LAVINA IZ KALIFORNIJE... AMERIČKA KOMPANIJA PRINUĐENA DA MENJA RECEPTURU
„Koka-kola" potencijalno kancerogena
Oprez - Sredstvo za bojenje 4-MEI (metilimidazol) u Kaliforniji stavljeno na listu potencijalno kancerogenih. Isti sastojak nađen i u „pepsiju", mnogim soja-sosevima, pojedinim pivima
Proizvođač najpopularnijeg gaziranog pića na svetu „koka-kole" moraće da promeni recept jer je jedan od sastojaka ovog napitka, sredstvo za bojenje 4-MEI (metilimidazol), u Kaliforniji stavljen na listu potencijalno kancerogenih.
Ovo sredstvo se, međutim, koristi i u drugim gaziranim napicima, poput „pepsija", određenim soja-sosevima i nekim vrstama piva. Američka potrošačka udruženja podnela su zahtev Agenciji za bezbednost hrane (FDA) još pre više od godinu dana da ispita štetnost sredstva 4-MEI.
Ljubomir Pfaf: Govorio sam odavno
Nutriciolog Ljubomir Pfaf rekao je za Press da ga ova vest uopšte ne iznenađuje i tvrdi da mu je ona dobar povod da podseti kolege kojima je govorio da „koka-kola" izaziva promene na jetri, gojaznost, šećernu bolest...
- Podsetiću da se čuveni glumac, sportista i guverner Kalifornije Arnold Švarceneger svojevremeno u Kaliforniji borio za zabranu gaziranih pića i brze hrane - kaže Pfaf.
Odluka još nije doneta
Ta odluka još nije zvanično doneta, ali su američki mediji i francuski „Mond" preneli da su testiranja na životinjama pokazala da ovo sredstvo može potencijalno da bude kancerogeno i izazove teška oboljenja, kao što su rak pluća, rak jetre, leukemija...
Predstavnica kompanije „Koka-Kola" Dijana Garsa Kjarlante navela je u pismenom saopštenju za američki nacionalni radio NPR da su dobavljačima karamel boje dali instrukcije da prilagode proizvodni proces kako bi smanjili prisustvo supstance 4-MEI.
- Iako verujemo da ne postoji opasnost po zdravlje građana koji bi opravdao ovakvu promenu, tačno je da smo zatražili od dobavljača da promene recepturu - rekla je Garsa Kjarlante.
KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU PRESSA
lepo j kazem da ne jedete nista sto nije postojalo pre 200 godina. Znaci kad idete u kupovinu kupujte samo ono sto je postojalo i pre 200 godina. Znaci preskocite trzne centre i drakstore, pekare i mesare jer svi ti proizvodi koji se tamo prodaju su puni hemikalija. Prvenstveno se misli na prskano voće i povrće, aditive, konzervanse, pojačavače aroma, veštačke boje i mirise u veštačkim napicima, konzervama, upakovanoj hrani, mesu i mesnim preradjevinama u mesarama i prodavnicama. Konzerve, suhomesnato, masnoće, slaninu i mast, čokolade, torte, slatkiše, pekarske proizvode (jer u svakom pekarskom proizvodu imate aditive, konzervanse, pojačavače aroma i slične nepotrebne otrove), slanu hranu, gazirane i veštačke sokove, razne slane i slatke grickalice, zejtin suncokretov, pržene i pečene namirnice, jela koja se dugo pripremaju, jela koja se pripremaju u ulju, mnogo začina i soseva, i slično izbegavajte a koristite prirodnu, svežu i zdravu ORGANSKU hranu koja nije genetski modifikovana. Kupujte kod proverenih stočara živu stoku (i jaja) koja nije konzumirala koncentrate u ishrani koji su puni hormona i antibiotika. Pre kupovine žive stoke proverite je kod veterinara, i dajte na klanje onima koji imaju dozvolu za klanje. Voće i povrće kupujte kod proverenih seljaka koji ga ne prskaju, ili ga prskaju propisno. Ako već morate na pijacu kupujte ono što je prirodnog izgleda a ne savršenog, ili da je veliko, jedro, bez trunke ozleda od insekata, ptica i slično. Ako već plaćamo hranu onda za svoj novac kupujmo zdravu hranu a ne otrove i hemikalije koje nas truju.
BOLEST NA USTA ULAZI
[ Sceka @ 10.03.2012. 13:10 ] @
He, he, he... Uvek ima nesto sto ce me vikendom drzati u dobrom raspolozenju! :))
Danas mi se jedu neke snicle i krompir i salata.
Znaci, sednem u kola pa stucem nekoliko stotina kilometara u potrazi za proverenim stocarom i farmerom koji hrane stoku prirodno i ne prskaju povrce. Ako ih nekako nadjem, treba da kupim tele ili manju svinju, takozvanu svinjicu i da onda nekako tu stoku potrpam u kesu i nosim nekome ko moze da zakolje, istranzira... Kad to zavrsim, odem do farmera koji ima neprsano to sto prouzvodi i kupim par necega za salatu. Em sto ne znam kako da nadem takvog farmera, em ne verujem da ce mi prodati "cetiri paradajza"! Mor'o bi da kupim bar 10 kila ako ne i 100!
Znaci, za nekoliko snicli i salatu bih morao da vozim stotinama kilometara, da kupim stoku i nepotrebnu kolicinu povrca i sve to da uradim za dva sata maksimum koja imam do rucka?! :)))))))
Odlicno, samo nastavi sa postovima, jako zanimljivo!
Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 10.03.2012. 13:31 ] @
Citat:
- Podsetiću da se čuveni glumac, sportista i guverner Kalifornije Arnold Švarceneger svojevremeno u Kaliforniji borio za zabranu gaziranih pića i brze hrane - kaže Pfaf.
Ja cu poceti da se brinem kada Chuck Norris zabrani gazirana pica... Arnold jos i moze da prodje... ali da prkosis Chuck-u, to moze da se zavrsi jako lose po zdravlje. Ono... *bes holesterol, sta ces da radis sa izlomljenim kostima :)
[ Vasastajić @ 10.03.2012. 14:19 ] @
Miki,jako,jaaako je teško reći šta je istina b'e...
...kako to lepo reče naš dragi čika-Duško: istina je toliko puno na svetu,taman dovoljno da svi budemo u pravu...
Ovim ne mislim da po svaku cenu amnestiram cola i slične napitke,već izbor DA/NE se jednostavno mora prepustiti svakom pojedincu i njegovom ličnom odnosu prema tim i sličnim stvarima.
E,sad,koliko taj odnos može biti ličan pored sve ove mase propagandnog uticaja,to je već drugo pitanje i tu se može što-šta na tome poraditi,ali to svakako ne podrazumeva krajnosti kojima si ti pribegao u ispoljavanju svog stava.
Veliku istinu po pitanju odnosa čoveka prema hrani,još davno je izrekao Hipokrat:Hranu od otrova deli samo količina.
Dakle,ni u čemu ne treba preterivati i sve će biti u najboljem mogućem redu.
Čovek uvek mora da pažljivo osluškuje sebe i tihe,sićušne signale sopstvenog organizma,koji će nepogrešivo i uvek signalizirati šta mu je u kom trenutku potrebno,pa čak i koja čašica tih cola napitaka sa takvim stavom ne može nikada naškoditi,dok s druge strane krajnja isključivost će uvek rezultirati negativno.
Teško je ovako se ponašati u ovim sveprisutnim konzumentskim i konformističkim uslovima savremene civilizacije,ali onom ko će iole povesti računa o sebi i svom zdravlju drugog puta nema.
Citat:
lepo j kazem da ne jedete nista sto nije postojalo pre 200 godina.
Pazi,i pre dvesto godina ljudi su pekli hleb,meso itd,pa da vidimo šta o divnoj rumenoj korici hleba,peciva,pečenja,kaže nauka,a zapisano u knjizi Viktorije Butenko:
Citat:
Osim akrilamida, HCA, PHA i drugih mutagena i karcinogena, znanstvenici su u svakodnevnoj hrani otkrili još jednu veliku skupinu posebno štetnih tvari koje nastaju pri zagrijavanja.
U procesu kuhanja glukoza se veže uz proteine, pri čemu se stvaraju neprirodno zgusnuti kompleksi, poznati kao krajnji produkti uznapredovale glikoksidacije ih AGE (Advanced Glycoxidation End Products). Ti su kemijski procesi poznati i kao Mallardove reakcije. AGE ima patološku strukturu u kojoj su šećeri i aminokiseline međusobno čvrsto povezani u nerazgradiv spoj. Drži se da nijedna druga molekula nema tako pokretljivu strukturu i tako veliku sposobnost toksičnog djelovanje na proteine kao AGE. Novija istraživanja na ljudima potvrdila su da se oko 10% od AGE-a, koji se unesu hranom, u organizmu apsorbira.
Zbog AGE dolazi do kemijske reakcije poprečnog povezivanja lanaca atoma u krvnim žilama, srčanom mišiću i u očnim lećama, što dovodi do progresivnog gubitka elastičnosti tkiva. Svi mišići u tijelu, uključujući i srčani, gube svoju elastičnost. Stvaranje AGE i poprečnih atomskih veza uzrokovanih AGE-om ne-enzimski su procesi i nisu reverzibilni, jer na njih enzimi, koji su sposobni razbiti druge proteinske veze, ne djeluju. Molekule AGE-a razaraju normalnu proteinsku strukturu, koče fiziološku funkciju proteina i uzrokuju ireverzibilna oštećenja vitalnih organa. AGE izaziva upalne procese, osobito kod dijabetesa ili kod neurodegenerativnih i kardiovaskularnih oboljenja, a uzrokuje i otkazivanje
bubrega.
Kardiovaskularne smetnje izazvane AGE-om uključuju arteriosklerozu, visoki tlak, moždani i srčani udar, te smanjenu elastičnost tetiva i ligamenata. Kod dijabetičara uočena je znatno veća količina AGE-a, koji se u organizmu stvaraju zahvaljujući visokoj razini šećera u krvi. To je razlog što se arterioskleroza, visoki tlak, moždani udar i srčani zastoj često pojavljuju kao komplikacije kod dijabetesa. Za dijabetes kažu i da je, zapravo, samo oblik ubrzanog procesa starenja. Možda ćete se iznenaditi ako vam kažem kako se većina nas s AGE-om susreće svakodnevno. AGE je odgovoran za boju, okus i strukturu kuhane hrane; od njega hrana postaje tvrđa i gubi svoju prirodnu boju; od njega, primjerice, pečena purica postaje
zlatnosmeđa, a preprženi kruh potamni. AGE se, kao žutosmeđi pigment pojavljuje u očnoj leći kod nekih ljudi. Zahvaljujući nakupljanju AGE-a, kristalići u očnoj leći postupno dobivaju žutosmeđu boju. Znatnija aloimulacija AGE-a može se pojaviti i u vidu jetrenih, odnosno staračkih pjega, koje se uglavnom javljaju na dijelovima kože što su izloženi suncu, a povezuju se s procesom starenja.
Postoji izravna povezanost između unosa AGE-a putem hrane i ubrzanog procesa starenja. Što više AGE-a apsorbiramo iz hrane to ćemo više naškoditi svom zdravlju. Na Odjelu za eksperimentalni dijabetes i starenje pri Katedri za gerontologiju na Medicinskom fakultetu Mount Sinai u New Yorku analizirano je preko 250 raznih namirnica s namjerom da se utvrdi njihov sadržaj AGE-a. Utvrđeno je tako da je količina AGE-a prisutna u svim kategorijama namirnica izravno povezana s temperaturom kuhanja, dužinom kuhanja i prisutnošću vlage. Pri pečenju na žaru i prženju utvrđen je najveći porast razine AGE-a, dok je pri kuhanju ta razina bila najniža.
Ovakvih i sličnih informacija internet je pun,a misliš li da sam se odrekao rumene korice hleba ili pečenja i reš pečenog krompira zbog toga,bez obzira na dva implantirana stenta?
Normalno da nisam,ali isto tako i ne preterujem u tome,pa se zato toga i ne bojim,kao što se ne bojim ni čašice "kratkog" pre ručka niti deci-dva "crvenog"posle ručka.
Da te ne bi bunilo ovo oko stentova,jednostavno nisam u kritičnim trenucima svog života mogao/umeo da se suprotstavim akutnom stresu,već je on prešao u hroničan,što je i rezultiralo na kraju stentovima,bez obzira što nikada u životu nisam patio od hipertenzije ili bilo kakve druge kardiovaskularne patologije.
I sada mi je pritisak kao u male bebe,a krvni sudovi(juče ustanovljeno)maksimalno elastični bez ikakvih kalcifikacija.
A ne uzimam nikakvu oficijelnu medikamentoznu terapiju već dve godine,osim mega doza askorbata (C vitamin+NaHCO3)i ono što uz to ide.
Ovime sam samo hteo da kažem da je eventualni zdravstveni problem pre uslovljen čovekovim odnosom prema svemu onome što ga svakodnevno okružuje, agensima, nego sam agens.
Wandmaker,Echret,Walker,Gűnter i ostali,puni su raznih istina o ispravnosti pristupa hrani,ali najčešće jedan drugom suprotstavljeni,pa onda uvek ostaje otvoreno pitanje kome poverovati.
Za mene nije bilo dileme,jer sam veoma brzo,nakon potrage, ustanovio da treba da verujem sebi i svojoj intuiciji.
Ako koji put i kupim neku colu,to je uglavnom zbog toga što želim da ispoštujem gosta,pa nije nikakav problem da sa njim koju čašu tog napitka i iskapim.
