[ tdusko @ 05.03.2012. 11:53 ] @

Pocinje zenevski sajam automobila gde ce svetu prvi put zvanicno biti predstavljen novi model Fijata koji ce se praviti u Kragujevackoj fabrici. Ideja je da na ovoj temi pratimo kako se stvari odvijaju sa ovim modelom. Kako se clanovima ES-a svidja ovako na prvi pogled, kakvi su utisci po Evropi i USA koja su primarna trzista itd.

Ne znam da li se zvanicno zna koji ce motori biti ugradjivani i nivoi opreme. Top gear navodi twin air turbo, 1.4 benzinski i 1.3 multijet.

Top Gear o Fiat 500L

Vidim u komentarima da nisu bas odusevljeni dizajnom. Sta znam, meni je nekako dopadljiv i originalan, lepsi mi je od produzenog minija. Mnogi kazu da ih podseca na multiplu i novu pandu. Ja bih pre rekao da prednji deo jako lici na novu pandu, a zadnji me podseca jako na alfu mito. Mnogi takodje sumnjaju u uspesnost ovog modela jer je tek izasla nova panda sto bas i ne pije vodu jer je 500L veci za pola metra.

Sve u svemu bice interesantno pratiti sta ce se desavati jer je ovo ako zanemarimo svu politiku jedna vrlo bitna i potencijalno vrlo korisna stvar za nasu zemlju.

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 06.03.2012. u 11:15 GMT+1]
[ etjen @ 05.03.2012. 14:08 ] @
slažem se da je ovo vrlo korisna stvar za našu zemlju. Koliko god ljudi bili stranački obojeni, ovo je korisno.

Što se tiče 500l, nemam neko posebno mišljenje. Dopadljiv mi je, u principu volim takvu koncepciju kola. Ali da bih dao konalni sud moram da ga vidim uživo.

U svakom slučaju mislim da je pominjana cena od oko 16kEura prevelika (osim ako nije reč o top opremi sa dizel motorom) U toj ceni ima baš dosta izbora i to i na sličan fazon, a i nešto ne verujem da će Evropa imati toliko poverenja u bivšu Zastavu da bi plaćala tolike pare za ovaj model.

Moja procena je da im prodaja neće ići dobro najviše zbog cene
[ cozmo_im @ 05.03.2012. 14:22 ] @
16.000e je pocetna cena, tako je receno. Ne vidim sto ce ovo nesto uticati na privredni razvoj Srbije. Osim zaposlenih u Kragujevcu. Uticali bi kad bi konkurencija dosla i otvorila fabriku - tipa Toyota, Hyundai ili slicno. Ovako... cist profit Fiatu.
[ tdusko @ 05.03.2012. 15:17 ] @
Sad nesto kopam i definitivno zakljucujem da gadjaju da ovaj model bude konkurencija mini countryman-u. Gledam slike i prosto je neverovatna slicnost(eksterijer) izmedju njih. Ako pocetna cena bude 15-16 000 kao sto se prica to ce onda biti 3-4 000 jeftinije od minija. E sad, pitanje je da li fijat moze da ponudi priblizno koliko bmw nudi sa mini countryman-om. Koliko sam uspeo da vidim, najslabiji motor u miniju je kao najjaci koji ce (ako je tacno ono sto sam naveo u prvom postu) se nuditi u fijatu 500L.

@cosmo

Zadnji put kad sam proveravao KG i taj region je bio u Srbiji i to jedan od najvecih pa valjda prosperitet tolikog grada doprinosi boljitku cele zemlje. Pored toga valjda ce jos neki deo da se pravi u Srbiji pa ce biti jos uposljenih ljudi.
[ AstralPro @ 05.03.2012. 19:53 ] @
Ruzan je auto. Ja ga ne bih vozio, mislim da za 16000 ima boljih kupovina.
[ botr @ 05.03.2012. 20:38 ] @
Bez sumnje ce doneti mnogo toga dobrog Srbiji. Ako ovaj model bude bio uspesan sigurno ce u Kragujevac doci mnogi fiatovi kooperanti, i to u velikom broju, sto znaci da ce se otvoriti jos mnogo radnih mesta, koja su nam, gledano s ekonomske strane, preko potrebna.

Inace, meni je ovaj 500l s jedne strane ruzan, a s druge simpatican. Vise je zamisljen kao neko fancy vozilo za odlazak i voznju kroz grad, itd. nego kao neka porodicna limuzina.
[ Nocni @ 05.03.2012. 20:59 ] @
Ipak to nece biti veliki auto... koncepcija slicna kao toyota urban cruiser... prilicno je lijep ali po meni je i obicni fiat 500 skup a ovaj ce biti znatno skuplji...
Nema Srbija neke koristi od toga jer je odnos Srbije prema fiatu podanicki, odnosno ne naplacuje im se ni porez na normalan nacin a prisutne su i razne drzavne subvencije koje su bespotrebne...
Italijanima koji razvijaju proizvodnju u Kragujevcu je recimo struja u Srbiji 5 ili 6 puta jeftinija nego u Italiji itd...
[ HoT_Steppa @ 05.03.2012. 21:46 ] @
Fiat prakticno radi besplatno kod nas, nema nekih troskova, ne znam sta reci, ne zivim u Kragujevcu. Neka se jave Kragujevcani da kazu da li im je bolje otkad je Fiat tu.
[ sasa022 @ 05.03.2012. 22:34 ] @
Mislim da se previse "lozite" - nece se Srbija ´leba najesti od 500L :(
[ Milojkovic @ 06.03.2012. 00:04 ] @
Bice to teski fijasko bruka nevidjena.
[ jnk @ 06.03.2012. 01:31 ] @
Podrzavao bih ovu pricu bez obzira na sve subvencije i beneficije koje drzava daje samo da nije u pitanju fiat vec neka firma koja ima prodajnu perspektivu van subvencionisanog trzista Italije.
[ botr @ 06.03.2012. 07:00 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Fiat prakticno radi besplatno kod nas, nema nekih troskova, ne znam sta reci, ne zivim u Kragujevcu. Neka se jave Kragujevcani da kazu da li im je bolje otkad je Fiat tu.

Ne zivim u Kragujevcu, ali sam povremeno tamo. Cini mi se da je grad malo zivnuo posle dolaska fojata, pre par godina. Po meni je to ok, sto radi gotovo besplatno. E, sad ne znam kakav je njihov kompletan ugovor, ali bi taj period po meni trebao da bude max 5 godina, dok razviju posao, a posle toga da imaju obavezu da rade u Kragujevcu jos najmanje, npr. 10 godina i da placaju sve dazbine u punoj ceni.

[ Java Beograd @ 06.03.2012. 07:23 ] @
Citat:
AstralPro: Ruzan je auto. Ja ga ne bih vozio, mislim da za 16000 ima boljih kupovina.
Citat:
sasa022: Mislim da se previse "lozite" - nece se Srbija ´leba najesti od 500L
Citat:
Milojkovic: Bice to teski fijasko bruka nevidjena.
Mašala ! Kakav smo narod, ne mogu da poverujem ! Ma treba taj Fijat izbaciti iz Kragujevca samo tako. A svima ovakvima bih presudio da do kraja života voze samo ono šta se proizvelo u Zastavi.

Citat:
HoT_Steppa: Fiat prakticno radi besplatno kod nas, nema nekih troskova, ne znam sta reci, ne zivim u Kragujevcu. Neka se jave Kragujevcani da kazu da li im je bolje otkad je Fiat tu.

Pogledaj samo transport za 150.000 automobila goišnje. Oko 400 automobila dnevno. Koliko će železnica da profitira ? Koliko će šlepera dnevno da dođe u Kragujevac da donese "nešto", bilo šta što je u vezi Fijata ? Hoće li kamiondžija da spava u hotelu, motelu, privatnom smeštaju ? Hoće lii da jede ? Hoće li u kafanu. Možda će da plati pranje kamiona, vulkanizerske usluge ? Koliko će poslovnih ljudi dnevno dolaziti u Kg ? Hotel, motel ? Restoran, kafana ? Poneki suvenir, poklon, šišanje ? Shvataš li koliki je to promet, kolika je to šansa za sve građane Kragujevca. Dakle, neko radi u Fijatu, ali neko izdaje privatan smeštaj, a neko pravi suvenire (na primer) A sve šta sam pomenuo je samo deo propratnih pozitivnih finansijskih efekata.

[ cozmo_im @ 06.03.2012. 07:29 ] @
Lepo sam rekao. Sansa za KG ali ne i za Srbiju.

Prava stvar ce biti kad (ako ikada) dodje - konkurencija. Znaci, dodje Hyundai, otvori fabriku i krece krljanje. E onda moze da bude dobro za Srbiju. Ovako ce par njih u Srbiji da ubira Kajmak, KG ce malo zivne, nezaposlenost ostaje ista, beda ostaje ista... nema tu leba od toga. Ti sitni kooperanti ako dobiju neki posao nece zaposliti nove ljude vec ce uzeti taj kajmak za sebe. Provereno. Ovo je Srbija. Nema cuda.
[ dlalic @ 06.03.2012. 08:50 ] @
Citat:
cozmo_im:  Ti sitni kooperanti ako dobiju neki posao nece zaposliti nove ljude vec ce uzeti taj kajmak za sebe. Provereno. Ovo je Srbija. Nema cuda.

A kako ce da urade taj posao sto su dobili bez ljudi?
[ Java Beograd @ 06.03.2012. 08:53 ] @
Citat:
cozmo_im: Lepo sam rekao. Sansa za KG ali ne i za Srbiju.
Čuj, stvarno je nerealno da 7.000.000 Srba živi od jedne fabrike.

Citat:
cozmo_im: Ti sitni kooperanti ako dobiju neki posao nece zaposliti nove ljude vec ce uzeti taj kajmak za sebe. Provereno. Ovo je Srbija. Nema cuda.

Citat:
dlalic: A kako ce da urade taj posao sto su dobili bez ljudi?
Neverovatno kako je u Srbiji rasprostranjeno pogrešno mišljenje da privatnici u svojim privatnim firmama samo otpuštaju ljude.
[ ventura @ 06.03.2012. 09:17 ] @
Citat:
Nocni:
Italijanima koji razvijaju proizvodnju u Kragujevcu je recimo struja u Srbiji 5 ili 6 puta jeftinija nego u Italiji itd...

Jel može neka bar malo objektivnija diskusija, pogotovo sa činjenicama koje se izguglaju za manje od 10 sekundi.

Dakle prosečna cena industrijske struje u Italiji je oko 14 evrocenti.

Prosečna cena industriske struje u Srbji za prošlu godinu je 5.3 evrocenta (sada je skuplja za oko 30%, ali nema veze, nema još uvek statističkih podataka na godišnjem nivou).

Dakle to je nekih 2.6 puta jeftinije nego u Italiji, ali to ne važi samo za Fiat već i za sve ostale industrijske potrošače struje u Srbiji.. BTW u Srbiji je trenutno sa novim cenama prosečna cena struje za domaćinstva oko 4.6 evrocenta, pri čemu je EPS plaća 6-7 evrocenti ali nema veze...
[ cozmo_im @ 06.03.2012. 09:22 ] @
Citat:
Java Beograd: Neverovatno kako je u Srbiji rasprostranjeno pogrešno mišljenje da privatnici u svojim privatnim firmama samo otpuštaju ljude.

To samo i rade. Nadji nekog ko je zaposlio? Evo cak i moja firma je roknula 15-16 ljudi napolje zbog krize. Ni krive ni duzne. A kao firma smo za primer. Ne nego se na prvu naznaku krize odma smanjili troskovi, videli ko moze da leti i to je to. Tako je kod svih.
[ ventura @ 06.03.2012. 09:40 ] @
Citat:
cozmo_im: To samo i rade. Nadji nekog ko je zaposlio? Evo cak i moja firma je roknula 15-16 ljudi napolje zbog krize. Ni krive ni duzne. A kao firma smo za primer. Ne nego se na prvu naznaku krize odma smanjili troskovi, videli ko moze da leti i to je to. Tako je kod svih.

A kad su ih zaposlili? Ili to poslodavci ne rade?

BTW korišćenje krize kao razlog za otpuštanje je znak lošeg menadžmenta... Uz te radnike vlasnik bi trebao i menadžment da pošalje sa njima, pošto ako neko čeka samo neki razlog da bi otpustio radnike koji mu realno ne trebaju, taj baš i ne vodi firmu na najbolji način..
[ cozmo_im @ 06.03.2012. 09:47 ] @
Menadzment je 100% inostran. Inace medijska kuca koja je neverovatno velika i uspesna i najveca u EU (nije Ringier).

Znaci, samo je stigo nalog odozgo. Nama treba cut cost toliki i toliki WE DON'T CARE. Nebitno sto je ovde bilo sve ok, dobar profit. Totalno nebitno za njih.

Firma jeste zaposljavala ali ako stvari OVDE fukncionisu dobro NEMA razloga da se otpuste ljudi. Ali eto, vidis da moze i da ima razloga.

Isto vazi i za privatnike, domace - jos gore. Znam masu ljudi koji su ODLICNO radili i dobili otkaze jer gazda reko "dosla kriza". Aj sto otpusti neradnike al otpusti i dobre radnike. A onda posle 6 meseci krenu da kukaju i tako...

Ne sumnjam da ima solidnih firmi ali ovako je u 99% inostranih i domacih.
[ codeNO @ 06.03.2012. 10:08 ] @
"...Kako se clanovima ES-a svidja ovako na prvi pogled..."

Ko je rekao da se nama na ES svidja ovaj frick auto? Da bi pratili "uzdanicu" Srbije??? Sve i da pratim cucu na tv-u kako mu prodaja ide lose
[ ventura @ 06.03.2012. 10:09 ] @
Citat:
cozmo_im: Menadzment je 100% inostran. Inace medijska kuca koja je neverovatno velika i uspesna i najveca u EU (nije Ringier).

Misliš da stranci ne mogu biti loši menadžeri ili šta?

Citat:
cozmo_im:
Znaci, samo je stigo nalog odozgo. Nama treba cut cost toliki i toliki WE DON'T CARE. Nebitno sto je ovde bilo sve ok, dobar profit. Totalno nebitno za njih.

Firma jeste zaposljavala ali ako stvari OVDE fukncionisu dobro NEMA razloga da se otpuste ljudi. Ali eto, vidis da moze i da ima razloga.

Pa pazi, ako je menadžment poslušao nalog odozgo, to znači da nisu dobri, i treba da lete zajedno sa radnicima.

Bez obzira na profitabilnost, kada menadžment može da otpusti X broj ljudi?
1. Ako je već imao višak zaposlenih (bez obzira na profit, ovo ne bi smeo da radi, i trebao je da se reši tog viška mnogo pre)
2. Ako ima optimum zaposlenih, a ipak otpusti ljude zbog naloga odozgo, i zbog toga će ispaštati firma

Dakle sasvim je moguće da firma bude profitabilna i da ima višak zaposlenih.. Lupam, treba ti 8 administrativnih radnika, ti imaš 12, imaš nekoliko kafe kuvarica, gomilu sekretarica itd... U takvim firmama se svakako može smanjiti broj zaposlenih, bez da to utiče na efikasnost firme, i to samo da neće smanjiti profit, već će ga i uvećati.
[ tdusko @ 06.03.2012. 10:16 ] @
Ja ne znam sta neki misle, koliko ljudi treba da zaposli jedna fabrika automobila u jednoj zemlji. 500 000? milion? dva, tri?

Peugeot - Slovacka
Fabrika otvorena 2006, zaposljava 3000 ljudi, prozivodi oko 200 000 godisnje

VW - Slovacka
Fabrika otvorena 91, zaposljava 7500 ljudi, proizvodi oko 200 000 godisnje

Kia - Slovacka
Fabrika otvorena 2004, zaposljava 3900 ljudi, proizvodi oko 300 000 godisnje

Hjundaji - Ceska
Fabrika otvorena 2008, zaposljava 3400 ljudi, proizvodi oko 300 000 godisnje

U kragujevcu u glavnom pogunu ce na proizvodnji ovog modela biti uposljeno oko 2500 ljudi, a u Grosnicama oko 1000 na proizvodnji delova. Ocekuju se vremenom i nova zaposljavanja u zavisnosti kako se situacija bude odvijala.

Poznajem puno ljudi koji su indirektno profitirali od Fijata u Kragujevcu pocev od poznanice koja se zaposlila kao pejzazni arhitekta sa znanjem italijanskog, sestri mojoj se u skoli poslovnih vestina i komunikacije povecao broj polaznika drasticno, prevodioci i profesori italijanskog koji imaju znatno vise posla itd. Java je vec pomenuio infrastrukturu, zeleznicu, ugostiteljstvo... treba dodati i potencijalni izvoz od preko milijardu eur...

Citat:
codeNO: "...Kako se clanovima ES-a svidja ovako na prvi pogled..."

Ko je rekao da se nama na ES svidja ovaj frick auto? Da bi pratili "uzdanicu" Srbije??? Sve i da pratim cucu na tv-u kako mu prodaja ide lose

Ne znam, ko je rekao?
[ Java Beograd @ 06.03.2012. 10:33 ] @
Citat:
tdusko:Java je vec pomenuio infrastrukturu, zeleznicu, ugostiteljstvo
Naravno.
Ja sam pomenuo samo deo indirektnih prihoda koji proizlaze iz velikog broja proizvedenih automobila. Jer, ljudi često čuju brojku proizvedenih automobila (na primer 300.000) godišnje, ali nisu u stanju da zamisle potrebnu logistiku da se delovi dovezu, i gotovi automobili odvezu.
[ cozmo_im @ 06.03.2012. 10:52 ] @
Citat:
ventura: Pa pazi, ako je menadžment poslušao nalog odozgo, to znači da nisu dobri, i treba da lete zajedno sa radnicima.
Bez obzira na profitabilnost, kada menadžment može da otpusti X broj ljudi?
1. Ako je već imao višak zaposlenih (bez obzira na profit, ovo ne bi smeo da radi, i trebao je da se reši tog viška mnogo pre)
2. Ako ima optimum zaposlenih, a ipak otpusti ljude zbog naloga odozgo, i zbog toga će ispaštati firma

Veruj da moze. Firma je EKSTREMNO dobrostojeca i najveca u EU. Dakle objasnjenje je sturo "zbog toga sto imamo indikaciju krize - bas tim recima - troskovi moraju da se smanje za toliko i toliko na novcanoj masi za zarade, honorare, troskove stampe, troskove ovoga onoga. preventivno. ne zanima nas kako".

Dakle preventivno je uradjeno. Bez milosti. Isto vazi i za ostatak regiona koji su u istoj kompaniji. To sto samo tu gde ja radim je cist profit godisnji bio 800.000 eurica njima super - manji troskovi evo jos ohoho profita u krizi (a gde su ostali u kompaniji koji su donosili isto veci promet). A posto je ovo SRBIJA onda oni sve mogu jer ovi koji ostanu oni cute i rade. Mislis li da smo nas sestoro IKADA nagradjeni za to sto ostvarujemo toliki profit? Nikad. Daju nesto za Novu Godinu i to je to. Na uslove rada, zaradu i postovanje zakona oko isplate socijalnog i ostalih stvari sto se ticu zaposlenih se ne mogu pozaliti, retko ko to ispunjava ovde. Ali vidis da ima druga strana medalje.

