|
[ despotbg @ 21.03.2012. 13:12 ] @
| Danas htedoh otici kod doktora posle 4 godine sa uredno overenom knjizicom do kraja ove godine... Tamo mi teta kaze da ne mogu da idem kod doktora jer mi je istekla knjizica. To njoj pise u kompjuteru i da zovnem moje gde sam osiguran. Posto sam student zovnem u svoj grad i tamo mi kazu ma sve je uredu idi tamo i svadjaj se isl. Ja reko ma sad cu da ih sve tuzim nekoj inspekciji i okrenem:
Odeljenje za zdravstvenu inspekciju i zdravstveni nadzor
Adresa: Nemanjina br.22-26, Beograd
Tel. 011/333-4003 (dežurni)
Odsek za zdravstvenu inspekciju Beograd
Tel. 011/311-7424;
tel. 011/311-7540
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije
Kontakt telefoni: 011/3613734
Sektor za zdravstveno osiguranje 011/361-6264
Dežurna zdravstvena inspekcija: 011/3149677
Služba za odnose sa javnošđu:
telefon: 011/ 3616244
LJUDI NI NA JEDAN SE NIKO NIJE JAVIO!!! :)
|
[ Wajda.W @ 21.03.2012. 13:15 ] @
I sta tebe tu cudi? :)
[ ArsenLupen @ 21.03.2012. 13:16 ] @
Sve to u 1 bega kuci
[ mmix @ 21.03.2012. 13:24 ] @
Mislis bili su tu do 1?
[ Otto23 @ 21.03.2012. 13:24 ] @
Dobili ste Srbiju, molimo sacekajte...
[ ArsenLupen @ 21.03.2012. 13:32 ] @
Jesu, ne znam dokle su se javljali na telefon, ali 1 sat je to vreme
[ qazqaz @ 21.03.2012. 15:07 ] @
A da si kojim slučajem primljen, morao bi da IZABEREŠ lekara...na osnovu dopadljivosti njegovog imena i prezimena. Eventualno njegove slike :p
[ plus_minus @ 21.03.2012. 15:31 ] @
@despotbg
Lekovito Bilje
Ključne reči jesu naziv linka, pa udri po google.
Pre ćeš tako doći do odgovarajućeg rešenja za zdravstvene probleme nego li uz pomoć.. le... le.... hmmm.. LE---....
... DO... Dok...
..neće nešto. :/
Ne zameri.
[ superbaka @ 21.03.2012. 19:21 ] @
pa i da nadje potrebno bilje, ko ce da mu postavi dijagnozu?
[ qazqaz @ 21.03.2012. 21:43 ] @
Zapravo, veoma je jednostavno. Samo treba da pije biljke i maze meleme koji su "dobri za sve". Dijagnoza je nešto suvišno i otvara prostor za grešku.
[ plus_minus @ 21.03.2012. 22:29 ] @
Citat: superbaka: pa i da nadje potrebno bilje, ko ce da mu postavi dijagnozu?
Vi veterinari ste malo drugačiji, ruku na srce.
U to sam se uverio x puta do sad.
Što se tiče dijagnoze, u mom slučaju, lekarka opšte prakse je za divno čudo ustanovila da mi je potreban ranitidin ili ranisan. Ili rupurut. Ili šumeći ranitidin.
Što je najgore u svemu, tada, pre 5 i kusur godina kada sam ZADNJI PUT u svome životu i otišao da vidim ima li načina da umanjim muke sa gastritisom i da li se može trajno izlečiti, a ne da tepam želu'cu sa nekim tabletama, ja sam već uveliko sam znao šta mi treba i nisam pogrešio što sam koristio ranisan kada je bilo potrebe uz manje začinjenog, manje masnog, itd.. (počev od 2000. god.)
da bi mi ona dakle rekla kako ne bi bilo loše da koristim jedno od gore nabrojanog, nakon 3 nedelje maltretiranja i čekanja i snimanja stomaka, itd. :)
Pa došlo mi je da joj umuvam ruku do lakta u njedra. Ali nisam. Naravno.
[ whitie2004 @ 22.03.2012. 08:10 ] @
A ne vidim i sta ce ti ta overena knjizica. Sta to dobijes ... ?
Koleginica je bila 10 dana u bolnici. Bas svaki lek i inekciju je morala naci, kupiti i doneti. Svaki pregled u bolnici je platila kao i 50 din/dan - pansion. Pri prijemu u bolnicu je bila zivotno ugrozena i dali su joj terapiju na poverenje - da posle vrati ....
Zdravstvena knjizica odavno sluzi samo da upisete broj kartona i krvnu grupu - nista vise!
[ etjen @ 22.03.2012. 08:46 ] @
nije baš tako. Knjižica najviše odraslima služi za slučaj nekoog zaglavljivanja bolnice ili nedajbože operacije. U tom slučaju se mnogo uštedi imanjem knjižice.
I znači za malu decu koja svaki čas se nešto razbole pa moramo kod lekara. Privatno bi bilo baš skupo(mada, da se ne lažemo, i daleko bolje).
[ sasa022 @ 22.03.2012. 09:30 ] @
@despotbg
Da li si se obratio nekoj od ambulanti Zavoda za zdravstvenu zastitu studenata ?
www.studpol.rs
[ samo_da_pitam @ 22.03.2012. 10:09 ] @
Citat: [url=/p3079737]lekarka opšte prakse je za divno čudo ustanovila da mi je potreban...
@plus minus - koja ti je ta? Neko novo zanimanje sa omiljene ti televizije ili si to u nekoj savremenoj literaturi procitao?
@whitie2004
Probaj da se naslonis na ringlu ili nesto slicno, manje zahtevno pa zatim probaj da iznajmis taj pansion za 50 din/dan BEZ KNJIZICE, eventualno BEZ VEZE, pre nego sto sledeci put poverujes koleginici.
Mislim da je to ujedno i odgovor na problem iz prvog posta. Slozices se da je 50 din. malo za bilo kakvu kvalitetniju uslugu. Dok god budemo placali SAMO 50 din. za "pansion" do tada cemo i imati takvu uslugu.
Bas kao i letovanje - postoje kampovi sa satorima, a i hotelske sobe sa 5* - razlika je u ceni i usluzi. Tako je i u zdravstvu koje NIJE socijalna kategorija, pa dok jedni idu u pansion od 50 din/danu drugi se vec godinama lece u onim drugim (privatnim) pansionima. Pored razlike u smestaju, razlika je i u iznosu na kraju.
