo da se prica, narocito da se elaborira. Diskusije koje se ovde vode su na nivou kafanskog druzenja koje je postalo sve samo ne druzenje u pravom smislu reci, kafansko druzenje podrazumeva opustajucu vedru atmosveru koja, kako vece odmice, dobija na intenzitetu (mislim na dobro raspolozenje). Zadnjih godina se to toliko promenilo da se gubi smisao druzenja na takav nacin. Zasto? Zato sto se vrlo brzo prelazi na dnevnopoliticke teme koje smaraju same po sebi a narocito u kafanskoj atmosveri dobrog raspolozenja. Zasto licne frustracije? Pa ako to treba da objasnjavam onda nista, zaboravi. Ali bar malo jer si uljudno pitao pa nije red da sledim manir onih koje inace ne podnosim, nekulturnih ljudi. Znaci, svako svoju muku predocava na nacin da uredjuje zemlju, menja zakone, svrgava vlast, dovodi neke druge ljude u politiku i ekonomiju... i neizostavno - pljuje po drzavi/gradu u kojoj/kome zivi! Bez tog pljuvanja nikako ne ide, to je trend koji vec dosta dugo traje. Ima li ista zalosnije od takvog kafanskog druzenja?! Mislim da nema. Nikada niko ne kaze koliko on licno ucestvuje u tim istim problemima - uvek, ali UVEK su neki drugi krivi a onaj koji prica je besprekoran do bola ali nesvacen i maltretiran od drustva, politike, politicara, ekonomista... I niko kao on ne zna kako da se to resi, ispravi, realizuje... Znaci, sve sto mu u zivotu smeta stavlja u prvi plan na nacin da krivi drugoga, ma koliko je to tacno! To je istresanje licnih frustracija tamo gde im nije mesto!
Sve to se nalazi ovde na forumu, temi. Svi pametuju a ne pricaju i ne pomisljaju o svom udelu u istom tom sto im smeta. Svi su besprekorni radnici, vredni, ispravni, radni, tacni, pozrtvovani... I kao takvi daju sebi za pravo da se petljaju u vodjenje zemlje po svim pitanjima! :) Da nije zalosno bilo bi mnogo zalosno.
Da ne pricam o nacinu komunikacije. Sve ono sto sam do sada napisao plus drcnost jer nije licni kontakt u pitanju vec forum i onda je kao dozvoljeno da se sagovornik/sagovornici vredjaju, ponizavaju, psuju, blate, lazu... Obicno se takvi u stvarnom zivotu nikada tako ne bi smeli ponasati ali na forumu dobiju krila jer su svesni da poledica nema. Pa i za nejteze posledice je lako - ima drugi neki forum dok se ovde ne slegne prasina. Tako da -udri, istresaj sve svoje traume, frustracije, komplekse...
Nadam se da sam ti bar malo odgovorio na pitanje?!
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 26.02.2012. u 19:21 GMT+1]
[ cika dacha @ 26.02.2012. 18:07 ] @
[ boccio @ 26.02.2012. 18:12 ] @
Ja govorim o atmosferi koja vlada u društvu, gde se kroz neargumentovanu priču iznosi tvrdnja da je problem u zaposlenima a ne u onima koji treba da organizuju rad i stvore uslove za efikasniju proizvodnju. I na ovom forumu postoji mnogo tema gde se piše to isto. Počevši od priča da se u državnoj administraciji lade yaya po ceo dan (radio sam jedno vreme u sudu, to je puno radno vreme bez stajanja i praznog hoda za sve osim za sudije), do navodno nezainteresovanosti zaposlenih u privatnim firmama za radom i potrebe da se isti pretnjom otkazom ili smanjenjem plate "disciplinuju". Sve to naprosto nije tako, i to će reći svako ko ima veze sa prozvodnim procesom, bilo da je u pitanju štamparija, pekara ili brodogradilište. Ono što svakodnevno umanjuje moguću bolju produktivnost je loš, neobrazovan, nestručan i umišljen menadžment. O tome ja pričam, i to na osnovu iskustva. Sad, da ti navodim konkretne primere, ne bi nas nigde odvelo.
