[ meskala @ 19.03.2012. 19:33 ] @
Ajde da zapocnemo temu sa iskustvima sa hho generatorima, nacinom izrade, dimenzijama ... Kako mi koji puno toga gledali na net-u, da napravimo HHO uredjaj ?
[ Cyber01001 @ 19.03.2012. 20:58 ] @
ja nikako da zavrsim svoj , fali jos samo da napravim rupe i nekako spojim crijeva pa na auto al nikako pa nikako....ubi me ova cijena goriva vise ...,moram nesto rijesiti!!!
[ Cyber01001 @ 19.03.2012. 21:00 ] @
I ne bi bas rekao da je za madzone,poznam ljude sa vrlo pozitivnim iskustvima sto se tice hho generatora!
[ meskala @ 21.03.2012. 19:17 ] @
Danas sam napokon video jedan komplet hho ugradjen u auto od 2000 cm, bacam se na izradu. Sigurno smanjenje potrosnje je 20 %
[ Cyber01001 @ 22.03.2012. 14:45 ] @
Ja sam zavrsio svoj generator , 7 ploca inox 316ti i danas cu ga valjda montirati na auto pa polako testirati !
[ 3MAJ86 @ 23.03.2012. 10:52 ] @
Meni nije jasno kako vi ljudi ne shvatate da je u poslednjim decenijama tehnologija izrade automobilskih motora toliko napredovala da se za kretanje koristi skoro sva energija dobijena iz goriva (ili barem preko 95%, ostalo odlazi na toplotu itd...). Pa svi ti silni računari ugrađeni u vozila i slične stvari su maksimizovali iskorišćenost potrošenost goriva, i onda se jave neki nadri naučnici koji nekakvim "uređajima" misle da magično smanje potrošnju.

Zar ne mislite, da ta HHO čuda zaista rade, da ih ne bi ugrađivali u SVAKI auto već u fabrici? Zamislite, onaj ko prvi ugradi uređaj koji "20% smanjuje potrošnju" bi potpuno potukao svu konkurenciju u roku od odmah (ili bi i ovi ostali svi to ugrađivali u svoja vozila u samom startu).

Svako malo čitam o uređajima koji smanjuju potrošnju, o kojekakvim aditivima za gorivo, ulje bla truć, i svi oni smanjuju potrošnju u nekom procentu... mislim, hajde da ukombinujemo sve njih, pa ćemo smanjiti potrošnju na 0%. Vozićemo se na maštu i lepe reči :) (i na aditive i "uređaje").

Evo saveta kako da utičete na potrošnju:
Ako imate stariji auto koji nema ECU i displej, kupite i ugradite uređaj koji meri trenutnu potrošnju. Naravno, ti uređaji nisu 100% precizni, ali mogu da posluže. Na displeju pratite potrošnju i prilagodite svoju vožnju tome. Ako već imate taj displej (manje više, automobili proizvedeni u poslednjih 10ak godina imaju svi praćenje potrošnje) samo malo više obratite pažnju na isti. Nemojte davati gas kao blesavi tokom vožnje gradom, a onda da kočite kočnicama, već vozite opuštenije i kočite motorom ako vidite da nećete proći kroz sledeći semafor. Prilagodite menjanje brzina ekonomičnijoj vožnji. Jeste, svi mi volimo da "razvlačimo" svoje mašine radi većeg ubrzanja, ali to srče gorivo samo tako...

I na kraju, ko može, neka ugradi plin. Ja imam tu sreću pa imam fabrički plin na svojoj Astri. Gorivo mi i dalje nije veliki izdatak, potrošim oko 3000-3500dinara mesečno na gorivo, a idem na posao kolima svaki dan. (oko 7-8km u jednom smeru).
[ sasa022 @ 23.03.2012. 11:42 ] @
@3MAJ86

Energetskom lobiju nije u interesu da imamo besplatnu energiju !!!

Javna je tajna da bilo ko da pokusa da stavi u siroku upotrebu neki uredjaj koji besplatno daje energiju
ubrzo biva "sklonjen iz javnosti".
Uspesni projekti postoje,uredjaji postoje,ali ih nema u masovnoj upotrebi.
[ Odin D. @ 23.03.2012. 11:51 ] @
^ Dokazi.
[ bakara @ 23.03.2012. 11:58 ] @
Citat:
sasa022
Javna je tajna da bilo ko da pokusa da stavi u siroku upotrebu neki uredjaj koji besplatno daje energiju
ubrzo biva "sklonjen iz javnosti".

I ti se ne bojis?
Bas si hrabar
[ Java Beograd @ 23.03.2012. 12:21 ] @
Citat:
sasa022: Energetskom lobiju nije u interesu da imamo besplatnu energiju !!!
Nije to samo energetski lobi. Pre svega to su judeo-masonski lobiji.
Evo, skoro sam čuo iz poverljivih izvora da će se ukinuti energane na vetar kao i hidrocentrale, jer sve je to potpuno besplatna energija ! A u Grčkoj su već zabranili one bojlere koji se kače na krov kuće i zagrevaju vodu toplotom sunca. To su im nametnuli ovi masoni iz EU.
[ Odin D. @ 23.03.2012. 12:21 ] @
^ Da je napravio za sebe i cutao, pa ajde, a on nasao da rastrubi svima preko foruma.
Sad mora da mijenja ime i bjezi sa porodicom ko zna gdje.
Da sam na njegovom mjestu, ja bi promjenio i nick na forumu, nikad se ne zna... :)
[ mish_ns @ 23.03.2012. 12:39 ] @
Mene interesuje kakva voda se sipa? Destilovana ili gradska? Sta se desava u zimskom periodu? Jel onda moze antifriz protiv smrzavanja?
[ Deep|Blue @ 23.03.2012. 12:47 ] @
Ko zna, možda je već likvidiran,
a njegov nick je preuzeo neki masonski agent koji će sada da razvodni raspravu iznošenjem nekih nebuloza nebi li neupućeni posmatrači bili ubeđeni da su to sve samo bulažnjenja nekog "Perpetuum mobile" zaluđenika.
Time se Pravoj Istini čini još veća šteta, jer ta likvidacija autora je ništa naspram uveravanja širokih narodnih masa da je HHO prevara.
Ali Prava ISTINA će na kraju pobediti, zahvaljujući mnogobrojnim borcima koji će se žrtvovati za oslobođenje naroda od masona i naftnih kompanija.
Nek se Prava ISTINA širi. Borimo se protiv NAFTNO-MASONSKIH lobija. Unesim o SVETLOST u tamni svet njihove nafte.

btw.. što ova tema nije u UMZ-u ??
[ Odin D. @ 23.03.2012. 12:57 ] @
Citat:
Deep|Blue: Ko zna, možda je već likvidiran,
a njegov nick je preuzeo neki masonski agent koji će sada da razvodni raspravu iznošenjem nekih nebuloza nebi li neupućeni posmatrači bili ubeđeni da su to sve samo bulažnjenja nekog "Perpetuum mobile" zaluđenika.

Ja mislim da se upravo to desilo. Dakle, ljudi, sta god dalje ovdje o tome procitate imajte na umu da je to vjerovatno djelo papinih piona.
[ jnk @ 23.03.2012. 13:30 ] @
Ma daj vi se sprdate a ovde se priča o ozbiljnim stvarima. BMW odavno razvija automobile na vodonik a on je označen kao H. Kao što zna svako dete voda ti je H2O i svako iteligentan će zaključiti da samo odstraniš O i jedan H iz vode i eto ti jeftine energije. Ne vidim u čemu je problem?
[ Deep|Blue @ 23.03.2012. 13:56 ] @
... da, ali ako oduzmeš jedan H i jedan O iz H2o, ostaje ti samo H,
a bez O nema sagorevanja ..
Dakle HHO model ne može da funkcioniše sa samo jednim H (ovo je valjda jasno i iz
imena metoda )

Dakle tvoj (BMW-ov) model ne teži ka Pravoj ISTINI već samo radi devijaciju sagorevanja naftnih proizvoda,
što je još jedna gnusna podvala masonsko-naftnih lobija zarad zamračenja Prave ISTINE i budućnosti čovečanstva.

Povrh toga, umesto da pokušaju da koriste H2 kroz manje prljavu tehnologiju Fuel Cell-a poput njihove konkurencije, oni direktno menjaju benzoin sa H2, pokušavajući da spreče gašenje motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ali ne budite zaslepljeni, u BMW Hydrogen 7 ne možete sipati vodu.
Ne možete da imate besplatnu energiju.
I dalje ćete ovisiti od naftno-masonskog lobija.

Borite se za Svetlost Prave ISTINE
Ne posustajte.
Ne verujte zlatnom teletu BMW-a.
[ Odin D. @ 23.03.2012. 13:58 ] @
Citat:
Ne vidim u čemu je problem?

Pa problem kod tih HHO? generatora je sto se nepotrebno odstranjuje onaj jedan H, sto izaziva podsmjeh sa cudjenjem (otuda i naziv Ha-Ha-O?), umjesto da se odstrani samo jedan O i ostanu ti oba H, cime odma dobijas 50% vecu snagu. To su tzv. "Ha-Ha-Oho-ho!" motori, iz cijeg se naziva jasno vidi pojacan efekat.
[ Deep|Blue @ 23.03.2012. 14:08 ] @
Ali prava prednost HHO metoda leži u besplatnoj vodi (barem je besplatna zasada).
i Istinitom predstavljanju njene elektrolize u molekularnom obliku ...

2H2O -> 2H2 + O2

Dakle HHO je samo skraćenica pune skraćenice realnog modela koji se izgovara sa

Ha-Ha-Oho-Ho-HO!!
Čime sje svakome jasna prednost HHO modela nad BMW-ovom H tj H2 modelu koji izgovarmo kao Ha-Ha

Zar ISTINA nije vidljiva na prvi pogled?!
Šta biste pre odabrali

Ha-Ha
ili
Ha-Ha-Oho-Ho-HO!!
[ Odin D. @ 23.03.2012. 14:21 ] @
Nisam bas siguran, bilo je vec i ranije pokusaja na slicnoj bazi, sa fosforo-fluoridnim generatorima, tzv. "Pffff..." koji se nisu bas najslavnije zavrsili...
[ Cyber01001 @ 23.03.2012. 14:31 ] @
eto ljudi pocnu pricati kako i sta izraditi a vi svi skupa da izvinete jedete go***! nikako mi nije jasno zasto ne pustite nas koji hocemo probati da jednostavno probamo?? ako radi - super ,a ako ne ko ga je*** bar sam probao... Nema uopce smisla da blebecete bezveze jer samo nepotrebno zatrpavate temu ,kakvi masoni ,lobiji i bakraci?? tema je hho a to sto ste ju prebacili u madzone cisto me boli ona stvar - nije potrebno da trolate bezveze ako vec ne zelite probati nesto oko hho!
Jucer sam generator montirao na auto , ler je porastao cim sam ustekao cijev na usisnu granu, probam se vozit - ne vidim razlike ili je neprimjetna ,rekoh aj da probam bez gasa - auto ide u svakoj brzini u leru i ne krepava! Radi se o 1.6 16v benzincu i izgleda da ima stvarno nesto u toj prici oko hho, ne mora biti mozda je nesto trece al kazem cuje se reakcija motora kad mu pustis plin , ler jednostavno poraste a opterecenje od tih desetak ampera ni ne osjeti ,probao sam i sa ispravljacem ga napajati da ne bude da je ler povecao radi opterecenja na alternatoru!
[ Deep|Blue @ 23.03.2012. 14:40 ] @
Mislim da si nešto pomešao @Cyber.
Gov*a i ostali vidovi biomase se koriste kod vozila na metan.
Postoje brojni pokušaji korišćenja raspada biomase radi vožnje na jeftini metan,
ali ostaju problemi cene skladištenja i distribucije biomase.
A na kraju krajeva, metan je u stvari najjednostavniji ugljikovodik i kao takav ne predstavlja niti obbnovljiv niti čisti izvor energije.

Veruj mi da i Odin i ja pristupamo sa svom ozbiljnošću koju HHO metod zaslužuje.

I slažem se sa tobom da je smeštanje ove teme u MadZone gnusna greška nerazumnih moderatora.
Možemo reći da je jedini sektor gde HHO teme sa pravom zaslužuju da se nađu upravo UltraMadZone,
gde će se Prava ISTINA HHO metoda moći prikazati u pravom svetlu.

[ 3MAJ86 @ 23.03.2012. 14:48 ] @
Pa mi se sprdamo na račun HHO (doduše ja sam još i bio ozbiljan), jer ništa više od toga ni ne zaslužuje. Prosto, takvo nadri-inženjerstvo treba ismevati uvek i svuda, da se ne nađe neko ovde, lupam za 5 godina i čita temu kako napraviti HHO generator, pa uzme i sam da baca pare da ga kupuje/pravi. Kada je već pokrenuta tema, treba objasniti svima koji ikada vide istu da ne traće pare i da ne daju materijala različitim prevarantima da uzimaju pare.

Samo toliko. Znači, prosto i jednostavno HHO je totalno mlaćenje prazne slame i to treba da se kaže što pre.

A šta ćeš ti da radiš za svoje pare - tvoja stvar. Ali nemoj pričati bajke ovde molim te, kako si smanjio potrošnju 20%.. Što reče neko na prethodnoj strani pfffffffffff....
[ Odin D. @ 23.03.2012. 14:49 ] @
Citat:
Cyber01001:  nikako mi nije jasno zasto ne pustite nas koji hocemo probati da jednostavno probamo??

Meni nikako nije jasno kako ja to tebe "ne pustam"?
Ne znam ni ko si, ni sta si, ni gdje si, niti kako te mogu pronaci, i ako zatvoris ovu stranicu u browseru, ili preskocis pogledom moje postove - neces ni znati da postojim! - ali eto nekako te sprecavam da probas da se vozis na ha-ha fazonu ?!
Mozes li malo objasniti kako to dejstvuje, naime ima nekih ratova i nestasica nafte koje bih rado sprecio na slican nacina, pa bi mi dobro doslo ako bih znao kako to radi?
[ jnk @ 23.03.2012. 14:55 ] @
A sad ozbiljno pitanje. Šta je to što sprečava da automobili na gorivne ćelije vrate arape na proizvodnju tepiha? Pritom ne mislim na judeomasonski gej lobi.
[ Odin D. @ 23.03.2012. 14:57 ] @
^ Mislis na letece cilime, ili na ove obicne?
[ jnk @ 23.03.2012. 15:02 ] @
U jednom topgearu je jeremy baš tako rekao, da nam malo fali i arapi se vraćaju na ćilime.
[ Deep|Blue @ 23.03.2012. 16:00 ] @
Za ćilime nam fali dosta novca ...
Problemi su sredstva za izgradnju:

- Infrastrukture za proizvodnju i distribuciju.
- Skladištenja u Distribuciji
- Skladištenja u vozilima

i sasvim mala sitnica što se veliki deo H2 dobija iz fosilnih goriva.

[ Cyber01001 @ 23.03.2012. 16:20 ] @
@Odin D. i Deep|Blue jeste probali vas dvojica montirati hho generator na auto pa tvrdite da ne radi ili je to cisto teoretski ? Ja sam napravio i eno dolje u garazi kopam po autu i trazim adekvatno mjesto gdje cu smjestiti bocu za vodu. Ja ne tvrdim da RADI a ni da NE RADI ,za sad samo mogu reci da je manje dima na ispuhu i da se mogu voziti u leru kad je cijev spojena na usis zraka,znaci nekakav efekt ima a sto se tice ustede goriva vidjet cemo dal ce biti sta ili ne ! Prvo sam pomislio da mozda motor dize ler radi povecane potrosnje struje ali nije tako, probao sam i sa ukljucenim generatorom ali bez da je ukljucen na usis zraka i ne moze se voziti u leru da ga je**s ,tek kad je spojeno na usis ide!
[ 3MAJ86 @ 23.03.2012. 16:28 ] @
Kao što rekoh, za svoje pare i svoje vreme radi šta ti je volja.

Samo nemoj da navodiš raju na zlo :)
[ Odin D. @ 23.03.2012. 16:35 ] @
Tesko je pohvatati sta si ti tu probavao i spajao na generator, na "usis", ne na "usis", sa ukljucenim, sa iskljucenim generatorom, ciniclatorom, akumulatorom ....
Daj napisi jasno i precizno koje si kombinacije isprobao.

Sta znaci
Citat:
probao sam i sa ukljucenim generatorom ali bez da je ukljucen na usis zraka

Zasto ga ukljucujes ako nije spojen gdje treba? Samo da bi trosio struju akumulatora i opterecivao motor?!

Pa mogao si onda napisati i
-kad otkacim generator i prikacim prikolicu - nece da ide uzbrdo u leru, a kad prikacim generator i otkacim prikolicu - oce da ide nizbrdo u leru...

U cemu je poenta?
[ Cyber01001 @ 23.03.2012. 16:36 ] @
ne kosta me prakticki nista pa sam uhvatio da probam , naravno da nije u redu nagovarati ljude i prodavati maglu okolo no zanimalo me sta se desi pa isprobavam! ako bude bilo ikakve vidljive ustede ili ne bude nista obavijetit cu vas! one koje zanima izrada nek pitaju sta ih zanima ,oko tog im mogu pomoci ,dal stvarno pravi ustedu - ne znam ,to je mizerna kolicina plina ali zato jako eksplozivna ,probao sam ga pustiti u sapunicu pa zapaliti mjehuric i doslovno pukne kao petarda tako da necu ni pokusavati zapaliti litru plina iako mi je palo na pamet vec napuniti balon ,mogu mislit samo kolika bi eksplozija bila.
[ Cyber01001 @ 23.03.2012. 16:41 ] @
poanta toga je bila sto sam spojio generator i auto se mogao voziti u leru bez diranja gasa i to u svih 5 brzina , pomislio sam da je mozda motor zbog opterecenja alternatora povecao obrtaje pa ide u leru i i jednostavno ostavio ukljucen generator tako da i dalje ima to isto strujno opterecenje a crijevo istekao sa usisa zraka da vidim hoce li i dalje ici u leru ili ne i naravno nije isao! probao sam vise puta da izbacim mogucnost greske! Ja sad tvrdim da ima nekakav efekt a kakav tocno vidjet cemo kroz par dana
[ Odin D. @ 23.03.2012. 16:49 ] @
Vidjeces odma ako iskljucis generator.
[ Cyber01001 @ 23.03.2012. 17:01 ] @
probao i ne ide,nije bila samo fora iskljuciti generator nego vidjeti dali je povecan ler zbog opterecenja na alternatoru, doduse nije puno - trenutno oko 10A , znaci probane su sve kombinacije i auto se moze voziti bez gasa samo ako je generator spojen i ukljucen! jel ti sad jasnije o cem govorim? bocu sam upravo ucvrstio pa idem dalje isprobavati
[ Odin D. @ 23.03.2012. 17:24 ] @
Citat:
Cyber01001: znaci probane su sve kombinacije i auto se moze voziti bez gasa samo ako je generator spojen i ukljucen!

Sad mi tek nista nije jasno.
Pa cemu onda sluzi taj generator ako nema gasa kad je generator spojen i ukljucen?! Ja sam sve vreme mislio da taj generator upravo treba da pravi nekakav gas, i to bas kad je spojen i ukljucen?!
[ Cyber01001 @ 23.03.2012. 17:52 ] @
krivo si razumio, pod "gas" nisam mislio na plin iz generatora nego na papučicu gasa , ne znam kako vi to zovete al kod nas u hr se to zove gas
[ Odin D. @ 23.03.2012. 19:13 ] @
Aha, sad je jasno! Bio sam za trenutak pomislio da si bio pod gasom dok si izvodio eksperiment :)
[ Cyber01001 @ 23.03.2012. 19:58 ] @
Da , sjedim na gajbi piva i testiram generator ! jel nemate vi pametnijeg posla osim zatrpavanja foruma vasim genijalnostima ? pitao sam dal je netko od vas probao to i nije mi nitko nista odgovorio ,znaci smatram da niste! ja isprobavam i zelim se cuti s ljudima koji prave ili vec imaju generator! Sta kojeg vraga ne pustite ljude da se nesmetano razgovaraju ,nego non stop govnarite po forumu? izgleda da nemate bas neke zabave u zivotu ili nemate zivota uopce pa trolate okolo po forumima
[ Aleksandar Đokić @ 23.03.2012. 20:01 ] @
gas, gas, gas...
[ Odin D. @ 23.03.2012. 20:25 ] @
Citat:
Cyber01001: zelim se cuti s ljudima koji prave ili vec imaju generator! Sta kojeg vraga ne pustite ljude da se nesmetano razgovaraju ,nego non stop govnarite po forumu?

Dobro, nema potrebe da se zestis. Forum je javno mjesto i nije rezervisan samo za pozitivne kritike, dozvoljene su i negativne, a njegov sadrzaj je otvoren za sve, tako da nemoj to da shvatas kao da se sve pise zbog tebe i jedino tebe, jer kao sto neko gore pomenu - neke stvari se pisu i zbog nekih drugih ljudi koji bi mogli doci na ideju da se bave ovim, pa tako naletiti i na ovu temu, pa da im se pomogne da istraju ili odustanu u toj namjeri, vec kako ko misli da ih posavjetuje.
[ Cyber01001 @ 24.03.2012. 03:08 ] @
Citat:
Odin D.: Forum je javno mjesto i nije rezervisan samo za pozitivne kritike, dozvoljene su i negativne, a njegov sadrzaj je otvoren za sve

Istina ali nije bas u redu svaku temu zatrpati do totalne nepreglednosti pa oni koje nesto i zanima a nalete slucajno jednostavno odustanu i od teme i od foruma.
[ mish_ns @ 24.03.2012. 06:04 ] @
Citat:
Mene interesuje kakva voda se sipa? Destilovana ili gradska? Sta se desava u zimskom periodu? Jel onda moze antifriz protiv smrzavanja?

Da li bi neko bio ljubazan da mi odgovori?
[ vladd @ 24.03.2012. 09:37 ] @
Destilovana, nije ti neophodan kamenac iz vodovoda na elektrodama, a Calgon nije pametno da se koristi

Poz
[ Odin D. @ 24.03.2012. 11:29 ] @
Citat:
Cyber01001: Istina ali nije bas u redu svaku temu zatrpati do totalne nepreglednosti pa oni koje nesto i zanima a nalete slucajno jednostavno odustanu i od teme i od foruma.

Slazem se, malo smo pretjerali.
[ Cyber01001 @ 24.03.2012. 12:32 ] @
@mish_ns - koristi se destilirana voda sa dodatkom natrijevog ili kalijevog hidroksida , ja koristim ovaj prvi!
[ mish_ns @ 24.03.2012. 12:48 ] @
Gde mogu da se nabave ti hidroksidi i koliko treba dodati na 1l destilovane vode?
Takođe me interesuje koliko elektroda ("ploča") stavljate na generator?