Davno je sjeban socijalizam - samo nekim strukturama (skolstvo i zdravstvo) kod nas jos uvek nisu zbaceni takvi epiteti. Cenim da ce uslovi postati drasticno NEhumaniji onog trenutka kada se i to promeni, a morace.
Tada cemo imati drugacije teme.
Pozdrav
[ Vasastajić @ 22.03.2012. 12:09 ] @
Citat: plus_minus:
Što je najgore u svemu, tada, pre 5 i kusur godina kada sam ZADNJI PUT u svome životu i otišao da vidim ima li načina da umanjim muke sa gastritisom i da li se može trajno izlečiti, a ne da tepam želu'cu sa nekim tabletama, ja sam već uveliko sam znao šta mi treba i nisam pogrešio što sam koristio ranisan kada je bilo potrebe uz manje začinjenog, manje masnog, itd.. (počev od 2000. god.)
da bi mi ona dakle rekla kako ne bi bilo loše da koristim jedno od gore nabrojanog, nakon 3 nedelje maltretiranja i čekanja i snimanja stomaka, itd. :)
A da li se ta doktorica iole potrudila da istraži uzrok tvom gastritisu?
Rekao bih da joj to ni na kraj pameti nije bilo,jer ne bi me začudilo da to više na medicini i ne uče, već izvrši supresiju simptoma, iiii bolest je "izlečenaaaa"...
Verovao ti meni ili ne u životu sam se nagutao "šampona",pa posle kad ih više nije bilo u tom obliku,žvakao oriblete istog tog đubreta,sve u svemu ako me za izvesno vreme ne poseti "čika Alcheimer"od te količine aluminijuma koji sam uzgutao,znači da sam prošao kroz iglene uši.
Te ranisane i ostale cimetidinske preparate na pamet mi nije padalo da trpam u sebe,a i ovo đubre koje sam gore naveo više uopšte ne koristim,ma ne to,NI ASPIRIN,a imam i dva stenta implantirana,što će reći da bi trebalo,po njima da uzimam dnevno po šaku nekakvog đubreta od nafte.
Da se vratimo na tvoj problem i kako sam ja rešio u POPUNOSTI svoj gastritis.
Sasvim slučajno sam primetio da kad,tako s vremena na vreme zvaćem neku od onih "ljutih" žvaka,meni bude nakon kratkog vremena sasvim ok.
Ovde ćemo da zanemarimo činjenicu oko prisustva aspartama u tim žvakama,jer sam ubeđen da u količini kojoj ja to koristim ne može nikako da škodi,koliko god da je on do 1995.-te bio na listi bojnih otrova Pentagona.
Dakle,"ljuta"žvaka koristi,provereno,bar bezazlenije uklanja simptome gastritisa,ako već ne leči.
E sad,čime sam ja izlečio gastritis?
Verovao ili ne,na tebi je,a pre nego odbaciš takvu mogućnost,proveri informacije, danas to bar nije nikakav problem, LJUTOM PAPRIKOM I TO U OGROMNIM KOLIČINAMA!
I dan danas sa burekom smažem po dve tri one žute "frajlice",koje mi je žena rasadila u kofe,pa sam ih ja posle osušio za zimu.
Ma tek što i sa tortom ne jedem ljute paprike.
Nemoj da te neko ubedi u kontraindikovanost toga kod hemoroida,jer to APSOLUTNO NIJE TAČNO i ja ih imam pa nikom ništa.
Primetio sam još da mi mnogo više odgovara sveža,sušena,tucanu i ne računam,jer je to za mene bebi-papica,nego ukiseljena od koje hoće malo da "peče" tamo gde sunce ne sija i zato te ukiseljene ne trošim baš toliko.
Evo, sad je proleće, bogom dano vreme, po njima, za ispoljavanje simptoma gastritisa, međutim kod mene, -n-i-š-t-a-!
A imao sam tolike godine ranije teške muke sa time.
I još nešto, KAKVA CRNA DIJETA, sve živo,kuvano,pečeno,bareno,masno,slano, "motam" bez pardona,stim što se u mojoj kući ni kerovima ne daju hidrolizovane masnoće,rafinisana ulja tek tu i tamo,a uglavnom koristim svinjsku mast i to domaću, ( ja topio ),svako jutro kajgana sa slaninom i to opet domaćom.Jedno "kratko" pre ručka i dva deci "crvenog" posle i to je sve što od "lekova" uzimam.
He,sad,nije tema,al' kad bih ti još rekao šta i koliko uzimam ipak nečega u popriličnim količinama sa kurativno-preventivnom svrhom po moj kardiovaskularni sistem,pao bi na teme,a bez ikakvih gastro-smetnji.
Primenjujem metod dr.Linusa Paulinga sa,zasada nezamislivim efektima u smislu stanja lipida u serumu,ukupnog stanja kardiovaskularnog sistema,nakon skoro dve godine primene te metode,što je u potpunom skladu i sa mojim subjektivnim osećajem.
No o tome ću na temi koja na ES-u već postoji,ali nakon pribavljanja svih relevantnih nalaza koje ova naša kilava medicina može da mi da,a zašto i kako je kilava i sam si se uverio.
[ plus_minus @ 22.03.2012. 17:18 ] @
Citat: samo_da_pitam: @plus minus - koja ti je ta? Neko novo zanimanje sa omiljene ti televizije ili si to u nekoj savremenoj literaturi procitao?
samo_da_ti_odgovorim, tako se oni sami nazivaju. U kategorije i podkategorije se ne razumem. U svakom gradu imaš neki zdravstveni centar ili dom zdravlja. A kad uđeš tamo oni te upute ili kod interniste, valjda.. ili kod lekara opšte prakse. Ne posećujem ih uopšte, tako da ne znam. Tv ne gledam već skoro pola decenije, tako da mi nije to sa izmišljene mi televizije a nisam ni pročitao u literaturi, već na samim vratima kancelarije, odnosno te neke ordinacije u sklopu doma zdravlja. Lekarka, lekar, dokotorica ili doktor. I žensko u mantilu može da fura naziv - doktor. Sve je pravilno kako god da izustiš. A ako nije, to je onda sekiracija i problem samo za doktore. Ne i za mene.