Pazi, problem je dublji i sveobuhvatniji - ne preporucujem ti "jednostrano" optuzivanje menadzmenta za katastofalne rezultate koje 90% privrede ostvaruje jer u tom slucaju nisi nista bolji od njih :)
Mi kao drustvo imamo problem na obe strane. Kao radnici smo lenji, precenjujemo sebe i vrlo smo nedisciplinovani i neodgovorni - bar vecina ljudi svakako. Izmislili smo poslovicu "ne mogu oni mene toliko malo da plate...", i ponosimo se neradom. Da nije tako, ne bi 25,000 zaposlenih sedelo na drzavnoj sisi i cekalo penziju sa 300 evra, nego bi uzeli svoj zivot u sopstvene ruke i napravili nesto. Koliko klinaca od 27 godina poznajes koji ce da rade za slavu, volontiraju po firmama samo da bi stekli iskustvo ili rade za simoblicnu sicu? I jos da se sutiraju u dupe sto im je pruzena prilika da nauce nesto. A koliko ih znas koji sa 33 sede kod keve i caleta na gajbi, cirkaju pivo iza coska i prodaju pricu kako nece da rade za 200 evra...
Sa druge strane, uspesne vlasnike korporacija, menadzere i direktore prakticno i nemamo. Generacija koja bi trebalo da iznese i obuci sadasnje preduzetnike i neki mid-menadzment (npr. generacija 1960-te recimo) je sustinski izgubljena u prostoru. Koliko preduzetnika postoji u Srbiji koji su poceli posao sa 2 radnika i izgradili kompaniju od 1000+ ? Ili, neki upper-management multinacionalnih korporacija? Koji ume da prenese sta zapravo znaci voditi poslovanje, tim, proces ili celu firmu (upravo to sto ti navodis kao problem kod naseg umisljenog menadzera, sa cim se potpuno slazem). Da nije taj uspesni preduzetnik Miskovic? Ili Comtrade? Ta generacija 1950 ili 1960 koja je izgradila nesto, izgradila je na osnovu politicke pozicije i monopolskog (ili povlascenog) polozaja, ne na osnovu preduzetnicke sposobnosti, zdravog smisla za bizniz i uspesnog menadzovanja procesima i ljudima.
Tako da veruj mi - busni smo na obe strane.
E sad, da ne bih tupio dalje - posto nece brdo Muhamedu, mozes uciniti samo jedno - radi svoj posao najbolje sto mozes, i ne obracaj paznju ni na sta drugo. Edukuj se, sazrevaj, i sto budes bolji, to ce ti pozicija biti jaca i nista drugo ni ne treba da te interesuje. Svet oko sebe promeniti ne mozes, samo sebe u njemu.
Btw, koga interesuje, evo sjajna knjiga o gradjenju corporate kulture, od tipa koji je zavalio LinkExchange Microsoftu za $265mm, a potom Zappos Amazonu za neverovatnih $1 milijardu. On je svakom novom zaposlenom nudio $2,000 da da otkaz.
http://www.amazon.com/Deliveri...&qid=1330277644&sr=8-1
[ vilil1 @ 26.02.2012. 18:22 ] @
U radniku??
Ili u menadžmentu?
Citat: boccio: Kao radnici smo lenji, precenjujemo sebe i vrlo smo nedisciplinovani i neodgovorni - bar vecina ljudi svakako.
Ih bre @boccio, najzad si napisao ono sto mislis o nama kao radnicima, i pogledaj sad svoje ranije postove. Sta bi sa "kafanskim srbovanjem"...
[ Sceka @ 26.02.2012. 18:26 ] @
Citat: vilil1: Ih bre @boccio, najzad si napisao ono sto mislis o nama kao radnicima, i pogledaj sad svoje ranije postove. Sta bi sa "kafanskim srbovanjem"...
