[ banevuk @ 30.03.2012. 08:39 ] @
Znam da većina mojih prijatelja vozi, ili se vozi automobilom. Oni srećnici koji su mogli da sebi priušte novi auto nisu iz ove priče, ali nije na odmet da je pročitaju.
Dakle, kupim ja auto pre pet godina, koji je već tada bio star celih 15 godina i naravno ne prodje puno vremena pa mu nešto zafali. Uglavnom sitnice, habajući delovi, ali problemi veliki, auto ne možeš ili ga je rizično voziti. I naravno obilaziš majstore. Elem, za ovih pet godina imao sam bar desetak kvarova i nije mi se desilo da odem kod majstora i on to reši iz prve. Uglavnom polaze od najgore solucije, predlažu zamenu najkomplikovanijih i najskupljih delova, ili te čak "ohlade" da mu spasa nema. A onda ja sam, ili drugi majstor, posle nekog vremena rešavajući neki drugi problem, rešimo ono što je "bilo ne popravljivo".

Da vas ne zamaram puno navešću samo par slučajeva:

U jednom periodu motor je neravnomerno radio i znao da se ugasi na leru. Obilazim više majstora, čak i ovlašćeni servis i svi mi kažu ne valja ti kompjuter, teško da ga nadješ pa i onda možda ne bude kompatibilan i auto opet da ne radi dobro. Posle par meseci, kada je auto potpuno stao, ustanovim da je jedna svećica totalno otišla, zamenim je i rešim "problem kompjutera". :)

Drugi slučaj: u toku vožnje povremeno se pojavi neko čudno lupanje u prednjem trapu i volan se jako trese. Odem u servis i majstor kaže čaura zupčaste letve, zameni to a problem ostaje isti. Odem kod drugih majstora, kažu ne valjaju ti felne, ne valjaju gume... svašta nešto. Menjam ja to i ništa. I onda, kada je prednji levi točak počeo totalno da blokira odem u servis i majstor ustanovi da je otišla kočiona kandža. Zamenimo to i auto nikad više ne zatrese.

Slučaj treći: pre par meseci, kada je motor zagrejan i na leru počne da mi se pali kontrolna lampica za ulje. Obilazim servise i dijagnoze su sumorne, od toga da je karter ubiven pa je smanjena zapremina, zatim da je "riknula" pumpa za ulje pa sve do toga da je nešto produvalo oko radilice i da mu spasa nema, zaribaće motor jedan dan. Elem, ovih dana se ja prisetim da sam prošle godine sipao neko "kvalitetno" ulje od nepouzdanog prodavca /sa auto pijace/ i sada kupim kvalitetno italijansko ulje, zamenim to i lampica se više ne pali a motor radi kao sat.

I posle svega pitam se ja, šta bi čovek posle ovakvih majstorskih gafova mogao da misli o automehaničarima? Izvinite me ako sam omanuo u naslovu.
[ Lavlja_Jazbina @ 30.03.2012. 09:32 ] @
Godiste auta je problem koji priziva drugi problem,a to je izbor majstora koji je problem predhodnog problema
pa se problem nadovezuje jer je izbor majstora problematican.I na kraju krunski problem,mastor ima problem
jer je problem u njemu.Mozda sam problematicno objasnio ali to je to.
Da li mi se cini da sam rec problem upotrebio vise puta,ne ne,nema problema.

Mala sala,ali priznaj da si sa tim uljem sa pijace i ti sam sebi napravio jedan problem.
[ bakara @ 30.03.2012. 09:37 ] @
Pa prvo podjes od sebe, za vecinu problema si kriv ti:
-nisi redovno menjao svecice
-nisi proverio kocnice
-sipao si neprovereno ulje

Majstori kakvi god da su pogresno su predpostavili da je bar to gore sigurno OK.
[ pri3rak @ 30.03.2012. 09:48 ] @
Citat:
banevuk
I posle svega pitam se ja, šta bi čovek posle ovakvih majstorskih gafova mogao da misli o automehaničarima? Izvinite me ako sam omanuo u naslovu.