@vasastajić
Nisu svi organizmi isti, bez obzira što su nas učili da jesu. Ja te tvoje ljute kao i beli luk, ne mogu ni da omirišem, kamoli da ih jedem.
[Ovu poruku je menjao plus_minus dana 22.03.2012. u 18:39 GMT+1]
[ Vasastajić @ 22.03.2012. 21:01 ] @
Na volju ti, normalno, ali, nemoj da se nađeš u čudu kad ti bude zatajila "sirotinjska igračka"...od tih lekova.
Ajde, ako ti već ti žešći ukusi ne prijaju,pokušaj onda sa sirovim lanenim semenom,koje ćeš ili polako i detaljno da žvaćeš pre gutanja,da bi se sve dobro natopilo pljuvačnim sokovima ili samelji i tako uzmi u usta,po kafenu kašikicu i dozvoli da se pre gutanja natopi opet pljuvačkom.
Ako rešiš ovo da probaš nemoj nikada više od dnevne količine da samelješ,jer ulje iz semenki u dodiru sa vazduhom veoma brzo oksidiše,užegne.
[ Exodusbgd @ 23.03.2012. 06:51 ] @
Zdravstvo u Srbiji???
Odem kod lekara opšte prakse zbog simptoma bronhitisa, doktorka ne može da oceni da li je bronhitis ili bronhijalna astma... Pita me 'ladno: "Šta si ti pio kada si kao malo imao problema sa disanjem?" Ja kažem par lekova, i ona kaže mrtva ladna: "Dobro, evo daću ti taj spalmotil pa ćemo onda da vidimo kako napreduje" omg
Posle par meseci u istoj zdravstvenoj ustanovi, samo druiga doktorka - mi daje pogrešan lek za srčane probleme - umesto da mi da za stabilizaciju pritiska, dala mi neki lek za smanjivanje pritiska, tj pulsa (taj dan sam se zamalo onesvestio na ulici, a kad sam došao kući, kažu mi da me nikada nisu videli toliko bledog)
Toliko o našem zdravstvu...
[ endre85 @ 23.03.2012. 12:03 ] @
Citat: Exodusbgd
Odem kod lekara opšte prakse zbog simptoma bronhitisa, doktorka ne može da oceni da li je bronhitis ili bronhijalna astma... Pita me 'ladno: "Šta si ti pio kada si kao malo imao problema sa disanjem?" Ja kažem par lekova, i ona kaže mrtva ladna: " Dobro, evo daću ti taj spalmotil pa ćemo onda da vidimo kako napreduje" omg
^Sa ovim ne postoji nikakav problem. To se tako radi, das pacijentu lek pa vidis kako se razvija situacija. Razni pacijenti razlicito reaguju na razlicite lekove. Prvim pitanjem je htela da izbegne to "experimentisanje", nadajuci se da je vec ustanovljeno sta pomaze najbolje kod tebe.
[ ArsenLupen @ 23.03.2012. 12:32 ] @
Do sada je tema obradjena sa pozicije pacijenta. Mogu slobodno da kazem da biti lekar u Srbiji je stvar koju ne bih pozeleo ni najgorem neprijatelju. Tacnije, divim se kolicini mazohizma ljudima koji zavrsavaju medicinski fakultet, a tamo negde na 5. i 6. godini postaju svesni sistema rada u ovoj zemlji.
Najsveziji primer mi je iz mitrovacke bolnice(bolnica zaduzena za ceo Srem) u kojoj 4 lekara(pod uslovom da su svi dosli na posao) za prepodne odrade:
- kompletnu klasicnu radiologiju - to mu dodje klasicni snimci, skopije i grafije sa kontrastom ljudi koji leze u bolnici + ambulantni pacijenti iz doma zdravlja + svi slucajevi koje hitna pomoc doveze(da budem skroman, to je minimum 50 osoba i oko 70 snimaka)
- 10 -15 CT pregleda (kombinovano bolnica+dom zdvravlja+hitni slucajevi)
- 10 - 15 mamografija
- oko 30 ultrazvucnih pregleda
- ~20 dopler pregleda krvnih sudova
I za sve to su placeni sa 45-55 crvenih novcanica. Znaci toliku odgovornost, toliki posao i sve to za 500 evra? Mislite da 2 coveka dnevno kazu hvala lepo? Dan je uspesan kad nema incidenata u cekaonici.
Sad, ne branim lekare, niti im govore sta da rade, ali cisto da se vidi i druga strana price u svemu ovome zvanom zdravstvo u Srbiji.
[ Vasastajić @ 23.03.2012. 19:09 ] @
Citat: endre85: ^Sa ovim ne postoji nikakav problem. To se tako radi,
Iskreno se nadam da si sa ovime bio maksimalno ironičan.
U protivnom bi se moglo postaviti i pitanje osnova i razloga proglašavanja Mengelea ratnim zločincem.
Citat: ArsenLupen
ali cisto da se vidi i druga strana price u svemu ovome zvanom zdravstvo u Srbiji.
Svakako da lekari,hoće-neće,moraju da se snalaze u okviru sistema i dokle god mogu da poštuju protokole nema mesta kritici upućene na njihovu adresu.
Koliko god da nisam hronični ovisnik njihovih usluga, mišljenja sam da jedan od glavnih razloga bavljenja tim pozivom mora da bude i altruizam.
Druga je priča da li uopšte i mogu to da ispolje u maksimalnoj meri,obzirom da u današnjem sistemu zdravstva lekari manje-više i ne leče,već uglavnom ordiniraju farmaceutske proizvode,koji pak,opet,ne leče bolest,već samo supresiraju simptome bolesti.
Generalno gledano u kolikoj je meri pametno,etično,prepustiti farmakološkoj industriji da "vodi računa" o zdravlju ljudi je već posebno pitanje imajući u vidu i toliko puta obelodanjivanu činjenicu da je njima ipak primarno sticanje kapitala.
[ plus_minus @ 23.03.2012. 20:01 ] @
Ne branim ih ni ja, ali, nama Vaso kao da to nije jedan od primarnih ciljeva, nego samo njima..?
Doboljno kapitala za sve lične potrebe, ali i preko toga ako može, što da ne? :)
Hvala za savete iz drugog navrata, btw.
Ono sa sirovim lanenim semenom deluje mi fino.
Sad, za sad, nemam tegoba i muka.
Uzeću tu metodu u obzir naredni put.