Oni koji su se pobunili a STVARALI su profit i bili dobri radnici su isto kasirani.

Tako stranci rade u Srbiji. Mogu zamisliti kako rade domaci privatnici onda.

E sad nas 15 manje radi posao veceg obima i to ljudi crkavaju od prekovremenog. Poenta? Onaj glavni je kupio zeni novog Bentlija na osnovu "cost cutova".
[ ventura @ 06.03.2012. 10:58 ] @
Citat:
cozmo_im: Mislis li da smo nas sestoro IKADA nagradjeni za to sto ostvarujemo toliki profit? Nikad. Daju nesto za Novu Godinu i to je to. Na uslove rada, zaradu i postovanje zakona oko isplate socijalnog i ostalih stvari sto se ticu zaposlenih se ne mogu pozaliti, retko ko to ispunjava ovde. Ali vidis da ima druga strana medalje.

A zašto bi bio nagrađen što ostvaruješ profit? Da ne bi možda nagradu jer si se udostojio da dođeš na posao?!? Kakve sve gluposti neću pročitati ovde...

Zamisli firma ga nije nagradila jer ostvaruje profit... Ono kao da to nije osnovna poenta rada i same firme... Dobio si platu, i to je adekvatna nagrada za tvoj rad, a kao direktna posledica tvog rada je profit. Da nije tako, zahvalili bi ti se, predali radnju knjižicu i poželeli mnogo sreće u budućnosti.
[ cozmo_im @ 06.03.2012. 11:04 ] @
Pogresno sam se izrazio. Ekstra profit je u pitanju. Dakle ne zarade od prodaje/advertisinga i slicno i od posla koji je uradjen za dato radno mesto vec od licnog zalganja ljudi koji imaju veliki ugled kod klijenata i koji su doneli ekstra novac u vidu nekih drugih stvari koji nisu u opisu posla za koji si placen. Valjda mozes da ukapiras o cemu se radi.

Za to, koliko znam, svugde u normalnom svetu postoji nesto sto se zove - bonus. Imaju ga ovde neke jace firme ali vrlo mali broj. Da ga nazovem komunisticki - stimulacija. Moja plata vredi onoliko koliko sam ja duzan da odradim sto pise u ugovoru i sto ja ispostujem jer se od mene ocekuje kvalitet koji ja dajem i to se dobro prodaje - kao i od ostalih koji rade na nekom projektu. A kad se odrade stvari koje donose extra money, to se nagradjuje.

Valjda bi ti to trebao da skapiras.
[ kristina990 @ 06.03.2012. 11:25 ] @
veliki PLUS za Srbiju,signal i drugim investitorima.naravno da je Fiat dobio mnoge beneficije,kako drugačije privući nekog iz Evrope u Srbiju,zemlju gde je poslovna i životna politika "AL SAM GA ZAHEBO"-to više ne prolazi nigde.
što se tiče modela -jako lep autić,ima dušu,a što se tiče cene treba sačekati prodaju i videti šta se nudi i za koliko...
[ jnk @ 06.03.2012. 11:33 ] @
Po zakonu niko nije dužan da te nagradi, jedino je zakonski dužan da ti plati prekovremeni rad što je definisano zakonom o radu ali se u praksi ne poštuje. Firma/vlasnik ne daje bonus zato što želi da učini dobro delo već da bi stimulisao radnike da i dalje dobro rade i prave i veći profit. Očigledno vlasnik te firme smatra da mu taj bonus ne bi ništa doneo. Da li greši pokazaće sledeći kvartalni/godišnji izveštaj.

Što se tiče fijata, mislim da uopšte ne treba naglašavati kolko je dobro da postoji fabrika sa više hiljada zaposlenih koja upošljava pritom i železnicu i gomilu druge infrastrukture. Ja tu problem vidim u samom fiatu jer smatram da je ta firma osuđena na propast jer će ga konkurencija u vidu kia/hyundai, vag, opel, reno, sahraniti.
[ cozmo_im @ 06.03.2012. 11:38 ] @
Pa izvestaj je vec pokazao jer se klijenti naglo povlace kad ljudi koji su imali kontakte i donosili extra money povuku te kontakte (to su uradili). Nisu bas svi Srbi naivni. Problem je sto zbog dodatne panike sad moraju da opet smanje troskove. Ovi ovde znaju (sto su na terenu) ali oni tamo preko ne. I sad odjednom su u cudu sta je sa regularnim profitom. Pa kad nisi hteo da odvojis par procenata profita i podelis bonuse, onda sad smisljaj... a posto je sad ostao mali broj ljudi nemaju kud i ne smeju sad da diraju ljude jer nece imati ko kvalitetno da radi.

A u maticnoj kompaniji se ITEKAKO dele bonusi za ovo sto sam napisao :) Ali ne, ovo je Srbija, pa daj da ogulimo radnike do koske, navikli oni.

Isto ce biti sa Fiatom. Ako nadju drugo povoljnije trziste... lako ce zbrisu odavde :)
[ tdusko @ 06.03.2012. 11:52 ] @
Citat:
jnk:
...Što se tiče fijata, mislim da uopšte ne treba naglašavati kolko je dobro da postoji fabrika sa više hiljada zaposlenih koja upošljava pritom i železnicu i gomilu druge infrastrukture...

Pa izgleda da je ipak potrebno, sudeci bar po komentarima na ovoj temi, a i generalno po komentarima koji se mogu cuti i citati posebno ovih dana.

Inace, auto je upravo predstavljen na sajmu u Zenevi Link

Sto se dimenzija tice ako ga uporedim sa svojom astrom G, auto je za nijansu kraci, za nijansu siri i dosta visi dok mu je gepek znacajno veci. Sve u svemu, osim te neke "shik" note na koju pucaju auto ce imati i solidnu upotrebnu vrednost za 4 osobe. Meni se u ovim dvobojnim varijantama vrlo svidja, posebno ova zuto-bela :)
[ jnk @ 06.03.2012. 12:07 ] @
Ja bih iskreno voleo da se taj auto dobro prodaje, kolko znam fiat 500 je imao solidno uspešnu prodaju u evropi. Znači ako bi ukinuli modele bravo i lineu to će možda i imati smisla.

cozmo: Ili je možda prihod već počinjao da opada pa su zato radnici i otpušteni, čisto sumnjam da je to zbog bonusčića. Niko nije lud da otpušta radnike koji mu realno trebaju a da je pritom sve bajno i sjajno samo da bi kupio novog bentlija. A opet interesantno mi je da se uvek javlja neko iz ugla radnika koji je upućen u celokupnu strukturu prihoda iz meseca u mesec i daje svoje ocene šta je gazda trebao da uradi i kako je glup i kako bi taj isti radnik sve to bolje uradio(kao ona priča sa selektorom u fudbalu). Ako neko hoće da zaradi za novog bentlija on neće to raditi otpuštanjem radnika već širenjem svog posla(isključujem slučajeve privatizovanih preduzeća gde je druga priča).
[ Zeka_SD @ 06.03.2012. 12:12 ] @
offtopic:

FIAT 500l b92
[ botr @ 06.03.2012. 12:52 ] @
"Dragi vodja" je najavio da ce krenuti pregovori s jos nekim proizvodjacima automobila! LINK
[ tdusko @ 06.03.2012. 13:04 ] @
Citat:

Novi model je predstavljen u bordo, žutoj, beloj i metalik sivoj varijanti. Ima šest brzina i rikverc, dvobojni volan i može da dostigne brzinu od 210 kilometara na sat.

Bilo bi interesantno da nam neko blize pojasni kako sa motorima od 900, 1400 i 1300 mjt ovaj auto moze da ide 210 Km/h :)
[ sasa022 @ 06.03.2012. 14:08 ] @
Citat:
tdusko: Bilo bi interesantno da nam neko blize pojasni kako sa motorima od 900, 1400 i 1300 mjt ovaj auto moze da ide 210 Km/h :)

1,4 benzinac daje oko 100KS i obrtni momenat od oko 200Nm.Maksimalno se iz tog motora izvlaci oko 200KS/300Nm ( Abarth Assetto Corse )
1,3MJ2 daje 95KS/200Nm.
[ tdusko @ 06.03.2012. 14:20 ] @
E jbga sad, Abarth :). Mada, kada bolje razmislim niko nije ni rekao da nece biti Abarth verzije. Pominje se benzinski motor od 1400 cc, ali se ne kaze da to mora da bude samo obican atmosferac.
[ sasa022 @ 06.03.2012. 14:32 ] @
A postoje i oni kojima ni Abarth verzija nije dovoljna pa se pravi npr.Hamann HS RACE CINQUECENTO 575 sa 275KS/380 Nm
[ Zarko Silic @ 06.03.2012. 14:57 ] @
Danas nije problem napraviti automobil koji ide 200.

500L jeste lep i odmeren automobil, ali nije za prosecnog Srbina. Nije mu to ni namena. Cak sto vise, namera im je da bas ne bude za Srbina koji ga pravi, odnosno sklapa

Postoji razlog zasto je to bas tako,...

U svakom slucaju, jako je dobro da se kod nas nesto korisno proizvodi.
[ botr @ 06.03.2012. 15:13 ] @
Citat:
tdusko: E jbga sad, Abarth :). Mada, kada bolje razmislim niko nije ni rekao da nece biti Abarth verzije. Pominje se benzinski motor od 1400 cc, ali se ne kaze da to mora da bude samo obican atmosferac.

I taj 1.4 ce biti neki multi air, ili kako se vec zove fiatova tehnologija benzinskih motora, tako da je sigurno turbo.

Citat:
Zarko Silic: Danas nije problem napraviti automobil koji ide 200.

500L jeste lep i odmeren automobil, ali nije za prosecnog Srbina. Nije mu to ni namena. Cak sto vise, namera im je da bas ne bude za Srbina koji ga pravi, odnosno sklapa

Postoji razlog zasto je to bas tako,...

U svakom slucaju, jako je dobro da se kod nas nesto korisno proizvodi.

I ne treba da bude za Srbina! Krajnje je vreme da pocnemo da izvozimo!
[ ArsenLupen @ 06.03.2012. 17:57 ] @
Citat:
Peugeot - Slovacka
Fabrika otvorena 2006, zaposljava 3000 ljudi, prozivodi oko 200 000 godisnje

VW - Slovacka
Fabrika otvorena 91, zaposljava 7500 ljudi, proizvodi oko 200 000 godisnje

Kia - Slovacka
Fabrika otvorena 2004, zaposljava 3900 ljudi, proizvodi oko 300 000 godisnje

Alal vera. Ovako se radi posao.

Inace, autic odlicno izgleda, nadam se nekoj ogoljenoj verziji za par godina koja bi bila pristupacnija
[ tdusko @ 06.03.2012. 19:19 ] @
Citat:
ArsenLupen: Alal vera. Ovako se radi posao.

Sve tri proizvodjaca rade na povecanju kapaciteta i u naredne 2 godine se ocekuje da se proizvodi milion vozila godisnje. U Ceskoj je jos bolja situacija gde su Skoda i Hjundaji vec u oktobru prosle godine proizveli milion komada. Ali dobro, od necega se mora poceti. Nadajmo se da ce Srbija istim stopama
[ La_odvala @ 06.03.2012. 19:57 ] @
16 000 Eura početna cena? Jel to kao kod punta početna cena 6999 bez išta ili je taj auto u standardnoj opremi u fulu?
Mnogo to pare drugari a žalosno je što će da pukne.... JA STVARNO NE ZNAM ko ima da baci 16 hiljade evra da bi kupio ženi auto pošto normalan muškarac ovo ne bi kupio za sebe sem da nije g**
Čuo sam da u Srbiji sad ima dosta G**eva ali i oni nisu toliko blesavi da bacaju pare ( mada oni su već po defaultu malo bl..... ali mislim da nisu toliko bogati da bi kupovali to ) DOK u EU će pre uzeti MINI da mangupiraju nego FIAT. Ja bih za te pare uzeo 2006 pa na gore Audi A6 quatro 2,7 V6 DIZEL the world is mine ( u ali ne samo u faznu moj je svet ) nego kad mu ugradim kuku pa zakačim dvoosovinku nazad oooooooooooo gde bi mi bio kraj još da sednem u kožno sedište aaaaaaaaaaauuuuuuuuuu DIREKTORSKI ( to mogu i sa umazane pantalone pošto se sa kože lako ošisti ) pa posle u grad na cirku....
Ono što je Iveco za kamioni to je Fiat za automobile ko razme shvatiće.
[ cika dacha @ 06.03.2012. 20:09 ] @
pocetna cena ce biti 10.000e u srbiji! imam informaciju iz kragujevca!
[ etjen @ 06.03.2012. 20:12 ] @
to bi bilo super :)
[ Deker @ 07.03.2012. 07:45 ] @
Koliko sam ja shvatio, 500L će najviše da se "gura" u USA. Proizvodnja počinje u julu, a o ceni ne vredi raspravljati jer ono što imamo od informacija su samo pretpostavke. Zbog krize cena goriva i tamo je poprilično otišla, pa verujem da takav auto može da se probije na američko tržište. I dalje nemamo tehničke podatke, detalje, o autu. Pogledajte ovaj, po meni interesantan zvanični video o premijeri 500L ili kako ga je šef Fijata nazvao, Fijat Kapućino (uporedio ga je sa Fijatom 500 koji je nazvao espreso)...
http://www.youtube.com/watch?f...r_detailpage&v=hq7r9pRZpIU
[ Java Beograd @ 07.03.2012. 08:20 ] @
Citat:
La_odvala: Ja bih za te pare uzeo 2006 pa na gore Audi A6 quatro 2,7 V6 DIZEL the world is mine ( u ali ne samo u faznu moj je svet ) nego kad mu ugradim kuku pa zakačim dvoosovinku nazad oooooooooooo gde bi mi bio kraj još da sednem u kožno sedište aaaaaaaaaaauuuuuuuuuu DIREKTORSKI ( to mogu i sa umazane pantalone pošto se sa kože lako ošisti ) pa posle u grad na cirku....
Ono što je Iveco za kamioni to je Fiat za automobile ko razme shvatiće.
U pravu si. Taj auto tog godišta jedinu namenu može imati za prljave poslove, vuču, tegljenje i slično. Uz benefit da se umazani radnici osećaju direktorski tj. "DIREKTORSKI" kad posle šljake krenu na brlju.
[ acaduga1 @ 07.03.2012. 08:58 ] @
Autić nije loš,meni nije jasno samo kako su dozvolili da se kod nas sklapa nešto za zapadno
tržište ,mislio sam da će da izbace neki model koji će biti konkurencija dačiji,neka sirotinjska limuzina
za istočnu evropu isrednji istok, nešto prosto i jeftino.Naši ne znaju da ne fušare,ima da
ga trpaju u komedije kao jugo .
[ Zarko Silic @ 07.03.2012. 09:05 ] @
A zasto se kod nas nesto ne bi proizvodilo? Zar smo mi gubavi? Radnik ko radnik. Bitna je samo kontrola, i ako se ona uspostavi, ne vidim tu nekakav problem. Na hiljade radnika poreklom iz bivse Jugoslavije radilo je u nemackoj masinskoj industriji.

Uostalom, ako cemo po tradiciji, imamo je mnogo vise od vecine "novokomponovanih" proizvodjaca automobila (racunajuci tu i Korejance).

Odlicno je ovo ispalo. Prestizni salon, savrsena prezentacija, predsednik Srbije (spomenuta Srbija jasno i glasno), odlican proizvod, pun pogodak.
(Poseta naseg predsednika ovom salonu i to na ovakav nacin samo pokazuje koliko nam je stalo do toga da uspemo!)

Uz malo srece mozemo imati jos jedan svetski brend, koji, ako bude samo upola uspesan i stekne popularnost kao i onaj prvi, rezultat je zagarantovan.

P.S. prvi je Nole

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 07.03.2012. u 15:13 GMT+1]
[ inobradovic @ 07.03.2012. 09:46 ] @
da 500 nije toliko uspesan nebi ni pravili 500l a opasno j e skup 500 i to se super prodaje, tako da mislim da ce i ovaj lepo proci u evropi.
[ Java Beograd @ 07.03.2012. 10:40 ] @
Citat:
Zarko Silic: A zasto se kod nas nesto ne bi proizvodilo? Zar smo mi gubavi? Radnik ko radnik. Bitna je samo kontrola, i ako se ona uspostavi, ne vidim tu nekakav problem. Na hiljade radnika poreklom iz bivse Jugoslavije radilo je u nemackoj masinskoj industriji.

Upravo sam to isto hteo i ja da napišem. Kako to, majkumu, Srbin ne fušari kad radi u Mercedesovoj fabrici ?
[ kristina990 @ 07.03.2012. 11:33 ] @
priče o ceni su naduvane,mada je cena fiata 500 u srbiji veća nego što bi trebalo http://www.youtube.com/watch?N...re=endscreen&v=Z9CfRaRcalo

svi oni koji kažu da je kopija minija countryman nemaju pojma,fiat nikad nikoga nije kopirao,već ideje crpe u svojoj bogatoj tradiciji,pogledajte sliku pa će biti jasno čiji je naslednik
Previše je to smela izjava da neko u dizajnu kopira Italijane.

Edit: upload

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 07.03.2012. u 12:51 GMT+1]
[ tdusko @ 07.03.2012. 11:48 ] @
Nisam ja rekao da je fiat 500L kopija mini countryman-a vec da tipujem da bi trebalo njemu da bude konkurencija, odnosno da bi trebalo da ga kupuju oni koji bi da budu malo "trendy", a nemaju pare za mini. Ko koga tu kopira u to nisam ulazio, ali da su slicni slicni su.

Sto se cene tice, nisam siguran da cena novog fice moze biti reper jer je ovo ipak mnogo veci auto da bi mogli da kazemo bice cena fica+ jos malo. Iskreno, sumnjam da ce za izvoz auto biti jeftiniji od 14000 dok za srpsko trziste mozda i naprave neku jeftiniju varijantu.
[ tdusko @ 07.03.2012. 12:03 ] @
Evo zapazanja Top Gear-a od juce:

Citat:

Fiat's approach with styling the 500L has been to embrace the height and boxiness, rather than trying to disguise itself as a normal hatch. But the box is rounded off in a Panda-esque manner, with a definite whiff of 500 in the detailing. The dash is nicely detailed and jewelled like the 500's too. But unlike the B-Max, all doors hinge open in the time-honoured fashion, and the rear seat slides back and forth.

The 500L is bigger than it looks in pictures, and the sheer volume of it does strike you when you behold it for real. Despite the name, then, it's not a 500 relative, but sits on a new platform, about the length of a Punto but wider.

It's built in Serbia. The Serbian president came to Geneva to bask in the glory of the jobs it created. UK Business Secretary Vince Cable did the same for the Nissan Invitation, which should create 400 jobs at the Nissan Sunderland plant and 1600 among nearby suppliers.

