[ Teratron @ 27.02.2012. 13:35 ] @
Srbija dobila status kandidata za ulaz u evropsku uniju . Dakle ,postignut je dogovor o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji. |
[ Teratron @ 27.02.2012. 13:35 ] @
[ JankoNIS @ 27.02.2012. 13:40 ] @
Super! Ziveli mi!
[ Kawcek @ 27.02.2012. 13:42 ] @
Plate za mesec dana pale za 16,6%
Izvor: B92, Beta Beograd -- Prosečna neto zarada isplaćena u janauru bila je 36.639 dinara, što je nominalno manje za 16,5 odsto, a realno manje za 16,6 odsto nego u decembru 2011. Republički zavod za statistiku (RZS) u saopštenju navodi da je prosečna zarada sa porezom i doprinosom u Srbiji u januaru bila 50.829 dinara i u odnosu na prosečnu platu isplaćenu u decembru 2011. godine, nominalno je bila manja za 16,8 odsto, a realno za 16,9 procenata. Najviše prosečne zarade u Srbiji isplaćene su u januaru zaposlenima u beogradskoj opštini Stari grad - 61.434 dinara, a najniže zaposlenima u Ljigu - 14.806 dinara. Kandidatura se ocigledno ne sipa u traktore :))) Sto smo blizi EU to je zivot u Srbiji sve gori i gori i gori..... Da ne racunamo da je sad u januaru i februaru sve poskupelo za 20-50% gledam malopre u radnji svi sokovi skuplji za 30-50% nego pre nove godine reko da pitam na kasi jel mogu da platim makar deo racuna kandidaturom EU al prodavacica kaze samo kes i kartice primaju a sa tim papirom mogu ako ocu samo da se zakitim :( [Ovu poruku je menjao Kawcek dana 27.02.2012. u 15:02 GMT+1] [ Vasastajić @ 27.02.2012. 13:52 ] @
Citat: Očigledno da nije med za magareća usta.(Sančo Pansa) [ kandorus @ 27.02.2012. 14:04 ] @
Samo me podsetite kada je završena sednica ministara spoljnih poslova EU koja još nije počela?
[ Odin D. @ 27.02.2012. 14:07 ] @
Citat: Kawcek: Sto smo blizi EU to je zivot u Srbiji sve gori i gori i gori.....( To ti ne mozes znati, zato sto se "mi" uopste ne priblizavamo EU, niti smo ista blizi nego sto smo bili prije 10 godina. Stvari koje bi trebalo promjeniti - a koje jedino dovode do priblizavanja EU (korupcija, bezakonje, preglomazna administracija, neefikasno pravosudje, vladavina zakona... tralalal) - uopste nisu promjenjene i jos su gore nego sto su bile prije npr. 10 godina, tako da - ne da se priblizavamo nego se cak odaljujemo. Tako da, dosadan si vise sa pripisivanjem sadasnjeg stanja kao posljedice "priblizavanja EU", kada nikakvog priblizavanja nema, i jedini razlog ovakvog stanja je nadprosjecna kolicina budala u Srbiji. Status kandidata nije nikakvo priblizavanje, i Turska je kandidat vec 300 godina - pa to apsolutno nista za njih ne znaci, isto kao ni za EU. [ Kawcek @ 27.02.2012. 14:16 ] @
Znam ja vise nego dobro da zivimo sve gore i gore
Plata manja 16% a cene vece od 20-50% za samo 2-3 meseca a ti ako ne verujes da je ovde sve gore i gore i da je katastrofalno lose, odbaci taj monotoni zivot u Austriji i dodji zajedno sa nama da podelis zadovoljstvo evropskih integracija , zadovoljstvo zivota sa norveskim cenama i africkim platama. [ Odin D. @ 27.02.2012. 14:24 ] @
Nema potrebe da zamjenjujes teze.
Ne sporim ja, a i ne tvrdim da je tebi/vama/nama sve gore i gore. Samo kazem da - kako god da je - to nije zbog priblizavanja EU, jer nikakvog priblizavanja nema. [ Sceka @ 27.02.2012. 14:26 ] @
@Kawcek -Iskljuci se molim te! Ali kad te molim!
Kazi sta treba da se uradi da prestanes da postojis?! 'oces pare - kazi koliko? 'oces zenu - kazi boju i godine (sve preko 18!)? 'oces muskarca - ne znam kako ali i to ce nekako da se nadje, potrudicu se makar crk'o! 'oces neku hranu - kazi koju, stize?! 'oces pecenje - kazi koje - stize! 'oces da pijes nesto - koliko god je potrebno! 'oces nesto drugo - samo kazi sta?! Kazi sta hoces - samo da te vise nema?! Dosadio si i Bogu i narodu!!! Pozdrav! [ jnk @ 27.02.2012. 14:27 ] @
Nisam siguran da li je kawcek partijski ratnik ili samo klasičan trol. U svakom slučaju smorilo je više.
[ vlada131 @ 27.02.2012. 14:29 ] @
Citat: Teratron: Srbija dobila status kandidata za ulaz u evropsku uniju . Dakle ,postignut je dogovor o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji. Citat: Tanjug javlja da Nemačka i Holandija još nisu zauzele stav o statusu kandidata za Srbiju. Odluku o statusu kandidata za Srbiju treba da donesu ministri 27 zemalja članica na sutrašnjem sastanku saveta za opšte poslove, a potom da je potvrde šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta. Link [ kandorus @ 27.02.2012. 14:30 ] @
Ništa se ne sekirajte, kad Srbijica dobije status kandidata sa TV ekrana će (na neko vrijeme) "ispariti" Hrvatske, Turske, Južno-Američke, Španske i ostale sapunice i OVAKO krupnim slovima će telepi vrištati o pokoravanju EU uslovima koje im je Srbijica nametnula.
Na sve strane će političari i popovi skidati gaće i ljubiti se (usput preteći pede®ima), otvarati šampanjac, proslavljati pobedu na budućim izborima itd. A cene i plate? Ko i do sada, nešto gore nešto dole. U proseku piči se strojevi u mestu. Xa Xa Xa [ hogar strašni @ 27.02.2012. 14:30 ] @
Kakvi li nas uslovi tek sad čekaju?
Šta je na redu, Vojvodina ili Raška oblast? Setite se šta je o tome govorio bivši nemački ambasador u Srbiji, Andreas Cobel. Evo, čujem da je umro. NEMAČKI diplomata Andreas Cobel, bivši ambasador u Srbiji (od januara 2005. do septembra 2007. godine), preminuo je, posle teške bolesti, u 56. godini - potvrđeno je u utorak "Novostima" u Ambasadi Nemačke u Beogradu. U srpskoj javnosti Cobel će ostati upamćen, između ostalog, po svojim izjavama, kojima je doveo u vezu Kosovo sa jedne i Vojvodinu i Sandžak, s druge strane. Rekao je, naime, da cena po kojoj Srbija želi da zadrži Kosovo može da znači pokretanje pitanja Sandžaka, južne Srbije i Vojvodine. Dodao je da je Vojvodina ušla u sastav Srbije 1918. godine i da bi, ako Srbija bude destabilizovana, Mađarska mogla da insistira na Vojvodini. [ cika dacha @ 27.02.2012. 14:45 ] @
tolika euforija je zavladala od kandidature srbijom da je evro vec 112 u menjacnicama! :-) blago nama
[ herzog @ 27.02.2012. 14:47 ] @
A Negotinska krajina, Pcinjski okrug, Presevo ,Sumadija, Macva, Srem
(Srijem Hrvatima)? Cujem da su se i Rumuni oglasili pre neki dan jer gazimo prava njiovog nekog plemena. malo vlaski-malo naski. Sacekajmo zaista , mloge se toga trazi [ kandorus @ 27.02.2012. 14:50 ] @
Sve dok srblende ovakvima kao što sam ja piče minuse po forumima nema ništa od ulaska u EU. Hoću reći, to govori o stanju svijsti takvih koji ne podnose kritičko razmišljanje. A to je baš u suprotnosti sa evropsklim vrijednostima.
Izmislili su da je odluka o statusu kandidata već doneta iako će se o Srbiji raspravljati tek sutra. Budući da se raspravlja na samom kraju zasedanja ministara koje počinje danas jasno je koliku važnost EU daje Srbijici. Odluka će po svemu sudeći biti negativna (mada nikad ne reci "nikad"). Dok Angelica ne kaže "nach vorn" Srbijica će da se drži za uši i igra od muke. [ boccio @ 27.02.2012. 14:53 ] @
Obavestio sam svoju zenu da je upravo postala kandidat za 19-karatnu dijamantsku ogrlicu.
Doduse, nit' sam otisao u zlataru nit' iskreno nesto planiram u skorije vreme.... [ anon70939 @ 27.02.2012. 14:56 ] @
hehe, napadoste čoveka :)
Ja ne znam, ima li veze sa Evropom ili cime vec :) Al meni pre 7 godina na ovom radnom mestu plata bila 30000 din. Valjda je to tad bilo skoro 500E. Posle toga sam imao 2-3 "povecanja" i sada je 37000, a to je sada 330E :) A ne želim da poredim šta sam sve tada mogao sa "manjom" platom u odnosu na sad, i koliko je šta koštalo tada... Čak bih voleo neka mi bude ovakva "veća" plata od 330E, u odnosu na nekadašnjih 500E, ali da se bar cene nisu menjale... Tako da pored toga što mi je manja plata, cene su skočile višestruko. Verovatno nema veze sa EU, ali ja para nemam :) i ne znam koji je razlog. A radim sve više... Pretpostavljam da nisam jedini [ vilil1 @ 27.02.2012. 15:04 ] @
U toj vesti, meni je ovo najzanimljivije -
Citat: I drugi diplomatski izvori potvrdili su da medju ministrima još nije postignuta potpuna saglasnost, jer neke zemlje, kao što je Holandija, čekaju da nemačka zauzme jasan stav, dok se Rumunija i Litvanija još uvek opiru kandidaturi Srbije, prva zbog navodne diskrimanacije prema vlaškoj manjini, a druga zbog toga što želi mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN za koje konkuriše i Srbija. Rumunija i Litvanija kao nesto zatezu. He, k'o da njih pita neko nesto. Holandjani bar jasno kazu da se ceka stav gazde. Zna se ko kosi a ko vodu nosi. ;) [ Kawcek @ 27.02.2012. 15:30 ] @
i na kraju svih uslova uslova mozda krug dvojke nezavisna mega republika donji dorcol i gornja palilula udju u tu famoznu EU
a nas ostale van republike odabranih ko sisa jelte... [ Bik Koji Sedi @ 27.02.2012. 15:53 ] @
Citat: Nisam siguran da li je kawcek partijski ratnik ili samo klasičan trol. Ja sam pak siguran da je i jedno i drugo. [ hogar strašni @ 27.02.2012. 15:54 ] @
Citat: vilil1: U toj vesti, meni je ovo najzanimljivije - Rumunija i Litvanija kao nesto zatezu. He, k'o da njih pita neko nesto. Holandjani bar jasno kazu da se ceka stav gazde. Zna se ko kosi a ko vodu nosi. ;) Kad zateže, do juče su govorili prijateljsaka zemlja, šta će naši osvedočeni, vekovni, (ne)prijatelji tek raditi? [ Kawcek @ 27.02.2012. 16:06 ] @
Citat: Bik Koji Sedi: Ja sam pak siguran da je i jedno i drugo. ja sam samo borac za istinu, pravdu , bolji zivot i napredak svog naroda i zemlje sto se za neke sluge rezima koji je milione srba doveo na ivicu gladi - ne bi moglo reci nemoj suditi o meni na osnovu sebe [ neca @ 27.02.2012. 16:35 ] @
^^ koja si ti depresija od coveka....
[ Wi-Fi @ 27.02.2012. 16:56 ] @
Citat: hogar strašni: Kakvi li nas uslovi tek sad čekaju? Šta je na redu, Vojvodina ili Raška oblast? Citat: herzog: A Negotinska krajina, Pcinjski okrug, Presevo ,Sumadija, Macva, Srem (Srijem Hrvatima)? Mhm. A sta ste mislili? Citat: Kawcek: i na kraju svih uslova uslova mozda krug dvojke nezavisna mega republika donji dorcol i gornja palilula udju u tu famoznu EU a nas ostale van republike odabranih ko sisa jelte... Nema sanse. I BG pasaluk ima dusmani da podele, ni to nece ostati srBsko! Nego, @ Kawcek: Dzaba se trudis, troll-ujes, itd, nece Voja doci na vlast... [ Marenović Slaviša @ 27.02.2012. 17:11 ] @
Citat: Kawcek: ja sam samo borac za istinu, pravdu , bolji zivot i napredak svog naroda i zemlje sto se za neke sluge rezima koji je milione srba doveo na ivicu gladi - ne bi moglo reci nemoj suditi o meni na osnovu sebe Reci ti meni, BORCE, koji se boris za narod i njegovu zemlju, koga si tacno odbranio, koje si srpske zemlje odbranio? Jesi li koga nahranio da ne bude na ivici gladi? Ako sad kazes da to nije tvoj posao, ne samo da si trol i partijski upucen, nego i licemer! Reci ces da ti samo pises o tome... NE! NEMOJ PISATI! Uzmi motiku u ruke i obradjuj malo zemlju, nahrani siromahe, obradjuj zemlju starima koji nemaju ko da im obradjuje zemlju. Ako pak hoces da se boris, pusku u ruke i idi i bori se. Idi i oslobodi koje parce srpske zemlje. Vrati jedno domacinstvo u posed srpskim domacinima, bices moderator, odmah! Ili prosto, ako nemas zemlju, obradjuj je kod staraca koji nemaju ko da im obradjuje zemlju nego je zemlja u korovu.... Imas svoju? Obradjuj i nahrani gladne u tvom kraju. Ajd sad na svoje radne zadatke! [ cyofee @ 27.02.2012. 17:42 ] @
Kawcek, plate su se samo otprilike vratile na nivo od pre nove godine. Decembarske plate su bile za 15,2% više od novembarskih (izvor) zbog novogodišnjih bonusa i sličnog, tako da je logično da se u januaru vrati na pređašnji nivo. Prosečna plata u novembru je bila 38.363 dinara, što jeste više od januarskih 36.639, ali nije ni blizu toliko apokaliptično kao što mediji bezglavo prenose.
[ Count Zero @ 27.02.2012. 18:43 ] @
Citat: Obavestio sam svoju zenu da je upravo postala kandidat za 19-karatnu dijamantsku ogrlicu. Uz odgovarajucu temperaturu i pritisak, ima sanse. :) [ endre85 @ 27.02.2012. 19:10 ] @
Da li da i dalje očekujemo rast aktivnosti "partijskih kadrova" na forumu? Ili se radi nešto po tom pitanju? Čisto da znam da li da skroz batalim čitanje madzone tema do daljnjeg.
Možda bi trebalo uvesti neko ograničenje novo registrovanim članovima da ne mogu postavljati nove teme dok ne prodje neko vreme ili ne skupe X preporučenih postova. [ Kawcek @ 27.02.2012. 19:27 ] @
Citat: cyofee: Kawcek, plate su se samo otprilike vratile na nivo od pre nove godine. Decembarske plate su bile za 15,2% više od novembarskih (izvor) zbog novogodišnjih bonusa i sličnog, tako da je logično da se u januaru vrati na pređašnji nivo. Prosečna plata u novembru je bila 38.363 dinara, što jeste više od januarskih 36.639, ali nije ni blizu toliko apokaliptično kao što mediji bezglavo prenose. jesi cuo mozda za izreku ja jedem kupus ti meso a u proseku svi jedemo sarmu? tako da je ta prosecna plata od 300 evra i nesto vise - obicna sarma koju inace ne jede 80% gradjana ove zemlje jer 80% gradjana ove zemlje radi za manje od toga - tj kupus Evo pogledaj vest i videces da su plate u beogradu i novom sadu vise nego duplo vece nego prosek plate u ostatku srbije eto na primer u Ljigu, 50 km od beograda, prosecna plata 14.000 dinara a ne zive gradjani Ljiga od narodnog poreza u vecini slucajeva vec zivi gologuzija rezimska paraziterija na racun tih sto u ljigu rade za 100 evra mesecno , pa onda od poreza koji se uzme njima daju sebi plate od par hiljada evra i tako nabijaju prosek tj sarmu od 300 evra. ovaj sistem je duboko nepravedan i zao ne bih imao nista protiv da vecina njih u beogradu i novom sadu zarade te plate od izvoza i proizvodnje ali cinjenica je te plate su uzete od usta najsiromasnijih gradjana ove zemlje - i date one koji i onako i pre toga imaju najvise "Superhik Demokratija" [ Sceka @ 27.02.2012. 19:32 ] @
Citat: Pa ti si iz one stare izreke "ko jede k'o zec taj i je*e k'o zec?! Pa sto ne kazes, prosto ti bilo, nije tebi lako! :))) Pozdrav! [ BluesRocker @ 27.02.2012. 20:39 ] @
Sopoćanac plaća 2000€ registraciju auta, toliko o tome da jede kupus.
[ Vasastajić @ 27.02.2012. 20:43 ] @
Ma gde mu je lako,samo blago niščijema duhom,nji'ovo je carsko nebesko!
Ovakvo i slična radikalska kevtanja slušam kad god prođem pored prostorija mesnih radikala... ...joooj majko moja,koja je to intelektualna socijala... ...svaki od njih koji sroči jednu prostoproširenu rečenicu dnevno,smislenu teško,pretenduje O'MA na neku funkciju. Ovo više niko ne mora da čita kurir,ovaj smor odavde je zahebo i njih. ES >kurir [ Sceka @ 27.02.2012. 21:14 ] @
Citat: BluesRocker: Sopoćanac plaća 2000€ registraciju auta, toliko o tome da jede kupus. Dzaba mu auto na koji placa 2000 evrova kad jede kupus! Ali pre ce biti da je 200 evrova... :) Eh, necu vise, dosadilo... Pozdrav! [ jericho1405 @ 28.02.2012. 09:50 ] @
Citat: Kawcek: Evo pogledaj vest i videces da su plate u beogradu i novom sadu vise nego duplo vece nego prosek plate u ostatku srbije U svakoj normalnoj drzavi su plate u razvijenijim gradovima vece nego u ruralnim i nerazvijenim dijelovima zemlje. Zato su i troskovi zivota veci i cesto neuporedivi. [ herzog @ 28.02.2012. 10:51 ] @
Onda da glasamo za URS
Evropa (Trasiran put) + dekorativna decentrilizacija-jacanje regiona? [ Marenović Slaviša @ 28.02.2012. 15:53 ] @
^ Prodjoh danas ispred opstine.... Neki protestanti koji se bune i bore za zdravstveno osiguranje (otpusteni radnici iz Magnohroma) dosli u opstinu, usli da pregovaraju i ispred ostavili transparente. Izmedju ostalih jedan, na kome pise: Unistenje Radnika Srbije Da sam imao aparat kod sebe, sad bih vam postavio fotku.... [ burex @ 28.02.2012. 16:05 ] @
Citat: Ne, nema novih uslova. Isti uslovi kao i do sada: Kosovo, Sandžak, Raška, Vojvodina, pravosudje, korupcija, nepotizam, kriminal, ratni zločini, Crna Gora, BiH, Hrvatska... A što pričate o Vojvodini kao da nismo tu, kao da smo sa meseca? Evo, ja sam iz Vojvodine, pitajte nas da li hoćemo išta više od osnovne autonomije... pitajte nas da li smo za ratovanje. Ali naravno, niko ništa nas ne pita, nego smrde o tome u Beogradu kako smo zli separatisti i kako će nas EU odvući iz Srbije. [ Devanagari @ 28.02.2012. 16:40 ] @
Treba sad neko od dezurnih poremecenika da se javi i da izmisli kako ovaj status kandidata automatski znaci desetostruko vece prosecne plate, prekonocni nestanak kriminala, momentalni dolazak najvecih sveCkih firmi i kisu secerlema svakog prvog u mesecu. Pa kad od toga ne bude nista onda promucurnim "logickim" razmisljanjem da trijumfalno izvede zakljucak kako EU ne valja za Srbiju.
[ Odin D. @ 28.02.2012. 16:51 ] @
^ Najbolje bi bilo da ih je sastaviti na nekoj livadi sa onima koji misle da to sad vodi u ropstvo, ukidanje cirilice, gubitak svih teritorija, prodaju drzave, povratak pape, rat sa Rusima...., pa da se izmedju sebe pobiju, pa da normalan narod moze malo da predahne....
[ Nedeljko @ 28.02.2012. 17:16 ] @
Citat: burex: A što pričate o Vojvodini kao da nismo tu, kao da smo sa meseca? Evo, ja sam iz Vojvodine, pitajte nas da li hoćemo išta više od osnovne autonomije... pitajte nas da li smo za ratovanje. Ali naravno, niko ništa nas ne pita, nego smrde o tome u Beogradu kako smo zli separatisti i kako će nas EU odvući iz Srbije. A što ti misliš da je ovaj mamlaz iz Beograda ili uopšte iz Srbije i šta očekuješ od trola sem da troluje? [ burex @ 28.02.2012. 17:56 ] @
Citat: A što ti misliš da je ovaj mamlaz iz Beograda ili uopšte iz Srbije i šta očekuješ od trola sem da troluje? Ma mislim na određene političare koji se tamo nalaze... Čitava priča me podseća na: http://www.youtube.com/watch?v=0YnV4nnsEbY#t=96 [ Hapless joint @ 29.02.2012. 08:27 ] @
Citat: Marenović Slaviša: ^ Prodjoh danas ispred opstine.... Neki protestanti koji se bune i bore za zdravstveno osiguranje (otpusteni radnici iz Magnohroma) dosli u opstinu, usli da pregovaraju i ispred ostavili transparente. Izmedju ostalih jedan, na kome pise: Unistenje Radnika Srbije Da sam imao aparat kod sebe, sad bih vam postavio fotku.... Znaci, regulisalo i nivelisalo slobodno trziste i Magnohrom? Kad je nekada picio u 3 smene, izvozio proizvode po celom svetu i zaposljavao 7-8.000 ljudi, od cega je zivelo pola Kraljeva, to nije valjalo? Tako kazu strucnjaci - "to nije bilo zasnovano na trzisnim principima". Sad uvedose taj najefikasniji sistem, pa dobise ono da izbiju oci? [ jnk @ 29.02.2012. 08:33 ] @
Magnohrom a i većina društvenih preduzeća koja su nekad bila uspešna su propala mnogo pre 'uvođenja' privatizacije.
[ Hapless joint @ 29.02.2012. 08:41 ] @
^^^
Ukidanje drustvene svojine i uvodjenje kapitalizma (u paketu sa demokratijom) je u ovoj zemlji pocelo pre ravno 25 godina. Jedino sto je slobin model "privatizacije" bio 100 puta posteniji od zoranovog. [ deerbeer @ 29.02.2012. 08:45 ] @
Model je identican nego je samo sada vise parazita i lopova koji pljackaju jer ima vise partija na vlasti ...
[ Hapless joint @ 29.02.2012. 09:14 ] @
^^^ Aha ... Evo na primer, koliko znam, na forumu ima nekoliko Apatinaca ... pa pitaj njih kako je privatizovana pivara po slobinom modelu, a kako je privatizovano sve ostalo u Apatinu po zoranovom modelu. A usput ih priupitaj i kako je sve to radilo u doba one ekonomije koja nije bila zasnovana na trzisnim principima ... cuveno brodogradiliste "Boris Kidric" (jedno od tri najveca recna u YU, koje je proizvodilo i manje morske brodove), carapara "Vukica Mitrovic", ona kudeljara, ono transportno preduzece, kako su picili poljoprivredni kombinati po Apatinu i Prigravici i kakvu su sve opremu imali, itd... a onda ih pitaj kako to danas radi, tj. ne radi. [ Marko83 @ 29.02.2012. 09:48 ] @
Dzaba im to objasnjavas...sve je manje ljudi koji su iskusili 70 i 80-te godine proslog veka i imali priliku da zive u uredjenoj drzavi
Nista oni tebe ne razumeju 12 god posle sklanjanja milosevica njima su i dalje krivi radikali, posto su socijalsti ponovo u sedlu, sto tonemo sve dublje A status kandidata ima da nas spase...sacekajte samo ispred dragstora sa pivom u ruci da potece med i mleko... [ deerbeer @ 29.02.2012. 10:03 ] @
Citat: Hapless joint: ^^^ Aha ... Evo na primer, koliko znam, na forumu ima nekoliko Apatinaca ... pa pitaj njih kako je privatizovana pivara po slobinom modelu, a kako je privatizovano sve ostalo u Apatinu po zoranovom modelu. A usput ih priupitaj i kako je sve to radilo u doba one ekonomije koja nije bila zasnovana na trzisnim principima ... cuveno brodogradiliste "Boris Kidric" (jedno od tri najveca recna u YU, koje je proizvodilo i manje morske brodove), carapara "Vukica Mitrovic", ona kudeljara, ono transportno preduzece, kako su picili poljoprivredni kombinati po Apatinu i Prigravici i kakvu su sve opremu imali, itd... a onda ih pitaj kako to danas radi, tj. ne radi. Pa dobro sigurno ima izuzetaka kao sto i danas ima izuzetaka uspesnih privatizacija kojih je naravno veoma malo .. Nego ajd objasni to kakav je to drugi model bio (mislim na slobin a ne u bivsoj YU ) ? Mislim u kojoj to zdravoj osnovi je lezao privatizacioni model ? [ burex @ 29.02.2012. 11:59 ] @
Da da, utopija socijalizma... bilo je rada, bilo je proizvodnje, a bilo je trpanja za potvrde da im je dete bolesno sa astmom kako bi ugrabili stan, bilo je i "radio ne radio svira radio", bilo je vezarenja, korupcije i generalnog boljenja qrtza za opstanak radnog kolektiva. I kao i uvek, svi su krivi osim nas.
[ pantic68 @ 29.02.2012. 12:13 ] @
Ono je bio sistem nakaradno zamošljen a najstrašnije da je i takav bio efikasniji od ovog. Potrošnja je prevazilazila proizvodnju i bilo je zaduživanja ali u odnosu na danas... to nam govori gde smo sada delom kao posledica društvene svojine na kojoj se nakotio današnji sloj lopova.
[ Marko83 @ 29.02.2012. 12:16 ] @
Citat: burex: Da da, utopija socijalizma... bilo je rada, bilo je proizvodnje, a bilo je trpanja za potvrde da im je dete bolesno sa astmom kako bi ugrabili stan, bilo je i "radio ne radio svira radio", bilo je vezarenja, korupcije i generalnog boljenja qrtza za opstanak radnog kolektiva. I kao i uvek, svi su krivi osim nas. A onda je stigla demokratija i liberalni kapitalizam gde srecom po nas, nicega od ovog navedenog nema... Samo red, rad i disciplina [ Emil Ranc @ 29.02.2012. 13:27 ] @
Apsolutno je nebitno da li smo u komunizmu, socijalizmu, liberalizmu, kapitalizmu, demokratiji, diktaturi, fašizmu, libertarijanizmu, u SFRJ, Evropskoj uniji, Ruskoj uniji, SSSR-u, Severnoj Koreji, 53. država SAD-a, samostalni, nezavisni, do Tokija, do Jonskog mora, do Sandžaka, BG-pašaluk, da li smo republika, monarhija, da li imamo jednu ili dvadeset partija...