[ vladd @ 24.03.2012. 16:03 ] @
Stavljas onoliko ploca koliko imas u posudu koju imas, od dve do dvadeset dve, ako moze da stane. Za kolicinu baze ne postoji recept, jednostavno se koncentracija odredjuje prema zeljenoj struji i odredjenoj produkciji. Struja zavisi od povrsine elektroda, rastojanja medju elektrodama i od koncentracije elektrolita.

Posto je geometrija gotovo fiksni parametar(moze se jedino malo menjati rastojanje), jedina varijabla je koncentacija, u ovom trenutku..moze biti i napon, njegova visina ili oblik..

Poz
[ Cyber01001 @ 24.03.2012. 19:37 ] @
pusti posude , pravi suhi aka dry cell generator ,moj je sa 7 celija +nn-nn+ al morat cu ubaciti jos da se manje grije
[ ststeva @ 26.03.2012. 19:01 ] @
Ovako da se i ja ukljucim u raspravu.
Molim sve koji nisu pomerili svoju zadnjicu da naprave uredjaj, testiraju ga ne govore ove gluposti koje sam procitao u postovima iznad!
Stvar je proverena i sigurno radi, sto mogu dokazati na mom slucaju i na slucajevima jos par ljudi koji uredjaj poseduju i koriste ga.

Wet cell je proslost i trosi mnogo struje na grejanje celije umesto na proizvodnju gasa, tako da to zaboravite.

evo sta sam ja za sad postigao

passat 1.8 90Ks benzinac (trenutno se vozi na plin jer mi je pumpa za benzin u kvaru pa ne mogu testirati)
pre ugradnje trosio 10L plina na 100Km
sada sa plinom + HHO potrosnja se smanjila na 8.7l na 100Km

Ocekujem da ce potrosnja jos pasti posle nekih modifikacija koje planiram uraditi, a ticu se smanjenja struje po generatoru i pobojsane cirkulacije elektrolita.

Plin ili TNG (tecni naftni gas) je gorivo koje ima najvecu iskoriscenost u odnosu na kolicinu koja se ubrizga zato je i usteda na njemu najmanja.
Sam cilj HHO gasa je bolje sagorevanje goriva koje motor koristi, povecanje snage i time smanjiti potrosnju u istim uslovima voznje.
Na benzin je daleko veca usteda nego na plin, a na dizelu jos veca ide i preko 30% u zavisnosti od samog motora.

U sustini dobro sagradjen generator ne treba trositi mnogo struje a treba proizvoditi sto vise gasa, nemojte se zamarati pravljenjem generatora koji rade na 20A
to je jako velika struja, proizvodice vise vodene pare (zbog grejanja) nego samog vodonika.....

Nadam se da ce se u raspravu ukljuciti i neko ko nije samo HEJTER!
[ Odin D. @ 26.03.2012. 19:59 ] @
Citat:
ststeva:evo sta sam ja za sad postigao

Sta ti mislis da si postigao se razlikuje od onoga sta jesi postigao.

Citat:
ststeva: a na dizelu jos veca ide i preko 30% u zavisnosti od samog motora.

Ako ti napravis samo 10% i to eksperimentalno dokazes i dokumentujes - imas od mene placen, put, hotel i sve usputne troskove, i garantovan intervju sa vodecim ljudima bilo kojeg automobilskog proizvodjaca u DE, koga izaberes po svom izboru.

Takodje, povezacu te sa ljudima koji ce ti na osnovu toga omoguciti da dobijes doktorat na Tehnickom univerzitetu u Becu, i dobices od Univerziteta placenu turneju da drzis predavanja sirom svijeta.

Za ovo nabrojano sam siguran, a ko zna sta ces sve dobiti povr' toga, sto prevazilazi moje mogucnosti.

Sve sto treba je da mjerenjima dokazes to sto tvrdis da si postigao.

Ko misli da se zaejbavam - mozemo se opkladiti u ozbiljnost ovih mojih namjera i deponovati novac kod nekog neutralnog ovdje, cisto da utvrdimo ko blefira, a ko stoji iza onoga sto prica.
[ 3MAJ86 @ 26.03.2012. 20:04 ] @
Pridružujem se Odinu.

Evo ovde javno kažem da ću prodati svu svoju imovinu, i priložiti svu ušteđevinu i uložiti u tvoj projekat ako dokažeš ovo što tvrdiš ovde. A tebi garantujem da ćeš barem godinu dana (ako ne i duže) biti najpoznatiji čovek na planeti.

Ali samo eksperimentalno dokaži ovo što tvrdiš.
[ cika dacha @ 26.03.2012. 20:23 ] @
ja sam imao prilike da vozim prius na zemni gas do budve! od panceva do budve za 1700 din! samo je mana mali kapacitet rezervoara tj boca pa se sipalo dva puta u pancevu pre polaska i cacku! mislim da je to posao! hibrid na gas!
[ grof74 @ 26.03.2012. 20:43 ] @
potpisujem sve sto si rekao,i bravo za ustedu, i ja sam uspio dobit ustedu od 20% na svom audiju.
[ grof74 @ 26.03.2012. 20:45 ] @
prijatelju ostat ces sa gacama na stapu, ako sve prodas. generatori rade.
[ Odin D. @ 26.03.2012. 20:53 ] @
^ Kao sto rekoh, spreman sam na dil.
Ne sekiraj se ti za moje gace, nego svoje glagoljanje pretoci u cinjenice.
Mogu i ja ovdje do prekosutra pisati kako sam napravio leteci cilim.

Dokaze kolega, pokazite dokaze. Sve sto imamo to su price.
[ grof74 @ 26.03.2012. 21:07 ] @
ok, nije problem,u svako doba. hoces video?ili uzivo?
Ne zelim se falit, moja usteda je mala u odnosu na druge aute koji su postigli moji neki frendovi.Zbog lambda sonde nisam mogao vise, ali i nju cu sredit.
A sto se tice vas koji ne vjerujete da je to moguce, ja tu nemogu nis.ja i dalje cu se vozit jeftinije od vas.
[ ststeva @ 26.03.2012. 21:11 ] @
Citat:
Odin D.: Ako ti napravis samo 10% i to eksperimentalno dokazes i dokumentujes - imas od mene placen, put, hotel i sve usputne troskove, i garantovan intervju sa vodecim ljudima bilo kojeg automobilskog proizvodjaca u DE, koga izaberes po svom izboru.

Takodje, povezacu te sa ljudima koji ce ti na osnovu toga omoguciti da dobijes doktorat na Tehnickom univerzitetu u Becu, i dobices od Univerziteta placenu turneju da drzis predavanja sirom svijeta.

Za ovo nabrojano sam siguran, a ko zna sta ces sve dobiti povr' toga, sto prevazilazi moje mogucnosti.

Ko misli da se zaejbavam - mozemo se opkladiti u ozbiljnost ovih mojih namjera i deponovati novac kod nekog neutralnog ovdje, cisto da utvrdimo ko blefira, a ko stoji iza onoga sto prica.

Dogovoreno, samo mi reci kako ja tebi te dokaze da predocim, tj pokazem? Hoces sesti samnom u auto napunimo do cepa predjemo 100 kilometara, okrenemo se i vratimo na istu pumpu i opet do cepa?
Imamo kilometrazu, imamo predjeni put, lako se moze izracunati potrosnja....
Ne znam kako bih ti drugacije mogao dokazati...

Evo snimka gde na 10A pravim litar plina u minuti....
[ Keez-a @ 26.03.2012. 21:26 ] @
@ststeva:
100km je malo, bez 2-3000, nemojte ni da zapocinjete.
[ Odin D. @ 26.03.2012. 21:30 ] @
^ Pa nismo djeca, pa da tako "dokazujemo".
Tako i ja mogu otkaciti jedan cilindar sa dovoda benzina i eto ti 20% ustede, i ako nije neki dvoklipni krs od motora star 60 godina - neces u voznji nista primjetiti.
Pokazi ti da si dobio vise energije nego da to sokocalo nisi koristio. To je jedino sto se racuna. Energija - u dzulima, u kilovat satima, u kalorijama, kako god hoces, samo nek je energija, jer utrosena energija je ono sto pokrece auto i sve druge stvari i kvalitet motora se mjeri u efikasnosti, odnosno u tome koliko energije iz goriva je u stanju da pretvori u mehanicku energiju, a potrosnja je prica za kafanu i slicne zaejbancije.
Energiju koju automobil trosi, vrlo lako mozes izmjeriti pomocu auta i stoperice.
[ ststeva @ 26.03.2012. 21:38 ] @
Citat:
Keez-a: @ststeva:
100km je malo, bez 2-3000, nemojte ni da zapocinjete.

a gde ja sa njim da predjem 2-3000Km?

Citat:
Odin D.: ^ Pa nismo djeca, pa da tako "dokazujemo".
Tako i ja mogu otkaciti jedan cilindar sa dovoda benzina i eto ti 20% ustede, i ako nije neki dvoklipni krs od motora star 60 godina - neces u voznji nista primjetiti.
Pokazi ti da si dobio vise energije nego da to sokocalo nisi koristio. To je jedino sto se racuna. Energija - u dzulima, u kilovat satima, u kalorijama, kako god hoces, samo nek je energija, jer utrosena energija je ono sto pokrece auto i sve druge stvari i kvalitet motora se mjeri u efikasnosti, odnosno u tome koliko energije iz goriva je u stanju da pretvori u mehanicku energiju, a potrosnja je prica za kafanu i slicne zaejbancije.
Energiju koju automobil trosi, vrlo lako mozes izmjeriti pomocu auta i stoperice.

Ajde prosveli me kako da izradunam energiju koju trosi?
Ti mi obezbedi instrumente kojima cu sve to meriti i rado cu doci....
[ Odin D. @ 26.03.2012. 21:51 ] @
Citat:
ststeva: Ajde prosveli me kako da izradunam energiju koju trosi?
Ti mi obezbedi instrumente kojima cu sve to meriti i rado cu doci....

A na osnovu cega onda tvrdis da si poboljsao rad motora ako ne znas kako to da izmjeris i ako do sada nisi izmjerio?!?!
[ ststeva @ 26.03.2012. 22:00 ] @
Citat:
Odin D.: A na osnovu cega onda tvrdis da si poboljsao rad motora ako ne znas kako to da izmjeris i ako do sada nisi izmjerio?!?!

Tvrdim da sam povecao iskoriscenost goriva!
A to mogu dokazati tako sto auto manje trosi u istim rezimima voznje sa i bez HHO gasa....

Pre nego sto sam napravio i ugradio celiju sam ovaj auto vozio oko 50 000 Km i znam auto kao svoj dzep. Ti ako neces verovati ne moras, rekao sam ti kako mozemo proveriti i to je to. Ako imas neke bolje metode otvoren sam za merenja.....
[ Odin D. @ 26.03.2012. 22:09 ] @
Imam ja bolje metode, ali necu ja time da se bavim.
Ja sam ti gore napisao sta ti nudim ako ti izmjeris.
A ako ne znas da izmjeris onda to sve sto pricas mozes okaciti macku o rep, jer tvoji nalazi nemaju kredibilitet posto ne znas ni sta da mjeris ni kako da mjeris, a tvrdis da je nesto manje. Otkud znas da je manje kad ne znas da izmjeris?
To je isto kao da slijep covjek dodje i svjedoci da je bandera A dalje od bandere B, jer se njemu tako cini kad gleda odavde.
A za potrosnju sam ti rekao. Otkaci jedan cilindar sa karburatora i dobices jos bolje "rezultate".
[ Cyber01001 @ 26.03.2012. 22:19 ] @
ne razumijem sta toliko tlacite covjeka,zasto bi on morao ikome ista dokazivati? razumio bi da prodaje generatore pa aj... ja sam bas radi toga uhvatio da napravim generator i sam probam dali radi ili ne! najbrze i najjednostavnije,zar ne?
[ Odin D. @ 26.03.2012. 22:29 ] @
Ovo ti nazivas tlacenjem:

Citat:
Ako ti napravis samo 10% i to eksperimentalno dokazes i dokumentujes - imas od mene placen, put, hotel i sve usputne troskove, i garantovan intervju sa vodecim ljudima bilo kojeg automobilskog proizvodjaca u DE, koga izaberes po svom izboru.

?!?!

Vecina ljudi bi to nazvala prilikom koja se pruza jednom u zivotu.
[ 3MAJ86 @ 26.03.2012. 23:11 ] @
Meni nije jasno kako se ložite na te stvari i još verujete u to. Moja teorija je ovo: uložili ste neki novac u nešto što naravno ne radi, i sada biste sami sebe da opravdate nekim navodnim uspehom pa jedni druge tapšete po leđima ovde na forumu. Jednostavno logičko razmišljanje raspršuje sve te priče. Zar ne mislite da da svi proizvođači automobila ne bi ugradili te generatore u svoja vozila kao standardnu komponentu motora? Samo mi odgovorite na ovo pitanje, baš me zanima.

Pa čovek koji bi pronašao univerzalni način da uštedi i 1% (u opštem smislu naravno, ali hajde da ne detaljišem znate na šta mislim) bi postao za kratko vreme poprilično bogat, a ne 20%-30% koliko vi pričate. Da li ste svesni koji je to red veličina kada kažete uštedeo 30%!?

Mada, postoji možda jedna druga mogućnost. Možda je zaista moguće uštedeti neki %, ali recimo da ima neka gadna nuspojava, tipa shebe se motor za 2kkm totalno, ili je opasno po život ili nešto treće, pa se zato ne koristi globalno? Jedino tako bi se moglo to opravdati, u suprotnom svi automobili proizvedeni u poslednjih 15ak godina (i više možda) bi imali taj uređaj pre nego što izađu iz fabrike. Simple as that.
[ ststeva @ 26.03.2012. 23:28 ] @
Ljudi, hteo sam vam ovo malo pribliziti kako bi se vozili jeftinije ali vi ne shvatate poentu cele price i lakse vam je davati tu neke glupe komentare nego prihvatiti.
Ne govorim ja ovo jer sam cuo od nekoga, imam je u autu i stedi mi gorivo, meni je dovoljno!
Skoro celu celiju sam izradio od materijala koje sam imao ili sam mogao da nabavim za dzabe, tako da novac koji sam ulozio je za uvodnice i srafove.....
tako da mi nije cilj da se pravdam zbog gubitka novca ili bilo cega drugog.

Normalno je da sve sto je novo trpi kritike takvih kao sto ste vi... :)

Vozim se jeftinije i ne planiram nikome vise bilo sta objasnjavati, nekad je ovo bio forum na kome si mogao da izneses nesto novo i korisno....

Jednostavno sam izneo moje cinjenice a ne nesto sto se nije pokazalo u praksi...naravno vi uvek mozete reci da to nije istinito ali to je vase...
[ Odin D. @ 26.03.2012. 23:46 ] @
A ja sam napravio cincilator na kvasac sa kojim je usteda goriva 90%, vozim se svaki dan sa njim skoro dzaba, ko hoce da vjeruje neka vjeruje, ko nece ne mora, ja vam kazem, a vi kako hocete.
Ko je lud praviti nesto sto stedi gorivo samo 30%, kad ima bolje za 90%.
[ ststeva @ 26.03.2012. 23:56 ] @
Ako nemas sta pametno reci, bolje cuti!
[ Odin D. @ 27.03.2012. 00:04 ] @
Sto ne pokrenes biznis?
Otvori servis, napravi ljudima 10/20/30% ustede goriva i postaces milioner za manje od godinu dana.

Ljudi se ubise da smanje potrosnju za par decilitara, a ti ko od sale, pomocu par srafova i plasticne flase od koka kole - za par litara.
[ Cyber01001 @ 27.03.2012. 00:10 ] @
@Odin D. opet pretjerujes! zasto se jednostavno ne maknes od teme ako mislis da je prevara ili sta vec i samim tim omogucis ljudima da nesmetano pricaju o hho generatorima pa makar i ne radili?
[ ststeva @ 27.03.2012. 00:19 ] @
A dal ti mislis da to vec ne postoji i da sam ja to izmislio...?

Proguglaj malo, postoje firme koje to vec prave i prodaju iz Srbije su, da ne govorim o Americi i ostalim zemljama...

http://www.hho.rs/
http://www.hhoconnection.com/

Pogledaj malo snimke na YouTube-u, ja samo hocu da priblizim ovaj vid ustede koji bi verujem svima prijao u odnosu na cenu goriva....

TI lupas gluposti, ne mozes pricati o necemu da nije moguce ako ne probas ili ako nemas neke dokaze koji govore suprotno od ovoga sto ja pisem...

Stvar je proverena i pricam liscno iskustvo, a imao sam priliku i da razgovaram sa ljudima koji uspesno stede......
[ Odin D. @ 27.03.2012. 00:20 ] @
@Cyber
Zato sto je ovo otvoren forum na kom svako moze da kaze sta misli i na kome svako moze da cita sta hoce.
Kao sto vi hocete da pomognete nekome da se vozi jeftinije, tako i ja hocu da pomognem nekome da ne gubi vreme.
I ja pisem iz najboljih namjera isto kao i vi.

Ako mozete dokazati to sto tvrdite - dokazujte, u suprotnom nemamo sta vise jedni drugima pricati.
Ako nemate tolerancije za one koji ne misle kao vi - onda ste vjerovatno na pogresnom forumu.

@ststeva
Ja ti rekoh: otkaci dovod goriva nekom cilindru i bices najveca faca u svom komsiluku stedisa.
[ ststeva @ 27.03.2012. 00:22 ] @
Citat:
Cyber01001: @Odin D. opet pretjerujes! zasto se jednostavno ne maknes od teme ako mislis da je prevara ili sta vec i samim tim omogucis ljudima da nesmetano pricaju o hho generatorima pa makar i ne radili?

http://www.hho-tehnologija.info/forum.php

Poseti ovaj forum ima mnogo toga o HHO, to je najbolji domaci forum u oblasti HHO tehnologija...
[ ststeva @ 27.03.2012. 00:24 ] @
@Odin

Imam dokaze, dodji da ih vidis, i uveris se da je sve ovo sto govorim istinito!
A sta si ti neki strucnjak pa mozes demantovati moje reci?
Daj dokaze da ne radi i onda cu i ja prestati sa "gubljenjem" vremena :D
[ Odin D. @ 27.03.2012. 00:27 ] @
^ Ne trebaju meni forumi i ne moras se truditi da mi skreces paznju na bilo sta sto nisu konkretna mjerenja utroska energije.
Ima foruma i o smaku svijeta kolko oces, pa to nista ne dokazuje.

Bez validnih mjerenja, sve je to suplja prica.

Citat:
Daj dokaze da ne radi i onda cu i ja prestati sa "gubljenjem" vremena :D

Ocu, cim ti meni das dokaze da moj cincilator na kvasac ne radi.
[ ststeva @ 27.03.2012. 00:35 ] @
Ja se uopste ne zelim baviti tvojim "cincilatorom", napravi temu o tome pa cemo raspraljati....
Da znas sta je uopste elektroliza, od kojih elemenata se sastoji voda, sta se dobija elektrolizom, koliko je ekplozivan vodonik tad mozes pricati.....
[ Odin D. @ 27.03.2012. 00:41 ] @
Mjerenja kolega, mjerenja.

"Uporno pricanje" ni u jednoj naucnoj i tehnickoj disciplini nije prihvaceno kao validan nacin dokazivanja.
[ Nocni @ 27.03.2012. 00:47 ] @
@ststeva, nema potrebe da se glupiras i da pricas o tome kao o necem novom... to se vec godinama povlaci po internetu... Usteda je nula.
Na ovom nasem forumu takodje je sve apsolvirano vise puta ali ne koristis pretragu... evo ti npr. jedna od tema: http://www.elitemadzone.org/t4...na-vodu-HHQ-generator-vodonika

[ ststeva @ 27.03.2012. 01:28 ] @
Citat:
Nocni: @ststeva, nema potrebe da se glupiras i da pricas o tome kao o necem novom... to se vec godinama povlaci po internetu... Usteda je nula.
Na ovom nasem forumu takodje je sve apsolvirano vise puta ali ne koristis pretragu... evo ti npr. jedna od tema: http://www.elitemadzone.org/t4...na-vodu-HHQ-generator-vodonika

Normalno da je usteda nula kad ljudi ne znaju kako da prave, mnogo sam se nebuloza nacitao na ovom forumu :) dodaju so kao elektrolit, slike sa nekim rupama 5cm..... :D
[ Odin D. @ 27.03.2012. 01:51 ] @
Hemijska industrija u svojim mega-postrojenjima za proizvodnju vodonika ga dobija 10 puta jeftinije nego sto ga vi pravite spaljivanjem goriva za proizvodnju struje kojom vrsite elektrolizu. Zasto onda ne kupite bocu gotovog hidrogena i direktno je spojite tamo gdje spajate tu vasu skalameriju kojom ga potpuno neefikasno sami pravite?

Zasto uostalom ne napravite prvo kod kuce tog hidrogena koliko vam treba, pomocu struje iz uticnice, pa ga onda uspricavajte kako hocete, jer je struja za elektrolizu koju bi uzeli od elektrodistribucije 20 puta jeftinija nego struja koju vi pravite sagorjevanjem benzina u motoru?!

Dokle seze inteligencija tih "izumitelja" kad se sami nisu toga sjetili?

I onda neko jos pomisli da su takvi "genijalci" u stanju da smisle nesto pametno.

To su mega-giga ultra-tupsoni nesposobni da i za trenutak porazmisle o tome sto rade i onda ispricaju te bajke nedje po internetu i gomila ih slijedi bez ikakve kritike ili razmisljanja, omamljena suludim i bajkovitim obecanjima. Sto su obecanja nevjerovatnija - to su sljedbenici zadrtiji i nedokazaniji.
[ Cyber01001 @ 27.03.2012. 02:44 ] @
Sjetili su se odavno...,nije uopce fora u tome! proguglaj malo kako se skladisti vodik ali vjerujem da znas na kojoj temperaturi i pod kojim tlakom , takvu opremu nit itko od nas ima nit je sigurno imati bocu s vodikom u autu! Zamisli tek stlacenu smjesu vodika i kisika....koliko malo joj treba da odleti u zrak??

da dopunim jos, moguce je vodik dobiti i kemijski - npr reakcijom aluminija i natrijevog hidroksida u obicnoj vodi i to poprilicno velika kolicina plina se dobiva ali je dosta burna reakcija i tesko ju je zaustaviti tj. kontrolirati !
[ Devanagari @ 27.03.2012. 03:32 ] @
Citat:
ststeva:Plin ili TNG (tecni naftni gas) je gorivo koje ima najvecu iskoriscenost u odnosu na kolicinu koja se ubrizga zato je i usteda na njemu najmanja.
Sam cilj HHO gasa je bolje sagorevanje goriva koje motor koristi, povecanje snage i time smanjiti potrosnju u istim uslovima voznje.
Na benzin je daleko veca usteda nego na plin, a na dizelu jos veca ide i preko 30% u zavisnosti od samog motora.

