[ cika dacha @ 27.02.2012. 21:10 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt Gledajuci ovu listu nije mi jasno kako neko moze da bude duzan vise od 100% bdp ??? |
[ cika dacha @ 27.02.2012. 21:10 ] @
[ the_tosic @ 27.02.2012. 21:26 ] @
Ni meni nije jasan dug Italije i Luxemburga sa te liste, a ni GB.
[ Holkan @ 27.02.2012. 22:05 ] @
Citat: the_tosic: Ni meni nije jasan dug Italije i Luxemburga sa te liste, a ni GB. Mislis Ireland,a ne Italija? [ Holkan @ 27.02.2012. 22:10 ] @
Jedini pametni od ozbiljnijih zemalja su Iran i Kina.
Iran 4 a Kina 5% bruto dr. proizvoda. Ovi se zaduzili da nece moci nikad da vrate. Nego meni nije jasno kome su u stvari oni duzni? [ Hapless joint @ 27.02.2012. 22:15 ] @
Citat: Holkan: Nego meni nije jasno kome su u stvari oni duzni? ... i odakle tome nekome toliki zilioni? [ pantic68 @ 27.02.2012. 22:22 ] @
Lupate glavu besmislicama, to su fiktivne cifre dobijene sabiranjem baba i žaba a ko će koga u stvarnosti druga je priča. Neko će da pusi svakako. Obično bolje prodju oni koji sve što mogu proture kroz gusicu, uložili u sebe i ne možeš im ništa.
[ the_tosic @ 27.02.2012. 22:40 ] @
Citat: Holkan: Mislis Ireland,a ne Italija? Da da Irska, u brzini sam pogresio [ mulaz @ 27.02.2012. 23:34 ] @
U cemu je problem?
ja tebi pozajmim 100keur, ti meni pozajmis 100keur, oboje smo duzni vise nego sto zaradimo za godinu dana (vise od 100% gdp), a niko od nas dva nema bas neki problem :) problem se pojavi tek kad ja samo uzimam tudje pare, a meni nije niko duzan nista :) [ cika dacha @ 28.02.2012. 17:08 ] @
ako je moja godisnja plata 100e a imam dug 200e godisnji kako onda mogu ja da prezivim??? sasvim jednostavno i logicno pitanje naa koje nemam odgovor :-)
[ Devanagari @ 28.02.2012. 17:14 ] @
Mozes da prezivis vrlo jednostavno tako sto ces taj dug da proglasis navlakusom zlih zaverenickih zelenaskih sila NSPa koje su te nevinog i naivnog obmanule (dok si ti te pare trazio i koristio da trpas kavijar i sampanjac u guzi*u) i onda da najkomotnije odbijes da vratis dug.
Dakle, tako mozes da prezivis ali od cega ces sutra da trpas kavijar i sampanjac u guzi*u to je vec drugo pitanje i na njega tek treba da dobijemo odgovor. [ PhoenixRising @ 28.02.2012. 17:40 ] @
Ako vas interesuje kome mogu da budu dužne tolike pare možete početi od čitanja ovog izveštaja NBS.
http://www.nbs.rs/internet/latinica/90/dug/dug_I_2011.pdf Ovo vam je verovatno najbolja analiza, pokazatelj i objašnjenje koje možete javno da dobijete a da ne radite lično u NBS ili Upravi za Trezor RS. Ovde imate dug države razvrstan po kategorijama. Spoljašnji, unutrašnji, javni itd. Izveštaj ima 12 strana pa nije previše obiman za čitanje. Analogno ovom izveštaju u kome možete da pročitate kome smo mi to sve dužni i koliko, možete sami da pronađete slična dokumenta za druge države. Skoro sve informacije i dokumenta se nalaze u javnom domenu, samo je potrebno znati gde gledati. Pozdrav. [ cika dacha @ 29.02.2012. 20:16 ] @
PhoenixRising@ sve je to ok al niko jos ne govori tj objasnjava kako mozes biti duzan vise nego sto imas prihode??? kako ces to ikad vratiti???