[ milivoje t @ 23.03.2012. 20:16 ] @
svaka prica ima dve medalje. male su plate, ipak svaki lekar je prezadovoljan da ima posao. pored toga zvanje lekara nosi ogromnu drustvenu moc i benficije.
ali da pocnem od gluposti, ne kosta pregled ili lecenje 50 dinara. vec kosta dobar deo moje mesecne plate, koju izdvajam za zdravstvo svaki mesec, ceo zivot. da bih onda nakon xy godina u slucaju prosecnog stanovnika otisao kod lekara i potrazio pomoc od sluzbe koju finansiram.
problem je pored cinjenice da smo siromasni, lose upravljanje tim novcem koji se izdvaja za zdravstvo.
najveci problem koji ja vidim kao nedavnik korisnik usluga koje redovno placam je neznanje, javasluk, gordost. strucni kadar je sve losiji i bedniji. fakulteti su sve losiji i bedniji. sistem u kome svako ko upise neku specijalizaciju obavezno postaje specijalsta je fatalan. nepostojanje kontrole kvaliteta i strucnosti lekara je problem. nepostojanje osnovne psihofizicke kontrole lekara je problem. problem je sto strucnjaci napustaju rad u drzavnom zdravstvu, sem ako nisu entuzijasti ili imaju neke trece ciljeve.
u zakljucku, lece nas lekari skromnog znanja i strucnosti, danas je tako, a sutra ce da bude jos gore.
[ Vasastajić @ 23.03.2012. 20:53 ] @
Nekada je farmacija bila tek skromna pratilja medicine,dok su danas sasvim izmenjene uloge gde farmakoindustrija beskrupulozno preuzima primat nad medicinom i to je jedan od razloga drastičnog pada kvaliteta obrazovanja medicinskog kadra.
Farmakoindustriji su potrebni samo puki poslušnici za distribuciju njenih proizvoda namenjenih za široke narodne mase, pa se primereno tome i "proizvode" kadrovi koji će u neposrednom kontaktu sa pacijentima to i sprovoditi u delo bez mnogo "filozofiranja" potporeni i takvom sistemu ustrojenim medicinskim protokolima.
Sve u svemu, više nego ikada pre, čovek će biti usmeren da rešenje za nekakve svoje tegobe traži u samome sebi, a ne u oficijelnom zdravstvu, osim, za, normalno, neka akutna stanja, fizičke traume i slične potrebe za "majstorskom rukom".
[ Pirossi @ 23.03.2012. 22:46 ] @
valjda ima dve strane, pomešao si metafore.
a inače, zabole me što su im male plate.
nek otvore privatne ordinacije, nek gaje piliće, eno precednik priča da pletemo džempere i otvaramo vulkanizerske radnje za popravku prezervativa, nek rade bilo šta što će im biti lukrativnije od uvaljivanja u državne jasle.
ima lekara koji bi i sa tim platama bili zadovoljni.
evo malog mizanscena u tri prikaza:
Prikaz I, odeljenje opšte medicine
- Dobar dan.
- Dobar dan.
- Ja bih da otvorim karton kod vas. Evo knjižice.
- A gde ste zadnji put imali karton?
- U Donjem brijanju.
- A gde je to.
- To vam je južnije od Gornjeg.
- Ma mislim na karton.
- Pa on je... valjda, tamo.
- Morate doneti karton. Ne mogu ja da vam otvorim ovde dok imate i tamo... bla,truć... zakon, zatvor.... cvrc, broć.
- Dobro.
Prikaz II, odeljenje opšte medicine
- Dobar dan.
- Dobar dan.
- Ja bih da otvorim karton kod vas. Evo knjižice i starog kartona.
- Pa ovo je dečiji karton?
- Oprostite, ja drugi nisam imao; znate, u širokom luku sam zaobilazio usluge lekara već od puberteta.
- Pa... šta ću ja sad sa njim?
- Veze nemam, prošli put je on bio problem.
- Znate šta, zadržite vi njega i ako vas neko pita - nikada ga niste ni imali. Ja ću vam otvoriti novi.
- U redu je, hvala.
- Kog ćete lekara?
- Molim?
- Morate izabrati lekara. Lista vam je okačena tu na šalteru.
- Ma nema veze, ionako ne poznajem cenjenu gospodu/gospođe. Dajte mi prvog sa liste.
- A, pa ne može on. On vam je prezauzet.
- Dobro onda, dajte mi prvog sa liste koji ima upražnjene slotove,
- Evo doktorke Gvozdene Zdravković. Je l' može?
- Da, može. Samo ime uliva poverenje.
- Nemojte se šaliti. Doktorka je sci opšte medicine.
- Ma jasno. Sci-fi.
- Ali ona danas ne radi više, otišla je pre pauze za ručak a posle pauze za primanje leminga iz farmaceutskih kuća koji nude kreme za lečenje side i spondiloze kao i anatomske uloške za sedišta u GSP-u.
- Meni i ne treba pregled.
- Pa šta ste onda zapeli sa otvaranjem kartona?
- Da ne bismo sutra, kada mi pomoć lekara stvarno bude potrebna, vodili ovaj dugi razgovor, mila gospođo. Do viđenja.
- Do viđenja.
Prikaz III, odeljenje ginekologije
- Dobar dan.
- Dobar dan.
- Ja bih na pregled kod doktorke.
- Imate li karton ovde?
- Nemam.
- Morali ste negde imati karton.
- Pa imala sam ga kada sam onomad rađala blizance.
- Kad je to bilo?
- Tu negde, oko zimske olimpijade u Sarajevu.
- Moraćete nam doneti karton iz Sarajeva.
- Ma karton nije u Sarajevu, sigurno je na Čukarici.
- Znate šta, najbolje da oni nama pošalju karton poštom kako bi ga mi zvanično primili.
- Ali meni je hitno, kakva pošta, pobogu?!
- Šta vam je?
- Da vam kažem ovako usred čekaonice, pored zilion žena koja svaka muči svoju muku?
- Da, da. Znate, svi smo mi ovde žene. Pustite ove muškarce što sede uz trudne supruge. To su vam sve 3.14čke.
- Pa dobro, eto krvarim obilno od jutros.
- Sedite, doktorka će vas odmah primiti.
- Bez kartona?
- Ma da, zar ne znate, mi hitne slučajeve odmah primamo.
...
imam još puno iskustva sa zdravstvom u Srbalja ali me mrzi bre toliko da pišem.