Necu da se mesam ali... To sto je @boccio napisao nije kafansko srbovanje - to je samo i prosto istina. Ko to ne vidi, "slep je kod ociju"! :)
Pozdrav!
[ vilil1 @ 26.02.2012. 18:34 ] @
Citat: Sceka: - to je samo i prosto istina.
Stvarno? Koliko ima nasih u inostranstvu na radu? Rade li tamo ili su svi na socijali? Da bi se zaposlili, verovatno lazu poslodavca da znaju da rade, da su vredni, pa ih kasnije sve provale da su lenji, nedisciplinovani, neodgovorni i podele im otkaze. Sada su svi u inostranstvu na njihovoj - drzavnoj grbaci je l' da? Zali Boze ovih iz Srbije, lenjivaca, neradnika...
[ SlobaBgd @ 26.02.2012. 18:55 ] @
OK, hajde onda da postavim sledeće pitanje: kako to da smo kao radnici lenji, precenjujemo sebe i vrlo smo nedisciplinovani i neodgovorni, a kao menadžeri (a dolazimo iz istog miljea,isth škola i fakulteta, istih kafana i terena za basket) nismo takvi? Ili je u pitanju nešto drugo? Naš mendžment zamišlja da treba da upravlja ljudima a ne poslom! U ljude se ne razumeju, u posao isto toliko. Ovde ne govorim o gazdi sa fakultetom za koga rade petoro zaposlenih sa fakultetom. Govorim o upravljačkoj strukturi koja vodi firme sa desetinama ili stotinama radnika. Kad treba da se kupi kutija crvene magenta boje, menadžer koji vodi štampariju me pita "je l' to ferari crvena"! Yebala ga ferari crvena, kupi po specifikacijama koje ti dam, ne izmišljaj toplu vodu! Ili kupi tu ferari crvenu i dovezi mi ferari da ga farbam! On mora da zna šta treba da kupi! Ne kupuje dvadeset vrsta boja, već samo pet. I prodavac ne zna za ferari crvenu. Ne drži autolakirernicu. Ili menadžer kupi paus u rolni, jer je jeftiniji od onog u tabacima, i treba dve pune smene da se ta rolna iseče na A4 format, i više od 30 posto se baci. I posle pita "gde je onoliki paus koji sam doneo". Pa ti si ga syebao, rođače, čim si ga kupio! To su primeri iz prakse.
Uzeti život u sopstvene ruke? Koliko njih u poslednjih deset godina je pokušalo da uzme život u sopstvene ruke, radilo od jutra do mraka, učilo ono što nikad nisu mislili da će morati da nauče, pa su morali da zatvore firme zbog dugova koje dužnik de facto ne mora da plati?
Da se edukujem i sazrevam? Rado, sa svojih 50 godina mislim da još ima nade za mene!
@Sceka
Pa vidi, možemo da glumimo zadovoljstvo i da pišemo samo o pozitivnim utiscima iz života. To što pišemo i o pojavama koje nisu baš prijatne, upravo je ono što odlikuje dobru kafansku atmosferu. E, sad, uvrede i omalovažavanje stvarno ne treba da budu prisutne, ali kako to nije moj manir, ne nalazim sebe u tom komentaru.
Kolika je moja (tvoja, bocciova) odgovornost za stanje u društvu/firmi? Samo onolike koliko sam bio pitan za rešenje. Ni gram više. Ako neko preuzme odgovornost da vodi nešto, plaćen je za to i svoj posao radi na način koji sam već opisivao, ko ga ]ebe, nije moja odgovornost što a) ne ume da ga radi i b) neće da pita kako treba.
Sve priče koje isključuju razgovor, mišljenje, suprotstavljanje stavova, gde se iznose samo čvrsti i proverljivi argumenti, takve priče vode se na tehničkom deu foruma gde je Windows - Windows, HTML kod - HTML kod i tako dalje.
[ Odin D. @ 26.02.2012. 19:02 ] @
Citat: vilil1: Zali Boze ovih iz Srbije, lenjivaca, neradnika...