Sve je to nebitno, dok god u upravljanju državom, gradovima, lokalnim samoupravama itd. itd. preovlađuju mito i korupcija, punjenje sopstvenih džepova, upošljavanje rođaka, nameštanje tendera, boljenje kyrca za napredak u državi... A toga je bilo sve vreme i za vreme Obrenovića, Karađorđevića, Tita, Slobe, Đinđića, Koštunice, i konačno, Tadića. [ deedee6 @ 29.02.2012. 13:37 ] @
Citat: Hapless joint: ^^^ A usput ih priupitaj i kako je sve to radilo u doba one ekonomije koja nije bila zasnovana na trzisnim principima ... cuveno brodogradiliste "Boris Kidric" (jedno od tri najveca recna u YU, koje je proizvodilo i manje morske brodove), carapara "Vukica Mitrovic", ona kudeljara, ono transportno preduzece, kako su picili poljoprivredni kombinati po Apatinu i Prigravici i kakvu su sve opremu imali, itd... a onda ih pitaj kako to danas radi, tj. ne radi. Sve navedene firme osim pivare su do momenta privatizacije (od strane SPS, kao i u većini gradova) sistematski godinama uništavane - ne do nule već u debeli minus... Nemam pojma po čijem modelu bi one posle toga mogle uspešno da se privatizujiu... [ burex @ 29.02.2012. 13:49 ] @
Citat: Marko83: A onda je stigla demokratija i liberalni kapitalizam gde srecom po nas, nicega od ovog navedenog nema... Samo red, rad i disciplina Ne znam odakle vama ideja da je "demokratija" ružna reč... pa sve socijalističke zemlje se hvale na sva zvona kako su demokratije, Severna Koreja u svom imenu ima reč "demokratska". Demokratija nema veze sa sadašnjim ekonomskim stanjem, nego uplitanje burazerske ekonomije u kapitalizam, što dovodi do feudalizma i stvaranja partijske države. Jednostavno, nema konkurencije, a država štiti monopoliste i svoju bratiju. Gde je tu konkurencija kada moraš da blajvaš svakom šalterskom radniku i funkcioneru da bi nešto uradio kako treba za svoje preduzeće? Na koji način da dobiješ dozvolu za X kada trebaš da si u vezi sa Y? Kako da budeš konkurentan kada uvek neki baja dobije tender? Na koji način da uradiš nešto ako nisi član partije Z? Kakav je to kapitalizam? Iz tog razloga što funkcionišemo po principu "nećemo da se držimo valjda zakona ko pijan plota" i to kombinujemo sa burazerskom ekonomijom, mi propadamo, a ne zato što država više ne deli stanove i briše nam zadnjicu. [ herzog @ 29.02.2012. 14:03 ] @
Dobro , i onda Vojvodjani hoce da urede svoje parce zemlje,
da tu ne bude toga sto si pomenuo? [ Marko83 @ 29.02.2012. 14:37 ] @
Citat: burex: Ne znam odakle vama ideja da je "demokratija" ružna reč... pa sve socijalističke zemlje se hvale na sva zvona kako su demokratije, Severna Koreja u svom imenu ima reč "demokratska". Demokratija nema veze sa sadašnjim ekonomskim stanjem, nego uplitanje burazerske ekonomije u kapitalizam, što dovodi do feudalizma i stvaranja partijske države. Jednostavno, nema konkurencije, a država štiti monopoliste i svoju bratiju. Gde je tu konkurencija kada moraš da blajvaš svakom šalterskom radniku i funkcioneru da bi nešto uradio kako treba za svoje preduzeće? Na koji način da dobiješ dozvolu za X kada trebaš da si u vezi sa Y? Kako da budeš konkurentan kada uvek neki baja dobije tender? Na koji način da uradiš nešto ako nisi član partije Z? Kakav je to kapitalizam? Iz tog razloga što funkcionišemo po principu "nećemo da se držimo valjda zakona ko pijan plota" i to kombinujemo sa burazerskom ekonomijom, mi propadamo, a ne zato što država više ne deli stanove i briše nam zadnjicu. Haha ti meni objasnjavas u kakvim smo g0vnima? Cirkus Evo apsolutno se slazem sa trenutnim stanjem opisanom u postu Doduse ima nekoliko sitnih razlika koja ti nekako uvek promicu u zapazanju U socijalizmu nismo bili u feudalizmu a i drzava je cuvala PROIZVODNE monopoliste a sada samo postoji uvoznicki lobi i on se cuva To je ono sto tek treba da dostignete da "ladite m00da" ali opet da imate sve sto vam je potrebno i infrastrukturu i kulturu i podmirenje SVIH potreba Eto nekad si mogao biti COVEK i pored tog silnog vezarenja, korupcije i partijasenja.....sad samo treba da se potrudimo i stignemo bar to 20 god zivimo na prodaji svega sto je napravljeno u to zlo vreme socijalizma ali i tome dolazi kraj... [ stil @ 01.03.2012. 22:17 ] @
Citat: Evropska unija | četvrtak 1.03.2012 | 22:57 Srbija dobila status kandidata Izvor: Tanjug Beograd -- Šefovi država ili vlada 27 zemalja članica EU odlučili su da Srbiji dodele status kandidata za članstvo u Uniji. Odluka je doneta na radnoj večeri koja je počela u četvrtak oko 19h, prvog dana evropskog Samita koji se održava 1. i 2. marta. Prethodno je uklonjena i poslednja prepreka na putu ka odobravanju kandidature pošto je Rumunija bila zadovoljna nakon što je sa Srbijom usaglasila zapisnik o manjinama. U utorak su ministri spoljnih poslova 27 zemalja članica doneli preporuku o tome da se Srbiji odobri status kandidata. Iako se na tom ministarskom sastanku očekivalo da će kandidatura proći glatko, rasprava je potrajala jer je Rumunija tražila dodatne garancije da će Beograd valjano primenjivati zakone o nacionalnim manjinama. Protivljenje Rumunije za mnoge je bilo iznenađenje, jer je donedavno glavni uslov za dobijanje statusa kandidata dolazio od Nemačke. Međutim, nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je nakon posete Beogradu izjavio da je Srbija ispunila zahteve koje je pred nju stavila EU i da je sada na potezu EU, koja treba da ispuni obećanje. Svi visoki zvaničnici EU od početka ove nedelje su više puta sa optimizmom izjavljivali da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata. http://www.b92.net/info/vesti/...ategory=1262&nav_id=587161 [ Igor Gajic @ 01.03.2012. 22:20 ] @
YEY! Ok, euforija prosla. Sta sad ? Koji su novi uslovi(problemi) ?
[ Teratron @ 01.03.2012. 22:21 ] @
Pricam ja jos pre nekoliko dana u jednoj temi ali nema ko da slusa
[ anon142305 @ 01.03.2012. 22:26 ] @
Lepa vest, medjutim
Citat: Srbija ispunila zahteve koje je pred nju stavila EU lose je sto su za Srbiju vazili uslovi koje druge drzave nisu imale, a kad se ucenjivanje pokaze uspesno, ono ima tendenciju da se nastavlja! [ Sceka @ 01.03.2012. 22:30 ] @
YEY! Ok, euforija prosla. Sta sad ? Koji su benefiti toga, sta je dobro...?!
Pozdrav! P.S. Izvinjavam se sto sam pozajmio recenicu,, dve i po, mrzelo me da pisem toliko! .:Laku noc svim dobrim ljudima ma gde bili!:. [ Nedeljko @ 01.03.2012. 22:56 ] @
Sada smo i zvanično kandidati za razmatranje za status predkandidata za davanje mišljenja o tome šta još sve treba da damo da bi bilo razmotreno da li da nas razmatraju za davanje kandidature za ulazak u nešto što nema alternativu.
Prvo će u bezalternativu ući Kosovo* * Rezolucija 1244 * Mišljenje Međunarodnog suda pravde pa će nas onda Kosovo* * Rezolucija 1244 * Mišljenje Međunarodnog suda pravde blokirati, pa će se EU raspasti, pa će se ponovo sastati i tako posle određenog broja iteracija, eto nas u n-toj EU. [ Teratron @ 01.03.2012. 23:01 ] @
A sta bi to mi jos trebali da damo , sto jos imamo ?
[ koherodin @ 01.03.2012. 23:02 ] @
Dobro je što je Srbija dobila status. Žalosno je što se sa tim toliko odugovlačilo. Sad treba "dati gas" da se nadoknadi propušteno.
[ Teratron @ 01.03.2012. 23:05 ] @
Srbija je toliko toga propustila da nece da nam pomogne ni raketa .
[ Igor Gajic @ 01.03.2012. 23:14 ] @
@Nedeljko
Kosovo je vec otislo. Samo nisu objavili u medijima. I maltretiraju onog marginalca iz Gane, kao mi proterujemo nekog... Ajde... A vec stvaraju probleme sa Vlasima i navodnim problemima Rumunske manjine, takodje sve vise se cuje glas albanaca na jugu i pripajanju Kosovu. Bice ovde jos njesra dok nam ne svane... [ Teratron @ 01.03.2012. 23:16 ] @
Dzaba mi lupate minuse . Zar nije tako ?
Kad nas lepe vesti uvek zvone pred izbore , jer smo izgleda samo tada sposobni da uradimo nesto korisno i konkretno. Kod nas je nazalost jedino resenje ako izburi budu na svaka 6 meseca . [ anon142305 @ 01.03.2012. 23:32 ] @
Citat: Igor Gajic: Kosovo je vec otislo. Ako je to tako, zasto nas onda neprestano pritiskaju da ga mi priznamo? ;) Jer da je to zavrsena prica, nas ne bi cimali ovoliko. [ burex @ 01.03.2012. 23:37 ] @
Status kandidata nam je od koristi iz sledećih razloga:
- Ako već nismo imali neki jasan plan, evo nam ga - status kandidata povlači sa sobom i papirić na kojem je spisak svega što treba da se uradi - Investitori će mnogo više da imaju poverenja u državu sa aspiracijama ka EU nego u državu dominiranu nacionalističkim i izolacionističkim ponašanjem - Zadovoljstvo zbog "moralne" pobede na putu ka EU koju vijamo već deceniju... Naravno da nije gotovo, naravno da vladajuća koalicija treba da ode, naravno da u EU ne cvetaju ruže... ali šta je alternativa ovome što smo danas postigli? Imamo li neki drugi plan koji je bolji od ovoga a da ne uključuje "uniju" sa Rusijom, hleb od 3 dinara i već prežvakano "veće plate radnicima"? Imamo li zaista nešto bolje od ove šargarepe na konopcu? [ Hapless joint @ 01.03.2012. 23:58 ] @
Citat: burex: - Zadovoljstvo zbog "moralne" pobede na putu ka EU koju vijamo već deceniju... U poslednjoj ozbiljno sprovedenoj anketi prosle godine se samo 37% izjasnilo "ZA" EU. Koji smo to mi? --- I kako se prikljucuje EU? Je l' se raspise neki referendum, ili sta? Sta ce se desiti, hipoteticki posmatrano, ako na tom referendumu vecina bude protiv? Ili to nema veze? [ Nedeljko @ 01.03.2012. 23:59 ] @
Citat: burex: a da ne uključuje "uniju" sa Rusijom A zašto se ta mogućnost odbacuje apriori, tj. bez razmatranja? Šta to znači, koja je alternativa a da nije ... (upisati po želji)? Kakve veze ima unija sa Rusijom sa hlebom od 3 dinara? Da smo imali aspiracije prema Rusiji, verovatno bismo već odavno bili u EU. Obzirom da sve radimo šta nam se kaže zbog učlanjenja u EU, koji drugi interes mogu da imaju članice, nego da takav naš odnos što bolje iskoriste? Zamisli da nešto prodaješ i dođe neko ko kupuje bez obzira na cenu. Pošto ćeš mu ponuditi robu ili uslugu? Recimo da sam ne proizvodi hranu za sebe, a ti kao ponuđač za njega "nemaš alternativu"? [ burex @ 02.03.2012. 00:27 ] @
Citat: Obzirom da sve radimo šta nam se kaže zbog učlanjenja u EU Pa kad ne znamo šta treba sami da radimo kako bi bili konkurentni, poštovani i prihvaćeni, očigledno je da nam moraju reći, što je naravno patetično. Grozno je to što nam moraju davati spisak sa "uradi to, to i to" a da mi to već ne znamo sami. Citat: Kakve veze ima unija sa Rusijom sa hlebom od 3 dinara? Aludiram na određene strane koje, kada se suprotstave EU, vide izlaz u nekoj utopijskoj uniji sa Rusijom, koja je jednaka hlebu od 3 dinara. Ne sviđa nam se EU? Pokažemo joj srednji prst i sarađujemo samo sa Rusijom... kako da ne. Ali nažalost tako popriličan broj ljudi razmišlja. Naravno da treba da sarađujemo sa Rusijom, ali ove dečije igre koje se svode na "neću da se družim sa EU, idem kod Rusa, oni mi još nisu rekli da mi kosa smrdi" su blesave i nepotrebne, i uključuju tipično kafansko razmišljanje koje vodi iz jedne krajnosti u drugu. Citat: Da smo imali aspiracije prema Rusiji, verovatno bismo već odavno bili u EU. Ovo nije hladni rat pa da se neko bori za naše mišljenje... što pre shvatimo da se trebamo boriti za sebe, a ne da čekamo da se drugi bore za nas, biće bolje za sve. Citat: U poslednjoj ozbiljno sprovedenoj anketi prosle godine se samo 37% izjasnilo "ZA" EU. Link? [ SStudio @ 02.03.2012. 01:38 ] @
Ma ne mogu rečima da opišem svoju sreću što kao država sa komunističkim zakonima, šatro demokratijom, avionskom birokratijom, stajemo u red sa kartom od 25 milijardi evra spoljnog duga.
[ Java Beograd @ 02.03.2012. 06:42 ] @
Meni je najveći dojam ostavilo to kako " ... i zec oštri klinac na siroče ... " (Lj. Moljac) Dakle, najgore jajare i cigani, Litvanija i Rumunija su se osetile dovoljno moćnim da nam postavljaju uslove kako im se prohtelo.
Ovo je tek uvod kako će sve da nas trse što se budemo više približavali "evropskim integracijama" i koliko ćemo morati sami da se podmazujemo i nameštamo da njima ne bude neugodno. [ deki77 @ 02.03.2012. 07:05 ] @
Citat: Igor Gajic: YEY! Ok, euforija prosla. Sta sad ? Koji su novi uslovi(problemi) ? Prvo! budjenje kompletne populacije iz sna koji je trajao vise od 20god. Drugo! suocavanje sa cinjenicom da smo tih 20god. duboko za**ali. Trece! postavljanje drugacijih kriterijuma za zivot,ucenje,rad,porodicu,standard,drugacije poglede na EU, sad kao nasu zajednicu i resavanje problema koji su vezani za nju i narod u samoj EU.A ne resavanje problema na srpskoj estradi. [ Lazar-I @ 02.03.2012. 07:20 ] @
Citat: Ovo nije hladni rat pa da se neko bori za naše mišljenje... Jesi li siguran da nije hladni rat? [ jnk @ 02.03.2012. 07:36 ] @
Citat: Java Beograd: Dakle, najgore jajare i cigani, Litvanija i Rumunija su se osetile dovoljno moćnim da nam postavljaju uslove kako im se prohtelo. Ovo je baš kompleksan kompleks. [ Boris Tadić @ 02.03.2012. 08:12 ] @
[ Nedeljko @ 02.03.2012. 10:03 ] @
U itekako će se boriti za naše tržište, koje nije veliko u poređenju sa nekim drugim tržištima, ali veruj mi da se ništa ne baca, već se grabi sve što može.
[ burex @ 02.03.2012. 10:22 ] @
Citat: U itekako će se boriti za naše tržište U isto vreme slušam kako se EU bori za nas i kako ih boli q za nas. Šta je od ta dva na kraju? Citat: Jesi li siguran da nije hladni rat? Jesam. Rusi, Kinezi i Ameri razmenjuju robu ovih dana i ne interesuju ih više nesvrstani... [ Nedeljko @ 02.03.2012. 10:51 ] @
Pa, da, odnos nas prema njima je kao otirača za cipele i oni se ponašaju u skladu s tim.
[ HeYoo @ 02.03.2012. 11:24 ] @
Njihov odnos je rezultat njihovih interesa. Nase misljenje je nebitno. To sto smo nekih 50 godina imali ulogu koju smo imali je cist (doduse dobro iskoriscen) splet okolnosti.
Srbija umesto sto se brine o trenjima velikih sila, polozaju planeta ili kakvoj drugoj pojavi na koju moze malo ili nimalo da utice treba da se okrene onome sto 100% zavisi od nje same. Ovako licimo ko pagansko pleme sto igra da bi dozvalo kisu i okretanje prirode na njegovu stranu. [ DaliborP @ 02.03.2012. 11:34 ] @
Citat: Java Beograd: Dakle, najgore jajare i cigani, Litvanija i Rumunija su se osetile dovoljno moćnim da nam postavljaju uslove kako im se prohtelo. A Becki konjusari? [ Devanagari @ 02.03.2012. 12:28 ] @
Citat: Java Beograd: Ovo je tek uvod kako će sve da nas trse što se budemo više približavali "evropskim integracijama" i koliko ćemo morati sami da se podmazujemo i nameštamo da njima ne bude neugodno. Elementarna gl… elementarno izvrtanje teza. Svi uslovi su poznati jos od kad sebe ali kandidatska sredina je isuvise primitivna i tesko joj (tj. uzasno sporo) ide prilagodjavanje na vise kriterijume. Zbog toga cemo u narednom periodu citati sve vise i vise ovakvih gl… nerazboritih komentara. Dakle, postoji neka lista. Na toj listi je recimo 100 nekakvih uslova. Uslovi su poznati deset, dvadeset godina unazad. Sve su ih vec ispunile tolike zemlje koje su se pridruzile (npr. zalosno/smesno je da su bukvalno kroz ista prose*avanja sa tzv. nametanjem tzv. nepostojecih prava manjina prosle i Madjarska, Bugarska i jos par njih). I sada dolazi primitivna ekipa koja je za deset godina uz mnogo napora, muke, urlanja i kukumavcenja ispunila otprilike dva i po od tih 100 uslova i sada se pravo naostrila da glumi bes zasto ih vec nisu primili i koliko to jos misle da ih vuku za nos. Jer oni mogu da ispune jos maksimum jedan ili dva ali sve preko toga je cisto neokolonizatorsko izivljavanje i taj koji bude hteo da nam nametne dodatnih 97.5 uslova ima da se nosi u tri lepe. Nama takva unija ne treba! [ Nedeljko @ 02.03.2012. 12:45 ] @
Najgora politika je bezalternativna politika. Isto ti je kao na tržištu. Naravno da izbor kupaca utiče na ponudu. Da li bi ti kupovao sve MS-ove proizvode koji se pojave samo zato što je MS sila i bez obzira šta ti od toga treba, pošto je i da li postoji bolja konkurentska ponuda? E, politika Srbije je takva.
[ Java Beograd @ 02.03.2012. 13:02 ] @
Citat: Devanagari: Elementarna gl… elementarno izvrtanje teza. Svi uslovi su poznati jos od kad sebe ali kandidatska sredina je isuvise primitivna i tesko joj (tj. uzasno sporo) ide prilagodjavanje na vise kriterijume. Zbog toga cemo u narednom periodu citati sve vise i vise ovakvih gl… nerazboritih komentara. Citat: Devanagari: Uslovi su poznati deset, dvadeset godina unazad. Sve su ih vec ispunile tolike zemlje koje su se pridruzile [Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 02.03.2012. u 14:13 GMT+1] [ deerbeer @ 02.03.2012. 13:23 ] @
Ljudi sta se primate ako Srbija i udje u EU nece nikada imati iste privilegije ,prava i obaveze kao clanice recimo beneluxa ...
Tako da ti uslovi ce uvek ostati uslovi i za nas i za bugare i rumune i po svoj prilici nece se nikad ni ispuniti a cela EU ce biti "podeljena" na lige kao u fudbalu I , II ,III ... Beton liga Nisu je ni EU sisala vesla pa da im se desi neki novi Grcki scenario ... Dakle , prema svecu i tropar ... [Ovu poruku je menjao deerbeer dana 02.03.2012. u 14:43 GMT+1] [ Devanagari @ 02.03.2012. 14:00 ] @
Citat: Java Beograd: Uslov Litvanije je bio da mlađani srpski šef diplomatije, Vuk Jeremić, odustane od kandidature za generalnog sekretara UN. WTF ?! Ha, ha, "WTF?!" Evo jos jednog koji je pao s Marsa. Evo sta je za tebe nevinog i naivnog WTF: Litvanija je podnela kandidaturu za to mesto jos 2004 g., a ovaj srbijanski veselnik je to naravno znao ali je eto iskoristio priliku da jos jednom napravi sra*e u procesu priblizavanja i da i on sam podnese kandidaturu. Voleo bih da te cujem da je situacija obrnuta, nemam sumnji da bi tada slusali pricu o tome kako najgore jajare i cigani ulecu bez reda i pardona u proces koji nas ministar gura vec 8 godina, samo zato sto im se moze da silje klinac i zato sto za Srbiju vaze posebni uslovi. Inace, posto nisi primetio, niko nista nije pitao Litvaniju, kandidatura je prihvacena jer su uslovi za kandidaturu - ispunjeni. Ovde lezi citava fora, sada se dolazi do nekih pitanja kao sto su trange-frange, zavlacenje ruku u drzavnu kasu i privatne dzepove i slicno. Nije ni cudo sto slusamo sra*a koja od devedesetih naovamo slusamo svaki put kada kriminalci brane svoj interes: ugrozeno srpstvo, ponizavanje, odbrana nacionalnih interesa, ugrozavanje, sramota, kolonijalizam,… Citat: Java Beograd: Po skraćenom postupku su u svojim parlamentima usvajali po 200 zakona odjednom, preko noći. Neki čak nisu ni bili prevedeni na Bugarski/Rumunski već su ih "usvajali" na Nemačkom. Kao sto rekoh, svi su prihvatili te uslove. Neki su ih cak usvajali i po 200 komada odjednom, na stranom, zlom nacistickom jeziku ali su ih prihvatili. Citat: Java Beograd: Ne da još onda nisu ispunile listu uslova, nego bar 50% ne ispunjavaju ni dan danas. Vidim da su te zaboravili kada su ocenjivali kandidature Bugarske i Rumunije ali nadam se da tu gresku vise nece praviti u buducnosti. Uzasno je veliki propust da takav jedan strucnjak za procenu kvaliteta kandidatura ne vodi odlucujucu rec u procesima pridruzivanja. [ Hapless joint @ 02.03.2012. 14:20 ] @
Citat: Devanagari: Uslovi su poznati deset, dvadeset godina unazad. Sve su ih vec ispunile tolike zemlje koje su se pridruzile ... Cekaj ... je l' donosenje ovog zakona o vracanju "otete" imovine od '45... '46... '47... bio jedan od uslova? ... ne zmam, ne pratim to bas detaljno. Ako jeste, je l' npr. i za Spaniju vazio takav uslov - da vrate ono sto su npr. pljackali 300 godina po Amerikama? ... Portugal, Holandiju, Francusku, Italiju ...? [ Lazar-I @ 02.03.2012. 14:44 ] @
Citat: burex: Jesam. Rusi, Kinezi i Ameri razmenjuju robu ovih dana i ne interesuju ih više nesvrstani... Oni oduvek razmenjuju robu, to nije ništa novo. Nafta iz SSSR-a, a zatim Rusije nikada nije prestajala da teče ka zapadu. Tačno je da se odnos prema "nesrvrstanima" promenio nakon raspada SSSR-a, ali odnos snaga se polako menja u korist Rusije i Kine, tako da mogu da se otvore i nove mogućnosti za "nesvrstane". [ Odin D. @ 02.03.2012. 14:55 ] @
Vas kanda neko bije po usima da idete u EU?!
Mozda niste upoznati - ali uopste ne morate da ispunjavate nikakve uslove ako necete u EU. [ Hapless joint @ 02.03.2012. 15:04 ] @
^^^ I meni je to enigma. U ovoj drzavi je manjina ZA pridruzivanje. I to je toliko ocigledno, a na to niko ne obraca paznju. Nista mi nije jasno. ... ili su srbski europejci vec ukoracili u post-demokratsku eru, pa se misljenje vecine, radi bolje demokratske efikasnosti, vise ne uzima u obzir? [ Odin D. @ 02.03.2012. 15:20 ] @
^ Oni sto su u vecini nemaju nikakvog razloga da kukaju onima sto su u manjini zasto stvari nisu uredjene onako kako bi htjeli ti sto su u vecini.
Kako god okrenes - oni u vecini su odgovorni i za to sto nesto jeste i za to sto nesto nije. [ X Files @ 02.03.2012. 15:24 ] @
Biće bolje kad umre Tito (mrzi Srbe), biće bolje kad se okrenemo veri (postali smo zli u međuvremenu), biće bolje kad se uvede višepartijski sistem (moći ćemo da razmišljamo svojom glavom), biće bolje kad dođe Ante Marković (on zna kako s novcem), biće bolje kad dođe Panić (igra bre poker s američkim predsednikom), biće bolje kad pobijemo sve NATO patke (mi smo čevrta sila na svetu, a imamo Marka Kraljevića + Nikolu Teslu), biće bolje kad se budemo zvali Srbija (ne možemo da radimo za sve oko nas), biće bolje kad se sližemo s Kinom i Rusjom (2 milijarde ih ima, ko sme na nas), biće bolje kad skinemo Slobu (lopov jedan), biće bolje kad dođe Đinđić (baš lepo priča), biće bolje kad po'vatamo zločince (oni su "najkrivlji"), biće bolje ako damo Kosovo (lepo su nas zamolili), biće bolje kad dobijemo status kandidata (jedva čekaju da dođemo), biće bolje, biće bolje ...
Ima li još mnogo Veliki Štrumfe? [ deerbeer @ 02.03.2012. 15:44 ] @
Citat: Ima li još mnogo Veliki Štrumfe? Ima ima od cega bi se inace "zivelo" ? ;) [ HeYoo @ 02.03.2012. 16:22 ] @
@Nedeljko
Ne razumem sta je Srbija u tvojoj prici. Proizvod za koji se otimaju ili kupac pa sad bira oce li bananu s leve ili desne strane police? Da bi imao uopste priliku da biras moras imati nesto opipljivije iza sebe sem praznih reci. Znas one viceve sa zekom i lijom pa kad se zec naduva i kaze liji "Alo bre lijo..." [ burex @ 02.03.2012. 16:25 ] @
Citat: Nedeljko: Najgora politika je bezalternativna politika. Niko nije rekao da EU nema alternativu (osim trenutno vladajućih faca), ali bolju alternativu trenutno nemamo. [ Vasastajić @ 02.03.2012. 16:42 ] @
Citat: Nedeljko: Pa, da, odnos nas prema njima je kao otirača za cipele i oni se ponašaju u skladu s tim. Pa istini za volju,od '918.-20.-te,kada se zastava Srbije vijorila barabar sa američkom na kapitol hilu,za proteklih,bezmalo sto godina,Srbija se dobrano potrudila za takav svoj status,dakle,sama je kriva što je od sebe napravila otirač za cipele. Umesto da se uzme upamet i dalje reži i kezi krezubu vilicu. [ Nedeljko @ 02.03.2012. 16:48 ] @
E, sad uporedite našu devizu "Evropa nema alternativu" sa hrvatskom "sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašta" i vidite ko bolje prolazi. Sve lepo gledaju kroz svoj interes, a Tadić kroz tuđi.
[ Nedeljko @ 02.03.2012. 16:53 ] @
Citat: HeYoo: @Nedeljko Ne razumem sta je Srbija u tvojoj prici. Proizvod za koji se otimaju ili kupac pa sad bira oce li bananu s leve ili desne strane police? Da bi imao uopste priliku da biras moras imati nesto opipljivije iza sebe sem praznih reci. Znas one viceve sa zekom i lijom pa kad se zec naduva i kaze liji "Alo bre lijo..." Srbija je u toj priči otirač za cipele umesto kupca za koga se ponuđači otimaju. Da bi imao priliku da biraš, moraš osim praznih reči imati nešto opipljivije iza sebe kao što su 2g mozga u glavi, što izgleda imaju svi osim nas. Ne kažem ja da zemlje kao naša (u stvari sve sem nekoliko u svetu) mogu da budu nešto drugo sem marionete, ali ni marionetska politika se ne vodi ovako, nego onako kao što je vodi npr. Slovenija. [ Odin D. @ 02.03.2012. 17:01 ] @
^ Jok.