Ne ulazeci da li stvarno znaju ili ne da rese problem, jer je i jedno i drugo apriori podjednako verovatno, ono sto tebi pravi problem jeste godiste i ekonomska realnost. Imaj u vidu da ti ljudi zive od svog rada, i da bi ziveli koliko toliko normalno, moraju efikasno zaradjivati.To se postize povecanjem koeficijenta iskoriscenosti vremena u radu.Sve sto je tebe mucilo moze bilo koji krsteni majstor da resi, samo je pitanje vremena.Kvar se sigurno moze naci, ali jeste potrebno proci troubleshooting proces koji moze uzeti dosta vremena.To nije problem, problem je naplatiti to vreme vlasniku automobila starosti od 20 i vise godina.I onda imas slucaj, dodjes kod majstora on iznese razumnu pretpostavku, koja moze, a ne mora biti ispravna.Isproba svoju tezu pa ili pogodi ili omasi.Ukoliko omasi nece dalje da gubi vreme na tebe, ukoliko pogodi onda je on "the majstorcina".A oba slucaja su se mogla desiti bilo kome od svih pobrojanih. Ono sto bih ja kritikovao kod ovih sto su ti uzeli pare ni za sta, je to sto su uopste prihvatali da rade.
[ Java Beograd @ 30.03.2012. 09:51 ] @
Nisi omanuo, ali na ovaj problem moraš da gledaš filozofski.

- Da li se razumeš u tehniku ? Da li imaš ličnu kolekciju alata i osnovnih ključeva 10-11-12-13-16-17 viljuškasti, cevasti, okasti ?
- Da li umeš da otvoriš haubu nepoznatog automobila i prstom odmah pokažeš na termostat, na glavni kočioni cilindar i na filter vazduha ?
- Da li umeš sam da zameniš ulje i filter ulja ? (ovo je samo slikovito, kao pokazatelj tvog poznavanja auto tehnike)

Ako su odgovori na ova ti pitanja negativni - onda auto star 15 godina nije za tebe. Razumem ja tvoju muku, da nemaš za bolji auto, ali jednostavno, bolje ne kupuj ništa, nego nastavi da koristiš javni prevoz u svakom obliku.

Kako izgleda razvojni put prosečnog srpskog automehaničara ? (čast retkim izuzecima)

- Nije uspeo da završi nikakvu školu (zato što je lenj), pa su ga roditelji poslali kod "šuraka od pašenoga", koji ima servis, da pripomaže i šegrtuje.

- Lenj kakav je po prirodi nije se mnogo interesovao da nauči zanat, ali po prirodi stvari, gazda mu je davao poslove ("terao da radi").

- Posle godinu - dve dana čišćenja radionice i odlaska po burek i novine, počeo je da odvrće točkove i menja ulje.

- Onda je naučio još koješta šta ga je majstor terao da radi, kao što je ugradnja - izgradnja auspuha, kočionih pločica, zamena antifriza i slično.

- Onda je malo i poras'o i stekao ozbiljniji izgled, pa su klijenti, ničim izazvani, počeli da mu postavljaju pitanja: "Šta mislite majstore, da li je za menjač mog Alfa Romea 147 bolje koristi ulje specifikacije API GL4 ili API GL 5 ? (Ovo je postalo presudno za dalji razvoj njegove karijere)

- Onda je on shvatio da u očima 99% klijenata koji dođu u servis on predstavlja autoritet, i nekog ko "zna", pa je tako, ničim zasluženo, poverovao sebi da je vredan i pametan.

- Ako je baš lenj i glup, nikad nije otvorio svoj servis.

- Ako je bar pomalo lukav i preduzetan - kreće u sopstveni "bizis" i počinje da radi, prvo na divljaka u iznajmljenoj garaži, a onda možda i registruje radnju, kad mu se ukaže prilika da "održava vozni park" nekog lokalnog preduzeća, pa mu zatreba žiro račun.

- U međuvrenu, (kad napuni oko 35 godina) shvata koliki je luzer u životu i shvata da nikad neće imati para da kupi ni približan auto onim koji mu dolaze na servisiranje. Zato postaje cinik, i bahato počinje da se ophodi prema svakom ko mu se u startu obrati na "VI".

- Za sve godine koje je proveo u garaži, masnih ruku, njegovo znanje nije mnogo odmaklo. Osim osnovnih operacija - ništa novo nije naučio.

A onda mu u servis uđe banevuk, i umesto da kaže (naredi) "Zameni mi svećice, majstore.", Bane se kulturno obrati i kaže "Znate majstore, ponekad neravnomerno radi, da li možda znate u čemu je kvar ?" A ovaj u startu pomisli "Sad ću ovu naivčinu da oderem !"