A ko uopste kaze da su oni deklarativno neradnici i lenjivci?!. Oni samo pojavno nista ne rade i ljencare. A u dubini duse oni su super radnici i to bi i na djelu pokazali samo kad bi im neko sredio vize za Njemacku i nasao tamo stan i posao, ili kad bi im neko podigao modernu fabriku na 5 min od kuce i ponudio u njoj odlicno placen posao sa 14 plata - vidio bi brajko kako se prasi - i Japanci bi se postidjeli!
[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 26.02.2012. u 20:44 GMT+1]
[ milanche @ 26.02.2012. 19:24 ] @
Diskusiji bi koristilo jedno malo poboljsanje preciznosti osnovne teze:
'Srbi i Grci' vs. 'U Srbiji i Grckoj' ?
Uverio sam se mnogo puta da su i Srbi i Grci fenomenalni radnici. Vredni, posveceni tome
sto rade, a zbog kulturnog miljea u kojem niko nije izolovan cesto vide siru sliku realnog
okruzenja izuzetno dobro.
Zapravo, da kazem preciznije: ne oklevaju da izadju iz sablonskog razmisljanja ako makar
malo posumnjaju da ce taj neki iskorak u nestandardno doneti neku substancijalnu prednost.
Zbog toga cesto puta ili donesu inovaciju, ili znatno pre drugih rese neki tezak bug. Jedan
nas kolega iz Doline (N.B.) je pre par godina Apple-u nedavno ustedeo milione dolara tako
sto je u samoinicijativnom pokusaju uspeo da u poslednjem trenutku efektivno razresi kritican
HW bug zbog kojeg je egzekutivni/marketing tim bio potpuno spreman da proizvod 'ubije' pre
zvanicnog izlaska na market. Proizvod se BTW posle par godina sasvim pristojno prodaje.
Srbin u proseku ima vecu neku ozbiljnost i tezinu; ako je inteligentan uvek je u isto vreme i
pametan (tj. nije samo neki uzi deo nego bas sve kockice siroke slagalice poredjao u smislenu
celinu i cela prica mu je jasna od fundamenta), sto ne mora uvek da bude slucaj (nisu retki ni
Ameri, ni Evropljani, ni Indusi koji bas umeju da 'nacitano' lupetaju i brze-bolje 'sa ubedjenjem'
recituju svako sr*nje koje su pokupili kojegde na web-u).
Ukratko - na kvalitet radnika Srba (pa i Grka iako mi je uzorak relativno mali) zaista nema
nikakve primedbe.
Sto se tice okruzenja u matici, to je vec sasvim druga prica.
Prvo sto se primeti po dolasku u Srbiju (za razliku od mase drugih mesta u razvijenom svetu)
je kako vreme sporo prolazi, sto znaci da je ukupna masa promena u okruzenju vrlo mala.
Drugo, tzv. duh 'nemogucnosti' je nesto sto gotovo odmah upada u oci. Koliko se puta naprave
planovi pre dolaska tipa 'otici cemo ovde, pa onde, videti ovo pa ono...' da bi se iz kojekakvih
budalastih ne-razloga sve to manje-vise izjalovilo.
Objektivni, svakom vidljivi detalji kao sto su nesredjen sistem, zastarele tehnologije, poremecen
siri sistem vrednosti sa naglaskom na visoko vrednovanom lopovluku pricu vode u sasvim stereotipnom
predvidljivom pravcu.
[ Sceka @ 26.02.2012. 19:44 ] @
Citat: SlobaBgd: ...
Da se edukujem i sazrevam? Rado, sa svojih 50 godina mislim da još ima nade za mene! ;)
...