Bolje grob nego rob! [ Nedeljko @ 02.03.2012. 17:06 ] @
Citat: Vasastajić: Pa istini za volju,od '918.-20.-te,kada se zastava Srbije vijorila barabar sa američkom na kapitol hilu Da nije bilo ruskog cara, ne bi Srbi (a nekmoli Srbija) dočekali te godine o kojima pišeš. [ Odin D. @ 02.03.2012. 17:26 ] @
^ Da nije bilo Rusa, ne bi se Srbi ni kacili sa jacim od sebe, tako da im ne bi nista falilo.
Kao sto ne fali ni mnogima drugima koji su velicine Srbije, a nisu imali Ruse da ih nahuskavaju na belaj. [ cika dacha @ 02.03.2012. 18:40 ] @
[ Nedeljko @ 02.03.2012. 19:36 ] @
Citat: Odin D.: ^ Da nije bilo Rusa, ne bi se Srbi ni kacili sa jacim od sebe, tako da im ne bi nista falilo. Kao sto ne fali ni mnogima drugima koji su velicine Srbije, a nisu imali Ruse da ih nahuskavaju na belaj. Pa bismo tako još bili pod Otomanima, ali šta ćeš, narod je hteo slobodu. [ burex @ 02.03.2012. 19:51 ] @
Bog te, sad već poređujemo sadašnju svetsku politiku sa srednjevekovnim tepanjem sabljama.
Ovaj već prežvakani citat izgleda mora da se postavi opet: Citat: I to je ono što sam hteo da vam kažem. Dajte da uradimo ono što možemo da uradimo, a da se ne vadimo na opravdanja - svetska zavera. Možda ima i svetska zavera! Ali hajde prvo da vidimo šta mi radimo u svom dvorištu, šta mi radimo u svom gradu, šta mi radimo u svojoj zemlji, pa ako uradimo svoj domaći zadatak, onda da vidimo da li nas mrzi nastavnik ili nas ne mrzi nastavnik. Z.Đ. [ Odin D. @ 02.03.2012. 20:26 ] @
Citat: Nedeljko: Pa bismo tako još bili pod Otomanima, ali šta ćeš, narod je hteo slobodu. I zato im je EU sad nesto kriva i duzna, sto su htjeli slobodu?! [ Nedeljko @ 02.03.2012. 21:16 ] @
LOL koji trol.
Pa ko je potezao "krivicu za kačenje sa jačim od sebe", ti ili ja? burex Slažem se da treba da uradimo ono što možemo, kao na primer: Citat: Nedeljko: Srbija je u toj priči otirač za cipele umesto kupca za koga se ponuđači otimaju. Da bi imao priliku da biraš, moraš osim praznih reči imati nešto opipljivije iza sebe kao što su 2g mozga u glavi, što izgleda imaju svi osim nas. Ne kažem ja da zemlje kao naša (u stvari sve sem nekoliko u svetu) mogu da budu nešto drugo sem marionete, ali ni marionetska politika se ne vodi ovako, nego onako kao što je vodi npr. Slovenija. O tome se radi. Ne kukam ja na Obaminu politiku, nego na Tadićevu. [ Odin D. @ 02.03.2012. 21:31 ] @
Citat: Nedeljko:O tome se radi. Ne kukam ja na Obaminu politiku, nego na Tadićevu. A kakve veze EU ima sa time? Jel' trazi EU da povecamo korupciju? Jel' trazi EU da povecamo neefikasnost pravosudja? Jel' trazi EU da povecamo broj dzabalebarosa na drzavnoj sisi? Jel' trazi EU da povecamo kriminal? Jel' trazi da usporimo izdavanje gradjevinskih dozvola? Jel' trazi da povecavamo monopolizam u kljucnim privrednim sferama? Ne vidim sta uopste ima EU sa stanjem u Srbiji i Tadicevom politikom, kao ni bilo kakvom drugom politikom iz srbijanske septicke jame. [ Nedeljko @ 02.03.2012. 22:32 ] @
Nisam ja protiv EU, već protiv bezalternativne politike, koja god da je. Sa drugačijom politikom bismo već bili u EU.
[ Pirossi @ 02.03.2012. 23:04 ] @
Citat: Nedeljko: Nisam ja protiv EU... jok, ja sam. [ Nedeljko @ 02.03.2012. 23:23 ] @
Dobro, to je tvoje mišljenje. Samo nemoj da se izjašnjavaš u tuđe ime.
[ hotchimney @ 03.03.2012. 00:46 ] @
Čitajući sve ovo stiče se utisak da su svi za ulazak u EU ali sada nakon dobijanja statusa su nezadovoljni. Učinjen je korak bliže EU. Da li je moglo više? Verovatno jeste ali to je hipotetički. Zato nije jasno odakle nezadovoljstvo.
[ ironman @ 03.03.2012. 05:08 ] @
Kada će biti podela ovih plavih EU zastavica, da se vijore ispred svakog stana/kuće?
[ Pirossi @ 03.03.2012. 06:58 ] @
Citat: hotchimney: Čitajući sve ovo stiče se utisak da su svi za ulazak u EU ali sada nakon dobijanja statusa su nezadovoljni. Učinjen je korak bliže EU. Da li je moglo više? Verovatno jeste ali to je hipotetički. Zato nije jasno odakle nezadovoljstvo. šta znam, ja sam davno bio za ulazak u EU ali sada se osećam kao ona kornjača iz onog paradoksa. prevaljujemo sve manju i manju razdaljinu ali do cilja sumnjam da ćemo ikada doći. vremenom, cilj se zamagli i izgubi na značenju. [ Vasastajić @ 03.03.2012. 07:51 ] @
Citat: DaliborP A Becki konjusari? E,pa vidiš,upravo zbog takve mitološke zatucanosti dela "najbrojnije nacije" sa ovih terena,nam je tako kako jeste i tu smo gde jesmo. Da iole poznaješ istorijske činjenice,govorio bi o komšijama sa većim poštovanjem,jer su ti upravo ti isti "bečki konjušari" u stani-pani istorijskim okolnostima sačuvali "genetski materijal",omogućavali tvojim precima da sačuvaju živu glavu u trenucima nacionalnog rasula. Znam šta ćeš na ovo reći,ali moraš i to da znaš da se TO dešavalo uglavnom zato što su ti isti tvoji preci na "ponuđenu šaku" zahtevali,vremenom, i čitavu "ruku do ramena,pa do dela trupa". Tako da mani se te velikomiloševićevske,TRT,terminologije,ako sebi i svom pokolenju misliš dobro. Srpska nacija spada u politički najmlađe nacije na ovim terenima,koliko god se upinjali da dokažu suprotno,jer sveprisutna mitomanija sigurno ne dokazuje/prikazuje zrelost. Evropa je ipak "stara koka",pa stoga svakako neće tolerisati nekakvu iz istorije zaostalu azijatsku infantilnost pripadnika svog jata. [ New Village DC @ 03.03.2012. 09:06 ] @
Svaka cast, bravo za Srbiju!
Sve bi to bilo lepo da je ovo rezultat ulozenog rada i sprovedenih reformi. Ali posto je ovo ocigledno predizborni marketing, sa razocarenjem konstatujem da nemam cemu da se radujem. Sarenim zastavicama mozda... [ Devanagari @ 03.03.2012. 09:08 ] @
Dobro je bolan Juka, odmori de malo. Covek nije drzao tu stranu.
[ dejanet @ 03.03.2012. 09:51 ] @
Citat: New Village DC: Svaka cast, bravo za Srbiju! Sve bi to bilo lepo da je ovo rezultat ulozenog rada i sprovedenih reformi. Ali posto je ovo ocigledno predizborni marketing, sa razocarenjem konstatujem da nemam cemu da se radujem. Sarenim zastavicama mozda... To je i moje neko misljenje. Mislim, bas me zanimaju kriterijumi po kojima smo ocenjivani, obzirom da su nam kapaciteti u svim segmentima kao sto su npr. medijske, ekonomske i politicke slobode, privreda, pravosudje, korupcija i da ne nabrajam na najnizem mogucem nivou od 2000-te, a dobar deo gori nego za vreme vladavine slobe i jul-a. Verovatno je ovo gest/pomoc Briselske administracije ovoj nasoj. [ Teratron @ 03.03.2012. 09:58 ] @
Zalosno je to sto su neki, odavno mogli da se pobrinu da budemo deo EU, ali izgleda da je to mnogima odgovaralo (gotovo svim partijama ,da ne bude zabune). Znao sam sa gotovo 80% sigurnoscu, da ce ovo biti vadjenje "keca iz rukava",da bi se opstalo u vremenima koja slede. Ostalih 20% koji su ubedili Nemacku (ne Holandiju, njima upravlja Nemacka ) su overili Kanadski geolozi a Srbija je Bogom dan vid dobrog dela resenja, Grcke krize. A nekako je i volimo istoriski . [ Nedeljko @ 03.03.2012. 11:33 ] @
Sa drugačijom vlašžu je moglo mnogo više od ovoga mnogo jeftinije.
[ vlada131 @ 03.03.2012. 21:59 ] @
Citat: Devanagari: Dobro je bolan Juka, odmori de malo. Covek nije drzao tu stranu. Hehe, Dalibor je prekršio Poov zakon. [ Marko83 @ 03.03.2012. 22:27 ] @
Citat: Vasastajić:bla bla bla Koliko ti mrzis Srbiju...to je da covek ne veruje... Dzigerice sebi pojede sto ne mozes odavde nikud... [ Otto23 @ 04.03.2012. 01:25 ] @
Citat: Evropa je ipak "stara koka",pa stoga svakako neće tolerisati nekakvu iz istorije zaostalu azijatsku infantilnost pripadnika svog jata. "We are the Borg. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Resistance is futile." :) Samo hrabro napred... jer borg nema alternativu. Zamisli "nece tolerisati", pa jos i kod pripadnika "svog jata" - a ja mislio da se narod jedne suverene zemlje pita o tim i slicnim pitanjima, a ne EU. I sta su pak oni, nekakve moralne gromade pa da imaju za pravo da tolerishu nekome nesto, daju ocene ... smesno i najvno, dok u realnosti ne prezaju od samoinicijativne upotrebe sile, ako za to naravno ima interesa, pa sve gazili preko lesheva i medjunarodnog prava. Nego, verovatno covek misli na politiku sile i ucena, odnosno politiku "jaci tlaci", u tom tolerisanju i sprovodjenju u okviru tog zamisljenog "svog jata" - pa se nada da ce the Borg da nam utera ideju koju je zamislio, na jedan ili drugi nacin, po sistemu - Resistance is futile. A do tada se igramo neke igre, kao "mi" zelimo u EU (nego, hoce li taj referendum vishe, pa da raskrstimo, da se napokon "prebrojimo")... i onda, zbog tog "bezaleternativnog cilja" vrsimo rasprodaju zemlje, zaduzujemo se, i prodajemo deo teritorije, sve sa Srpskim stanovnistvom, za neke bezvredne papirice bez datuma (ovo trece je mahom i zbog izbora, kao i zbog direktnog the Borg pritiska) - a o kojima je ponosni predsednik bananistana cak obavesten putem SMS-a. Ali, nije sve crno, sad ipak mozemo ponosno da okacimo borg zastavicu! Nije ni to za dzabe - veliki je to "uspeh". [Ovu poruku je menjao Otto23 dana 04.03.2012. u 05:59 GMT+1] [ stil @ 04.03.2012. 06:52 ] @
Otto23
Poštujem tvoj stav. Ako ne želiš da Srbija ide u tom smeru, šta u stvari želiš ? Dakle ako ti se nešto ne sviđa i ako znaš zbog čega je to tako. Daj da vidimo šta je to što je za tebe dobar model. Da se razmisli pa da ti se ljudi priključe. Ali molim te ne onaj stav, ... nekada u budućnosti će se promeniti odnos snaga u svetu, e onda ima da im ... - bajke za malu decu. Spavala je stotinu godina pa je došao princ da je poljubi i probudi. :) Ne možeš da staviš čitavu zemlju u hibernaciju. Nego nešto opipljivo, neki model koji je danas realno moguć. [ Vasastajić @ 04.03.2012. 07:21 ] @
Citat: Marko83: Koliko ti mrzis Srbiju...to je da covek ne veruje... Dzigerice sebi pojede sto ne mozes odavde nikud... Možda samo ne volimo iste stvari ti i ja u Srbiji,a to je u svakom slučaju debilno okarterisati mržnjom. Ja bih,recimo voleo da je Srbija prvo u miru sa samom sobom,pa sa svim svojim komšijama,kao i ostatkom sveta. A ti? Prema tome,mani se brzopletih,kusih kvalifikacija,pre nego što pozobaš svoju porciju čipsa. [ Vasastajić @ 04.03.2012. 07:28 ] @
Citat: Otto23: - a ja mislio da se narod jedne suverene zemlje pita o tim i slicnim pitanjima, a ne EU. Misliš na ovakav način postavljanja pitanja? [ Otto23 @ 04.03.2012. 14:56 ] @
Citat: Ako ne želiš da Srbija ide u tom smeru, šta u stvari želiš ? Dakle ako ti se nešto ne sviđa i ako znaš zbog čega je to tako. Daj da vidimo šta je to što je za tebe dobar model. Da se razmisli pa da ti se ljudi priključe. Ajde stil, ti kao ne znas sta je dobar model a da nije bez-alternativno-uvlakacki :) Zelim da Srbija vodi racuna iskljucivo o sebi i svom drustvu/naciji - na prvom mestu - a ne o tome "sta ce reci EU" i "sta je EU rekla". Da za razliku od ovog sad, ima svoj stav i linije preko kojih nece ici, ali i da saradjuje sa svima koji to zele na iskljucivo reciprocnoj osnovi (nikakva jednostrana primena i ukidanja carina za EU robu itd). Ako ne zele, daleko vam lepa kuca. Da se ne gadi Kine i Rusije, niti bilo koje druge zemlje ako postoji osnov za saradnju - iako to "smeta" ekipi EU licemera. Da ne ponistava ugovore i ne slusa dekret i ucene EU - jer je ovo suverena zemlja i moze sama da odlucuje o svojoj kako untrasnjoj tako i spoljasnjoj politici. Naj smesnije je sto ova jadna zemlja trenutno nije u stanju ni da postuje svoju odluku, da npr. ne prisustvuje politickom cinu dodele nobelove nagrade, vec prvo saopsti da se slaze sa stavom Kine. Kineski ambasador joj se zahvali na podrsci - a onda za citava dva dana pod pritiskom EU, zamisli, promeni misljenje. To je prava definicija jada i bede, kruna koja govori koliki je ovo ustvari bananistan. E sad ce verovatno da se povuce argument - ali oni ce nas da izravnaju u tom slucaju. Pa onda ajde nek nas okupiraju, cemu pretvaranje da smo suvereni sa ovim izdajnicima na celu, da je ovo ustvari nekakva zemlja koja se pita nesto i tezi necemu. Tako bi barem morali da preuzmu odgovornost za mesanje u unutrasnja pitanje ove zemlje, a ne da se vade na lokalne lopove i (ustvari svoju) ekipu poslusnika bez kicme, koju placaju i podrzavaju pred svake izbore, a koja radi iskljucivo u njihovom bez-alternativnom interesu. To bi bilo mnogo pravedije - onda bi se barem znalo sta je EU, i ko je odgovoran. U protivnom nek' nam se skinu s' ... ne treba nista vishe. Svet ne pocinje i ne zavrshava se sa "EU". Ali ko ne postuje sebe, svoju zemlju, kulturu i nasledje - ne moze da ocekuje ni da ga drugi postuju. @Vasastajić Ne, to ti mislis. Ali to je karakteristicno za ekipu borg mentaliteta :) [Ovu poruku je menjao Otto23 dana 04.03.2012. u 17:47 GMT+1] [ stil @ 04.03.2012. 15:19 ] @
Gledaj na tu situaciju ovako.
Uočavanje realne situacije u svetu i adaptacija okruženju nije ovo što ti pričaš (uvalčenje, saginjanje i tome slično). Da te podsetim dinosaurusi su nestali zbog toga što nisu mogli dovoljno brzo da se prilagode novim uslovima prirodnog okruženja. Jbga hteli su da ostanu dosledni sebi i da se čeliče na zimi :))) Tako i mi, danas nismo u prilici da kreiramo sopstveno okruženje, naprosto nismo dovoljno jaki ili nemamo dovoljno jake saveznike. Čak i ta Rusija i Kina nisu ništa učinile kad su ovde padale bombe. Jeste, nisu nas oni bombardovali ali se sećam priče kada ih je SM začikavao svi su pričali neće smeti da to urade neće dati Rusi. E pa ne samo da su to učinili već te takozvane "velike" sile nisu ni prstom mrdnule da to spreče. Možda i jesu htele ali su potkusurene na neki drugi način. Da ne pominjem slučaj Gadafija koliko su samo njemu pomogle. E sad za Srbiju je danas mnogo bolje da se trudi da se ugleda u bolje i razvijenije od sebe u svakom pogledu. Da uđe u njihovo društvo. Po uređenosti države pre svega. Kontrolni mehanizmi smanjenja korupcije, efikasnijeg sudstva, boljeg vođenja ekonomije itd. To je sve što se pod izgovorom približavanju EU u Srbiji može popraviti. Čak i da nikada ne uđemo u uniju dovoljno je da se te stvari ovde dovedu na svoje mesto. Toliko za sada. [ Otto23 @ 04.03.2012. 15:40 ] @
Sta smo mi u stanju a sta nismo, to je druga prica u kojoj nam se stavovi razlikuju. Cinjenica je da sa ekipom placenika koji bez-aternativno sprovode zamisli koje odgovaraju trecoj, EU strani - relano nemamo ni o cemu da se pitamo.
Ako ce zbog toga sto zelimo da imamo svoju nezavisnu zemlju, svoj stav i politiku, da nas EU bombarduje i okupira - kao Gadafija - onda to samo po sebi dovoljno govori o EU, i o onima koji takvu pricu podrzavaju. Kao sto sam rekao - bolje onda da nas okupiraju - barem ce se znati ko je odgovoran za sve, i ciji je to rezultat. Ova demagogija, kao "mi" se zalazemo za nekakav pristup i reformisemo se preko, zamisli, ekipe placenika na celu drzave, koji su direktno podredjeni istoj toj EU (ali eto ne rade dovoljno brzo?! :)), je cista obmana - vredja inteligenciju ako nista drugo. [ stil @ 04.03.2012. 15:50 ] @
Mislim da je karakterizacija onih koji žele da se priključe uniji moš' misliti ni više ni manje izdajnicima preterana. Prvo te ljude koji u ovom trenutku vode zemlju birao narod. Tako da su onda svi ti ljudi koji su za njih glasali izdajnici. Što je nonsens.
Protiv Gadafija je ustao njegov narod ona ostala plemena. Što se tiče plaćenika. Rusija je recimo dala azil Miri i Marku koji su ojadili ovu zemlju. Marko je ovde bio glavni švercer. A šta ćemo sa tim ? To podređivanje EU koje pominješ je takođe priča bez osnova. Recimo prodaja NISa i svega što uz to ide je energetsko podređivanje Rusiji. Ni to nije dobro. [ Otto23 @ 04.03.2012. 16:26 ] @
Citat: Mislim da je karakterizacija onih koji žele da se priključe uniji moš' misliti ni više ni manje izdajnicima preterana. Bitno je sta se sve trazi za to "prikljucenje", i ko, i na koji nacin, je spreman to da im isporuci. Nista drugo. I Kvisling je, siguran sam, imao svoju ideju i prioritete - u svojoj glavi je sebe video kao "patriotu" koji mora da sprovede neku ideju na "bez-alternativnom putu". Citat: Prvo te ljude koji u ovom trenutku vode zemlju birao narod. Tako da su onda svi ti ljudi koji su za njih glasali izdajnici. Što je nonsens. Te ljude za ovo sto sada rade gotovo sigurno nije birao narod. Oni su pobedili sa 1%, tako sto su se udruzili sa SPS-om, cije glasacko telo nikad nije moglo ni da pretpostavi da ce posle izbora celnici da se udruze sa DS-om i pljunu vecini SPS glasaca u lice. Dakle pobedili su prevarom glasackog tela, i to za mizernih 1% (ili hoces da kazes da se glasaci SPS-a ne bi opredelili za neku drugu opciju da su znali sta im se sprema). S' druge strane imamo DS, cija osnovna propagandna deviza je bila plasenje naroda SPS-om, Milosevicem, a onda, koalicija ni manje ni vishe nego sa SPS-om i Milosevicevim kadrovima - mislim da jadnije nije moglo da bude. To je ustvari primer ambasadorske US/UK "demokratije" na delu - spajanje nespojivog - iz interesa naravno, kao na pijaci. I onda se neko nadje da prica o volji naroda... i vecini. Citat: Protiv Gadafija je ustao njegov narod ona ostala plemena. Ustali su oni koji su bili podrzani i sponzorisani od NATO-a i EU - koji su im pored toga doturali pomoc i naoruzanje, a na kraju i vojnim putem pomogli da se unisti Gadafi, kako bi se dokopali resursa i sklopili povoljnije dilove iskljucivo za sebe. Da nije bilo vojne pomoci, Gadafi bi idalje vladao - za pakao koji je sada u Libiji, i sirenje radikalnog islama, izmedju ostalog, je na prvom mestu odgovorna EU, a zatim i USA. Citat: Što se tiče plaćenika. Rusija je recimo dala azil Miri i Marku koji su ojadili ovu zemlju. Marko je ovde bio glavni švercer. A šta ćemo sa tim ? To pitanje uputi Rusima, a ne meni. Takodje, kad smo vec kod tih pitanja, pitaj i Amere o skrivanju nacista, kao i UK npr. o skrivanju cecenskih terorista. Citat: To podređivanje EU koje pominješ je takođe priča bez osnova. Kad ti kazes. Vala bas... totalno sam promasio sustinu. Podredjivanja ustvari nema. A to za Ruse, to je u domenu statisticke greske - i dogadja se iskljucivo kad niko drugi nece to da kupi za te pare. [Ovu poruku je menjao Otto23 dana 05.03.2012. u 07:23 GMT+1] [ Shomi Li Jones @ 04.03.2012. 16:53 ] @
Citat: stil: Gledaj na tu situaciju ovako. Uočavanje realne situacije u svetu i adaptacija okruženju nije ovo što ti pričaš (uvalčenje, saginjanje i tome slično). Da te podsetim dinosaurusi su nestali zbog toga što nisu mogli dovoljno brzo da se prilagode novim uslovima prirodnog okruženja. Jbga hteli su da ostanu dosledni sebi i da se čeliče na zimi :))) Tako i mi, danas nismo u prilici da kreiramo sopstveno okruženje, naprosto nismo dovoljno jaki ili nemamo dovoljno jake saveznike. Čak i ta Rusija i Kina nisu ništa učinile kad su ovde padale bombe. Jeste, nisu nas oni bombardovali ali se sećam priče kada ih je SM začikavao svi su pričali neće smeti da to urade neće dati Rusi. E pa ne samo da su to učinili već te takozvane "velike" sile nisu ni prstom mrdnule da to spreče. Možda i jesu htele ali su potkusurene na neki drugi način. Da ne pominjem slučaj Gadafija koliko su samo njemu pomogle. E sad za Srbiju je danas mnogo bolje da se trudi da se ugleda u bolje i razvijenije od sebe u svakom pogledu. Da uđe u njihovo društvo. Po uređenosti države pre svega. Kontrolni mehanizmi smanjenja korupcije, efikasnijeg sudstva, boljeg vođenja ekonomije itd. To je sve što se pod izgovorom približavanju EU u Srbiji može popraviti. Čak i da nikada ne uđemo u uniju dovoljno je da se te stvari ovde dovedu na svoje mesto. Toliko za sada. Meni se čini da ti pokušavaš da kažeš: ''Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se''... Ako ćemo da ostanemo da se ''borimo'' za očuvanje svoje kulture, nasleđa, jezika i nacionalnog identiteta to moramo da uradimo kao narod, kao zajednica. Ako ćemo da se pridržimo jačima to možemo i kao pojedinci i nije mi jasno zašto evrofanatici jednostavno ne odu tamo... I ako im je lepo da nisu Srbi nego Evropljani/Ameri sa egzotičnim imenom zašto ubeđuju druge da i oni idu i da svi treba tamo... Jednostavno ne treba vam niakakav zakon u našoj Skupštini da odete u EU(ili SAD) treba vam samo malo pameti (toga imate jelte na pretek) i oni će vam dati i vizu i posao/stipendiju. Da Evropa hoće da pomogne ona bi odavno uništila korupciju u Srbiji, ne smetaju njima međunarodni zakoni i moral. Po meni dobijanje kandidata nije samo po sebi negativna stvar ali mi smo previše neuređeni (korupcija) da bi bili deo evrope a kada se uredimo nije nam ni potrebno. [ stil @ 04.03.2012. 17:28 ] @
Otto23 ti stvarno ne kapiraš suštinu, SPS ti je najbolji primer preživljavanja (prilagođavanje oruženju). Oni su uspeli da se transformišu jer su videli u kom smeru vetar duva pa su na tu stranu okrenuli jedra. Da su ostali na staroj ideologiji nestali bi kao dinosaurusi. :)
Isto važi i za Srbiju. Ovo što kažeš za Gadafija i njegova plemena. To izvrtanje je priča kojom možeš da diskvalifikuješ bilo koga ko se pobuni protiv bilo koga ko ti se ne sviđa :) Zaista genijalan princip. Međutim šteta što deluje samo na papiru - kalimero efekat. Ljudi se ne pale više na to da budu "moralno" u pravu a luzeri. :) @ Shomi Li Jones Ne ja kažem da Srbija jeste pravila njesra i da je dobila po nosu. Bilo je svačega ružnog u ludilu devedesetih na svim stranama i da to nije prošlo bez posledica. Što se tiče očuvanja nacionalnog identiteta. Ja se ne identifikujem sa tkz. herojima - ratnim zločincima, kriminalcima, švercerima itd. Tako da me baš briga što su sada po nekakvim rupama. Tamo im je i mesto. To je nešto što nikada nije bilo moje. A što se tiče očuvanja svoje kulture, nasleđa, jezika itd. Pa ko ti to brani. Npr. odeš u Francusku ima da pričaš francuski i to ti je to, iako francuz zna engleski radije će da komunicira na francuskom i niko mu to ne zamera. Svi dokumenti se prevode - postoje prevodioci za te stvari. Korupcija se čisti iznutra a ne od spolja. [ Wajda.W @ 04.03.2012. 18:27 ] @
^^ Sta bi bilo kad bi bilo...