U posebnom postu ću da opišem razvojni put "školovanog" srpskog automehaničara, koji radi za platu u ovlaščenom servisu.
[ Count Zero @ 30.03.2012. 10:28 ] @
LOL
Bravo, Java, super si ovo sročio
Pljus i Patrik
[ Java Beograd @ 30.03.2012. 10:53 ] @
Kako izgleda prosečni srpski ovlašćeni servis i zaposleni u njemu ? (nema izuzetaka)

- Lokalni bizmismen je nekako došao do para. Naravno, nije to uvek povezanom s kriminalom, zaista ima sposobnih ljudi. Skidam kapu.

- Razmišlja gde da investira i priseti se da poznati auto brend "XXX" još uvek nema ekskluzivnog zastupnika, ili brend koji ne potpisuje eskluzivne ugovore nema zastupnika u njegovom okrugu.

- Biznismen ulaže stvarno puno para u blještavi salon, okupan svetlom, i prema propisima brenda daje silne pare za svu moguću opremu. Bar 4 dizalice, kompletna sušara za auto-lakierske poslove, 10 kompleta za autodijagnostiku, 10 kompleta alata, kompletnu aparaturu za tehnički pregled, prema propisima koji važe u Holandiji i Nemačkoj

- Zapošljava nekoliko dugonogih devojaka koje nemaju ništa protiv da nose miniće i ponekad sednu šefu u krilo. Škola i pamet nisu bitni, one su tu da budu lepe.

- Zapošljava ortaka komercijalstu, lokalnog japija dugačkog jezika i osrednje pameti. Bitno je da je alav.

- A gde da nađe radnike za "ovlašćeni servis" ? Uspeva da nađe dvojicu starijih momaka - šegrta u radionicama iz kraja, koji su već stekli kakvo-takvo znanje, a i ne slažu se najbolje sa gazdom. Obećava im šefovsko zvanje, sigurnu fiksnu platu i procenat od zarade. Kupuje i blještave žuto-crvene kombinezone sa velikim logom brenda

- Ali dvojica nisu dovoljna. Prema propisima brenda, treba mu bar deset radnika. Zapošljava "školovane" dečake. Zapravo momci koji su tek završili trogodišnju "Auto-saobraćajnu školu" u koju, prema nepisanom pravilu, idu oni su izbačeni iz drugih škola, i gde su kriterijumi ocenjivanja ekstremno niski. Dakle, oni koji baš, baš neće da uče. Momci uglavnom lenji i osrednje glupi. Da su vredniji i pametniji, završili bi neku bolju školu.

- I servis počinje da radi. Za koji dan, eto prvog ponosnog vlasnika brenda na 4 točka, na zamenu ulja i filtera. "Cijena ? Sitnica !" Samo 300 EUR, ali tu su uračunati i rad i originalni delovi, koje je biznismen morao da naruči, kad je potpisivao ugovor o zastupništvu.

- Svi normalni vlasnici automobila u širokom luku zaobilaze "ovlaščeni", jer nisu ludi da plaćaju 200% marže na delove, i rad mehaničara kao da je kardio hirurg.

- U međuvremenu jedan od one dvojice koji su koliko-toliko ponešto znali o automobilima, odlazi zato što se posvađao sa direktorom i nahebao mu se majke, zato što od procenta nema ništa, a fiksna plata je mizerna.

- Ostaje samo onaj drugi kome je žena zatrudnela, pa se trudi da zadrži posao sa garantovanom platom.

- Oni klinci srednješkolci su se uglavnom zevzečili po servisu (nije ni bilo posla), i tu i tamo naučili gde stoji koji alat, i naučilii kako se menja ulje i filter. I filter klime. Zupčasti kaiš su samo videli očima, ali lukavi šef ih nije naučio kako se radi uzupčavanje razvoda.

- Ovome se žena porodila i uzima zakonom propisanih 7 dana odmora.

- Dolazi banevuk, spreman da plati silne novce, jer dolazi u "ovlašćeni servis". Kokoške u miniću, u "prijemnoj službi" otvaraju radni nalog, "Gospodine ovo, gospodine ono, sedite gospodine, hoćete li gospodine kafu gospodine ?"

- Auto ulazi u gražu, a klinci nisu sigurni kako se prikopčava dijagnostika, jer im onaj nije dao da to diraju, da ne pokvare. Jedan odvažni zove komercijalistu i pita šta da radi ?

- Dijagnoza kvara je takva da treba da se kupi ceo motor sa menjačem, direktno od proizviođača, za šta treba 3.000 EUR i 45 radnih dana.

- Usluga dijagnostike se naplaćuje 180,00 EUR.