Ono sto potpuno mogu da razumem je da naravno ne moze svako na ovom svetu biti tehnicko lice i da je u stanju da potpuno da isprati i shvati sve prirodne (hemijske, fizicke, itd.) procese koji su do danas objasnjeni. Npr. proces sagorevanja odredjenog goriva - sta se tu zaista desava, stepen iskoriscenja energije oslobodjene u reakciji i slicno.

Ono sto manje mogu da razumem ali i dalje razumem, je da takve ljude neko, zbog pomenutog manjka tehnickog znanja, moze navesti na razmisljanja o stvarima koje bi neko tehnicki obrazovaniji momentalno mogao da odbaci kao neosnovane.

Medjutim, ono sto nikako ne mogu da shvatim je do koje mere je narastao procenat populacije koja nema tehnicka znanja ili ih ima u vrlo ogranicenom obimu, a nema apsolutno nikakve kocnice ili barijere da se upusta u konkretne postupke i rasprave cije ishode odredjuje iskljucivo nivo tehnickih znanja, pre svega teorijskog.

Recimo ovo iz citata, meni je dakle potpuno neverovatno da neko pise ovakve stvari u XXI veku. Cak, ako se zapitamo logicno i ocigledno pitanje: da li je moguce da to nikome od mass businessa ranije nije palo na pamet? - shvatamo da to cak prevazilazi i granice tehnickog (ne)znanja ali da ne sirim pricu. Ne mogu dakle da verujem da neko u 2012. g. moze da razmislja od tome da sagoreva jedno gorivo, kako bi proizvodio elektricnu energiju, cijim bi utroskom generisao drugo gorivo, koje bi zatim spaljivao radi oslobadjanja energije za pokretanje motora koji je konstruisan da se pokrece spaljivanjem onog prvog goriva?! I to cak ne ni u nekom power plantu nego u obicnom automobilu i za pokretanje tog istog automobila!

Mislim, samo kada pogledam ovaj citat odozgo i kada vidim koliko je tu opstih mesta koja nista ne znace, nista mi nije jasno - kako je moguce da neko uopste tako razmislja, a kamoli da se upusta u takve stvari…
[ Cyber01001 @ 27.03.2012. 04:04 ] @
Citat:
Devanagari: Ne mogu dakle da verujem da neko u 2012. g. moze da razmislja od tome da sagoreva jedno gorivo, kako bi proizvodio elektricnu energiju, cijim bi utroskom generisao drugo gorivo, koje bi zatim spaljivao radi oslobadjanja energije za pokretanje motora koji je konstruisan da se pokrece spaljivanjem onog prvog goriva?!

Krivo si shvatio poantu hho generatora, rade ili ne rade to jos nisam ustanovio ali ne sluze bas kao dodatno gorivo nego samo da poboljsaju sagorijevanje samog motora,na novim autima je to vec poprilicno usavrseno tj. eko norme i sl. ,manje trose i manje zagadjuju sto znaci manje benzina ostaje nesagoreno ali na starim kantama koje vecina i vozimo bi moglo imati efekta jer tih desetak ampera koje generator trosi nisu nikakav napor motoru , u biti uopce se ne osjete ,ni na potrosnji ni na snazi samog motora...
[ 3MAJ86 @ 27.03.2012. 07:28 ] @
Da ali niko od vas koji napraviste čudo sa HHO generatorom da objasni zašto on nije standardna komponenta motora, kada već pravi značajne uštede?

Judeomasonskanaftnamafijaškazavera možda?
[ grof74 @ 27.03.2012. 07:44 ] @
Na koji nacin ce te iskljucit jedan cilindar a da se to ne primjeti u radu motora?
Energiju sa kojom napajate HHO-Gen, imate viska u autu, motor ne osjeti 10A,motor vise reagira kad upali te svjetla.
i sto naj vaznije, VODIK,je aditiv gorivu,on povecava oktansku vrednost gorivu i ubrzava i poboljisa sagorjevanje,kako svi znamo da vodik brze gori od ostalih derivata, i stime dobijete veci radni momenat klipa,vodik se veze za gorivo stime povecava oktansku vrednost ,i klip ima vecu snagu U putanju prema dole, stime se dobije veca snaga.
Evo sa ovim sam ti dokazao da ulozena energija nije manja od dobivene, ali plin koji smo dobili sa elektrolizom radi savrseni posao u motoru.
Koristeci vodik kao aditiv sagorjevanje je 100%, stime se dobije manji ispusni plinovi i stetni plinovi CO,CO2, NO2, i ko zna jos kakvi stetni plinovi.
Niti jedan motor ne sagori 100% goriva, naj manje 20% goriva se izbaci preko auspuha,zato tvornice automobila ubacuju svakakve sonde i katalizatori,
Sad ako pitate zasto tvornice automobila neugraduju ovakve sprave odma u auto, odgovor: znaju da sa ovim se dobije usteda goriva,rad mootora je tisi, vjek motora je duzi,manje kvarova, pa brze bi propala auto-industrija, a tu je jos i NAFTNA KOMPANIJA.
Da si ti NAFTAS, da imas tvoju kompaniju i rafineriju bili ti dozvolio da pola drzave vozi auto na vodik?????????
ZASTO SU ELEKTRICNI AUTI TOLIKO SKUPI??????????????????
U mjesto da trabunjate kako je ovo prevara ili da je to nemoguce , pametnije je da sami pokusate se uvjerit, ne znam odakle ste, ali ako ste iz HR sa samo 150 eura mozete sami napravit ovakav uređaj, i sami testirat.nemorate to ugradivat u novim autima, uzmite bilo koji stari auto i probaj te. ili ugradite na neki stari TRAKTOR.
Ako ne zelite se stim zajebavat, onda nemojte ostali ljude zajebavat.
Jos jednom, ENERGHIJA KOJA SE ULAZE U STVARANJU VODIKA JE VECA(a imate je u autu, alternator ne fila stalno akumulator, a vrti se stalno kad motor radi) OD DOBIVENE ALI VODIK DOBIVEN U KOMBINACIJI SA GORIVOM RADI SAVRSENI POSAO I SAGORJEVANJE JE 100%,MOTOR LAKSE DISE, ČAĐE NEMA, STETNIH PLINOVA NEMA, ECO-TEST SAVRSEN, VECU SNAGU MOTORA( to ne znaci da je motor je dobio 100 KS vise), I SA ISTOM KOLICINOM GORIVA PREDES VISE KM.
I premo tome nemozete reci da energiju koju koristite za elektrolizu optereciva motor ili akumulator.
Prazan hod alternatora kad nefila akumulator mi iskoristimo za elektrolizu,prema tome imamo besplatnu energiju za vodik, i neopterecivamo motor,AMENN.
[ ststeva @ 27.03.2012. 10:14 ] @
Citat:
grof74: Na koji nacin ce te iskljucit jedan cilindar a da se to ne primjeti u radu motora?
Energiju sa kojom napajate HHO-Gen, imate viska u autu, motor ne osjeti 10A,motor vise reagira kad upali te svjetla.
i sto naj vaznije, VODIK,je aditiv gorivu,on povecava oktansku vrednost gorivu i ubrzava i poboljisa sagorjevanje,kako svi znamo da vodik brze gori od ostalih derivata, i stime dobijete veci radni momenat klipa,vodik se veze za gorivo stime povecava oktansku vrednost ,i klip ima vecu snagu U putanju prema dole, stime se dobije veca snaga.
Evo sa ovim sam ti dokazao da ulozena energija nije manja od dobivene, ali plin koji smo dobili sa elektrolizom radi savrseni posao u motoru.
Koristeci vodik kao aditiv sagorjevanje je 100%, stime se dobije manji ispusni plinovi i stetni plinovi CO,CO2, NO2, i ko zna jos kakvi stetni plinovi.
Niti jedan motor ne sagori 100% goriva, naj manje 20% goriva se izbaci preko auspuha,zato tvornice automobila ubacuju svakakve sonde i katalizatori,
Sad ako pitate zasto tvornice automobila neugraduju ovakve sprave odma u auto, odgovor: znaju da sa ovim se dobije usteda goriva,rad mootora je tisi, vjek motora je duzi,manje kvarova, pa brze bi propala auto-industrija, a tu je jos i NAFTNA KOMPANIJA.
Da si ti NAFTAS, da imas tvoju kompaniju i rafineriju bili ti dozvolio da pola drzave vozi auto na vodik?????????
U mjesto da trabunjate kako je ovo prevara ili da je to nemoguce , pametnije je da sami pokusate se uvjerit, ne znam odakle ste, ali ako ste iz HR sa samo 150 eura mozete sami napravit ovakav uređaj, i sami testirat.nemorate to ugradivat u novim autima, uzmite bilo koji stari auto i probaj te. ili ugradite na neki stari TRAKTOR.
Ako ne zelite se stim zajebavat, onda nemojte ostali ljude zajebavat.
Jos jednom, ENERGHIJA KOJA SE ULAZE U STVARANJU VODIKA JE VECA(a imate je u autu, alternator ne fila stalno akumulator, a vrti se stalno kad motor radi) OD DOBIVENE ALI VODIK DOBIVEN U KOMBINACIJI SA GORIVOM RADI SAVRSENI POSAO I SAGORJEVANJE JE 100%,MOTOR LAKSE DISE, ČAĐE NEMA, STETNIH PLINOVA NEMA, ECO-TEST SAVRSEN, VECU SNAGU MOTORA( to ne znaci da je motor je dobio 100 KS vise), I SA ISTOM KOLICINOM GORIVA PREDES VISE KM.
I premo tome nemozete reci da energiju koju koristite za elektrolizu optereciva motor ili akumulator.
Prazan hod alternatora kad nefila akumulator mi iskoristimo za elektrolizu,prema tome imamo besplatnu energiju za vodik, i neopterecivamo motor,AMENN.

Potpisujem ovo iznad napisano!
10A na 12-13V je oko 120-130W koje trosi generator, to auto bukvalno nece osetiti....
Dakle jasno je iz posta iznad da se niko ne vozi na vodonik nego ga koristi kao "aditiv" u malim kolicinama.

Citat:
Odin D.: Hemijska industrija u svojim mega-postrojenjima za proizvodnju vodonika ga dobija 10 puta jeftinije nego sto ga vi pravite spaljivanjem goriva za proizvodnju struje kojom vrsite elektrolizu. Zasto onda ne kupite bocu gotovog hidrogena i direktno je spojite tamo gdje spajate tu vasu skalameriju kojom ga potpuno neefikasno sami pravite?

Kad bi ti znao koliko je to eksplozivan gas i kakvi uslovi su potrebni za njegovo skladistenje ne bi pisao ovakve gluposti....
To bi bilo kao da vozis bombu u autu......

Neko je pisao da je velika energija potrebna da bi se elektrolizom stvorio vodonik iz vode, ali bas zbog toga se dodaje odredjena supstanca koja pobojsava elektroprovodljivost vode i olaksava ovu hemijsku reakciju....
[ mmix @ 27.03.2012. 11:29 ] @
oni misle na vodonik kao aditiv sa velikim oktanskim brojem, sto ej isto malo dubiozna tvrdnja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_fuel_enhancement

U praksi medjutim to moze da ima jedino smisla ako je vodonik dobijen eksterno hidrolizom i uveden u proces sagorevanja, energetski gubitci proizvodnjom vodonika u motoru su ogromni da bi se dobila dovoljna kolicina vodonika koja bi mogla da utice na ekonomiju vozila. Tih 10A je smesno i kolicina koju prozivede taj HHO agregat je smesna u ondosu na kolicinu goriva koja protekne kroz motor u istom periodu.

Zakon o odrzanju energije je neumoljiv, neka je elektroliza snage 120W, gubitak pri elektrolizi je 66% znaci da dobijas ekvivalentnu sngu stvorenog vodonika od 40W, sagorevanjem tog vodonika u mehanicku energiju opet gubis 2/3, sto znaci da je efektivna mehanicka snaga oko 13W. Sa druge strane da bi dobio 120W iz agregata motor mora da zrtvuje tri puta vise mehanicke snage (360w) za koju mora da zrtvuje goriva u ekvivaletnoj snazi od 1000W. A sve to da bi dobio oko 13W mehanicke energije. TO jednostavno nema misla jer vec imas 360W mehanicke snage bez cele zezancije sa HHO.

Drugo, gorivo nije homeopatsko sredstvo, ako dodas kap vodonika u 10 litara benzina promena oktanske vrednosti ce biti mizerna. Potrebne su mnogo vece kolicine vodonika koji opet ima svoje probleme pri sagorevanju tako da cak i ako postignes vecu oktasnku vrednst temperature kojima motor bude izlozen su daleko iznad sigurnih i definitivno bi skratile vek motora.

Ako ja to znam, a nisam masinski inzenjer, onda budite sigurni da masinski inzenjeri koji projektuju motore to znaju mnogo bolje i da HHO generator ima iole smisla bio bi na svim kolima.
[ Keez-a @ 27.03.2012. 11:41 ] @
Citat:
a gde ja sa njim da predjem 2-3000Km?

Evo, ja bih trebalo u Junu malko do Danske na nekih 5 - 6 nedelja
Rado bih se provozao tih par hiljada. Na tamo sa HaHaOoo, nazad bez istoga (troskovi goriva tvoji).
[ Miroslav Jeftić @ 27.03.2012. 11:46 ] @
Citat:
grof74: Sad ako pitate zasto tvornice automobila neugraduju ovakve sprave odma u auto, odgovor: znaju da sa ovim se dobije usteda goriva,rad mootora je tisi, vjek motora je duzi,manje kvarova, pa brze bi propala auto-industrija, a tu je jos i NAFTNA KOMPANIJA.

Kakva besmislena tvrdnja Od automobila koji se svaki čas kvare i imaju komplikovane popravke - bilo da su novi ili polovni - kupci beže kao đavo od krsta; otvori oglase pa pogledaj šta se prodaje i šta drži cenu, a šta ne možeš ni da pokloniš. Naravno, još samo treba spomenuti NAFTNU KOMPANIJU i značajno klimnuti glavom
[ Odin D. @ 27.03.2012. 11:50 ] @
@steva
@grof

Cestitam.
Upravo ste obojica utvrdili da vise energije potrosite na dobijanje tog prdljivca nego sto on moze da oslobodi - ali da svejedno na kraju vi nekom carolijom imate vise energije :)

LOL, jbs zakon o odrzanju energije, mase i ostalih fizickih budalastina...

Citat:
ststeva: 10A na 12-13V je oko 120-130W koje trosi generator, to auto bukvalno nece osetiti....

Citat:
grof74:Energiju sa kojom napajate HHO-Gen, imate viska u autu, motor ne osjeti 10A,motor vise reagira kad upali te svjetla.

Izvrsno! Kad ne osjeti 10A, nece osjetiti ni 20, ni 50 ni 100. 10 puta nista je nista - crva nikad nije ni bilo!
Sto onda ne nakacite odma' 100A na elektromotor i picite 300 na sat. Ta energija vam je ionako visak u autu. Sta ce vam neki kazani za rakiju kad mozete kulturno da turite elektromotor?!

Citat:
grof74: i sto naj vaznije, VODIK,je aditiv gorivu,on povecava oktansku vrednost gorivu i ubrzava i poboljisa sagorjevanje,kako svi znamo da vodik brze gori od ostalih derivata, i stime dobijete veci radni momenat klipa,vodik se veze za gorivo stime povecava oktansku vrednost ,i klip ima vecu snagu U putanju prema dole, stime se dobije veca snaga.

Jok. Ne postoji ni jedan dokaz da se dodavanjem tih kolicina hidrogena poboljsava sagorjevanje benzina, ekonomicnost motora ili ekonomicnost goriva. Zvanicna ispitivanja su vrsena, cak i od organizacija za zastitu zivotne sredine kojima je, jel'te, u interesu da se smanji potrosnja nafte, pa cak ni oni nisu nasli da to radi.

Citat:
I premo tome nemozete reci da energiju koju koristite za elektrolizu optereciva motor ili akumulator

Ma da, nju dobijas molitvom, direktno od boga. Kome ne radi, to ne znaci da ne radi nego da se ne moli dobro.

Citat:

Aha, evo samo da odnesem tetki lek... Probaj da okreces alternator "u prazno", a probaj da ga okreces kada mu na izlaze spojih nesto kroz sta ce teci 10A, pa ces vidjeti kako "ne opterecivas" motor. Ocigledno nemas ama bas nikakvog pojma o elektromagnetici, elektricnim motorima i generatorima. Cemu se ljudi onda muce da okrecu turbine i rotore elektro-masina pomocu ogromnih kolicina vode, vjetra, uglja... kad mogu jednostavno u tom tvom "praznom hodu" da uzimaju ampere iz njih - u kome se oni, jel'te, ne opiru... Whoaaah! - sto ne javis hidrocentrali u svom kraju da mogu da uzimaju struju iz generatora u "praznom hodu" u kom mozes rukom da ga vrtis, ne treba da pregradjujes rijeke branama - postavice te odma za ministra energetike?!

I da se razumemo - ne dokazujem ja vama "ubjedjenima" nista. Ovo pisem zbog onih koji se ne razumiju u tehniku, a mogu naletiti ovdje, da ih postedim budalastina. Za vas je vec kasno, vi ste vec nasjeli i ja mislim da sve sto radite je da opravdavate sami sebe, isto kao i oni sto kad kupe neku glupost od tehnike pocnu je povazdan naokolo hvaliti gdje god stignu...

PS: izvinjavam se zbog nesto 'sirovijeg' tona, ali blago sam izrevoltiran sto ova tema nije vec odavno na UMZ, zbog potencijala za pravljenje stete u sirim narodnim masama.
[ Deep|Blue @ 27.03.2012. 14:26 ] @
Ma slobodno Odine,
samo raspali ...

Ipak je potrebno objasniti ljudima da je HHO samo još jedan pokušaj stvaranja Perpetuum mobilea.
I ovde imamo par nadobudnih stručnjaka koji se hvale kvazi metodama i homeopatijom , ali naravno da će svaku kritiku da predstavljaju kao udarce nevernika i naftno-masonskog lobija, jer nikakve rezultate i ne mogu da pokažu.
Da li bi se iko od vas ljubitelja HHO-a usudio da nezavizno izmeri potrošnju na vozilo pre ugradnje HHO i posle ugradnje famoznog HHO.
Naravno da ne bi. Valjda vam je jasno da tu nisu čista posla kad vam prodavac traži da mu verujuete na reč i da ne testirate dobijeni uređaj.

Ovakvu promociju mogu da rade samo zaslepljene osobe i one koje zarađuju prodajući ove skalamerije.
Citat:
grof74: ...
Ako ne zelite se stim zajebavat, onda nemojte ostali ljude zajebavat...

- Naravno da je bolje raditi ovo na starom autu jer bi bilo zanimljivo da neki HHO majstor pokuša da podesi svoju skalameriju na novijim vozilima.
- Moguće je da ova skalamerija i može da se izvede i za tih "samo 150 eura",
ali definitivno korist će imati samo prodavac ove skalamerije (ako ne računamo majstora koji će posle upotrebe ove skalamerije verovatno morati da vrati vozilo u radno stanje)
- Nisam lud da isprobavam ovakve skalamerije, ali nije moralno niti dozvoliti prevarantima da varaju naivne ljude na ovakav način.
- A inače ... kako nameravate da atestirate ovu skalameriju?!

[Ovu poruku je menjao Deep|Blue dana 27.03.2012. u 15:39 GMT+1]
[ Deep|Blue @ 27.03.2012. 14:38 ] @
Eh da ... kad smo već kod ove mehaničke homeopatije
Citat:
Cyber01001: Krivo si shvatio poantu hho generatora, rade ili ne rade to jos nisam ustanovio ali ne sluze bas kao dodatno gorivo nego samo da poboljsaju sagorijevanje samog motora,na novim autima je to vec poprilicno usavrseno tj. eko norme i sl. ,manje trose i manje zagadjuju sto znaci manje benzina ostaje nesagoreno ali na starim kantama koje vecina i vozimo bi moglo imati efekta jer tih desetak ampera koje generator trosi nisu nikakav napor motoru , u biti uopce se ne osjete ,ni na potrosnji ni na snazi samog motora...

Pazi, ako je homeopatski učinak HHO kroz poboljšanje sagorevanja motora toliko efikasan, onda što ne biste probali alternativu.
Metanol! tj. brlja
- Definitivno poboljšava sagorevanje
- Odavno se koristi se na trkama bilo za pojačavanje standardnih benzina bilo kao čisto gorivo.
- Pri sobnim uslovima je na tečnom stanju.
- Lako se koristi.
- Lako se skladišti.
- Nije eksplozovan.
- Na sobnim uslovima je u stabilnom stanju
- Nije potrebna posebna aparatura za stvaranje metanola i njegovo ubacivanje u rad motora.
- Nema potrebe za atestiranje ovakvog sistema, jer se metanol stvarno korsti kao aditiv.
- Pošto mu je formula H3COH, možeš da ga predstaviš kao CHHO tehnologija (Cyber HHO) ili HCHHHO (Hyper- Cyber HaHaOHo!)

Ima samo jednu manu, ali to je praktično sitnica u odnosu na njegove prednosti.
[ Cyber01001 @ 27.03.2012. 15:29 ] @
metanol i nitrometan se koriste u kombinaciji sa benzinom kao trkace gorivo ,oslobadja kisik iz sebe i omogucava motoru da sagori jos vise benzina - odakle tu moze biti ikakva usteda? koji ti je k****,sta lupas bezveze ? Jel znas ti mozda koliko kosta litra toga? sam metanol je 80kn po litri kod nas a o ovom drugom da ni ne pricam. Sto se tice ustede sa hho u to se jos nisam uvjerio ali sam vidio auto na eko testu sa ugradjenim generatorm ,ispuh je prakticki potpuno cist,svi ispusni plinovi su daleko nizi - znaci efekat na sagorijevanje IMA!!! Da nisam vidio na svoje oci ne bi ovo ni pisao,zato ne kenjaj.
[ Keez-a @ 27.03.2012. 15:54 ] @
Citat:
Cyber01001: metanol i nitrometan se koriste u kombinaciji sa benzinom kao trkace gorivo ,oslobadja kisik iz sebe i omogucava motoru da sagori jos vise benzina - odakle tu moze biti ikakva usteda? koji ti je k****,sta lupas bezveze ? Jel znas ti mozda koliko kosta litra toga? sam metanol je 80kn po litri kod nas a o ovom drugom da ni ne pricam. Sto se tice ustede sa hho u to se jos nisam uvjerio ali sam vidio auto na eko testu sa ugradjenim generatorm ,ispuh je prakticki potpuno cist,svi ispusni plinovi su daleko nizi - znaci efekat na sagorijevanje IMA!!! Da nisam vidio na svoje oci ne bi ovo ni pisao,zato ne kenjaj.

Metanol se koristi i kao JEDINO gorivo u Indi Car Series.
I Nitrometan koriste kreteni u USofA da stvore sto vise azotne liseline u izduvnom sistemu i dobiju hiljade konja iz malo kubika, a tih malo kubika traju krace od minuta pod punim opterecenjem.