Mozda je moglo, mozda nije, nikad necemo saznati. Mislim da se treba fokusirati kako bolje uraditi ono sto predstoji. [ Otto23 @ 04.03.2012. 20:24 ] @
@stil
Jako pamentno. Ustvari meni je prosto neverovatno da ti ne shvatas sustinu - koja je vishe nego ocigledna. Sustina je da stranka ima odredjeni program i odredjena nacela za koje ljudi glasaju. U slucaju SPS-a, ljudi su glasali za jedno, a dobili su upravo suprotno ponasanje "lidera" stranke. To se ne zove nikako drugacije nego prevara odredjenog broja glasaca. Da je SPS kojim slucajem pre izbora rekao sta smera, tj. nasta je sve spreman radi "prilagodjenja" i "prezivljavanja", i to jasno objasnio svojim glasacima kao npr. povijanje u pravcu "u kom' vetar duva" - ne bi bilo apsolutno nikakvih problema. Ali eto, lakse im je bilo da sacekaju da izbori prodju, izvuku maksimum koji mogu kao (shatro) opoziciona stranaka i onda se ujedine sa pozicijom - vrseci efektivno obmanjivanje svojih glasaca. Isti slucaj je sa DS-om - bukvalno su zapenili protiv Milosevica i SPS-a u kampanji, tj. sila mraka i bezumlja, da bi posle sve to polizali i grlili se. To nisu principi "demokratije" i "vecine" - tj. volje naroda, vec jednostavno prosta obmana i iskoriscavanje volje glasaca zarad licne koristi. Ali tesko je to da se shvati, ocigledno. 1) Dakle, reci jasno sta hoces i cemu tezis - i sa kim mislis da je to moguce sprovesti, pre izbora - je sasvim OK, kako prema glasacima, tako i prema celom demokratskom procesu. 2) Izigravati i praviti se lud, da bi posle izbora preko tezge ugovarao koalicije sa bilo kim, po stranim ambasadama - pa i onima koje si neizmerno pljuvao i koji su ti navodno susta suprotnost, sile mraka i tako to... - je nista drugo nego kradja i obmana gradjana koji su izasli na izbore. Smesnije od svega toga je jedino to, sto onda neki nalaze za pravo da to pravdaju - kao to je "normalno" - nekim pricama o (zamisli?!) dinosaurusima. Nije normalno, kao sto nije normalno da recimo uplatis letovanje na Bahamima, a agencija te isporuci u Albaniju... o promenama "putovanja" te obavesti tek posto platis i posto stignes na "novu odrednicu" - tj. ostave te efektno bez izbora. Ali to je nekima "normalno", jer bogte, ta turisticka agencija (tj. "nasha" turisticka agncija), je jedino tako mogla da nakupi dovoljan broj ljudi (tj. ostvari korist preko tudjih ledja). To se zove kratko i jasno prevara. Ali od bez-aternativne ekipe kojoj fotelje nemaju cenu, pa makar se cela zemlja raspala i rasprodala - se ni neocekuje nista drugo. [Ovu poruku je menjao Otto23 dana 04.03.2012. u 21:44 GMT+1] [ vladd @ 04.03.2012. 20:42 ] @
Citat: Da nije bilo Rusa, ne bi se Srbi ni kacili sa jacim od sebe, tako da im ne bi nista falilo. Ovo se zove "kad bi bilo tako bi bilo U eri zaslepljenosti i kletvi (druze tito mi ti se kunemo)da sa eu puta ne skrenemo, prosto je normalna ovakva konstatacija i zamisao da je Rusija veliki brat koji omogucava manjem da se kocoperi i da dobije po nosu.. Kao recimo 27-og marta 1941..nesto mi se javlja da su nas u kocoperenje uvukli Englezi, nakon cega smo dobili po nosu, i nakon raznih laviranja i mora krvi, jedino su Rusi pokrenuli oslobadjanje ovih terena, dok su se ostali pametno bavili pljackom opljackanih stvari na teritoriji treceg rajha. Znaci, da zakljucim, samaranja bi uvek bilo, ali nesto manje zbog VB-a, sto i ovih dana dozivljavamo. Ne ulazim u sumnju da li je ljubav ili interes u pitanju, nije ni bitno, ali nam ne bi bilo dozvoljeno da se drzimo po strani..van zamaha teske ruke..na ovaj ili neki drugi nacin..nasla bi se metoda batinanja. Poz [ stil @ 04.03.2012. 20:45 ] @
Stvarno nisam pratio šta je SPS obećavao u predizbornoj kampanji. U celoj priči u suštini nisu bitni pojedinačni ljudi već ukupni vektor kretanja društva, i baš me briga ko je na vlasti sve dok je taj vektor usmeren gde treba. Status kandidata je dobar indikator tog smera.
[ Otto23 @ 04.03.2012. 20:51 ] @
Kako kome. Meni ovo nije apsolutno nikakav indikator, osim vishe nego providne "sharene laze", koja apsolutno nista ne znaci...
Vec mnogo puta servirane pred izbore. [ vladd @ 04.03.2012. 20:53 ] @
Nije izdaja ako neko zeli da se prikljuci EU, ali je izdaja ako zanemari, omalovazi interese drzave, ako napravi drzavi stetu i dovede je u losu poziciju, a veleizdaja je ako narusi suverenitet..
Pa sta se od ovoga prepozna, onda je to to, ali sama zelja da se postane clan jednog relativno organizovanog sistema, nije izdaja. E sad, koliko je sistem organizovan, kolio nam prija, koliko ce nas kostati, da li imamo neki interes, to su sve otvorena pitanja nejasnih odgovora ili trenutnih lazi. S obzirom da postoji odredjen soj ljudi koji deceniju uziva uplate iz EU, aktivno planira i uspostavlja veze da obezbedi sebi mesto u birokratiji Brisela, licno mislim da ih zabole uvce za standard gradjana, poziciju drzave ili ne daj boze neki prosperitet..njima je 7000 evra mesecno (+ beneficije) jedina zvezda vodilja na kraju tunela u pravcu EU. Poz [ Otto23 @ 04.03.2012. 20:57 ] @
Citat: ...ali je izdaja ako zanemari, omalovazi interese drzave, ako napravi drzavi stetu i dovede je u losu poziciju, a veleizdaja je ako narusi suverenitet... Sta dalje reci. Svaka slicnost sa trenutnom situacijom je ... er, slucajna(?) :) [ stil @ 04.03.2012. 21:02 ] @
Apropo veleizdaje:
Ko je potpisao dozvolu da strane trupe uđu na Kosovo a da se naša vojska i policija odatle iseli i kada ? [Ovu poruku je menjao stil dana 04.03.2012. u 22:17 GMT+1] [ Nedeljko @ 04.03.2012. 21:20 ] @
Citat: Wajda.W: Mislim da se treba fokusirati kako bolje uraditi ono sto predstoji. Pa, ovako kao do sad (bezalternativno) ne, mada je visoka cena već plaćena. [ Otto23 @ 04.03.2012. 21:39 ] @
@Stil:
Ja ti savetujem da pitas dole Srbe ko ih je izdao, da li je to bio Sloba ili Tadic. Ko ne primenjuje i ignorise rezoluciju 1244 i ko podrzava siptare, pravi im vojsku, policiju itd. Ko im iz godine u godinu otezava stanje i uvodi defacto shiptarsku drzavu potpisujuci raznorazne "sporazume" - toboze da bi ih zastitio. Da ih pitas kako se sprovode do sada potpisani sporazumi i rezolucije u delu koji se ticu njihovih prava i prava Srbije. Da ih pitas zbog cijeg ulizivanja EU, su Rusi napustili kosovo - ko je tada bio vojni ministar - i zasto se nije radilo na tome da posto poto ostanu da cuvaju delove gde su Srbi. Da ih pitas da li im se situacija drasticno pogorsala ili poboljsala za ove cetiri godine. Ko im je doveo Eulex i sta taj eulex radi. Eto, samo to... Mozda da ih pitas zasto sada moraju sa pasosima da ulaze u Srbiju, i zasto ih pregleda "kosovski carinik", zasto ih nasha zandarmerija bije i sklanja im barikade... da li je to isto tako bilo i od 2000, ili je pocelo kad je Tadic preuzeo vlast i "resavanje problema"? Generalno mozes da ih pitas sta misle o Tadicevoj vlasti - i njegovom ucinku sto se tice njihovih zivota. Mislim da dalje ne treba pricati... Ovo lepo sumira celu stvar: "izdaja je ako zanemari, omalovazi interese drzave, ako napravi drzavi stetu i dovede je u losu poziciju, a veleizdaja je ako narusi suverenitet..." Ja se licno dvoumim da li je u pitanju izdaja ili veleizdaja. Nisam siguran. Al' bintan je "status kandidata" i to bez datuma... napokon moze zastavica (legalno) da se kaci. [ stil @ 04.03.2012. 21:55 ] @
Evo ja ću da odgovorim ako ti nećeš.
Milošević je pobednički kapitulirao i dao nalog da naša vojska i policija izađe sa Kosova. A zna se kako se zove kad nemaš više poluge vlasti na nekoj teritoriji. I da još nešto. Mislim da je ljudima više dosta da budu taoci raznoraznih patriota. Koliko samo godišnje novca odlazi za to Kosovo. Primaju dvostruke plate a žive u Srbiji. Centrale Kosovskih opština su raspoređene po gradovima u Srbiji. Dosta bre više sa tim muljanjem i kalimerisanjem. Rešavajte to. [ burex @ 04.03.2012. 22:49 ] @
^
Pa hajde reci šta bi ti lično uradio, iskreno. Kako bi postupio? [ Otto23 @ 04.03.2012. 23:05 ] @
..
[ Braksi @ 04.03.2012. 23:12 ] @
bilo bi dobro da EU primi sto pre zemlje koje jos nisu usle a hoce i da se onda odmah zatim primi i Rusija, sa Ukrajinom i Belarusijom i da se prime i dve drevne hriscanske zemlje Gruzija i Jermenija i onda... Onda, ako ne i pre treba primiti i Izreal bez zapadne obale.
To bi bila celovita civilizacija i njoj bi trebalo u sledecem koraku onda prikljuciti i zemlje koje nisu evropa (Australija, Novi Zeland) geografski vec u glavi, a onda i narode zute koji dele evropske vrednosti Japan i Koreja i Filipince... Sto se tice J. Amerike tu postupiti u dogovoru s Amerikancima koji imaju bogato iskustvo u tom, njima susednom regionu. [ Nedeljko @ 04.03.2012. 23:22 ] @
Citat: burex: Pa hajde reci šta bi ti lično uradio, iskreno. Kako bi postupio? Lično bih napustio "bezalternativnu" politiku i razmatrao sve mogućnosti, bez "a da nije..." (upisati po želji), kakva je koja i koliko je šta dostižno u kom periodu, pa neka se malo druge strane potrude oko nas kao interesne sfere. Citat: Braksi: bilo bi dobro da EU primi sto pre zemlje koje jos nisu usle a hoce i da se onda odmah zatim primi i Rusija... Šališ se? Pa, ko razmatra učlanjenje Rusije u EU? Koliko ja znam, to ne pada na pamet ni Rusiji, ni EU. Rusija ima svoje probleme sa klimom, rastojanjima i svime ostalim zbog kojih je besmisleno da se uklapa u bilo čije standarde. Tu opciju niko ne razmatra. EU i Rusija razmatraju mogućnosti saradnje, što je sasvim u redu, ali ništa više od toga. [ burex @ 05.03.2012. 02:49 ] @
Citat: Lično bih napustio "bezalternativnu" politiku i razmatrao sve mogućnosti, bez "a da nije..." (upisati po želji), kakva je koja i koliko je šta dostižno u kom periodu, pa neka se malo druge strane potrude oko nas kao interesne sfere. Ma 'ajde... isti si kao oni što nose "NE U EU" zastave pre koji dan, samo mucaju kada ih pitaš šta bi oni uradili po pitanju ekonomije, bezbednosti, kosova, itd., ali uvek su u pravu i uvek bi bilo bolje da je neko njih slušao. ŠTA je alternativa, pitam te ja? Imaš li neku koju možeš da navedeš, a ne samo da navodiš da ista postoji? Što se tiče "playing hard to get" sistema, iliti čekanja da EU dođe nama, od toga nema ništa. Pogledaj koliko dugo čekamo da nam zakucaju na vrata i da nas zaprose, i na kraju moša. Isto smo tako čekali i sa Kosovom da vidimo šta će biti, nadajući se da će im dosaditi i videli smo šta je bilo. Sada čekamo da EU dosadi do neke mere pa da im bude dosta da mi budemo crna rupa nasred Evrope, i onda će nam kao tada dati neki status onako preko kolena... opet idemo u inat i u takmičenja u buljenju u zid. Problemi koji nas žderu se rešavaju sada, ovog trenutka, zbog sebe a ne zbog njih... 'ebeš njih, oni će nam biti i konkurencija i potencijalno tržište, ali neće nam brisati sline sa nosa to je sigurno. Sećam se na radiju B92 špice za Kažiprst pre godinu dana, pa ima zvučni insert gde neki političar kaže "mi bismo u EU, ali pod našim uslovima" - e, na tu izjavu me sve ovo podseća, gde se mi tripujemo da mi delimo karte i da igramo po našim pravilima. Kada sredimo svoj brlog i budemo imali nečim da se pohvalimo, moći ćemo i mi da postavljamo uslove igre. [ Nedeljko @ 05.03.2012. 10:22 ] @
E, upravo to o čemu pišeš je ta bezalternativna politika. Poenta je da može da se živi i bez EU i sa Risuma i ostalima.
Ako EU hoće sferu uticaja, neka postavi normalne uslove kao i svima, ako neće može se i bez njih. [ Nedeljko @ 05.03.2012. 10:28 ] @
Na, primer, obzirom da je EU na jako dugom štapu (ne lipši magarče do zelene trave), rešenje je najsnažnija saradnja sa onima koji hoće, dok se ne smiluju oni koji neće. Naravno, dotle ispunjavati sve normalne zahteve EU, koji inače idu i nama u prilog (korupcija, pravosuđe itd).
[ Braksi @ 05.03.2012. 10:48 ] @
problem sa EU je njena ogromna administracija, koja je postala sama sebi svrha i dovela stanje do apsurda. Sreca EU je samo sto su nakupili para iz onih zlatnih godina razvoja...
Zasto zemlje toliko dugo ulaze u uniju ? Zbog toga sto treba ispuniti i prilagoditi se gomili uslova od kojih vam neki uopste ne odgovaraju. Eu bi trebala da bude puno fleksibilnija i onda bi bila jaca. E, ali sta bi onda radili kancelarijski moljci ? Zamislite da sad ode Tadic i kaze: evo vam blanko potpis moj i nase skupstine za sve sto treba da uradimo i dajte nam da preksutra budemo clanovi EU. To ne bi moglo, jer bi to bila smrt za njihove privilegije jer zaboga to je proces koji treba da traje... i traje... Cak i Island koji je mala zemljica super sredjena, Skandinavci, i njima su kao sto bi i Svajcarcima ili Norvezanima rekli: paa znate mora ovako mora onako. Norveska bi usla mozda brze od Srbije, ali nikako brzo. U Briselu sami prave zakone i sami sabi izmisljaju poslove i samo raste ta administracija, a privredni sistem i ljudi bi trebali da se prilagode tom izivljavanju. Tradicionalno antiruska birokratija pljucka radi politicke korketnosti po Rusiji, ali samo njihova srca znaju kakva bi to bila poslastica prijema Rusije u EU pod ovakvim uslovima, pa da ih onda drkayu jedno 20-30 godina, daj ovo, daj ono... Ali to se nece desiti... [ burex @ 05.03.2012. 12:14 ] @
Citat: Nedeljko: može se i bez njih. Naravno da može, sve može, ali da li je bolje? [ Nedeljko @ 05.03.2012. 13:03 ] @
To zavisi od toga šta nude, a šta traže, kako oni, tako i ostali.
[ Ivan Dimkovic @ 05.03.2012. 13:07 ] @
Citat: Nedeljko rešenje je najsnažnija saradnja sa onima koji hoće Teorija: Odlicna ideja. Samo treba pozvati sve te sto ispred ulaza u Vladu Srbije cekaju u redu za "snaznu saradnju" sa Srbijom (sta god to znacilo) i sve ce ici po planu. Reality check: da takvi postoje Srbija bi vec "snazno saradjivala" sa njima iz prostog razloga sto je Srbiji potreban $$$ i nije bitno odakle taj $$$ stize. Problem je u percepciji Srbije kao nekakvog mamca za investicije, posto Srbija ne nudi ama bas nista specijalno bolje od ostalih zemalja u regionu pa nije bas za ocekivati da ce gomile da se lome oko Srbije. Balkan je pun siromasnih zemalja koje sve imaju istu pricu "potencijalnog visokog rasta". To znaci da Srbija ima ostru konkurenciju za bilo kakve pare, sa bilo koje strane. [ Sceka @ 05.03.2012. 13:36 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: ...Reality check: da takvi postoje Srbija bi vec "snazno saradjivala" sa njima iz prostog razloga sto je Srbiji potreban $$$ i nije bitno odakle taj $$$ stize. Problem je u percepciji Srbije kao nekakvog mamca za investicije, posto Srbija ne nudi ama bas nista specijalno bolje od ostalih zemalja u regionu pa nije bas za ocekivati da ce gomile da se lome oko Srbije. ... Mislim da je ovo ukratko mozda i najbolji odgovor/osnova za sveukupnu pricu o za/protiv clanstvu u EU. Pozdrav! [ vladd @ 05.03.2012. 13:42 ] @
Bas tako, svi misle da je oko nas klub usamljenih srca milijardera koji jedva cekaju da neku sirotu dusicu zatrpaju dolarima. Kao da je Srbija visokokvalitetna sponzorusa
Sto je najgore, jednu kvalitetnu ideju clanstva u EU su isprofanisali SVI. Od vrha drzave, do najpokvarenijeg pojedinca. Jednostavno ne zele da se UKLOPE u sistem, ni EU ni bilo koji, i svaki gura licni interes na prvo mesto, i jos smatraju da ce neko to da plati bez ostatka. A zatim se malo cude stonajveci profit ostvaruju banke, da nemamo ni privredu ni infrastrukturu, da imamo vecinu radnosposobnog stanovnistva koje bi da NE radi za veliku platu..a ta ideja je podgrejana i razvijena od vrha drzave, nisu se najnizi na lestvici sami dosetili ili osetili mogucnost. Sa te strane posmatranja kandidature..postaje potpuno beznacajna vest, kao vest, ako se ne pokrene sistem u tom smeru. Kada se sistem pokrene, mozda se nesto i dogodi, ali je ne vidim ni volju ni zelju da se preduzmu aktivnosti u tom smeru. Ni od sadasnjih na poziciji ni od pretendenata na doticnu poziciju. Jednostavno, svi kalkulisu "mandat" kao vremenski period, a to je dosta za interese(i frustracije) pojedinca, ali jako mali period za interese drzave. Poz [ Teratron @ 05.03.2012. 13:53 ] @
2011
http://www.blic.rs/Vesti/Drust...tija-nalazista-zlata-u-Homolju http://www.novosti.rs/vesti/na...:360042-U-Boru-tece-suvo-zlato Citat: U Boru i okolini ima bakarne rude i zlatnih žila za još 100 godina kopanja i topljenja. U međuvremenu su otkrivena još tri ležišta zlata, čime se stvara šansa da Bor postane prvi zlatni grad na Balkanu. 2012 http://www.blic.rs/Vesti/Drust...rni-vrh-kod-Bora-lezi-na-zlatu dakle Grcka. [ plus_minus @ 05.03.2012. 13:54 ] @
Ako ne potone/propadne dole, hoće. Može da se desi to čudo. Ali.... onda će da se pojavi neki novi Šainović i sve će biti po starom.
[ Nedeljko @ 05.03.2012. 15:01 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Teorija: Odlicna ideja. Samo treba pozvati sve te sto ispred ulaza u Vladu Srbije cekaju u redu za "snaznu saradnju" sa Srbijom (sta god to znacilo) i sve ce ici po planu. Reality check: da takvi postoje Srbija bi vec "snazno saradjivala" sa njima iz prostog razloga sto je Srbiji potreban $$$ i nije bitno odakle taj $$$ stize. Problem je u percepciji Srbije kao nekakvog mamca za investicije, posto Srbija ne nudi ama bas nista specijalno bolje od ostalih zemalja u regionu pa nije bas za ocekivati da ce gomile da se lome oko Srbije. Balkan je pun siromasnih zemalja koje sve imaju istu pricu "potencijalnog visokog rasta". To znaci da Srbija ima ostru konkurenciju za bilo kakve pare, sa bilo koje strane. Nisi pratio. Srbija je jedina zemlja u regionu sa "bezalternativnom" politikom. To je kao da ne proizvodiš hranu za sebe, već je kupuješ od tačno jednog ponuđača, koji "nema alternativu". Šta će taj da radi ako je takva tvoja politika javna? Pa, da te cepa po ušima najstrašnije. E, vidiš, ja upravo mislim da Srbija treba da se ponaša poput svojih komšija - tržišno. [ dule_ns @ 06.03.2012. 07:41 ] @
Ajde samo da mi neko od vas objasni u čemu se to tačno ogleda ta bezalternativna politika.
[ Vasastajić @ 06.03.2012. 11:45 ] @
Ma to je najobičnija psihološka poštapalica dežurnih mudrosera.
[ vladd @ 06.03.2012. 12:23 ] @
Citat: dule_ns: Ajde samo da mi neko od vas objasni u čemu se to tačno ogleda ta bezalternativna politika. Sta ti tacno nije jasno u ovom Citat: najobičnija psihološka poštapalica dežurnih mudrosera. Zamisao je da magare stremi odredjenoj politici, i da sve sto mu se nadje na putu kao smetnja(ukljucujuci i dobre prilike) jednostavno ukloni i zanemari. A posto posedujemo znacajne drzavne probleme, doticni ms-eri (skoro kao emisari) su u stanju da naprave jezivu stetu zarad necijih interesa. Interesi se uklapaju, a ne ojadjuje se jedna strana. Bar dok se goviri o savezima.. Poz [ herzog @ 09.03.2012. 14:59 ] @
Citat: @Otto23 Ovo lepo sumira celu stvar: "izdaja je ako zanemari, omalovazi interese drzave, ako napravi drzavi stetu i dovede je u losu poziciju, a veleizdaja je ako narusi suverenitet..." Ja se licno dvoumim da li je u pitanju izdaja ili veleizdaja. Nisam siguran. Al' bintan je "status kandidata" i to bez datuma... napokon moze zastavica (legalno) da se kaci. a jesi video ovo? http://www.rtv.rs/sr_ci/evropa...-za-vlahe-u-srbiji_304465.html Znaci - i drzave koje su bez izdaje ili veleizdaje i gubitka integriteta predale svoj suverenitet Briselu - nisu imune na daljnje mutljavine na svojoj teritoriji. [Ovu poruku je menjao herzog dana 09.03.2012. u 17:02 GMT+1] [ Nedeljko @ 09.03.2012. 15:23 ] @
Citat: dule_ns: Ajde samo da mi neko od vas objasni u čemu se to tačno ogleda ta bezalternativna politika. Pa, ogleda se u nerazmatranju drugih opcija i bezuslovnom ispunjavanju svega što ti se kaže, pri čemu to jasno staviš do znanja na televiziji, tako da druga strana to zna da te što bolje iskoristi. [ New Village DC @ 09.03.2012. 22:47 ] @
Citat: Nedeljko: Pa, ogleda se u nerazmatranju drugih opcija i bezuslovnom ispunjavanju svega što ti se kaže, pri čemu to jasno staviš do znanja na televiziji, tako da druga strana to zna da te što bolje iskoristi. Pa nije NATO pokretao svoje bombe, kako bi mi: "razmatrali druge opcije i kriticki ispunjavali samo ono sta nam je u unteresu". [ Otto23 @ 10.03.2012. 00:15 ] @
@herzog
Za pocetak njima "Brisel" (barem) priznaje da je to njihova teritorija... dok nama cak ni to ne priznaje. Ovde se bezalternativna ekipa pravi luda - prica jednu pricu za narod, a radi upravo suprotno - prosirujuci ingerencije strani koja u opste ne postuje UN rezolucije, radi kako hoce, koristeci silu, i ne priznaje suverenost ove zemlje na tom delu teritorije. Ok, jaci su, ne moze "nista" da se uradi, ali zasto onda potpisivati nove stvari za koje je evidentno da se nece primenjivati u punom opsegu (stiteci i Srpska prava) i da ce biti samo na stetu Srpskog naroda i drzave - jer se inace: 1) Postojeci dogovori i rezolucije ne primenjuju (ili barem ne u maximumu koji predvidjaju - posebno u delu koji se odnosi na prava Srbije i Srpskog stanovnistva) 2) Ta (NATO, "evropska") strana ne priznaje suverenost nase zemlje - tj. za njih je to "gotovo pitanje" - ili barem 95%+ drzava koje dole imaju "nezavisnu" vojsku i birokratiju. Potpisivanjem novih "dogovora" kojma se samo sire ingerencije shiptara, se tiho legalizuje otimacina, i daje joj se pravni osnov. Pa cak i osnov za sprovodjenje jednostranih NATO+shiprtarskih odluka na silu. Iz toga sledi da imamo ili "budale", ili 100%-tne izdajnike na vrhu. Koji svojim potpisom na drzavnim dokumentima ustvari daju legitimitet i pravni osnov za dalju primenu jos goreg pritiska na stanovnistvo, i de facto stvarnje siptarske drzave. Dakle, to sve rade iako je jasno da ni stari dogovori nisu ispostovni u delu koji se odnosi na pravo Srba i Srbije - iz cega je i budali jasno da ce se novi, isto tako, koristiti samo kao izgovor za primenu onih delova koji NATO ekipi, kreatorima "drzave Kosovo", odgovaraju. Odnosno, bezalternativno i direktno se pogorsava pozicija drzave Srbije i Srbiji lojalnog stanovnistva dole. Kako se to zove: izdaja ili veleizdaja? Ali jajarama je bitna "kandidatura". Ako vec nisu sposobni da poprave stanje koje su nasledili, i da barem insistiraju na doslovnoj primeni postojecih dokumenata, sporazuma i dogovora, onda neka to stanje ne pogorsavaju i ne prave jos gorim za stanovnike na tim prostorima, i generalno drzavu Srbiju. Takvo ponasanje je upravo izdaja, sa tendencijom da postane veleizdaja, u pravom i totalnom smislu te reci. [Ovu poruku je menjao Otto23 dana 10.03.2012. u 01:35 GMT+1] [ stil @ 10.03.2012. 04:11 ] @
Veleizdaja, ali stvarno.
I opet veleizdaja. A šta je to veleizdaja ? Jbte što volite tu reč veleizdaja. Koga god je taj milošević branio nije se dobro proveo. Jbga ko da nije radio za našu stranu. On je ušao u otvoreni sukob sa jačim od sebe o on je dozvolio i potpisao da strane trupe uđu na našu teritoriju i on je načinio akt veleizdaje. Ovo što se dešava danas je samo pokušaj ne priznavanja da je mleko prosuto i pokušaj prebacivanja krivice za tim prosutim mlekom. Ali jbga mleko je prosuto hteli neki to da priznaju ili ne to je realnost. Car je go i tako to. Pokušaj produžavanja statusa kvo što najviše odgovara onima koji muzu državu srbiju iz fondova namenjenim za Kosovo. E pa takvo stanje ne može da traje beskonačno. Dajte neko konkretno rešenje umesto što samo pljuckate. Dakle koje je po vama konkretno rešenje a da nije održavanje statusa kvo na Kosovu do u nedogled ? Neki saveznici sa nekim tajnim oružjem koji će da pritiskom na dugme teleportuju sve albance nazad u albaniju ? Mislim da rusi rade na tome (završiće ga do 3015 ) da čekamo do tada ? Šta ? Samo realno. [Ovu poruku je menjao stil dana 10.03.2012. u 05:27 GMT+1] [ Braksi @ 10.03.2012. 07:14 ] @
proces naseg gubitka Kosova je mnogo stariji od Milosevica on je tu mogao koliko moze i danasnja garnitura. Patrijarh Pavle je jos 60-tih godina kao episkop na Kosovu rekao da je ono izgubljeno, a onda su ga neki farisejski napadali: kako sme da kaze, otkud to. Covek je samo rekao da je car go.