Pa, sad... Vidi - ja sam '58-mo godiste, znaci da sam i od tebe stariji! :) Bavim se poslom koji nije bas "svkodnevni" rutinski, opsti, dobro poznati... Radim kao snimatelj i producent (audio - da se ne mesa sa videom jer je to druga vrsta snimanja). I dan danas se edukujem i sazrevam, verovao ti to ili ne! I dan danas citam, nalazim novu literaturu, dopisujem se sa snimateljima u svetu... a nadasve, svako novo saznanje obavezno probam u studiju i tako obogacujem sebe kao stvaraoca i radnika na tom i takvom poslu! Bez obzira sto sam prilicno davno stvorio i izgradio ime i status i priznanje u poslu kojim se bavim, i kao takvom, mi nije potrebno ni dokazivanje ni bilo sta drugo. Ono sto sam postigao je dovoljno da samo na "ime" mogu do kraja zivota bezbrizno da se opustim jer moje ime garantuje kvalitet u svakom smislu. Ali ja se ne zadovoljavam time i stalno, kao sto rekoh, i dan danas usavrsavam i sirim svoje znanje, edukujem se maksimalno iako u isto vreme i sam edukujem mladje! :)
Citat: SlobaBgd: ...@Sceka
Pa vidi, možemo da glumimo zadovoljstvo i da pišemo samo o pozitivnim utiscima iz života. To što pišemo i o pojavama koje nisu baš prijatne, upravo je ono što odlikuje dobru kafansku atmosferu. E, sad, uvrede i omalovažavanje stvarno ne treba da budu prisutne, ali kako to nije moj manir, ne nalazim sebe u tom komentaru.
Kolika je moja (tvoja, bocciova) odgovornost za stanje u društvu/firmi? Samo onolike koliko sam bio pitan za rešenje. Ni gram više. Ako neko preuzme odgovornost da vodi nešto, plaćen je za to i svoj posao radi na način koji sam već opisivao, ko ga ]ebe, nije moja odgovornost što a) ne ume da ga radi i b) neće da pita kako treba.
Sve priče koje isključuju razgovor, mišljenje, suprotstavljanje stavova, gde se iznose samo čvrsti i proverljivi argumenti, takve priče vode se na tehničkom deu foruma gde je Windows - Windows, HTML kod - HTML kod i tako dalje.
Ovo podvuceno je poenta. Pricati I O necemu stonije prijatno je sasvim razumljivo i normalno. Pricati SAMO I ISKLJUCIVO o tome je patologija! :) O ophodjenju se slazemo, nema se sta dodati!
Moja, tvoja... odgovornost za stanje u drustvu je ogromna! Mi smo drustvo. Nije stanje u drustvu mimo nas! Mi stvaramo to drustvo, mi smo to drustvo, odgovornost kao i prava su nasa! Ali mi samo trazimo nasa prava. Niko ne obraca paznju na nase obaveze, svoje obaveze! To je poenta, i to me nervira, to mi smeta u prici. Ovako, kad se cita, dolazi se do neminovnog zakljucka da su svi potpuno ok po svim pitanjima i radni, i marljivi, pozrtvovani... Ali tamo neka drzava nas ubi! Tamo neko drustvo nam neda da disemo! Smesno! :) Eto, samo ukratko jer ne znam "ukratkije" od ovoga a ne bih da se raspricam na tu temu jer bi to bilo neprekidnih mnogo strana "gusto kucanog teksta" sto bi svakoga smorilo! :)
Samo da dodam, nije dzabe strucni deo ES-a mnogo kvalitetniji. Upravo zato sto se diskusije vode u okviru cinjenica i diskutuju ljudi koji su po profesiji vezani za ono sto pricaju pa su i kompetentni za to. A ovde se svi osecaju pozvani da drze predavanje i da "lupaju packe"! I vodoinstalater se sa punim pravom oseca da moze da bistri politiku i ekonomiju na Drzavnom nivou! :) Besmislica koja je samo ono sto rekoh, bez namere da vredjam vodoinstalatera ili bilo koji drugu profesiju, mlacenje prazne slame, decja posla, istresanje frustracija... :)
Pozdrav!
[ llux @ 26.02.2012. 19:52 ] @
Svi su ljudi neradnici. Ja priznajem da sam neradnik. Da ne volim da radim. Zasto da lazemo sebe?