Izvor
[ vilil1 @ 07.03.2012. 13:01 ] @
@tdusko

Dobar link. Meni je ovo privuklo paznju -
Citat:
Nissan to build new car in the UK

It's called the Invitation and it'll create 2000 jobs. Hurrah!

http://www.topgear.com/uk/car-...on-sunderland-plant-2012-03-06

Njihova vlada ulaze 9. miliona funti da se otvore nova radna mesta, a Englezi svako otvaranje radnih mesta u svojoj zemlji docekuju srdacno, jedino kod nas se prica nesto u stilu "A sta ce Srbija da ima od Fiata?" Stvarno nas ima cudnih.
[ Java Beograd @ 07.03.2012. 13:54 ] @
Ma kad se samo setim "pacijenata" koji su bili protiv toga da se u Kragujevcu "sklapaju" automobili, i kako su tražili da "proizvodimo" automobile. Uz komentar da ćemo pristati samo na takvog strateškog partnera. Pa onda ona hrpa sindikalnih funkcionera koji su branili radnička prava neradnicima.
[ kristina990 @ 07.03.2012. 13:55 ] @
...mnogi su prepoznali u Fiatu 500L konkurenta miniju countryman,s tim što Fiat 500L ima jednu veliku prednost,a to je da su komponente od kojih je sastavljen iz velikoserijske proizvodnje i auto je kompletan fiatov proizvod,tako da se može očekivati povoljno održavanje i jeftinije popravke polovnog auta zbog velike ponude jeftinijih novih i polovnih delova
Mini je kompilacija u koji se ugrađivalo svašta od raznih proizvođača,npr. motor od chryslera,kasnije više ne znam čije,nebitno,održavanje takvog automobila kao polovnog moglo bi se pokazati kao noćna mora...
[ etjen @ 07.03.2012. 14:00 ] @
ja stvarno mislim da bi svaka poruka o 500L koja i malo vuče na politiku trebalo da bude brisana.

Kome se ne sviđa što je FIAT dožao u KG, neka ne komentariše ništa u ovoj temi na autozone-u i nikom ništa loše...

Takođe i poruke tipa - ''Za te pare mnogo bolje uzeti Lagunu, Audija, Passata starih par godina...'' i štatijaznam šta slično, su potpuno suvišne.
[ kristina990 @ 07.03.2012. 15:42 ] @
samo onaj ko nikad nije kupio novi auto(zastava i slično se ne računa)može reći da je polovan bolji od novog....tako da komentare tipa da za pare novog "kapućina" bolje kupiti
polovan audi,mercedes,bmw ostavljaju retardi kojih je nažalost puna srbija

i još nešto da dodam odavno nisam imao želju da posedujem neki novi auto,zadnji put je to bilo pre 20 godina,želja mi se ispunila nakon šest godina,ovaj 500l ću da kupim prvom prilikom kad mi finansije dozvole,auto je pravi biser,nije slučajna prezentacija u ženevi gde izlazi kao biser iz školjke....

http://www.youtube.com/watch?f...r_detailpage&v=hq7r9pRZpIU

[Ovu poruku je menjao kristina990 dana 07.03.2012. u 17:21 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 07.03.2012. 20:10 ] @
Ovde moze da se radi,a radilo se pre.Ne zaboravite TAS.Masinerija koja je radila i golfa stavila ko domaci auto.
A sto se tice eksploatacije,paa koliko se iz zastave zadovoljavalo sa prinudnim odmorom,a odmor na njivi.
Mnogo nezaposlenih,pa ko nece da radi stize zamena sa onim ko hoce.mada audi 3.0 tdi quattro karavan 2007 ima za 14k.
Neka bude sto vise fabrika za malu platu,i svi zaposleni pa ce biti 良好.
[ tdusko @ 07.03.2012. 20:53 ] @
^Pa dobro, ali cemu onda sumnja da ce se radnici i dalje tako ponasati kad sve ukazuje na to da je situacija sada potpuno drugacija?
[ straniplacenik @ 07.03.2012. 21:15 ] @
hocu da kazem da je nezahvalno ocenjivati vrednost ovog automobila a da se jos uvek isti nije ocenio nekim testiranjem, pipanjem, lupkanjem, slusanjem, itd....
i sto se cene tice, pa ja imam stav da je veoma neisplatljivo, suludo i glupo da neko ko nategne, skupi i od ustedjevine npr. 10k eura ukuca u POLOVAN auto, da nema da ga servisira, promeni gume itd. ali ako ima novce i redovne prihode na dovoljnom nivou zasto da kupi polovan kad moze da bira nov...

da da da bitno da ga selo vidi u mercu jednom kad se provoza kroz centar sela :-)
[ sasa022 @ 07.03.2012. 21:16 ] @
@tdusko

Sumnja je tu zato sto "stranci" cesto primene deo nasih losih navika i onda sve krene naopako...
Kakav ce odnos biti ( i radnika prema poslu i poslodavca prema radniku ) to ce tek da se vidi kada krene proizvodnja.

[ kristina990 @ 07.03.2012. 22:19 ] @

svaki radnik FASa bi trebao biti ponosan što je deo ovoga,ogroman novac je u ovo uloženo i POVERENJE
pogledajte još jednom,u centru pažnje je nešto što je napravljeno u Srbiji,predstavljeno http://www.youtube.com/watch?f...r_detailpage&v=hq7r9pRZpIU ....sjajno,baš svetski....ko bi imao pravo da svojim namernim lošim i nekvalitetnim radom dovede u pitanje ovaj projekat i pošalje negativnu sliku u svet....to ne bi bilo fušarenje već sabotaža,i fiata i fabrike u kragujevcu,i bruka i sramota za celu zemlju,više nas ne bi oprali ni dunav ni sava...
[ bakara @ 08.03.2012. 09:23 ] @
Pricajte o autu, a ne o platama radnika da ne bi brisali off topic.

Hvala!
[ kristina990 @ 22.03.2012. 19:45 ] @
Stalno ga upoređuju sa minijem,stari mini je bio i ostao britanska rugoba,a ni ovaj novi bez obzira na feeling nije auto koji ostaje u srcu...
Za razliku od njega stari fiat 500 je nešto što se voli čitav život,a naslednik 500 i 500 l zadržao je dosta elemenata koji će mu omogućiti,nadam se sličnu popularnost...

[ anon70939 @ 25.03.2012. 19:53 ] @
da je bas rugoba, ne bih se slozio :)

pogotovo ovaj novi... prelep je

Imam par prijatelja koji rade u Fiatu i vise su nego zadovoljni platama. Naravno, nisu plate kao u Italiji, ali za Kragujevac su odlicne.
[ inobradovic @ 25.03.2012. 22:54 ] @
auto sam video u zenevi nebi da komentarisem izgled jer su ukusi razliciti, mogu samo reci da je lepsi uzivo nego na slikama.
bili su izlozeni 3 kom u raznim kombinacijama boja. jedino sto me je ubolo u oko je dugacak menjac,
a na pitanje o ceni devojka koja je stojala uz auto rekla je da jos nije poznata i da ostavimo podatke javice nam cim saznaju ali misli da ce biti oko 20 ooo evra.

izvinjavam se ne 20ooo evra nego franaka, sto je oko 16ooo evra

[Ovu poruku je menjao inobradovic dana 26.03.2012. u 00:11 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao inobradovic dana 26.03.2012. u 00:12 GMT+1]
[ etjen @ 25.03.2012. 23:03 ] @
uh, ako je taj podatak iole tačan, onda ne shvatam Fiatovu politiku.

Ako osnovni model kreće sa cifrom od 15kE (kako se uglavnom pominje) pa šiba do 20kE, to je baš promašaj.

Zaista ne verujem da će iko normalan dati tolike pare za Life Style automobil koji se proizvodi u fabrici koja je do skoro bila na lošem glasu.
Mada, i da se proizvodi u centru Rima, ta cena mi ne pije vodu.

Stvarno ne bih voleo da su te priče oko cene istinite.
[ Zarko Silic @ 25.03.2012. 23:12 ] @
A zasto bi to bilo cudno? Osnovni modek 15, a jedan od modela da kosta 20.000 eura?

Pa i Golf moze da se kupi za 12k eura:

http://suchen.mobile.de/fahrze...atures=EXPORT&pageNumber=1

a moze i za 40k eura:

http://suchen.mobile.de/fahrze...atures=EXPORT&pageNumber=1

I zasto je fabrika u Srbiji na losem glasu, a recimo, fabrika u Poljskoj nije? Zasto mislite da su Valensini trudbenici bolji majstori?

[ paterson @ 26.03.2012. 00:49 ] @
Citat:
Zarko Silic: I zasto je fabrika u Srbiji na losem glasu,

Citat:
FIAT - Izbori, i ponovo prevara sa Fiatom. Iz Ženeve, veseli Tadić nam daje karakteristike te nove prevare. Dobijamo 1,5 milijardi evra od izvoza 90.000 vozila. Čoveku niko nije rekao da je u poslednja četiri meseca prodaja kola u svetu pala za 30 odsto. Nastavlja se posrtanje auto-industrije. Fiat u Italiji zatvara dve fabrike. Fiat u Srbiji je nastao od našeg novca. Sve je iz uvoza. Mi samo sklapamo. Kao da smo debili. Kome ćemo prodati taj novi model? Ne nasedajte na novu prevaru.
[ ctrl alt del @ 26.03.2012. 07:19 ] @
Citat:
Zarko Silic: I zasto je fabrika u Srbiji na losem glasu, a recimo, fabrika u Poljskoj nije? Zasto mislite da su Valensini trudbenici bolji majstori?

Jel ova Nokia iz Finske ili...?
Lepo izgleda taj Reno ali se pravi u Turskoj...

Na žalost ovo su stereotipi koji su svuda prisutni i koji sigurno isplivavaju na površinu u situacijama kad treba izbrojati pozamašnu sumu evra, a može se birati između nekoliko sličnih proizvoda sa sličnom cenom.

Kragujevac (i Srbija generalno) će retko koga u svetu asocirati na kvalitet i pouzdanost. Svima je u sećanju negativna kampanja i sprdačina sa jugom u SAD, a ne verujem da će se prosečan evropski kupac automobila na brzinu setiti nekog pozitivnog primera sa naših prostora.

Dačija je primer da se i od brenda koji je do pre desetak godina u Evropi bio potpuno nepoznat i/ili simbol nepouzdanosti/lošeg dizajna/sirotinje, može napraviti uspešan proizvod, ali oni su krenuli sa loganom koji je velik, siguran, sa pouzdanim motorom i menjačem i najvažnije - sa veoma niskom cenom u odnosu na konkurenciju. Takav proizvod je našao put do evropskog kupca, a vremenom su došli i podaci o kvalitetu i pouzdanosti pa će se sada naći kupci i za dačijin džip i sutra nešto novo... Zastava - pardon - Fiat u Srbiji odmah startuje sa vozilom koje nije interesantno najširoj populaciji i u cenovnom razredu u kojem vlada velika gužva.

Ostaje da vremenom vidimo da li će Fiat na našim prostorima uspeti da postigne i održi nivo kvaliteta koji zahtevaju evropski kupci, ali zbog same činjenice da se pravi kod nas ne očekujem da će se ni približno ispuniti godišnji planovi o prodaji.
[ bakara @ 26.03.2012. 08:46 ] @
Citat:
Zarko Silic

I zasto je fabrika u Srbiji na losem glasu, a recimo, fabrika u Poljskoj nije? Zasto mislite da su Valensini trudbenici bolji majstori?

Ni dacia ni skoda nisu pocele da izvoze automobile od 15k, a oni niti su bili na tapetu pod sankcijama, ratom, proglasavani proizvodjacima najgorih automobila i sl...

Fiat 500l je simaptican autic koji gazi vec u neku fancy lux kategoriju koja se ovde slabo prodaje, znaci jedno trziste vec imaju manje, a napolju je konkurencija jeziva, za te pare moze da se kupi octavia, Jety, i da ne pominjem sta vec...
[ Zarko Silic @ 26.03.2012. 12:09 ] @
Nema to veze.

I ovaj Mini kosta 40 K eura

http://suchen.mobile.de/auto-i...31&negativeFeatures=EXPORT

a za 40K eura moze na Zapadu da se kupi mnogo sto sta.

Sve je stvar kalkulacije. Ako su menageri izracunali da cena treba da bude ovakva kakva je, jedino sto preosta je da se saceka i da se vide rezultati. Moze da uspe, a moze se desiti da je promasaj. Trenutno je nemokuce proceniti kojim pravcem ce to krenuti.

P.S. Ni Venga nije jeftinija mada je rec o jeftinoj Kii, a 500L deluje privlacnije od ovog Korejanca.

P.S.2

Srbija je bolja destinacija za proizvodnju automobila i od Turske i od Rumunije.
[ bakara @ 26.03.2012. 12:13 ] @
Citat:
Zarko Silic: Nema to veze.

I ovaj Mini kosta 40 K eura

Da, samo zanemarujes cinjenicu da mini pravi bmw, a ima i dobar pedigre, sta od toga ima zastava
[ Zarko Silic @ 26.03.2012. 12:21 ] @
Zastava nema nista, ali Fiat ima.

Zastave vise neme i treba je zaboraviti.

Inace, Fiat ima i vise iskustva i vecu reputaciju od BMWa i Mercedesa zajedno, kada je u pitanju proizvodnja malih gradskih automobila.
[ ventura @ 26.03.2012. 12:28 ] @
Citat:
bakara: ... za te pare moze da se kupi octavia, Jety, i da ne pominjem sta vec...

I ne samo to!

Za te pare možeš da kupiš polovan šleper ili dobar kombi.. Možeš da kupiš i novi gliser, a i bogami neki fancy motor... Samo što to ima veze sa Fiat 500L koliko i ta Škoda Octavia koju si naveo... Potencijalni kupac Fiat-a 500L neće da gleda Octaviu već Mini Cooper, Audi A1, Mercedes A i sl.. Šta bi tek posavetovao kupce Aston Martin Cygnet-a koji ga plate 40-50 hiljada evra... Da kupe dve oktavije za te pare i za kusur da uplate letovanje u Čanju?

[ bakara @ 26.03.2012. 12:34 ] @
OK, OK, odustajem, i daj boze da gresim...
[ etjen @ 26.03.2012. 12:36 ] @
ne znam, ali na primer verujem da bi gomila njih pre kupila C3 Picasso za iste pare (a možda i manje) nego 500L
To mi je ovako na brzaka palo na pamet, a verujem da ima još dosta primera.
Honda Jazz kao još jedan primer.

Meni je 500L stvarno sladak i zaista mu želim blistavu budućnost, ali sa takvom cenom, ne verujem.
[ Zarko Silic @ 26.03.2012. 15:11 ] @
Citat:
etjen: ne znam, ali na primer verujem da bi gomila njih pre kupila C3 Picasso za iste pare (a možda i manje) nego 500L

Ja verujem da ne bi.

Ovako, na prvu loptu, bez da sam ga video uzivo, 500L deluje robusnije, kvalitetnije i jednostavnije od Pikasa.
[ Stoj @ 27.03.2012. 20:32 ] @
Bice ovo vrlo, vrlo prodavani automobil.Najlepsi je u klasi.Prvenstveno ce ga kupovati mladji vozaci i mladi bracni parovi sa malom decom.
[ anon70939 @ 03.04.2012. 22:01 ] @
kako sam cuo od prijatelja, valjda Fiat gadja kupce u USA.
Nova Fitja je valjda odlicno prosla tamo
[ inobradovic @ 03.04.2012. 23:02 ] @
3 dana posle zavrsetka sajma u zenevi stiglo pismo ubaceni ste u sitem hvala sto se interesujete za nas auto bicete obavesteni o ceni sto je pre moguce i tako to...
[ Nebojsa Milanovic @ 06.08.2012. 01:21 ] @
Ne bi bilo loše da u ovoj temi pratimo šta se dešava sa ovim autom u koga je Srbija, i ne samo Srbija, jako puno uložila.

Međutim, kao što upućeniji već znaju, stvari iz više razloga ne teku baš po planu, što evo počinje da izlazi i u javnost:

Italijani nezadovoljni - „Fijat" ljut na Srbiju

Citat:

Čelnici italijanske kompanije su nekoliko puta pristajali na pomeranje određenih rokova i smatraju da su pokazali veliko razumevanje, ali ih strpljenje polako izdaje

Italijanski „Fijat" ima ozbiljne primedbe na odnos naše države prema obavezama koje je ona preuzela u vezi sa fabrikom „Fijat automobili Srbija", saznaje Press.

Kako su nam preneli odlično obavešteni i potpuno pouzdani izvori bliski samom vrhu italijanske kompanije, „Fijat" ima tri ključne zamerke - pre svega država, kao suvlasnik fabrike, i dalje duguje oko 60 miliona evra koje je odavno trebalo da uplati, a znatno kasne i radovi na izgradnji obilaznice oko Kragujevca, kao i spajanju tog grada sa autoputem Beograd - Niš, preko Batočine.

Srbija ima 33 odsto vlasništva u kompaniji „Fijat automobili Srbija", pa su tom udelu srazmerne i preuzete novčane obaveze u investiranju.

Neispunjeno obećanje

Problem je, međutim, što država odavno neredovno ispunjava svoje obaveze.

Pre nekoliko meseci je tako bila sporna uplata 80 miliona evra iz budžeta za proizvodnju modela 500L, ali se to nekako rešilo i tada je Italijanima obećano da će uplate nadalje biti redovne ili u najgorem slučaju sa minimalnim zakašnjenjem, a oni su pristali da zaostali novac dobiju na rate. U međuvremenu, pokrenuta je proizvodnje „srpskog fiće"...

[ botr @ 06.08.2012. 07:58 ] @
Auto put Kg - Batocina se gradi ubrzanim tempom. Nastavili su radove pre oko mesec - mesec i po, i do Batocine je ostalo da se trasira i nasipa svega 7 - 8 km.
[ tdusko @ 06.08.2012. 08:32 ] @
A ja taman hteo da napisem da je u novom ADAC biltenu izasao tekst o fijatu 500L. Tamo se navodi model 1.4 Fire sa oko 95 KS koji ce kostati oko 14000 Eur i navode da ce biti u prodaji od oktobra ove godine. Nadajmo se da ce ovi nasi da nadju negde novac da se ne bi desilo da po nasem obicaju sve upropastimo na kraju.
[ Zarko Silic @ 06.08.2012. 13:48 ] @
Hm,

zanimljiva nekakva racunica.

Ovaj novac se pametnije mogao uloziti. Na primer za melioraciju Srbije (Vojvodine) gde bi dobit pri izvozu na trziste Rusije (samo Moskve) donelo dobit koja je nekoliko puta veca od ove kuju donosi 500L.

Takvo ulaganje je neuporedivo perspektivnije od ulaganja u posrnulu italijansku autoindustiju na koju su se jos dodatno prikacili i propali americki proizvodjaci. Tesko da ce neko uspeti da oprvda ovako los poslovni potez.
[ Nocni @ 06.08.2012. 15:09 ] @
Meni nije bilo jasno sta ce Tadic onda na premijeri fiata 500L ali sad shvatam... Srpska vlada je usla na trziste autoidustrije na mala vrata... najveci promasaj je orjentacija i ulaganje u model koji ce se prodavati primarno na Americkom trzistu, jer je tu uopsteno velika neizvjesnost oko uspjeha bilo kog projekta...Naravno, to je samo moje skromno misljenje koje ne mora da bude tacno... nisam ja ekonomski analiticar...
Zarkova ideja je 100% sigurica i ulaganje koje bi mnogostruko povecalo prinose iz toga bi se izvukao kes...
Bitno je da ce sada bivse vojvode koje su dosle na vlast da kazu "nismo mi krivi za promasaje i gubitke sa fiatom..."