Ako ga već nisam ubedio da hedonistički gustiramo koju bocu "crvenog"...
[Ovu poruku je menjao Vasastajić dana 10.03.2012. u 16:20 GMT+1]
[ marxsi @ 10.03.2012. 17:56 ] @
Ludji su vam odgovori, nego post ovog sto je postavio temu. Dimkovicu, najgori si od sve dece.
Citat:
Sceka: He, he, he... Uvek ima nesto sto ce me vikendom drzati u dobrom raspolozenju! :))
Danas mi se jedu neke snicle i krompir i salata.
Znaci, sednem u kola pa stucem nekoliko stotina kilometara u potrazi za proverenim stocarom i farmerom koji hrane stoku prirodno i ne prskaju povrce. Ako ih nekako nadjem, treba da kupim tele ili manju svinju, takozvanu svinjicu i da onda nekako tu stoku potrpam u kesu i nosim nekome ko moze da zakolje, istranzira...
Da predjes nekoliko stotina kilometara da bi nasao neprskano prase?? Niko nema neprskane prasice? Svasta. I ne moras tu stoku da potrpas u kesu, mozes i sam da gajis. Stavis prase u kadu, ili na terasu sad kad otopli, das mu neko ime, i eto ti neprskano prasence. Paradajz moze da se gaji umesto fikusa, a krompir i salata moze u saksijama sa marihuanom. Taman da poprimi malo smek, da bude ukusnije.
[ Sceka @ 10.03.2012. 18:40 ] @
Citat:
marxsi: Ludji su vam odgovori, nego post ovog sto je postavio temu. Dimkovicu, najgori si od sve dece.
...
Da predjes nekoliko stotina kilometara da bi nasao neprskano prase?? Niko nema neprskane prasice? Svasta. I ne moras tu stoku da potrpas u kesu, mozes i sam da gajis. Stavis prase u kadu, ili na terasu sad kad otopli, das mu neko ime, i eto ti neprskano prasence. Paradajz moze da se gaji umesto fikusa, a krompir i salata moze u saksijama sa marihuanom. Taman da poprimi malo smek, da bude ukusnije.
Dobro dosao u grupu gradjana pod nazivom "Udruzenje ludih ljudi koji daju lude odgovore na ludo postavljene teme"! :) Imas clanstvo na keca! Gospodin @Vasastajić je na probnom periodu, nije se nesto bas pokazao. Verovatno ga jedan stent vise u odnosu na mene sprecava da se opusti pa daje sebi za pravo da napise dug i ozbiljan post, ali nadamo se da ce "doci pameti" i zasluziti "znacku primernog ludog odgovaraca na lude teme". Ti i @Ivan Dimkovic dobijate znacku i to sa lorberovim listom na pozadini od zlaćane korice rebaraca neprskane gude koju od milošte zovemo Todor a tepamo Toki , urucenje sledi...
Pozdrav!
[ marxsi @ 10.03.2012. 18:52 ] @
Pa preterao si malo kad si rekao da treba da predjes nekoliko stotina kilometara da bi nasao neprskano prase. Ipak ne trazis neprskanu devojku od 25 god.
I trebalo bi da ima dobar upload organske hrane u Beogradu, tako da sigurno mozes da nadjes da downloadujes par kila krompira i nekoliko snicli.
A realno, bolje se ide u sleep mode kad si na organskoj hrani. Kolko god da je primamljiva hibernacija kad se naroljas coca cole i vec spremljenog industrijskog rostilja. Od toga samo mozes da back-up-ujes masnocu i salo. Mada mozda je vazan taj back up za zimu, ali od njega strada procesor i maticna.
[ KrkaCiC @ 15.03.2012. 00:26 ] @
Ludilo
Danas je sve kancerogeno,mozda je kancerogena i ova kineska tastatura na kojoj kucam,pa eto mozda mi otpadnu prsti
Kada bi svi vodili racuna o svemu sto jedu i piju da je extra zdravo-crkli bi od gladi jer ne bi imali sta da jedu
Ljudi zivite zivot.....
[ Ivan Dimkovic @ 15.03.2012. 10:07 ] @
@marxsi,
Cuj, procesor i maticna ima da ti vrisnu pre ili kasnije i ovako i onako... ako nece kancer, hoce srcka ili slog... ako nece slog / srcka, zvekne te kancer... Ako se provuces i zaobidjes ova 3 komada, mislis da si dobro prosao i odjednom se nadjes u situaciji da ne znas kako se zoves i ne primecujes da si se us*ao u gace... pozdravlja te cika Alchajmer. I tako...
Sve u svemu, cini mi se da briga "sta je kancerogeno", "da li je zdravo" vrlo verovatno donosi vise stete (stres, takodje povecava sanse za kancer) nego po koja koka kola i res peceno prase...
[ Miroslav Jeftić @ 15.03.2012. 10:28 ] @
Baš će neki seljak reći koliko je prskao i čime je hranio stoku... sve se bojim Jedino ako sami to radite, a i onda je pitanje u kakvom je stanju zemljište na kojem to raste, kao i kiša koja na to pada
[ Sceka @ 15.03.2012. 19:11 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Baš će neki seljak reći koliko je prskao i čime je hranio stoku... sve se bojim :D Jedino ako sami to radite, a i onda je pitanje u kakvom je stanju zemljište na kojem to raste, kao i kiša koja na to pada :)
Ma kakvi, bre, pa bar su seljaci posteni! To je kao kad meni kaze komsija "Ja jabuke kupujem iskljucivo na pijaci, nikako u Maxiju! Na pijaci kod seljaka pa velike, crvene, socne... U Maxiju su isto takve na izgled ali kod seljaka su neprskane!". Pa se naljuti na mene kad pokusam da mu objasnim da te velike, crvene, socne... jabuke seljak kupuje na veliko pa ih preprodaje jer njegov vocnjak odavno nije u upotrebi! :))
Pozdrav!
[ cika dacha @ 15.03.2012. 19:15 ] @
mnogo se pravite pametni! lepo kupujte organsku ili liofilizovanu hranu koja je sertifikovana! i problem resen! ipak zdravlje na usta ulazi!
[ Ivan Dimkovic @ 15.03.2012. 19:45 ] @
Nisam bas siguran da i sertifikat uvek pomaze - za pocetak, nije problem lazirati isti + postoji jako velika "motivacija" za tako nesto posto je cena "organske" hrane cesto i visestruko veca...
Primera radi, cak i u najrazvijenijim i najuredjenijim EU zemljama imas laznih lekova (secam se da sam procitao negde cak i preko 10%) tj. lekova koji su proizvedeni van procesa kontrole... i sve to pored najrigoroznijih kontrola celog lanca. Sumnjam da je situacija sa hranom ista bolja, posto su tu rizici jos i manji (od nekog lose doziranog leka ili leka sa pogresnom formulacijom mozes da umres dok od "organske" hrane koja je zapravo "obicna" prskana nece da ti bude nista).
A drugo - za veliki broj namirnica nije moguce izbeci sastojke koji dolaze iz Kine, recimo - bilo da se radi o vitaminima ili nekim drugim sastojcima koji se koriste u proizvodnji hrane (od ishrane zivotinja pa do "pomocnih" sastojaka) - bio je jedan interesantan clanak pre nekoliko godina u The Economist-u da zapravo ogromna vecina prehrambenih artikala ima bar jednu komponentu koja je dosla iz Kine. A Kina nije bas poznata kao zemlja gde se bas drzi do autenticnosti... :)
Jedno je sigurno - ako se osecas bolje, ili ti se cini da je hrana ukusnija zato sto ima "organski" sertifikat, onda svakako nije lose da je kupujes cak i ako je u pitanju placebo efekat. Placebo ili ne, ako se tako osecas bolje, onda cela ta stvar radi posao... samo je pitanje da li zapravo vredi ekstra para, ali to je na svakom da licno proceni.
IMHO, ja jedino od tih "bio" / "organskih" stvari kupujem meso / sir i sl... zivotinjske proizvode. Ne zato sto mislim da je to "zdravije" vec zato sto bar postoji mogucnost da su te zivotinje bile kljukane sa manje antibiotika, koncentrata i sl... Sto se voca i povrca tice ja licno ne vidim neku prednost kupovine organskog/bio povrca i voca posto je to voce i povrce isto tako prskano, samo starijim preparatima a ukus nema veze sa "organskim" vec zavisi od nacina uzgajanja i klimatskih uslova tamo gde je to voce/povrce raslo.
Ali opet... svako tu ima svoje misljenje.
[ Pirossi @ 15.03.2012. 21:22 ] @
prosečni Srbenda naprosto voli kancerogene stvari.
prvenstveno roštilj na ćumur i dimljeno meso. kancerogenije stvari, a tako široko rasprostranjene u Srbalja, nema.
[ Vasastajić @ 15.03.2012. 21:33 ] @
Citat:
cika dacha: mnogo se pravite pametni! lepo kupujte organsku ili liofilizovanu hranu koja je sertifikovana! i problem resen! ipak zdravlje na usta ulazi!
Ajde da vidim šta ćeš o toj organskoj i liofilizovanoj hrani da kažeš nakon činjenica koje je obelodanio američki novinar Robert Parsons.
Nakon ovoga udri brigu na veselje,jer je život svakako kraći od 4,5 milijardi godina.
[ KrkaCiC @ 15.03.2012. 22:52 ] @
Citat:
Pirossi: prosečni Srbenda naprosto voli kancerogene stvari.
prvenstveno roštilj na ćumur i dimljeno meso.
+1
Znas kako,od neceg mora da se umre,pa bolje od rostilja nego od neceg drugog
[ Dexic @ 16.03.2012. 07:32 ] @
@Ivan D, ti pretpostavljam vecinu kupovine obavljas u DE?:) Kad god sam bio tamo, pisalo organsko ili ne na vocu, ukus je bio takav da nisam hteo ni zalogaj da zavrsim. Toliko je nepostojeci (ne los, vec SLAB) ukus. Bilo sta... jedino banane nisu uspeli da zeznu Nemci, ali to bi bio uspeh da jesu :)
A sa druge strane da se nadovezem na Sceku:
Pa ti ne znas gde da kupujes na pijaci :) Ne trazis one lepe a jeftinije od MAxi-a. Naprotiv - trazi one crvljive ;)
[ Ivan Dimkovic @ 16.03.2012. 08:34 ] @
Ehm, kao sto rekoh - ukus blage veze sa "organskim" nema. Za ukus je odgovorna hemija, sto se u prirodnim uslovima svodi na zemljiste i klimu.
Organska nalepnica samo (bar nominalno) garantuje da je postovan odredjen proces proizvodnje bez odredjenih hemijskih dodataka/pesticida, ne i nekakav specifican ukus.
Stavise, upravo ti "organski proces" ogranicava mogucnosti :) Drugim recima, ako hoces da oponasas uslove, sta znam, iz neke baste na Mediteranu u, recimo, Svedskoj - jedini nacin da to eventualno uradis je uz pomoc hemije i teske nauke :-) Ako se ogranicis na "organske" metode, imaces nalepnicu ali ukus vrlo verovatno nece biti isti.
Tako da, na severu Evrope ili juri >ne<organsko voce/povrce ili kupuj robu iz Italije/Spanije/Turske. Opet, sve ti je to hit&miss posto ukus hoce zesce da varira i unutar neke drzave tj. zavisi od prave zemlje (tla) i klime itd....
[ Igor Gajic @ 16.03.2012. 09:30 ] @
Ukus organskog pileta ili praseta je daleko bolje od ukusa mesa sa farme. Bez obzira na geografsko poreklo.
[ Dexic @ 16.03.2012. 09:41 ] @
Ivane, ja rekoh i za organsko i za neorgansko ;) Bilo od kuda da se prodaje - a mandarine i pomorandze cisto sumnjam da su iz Nemacke?
Odakle god da je, sta god da sam probao, osim banana, u Nemackoj nije imalo ukusa.
[ Ivan Dimkovic @ 16.03.2012. 11:35 ] @
Sta znam, ja vidjam sve i svasta i generalno nema pravila... Mislim da je problem u samoj definiciji "ukusa" tj. nesto sto je ukusno jednoj osobi drugoj nije. U svakom slucaju, bez obzira na moj licni ukus - iskustvo je da stvari nisu bas konzistentne tj. svodi se na lutriju manje-vise.
@Igor Gajic, cist placebo efekat. Pokazivano bezbroj puta sa hranom, vinima itd...
Subjektivna percepcija tj. "ukus" nije samo hemijski sastav hrane vec dosta dolazi i iz glave tj. informacije o hrani, okruzenje itd... opet, pokazivano bezbroj puta sa "laziranjem" cene hrane, porekla itd... i testiranjem gde se jasno vidi da je "ukus" kompleksna stvar gde dobar deo dolazi iz same glave i nije nuzno vezan za sam sastav hrane (do odredjene mere, naravno).
To ne znaci da ne postoje razlike izmedju pileta A i pileta B - ali te razlike postoje i izmedju "organskih" pilica bas kao i izmedju "neorganskih".
Ukus takodje zavisi i od drugih faktora tipa nadmorska visina / pritisak... ako ste se pitali zasto mnogi ljudi po avionima tamane sok od paradajza iako na zemlji ne piju isti to je upravo zbog toga sto cula drugacije funkcionisu u avionskoj kabini zbog manjeg pritiska i sastava vazduha. Zbog toga, recimo, avionske kompanije koriste izmenjene recepture sa odredjenim zacinima koji su pojacani, zato sto je percepcija izmenjena.