[ Odin D. @ 26.02.2012. 19:58 ] @
Citat: llux: Svi su ljudi neradnici.
Neki ljudi su budale.
[ EmmaR @ 26.02.2012. 20:46 ] @
1. Ovde kod nas direktori/šefovi/rukovodioci su uglavnom pozavršavali neke "partijske škole": prvo radili kao NK radnici, a onda su bili partijski podobni pa završavali za KV radnike, pa VKV/ili odmah neke više, pa fakultete, a posebno vredni su dospevali i do doktorata. Možete zamisliti sa kakvim su znanjem izlazili. Drugu glavnu grupu većinskog tipa menadžmenta čine mlađi ljudi koji su na toj funkciji postavljeni ili po protekciji (nemojte mi reći da neko prosečan, u smislu da nije vunderkind, već sa 24-25 godina može da bude uspešan direktor bez ikakvog prethodnog radnog iskustva i da kao takav je u stanju da donosi najbolje odluke) ili im se na neki način posrećilo: imaju želju i volju da rade kako treba ali nemaju nikog da ih uči jer je oko njih "politički" kadar pa ili usvoje sistem svojih "mentora" ili odustanu od rukovodećih pozicija kako bi sačuvali sebe.
Ovo važi i za privatni sektor jer većina privatnika je do novca za svoje firme došla tako što su kao direktori upropastili neku društvenu firmu (ako pogledate dublje: iza ogromne većine privatnika starijih od 45-50 godina nalazi se neka propala firma (gde su oni bili na rukovodećem položaju) i hiljade radnika na ulici)
2. Prosečan radnik prvo što nauči jeste da će bolje proći ako se uvlači u ... šefovima, nego ako pošteno i vredno rade. Pravi radnici provedu svoj radni vek na mestu "večitnog mlađeg referenta" ismevani (potajno i/ili čak javno) od kolega i šefova, radeći i ono za šta nisu plaćeni. Ovo isto važi i za privatni sektor.
3. Kao što neko reče: Svi smo lenji i gotovo niko neće da se buni protiv sistema gde može na tuđ račun a na lepe oči da sebi obezbedi luksuzan život: Sve je to jedan začaran krug.
4. Najgora greška koju neki u startu pošteni rukovodilac može da uradi sebi jeste da dozvoli da mu neko, ili grupa radnika, uradi nešto za njega (pa makar izrada išla od otpadnog materijala) - tu više discipline nema.
5. Prema tome: Ne možete od prosečnog srpskog privatnika da očekujete da im bude dovoljno da im radnici/službenici rade, efektivno rade, samo 40h sedmično kada su navikli da kraduckaju pa nastavljaju da kradu i od samih sebe i od svojih radnika. Jer, većina njih je dobro povezana sa opštinskim (a neki i sa republičkim) nadležnim organima tako da im nije nikakav problem da jednu firmu dovedu do likvidacije a da posle jako kratkog perioda (što bi rekli: ni kosti se nisu još ohladile) otvore novu i tako redom, a da oni nikako ne budu u gubitku. Nastradaju tek kada se pošteno zamere svojim saradnicima iz opštinskog, odnosno republičkog nivoa.
6. Višak zaposlenih postoji samo u državnim službama (svaka nova garnitura prima svoje ljude, a otpuštaju se samo extremni slučajevi iz prethodnih garnitura a i oni dobijaju debele otpremnine uz pomoć kojih lako pronalaze posao u nekoj drugoj državnoj firmi). U privatnom sektoru ga nema; tu je manjak zaposlenih jer u proseku jedan radnik obavlja posao za 3-5 radnika - kada se gleda puno efektivno vreme.
------
Imam dovoljno godina da se sećam perioda kada se u subotu u 12h (najdalje do 14h) zatvarale sve prodavnice a nedeljom je većina prehrambenih prodavnica radila samo do 10h. Radnim danima većina prodavnica, ne računajući prehrambene, je radila dvokratno (znači maksimalno 8-10h dnevno). Onda postepeno tokom devedesetih a najviše posle 2000.te na mala vrata se provukao duži rad i rad vikendom.