Fiat u Srbiji je trebalo samo dobro oporezovati i pustiti da radi sam a ne imati podanicki odnos prema njima jos prije nego sto su dosli...
[ Milojkovic @ 06.08.2012. 20:48 ] @
Proizvodnja Fiata u Kragujevcu je cisto pranje love a ta muvacina ce potrajati taman toliko dok bude bilo dotacija od strane drzave to jest dok bude nasa lova zavrsavala u dzepovima belosvetskih lihvara.
[ anon70939 @ 07.08.2012. 16:24 ] @
Citat:
Zarko Silic:
Hm,

zanimljiva nekakva racunica.

Ovaj novac se pametnije mogao uloziti. Na primer za melioraciju Srbije (Vojvodine) gde bi dobit pri izvozu na trziste Rusije (samo Moskve) donelo dobit koja je nekoliko puta veca od ove kuju donosi 500L.

Takvo ulaganje je neuporedivo perspektivnije od ulaganja u posrnulu italijansku autoindustiju na koju su se jos dodatno prikacili i propali americki proizvodjaci. Tesko da ce neko uspeti da oprvda ovako los poslovni potez.

Slazem se sa tim...
Samo kad bi se odradila melioracija Vojvodine, i kada bi se uvidelo da Srbija zivi od Vojvodine, mozda bi se i ona otcepila posle par meseci :).

Ipak nasi politicari rade u interesu Srbije :P
[ Nebojsa Milanovic @ 09.08.2012. 19:14 ] @
Razrešena jedna od najvećih misterija i tema auto-razgovora poslednjih meseci, a možda i godina :)

Najjeftiniji Fijat "500L" u Srbiji koštaće 13.490 evra
[ jnk @ 09.08.2012. 19:18 ] @
Bez klime(a carina se ne placa).
[ cozmo_im @ 09.08.2012. 20:10 ] @
Ima klimu kao i ESP (ASR). Nemojmo unositi zabune. Pop oprema je vrlo bogata, a za pohvalu je serijski ESP u najnizoj opremi.
[ botr @ 09.08.2012. 20:37 ] @
Verovatno je deo serijske opreme zbog toga sto uskoro vozila nece moci da dobiju 5 zvezdica na euro NCAP testu ukoliko nemaju serijski ESP.
[ Zarko Silic @ 09.08.2012. 20:54 ] @
Za klimu treba dotati jos 900 eura, a za metalik boju i livenjake jos nisu odredili cenu. Sve u svemu ispod 15.000 necebiti sa najslabijim motorom.

Citat:
Železničku kompoziciju od 16 vagona sa 208 automobila će obezbeđivati dva policajca. Jedan će biti u prvom cvagonu, a drugi u poslednjem.

Oni će putovati do Brodareva, do granice sa Crnom Gorom, gde će ih zameniti policajci iz crnogorskog MUP.

[ jnk @ 09.08.2012. 21:13 ] @
cozmo kako ima kad nema? Pop paket opreme je bogat ako bi ga poredio sa jugom, ako bi ga poredio sa osnovnom kiom ceed bio bi mnogo jadan. Mada je verovatno ovaj najjadniji paket samo za nase trziste, za amerikance verovatno nece ici nista ispod najjaceg paketa. U sustini ne smeta meni ova cena, smeta mi sto nam uvaljuju ove jadne pakete opreme. Ovakav auto u klot varijanti je glupost.

[ anon70939 @ 10.08.2012. 07:50 ] @
Da l' je moguće da se još uvek proizvode auti bez klime? I da je to luksuzna oprema. Pogotovo u novim modelima auta koji solidno koštaju
[ Zarko Silic @ 10.08.2012. 08:48 ] @
Moguce je.

Automobilima za severna trzista klima nije potrebna.

Isto tako, za pojedina trzista, nije potrebno da automobil ima grejanje. Dovoljna je samo klima.

500L za nase trziste u osnovnom paketu nema klimu iz nekakvih sasvim drugih razloga koje nisu skopcani ni sa tehnickim mogucnostima a nemaju bas preterane veze ni sa krajnjom cenom automobila. Doplata od 900 eura nije doplata za ekonomsku razliku u ceni vec ona sadrzini niz drugih komponenti o kojima proizvodjac ne zeli javno diskutovati.
[ Nocni @ 10.08.2012. 10:26 ] @
Meni se ovaj fiat 500L svidja spolja a malo mi je prebudzen unutra, jedino sto bi morao uzeti taj "lounge" paket opreme da bi zadovoljio moje kriterijume... zbog automatske klime i ovih lajsni... smijesno je da jedino najjaci paket ima nesto tako banalno kao sto su maglenke...

Citat:
Nebojsa Milanovic: Razrešena jedna od najvećih misterija i tema auto-razgovora poslednjih meseci, a možda i godina :)

Najjeftiniji Fijat "500L" u Srbiji koštaće 13.490 evra

Koliko kosta najskuplji paket sa onim MJET motorom od 95 KS?
Valjda su isti motori kao kod obicnog fiata 500?

P.S. Ne shvatam uopste ko bi dosao na ideju da kupi auto bez klime odnosno tu verziju od 13.5K

[ jnk @ 10.08.2012. 10:54 ] @

18,690e u lounge paketu. Kada mu se stavi i sva opciona dodatna oprema cena izadje oko 22k eur. Sviđa mi se što su stavili samo ova dva dobra motora a ne neke nebuloze od 50 ks.
[ Nocni @ 10.08.2012. 11:10 ] @
Auto je lijep, moglo bi se tu iskombinovati sa tom opremom i u ovom easy paketu pa uzeti opciono maglenke, naslon za ruku izmedju sjedista, suvozacko po visini i jos po nesto...
Najvecu bi dilemu imao oko boje... da li obican, sa crnim ili sa bijelim krovom... najbolje je kada je veci lager pa se kombinacija i boja izabere uzivo na licu mjesta a ne sa slika...
Inace je uvijek merak kupovina novih kola tako da su to oko boje slatke muke... Ipak, mislim da je prilicno skup kad se sve sabere...
[ tdusko @ 10.08.2012. 11:17 ] @
Citat:
jnk
18,690e u lounge paketu. Kada mu se stavi i sva opciona dodatna oprema cena izadje oko 22k eur. Sviđa mi se što su stavili samo ova dva dobra motora a ne neke nebuloze od 50 ks.

'de ces slabije na ovoliki auto. Po meni za sada najveci minus je sto nemaju u ponudi jaci motor. Ili je ovo punuda samo za srpsko trziste? Ne vidim razlog zasto ovaj auto ne bi imao istu motorizaciju kao bravo.
[ Zarko Silic @ 10.08.2012. 11:19 ] @
Uskoro ce u ponudi biti i sa 1.6 MJTD motorom
[ tdusko @ 10.08.2012. 11:30 ] @
To ce onda biti prava mera :)
[ Nocni @ 10.08.2012. 12:00 ] @
To su opcije samo za Srbiju... U Italiji ce naravno biti i opreme i vjerovatno drugih motora vremenom... Bolji su naravno benzinci... ima recimo onaj Turbo jet 1.4 16V od cuvenoga Abartha koji se ugradjuje i u bravo...

vec su to ubacili Italijani u fiat 500...
[ jnk @ 10.08.2012. 12:10 ] @
@tdusko

Nisam stekao utisak da je to neki težak auto. Ovaj 1.4 twinair bi trebao da je mnogo bolji motor od recimo onih što idu u osnovne kie ceed iako oni navodno imaju više ks.

Inače mini countryman je u osnovnoj ceni skuplji 6,000 EUR iliti fiat je jeftiniji 30% doduše bez klime. Da li je mini 6,000 eur bolji od fiata prodaja će pokazati.
[ tdusko @ 10.08.2012. 12:55 ] @
Ne znam tacno koliko je tezak, ali je dugacak 4.15 metara i namenjen je da bude porodicni auto sa gepekom od 400l. Cenim da mu ne bi skodo jaci motor, a i zbog konkurencije sa countryman-om :). Na nemackom sajtu su koliko vidim paketi opreme potpuno isti, a od motora tu su ova dva vec pomenuta + 0.9 multiair od 105 KS.

Inace sam sajt i nacin na koji se predstavlja ovaj auto je totalno blesav u po meni pozitivnom smislu :). http://www.fiat500l.de. Super fora je i ovo 1:1 Experience gde se u velikoj rezoluciji moze videti svaki detalj enterijera i eksterijera kao i tipovi sta se sve moze smestiti u njega sa sve preklapanjem suvozacevog sedista :).
[ anon70939 @ 10.08.2012. 19:21 ] @
Jeste dobar sajt :)
[ Zarko Silic @ 10.08.2012. 21:12 ] @
Dobro je ovo jedan na jedan, ali bi jos bolje bilo da je jedan na jedan ono sto je slikano sa onim sto se dobije kada se auto kupi.
[ Branko Santo @ 27.12.2012. 09:47 ] @
Moram da priznam da sam se neprijatno iznenadio cenama 500L u Srbiji posto sam do sada gledao samo ove ceske.

Pop (najslabija oprema)
SR - 1.4 95k 13.490e
CZ - 1.4 95k 10.800e

Pop Star
SR - 1.4 95k 14.990e
CZ - 1.4 95k 12.800e

SR - 1.3 MJTD 85k 16.990e
CZ - 1.3 MJTD 85k 15.200e

CZ - 0.9 TwinAir 105k 13.600e (ne postoji na spisku na SR sajtu)

Easy
SR - 1.4 95k 14.990e
CZ - 1.4 95k 12.800e

SR - 1.3 MJTD 85k 16.990e (ne postoji na spisku na CZ sajtu)

Lounge
SR - 1.4 95k 16.690e
CZ - 1.4 95k 14.400e

CZ - 0.9 TwinAir 105k 15.200e (ne postoji na spisku na SR sajtu)

Ja sam gledao kao potencijalno resenje zeni za auto a mozda pomogne nekom u cenkanju sa domacim distributerima da znate dokle moze da ide :)

[ jnk @ 27.12.2012. 09:50 ] @
Proveri ti to ponovo, nama su rekli da će za naše tržište biti jeftiniji nego u ostatku evrope.
[ Branko Santo @ 27.12.2012. 09:58 ] @
http://www.fiat.cz/UserFiles/File/AAA/500L.pdf

25kc = 1e

To jesu vec akcijske cene ne vidim nikakve posebne uslove da bi se akcijska cena dobila.

Cak i bez akcije neki modeli su malo jeftiniji (1.4 motori) dok su ostali malo skuplji. Na ulazu u Prag ima veliki video bilborder koji vrti 500L i video sam po nekim sajtovima reklamu. Generalno ovde nema nesto puno Fiata osim Pande.
[ tdusko @ 27.12.2012. 10:25 ] @
Kad smo vec kod CZ, juce se vratio iz Praga i video uz put nekoliko slepera punih sa 500L. Ovde kod mene u komsiluku vozi ga jedan sto radi u salonu, valjda je test vozilo. Bas sam ga zagledao pre neki dan i ne mogu da razumem zasto rub iznad tockova ne prati polukrug vec je nekako razvucen. Na slikama ni izbliza ne izgleda tako ruzno koliko uzivo. Deluje kao da je greska u proizvodnji. Inace, u DE ima jako agresivnu kampanju, bukvalno je gde god se okrenes. Novine, TV, pop-up reklame... Videcemo da li ce da zagrize neko.

[ milivoje t @ 27.12.2012. 12:17 ] @
sve je to stvar navike. dizajn u autoindustriji se menja tako sto lider pravi rezove i novine koje ostali prozivodjaci uglavnom sa zaksnjenjem prate.
cesto su te novine neortodoksne, ali vremenom postaju deo konfekcije.
italijani su jedni od lidera u tom poslu...

u FR se recimo reklamira kao porodicni auto sa identitetom i stilom.
u srbiji se prakticno ne reklamira...
no, izgleda da upravo to i jeste, jer im ispunjava potrebe porodicnog i smekerica auta, za "male" pare.
uglavnom sam vidjao da ga voze ljudi sa malom decom.
[ jnk @ 27.12.2012. 13:59 ] @
Nije mi jasno da auto sa transportom i carinom bude jeftiniji u Češkoj nego kod nas? Tj. da li oni uopšte plaćaju carinu na taj auto?
[ Branko Santo @ 27.12.2012. 14:33 ] @
Isto kao sto je Skoda Rapid jeftinija u Srbiji nego u Ceskoj, ko ce ga znati kakva im je politika. :)
[ etjen @ 27.12.2012. 14:36 ] @
stvarno je neverovatno da bude toliko jeftiniji.
Inače, meni je uživo lepši nego na fotografijama a ima u Evropi baš dosta marketinga za 500L i mahom su odlične.
(imate u temi za najbolju auto-reklamu klip koji je Java postavio za Englesku za 500L-odlična je reklama, da ne ponavljam sad ovde)
[ Flo33 @ 27.12.2012. 16:40 ] @
Ja sam na autoputu u slo video par tovarnjaka sa 500l. Jednog sam i u Celju video na ulici. Meni je uzivo mnogo dobar, lepsi od minija.

Citat:
SR - 1.3 MJTD 85k 16.990e (ne postoji na spisku na CZ sajtu)

U slo je 14.840€

[Ovu poruku je menjao Flo33 dana 27.12.2012. u 18:58 GMT+1]
[ inobradovic @ 27.12.2012. 21:38 ] @
Citat:
Branko Santo:
Isto kao sto je Skoda Rapid jeftinija u Srbiji nego u Ceskoj, ko ce ga znati kakva im je politika. :)

politika je jasna smece baci kod komsije.
[ Branko Santo @ 29.12.2012. 22:27 ] @
Poslednji update sa B92

Citat:
Beograd -- Direktor "Fiat automobila Srbija" Antonio Chezare Ferara izjavio je da su prvih 30.000 automobila fijat 500 L praktično razgrabljeni.

Ferera kaže i da u fabrici ne stižu da naprave zalihe.

"Dnevno proizvodimo oko 480 vozila, a na parkingu u ovom trenutku imamo tek oko 400 vozila. I taj kontingent automobila već narednog dana kreće put Evrope. Spremamo i automobil sa sedam sedišta. Taj posao ćemo završiti do polovine naredne godine", istakao je Ferara u intervjuu današnjim "Novostima".

Samo za šest prethodnih meseci, u novoj fabrici u Kragujevcu i kod sedam ključnih kooperanata iz Italije, posao je našlo oko 2.900 radnika, a "Fijat Srbija" je sada spreman da proizvodi vise od 17.000 automobila mesečno, rekao je Ferara.

...
[ Branko Santo @ 16.01.2013. 10:46 ] @
Trazim po Fiat Srbija sajtu i ne mogu da nadjem nigde informaciju o 1.6 multijet.
U CZ se pojavio 1.6 i razlika u ceni za istu opremu u poredjenju sa 1.3 multijet je 1.200e.
[ Zarko Silic @ 16.01.2013. 14:22 ] @
Za "nepoverovati" 500L se moze pronaci u Nemackoj jeftinije nego sto je u Srbiji, a tako nas je Diki ubedjivao kako je kod nas najjeftiniji.

[ Branko Santo @ 24.01.2013. 12:44 ] @
Citat:
Euro NCAP is announcing the 2012 top choices for safety and the recommended vehicles in their class.

In 2012, Euro NCAP published the results for 36 vehicles available on the European market. Eight five-star vehicles performed highly in each of the four individual marking criteria: adult occupant protection, child occupant protection, pedestrian protection and safety assist systems. The best in class of 2012, recommended for their outstanding safety performance are:

http://www.euroncap.com/bestinclasscars2012.aspx

Fiat 500L deli sa Ford B-Max "best in class 2012" za Small MPV.
[ Homer J. Simpson @ 22.03.2013. 15:58 ] @
Sta radi Mladja , 3000 € dodatne subvencije za 'nacionale' model ?
[ Zarko Silic @ 22.03.2013. 17:27 ] @
Mladja je podmetno nogu svim uvoznicima odreda, bez razlike.

Po ceni onog govanceta od Aygoa, moze se kupiti 500L, jedan normalan automobil.
[ Homer J. Simpson @ 22.03.2013. 17:40 ] @
A ko placa to ?
Poreski obveznici , eto ko
[ MyWay @ 22.03.2013. 22:09 ] @
http://www.b92.net/biz/vesti/s...03&dd=22&nav_id=697644
Citat:
Potpisan je protokol koji će građanima Srbije omogućiti kupovinu automobila Fijat 500L po povoljnijoj ceni - od 10.900 evra.
[ bakara @ 22.03.2013. 22:21 ] @
^^ to je tragikomedija.

Popust na auto koji svuda kosta manje nego u Srbiji.
Jos uvek nije jasno jel taj nacionale klot oprema posto drzava treba da dotira 3000€ iz budzeta po komadu...

Uz tu gore vest ide i ova:

Citat:
Prema poslednjim informacijama, sednica na kojoj će biti odlučeno da li će se izlagači članice udruženja uvoznika povući sa sajma ili ne, je zakazana za 14.30 h.

Sednica je zakazana zbog namere države da subvencioniše sa 3.000 evra kupovinu Fiata 500L.

Mozda je ovo i za posebnu temu?
[ MyWay @ 22.03.2013. 22:37 ] @
Citat:
bakara: ^^ to je tragikomedija.

Popust na auto koji svuda kosta manje nego u Srbiji.
Jos uvek nije jasno jel taj nacionale klot oprema posto drzava treba da dotira 3000€ iz budzeta po komadu...
za tu cenu ide osnovni model (sa klimom i tempomatom). Uz doplatu od 850€ idu elektro podizači zadnji, 5.4" touch screen radio/mp3+bluetooth i komande na volanu (kožnom kao i menjač). Još 850€ je za paket maglenke+parking senzor+alu felne. Ukupno 12600 i 400€ doplata za metalik (700 za dvobojno)

Ono što ovu ponudu zaista čini atraktivnom je CA kredit sa 1.8% kamate +3MEuribor (NKS)
[ sasa022 @ 22.03.2013. 22:44 ] @
Opet cela Srbija da finansira tamo neku fabriku :( - pa dokle vise ???

Da li ce se ovaj narod ikada dozvati pameti ???
[ Java Beograd @ 23.03.2013. 07:19 ] @
Ima tu i druga strana medalje.

FIAT se obavezao na novih 10.000.000 € ulaganja, i novih 1.400 radnih mesta

Ajde, neka vajni uvoznici (plemenitog li zanimanja !) investiraju svaki po 10.000.000 € i neka svaki zaposli po 1.400 ljudi, pa neka se onda bune.
[ MyWay @ 23.03.2013. 07:58 ] @
Citat:
Java Beograd: Ajde, neka vajni uvoznici (plemenitog li zanimanja !) investiraju svaki po 10.000.000 € i neka svaki zaposli po 1.400 ljudi, pa neka se onda bune.