- Doviđenja gospodine, gospodine hvala lepo gospodine, dođite opet gospodine.
[ cozmo_im @ 30.03.2012. 11:05 ] @
Uglavnom je sve tacno sto ste napisali, ali stavite se u situaciju da postoje ljudi koji se stvarno ne razumeju (mozda samo u neke osnove) i mozda stvarno nemaju sredstava za novi auto ali IMAJU sredstava da odrzavaju polovni auto.

Ako neko ima zelju da ga odrzava i novca, a ne razume se, logicno je da ce potraziti pomoc u nekom od servisa, da li ovlascenih ili onih u kraju koji se bave odredjenim tipom vozila.

Sudeci po ovim postovima dajemo vetar u ledja majstorima da oderu vlasnike vozila koji se ne razumeju A ZELE vozilo u ispravnom i bezbednom stanju. Sam taj majstor dakle utice na bezbednost vozila takvim ponasanjem.

Naravno ima i onih koji se ne razumeju u svoj auto i ne zele da ga odrzavaju, voze dok se ne raspadne... to je ipak druga prica.

BTW, znam masu ljudi koja kupuje ulja na auto-pijacama.
[ Java Beograd @ 30.03.2012. 11:11 ] @
Svakako je tačno šta Kozmo kaže. Ima svakakvih pojedinačnih priča i sudbina vlasnika automobila. I želja i nada. Para nikad dovoljno. Ali ovo je surova realnost održavanja automobila u Srbiji.
[ pri3rak @ 30.03.2012. 11:54 ] @
Citat:
cozmo_im: Uglavnom je sve tacno sto ste napisali, ali stavite se u situaciju da postoje ljudi koji se stvarno ne razumeju (mozda samo u neke osnove) i mozda stvarno nemaju sredstava za novi auto ali IMAJU sredstava da odrzavaju polovni auto.

Postoje takvi ljudi, ali ako su bez iskustva, zelje za ucenjem i ulaganjem sopstvenog vremena, e onda su nahebali i to bukvalno.Prvi put kad im stucne kocioni sistem, uz svu zelju da ga poprave kvalitetno ne zaleci novca, imaju debele sanse na veceru sa sv. Petrom. Nekad sam bio uveren da se niko normalan nece zezati dok radi kocnice, a onda su me razuverili
[ X Files @ 30.03.2012. 12:32 ] @
Citat:

- Dolazi banevuk, spreman da plati silne novce, jer dolazi u "ovlašćeni servis". Kokoške u miniću, u "prijemnoj službi" otvaraju radni nalog, "Gospodine ovo, gospodine ono, sedite gospodine, hoćete li gospodine kafu gospodine ?"

- Auto ulazi u gražu, a klinci nisu sigurni kako se prikopčava dijagnostika, jer im onaj nije dao da to diraju, da ne pokvare. Jedan odvažni zove komercijalistu i pita šta da radi ?

Izmedju ove dve stavke si zaboravio VAŽAN detalj:
- S obzirom da majstori NISU u prijemnom hodniku (a nije dozvoljeno ulaziti u servis), banevuk objašnja tim "i tata bi sine" tetama o čemu se radi. Tete dalje prenose majstorima ono što im je banevuk maločas slobodnim stilom prepričao. Dakle, banevuk (sa svojim predznanjima o automobilima) prepričava kvar tetama (sa svojim predznanjima o automobilima), a one prepričavaju majstorima (sa svojim predznanjima o automobilima). Sve u svemu, dobro je da auto ne pošalju na farbanje umesto da mu zamene ulje.
[ X Files @ 30.03.2012. 13:04 ] @
Inače, nije uvek sve tako crno. Sećam se jednom kada sam menjao zupčasti i onaj pljosnati kanalisani kaiš za Ford Mondeo karavan, u jednom "običnom" servisu u BG-u.

Broj sam pronašao u Oglasima, po izgledu. Pozovem ih (javi se kancelarija) i objasnim o čemu se radi. Oni mi odgovaraju, prvi slobodan termin za servis je u sredu, a pošto zovete iz Požarevca, birajte vreme (od nekoliko ponuđenih). Opredelim se za 08:30. Odmah mi kažu procenjeno vreme za zamenu i cenu. Takođe su rekli da ugrađuju isključivo delove koje oni nabavljaju, tj. ne ugrađuju delove koje im neko donese.