Moja teorija je da je oslobadjanjem centralne Srbije jos u vreme Milosa verovatno poceo proces iseljavanja Srba sa Kosova. Verovatno je i onda bilo terora arbanasa pomognutim turcima, ali se odlazilo i iz ekonomskih razloga. Kad je drzava Srbija 1912. konacno oslobodila Kosovo ono je vec dobrano bilo puno Siptarima. Onda su dosli ratovi, pa svadje sa Hrvatima u Jugoslaviji, pa drugi svetski rat, pa komunizam. Sve su to iskoristili siptari i zauzeli Kosovo demografski... Meni se ne svidja Tadic, nisam voleo ni Slobu, ali ne bih ni jednog posebno krivio za Kosovo. Sta vise oni su i jedini koji su nesto uopste i pokusali. [ vladd @ 10.03.2012. 10:59 ] @
Citat: stil: Dakle koje je po vama konkretno rešenje a da nije održavanje statusa kvo na Kosovu do u nedogled ? Jeste da je ovo politicko pitanje, ali zarad sagledavanja situacije, ponudicu jednu verziju indirektnog odgovora, koja naravno nije finalno resenje. Elem, kada si bez posla, ne razmisljas o kreditu za stan, vec o prezivljavanju. Znaci da odredjena zelja i htenje treba da budu uklopljeni sa trenutnim mogucnostima. Elem, slicna situacija je sa Kosovom i Metohijom. Nije situacija da se oteze u nedogled, a jos manje je situacija da se nudi nekakvo "finalno" resenje. Treba raditi na ojacavanju pozicija. I ne prokockavati ono sto se ima(u gornjem primeru ulaganje ustedjevine u rizicne poslove), ves ucvrscivati pozicije i obezbedjivati resurse. Clanstvo u EU bi moglo da bude jedna od opcija ucvrscivanja i poboljsanja resursa(kao recimo clanstvo u stranci zarad dobijanja posla- primer stambenog problema), pod uslovom da se drzava i iznutra reformise i razvija. Sto nije slucaj, zeli se lebdeca varijanta, prilicno rizicna, sa verovatnijim suprotnim ishodom. To bi okvirno bilo trenutno resenje za Kosovo, ne otezanje u beskonacnost, posto je to ravno trenutnoj predaji i napustanju problema, vec ojacavanje pozicija za pristojnu diplomatsko-pravnu akciju. Drzava je inertan sistem, medjunarodna zajednica jos vise, drzavni poslovi i ciljevi se ne resavaju i ne zavrsavaju u nekoliko mandata nekakvih politicara. Realno, niko nema nesto protiv same drzave Kosovo, u Srbiji, ako bi se formirala na nekoj drugoj teritoriji..recimo, srecno im bilo na severu Albanije... Poz [ Braksi @ 10.03.2012. 12:11 ] @
Citat: Clanstvo u EU bi moglo da bude jedna od opcija ucvrscivanja i poboljsanja resursa(kao recimo clanstvo u stranci zarad dobijanja posla- primer stambenog problema), pod uslovom da se drzava i iznutra reformise i razvija. Sto nije slucaj, zeli se lebdeca varijanta, prilicno rizicna, sa verovatnijim suprotnim ishodom. To bi okvirno bilo trenutno resenje za Kosovo, ne otezanje u beskonacnost, posto je to ravno trenutnoj predaji i napustanju problema, vec ojacavanje pozicija za pristojnu diplomatsko-pravnu akciju. Drzava je inertan sistem, medjunarodna zajednica jos vise, drzavni poslovi i ciljevi se ne resavaju i ne zavrsavaju u nekoliko mandata nekakvih politicara. Hteli ne hteli Kosovo ce biti resavano i to ce biti resavano onako kako zapad bude hteo. To je veoma bolno saznanje za nas s obzirom da nam zapadne sile i dalje nisu naklonjene, a neke od njih su i otvoreno neprijateljske. Neki tj vecina nasih vodecih politicara smatra da mi nekako mozemo preokrenuti situaciju, recimo preteci Albaniju i tzv Kosovo da udjemo u EU pre njih pa ih onda ucenjivati i izvlaciti svoju korist, ali ja mislim da su to zablude. Kada bi to bilo moguce onda bi mi njih znaci nadmudrili, a to se nece desiti. Nase oslanjanje na Rusiju po pitanju Kosova je prirodno, ali ono sasvim sigurno razjaruje zapad jos vise. Rusija zajedno sa Kinom ometa zapad gde god stigne, ali zapad svejedno sve radi kako hoce, a najvecu cenu placaju na kraju nesrecne drzave (od kojih je jedna i Srbija) koje su uzaludno verovale u Rusku pomoc, a dobili su samo podrsku. Ja se ne bih previse oslanjao na Ruse jer mi se cini da Rusi nisu zainteresovani za Balkan i da se Putin opredelio za Solzenjicinovu ideologiju koja zeli Rusiju kompaktnu koja ne rasipa snagu na okolne zemlje. To se vidi na primeru Belorusije koja se nalazi tik uz Rusiju i ima super proruskog prdsednika pa opet Moskva na njih gleda sasvim hladno i cak ih i kritikuje da su nedemokraticni. Pored toga svet je zakoracio u eru globalizma i Rusija mora da brine i o regionu Azije koja nije vise pustinja kao nekad. Setite se kad su Rusi rekli da nece priznati Kosovo oni su takodje i dodali "ali necemo biti veci Srbi od Srba". To znaci, ako ga vi priznate, priznacemo ga i mi. Dalje, tenzije izmedju zapada i Rusije opet jacaju i ko zna kako ce se to zavrsiti, a EU je sada puna zemlja koje su bile "pod Rusima" i ne libe se da kazu (poljska, litvanija) da ne zele nikakvu zemlju koja na bilo koji nacin paktira sa Rusima ili bi u slucaju nekog sukoba igrala ulogu 5. kolone ! U pravu su politicari u Srbiji koji kazu da je uslov za EU puno priznanje tzv. Kosova. [ stil @ 10.03.2012. 12:54 ] @
Kosovo je priznato onog trenutka kada je Srbija izgubila poluge vlasti na toj teritoriji. Car je go.
[ Braksi @ 10.03.2012. 13:11 ] @
nije priznato, sta lupas ?
Da je priznato ne bi se vodili ovakvi razgovori. [ vladd @ 10.03.2012. 13:23 ] @
Citat: Braksi: Hteli ne hteli Kosovo ce biti resavano i to ce biti resavano onako kako zapad bude hteo. Delimicno si u pravu, preciznije bi bilo "Velike Sile", i poenta je u onome "hteo", odnosno kako one zele. Zato i nije trenutak SADA da se insistira na finalizaciji, sacekati povoljniji trenutak i izbalansirane "zelje". Sada nije treenutak ni za sta. Srbija je u velikoj slabosti, u potencijalnim ekonomskim i finansijskim problemima, ni Srbija ne bi zelela savez sa Srbijom, a teramo i molimo druge za to. Koliko pre 70 godina, neke Sile su zelele svetski rat, zelele uticaj na udaljenim prostorima, pa se to promenilo, dobilo drugaciji oblik, ne kazem da su zelje nestale, ali je metoda znacajno humanija(od WW2) Trebala bi diplomatija(da je sposobna a ne prepuna skolskih drugova, dece i svalerki), da projektuje doticne pravce politike, i da obavlja sve pripremne poslove u tom smeru(kao sto i privrednici planiraju aktivnosti i prate trziste). Drzavno rukovodstvo bi trebalo da radi na objektivnom jacanju zemlje, a ne na formiranje velikog fitnes centra za usluzne delatnosti umiljavanja. Ekonomija da se okrene prema svakoj strani koja nudi prosperitet, a ne da se balavi o ljubavi i mrznji...itd.. Da je Srbija kvalitetna kao sistem, nikome ne bi padalo na pamet ni otcepljenje, grupama, a pojedincima ni emigracija ni gastarbajt, osim iz radoznalosti ili kosmopolitizma.. Poz [ stil @ 10.03.2012. 13:39 ] @
Citat: Mene zanimaju opcije koje Srbija ima u ovom trenutku. Mi kažemo niste priznati, oni kažu šta nas briga i onako faktički jesmo. Imamo potpunu kontrolu nad teritorijom. Poluge vlasti vojska, policija, sudovi ... Na koji način ćeš da se suprotstaviš bilo čime što se uradi na toj teritoriji, bajanjem, namrgođenom ozbiljnom facom ? [ Braksi @ 10.03.2012. 13:44 ] @
Da, slazem se da mi nemamo nikakve ingerencije na Kosovu i sad dolazimo do pitanja zasto nije priznato onda ?
Neka caka tu postoji. Sto se tice vladd-ovog zadnjeg posta ja se ne bi slozio sa tom idejom diplomatije. Problem je vreme koje prolazi i na isteku tog vremena mi uradimo opet sto je trazeno na pocetku. Albanija ce pre nas uci u EU takvim tempom jer ona nema probleme kao mi i sta ce onda reci ideolozi nemoguce politike ? [ Nedeljko @ 10.03.2012. 14:15 ] @
Caka bi trebala da bude ista kao za Kipar i Tajvan, ali samo Srbi ne pamte svoju istoriju. A inače, ko kaže da nije priznato?
stil Miloševićev plan zaštite prekodrinskih Srba koliko god da je bio lud, mogao je da uspe da su ga prekodrinski Srbi poslušali i prihvatli plan Z4. [ Braksi @ 10.03.2012. 14:58 ] @
Tajvan ?
Salis se. Tajvan ti je ostrvo Kineza koji ne priznaju komuniste sa kontinenta i ne vidim nikakvu paralelu sa Kosovom. Sto se tice Kipra to je sasvim fer stvar. Ostrvo je podeljeno. [ milivoje t @ 10.03.2012. 15:56 ] @
Citat: Nedeljko: Miloševićev plan zaštite prekodrinskih Srba koliko god da je bio lud, mogao je da uspe da su ga prekodrinski Srbi poslušali i prihvatli plan Z4. ja sam bio savremenik tih dogadjaja i nesrecni ucesnik iz pozicije obicnog coveka, interesantno mi je ovo sto pises, jer se to apsolutno ne slaze sa mojim secanjima. kakav uopste milosevicev plan ? rata ne bi bilo da rat nije trebao hrvatskoj. cilj hrvatske je bio jedino izvodljiv ratom i pobedom u ratu. to su cinjenice koje su ratnih devedesetih bile jasne kao dan na obe strane, a da bi danas bile jasne omladini, jer takve cinjenice nisu politicki pitke u miru pa se zato negiraju, pomazu neki od zapisa tudjmanovih govora i sastanaka... znaci cilj je etnicko ciscenje i pobeda u ratu. etnicki cista teritorija znaci dugorocno mirnu hrvatsku, pobeda znaci novi pocetak bez otperecenja fasistickom prosloscu. vreme je za to odlicno, kraj hladnog rata i pobeda amerike, pad rusije. u tom kontekstu z4 ne ispunjava cilj hrvatske zbog koga je rat i zapocet. sa druge strane milosevic igra neku bezglavu politiku, polunezainteresovanosti ka sukobu u sfrj i srbima. malo ratujem, malo ne ratujem, malo hocu, malo necu, malo vam pomazem, malo vas sabotiram, malo sam vam drug, malo protivnik, malo sam srbin, malo vise sam jugosloven. z4 nije milosevicev plan. z4 nikada nije bio plan na kome je milosevic insistirao. milosevic nije stavio do znanja srbma da ako ne prihvate z4, da ce on dozvoliti da ih pregazi vojska hrvatske uz pomoc americke armije. krajem '94 srbi su na svojim ognjistima u danasnjoj hrvatskoj i imaju teritorijalno zaokruzenu drzavu pod nazivom republika srpska krajna. iako su vodje te republike politicki kratkovidi amateri i primitivci, svakako ne bi pristali na samoubistvo celog naroda da im je milosevic unapred rekao da ostavlja srbe iz hrvatske na cedilu. verovatno bi prihvatili bilo koji plan jer je svima bilo jasno da su srpske vojne i ekonomske pozicije bez pomoci srbije neodrzive. dakle, z4 se nije slagao sa tudjmanovim planovima. z4 nije bio platforma milosevica na kojoj je pokusao da uspostavi mir. tudjman je hteo ratnom pobedom i ciscenjem srba da resi pitanje hrvatske. milosevic, niko ne zna sta je on hteo i za koju ekipu je igrao. rasplet svi znamo, ubrzo hrvatska uz americki amin svim snagama napada rsk, vrsi etnicko ciscenje, prodire u teritoriju bosne, gde se zaustavljaju na americki stop, milosevic odnosno srbija ne cini nista da to spreci. otovoren sam za bilo koji izvor ili spis koji informativno osvetljava taj period rata i pregovora. jer me licno interesuje. [ Braksi @ 10.03.2012. 16:57 ] @
taj famozni z4 plan nisu prihvatili krajiski Srbi, ali ga nije prihvatio ni Zagreb !
Ne znam zasto u nasoj javnosti uporno se pominje plan i tvrdi se da su ga odbili glupi Srbi, a toboz im je omogucivao sve. Plan je bio fantasticno neprihvatljiv za obe strane. Hrvati su vec dobro konsolidovali vojsku i bili su spremni za borbu, a krajsiski Srbi ni u ludilu nisu hteli da menjaju drzavu za autonomiju. [ BokasaTzar @ 12.03.2012. 23:29 ] @
Povodom Kosova i eurounijatskih Srpskih ambicija, jasno se može videti sledeće:
- ovo zezanje od kandidature treba kao alibi Tadiću, a ne nama kao narodu - kredite (ako ih bude) će ionako da podeli vlas među sebe i svoji (bliski prijatelji i rođaci) - ukoliko se mnogo budu pritiskali Srbi na severu Kosova i isti se isele, gubi se ucenjivački kapacitet šiptara i evrope. Šta nas onda briga za bilo šta iz Brisela ? Da nemamo suficit sa njima? - ako vlas ove države pokazuje tako malo brige za naš narod na Kosovu, po kojoj logici mislite da vlas uopšte brine za ostali naš narod u Beogradu, Nišu i ostalim gradovima ? Da brine o ekonomiji, socijalnoj politici, kulturi ...? To što vam mečka još nije zaigrala pred vratima, ne znači da neće u bliskoj budućnosti. U kojoj logici nalazite uporište da vlas neće da vam natovari sva moguće zla na vrat, da bi imali još više para da strpaju u svoja ionako predimenzionisana doopeta ? Da ne čekate da vam neko iz vlas otvoreno i bahato kaže j.e.b.i.t.e.s.e.p.a.r.a.s.t.i.t.e ? Zašto bi vam to što vam misle (i rade) otvoreno rekli ? Zanemarite priču, da pogledamo šta su likovi do sada uradili ??? [ stil @ 13.03.2012. 03:41 ] @
Srbija koja je slaba i izolovana od čitavog sveta nikako ne može da pomogne Srbima na severu Kosova. Srbija je u skorašnjoj istoriji bila najjača kada je bila u sastavu SFRJ koja je imala dobre odnose sa čitavim svetom.
[Ovu poruku je menjao stil dana 13.03.2012. u 21:10 GMT+1] [ BokasaTzar @ 14.03.2012. 18:21 ] @
Vidim doobro kako je aktuelna vlas do sada pomogla Kosovskim Srbima. Zato sam gornji post i pisao U SFRJ su šiptari i hrvati takođe dizali bune, a slovenci potpomogali to, tako da ti je to slabo poređenje. I ko kaže da smo slabi i izolovani ? Ni slučajno [ Nedeljko @ 14.03.2012. 21:53 ] @
Z4 su podržavali i SAD i EU i Rusija, pa ga je podržao i Milošević. Da su ga prekodrinski Srbi prihvatili, Tuđman bi mogao samo da ih mrzi jer bi izgubio podršku zapadnih sila bez kojih bi sve vojne operacije bile uspešne koliko i one u prethodne četiri godine. Ovako, kada ga nisu priihvatlili ni prekodrinski Srbi ni druga strana, zna se ko je na listi prioriteta za najebavanje.
E, sad, milivoje t kaže da krajiški Srbi nisu hteli da zamene državu za autonomiju, pa su to što su imali zamenili za... etničko čišćenje Hrvatske od njih. [ BokasaTzar @ 15.03.2012. 19:10 ] @
Nedeljko - mislim da grešiš.
Poznata je taktika zapada da čim počne da se pregovara - počnu da se postavljaju novi uslovi. Z4 ne bi hrvati prihvatili ni slučajno - to su fore viđene iz Rambujea. A isto imaš i sad sa Kosovom - dok god dildike žute pregovaraju, dotle će da ide: red šiptarskog zuluma, red pregovora, pa opet šiptarski zulum, pa opet pregovori i td. Tadić je zapadu išao niz dlaku svuda - pa nešto ne vidim da je pomoglo. Žuće su spremne na pregovore do apsolutno poslednjeg Srbina - i na Kosovu i u Beogradu. I to zbog platice, markice i toplog obroka - samo glavni žutaći su se tu debelo omrsili. [ Otto23 @ 15.03.2012. 22:06 ] @
Kanda uvek ista prica, isti glavni akteri, cak je i "tekst" isti. Propagandni pamflet je iz "onog", a ne "ovog" vremena (nedajte se prevariti), mada je retorika manje vishe ista.
Zivela "evropska porodica"... :) E al' naslovi su ipak nepravazidjeni: sta ce biti kad pobedi... i sta bi bilo kad bi pobedio. Za danasnje vreme treba uraditi samo prost update, posto boljsevizam vishe nije in, dok se neki jos loze na ove "porodice" - koju vode, naravno, "najbolji evropski sinovi" :) [ burex @ 16.03.2012. 00:33 ] @
Ono desno što čitaš jeste šargarepa koju je Srbija/Jugoslavija uvek vijala.
A ovo je realnost tog doba: http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia_under_German_occupation Da li si primetio u Poljskoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Italiji neke logore, proterivanja nekih naroda i vera, ratovanja, uskraćivanja prava državi i sl.? Iskreno? [ Marko83 @ 16.03.2012. 09:07 ] @
Citat: burex: Da li si primetio u Poljskoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Italiji neke logore, proterivanja nekih naroda i vera, ratovanja, uskraćivanja prava državi i sl.? Iskreno? Ja iskreno nisam nikad cuo za neke logore ni u Poljskoj ni U-Hrvatskoj Proterivanje naroda i vera???!?!?! Sta je to uopste? Mozda bi se trebao vratiti u osnovnu skolu...mada ko ce matorog konja nauciti trikovima.... [ Nedeljko @ 16.03.2012. 09:46 ] @
Citat: BokasaTzar: Poznata je taktika zapada da čim počne da se pregovara - počnu da se postavljaju novi uslovi. Z4 ne bi hrvati prihvatili ni slučajno - to su fore viđene iz Rambujea. A isto imaš i sad sa Kosovom - dok god dildike žute pregovaraju, dotle će da ide: red šiptarskog zuluma, red pregovora, pa opet šiptarski zulum, pa opet pregovori i td. Za Srbe je bilo sasvim nebitno da li će Tuđman da prihvati Z4, već da ga Martić prihvati. Ako Tuđman ne prihvati, tim bolje po Srbe. A Hrvati nisu baš takve budale kao Srbi da ne prihvate ono što im sponzori narede, jer bi u protivnom u istoriji prolazili kao Srbi, a ne onako kako su prolazili. Što se tiče novih uslovljavanja, Tadić nije sve ispotpisivao za rešenje, tj. učlanjenje u EU, već za kandidaturu, koja je sama po sebi ništa, a Z4 je bio rešenje. Takođe, Z4 je podržala Rusija koja je bez obzira na svoje tadašnje slabosti imala mnooogo veći uvid u stanje od bilo koje male zemlje. Zato Hrvati i Srbi prolaze različito, jer jedni slušaju svoje sponzore, a drugi ne. Rambuje je bio u neku ruku sličan, a u neku ne. Sličan je bio u tome da ako ga u predviđenom roku srpska strana prihvati, a albanska ne, da albanska gubi podršku Zapada, što je Srbiji bilo sasvim dovoljno. [ Nedeljko @ 16.03.2012. 10:09 ] @
Citat: BokasaTzar: Z4 ne bi hrvati prihvatili ni slučajno Što se tiče toga šta bi prihvatili, Musolini je Paveliću otčepio celu obalu, pa Pavelić nije smeo da pisne, nego je išao u Rim da moljaka Musolinija na finjaka, kako su oni "ipak saveznici" itd. [ burex @ 16.03.2012. 11:40 ] @
Citat: Marko83: Ja iskreno nisam nikad cuo za neke logore ni u Poljskoj ni U-Hrvatskoj Proterivanje naroda i vera???!?!?! Sta je to uopste? Mozda bi se trebao vratiti u osnovnu skolu...mada ko ce matorog konja nauciti trikovima.... Mislio sam na sadašnje vreme, ljubi te majka pametna. Zato sam i naveo bivše fašističke države, čisto da uporediš i da se setiš kad su kod njih poslednji put radili logori, a kad kod nas u Srbiji. [ Marko83 @ 16.03.2012. 12:55 ] @
Citat: burex: Mislio sam na sadašnje vreme, ljubi te majka pametna. Zato sam i naveo bivše fašističke države, čisto da uporediš i da se setiš kad su kod njih poslednji put radili logori, a kad kod nas u Srbiji. Kad su kod nas u Srbiji poslednji put radili logori? [ Nedeljko @ 16.03.2012. 13:00 ] @
Citat: burex: Da li si primetio u Poljskoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Italiji neke logore, proterivanja nekih naroda i vera, ratovanja, uskraćivanja prava državi i sl.? Iskreno? Primetio sam da je u Drugom svetskom ratu izginulo oko 2.6 miliona Poljaka, da su u Italiji postojali logori za Jevreje, u Hrvatskoj za Srbe, da su iz Hrvatske proterivani narodi i vere itd. [ Vasastajić @ 16.03.2012. 15:55 ] @
Citat: Marko83: Kad su kod nas u Srbiji poslednji put radili logori? Citat: Logori u Srbiji: Sremska Mitrovica (3) Život kao kazna "Vraćaju me u samicu poslije par dana. Obuzela me apatija ili neko slično stanje. Živjeti? – dobro! Umrijeti? – isto dobro! Bilo mi je svejedno. Dok ovo pišem svjestan sam da mi je i sada svejedno. Ubili su nešto u meni, nešto se slomilo", reči su jednog od preživelih zatočenika iz logora u Sremskoj Mitrovici Logor u Sremskoj Mitrovici bio je jedan od najozloglašenijih, nakon Niša. Bio je smešten u prostoru današnjeg KPD „Sremska Mitrovica” a broj zatočenih, prema nekoliko izvora poput UN i Amnesty International, kretao se između tri i četiri hiljade. Dalje... Citat: Nakon Stajićeva i Begejaca Devedesetih postojali logori za Hrvate u Nišu Više od 400 hrvatskih civila i vojnika držano je i mučeno u zarobljeništvu u logoru u Nišu tijekom rata u Hrvatskoj te je smrtno stradala najmanje jedna osoba Tri bivša zatvorenika koje smo intervjuirali u Varaždinu i Zagrebu potvrdili su za Balkansku istraživačku novinarsku mrežu da je Jugoslavenska narodna armija držala logor za zarobljene hrvatske državljane u Nišu od sredine studenog 1991. godine do kraja veljače 1992. Ivan Grujić, predsjednik hrvatske Komisije za nestale i zatočene osobe, kaže da je najmanje 447 hrvatskih državljana u Nišu, gdje su bili zatočeni u vojno-istražnom zatvoru i kazneno-popravnom domu, prošlo kroz sistem razmjene. Zatvorenici, među kojima je bilo i civila i vojnika, premješteni su u Niš uglavnom nakon što su drugi logori u Begejcima i Stajićevu u Vojvodini zatvoreni poslije monitoringa i pritiska međunarodne zajednice 1991. godine. Svjedoci tvrde da je logor u Nišu bio najgori kroz koji su prošli. Dalje... Citat: Optužnica protiv Aleksandra Vasiljevića JNA osnivala logore u Srbiji, Hrvatskoj i BiH Optužnicu protiv bivšeg načelnika Uprave za sigurnost JNA Aleksandra Vasiljevića Hrvatska je prije nekoliko dana poslala srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine. U optužnici, između ostalog postoji i dokument iz kojeg je vidljivo da je osnivanje logora na području Srbije, Hrvatske i BiH bilo planirano još krajem 1991. godine, iako u BiH rat u to vreme zvanično još nije počeo * Žene u crnom i Art klinika traže postavljanje spomen ploča u Stajićevu i Begejcima HRT je u subotu u Drugom dnevniku objavila ekskluzivnu vest da u optužnici protiv bivšeg načelnika Uprave za sigurnost JNA Aleksandra Vasiljevića, koju je Hrvatska poslala Srbiji pre nekoliko dana, postoji dokument iz kojeg je vidljivo da je vrh JNA naredio osnivanje logora, a agenti KOS-a vodili glavnu reč. U dokumentu se, prema saznanjima HRT, u osam tačaka govori o osnivanju logora Stara Gradiška, njegovom komandovanju, osiguranju i životu i radu u njemu. Iako se u tački šest izričito navodi da s ratnim zarobljenicima treba postupati u duhu Ženevske konvencije, prema svedočanstvima preživelih, u Staroj Gradiški, a i u drugim logorima, nikakve se konvencije i pravila nisu poštovali. U samoj optužnici postoje svedočanstva 250 logoraša koji mogu da potvrde kako su bili tretirani u logorima pod kontrolom JNA. Dalje... [ Nedeljko @ 16.03.2012. 16:56 ] @
Znam iks Hrvata iz Beograda koji nemaju pojma o koncentracionim logorima u Srbiji. Ko je zapravo bio u tim logorima? Da nisu možda zarobljeni Tuđmanovi borci? Broj Hrvata u Srbiji se, sudeći po popisima, za vreme Miloševića povećao.
[ Braksi @ 16.03.2012. 17:06 ] @
da samo prokomentarisem ovaj plakat nacista iz doba okupacije.
Tacno je da su se nacisti borili protiv boljsevika, ali jos tacnije je da su se borili u prvom redu protiv Slovena, a svaka borba protiv Slovena bice uvek uzaludna dok postoji Rusija ! Ovo se vidi iz Hitlerove ideologije koja je u biti antislovenska, cak vise nego antisemitska. Npr. on se sa Jevrejima mogao obracunati i nekim zakonima, zaplenom imovine i slicno, ali Sloveni, tj vec druga stvar. Veoma brojni narodi koji zive na prostoru stostruko vecem od nemackog. On u ranim radovima zato prica o lebensraumu (zivotnom prstoru), ali kasnije se okrece toboz boljsevizmu. Kao on ce da pobedi boljsevike, pa ce osloboditi i ruski narod. Ruski narod ga je odmah procitao, a i narod u Srbiji. Zato je nas narod tako oberucke prihvatio komunizam, samo zbog Rusa. Zato su Nemci vodili malo blazu politiku u Srbiji da bi umirili narod i skoncentrisali se na Rusiju. Da je kojim slucajem Rusija pala, Srbi, a i ostali Sloveni doziveli bi sudbinu Jevreja... [ Nedeljko @ 16.03.2012. 17:22 ] @
Još pišu o očuvanju kulturnih tekovina, a uništili su narodnu biblioteku.