Svi moderni motori sa dobrim ECU inace rade sa jako osiromasenom smesom tako da od benzina/dizela ima relativno malo stetnih gasova (vecina se ionako redukuje u katalizatorima).

PREMERI HaHaOooo na nekom dinamometru sa simulacijom razlicitih nacina voznje i opterecenja pa onda skini gace i mlataraj "naukom".
[ 3MAJ86 @ 27.03.2012. 16:10 ] @
To nije ono što si video, već ono što si želeo da vidiš.

Ljudi se ubiše da isprate regulative koje se iz godine u godinu pooštravaju (euro standardi je li), auto industrija se cela ubi da se naprave automobili koji što manje troše, što više čuvaju životnu sredinu itd, a onda se pojavi neko sa svojom napravom čija izrada košta 150e, i tvrdi da ta naprava od 150e smanjuje potrošnju i do 20% (neko reče i 30% na ovoj temi)! Da dobija skoro pa potpuno čiste izduvne gasove!

Da li vi shvatate da bi to bila REVOLUCIJA u auto industriji (i to ne samo u autoindustriji, već bilo gde, gde se koriste SUS motori)? Kako vam zdravorazumska logika ne dozvoljava da saberete dva i dva, meni nije jasno?! Znači bez ikakvog znanja mehanike i elektrike, samo logičkim razmišljanjem možeš doći do zaključka da je cela ta priča oko HHO jedan veliki bullcrap...

A što se tiče električnih automobila, normalno da su skupi jer odgovarajuća tehnologija još uvek nije na nivou da je sve to isplativije od motora na fosilna goriva. Plus tu postoji pitanje ekologije, jer akumulatori sadrže opasne kiseline, i njihovo pravljenje (akumulatora) je veoma ne-zeleno. Ako već voliš da se baviš zaverama, pogledaj film "who killed the electric car". Tu možda ima istine u priči (a možda je i to samo naduvana priča teoretičara zavere, ko zna). Pre bi imalo smisla pričati na tu temu, kada ste već spomenuli električna vozila nego pričati o nekim čudesnim uređajima.

Fizika iz drugog razreda gimnazije je dovoljno da se opovrgnu vaše tvrdnje, što je mmx lepo i uradio.

Citat:

Na koji nacin ce te iskljucit jedan cilindar a da se to ne primjeti u radu motora?

Što bi bilo lepo i zgodno kada bi se svi naučne tvrdnje ovako dokazivale :) Pa svako od nas bi bio doktor nauka već tamo u petoj-šestoj godini života :)
[ Cyber01001 @ 27.03.2012. 16:33 ] @
sta zeljeo da vidim? ni papir ni stroj nisu lagali a ljudi koji rade na stp nisu se mogli nacuditi zato ne baljzgaj ako nisi vidio svojim ocima
[ Odin D. @ 27.03.2012. 16:45 ] @
Citat:
3MAJ86: Kako vam zdravorazumska logika ne dozvoljava da saberete dva i dva, meni nije jasno?!

Evo kako:
Citat:
grof74:...a tu je jos i NAFTNA KOMPANIJA

:)

Kad tvrdis da si nesto napravio, nema potrebe da se mucis da pokazes da radi - samo trabunjaj da je nekom u interesu da to ne radi i to je dovoljan dokaz da radi.
[ vladd @ 27.03.2012. 19:10 ] @
HHO se ugradjuje vrlo obazrivo, nesto zbog eksplozivnosti, a mnogo pazljivije zbog samog motora.

Nije u pitanju "potpuno" sagorevanje vec sagorevanje na znacajno visim temperaturama od benzina ili dizela. Ta znacajna temperatura je i do 2700 stepeni, sto nikako nije zdravo za motor, iako se generise impulsno, u kratkim periodima, efekti su vidljivi. Ako nije preterana kolicina HHO, dolazi cak do silidnog ciscenja cilindara od naslaga, a kako se povecava kolicina, tako se pojavljuje tekstura na celu klipova, i na unutrasnjem svodu glave motora.

Tu negde i lezi "tajna" zasto se ne ugradjuje serijski u automobile, da izbegnemo veliku zaveru naftnih magnata.

Poz
[ Cyber01001 @ 28.03.2012. 01:19 ] @
Evo kompletna studija o ucinku hho generatora na benzin i dizel motore,kog zanima nek procita http://library.cu.edu.tr/tezler/7998.pdf
[ mmix @ 28.03.2012. 05:44 ] @
To nije studija, to je jedan eksperiment, ali eksperiment kojem nedostaje kljucno merenje efikasnosti (iskoriscenja primarnog goriva naspram dobijene mehanicke energije) i snage i deformacije komponenti motora. Torzioni graf je veoma dubiozan kao sto su i usrednjene vrednosti bazirane na merenju koje iz aviona ima outliere. Kako je ovo uslo u bilo koji zurnal je pitanje za sebe. Sva ostala merenja su generalno nevazna za upotrebu motora jer vec postoji daleko efikasniji mehanizam za drukanje kiseonika u cilindar (turbo charger u bilo kojoj varijanti).
[ Deep|Blue @ 28.03.2012. 09:18 ] @
Citat:
Cyber01001: metanol i nitrometan se koriste u kombinaciji sa benzinom kao trkace gorivo ,oslobadja kisik iz sebe i omogucava motoru da sagori jos vise benzina - odakle tu moze biti ikakva usteda? koji ti je k****,sta lupas bezveze ? Jel znas ti mozda koliko kosta litra toga? sam metanol je 80kn po litri kod nas a o ovom drugom da ni ne pricam.

Da nisi malo preterao sa cenama.
Nitrometan nisam ni spominjao.
Ne lupam,
nego su svojevremeno postojale teme poput homeopatskog dodavanja etanola, metanola pa čak i acetona u benzin radi boljeg sagorevanja i "smanjenja potrošnje od 20-30%"

Ono što mi je zanimljivo kod svih ovih tema za uštedu potrošnje ...
- Uglavnom smalamerija košta oko 100-200 eur - Dakle nije preterano velika cena, ali je pristojna cifra. Žrtve je lakše nahvatati sa nečim što nije previše skupo, a obećava mnogo. Većina se vodi principom da ga isproba, pa makar ušteda bila i 10% ne bi prošli loše, a proći će jako loše.
Naravo tu postoji i vrhunska klasa tih skalamerija, obično "NASA porekla" koje koštaju oko 1000 eur, ali usput imaju mnogo veći broj pozitivnih strana (podmlađuje motor, regeneriše klipove, stvara zlato na izduvnoj grani i slično)
- Ušteda od 20-30% - Kao što je više puta napomenuto, 20-30% smanjenja potrošnje je previše. Neko bi to već serijski ugrađivao da postoji.
- Lako se ugrađuje - Naravno da nije cilj stvarati mrežu servisa kojima klijent može da se žali. Najsigurnije uvaljivanje daje Uradi Sam metoda. Najčešće se proizvod sipa u rezervoar ili se zaveže na dovod goriva.
- Naftno-Judejsko-Masonski lobi - obavezno mora da postoji ovakva pretnja, jer ne postoji normalan razlog što ovo rešenje nije implementirano. Zar zbilja mislite da auto kompanije ne bi iskoristile takav kvazi izum da bi sa smanjenom potrošnjom od 30% preuzele dobar deo tržišta?! I usput da imaju izgovor da takav uređaj naplate 2000 eur.
- Ušteda veća na starijim automobilima - Naravno da jeste, jer bi verovatno većina novijih vozila upala u servisni mod kad bi počeli toliko da petljate sa gorivom i elektronikom na autu.
- Podmlađuje motor, stvara zaštitni sloj, obnavlja metal - naravno da mora da postoji neki bonus. Da li ste ikada gledali teleshop. da li ste ikada videli proizvod koji nema 10 dodatnih funkcija, a ako naručiš u roku od 15 minuta dobićeš još 5 dodataka?!
- Vrhunska tajna tehnologija - Naravno da nikada nije moguća nezavisna provera efikasnosti uređaja. Razlozi za to su brojni, ali mnogi nemaju nikakvog smisla.
- Dogma - Napad je najbolja odbrana - To se vidi i ovde. Svaki kritičar se optužuje za zlonamernost i masonstvo. Odlične su mi izjave tipa "Ako ne veruješ u ovo, zašto onda pišeš ovde". Sve koji se usude da iznesu sumnje optužuju se za nerazumnost. Ako se traže nezavisni dokazi, dodbijaju se linkovi sa pročama promotera te skalamerije.
- Placebo - Naravno da je moguće i smanjiti potrošnju sa ovakvim skalamerijama, ali to se prevashodno odnosi na žrtve koje će voziti pažljivije, sa manje ubrzanja gde će čistom promenom stila vožnje da stvore uštedu.
- Tesla i komšije - Obično se kod ovih uređaja mora postaviti i neka veza ka Teslinim istraživanjima i mora da se javi neki komšija pronalazača, koji će da potvrdi da je u pitanju pošten i dobar čovek. Čudno mi da ovde već nisu iskorišćeni ovi argumenti.
- Dodatna šteta - Često ovakvi uređaji, oštećuju vozilo na kojem se koristi. Ovde se spominje visoka temperatura sagorevanja vodonika (2700C). Koliko motora je predviđeno da radi na ovakvim temperaturama?

Často su ovakvi pokazatelji dovoljni da se uvide prevaranti iza tog "izuma".
[ Cyber01001 @ 29.03.2012. 01:58 ] @
Ne, ozbiljno je kod nas takva cijena! Gledao sam prije par dana u ljekarni ,trebalo je kolegi za biodizel! Ne kazem da ga je nemoguce nabavit jeftinije ali to je samo za firme ,inace mi obicni smrtnici ne mozemo bas nabaviti vecu kolicinu za manje para
[ KrkaCiC @ 29.03.2012. 14:30 ] @
Evo kad smo kod toga:
http://www.polovniautomobili.c...1949793/hho_uredjaji_i_oprema/
Covek radi i prodaje,cak je i ugradio na svojoj alfi koju,naravno,prodaje!
Pitanje je da li prodaje alfu zato sto je taj "izum" napravio neki problem,ili je mozda alfa u losem stanju pa ce ovako mozda upecati nekog na Alfu sa potrosnjom od 5 litara
Sve u svemu slazem se sa vecinom da je ova "budzevina" na motoru glupost.
Usteda od 20% jednako je recimo 2 litra na 100 km,tj oko 2,8e. znaci 160e/2,8~57 znaci treba preci oko 5700-6000 km da bi se doslo na NULU. Znaci skoro godinu dana prosecnog vozaca kod nas.
Mislim da ce se sigurno u tom intervalu pojaviti neki problem oko auta,zbog "izuma" i sva racunica pada u vodu.
Mislim na Alfi ts covek ovo budzio,svaka mu cast
[ vladd @ 29.03.2012. 14:33 ] @
Citat:
mmix: To nije studija, to je jedan eksperiment, ali eksperiment kojem nedostaje kljucno merenje efikasnosti (iskoriscenja primarnog goriva naspram dobijene mehanicke energije) i snage i deformacije komponenti motora. Torzioni graf je veoma dubiozan kao sto su i usrednjene vrednosti bazirane na merenju koje iz aviona ima outliere. Kako je ovo uslo u bilo koji zurnal je pitanje za sebe. Sva ostala merenja su generalno nevazna za upotrebu motora jer vec postoji daleko efikasniji mehanizam za drukanje kiseonika u cilindar (turbo charger u bilo kojoj varijanti).

To je jedan obican diplomski(Msc teza), sa prirucnim spravama koje su se zatekle, i malo pozajmljene...

Poseduje zakljucke odredjenog nivoa i odredjene obazrivosti, odnosno veoma uslovljene. Ali dobro je da je uradjen eksperiment, makar i kroz jednu tezu, sa odredjenim merenjima na motorima.

Prost zakljucak je da imam mesta za igranje ambicioznih, pronalazaca ili ljubitelja tehnike, ali neke spektakularne rezultate ne treba ocekivati, a davanje bombasticnih izjava je vec velika sramota.

Moglo bi se sa neta i iz raznih pojedinacnih pozitivnih iskustava napraviti kompletna slika, ali nekako nema interesa za to.

A sa maglovitom slikom su pogodne i maglovite radnje.

HHO je pokazao svoju korisnost zbog brzine sagorevanja(kada pri velikim obrtajima motora prinos energije samog motora veci od energije potrebne za elektrolizu), ali to vise zalazi u problematiku motora(konstrukcije) i goriva, tako da, zbirno, predstavlja neinteresantno polje.

Usteda mase goriva nije naznacena, a s obzirom da su u pitanju procenti od 16-ak posto, tu se negde, do tog broja moze ocekivati i usteda.

Naravno, znacajne ustede potrosnje se postizu i promenom nacina voznje, i promenom nacina odrzavanja vozila, ali su to nezanimljive oblasti, nisu spektakularne

Poz
[ grof74 @ 29.03.2012. 20:51 ] @
ovo je copy-paste izjave jednog sa fejsa:
Aleksandar Kandić :znaci posle predjenih 300km,celija radi samo stekce..hehehe......potrosnja opala sa 12litra na celih 9 litra da sam pri tome presao 25kilometra vise nego sa 12 litra corbe...celija radi na 2.3A.sto je neosetno za akumulator od 9mA.u pitanju je motor od 600kubika. motor ide rastura smirio rad samo prede ko malo mace....tako da funcnise extra......ostaje mi jos da sredim moju porosnju jer mi je smesa na motoru katasrrofa tj cekam novi filter vazduha....jer guta benzin samo tako svako odvrtanje izleti do 30dinara kroz auspuh....pozzzz
[ grof74 @ 29.03.2012. 20:56 ] @
jos jedna izjava:
Gospa Sb Gospocic
danas sam odvezo cca 1000km,vise puta sam tankao radi kontroliranja potrosnje.ovako je islo redom:
1 etapa 255km potrosnja 8L
2 etapa 280km potrosnja 7.3L
3 etapa 285km potrosnja 6.75L
4 etapa 210km potrosnja 5.75L
pola puta je otislo na kondicioniranje posto su busene dodatne rupe i elektrode su prane solnom kiselinom.dali su ovi podaci 100% tocni ne znam,pitanje je dali su svi pistolji na benzinskim postajama jednaki,ako jesu onda su podaci poprilicno tocni.
mozda netko zna nesto vise o pistoljima na benzinskim postajama.
[ Odin D. @ 29.03.2012. 21:06 ] @
^ Bez 30-40 izjava to nema sanse da radi.
[ grof74 @ 29.03.2012. 21:56 ] @
evo dao sam ti "Palac Gore", zao mi je ali nema svrhe da se natezemo,na mom forumu imas takve izjave, sa svim podatcima, o motorima, potrosnje, sonde, dizel ili benzinac.
Ovo je zadnja moja izjava tu, necu vas vise tlacit s nicime, i niti nezelim da vas uvjeravam u nesto u sto nevjerujete.
Moji dolazak je bio samo formalan na ovom forumu, cuo sam da netko nudi brda i doline ako mu se dokaze usteda,ali nemam vremena ni volje, zao mi je.
Ja cu nastavit dalje usavrsavat ovu tehnologiju, a vi i dalje pisite kontra,mozda jednom ce te se uvjerit kad probate, do tada uzivaj te u vasem poslu.
Postujem i cjenim svih vas koji ste skolovani , koji poznajete fiziku i kemiju, ja priznajem da ne znam,ali sam napravio spravu koju vi nemate u vasoji knjizi.
Niti ja nisam vjerovao dok nisam probao,ovo je ziva istina.
Ako ste vjernici zapitajte se zasto vjeruje te u BOGA ako ga niste vidjeli ,ili osjetili, culi.
Zasto slavite USKRS? vjeruje li te da je ISUS Uskrsnuo ili je i to prevara?
Kako god bio vas odgovor ja vam zelim SRETAN USKRS I BOG VAS BLAGOSLOVIO.
ZIVITE SRETNO I PRAVEDNO.
[ Odin D. @ 29.03.2012. 22:09 ] @
Citat:
grof74: Ako ste vjernici zapitajte se zasto vjeruje te u BOGA ako ga niste vidjeli ,ili osjetili, culi.

Zasto posezati za tim komplikovanim metafizickim pitanjima, kada se sve moze obaviti za jedno prijepodne pomocu uzbrdice, stoperice i stapica za mjerenje nivoa tecnosti?

Jesi li ti, kad si isao u skolu, polagao matematiku tako sto si na pitanje "Koliko je 7 x 6?" odgovarao sa "Kunem se bogom da znam", ili si ipak morao napisati "42"?

Sinak, religija sluzi za pitanja o smislu zivota i tome slicnoj problematici, ne sluzi za rjesavanje svakodnevnih ovozemaljskih tehnickih problema.
[ Devanagari @ 30.03.2012. 01:32 ] @
Citat:
grof74: Ako ste vjernici zapitajte se zasto vjeruje te u BOGA ako ga niste vidjeli ,ili osjetili, culi.

Iz ovakvog nacina razmisljanja sledi da ako neko nije vernik, ne veruje u boga, ne slavi uskrs i ne veruje da je isus uskrsnuo, samim tim je dokazao da HHO generator ne radi.

OK, dokazno.
[ sad_ste_face_jel @ 30.03.2012. 02:39 ] @
Ja ne znam zasto se vi uopste raspravljate sa ovim provokatorima? Ko zeli neka napravi HHO generator i neka proba do sad svako ko je ugradio HHO generator dobio je barem malo ustete dok pojedinci sa sa jakim motorima od 2.5 pa na gore neki od njih nisu dobili na ustedi ali su dobili na snazi motora.Ali samo da napomenem da treba praviti generator sa manje rupa i da radi na manjoj amperazi.Ne znam kako se ovi generatori ponasaju na novijim motorima ali na starim automobilima se pokazao jako dobro.Tako da ko ne veruje neka napravi i neka proba a ne samo da osporava jer nisu samo pojedinci u pitanju vec ima mnogo njih koji su uspeli da smanje potrosnju na svom vozilu.
[ Odin D. @ 30.03.2012. 03:15 ] @
Nema energije iz nicega.
Nema leba bez motike.
Nema znanja bez grijanja stolice.
Nema koristi od vjerovanja.
Nema stete od nevjerovanja.
Oce to, al' nizbrdo.
laku noc, prijatno.
[ Cyber01001 @ 30.03.2012. 03:37 ] @
@sad_ste_face_jel - potpisujem ovo sto si rekao! ja za sad imam samo pozitivne rezultate ,cekam samo priliku za duzi put da detaljnije istestiram!
Tko ne vjeruje a zanima ga neka proba! Ne nagovaram nikog da kupuje generator nego ako ima mogucnosti sam ga napravi jer stvarno nije tesko i ne kosta skoro nista a sav materijal se moze moze lako nabaviti! ja sam inox 316 TI kupio na otpadu , izaslo me 100kn a ima materijala za napraviti 3-4 generatora, brtve sam izrezao od traktorske zracnice,plastiku sam dobio od kolege i jos tako neke sitnarije pokupio okolo....
Vi koji uporno tvrdite da ne radi - uhvatite se posla ,napravite generator i sami testirajte na svom autu. Ovo vase prepucavanje po forumu ne sluzi nicemu...,NISTE PROBALI a ni imali to u rukama da mozete reci : nevalja,ne radi,povecava potrosnju,opasno je,smeta,priziva zle duhove,potrga se cincilator na gefufni,...,,......sta god vec.... pricaju i popovi kod nas o seksu a probali nisu.....
[ Odin D. @ 30.03.2012. 04:05 ] @
Citat:
Cyber01001: pricaju i popovi kod nas o seksu a probali nisu.....

Pricao si i ti gore o bogu, Isusu, vaskrsnucu, ... a nista od toga vidio nisi.
Tako isto pricas i o ustedi, a nista vidio nisi.
Sve je to na religijskoj bazi, a religija pociva na nervnoj bazi...
[ Cyber01001 @ 30.03.2012. 04:36 ] @
ja pricao o bogu?
Citat:
Odin D.: Pricao si i ti gore o bogu, Isusu, vaskrsnucu, ... a nista od toga vidio nisi.
Tako isto pricas i o ustedi, a nista vidio nisi.
Sve je to na religijskoj bazi, a religija pociva na nervnoj bazi...

1. Gdje sam ja to pricao o bogu? ne bavim se religijama,ateist sam
2. Pricam o stvarnim rezultatima koje sam dobio,nisam ni ja vjerovao pa sam sam napravio i probao generator! Nemam razloga lagati..,jesam lijepo rekao jos na pocetku da pravim i da cu testirati dali stvarno ima ucinka!
3. Ti si neispravan na nervnoj bazi!

Nije mi jasno kako imas volje non stop trabunjati protiv..,sta vise koji ku*** ne uhvatis i ne napravis hho generator pa sam probas? De ti meni reci jel se razumijes ti sta u aute uopce? jesi popravljao kad sta samostalno osim dolijevanja vode za stakla? Neznam zasto uopce ulazis u raspravu a nisi ni zavirio pod haubu a vjerujem ni vidio hho generator ! Ne racunam ono sto si gledao u mythbustersu i youtubeu....
[ sad_ste_face_jel @ 30.03.2012. 05:20 ] @
Citat:
Cyber01001: ja pricao o bogu?

1. Gdje sam ja to pricao o bogu? ne bavim se religijama,ateist sam
2. Pricam o stvarnim rezultatima koje sam dobio,nisam ni ja vjerovao pa sam sam napravio i probao generator! Nemam razloga lagati..,jesam lijepo rekao jos na pocetku da pravim i da cu testirati dali stvarno ima ucinka!
3. Ti si neispravan na nervnoj bazi!

Nije mi jasno kako imas volje non stop trabunjati protiv..,sta vise koji ku*** ne uhvatis i ne napravis hho generator pa sam probas? De ti meni reci jel se razumijes ti sta u aute uopce? jesi popravljao kad sta samostalno osim dolijevanja vode za stakla? Neznam zasto uopce ulazis u raspravu a nisi ni zavirio pod haubu a vjerujem ni vidio hho generator ! Ne racunam ono sto si gledao u mythbustersu i youtubeu....