Ovo napominjem kao važan detalj, jer su svi kaiševi, filteri i ulje, za prvi sledeći servis, gratis, spakovani za "srećan put" servisu u Nemačkoj, gde je auto i kupljen kao polovan.

Stignem malo pre vremena, što su učinili i svi zaposleni u servisu. Poslovođa već pripremio radnu listu, odštampan crtež kako se kaiševi montiraju (jer ide onaj kalanilsani preko gomile prenosnika, nije baš trivijalno vratiti), kao i sve ostale delove. Nema gubljenja vremena.

U svaki od 3 boksa je ušao po jedan zakazani Ford.

Poslovođa obalizi majstore sva tri boksa, asistira, pomaže, daje savete.

Međutim, kada su demontirali sve potrebne delove da priđu kaiševima našeg Forda, dolazi do "problema". Radi se o nekoj međuseriji našeg Mondea, dužina kanalisanog kaiša je za 10mm kraća i tu nema natezanja. Mora da se nađe drugi kaiš. Zovu ceo BG, niko nema.

Onda ih ja podsetim da imam u gepeku sve te potrebne delove, spakovano u Nemačkoj. Poslovođa se konsultuje s gazdom, koji odlučuje da ih ugrade.

Po završetku ugradnje, htedoh da platim, a gazda ni da čuje - "Mi smo vas pozvali, nismo imali to što smo obećali i zato mora da bude sve gratis. Izvinite još jednom!" Tutnem (protiv baksuza) dvojici majstora koji su radili naš auto u džep neku lovu, i odem.

Eto, u Srbiji postoji neko ko neće da naplati rad, jer smatra da se obrukao prema mušteriji, što nije imao deo koji je rekao da ima!

[ Java Beograd @ 30.03.2012. 13:11 ] @
Citat:
X Files:Inače, nije uvek sve tako crno 

Nije. slažem se. Malo sam karikirao.

Postoje ljudi, kojima na vreme dođe iz "du*eta u glavu" da im kvalitet života zavisi od znanja, pa kad prođe mladost-ludost počnu vredno da rade i usavršavaju se. I ulažu u sebe i svoj posao. Tako i vremenom nastanu servisi, ovakvi kakav si opisao.

[ HoT_Steppa @ 30.03.2012. 14:33 ] @
Za svaku marku mozes da nadjes makar jedan neoficijelni servis u Beogradu gde su zaposleni revnosni. Sad, za neke marke to kosta skoro ko u ovlascenom servisu a za neke ne. Ima na drugim forumima crna i bela lista servisa pa ih potrazite.
[ vladd @ 30.03.2012. 14:43 ] @
Java, kako te samo nije mrzelo

Naravno da ima solidnih majstora, pa cak i nesolidni mogu da odrade nesto kako treba.

Ovo nije zemlja gde ce opstati servis sa krutim pravilima i kvazi "poslovnim" ponasanjem. Jeste to model nekog organizovanog sistema, ali, recimo da je primer apsolutno tacan, kao dokaz ide u prilog moje price. Okruzenje je problem.

Jednostavno su mnogi zajahali auto industriju, od carinika, prodavaca, i delova i vozila i opreme, servisi, preduzimaci, uvoznici.... na celu sa drzavom...i njenim neumerenim taksama, kaznama, akcizama i porezima

Svi su se precutno urotili protiv potrosaca para koji su kupili clanstvo u velikoj porodici osisanih ovaca, vlasnika mezimca.

Tu zaista ne postoji organizovano ni slobodno trziste. Niti je asortiman korektan. Uz svu muku dodaje se mentalitet, i jednih i drugih i trecih, pa nastaje papazjanija u kojoj se snalazimo.

I to je jedini pravi naziv celokupnog sistema u Srbiji i poprilicno na Balkanu. Opste snalazenje i dovijanje.

Sam majstor mora nesto da zna. Ono sto je obavezno, to su osnove masinske tehnike. Ostale teme su vec stvar afiniteta i prilike.

Ako postoji tema koju ne zna, mora da zna gde moze da nabavi korektnu informaciju. I tu je kraj price.