[ mulaz @ 01.03.2012. 00:09 ] @
Sto ne? Kad uzmes kredit za kucu, obicno je veci od jednogodisnje zarade.
[Ovu poruku je menjao mulaz dana 01.03.2012. u 01:37 GMT+1] [ PhoenixRising @ 01.03.2012. 08:34 ] @
Citat: cika dacha: PhoenixRising@ sve je to ok al niko jos ne govori tj objasnjava kako mozes biti duzan vise nego sto imas prihode??? kako ces to ikad vratiti??? Pa kao USA na primer. Uzme novi zajam of FED-a da bi vratio stari. Zbog toga se i non stop vrte po televiziji termini: refinansiranje duga, restrukturiranje duga... Tj, u evropskom slučaju još više se zadužiš kod EBRD, BIS, Londonski klub, Pariski klub, EIB..., manja ti mesečna, godišnja rata a otplaćuješ dug 5 godina duže recimo. Ukratko, da bi danas uživao u blagodetima koje nisi zaslužio teret duga prebaciš na buduće generacije za koje na taj način ništa od te blagodeti neće ostati, samo otplata tih dugova. E da, još bolje objašnjenje za razbacivanje tim procentima. Znači, ti si recimo dužan 105% svog GDP-a, ali ga ustvari otplaćuješ prema sličnim tabelama što sam naveo u linku narednih 20 godina. Što mu dođe približno 5.25% godišnjeg, tj. trenutnog GDP-a. Ali i to može da se ispostavi kao mnogo jer treba platiti penzije, socijalno, troškove u medicini i ostalo pa mora ova gornja varijanta. [ Vasastajić @ 01.03.2012. 09:42 ] @
Citat: PhoenixRising: Pa kao USA na primer. Uzme novi zajam of FED-a da bi vratio stari. Zbog toga se i non stop vrte po televiziji termini: refinansiranje duga, restrukturiranje duga... Podsetio si me ovim na jednu veoma staru priču,koja ab ovum pojašnjava podosta detalja za ove, mnogima nerazumljive, marifetluke oko velikih novaca. [ PhoenixRising @ 01.03.2012. 10:03 ] @
Citat: Fabijan je posjedovao i upravljao svim velikim kompanijama koje su imale na stotine filijala, a koje su naizgled bile u međusobnoj konkurenciji. Na kraju, svi rivali bili su izgurani iz poslovanja kao i mali privrednici. Bili su progutani od Fabijanovih divovskih kompanija koje su bile pod vladinom zaštitom. A mene je ovaj jedan pasus iz te tvoje tvoje stare priče podsetio na jedno skorašnje istraživanje: http://www.newscientist.com/ar...twork-that-runs-the-world.html Revealed – the capitalist network that runs the world Citat: When the team further untangled the web of ownership, it found much of it tracked back to a "super-entity" of 147 even more tightly knit companies - all of their ownership was held by other members of the super-entity - that controlled 40 per cent of the total wealth in the network. "In effect, less than 1 per cent of the companies were able to control 40 per cent of the entire network," says Glattfelder. Most were financial institutions. The top 20 included Barclays Bank, JPMorgan Chase & Co, and The Goldman Sachs Group. Ain't reality a bitch? Ipak malo da proširim odgovor pošto imam tendenciju da preskačem nekoliko koraka razmišljanja u objašnjenju što dovodi do nerazumevanja onoga što sam hteo da kažem. Čuo sam već mnogo puta tu priču što si linkovao i to na dosta različitih načina. U suštini je priča uvek ista. Čak previše ista. Pod tim podrazumevam da dugo nije postojao nikakav značajniji proboj u razumevanju problema. Svima je jasno da ekonomski sistem iz nekog razloga ne funkcioniše baš najbolje. Često su ljudi do duše i ponajviše krivi za svoju lošu sudbinu, kada recimo uzimaju kredite za koje i sami znaju da će veoma teško ili nikako biti u stanju da vrate. Isto važi i za upotrebu