Pazi pre nego sto sa odinom udjes u raspravu prvo pogledaj njegov profil i njegove poruke.Znaci prosto ne obracaj paznju na takve jer oni samo mogu da te iznerviraju jer zato i postoji UMZ da bi se zezali sa ostalim clanovima.Iskreno dok nisam cuo za tog lika iz Zajecara nisam ni imao pojma uopste o elektrolizi vode ali posle dosta citanja i prakticnog rada shvatio sam da je uz pomoc hho generatora moguce ustedeti gorivo.Ali neke stvari ljudi ne kapiraju da se ovde ne radi o uredjaju koji zamenjuje fosilno gorivo vec kao da kazem aditiv za pospesivanje sagorevanja goriva.Zasto je to nama potrebno? Pa iz prostog razloga sto je gorivo u Srbiji katastrofa!Pogotovu nafta D2 ljudi kupuju loz ulje i voze automobile na to gorivo i mnogo se bolje pokazala nego D2 jer se ne zna ko vise muti sa tim gorivima.A pritom rokaju cene kao da svi imamo plate od 60 hiljada pa navise znaci suludo i mi moramo da trazimo alternativne metode ma makar to bila i samo usteda.Ja sam poprilicno siguran da postoji neki nacrt za najbolju elektrolizu ali normalno to nece da objave is prostog razloga sto bi to bila apokalipsa sveta.Ne radi se samo o naftnim kompanijama vec i o elektranama,termo elektrane i milioni bez posla.
[ Cyber01001 @ 30.03.2012. 05:28 ] @
pogledaj vamo http://www.popsci.com/science/...drogen-gas-water-fraction-cost
[ sad_ste_face_jel @ 30.03.2012. 05:38 ] @
Pazi ti verovatno znas da postoje vise vrsta hho generatora za sada su se najbolje pokazale takozvane dry cell jer se manje greju i manje vuku ampera.Ali i izgradnja dry cell nije bas jednostavna jer sve mora da bude kako treba da bi ste dobili najbolje rezultate.Ne govorim o nekim preciznim merama vec o ravnomernoj voltazi na celijama,maksimalna dozvoljena amperaza za generator,debljina dihtunga,kondicioniranje ploca.To su neke stvari koje moraju da se ispostuju da bi dobili neke zadovoljavajuce rezultate.
[ mmix @ 30.03.2012. 06:59 ] @
Citat:
sad_ste_face_jel: Ja ne znam zasto se vi uopste raspravljate sa ovim provokatorima? Ko zeli neka napravi HHO generator i neka proba do sad svako ko je ugradio HHO generator dobio je barem malo ustete dok pojedinci sa sa jakim motorima od 2.5 pa na gore neki od njih nisu dobili na ustedi ali su dobili na snazi motora.Ali samo da napomenem da treba praviti generator sa manje rupa i da radi na manjoj amperazi.Ne znam kako se ovi generatori ponasaju na novijim motorima ali na starim automobilima se pokazao jako dobro.Tako da ko ne veruje neka napravi i neka proba a ne samo da osporava jer nisu samo pojedinci u pitanju vec ima mnogo njih koji su uspeli da smanje potrosnju na svom vozilu.

Pa ne moze to tako rodjace, ako ste otvorili temu onda je tema otvorena za raspravu. I nije bas naivno to sto predlazete jer nekoga mozete da izlozite mnogo vecem trosku nego sto je samo cena HHO uredjaja ili cak mozete i da ugrozite nekoga ko udje u rizicno preticanje sa motorom umanjene snage i starom navikom voznje.

Zakon o odrzanju energije je neumoljiv i kolicine HHO smese su toliko minorne da je u startu cela tvrdnja o povecanoj snazi i boljem sagorevanju dubiozna, a narocito je dubiozan dokaz jednog balkanikusa koji (nakon puknutih 200e) ne zeli ispasti glup u drustvu. zapreminska efikasnost cilindra je otprilike ista na svim atmosfercima i iako HHO smesa ima veci procenat kiseonika sama kolicina dobijena hidrolizome je marginalna u odnosu na kolicinu vazduha uvucenu spolja.
[ Java Beograd @ 30.03.2012. 08:21 ] @
Najveća zabluda kod HHO generatora u kolima je pogrešna predpostavka da: "struje ima - pa ima". Pa kad je već ima - daj da se ne troši uludo, već da se iskoristi.
E, a kad bi neko uspeo da shvati da struja u kolima nastaje sagorevanjem goriva (benzin, dizel), onda bi se razmislilo (možda)
[ Odin D. @ 30.03.2012. 11:59 ] @
Citat:
Cyber01001: ja pricao o bogu?

Dobro, nisi ti direktno, nego onaj @grof, ali posto ti stalno "potpisujes sve sto je neko rek'o", to ti je onda isto ko' da si i ti rek'o... :)

Citat:
Cyber01001: Nije mi jasno kako imas volje non stop trabunjati protiv..,sta vise koji ku*** ne uhvatis i ne napravis hho generator pa sam probas? De ti meni reci jel se razumijes ti sta u aute uopce? jesi popravljao kad sta samostalno osim dolijevanja vode za stakla? Neznam zasto uopce ulazis u raspravu a nisi ni zavirio pod haubu a vjerujem ni vidio hho generator ! Ne racunam ono sto si gledao u mythbustersu i youtubeu....

Rekoh ti ja da je to sve na nervnoj bazi....
[ Miroslav Jeftić @ 30.03.2012. 12:26 ] @
Podseća me sve ovo na one tablete što se ubace u rezervoar. Isto (navodno) poboljšavaju sagorevanje, povećavaju snagu i smanjuju potrošnju. I puno onih koji "misle" da im kola mnogo manje troše, mada ne mogu ništa da dokažu, ali nije ni bitno valjda, bitno je šta oni osećaju
[ popusicko @ 30.03.2012. 12:32 ] @
U krajnjem slucaju je to i najvaznije.
Zadovoljan sam i ispunjen iako imam potrosnju 12l po gradu.
xexe
[ vladd @ 30.03.2012. 13:00 ] @
Da se razumemo. Sprava nesto radi, inace se ne bi digla prasina.

Ovde na forumu, predpostavljam, da niko nikoga ne zeli finansijski da prevesla, i da mu uvali neku spravu, gomilu obecanja, za nekakve pare.

Znaci posmatramo tehnicki i raspravljamo o tehnici...Bar se nadam..

Sprava proizvodi neki priinos energije, svojim osobinama HHO da nekoliko puta brze sagoreva od standardne smese goriva(bilo dizel ili benzin).

Ta problematika je izrazenija na visim obrtajima, kada sagorevanje fluidizovanog standardnog goriva ne postize pun efekat, zbog brzine kretanja klipa(eksplozija ga jedva sustize), u trenutku sagorevanja-ekspanzije.

Znaci da u nekim uslovima, popravlja nesavrsenost motora, odnosno osnovni problem pretvaranja pravolinijskog kretanja u rotaciono, i problem brzina klipa..koje idu do nule, pa menjaju smer..

Usteda goriva je na nivou "pet kila gipsa", kojim ce se obmotati noge vozaca, pa nece moci uopste da vozi, znaci krajnje indirektno i poprilicno uslovljeno...

A sa druge strane, jeftine i prirucne sprave prosto ne rade posao, nesto rade ali to je samo pokazna vezba, ne rade do upotrebljivog nivoa.

Jednu stvar sam primetio, zbog koje sam ja licno odustao vise od razvoja doticne sprave. Vecina vremena se gubi na pogresnim postulatima, gubi se na oblicima i mastariijama oko elektroda, a regulacija proizvodnje, odnosno produkcije HHO se potpuno zanemaruje. Sistem radi u maksimalnoj produkciji i kada je nepotrebna, a zbog nezgodnih velikih struje, ne moze da radi u rezimu velikih opterecenj a motora, kada je vec navedena produkcija nedovoljna.

Uglavnom se primenjuje na prastarim benzincima i dizelima, posto niko ne zeli da izlaze nov i skup motor nezeljenim efektima plamena od 2700-2800C.
Sto je jos jedan od razloga zasto ga ne koristim za licnu upotrebu.

Poz
[ sad_ste_face_jel @ 30.03.2012. 13:45 ] @
Nije fora u jeftinom uredjaju eto recimo da ga sam napravis potrebno ti je oko 2100din samo za isecene plocice od inoxa (sa busenjem to izadje 5000din)Pleksiglas ili neka deblja plastika neka bude 500 din.Uvodnice 60 din.Babler to barem se moze naci pa ga necu ni racunati takodje i creva koja nisu skupa i naravno unutrasnja guma od kamiona od koje se prave dihtunzi.Znaci da zaokruzimo na 3000 hiljade.Sto se tice struje po pricama iskusnijih ljudi koji vec duze vreme testiraju hho generatore ispostavilo se da je bolje da generator radi na manjoj amperazi od 6-8 A iako ce proizvoditi manje plina nego rokati generator na 10-15 A em taj plin nije kvalitetan em se prelazi dozvoljena granica za generator em se generator greje i smanjujemo zivotni vek celija.To su ustanovili ljudi koji se mnogo bolje razumeju od vas protivnika i nemam razloga da im ne verujem u ostalom napravicu ga i ja ne mogu nista da izgubim a sto se tice temperature motor mirnije radi i ne pregreva se kao sto vi mislite.
[ Odin D. @ 30.03.2012. 13:57 ] @
Citat:
sad_ste_face_jel: To su ustanovili ljudi koji se mnogo bolje razumeju od vas protivnika

To niko ne spori. Naravno da se u budalastine razumiju bolje oni koji se njima bave, nego oni koji se njima ne bave.
Da se ti ljudi bolje od nas razumiju u ono sto nisu budalastine, bili bi oni na nasim radnim mjestima, pokusavali unaprediti tehniku za 1-2% i dobijali dobru platu za to i bolilo bi ih uvo da li ce potrositi litar-dva benzina vise-manje, a mi "protivnici" bismo "unapredjivali" tehniku za 20-30% i zbog toga bauljali po supama, garazama, otpadima i smetlistima sa tom nasom "pamecu".
[ sad_ste_face_jel @ 30.03.2012. 14:09 ] @
Da sve su to budalastine kad od 8litara potrosnje spustis na 5litara to su velike budalastine.Jos samo kad bi ukapirao zasto su te budale napravile forum? Izgleda da se trkaju ko ce da napravi vecu budalastinu to je jako zanimljivo nema sta.
[ Odin D. @ 30.03.2012. 14:16 ] @
Kad je vec tako, onda je budalastina ne prihvatiti ovu ponudu:

Citat:

Dokazi to sto tvrdis, i moci ces do kraja zivota da se vozis u automobilu od 10.000 kubika, trosis bez razmisljanja 50 litara na sto kilometara, imas jahtu sa 2000 konja dizel motorom, i privatni avion i nece te biti briga za litar-dva dolje gore.
Budalastina je lomatati se oko par litara benzina - a propustati milione dolara.
Eto sad, reci ti meni da to nije budalastina, pa da se svi smijemo.
[ sad_ste_face_jel @ 30.03.2012. 14:40 ] @
Ja sa tobom ne nameravam da ulazim u raspravu jer si ne dokazan a pritom garantujem da nisi ni pravio hho generator.Veruj mi cim kupim prohrom ugradicu ga i siguran sam da necu biti u gubitku ako ne dobijem na ustedi goriva sigurno cu dobiti na snazi automobila.Ljudi pricaju svoja iskustva i dele ih sa drugim a ne osporavaju sve sto neko okaci.A ti posto u tome nemas iskustva nemas ni sta da pricas sem neke teorije a nisi ni probao da vidis kako to funkcionise.Ja sam vam lepo rekao napravite hho generator za nekih 3000 moze i za manje ako vec posedujete creva bablere i td.Pa onda pricajte ovako je samo prepucavanje koje ne vodi nicemu.
[ Cyber01001 @ 30.03.2012. 14:58 ] @
Odin D. de mi samo reci cim se ti bavis inace? jesi ikad radio bilo sta samostalno na autu,popravljao nesto,opcenito dirao nesto po motorima? Ja vamo vidim da ti pojma o tome nemas nego samo prebacujes po nekim teorijama i glupostima sto sa stvarnoscu nema ama bas nikakve veze...jedno je teorija a drugo je praksa i z*ajebi vise te svoje price , ako nisi probao nista od toga nisi valjan za ikakvu raspravu o tome!
[ 3MAJ86 @ 30.03.2012. 15:03 ] @
Nije bitno da li je radio ili nije, ako HHO zaista radi to što pričate da radi, zašto ne prihvatite taj izazov?

Pa ako ste vi u pravu, postaćete veoma poznati i bogati, a ako Odin ne ispuni svoja obećanja, javno ćemo ga ovde blatiti dok je sveta i veka, evo ja ću prvi. Ali morate dokazati! Onaj ko nešto tvrdi, mora da dokaže. Znaš kako moderni klinci kažu "pics or it didn't happen!". Samo što se ovde očekuju malo uverljiviji dokazi od slika i takotoga :D

Vi ste očigledno preskočili drugu godinu srednje škole. Ne znam šta da vam kažem. Reče mmx dvaes' puta, zakon o održanju energije je neumoljiv, a vi i dalje pričate neke perpetuum mobile gluposti. Pa kako da vas ljudi ne prozivaju, i kako da ne govore da pričate gluposti? Ne čitavo čovečanstvo je tupavo što izučava te zakone prirode, a vas par majstora ste pametni i vozite se jeftinije od ostalih. Nije nego!

Hajde dosta sa glupostima! Dokažite da to radi, i neka Odin onda ispuni svoj deo pogodbe (mada sam i ja obećao nešto slično o'ma posle njega), ili nemojte zamajavati ovde nekoga ko bi slučajno mogao da naleti na ovu temu.
[ Odin D. @ 30.03.2012. 15:10 ] @
Citat:
sad_ste_face_jel: A ti posto u tome nemas iskustva nemas ni sta da pricas sem neke teorije

Citat:
Cyber01001
: jedno je teorija a drugo je praksa

Teorija ili ne, ja stojim iza toga sto pricam, a to sto vi pricate je suplja prica i, pravo da ti kazem, po mom misljenju - obicno baljezganje.
Jedan od razloga je taj sto nemate nikakvih konkretnih podataka, a drugi razlog je taj sto nicim necete da stojite iza tih navoda, cime visestruko pojacavate utisak o baljezganju.
A to sto ja pricam je potkrepljeno spremnoscu da odgovaram za ono sto pricam, a to se jasno vidi odavde:
Citat:
, a sto je napisano na trecoj strani ove teme, tako da svako moze da procita, a i upuceno je svakom ko misli da je ono sto govori istina.

Sve sto do sada od vas imamo je obicno baljezganje za koje niste spremni da odgovarate - i da iza njega stanate bilo cime - niti radom niti parama.

Da ti ja ponudim sledece:
- napravi meni taj generator, ali pod sledecim uslovima:
1. Ako radi - dobices 3 puta vise para nego sto si potrosio da ga napravis i bice ti placeno 20€ po satu rada koji si potrosio na izradu i ja cu ovdje javno napisati da sam pogresio i izvinuti se onima protiv cijih postova sam pisao;
2. Ako ne radi - sav trosak izrade pada na tebe i napisaces ovdje javno da nisi uspio i izvinuti se onima koje si svojim pisanjem mogao navesti na zabludu;
3. Ako ostetis motor - bilo npr. korozijom cilindra izazvanog kojekakvim hemikalijama koje ubacujete u to sokocalo ili na neki drugi nacin ciji je uzrok to sokocalo, i ako je vrednost stete veca nego sto je usteda u smanjenju potrosnje (sto se sigurno nece desiti, ali ajde da radi kompletnosti turimo i to) - snosis stetu koju si napravio.

Potpisemo ugovor, deponujemo pare kod advokata, ja kolicinu koja pokriva moj dio troskova, ti u kolicini koja pokriva tvoj dio.
Izvrsimo mjerenja pod strogo kontrolisanim uslovima sa i bez generatora - isti put, ista daljina, ista brzina, iste vremenske prilike, ista tezina.

Ja mogu od prijatelja pozajmiti mjerac protoka, mozemo u gram izmjeriti koliko benzina odlazi u svakom momentu, a mozemo i umjesto rezervoara koristiti providan bazdareni kanister, pa cemo lako vidjeti koliko se tacno benzina trosi. Tako da nece biti potrebe da se objasnjavamo sa "Prosli mjesec sam sipao 6 litara vise nego ovaj, tako da znam dobro o cemu pricam...", nego cemo fino kulturno mjeriti onako kako se mjeri.

Pristajes li neko od vas na ovo?
[ Cyber01001 @ 30.03.2012. 15:25 ] @
Kakvih konkretnih podataka bi ti?? Sta trebamo , uzeti svu mogucu opremu za testiranje snage ,ispuha i jos sto cuda pa sve dokumentirati da bi tebi dusa bila na mjestu? Ako vec toliko ne vjerujes ,mozes slobodno doci kod mene u hr sa svim tim skalamerijama za mjerenje ,natocit cem pun tank i odvoziti odredjenu relaciju pa natociti opet do kraja i izracunati i nakon toga sve to ponoviti sa ukljucenim generatorom. Naravno sve ide na tvoj trosak jer ja novca nemam na bacanje -
gorivo , moje utroseno vrijeme i sta vec bude jos trebalo?
Ljudi probali i ljudi zadovoljni ,ako ti ne pase ovo ti slobodno mozes sam naruciti kit sa neta pa sam probati na nekom autu
[ vladd @ 30.03.2012. 15:27 ] @
Ne vredi da se svadjate, bez elemenata svadje a jos off.

Ako neko zeli da ga pravi, neka ga pravi. Ako neko hoce da prodaje bajke na forumu, neka prodaje, nase je da pitamo zasto to radi, i naravno, da komentarisemo.

Moze da se napravi "nesto" sto ce nesto i da "radi". Mozda cak dostigne nivo da ga je moguce bezbedno ugraditi u kola. Ali kucna radinost nece pokazati dramaticne ustede ni goriva ni vremena.

Usteda goriva od 10% se moze napraviti i bez HHO, samo pazljivom i odmerenom voznjom, koju ne aplicira bar 90% onih koji voze.
Ako neko ugradi skalameriju kojoj vise zice, i zbog toga lagano vozi, i napravi ustedu, svakako usteda ne potice od HHO.

Ozbiljniji sistemi se NE mogu napraviti amaterskim radom, kao ni sistemi sa regulacijom. I to je "kvaka 22", zbog koje ce svaki komercijalni sistem biti bolji od onog "iz garaze".
Osim ako se ne upotrebi malo jace znanje i oprema. Znanje o procesima, i znanje tehnologije koja ce da prilagodi razvojne zahteve(i izmerene rezultate) konkretnim resursima u okviru odredjene cene.

Elem, malo jace znanje i oprema postaju svesni ishodista pravljenja HHO, da je jedina ekonomija u komercijali i PRODAJI proizvoda korisnicima, a NE u samom koriscenju.

Stoga, onaj koji predje nekoliko nivoa igrice HHO, lako donosi odluku o nastavku razvoja, produkciji ili odustajanju od projekta.

Poz

P.S.
Samo za info, jedan Omegin maseni protokomer, za gasove, kosta oko 900€ bez PDV-a..ako se vec pokrecu price o "protocima" i "produkciji"..a tu spravu nema 99,99999% onih koji rade u garazi..

Znaci..pricamo o naponima bez voltmetra..kilogramima bez vage..produkciji volumena bez masenog protokomera...
[ Deep|Blue @ 30.03.2012. 15:32 ] @
Naravno da ne pristaje niko ...
Naravno ni da bilo kakva kritika hahaaoha metoda nije dobrodošla.
Inače zanimljiva mi je jedna izjava >> klasična navlakuša vezana za malu cenu i mogućnost velike uštede ...

Citat:
sad_ste_face_jel: ... To su ustanovili ljudi koji se mnogo bolje razumeju od vas protivnika i nemam razloga da im ne verujem u ostalom napravicu ga i ja ne mogu nista da izgubim ...

Ti "ljudi koji se mnogo bolje razumeju" nikada ne dozvoljavaju nezavisne analize i merenja te skalamerije, jer bi se verovatno utvrdilo da je ušteda mizerna ili ne postoji.
Drugi problem je uticaj toga na prosečan motor.
O toj tehnologiji se priča već duže vreme, ali nikako da se desi da neko dozvoli javnu analizu stanja vozila posle 100 000 pređenih km ...
Pa valjda je neko uspeo da pređe 100 000 km sa tom tehnologijom?!
Čega se onda plaše ti inovatori kad ne daju čak ni to.

Dakle to su dve tako jednostavne stavke.

Ako ste u stanju da pokažete nekoliko vozila kojima je pređeno 100 000 km tom tehnologijom i omogućite nezavisna merenja uštede u potrošnji goriva, verujem da će vam se otvoriti veliko tržište.
Pa čak do toga nivoa da ćete moći prodavati vaš prouizvod i po znatno višoj ceni.
Recimo za iznos ušteđenog goriva na relaciji od 30-40 000km.
Dakle pri prosečnoj ceni od 1,3 Eur/l, potrošnji od nekih 8l/100km i uštedom od 25%, vaš uređaj bi štedeo nekih 0,104 Eur/km
Za relaciju od 35000 km to bi dalo nekih 3640 EUR.
Dakle ekstremna zarada.
samo treba da se dokažete i bogatstvo je tu

[ sad_ste_face_jel @ 30.03.2012. 15:33 ] @
1.Smaras ali ozbiljno.
2.Provociras nekim glupostima.
3.Nemas pojma o konstrukciji dry cell-a jer pricas o stetnosti u motoru i koroziji.
4.O kojem protoku ti pricas? HHO generator moze bez problema da proizvodi 1L gasa u minuti bez grejanja generatora.
5.Za svaku kubikazu ide odredjeni generator mislim na recimo -NNNN+ ili -nnnn+nnnn- ili -nnnn+nnnn-nnnn+
6.Ustedu ne mozes odmah da dobijes jer mora neko vreme da vozis sa hho da bi se auto ocistio.
7.Procitaj malo o HHO generatorima pa onda kazi da neko lupa.
[ sad_ste_face_jel @ 30.03.2012. 15:39 ] @
Citat:
Deep|Blue: Naravno da ne pristaje niko ...
Naravno ni da bilo kakva kritika hahaaoha metoda nije dobrodošla.
Inače zanimljiva mi je jedna izjava >> klasična navlakuša vezana za malu cenu i mogućnost velike uštede ...

Ti "ljudi koji se mnogo bolje razumeju" nikada ne dozvoljavaju nezavisne analize i merenja te skalamerije, jer bi se verovatno utvrdilo da je ušteda mizerna ili ne postoji.
Drugi problem je uticaj toga na prosečan motor.
O toj tehnologiji se priča već duže vreme, ali nikako da se desi da neko dozvoli javnu analizu stanja vozila posle 100 000 pređenih km ...
Pa valjda je neko uspeo da pređe 100 000 km sa tom tehnologijom?!
Čega se onda plaše ti inovatori kad ne daju čak ni to.

Dakle to su dve tako jednostavne stavke.