Sve to govori da su nasa cula prilicno nesavrsena i da je percepcija "ukusa" sve samo ne stabilna i konstantna stvar.
Prema tome, sledeci put kada vam se neko parce hrane zesce cini ukusnim (ili ne) - razmislite malo o drugim faktorima koji su takodje uticali na to :)
[ KrkaCiC @ 16.03.2012. 11:51 ] @
Ukus pileta koje je "trckaralo" po nekom dvoristu i kljuckalo nesto i bilo hranjeno psenicom recimo je drugaciji od pileta sa farme,tzv tovnog pileta jer je ono hranjeno iskljucivo koncentratima sa zeljom da sto pre napreduje. E sad,ono prvo pile je malecno i od batka skoro da nema nista. Pa sta ko voli
[ Miroslav Jeftić @ 16.03.2012. 12:00 ] @
Citat:
KrkaCiC: Ukus pileta koje je "trckaralo" po nekom dvoristu i kljuckalo nesto i bilo hranjeno psenicom recimo je drugaciji od pileta sa farme,tzv tovnog pileta jer je ono hranjeno iskljucivo koncentratima sa zeljom da sto pre napreduje. E sad,ono prvo pile je malecno i od batka skoro da nema nista. Pa sta ko voli
Malecno? Zašto bi bilo? Biće slične težine kao i ono drugo pile, samo što težinu neće nabiti za dva meseca, već će mu trebati duže vremena.
[ Igor Gajic @ 16.03.2012. 12:04 ] @
@Ivan
Sad da li je placebo ili ne....
Ja sam probao pilice za koje nisam znao cime su hranjeni, ali onako ocisceni meso im je smrdelo na kocentrat. Tako da bih iskljucio taj jedan deo podsvesne sugestije.
[ Sceka @ 16.03.2012. 13:10 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Malecno? Zašto bi bilo? :) Biće slične težine kao i ono drugo pile, samo što težinu neće nabiti za dva meseca, već će mu trebati duže vremena.
Ono sto je trckaralo i kljucalo i samo se snalazilo je uvek manje od "onog drugog"! Zato sto nema masnoca, kod ljudi je to salo (debeli su!), misici su normalno razvijeni jer se krece mnogo vise (zato je takvo pile/kokoska dosta zilavija od "kupovne"!), hemija u organizmu pileta/kokoske je bolja pocev od toga sto je unos vode obogacen prirodnom vodom iz biljaka i jutarnje rose, kljucanje sitnih kamencica sluzi poboljsanju varenja a i zahvaljujuci tome se manje otrova zadrzava u organizmu (izmet se koristi kao vrlo kvalitetno djubrivo za razliku od "tovljenih" kojima je izmet zanemarljive vrednosti kao dubrivo u odnosu na prirodno, od onih koji trckaraju...)... I tako, kol'ko 'oces pozitivnih stvari moze da se nabroji u odnosu na tovljene pilice/kokoske. Problem je u tome sto je njihovo meso dosta zilavije kad se jede u odnosu na pile kupljeno u prodavnici od koga se "meso samo odvaja od kostiju" prilikom pecenja/kuvanja i "meko je prste da polizes"! :)
Ista stvar je i sa vocem i povrcem. Sto rekao @Dexic, dobra jabuka je mala, na izgled neugledna, stvarno izgleda kao da je crvljiva... takve su i paprike iz svoje baste, isto i paradajz, krompir ni u ludilu ne moze da ima kilo po komadu, pasulj je vrlo ruzan, nekako sprčen ali se raskuva na keca i ukusan do ludila, uostalom kao i sve iz domace baste, vocnjaka.
Ali treba imati uslove za to. A i danasnji seljaci su se prilicno pogospodili pa ni oni ne gaje cak ni za sebe po starim dobrim obicajima a i ne moze jer se to "prirodno" seme odavno potrosilo. Secam se da je moja baka od svega iz baste odvajala najbolje primerke semena i to koristila za sledecu sezonu... Uf, to je bilo davno, nema vise ni bake ni semena ni paprika koje su izgledale ruzne da ruznije ne mogu da budu ali kad probas ne mozes da se zaustavis... :)
Pozdrav!
[ Miroslav Jeftić @ 16.03.2012. 13:35 ] @
Ma nije to neka nauka Kupiš obične tovne piliće i hraniš ih normalno i puštaš normalno da šetaju, biće skoro isto veliki/teški (2-2,5 kg bez problema) i sa mekim mesom ili šta već i neće se osećati na koncentrat. Držanje nekih polu-divljih pilića/kokošaka je gubljenje vremena, nit' imaju neki specijalan ukus, a nemaju mesa ništa, možda jedino za ukras
[ Odin D. @ 16.03.2012. 14:18 ] @
Nema tog okusa koga glad ne moze popraviti.
Kad god vam je nesto toliko neukusno da ga ne mozete jesti - sacekajte jos malo dok ne izgladnite :)
Svojevremeno sam, kad se zagubim nedje u nedodjiji i potrosim konzerve iz ranca, uzivao u zelenim kajsijama koje su imale "izvanredan" okus (a za koji sam kasnije kad nisam bio gladan ustanovio da najvise lici na okus mjesavine izmedju zelene kore od oraha i tvrdo presovane trave u ranu jesen) i listovima samoniklog kupusa...
[ Igor Gajic @ 16.03.2012. 14:30 ] @
@Odin
Ima nas koji smo se hranili u menzi Mogu reci da posle toga ne biram...
[ Ivan Dimkovic @ 16.03.2012. 14:34 ] @
Citat:
@Ivan
Sad da li je placebo ili ne....
Pa jeste, to su utvrdile cike sa PhD-ovima i uz pomoc naucno validnih testova :-))
Nije to apsolutno nista lose, stavise bas na slucaju vina se ustanovilo da cak ni saznanje da je u pitanju placebo nije menjalo odabire.
Placebo efekat zaista cini da hrana tebi bude ukusnija - i to je fakat. Jedina razlika izmedju placeba i hemijski drugacije hrane po tom pitanju je sto razlika dolazi iz tvoje glave, a ne zbog razlicitog hemijskog sastava hrane. Efekat po tebe je isti - pile A je ukusnije od pileta B :-)
[ Dexic @ 16.03.2012. 14:44 ] @
Cike sa PhD - Pigeon hunting Dogsima ;) Tako se utvrdjuje ;)
Kad kazem da je bezukusno voce u Nemackoj mislim na to da NEMA UKUSA, toliko je slab da se ne oseti! Fruktoza se jedva oseti i to je to.
[ Igor Gajic @ 16.03.2012. 15:05 ] @
E pa te cike sada stoku trpaju sa antibioticima, hormonima, steroidima, lekovima i obogacenom stocnom hranom. Npr. danasnje krave vise lice na bodibildere nego na krave. Da bi dobile vise mleka daju im se hormoni. I ti hormoni, zajedno sa antibioticima dolaze do mleka, i mi pijemo mleko koje je puno svega i svacega. I kako to da bude istog ukusa kao ono staro domace ?
Ili recimo voce koje se prska raznim biljnim hormonima da bi brze sazrelo i pocrvenelo. Nema sanse da ono sadrzi iste supstance kao ono sto sazri na jesen. Nema ukusa. Bljutavo je.
[ HeYoo @ 16.03.2012. 15:15 ] @
@Dimkovic
Ne znam sta su cike sa phd utvrdile, niti sta su ustvari uporedjivali ali govoriti da je krajnji proizvod isti bez obzira na nacin proizvodnje je budalastina.
Paradajz tretiraju sredstvima za sazrevanje. Kad se uhvatis za njega u marketu jel je jako fin i rumen, a iznutra staklenast, nedozreo i bezukusan seti se naucnog istrazivanja i uzivaj.
[ Ivan Dimkovic @ 16.03.2012. 17:12 ] @
Cike su utvrdile da je placebo izuzetno jak kada je u pitanju ukus i da eksterni faktori koji nemaju veze sa samom hranom uticu na to kako ce je ljudi opisati.
Prema tome, nema to nikakve veze sa antibioticima i sl... vec sa prostim faktom da je UKUS stvar koja ne zavisi samo od hemijskog sastava hrane. Ne samo da ne zavisi "samo" od toga, vec cesto totalno nevezani faktori uticu na percepciju.
To znaci, gospodo, da argumenti "hrana A je bolja od hrane B" ne vrede puno posto je objektivnost jako tesko ustanoviti.
Primetite da u tome nema nicega loseg - vec samo postoji jasna granica objektivnosti u opisu kvaliteta hrane.
Citat:
HeYoo
Kad se uhvatis za njega u marketu jel je jako fin i rumen, a iznutra staklenast, nedozreo i bezukusan seti se naucnog istrazivanja i uzivaj.
Staklenost paradajza nema veze sa "organskom" nalepnicom vec sa hemijom - u prirodnim uslovima to je klima i zemljiste. U vestackim uslovima to je proces uzgajanja.
Organski paradajz moze biti manje ukusan od nekog "neorganskog" - sto je ono sto Dexic i kaze u svom iskustvu po DE. A to je zato sto ta nalepnica ne garantuje ukus, vec samo to da nisu korisceni odredjeni pesticidi.
[ Pirossi @ 16.03.2012. 17:15 ] @
ne određuje ponudu i ukus samo "tretman" u leji/stakleniku već i podvrsta biljne kulture.
paradajz "jabučar" je s*anje neopisivo ali je pogodan za transport.
tzv "volujsko srce" je vrlo ukusna vrsta pradajza ali se zgnječi tokom prevoza i zato ne stiže do rafova.
a kome ne odgovara ponuda iz supermarketa, te civilizacijske nužnosti, uvek može da gaji paradajz iza zgrade.
[ HeYoo @ 16.03.2012. 20:18 ] @
Ok, vidim gde je nesporazum. Ivan poredi hranu bez nalenice i sa njom dok ostali vecinom diskutuju o razlici izmedju hrane koju su uzgajeale "njihove bake" i hrane sumnjivog kvaliteta i turbo uzgoja.
[ Odin D. @ 16.03.2012. 20:39 ] @
Kad bi se danas hrana uzgajala kao sto su to radile nase babe, 2/3 svjetskog stanovnistva bi pomrlo od gladi, kilo paradajiza bi kostalo 20 evra, a jedno pile 100.
[ Vasastajić @ 16.03.2012. 20:55 ] @
Pa,sad,o hrani koju su uzgajale naše bake,možemo samo sa setom da se sećamo,a mlađi ni to,pogotovu nakon ovoga:
Citat:
Ozračena hrana
U cenzurisanom izveštaju Bakari Kante je takođe upozorio: “Bombardovanje NATO-a dogodilo se u vreme setve poljoprivrednih kultura od životnog značaja za stanovništvo – kukuruza, suncokreta, soje, šećera, šećerne repe i povrća. Bačeni osiromašeni uranijum uticao je na kvalitet vazduha, tla, vode, što je imalo, kako dugoročno tako i kratkoročno negativne posledice po lanac ishrane”.
Ajd' ovo "ozračena" hrana(!?!)da otpišemo na brljive sveznajuće neznalice,jer me ni zere ne bi začudilo da novinari ne razlikuju pojmove "ozračenost" i "kontaminiranost",ali u ovom slučaju radioaktivnim česticama.
Nisam ovo istakao sa bilo kakvom senzacionalističkom namerom,konačno o svemu ovome već i vrapci cvrkuću,već jednostavno nam nakon svega ne ostaje ništa drugo nego da i pored svega sa ogromnom dozom optimizma i pozitivno gledamo na problem ishrane,ne bi li time u nama potstakli i placebo koji je Ivan pomenuo.
Postoji na netu puno informacija o sibirskoj Aroniji,i rekao bih da ta plemenita biljka sa ukupnim pozitvnim svojstvima i efektima na ljudski organizam,u mnogome može pomoći svima nama koji smo izloženi u izvesnoj meri delovanju radionukleida.
Na linku koji sam dao ne govori se baš konkretno o tome,ali siguran sam da sam čitao i o takvim svojstvima te biljke da jednostavno čisti organizam i od radioaktivne kontaminacije.
Neka je i placebo ako deluje.
[ HeYoo @ 16.03.2012. 21:13 ] @
Naravno da je odrzanje danasnje populacije na babinoj tehnologiji nemoguce. To niko ne spori ali razlike u ukusu sigrno postoje.
Verovatno ce u buducnosti ljudi hraniti kao astronauti pa ce im biti zanimljivo da cuju kako su njihovi preci (divljaci) voleli sveze zaklano jagnje ili neko povrce prihranjeno izmetom.
[ Ivan Dimkovic @ 17.03.2012. 09:13 ] @
Razlike u ukusu sigurno postoje posto je u pitanju totalno drugaciji proces proizvodnje. Bilo bi cudno da to neko spori.
Medjutim, dok neko ne izmisli vremenplov bice jako tesko porediti hranu iz "bakinog" vremena i danasnju posto je prijavljivanje "ukusa" problematicno i u sadasnjosti, a kamo li sa N godina/decenija izmedju "testova" :-)
Sto se astronautske hrane tice - moguce je da ce se u buducnosti ljudi hraniti "kao astronauti" ali sam prilicno siguran da ce ta hrana biti ukusna onima koji je budu jeli... stavise, ukoliko ne bude bilo problema sa resursima siguran sam da ce dobar deo R&D-a na toj hrani biti posvecen bas tome da ta hrana bude ukusna.
[ Lazar-I @ 17.03.2012. 21:38 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa jeste, to su utvrdile cike sa PhD-ovima i uz pomoc naucno validnih testova :-))
Da li je potreban PhD za pisanje ovakvih provala?