tj. zloupotrebu kreditnih kartica, odlaženja u minus kada se baš ne mora da bi se ispunio neki svoj hir itd. Ali u globalu, na državnom i svetskom nivou nešto definitivno ne funkcioniše kako bi trebalo. Neke institucije vrte trilione dolara na primer i prosto nije jasno, kada postoji toliko novca na planeti zbog čega se on tako teško sliva na dole, tj. ka onima kojima on najviše treba, a koji često i jako mnogo rade? Logika je ovde kada bi se ravnomerno rasporedio novac na svakog živog čoveka na planeti jednako, svi bi imali jako puno novca po današnjim standardima. Naravno, tako nešto je samo u domenu teoretske analize. U suštini, sistem je postavljen tako da bogatstvo teče od onih koji najmanje imaju ka onima što imaju više. Konkretni razlozi su verovatno mnogo složeniji od ovog jednostavnog objašnjenja. Ne može recimo da se kaže da je rad direktora Švajcarske banke koji ima platu nekoliko miliona godišnje baš toliko vredniji od radnika u Srbiji koji ima radnu nedelju od 50+ radnih sati za 300 evra ili od nekog inženjera koji recimo svake nedelje osmišljva po nekoliko novih proizvoda ili značajno unapredi neki postojeći sistem da bude efikasniji. Uz sve argumente o odgovornosti posla i bilo čemu drugom, jednostavno, tolika razlika nije prirodna ni normalna. Ovo istraživanje što sam linkovao gore u najmanju ruku pokazuje gravitacioni efekat kojim se bogatstvo sliva ka onima koji ga najviše i imaju. Šta se dešava kada se oni na dno dovoljno iscrpe od bogatstva, resursa, hrane? U principu samo dve stvari. Ili će da umru od gladi i bolesti ili će da podignu revoluciju i prežive. Oni koji dobro stoje možda nemaju osećaj za one koji nemaju. Međutim, makar i teoretski moraju i takvi da znaju da je razlika tj. disparitet između bogatih i siromašnih preveliki i da to što je pojedincima dobro ne znači da je sa sistemom sve u redu. Navedeno istraživanje pokazuje da postoji sasvim realna i opipljiva koncentrisana moć u relativno malom broju super entiteta. Niko ne može da porekne da u svakoj državi oni koji imaju novac i moć teže da proguraju zakone koji njima idu na ruku, da bi još više povećali svoju moć i uticaj. Klasična borba Davida i Golijata. Zakon po zakon i vremenom postaje sasvim normalno ono što je i protiv ustava i svakog zdravog razuma. Da ne dužim dalje, opet ću preskočiti nekoliko koraka i reći da je jedino realno rešenje znatno unapređenje obrazovnog sistema sa elementima i sadašnjeg i klasičnog obrazovanja kao i sa novijim konceptima koji su u stanju da obuče ljude da izađu na kraj sa svim kompleksnostima modernog života a koji nisu postojali pre u istoriji. Pozdrav. [Ovu poruku je menjao PhoenixRising dana 01.03.2012. u 11:53 GMT+1] [ mozdasamjaamozdainisam @ 02.03.2012. 16:55 ] @
Kao sto neko rece, i kad za nekretninu uzmes kredit / hipoteku ona je nekoliko puta veca od tvojih godisnjih prihoda.
Ako je bdp 100 (na 12 meseci), a pozajme 200 - znaci da ce u najidealnijem slucaju za 2 godine vratiti pozajmicu. [ cika dacha @ 01.07.2012. 00:16 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
zanimljivo da na listi imamo 80% duga naspram bdp i to podaci iz 2010 a sta nam mediji i vlast govore da smo duzni 45% od bdp! izgleda da nas prave @@@ :-) [ Otto23 @ 01.07.2012. 06:01 ] @
Evo i sharenijeg prikaza :)
Vishe zemalja: http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html USA: http://www.usdebtclock.org/index.html [ Braksi @ 01.07.2012. 09:17 ] @
Moguce je.