[ BokasaTzar @ 16.03.2012. 17:35 ] @
Vasastajić Vidim da si doobrano informisan o tobožnjim našim zločinima i krivicama. Imaš li neki primer logora u hrvatskoj za Srbe i možeš li se setiti koliko je ‚‚ratnih zločinaca‚‚ Srba, onako natenane, osuđivano za navodne ratne zločine, čim bi pokušali da se vrate ili prodaju svoju dedovinu (u hrvatskoj)? [ Marko83 @ 16.03.2012. 18:55 ] @
Imam ja opstih primera mozda ce LDP-ovac dopuniti sa detaljima:
- Po našoj evidenciji i izjavama živih svjedoka, na području FBiH bilo je 536 logora, kroz koje je prošlo preko 50.000 logoraša. Većina su bili civili. Tek deset posto logoraša bili su vojnici. Svi oni posjeduju validnu dokumentaciju od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koja će svakako koristiti u ovom procesu - Poslije ovoga ići ćemo sa tužbama zbog 222 logora u Hrvatskoj i 21 u Sloveniji. izvor [ Vasastajić @ 16.03.2012. 20:23 ] @
Citat: BokasaTzar: Vidim da si doobrano informisan o tobožnjim našim zločinima i krivicama. Nebitan je stepen moje informisanosti,već jel to istina ili nije? Pritom imaj na umu da Srbija "nije" učestvovala u tim ratovima(!?!) Odnosno bolje reći na njenoj teritoriji nije bilo ratnih dejstava...tada...a kasnije joj je,pored ostalog i zbog toga, razvučen aplauz preko labrnje. O tim,"tobožnjim zločinima",možeš svom podmlatku da pričaš mitove,ali imaj na umu onda da će taj podmladak kad-tad u svom životu zbog tih "ružičastih,3D bajki" imati ogromnih problema. Uostalom moja rekcija je usledila samo nakon očiglednog pokušaja da se neko pravi "Toša": Citat: Marko83: Kad su kod nas u Srbiji poslednji put radili logori? [ Nedeljko @ 16.03.2012. 20:50 ] @
Je li, a što ti koji se ne praviš Toša ne odgovoriš ko je zapravo bio u tim logorima, tj. po kom osnovu se stizalo u njih?
Koliko ja znam, tokom rata u Hrvatskoj u periodu 1991-1992 su bile neke razmene zarobljenika. Morali su negde da ih drže, a sigurno nisu mogli u guzici. I da, šta bi sa 222 logora u Hrvatskoj i ko tamo ima problema zbog toga? [ Braksi @ 16.03.2012. 21:06 ] @
Citat: Nebitan je stepen moje informisanosti,već jel to istina ili nije? a sta je istina ? Dzefri Najs na pocetku sudjenja Milosevicu u optuznici navodi da su koreni srpskog nacionalizma u Bosni veoma duboki i navodi primer Gavrila Principa. Kasnije u odbrani Milosevic navod istorijsko kolektivno secanje srpskog naroda na genocid iz 1941. na sta ga Najs odmah prekida tvrdeci da se "mi ovde na sudu ne bavimo istorijom". Kakav bezobrazluk ! Znaci Najs moze da kaze i da su Srbi uvek bili antiislamisti jer je eto Obilic ubio Murata. Naravno niko u zvanicnom Beogradu nije reagovao jer je to u Beogradu vidjeno samo kao politicki obracun sa neistomisljenikom (SM). Niko nije razmisljao o sirem znacaju ovoga i zato mi Srbi tako prolazimo. Srbija nam je na zadnjem mestu, a nase dupe na prvom. I evo, zivi bili pa videli, ja se pomalo vec pribojavam te 2014. i godisnjice pocetka prvog svetskog rata i kad krenu mediji, zamislite CNN headlines, nesto ovako: "On this very day started one of the biggest wars in human history by Serbian Nationalist in Sarajevo, Bosnia who assasinated Austrian officials" bice nam gadno tada jos mogu da idem dalje pa da zamislim i neku tribinu u Sarajevu gde bi verovatno otisli i nasi zvanicnici da konacno pljunu i na onih 1,200,000 mucenika jer hej, pa to je bilo davno i mi moramo gledati dalje, napred. [ burex @ 16.03.2012. 23:34 ] @
Citat: Kad su kod nas u Srbiji poslednji put radili logori? Evo spisak, jedan je u Srbiji, neki su u Rep. Srpskoj, neki u tadašnjoj Krajini, neki su van tih područja... u nekima su gazdovali Srbi, u nekima Hrvati... u svima je bilo patnje i smrti. http://en.wikipedia.org/wiki/Vojno_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Vilina_Vlas http://en.wikipedia.org/wiki/Velepromet_concentration_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Uzamnica_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Trnopolje_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Su%C5%A1ica_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Omarska_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Manja%C4%8Da_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Luka_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Knin_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Keraterm_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Gabela_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Heliodrom_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Dretelj_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Begejci_camp Citat: Koliko ja znam, tokom rata u Hrvatskoj u periodu 1991-1992 su bile neke razmene zarobljenika. Morali su negde da ih drže, a sigurno nisu mogli u guzici. Sreća tvoja pa znaš kako su se zarobljenici birali u to vreme. Komšija urla na komšiju "ma ustaša je taj, klati ga treba!" jer mu je jednom prilikom nagazio na travu ispred kuće... vidi se da i ti i ostali u ovim temama kao da konstantno slušate remikse Dnevnika 2 dok lupate minuse po postovima, radujući se svom kvazipatriotizmu i borbi protiv "zapadnih uticaja". Možda jednoga dana kada izmiljite iz vaših rupa shvatite kakva sranya su se poizdešavala na ovim prostorima dok su svi gledali Pink. Pitajte vojnike JNA u tadašnje vreme ko im se pridruživao u bartskoj borbi, pitajte po koju izbeglicu/povratnika gde i kuda su meci leteli i kako/gde su bežali, pogledajte ko je tada bio glavni i ko se tada obogatio. Ako to ne želite da uradite, samo nastavite da se divite kako smo se herojski borili i kako se danas svi bore protiv nas jer žele seme da nam zatru... Čvorovići ste svi do poslednjeg... ma, pravo da vam kažem, nije bre bilo logora, ako neko kaže da je bilo, taj laže... Citat: Znam iks Hrvata iz Beograda koji nemaju pojma o koncentracionim logorima u Srbiji. Pa ta je informacija uvek bila od javnog značaja i uvek je bila prezentovana svima. Nije nikada čuvana u tajnosti, niti vidim zašto bi. /s Citat: I da, šta bi sa 222 logora u Hrvatskoj i ko tamo ima problema zbog toga? A šta je sa 500 miliona neprijavljenih Kineza? Šta me bre zabole za Hrvate... imamo li svoje dvorište? Hoćemo li da ga čistimo ili ćemo da blejimo u komšiju dok on prvi ne počne? [ burex @ 16.03.2012. 23:47 ] @
Citat: Imaš li neki primer logora u hrvatskoj za Srbe http://en.wikipedia.org/wiki/Dretelj_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Heliodrom_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Gabela_camp http://en.wikipedia.org/wiki/Vojno_camp (ovaj je bio najviše za Bošnjake) [ Vasastajić @ 17.03.2012. 08:28 ] @
Na celu priču samo mi nije jasno otkud i zašto logori po Srbiji kad ona nije učestvovala u tom ratu,otkud Hrtkovci...
...a na Dnevniku 2 i dan-danas ista špica,isti zloglasni jajoliki logo... ...kao i devedesetih... ...samo za razliku što danas pulini doma staraca iz Knez Mihajlove,pale državne simbole Vojvodine u sred Novog Sada... ...divljaštvom i primitivizmom "brane" srpsku Atinu... ...dok ponovo,po ko zna koji put u istoriji, ne dobiju po labrnji... ...ovog puta možda i pre no što mogu to i da zamisle. [ Braksi @ 17.03.2012. 09:13 ] @
to sto ti pricas, to je vec cuveno mnogo puta.
Citat: pale državne simbole Vojvodine u sred Novog Sada wow, Vojvodina je drzava ? Izgleda da nisam u toku. [ Nedeljko @ 17.03.2012. 13:19 ] @
Citat: burex: Evo spisak, jedan je u Srbiji, neki su u Rep. Srpskoj, neki u tadašnjoj Krajini, neki su van tih područja... u nekima su gazdovali Srbi, u nekima Hrvati... u svima je bilo patnje i smrti. Aha, 1 je u Srbiji, neki (njih 222, ali ne, to su neprijavljeni Kinezi) u Hrvatskoj. A za taj jedan i dalje pitam ko je bio u njemu i po kojoj osnovi? Ne nagađanja na osnovu propagande, nego dokazane činjenice - toliko civila je bilo zatočeno u tom logoru. Vojni zarobljenički logor nije koncentracioni logor. Citat: burex: Šta me bre zabole za Hrvate... imamo li svoje dvorište? Hoćemo li da ga čistimo ili ćemo da blejimo u komšiju dok on prvi ne počne? Odlično! Kreni lepo sa čišćenjem vaših logora. Dok ti očistiš vaših 222, mi ćemo se već izboriti sa ovim jednim nekako. [ stil @ 17.03.2012. 16:37 ] @
"Kritikovanje tuđeg dvorišta neće iskorijeniti korov ispred tvoje kuće." ~ MM
[ jericho1405 @ 17.03.2012. 17:10 ] @
Stvar je u tome sto ovo nije problem samo Srbije il' samo Hrvatske, zavisi kako se gleda, vec problem svih drzava ucesnica sukoba, posto sve imaju stogod da priznaju. I ako jedna od tih drzava ne suradjuje onda sve druge koje djeluju otvoreno i iskreno, konkretno u ovom slucaju, ispastaju. Dakle, takav naivan pristup moze da ima ozbiljne posljedice ako sve strane ne istupe jednako iskreno. Mozda da zivimo u nekom svijetu pravednih, al' ovako, kada postoje prilicno jasne anateme, dobrovoljno, i sto je jos vaznije jednostrano, priznavanje krivice il' vlastitih grijehova nije bas najpametnija odluka.
Licno bih volio da svi priznaju i odgovaraju za svoje postupke, al' se takodje protivim da jedna strana stavlja na izvolte svoj prljav ves, dok se drugi prave blesavi. [ burex @ 17.03.2012. 17:18 ] @
Citat: Aha, 1 je u Srbiji Aha... a oni u Republici Srpskoj i u Krajini nemaju apsolutno nikakve veze sa Srbijom, je l' da? Ako je Rep. Srpska ili Krajina zahebala stvar, onda se ograđujemo... nije to naš soj. Ako treba braniti 'eroje i generalno nacionalizam sa tih područja, onda granice ne postoje - naši su. Citat: (njih 222, ali ne, to su neprijavljeni Kinezi) u Hrvatskoj. Navedi ih. Ja sam pronašao izvore za neke, kao što vidiš, a ti si došao do broja 222. Navedi verodostojne izvore o njihovom postojanju. Citat: A za taj jedan i dalje pitam ko je bio u njemu i po kojoj osnovi? Ne nagađanja na osnovu propagande, nego dokazane činjenice A tih ustaških 222 što navodiš, što oni nisu po dokazanim činjenicama držali ratne zarobljenike? Znači njihovi logori moraju da su logori smrti, a naši su cakum pakum, kod nas su delili šećernu vatu? Neutralnost ti je na nivou vodokotlića u pogonu, čoveče. U vreme kada su se manjine plašile od većine, i kada je TV sa obe strane brbljao samo o klanju, ti tvrdiš otvoreno da se u svim tim logorima odgovorno i savesno ponašalo? Ljudi su umirali, pobogu... Citat: Dok ti očistiš vaših 222 Kojih mojih, izvini? I kako te nije sramota da me svrstavaš u "druge", "one" i "neprijatelje" zato što ti ne ljubim boolju i dižem šaku na tvoje bljuvotine od postova? Što se mene tiče, ti i par tvojih domaćina možete ovde da circlejerkujete do sledećeg milenijuma i da jedno drugome tapšete ramena, ali ostaćete patetika veća od zakorelog pišanjka u javnim WCima... verujete samo u ono u šta želite da verujete, prvo donosite zaključke pa tražite dokaze, sve dok ljubite vaše lagane patriotske ručice. Šovinisti. [ stil @ 17.03.2012. 17:25 ] @
@ jericho1405
Verovali ili ne na prostoru Balkana postoje ljudi koji nisu učestvovali u tim dešavanjima i koji ne žele da budu taoci onih koji jesu. Tako da taj veš nije njihov nego onih koji su stvar za....li. [ jericho1405 @ 17.03.2012. 17:39 ] @
^ Slazem se. Al' ako Srbija prizna postojanje logora, a sa druge strane Hrvatska to izricito negira, na kraju ce i taj neko ko nije imao nikakve veze sa tim dogadjajima, a igrom slucaja je Srbin i zivi u Srbiji, ispastati i biti anatemisan kao divljak, sto recimo nece biti slucaj sa Hrvatima. Zato napominjem da svakako svi trebaju odgovarati za svoje zlocine, al' da taj proces trebaju uraditi sve drzave, jednako iskreno i posteno, jer u suprotnom strana koja samostalno istupi otvoreno automatski i dobrovoljno priznaje jednostranu krivicu koja u metezu gradjanskog rata nije bila moguca.
Bilo je slicnih situacija, pa na kraju jedni postadose heroji, a drugi zlocinci, iako je rijec o istom soju ljudi. To nije put ka pomirenju. [ stil @ 17.03.2012. 18:01 ] @
@ jericho1405
To je samo izgovor za produžavanje statusa kvo. A taj status odgovara samo onima koji su stvarno činili loše stvari i koji trebaju da za to odgovaraju. Na svim stranama. [ jericho1405 @ 17.03.2012. 18:19 ] @
Trebaju. Zasto onda ne postoji "konsenzus" u svim drzavama da se jednom to zavrsi? Ocigledno da postoji nesto vise od tog "ciscenja sopstvenog praga", tako da niko ne zeli da prihvati krivicu i zapocne taj proces. Opet ponavljam, ja licno razumijem sta ti pises i sta zelis, isto zelim i ja, al' ne na ovakav jednostran i selektivan nacin.
[ Vasastajić @ 17.03.2012. 18:20 ] @
Ponavljam pitanje upućeno "objektivnim čistuncima":
ČEMU LOGORI,PA TAMAN I ZA VOJNE ZAROBLJENIKE U SRBIJI??? Jeste li lajali na sva usta da Srbija nije u ratu? Šta će vam onda logori,pa taman i jedan? A bilo ih je više. Citat: Braksi: wow, Vojvodina je drzava ? Izgleda da nisam u toku. Imam utisak da pričam sa nekim ko je "u toku" samo kad mu odgovara,a to nedvosmisleno odiše balavanderstvom... Si ti čuo nekad da su Opština,Sud,policija,tužilaštvo,vojska,itd.DRŽAVNI ORGANI,dakle konstituenti Države Srbije? A ti bi to jedinoj preostaloj pokrajini u Srbiji,Vojvodini,'ladno osporio? Pa mnogo bi ti 'teo sinak! Dosta ste već STO GODINA ospravali najosnovnija prava Vojvođana svojim kolonizatorsko-okupatorskim odnosom. Dosta! A da Srbija jeste u kolonizatorskom odnosu prema Vojvodini,prvi put je javno,u novijoj istoriji, izrekao još 1971.godine akademik Kosta Mihajlović: Citat: U studiji ’Koncepcija dugoročnog razvoja Vojvodine’,Ekonomski institut,Beograd 1971. u uvodnom delu-„Opšti pogled na razvoj privrede Vojvodine“,član Srpske akademije nauka akademik Kosta Mihailović na str.I,II i III navodi: „Ekonomski institut u Beogradu vraće se po treći put na problem razvoja Vojvodine...Prva studija razotkrila je dramu ovog regiona“ (odnosi se na period 1945-1952)-podvukao D.J. A evo šta akademik Mihailović kaže za period posle toga: „Proračuni poljoprivredne proizvodnje po cenama iz 1966.godine za period 1952.-1969.pokazuju da je iz poljoprivrede preliveno u druge privredne oblasti i grane preko 6000 milijardi dinara (starih) iz 1966. oko pet milijardi dolara... Poljoiprivreda SR Srbije participira u ovom iznosu s 48 %.Ova cifra šokira, izaziva nevericu i traži odgovor na pitanje da li je to moguće. Iskrsava pitanje koliko je ovo prelivanje tangiralo Vojvodinu i kakve su njegove posledice.Ne postoje dovoljno precizni proračuni,niti ih je moguće do kraja izvesti... Imajući u vidu strukturu poljoprivredne proizvodnje,a naročito visok procenat proizvodnje za tržište,u Vojvodini, s razlogom se može pretpostaviti da ova suma skoro u celini otpada na Vojvodinu. Naravno to nije ukupno prelivanje,budući da postoji i onaj period između 1945- i 1952...Prelivanja između 1945. i 1952. bila su srazmerno još veća...To je bio period u kome nisu vladali normalni ekonomski odnosi,period u kojem je akumulacija iz poljoprivrede ubirana na najdirektniji i najdrastičniji način. Zaključak se nameće sam po sebi:VOJVODINA JE DALA IZVANREDNO VELIKI DOPRINOS FORMIRANJU AKUMULACIJE U JUGOSLAVIJI, GUBEĆI OGROMNA SREDSTVA ZA SOPSTVENI RAZVOJ. Svi drugi regioni,bili razvijeni ili nerazvijeni,navikli su se na niske cene poljoprivrednih proizvoda,rešavajući preko njih problem akumulacije i životnog standarda u svojoj sredini. Zbog takvog ponašanja može se ozbiljno postaviti pitanje da li kod nas postoji UNUTRAŠNJI KOLONIJALIZAM.Ova teza bi se mogla veoma dokumentovano i argumentovano braniti. Tako da izgleda,sinak,da si ti jedino u toku dok šetaš kožicu. [ Nedeljko @ 17.03.2012. 19:27 ] @
Citat: burex: Aha... a oni u Republici Srpskoj i u Krajini nemaju apsolutno nikakve veze sa Srbijom, je l' da? Ako je Rep. Srpska ili Krajina zahebala stvar, onda se ograđujemo... nije to naš soj. Ako treba braniti 'eroje i generalno nacionalizam sa tih područja, onda granice ne postoje - naši su. Naravno da nemaju. Svako odgovara za sebe. Međunarodni sud pravde je utvrdio da Srbija ne duguje NIŠTA BiH jer su tamošnje vlasti bile dovoljno samostalne itd, da Srbija nije ni inspirisala, ni učestvovala, ni organizovala zločin u Srebrenici i da Srbija ima samo minimalnu odgovornost što nije preduzela sve što je u njenoj moći (čak ništa) da se zločin u Srebrenici spreči i što nije dovoljno sarađivala sa Haškim tribunalom (što je naknadno okončano). Naravno, u tom sudu sede velikosrpski srboćetnici. http://www.elitemadzone.org/p3077197 Citat: burex: Navedi ih. Ja sam pronašao izvore za neke, kao što vidiš, a ti si došao do broja 222. Navedi verodostojne izvore o njihovom postojanju. Link ti je već dat na početku stranice http://www.elitemadzone.org/p3077197 Dakle, tužba se sprema i neko očigledno ima evidenciju. Citat: burex: Kojih mojih, izvini? I kako te nije sramota da me svrstavaš u "druge", "one" i "neprijatelje" zato što ti ne ljubim boolju i dižem šaku na tvoje bljuvotine od postova? Što se mene tiče, ti i par tvojih domaćina možete ovde da circlejerkujete do sledećeg milenijuma i da jedno drugome tapšete ramena, ali ostaćete patetika veća od zakorelog pišanjka u javnim WCima... verujete samo u ono u šta želite da verujete, prvo donosite zaključke pa tražite dokaze, sve dok ljubite vaše lagane patriotske ručice. Šovinisti. Pa, ti si počeo priču o ovom i onom dvorištu, kako te jedno interesuje, a drugo ne, tako da onda lepo pođi od svog dvorišta. Citat: stil: Verovali ili ne na prostoru Balkana postoje ljudi koji nisu učestvovali u tim dešavanjima i koji ne žele da budu taoci onih koji jesu. Tako da taj veš nije njihov nego onih koji su stvar za....li. Verovao ili ne, u međunarodnom pravu je država pravni subjekat, postupci države su postupci vlasti, a kada se kažnjava država posledice snose svi njeni građani. Citat: Vasastajić: Ponavljam pitanje upućeno "objektivnim čistuncima": ČEMU LOGORI,PA TAMAN I ZA VOJNE ZAROBLJENIKE U SRBIJI??? Jeste li lajali na sva usta da Srbija nije u ratu? Šta će vam onda logori,pa taman i jedan? A bilo ih je više. Logor u Srbiji ne mora da bude logor Srbije, već može da bude i logor JNA, koja jeste bila u ratu, što niko ne sporava i koja je bila nadležna na području cele SFRJ, pa je mogla da ima logore gde hoće. JNA jeste radila pravu stvar u celini gledano, s tim da se u okviru nje jesu desili neki zločini koje treba sankcionisati, ali to svakako nije bila srpska vojska. [ BokasaTzar @ 17.03.2012. 19:40 ] @
Vasastajić
Ovo ću ti objasniti samo jednom (mada ti neće koristiti), a zarad opšteg zdravlja: A. Teza koju zastupate ti i tebi slični, je dosta razrađivana od soroševskih bitangi po Srbiji i sublimira se u par rečenica tipa ‚‚Da počistimo mi ispred našeg dvorišta, a ostali (hrvati, šiptari i musloši) će ispred svog!‚‚ Dakle - uvodiš nam predpostavku da pomenuti narodi imaju uopšte nekakvu volju da to urade (to čišćenje po svom dvorištu) To debelo nije istina, niti je ikada bila, istorija o tome najbolje svedoči. Štaviše, pošto nisu dobili po guzici za 1, pa za 2 rat, evo ih opet treći put sa tom pričicom koju ti nama ovde serviraš ! Nemoj da nam ovde raspiruješ bratstvo i jedinstvo, umro tito odavno. B. Druga teza koju zastupate ti i tebi slični (i to za siću od plate i topli obrok), glasi: ‚‚Baš me briga šta su ostali radili mom Narodu (iživljavali se, klali, silovali, krali, pa još to i slavili kao herojska dela) odgovornost za ratne zločine Srba leži na nama‚‚. Idi begaj !!! Dakle - ovde se radi o Rasizmu najgore vrste. A Rasizam je nepoželjan, zar ne ?! To odbijanje da se uopšte priča o stradanjima Srpskog Naroda, to nas je i dovelo do Jasenovca prošli put, do orkestriranog etničkog čišćenja pre par godina, a dovešće nas i do istrebljenja sledeći put. Treba dakle biti mongoloid ili kandićkin bližnji (sin, brat, rođak, plaćeni svedok, investitor ...) pa ne videti to. Budući da radiš za pare, moram se zahvaliti (tebi, vama, vašim investitorima ...) na ovakvom pristupu antiSrpskoj propagandi ! Glup je, neistinit je i što je još ponajbolje - apsolutno neodrživ na duže staze ! [ stil @ 17.03.2012. 19:56 ] @
Citat: Nedeljko: Verovao ili ne, u međunarodnom pravu je država pravni subjekat, postupci države su postupci vlasti, a kada se kažnjava država posledice snose svi njeni građani. Znači po tebi je sasvim uredu da se zločinci kriju iza države. Neće da može. Ko god je činio zločin ima sam da za njega odgovara. Znam da se to zločincima ne sviđa ali trebali su da na to ranije misle. Rat se pre ili kasnije morao završiti. Jednostavno nije normalno za jedno društvo da oni koji su silovali, klali i krali slobodno šetaju. To važi za sve strane u sukobu. [ Braksi @ 17.03.2012. 19:59 ] @
Citat: Dosta ste već STO GODINA ospravali najosnovnija prava Vojvođana svojim kolonizatorsko-okupatorskim odnosom. Dosta! govoris meni ? Pa ja sam rodjeni Novosadjan i Vojvodjan poreklom, Srbin po nacionalnosti. Za tebe pak to ne bih rekao posto iz tvojih pisama vidim samo ostrascenost i par nabacanih opstih floskula... FYI: Posle 1918. Nemci tj Austro-Nemci nastavili su da zive u Vojvodini. Ovaj nekada privilegovan sloj u novoj drzavi nastavio je da se ponasa po starom. Izgubivsi potporu svoje drzave obratili su se bankama u Nemackoj. Nemacka narodna banka rado im je izlazila u susret i investirala. Sta su sve imale vojvodjanske Svabe izmedju dva rata pricao mi je moj pokojni deda. Montirali su vetrenjace, gradili brane, uvodili struju, kupovali automobile, a bicikle delili ko secerleme. Nasi srpski paori samo su ih gledali u cudu jer nasa bedna drzava nije mogla da se nosi sa Nemackom silom i snagom. Npr. odes u neko selo i 3-4 najkrupnija veleposednika bili su Nemci i pokoji gde Srbin bi teskom mukom uspevao da se probije. Nemci su imali cak i potpuno etnicki cista sela gde su ziveli kao na drugoj planeti. Jedno ti je nestali Molvin (Jakobsfeld iz salasa u malom ritu). Posle drugog svetskog rata doneta je odluka da se Nemci proteraju iz Jugoslavije. Ta odluka je doneta na najvisem nivou na insistiranje Cercila. Ukupno iz istocne Evrope iseljeno je oko 13 miliona Nemaca od kojih je 3 miliona i umrlo na putu. Strasan poraz Nemaca ostavio je veliku demografsku rupu na prostoru Vojvodine pa i Slavonije. Zato se doslo na ideju da se izvrsi kolonizacija. Drzava je smatrala da je bolje na mesto Nemaca dovesti ljude iz nerazvijenih krajeva koji eto samo treba da nastave gde su Nemci stali nego da se razvijaju pasivni krajevi od nule. Nije to bila losa ideja, ali se zaboravilo da ti ljudi nisu imali takvu tradiciju i vestinu kao Nemci. Niti je bilo ikakve finansijske podrske za projekte. Tu na scenu stupa Tito toboznji prijatelj autonomasa, a u stvari glavni vinovnik vojvodjanske tragedije. Najpre se uvodi obavezan otkup, hoces-neces moras. To nas Kralj Aleksandar nije radio. On je pustio svakog da slobodno radi i trguje jedino sto nije mogao od Srbina da napravi Nemca niti od Jugoslovenske banke Deutche Bank. Zatim drug Tito, na rukovodece funkcije dovode se partijski kadrovi. Dodje recimo Crnogorac ili Lican da objasni Vojvodjanu sta je i kako se radi zemlja... Vec tada je svima bilo jasno da nema nista od vojvodjanskog prosperiteta. Posle je donet plan da se zemlja industrijalizuje i to je donekle i spaslo Vojvodinu jer ona nije uspela da razvije poljoprivredu. Pored odlaska Nemaca, Vojvodinu je pogodio i pad monarhije. Pad Monarhije znacio je i dolazak komunizma, a samim tim i iskljucenje Jugoslavije iz zapada. Doduse Jugoslavija je na konto sukoba sa CCCP dobijala pomoc, tu i tamo od zapada, ali to nije nikako bila puna saradnja kao sto je bilo u slucaju zemlja potpuno integrisanih sa zapadom, recimo nato, eez ili bar efta. Primer je Grcka koja je uspela na kamenu da razvije ekstenzivni agrar sto je u Vojvodini bila (i ostala) misaona imenica. Primer je i Finska koja je po cenu velikih ustupaka Rusima ipak uspela da zadrzi trzisnu privredu i danas je tu gde je. Medjutim, ovo moram da kazem. Ideja Vojvodine i njene autonomije unutar Srbije je pogresan koncept i obice nam se o glavu kad-tad. Vec sada imamo Beogradizaciju Novog Sada. Da li ce sutra neko u Zrenjaninu traziti autonomiju da ga ne pljacka NS ? Da li ce u NS neko traziti da se odcepi od Banata, jer Banat buduci siromasniji od Backe, koci Backu ? Gledano sa strane drzave imamo paradoks da postoji pokrajina, ali na jednom delu teritorije. Recimo, u Italiji imate 19 pokrajina, ali ne postoji deo Italije a da nije u nekoj pokrajini... [ Nedeljko @ 17.03.2012. 20:09 ] @
Citat: stil: Znači po tebi je sasvim uredu da se zločinci kriju iza države. Neće da može. Ko god je činio zločin ima sam da za njega odgovara. Znam da se to zločincima ne sviđa ali trebali su da na to ranije misle. Rat se pre ili kasnije morao završiti. Jednostavno nije normalno za jedno društvo da oni koji su silovali, klali i krali slobodno šetaju. To važi za sve strane u sukobu. Sviđalo se tebi ili ne, takvo je međunarodno pravo. Ako čovek na vlasti napravi cpanje, napravio ga je on, ali ga je napravila i država, pa on svakako odgovara za sebe (dakle, ne može da se sakrije iza države), ali odgovara i država. Ako misliš da tu nešto nije u redu, slobodno interveniši u UN, pa da vidimo hoćeš li dobiti podršku. [ Vasastajić @ 17.03.2012. 20:22 ] @
Citat: Nedeljko: Logor u Srbiji ne mora da bude logor Srbije, već može da bude i logor JNA, koja jeste bila u ratu, što niko ne sporava i koja je bila nadležna na području cele SFRJ, pa je mogla da ima logore gde hoće. JNA jeste radila pravu stvar u celini gledano, s tim da se u okviru nje jesu desili neki zločini koje treba sankcionisati, ali to svakako nije bila srpska vojska. Jeli,dal' ti triput dnevno, pa i za marendu njupaš demagogiju? Mis'im po tebi će abisinci slaviti Mihajla Markovića ko svog,autohtonog,a velikosrBskog ideologa,a ne Srbi,jel? Citat: Uoči rasprada SFRJ, pripadnici srpske političke elite su pokušali da definišu srpske nacionalne ciljeve (poput "svi Srbi u jednoj državi") u okviru diskursa socijalističke Jugoslavije. Milošević je nameravao da stvori krnju Jugoslaviju, koja bi obuhvatala Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i delove Hrvatske naseljene Srbima. Slobodan Milošević i tada vladajuća Socijalistička partija Srbije su zauzeli stav da se Hrvatska može ocepiti ali ne može na to primorati hrvatske Srbe koji žele da nastave da žive u Jugoslaviji. On je sasvim otvoreno govorio o novom povlačenju granica u slučaju raspada Jugoslavije, koje bi trebalo da obuhvate sve oblasti u kojima žive Srbi, kao većina ili manjina. Jedan od tvoraca Memoranduma SANU i čelnik vladajuće Socijalističke partije Srbije, je sredinom 1991. godine poručio: Nova državna granica mora ići linijom razgraničenja srpskog i hrvatskog naroda. JNA treba da posedne tu novu granicu. —Mihailo Marković Treba li možda da ti crtam podatak da je oko 80% vojnog kadra JNA bilo srbijanskog porekla? Grdne tebe muke muče... Citat: BokasaTzar: Vasastajić Ovo ću ti objasniti samo jednom (mada ti neće koristiti), a zarad opšteg zdravlja: He,he,jeli zdravlja ti opšteg,čime se udaraš,'leba ti reci?! [ Nedeljko @ 17.03.2012. 20:34 ] @
Navodiš samo neke floskule, što se od takvih ne može ni očekivati. SPS je definisao... naravno, bez navođenja izvora iz kojih bi se videlo čije su to bljuvotine.