Ako ste u stanju da pokažete nekoliko vozila kojima je pređeno 100 000 km tom tehnologijom i omogućite nezavisna merenja uštede u potrošnji goriva, verujem da će vam se otvoriti veliko tržište.
Pa čak do toga nivoa da ćete moći prodavati vaš prouizvod i po znatno višoj ceni.
Recimo za iznos ušteđenog goriva na relaciji od 30-40 000km.
Dakle pri prosečnoj ceni od 1,3 Eur/l, potrošnji od nekih 8l/100km i uštedom od 25%, vaš uređaj bi štedeo nekih 0,104 Eur/km
Za relaciju od 35000 km to bi dalo nekih 3640 EUR.
Dakle ekstremna zarada. :)
samo treba da se dokažete i bogatstvo je tu

Ti neke stvari ne shvatas kakve navlakuse? Pa niko te ne tera da kupis sve to mozes sam da napravis pa ako nemas ama bas nikakve znakove promena baci to i prezali tih 3 hiljada.Jos nesto ne kapiram zasto bi ljudi pisali svoja lazna iskustva? To onda ispada skup debila i prevaranta.Ja cu sigurno ugraditi generator pa nek bude sta bude a sta bi pa moglo da bude kad je sagorevanje potpuno.Gledao sam da je neko pricao da strada katalizator ali posto toga nema na starijim autima a auti koji ih imaju ih najcesce vade jer zbog ovog kvalitetnog goriva on se u potpunosti zapusi.
[ Cyber01001 @ 30.03.2012. 15:39 ] @
Cuj svaki dan vozim iste relacije , znam kako mi auto trosi , neke od jednostavnijih osnovnih alata imam ,bas tocnu kolicinu plina ne znam posto neam kako mjeriti osim litrene boce u vodi i stoperice na iphoneu ali i to posluzi! Rezultati su u skladu sa mogucnostima naravno , bilo bi puno bolje kad bi tu postojala elektronika koja bi regulirala doziranje i proizvodnu hho-a ,drzalja potrosnju struje na minimumu i sl. ! Trenutno nisam u mogucnosti praviti nista od toga ali imam u planu ,meni se pokazalo da ipak ima nesto u tome u da je moguce poboljsanje pa kad budem morao prvo cu praviti elektroniku za napajanje same celije a kasnije mozda iskoristiti i neku elektroniku od LPG-a pa poboljsati to malo . Za sad je bitno da mi kojima je bitna svaka litra goriva ustedimo nesto i to se moze postici uz malo truda i volje!! Taman da je i pola litre manje na 100km ,vec je neko poboljsanje zar ne?
[ Odin D. @ 30.03.2012. 15:51 ] @
@Cyber
@faca

Baljezganje. Baljezganje. Baljezganje. Baljezganje....
Mozete baljezgati do sutra, ali to ce i dalje ostati samo baljezganje.

Citat:
Cyber01001: Ako vec toliko ne vjerujes ,mozes slobodno doci kod mene u hr sa svim tim skalamerijama za mjerenje ,natocit cem pun tank i odvoziti odredjenu relaciju pa natociti opet do kraja i izracunati i nakon toga sve to ponoviti sa ukljucenim generatorom.

Pristajem. S tom razlikom sto cemo prvo izmjeriti gorivo prije nego ga natocimo, pa cemo na kraju mjeriti preostalo gorivo.
Vozicemo istu relaciju, i istom brzinom, po stoperici, kako bi bilo tacno.
Vozice neko trece lice, koga cemo zajedno odabrati, obojica cemo biti prisutni u voznji i testiranju svo vreme.
Potpisacemo ugovor prije svega i deponovati novac kod advokata.

Citat:
Cyber01001: Naravno sve ide na tvoj trosak jer ja novca nemam na bacanje - gorivo , moje utroseno vrijeme i sta vec bude jos trebalo?

Naravno, ako se pokaze da si bio u pravu.
Ako izmjerimo drugacije - onda ces ti to sve meni da platis.

Imamo li dogovor?
[ KrkaCiC @ 30.03.2012. 16:00 ] @
Jedan poznanik je na kadetu "suzi" sa 1,3 motorom ugradio umesto originalnog karburatora karburator za keca (z101) i tako je smanjio potrosnju sa 8 na 5 litara,mozda i manje
Nema neku metodu merenja potrosnje sem "odokativne". Ma covek se svima hvali da je mizerna potrosnja,u odnosu na prethodni karburator.
Sto sad neko ne bi poverovao u ovu pricu (kad je covek samo karburatorom smanjio za 3 litara potrosnju),sta bi tek bilo da ugradi i HHO? verovatno bi mu kadet trosio ispod 3
Kao sto cu poverovati u pricu iznad tako isto mogu da poverujem u ovo HHO "teoretisanje".
Kao sto neko iznad napisa,ZAKON OCUVANJA ENERGIJE je Zakon
Sto npr klimu (spoljnu jedinicu) ne bismo stavili u neki podrum ili vecu zatvorenu prostoriju gde zimi ne pada ispod nule T,i tako se grejali vrlo efikasno na klimu?
E pa ne moze zbog zakona iznad,jer da bi "upumpali" toplotu u sobu moramo je uzeti iz ovog podruma i on ce vrlo brzo otici u dobar minus.

Da ne smaram vise,mislim da i ako se postigne neka "usteda" u potrosnji,uredjaj ne vrsi posao jer ima lose uticaje na motor koji nije napravljen da radi na vodonik vec na benzin!!!

Sad videh ovaj poziv Odina D,nadam se da ce biti dogovora
[ Deep|Blue @ 30.03.2012. 16:16 ] @
Citat:
sad_ste_face_jel: Ti neke stvari ne shvatas kakve navlakuse? Pa niko te ne tera da kupis sve to mozes sam da napravis pa ako nemas ama bas nikakve znakove promena baci to i prezali tih 3 hiljada.Jos nesto ne kapiram zasto bi ljudi pisali svoja lazna iskustva? To onda ispada skup debila i prevaranta.Ja cu sigurno ugraditi generator pa nek bude sta bude a sta bi pa moglo da bude kad je sagorevanje potpuno.Gledao sam da je neko pricao da strada katalizator ali posto toga nema na starijim autima a auti koji ih imaju ih najcesce vade jer zbog ovog kvalitetnog goriva on se u potpunosti zapusi.

- Meni nešto ne pada na pamet da uništavam auto zarad neke kvazi uštede.
- HHO će za mene ostati skalamerija i navlakuša sve dok neko ne dokaže efikasnost i neškodljivost te aparature.
- Svakako da mogu i ja da nađem gomilu pozitivnih iskustava sa foruma koji se bave propagiranjem HHO-a. To nije nikakav dokaz.
- pa nek bude sta bude metod rada može jako puno da te košta. Od običnog uništavanja motora vozila do potencijalnih udesa sa smrtnim ishodima. U svakom slučaju ugradnja neproverene tehnologije kao što je HHO, predstavlja rizik.
- Došao na opšti forum da hvališeš tu skalameriju i onda se ljutiš što ne neko kritikuje.
Tvoj entuzijazam u kombinaciji sa "niskom" cenom ugradnje može lako da povuče labilnije i manje informisane osobe na sličnu intervenciju, pa bi red bio da pročitaju i neku kritiku te tehnologije.

[ vladd @ 30.03.2012. 16:37 ] @
Hajde da kazemo da je oprema skupa, i ona najosnovnija kosta vise od vozila u koje se zeli ugraditi.

Medjutim postoji nesto BESPLATNO(relativno, ako ne uzmemo cenu internet pretplate u obzir), a to je doticni tekst, sa linka, diplomski, sa (vec)obavljenim nekim merenjima...

I posle tog teksta se nastavlja sa pricanjem prica, i posle tog teksta mr"faca" pljuje po nekakvim "protivnicima".

Neka ga ugradi ko hoce, mene samo zanima namera ovolikog insistiranja na bajanju bajki, silnim ustedama ako se samo par limica poveze u nekom loncu(sto je ogromno "iskustvo" u izradi, koje daje za pravo da se pljuje i npr tehnicki savetnik instituta za fiziku, sa 15 godina nosenja tog zvanja i 25 godina radnog iskustva po laboratorijama), poboljsava kvalitet voznje i budzet..a parametri skalamerije se ocenjuju imaginarnim metodama, promene svakodnevnog ponasanja(kolicine goriva sipanog periodicno), procena struje i koncentracije i "iskustvenog odredjivanja kolicine proizvedenog HHO..koji ce u svakoj produkciji, makar bila 100 grama, tek da pucne, proizvesti 30-50% ustede goriva...

Poz
[ Nedeljko @ 30.03.2012. 17:46 ] @
Citat:
vladd: Najveća zabluda kod HHO generatora u kolima je pogrešna predpostavka da: "struje ima - pa ima". Pa kad je već ima - daj da se ne troši uludo, već da se iskoristi.
E, a kad bi neko uspeo da shvati da struja u kolima nastaje sagorevanjem goriva (benzin, dizel), onda bi se razmislilo (možda)

Jasno je da ako se uključi neki potrošač struje, kao što je klima uređaj, da će se trošiti više goriva. Međutim, mene zanima da li isto važi za osloboženu toplotu. Naime, struja nema gde da se "odlije" van provodnika, osim jednog malog dela u vidu elektromagnetnih talasa, ali toplota se inače odliva u spoljašnjost. Da li bi se tu nešto moglo iskoristiti i da li se već koristi?
[ HeYoo @ 30.03.2012. 18:03 ] @
Pa moze samo je pitanje koliko je to isplativo.
[ 3MAJ86 @ 30.03.2012. 18:25 ] @
Sećam se neke BMW-ove reklame od pre par godina gde su reklamirali neko svoje hibridno vozilo. Uglavnom hvalili su se time da su uspeli čak i energiju kočenja da upotrebe, tako što se umesto u toplotnu ta energija (na neki način, ne znam kako) pretvara u električnu i time se puni baterija.

Na koju foru tačno to radi, zaista ne znam.
[ Odin D. @ 30.03.2012. 18:37 ] @
^ Svaki elektricni generator - kada ga opteretis, tj. kada pocnes da koristis struju koja se proizvodi dok mu okreces osovinu - pocne da pruza otpor tom okretanju, tj. osovina mu se teze okrece nego kad je u praznom hodu (to npr. ovi hahaohoho "strucnjaci" ne shvataju, pa misle - kad se vec alternator vrti "u prazno", zasto ne iskoristiti taj "visak" energije). Tako umjesto sto tockove kocis trenjem od pakne - ti ih spojis na osovinu tog generatora i on ih usporava, a tu struju koju si napravio kocenjem posaljes u akumulator ili negdje drugdje.
To je odavno poznat princip, i mislim da se prvi put poceo upotrebljavati kod tramvaja, gdje se to naziva - rekuperacija.
Kada tramvaj ide nizbrdo, onda njegov elektro-motor funkcionise kao generator, a tako dobijena struja se vraca nazad u mrezu, pa recimo pomaze onom tramvaju sto ide uzbrdo i ciji elektromotor trosi u tom momentu struju.
Moze da se primjenjuje bilo gdje gdje je nesto potrebno kociti, npr. lift koji ide na dolje i sl.
[ mmix @ 30.03.2012. 18:45 ] @
Radi se o elektromagnetnom kocenju, tockovi vrte generator koji zbog niske impedanse na izlazu pruza veliki otpor i koci vozilo. Naravno do neke sile kocenja, preko toga koce diskovi i to se ne spasava, malo je nerealno imati trenje bez grejanja :).

Klima uredjaj u kolima ne radi na struju, kompresor je preko mehanicke sklopke nakacen na kajs i koristi mehanicku snagu motora. Nema rezona pretvarati tu energiju u elektricnu i onda iz elektricne u mehanicku u kompresoru.

Sto se tice termickog iskoriscenja u motorima sa unutrasnjim sagorevanjem toga nema, sistemi za konverziju toplote u druge oblike energije obicno zahtevaju masivnije agregate (para/turbine/isparivaci) i malo vece temperature od onoga sto se generise u kolima pa nema nekog rezona ugradjivati ih u kola.
[ vladd @ 30.03.2012. 19:41 ] @
Citat:
Nedeljko: Jasno je da ako se uključi neki potrošač struje, kao što je klima uređaj, da će se trošiti više goriva. Međutim, mene zanima da li isto važi za osloboženu toplotu. Naime, struja nema gde da se "odlije" van provodnika, osim jednog malog dela u vidu elektromagnetnih talasa, ali toplota se inače odliva u spoljašnjost. Da li bi se tu nešto moglo iskoristiti i da li se već koristi?

Doticna toplota se ne moze koristiti, bar ne u ovom trenutku. Inace temperatura tela vozaca, bi mogla da bude iskoriscena na slican nacin. Recimo pri projektovanju rashladnih sistema, telesna toplota se racuna kao generator nekih 300W...

Ali nije poenta o prikupljanju svih kvantova energije i ustede, da kazem, fosilnog goriva(po meni je tacnija verzija mineralnog).

Sam motor je toplotna masina, i u savremenim motorima je podignuta radna temperatura za 15-ak stepeni, sa 80, i nesto malo vise, na skoro 95-98 stepeni Celzijusa. Tako je na odredjen nacin podignuta efikasnost.

Problematika oko HHo je poprilicno jasna. Odredjene verzije se postizu i prostim ubrizgavanjem vode u plazmu cilindra(potraziti water injection), a neki nedostaci samog (poprilicno starog) principa rada motora su, za potrebe trka, nadoknadjeni setom raznih zapaljivih supstanci. Od specijalnih mesavina metanola, do relativno prostog "nitra", tako da se poboljsavaju brzine sagorevanja i motori postizu bolje rezultate i bolji prinos snage na visokim obrtajima.

HHo bi mogao da bude nekakva kucna verzija poboljsanja brzine sagorevanja i iskoriscenja motora, ali bi bile neophodne i neke intervencije u zoni samog ciklusa, vremena otvaranja i zatvaranja ventila, i eventualno neke korekcije , odnosno pomeranja paljenja u kasnijem momentu.

Pa naci neki optimum na konkretnom motoru, ali je to previse posla za hobby pristup.

Poz

P.S.
Kod pojedinih hibrida, uz koriscenje inercijalne energije, koriste se i mali sus motori ali sa petotaktnim ciklusom, zarad vece efikasnosti i manjeg rasipanja energije proizvedene eksplozijom u cilindru.
[ sad_ste_face_jel @ 30.03.2012. 20:16 ] @
Citat:
Deep|Blue: - Meni nešto ne pada na pamet da uništavam auto zarad neke kvazi uštede.
- HHO će za mene ostati skalamerija i navlakuša sve dok neko ne dokaže efikasnost i neškodljivost te aparature.
- Svakako da mogu i ja da nađem gomilu pozitivnih iskustava sa foruma koji se bave propagiranjem HHO-a. To nije nikakav dokaz.
- pa nek bude sta bude metod rada može jako puno da te košta. Od običnog uništavanja motora vozila do potencijalnih udesa sa smrtnim ishodima. U svakom slučaju ugradnja neproverene tehnologije kao što je HHO, predstavlja rizik.
- Došao na opšti forum da hvališeš tu skalameriju i onda se ljutiš što ne neko kritikuje.
Tvoj entuzijazam u kombinaciji sa "niskom" cenom ugradnje može lako da povuče labilnije i manje informisane osobe na sličnu intervenciju, pa bi red bio da pročitaju i neku kritiku te tehnologije.

Cekaj pa ti si naso mene da lozis? Ma boli mene uvo ako neces sam da probas tvoj problem ljudi to koriste i imaju ustedu a te fore sa da steti motoru pricaj nekom drugom na primer Odinu jer po vama to su samo propagande nekih debila koji hoce da navucu kupce i da im pokvare motor.Vi bi ste hteli da se to naucno dokaze? haha pa dok je nafte toga nece biti a i kad nestane nafte oni ce verovatno preci na struju.Ako zelite propagandu pogledajte na kupindu te hho generatore koji kostaju 30 hiljada dinara a izrada ga je kostala koliko sam naveo u predhodnom postu.A ti Vladd mozes samo da lupas o loncima i limicama a kad bi malo pogledao video bi da dry cell moze da proizvodi 1l gasa u minuti na 8 ampera sto je dovoljno za od 1900 kubika.Vidim da ne vredi sto se raspravljam ovde nego bas me pa briga vracam se ja forumu gde samo lupaju gluposti i lazu sami sebe.
[ 3MAJ86 @ 30.03.2012. 21:04 ] @
Pa ti si taj koji ovde "loži" narod, da protiv osnovnih naučnih principa ta vaša sprava radi. I naravno da treba da se dokaže. Kada nešto tvrdiš, moraš i da dokažeš, a ne obratno. Živeo naučni metod! Dole sa šarlatanstvom!
[ Odin D. @ 30.03.2012. 21:51 ] @
Citat:
sad_ste_face_jel: Cekaj pa ti si naso mene da lozis?

Tebe je neko vec nalozio, pa si se primio na pravljenje toga, nisi nista postigao, i vjerovatno da bi ispao manje glup sada pokusavas nagovarati sve zive da prave istu glupost.
Kakvi su tvoji konkretni rezultati? Sta si napravio, koliko si goriva ustedio? Gdje to moze da se pogleda?
[ sad_ste_face_jel @ 30.03.2012. 22:06 ] @
Ma vi ste neki faktori pa cu se ja vama dokazivati :) Ne lozim ja nikog ko zeli neka proba ljudi su probali i dobili ustedu a vi se zapitajte sta oni imaju od toga sto ce nekog loziti a pritom ne traze nikakvu nadoknadu i zele svakom da izadju u susret i podele svoja iskustva sa drugima.Najlakse je osporavati zasto bi uopste neko pokusao to da napravi i sam se uveri mnogo je lakse sve negirati i osporavati.Ja sam rekao da cu napraviti generator i sigurno cu ga montirati u auto a te price da steti motoru mozda oni generatori koji na svakoj celiji imaju po 13 volti to je takozvana V para koja ako se ne isfiltrira i dodje u motor moze imati lose uticaje na motor no takvi se uredjaji ne koriste jer vuku mnogo ampera a i greju se preterano.Ovo je poslednji komentar od mene i vise necu ni pisati u ovoj temi kada napravim gen.i montiram ga u auto svoje rezultate cu podeliti sa ostalom grupom ludaka ali ne na ovom forumu jer ovde nije moguce nista dokazati.
[ Odin D. @ 30.03.2012. 22:15 ] @
^
Citat:
Odin D.: Kakvi su tvoji konkretni rezultati? Sta si napravio, koliko si goriva ustedio? Gdje to moze da se pogleda?
[ Devanagari @ 31.03.2012. 02:49 ] @
Ne moze nigde da se vidi jer je jasno da radite za naftni lobi i ako vam pokaze uredjaj koji zaista radi ubicete ga, a uredjaj skinuti sa motora i odneti u onu arhivu iz Indijane Dzonsa, daleko od ociju jvnosti.
[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 03:24 ] @
evo jos malo dokumentacije , doduse iz 1977. godine ali nije toliko bitno od kad je , http://www.hpstech.com/data/NA...ogen%20Enhanced%20Gasoline.pdf
[ Odin D. @ 31.03.2012. 03:34 ] @
Bas logicno. Vas hahahaohoho konstruktora ima ko' muva, vozate se okolo, pravite, hvalite, stedite.... al' ne mozete danas nista od toga nikom pokazati nego morate navoditi radove Nostradamusa i kojekakvih jos alhemicara od prije 300 godina :)

Nego @Cyber, sta bi sa onom tvojom ponudom da dodjemo da mjerimo i mojim pristankom?
Da nisi ti malo zaboravan?
Mozda ti tako zaboravljas i koliko si benzina sipao, pa ti se cini kao da manje trosis?

Ocemo li mjeriti ili necemo?
[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 03:36 ] @
Ne ,nisam zaboravio nego ne vjerujem forum trolu poput tebe , da ti imas pare o kojima pricas vec bi ti testirao sve sam a ne mene zaje*avao
[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 03:37 ] @
i cekaj ni ovo iz nase isto nije valjano ili?
[ Odin D. @ 31.03.2012. 03:38 ] @
Ajde nemoj se brukati.
Sram te bilo.
[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 03:40 ] @
De ubij se molim te,spasi ovaj svijet!
[ Odin D. @ 31.03.2012. 03:42 ] @
Oces li odrzati rijec, pa da obavimo to mjerenje?
[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 03:45 ] @
Dodji donesi opremu za mjerenje ispusnih plinova ,potrosnje i mjeri pa vidi dali ima razlike sa i bez hho generatora ali napominjem placas sve sam ! mene ne trazi pare - ja ih nemam!
[ Odin D. @ 31.03.2012. 03:49 ] @
Ja sam pristao na to srajne od ponude pod uslovom da ja placam sve ako se pokaze da si ti u pravu, a da ti placas ako se pokaze da nisi u pravu.
Posto ti vjerujes da si u pravu, jos kazes da si se licno uvjerio i vidio - sta je onda problem? Cega se plasis, kad sigurno pobjedjujes?

Ocemo li da snosimo odgovornost za ono sto pricamo kao sto rade odrasli ljudi ili imamo posla ovdje sa nekim balavcem serojnom?
[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 03:52 ] @
Nisam ni balavac al nisam ni starkelja ,imam 24. godine i trenutno nezaposlen! rekoh ti da nemam pare,snalazim se koliko toliko sa servisiranjem pc-a,elektronike i sl.
[ Odin D. @ 31.03.2012. 03:57 ] @
To nije odgovor na moje pitanje.

Ocemo li da mjerimo ili necemo?
[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 03:59 ] @
Dobio si odgovor,sta ti nije jasno?
[ Odin D. @ 31.03.2012. 04:01 ] @
Nisi odgovorio da li pristajes na dil sa mjerenjem ili ne?
[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 04:07 ] @
Jel ti to mene malo zaj*bavas??? rekao sam ti vec sve sto imam za reci ! ako ti se testira , dodji pa testiraj ! Ako ne - odje*bi !
Ako ti i dalje nije jasno ,onda mozes doci vamo pa da ti pajserom pojasnim neke stvari
[ Odin D. @ 31.03.2012. 04:13 ] @
Sram te bilo.
Sta ti zamisljas da je ovo - neka prcvarnica za pjandure u tvom komsiluku?
Obrati paznju kako se ponasas, ovo je javni forum i takvom seljoberisanju i primitivizmu nije mjesto ovdje.
[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 04:21 ] @
Pa presao si vise svaku je*** mjeru! Nije me sram uopce , konj si , idiot i trol! Zajebavas sve redom i glumis majmuna
[ plus_minus @ 31.03.2012. 04:27 ] @
Coool...

[ Odin D. @ 31.03.2012. 04:29 ] @
Znaci, to je sve sto imas da kazes kada ti se ponudi da se tvoje price i tvrdnje provjere u praksi :)
Lijep nacin da u par rijeci kazes o sebi sve sto je vazno da se zna. Sad ljudi mogu da vide o cemu se radi.
[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 04:34 ] @
Uporno podje*avas i omalovazavas sve koji tvrde da ovo radi , nudis tu neke kvazi testove i trazis mene pare ako to ne radi! Sta ocekujes , budi sretan sto si daleko od vecine nas.... Kupi usrani HHO generator i sam testiraj ako vec imas pare sto cisto sumnjam jer vidim iz svih tvojih postova da samo z-a-j-e-b-a-v-a-s (druge rijeci nema za to) ,pa nek ti dusa bude na mjestu! Necu uopce da imam posla s tobom....vidim da nisi ispravan u glavi ,uporno provociras sve nas !

evo slucajno nadjoh jos nesto pa sam se slatko nasmijao .... http://www.elitesecurity.org/t...a-javnu-opomenu-korisnika-Odin
[ Odin D. @ 31.03.2012. 04:45 ] @
Citat:
Cyber01001: nudis tu neke kvazi testove i trazis mene pare ako to ne radi!