[ gigamg1 @ 18.03.2012. 19:25 ] @
Potpuno se slazem sa Dimkovicem sto se tice uticaja geografskog polozaja, nadmorske visine i ostalog na kvalitet povrca i voca i samog ljudskog ukusa.
Nije isti kivi koji se proizvodi u Italiji i onaj sto se proizvodi u Spaniji iako su iste sorte i na isti nacin uzgajani.
Neka zemljista imaju veci sadrzaj nekih minerala od drugih i obrnuto. Nadmorska visina isto mnogo utice na samu biljku i njena svojstva.
Neko gaji biljke u zemlji a neko hidroponicki sa odabranim dodacima za ishranu same biljke. I jedna i druga mogu biti organske.
Price o babinoj paprici su toliko trule da i golubovi na grani prevrcu ocima kada je cuju. Stare sorte su zamenjene hibridima i to se ne radi od skora nego vec vise od 2 veka (sa ljudskim angazovanjem) a sansa da je primerak koji ste vi konzumirali bio bas pocetna sorta je jednak NULI.
Neke je sorte covek selekcijom i ukrstanjem odabrao a neke sama priroda. Covek je visegodisnjim ispitivanjem dolazio do resenja kako da osobinu neke biljke poboljsa dodavajuci joj odredjene supstance koje povoljno uticu na nju, svakim danom se otklanjaju nuspojave takvih intervencije sto je dobro.
Novi svetski hit sa opstom paranojom od smrti je i stvorio "organsku hranu". Ljudi su prosto postali preterani egoisti.
Organska hrana ili neorganska, svakako ljudi umiru. Ne treba kunuti proizvodjace hrane jer oni zive od toga pa nije isto jel jedna svinja ili pile dostigne dovoljnu kilazu za 6 meseci ili za 2 godine. Zivotinja svakodnevno jede i time pravi trosak a nije isti mesecni izdatak za hranu za 6 meseci a nije isti za 24. Razlika koju bi dobio na ceni izmedju organskog proizvoga i neorganskog jednostavno nije i nikada nece biti dovoljna da premosti tu taj gubitak i razliku u vremenskom roku koji je potreban da bi se dobio gotov proizvod.
Svako moze u Srbiji ako hoce da uzgaja svoje zivotinje i da vodi brigu o njihovoj ishrani i time bude sigurniji ali hoce li biti toliko istrajan u svojoj paranoji da moze da izdrzi 2 godine konstantne brige, nadzora, rada i zrtvovanje svojeg vremena?
Za svakoga vreme znaci novac.
Ali ne treba ni opravdavati neke prljave tehnike proizvodnje profitom! Za to postoje razne inspekcije i nadlezni organi.
Ne treba mesati lose mesarske proizvode sa mesom. Meso je uvek zdravije od mesne preradjevine, ma gde ga kupili.
Po meni, cela ta halabuka nije oko zdrave i nezdrave hrane nego zbog loseg izbora prouzrokovanim jos losijim finansijskim stanjem. Nije isti kg cistog mesa (npr. od buta ili rebara) i kg neke preradjevine (salama, pasteta i ostalo) sto se tice kvaliteta a takodje nije isti sto se tice same cene.
Cuo sam da je pandino meso dosta ukusno i zdravo ali je i skupo. Kada bih paranoisao u stilu briznika o zdravoj hrani onda bih mogao sebi da dam puno pravo da protestvujem zbog visoke cene pandinog mesa.
A da nije mozda babina paprika bila sladja zato sto ste vi bili mladji i opusteniji ili mozda zato i razloga sto nije bila placena vasim novcem? Ne kaze dzaba narod - kad je na mufte i sirce je slatko. AAA?
Mislim da je ovakva paranoja kulminirala sa onom cuvenom vescu o mogucnosti uzgoja pilica bez mozga.
Vodjeni teorijom da je sve osim organskog lose, mozemo takodje izvaliti i da treba sve racunare unistiti i vratiti se na staromodne nacine pisanja, racunanja, komunikacije i ostalog
[ Miroslav Jeftić @ 18.03.2012. 19:47 ] @
Citat:
gigamg1:A da nije mozda babina paprika bila sladja zato sto ste vi bili mladji i opusteniji ili mozda zato i razloga sto nije bila placena vasim novcem? Ne kaze dzaba narod - kad je na mufte i sirce je slatko. AAA?
Ne baš Npr. starije sorte paradajza (mislim da se jabučar zove ako se ne varam) su veoma sočne i mekane, dok u supermarketu nema teorije da ćeš ikada naći nešto slično. Ono što se prodaje je uglavnom mesnati, tvrd i ne mnogo sočan paradajz. Naravno, pretpostavljam da je "supermarket" sorta (pretpostavljam da je Arizona ili neki sličan) daleko pogodnija za prevoz, skladištenje, manje propada/ne puca na kiši i suncu itd.
Što se mene tiče razlika u ukusu je "nebo i zemlja", ne moram čak ni da ga probam - čim se raseče primeti se razlika u debljini kore, količini soka itd
[ gigamg1 @ 18.03.2012. 19:51 ] @
Pa eto odgovora!
Kvalitet je proporcionalan ceni kostanja.
I sam jabucar je izrod nekoliko sorti.
Dan danas ti mozes taj isti jabucar da proizvedes uz veca ulaganja i trud a da bude krupan i ukusan.
[ Miroslav Jeftić @ 18.03.2012. 20:51 ] @
Više sam hteo da kažem da nije baš da nema nikakve razlike između npr. paradajza danas i pre 30 godina, ranije su svi prodavali jabučar ili nešto slično njemu, već 90-ih su mahom svi prešli na "industrijske" sorte (posebna je priča što svi odreda prodavci na pijaci tvrde da prodaju "domaći", ako ih neko slučajno pita )
Naravno, nije nemoguće odgajiti jabučar danas, ali moraćeš sam najčešće
[ Shadowed @ 18.03.2012. 22:47 ] @
Ako bi bilo dovoljno ljudi koji bi placali jabucar onoliko koliko kosta, proizvodili bi i njega. Al' posto nema - moras sam :)
[ marxsi @ 18.03.2012. 23:40 ] @
Citat:
gigamg1: Potpuno se slazem sa Dimkovicem sto se tice uticaja geografskog polozaja, nadmorske visine i ostalog na kvalitet povrca i voca i samog ljudskog ukusa.
A da nije mozda babina paprika bila sladja zato sto ste vi bili mladji i opusteniji ili mozda zato i razloga sto nije bila placena vasim novcem? Ne kaze dzaba narod - kad je na mufte i sirce je slatko. AAA? :)
Mislim da je ovakva paranoja kulminirala sa onom cuvenom vescu o mogucnosti uzgoja pilica bez mozga.
Mozda je neko vec postavio ovaj film na forumu, ali ne bi bilo lose da ga pogleda neko ako vec nije.
Nije isto kada jedes govedinu koja je uzgajana prirodno, i onu koja je hranjena kukuruzom i mrtvim kokoskama. Pogotovo sto kukuruz nije prirodna hrana prezivara, i izaziva bakterije koje nisu svojstvene kada je stoka hranjena prirodno.
U tom filmu isto mozes da pogledas kako se gaje pilici, i kako niko ne dozvoljava pristup kamerama u objektima gde pile nikad ne vidi suncevu svetlost, po cenu otkaza proizvodjacima.
Sto se tice da li bi bilo dovoljno hrane za sve, interesantna je i izjava proizvodjaca organske hrane u americi " We will deliver".
Videcete i korporaciju koja je "microsoft" medju proizvodjacima hrane, i zastitila je svoje genetski proizvedeno seme, i zarazila sve ostale njive. I podize tuzbu zbog koriscenja njenog semena.
Pitanje je da li je stvar dovoljne kolicine za sve, ili nezajazljivost velikih korporacija. Takodje mozete da pogledate i statistiku secerne bolesti u stanovnistvu, i vezi izmedju ishrane. A to sve dolazi kod nas.
Tako da, samo napred, nastavite sa sprdanjem oko prozivodnje hrane vecito gladnih i nezajazljivih korporacija.
[Ovu poruku je menjao marxsi dana 19.03.2012. u 00:52 GMT+1]
[ marxsi @ 19.03.2012. 00:04 ] @
Citat:
gigamg1:
Novi svetski hit sa opstom paranojom od smrti je i stvorio "organsku hranu". Ljudi su prosto postali preterani egoisti.
Organska hrana ili neorganska, svakako ljudi umiru.
Ljudi svakako umiru, ali nije isto da li ces taj zivot da provedes bolestan od malih nogu, i da uzrok tvoje bolesti ili tvoje dece, bude pohlepa debiloidnih kompanija.
[ marxsi @ 19.03.2012. 00:09 ] @
" Smells like money to me!!!" $$$
[ Miroslav Jeftić @ 19.03.2012. 00:37 ] @
Citat:
marxsi:
Pogotovo sto kukuruz nije prirodna hrana prezivara, i izaziva bakterije koje nisu svojstvene kada je stoka hranjena prirodno.
Čik nađi kravu koja nikad nije videla kukuruz
[ marxsi @ 19.03.2012. 03:18 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Čik nađi kravu koja nikad nije videla kukuruz :)
A jbg, pogledaj film ako nisi do sad, bice ti sve jasno, da ne pricamo napamet ovde xD. Mumuruz prodaju u Americi jeftinije od cene proizvodnje. A i ostali bi mogli da pogledaju, ako zanima nekog.
Zasto bih razlikovao te velike korporacije od onog raspalog smrdljivog olosa koji je potrovao ljude zozovacom, ne bi li stavio malo para u dzep. Mislim da neki prdoje koji sedi na celu neke od tih kompanija, nema nikakav problem da potruje milione ljudi da bi nagojio jos vise svoju prdu.
Najgora su ona vogna koji su sposobni da otruju nekog zbog svoje licne koristi.
Pitanje je da li vlasnici tih kompanija hrane svoju decu tom hranom, kad vec poznaju proces proizvodnje.
Kako ste svi ubedjeni u nuznost svega toga, jos malo pa cete da ubedite sebe i druge da je normalno da cemo uskoro jesti pileca vogna. Spakovana u vitaminske tablete koje proizvodi NASA.
"Smells like a money to me!!! Money! Money! Moneeeey!!!" $$$
[Ovu poruku je menjao marxsi dana 19.03.2012. u 04:28 GMT+1]
[ gigamg1 @ 19.03.2012. 19:13 ] @
Citat:
marxsi: Kako ste svi ubedjeni u nuznost svega toga, jos malo pa cete da ubedite sebe i druge da je normalno da cemo uskoro jesti pileca vogna
A ko je ono rekao da ti mooooraš to da jedeš? Plati nekog stočara da ti uzgaja kravu 24h dnevno i tako 365 dana u godinu i plaćaj hranu koju će ta krava da izede pa ćeš imati prvoklasno mleko i meso.
Apsolutno nije nikakav problem!
A to što ti hoćeš za malu cenu da dobiješ kvalitet e tu si se zavrno. To nije moglo ni u kamenom dobu a ne sada. :D
Uostalom, ti slepi pilići verovatno nisu jedini u ponudi. Uvek ima skuplje hrane i jeftinije hrane.
Nekog baš zabole šta će tvoje dete jesti jer on samo prodaje svoj proizvod i bitna mu je lova. On da brine o tim pilićima onda bi i neku ljubav osećao prema proizvodu njegovog truda a onda bi baš bio bedak jer teško je odvojiti se od stvari koje voliš pa ma koliko ti love davali za nju.
On se neće ljutiti ili bilo šta ako bi ti kupio to pile da bi ga spalio ili zatrpao u zemlju ili ga prosto preparirao.
Ko TEBE tera da jedeš to?
Ne znam jesi li gledao Bear Grylls-a, on je više puta demonstrirao alternative današnjoj hrani.
Kupi neki aparat na buvljaku za smešne pare i kupi aparat u prodavnici i to neke renomirane marke pa ćeš onda osetiti razliku i u ceni i u KVALITETU.
Ova tema je došla do diskusije o nekvalitetu jeftinih namirnica.
Kupi neki aparat na buvljaku za smešne pare i kupi aparat u prodavnici i to neke renomirane marke pa ćeš onda osetiti razliku i u ceni i u KVALITETU.
Ova tema je došla do diskusije o nekvalitetu jeftinih namirnica.
Walmart je vec pre nekoliko godina zabranio prodaju mleka od krava kojima je dat hormon rasta. Velika je borba bila sa industrijom hrane da na namirnicama stoji opis sastojaka koji se smatraju za otrov.
Veliki je i otpor da se oznaci hrana koja je proizvedena kloniranjem.
Paradajz koji se kupuje u marketima, ustvari i nije paradajz. To je ideja o paradajzu. Sakuplja se dok je jos zelen i onda se specijalnim gasom natera da sazri.
Imao sam nezgodna iskustva sa nekima koju su sposobni zbog zarade da ucine da coveku bude mnogo lose. Cak i da ga razbole. To je najgori soj ljudi. Zbog toga su mi poruke na steroidima.
[ Jovana985 @ 06.05.2012. 20:04 ] @
Sta je phd?
[ lucky88 @ 08.05.2012. 01:40 ] @
Pa sve te korporacije jedino o čemu ne brinu je kakve efekte njihovi proizvodi imaju na zdravlje konzunenata.
Važno je jedno da to neko odobri za upotrebu.A u tom smislu ima primera bezbroj o korupciji, zabeleženih i nikada otkrivenih, naravno.