Nas ekonomski sistem je zasnovan na dugu, a temelj te filozofije je da se mozes zaduzivati dokle god mozes da vracas ratu duga. To sto Italija ima veci dug od GDP nije nikakav problem ukoliko ona moze da servisira prispele rate duga u toj godini. Kao sto vi npr sa platom od 300 evra (3600 godisnje) mozete uzeti stan koji vredi 18000 evra. Tako je vase zaduzenje 400% od prihoda ali nikakav problem jer rata je 100 evra dakle 33% prihoda... E sad ko kome duguje. Duguje se poveriocima, a ukoliko su banke poverioci one su isto tako autorizovane i da vrse emisiju novca. Dakle banka koja ima u trezoru novca 100 miliona dolara ako je obavezna da drzi 10% kesa onda ona moze da izda kredita jos 900 miliona. Ona ih znaci proknjizi i da kredit. A ukoliko joj usfali novca uvek moze da se zaduzi kod CB i to po eskontnoj stopi - e voila ! [ anon70939 @ 01.07.2012. 09:56 ] @
Al ako su svi u duzni i u minusu, nego mora da bude u debelom plusu?
[ labicko1 @ 01.07.2012. 10:21 ] @
Meni nesto nije jasno, ako ustav kaze da nam je mahimum zaduzivanja 45% a sada je trenutno skocio na preko 55%. Zar ovde nije prekrsen ustav i zakon, zar netreba da reaguje javni tuzilac, da se ustanovi ko je duzan za krsenje zakona. Ko je dao ovlascenja vladi da samovoljo krsi ustav koji je inace sama donela (inace izbornom kradjom, bio sam prisutan).
Ali ovome nije kraj, voi sto sada formiraju vladu prave se ludi, oni vec planiraju razgovore sa MMF za novih 3-5 milijardi da bi mogli da finansiraju drzavu. Onda se postavlja pitanje dali ustav i zakoni vrede niesto ili aga moze da sudi po njegovom? Pre neki dan sam gledao intervju sa nekim ekonomicarom, dobitnik nobelove nagrade za ekonomiju. Covek objasnjavao na primeru USA, kazu da je zbog sve vece nejednakosti u platama, ogromnom broju ljudi je bila smanjena kupovna moc, to je dovelo do slabije prodaje sto je ugrozilo rad dosta kompanija, samim time i smanjenjem punjenja kase od poreza i sve sta to povlaci za sobom. Drzava je onda taj problem resila na veom cudan nacin, u dogovoru sa bankama pocela je kampanja kredita, gde su krediti mnogo lakse odobravani, ljudi su ponovo dobijali novac, ponovo kupovali, firme ponovo prodavale, drzavni trezor se ponovo punio. Ono sto su genijalci ocekivali je da se usput desi neko cudo i da se stvari nekako same vrate na predjasnje. Medjutim usput su zeznuli jos vise stvar, jer kredite nisu uzimali samo oni kojima su bili potrebni, vec svi redom, ko je imao jednu kucu, kupio je jos dve sa vecim bazenom i stan, ko je vozio kadilak kupio je ferari ...Taj duk se godinama gomila i raste a sve veci broj ljudi ne moze da vrati dug. Sada smo se opet vratili na prethodni problem, opet je kupovna moc smanjena (samo sto je sada u mnogo vecem procentu), kompanije nemaju kome da prodaju robu, smanjuju broj radnika sto za sobom povlaci jos veci broj ljudi sa manjom kupovnom moci i onda cela kula od karata se polako rusi. Oni su se nadali da ce time sto sruse komunisticke sisteme da prosire njihovo trziste, ono jesu do neke mere, ali probaj ti da prodas Nike patike tipu u Srbiji koji ima 200 evra platu, tako je i u drugim zemljama. Zacarani krug je dosta veliki i opsezan, kako izaci iz njega je pitanje za nagradu. Oni koji imaju kapital cak i da preuzmu 100% svetskog kapitala, ne kapiram kome ce da prodaju svoje proizvode ako ostatak covecanstva nema ni za leba. Mozda je resenje vracanje na robovlasnicko drustvo? [ Braksi @ 01.07.2012. 11:02 ] @