Ne trazim od tebe nikakve pare, samo da platis troskove testiranja ako ne radi, meni tvoje pare ne trebaju, samo ne bih ja da placam za nedokazivanje kojekakvih srajna ovdje po forumu. Valjda ti je poznat princip da teret dokazivanja pada na onoga ko tvrdi, a ne na onoga ko sumnja.

Ali, posto mozda nekom drugom nije jasno o cemu se radi (meni jeste), mozes li ostalim citaocima objasniti zasto tebe to placanje uopste zabrinjava kada si ovdje vec x puta napisao da si se licno uvjero da ti auto trosi manje benzina, pa ako je tako - onda ti neces nista platiti, zar ne? Sta ti onda tacno predstavlja problem da obavimo to testiranje?
Cemu uopste taj strah od placanja u slucaju "nerada", kad ovdje uporno od prve strane pjenis da generator funkcionise i auto ti manje trosi?
Ja kad bi toliko pjenio kao ti, bio bi toliko siguran u to sto pricam da bih se i u zivot kladio, ali ti izgleda samo prdis u prazno, iz ko zna kojih razloga, pa zato i izbjegavas ikakvu odgovornost za tu prdljavinu - jer dobro znas da od toga nema nista.
[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 04:55 ] @
Ne zabrinjava nego mi zesce ides na zivce ,dosao sam vamo da saznam neke informacije o hho generatorima dok pravim svoj za auto,nisam uspio nista nego se nazivcirati oko tebe i tvojih glupih komentara ! Nije mi uopce jasno zasto sve toliko mucis oko toga da ti naprave testiranje ,demonstraciju ili sta god vec? Sta si ti vamo da mi tebi moramo obavljati testiranja?? Lupetas bezveze ,hoces samo vidjeti ko ima muda reci da TI dodjes vamo i testiras ! Nit bi dosao nit testirao zato ne s*eri i pusti vise ljude da nesmetano razgovaraju o temi koja ih zanima ,prestani zatrpavat temu svojim genijalnim izjavama! Nemogu te gledat vise......ogadit ces mi forum koji pratim vec nekih 8 godina
[ plus_minus @ 31.03.2012. 04:59 ] @
A kako to da do sad niko nije pomenuo tuđu majku i tome slično?

npr..

[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 05:04 ] @
To ne,nisu one nista krive..... ;)
[ Odin D. @ 31.03.2012. 05:15 ] @
Citat:
Cyber01001: Ne zabrinjava nego mi zesce ides na zivce ,dosao sam vamo da saznam neke informacije o hho generatorima dok pravim svoj za auto,nisam uspio nista nego se nazivcirati oko tebe i tvojih glupih komentara ! Nije mi uopce jasno zasto sve toliko mucis oko toga da ti naprave testiranje ,demonstraciju ili sta god vec? Sta si ti vamo da mi tebi moramo obavljati testiranja?? Lupetas bezveze ,hoces samo vidjeti ko ima muda reci da TI dodjes vamo i testiras ! Nit bi dosao nit testirao zato ne s*eri i pusti vise ljude da nesmetano razgovaraju o temi koja ih zanima ,prestani zatrpavat temu svojim genijalnim izjavama! Nemogu te gledat vise......ogadit ces mi forum koji pratim vec nekih 8 godina

Nista od ovoga nema apsolutno nikakve veze sa temom.
Teme na forumu su podlozne javnoj raspravi. Ako ti se to ne svidja - potrazi neko drugo mjesto.
Niko ovdje nije duzan da ima misljenje koje tebi ne ide na zivce.
Koliko god vas nervira sto neko prica da taj generator ne radi - toliko i njega nervira sto mu vi pricate da treba da umukne, pri cemu ste vi jos i nekulturni i bezobrazni u svojih zahtjevima da se onima koji ne misle kao vi zacepe usta.

Kada ti neko predlozi da se "misljenja" provjere u praksi - ta ga nazoves konjom, idiotom, trolom, zajebantom i majmunom, a potom nastavis da se bavis licnoscu ucesnika, a ne cinjenicama koje pise na temi.

Sto se mene tice, mislim da je u ovoj raspravi izmedju mene i tebe jasno pokazano koliko ko vjeruje u ono sta prica i koliko je spreman da stane iza toga. Ja ne mislim vise uopste s tobom licno da se objasnjavam o bilo cemu osim o golim tehnickim cinjenicama koje se ticu tog generatora i navodnog smanjenja potrosnje.
Stoga bih te zamolio da se prestanes baviti uvredama i licnim provokacijama, jer cu biti prisiljen da ti prijavljujem takve poruke za brisanje, posto ne mislim da na njih odgovaram "istom mjerom".
[ Cyber01001 @ 31.03.2012. 05:31 ] @
ma neam vise uopce volje ista pisati po ovoj temi,ma po bilo kojoj gdje se ti budes nasao!
[ 3MAJ86 @ 31.03.2012. 09:03 ] @
Cyber, ja ne vidim šta ti je on kriv da se sada nešto žestiš. Prosto nisi spreman na proveru, iz toga se lako da zaključiti. Čovek ti je ponudio da ti platiš SAMO u slučaju da to što tvrdiš nije tačno. Pošto si ubeđen u tačnost svojih tvrdnji, zašto ne pristaneš na dogovor? Čega se plašiš. Ako si u pravu nećeš ništa platiti, sve će on da plati?

Kako ne shvataš. Svako malo gledam neke reklame, te staviš magnet na neko crevo tamo u dovodnoj grani i to povećava efikasnost / smanjuje potrošnju, te razni aditivi što gorivu što ulju. Joooj kada se setim one "ruske tajne vojne tehnike" bio neki "univerzalni modifikator", kao to rusi stavljaju u svoje tenkove :D Sit sam se nasmejao. Ali eto, ima ljudi koji će i to kupovati.

Zar ti toliko nije jasno da je zakon o održanju energije nešto što se ne može zaobići ili preskočiti na bilo koji način? Ti i možda jesi siguran da si postigao neki rezultat, ali to je samo autosugestija, a ne realno stanje stvari.
[ Marko83 @ 31.03.2012. 09:35 ] @
Odmah da napomenem da nikad ne bih ugradio taj HHO generator u svoje vozilo, tih 2700 stepeni mi se nikako ne dopada na duge staze kao i zapaljivost tih gasova...
Ali zasto uporno potencirate zakon o odrzanju energije?
Sa jedne strane imate slabo efikasan proces pretvaranja goriva u energiju kretanja(narocito kod veoma starih vozila na koje se i preporucuje ugradnja)
Zar nije moguce da taj generator i gas koji oslobadja uticu samo kao katalizator tj da poboljsavaju sagorevanje goriva i time oslobadjaju vecu snagu
Vece iskoriscenje goriva = veca snaga = manja potreba za pritiskanjem papucice gasa = manja ukupna potrosnja goriva
Zar svi noviji motori ne rade upravo to? Poboljsavaju efikasnost a time i smanjuju potrosnju?

Zakon o odrzanju energije naravno vazi ali ovde treba da se posmatra poboljsanje efikasnosti starih motora
Sasvim je moguce da katalizatorom poboljsas efikasnost motora za 10% a da taj katalizator zahteva dodatnih 5% rada motora(cifre su proizvoljne)
Narocito sto se ti stari motori ne mogu podiciti nekom efikasnoscu - mesta za napredak svakako ima

Potenciranje na zakonu o odrzanju energije samo znaci da niste spremni za raspravu nego se drzite uvek vazece istine
Evo naveo sam primer kako je moguce dobiti vise uz postovanje zakona o odrzanju energije(sto se naravno podrazumeva)
[ mmix @ 31.03.2012. 10:49 ] @
2700 stepeni je maksimalna temperatura sagorevanja savrsene smese vodonika i kiseonika, nema veze bas sa HHO.

Drugo, zakon o odrzanju energije je vazan u kontekstu prozivodnje HHO gasa, ne samo sagorevanja goriva. Dodatni kiseonik iz HHO smese mozda poboljsava sagorevanje u atmosfercu do neke marginalne mere ali je problem utrosak energije iz goriva i zrtvovanje mehanicke snage zarad proizvodnje HHO gasa. Krasti tu energiju od motora jednostavno nema smisla jer krades mehanicku upotrebljivu energiju (za razliku od recimo turbochargera koji efektivno povecava volumetriju drukanjem kiseonika nadatmosferskim pritiskom) da bi je pretvorio u elektricnu i da bi je potom utrosio na elektrolizu. Ja sam 100% ubedjen da su SVI proizvodjaci motora radili eksperimente i merenja upotrebe HHO celija i da je jednostavno snaga neophodna da proizvede neophodnu kolicinu kiseonika na odgovarajucem nadatmosferskom pritisku daleko daleko veca od neto doprinosa boljeg sagorevanja. Da nije tako, SVAKI motor danas bi imao HHO modul.
[ Odin D. @ 31.03.2012. 12:23 ] @
Citat:
Marko83: Ali zasto uporno potencirate zakon o odrzanju energije?
Sa jedne strane imate slabo efikasan proces pretvaranja goriva u energiju kretanja(narocito kod veoma starih vozila na koje se i preporucuje ugradnja)
Zar nije moguce da taj generator i gas koji oslobadja uticu samo kao katalizator tj da poboljsavaju sagorevanje goriva i time oslobadjaju vecu snagu
Vece iskoriscenje goriva = veca snaga = manja potreba za pritiskanjem papucice gasa = manja ukupna potrosnja goriva

Taj princip jeste generalno moguc, ali to nije slucaj u ovoj konkretnoj kombinaciji sa benzinom i hidrogenom.
Hemijski, fizicki i tehnoloski je pokazano i dokazano da vise energije moras potrositi da bi napravio taj gas nego sto on moze osloboditi sagorjevanjem sebe samog i vise nego sto moze poboljsati sagorjevanje benzina.
Zbog toga se pozivamo na zakon o odrzanju energije da bismo rekli u dvije rijeci o cemu se radi - umjesto da pricamo svaki put ovu gore pricu ispocetka.

Jeste, moguce je u teoriji tako poboljsati rad motora, to niko ne spori, ali praksa jos nije pronasla koji je to gas i kako da se dobije.
HHO jeste pokusaj, ali neuspjeli pokusaj.
Treba ti gas koji ce oslobadjati vise energije nego sto si potrosio da ga proizvedes, ili koji ce poboljsati sagorjevanje benzina tako da takvo povecanje energije sagorjevanja bude vece nego energija oduzeta od motora da bi se dobila struja za proizvodnju tog gasa. Hidrogen to nije.
Da ponovim - hidrogen nije taj gas. To se moze provjeriti na milijardu mjesta gdje je hemija vec dokumentovala odavno sve poznate procese proizvodnje istog (izmedju ostalog i elektrolizu), izmjerila energiju koju oslobadja sagorjevanjem i ispitane njegove osobine kao katalizatora u procesu sagorjevanja benzina.
Sve sto nekom treba da se u sve to uvjeri je pristup google-u 5 minuta i digitron.
[ grof74 @ 31.03.2012. 15:28 ] @
Pozzzz, svima, nisam mogao odlolit i da se nevratim natrag na forum , od mog zadnjeg komentara puno ste pisali, i prepucavali ste se.Napisali ruzne rjeci, to sto osobno mi se ne svida.
Niti ja ne radim, bez posla sam, ali pristao bi na testiranje, s time sto nebi koristili moji auto.
Gen vec postoji u autu, da bi bilo savrseno testiranje trebali bi proci nekih 800-1000Km bez njega,to kazem zato sto motor je cist i test nebi bio dobar.
Ako se odlucite na ovakvo testiranje ja sam ZA. Napravit cu novi gen. kojeg cu kondicionirat.taj gen ce ici na auto kojeg izaberete za testiranje.Prva voznja bez gen, naprimjer vozit cemo dok nepotrosimo komplet gorivo koje ce bit u rezervoaru, jel to 10L ili 20L, po vasem izboru.Nakon toga vozit cemo sa ukljucenim gen. istu relaciju sa istom kolicinom goriva koju smo potrosili u predhodnoj voznji.(ali ovde se pojavljuje jedan problem usteda se pojavljiva nakon ciscenja motora od čađe, da bi se motor ocistio od čađe mora proci barem 500-600Km, onda je motor cist)
Jedna vazna stvar za izradu gen. morat cu znat o kojem se autu radi i koja mu kubikaza,jeli benzinac ili dizel , ako je benzinac imali katalizator i kakve sonde.
Kako svi znamo iz vode se dobiva vodik H+H+O , plin praskavac i nikako hidrogen, molim vas nemoj te brkat pojimove.
i nemogu vas razumjeti, nitko ne trosi jedno gorivo (benzin,dizel) da bi stvorio drugo gorivo(HHO).
Dok vozite auto trosite benzin i struju,struju dobivate od akulatora kojeg puni alternator.
Motor radi, alternator vrti, struje ima kolko hoces,da bi iskoristili rad alternatora i struju koju on proizvodi zakacili smo gen.znaci iskoristavamo struju koju vec IMAMO ponovit ču KOJU VEC IMAMO, neidemo trosit benzin da bi napravili potrebnu struju za elektrolizu.
Prije tjedan dana sam napisao da auto ne osjeti potrosaca od 10A.Trenutno moji gen radi na 3-4A, ovo je mizerna struja, pokazite mi koji agregat iz auta trosi toliko malo.
PONOVO ČU PONOVIT ZA NEZNALICE: VODIK NIJE PRIMARNO GORIVO, ON JE SAMO ADITIV, DODATAK GORIVU.
Vodik u velikim kolicinama pomjesan sa benzonom KOLEBA rad motora, ovo mora bit jasno za svi, i za oni koji vec imaju gen montirane u autu i za oni koji nemaju.Veca potrosnja ampera potrosena u elektrolizu također koleba kvalitetu plina dobivenog, znaci dobit ce te vodik ali lose kvalitete + "vodene maglice", ovakav plin ne radi dobar posao u klipu.
Za izradu ovakvog gen. nije dovoljno da samo sklopis plate izmedu dva plexija , zakacis struju na njega uguras cerjevo u filter i da vozis auto pa da kazes da imas ustedu, ne reaguje svaki motor isto na HHOplin.
Sto se tice HHO plina, ovo je jedan od tih plinova koji jos nisu potpuno istrazeni, ono sto sam sam doznao je: plin proizveden na male ampere je efikasniji, i nevidljiv je, onaj na vece ampere, on se primecuje kao na kraju cerjeva kao sitna maglica,dim.
HHOplin se djeli na: ORTOVODIK I PARAVODIK, navodno Ortovodik je vrlo explozivan, Paravodik nije toliko,ja osobno ne znam i nemogu katagorezirat plin kojeg sam dobio.
[ Odin D. @ 31.03.2012. 16:02 ] @
Citat:
grof74: i nemogu vas razumjeti, nitko ne trosi jedno gorivo (benzin,dizel) da bi stvorio drugo gorivo(HHO).
Dok vozite auto trosite benzin i struju,struju dobivate od akulatora kojeg puni alternator.
Motor radi, alternator vrti, struje ima kolko hoces,da bi iskoristili rad alternatora i struju koju on proizvodi zakacili smo gen.znaci iskoristavamo struju koju vec IMAMO ponovit ču KOJU VEC IMAMO, neidemo trosit benzin da bi napravili potrebnu struju za elektrolizu.

Ovo sam kopirao kao backup, u slucaju da sam skontas sta si napisao, pa obrises svoju poruku.
Neka vide ljudi ko ih uci fizici i tehnici.
[ grof74 @ 31.03.2012. 16:06 ] @
Jaoooooooo, pa ja tek sada vidim da ste vi otvorili ovu temu o HHO prije 11 dana , pa vi ste jos zeleni sto se tice toga.
idmo iz pocetka mozda netko nesto nauci, za elektrolizu vam je potreban 1,5V po jednoji celiji. jedna celija je izradena od dve plate inoxa razmak medu njima je od 1,5mm do 5mm.
prije nego sto sam poceo to radit i pomalo istrazivat, puno sam se informirao kako to izradit.
Da biste to stavili u auto, jedna celija nije vam dovoljna.
U autu imamo 13,8V, nama preba oko 2V po celiji.
Trebat cete slagat 8 plata od inoxa da dobije te 7 celija.na razmak od 3,5 mm, uzeo sam srednju vrednost.
Slaganje -NNNNNN+, MINUS i PLUS su naponske plate,N= neutralne plate.
Ja od pocetka sam radio gen sa manje neutrale, 4N,(sa 5 celija, napon medju njima je 2,7V) i imam 16 plata izmedu dva plexija od 10mm debline.
OVAKO SAM SLOZIO -NNNN+NNNN-NNNN+
Koncentracija elektrolita je oko 0,02%, oko 2grama NaOH/1L distilirane vode.amperaza je 3-4A. proizvodnja plina oko 0,3-0,5L/min.vrlo malo.
Na pocetku sam imao koncentraciju elektrolita 10 gr.NaOH/1L(0,1%)10-12A .proizvodnja je bila oko 1L/min, stim sto mi sonda ocitavala vise kisika u auspuhu i mi se povecala potrosnja u grdskoji voznji od 9,5-10L na 11,5L, stavio sam varalicu sonde i potrosnja je pala na nekih 9L u gradskoji voznji a na otovrenom na 6L.
Nisam koristio PWM, i zimi sam morao maknut gen. razlog je smrzavanje, da bi izbjegao smrzavanje elektrolita morao bi povecat koncentraciju na 10%(100 gr/1L vode)ovo je dovoljno do -15*c, ali tada bi amperaza bila jako velika oko 15-20A,bez PWM sto je opterecenje za motor. Ako koristimo PWM skojim smanjivamo amperazu, onda je pozeljno imat takvu koncentraciju i ostatak godina nemorate nista radit osim da doljevate vodu u posudu.
Ako vas nesto zanima slobodno pitajte, mozete i na privat,poruke, ili tu, sad je samo pitanje hoculi vidjeti na vreme vase pitanje.
Do kasnije, uzivaj te.
[ grof74 @ 31.03.2012. 16:13 ] @
Odin, prijatelju, neucim ja nikoga nista, mozda se ne znam znanstveno izrazit, ali mene nemozes srusit, znasli zasto?
Zato sto znam vise o generatorima vodika vise od tebe.
Samo sam htio obijasnit , ali ocito sam se toliko lose izrazio da se sve drugacije tumaci.
Kako god bila, nije me briga, neki od vas su za, neki su protiv,ja ga imam , zadovoljan sam,ako nekoga nesto zanima nek pita, za prepucavanje nemam vremena.
I naravno da radim i gramatikalne greske, svjestan sam toga,pogotovo kad hrvatski jezik nije moji materinski jezik.
[ Devanagari @ 31.03.2012. 16:49 ] @
Citat:
grof74: i nemogu vas razumjeti, nitko ne trosi jedno gorivo (benzin,dizel) da bi stvorio drugo gorivo(HHO).

Znaci neverovatno. Jbn neverovatno.
[ Devanagari @ 31.03.2012. 17:00 ] @
Ja ne mogu da se opasuljim od ovoga sto je covek napisao…

Citat:
grof74Motor radi, alternator vrti, struje ima kolko hoces,da bi iskoristili rad alternatora i struju koju on proizvodi zakacili smo gen.znaci iskoristavamo struju koju vec IMAMO ponovit ču KOJU VEC IMAMO, neidemo trosit benzin da bi napravili potrebnu struju za elektrolizu.

Alternator se inace vrti sam za sebe, nevezano za gorivo koje motor sagoreva?
[ vladd @ 31.03.2012. 17:14 ] @
Dobro, covek je zanemario jedan deo(koji nije previse zanimljiv), ali je sve ostalo poprilicno dobro rekao. Istina, treba dosta citati "izmedju redova.

Jedan od problema je sto ne "reaguje" svaki motor na HHO.

Problem lezi u korisniku, koji misli da je HHO prosta zamena za odredjeni % goriva, kao carobna pilula.

Ako razmatramo motor bez katalizatora i lambda sonde, deluje jednostavnije, ali je ipak potrebno uraditi par zahvata i merenja, da bi se iskoristilo brzo sagorevanje HHo, povecala snaga motora u malo sirem spektru, i srazmerno smanjila struja za produkciju HHO na nizim obrtajima, kada su losi efekti najizrazeniji, a "dobit" od HHo gotovo nikakva. Odnosno, brzina sagorevanja benzina je dovoljna, smesa je bogara, uglovi pretpaljenja su mali.

A ako regulatro pretpaljenja poprilicno pomeri paljenje benzinca, na 25-30 stepeni, HHo sa velikom brzinom plamena moze da koci klip, pre dostizanja GMT. Zato su neophodni zahvati i na regulaciji ugla predpaljenja..srazmerno potrebama sagorevanja HHO

Zato se najvise i koristi HHO za dizele, posto dizeli rade sa "viskom" vazduha, odnosno, uvek se usisava ista kolicina vazduha, a gorivo se dozira po potrebi..
I pored toga, sagorevanje nije potpuno, a dodatni ubrzavac plamena moze da bude od koristi..ako se pravilno dozira. Koristi ociscenog cilindra i boljih uslova za rad motora...
Uglovi trenutka ubrizgavanja goriva su u manjem opsegu, i uracunavaju brzine samopaljenja, tako da je korekcija gotovo nepotrebna, a pri vecim obrtajima(od pola opsega pa na vise) HHO doprinosi povecanju snage...i smanjuje potrebu sa stiskanjem pedale..sto je vec dobra vest za ustedu, a i lakse se savladava sila na alternatoru za proizvodnju par desetina ampera za generator HHO...

Poz
[ Odin D. @ 31.03.2012. 17:16 ] @
Citat:
Alternator se inace vrti sam za sebe, nevezano za gorivo koje motor sagoreva?
Pa da. Ja se cudom ne mogu nacuditi kako se neko od njih nije sjetio da stavi tocak na alternator. Pa kad se vec dzaba vrti, onda neka bar tockove okrece.
[ vladd @ 31.03.2012. 18:06 ] @
PA sad ubiiti coveka koji lezi. Jeste da je problem energetski bilans, i da nije dobar, medjutim efekti su drugaciji.

Ali u tom smeru niko ne razmislja. Niko se ne pita, recimo, zasto kec(z 101) trosi 8-10 litara goriva na 100km, kada ima samo 55ks, i 1100cc. A neki savremeniji motor od 1600cc, ima 105 ks, i trosi 5,5-6litara na 100km..

Tu negde lezi odgovor "efekata" HHO, koji su najvidljiviji na "waste" motorima..narocito iz epohe "prolivanja" goriva.