A šta se tek dešava kod nas, gde svako može da pošalje u prodaju proizvode koji direktno vode do smrtnog ishoda.
Poznata Zozovača, i aksnije neke druge rakije. A šta se dešava sa sokovima navodno prirodni napici, da li če iko proveriti ikada
kako ti napitci deluju na naše zdravle. Neki ljudi su umrli pošto su konzumirali te "prirodne sokove".
Možda kod nas još uvek nije toliko opasno, zbog zaostatka u tehnologiji, pa možda još uvek se negde proizvode prirodni sokovi
i rakije. Ali obzirom da je do nas došlo uvozno radioaktivno meso iz Brazila i slični proizvodi. Mislim da naši poslovni menadžeri ne
zaostaju za svetom mnogo.
Neki imaju svoje bašte sa povrćem, mada je to dosta težak posao u današnje vreme, svaka im čast, i dobro zdravlje,
na sopstvenom paradjzu i ostalim prirodnim proizvodima.
Mada je paradjz već odavno genetski modifikovan, ali nepoznato je da li se to odrazilo loše, na zdravlje konzumenata.
Navodno je neki naučnik genetičar, koji je zastupao genetsku modifikaciju, popio punu čašu sa tim bakterijama, da bi dokazao
da nisu opasne po zdravlje, i dan danas je živ!
poz
[ stewuss je @ 09.05.2012. 20:40 ] @
Dok jabucar nije daleko odputovao, to je varijetet paradajza, koji pri sebi ima nekoliko sorti. Paradajz mahom stvara sorte prirodnim putem dok se za hibride pobrinuo "neki cika sa PhD"..
Pozdrav
[ Vasastajić @ 14.05.2012. 09:13 ] @
He, he, ...ŽEŠĆE interesantna odbrana na sudu Pepsi Coo:
Citat:
Pepsi se protiv tužbe brani izjavom: Miš bi se pretvorio u želatinu!
Čovjek iz Illinoisa koji je tužio PepsiCo nakon što je navodno pronašao miša u limenci Mountain Dewa je zaprimio zanimljiv odgovor od tvrtke: Soda bi miša pretvorila u želatinu prije nego što bi on saznao za njega. Matrix World
!?!?!?!?
Genijalno!
[ bbip @ 18.07.2012. 14:16 ] @
Upoznajte Koka Kolu
BOJA
Boja Koka Kole potiče jednim delom od 4-metilimidazola, hemikalije koja nastaje u proizvodnji karamel boje. U Kaliforniji su brojne studije pokazale da izlaganje ovom jedinjenju izaziva rak pluća kod pacova, pa su tamošnje vlasti odlučile da svi proizvodi koji sadrže više od 29 mcg tog sastojka moraju imati na deklaraciji upozorenje o potencijalnoj opasnosti po zdravlje.
ŠEĆER
Lekari su jasni – najveća opasnost od gaziranih napitaka dolazi od vestackih secera tipa aspartan. U većim količinama on vodi do bolesti srca i krvnih sudova. Preterano unošenje ove namirnice povezano je sa depresijom, gubitkom pamćenja i poremećajima učenja, rak mozga i parkinsonove bolesti
KOFEIN
Limenka Koka Kole sadrži 40 mg kofeina – stimulansa koji deluje na centralni nervni sistem. On izaziva kratkotrajan i vrtoglav rast krvnog pritiska kao i otkucaje srca. Poznato je da može apsorbovati gvožđe iz hrane, pa su ljudi koji ga unose u većim količinama u opasnosti od nedostatka tog minerala u organizmu. Efekti kofeina se javljaju ubrzo nakon uzimanja pica, i traju oko cetiri sata. Kao sto se moze ocekivati, neki od efekata koji se odmah javljaju su poremecena ravnoteza, ubrzan rad srca, povisena ili izmenjena visina glasa, nesanica, brze ali nepovezane misli, slabo pamcenje, zamor i drhtavica prstiju. Neki ce osetiti neobjasnjen osecaj straha i uznemirenosti. Drugi simptomi mogu da budu odlozeni satima ili nekoliko dana, i tu spadaju poremecaj sna, poremecaj pamcenja, glavobolja, uznemirenost, lupanje srce, drhtavica, nestabilnost, vrtoglavica, hiperrefleksija, razdrazenost, uzrujanost, nervoza, nemirne noge i opsta nelagodnost. Mnogi ljudi misle da su sa prestankom tih neprijatnih simptoma losi efekti kofeina zavrseni. Medjutim, to nije slucaj, posto postoje i dugorocni efekti upotrebe kofeina. Istrazivaci su pripisali raznovrsne tipove i vrste bolesti braon napitcima. Kada osoba pije crni caj, kafu, koka kolu, cokoladu, ili konzumira bilo koju namirnicu ili lek koji sadrzi kofein celokupno tanko crevo moze 1200% efikasnije da apsorbuje supstancu zvanu ciklicni AMP, koja proizvodi energiju. Vecina ljudi bi pomislila da to zvuci odlicno, ali je to donekle kao da stavljate kuglice naftalina u rezervoar sa benzinom. Mozete nakratko da dobijete daleko vise energije, ali cete ubrzo da upropastite motor. Sasvim je normalno da ne biste zeleli da ucinite kolima nesto sto bi moglo da proizvede veliki racun za popravku. Ali, koliko ste spremni da platite za svoj srcani udar ili za pokusaj uklanjanja raka? Kofein je klasifikovan u psihoaktivne supstance koje uticu na svest. Mnogi ljudi se osecaju manje budni, manje zadovoljni, pospaniji i razdrazljiviji kada su u periodu odvikavanja od kofeina. U kafi se nalazi najmanje 100 stetnih hemijskih sastojaka ukljucujuci acetaldehid, sircetnu kiselinu, amonijak, ugljenik-disulfid, katehol, etanol, metanol, naftalin, fenol i vodonik sulfid, koji se kombinuju cineci od vaseg tela nesvesnog i mozda nevoljnog apotekara. Kofein stimulise sve delove kore mozga. Smrtonosna doza je 10 grama, sto predstavlja kolicinu koja se nalazi u oko 70 solja kafe. Mnogi ljudi svakog dana uzimaju 1/10 smrtonosne doze, a cak i u jednoj solji kafe vrebaju supstance koje ozbiljno menjaju telo. Zene koje piju samo jednu solju kafe dnevno su izlozene skoro tri puta vecem riziku od dobijanja raka besike u odnosu na zene koje ne piju kafu! Kod trinaest od cetrnaest zena koje su pile sedam ili vise solja kafe dnevno tokom trudnoce, dolazilo je do pobacaja, fetalnih smrti ili mrtvorodjenih beba. Povecan rizik se javlja i kod muskaraca. Kofein se brzo i potpuno apsorbuje iz gastrointestinalnog sistema i prolazi kroz centralni nervni sistem, sa prosecnim vremenom poluraspada od 3,5 do 4 casa. Vreme poluraspada predstavlja vreme koje je potrebno telu da se oslobodi polovine otrova ili leka. Cak i kada odbrambeni mehanizmi tela razloze supstancu, ostecivanje nije zaustavljeno posto su produkti razlaganja kofeina takodje otrovni. Oni ometaju enzim koji pretvara adenozin-monofosfat, neophodnu hemikaliju u telesnom energetskom ciklusu, sto rezultuje smanjenjem energije. Osoba je tada nervozna. Tako da u sustini kofein ima efekat tobogana na nesvesnu zrtvu - prvo se javlja jeftini stimulirajuci efekat nastao apsorpcijom ciklicnog AMP izazvan kofeinom, a zatim rezultujuce spustanje kada produkti razlaganja kofeina blokiraju proizvodnju energije u telu. Hlorogena kiselina u kafi prouzrokuje najintenzivnije alergije na hranu na koje se nailazi u medicinskoj praksi. Postoje podaci da je zadrzavanje tecnosti takodje efekat kofeina. Jedna pacijentkinja je 10 godina imala problem zadrzavanja tecnosti, koji je odmah nestao kada je prestala da pije kafu. U roku od 30 dana je izvestila da se godinama nije osecala opustenije i da je njen problem zadrzavanja tecnosti nestao. Kafa prouzrokuje vrtoglavicu, nestabilnost u nogama, depresiju, nervozu, razdrazljivost, probleme sa cirkulacijom, rak besike i jajnika, poremecaje pri rodjenju i cir zeluca. Upotreba pica sa kofeinom i lekova za prehladu i glavobolju koji sadrze kofein je takodje povezana sa razvojem premenstrualnog sindroma (PMS), prema istrazivanju 295 studentkinja Bostonskog koledza. Osobe koje piju kafu, u poredjenju sa onima koji je ne piju, imaju veci procenat slucaja viska kilograma, koriste vise alkohola i puse vise cigareta, i imaju nizi poslovni status. U jednom eksperimentu, koriscenjem test doze od 250 miligrama (imajte na umu da samo jedna solja kafe sadrzi 100-160 mg), kofein je povecao aktivnost renina iz plazme za 57%, norepinefrina iz plazme za 75% i epinefrina iz plazme za 207%. Ove supstance predstavljaju bubrezni hormon, mozdani hormon i hormon nadbubrezne zlezde. Medjusobno dejstvo svih ovih hormona proizvodi povoljno stanje za povecanju proizvodnju masti u krvi, i sve to samo pijenjem jedne solje kafe. Hronicne bolesti cesce dobijaju oni koji koriste kafu, duvan ili oboje, nesumnjivo usled opterecenja tela izazivanjem hormonalnih promena, koje se odigravaju manje ili vise neprimecene od strane osobe koja blazeno ispija kafu. Utvrdjeno je da su pacijenti sa akutnim infarktom miokarda pili znacajno vise kafe u odnosu na kontrolnu grupu cija je potrosnja kafe bila daleko manja. Kofein povecava nivo kateholamina, hemikalija koje se formiraju u mozgu kada je um pod stresom. Kateholamini menjaju sposobnost krvi da se zgrusava, sto predstavlja znacajan faktor kod srcanih udara. Kateholamini povecavaju krvni pritisak, remete san i povecavaju nivo masti u krvi. U jednom istrazivanju uzorci mokrace su, tri sata nakon unosa kofeina, sadrzali znacajan visak kalcijuma, hlorida, natrijuma i magnezijuma. Gubitak ovih minerala pogadja kosti, misice, kozu, krv - prakticno sva telesna tkiva. Akumulirani efekat ovog oticanja, dan za danom, moze da izazove dugorocno ili trajno ostecenje ljudskog organizma. Kofein dovodi do znacajnog usporavanje dotoka krvi do mozga i upravo ta cinjenica se koristi u lekovima za ublazavanje glavobolje. Medjutim posle razlaganja kofeina, protok krvi do ceonih reznjeva mozga se znacajno povecava sto dovodi kasnije do jos vece glavobolje. Iako se vec dugo zna da kafa ne pomaze otreznjenju, sada istrazivanja ukazuju da ima suprotan efekat, pojacavajuci efekte alkohola! Smatra se da bi se preko 90% slucajeva raka moglo spreciti kada bismo primenjivali ono sto vec znamo o prevenciji raka. Decenijama je upotreba duvana povezana sa razvojem raka. Upotreba alkohola je povezana sa odredjenim vrstama raka. Ukazano je da mnogi lekovi proizvode rak. Sada postoji bar isto toliko dokaza koji ukazuju da kofein takodje prouzrokuje rak. Vec najmanje dve decenije se zna da je kofein mutagen i da ostecuje hromozome. Zbog ovakvog delovanja kofeina krajnje je nepozeljan za veoma mlade osobe ili osobe koje jos uvek mogu da radjaju decu. Naravno, cim prodje doba radjanja dece, ulazi se u doba raka. Prema tome, moramo se suociti sa cinjenicom da, u stvari, u zivotu coveka nema perioda u kome je bezbedno koristiti kofein. Ekvivalent od 8 solja kafe ili 11 solja crnog caja znacajno povecava stopu mitoze (celijske deobe) ljudskih limfocita, i daleko pre nego sto to laboratorijska oprema moze da utvrdi laboratorijskim merenjima, limfociti osecaju tanane efekte. Jedna solja kafe nevinog izgleda koja se svakodnevno uzima prouzrokuje 1,4% gubitka kostanog kalcijuma godisnje kod zena posle 50 godina starosti. To je 14% za deset godina! Daleko znacajnije i od prepisivanja estrogena, pilula kalcijuma, i podsticanja pijenja mleka zbog osteoporoze, je jednostavno savetovanje ljudi da prestanu da koriste braon napitke i srodne proizvode. Nije tesko naci druge uzroke osteoporoze u savremenom svetu. Brza hrana sadrzi puno fosfata koje unose potrosaci. Sva gazirana pica sadrze fosfate. Procitajte sastojke na ambalazi. Kako nivo fosfata raste, nivo kalcijuma u krvi se smanjuje. Pored gaziranih pica, crveno meso, obradjeno meso, sir, instant supe i pomfrit sadrze dosta fosfata. Lako mozemo da vidimo zasto medju savremenim zenama ima toliko slucajeva osteoporoze. To nije zbog nedostatka kalcijuma u ishrani! Nikako. Gubitak kalcijuma prouzrokovan je poremecajem ravnoteze unosa hranljivih materija. Ako dodate gore navedenim razlozima za gubitak kalcijuma iz kostiju takve stvari kao sto su pusenje, alkohol, steroidi kao sto su kortizon i prednizon (cak i ako se koriste kao pomade za kozu), pilule za kontracepciju, tiroidni dodaci, velika upotreba soli, hrana bogata belancevinama, pilule vitamina A ili D, antacidi koji sadrze aluminijum (kao sto su amfogel, digel, milanta, rolaidi, itd) i antibiotici tipa tetraciklina, dobijate veoma snazne faktore koji prouzrokuju osteoporozu. Preporucujemo dosta suncanja, vegetarijansku ishranu i dosta vezbanja kako bi se sprecila ili lecila osteoporoza. Kafa bez kofeina da li resava sve probleme? Naravno da NE!! Nasiroko korisceni rastvarac zvan trihloretilen se primenjuje za uklanjanje kofeina iz kafe, a koristi se i u livnicama za ciscenje metala. Prijavljeno je da je ova hemikalija kancerogena! Postoje i druge stvari u kafi, pored kofeina, koje pojacavaju sposobnost ovog napitka da prouzrokuje srcana oboljenja, rak, stimulaciju centralnog nervnog sistema i bolesti sistema za varenje. Ulja iz kafe zvana "kafeoli" su i dalje prisutna u kafi bez kofeina, i nadrazuju stomak i ostatak sistema za varenje, stimulisuci vecu proizvodnju kiseline. Istrazivanja na mladim pacovima su pokazala da je kafa bez kofeina, koja je davana ovim zivotinjama, znacajno usporavala stopu njihovog rasta, potvrdjujuci na jos jedan nacin prisustvo i drugih stetnih supstanci pored kofeina. Tako da je verovanje, da ce prelazak na napitak 97% ili cak 100% oslobodjen kofeina resiti sve probleme, u stvari samo pusta zelja.