Citat: CoyoteKG: Al ako su svi u duzni i u minusu, nego mora da bude u debelom plusu? nisu svi duzni. Medjutim ne moraju svi dugovi biti i naplativi, kao sto i ti pozajmis nekom pare pa ih vise nikad ne vidis tako se isto dogadja svaki dan i bankama ili investitorima propalih projekata. Zato banka na rizicnijim trzistima ide sa vecim kamatama da bi pokrila i gubitke. To se desava i u Srbiji i onda nasi "strucni" mediji spinuju javnost kako su krediti skupi u Srbiji, skuplji nego u Nemackoj. Ali evo ja vas pitam da imate 1000 evra kome bi ste ih pozajmili na godinu dana pri kamati 3%, Nemcu ili Rumunu ? Citat: labicko1: Meni nesto nije jasno, ako ustav kaze da nam je mahimum zaduzivanja 45% a sada je trenutno skocio na preko 55%. Zar ovde nije prekrsen ustav i zakon, zar netreba da reaguje javni tuzilac, da se ustanovi ko je duzan za krsenje zakona. Ko je dao ovlascenja vladi da samovoljo krsi ustav koji je inace sama donela (inace izbornom kradjom, bio sam prisutan). Ali ovome nije kraj, voi sto sada formiraju vladu prave se ludi, oni vec planiraju razgovore sa MMF za novih 3-5 milijardi da bi mogli da finansiraju drzavu. Onda se postavlja pitanje dali ustav i zakoni vrede niesto ili aga moze da sudi po njegovom? Jeste prekrsen je ustav, ali i druge zemlje ukljucujuci i Nemacku su krsile pravila o deficitu i dr. Jednom recju svi su muljali i to se sad sve tako okuvalo da narod trazi resenje. Evo samo jedan misaoni eksperiment. Slusam pre neki dan jedan ekonomista kaze: uvoziti treba ono sto ne proizvodimo pa i ono sto proizvodimo a jeftiije je uvesti. To je sve uredu, jedino je problem od kojih para sve to uvesti. A to vam je danas mainstream u ekonomiji. Poljska je bila jedna od prvih drzava koja je uvela USTAVNO ogranicenje duga do 45% GDP. Medjutim Poljska ekonomija nije konkurentna zapadnoj ekonomiji prema kojoj vise nema barijere pa je jedini lek zaduzivanje: MAdjarska, Slovacka, Slovenija, itd... E sad oni uvedu ogranicenje. To je kao da narkoman kaze drogiracu se do oktobra, a posle vise ne. E ne moze ! I jedini izlaz iz toga je totalni bankrot drzave, gubitak svakog kredibiliteta u buducnosti i povratak na zivot spram realnih mogucnosti koji bi za vecinu istocnoevropskih zemalja sada bio verovatno i gori nego za vreme komunizma. [ anon70939 @ 01.07.2012. 13:09 ] @
Citat: Braksi: ...za vecinu istocnoevropskih zemalja sada bio verovatno i gori nego za vreme komunizma. Sta nam je falilo za vreme komunizma? Nisam rodjen tad, ali po prici mojih, bilo je mnogo bolje nego sada :) [ Sceka @ 01.07.2012. 13:59 ] @
^ Uf, nemoj opet, "ko Boga te molim"! Znam da je vrucina i da je jako lenjo na forumu ali zar bas mora to? :)
Pozdrav! [ Vasastajić @ 01.07.2012. 15:02 ] @
Citat: CoyoteKG: Sta nam je falilo za vreme komunizma? Nisam rodjen tad, ali po prici mojih, bilo je mnogo bolje nego sada :) Pa sad, falili nam samo sredina i krajevi, a pravo pitanje bi bilo zašto nam je onda bilo bolje. Samo par senteci iz tog doba: Ala volim ovaj režim, plata ide a ja ležim! Ne mogu oni mene toliko malo da plate koliko ja mogu malo da radim. [ zzzz @ 01.07.2012. 15:13 ] @
Divna vremena,opisana otprilike ovako:
-Niko ništa ne radi-proizvodnja raste. -Proizvodnja raste-nigdje ničeg nema. -Nigdje ničeg nema-svi imaju sve. -Svi imaju sve-svi su nezadovoljni. -Svi su nezadovoljni-svi glasaju Za. [ anon70939 @ 01.07.2012. 16:41 ] @