[ milivoje t @ 23.03.2012. 23:35 ] @
haha dobar si dramski pisac, prikaz dva i tri su sjajno oslikali lik sestre salteruse. samo mislim da si u zagradama nakon njihovog teksta trebao napomenuti naglasene pokrete debelih prstiju sa fuorescentno roze noktima u smeru zlatnih kajli oko njihovih vratova ili u smeru rastopljenih cvaraka na radnom stolu.
da, medalja ima dve strane, da sam otisao kod dr'a i dobio nesto za glavu, mozda bih pisao kako treba.
al ono sto je bezbrizno u tvom komadu je srz koja opisuje dramu koja se odvija u kontaktu sa administrativnim sluzbenicima zdravstvene ustanove. u sustini bezazlena stvar, koja iskljucivo iritira nerve.
prava drama se odvija u kontaktu sa lekarom, ulog je zdravlje, zivot, svojevrsan ruski rulet, jer iza imena Gvozdena Zdravkovic moze biti lekar, a moze biti i izlapeli alkos ili vlasnik kupljene diplome. Gvozdena nije samo spec. opste med. moze biti i hirurg koji ce te operisati, internista koji cete pregledati... nasa drzava ili zdravstvene ustanove ne sprovode nikakve standarde niti kontrolu kvaliteta svog osoblja.
[ samo_da_pitam @ 24.03.2012. 11:09 ] @
Skoro sam negde pokupio podatak (mislim da je bio RTS) da u nasem zdravstvu preko 30% zaposljenih cini NEmedicinski kadar. Kazu da je prosek u normalnim zemljama oko 8%. Sama ova cinjenica moze da ukaze na ogroman problem koji je po meni jedino moguce resiti otkazima, i verujem da ce se to i desiti - kada je moglo sa bankama, moci ce i u zdravstvu, a da li je to dobro resenje, to cemo videti. Ranije je bilo price da jedan stomatolog treba da zaradi za sebe i stomatolosku sestru, a sa ovim podacima ispada da treba jos trecinu za ostali kadar!
Citat: plus_minus: samo_da_ti_odgovorim, tako se oni sami nazivaju. U kategorije i podkategorije se ne razumem. U svakom gradu imaš neki zdravstveni centar ili dom zdravlja. A kad uđeš tamo oni te upute ili kod interniste, valjda.. ili kod lekara opšte prakse. Ne posećujem ih uopšte, tako da ne znam. Tv ne gledam već skoro pola decenije, tako da mi nije to sa izmišljene mi televizije a nisam ni pročitao u literaturi, već na samim vratima kancelarije, odnosno te neke ordinacije u sklopu doma zdravlja. Lekarka, lekar, dokotorica ili doktor. I žensko u mantilu može da fura naziv - doktor. Sve je pravilno kako god da izustiš. A ako nije, to je onda sekiracija i problem samo za doktore. Ne i za mene.
Upravo sam pokusao da ti ukazem na to da si izabrao naziv koji je 'najmanje tacan' (sada ovo ja govorim pod navodnicima). Prvo navodis kako se sve mogu zvati, u razgovoru koristis deseti naziv, onda kazes kako ne znas i nije tvoj problem, samim tim neko bi mogao zakljuciti da su i ostale stvari koje pricas prilicno... hm, netacne. Niti se oni tako zovu, niti im to pise na vratima, o to sta furaju to je tek...
Neka bude da nisam u pravu pa sledeci put kada budes u prolazu ispred te ordinacije, slikaj to 'lekarkinja', bas bi mi bilo interesantno.
[ plus_minus @ 24.03.2012. 22:23 ] @
^^
A kako misliš da slikam to što bi ti bilo baš interesantno kada ja to nisam ni napisao nigde?
Jel' treba da uđem u tvoj um, u tvoje fantazije, pa da hvatam šta si umislio?
Doktorica, lekarka..
lekarkinja .. ? .... :)
Ti tvoja tastatura ste odgovorni za to, ne moja.
Citat: Prvo navodis kako se sve mogu zvati, u razgovoru koristis deseti naziv, onda kazes kako ne znas i nije tvoj problem, samim tim neko bi mogao zakljuciti da su i ostale stvari koje pricas prilicno... hm, netacne.
Navodim, kako nije nepravilno žensku osobu osloviti muškim statusom, u toj i u vojnoj branši. I tu stavi tačku, da ne idemo u dalji oftopic.
A to šta može da bude netačno a šta ne, ti si tu već ispao nekompetentan da pričaš i prosuđuješ.
Možda baš i ne piše to na vratima, tako kako sam i napisao, jer uvek imaju listu imena pored ili ispod broja same kancelarije. Ne sećam se, niti me interesuje.
Sve u svemu, lekarkinja... ćuti pliz.
[ samo_da_pitam @ 25.03.2012. 09:44 ] @
Ja se o svojim kometencijama nisam izjasnjavao.
Slikaj i to "Lekarka", sve jedno ce biti interesantno, mojoj tastaturi svakako!
Ne moras nista da me molis.
[ plus_minus @ 25.03.2012. 19:01 ] @
Ma uzmi ti pa slikaj šta god da piše na vratima, tebi na kraju krajeva, trebaju kojekakvi dokazi da neko ne laže da ima problem sa želudačnom kiselinom, gastritisom.. a fotke uvek prijanjaju kao neki dokaz, bilo gde.
[ Bojan Basic @ 25.03.2012. 19:27 ] @
@samo_da_pitam:
Nemam nikakvu fotografiju za tebe, ali ti prenosim da je na str. 634 „Rečnika srpskoga jezika“ u izdanju Matice srpske uredno navedena odrednica lekarka, uz objašnjenje „žena lekar“. No dobro, valjda ti znaš bolje od Matice srpske.
[ superbaka @ 25.03.2012. 23:25 ] @
evo sad sam ostavio dete u bolnici, i supruga je sa njim, i upravo mi javlja da je dan lezanja 600 dinara... nije problem da platim, problem je sta supruga i ja u stvari placamo godinama kroz to zdravstveno osiguranje... izmedju grupnih soba sa lezajem u kome ce spavati supruga i dete zajedno za 600 i gde nisu dozvoljene posete, ili komocije u jednoj sobi kod privatnika za vece pare, ja bih izabrao ovo drugo... ali ne mogu da biram jer nema privatnih klinika u mom gradu... a zasto ih nema? zato sto privatne klinike ne mogu da prihoduju samo od povremenih usluga, jer to osiguranje koje uplacujemo ne moze da se prenese kod njih... i ako bih hteo, ne mogu da uplacujem vece osiguranje i da ga trosim na privatnim klinkama, vec moram da ga uplacujem kao i ostali, i da delim iste uslove kod lekara kao i oni koji ga ne ulacuju...