Pred sam rat je generalštab brojao 16 generala od čega 6 iz Slovenije, 5 iz Hrvatske i 3 iz Srbije i od preostale tri republike, dve su imale po jednog generala, a jedna nijednog. Slično je bilo i na nižim nivoima JNA. U toku rata u Hrvatskoj u punom jeku je glavnokomandujući za odbranu neba Beograda bio neki Stjepan (dao je intervju studiju B). [ stil @ 17.03.2012. 20:52 ] @
Citat: Nedeljko: Sviđalo se tebi ili ne, takvo je međunarodno pravo. Ako čovek na vlasti napravi cpanje, napravio ga je on, ali ga je napravila i država, pa on svakako odgovara za sebe (dakle, ne može da se sakrije iza države), ali odgovara i država. Ako misliš da tu nešto nije u redu, slobodno interveniši u UN, pa da vidimo hoćeš li dobiti podršku. Ti ovde vršiš zamenu teza. Priča se o konkretnim ljudima koji su radili loše stvari za vreme rata, ne o ljudima na vlasti. Ti ljudi koji su na vlasti imaju komandnu odgovornost za zločine. Ne sećam se da je iko ikada na vestima devedesetih objavio da su ovi sa ove strane činili zločine onim drugima. Uvek su gledaocima objavljivane vesti u kojima smo mi bili žrtve i ko eto samo smo se branili. Branili silovanjem, klanjem zarđalim kašikama (šešelj tm.), krađom bele tehnike šleperma (arkan tm.) itd. Tako da, niko im nije tražio to što su činili. Sve što su radili su sami i u svoje ime i imaju sami da za to odgovaraju. [ BokasaTzar @ 17.03.2012. 20:52 ] @
Citat: Vasastajić: He,he,jeli zdravlja ti opšteg,čime se udaraš,'leba ti reci?! Udaram razne vase bez analnog lubrikanta posred prkna. [ Vasastajić @ 17.03.2012. 21:06 ] @
Citat: Nedeljko: Navodiš samo neke floskule.... ...bez navođenja izvora iz kojih bi se videlo čije su to bljuvotine. Mani se demagogije... Citat: Braksi: Tu na scenu stupa Tito toboznji prijatelj autonomasa, a u stvari glavni vinovnik vojvodjanske tragedije. Vec tada je svima bilo jasno da nema nista od vojvodjanskog prosperiteta. Još odavno je viđenim,vojvođanskim Srbima bilo jasno da je završeno sa prosperitetnom Vojvodinom: Citat: „Plači,Vojvodino“-razočarenje u Srbiju Već godinu dana posle ujedinjenja,u glasilu novosadskih radikala,stranke koja je najviše doprinela prisajedinjenju Vojvodine Srbiji,listu Zastava br.235 od 18.11.1919. izašao je članak pod nazivom „Plači,Vojvodino“, u kojem se, između ostalog,navodi i ovo: „...Mi,Vovođani,smo bili prvi koji smo bez ikakvih prethodnih pogodaba na velikoj Narodnoj skupštini 12.(25.) novembra prošle godine, rešili da kidamo veze sa Ugarskom i težimo da budemo sa Srbijom jedno telo, jedna duša.Odrekosmo se svoje privremene vlade, da i na taj način dokažemo svoju lojalnost prema novoj zajedničkoj nam domovini...Posle smo išli još dalje.Dali smo i davali smo kapom i šakom svima i svakome...Međutim šta se dogodilo? U naše pitome krajeve slegoše se čete pljačkaša, razbojnika i zelenaša, te nemilice počeše isisavati srž i sokove zaprepašćene i, pod utiskom velikih događaja opijene i bunovne Vojvodine...“ Citat: Prelazak sa srednjoevropskog na balkanski način upravljanja bio je kulturni šok,naročito za Vojvodinu,jer je bila predmet posebnog izrabljivanja.Evo šta je zabeležio književnik Miloš Crnjanski 1924.godine(O Banatu i Banaćanima,Novi Sad 1989.str.117) „Taj svet o Srbiji ima jedan zastareo,lep,plav,pojam...Ono što će izmeniti sliku Banata i rashladiti ga,biće sistem poreza.Poreze,ogromne poreze.Ne zna se ko,ni koliko plaća.Ne piše nigde.Ište se iznenada i odoka.Konjanik dolazi u selo i kao Turčin traži harač.Nema cedulja,tačnih knjižica,upisanih imena,svako na svom mestu,npr.’Laza Gagić platio 34 forinte i pet filera’pa pečat,pa potpis,pa opet pečat,pa opet potpis,i mir do idućeg kukuruza.Sad Laza P.Gagić odlazi češće na opštinu,a jednog dana ištu dve hiljade dinara,drugog tri,trećeg četiri,kad kako.I to odmah,nema tu šta...I bez pečata i bez potpisa...Posle dve nedelje opet zovu.Zaboravili da zapišu porez na Begej.Posle tri nedelje opet zovu.Zaboravili da računaju porez na bolnicu.Posle nedelju dana opet zovu,nije dvesta dinara prirez,nego dvesta trideset i neka dokaže da je platio za Begej...Da, on neka dokaže da je platio,jer ne mogu da nađu gde je zapisan...I tako do novog kukuruza.““ Tako da je Tito samo saučesnik i nastavljač daaavno definisanih vinovnika vojvođanske tragedije,a ona je počela okupacijom '918.-te. [ Braksi @ 17.03.2012. 21:37 ] @
Citat: ona je počela okupacijom '918.-te. pih. Svaki narod tezi da se nacionalno ujedini, a njegovi protivnici da ga razjedine. Tako su Crnogorci izdvojeni od Srba. Kad to neko kaze onda kazu pa ti si velikosrpski nacionalista, negiras naciju. Dobro, ali sta cemo sa Njegosem, Petrom Cetinjskim, Vasilijem Ostroskim, Kraljem Nikolom ? U njih se kunu svi Crnogorci, a oni su se svi odreda zvali Srbi. Ne, nije bilo tada nekog Beograda, pa kao terao ih je, bili su mu pod hegemonijom. Okupirani, kako vi kazete. Drugo. Svaka drzava ima razvijene i manje razvijene predele. Da li onda treba da se svaka drzava i nacija pocepa ? Mi smo imali tu nesrecu da zivimo pod dva carstva, dva sveta. Zapadna Nemacka je nesebicno pomogla Istocni deo zemlje. To je potpuno razumljivo s obzirom da je Istocni deo zbog geografije u ime svih Nemaca platio najtezu cenu i red je da mu se to kompenzuje. Neki Bavarac za koga je istorija pocela njegovim rodjenjem npr 1980. ce verovatno misliti da to nije fer... Vojvodjanski separatisti Srbi stalno tako racunaju i racunaju di su nasi novci i ko je sta i koliko odneo-doneo. A koliko je platila centralna Srbija pa i ostali delovi za nasu nacionalnu nezavisnost i slobodu od Beca, Peste, Istambula ? To se niko izgleda ne pita. [ Nedeljko @ 17.03.2012. 22:09 ] @
Citat: Vasastajić: Mani se demagogije... Joooj, ko će da mi priča o demagogiji. Dokaz velikosrpskog udruženog zločinačkog poduhvata na citiranoj stranici su nedokazani navodi haškog tribunala, koji je protivpravno osnovan da bi opravdao zaadnu politiku i koji ne poštuje nijedno od pravnih načela koliko god ih ima, uključujući tu i pravo na odbranu.. Morali su da ubiju Miloševića u nemoći da išta dokažu protiv njega. Obzirom na to ko je i kako osnovao haški trabunjal i sa kojim ciljem, na njihove navode se možeš pozivati kao na dokaze ako i samo ako su ti navodi priznanje trabunjala da srpska strana nije kriva za nešto. To ti je kao da ti dam dva topa fore u šahu, pa ako te pobedim ili remiziram, to jeste dokaz da sam mnogo bolji, a ako izgubim, to nije dokaz da si ti bolji. Inače, u navodima o načertaniju se pominju nekakva Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Metohija... Šta je to tada bilo? Turska? Odakle Turskoj te teritorije? Odakle Turska uopšte u Evropi? Ko je živeo na tom području? Koja Albanija? Kada je ona imala državu? Albanska država je formirana od strane velikih sila 1913. da bi se sprečio izlazak Srbije na more, dakle ne kao rezultat borbe Albanaca protiv Otomanskog carstva, već preko srpske krvi. Uostalom, ko su ti Albanci? Gde im je mesto u svetskoj kulturi, nauci... ne sad, nego bilo kad u istoriji otkad postoje, pa do dana današnjeg? Šta su etnički Albanci dali svetu, što je ceo svet prihvatio kao vrednost? [ Pirossi @ 17.03.2012. 22:17 ] @
Citat: Nedeljko:... Uostalom, ko su ti Albanci? Gde im je mesto u svetskoj kulturi, nauci... ne sad, nego bilo kad u istoriji otkad postoje, pa do dana današnjeg? Šta su etnički Albanci dali svetu, što je ceo svet prihvatio kao vrednost? [ vlada131 @ 17.03.2012. 22:25 ] @
Citat: Nedeljko: Uostalom, ko su ti Albanci? Gde im je mesto u svetskoj kulturi, nauci... ne sad, nego bilo kad u istoriji otkad postoje, pa do dana današnjeg? Šta su etnički Albanci dali svetu, što je ceo svet prihvatio kao vrednost? Verovatno su se i Nemci/Austrijanci rukovodili sličnom logikom kad su imali posla s nama u 20. veku... [ burex @ 17.03.2012. 22:39 ] @
Citat: Logor u Srbiji ne mora da bude logor Srbije, već može da bude i logor JNA, koja jeste bila u ratu, što niko ne sporava i koja je bila nadležna na području cele SFRJ, pa je mogla da ima logore gde hoće. Nemo' se ljutiš, ali ti si otišao u aut. Nisam siguran da živiš u Srbiji, ali ako živiš, izađi napolje povremeno... ovo što si napisao jeste jedna od većih gluposti što se da pročitati. Samo veoma naivna osoba bi ovako nešto mogla da izjavi i da ostane ozbiljna. Drugari koji ti lupaju pluseve a ne javljaju se ovde su otprilike na tvom nivou. Citat: Uostalom, ko su ti Albanci? Gde im je mesto u svetskoj kulturi, nauci... ne sad, nego bilo kad u istoriji otkad postoje, pa do dana današnjeg? Šta su etnički Albanci dali svetu, što je ceo svet prihvatio kao vrednost? Videti Pirossijev post... [ Braksi @ 17.03.2012. 22:42 ] @
Citat: Verovatno su se i Nemci/Austrijanci rukovodili sličnom logikom kad su imali posla s nama u 20. veku... verovatno. To je tako, veci se uvek dize na manjeg i tu nema boga. Bas kao u zavrsnoj sceni filma "Ko to tamo peva" kad Srbi tuku Cigane, a od gore tuku svapske stuke. Onda na te Nemce dodju kacushe itd... [ Nedeljko @ 17.03.2012. 23:20 ] @
Ma, Pirosijev kokmentar je argumentovan, potkovan činjenicama, neoboriv. Posle njega mogu samo da se nabijem u mišju rupu i ćutim ko zaliven.
Citat: vlada131: Verovatno su se i Nemci/Austrijanci rukovodili sličnom logikom kad su imali posla s nama u 20. veku... Nisu, već su uništavali našu kulturu za koju su vrlo dobro znali. - Od 1914 do 1918 Austrougarska je u Srbiji najpre popisala apsolutno sva zvona, sa naznakom da li neko ima umetničku ili neku drugu vrednost i sve ih polupali. Ostala su slovima tri zvona u Srbiji koja su starija od 1918 jer su bila sakrivena. - 6.4.1941. Hitler je bombardovao Narodnu biblioteku. - U više navrata su tražili Miroslavljevo jevanđelje. - Plačkali su nam, palili i rušili crkve i manastire. Ja sa druge strane pitam šta su to Albanci dali čovečanstvu otkad postoje, bez ikakve namere da uništim bilo šta od toga. Dakle, nije ista logika u pitanju. Ja tražim njihov doprinos za koji ne znam, a Germani su uništavali našu kulturu za koju su znali. Citat: burex: Nemo' se ljutiš, ali ti si otišao u aut. Nisam siguran da živiš u Srbiji, ali ako živiš, izađi napolje povremeno... ovo što si napisao jeste jedna od većih gluposti što se da pročitati. Samo veoma naivna osoba bi ovako nešto mogla da izjavi i da ostane ozbiljna. Drugari koji ti lupaju pluseve a ne javljaju se ovde su otprilike na tvom nivou. Evo, bežim u onu mišju rupu sa početka poruke i ćutim ko zaliven. Koja je tvoja argumentacija? Lepljenje etiketa "ovo je glupost", "samo naivna osoba može ovo da napiše". I onda još bez blama pominješ "nivo". [ burex @ 17.03.2012. 23:45 ] @
^
Argumenti postoje, problem je u tome što ih ne čitaš i što ih ne uzimaš u obzir, ili ih jednostavno ignorišeš... logičke greške koje praviš su ono što tipične seljačke starešine urlaju na binama pred izbore. Sa tobom, dakle, nema rasprave. Teraš svoj fazon, prihvataš nešto kako jeste samo kada tebi prija, teški si šovinista i poneke izjave koje imaš o nekim nacionalnim manjinama su, blago rečeno, bolesne. Ne obraćaj pažnju na nas, samo nastavi, par bajtova na ES serverima nije neka cena za čitanje ovakvih mudrosti. [ Nedeljko @ 18.03.2012. 05:49 ] @
stil
Lepo ubedi UN da oni koju su bili na vlasti treba da odgovaraju isključivo lično, a ne i u ime države, pa kad uspeš u tome, onda se javi. [ Nedeljko @ 18.03.2012. 06:02 ] @
Evo šta su ti argumenti:
Citat: burex: Da li si primetio u Poljskoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Italiji neke logore, proterivanja nekih naroda i vera, ratovanja, uskraćivanja prava državi i sl.? Iskreno? Citat: burex: Mislio sam na sadašnje vreme, ljubi te majka pametna. Zato sam i naveo bivše fašističke države, čisto da uporediš i da se setiš kad su kod njih poslednji put radili logori, a kad kod nas u Srbiji. Dakle, u Hrvatskoj nisi video logore i proterivanja naroda i vera 90-tih. Takođe, 90-tih Hrvatska nije bila fašistička zemlja jer ustaška ideologija koju je tamošnja vlast podržavala nije bila fašistička. Citat: burex: Nemo' se ljutiš, ali ti si otišao u aut. Nisam siguran da živiš u Srbiji, ali ako živiš, izađi napolje povremeno... ovo što si napisao jeste jedna od većih gluposti što se da pročitati. Samo veoma naivna osoba bi ovako nešto mogla da izjavi i da ostane ozbiljna. Drugari koji ti lupaju pluseve a ne javljaju se ovde su otprilike na tvom nivou. Ovo su obične etikete. Citat: burex: Videti Pirossijev post... Da vidimo šta su Prossijevi argumenti: Citat: Eto, to je sva argumentacija na koju se pozivaš. [ stil @ 18.03.2012. 06:28 ] @
Citat: Nedeljko: stil Lepo ubedi UN da oni koju su bili na vlasti treba da odgovaraju isključivo lično, a ne i u ime države, pa kad uspeš u tome, onda se javi. Pa i odgovaraju lično. Upravo UN na tome i insistira. Ne postoji kolektivna krivica nekog naroda. Zanimljivo je da se devedesetih na vestima nikada nije moglo čuti: - danas neki su "naši" silovali, zaklali, opljačkali tamo neke druge. Naprotiv. Uvek je bilo: - danas su neki "njihovi" napali "naše" i uradili to, to i to a mi smo se samo branili. Uvek ali uvek, smo mi bili žrtve a oni tamo agresori. Na taj način je plebs držan u neznanju šta se stvarno dešava. Tadašnja vlast i mediji su na taj način postali saučesnici sa zločincima. Što se tiče većine naroda iz Srbije. Većina je protiv toga da se tako nešto čini u njihovo ime i većina ne želi da bude taoc tih loših ljudi. Tako da skrivanje iza države možeš da okačiš mačku o rep. To što su oni tamo radili im niko nije tražio i prema tome zbog toga sami trebaju da za to odgovaraju. [ Vasastajić @ 18.03.2012. 08:27 ] @
Citat: Nedeljko: Joooj, ko će da mi priča o demagogiji. Dokaz velikosrpskog udruženog zločinačkog poduhvata na citiranoj stranici su nedokazani navodi haškog tribunala, koji je bla,bla,bla,bla,bla,bla,... Hebote,pa ja moram u svom životu svaki dan nešto i da radim,a ne samo da se bavim pariranjem jalovim "istorijskim" novotarijama iz arsenala raznoraznih Jovanovića, Deretića,Jarčevića,Zveri,đon-obrazi,Vaši i ostalog zverinja srbijanskog zoo vrta,ispilelih u nameri lečenja kompleksa nacionalne inferiornosti. Citat: Braksi pih. Svaki narod tezi da se nacionalno ujedini, a njegovi protivnici da ga razjedine. Tako su Crnogorci izdvojeni od Srba. Kad to neko kaze onda kazu pa ti si velikosrpski nacionalista, negiras naciju. Dobro, ali sta cemo sa Njegosem, Petrom Cetinjskim, Vasilijem Ostroskim, Kraljem Nikolom ? U njih se kunu svi Crnogorci, a oni su se svi odreda zvali Srbi. Ne, nije bilo tada nekog Beograda, pa kao terao ih je, bili su mu pod hegemonijom. Okupirani, kako vi kazete. He,he,kaži to Crnogorcima što si ovde rekao o njima,pročitaj bar nešto o istorijskim činjenicama srpsko-crnogorske "ljubavi" nakon prvog sv.rata,"odsustva"Beograda iz čitave mućkalice,pa onda nastavi da širiš ideje velikosrBske hegemonije. Imaj samo na umu istorijsku činjenicu da odluka velike Narodne skupštine od novembra '918.-te,em što je kozmetičkog karaktera,doneta na insistiranje Francuza,ne bi li se kako tako "prefarbala" klasična okupacija,em nema ni legitimitet. Proveri samo nacionalni sastav tadašnje Vojvodine(samo se kloni slobodanjovanovic.org i sličnih kompleksaških portla) i kojim kvorumom je doneta odluka tada,pa će ti biti savršeno jasno u kojoj meri je to realizovana "vekovna težnja srpskog naroda",a koliko je to okupacija i to klasična,da bi već sledeće godine RADIKALI,heeej,novosadski,SRPSKI radikali vrišatli od muke zbog gluposti koju su uradili! Sad stvarno odo da radim. [ Nedeljko @ 18.03.2012. 09:02 ] @
Citat: stil: Pa i odgovaraju lično. Upravo UN na tome i insistira. Ne postoji kolektivna krivica nekog naroda. Narod nije pravni subjekat, ali država jeste. Srbi ne žive samo u Srbiji, nego kojekude po belom svetu i u Srbiji ne žive samo Srbi, već i razni drugi. Ratnu odštetu ili sankcije ne mogu da snose Srbi, ali može Srbija. I da, potežu se tužbe između država. BiH je tužila Srbiju i izgubila spor, a onda su se Srbija i Hrvatska međusobno tužile, pri čemu je Hrvatska povukla svoju tužbu i tražila isto od Srbije (zbog čega li?). Citat: Vasastajić: Hebote,pa ja moram u svom životu svaki dan nešto i da radim,a ne samo da se bavim pariranjem jalovim "istorijskim" novotarijama iz arsenala raznoraznih Jovanovića, Deretića,Jarčevića,Zveri,đon-obrazi,Vaši i ostalog zverinja srbijanskog zoo vrta,ispilelih u nameri lečenja kompleksa nacionalne inferiornosti. Odo' ja do mišje rupe da ćutim k'o zaliven pored ovakve neoborive argumentacije. Što se ostatka poruke tiče, ko je koga napao 1914? (Samo čekam da se uhvatiš za Gavrila Principa, pa da ti objasnim neke stvari i oko toga.) Ako je Srbija okupirala Austrougarsku, kako to da je sud presudio da ona druga strana dođe Srbiji ratnu odštetu? Neka bude da je u Vojvodini bilo 0% Srba. Napali su nas, pobili nam trećinu stanovništva, uništili kulture koliko su stigli, izgubili rat i šta onda? Nikem ništa? Jaaaoooo, okupirani su! Ko ih je terao da prave njesra? [ Braksi @ 18.03.2012. 10:03 ] @
Citat: He,he,kaži to Crnogorcima što si ovde rekao o njima,pročitaj bar nešto o istorijskim činjenicama srpsko-crnogorske "ljubavi" nakon prvog sv.rata,"odsustva"Beograda iz čitave mućkalice,pa onda nastavi da širiš ideje velikosrBske hegemonije. svi ti koje sam nabrojao su od pre I sv rata. Sto se tice privremenog meteza nastalog 1918. to je stvar dinasticke prirode i ona je bila neizbezna. Kao sto je nekad Wilijam pobedio Haralda ili su Habsburzi ratovali i to intenzivno protiv pruske dinastije a sve u okviru nemackog naroda ! Srbi u Crnoj gori zato su ostali u ogromnoj vecini za zajednicku drzavu. Mi smo jos dobro i prosli. Naravno, bilo je uvek i nezadovoljnih kao sto je i normalno jer su verovatno izgubili dinasticke privilegije ili se nisu slagali sa vecinom. Dokaz je da je i u II sv ratu Crnagora delila sudbinu Srbije do u milimetar. Partizani-cetnici-kolaboratori... Sto treba takodje znati i 2006. narod Crne Gore srpsko-crnogorskog porekla je vecinski glasao za opstanak zajednice sa Srbijom. Medjutim u CG zive i Albanci i Bosnjaci koji su naravno glasali protiv. [ stil @ 18.03.2012. 10:39 ] @
Citat: Nedeljko: Narod nije pravni subjekat, ali država jeste. Srbi ne žive samo u Srbiji, nego kojekude po belom svetu i u Srbiji ne žive samo Srbi, već i razni drugi. Ratnu odštetu ili sankcije ne mogu da snose Srbi, ali može Srbija. I da, potežu se tužbe između država. BiH je tužila Srbiju i izgubila spor, a onda su se Srbija i Hrvatska međusobno tužile, pri čemu je Hrvatska povukla svoju tužbu i tražila isto od Srbije (zbog čega li?). Pa o tome ti pričam. Besmisleno je tužiti državu za nešto što su uradili pojedinci. [ Vasastajić @ 18.03.2012. 10:48 ] @
Citat: Nedeljko: Odo' ja do mišje rupe da ćutim k'o zaliven pored ovakve neoborive argumentacije. Tebe čovek argumentom u glavu da pogodi odbio bi se kod od napumpane lopte,i čuo bi se samo tupi,prazan odjek, tako da čuči ti lepo u toj tvojoj mišjoj rupi i razmišljaj što ste sa čitavim svetom u svađi,a i sa najbližim komšijama. Citat: Ko ih je terao da prave njesra? Ovo ti je dobro pitanje,samo sad dobro razmisli kome ćeš ga uputiti. Možda i uspeš onda da odgovoriš sebi što vam vaskoliki svet ne valja. Citat: (Samo čekam da se uhvatiš za Gavrila Principa, pa da ti objašim neke stvari i oko toga.) Poštedi me "fond.jovanović" portal informacija PLEEEAAASSSEE ! Taaako,baš mi je prijala ova kafe-pauza... [ burex @ 18.03.2012. 15:10 ] @
Citat: Nedeljko: Dakle, u Hrvatskoj nisi video logore i proterivanja naroda i vera 90-tih. Po poslednji put... Govorim u kontekstu sadašnjice, kao odgovor na fašistički plakat Boljševizam vs. Nacional-socijalizam! Uzeli ste da vršljate sa logičkim i moralnim izbljuvcima, upoređujući sadašnju EU (dakle, Poljska, Hrvatska, Španija, Nemačka...) sa tim državama za vreme drugog svetskog rata! Pa mogu i ja tako... hoćeš primer? Trenutna kancelarka Nemačke jeste Angela Merkel, koja baš ne vidi Srbiju kao ozbiljnog kandidata za EU. Znaš ko još nije imao dobro mišljenje o Srbiji i bio je ujedno kancelar Nemačke? HITLER! Dum dum! Dakle, preciznim merenjima i korišćenjem isprepletanih moralnih vijugi, dajemo do znanju publici da EU = Nemački imperijalizam i fašizam. To je ono što se u ovoj temi dešava i što ne želite da priznate, iako je debelo očigledno. Svoja lična ubeđenja pravdate ovakvim straw-man napadima, to je problem. Moj odgovor je bio jednostavno pitanje: Gde danas u EU vidite fašizam i nacional-socijalizam? Ujedno eto i još jedno pitanje: Otkud nama pravo da posle svih tih ratova, logora i isterivanja uzmemo da vršimo moralne pridike EU državama koje su danas zaista mirne i tolerantne države? Otkud nama pravo da lepimo svastiku Nemačkoj i generalno EU zato što nas ne podržavaju koliko mi očekujemo? Otkud uopšte to prosipanje patetike gde su svi krivi za ono što se desilo, osim nas? Citat: Eto, to je sva argumentacija na koju se pozivaš. Ja sam postavio Wikipedija linkove sa validnim izvorima ka postojanju logora na prostorima bivše SFRJ, dok su drugi blejili sa izjavama "kakvi logori?". Na jednoj drugoj temi sam davao više izvora o učestvovanju SFRJ u Maršalovom planu, dok su mnogi to čvrsto opovrgavali koristeći svoj patriotizam kao argumentaciju. Ostalo je zaista "common knowledge" i po potrebi možemo vrlo lako naći izvore za argumentaciju, ako ćemo ići na peer-review. Ti si mi, recimo, dao izvor iz novina 24Sata o nekoj tužbi iz 2009. godine za koju ne znamo kako je uopšte prošla, niti kakvi su dokazi predstavljeni. Pokušavaš da izvučeš Srbiju iz svih fekalija u koje je upala 90tih tvrdeći da su drugi činili još gore stvari, te smo mi sasvim OK. Tvrdiš da je Srbija bila jedno, a JNA drugo, što su apsolutne gluposti. Nemoj molim te da ti i za to moramo ovde na kašičicu deliti linkove, youtube klipove i izvore... ovo je nešto što deca znaju, i čime se neka deca čak i ponose! Taj "nismo mi, keve nam" sistem zaista ne prolazi. Pored svega toga, pokazuješ šovinizam na velikim nivoima, diskreditujući jednu čitavu naciju i nacionalnu manjinu na osnovu tvog ličnog mišljenja... i kako ja da ti argumentovano odgovorim na to? Da provodim svoje vreme tražeći ugledne Albanske naučnike (kojih je ionako bilo malo pod Enver Hodžom) kako bi ti dokazao da pričaš gluposti? Gledajući Srbiju spolja, mnogi maloumnici mogu bez problema da kažu "oni imaju samo onog Đokovića i Teslu, pa kakva je to glupa nacija?", i naravno da će napraviti budalu od sebe, kao što i ti činiš sa izjavama ovog tipa: Citat: Uostalom, ko su ti Albanci? Gde im je mesto u svetskoj kulturi, nauci... ne sad, nego bilo kad u istoriji otkad postoje, pa do dana današnjeg? Šta su etnički Albanci dali svetu, što je ceo svet prihvatio kao vrednost? Evo ti jedan argumentum ad Hitlerum u to ime (što vi prosto obožavate kada je pitanje o EU): Znaš ko je još tvrdio da neka nacija/narod/narodnost/rasa nije ništa doprinela čovečanstvu? HITLER. Dum dum [ Vasastajić @ 18.03.2012. 19:55 ] @
Citat: Nedeljko Uostalom, ko su ti Albanci? Gde im je mesto u svetskoj kulturi, nauci... ne sad, nego bilo kad u istoriji otkad postoje, pa do dana današnjeg? Šta su etnički Albanci dali svetu, što je ceo svet prihvatio kao vrednost? Da ti odgovorim na prvo pitanje,evo,to su TI Albanci. Što se ostalog tiče,pa pobogu čoveče,sve i jedan koji je iole mislio nešto da uradi,morao je prvo glavom bez obzira da zbriše odavde,pa tek onda u tom,tebi tako mrskom svetu,da realizuje svoje ideje! Kakve pa sa time blage veze imaju Srbi,da bi ti sada tako prepotentno prozivao Albance i njihov ukupan doprinos svetu?! Samo to što su se na nesreću njihovu rodili u Srbiji?! Pa,evo ti doprinosa svetskoj "kulturi,nauci" od Srba koji su ostali ovde: [ Nedeljko @ 18.03.2012. 21:41 ] @
To što ti ne znaš šta su Srbi koji su ostali ovde dali čovečanstvu samo govori o tvom obrazovanju.