BPA
Bisfenol A, hemikalija koja se povezuje sa oboljenjima srca, kancerom i defektima na rođenju nalazi se u većini plastične abalaž, kao i u aluminijumskom sloju u limenkama. Pošto oponaša jedan od ženskih polnih hormona, on narušava prirodni balans tela i može naročito biti opasan po fetuse. Iako su neke studije pokazale da je bezopasan, druge su otkrile njegovu povezanost sa rakom dojke, oštećenjima jetre, gojaznošću, dijabetesom i sterilitetom.
FOSFORNA KISELINA
Fosforna kiselina je bistra hemikalija bez mirisa koja Koka Koli daje kiselkasti ukus. Takođe, ona je efikasna u uklanjanju rđe, ali to istovremeno znači da može negativno uticati na naše telo. Istraživači Nacionalnog zdravstvenog instituta u Merilendu otkrili su da su ljudi koji uzimau dve ili više Koka Kole dnevno u većem riziku od kamena u bubregu, upravo zbog tog njenog sastojka. Takođe, on dokazano smanjuje gustinu kostiju, ali još nije poznato zašto.
LIMUNSKA KISELINA
Limunska kiselina je korozivna koliko i ona iz baterija, bar kad je reč o zubima. Dugotrajna izloženost limunskoj kiselini oštećuje zubnu gleđ i čini ih podložnim karijesu i drugim bolestima. Jedna studija obavljena u Velikoj Britaniji pokazala je da samo jedno gazirano piće dnevno povećava rizik od propadanja zuba, dok četiri limenke uvećavaju mogućnost kvarenja za 252 procenta
[ Shadowed @ 18.07.2012. 15:57 ] @
U ovom odgovoru uopste necu dovoditi u pitanje istinitost iznesenih podataka jer je to potpuno nepotrebno. Samo cu pokazati koliko naizgled obican tekst dajuci (pretpostavimo) tacne informacije moze zapravo dezinformisati.
Citat:
bbip: Boja Koka Kole potiče jednim delom od 4-metilimidazola, hemikalije koja nastaje u proizvodnji karamel boje. U Kaliforniji su brojne studije pokazale da izlaganje ovom jedinjenju izaziva rak pluća kod pacova, pa su tamošnje vlasti odlučile da svi proizvodi koji sadrže više od 29 mcg tog sastojka moraju imati na deklaraciji upozorenje o potencijalnoj opasnosti po zdravlje.
Sta je mcg i koliko Coca-Cola sadrzi te boje? Ima li je manje ili vise od maksimalne dozvoljene vrednosti. Takodje, samo je kalifornijska vlast to uradila dok su federalna agencija za hranu i lekove u USA, kao i ekvivalentni organ u EU dosli do zakljucka da je bezbedna za koriscenje u hrani. Iznosis polovicnu informaciju koja se bazira na polovicnoj informaciji.
Citat:
bbip: ŠEĆER
Lekari su jasni – najveća opasnost od gaziranih napitaka dolazi od vestackih secera tipa aspartan. U većim količinama on vodi do bolesti srca i krvnih sudova. Preterano unošenje ove namirnice povezano je sa depresijom, gubitkom pamćenja i poremećajima učenja, rak mozga i parkinsonove bolesti
Prvo, aspartam nije vestacki secer vec zasladjivac. Drugo, ne nalazi se starndardno u Coca-Coli vec u dijetalnim (Light i Zero). Trece - da, preterano unosenje jeste stetno. Kao i preterano unosenje bilo cega drugog (inace se ne bi zvalo preterano). Dakle, kompletna informacija je beznacajna jer se svodi na "ako preteras, nece biti dobro". Naravno.
Citat:
bbip: KOFEIN
Limenka Koka Kole sadrži 40 mg kofeina – stimulansa koji deluje na centralni nervni sistem. On izaziva kratkotrajan i vrtoglav rast krvnog pritiska kao i otkucaje srca.
Koja kolicina izaziva takav efekat? Da li to moze tih 40mg?
Citat:
bbip: Poznato je da može apsorbovati gvožđe iz hrane, pa su ljudi koji ga unose u većim količinama u opasnosti od nedostatka tog minerala u organizmu.
Kojim vecim kolicinama? Koje su to kolicine? Takodje, koliko kofeina ima u.. kafi?
bbip: (imajte na umu da samo jedna solja kafe sadrzi 100-160 mg)
Ovde i sam navodis kolicinu u kafi. Dakle, ako neko pije 3 soljice kafe dnevno, trebao bi popiti 3 litre Coca-Cole da predje tu kolicinu.
Inace, ovde si vise pisao o kafi nego Coca-Coli. (OK, znam da nisi ti pisao, nego bez ikakve kriticnosti kopirao tekst)
Citat:
bbip: BPA
Bisfenol A, hemikalija koja se povezuje sa oboljenjima srca, kancerom i defektima na rođenju nalazi se u većini plastične abalaž, kao i u aluminijumskom sloju u limenkama. Pošto oponaša jedan od ženskih polnih hormona, on narušava prirodni balans tela i može naročito biti opasan po fetuse. Iako su neke studije pokazale da je bezopasan, druge su otkrile njegovu povezanost sa rakom dojke, oštećenjima jetre, gojaznošću, dijabetesom i sterilitetom.
Dakle, ovde se govori o stetnosti plasticnih boca, ne o stetnosti Coca-Cole.
Citat:
bbip: FOSFORNA KISELINA
Fosforna kiselina je bistra hemikalija bez mirisa koja Koka Koli daje kiselkasti ukus. Takođe, ona je efikasna u uklanjanju rđe, ali to istovremeno znači da može negativno uticati na naše telo. Istraživači Nacionalnog zdravstvenog instituta u Merilendu otkrili su da su ljudi koji uzimau dve ili više Koka Kole dnevno u većem riziku od kamena u bubregu, upravo zbog tog njenog sastojka. Takođe, on dokazano smanjuje gustinu kostiju, ali još nije poznato zašto.
Koje dve Coca-Cole dnevno? Od 0.25l, 0.33l, 0.5l, 1l, 2l? Coca-Cola se ne meri u komadima.
Citat:
bbip: LIMUNSKA KISELINA
Limunska kiselina je korozivna koliko i ona iz baterija, bar kad je reč o zubima. Dugotrajna izloženost limunskoj kiselini oštećuje zubnu gleđ i čini ih podložnim karijesu i drugim bolestima. Jedna studija obavljena u Velikoj Britaniji pokazala je da samo jedno gazirano piće dnevno povećava rizik od propadanja zuba, dok četiri limenke uvećavaju mogućnost kvarenja za 252 procenta
Oh, ok, dobro je da znam ovo. Vise necu piti limunadu :)
[ Vasastajić @ 18.07.2012. 19:37 ] @
Iako ni najmanje nisam ljubitelj cola napitaka, a i kako bi' pored toliko lepih vina, ipak ću prokomentarisati ovaj tvoj c/p sa neta ukazujući uglavnom na šećere koji se u njima nalaze.
Naime jedan od nuz efekata šećera je taj da blokira resorpciju C vitamina, onemogućavajući time organizam da u dovoljnoj količini proizvodi osnovnu gradivnu materiju u ljudskom organizmu, a to je kolagen.
Samo toliko, a za ostalo što si kopir'o vamo, važi isto ono što sam ti rek'o tamo.
[ Sceka @ 18.07.2012. 19:55 ] @
Ahoooj vas dvojica...!
Dal' je moguce da odgovarate na post koji je napisao neko ko reklamira svoj "zaljubi.Kom" sajt?! A registrovao se danas sa namerom da "Trećeokiše" ovde!
Ne mogu da verujem da ste se primili! :)
Pozdrav!
[ Vasastajić @ 18.07.2012. 20:34 ] @
Citat:
Aštoooo?
Pa lepo,kulturno smo mu dali do znanja....
[ Sceka @ 18.07.2012. 21:12 ] @
Citat:
Vasastajić:
Citat:
Aštoooo?
Pa lepo,kulturno smo mu dali do znanja....
Lepo i kulturno treba zasluziti! Al' ozbiljno.
Pozdrav!
[ Shadowed @ 18.07.2012. 22:33 ] @
Citat:
Sceka: Dal' je moguce da odgovarate na post koji je napisao neko ko reklamira svoj "zaljubi.Kom" sajt?! A registrovao se danas sa namerom da "Trećeokiše" ovde!
Stvar je u tome da se takve gluposti srecu sirom neta pa bar ovde mogu napisati odgovor na to kako bi neko procitao i skapirao kolika je glupost u pitanju ako vec nisu mucnuli svojom glavom jos ranije :)
[ Sceka @ 19.07.2012. 12:29 ] @
^ Opravdano, onda ok. Ionako je sporo leto, nema sta da se pise... :)
Pozdrav!
[ Aleksandar Đokić @ 20.07.2012. 21:57 ] @
pandora, welcome back :)
[ bbip @ 21.07.2012. 17:54 ] @
Nije mi u prirodi da se svadjam ali kad ljudi za sebe misle da su superiorni, prepametni itd, od drugih a da pri tome nemaju poima e to me bas nasmeje. Zalim jadnike koji kazu da su mnooogo pametni a da su drugi pojedini a i vecina toliko glupa da ih treba streljati malte ne. Vi jadnici ste nepismeni jer ja ono sto iznesem potkrepim naucnim podacima a vi samo kritikujete bez cinjenica. Naravno ovo nije doktorska disertacija da sad ja moram da navedem izvore naucnih cinjenica vec obican forum.
A evo da nisam jedini mnogi kazu (ali moraju malo uvijeno da ih ne bi tuzila koka kola obzirom da iza nje stoje mocni ljudi) da ne treba piti gazirano pice, vestacka pica, kafu, kako, ne jesti cokolade itd itd.
Aspartam, aspartame (L-a-aspartil-L-fenilalanin metil estar) –- pojavljuje se i pod imenima Nutra Sweet, Canderel i Equal. Niskokalorijski je zaslađivač i slađi je 180-200 puta od šećera. Sastoji se od dve aminokiseline, aspartamske kiseline i fenilalanina, koji se inače nalaze u prirodi u mesu, žitaricama, mlečnim proizvodima. Metil estri također se nalaze u mnogim vrstama hrane poput šećera. Označen je međunarodnim kodom E-951 i nalazi se na dozvoljenoj listi PravilnIka o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama, iako su poznati njegovi štetni efekti.
Gde se koristi i krije ovaj tihi ubica?
Koristi ga prehrambena industrija kao aditiv zaslađivač i pojačivač arome u skoro svim prehrambenim proizvodima i napicima. Upotrebljava se: kao vitaminski i biljni dodatak, u vitaminskim i šumećim tabletama, sokovima, osvežavajućim bezalkoholnim (gaziranim i negaziranim) pićima, žvakaćim gumama (bez šećera), gumi-bombonama, lizalicama, mlečnim napicima, instant čajevima, kafi, šlagu, u pekarskim proizvodima, poslasticama (slatkišima), u jogurtu, instant doručku, mentolu za svež dah, cerealijama, zamrznutim desertima, proizvodima za dijabetičare, pa i nekim lekovima i pomoćnim lekovitim sredstvima, slatkim prelivima za tablete, laksativima i dr.
Kako dejstvuje?
Na temperaturi od 33oC aspartam se u digestivnom traktu razlaže na otrovne materije. Metil alkohol se dalje „razlaže” do jedinjenja formadelhid – supstance koja je registrovana kao otrov – i diketopiperazin (DKP), koji je poznat kao izazivač tumora na mozgu. Ljudska jetra razlazući ga, oslobađa toksične materije: aminokiselinu fenilalanin (koja čini 50% ovog zaslađivača) za koju je naučno dokazano da utiče na „hemiju mozga” tako što blokira emisiju serotonina (neurotransmitera) zaduženog za relaksaciju i opuštanje. Posledice po zdravlje (naročito dece) su velike. Aspartamska kiselina; metanol (metil-alkohol) koji može da doprinese slepilu. Trošeći se, da prerade ove komponente, u daljem procesu, sa manje energije obrađuje masti (što ima za posledicu nastanak sala i celulit). Pritom aspartam uzrokuje nestabilan nivo šećera, što povećava nekontrolisani apetit i volju za slatkim.
