[ TVMANIJAK @ 27.02.2012. 20:47 ] @
Postavlja se pitanje koliko je u Srbiji uopste deficitarno zanimanje zavarivaca? Ispricacu vam jedan jednostavan primer: U Sapcu je odrzana obuka za zavarivace preko Nacionalne sluzbe za zaposljavanje, obuku je zavrsilo desetak ljudi koji su dobili sertifikate za TIG postupak. Naravno ljudi nemaju iskustva jer su tek zavrsili skolu. Neki od njih su se obratili firmi BMR iz Sapca, s obzirom da je obuka ovde i izvrsena , u ocekivanju da ce dobiti zaposlenje, jer gledali smo prilog na televiziji iz 2011. godine, negde krajem godine je predsednik posetio Sabac i navedenu firmu i busajuci se u grudi rekli su kako je potrebno dosta zavarivaca i da ce oni do kraja godine (2011.) primiti 180 zavarivaca. U decembru je obuka i zavrsena, i od tad krece agonija i razocarenje nekih koji su ucestvovalu u obuci, (citajte, ljudi koji nemaju vezu). Dolazili su danima u tu firmu, i uvek dobijali isti odgovor, nisu nam potrebni zavarivaci, dodjite za toliko i toliko dana, i tako to je trajalo par meseci. Uz cesto arogantno ponasanje nekih ljudi iz te firme zaduzenih da te ljude provere i da ih zaposle. Naravno, trazili su iskustvo, govorili ruzne reci za sertifikate izdate od firme Cobalt, mislim da bese iz Backe Palanke. Oni naravno nisu dobili posao, sad da li je tu bitna veza, novac ili mozda politicka pripadnost, ne znam, ali znam da nisu dobili posao. Iz ovoga mozemo izvesti jednostavan zakljucak ili mozda pitanje? DA LI SU U SRBIJI ZAVARIVACI UOPSTE POTREBNI, I GDE TI ZAVARIVACI DA STEKNU ISKUSTVO? |