Jasno je napisano

Citat:
the HHO system supposedly acts as a thermodynamic booster for optimum and cleaner fuel combustion rather than a total fuel substitute

ali to nije zanimljivo(kao ni trosenje goriva za napajanje elektrolize), sargarepa je jasna, vidljiva, zove se "usteda benzina(dizela)" i nista nas nece spreciti da hrlimo u tom smeru.

Pomalo se cude sto ne funkcionise na savremenim motorima u zeljenoj meri, cak se pravi steta, ali boze moj...imperativ je "usteda" a za tu ideologiju, treba zrtvovati zivote sto vise motora

Citat:
mmix: 2700 stepeni je maksimalna temperatura sagorevanja savrsene smese vodonika i kiseonika, nema veze bas sa HHO.

Ne bas "idealne", to ne znaci puno, a moze da znaci da je neophodna "cista" smesa.

2700 je temperatura sagorevanja stehiometrijske smese, a HHO je upravo to. Sam vodonik moze da gori i na nizim temperaturama, zavisno od "otklona" od stehiometrije.

Postojeci vazduh kvari stehiometrijsku smesu, i nije kompletan plamen uvek i obavezno na 2700 i malo vise, vec se pojavljuju vruce tacke u plazmi, doticne temperature. Na relativno nepredodredjenim mestima, zavisno od vise faktora, ali na pojedinom cilindru mogu da imaju ponovljive zone.
Ako zu blizu zidova ili klipa, slede mikrotopljenja..

Poz
[ Miroslav Jeftić @ 31.03.2012. 21:55 ] @
Citat:
vladd: PA sad ubiiti coveka koji lezi. Jeste da je problem energetski bilans, i da nije dobar, medjutim efekti su drugaciji.

Ali u tom smeru niko ne razmislja. Niko se ne pita, recimo, zasto kec(z 101) trosi 8-10 litara goriva na 100km, kada ima samo 55ks, i 1100cc. A neki savremeniji motor od 1600cc, ima 105 ks, i trosi 5,5-6litara na 100km..

Tu negde lezi odgovor "efekata" HHO, koji su najvidljiviji na "waste" motorima..narocito iz epohe "prolivanja" goriva.

Novi Mercedes SL350 BlueEfficiency, V6 3498 cc - prosečna potrošnja 5,88 l Naravno, ne kad se vozi 250 km/h, ali ni kec se ne vozi 250 km/h Nećemo svakako svi voziti nove Mercedese, ali i ti krševi što troše kao tenk definitivno odlaze u prošlost.
[ Sceka @ 31.03.2012. 22:07 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:... Nećemo svakako svi voziti nove Mercedese, ...

Ali moramo da se trudimo maksimalno da kao cilj imamo svoj Mercedes, a neko i Dzip!, a ne unapredjivanje postojeceg voznog parka besmislenim karabudzenjima domace radinosti! :)

Pozdrav!
[ KrkaCiC @ 01.04.2012. 01:57 ] @
Mislim da je Sceka hteo reci da se trebamo truditi kupiti bolji i mladji auto (u njegovom slucaju Dzip)! Mercedes je naveden kao sinonim za dobar auto
E sad ako se nema para to je druga stvar. Auto ne spada u socijalnu kategoriju i da treba na osnovu toga svako da ga poseduje.
Npr ja sam Zaludjen Alfama R ali posto sad nemam kesa za "NJU" ja ne vozim nista. I da je kupim cime bih je odrzavao Kad budem bio u mogucnosti kupicu je i nece me bas interesovati da li trosi 8 ili 7,2 sa dodatkom nadri uredjaja
Cale ima svog 101 i njemu zavrsava posao,i vozi ga samo na benzin,za sada nema neku racunicu da ugradjuje plin jer prelazi izmedju 2,5 i 3 hiljade godisnje
Shvatam da ima ljudi kojima je auto preko potreban za zivot i da nemaju para za neki mladji bolji auto,nebitno koji,i zato se voze u Zastavi 101,Jugicu. Ako vec nemaju para za bolji glupo je experimentisati sa crkavicom od auta i ugradjivati ovo iz teme,i mozda napraviti stetu i onda ostaju i bez matorog auta kojeg poseduju.
[ sad_ste_face_jel @ 01.04.2012. 05:10 ] @
Citat:
KrkaCiC: Mislim da je Sceka hteo reci da se trebamo truditi kupiti bolji i mladji auto (u njegovom slucaju Dzip)! Mercedes je naveden kao sinonim za dobar auto :)
E sad ako se nema para to je druga stvar. Auto ne spada u socijalnu kategoriju i da treba na osnovu toga svako da ga poseduje.
Npr ja sam Zaludjen Alfama R :) ali posto sad nemam kesa za "NJU" ja ne vozim nista. I da je kupim cime bih je odrzavao :( Kad budem bio u mogucnosti kupicu je i nece me bas interesovati da li trosi 8 ili 7,2 sa dodatkom nadri uredjaja
Cale ima svog 101 i njemu zavrsava posao,i vozi ga samo na benzin,za sada nema neku racunicu da ugradjuje plin jer prelazi izmedju 2,5 i 3 hiljade godisnje :)
Shvatam da ima ljudi kojima je auto preko potreban za zivot i da nemaju para za neki mladji bolji auto,nebitno koji,i zato se voze u Zastavi 101,Jugicu. Ako vec nemaju para za bolji glupo je experimentisati sa crkavicom od auta i ugradjivati ovo iz teme,i mozda napraviti stetu i onda ostaju i bez matorog auta kojeg poseduju.

1.Da svi imamo para da kupujemo mercedes od 30 hiljada pa navise verovatno bi imali para i za gorivo pa makar on trosio i 15 litara.
2.Ta alfa romeo sto ti se svidja to je tvoje paravo mada se nesto nisu proslavile.
3.
Citat:
Ako vec nemaju para za bolji glupo je experimentisati sa crkavicom od auta i ugradjivati ovo iz teme,i mozda napraviti stetu i onda ostaju i bez matorog auta kojeg poseduju.

A sa kojim autom da probam ? I o kakvoj vi steti uporno pricate kad eto lik se javio da hoce da potvrdi da je uredjaj funkcionalan i da cisti motor a ne unistava ga kao sto neko prica samo ne znam po kom osnovu.
[ grof74 @ 01.04.2012. 08:53 ] @
Sad je moji red da se cudim vas,kacite se mog pisanja, mojih gresaka u izrazavanju,ocito vi ste toliko naucni da ne moze te razumjet sto vam jedan seljak pise.
A ko je rekao da se alternator sam od sebe vrti????
Rekao sam da dok motor radi i alternator vrti i proizvodi struju i tu struju koristimo za elektrolizu, sto ima tu toliko cudno?????Jesam li ja toliko glup ili vi zelite napravit budalu od mene????
Odin, sa oprostenjem ti si toliko plitak, da ispadas glupi od mene, nemoj zanerit ali tako ispada.
Iz tvog texta:" Pa kad se vec dzaba vrti, onda neka bar tockove okrece." gdje sam ja napisao da se dzabe vrti,katastrofa.
Nemam razloga nikog uvjeravat u 100% funkcionalnost ovog uređaja, nikog , ama bas nikog.nemam nikakvu dobit od toga.
Otvorili ste ovu temu u zelji da izradite ovakve uredaje.
Vi koji nevjeruje te da ovo funkcionira to je vase pravo, nitko ne moze usporavati to.
Ja sam to izradio,funkcionira.
Ko zeli doznat neke detalje neka pita.
Pisete u prazno, ali neznate od cega je napraljen, koji materiali gdje se stavlja cerjevo ,kamo ide plin,sto se stavlja u vodu, koja voda se koristi, koliko plata trebaju,sto ulazi u motor voda sa luzinom ili samo cisti plin praskavac, koja kolicina je potrebna.
Koristim ovaj uredaj vec 8 meseci, auto jos vozi, motor se nije raspao,ustede ima, 20%,mala je ali ja sam zadovoljan sto trosim 1L manje.
I ne pada mi napamet da brisem niti jedam post koji sam postavio,a ti Odine i dalje nastavi sa copy-paste mojih texta, ljudi ce vidjeti da nemozes drugo nista nego blatit moje izrazavanje i gramatiku.
Ko god je otvorio ovu temu neka promjeni naziv u "RASPRAVA O VODIKU", zato sto tu se samo raspravlja, za detalje o izradi otvori te druge teme, forume, ili podforume.
Ljep pozdrav i uzivaj te.
[ sad_ste_face_jel @ 01.04.2012. 10:06 ] @
E moj prijatelju on to radi vec dugo vremena ne zameri mu i mnogo puta je ispao glup ali to ga ne sprecava da troluje u svakoj temi tako da je bolje da batalis pisanje ovde jer ocigledno ne vredi raspravljati se sa ljudima koji nisu ni napravili generator a vec znaju da to nije moguce.Tako da svaki dodatni komentar je suvisan.
[ vladd @ 01.04.2012. 10:08 ] @
Ne da verujemo, nego znamo da funkcionise i kako funkcionise.

Nego zelimo da kazemo, da ako je supalj dzep, ne treba vezivati nogavicu vec kupiti druge pantalone.

Sa jedne strane.

Sa druge, postoje likovi koji prodaju "magiju", za 300-600 evra(na Balkanu, madlo dublje u civilizaciji je nekoliko puta jeftinije), a pride pricaju pijacne price o magicnim svojstvima.

Ovde samo razjasnjavamo kada, kako i sta radi i uredjaj HHO, i konkretno HHO u motoru.

To sto "radi" na jugicu, kecu, renou4, nekom fordu iz 70-ih ili golfu 2, ne znaci da ce isto-slicno "raditi" na puntu kliju ili nekom savremenijem automobilu, niti na isti nacin niti sa slicnim "procentima ustede" niti sa istim posledicama po motor. Nisu svi motori neoptimizoanni i rasipnici goriva.

Ako se ne prevari informacija koja stize sa lambda sonde, podigne nivo signala i prikaze kao lazno bogatija smesa, nema nikakve Ustede, naprotiv povecava se potrosnja.
A pri vecem pomeranju ugla predpaljenja, mose doci do ostecenja motora, pa je car ubio vajdu.

Elem, to ne spominju pevaci hvalospeva, niti daju kao ogranicenje, vec se insistira samo na "20-40% ustede"...

Ovde razjasnjavamo kako i sta funkcionise, pa ko hoce da pravi i budzi, neka pravi i budzi, ali da zna sta ga ocekuje.

Pride, koliko vidim, od vas nekoliko koji zelite da pravite i da stedite, neki su jako malo svesni svih procesa i desavanja, pa bi im pojasnjenja samo koristila.

Ali se ponasaju tako sto urlaju na one koji pricaju da su "fudbaleri njihovog tima povredjeni", kao da su donosioci vesti krivi za vrstu vesti.

Na kraju krajeva...to je sve obicna tehnika, nije religija, sve se MERI i proverava, moze se napraviti i matematicki model, sta god, ali nema ni trunke mesta VEROVANJIMA ili NEVEROVANJIMA. Sve je merljivo.

Poz
[ grof74 @ 01.04.2012. 11:50 ] @
Vozim Audi 80 iz 89 god. ima karburator polueinspriz, jedna centralna dizna,katalizator, lambda sondu.
Za lambda sondu sam bio prisiljen napravit EFIE, zbog ocitanje veceg kisika u auspuku, auto trosio vise.
Postoji jos jedna mogucnost, a to je da se koristi extender za lambdu,stime sonda se izvlaci van iz aupuha,ovo nisam probao, i ne znam koliko je to efikasno.i nemam gdje nabavit.

Stete na motoru nema zbog koristenja HHO plina.

Postoji jos neka stvar koja navodno smanjiva potrosnju , nevezana za HHO,koliko je ovo efikasno sami odlucite: http://www.angelfire.com/trek/j_williams/carbenhancer.html
[ grof74 @ 01.04.2012. 11:54 ] @
Postavit cu vam jedan link, za ljude koji se zele informirat:
http://hhocarfuelcell.blogspot.com/
[ KrkaCiC @ 01.04.2012. 12:12 ] @
Citat:
grof74: auto jos vozi, motor se nije raspao,ustede ima, 20%,mala je ali ja sam zadovoljan sto trosim 1L manje.

Cekaj malo,audi ti je pre ugradnje trosio 5 litara?
[ Keez-a @ 01.04.2012. 12:17 ] @
Sto volem ove zaludjenike

@grof74 ni na jednom od tvojih prepametnih linkova nema konkretnih cinjenica u smislu kojekakvijeh numera vezanih za ispitivanja i merenja, samo pusto LAPRDANJE.
[ grof74 @ 01.04.2012. 12:21 ] @
Citat:
KrkaCiC: Cekaj malo,audi ti je pre ugradnje trosio 5 litara?

prije ugradnje trosio je 7,5L/100km, na otvorenoj voznji, po gradu 9-9,5 L.
[ grof74 @ 01.04.2012. 12:27 ] @
Citat:
Keez-a: Sto volem ove zaludjenike :D

@grof74 ni na jednom od tvojih prepametnih linkova nema konkretnih cinjenica u smislu kojekakvijeh numera vezanih za ispitivanja i merenja, samo pusto LAPRDANJE.

Pa sto ces? svi laprdaju, ti govoriš pametne stvari, a sto ces , nemogu svi biti toliko pametni.
Prije ugradinje ovog gen i ja sam bio pametan, sad sam glup, a sto ces covjek poblesavi sa vremenom, znas kako se kaze?
"Blago onom koji rano poblesavi, provest ce zivot u veselju"
[ Odin D. @ 01.04.2012. 12:44 ] @
Citat:
grof74: Prije ugradinje ovog gen i ja sam bio pametan, sad sam glup,

Ja mislim da si bio isti i prije i poslije, samo si pravljenjem generatora uklonio eventualne nedoumice.
[ grof74 @ 01.04.2012. 12:55 ] @
Citat:
Odin D.: Ja mislim da si bio isti i prije i poslije, samo si pravljenjem generatora uklonio eventualne nedoumice.

Istina je da sam na pocetku bio razocaran zbog povecanje potrosnje, znao sam da imam katalizator , ali nisam znao da imam lambdu,evo koliko sam znao o motorima, a jos manje o ovom uredaju, a ima jos dosta toga sto moram otkrit ali nema se para.
Da ne govorim o rezonantnoji elektrolizi......
[ Sceka @ 01.04.2012. 14:31 ] @
Citat:
@sad_ste_face_jel

E ovo vam je tipicni odgovor jednog dileje.Alo bre! pa ako ti je tata Crnogorac ili Bosanac tvoja stvar! Ti bre nisi svestan tvojih nebuloza koja ti izlaze iz mozga pa ih prepisujes ovde.Zar toliko ne razmisljas pa lupas gluposti da se trudimo i sta ? Da se zarobim ceo zivot u dugovima ili na neki kredit da bih imao mercedesa? To samo debil moze da kaze niko drugi to potpisujem.Nebitno sto i za taj mercedes treba kupovati delove bitno da je on mercedes (Bosanska sreca)A sto je njemu tata neki direktor pa se on vozi dzipom to nema vese vi morate da se trudite (kao da slusam Tadica jos jednog Bosanca).

Tipican odgovor coveka sa bezbroj naloga koji se stalno vraca nakon banovanja da bi pokazao svoju nekulturu, nevaspitanje i bezobrazluk iniciran nemoci da se uklopi u normalno drustvo a frustriranom radi sopstvenog sveukupnog siromastva, kako finansijskog tako i otalog.

Pa ti si sam kriv sto ne mozes da vozis Mercedes ili Dzip. Nema smisla za to kriviti druge. Frustracije se ne lece tako sto se optuzuju drugi zato sto imaju vise od tebe. Ali, sta da se radi, tako je kako je, nemas i nema sanse da imas. Pa dobro, ako je tako - tvoja stvar, samo ne racunaj na sazaljenje. Bar ja te ne zalim ali mozda neko hoce pa ce ti udeliti nesto, makar da prezivis kad ves ne mozes da vozis dobar auto. A veruj mi, mnogo je dobro voziti dobar auto. Kad imas dobar auto nama potrebe da prckas i prljas se ugradjujuci kojekakve skalamerije koje em sto su nepotrebne em su opasne. Zato je najbolje kupiti sto bolji, podrazumeva se sto skuplji, auto i resen je problem HHO generatora tako sto ti ne treba HHO generator. A narocito zato sto te ne zanima usteda od litre na 100 kilometara koju neki tako postizu! Pazi, ja trosim bezolovni Euro Premium BMB 95 EP BMB 95 156,90din. Auto mi trosi 10l na 100 kilometara. Sto znaci da na 100 predjenih kilometara ustedim 156,90 dinara?! Pa ja vise ostavim na kasi u samoposluzi tokom dana u fazonu "U redu je komsinice", da ne pricam o baksisu u raznim prilikama tokom dana. Kome znaci dnevno nekoliko stotina dinara ustede? Ja mislim da nikome to nista ne znaci. Zakljucak - HHO generator je samo bespotrebno besmislen trosak koji ne donosi nikakvu znacajnu ustedu bilo kome, a jos moras da se prljas dok skalameriju ugradis. Doduse, ja ne bih to sam uradio, platio bih nekome da to uradi i jos bih ga castio. Ali, to sam samo ja, imam pa mi se moze! Ali me i ne zanima ideja da nekome znaci nesto usteda od par stotina dinara dnevno. Takav neko ni ne treba da ima auto. Bolje da ga proda - to je tek evidentna usteda po kilometru predjenog puta!!!

Pozdrav!
[ KrkaCiC @ 01.04.2012. 15:16 ] @
Citat:
grof74: prije ugradnje trosio je 7,5L/100km, na otvorenoj voznji, po gradu 9-9,5 L.

Pa ako je usteda 20% i to je litar znaci da ti je trosio 5 (tako matematika kaze). ako je trosio od 7,5 do 9,5 znaci u proseku neka bude 8,onda ti je litar ustede tek nesto vise od 10% (tj 12,5% ako gledamo okruglo). Zarad jednog litra ugraditi skalameriju od 150e znaci treba proci 150/1,42e=105x100=10000 km da bi se otplatio uredjaj. Ne vidim bas svrhu ustede,iskreno. Nisam bas u situaciji da kasirki ostavljam 100 din baksisa,ali mi ipak 150 din na predjenih 100 km ne znaci nista. Caletova zastava na otvorenom trosi oko 6,5 i to je i vise nego OK.
Glupost od uredjaja pa i da radi perfektno
[ plus_minus @ 01.04.2012. 15:21 ] @
Citat:
Sceka: Kome znaci dnevno nekoliko stotina dinara ustede? Ja mislim da nikome to nista ne znaci.

Ja mislim da si ti presrećan. I ništa više od toga. A da toga nisi ni svestan. I ako si! :) To je lepo.
Zašto svi da budu u nemogućnosti da priušte sebi ono što im treba?

Ide ti posao sa ljušćenjem kože i kostiju popularnih muzičara, lepo im odradiš snimak, znaš da naplatiš..
neka ti pljuju pod prozor onda, oni koji imaju nešto protiv toga.

A posao koji radiš je u svakom pogledu - legalan.
I treba dosta znanja za taj zanat koji ti radiš, da bi zadovoljio pre svega uvo kreatora, a posle uvo ili sluh i ostalih.

Ja sam lično, imao drugu "sreću" u životu. Ta se 'sreća' odnosi na staru Jevrejsku - Dabogda imao pa nemao.

Dakle, sve.. Posao, stan (klimatizovan), skvo koja je takođe zapošljena, dete.. auto... garaža.. lokacija u užem centru grada,
taman onoliko koliko treba, lokacija stana udaljena od prometa i buke.. znači, m i l i n a.

I sve to sada - nemam. Gone with the... something. Zašto? Nebitno sada, sasvim druga tema. U svakom ishodu ima malo i lične zasluge ili udela.

I ne bih preporučio nikome da se dobrovoljno prijavi za tu kletvu.

Da proba reda radi i tako to.

Jedno veliko - MMM-MMMM !!!!

Da se osvrnemo na citat...

Pored svega što sam ispisao, da dodam i zadnje..

Molim te, ne piši više ovakve stvari, ovakva začuđujuća pitanja i zaključke, nemoj da ispadaš "šta već" .. da ponovimo.. ti izgleda nisi svestan ... koliko si srećan.
[ vladd @ 01.04.2012. 16:30 ] @
Uredjaj nije glupost, sam po sebi, ali je glupost kako ga prezentuju, i koliko se neki loze na "prezentaciju".

Nije glupost ni za onoga sto ih prodaje, sa neke strane...

Stari cadjavi dizeli ce imati cistiji motor iznutra, sto je vec neki plus, i za njih i za okolinu. Stari benzinci ionako trose previse goriva i sa ugradjenim HHo, ali ce im vek biti kraci, pa je i to neka korist i za sakupljace sekundarnih sirovina..

Poz.
[ Sceka @ 01.04.2012. 16:50 ] @
Citat:
plus_minus: ...Molim te, ne piši više ovakve stvari, ovakva začuđujuća pitanja i zaključke, nemoj da ispadaš "šta već" .. da ponovimo.. ti izgleda nisi svestan ... koliko si srećan.

U pravu si ti ali ne u onome sto pises u vezi mene. Ono sto sam pisao je samo odgovor na bezobrazluk i nevaspitanje koje nikako da se naucim da ignorisem jer me to izludjuje! Jos vise me izludjuje kad neko kuka, javno ili privatno, i zali se kako on nema! Pa sta ako nema. Nije jedini i nikada nece biti jedini. Zalim samo bolesne, nemocne fizicki i umno, ostalo me ne zanima! I sam si rekao - svako je kovac svoje srece/sudbine (mozda ne tim recima li tako). I sta sad? Ko je tebi kriv za "imao pa nemao"? Ko god da je, sigurno nisam ja! Zasto bi te zalio? Znam da ne trazis a i sam mislim da je jadno nekoga zaliti, to je kao sipati so na ranu i nista vise! Ako mogu - pomazem, ako ne - ne zanima me zaljenje! Zato sam reagovao i citirao (opet da pomenem, iritiran nevaspitanjem i bezobrazlukom!!!) i odgovorio. A sto se tice same teme, iritantno besmisleno su nedokazani zagovaraci HHO generator-a a narocito je u trendu opet bezobrazno obracanje neistomisljenicima! Pa zasto, bre? Ja mislim ono sto sam napisao. Meni je to glupo a i objasnio sam zasto i stojim iza toga. Nikoga ne teram da se slaze samnom ali je nepristojno i nekulturno ne slagati se samnom samo zato sto se ne zalim na svoj zivot i kazem da je meni ok u zivotu?! Da li ikakve veze sa HHO generatorom ima moje zanimanje i pominjanje onoga kako ti zamisljas moj posao?! Ili je to opet iskazivanje tvoje licne frustracije uzrokovane mojim dobrim zivotom a upakovane kao usputno u temu o HHO generatoru?! Samo zato sto meni nista ne predstavlja usteda od nekoliko litara na 100 kilometara predjenog puta?! Smesno!

Pozdrav!