[ Vasastajić @ 26.03.2012. 08:12 ] @
Eeeh,dugo će još ovde da nam trpaju u usta kolhozne semenke...
[ RonJ @ 26.03.2012. 09:50 ] @
Ovo sa placanjem soba nesto sigurno nije u redu,tu neko izgleda lovi u mutnom.
Ja sam prosle godine proveo skoro 3 meseca (sa kracim prekidima)na 3 razlicite klinike KCV,uradjena mi je gomila analiza na kraju i magnetna rezonanca i nista nisam platio,niti mi je bilo ko rekao da treba nesto da se od analiza plati.Nisu mi roditelji ni lekari,nisam sin nekog glavonje,niti mi tetka radi kao cistacica u bolnici.I ne samo meni nego nikome od ljudi koji su lezali samnom u sobi niko nije rekao da treba da se plati neka analiza,jedino se placalo 50 din participacije po danu lezanja.
Jesu uslovi u bolnicama katastrofalni,odnos osoblja prema pacijentima ravan nuli,zalaganje lekara za pacijente nikakva ali pare za analize cak i za lekove koje su neki ljudi dobijali niko nije trazio(barem ne na te tri klinike na kojima sam ja bio)
[ vilil1 @ 26.03.2012. 10:18 ] @
Ni meni to nije bas jasno. Cini mi se da je tu nesto pogresno. Verovatno je tih 600din dnevno cena boravka za suprugu a ne za dete, sto bi bilo i u redu.
edit
"Na osnovu odluke br. 3134 od 12. juna,2006. Upravnog odbora Instituta, majke pratilje koje nemaju overen uput od odgovarajućeg Fonda plaćaju 600,00 din. Dnevno uz pismenu saglasnost.
U Odeljenje gastroenterologije može da bude primljena majka uz dete bez odobrenja lekara na temperaturnoj listi uz navedeno plaćanje.
Majka koja nema otvorenu istoriju bolesti ne prima se uz dete."
http://www.imd.org.rs/strana-za-roditelje.html
Ja stvarno ne vidim nista sporno.
[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 26.03.2012. u 12:46 GMT+1]
[ Sceka @ 26.03.2012. 11:02 ] @
Bas htedoh i ja da to pitam. Ja sam pre nepune tri godine bio na VMA skoro mesec dana, pa ugradjen stent, pa tri puta nuklearna medicina i snimanje srca, pa prosle godine kontrolna koronarografija, u medjuvremenu kontrole sa redovnim ultrazvukom srca i EKG-om. Znaci sve na VMA - nista i nikada mi niko nije trazio nista da platim. Ni dinara. Niko nije ni pominjao nikakvo placanje. I ja da pomenem, nemam nikakvu vezu na VMA, ni po kom osnovu, potpuno redovno, sa knjizicom kao i svaki drugi! Zato ne mogu da razmumem kad procitam ovo o placanjima kako za pregled tako i za lezanje u bolnicama?!
Pozdrav!
[ superbaka @ 26.03.2012. 13:49 ] @
nema niceg spornog gledano sa strane papirologije... samo ne vidim koji roditelj bi ostavio malo dete (moje ima 5 godina a ima ih i mladjih) na odeljenju sa jos 40 deteta koje opsluzuju 1 lekar i 2 medicinske sestre koji pritom i primaju novopridosle pacijente na pregled celu noc... moja zena nije koristila medicinske usluge jos od porodjaja (znaci 5 godina)... za to vreme je zdravstvenom fondu akumulirala oko 4314 evra... za te pare je mogla da spava mesec dana u Hajatu, a ne da doplacuje 600*30=18000=2.28 mesecna izdatka za obavezno zdr. osiguranje u punoj sobi na jednom krevetu sa gorenavedenim brojem pacijenata i osoblja... jos jednom, nije problem da platim, problem je sto za moje pare ne mogu da biram uslugu! moje je pravo da se ciganisem sa drzavnim osiguranjem u drzavnoj bolnici sa svima ostalima pod jednakim uslovima, ili da akumulirani kapital zdravstvenog osiguranja trosim tamo gde ja hocu...
[ vilil1 @ 26.03.2012. 15:21 ] @
Hm, pa ne znam...da li je to korektna racunica? Npr. koliko ste platili porodjaj? Racunas li i to u tih 4314e? Evo cene kostanja porodjaja u USA -
According to the federal Agency for Health Quality and Research, the average cost of an uncomplicated vaginal birth in the hospital in the US (prenatal care included) is around $7,500.
(podatak iz 2009)
A evo i par odgovora sa Yahoo answers -
"Well, we do not have health insurance and I recently became pregnant, but then had a miscarriage, so we did look into the cost. For us, we were told for a regular vaginal birth we would need to pay about 3500 up front which includes all of the Dr visits, then the hospital bill was going to be around $14,000."
"Before insurance, my birth came to just over $6000. I had a natural birth with no anaesthesia, so if you plan on an epidural, it will be more. I believe c-sections run from $8000-$10,000 if you need one.
Also remember that your baby will accumulate costs at the hospital as well. My son's bill came to $3000 (though he needed a few additional tests)."
Pa da li si onda insistirao da platis troskove, ili je porodjaj bio za dz?
[ Odin D. @ 26.03.2012. 15:35 ] @
^ Zasto poredis medicinske troskove u US sa troskovima u Srbiji?!
U Indiji to sve kosta €17. Prema tome, on je dosada sa €4314 platio preko 250 porodjaja.
Jel' tako?
[ vilil1 @ 26.03.2012. 15:59 ] @
Nisam mogao da nadjem cene kostanja kod nas, zato sam stavio US. U medjuvremenu sam nasao koliko kosta porodjaj u Jevremovoj -
"Ukoliko je sa mamom i bebom sve u redu, odlazak kući se planira treći dan po rođenju. Prosečan boravak u bolnici je tri do pet dana. Beba se pre otpusta još jednom detaljno pregleda, a mami se daju uputstva za ishranu i negu novorođene bebe.