Upravo tako, ili, što da ne citiram i Mlađu:
Citat:
"Svakog proizvođača automobila koji investira u Srbiji, izgradi fabriku i zaposli naše građane Vlada Republike Srbije i Ministarstvo finansija i privrede podržaće na isti način i pod istim uslovima kao što je podržala dolazak investicije FIAT-a", saopštili su iz resornog ministarstva.
[ Branko Santo @ 23.03.2013. 08:42 ] @
Ne samo to nego kriticna masa proizvodnje/sastavljanja automobila omogucava isplativost pokretanja proizvodnje delova i smanjenja troskova transporta istih. Jos je samo pitanje da li ce se jos neki proizvodjac "upecati".
[ HoT_Steppa @ 23.03.2013. 08:53 ] @
Posto je drzava vlasnik u nekom procentu fabrike u Kragujevcu, da li ovo znaci da se drzava u stvari odrekla zarade od ovog modela u korist gradjana Srbije?
[ vladd @ 23.03.2013. 08:54 ] @
Najrealnije je da se to nece dogoditi u dogledno vreme.

Najvise cemu mozemo da se nadamo je da dobijemo proizvodnju nekih elemenata vozila.
Trziste je odavno detaljno ispitano, a kod nas je jedini primamljiv elemenat mogucnost plasmana na Rusko trziste pod povoljnijim uslovima. Subvencija samo omogucava bolji plasman na domacem, inace malom, a siromasnom, trzistu

Ostale nepovoljnosti su skupi energenti, los transport, odnosno losa zeleznica i jos gori putevi..

A uvoznici mogu da traze subvencije od maticnih proizvodjaca i povoljne bankarske uslove. Uz smanjenje marzi i povecanje kvaliteta usluga, mogu da ostanu konkurentni.

Kupci su samo na dobitku.

Poz
[ anon70939 @ 23.03.2013. 10:38 ] @
Ja samo mogu da kazem da pored moje zgrade svakodnevno vidjam po jednu ili vise ogromnih kompozicija koje odvoze negde gomile automobila... I drago mi je...

Pored toga takodje mogu da kazem da skoro svi koje sam poznavao, a koji i sad u mojim godinama nisu mogli da nadju posao su konacno nasli!
Fiat i kooperanti su od njih napravili radnike. Nikad nisam verovao da mogu tako vredno i odgovorno da rade. Pre toga su se uglavnom vukli po taksijima i imao sam utisak da su prosto lenji i da im lakse samo da sede u autu... Ovamo rade kao crnci ali imaju 35-40000 plate za najobicnije pozicije. Za Kragujevac je to duplo vise nego sto imaju drugi na tim obicnom "sljakerskim" pozicijama.
Pored toga, iz moje firme koja je "multinacionalna" blabla... dosta jako vrednih radnika koji su radili za 20000 din su presli u Fiat i imaju duplo vece plate za posao iste tezine...

Tako da ako ce oni zaposliti jos 1500 radnika, a Fiat ima gde da prodaje ta vozila, bice mi itekako drago. Ko nije ziveo u Kragujevcu ne zna kakva je tuga bila ovde zadnjih 15-20 godina...

Steta samo i za ostale firme koje su trebale doci ovde sto nisu uspevale da izdejstvuju dozvole, zemljiste zbog korumpiranog gradonacelnika... Pa su odlazili u druga okolna mesta koja su zemljista dobijala besplatno...
[ vladd @ 23.03.2013. 15:30 ] @
To je apsolutno tacno. I potpuno se slazem.

I nadam se da polako izlazimo iz zabokrecine. Cak je i Mladja, koji je uvek imao dobre ideje, ali parcijalno ostvarljive, izboksovao prave stvari u ovom segmentu aktivnosti. Nazalost ima jos podosta "segmenata" koji se moraju unormaliti.

Drago mi je da su plate tolike, pogotovo za centar i jug Srbije, bar su opravdane subvencije za svako radno mesto. Uspelo je sa subvencijama, da se sa jedne strane privuce brend da posluje, da ne ode u neki "robovlasnicki" sistem, a sa nase strane, da se zadrzi neki standard zaposlenih.

Nije bitno sto nekakva racunica okazuje da je "drzava" opterecena, bitnije je da je to jedan od boljih nacina za plasman drzavnih para, i sto je jos bolje, da se "zahuktava" sistem rada, proizvodnje, i plasmana.

Poz
[ etjen @ 23.03.2013. 16:29 ] @

evo cena i opreme na jednom mestu:

http://www.b92.net/automobili/...13&mm=03&nav_id=697969

[ HoT_Steppa @ 23.03.2013. 20:36 ] @
Citajuci ove komnetare mi pada na pamet da je drzava u stvari skinula PDV plus se dogovorila sa Fiatom da malo spusti cenu za nase trziste, tako se otprilike doslo do cifre.
[ Nemanja @ 23.03.2013. 21:11 ] @
Tako nekako.
[ Zarko Silic @ 23.03.2013. 21:27 ] @
Kako bilo da bilo, ali ovo je odlicna kupovina za nekog ko sada kupuje automobil.

Nocna mora za uvoznike.
[ Flo33 @ 23.03.2013. 21:40 ] @
Apsolutno. Da sam u Srbiji definitivno bi pre uzeo 1.6mjet nego VW Polo, makar mi ne treba takav koncept auta.

Dobro bi bilo da neko izadje sa podatkom koliko se ko odrekao od tih 3000€, plasim se da tu Fiat nema nista, da nije drzava poklonila PDV + to nesto malo doplatila.
[ anon70939 @ 23.03.2013. 21:49 ] @
provozao sam 500L 1.3 mjet i nisam bio nesto odusevljen...
mnogo mi sve nesto plasticno i šljašteće, visoko, sedista nisu udobna, kao da sedim u nekom pikapu.
Na slikama sve to izgleda nekako interesantnije...

Mada nisam strucnjak pa da kazem sta mi se tacno ne svidja, u svakom slucaju nisam bio nesto impresioniran.

Takodje mi se ni đulijetin enterijer ne sviđa, a ovaj od 500L me dosta podseća na taj enterijer
[ Zarko Silic @ 23.03.2013. 22:14 ] @
Citat:
Srpska strana će u tim pregovorima ponuditi da smederevska železara počne proizvodnju limova za ugradnju u 500.000 automobila ne samo u kragujevačkoj, nego i u drugim Fijatovim fabrikama.

http://auto.blog.rs/blog/auto/...tomobilske-sasije-iz-smedereva
[ anon70939 @ 23.03.2013. 22:17 ] @
Daj Bože da čujemo još mnogo takvih vesti!
[ Flo33 @ 23.03.2013. 22:42 ] @
Coyote, to je sada moda. Svi noviji imaju taj sjajni finis, i tesko je naci auto u tom rangu bez tzv piano plastike. A takvo sedenje vole prvenstveno zene, i stariji ljudi, kojima je auto i namenjen. Nije to za klince, ili ljubitelje agresivnije voznje.

Bice zanimljivo videti kako ce se motori pokazati, deluju mi slabo za toliku karoseriju, sem 1.6mjet, mada je i on slabasan. 1.9 8v mjet u 159 je dovoljan za opustenu voznju, ali definitivno slab za nesto vise.
[ anon70939 @ 23.03.2013. 22:56 ] @
ovaj 1.3 koji sam probao je bio jako kilav. Ali to je verovatno zbog utiska jer sam iz mog 1.9 seo u taj... a nisam strucnjak da ocenim drugacije. Isto tako ocenjujem i neke sluzbene Fabije 1.6 i 307ice 1.6...
[ HoT_Steppa @ 24.03.2013. 08:40 ] @
1.3mjt jeste kilav u odnosu na stari 1.9jtd, ali vecini ljudi bez afinteta za brzinom zadovoljava posao.
[ vladd @ 24.03.2013. 11:05 ] @
Taj "mucenik" se nalazi u vozilu od 1300kg. Ocigledno je da ne treba traziti performanse nego stedljivost.

1,3 multijet je sasvim solidno zivahan u automobilima ispod jedne tone, tipa Panda, sa svojih oko 950-kg

Ocita je namena da vozi i preveze, uz minimalnu potrosnju goriva.

Poz

P.S.

Citat:
The 500L can be specified with an in-vehicle espresso machine

pricali smo o ovom "zahvatu" pre nekoliko meseci
[ MyWay @ 24.03.2013. 13:29 ] @
Citat:
vladd: Taj "mucenik" se nalazi u vozilu od 1300kg. Ocigledno je da ne treba traziti performanse nego stedljivost.

1,3 multijet je sasvim solidno zivahan u automobilima ispod jedne tone, tipa Panda, sa svojih oko 950-kg

Ocita je namena da vozi i preveze, uz minimalnu potrosnju goriva.
Mislim da je 1250 kg. Definitivno ne treba očekivati sjajne performanse od tog i od 1.4 (Fire?) benzinca, postavlja se pitanje da li su dovoljni za ovakav auto?! (u praksi, ne na papiru)
[ vladd @ 24.03.2013. 15:37 ] @
U praksi su dovoljni, vise nego dovoljni.

Nepotrebno je potezati stopericu, ali za svakodnevnu voznju i putovanje uz voznju po propisima, nikakav problem.

Interesantno je da je do pre nekoliko godina 90ks bilo bas nesto, pre par decenija ne smem ni da pomenem, a danas ako nema 150KS, ljudi se prosto pitaju da li auto uopste moze da se pokrene

Poz
[ Flo33 @ 24.03.2013. 15:50 ] @
Auti su tezi i veci nego pre, logicno je. Nekada je i 64mb bilo woooooww
[ Zarko Silic @ 24.03.2013. 16:18 ] @
Citat:
vladd:a danas ako nema 150KS, ljudi se prosto pitaju da li auto uopste moze da se pokrene

Pa sad, kako koji. Pojedini sa 150 KS prosto polete, a pojedini, idu kao oni iz 90-ih, ili jos slabije.

Ajd sad da ne pogadjamo koji su koji
[ AstralPro @ 24.03.2013. 19:44 ] @
Sa 1.6 MJet motorom kosta 13900e + 2100 oprema (paket 1 + paket 2 + metalik boja) = 16000 sto je mnogo para. Jedino sto vadi stvar je povoljan kredit.

Ja ga ne bih kupio jer za te pare ima do 5 godina starih auta koje su zveri u odnosu na njega.
Audi ovakav A4
je sto puta bolji auto od Fiata 500l.

Ili npr ovaj [url= http://www.polovniautomobili.c...184232/audi_a4_full_koza_navi/]A4[/url].

[ Zarko Silic @ 24.03.2013. 20:11 ] @
A4 sigurno jeste bolji (uglavnom luksuzniji i prestizniji) automobil, ali je najbolji automobil, nov automobil.

16K eura za fulpaket opreme, relativno nije skupo.
[ AstralPro @ 24.03.2013. 20:51 ] @
Sve zavisi kako ko gleda na kupovinu kola.
Jedan je nov a drugi je lepsi, sigurniji, bolji, atraktivniji, bezbedniji, komforniji, opremljeniji, brzi, kvalitetniji itd itd. Sve zavisi ko kupuje i sta zeli za svoj novac.
[ anon70939 @ 24.03.2013. 22:08 ] @
znam puno ljudi koji ne bi dali nikad pare za polovan.
Pa sam se čudio što su kupovali Daciu Logan i davali 8K eura za to.
Pa se cudio sto su kupovali zastavu 10 i davali preko 100E mesecno 7 godina...

Svako kupuje ono sto misli da je najbolje.
[ milosbeo @ 24.03.2013. 22:34 ] @
Sto neko rece, imas ti i polovan Cayenne za 10k evra, sa ćelavim gumama do duše... To je bolji, lepsi, brzi, luksuzniji od a4. Ali nije ni taj A4 za svaki dzep. Bez 1000e plate ne trebas ni da pomisljas o nekom luksuznijem automobilu.
[ codeNO @ 25.03.2013. 00:46 ] @
Fabrika u Kragujevcu pravi 500L za SAD i 500L Trekking.... NIJEDAN model od ova dva nije izlozen. Ajd ova verzija za SAD bas i ne mora ali Trekking koji je imao svetsku premijeru u Zenevi, znaci dopremljen iz Kragujevca u Swiss, nije mogao da se pojavi 300km severnije 10dana kasnije iz iste fabrike. E to je ovdasnji mozak od marketinga i dokaz koliko mi uopste znacimo FIAT-u kao neko ko pravi automobile za njih, da u rodjenoj zemlji ne mozemo da obezbedimo da budemo prvi.

Zato nemam osecaj da FIAT zeli da pridobije srpskog kupca vec samo da plasira te automobile dalje i skart da se proda ovde (kao nekad sa Yugom i Yugo Amerikom). I znam da nismo mi neka potencijalna sila za kupovinu automobila, ali ipak red neki bar da postoji.
[ Zarko Silic @ 25.03.2013. 21:07 ] @
Citat:
Ambasadori zemalja Evropske unije čiji su proizvođači na srpskom tržištu oštećeni zbog odluke da se omogući kupovina "Fijatovih" automobila po sniženoj ceni sa subvencionisanom kamatnom stopom, tražiće od Vlade Srbije odgovor zbog čega je došlo do diskriminacije velikog broja učesnika na tržištu.

Francuski ambasador će danas po podne, kada se bude obraćao na sajmu, prvi tražiti odgovor na pitanje zbog čega Srbija favorizuje samo jednog proizvođača automobila. Ostali veliki igrači iz automobilske industrije su se takođe obratili svojim amabasadama u Beogradu koje će sigurno reagovati - kaže za “24 sata” Miloš Petrović koji se nalazi na čelu Srpske asocijacije uvoznih vozila.

http://auto.blog.rs/blog/auto/...otestuju-zbog-fijata-nacionale

Dokle sve to moze da stigne, a Mladjo je bio sasvim jasan.

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 25.03.2013. u 22:23 GMT+1]
[ Nemanja @ 25.03.2013. 21:21 ] @
Uvoznici kokaina su male mace za ovaj lobi auto uvoznika.
[ Zarko Silic @ 25.03.2013. 21:23 ] @
Ali Mladjo se dosetio da im spusti.

Citat:
Kako prenosi Beta, ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će kupovinu modela fijat 500L po nižoj ceni finansirati italijanski Fijat, a ne država Srbija.
[ etjen @ 25.03.2013. 21:28 ] @
mislim, pa ko može da poveruje u tu glupost?!?
Fiat se odriče 3000 Eura?!?

A što se tiče uvoznika, oni da su jaki oni bi do sada pokrenuli makar onaj ''staro za novo'' sistem ili bilo kakvu olakšicu kupcima novih vozila.

Ne mogu oni ništa... Ne mož' Mlađi niko ništa
[ Flo33 @ 25.03.2013. 21:28 ] @
Te pare su i tako Fiatove, i ako zele svih 10k subvencija da daju za promociju 500l niko im ne moze zabraniti. Odlican potez, ko god da ga je smislio.

I da ima neko pametan da naredi da SVA vozila kupljena u budzetu, za budzetske korisnike budu 500l. Ako kogu rumunski sluzbenici u Logana, moze i Milojka iz opstine u "ficu"
[ sasa022 @ 25.03.2013. 22:00 ] @
Akcijska cena 500L 1.4 POP ( 330.12J.0 ) u Ceskoj je 269.900 CZK tj. oko 10.500€ ( uracunat porez 21% ) ( 1€=25.8CZK )
[ codeNO @ 25.03.2013. 22:02 ] @
Nije Yugo nego 500L

A koliko para ostaje u Srbiji od svakog prodatog 500L ako treba svaka sluzba da ga ima? Za Yuga Keca Floridu i Poli sam jos i razumeo zasto, ali ovo...neka fala
[ Zarko Silic @ 25.03.2013. 22:05 ] @
Nacionale je dosta jaca oprema od POP.
POP nema ni klimu.
[ codeNO @ 25.03.2013. 23:51 ] @
Posle 500L dolazi 500XL pa 500X i tu se zavrsava paleta 500. E sad da li pod 500X se podrazumeva 500 Trekking???

http://www.autocar.co.uk/car-n...fiat-stops-500-range-expansion
[ jnk @ 26.03.2013. 07:56 ] @
Citat:
Flo33:
Te pare su i tako Fiatove, i ako zele svih 10k subvencija da daju za promociju 500l niko im ne moze zabraniti. Odlican potez, ko god da ga je smislio.

I da ima neko pametan da naredi da SVA vozila kupljena u budzetu, za budzetske korisnike budu 500l. Ako kogu rumunski sluzbenici u Logana, moze i Milojka iz opstine u "ficu"

Država subvencioniše 15m eur zapošljavanje 1,500 ljudi pa su oni kao za uzvrat snizili cenu za naše tržište i ako se po Dinkiću proda 5,000 automobila onda mu to dođe na nulu. Druga stvar, subvencionišu se i krediti do kamate od 3%, mada se iz medijskih napisa ne može zaključiti da li će te kredite bankama plaćati država ili FAS.
[ vukadinovic.i @ 26.03.2013. 11:30 ] @
Ja sam juče i danas neprijatno iznenadjen odnosom Fiatovih dilera povodom prodaje Fiata 500l Nacionale.

Pošto nisam iz Bg-a, juče sam zvao ovlašćenog dilera "Fiat centar" da mi pošalje na mail profakturu za kupovinu ovog vozila, da bih sa njom mogao otići u banku i sa njom ušao u proceduru za dobijanje kredita.
Prvo, morao sam ih zvati pet puta ne bi li mi poslali profakturu, iako sam to dogovorio još tokom prvog poziva. To je trajalo više od tri i po sata.
Kada sam napokon dobio profakturu, ljudi moji, to ni na šta ne liči. Na njoj je navedeno samo ko je kupac, boja i model vozila i cena, ništa više. Meni izgleda prilično neozbiljno, mada, možda ništa više od toga i ne mora da stoji, ne znam.
Kada sam sa tom profakturom otišao u banku, službenik se samo na nju nasmejao i dodao je da ne može da veruje šta su mi poslali i da moram ponovo zvati dilera da mi pošalje profakturu na kojoj će detaljno biti opisano vozilo koje se kupuje, tj. podaci o istom. Zvao sam dilera (oko 15 i 20), ne javlja se ni na fixni niti na mobilni telefon.

Pozovem tada drugog Fiatovog dilera, u Obrenovcu. Objasnim svoju situaciju i da mi je potrebna profaktura i ako nije problem da mi izrade novu. Gospođa sa kojom sam razgovarao je rekla da nema problema, a pošto oni dosta sarađuju sa bankom u mom mestu, rekla mi je da će profakturu poslati mom bankaru (ona ga lično poznaje jer stalno sarađuju).
Danas kada sam otišao u banku sa papirima za kredit, pitam bankara da li mu je ova gospođa iz Fijata poslala profakturu, on kaže da mu nije ništa stiglo.
Pozove on tada, predamnom, tu gospođu i pita je zašto nije ništa poslala, na šta ona odgovori "Ja sam mislila da je on odustao." Mislim, wtf?!
Nisam je još uvek pozvao jer mislim da bih je oterao tamo gde ne treba, pa se suzdržavam. Bankaru je obećala da će poslati, za sada mi je to dovoljno.

Izvinjavam se na predugom postu, ali sam stvarno pukao. Nadam se samo da nije opet neka zajebancija naše države.
Pozdrav

P.s. Može se reći da je Fiat 500l Nacionale opremljen kao POP Star, samo bez alu felni. I da, u crvenoj boji.