sceko, svaka tema koja je ovako zapocela, zavrsila bi se posle 40 stranica zakljucavanjem :)
[ cika dacha @ 01.07.2012. 18:29 ] @
mislim da je jedino dobro resenje sjebati sve banke tj nek ih drzava otme i lepo gradjanim ukine dugove pa krenuti iz pocetka!! bolje rasturiti banke nego 99% populacije da trpi!
[ mmix @ 01.07.2012. 20:23 ] @
haha, kakva carska tema kako male perice dozivljavaju ekonomiju i protok kapitala
sto se tice samog pitanja teme %GDPa u dugu ne mora da raste samo zaduzivanjem, recesija i pad GDPa takodje podize procenat zaduzenosti. [ labicko1 @ 02.07.2012. 00:31 ] @
Malog pericu ne zanima mnogo ekonomija niti protok kapitala, mali perica vidi da iz godine u godinu sve teze zivi a da se sa druge strane pojedinci bliski drzavi sve vise bogate. Mali perica vidi i zna da je tu u pitanju pljacka, sta i kako ne moze da objasni ali svakom malom perici padne povremeno na pamet da uzme motku i da dobije svoj deo. Kada se skupi dovoljna masa malih perica oni to i urade, evo nama revolucije.
Sada najveci problem je to sto ovima sto imaju novac nije u koristi da mali perica nauci mnogo o ekonomiji i protoku kapitala, jel mali perica moze da onda postavi nezgodna pitanja. Tako da dok god ovi od gore mogu perici da daju za lebac i pivo mali perica je relativno srecan :) Recesija moze da poveca procenat zaduzenosti u GDP ali to nedaje za pravo nikome da se u moje ime zaduzuje bez limita. Ono sto me najvise nerivira je pokusaj da se manjim zlom ubije vece, to nikad ne prodje. Krsimo ustav iz visih ciljeva. Svi ti visi ciljevi su obicne pljacke, masa ga uvek naj**** a pojedinci fino zarade. U principu nasa drzava, gledajuci cifru po broju stanovnika, nije prezaduzena, ali problem je sto nasa drzava nista ne proizvodi, pa je i taj mali dug prevelik. Uzmes kredit od 1k evrica na godinu dana nije nesto mnogo, ono nije, ali ako imas platu od 200 evra, a samo racuni mesecni ti dodju na 350 a na to dodaj i hranu. Onda je taj kredit od 1k prevelik i potpuno nerealan za isplatu. Uzeti jos jedan kredit preko toga je cisto samoubistvo. Ako sam dobro razumeo prestavnika medjunarodne banke za srbiju, nasa zemlja do kraja godine treba da se uzajmi minimum 3milijarde evra da bi prezivela, ali to je pod uslovom da nam do kraja godine kreni procvat privrede. Inace ako ovako ostane potrebno je preko 5 milijardi da drzava nebi upala u ogromne probleme. Poboljsanja nece biti jel drzava, mada bi pre ovo nazvao organizovanom kriminalnom grupom nego drzavom, nece (ne da ne moze nego nece) bas nista da uradi da se stanje popravi, i ono malo novih firmi sto se otvori drzava seve ucini da ih pozatvara. Cist primer : skolski drug ima firmu kojoj je javna institucija duzna 30k eura, zbog tog duga potpuno mu je stala firma jel nema vise obrtnog kapitala, a drzava je vec naplatila porez na tih 30k inace bi tip krivicno odgovarao. Da bude prica jos lepsa sada pred izbore je dobio na desetine pretnji iz gradske vlasti da mora da da doprinos za politicku kampanju, inace salju inspekcije i zatvaraju mu firmu. mmix drzava je prezaduzena, sto mozda i nije tolko strasno kolko je strasno to sto ce se jos zaduziti samo da bi isplatili plate i penzije. [ labicko1 @ 26.07.2012. 02:34 ] @
@mmix Stvarno kako ti rece male perice shvataju ekonomiju na cudan nacin.
