[ MatezYU @ 04.03.2012. 18:56 ] @
Pre godinu dana menjao sam doboše na puntu.
Majstor je promenio sve komplet (doboše i cilindre) i podesio ručnu kočnicu tako da hvata tek na 5-6 zub.
Rekao je da jedno vreme treba tako da vozim, a zatim da dođem do njega da dotegne ručnu da hvata niže.
Posle 2-3 meseca sam bio kod njega da mi dotegne.
Posle dotezanja ručne ona i dalje nije hvatala kao ranije što je bilo (odmah na 1-2 zubu) nego recimo na (3-4) ali mnogo bolje nego dok nije zategao.

E sada da pređem na problem. Od pre jedno 2-3 meseca pojavio se čudan zvuk u kabini dok se auto kotrlja (kao da nešto cvili). Taj zvuk je jako jako tih i jedva da se čuje.
Zvuk dopire iz suvozačevog dela ventilacije..
Slulačajno sam skontao sam da je problem sa ručnom kočnicom. Ručna kočnica ima lufta i opet hvata tek na 5-6 zubu. Sve do trećeg zuba ona ima luft.
Kada u toku vožnje, dok se čuje ono blago cviljenje, povučem ručnu na 1-2 zub tada se taj zvuk ne čuje. Tek kada je povučem skroz na 5-6 zub tada počinje da hvata i koči i tok zvuka nema.
Kao da treba da se zategne sajla.

Pošto trenutno živim u drugom gradu, ne mogu da odem do tog majstora pa me interesuje vaše mišljenje.
Da li mogu sam da dotegnem ručnu i kako se to radi?
Video sam u kabini kada se izvadi pepeljara na podu da se nalazi jedan mali šraf (podešava se imbus ključem).
Da li taj šraf služi za zatezanje ručne kočnice?

Šta to može da se čuje da cvili u toku vožnje?

Na koliko zuba treba da hvata ručna?
[ vladd @ 04.03.2012. 20:21 ] @
Nije pametno da sam radis oko kocnica, makar izgledalo naivno.

Dodatno(u kracem periodu) stelovanje rucne se najcesce radi zbog nove sajle, ako dodje do lakog istezanja i blagog naleganja buzira na nosace.

Posto se ne zna da li je neke mehanizme razradjivao i sta je sve majstor uradio, najbolje je da sacekas trenutak da odes do njega ili da se obratis nekom drugom majstoru, koji ce pregledati sve od paknova, poluge na anker platni(nosacu paknova), sajle do glavne poluge rucne, koja bi ipak trebala da hvata na trecem-cetvrtom zubu.

Poz