[Ovu poruku je menjao vukadinovic.i dana 26.03.2013. u 12:43 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 26.03.2013. 11:56 ] @
@vukadinovic.i

Da je sve islo kako si zamislio da treba ici, onda bi to u znacajnoj meri odstupalo od nase tradicije.
[ inobradovic @ 26.03.2013. 11:58 ] @
sto nisam neka vlast sve bi takve radnike najurio i postavio ljude koji zele da rade i cene posao.
[ since1986BC @ 26.03.2013. 14:15 ] @
^ Pre ili kasnije taj radnik će i izgubiti posao, samo što neće biti svestan zašto ga je izgubio.

Za početak njegova prodajna jedinica ima manji promet jer je ostao bez mušterije.
[ Zarko Silic @ 26.03.2013. 15:15 ] @
Stvari pocinju da se komplikuju:

Citat:
Kako prenosi Tanjug, i pored subvencije države vredne 14 miliona evra, "fijat 500 L" koštaće više u Srbiji nego u salonima automobila u inostranstvu. Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede kaže da je razlika u opremi automobila.

Naime, Čanovi Srpske asocijacije uvoznika izneli su i podatke koje su dobili od svojih poslovnih partnera iz inostranstva, po kojima "fijat 500 L“ sa istim motorom i sličnim paketom opreme košta u Češkoj i Slovačkoj 10.680 evra.

Da ironija bude veća, u cenu srpskog “fiće“ u Češkoj uračunata je i carina, porez i transport iz Srbije, piše list “Alo.”

Državni sekretar Aleksandar Ljubić je gostujući na RTS-u objasnio da odgovorio da cena vozila zavisi od opreme, i da Fijat 500 L koji se prodaje u Beogradu ima kompletnu opremu.

Pa onda sledi poseban biser gospodina Aleksandra Ljubića :

Citat:
Osim toga, dodao je, u Češkoj ima nekoliko proizvođača automobila, i postoji velika konkurencija.

[ bakara @ 26.03.2013. 15:28 ] @
I to je u duhu tradicije...nas zunto je kostao koliko i onaj iz uvoza sa carinom.

Srecan sam samo zato sto najzad proizvodimo normalno vozilo...jos da naprave normalnu cenu da to bude stvarno nacionale.
Cena definitivno moze i mora da ide jos dole, ovo je samo reklama.
[ vladd @ 26.03.2013. 15:52 ] @
Bas tako, fica nacionale, nakon 50god, po izuzetnim bankarskim uslovima.

Ali, izgleda da je limitirana kolicina, bar u prvoj transi, pa jos dok traje sajam, niza kamata, tako da dileri nevoljno izdaju fakture, da ne propadne prilika nekom "njihovom" ili njima, da se malo ovajde

Sa druge strane, vozilo je zaista nacionale, stedljivo, sa odlicnim motorom, sa balkanski dovoljnim gepekom, dovoljne visine, a solidno katak, prakticno minimonovolumen. Sa uobicajenim "bezbednosnim" paketom.

Dizajn je sasvim ok, zanimljiv, cist sa obracanjem paznje na ergonomiju.

Za prosecnu, relativno siromasnu(u odnosu na EU standard) porodicu, prakticno idealno prevozno sredstvo.

9900 evra, kredit na 5 godina, rata 120 evra..sve jeprakticno idealno, prosto sam zadivljen. Da sa ratom koja je manja od trecine proseka, moze da se vozi sasvim pristojan, civilizovan, ekoloski, bezbedan i stedljiv automobil...

Konacno da se balkanci izvuku iz "dvojki" i renoa4, ili ostalog evropskog izlupanog otpada, sa domacim, savremenim vozilom, sjajne upotrebljivosti.

Spomenuti "otpad" me podseti, da je ovo idealna politicka prilika(sa odlicnim socijalnim opravdanjem) da se dodatno poostri tehnicka ispravnost i ekologija registrovanih automobila, smanji prosek starosti i poveca broj bezbenih vozila na putevima

Poz
[ kamicak @ 26.03.2013. 18:27 ] @
Niko ne spominje učešće za kredit, koje je 30%, a što nije malo za prosečnu ovdašnju porodicu,
znači "Šta kupiti za 3500 eura, Stila ili kredit za 500L?"
[ Zarko Silic @ 26.03.2013. 18:45 ] @
Preskup je to automobil da bi mogao biti nacionale.

Platezna moc naseg coveka je DO 5000 eura sa svim mogucim kreditnim varijantama. Naravno, bez kamate.
[ anon70939 @ 26.03.2013. 18:46 ] @
al jesu lepuškasti ovako spolja. sve češće ih viđam po gradu a da nisu test vozila
[ cika dacha @ 26.03.2013. 18:58 ] @
codeNO@ to je verzija blagog off road i stvarno nije losa!
http://www.egmcartech.com/wp-c...2/11/2012la2014fiat500l-05.jpg

500l je stvarno onako sminkerski auto i eto docekasmo da pocne nesto kvalitetno da se pravi kod nas! sto znaci da umemo!
[ codeNO @ 26.03.2013. 21:18 ] @
Taj sto si postavio se isto pravi u Kragujevcu,,,jel si ga mozda video na sajmu?????

Sramota za sramotom jos post ovog coveka koje ih juri da im napravi posao i da nesto prodaju kako bi zadrzali posao, oni kao da prodaju dnevno po 100 komada se ponasaju
[ vladd @ 26.03.2013. 21:35 ] @
Citat:
Zarko Silic:
Preskup je to automobil da bi mogao biti nacionale.

Platezna moc naseg coveka je DO 5000 eura sa svim mogucim kreditnim varijantama. Naravno, bez kamate.

10000 evra je sasvim prihvatljiva cena za ovo vozilo. Malo manje kladionica, duvan, alkohol, Grcka i sli..i eto novog auta.

A "nas covek" je inace poznat, da kada izdvoji 3500 evra za auto, pazari auto od 4200€

I pride, i da plati auto 3500 evra(a bio je spreman na 2500), potrebno je jos 300-700 evra da bi bio kako treba..uz uslov da nije kupio nekog sastavljanog od dva-tri..

Vise se isplati, i pametniji izbor, "kupiti" kredit za 500L, nego kupiti macora u dzaku za 3500 evra i takodje imati "kredit" dovodeci ga u ispravno stanje.
Da ne spominjem faktor godina, da se obicno za 3500 evra startuje od bar 7 god za auto doticne velicine..

Dati 9900, i imati auto od 13-14k evra..ne moze bolje. Neuporedivo sa davanjem 15000 za auto koji vredi 12k...

Poz
[ bakara @ 26.03.2013. 21:38 ] @
Citat:
vladd:
Dati 9900, i imati auto od 13-14k evra..ne moze bolje. Neuporedivo sa davanjem 15000 za auto koji vredi 12k...

Poz

Ti si vec poceo da mu obaras cenu za jos 1000€
[ etjen @ 26.03.2013. 21:50 ] @
i ja čitam i rekoh možda su dozvolili i staro za novo, ko za Zunta
[ anon70939 @ 26.03.2013. 21:57 ] @
pa ne znam koliko je povoljnije uzeti nov auto...
Kolega moj kupio Punto Grande pre godinu dana, ja kupio alfu. On na kredit malo manje od 8K E, ja alfu 3300E.
Posto mu se vise svidela moja Alfa moj komentar da ga utesim je bio da je on uzeo bar nov auto i da nece morati da brine sledeci period o popravkama...
Njegov komentar na to je da je on prisiljen sa nekim ultraskupim servisima kod zvanicnih servisera da bi odrzao tu garanciju sve te godine...

Ne znam koje su to cifre, ali toliko koliko on daje za te servise, ja verovatno mogu da zamenim bilo sta na autu... i jos plus razlika od 3500E koje sam ja manje platio. On ima jos 5 i po godina kredit... Za 5 i po godina to ce biti daleko od novog auta, nece vredeti nicemu, ja cu alfu prodati za duplo manje para i izgubio sam mnogo majne nego on...
Eto bas je bio oglas o kojem smo diskutovali za 4200E za Punto Grande? Sa skoro 8000E
[ cika dacha @ 26.03.2013. 22:01 ] @
codeNO@
nisam al vidim da je bio negde na sajmu tj valjda u USA koliko vidim na netu! i nije los autic :-) samo nek se dobro prodaje!
a model za domace trziste ce biti nudjen uz kamatu od 3% kako sam cuo ako je tako onda stvarno nije lose!

[ pri3rak @ 26.03.2013. 22:04 ] @
Citat:
CoyoteKG: pa ne znam koliko je povoljnije uzeti nov auto...
Kolega moj kupio Punto Grande pre godinu dana, ja kupio alfu. On na kredit malo manje od 8K E, ja alfu 3300E.
Posto mu se vise svidela moja Alfa moj komentar da ga utesim je bio da je on uzeo bar nov auto i da nece morati da brine sledeci period o popravkama...
Njegov komentar na to je da je on prisiljen sa nekim ultraskupim servisima kod zvanicnih servisera da bi odrzao tu garanciju sve te godine...

Ne znam koje su to cifre, ali toliko koliko on daje za te servise, ja verovatno mogu da zamenim bilo sta na autu... i jos plus razlika od 3500E koje sam ja manje platio. On ima jos 5 i po godina kredit... Za 5 i po godina to ce biti daleko od novog auta, nece vredeti nicemu, ja cu alfu prodati za duplo manje para i izgubio sam mnogo majne nego on...
Eto bas je bio oglas o kojem smo diskutovali za 4200E za Punto Grande? Sa skoro 8000E

Strpi se ti tih pet godina pa podvlaci racun, tj nemoj da se mnogo radujes unapred
[ vladd @ 26.03.2013. 22:32 ] @
Citat:
bakara:
Citat:
vladd:

Poz

Ti si vec poceo da mu obaras cenu za jos 1000€

Ako laze Mladja, lazem i JA

To je njegova cifra..9900..

Ako je dozvole dileri, mislim ovi sto cuvaju priliku za familiju

Sto se tice "razmisljanja" o "imanju kredita" PET godina, to nije bas robija. Rec je o ratici od 120 evra, sto je, recimo, TRECINA zvanicne prosecne plate..one od 42000..

Tako da nije kubura, ali, ovo NIJE Punto, koji deluje siroto prema 500L, i malo je pristupacnih polovnjaka, te velicine, sa takvim izgledom i konforom. Mozda Zafira, stara 5-6 godina, sa VP44 zabavom..

I kada istekne kredit, za 5 godina, to je auto star PET godina, a ne 11-12..

Svojevremeno, Punto sa slicnom opremom, klima, 1.3 dci, kostao je malo 12000, uz fiksnu kamatu 4,5%, da bi se uzeo kredit, plata je trebala da bude preko 700 evra...
Goluzdravi Punto je bio oko 6000, uz staro za novo..i rata je bila oko 90 evra(tadasnji prosek 250 evra, 22000 din)..sada su oko 110..motor1.2, bez klime, bez radija..klot..bio je samo "novo vozilo"..

500L je znacajno bolja ponuda. Kupovati polovnjake, i zanemarivati popravke(sav novi potrosni materijal, do amortizera, guma...plocica, diskova, kugli..) , zarad ustede, se ne moze porediti sa OVIM novim automobilom.

Poz
[ anon70939 @ 26.03.2013. 22:37 ] @
slazem se :)

edit.
mada to nije samo 120E za 5 godina, nego treba dati i ucesce za solidan polovnjak, pa je tek onda rata 120E na 5 godina.

Ti puntici koje pominjes koji su bili 100E rata, za njih nije trebalo ucesce
[ KrkaCiC @ 26.03.2013. 22:41 ] @
Citat:
vladd
Svojevremeno, Punto sa slicnom opremom, klima, 1.3 dci, kostao je malo 12000...

Lapsus verovatno
Kolega je pazario pre par godina bas tog 1.3 mJTD,program staro za novo,sa klimom naravno,i na 5 godina kredita je imao ukupnu cifru (kad odbije 1000e) od preko 10k I nije se pokajao
Razmisljao je slicno kao Vladd. Da kupi nekog polovnjaka falice mu ovo,ono,a popravke nisu male i verovatno ce podizati kredit-minus ili sta vec i onda lepo pazario NOV auto.
Inace,licno ne znam da li bih se opredelio za 500L,ne zato sto smatram da je los (smatram da je odlican) vec zato sto me trenutno privlaci druga klasa automobila
Sve u svemu,smatram da je za ovaj,povlasceni,novac odlicna kupovina
[ bakara @ 26.03.2013. 23:05 ] @
Postoje opravdani razlozi i za kupovinu polovnjaka a i za kupovinu 500L sve zavisi sa koje se strane gleda...
U svakom slucaju je to vrlo dobar auto (jos samo da bude po 9900), samo mi nije jasno zasto ga prave u toj glupoj crvenoj...nacionale je trebao biti u metalik plavoj, cisto da ne podseca na prosla vremena.
[ vladd @ 27.03.2013. 12:25 ] @
Slazem se potpuno, kupovina polovnjaka ima svoje.

Nekako sam posmatrao okolinu i neki "prosek" u kom se krecem. Puntica ima desetak, par polovnih, ostali na sedmogodisnje kredite..ukljucujuci i jedan 1.3 mJTD(lapsus je bio, skoro pa neoprostiv...).

Za tog dizela, bez ucesca, sto je bio problem, veci nego sto se misli da je lakse, je bila neophodna plata od 2,5 prosecnih plata(tako je jedino stabilno merilo)

3500 evra jeste neki problem, nekome i godisnja plata, ali bas tako niski socijalni profil i ne moze da racuna na novo vozilo, i to ovakve opreme i kase.
I stari fica, dok je postajao nacionale, nije bio jednostavan za nabavku.

Ali, ako neko imavec neko vozilo, od 1500-2500 evra, lako ce iskombinovati jos 1000 i zameniti deceniju i kusur za nov.

Ono sto je poenta, da je sa malom ratom, koja je mala i zbog ucesca, omogucen sasvim upotrebljiv, stedljiv, opremljen i konforan auto. Nece biti za trke, ali za trkace ima drugih igracki...

1.3 ce mozda malo vise trositi(sto je normalno s obzirom na tezinu vozila), nego kod Punta, ali uz laganu voznju..

Sa druge strane, kod polovnjaka vrebaju moguci kvarovi, cesto set lamele, koja moze da osamari i za 500-600 evra, razne pumpe i delovi instalacije dizela, sto takodje nije jeftino..da ne spominjem ranije spomenute sitnice.

Novo je novo. Ne sporim da je polovnjak moguc u korektnom stanju, ali tada nije umilan sa cenom. Da ne spominjem kakvo znanje treba za proveru polovnjaka, pa i tada je tesko poverovati na 148000- 168000 predjenih km na satu..kod desetogodisnjaka..

Onog, koji bi parirao Fiatu 500L po upotrebljivosti..ne racunam mikrobe..

3500 evra je, recimo, cena Golfa 4, 2001-o godiste, sa kilometrazom na satu od 148-220000km, i motorom 1.6, ili 1.4(tdi je nesto skuplji sa jos vecom kilometrazom)... ja tu kupovinu ne bih poredio ni po cemu..niti moze da se poredi sa nabavkom novog Fiata 500L...

Poz
[ etjen @ 27.03.2013. 13:20 ] @
nema boljeg osećaja nego kad uopšte ne razmišljaš o tome da li nešto treba menjati na kolima ili ne i kada ne razmišljaš uopšte kako će auto da se ponaša bilo napolju -30 ili + 40 stepeni.

Imaš jedan godišnji servis i to je to. A ako izabereš neku manju kubikažu, ti servisi nisu nikakav udarac za budžet.

Jedino ako si izabrao one kombinacije sa x godina garancije, e, tu već jesu udarac za budžet

I, ako imaš sreće, nakon par godina, daš taj auto za učešće, opet isti kredit i voziš nov auto konstantno.

Ja prvi put u životu vozim nov auto i nijednom se nisam ni malo pokajao izborom novog. Jedina stvar koja mi možda može zasmetati, to je da mi dosadi.

[ anon70939 @ 27.03.2013. 13:41 ] @
pa OK 120E mesecno nije mnogo sa normalnom platom, dve plate u kuci... ako se vec nema neki veliki kredit za nesto drugo..

Ajd ja recimo za godinu dana:

3000E - auto od 200K km i svi troskovi carinjenja
+ 200E - registracija
+ 300E - veliki servis
+ 100E - desna gornja i donja viljuska + gumice na balans stangli
+ 160E - mali servis 2x: 160E
+ 50E - termostat
+ 680E - razlika na potrosenom gorivu, mada ovde moze solidno da varira racunica*

Dakle 1490E sam potrosio na auto za godinu dana sto je 124E mesecno.

Kasnije kad se cujem sa kumom pitacu ga za detaljne instrukcije koliko tacno registracija, servisi i kada se rade pa cu izmeniti ovaj post

To sto sam prosle godine radio veliki servis i sledece 2 godine necu, verovatno ce neke druge popravke iznositi po 300E tako da mu se svodi na isto ili bar slicno.

Sto se tice cene 500L, posto sam uzeo u obzir 1.3 motor koji nije najjeftiniji i paket koji bi me minimalno interesovao 12900+850=13750E. Proporcijom sam izracunao da bi ucesce bilo 4125E i rata oko 140E. Ne verujem da bi prava racunica mnogo varirala.

Dakle prihvatljivo poredeci sa mojim polovnjakom sad. Ako bih zrelo odlucio da ne bih menjao taj auto dugi niz godina, i ako mi ne bi bio bitan izgled koji nije los, nego mi trenutno ne odgovara :).

*Presao sam za godinu dana 25000km. neka mi je prosecna potrosnja sveukupna bila 6,5l na 100km, mada imam svaki sacuvan racun kuci... to je oko 2200E.
Da sam vozio 1.3mjet i da je prosecna 4,5l, ne znam koliko je realna ali tako procitah negde. to je razlika od 680E za tih godinu dana

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 27.03.2013. u 18:37 GMT+1]
[ jnk @ 27.03.2013. 13:52 ] @
Čekaj ti ozbiljno izvodiš računicu da bi dokazao da je polovan auto povoljniji od novog? Svi to znaju nemoj da brineš a ja ću ti reći da je komšija u stvari tebe tešio a ne ti njega.
[ anon70939 @ 27.03.2013. 15:22 ] @
Ajde pre nego sto nastavis da lupetas procitaj ponovo post i nadji gde sam to "nastavio" da dokazujem. Cak naprotiv. Pokusavavam da pokazem da je sa sve kreditom u mom slucaju povoljniji nov.
[ cika dacha @ 27.03.2013. 16:30 ] @
po meni je najisplativije uzeti polovno vozilo koje ima od 30.000 pa max do 50.000km na satu! em je vrednost vec dosta niza em jos uvek imas garanciju i koliko toliko novo vozilo! jer ipak da uzmes ganc novo vozilo cim si ga isterao iz salona vec si izgubio bar 15% a do kraja godine jos 5%! tako da racunica je sasvim jasna!
[ vladd @ 27.03.2013. 16:36 ] @
Kragujevcanin, raspitaj se, ako mozes, u FAS-u, kakvi su FINALNI uslovi.

Da ja ne prenosim "mladjine" price od 9900 evra, uz eventualnu akciju staro za novo, koja mozda nije finalno izdogovarana.
Da li je ucesce 3090 evra ili 3200 i kusur..

Postoje dve akcije, sajamska, i neka do kraja aprila, sa jedne strane, i postoje dve varijante kredita, na 5 i na 6 godina.