"The Fed creates trillions of dollars out of nothing and gives it to banks,” Rep. Kucinich said before Wednesday’s vote. “Congress is in the dark. The Fed sets the stage for the subprime meltdown. Congress is in the dark. The Fed takes a dive on LIBOR. Congress is in the dark. The Fed doesn’t tell regulators what is going on. Congress is in the dark.” http://rt.com/usa/news/house-ron-audit-bill-061/ Neki su se smejali na cinjenicu da americki senat nema prava u uvid u to sta Fed radi. [ mmix @ 26.07.2012. 07:31 ] @
Pa ne vidim sta se menja u mojoj tvrdnji. Nema neke vece razlike izmedju Kucinica i naseg domaceg Dacica i njegovih izjava u zadnjih mesec dana, obojca su male perice i obojca su se namerili na strucnije od sebe da bi se uslihtali priglupoj masi, Kucinic narocito jer pokusava da se uvali u predsednicku trku. Demokratija je diktatura institucija, ne diktatura jedne institucije (bila ona izvrsna vlast ili zakonodavna), zato je vazno koga postavis na mesto institucije kao sto je Fed jer kad ga postavis MORAS da ga pustis da radi svoj posao bez politickih pritisaka, u suprotnom na tom mestu dobijas nesposobnog poltrona koji ce samo da rubberstampuje zelje i cestitke populista sto je siguran recept za propast.
Drugo, ta transparentnost o kojoj ti pricas nije ona koju trazi Kucinic, Fed vec publikuje dnevno sve svoje odluke tako da cak i obican gradjanin moze da ostvari svoje pravo uvida, takodje je Fed odgovoran i obavezan da raportira finansijskom komitetu tako da Kucinic vec ima audit nad Fedom i zna sta Fed radi. Ono sto je netransparentno i zatvoreno je proces odlucivanja u Fedu i to je ono sto Kucinic hoce, da se na dnevnoj osnovi mesa u posao Feda, kao sto Dacic hoce da smeni Soskica da bi doveo na mesto poltroncica koji ce njemu da stampa parice po potrebi. Mozda i Kucinic ima iste ideje o pokrivanju budzetskog deficita? Razlog zasto je proces zatvoren je dvostruk: prvo razlog od gore, da ne bi svaka odluka morala da prodje prvo kroz komitet podkomiteta jer to jednostavno ne funkcionise sem kad treba da se stamapju pare za politicare, ta klika politicara vec tri godine ne moze da se dogovori o regulisanju fiskalnog minusa a treba da donose dnevne odluke o intervencijama na trzistu kapitala? Da ne pominjemo korupciju i lobiranje. Drugo, podjednako vazno, je da proces odlucivanja ne sme da bude "algoritam" i predvidiv jer u suprotnom sistem postaje meta spekulanata koji bi vrlo lako pronasli nacine da "algoritam" zaobidju ili zloupotrebe dok Fed vrti prstima jer ne moze da uradi nista van "algoritma". I trece, najvaznije je, kakve veze sve to ima sa ovom temom? Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|