Negativna svojstva: lista različitih bolesti sadrži oko 95 različitih oboljenja i alergija koje aspartam izaziva. Duža upotreba većih količina aspartama ispopljava: negativan uticaj na osobe koje pate od fenilketonurije (genetski određenog poremećaja metabolizma aminokiselinama), od hroničnog umora do tumora mozga. Posledice nakon kraćeg ili dužeg korišćenja aspartama su: jake glavobolje, migrena, hronični umor, znojenje, problemi sa disanjem, gubitak memorije, nesvestice, vrtoglavica, magla pred očima, zujanje u ušima, grčevi, drhtanje, nejasan govor, žmarci u rukama i nogama, zbunjenost, ukočenost, depresija, nesanica, razdražljivost, napadi panike, primetne promene ličnosti, fobije, ubrzani rad srca, astma, bol u grudima, visok krvni pritisak, muka ili povraćanje, bol u trbuhu, bol pri gutanju, svrab, koprivnjača, druge alergijske reakcije, problemi s kontrolom nivoa šećera, menstrualni grčevi i drugi menstrualni problemi, impotencija, seksualni problemi, prohtevi za hranom, dobijanje na težini, opadanje kose, anoreksija, pečenje pri mokrenju i drugi urinarni problemi, prevelika žeđ, nadutost, zadržavanje vode, sklonost infekcijama, bolovi u zglobovima, smetnje sa vidom, rak na mozgu i rak dojke, tumor na pankreasu. Bolesti izazvane aspartamom skrivaju simptome ili pogoršavaju sledeće bolesti: artritis, fibromialgija, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, lupus, višestruka osetljivost na hemikalije, dijabetes i komplikacije koje ga prate, epilepsija, Alchajmerova bolest, limfomi, lajmska bolest, poremećaj pažnje i druge psihičke bolesti. U nekim slučajevima, štetnost i alergijske reakcije mogu da se ispolje već u roku 48 sati. Osnovni toksični efekti na zdravlje čoveka prepoznatljivi su tek posle 1 ili, nažalost, čak 2 do 3 godine.
[ Vasastajić @ 21.07.2012. 19:39 ] @
Pošto si BAŠ uporan na otkrivanju tople vode i patentiranju rupe na saksiji, moram te upitati da li uopšte čitaš komentare svojih sagovornika i to na temama koje si sam postavio?
Ili si jednostavno ovde došao da se olakšaš od silnog tereta saznanja koja si halapljivo i u kratkom vremenskom roku natrpao u sebe.
Osoba koja trpa halapljivo u sebe najčešće nije ni svesna porcija koje su joj servirane.
Ja ne mislim čak ni da negiram pojedine navode iz tvojih citata, koji su te u tolikoj meri fascinirali, ali ću ti svakako reći da OVAKVIM nametanjem u većoj meri postižeš upravo suprotne efekte od onih koje očekuješ.
Pa šta ti misliš da je velika većina od nas ovde informatički analfabeta, ali ipak da se ograničim makar na sebe, u pristupu svekolikim informacijama na netu, pa ćeš ti sada na ovaj način da nam otkriješ Ameriku?
Kad učenik bude spreman, učitelj će doći.
Do tebe je učitelj stigao, iako sam sasvim siguran da još uvek nisi spreman.
Da jesi posvetio bi se učitelju i znanju koje ti nudi trudeći se da u potpunosti savladaš lekcije, bez ikakvih ambicija da ih bilo kome drugom namećeš, bio taj drugi spreman ili ne.
Savladavanje lekcija zasigurno ne podrazumeva papagajsko deklamovanje novogodišnje pesmice deda mrazu.
Istina da nisam tebi direktno odgovorio ovde, ali jeste tesno vezano za temu koju si postavio, pa si kao kapelmajstor na ovoj temi svakako morao tome da posvetiš pažnju, na zato što sam to ja rekao, već zato što su tu postavljena, da tako kažem, univerzalna pitanja, a vezana za temu.
Ajde, opet ću se osvrnuti, samo malo i to na hleb naš svakdašnji, dakle namirnicu koju svakodnevno konzumiraš u bilo kom da je obliku.
1.Jesi li ikada u životu video potpuno sasušeni leš miša?
2.Jesi li ga ikada dodirnuo, pa makar štapom, ako si se gadio da ga dodirneš rukama?
3.Pošto sumnjam da jesi bilo šta od ovoga gore, reći ću ti ja da kad takvu mumiju dotakneš, namah se raspadne u sitne deliće približne veličini zrna žita.
Sad zamisli koliko takvih mumija ima po raznoraznim silosima gde se skladišti žito i šta se sa njima dešava kad krene transport tog žita do mlinova?
Pretvaraju se pod dejstvom erozivnog efekta žita u nano čestice!
Treba li posebno da ti napomenem da su ti miševi za svog života imali po koji put potrebu i da kakaju, piškaju?
U isto to žito.
Sad zamisli s kakvim to guštom uživaš u slasnim zalogajima masnog bureka, ne znajući za prisustvo nezaobilaznih aditiva od gore?!
Da bi ti sada nama ovde govorio o nečistoćama u kafi, kakao prahu,čokoladi, koje konzumiraš u daleeeko manjim količinama nego proizvode od brašna!
O afla toksinima neću ni da započinjem, samo iz straha da te ne zapadnu neke anorektične tegobe.
Šta sad?
Da ne jedem 'leba?
Ma idi begaj, ko da odoli reš korici svežeg 'leba...pa masti,...pa aleve paprike,...soli.
Prijatno ti bilo!
[ bbip @ 21.07.2012. 23:29 ] @
Citat:
Vasastajić:
..........Sad zamisli koliko takvih mumija ima po raznoraznim silosima gde se skladišti žito i šta se sa njima dešava kad krene transport tog žita do mlinova?..............
Moras prvo da skapiras red velicina da tako kazem, ne pada mi na pamet drugacija rec. Znaci jedno je bakterije, klice, zaraza, bol u stomaku, trovanje... A drugo je kad aspartan ubije nervne celije u mozgu i to permanentno, ili kad ti unisti kofein pankreas pa postanes dijabeticar ili ti unisti srce, itd itd itd. naravno aspartan i kofein izazivaju rak jer unistavaju hromozome. Znaci kaprisar "red velicina"? Znaci u tvom slucaju imas proliv i bol u stomaku a ova hemija ti razori organizam pa se patis ceo zivot i pod lekovima si i naravno drasticno urusava kvalitet zivota kao i duzinu. Naravno, ovaj aspartan i pojacavaci ukusa kao i kafa donose enormnu zaradu i to na osnovu 3 stavke. najpre prodaju tu hemiju (aspartan proizvodi monsanto) kao im kafu i gazirana pica, druga stavka je da prodaju lekove da bi te kao lecili a prvo ti sjebu organizam pomocu te hemije, i naravno zaradjuju na osnovu toga sto prodaju te otrovne namirnice. I sad i sam mozes da vidis da uspeju nezavisni naucnici da ocigledno dokazu ovi ce opet da negiraju da je to istina. Znaci lobije i previse veliki da se to makne sa rafova ali zato je tu internet da se informisemo i sacuvamo svoje zdravlje.
[ Keez-a @ 22.07.2012. 03:39 ] @
E, pa sinak, sedi 1 iz hemije.
Nazad u školicu da naučiš da ako nešto u hemijskom sastavu ima -metil- ne podrazumeva da će se "razgraditi" na metil alkohol.
U sledećem svojemu obraćanju ovdašnjoj forumskoj publici, da si lepo, hemijskim reakcijama potkrepio ovo tvoje "kakuckanje", da se ne bih pogrdnije izrazio.
[ plus_minus @ 22.07.2012. 04:33 ] @
Citat:
Vi jadnici ste nepismeni
Kad iizuzetan napiše ovako nešto, to je isto kao da Mrkonjić po novinama izjavljuje da je Jelena Karleuša nevina.
[ bbip @ 22.07.2012. 09:38 ] @
Citat:
Keez-a:
E, pa sinak, sedi 1 iz hemije.
Nazad u školicu da naučiš da ako nešto u hemijskom sastavu ima -metil- ne podrazumeva da će se "razgraditi" na metil alkohol.
U sledećem svojemu obraćanju ovdašnjoj forumskoj publici, da si lepo, hemijskim reakcijama potkrepio ovo tvoje "kakuckanje", da se ne bih pogrdnije izrazio.
Nisam ja to izmislio niti ispitivao do toga su dosli nezavisni naucnici. Nije lose da izvuces citat toga sta te buni. Ne mogu da verujem kakvih zlobnika ima. Posto toliko branite koka kolu verovatno radite u toj firmi obzirom da tako bez cinjenica i argumenata izvrcete.
Evo par citata iz wikipedije
"Upon ingestion, aspartame breaks down into natural residual components, including aspartic acid, phenylalanine, methanol,[25] and further breakdown products including formaldehyde[26] and formic acid, accumulation of the latter being suspected as the major cause of injury in methanol poisoning. Human studies show that formic acid is excreted faster than it is formed after ingestion of aspartate. In some fruit juices, higher concentrations of methanol can be found than the amount produced from aspartame in beverages.[13]"
"Molekula aspartama (200 puta slađa od običnog stolnog šećera) sastoji se od 10% metanola, koji se u tijelu razgrađuje na mravlju kiselinu i formaldehid, 40% aspartične kiseline i 50% fenilalanina. Oba metabolita metanola su izuzetno toksični i sporo se izlučuju iz organizma, a pogotovo aspartična kiselina i fenilalanin. Iako odobren od strane FDA-e, kao dodatak hrani, smatra se da je aspartam jedna od najopasnijih supstanci kojoj su ljudi ikada bili izloženi.[5]
Aspartam uzrokuje tumor mozga, sljepoću i čak 90 drugih bolesti. Aspartam djeluje na proteine, neke dijelove mozga, ali i na DNK. Upravo zbog toga može utjecati na mnoge organe, a simptoma ima jako puno. Ipak, lista simptoma koju je sastavila FDA pokazuje da je većina njih neurološke prirode. Neki od simptoma su: glavobolje, vrtoglavica, promjene raspoloženja, grčevi i bolovi u trbuhu, promjene vida, napadaji i trzavice, proljev, gubitak pamćenja, slabost, umor itd.[6]"
[Ovu poruku je menjao bbip dana 22.07.2012. u 10:51 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao bbip dana 22.07.2012. u 10:57 GMT+1]
[ Vasastajić @ 22.07.2012. 10:20 ] @
^
Loš si učenik definitivno.
Gore ti postavih mali domaći zadatak, o afla toksinima , ali avaj, ti pobeže na veliki odmor.
Mani se coca cole i ostalih novotarija nego gledaj od čega ti se lebac pravi:
Citat:
Postoji mnoštvo prirodnih karcinogena. Aflatoksin B1, koji proizvodi gljiva Aspergillus flavus rastući na uskladištenim žitaricama, orašastim plodovima i puteru od kikirikija, je primer potentnog, prirodnog mikrobnog karcinogena. Pojedini virusi kao što je Hepatitis B i ljudski papiloma virus mogu da uzrokuju kancer. odavle
Nuporedivo većo zaieb od Trumanovih miševa .
A temperatura mu ništa ne može.
Aj sad na učenje.
[ CiM0beTa @ 22.07.2012. 11:05 ] @
coca-cola je brend sam po sebi. Mnogi i pepsi i colu i coctu jednostavno zovu coca-cola... Zato i postoje toliko oprečnih informacija. Setite se šta su pricali za orbit žvake kad su bile u jeku popularnosti. a sad kad su se pojavile i druge slične žvake, ispade da je sve to zdravo... ipak, coca-cola je svoj brend gradila decenijama... kao i McDonalds recimo... ili windows :D
[ Keez-a @ 22.07.2012. 20:45 ] @
Ne vredi ljudima, koji se informišu putem Wikipedije, bilo šta pričati, pogotovo kada se bave pukim copy/paste.
Takve treba držati na Sunčanoj dijeti (pošto je sve oko nas toksično ) dok ne odumru prirodnim putem.
[ Vasastajić @ 23.07.2012. 07:05 ] @
Ma nije u principu problem u tolikoj meri izvor informacija, već konzument iste, koji najčešće apsolutno nekritički pozoba sve ono što mu je servirano.
Lepo je to Andrić rekao: Nije glup onaj koji ništa nije pročitao, već je glup onaj koji misli da je sve što je napisano istina.
Čak i da pođemo od pretpostavke ili pak konačno i činjenica vezanih za problematičnu nutritivnu vrednost aspartama odnosno njegovu toksičnost, opet se vraćamo na početak priče koju je još davno Hipokrat definisao i to bez upliva objektivnih naučnih metoda moderne nauke.
Tu je osnovni problem kod takvih senzacionalističkih "dušebrižnika" njihova agresivna nametljivost u pokušaju plasiranja kamare c/p tekstova, pritom APSOLUTNO bez ikakvog ličnog iskustva u onome što se pokušava drugome nametnuti, sa veoma prepoznatljivim elementima tipičnog brainwashing-a.
Kažem, sve to i da je tačno, ali tačno je i naučno dokazano sve ono što sam rekao za afla toksine
( nano-miševe i otpadne produkte njihovog metabolizma neću ni da spominjem)
u brašnu i proizvodima od njega, PA ?