Do pre par godina živela sam u zabludi da je to neko "evropsko vreme", bar što se tiče trgovinskih radnji.
Imam školskog druga koji radi u Italiji: Radno vreme mu je 9h (od toga plaća se efektivnih 8h i sve što je prekovremeno: 1h se oduzima na račun pauza i ručka), ne radi vikendom. Kada dođe ovde (a otišao je da radi pre masovnog proširenja rada vikendom u Srbiji) njemu je čudno da, npr. u nedelju u 15h može da kupi hleb, da rade menjačnice, kiosci, pijaca jer... tamo u subotu u 12h sve staje (što se tiče rada). Izuzetak su benzinske pumpe, hoteli i slično, normalno bolnice, dežurne služne od vitalnog značaja, i veliki trgovinski lanci ali ovi u smislu što objave akciju u jednom svom objektu na nivou grada od par miliona stanovnika i samo je taj objekat otvoren u subotu do 8h uveče.
-----
Što se tiče završavanja "partijskih škola" toga ima i sada s tim što su "školarci" uglavnom (bar prve 3-4 godine) stacionirani na privatnim univerzitetima a njihove ispite sa visokim ocenama mogu da polože i osnovci.
[ Hapless joint @ 26.02.2012. 22:32 ] @
Ja mislim da je kriv Tito.
Ostavio nam je premalo da privatizujemo.
Mi smo sa nase strane uradili sve sto treba - uveli smo tu trzisnu ekonomiju, koja je najbolja, i sve sto uz nju ide...
Izgradili smo fakultete za management i izskolovali na hiljade managera, pi-arova i ostalih strucnih kadrova, uskladili smo sve zakone sa trzisnom ekonomijom, osnovali smo na hiljade agencija za marketing, imamo osposobljene na hiljade ljudi koji svakoga dana vredno ubacuju propagandni materijal u postanske sanducice, imamo 100 TV kanala gde po ceo dan mozemo da gledamo reklame svih svetskih renomiranih proizvodjaca i njihovih brendova, itd...
I sad taman kad smo mi sve to lepo uradil, znaci zavrsili taj proces tranzicije u kapitalizam, i kad smo konacno i mi trebali da pocnemo da uzivamo u ponudi i potraznji ... ono patka - mi sad vise nemamo sta da privatizujemo, sve otislo.
Da nam je krvolok Tito ostavio te drustvene imovine da mi imamo da privatizujemo makar jos narednih 20-30 godina, dok se to novoformirano slobodno trziste razradi i uhoda, da pocne da regulise i nivelise u svom punom sjaju itd... pa Bog da nas vidi tada.
[ z21 @ 27.02.2012. 21:23 ] @
NIS je vecito poslovao u gubitku, ali nedugo posto su rusi postali vecinski vlasnici posluje u dobitku. Ne kazem da je to 100% tako samo zbog promene rukovodstva, ali ....
Citat: llux: Ja priznajem da sam neradnik. Da ne volim da radim.
Predlazem ti onda da probas da osnujes neku banku ili das pare nekoj na stednju. U pocetku nije lako, ali posle ako ti uspe mozes da zivis kao bog a da ne radis nista u stvari. ;)
[ digibrax @ 05.03.2012. 15:06 ] @
Mi se ubijamo od rada i zivimo kao poslednji bednici, a oni nista ne rade i zive kao bubrezi u loju...
[ Wajda.W @ 07.03.2012. 09:11 ] @
Razlika je u tome sto su kod nas mala preduzeca uglavnom orijentisana ka lokalnom trzistu.
Dok u nemackoj mala preduzeca direktno ili indirektno izvoze svoje proizvode u svet.
Kod nas je uglavnom presipanje sa jednog mesta u drzavi na drugo, i nigde nemas doliv novca od napolje.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|