I za kamate je velika prica, da li 2,5% ili 3%..da li je rata fiksna ili ce dozivljavati izmene, ne u zoni kamate, vec u zoni ostalih dazbina i faktora zarade banke.

Sve je nekako iskakalo, plasirano na prvoj trecini razgovora, na polovini, pri otvaranju sajma, na kraju dogovaranja..

I sta je na kraju ono sto ce moci da se koristi. Posto je prvobitna verzija izuzetno povoljna, verovatno su je malo "zategli".

Poz
[ vladd @ 27.03.2013. 16:49 ] @
Cika daco, najbolje je biti sponzorusa, pa dobiti auto na poklon.

Ili sedmica na lotou..

Ne razmisljas o PRODAVCU tog "zamisljenog" vozila, kako se on lepo preracunao, kako ce da pukne nekoliko hiljada evra, da bi neko imao "povoljnu kupovinu polovnjaka"

Takav auto(40kkm) se moze naci ako je neko odustao od lizinga, ali popusti i preuzimanje lizinga tesko da ce biti previse povoljno...kao ni procena vrednosti od strane dilera.

Ako se uporedi velicina i upotrebljivost(da ne ponavljam, gepeke, prostor..), tesko je naci mali monovolumen da ispunjava sve to, da nije puno presao, , da je redovno odrzavan, i da ne kosta nepovoljno.

Za ucesce od 3-4000 evra se ne moze kupiti nista besprekorno, ako se i pojavi neka prilika, to je transakcija jedan ili dva na milion prodatih..

Polovnjaci sa 30-40kkm, nisu nigde ocaravajuce jeftini. A to da auto "gubi" neki procenat kada "izadje iz salona"..to je u rangu kolokvijalne price. Niti gubi, niti se zna njegova konkretna cena, niti ce iduce godine kostati evro manje..cak je jeftinije u salonu traziti proslogodisnji model, ili model od pre par godina..

Tek nakon tri godine, dobija svoju trzisnu cenu, koja jako zavisi od medjudesavanja, i nikakav univerzalni procenat se ne moze pripisati.

E sad, ako se desi da nekome trebaju hitne pare za operaciju srca..pa se bas naleti na takav slucaj...to je vec u rangu "da se nadje bogata simpatija"..pa na pocetak teksta..

To niti je referenca, niti kriterijum, ako neko hoce, bez boginje srece, da pazari pristojan auto

Poz
[ Flo33 @ 27.03.2013. 17:33 ] @
Najpovoljnija i najbolja opcija, kao sto vladd rece je kupiti proslogodisnji model u salonu, ili izlozbeni, testni. Ako ima sta km, to je jako malo, a dobre akcije daju. Meni je recimo bila samo 1000€ razlika od pola 2012 highline 1.2 do istog komfortline 2013. A samo oprema sa sky paketom jos je oko 3000€ ako se ne varam. Znaci, prakticno mi usteda 2k€ samo sto uzeh model proizveden koji mesec pre komfortlinea. Meni dobro.
[ anon70939 @ 27.03.2013. 17:35 ] @
bio sam danas kod kuma u zvanicnom Fiatovom servisu i salonu automobila.

Prvo sto mi je rekao iskreno i drugarski jeste da bezim od tog nacionale... Da osim sto mu je oprema takva kakva je, da su i dosta vitalnih delova zamenili nekim koji im dugo stoji na lagerima i koji su dosta jeftiniji...

Al ajd da ne poverujemo to jer je i on samo načuo priče od "nekog iz Fiata".

Ono sto sam isao kod njega da ga pitam jeste taj obavezni servis.
Rekao mi da je za garanciju na motor koja traje 3 godine obavezan servis na svakih 15000km. I to je u pitanju mali servis. Veliki servis ne upada u tu garanciju jer je valjda kako sam ga razumeo u pitanju lanac a ne kajiš na tom 1.3 motoru.
Mali servis kaže da je dosta skuplji za dizele od benzinca i iznosi oko 14000 din.

Znači ako je u pitanju 14000, recimo da je to 125E na 15000km, odnosno u ovom prethodnom proračunu na 25000km je nekih 208E. Gledajuci samo proporcionalno...

Sto i nije toliko strasno. Mislio sam da je mnogo skuplje.
Posto u CA banci primam platu sutra cu bas da se raspitam o realnom kreditu. Pitacu da mi tacno izracuna za 1.4 i za 1.3 kolika ce tacna rata biti, efektivna kamatna stopa i ucesce.

Pa odoh kod kuma posle da vidim sve ostale detalje i uslove u vezi ovog "Nacionale"

Dakle, uveliko sam promenio mišljenje gde sam se dvouimo između moje polovne Alfe i novog Nacionale.
I to smatram da sam sa mojom polovnom Alfom imao sreće, kakvih tek neki drugi imaju problema sa svojim polovnim VOZILIMA bilo kog brenda.

I novac koji trošim na gorivo, servise, bi pokrio taman ratu i ostale troškove pri pređenih 25K km godišnje za čak tu skuplju verziju od 13750E
U ovom slučaju bih se možda i predomislio da odlučujem ponovo, i kupio novog 500L iako mi se ne sviđa.
[ cika dacha @ 27.03.2013. 17:57 ] @
vladd@
http://www.polovniautomobili.c...851/ford_mondeo_20_tdci_trend/ nov ali moras 60 dana da cekas kao sto pise!

http://www.polovniautomobili.com/oglas3176090/ford_mondeo_trend/ ovaj polovni moze da dobijes jos bar 400e jeftiniji!

razlika je velika a ista auta! plus je ovaj registrovan do 7 meseca i uradjen servis!!!

usteda OGROMNA a auto opet u garanciji!
[ Flo33 @ 27.03.2013. 19:34 ] @
@coyote, oprema je ok u nacionalu. Sta bi jos dodao?

@cika daca, izuzetak nije pravilo. Ovo je bez sumnje bolji izbor, ali koliko puta naletis na taku ponudu?

A i cudi me da se neko odlucio na takav potez..
[ cika dacha @ 27.03.2013. 19:52 ] @
Flo33@
sto se mene tice fiat 500l je super autic i fino opremljen!

pazi svaki put kad sam uzimao sebi auto ili je rodbina, drustvo kupovalo noviji auto tako samo trazili,gledao, nalazio i 80% je bilo da to nadjemo preko a ponekad i kod nas!! na pojedinim sajtovima iz eu cak ima na oglasima da se vidi koliko je placen auto!

ova dva forda sam nasao za 15min u drzavi srbiji da bih pokazao vladd@ da je i kod nas to moguce za dva potpuno ista auta lako naci i da to postoji!

to vazi i za motor!
[ MyWay @ 27.03.2013. 21:21 ] @
Citat:
CoyoteKG:
bio sam danas kod kuma u zvanicnom Fiatovom servisu i salonu automobila.

Prvo sto mi je rekao iskreno i drugarski jeste da bezim od tog nacionale... Da osim sto mu je oprema takva kakva je, da su i dosta vitalnih delova zamenili nekim koji im dugo stoji na lagerima i koji su dosta jeftiniji...

Al ajd da ne poverujemo to jer je i on samo načuo priče od "nekog iz Fiata".

Upravo tako. Kad god smo montirali telefonsku centralu ili MSAN u nekom selu, uvek su prilazili meštani sa pričom da su čuli da je to neka stara oprema, poluispravna itd... Ima nešto u našem narodu što ga tera da lansira i širi takve priče.
[ vladd @ 27.03.2013. 22:16 ] @
Moraju dileri da sire propagandu. Dok ne opskrbe rodbinu

Cika daco, ne razumem o cemu pricamo. Ko ima 16-20k evra kesa, ne pravi pricu oko kredita i kamata.

Ovde smo raspravljali da li je UMESTO ucesca za kredit isplatljivije uzeti polovnjaka. Koji je primeren standardu...

Ovaj Ford je pre ekskluzivo, nego nacionale. Za malo bogatiju gospodu

Kada se "napadne" auto od 20 ili 30000 evra, popusti su, cifarski, veoma znacajni. S obzirom na marze koje se krecu i do 60%, za automobile, ocito je da dileri mogu da "oproste" i 3k ili 3500 evra. A postoji i "lager", koji treba da se prazni, pa je i to opaka prilika..

Kolika je to usteda..

Tako da mi je tesko da se obracam onima koji smatraju da je "problem" 3500 evra za ucesce, i sa tobom, koji predlaze auto za kes od 16000€

Povoljnosti se mogu naci i bez polovnjaka..problem je samo u novcaniku..
http://www.mojnoviauto.com/akcije-popusti

Poz
[ Nemanja @ 27.03.2013. 22:32 ] @
Na temi je receno da je najbolji izbor nov automobil ... U to spadaju i automobili do 18 meseci starosti. Bar je tako na zapadu, i za njim se moze dobiti normalno lizing ili kredit sa istim uslovima kao za nov auto. A auto se zakonski smatra ( u smislu preprodaje i posedovanja ) novim do 6.000 Km i 6 meseci starosti.

[ jnk @ 28.03.2013. 07:37 ] @
@coyote

Ja sam na osnovu tvog pisanja tako zaključio al u stvari ti si hteo suprotno da kažeš. Što se mene tiče samo napred i srećno.
[ vladd @ 28.03.2013. 11:36 ] @
Na stranu nov auto, ovde je u pitanju kredit koji je prihvatljiv za prosecan standard.
Prakticno i nije vazno sto kosta 11000, kada je ucesce manje od 3500 evra a rata, bar na pocetku 120 evra..

Izgleda da je najveci problem OGRANICENA kolicina, na maksimum 5000 primeraka, par hiljada ove godine i 2600 komada iduce..

Zato ga i dileri "pljuju", ima ravne tabane..

Poz
[ since1986BC @ 28.03.2013. 11:57 ] @

( izvor: "SAT Plus" - broj 312 od 28.3.2013. - "Dobre i lose strane fijata "500l nacionale" )
[ jnk @ 28.03.2013. 12:03 ] @
Ovo će se razgrabiti.
[ since1986BC @ 28.03.2013. 12:25 ] @
Citat:
Ove godine 2.000 komada i za sledecu (2014.) 2.666 komada. Dakle ograniceno. Posle toga, cena je redovna.

Tako kazu u tekstu (SAT Plus). A pise i sa koliko ce ih para drzava podrzati, te koliko su oni u obavezi da investiraju i zaposle ljudi.
[ bakara @ 28.03.2013. 12:56 ] @
Meni je ovo zanimljivo jer moze na 3 godine...
Ali necu ni pod razno u crvenoj boji, jel ima doplata za neku drugu ili nacionale ide samo crven?
[ MyWay @ 28.03.2013. 13:21 ] @
Doplata 400€ za drugu boju, odnosno 700€ za bicolore (dvobojni). S tim da je limitiran broj kombinacija boja za Nacionale (ne mogu sve navedenu u katalogu)
[ vladd @ 28.03.2013. 15:59 ] @
CItao sam SAT plus, ali su informacije i dalje leprsave.

Postoji jos par stvari koje treba razjasniti. Zasto su dali limit plate(osim ako nije reklama), posto po novom, moze se opteretiti vise od 30% plate, odnosno sve osim za iznos 1/4 potrosacke korpe. Znaci plata-12000 i nesto malo(trenutno)..tolika moze da bude rata.

Kao drugi problem je sto se mora otvoriti racunu doticnoj banci koja hendluje kredit za nacionale(ne secem se koja, da li SC ili OC), a to kosta dodatnih 20 evra godisnje, pa na svu pricu ide jos 60-150 evra..

Inace, ciljni 1.3 je na granici isplatljivosti..malo su ga zacepili, bez obzira na "popust" od 3k€

Poz
[ Branko Santo @ 28.03.2013. 16:05 ] @
@Vladd
A "samo" 1.000e razlike do 1.6 dizela? Jel to isplativije?
[ ppavlovic @ 28.03.2013. 16:31 ] @
Limit za platu i dalje postoji iako država ne stavlja ograničenje je to što banke žele da se osiguraju da će taj kredit zaista biti vraćen.
[ bakara @ 28.03.2013. 16:43 ] @
Citat:
vladd:Kao drugi problem je sto se mora otvoriti racunu doticnoj banci koja hendluje kredit za nacionale(ne secem se koja, da li SC ili OC), a to kosta dodatnih 20 evra godisnje, pa na svu pricu ide jos 60-150 evra..

To znaci da ne mogu dobiti kredit kod svoje banke nego moram dobiti od bas te trazene banke...?

Da li je plata obavezan uslov za kredit, ne moze neke druge garancije?
[ since1986BC @ 28.03.2013. 16:57 ] @
Ne znam zasto neki taje ime banke (ili pisu inicijale), te nagadjamo uslove kredita i otplate?
Kada je i sama tema o Fiatu jedna velika reklama. Ako nam uprava foruma nije na tome zamerila, valjda nece ni na ostalom.

mod edit: nećemo ovde reklamirati banke
[ anon70939 @ 28.03.2013. 22:58 ] @
eh, reklamiranje banke... nije to reklamiranje nego jedan uslov za kredit kupovine ovog auta.

Gledajuci tako onda reklamiramo i fiat.
[ anon70939 @ 29.03.2013. 07:42 ] @
http://www.polovniautomobili.c...48/fiat_500l_nacionale_kredit/
[ jnk @ 29.03.2013. 08:21 ] @
Po ovome ispada da moraš da uzmeš paket 1 da bi dobio prednje podizače. Znači za 10,900 se dobijaju kurble i rupčaga u tabli.
[ vladd @ 29.03.2013. 08:57 ] @
Ne, stamparska greska, verovatno su mislili na zadnje podizace. Prednji su na spisku opreme standardno.

Citat:
Branko Santo: @Vladd
A "samo" 1.000e razlike do 1.6 dizela? Jel to isplativije?

Recimo za moje potrebe jeste. Mozda bi trebalo razmotriti varijantu, da li 1.3 trosi slicno(zato sto je malo poddimenzioniran za 1300kg) kao i snazniji 1.6 dizel, koji mnogo lakse gura tu karoseriju. Ali za to nema vremena, ovo sve ce se razgrabiti.

Citat:
bakara: To znaci da ne mogu dobiti kredit kod svoje banke nego moram dobiti od bas te trazene banke...?

Da li je plata obavezan uslov za kredit, ne moze neke druge garancije?

Kredit je jedino moguc kod CA(kredi agrikol) banke, to nije reklama, vec informacija, jedine moguce solucije u ovom trenutku(drzava je vec odlukom izdvojila banku, vec na pocetku) i plata je uslov..politicka odluka, da licimo, valjda, na normalnu zemlju..

Poz

[ vukadinovic.i @ 29.03.2013. 13:30 ] @
Meni se u celoj ovoj priči oko kredita i kamate na isti ne dopada što je ona vezana za tromesečni Euribor.
A on je sada na nekom minimumu, što znači da u narednih 5, 6 godina će najverovatnije rasti (ovo pretpostavljam), što bi značilo da će se i kamata povećati.
U kojoj meri bi se to odrazilo na ukupnu kamatu, ne znam.

Kretanje Euribora
[ kristina990 @ 29.03.2013. 17:17 ] @
uslovljavanje da se kredit može ostvariti samo preko jedne banke(po meni iz iskustva nagoru moguću),uz prebacivanje plate u tu banku,i s obzirom na kretanje euribora dovoljno je da odbacim svaku pomisao na 500L zato
1.kredit -biće povoljan u startu,a kasnije će biti isti ili lošiji od ostalih
2.popusta nema za keš
3.očito je da se izabranoj banci namešta posao
uglavnom previše mutnih radnji za moje pare,ubile su i zgadile bilo kakvu pomisao ne samo na 500L,nego i na ceo FIAT
kamo sreće da su kod nas otvorili fabriku nemci,francuzi, ili korejanci...
[ vladd @ 29.03.2013. 17:26 ] @
Kretanje je sasvim dobro, povecanje minimalno. Vidi se haos posle 99-e i haos nastankom krize.

Sada se kod "fiksnih" rata ne oseca kretanje euribora, ali su fiksne rate vremenski ogranicene, na par godina, zatim se vrsi obracun, pa se nastavlja "fiksna" rata sledeci period.

Trenutno tvrde da je 0,19, i da ce za tri meseca biti 0,20..da nastavi tim trendom, a ne mora, a moze i gore, sve se krece u okviru par posto, a verovatno i manje, za 7 godina..

Mada je kredit na 5 i vise godina specifican problem, pokazalo se narocito u poslednjoj deceniji, da na svake 3-4 godine dolazi do nekog ljuljanja, ili ludovanja sa novcem.

A takodje, izgleda da na svakih 3 do 5 godina krene neka "akcija" oko povoljnosti nabavke vozila.

Poz
[ KrkaCiC @ 29.03.2013. 17:27 ] @
Citat:
kristina990
kamo sreće da su kod nas otvorili fabriku nemci,francuzi, ili korejanci...

Citirao sam jednu glupu recenicu
Kakve veze ima nacionalnost. Biznis je biznis. Mozda je jedino ta pomenuta banka htela ispuniti nesto sto FAS zahteva,mozda je Sergiova sestricina vlasnik te banke pa joja namesta biznis nebitno.
Ako se nekom ne svidjaju uslovi neka kupuje drugi auto preko druge banke,ili jos bolje,neka kesira i dobice bar rezervni tocak gratis
[ vladd @ 29.03.2013. 23:38 ] @
Pa Madjari su dali VW-u 12000 evra po radnom mestu...i sta sad?

Da li bi se neko osilio da "dirne u germane" sa nekakvim kafanskim kritikama.

Kada god se spomene subvencija, to je znacajno NAJBOLJA drzavna investicija, za razliku od troskova voznih parkova, pariskih(i belosvetskih) apartmana, bolja od nezaradjenih plata, dnevnica, honorara...

Ovde je pomognuta fabrika, povoljnost su dobili i neki gradjani..smanjice se prosek starosti vozila(makar za minut)..
Sto se "namestanja posla" banci tice..mislim da je to mali posao sa prakticno manje od 5000 klijenata, i zaradicom od oko 3 miliona za 7 godina..
S obzirom, da na toliki broj klijenata uzmu znacajno veci procenat(na mnogo manjim kreditima i manjim rizikom), u regularnom poslovanju, izgleda da su ispod ocekivane produktivnosti za ove terene, ali nesto vise nego u domicilnim zemljama.
Nije "posao" za otimanje..

A uvoznici mogu da smanje marze, da bi bili konkurentniji, ako vec ne mogu da razviju posao do nivoa nekakve proizvodnje.

Poz
[ Branko Santo @ 30.03.2013. 06:55 ] @
A realno je i pretpostaviti da su oni koji su smisljali ponudu pomislili i da mogu unapred da ispregovaraju sa odredjenom bankom kao sto su sa Fiatom. Tako je mozda i dobijena niza kamata na dovodjenje puno novih klijenata?
[ dejanet @ 30.03.2013. 08:50 ] @
Dodatna povoljnost je sto drzava subvencionise 3k (ili koliko vec), a sto se kamate tice, npr. za lizing od prosle godine placam po nominalnoj 3 odnosno efektivnoj 4-5%, tako da ova kamatna stopa za prodaju automobila postoji vec godinu - dve na nasem trzistu, mislim nije nista novo..
[ MyWay @ 30.03.2013. 09:13 ] @
Kamatne stope za lizing su uvek bile manje u odnosu na ove za kredit. Svejedno. mislim da 1.99% (1.8 + 3M Euribor) nikad nije bilo u Srbiji i pitanje je da li će ovo biti presedan ili uobičajeno u budućnosti (što bi omogućilo mnogim građanima da imaju novi auto)
[ vladd @ 30.03.2013. 10:04 ] @
Ja se nadam obicaj, mada je kredit bukagija oko vrata.