Cena porođaja u našoj bolnici je 300.000 dinara, a ona uključuje sve preglede trudnice pre samog porođaja, konsultaciju sa anesteziologom oko izbora anestezije, psihofizičku pripremu, kompletan porođaj sa anestezijom, boravak u porodilištu uz neprekidan nadzor ginekologa, pedijatra i medicinskih sestara, sve preglede i laboratorijske analize koje se obavljaju u vreme boravka u porodilištu, ali i kontrolne preglede nakon napuštanja Bolnice. Takođe, u našem porodilištu je ocu omogućeno da prisustvuje porođaju."
http://www.yumama.com/trudnoca...porodiliste-jevremova.html?p=3
Znaci obican, klasican, porodjaj, je 3000e.
[ Odin D. @ 26.03.2012. 16:05 ] @
^ Ne znaci.
To samo znaci da je u Jevremovoj toliko.
Negdje drugdje moze biti 300 evra, a negdje trece 30.000 evra.
Ti ne upotrebljavas dobro korelaciju i kauzalitet.
Koliko, po tebi, kosta npr. zenska frizura u Srbiji?
[ superbaka @ 26.03.2012. 19:55 ] @
mesamo babe i zabe ovde... racunam period posle porodjaja kada vise nije isla kod lekara, a doprinose je uplacivala i pre porodjaja, tako da mozemo da kazemo da je imala akumuliranu vrednost i pre porodjaja za sam porodjaj... mada, ne treba da skrecemo pricu na cenu porodjaja vec na ovo drugo o cemu pricam - potrebu za privatizacijom zdravstvenog osiguranja i mogucnoscu da se ono koristi bilo gde van drzavnih institucija...
btw, sam porodjaj me je 'kostao' jos odredjen iznos za koji 'nisam dobio racun'...
[ vilil1 @ 26.03.2012. 21:07 ] @
Citat: superbaka:
btw, sam porodjaj me je 'kostao' jos odredjen iznos za koji 'nisam dobio racun'...
Smem da se kladim da ovo nije tacno. To jest, ukoliko si imao zelju - potrebu, da ta i ta babica bude na porodjaju, ili taj i taj lekar, ili nesto slicno, neku posebnu uslugu, a njima nije radno vreme, pa onda plati. Ali nemoj da kazes da sam porodjaj kosta toliko i toliko.
Isto kao sto si napisao da dan boravka tvoje supruge kosta 600din. Pa zdravstvo nije "zelje i cestitke". Zna se sta je redovna "usluga", ko hoce nesto van toga, pa neka plati. Eno, otkad su uveli apartmane na B. Kosi, ko voli nek izvoli.
Naravno, ima ljudi koji za ceo radni vek ne posete lekara, koji su ostavili ko zna koliko novca u fondu. Ali ima i ljudi koji su non stop po bolnicama i sl. Mislis da bi te, kojima bi se novac od njihove uplate u zdravstveno brzo istopio, trebalo da ostavimo da umru negde? Da im kazu u bolnici, nemate vise novca na racunu - napolje i vrati se kad nadjes pare...
Zdravstvo nije lose organizovano. Najveci problem su ljudi, oni koji to zdravstvo maksimalno koriste. Recimo, baba se uvece najede palacinki sa secerom i orasima, a ujutro ide da vadi krv. Zasto baba to radis? Hocu da trazim da me salju negde u banju. Takvih i slicnih primera ima koliko hocemo. Sada su malo poostrili situaciju, pa lekari ne mogu kao ranije da pisu recepte za kojesta. Majka od moje drugarice je bila internista, a pisala je cerki recepte za kozmetiku. Raznorazne pomade su joj po receptu pravili u apoteci. E, to nas ubi, ta "sitna" potkradanja.
[ Vasastajić @ 26.03.2012. 21:36 ] @
Citat: E, to nas ubi, ta "sitna" potkradanja.
vilil1,
leba ti reci da se zaejbavaš sa ovom tvrdnjom?!?
[ samo_da_pitam @ 26.03.2012. 21:43 ] @
@Bojan Basic imam ja fotografiju za tebe, izvoli: http://s11.postimage.org/cyx9d92xf/Pecat.jpg
Kao sto si lepo naveo sta znaci odrednica lekarka, siguran sam da vrlo dobro znas i razliku izmedju apotekara i farmaceuta. To je razlika na koju sam pokusavao da ukazem, ocigledno ne mnogo vesto. Za pomenuta zanimanja licence nije izdavala Matica srpska, no dobro, kako Pizurica & Co. ne nalaze za shodno da odgovaraju na pitanja kojih ima prilicno vezanih za pravopis i sam Klajn mora da se vadi da je bolestan pred promociju novog pravopisa. Ma to je banda doktorska (mada bi ovde preciznije bilo lekarska, zar ne?) koja Klajnu izdaje uverenja da je bolestan a on to zapravo i nije.
No dobro, moguce da nisam bio dovoljno jasan kada sam se trudio da ukazem na propust u poznavanju materije clana foruma plus_minus, a koji apriori dozvoljava sebi da pljune po, citiracu: "Što se tiče dijagnoze, u mom slučaju, lekarka opšte prakse je za divno čudo ustanovila da mi je potreban ranitidin ili ranisan. Ili rupurut. Ili šumeći ranitidin."
Dakle neko daje sebi za pravo da googlovanjem o lekovitom bilju izvrne ruglu neciji rad, a u skladu sa licnim afinitetima. Na zalost, realnost upravo i jeste kako je primitivno opisuje plus_minus, da ce sve vise ljudi morati da koristi lekovito bilje, jer evo u svega par postova videsmo da pansion ode sa 50 dinara po danu na 600.
Po mom vidjenju u ovako uredjenom drustvu, kada zdravstvo i prosveta jos uvek nisu pretrpeli velike rezove, a ubrzo ce se postici kriticna masa da ce to morati da se desi, secacemo se kako su nas dobro lecili kada smo bili bolesni, a ucili kada nam je trebalo obrazovanje. U buduce cemo te radnje obavljati onda kada budemo imali para za to. Do tada, bicemo svedoci javasluka, ali po mom misljenju ne doktora ili lingvista, vec javasluka ministartava, komora, radnih grupa, pravilnika, propisa, uredbi...