[ CiM0beTa @ 23.07.2012. 14:46 ] @
U prilog paljbe na coca-colu. Ima prica kako su se 99' momci oslobadjali vojne obaveze, tako sto su se dan pre kontrole krvi nazdrepali 4L coca-cole. I svima je ustanovljena bolesna jetra. :) ali to su samo price :)
[ Sceka @ 23.07.2012. 22:42 ] @
Citat:
bbip: ...
Aspartam uzrokuje tumor mozga, sljepoću i čak 90 drugih bolesti. Aspartam djeluje na proteine, neke dijelove mozga, ali i na DNK. Upravo zbog toga može utjecati na mnoge organe, a simptoma ima jako puno. Ipak, lista simptoma koju je sastavila FDA pokazuje da je većina njih neurološke prirode. Neki od simptoma su: glavobolje, vrtoglavica, promjene raspoloženja, grčevi i bolovi u trbuhu, promjene vida, napadaji i trzavice, proljev, gubitak pamćenja, slabost, umor itd.[6]"
Da... Dobar si ti... Mene mrzi da trazim jer imam pametnija posla ali sam cuo da se od onanije gubi vid i opada kosa! Polako ali sigurno. Kako to objasnjavas?
Citat:
bbip: Posto toliko branite koka kolu verovatno radite u toj firmi obzirom da tako bez cinjenica i argumenata izvrcete.
Pa da, vrlo bistro zapazanje. Pa i u pravu si, ima nas koji radimo za koka kolu, nije da nema. Pa i nije nelogicno da se brani neko ko ti daje kintu. A?!
Citat:
@bbip Nije mi u prirodi da se svadjam ali kad ljudi za sebe misle da su superiorni, prepametni itd, od drugih a da pri tome nemaju poima e to me bas nasmeje. Zalim jadnike koji kazu da su mnooogo pametni a da su drugi pojedini a i vecina toliko glupa da ih treba streljati malte ne. Vi jadnici ste nepismeni jer ja ono sto iznesem potkrepim naucnim podacima a vi samo kritikujete bez cinjenica. Naravno ovo nije doktorska disertacija da sad ja moram da navedem izvore naucnih cinjenica vec obican forum.
Da... Nije ti u prirodi da se svadjas ali ti je u prirodi da vredjas. Pa ok, moze i tako, samooo... Ovde neces imati dobru podlogu za takvo ponasanje, koliko god to bilo u tvojoj prirodi. Nov si na forumu (ne ulazeci u to kako si se i da li si se ranije javljao pod drugim imenom/nadimkom) a dozvoljavas sebi da na tako primitivan nacin komuniciras sa sagovornicima. Pa ok, klinacko ponasanje i nije nesto sto se ne vidja svaki dan. Ali smaras za medalju, bre, smaras neopevano!
Ne obracam se tebi ovim - zar nije zabranjeno pravilnikom da se reklamira svoj sajt koji je komercijalne prirode?!
Pozdrav!
[ bbip @ 27.07.2012. 01:02 ] @
Citat:
Sceka:
Citat:
bbip: ...
Da... Dobar si ti... Mene mrzi da trazim jer imam pametnija posla ali sam cuo da se od onanije gubi vid i opada kosa! Polako ali sigurno. Kako to objasnjavas?
Mozda ne gledam kriticki ali isto vazi i za vas. Vi branita zvanicni stav da je aspartam, coca cola itd sve ok, medjutim gubite iz vida da iza svega toga stoji ogroman kapital, trziste. Oni ce pre nastaviti sa trovanjem nego da obustave, pa makar proglasavali ludima sve one koji dokazu da je sve to stetno. Tako da cu ja pre poverovati da je aspartan stetan nego da je bezazlen kao casa vode.
Sa druge strane zamislite situaciju da priznaju da je za alchajmera, parkinsa ili dijabetes kriv aspartan? Pa ja mislim da bi coca cola, pepsi i svi ostali koji koriste to momentalno propali zbog enormnih utuzenja. A sad zamislite situaciju da oni propadnu, to znaci da i SAD automatski propada kao i pola svetskih korporacija.
Medjutim ako bolje pogledate zvanicnici stetnim proglasavaju i povlace iz upotrebe samo ono sto u roku od par dana utice na zdravlje, a nesto sto nepovratno nanosi stetu postepeno i godinama oni to ignorisu. A pazite, aspartan ne ubija preko noci nego on ubija nervne celije. I sad verovatno sve zavisi od kolicine konzumiranja, a i izgleda i od toga koje su celije zahvacene. Verovatno je to individualno. Sa druge strane, to je postepen proces jer ima na milione nervnih celija. Generalno kad se unistavaju neuroni tesko je predvideti posledice, a i dokazati stetnost.
[ Vasastajić @ 27.07.2012. 07:29 ] @
Citat:
Vi branita zvanicni stav da je aspartam, coca cola itd sve ok,
S M A R A Š žešće od letnjeg proliva!
Aman zaman!
Ko, bre, brani ono što si ti tu nadrobio?!?
Ali da moram da se branim od magareće tvrdoglavosti, TO, DA.
Eto, da kojim slučajem imaš hrabrosti da sebe podvrgneš raznoraznim analizama, garant bi se u tvom slučaju mogli konstatovati pogubni efekti konzumiranja nano čestica mišjih mumija, a uz pogubno dejstvo kamare toksina ,koji se mumificiranjem stvaraju, ALI, o kojima još "wiki" nije pisala.
Eto ti prilike da uđeš u istorijske anale wikipedie.
Lično bi mi u takvim pretragama i običan ŠEĆER, kojeg si na tone po'apao, bio sumnjiv, pa ga ne treba zanemariti u postupku.
E, da, 'te pitam nešto, znaš li u koji alkohol fermentiše taj običan šećer kad se podvrgne procesima fermentacije u toku varenja, makar neki deo od onoga što si pocucl'o?
[ bbip @ 27.07.2012. 09:28 ] @
Citat:
Vasastajić:
Citat:
Vi branita zvanicni stav da je aspartam, coca cola itd sve ok,
S M A R A Š žešće od letnjeg proliva!
Aman zaman!
Ko, bre, brani ono što si ti tu nadrobio?!?
Ali da moram da se branim od magareće tvrdoglavosti, TO, DA.
Eto, da kojim slučajem imaš hrabrosti da sebe podvrgneš raznoraznim analizama, garant bi se u tvom slučaju mogli konstatovati pogubni efekti konzumiranja nano čestica mišjih mumija, a uz pogubno dejstvo kamare toksina ,koji se mumificiranjem stvaraju, ALI, o kojima još "wiki" nije pisala.
Eto ti prilike da uđeš u istorijske anale wikipedie.
Lično bi mi u takvim pretragama i običan ŠEĆER, kojeg si na tone po'apao, bio sumnjiv, pa ga ne treba zanemariti u postupku.
E, da, 'te pitam nešto, znaš li u koji alkohol fermentiše taj običan šećer kad se podvrgne procesima fermentacije u toku varenja, makar neki deo od onoga što si pocucl'o?
Mislim da nije ok sto spamujes. Ne drzis se teme. Ni rec nisi napisao vezano za temu. Ne iznosis nista u prilog svojih tvrdnji a sa druge strane vredjas na licnoj osnovi. Mislim da moderatori treba da brisu ovakve spamove. Ja barem i dajem neke kakve takve reference a vi ni to a znate da vredjate i osporavate bez argumenata. Kao deca ste od 5 godina, kad ih neko pita zasto ona kazu zato, bez analize, objasnjenja itd itd.
[ Vasastajić @ 27.07.2012. 17:54 ] @
Svako ko iole ima bar malo veze s mozgom bez problema će shvatiti svu ozbiljnost i tačno usmerenu svrsishodnost mojih pitanja upućenih tebi, praktično u svim mojim postovima otkad si počeo ovuda da drobiš.
Sad, što u svemu tome MORA da se nađe izvesna doza sarkazma, pa, PREMA SVECU I TROPAR.
Evo, u zadnjem postu konkretno pitanje, da konkretnije ne može biti, u vezi fermentacije konzumnog šećera, kojeg kako i sam znaš, unosiš svakodnevno u sebe u određenoj, ako već ne u ogromnoj količini, i šta bi?
Naš'o si se uvređenim ko franscuska sobarica, umesto da pogledaš istini u oči.
Ma dižem ruke...džaba krečim
E, da
Citat:
7. Ne citirajte bez potrebe
Korisnici često bespotrebno citiraju poruku i umnožavaju tekst koji se već nekoliko puta pojavljuje na istoj stranici. Brišite delove citata i ostavite samo ono što je zaista neophodno. Ukoliko se poruka na koju odgovarate nalazi odmah iznad vaše, gotovo je sigurno da nema NIKAKVE potrebe za citiranjem jer je jedan pogled na gore dovoljan da se vidi na šta tačno odgovarate. Ako odgovarate na neku poruku u nizu ili na više njih, koristite umerene
Citat:
tagove kako biste dali ostalima do znanja na koji deo teksta se vaš odgovor odnosi, ali NIKAKO nemojte dozvoliti da citat predstavlja veći deo poruke koju pišete.
[ Sceka @ 28.07.2012. 19:38 ] @
Citat:
bbip:.... Vi branita zvanicni stav da je aspartam, coca cola itd sve ok, medjutim gubite iz vida da iza svega toga stoji ogroman kapital, trziste....
Pazi, mi (ko god to da je jer ne znam da li se meni obracas "na vi" ili nekolicini nas, odabiram da mesano odgovaram!) ne branimo zvanican stav a narocito mislim da si u zabludi da si nam potreban ti da bi razumeli ovo boldovano! To boldovano, ali i ostatak, je samo pokazatelj u kom fazonu si inace - a samo to je dovoljno da budes tretiran onako kako zasluzujes. Mesanje teorija zavere i dnevnopolitickih gluposti sa onim sto, navodno, hoces da bude tema je dosadno da dosadnije ne moze biti, narocito za nekoga ko je godinama prisutan na forumima (ne samo na ES-u!) i nastojanje da se to spreci/predupredi je samo zarad koristi koju ce imati novi clanovi koji naidju na ovakve teme!
Znaci - nista mi ne gubimo iz vida ali branimo cistu/zdravu logiku zivota po svim pitanjima! A logika govori, izmedju ostalog, da to sto radis, a u isto vreme reklamiras svoj sajt komercijalnog tipa a posvecen upoznavanju...!, nema veze sa zivotom jer takvih kao ti i takvih postova kao tvojih ima sijaset na Internet-u i nigde nisu dobro dosli osim na forumima tpa "Trece oko" i slicnim!
Znaci - vec ti je nagovesteno, pa i receno direktno!, smaras za medalju po raznim pitanjima!!!
Pozdrav!
[ bbip @ 28.07.2012. 22:48 ] @
Citat:
Sceka:
Citat:
bbip:.... Vi branita zvanicni stav da je aspartam, coca cola itd sve ok, medjutim gubite iz vida da iza svega toga stoji ogroman kapital, trziste....
Pazi, mi (ko god to da je jer ne znam da li se meni obracas "na vi" ili nekolicini nas, odabiram da mesano odgovaram!) ne branimo zvanican stav a narocito mislim da si u zabludi da si nam potreban ti da bi razumeli ovo boldovano! To boldovano, ali i ostatak, je samo pokazatelj u kom fazonu si inace - a samo to je dovoljno da budes tretiran onako kako zasluzujes. Mesanje teorija zavere i dnevnopolitickih gluposti sa onim sto, navodno, hoces da bude tema je dosadno da dosadnije ne moze biti, narocito za nekoga ko je godinama prisutan na forumima (ne samo na ES-u!) i nastojanje da se to spreci/predupredi je samo zarad koristi koju ce imati novi clanovi koji naidju na ovakve teme!
Znaci - nista mi ne gubimo iz vida ali branimo cistu/zdravu logiku zivota po svim pitanjima! A logika govori, izmedju ostalog, da to sto radis, a u isto vreme reklamiras svoj sajt komercijalnog tipa a posvecen upoznavanju...!, nema veze sa zivotom jer takvih kao ti i takvih postova kao tvojih ima sijaset na Internet-u i nigde nisu dobro dosli osim na forumima tpa "Trece oko" i slicnim!
Znaci - vec ti je nagovesteno, pa i receno direktno!, smaras za medalju po raznim pitanjima!!!
Pozdrav!
Znas sta providno je ovo tvoje sto branis njih. Verujem da imas neke sitne koristi od njih pa zato im drzis stranu ali providno je to.
[ Sceka @ 28.07.2012. 23:00 ] @
Citat:
bbip: Znas sta providno je ovo tvoje sto branis njih. Verujem da imas neke sitne koristi od njih pa zato im drzis stranu ali providno je to.
Veruj ti sta god hoces, tvoje pravo. I ja verujem da postoji zivot i van nase planete, samo nemam dokaza za to pa to i ne tvrdim. To je razlika izmedju klinca i odraslog coveka, naime, klinac uvek misli da je ono sto mu se ucini istina. I tako sve dok ne odraste. Ali klincu nikako ne mozes da objasnis i dokazes da u necemu takom gresi. Medjutim, priroda ucini svoje pa se sve to samo po sebi dovede u red, jednog dana pa nadalje, a to se zove odrastanje pa zrelost. Nazalost, neko ostane na nivou klinca duze nego sto je to zdravo/normalno a u nekim slucajevima i nepopravljivo.
Steta sto to mozes razumeti samo ako normalno sazris od klinca/deteta u odraslog, zdravog coveka. Nisam siguran, da to tako kulturno kazem, da ti mozes razumeti prethodni pasus.