Pođimo od toga da je apsolutno SVE što je na Kosovu pod zaštitom UNESCO-a srpsko i ništa albansko. Albanci su samo rušili, ništa izgradili. Izgradili su upravo Srbi odavde. Od Srba koji su ostali ovde, za mnoge je čuo ceo svet, npr. za Iva Andrića. Je li Marija Šerifović, koja je ostala ovde pobedila na Evrosongu (lično nisam oduševljen tom popularnom muzikom, ali hajde). Eto, za nju je čula cela Evropa. Srbi koji su ostali ovde su snimili npr. film "Ko to tamo peva" koji se davao na mnogim televizijama širom sveta. Je li Emir Kusturica, koji je ostao ovde i koji se oduvek izjašnjava kao Srbin osvojio jednu "zlatnu palmu" za najbolju režiju i jednu za najbolji film? Spisak onoga što su Srbi dali svetu, a što ceni ceo svet je kilometarski, mada su mnogi drugi narodi dali mnogo više. Daleko od toga da su Srbi nekakva sila, nisu, ali se zna vrlo dobro za neke doprinose. Pored svega toga ti si našao sliku neke budale kakvih imaš svuda ko govana. Albance, bilo gde u svetu da žive, ne vidim apsolutno nigde, pa sam molio ako ih neko drugi vidi da kaže gde. Jesu li dali neko jelo koje je poznato u celom svetu ili nekog sportistu, bilo šta? Cigani su na primer, po raznim delovima sveta dali autentičnu muziku (npr. španski "flamenko"), ali od Albanaca ne vidim ništa. Na onom linku koji si dao ne vidim nijedan doprinos Albanaca. Dakle, samo trolovanje. [ Sceka @ 18.03.2012. 22:38 ] @
Citat: Nedeljko: ...ali od Albanaca ne vidim ništa. Na onom linku koji si dao ne vidim nijedan doprinos Albanaca. Dakle, samo trolovanje. A doprinos u sirenju droge i kriminala?! Jel' se to racuna ili ne? Tu su dali i te kakav doprinos... Laku noc svim dobrim ljudima ma gde se nalazili u ovo nedeljno zvezdano vece! :) Pozdrav! [ stil @ 18.03.2012. 22:40 ] @
Treba živeti u sadašnjem vremenu. Zbog toga što se lako može krenuti krupnim koracima u nazad ako se to stalno nema na umu.
[ burex @ 19.03.2012. 00:12 ] @
Citat: Nedeljko: Na onom linku koji si dao ne vidim nijedan doprinos Albanaca. Dakle, samo trolovanje. Ne mogu da verujem da ovo radim, ali... http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Albanian_Americans http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Albanians http://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_cuisine U kontrast sa našim: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Serbian_Americans http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Serbs http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_cuisine Naravno da Srba ima više. Duža istorija, veća populacija, mnogo veće i duže praktikovanje nacionalne jednine, sreća... To su činjenice, "mi" smo bolji, i ne znam da li iko osim retarda iz kosovskog "samoopredeljenja", ultranacionalista iz Bujanovca i njima sličnih može ovo da ospori. Srbija čisti podove Albanijom po ovom pitanju. Ipak, ne razumem gde idemo sa ovim? Ako je Albanski doprinos svetu manji od našeg, i generalno je mali, šta to znači? Šta zapravo želiš da kažeš? Da su niža rasa? Da nisu vredni nas? Takođe, ako mi imamo Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, šta to nas čini? Da li doprinos nekih Srba u nauci, kulturi i sportu čini nas pametnijim, obrazovanijim i vitkijim? Priča koju serviraš me neodoljivo podseća na pijane navijače koji lutaju ulicama Beograda, dok im se u glavi vrzma nacionalna superiornost zbog Obilića, Putnika, Mišića, Tesle, Pupina, Cvijića... i tripuju da su im muda veća, pamet neograničeno bistra, a suze patriotske najslađe, iako su sami po sebi propaliteti teškog ranga koji se i dalje žale nedeljom jer neće da jedu maminu supicu. Ajde da sad isto to pogledamo za Tanzaniju: http://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_Tanzanian_Americans - nema http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Tanzanians - političari, muzičari, "plava krv" i par naučnika i pisaca http://en.wikipedia.org/wiki/Zanzibari_cuisine - ništa obimno Jedino što sa vrha jezika znam lično da kažem da dolazi iz tanzanije jeste Mpemba efekat, ništa više. Da li su Tanzanijci glupi? Da li su niža rasa? Da si se rodio u Tanzaniji, da li bi postojala predispozicija da nećeš biti niko i ništa u životu? Ako da, zašto je to tako? [ osvetakana @ 19.03.2012. 00:47 ] @
Ovo što je Vasa pomenuo
Citat: Hebote,pa ja moram u svom životu svaki dan nešto i da radim,a ne samo da se bavim pariranjem jalovim "istorijskim" novotarijama iz arsenala raznoraznih Jovanovića, Deretića,Jarčevića,Zveri,đon-obrazi,Vaši i ostalog zverinja srbijanskog zoo vrta,ispilelih u nameri lečenja kompleksa nacionalne inferiornosti. je opis suštine metoda "jalovih" retrogradnih elemenata koji bi svojim "arsenalom" držali Srbiju u mraku (i pored rekordne elektro proizvonje). Medjutim, tim mračnim elementima je ostalo samo da se povlače u svoje kovčege pred naletom svetlosti EU koja obasjava Srbiju. Iako je puka istina da ni jednoj političkoj struji u Srbiji nije na srcu ulazak u EU (zbog transparennih pravila kontrole odlučivanja i kontrole novčanih tokova) proces pridruživanja je sada nezaustavljiv. Tu i tamo biće kočenja ali oni koji koče proći će kao da se tociljaju na ku*cu niz žilet a koče jajima. [ plus_minus @ 19.03.2012. 01:00 ] @
@burex
Ovi iz tanzanije, kao i mi, po default-u, nemaju toliko veliki rank u proizvodnji belog i žutog i čega sve ne, kao šiptari, šipci. Jel' da? A to što proizvode, ubija. Unakažava. Moraš da priznaš. Osim toga, kote se bre kao glodari. I uče decu 'pravilnoj šiptarskoj biznis kulturi', čim narastu dovoljno. Mada, to belo i žuto i šta sve ne, za neke, nažalost, jeste doprinos. :/ [ burex @ 19.03.2012. 01:09 ] @
Ok, manimo Srbe i Tanzanijce, 'ajmo na Kolumbiju:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Colombian_Americans http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Colombians http://en.wikipedia.org/wiki/Colombian_cuisine I što je bitno: http://en.wikipedia.org/wiki/Illegal_drug_trade_in_Colombia Citat: As of 2011 Colombia remains the world's largest cocaine producer Jedan od najvećih proizvođača i izvoznika narkotika. Da li oni spadaju u isti koš kao i Šiptari? [ plus_minus @ 19.03.2012. 01:12 ] @
Delimično. Što se proizvodnje teških i smrtonosnih droga tiče, da.
Osim toga, poređenje ti je loše. Koliko ima šipaca, a koliko ima kolumbijaca? Nebitno. Sad, ako te ne mrzi, uzmi i prelistaj malo o šiptarskoj mafiji i šta rade i kako se ponašaju, bilo gde u svetu, kad te već ne mrzi da kopaš po wikipediji. [ burex @ 19.03.2012. 01:13 ] @
Citat: kad te već ne mrzi da kopaš po wikipediji. http://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_mafia http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_mafia Opet smo mi cvećke izgleda? [ plus_minus @ 19.03.2012. 01:16 ] @
Mi srbi, generalno da.
Dok ova stoka što nas predstavlja svugde i što se izvinjava svakome, to treba neutralisati. Takve primerke treba izolovati iz grupacije. [ burex @ 19.03.2012. 01:22 ] @
Citat: plus_minus: Dok ova stoka što nas predstavlja svugde i što se izvinjava svakome, to treba neutralisati. Takve primerke treba izolovati iz grupacije. Pa ok. Ali zašto u našem slučaju su takva stoka* izuzeci, dok su kod Šiptara i Kolumbijaca pravilo? Zašto srpska mafija ne predstavlja Srbiju i njen narod kao celinu, a albanska mafija predstavlja Albaniju/Albance sa Kosova, ili isto to sa kolumbijskom mafijom i svim drugim mafijama sveta? Ukratko: Zašto naše goνno lepše smrdi? *Mislim na mafiju [ plus_minus @ 19.03.2012. 01:36 ] @
Citat: burex: *Mislim na mafiju Pitaj mafijaše ako misliš na mafiju, nemoj mene pitati oko toga. Ja lično mislim da je jedan naš veoma poznati mafijaš trenutno, još uvek predsednik. Kao i njegov kolega crnogorac. O našem glavnom mafijašu, dupeliscu, možemo s' punim pravom da 5eremo na sve strane, jer je on lično odgovoran za kršenje domaćeg ustava koji jasno kaže da šef države, ne može ujedno biti i šef svoje partije i nema potrebe da se osvrćemo u ovoj temi na još dublje kreativne ideje dragog nam obeleženog.. :) Tu dvojicu, npr. na listi srpskih mafijaša sa wikipedije, nećeš naći, a treba da se nađu na toj listi, kao prvoklasna bagra. Mada, ta dva čitaj, pohlepna g0vneta nisu ubice, već samo teški lopovi. To ipak nije isto što i drug factory nation. Ruku na srce, mnogo, previše ima kućnih šiptarskih hemijsko-prerađivačkih objekata, nazovi, fem'li hausova. NE znam zašto uporno bežiš od te činjenice... [ Braksi @ 19.03.2012. 01:49 ] @
ne uspeva mi da zamislim neki albanski forum gde bi jedan siptar drzao stranu Siptarima, a drugi branio Srbe.
Mi smo Srbi strahovito neslozan narod. Dugo zivim u inostranstvu i dosta sam putovao, sretao razne ljude, ali nikada nisam tako nesto video kod drugih naroda. Postoji nesloga po pitanju politike, navijanja i tako, ali taj nivo ostrascenosti kao u Srbalja - to je pravi fenomen. Srbi su strahovito surovi i strogi sami prema sebi. U nasim neslogama, razum je tako pomucen, a strasti tako uzavrele da se ne misli ne samo o nacionalnom, nego najcesce ni o sopstvenom interesu ! Ja bi to mogao da razumem da smo mi neki silan i surov narod kao Turci, pa da nam je takva priroda. Kod Srba je sasvim obrnuto. Mi smo izuzetno ekstrovertan narod, a opet tako autodestruktivan. Kako objasniti onda sa su komunisti Srbi satrli cetnike Srbe, a zatim napravili drzavu sa komunistima Hrvatima ciji su sanarodnici upravo obavili stravicni genocid nad Srbima ? Da li je zaista moguce da nam bude blizi i krvnik od ideoloskog protivnika ? U slucaju Srba izgleda da jeste. [ plus_minus @ 19.03.2012. 01:58 ] @
Citat: ali taj nivo ostrascenosti kao u Srbalja - to je pravi fenomen. To je cena čistog osećaja za pravdu, šta ćeš.. [ milanche @ 19.03.2012. 04:56 ] @
@burex
Citat: Ne mogu da verujem da ovo radim, ali... http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Albanian_Americans http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Albanians http://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_cuisine U kontrast sa našim: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Serbian_Americans http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Serbs http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_cuisine Ne mogu ni ja da verujem kakve plitke statistike koristis da izravnavas neuporedivo. Ovakve procene moze da daje samo neko ko ni sa naukom ni sa kulturom nema mnogo dodirnih tacaka niti pravih uvida. Prvo, da bi neko na wikipedia-i napabircio tu sacicu albanskih doprinosa nauci i kulturi morao je bukvalno da cedi suvu drenovinu ne bi li iscedio koju kap. Drugo, ta sacica imena jedva cini nekih 0.001% od celokupne populacije kumulativno u periodu od par vekova, jedan mali procenat kojem se desilo da trci suprotno glavnini stada za koje se zna dobro sta im je glavna nacionalna strast. Trece, ako bi umesto klinackog 'prebrajanja slicica' pokusao da izmeris tezine individualnih i grupnih doprinosa naucnim i kulturnim disciplinama, dosao bi do porazavajucih disproporcija. Cak ako ne ubacujem jednog Teslu, jedan Milutin Milankovic, ili jedan Svetislav Bilbija (koji je desifrovao etrursko pismo) su potpuno tezinom prevazisli celu tu listu sa wikipedije. Cetvrto - ono sto ti navrat-nanos nabacana imena ne govore je bitan detalj - gde je i cime se bavi glavnina populacija (srpskih vs. albanskih) - u sta je usmeren prosecan Srbin (ili jos preciznije: gro prosecnih Srba) - u kriminal ili u postignuca pozitivne strane zivota. Vec najmanje dva i po veka Srbi su punokrvni cinioci kulturnog i naucnog zivota civilizovanog sveta. Samo u poslednjih deset godina cu ti bez problema naci nekoliko hiljada univerzitetskih profesora u USA, od toga su nekoliko njih staresine vrlo uglednih departmana (recimo: nuclear technology na UC Berkeley), albanskih mozda jedva 30-tak, ako i toliko. Gotovo da nema visoke kulturne ustanove u USA da u njima nema Srba, od opere u San Francisku pa do Metropolitan-a. Da ne pominjem parisku koloniju slikara (Vlada Velickovic, Ljuba Popovic, Dado Djuric...) koja uziva izuzetan ugled. Sve su to tek malo vidjeniji izdanci jednog zivog stvaralackog tkiva. Jedini stranac koji je clan najuzeg strucnog komiteta (nisam siguran da li 5 ili 7 clanova) US Army za telekomunikacije i multimediju je Srbin, profesor na ETF-u. U silicijumskoj dolini (posle Londona najkosmopolitanskije sredine na svetu) gde se mogu sresti apsolutno primerci ljudske rase sa bilo koje strane sveta, za skoro 20 godina nisam sreo niti cuo ni za jednog jedinog Albanca u struci, tek nedavno bracni par turista u prolazu. Poredjenja radi, Srba ima sigurno 7-10 hiljada direktno u hi-tech-u, masa doktora, magistara. S druge strane, albanska mafija je neprikosnovena #1 u Evropi, a drzi drugo mesto u New York-u. Stvarno treba biti posebno neinformisan (ili posebno motivisan) pa uopste zagaziti u poredjenja te vrste. [Ovu poruku je menjao milanche dana 19.03.2012. u 06:12 GMT+1] [ stil @ 19.03.2012. 05:57 ] @
E sad ide ono glavno. Zbog čega taj potencijal nije iskorišćen ? Verovatno zbog toga što se ovde u Srbiji godinama pravi negativna selekcija. Ti ljudi koji su tamo negde po svetu su praktično odavde oterani. Kao što su i Tesla i Pupin na primer. Ovde i onako od njihove pameti ne bi bilo velike vajde, ovde se gluplji od njih pitaju šta i kako. Prodavali bi nešto po buvljaku i tako to da su ostali. Možda ne svi, ali većina da. Njih se samo sete kada treba da se sprovede hitlerovska retrogradna ideologija prebrojavanja krvnih zrnaca u cilju podsticanja ludila koje bi Srbiju još dublje gurnulo u ponor.
[Ovu poruku je menjao stil dana 19.03.2012. u 07:21 GMT+1] [ Braksi @ 19.03.2012. 07:54 ] @
svaka cast braco Americki Srbi. Samo vi nastavite da izmisljate Amerikancima razna sokocala da nas jos vise nalupaju, a Siptari nek im diluju drogu pa nek im od te love placaju da im prave drzavu.
Pa cemo onda da vidimo ko je genije. Mirdita. [ Braksi @ 19.03.2012. 07:55 ] @
Citat: Verovatno zbog toga što se ovde u Srbiji godinama pravi negativna selekcija. godinama ? Vekovima ! [ Vasastajić @ 19.03.2012. 08:19 ] @
Citat: Nedeljko Na onom linku koji si dao ne vidim nijedan doprinos Albanaca. Dakle, samo trolovanje. Al si zato video DOPRINOS Srba Albanskom pitanju! A o tome ne smeš ni da zucneš! Pa sad ti vidi ko pušta iskompleksirane trolove. A, da, si ti čuo nekada za ime Inva Mula ? Nisi sigurno jer to ime nema potrebe da leči svoje komplekse,jer ih i nema,za razliku od tebe i tebi sličnih. Ne znam samo dokle će MODERATORI ovog foruma tolerisati ovoliku količinu FAŠIZMA I ŠOVINIZMA i to u ogoljenom,naturalnom obliku ?!? [ Nedeljko @ 19.03.2012. 08:44 ] @
Citat: Vasastajić: Pa sad ti vidi ko pušta iskompleksirane trolove. Ko je trol, potpuno je očigledno. Ja te pitam koliko je sati, a ti mi pričaš da je šargarepa skupa. Ako ćemo o zločinima, albanskih nad Srbima ima mnogo više. Zaboravio si na "žutu kuću". SRJ/SCG je poslala haškom trabunjalu dokaze, a haški trabunjal ih je UNIŠTIO KAO BEZVREDNE. Dakle, ne VRATIO kao bezvredne, već UNIŠTIO kao bezvredne. Razlika je ogromna, kakvi god da su dokazi, valjani/dovoljni ili ne. Da je to izlovan slučaj, nego kada je Dik Marti pokušao da pokrene to pitanje, svi su se pravili "toše", tako da je jasno kome pripadaju pomenuti izmi. Zapadne sile su izmislile masakr nad civilima u Račku, kako bi bombardovale Srbiju. Inače je cela operacija bila izvedena pred međunarodnim posmatračima. Dođoše finski patolozi da vide je li bilo masakra, vratiše se u Finsku da "završe ispitivanja i objave rezultate" za šta im je trebalo dve ipo godine. Rezultat je naravno bio da nikakvogmasakra nije bilo, već da su sve žrtve ubijene vatrenim oružjem iz daljine. No, i dalje je ostala u haškom trabunjalu tvrdnja da se radi o nenaoružanim civilima. Srpske vlasti su tvrdile da su svi bili naoružani i u uniformama OVK i da je policija na vatru odgovorila vatrom, da bi im tri dana bio onemogućen prilaz od strane "posmatrača", koji su premeštali i preoblačili tela. OK, to su tvrdnje jedne strane. Šta je bilo na kraju? Pomenuti trabunjal je ispitivanjima utvrdio da se ništa ne slaže. Npr. da nije ta rupa od tog metka, nije ta krv od te osobe, otkud znam šta, ali cela optužba je na kraju ODBAČENA. Očigledno je u pitanju bio neuverljiv falsifikat. U svakom slučaju, nema apsolutno ničega što se ne uklapa u navode srpskih vlasti o tome. Naravno, velikosrpski fašista i šovinista je bio i italijanski general koji je u intervjuu gazeti rekao da su kao KFOR-ovci imali naređenje odozgo da zataškavaju zločine Albanaca i konstruišu zločine nad Albancima. Albanski terorista koji je bacio bombu na autobus pobivši sve putnike je bio uhvaćen, ali je "nekako uspeo da pobegne iz američke vojne baze". Itd, itd. Ali, naravno, sve je to bla, bla i to je jasno i moderatorima, tako da možeš da mastiš slova koliko god hoćeš. [ Nedeljko @ 19.03.2012. 08:52 ] @
Citat: Hvala, burex, ovo je ono što sam tražio, a ne trolovanje. Dakle, imaju čak i jednog nobelovca (Ferid Murad) u ublasti medicine. Za to skidam kapu. [ vilil1 @ 19.03.2012. 09:25 ] @
Citat: Vasastajić: Ne znam samo dokle će MODERATORI ovog foruma tolerisati ovoliku količinu FAŠIZMA I ŠOVINIZMA i to u ogoljenom,naturalnom obliku ?!? E, vala Vaso, sto se toga tice, ti si zahebao vek. U ovoj temi, makar. [ burex @ 19.03.2012. 09:30 ] @
Ne pitam ovo često, ali milanche, da li si uopšte pročitao šta sam napisao?
Citat: Naravno da Srba* ima više. Duža istorija, veća populacija, mnogo veće i duže praktikovanje nacionalne jednine, sreća... To su činjenice, "mi" smo bolji, i ne znam da li iko osim retarda iz kosovskog "samoopredeljenja", ultranacionalista iz Bujanovca i njima sličnih može ovo da ospori. Srbija čisti podove Albanijom po ovom pitanju. *Srba = broja uticajnih Srba na Wikipedija listama Odgovor je bio takav na mnoge tvrdnje da Albanci nisu ništa doprineli svetu. Jesu... iako se nisu proslavili, ima ih zaista premalo. To znamo. Ali šta želiš sada sa time da kažeš? ŠTA ŽELI IKO SA TIME DA KAŽE? Kao što sam rekao, što ne kenj*te po Tanzanijcima i njima govorite da su krvožderni kanibali i da ne umeju da saberu dva broja? Njihov doprinos svetu je mnogo manji! Nego fora je to što lečite komplekse ovde... imamo trenutno zavadu sa njima još od vremena Tita i sad je red da, ako treba da se se*e po nekome, da to budu oni. Ne poznajem nijednog jevreja lično, niti znam kako funkcionišu, zašto ne mogu o njima da se*em ovde, npr? O tome pričam... [Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 30.03.2012. u 14:48 GMT+1] [ osvetakana @ 19.03.2012. 09:32 ] @
@Braksi
Citat: U nasim neslogama, razum je tako pomucen, a strasti tako uzavrele da se ne misli ne samo o nacionalnom, nego najcesce ni o sopstvenom interesu ! Konstantna "uzavrelost" se održava od strane onih kojima je to u interesu. Talasanjem strasti je najlakše dočepati fotelju vlasti. U nedostatku ekonomskih rešenja najlakše je kriviti ceo svet za sopstvenu nesposobnost. Lupanje u nacionalni doboš uvek daje efekat. A čemu ta priča o mafiji? Kao da je mafija deo genetike neke nacije. Inače, u ovoj diskusiji suština se razvodnjava. Umesto priče o odnosu Srbije i evropske unije potežu se kubure, Turci ku*ci palci itd. To je sve u funkciji "iščašenja" mozga i zato ni malo ne čudi što je Citat: taj nivo ostrascenosti kao u Srbalja - to je pravi fenomen. Taj "fenomen" se podgreva i uzgaja od strane retrogradnih mufljuza kojima je u interseu da sve ostane kao što je i bilo. Upravo usled tog "iščašenja" mozga rekacija je tako jaka a konflikti tokom istorije izuzeno surovi. [ Nedeljko @ 19.03.2012. 09:54 ] @
Samo da obavestim ostale da je u međuvremenu dokazano da je član "osvetakana" zapravo bivši "kandorus", ali dobro, ima pravo da piše u skladu sa pravilnikom.
Razmišljao sam otkud pored Milutina Milankovića, Emira Kusturice, Iva Andrića i ostalih koji su se osećali Srbima, a ostali ovde, članu Vasastajić ideja da okači baš ovu sliku. Obzirom da je svakome očigledno da to nema veze sa činjeničnim stanjem (jer budala ima svuda, što nije problem, ali Srbija takođe ima itekako poznatih velikana), jedino objašnjenje je da je član Vasastajić zapravo prepoznao sebe u tom "fazonu". Ne znam kako bi se drugačije došlo na takvu ideju. [ osvetakana @ 19.03.2012. 10:18 ] @
Ne znam šta je u "međuvremenu dokazano" a pogotovu ne znam kako ti dokazuješ da je "osvetakana" nekadašnji "kandorus". Mene ne poznaješ nit znaš bilo šta o meni. A za nick sam ti već objasnio "Operativni Sistem VETAKANA" koji ja propagiram. Dakle nisi ništa "dokazao". Za dokaz je potreban uzročno posledični niz valjanih formula. I još sve to što pišeš nema veze sa temom. Pffff.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|