U medjuvremenu cu kada god mi je potreban lingvisticki savet, svakako, poslusati dobronamerne savete ljudi kao sto je Bojan, ali cu za medicinske savete ipak pokusati da odem do doktora medicine, doktora stomatologije ili farmaceuta ako sam u mogucnosti, radije nego savete koje deli plus_minus.
[ superbaka @ 26.03.2012. 21:55 ] @
ja vec dugo pricam o ovim problemima sa nasim zdravstvenim osiguranjem, i uvek je ista prica - srednji i visi zaposlen sloj se apsolutno slaze sa mnom, a nezaposleni bi da mi iskopaju oci zbog ovakvog stava... nije poenta da oni bez novca umru bez zdravstvene nege, mnogo gledas americke filmove, odgledaj neki evropski za promenu... poenta je da svako za svoje pare moze da bira, a za tudje pare izvolite drzavna zdravstvena ustanova...
primer: moj tast, tasta, surak i svastika, svo cetvoro su nezaposleni, mogu volu rep da iscupaju, a svi ponaosob imaju deblji karton od Enciklopedije britanike... trce kod lekara kad ih peta zasvrbi... i zbog takvih sam ja pre par godina cekao 5h na pisljivi uput za oftamologa, na korekciju vida, i na kraju odustao i otisao sutra kod privatnog ocnog... drzava nece da odradi najbezazleniju reformu u zdravstvu - da odvoji prijem u medicini rada za zaposlene i nezaposlene... bas me zanima da li bi se onda nezaposleni tako cesto svrckali po lekarima da njih 200 ispred ceka na pregled... i da li bi zaposleni izbegavali da za ozbiljne stvari idu kod lekara od straha da ne izgube posao kod privatnika...
[ vilil1 @ 26.03.2012. 22:20 ] @
Citat: superbaka: mnogo gledas americke filmove, odgledaj neki evropski za promenu...
Moracu da te poslusam. Preporuci neki. ;)
Pa, onda nisi dovoljno upoznat...naime, uveli su lekarima drasticne kontrole. Makar u Beogradu. Nema vise izdavanja recepata kako se kome cefne. Odnosno, neki i dalje to rade, ali ih je sve manje. Nema vise slanja na raznorazne kontrole, tipa laboratorija, krv...pa da neki bolesnik ne moze doci na red od penzionera koji su te kontrole vrsili bar jednom mesecno. Cini mi se da sada, ukoliko nije neophodno, te pretrage se rade samo jednom godisnje. Preventivno. Kad god im je dosadno, penzioneri kod lekara po bilo kakav uput. Toga vise nema. I nema vise izdavanja lekova kako ko pozeli. Npr. moja zena prima samo tri Movalisa mesecno, sve preko toga, izvoli pa kupi.
I dobro je sto uvode takva ogranicenja. Nije bilo kuce u Srbiji bez, maltene, kompletne apoteke. Pa ko je mogao to da isfinansira? Visoku korupciju (kradju) je lako provaliti. Ali ove "sitne" pljacke veoma tesko. A na tim izdavanjima lekova bez skoro nikakve kontrole su se trosile ogromne svote. Jedini koji su zaradjivali su farmaceutske kompanije i pojedini lekari, a svi ostali su bili u gubitku na razne nacine.
Opet, ne znam kako je stanje van BG, ali nadam se da ce se i tamo stati na put toj sitnoj korupciji.
[ Igor Gajic @ 26.03.2012. 22:43 ] @
@superbaka
Po onome sto sam cuo pre par meseci je predlozena reforma zdravstva po kojoj ce veci deo zaposlenih u zdravstvu volontirati, a samo doktori ce primati plate. Ne ovo nije zajebancija, vec informacija iz druge ruke. Srecom, zasad je ovaj predlog odbijen. Ali sama cinjenica da je ministarstvo poslalo takav predlog na razmatranje govori gde je nase zdravstvo i u kom pravcu se krece.
[ plus_minus @ 27.03.2012. 07:47 ] @
@samo_da_odgovorim
Citat: No dobro, moguce da nisam bio dovoljno jasan kada sam se trudio da ukazem na propust u poznavanju materije clana foruma plus_minus, a koji apriori dozvoljava sebi da pljune po, citiracu: "Što se tiče dijagnoze, u mom slučaju, lekarka opšte prakse je za divno čudo ustanovila da mi je potreban ranitidin ili ranisan. Ili rupurut. Ili šumeći ranitidin."
I poenta priče je da su me maltetirali 3 nedelje. Rastegli slučaj na 3 nedelje. 2 snimka. Po jedan snimak na nedelju dana. A u periodu između prvog i drugog snimka, ništa. Čekaj. Da nije prvo želudac pa onda žučna kesa. To su snimali.
Da bi mi na kraju rekli da pijem ono što sam sam ustanovio da treba da pijem i što sam već uveliko koristio.
Bambija sam trebao da im dodelim. Kviska...
Ostatak ne želim da citiram, niti ću da ti crtam, niti bilo šta slično, jer se hvataš za irelevantne delove.
Hirurg ili lekar opšte prakse ili lekarka ili doktorica medicine.. za mene, koji ne posećujem bolnicu svakoga dana ... već odem jednom u 10 godina - za savet (da kucnem u drvo) su samo doktori. Lekari.
Mislim da bi mogao sada da nastaviš da rasvetljavaš i prosvetljavaš neuk narod.
Evo da te naučim nešto.
Lekari ili doktori (izuzećemo hirurge i ostale sestre i braću što im pomažu kad neko treba da zakrpi jadan) nisu ništa drugo nego REDIRECT agencija - za apoteku.
To su postali. TO je danas svaki zdravstveni centar.
A farmaceuti su i dalje ono što su bili + na neki način i bolnica ujedno.
Narod, inače, već duže vreme, samostalno kupuje lekove i potreban im je samo "tiket" ili recept, dozvola za best-buy, za jeftiniju kupovinu.
Dakle, u bolnici dragi moj samo_da_pitaš, danas rade praktično - agenti koji prodaju ili izdaju (uglavnom) papiriće.
Nije mi jasna samo jedna stvar... ti si student medicine pa si se uhvatio za nešto toliko nebitno u celoj temi, jer ti para "oči" kad pročitaš..... ili ne razgovaraš sa ljudima uopšte?
Nepoznat ti je način na koji ja oslovljavam "tete i čike u belom što leče", a? I dalje je "prost", šta li... a još i lažem.. ccc.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|