Mi jos nismo osetili sve slasne "kreditne proizvode" kakve imaju banke u okolnim zemljama..

Mozda je cela "igra" oko nacionale Fiata u stvari deo formiranja iluzije o proizvodnji u Srbiji, kako bi se otvorilo trziste Rusije. Ali, kako god, bitno je da gradjani imaju priliku za povoljnu kupovinu. Koja podrazumeva solidan proizvod i sistem placanja primeren opstem standardu.

Poz
[ jnk @ 30.03.2013. 12:41 ] @
Citat:
Na osnovu člana 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu („Službeni glasnik RS”, broj 114/12) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi („Službeni glasnik RS”, br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – US i 72/12),

Vlada donosi

UREDBU
O USLOVIMA I NAČINU PODSTICANjA PROIZVODNjE I PRODAJE PUTNIČKIH VOZILA PROIZVEDENIH U REPUBLICI SRBIJI U 2013. GODINI

Član 1.
Ovom uredbom uređuju se uslovi i način podsticanja proizvodnje i prodaje putničkih vozila proizvedenih u Republici Srbiji u 2013. godini (u daljem tekstu: putnička vozila).
Podsticanje proizvodnje i prodaje se sprovodi za modele putničkih vozila čija proizvodnja i prodaja, do dana stupanja na snagu ove uredbe, nije bila predmet podsticaja od strane Republike Srbije.

Član 2.
Direktni korisnici podsticaja u smislu ove uredbe su proizvođači putničkih vozila u Republici Srbiji koji obezbede da poslovne banke i lizing kuće u Republici Srbiji, fizičkim i pravnim licima omoguće finansiranje kupovine putničkih vozila iz člana 1. ove uredbe, na kredit odnosno lizing, sa kamatom koja ne može biti veća od 3% na godišnjem nivou na kredite odnosno lizing izražen u evrima, a indirektni korisnici su krajnji kupci.

Član 3.
Sredstva za namene iz člana 1. ove uredbe u iznosu 720.000.000,00 dinara obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu („Službeni glasnik RS”, broj 114/12), član 7, Razdeo 16 - Ministarstvo finansija i privrede, Funkcija 410 - Opšti ekonomski i komercijalni poslovi i poslovi po pitanju rada, Ekonomska klasifikacija 454 - Subvencije privatnim preduzećima.
Raspodela sredstava iz stava 1. ovog člana vršiće se plaćanjem proizvođačima putničkih vozila u Republici Srbiji u skladu sa projektovanom dinamikom proizvodnje novih putničkih vozila.

Član 4.
Podsticanje proizvodnje i prodaje putničkih vozila iz člana 1. ove uredbe sprovodi se umanjenjem maloprodajne cene od strane proizvođača za 3.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja računa.
U slučaju da se putnička vozila iz člana 1. ove uredbe prodaju preko ovlašćenih distributera, odnosno dilerske mreže, cena ne može biti veća od cene iz stava 1. ovog člana.

Član 5.
Ministar nadležan za poslove finansija i privrede bliže propisuje način sprovođenja podsticanja proizvodnje i prodaje putničkih vozila predviđenih ovom uredbom.

Član 6.
Pravo kupovine novih putničkih vozila u skladu sa ovom uredbom imaju fizička i pravna lica koja imaju prebivalište, odnosno sedište na teritoriji Republike Srbije.

Član 7.
Podsticanje proizvodnje i prodaje novih putničkih vozila primenjivaće se do utroška sredstava iz člana 3. ove uredbe, a najkasnije do 31. decembra 2013. godine.

Član 8.
Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe u delu koji se odnosi na podsticanje proizvodnje i prodaje iz člana 4. ove uredbe vrši ministarstvo nadležno za poslove finansija i privrede.
Proizvođači putničkih vozila iz ove uredbe, dužni su da ministarstvu nadležnom za poslove finansija i privrede kvartalno dostavljaju izveštaje o broju vozila prodatih u skladu sa ovom uredbom.

Član 9.
Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

05 Broj:
U Beogradu,

V L A D A

PREDSEDNIK

Kamata zbog dinkićeve uredbe ne sme preći 3%.
[ BBS @ 30.03.2013. 20:44 ] @
Iako smatram da je novac bolje uložiti za kupovinu nekog drugog automobila nego ove kocke ipak je neohodno reći da nije tačna informacija da je neohodno primati platu preko CA već da ako se neprima da se konačni trošak uvećava za nekih 120 evra na ime mesečnog održavanja računa
[ codeNO @ 26.04.2013. 00:14 ] @
I jao

[ sasa022 @ 27.05.2013. 04:49 ] @
Citat:
SKANDAL: Izgrebano 31 vozilo Fijat 500 L u fabrici u Kragujevcu

U kragujevačkoj fabrici Fijat automobili Srbija (FAS), u noćnoj smeni između petka i subote, namerno je izgrebano oštrim predmetom na desetine vozila. Do juče nije otkriveno ko je krivac, niti da li ih je više. Policija je obaveštena o događaju.

Fijatov 500 L na nekim delovima je samo greban, a na nekim su ispisane poruke. One su upućene šefu, Italijanu. Kako Telegraf saznaje u fabrici, nezvanično se pominje da je oštećeno 31 vozilo.

http://www.telegraf.rs/vesti/7...t-500-l-u-fabrici-u-kragujevcu
[ Vasastajić @ 27.05.2013. 08:48 ] @
^
Nije TO još prevazišlo OVO :

Nezahvalnu i nezajžljivu bandu grebatora svakako treba pronaći i dati im BESPLATNO po par volova i ralo, pa nek s time onda preživljavaju i prehranjuju svoje porodice.

Teško je iskoreniti mentalitet CRVENOG KRAGUJEVCA.
[ jnk @ 27.05.2013. 08:52 ] @
Izgleda da urbana legenda 'kakva plata takva vrata' ipak ima nekog utemeljenja.
[ anon70939 @ 27.05.2013. 19:05 ] @
:)

[ kristina990 @ 28.05.2013. 20:09 ] @
http://www.vecernji.hr/vijesti...iat-a-kragujevcu-clanak-560107
[ vukadinovic.i @ 06.06.2013. 12:47 ] @
Evo danas je trebalo da mi (konačno) stigne fiat 500l.
Auto sam poručio još u martu, a sada stiže. Čovek koji radi u banci mi je rekao da sam ja poslednji kome realizuju kredit iako sam među prvima poručio.
Ali, sve to na stranu (i kašnjenje i odnos dilera prema kupcu...).

Auto poručen kod dilera u Obrenovcu, danas stiže na šleperu u moj grad, pošto imaju ispostavu.
Zovu me da dođem da preuzmem auto, odem i šta vidim.
Auto bez ratkapni. Pitam - šta je ovo? Odgovor: pa eto nije stiglo, mi ćemo sad da javimo u Kg da nemaju ratkapne, pa će oni to valjda da pošalju, pa stići će vam naknadno...

Ja stvarno nemam reči. Ne znam da li su ovi u Fiatu 1d1oti.
Ne znam da li je moj diler 1d1ot, jer mi isporučuje takav auto (Imali su, po roku iz profakture, još 10 dana fore da mi isporuče auto, valjda su mogli da zovu Fiat da im pošalje i da sve bude na vreme, ne znam.
Ja ih jesam češće zvao da bi mi što ranije isporučili auto, ali ovo nema smisla).
Ili sam 1d1ot ja, što uopšte kupujem od njih i što se nerviram.
Sve mi se čini da je ovo treće. Nažalost.
[ jnk @ 06.06.2013. 13:07 ] @
Idioti su i diler i proizvođač i svi u lancu.

S obzirom da je kupovina automobila srećan čin, a nedostatak će rešiti isporukom ratkapni, ja ti savetujem da se ne nerviraš i da probaš da uživaš u automobilu. Srećno.
[ Java Beograd @ 06.06.2013. 13:09 ] @
Verujem da je neko usput pokrao ratkapne. Nisi valjda preuzeo auto ?
[ vukadinovic.i @ 06.06.2013. 13:40 ] @
Ma naravno da nisam. Ne pada mi na pamet.
[ Java Beograd @ 06.06.2013. 13:45 ] @
Naravno da je glupost da ti kao pojedinac "edukuješ" dilera, ali dok ne oseti po džepu - slaba vajda da će se opametiti. Posle ovog i još nekog ovakvog sličnog slučaja obratiće pažnju šta prodaje, i učiniće nešto za zaštitu automobila u procesu dilovanja.
[ Zarko Silic @ 06.06.2013. 13:57 ] @
Da li ste vi pogledali u prtljaznik pre nego sto ste poceli osudu?

P.S.

Razlog prevremene isporuke meze da bude visak od 31 komad koji se zbog proleterske akcije neplanirano pojavio i Fiatovim halama
[ vukadinovic.i @ 06.06.2013. 14:19 ] @
Dva puta gepek i jednom ispod sedišta sam gledao. Najozbiljnije.

Ispod haube nisam gledao :)

[ Zarko Silic @ 06.06.2013. 14:40 ] @
Onda su (prinudno) zaboravili da stave. Obicno se prilikom transporta, narocito ako je prevoz organizovan uz pomoc zeleznice, sve sa automobila poskida pa se, ili spakuje u prtljaznik, ili se dostavlja kao posebna posiljka. Pojedini automobili se tako isporucuju i bez natpisa i amblema.
[ jnk @ 06.06.2013. 14:45 ] @
Al zato sam potpuno siguran da su hteli da ti isporuče auto sa najlonima preko sedišta i gumama napumpanim na 3.5 bara. Pitaj ih da li su čuli uopšte za nulti servis.
[ vukadinovic.i @ 06.06.2013. 15:01 ] @
@Žarko

Ne znam stvarno koja je praksa, prvi mi je put da kupujem novi auto. U svakom slučaju, nisu me obavestili ukoliko je takva procedura.
Kada sam zvao dilera, samo mi je rekao "Ako ste nezadovoljni, zovite Fiat". Pozvao sam Fiat, na šta su mi u call centru rekli da će proveriti. Bili su iznenađeni što je auto bez ratkapni (moguće je da u call centru nisu upoznati sa načinom isporuke :)) i da će mi javiti. Nisu još uvek, nadam se u toku dana.

@jnk

Odradili su nulti servis (rekli su mi da jesu), a najloni preko sedišta jesu ostali.
[ jnk @ 06.06.2013. 15:19 ] @
Pa upravo ti najloni(kao i neke nalepnice na karoseriji) treba da se skinu na nultom servisu kao i da se gume ispumpaju na 2.x bara tako da proveri ti i pritisak u gumama za svaki slučaj.

I svaka čast što nisi preuzeo auto, verujem da je bilo teško posle toliko čekanja.
[ Zarko Silic @ 06.06.2013. 16:16 ] @
Ne moraju skinuti najlone.

Poznajem lika koji je 5 godina vozio sa tim najlonima. Toboze, ako mu se dete upiski da ne isfleka sediste

Sto se tice guma, meni su u jednoj renomiranoj autokuci predali vozilo na probu za koje sam odmah ustanovio da gume ne valjaju. Nakon kontrole, instrument je pokazao 4,5 Bara.

Zanimljivo je to da pr mene ovo niko nije primetio mada nisam prvi vozio automobil, a nisu primetili ni test vozaci nekih novinskih kuca kao ni probni vozaci ove renomirane autokuce.
[ vukadinovic.i @ 06.06.2013. 17:19 ] @
Epilog: zvali su me iz Fijata i rekli da je došlo do "sistemske greške" i da im je određeni broj vozila otišao bez ratkapni.
U toku sledeće nedelje će dilerima poslati ratkapne i tada ću, nadam se, preuzeti auto.
Eto, pa vi sada prosudite sami...
[ Java Beograd @ 06.06.2013. 19:49 ] @
Sistemska greška ! Šta reći ?

"Sistemu" je svejedno da li nedostaje ratkapna, točak, šoferka ili motor. To su sve elementi sastavnice. A sastavnica je ili potpuna ili nije. Dakle, IDIOTI su poslali auto bez kompletirane sastavnice !

Izvinjavam se dilerima zbog upoređivanja sa proizvođačem.
[ anon70939 @ 06.06.2013. 20:41 ] @
:)

Da li je motor u autu? Jesi li probao da ga upalis?
[ Branko Santo @ 24.09.2013. 13:57 ] @
U nekom pregledanju ponuda auto kuca nabasao sam i na ovo na ceskom Fiat sajtu

[att_img]

Cena 0.9 Twin Air sa CNG je u katalogu 18.000e

http://www.fiat.cz/cng/nabidka+cng+vozidel/
http://www.fiat.cz/UserFiles/C...%20CZ%20CEE%20od%2012-9-13.pdf

Jel cuo neko da je to cudo pocelo da se proizvodi u Kragujevcu?
[ sasa022 @ 25.09.2013. 04:58 ] @
0.9 TwinAir 105 KS se ugradjuje u 500L
Italijani su poznati po uredjajima za pogon na metan ( CNG - compressed natural gas ) tako da nije nikakvo cudo sto se tako opremljen 500L nasao na trzistu.
[ codeNO @ 25.09.2013. 20:51 ] @
Da li ima kod nas takav u ponudi? U ponudi ga ne vidim...da li su dileri dali ponudu sa metanom ili je ovo fabricki iz Kragujevca?

http://www.fiat500l.rs/cenovnik/FIAT%20500L%20-%20JUL%202013.pdf
[ sasa022 @ 26.09.2013. 01:22 ] @
@codeNO

Kod nas na prste mozes da nabrojis mesta gde mozes da tocis CNG , a posebna prica je zavrzlama oko atesta i re-atesta ( procitaj po forumima kroz sta su sve prolazili i prolaze oni koji su uzeli npr. Multiple Bipower )
[ KrkaCiC @ 26.09.2013. 16:06 ] @
A da dodam da nije vise ni jeftin
Kilogram je u Krusevcu 100 dinara,znaci kao na plin da se vozi
Nekad je u Krusevcu metan bio skoro dzaba
[ Branko Santo @ 26.09.2013. 17:17 ] @
Ali zato trosi upola CNG-a koliko trosi LPG-a

Cena automobila jeste dosta skupa po ovoj cenu koju sam izneo. Mislim da za 18k ima mnogo boljih opcija.
[ KrkaCiC @ 26.09.2013. 17:58 ] @
Pa ne znam bas koliko je razlika u potrosnji kad su u pitanju litri i kilogrami,ali mislim da je neki minimum potrosnje oko 6 kilograma prosek sto mu dodje oko 600 dinara
A plina moze da trosi oko 8 prosecno i to je ~608 dinara,znaci skoro isto,a za CNG ima mnogo vise peripetija i zezancija sa administracijom,a i auto je dosta tezi.

Realno 18k nije malo,to stoji.
[ Branko Santo @ 26.09.2013. 21:10 ] @
Primer je za Punto sa ceskog sajta posto za 500L nije jos postavljen.

[att_img]

Cena LPG 17.2kc = 0.69e x 7.0 = 4.81e/100km
Cena CNG 24.1kc = 0.96e x 4.2 = 4.05e/100km

Sto kazes i nije neka razlika :)
Mislim da se uvecana cena definitivno ne isplati...

Tek sad sam primetio da sam prvi katalog stavio za 500L "Living" dok je "obicni" sa CNG 15k eura.
[ Nemanja @ 26.09.2013. 21:41 ] @
Ne znam kome trebaju takve komplikacije, kada savremeni benzinci i dizeli ionako relativno malo trose, osim ako nije neki javni prevoz ili sl.
[ Branko Santo @ 27.09.2013. 06:55 ] @
@Nemanja
Slazem se potpuno, 1.3mjet sa boljom opremom kosta 200e vise i navodno trosi isto litara koliko CNG kilograma. Na 10.000km godisnje to je 200e uz porast kompleksnosti vozila i problem sa nalaskom CNG pumpe i raznim atestima. Ali valja opet izracunati i znati tacno koliko to kosta :)
[ Nemanja @ 27.09.2013. 07:29 ] @
U Srbiji je TNG bio popularan dok su se uredjaji za plin budzili u kucnoj radinosti za par stotina evra, a plin je bio dosta jeftiniji. U Evropi se CNG popularisu ne zbog ustede nego zbog ekologije , tako da imas vozne parkove gradskog saobracaja koji koriste cng, i zemlje poput NL koje nude poreske olaksice.
[ vaske2 @ 31.07.2014. 16:43 ] @
Da obnovimo malo temu...alarmantne vesti iz USA.

http://www.vrelegume.rs/vesti1...americi-ekskluzivno-otkrivamo/
[ Lavlja_Jazbina @ 31.07.2014. 16:47 ] @
Bas sam danas pomislio koliko je ruzan otpozadi,kada se zagledas.
Ovo je propust od samog starta,za koji su mozda i znali.
[ Zarko Silic @ 31.07.2014. 21:15 ] @
Proslog meseca je u Srbiji Audi prodao koliko i FAS, a VW dulo vise od Fiata.

Nije to slucajno.
[ deki111 @ 31.07.2014. 23:39 ] @
[ Branko Santo @ 01.08.2014. 10:39 ] @
Kao sto znamo "small overlap" testovi su kost u grlu i za mnogo skuplje automobile :)
Sto se tice izgleda meni je bas cool :)
[ sasa022 @ 16.06.2016. 00:01 ] @

Citat:
Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija saopštila je predstavnicima sindikata fabrike u Kragujevcu da je jedna od tri smene radnika "višak".

Citat:
OGLASILO SE MINISTARSTVO: Učinićemo sve da Fijat radi kao do sada....

Da li ce se ponoviti situacija kao sa Zastavom ???
[ Java Beograd @ 16.06.2016. 07:24 ] @
Ma ne vredi. Fiat 500L je neprivlačan najširem sloju kupaca. Ne kapiram zaštno nisu odmah kenuli sa varijantom Fiat 500X. Mislim, sve što izdaleka zaliči na SUV prodaje se ko alva.
[ vladd @ 19.06.2016. 06:31 ] @
I ciketane sa kreditom. Nema povoljnog kredita, a italijani se stisli, scepali zaradicu pa ne daju popuste, i ocekuju da im leti prodaja...u realno sirotoj zemlji..

Ali, sta da im se radi, neka i dalje bonifikuju sopstvene managere, oni najbolje znaju posao, za to su masno placeni..
[ superbaka @ 19.06.2016. 07:44 ] @
BMW otpusta, Volkswagen otpusta, nastavite tako sto cete ispred ovog otpusta u Google-u ubaciti ime drugog proizvodjaca, Ford, Opel, Toyota, bilo kog...

manimo se nasih dnevnopolitickih teorija...
[ anon115774 @ 20.06.2016. 11:15 ] @
Ja ne mogu da verujem da ljudi i dalje misle da prodaja modela 500L u Srbiji utice nekako na ponudu/potraznju (osim u vidu statisticke greske).

Pa taj auto se prodaje u preko 100 zemalja u svetu a proizvodi se samo u Kragujevcu...