Poz
[ etjen @ 30.03.2012. 15:05 ] @
saosećam sa pokretačem teme i hteo bi da dodam da nikako nije sam. Naime, najveći problem vlasnika starih automobila je naći majstora koji će im se posvetiti. Jer to se ne isplati, jer ne mogu da naplate, a ako pak hoće da naplate, vlasniku se ne isplati i to je jedan ''lep'' začarani krug, i zbog toga treba maksimalno bežati od starih automobila (još ako su malo egzotičniji, ne bi ih uzeo ni da mi plate)

A sa druge strane:

moram ipak da prokometarišem da si sve probleme sam sebi napravio i da ti prvi ne održavaš nikako auto, jer kako je već neko rekao - ne proveravaš kočnice, svećice i kao najveća glupost - kupuješ ulje na buvljaku - mislim, ako si ti kao vlasnik takav, šta onda očekuješ od majstora?!? :)
[ milivoje t @ 30.03.2012. 20:54 ] @
ne postoji idealan majstor. time se i ne treba previse opterecivati. kada ti namerno nanese stetu, ti njega ostetis dva puta vise i mirna bosna.
najgori su slucajevi pacijenata koji stalno bleje u servisu ili slucajevi dozivotnih ovaca koje svaka susa sisa.

[ codeNO @ 31.03.2012. 02:28 ] @
Al evo i kontra primer. Drugu na korsi u ovlascenom servisu nisu mogli da nadju zasto se pali zuti kljuc. Mislili da su grejaci, al nista. Jedino sto su uspeli je da se ne pali kljuc. Posle 3dana vozili se sa njim i drugu smrdelo nesto. Otvorimo haubu, siba li siba gorivo kod pumpe. Decko je zaboravio da stavi gumicu kad su se zezali oko grejaca. I da, pri zameni ulja mu naplate 6l ulja
[ veselinovic @ 31.03.2012. 06:09 ] @
Negdje na pocetku price su pominjani stari automobili i odnos servisa.
Zar je sa novim automobilima nesto bolje?
Jedino sto su svi sklopovi u toleranciji pa dozvoljavaju odredjene greske - tj ne primjeti se bas svaka greska servisera.
Mehanicar je kao svaki ziv covjek, ako je pedantan i voli svoj posao radi kako najbolje umije svaki automobil.
Ako je traljo, onda je traljo.

Recimo u firmi smo kupili i novu skodu oktaviju.
Kvacilo nije valjalo od pocetka.
Ovlasteni servisi u garanciji su redovno naplacivali svoje usluge ali nikad nisu rijesili kavcilo.
Prije 10-tak dana ode kvacilo, a presla je oko 120 kkm.

Aj i to, ali skine majstor filter vazduha - ja mislim da nikad nije promijenjen ( iako je uredno naplacivana zamjena na servisu) jer je bio strasno prljav.
Filter klime nije nikad zamijenjen.

Strasno.

Ja imam srecu da imam drugara vrh majstora, jer je pedanterija. Prije par dana smo mijenjali sajlu rucne kocnice ( nexia-kao opel suza) i to je trajalo oko 4 sata, jer je vise gledao pod i ostale sklopove kako stoje nego sajlu. Oprali i promijenili jedan lezaj na tocku, razradli stelunge kocnica, osmirglali dobose....

Problem je sto to ne moze da se naplati nikako, jer je zamjena sajle 5-10E a 4 sata rada je 30 E.

Koliko nas je spremno dati 30E za zamjenu sajle????
Naravno, nisam ni ja dao toliko para, jer su odnosi drugaciji, a i ja sam mu pomagao.

Zamjena ulja je potrajala cijelu subotu. Skinute svjecice, kapa, kablovi, kaisevi, sve pregledano i podmazano i vraceno. Podmazane poluge mjenjaca,prekontrolisane kugle, krajnice, silen blokovi, zamjenjeno ulje i u kocnicama. Prekontrolisan antifriz....
Inace zamjena ulja je ovdje najcesce gratis ( kad kupis ulje kod njih) a mi ostadosmno cijelu subotu.

[ banevuk @ 31.03.2012. 07:51 ] @
''Bakara'' :
''...Pa prvo podjes od sebe, za vecinu problema si kriv ti:
-nisi proverio kocnice
Majstori kakvi god da su pogresno su predpostavili da je bar to gore sigurno OK....''

Slažem se prijatelju da je najveći problem u meni, tj. u mom novčaniku inače bih kupio auto sa 5 godina garancije i danas se ovde smešio čitajući postove. Medjutim cljao sam na auto majstore a ne na "srotinju raju", koja je na žalost od pamtiveka značajna većina u zemlji Srbiji. Znači dobar i posvećen majstor ne bi smeo da predpostavlja nego da zna rešenje problema, bez obzira na to šta sam ja kao laik prethodno zabrljao.

PS.Izvini što sam tebe citirao, ima ovde još postova u kojima ljudi beže od teme i lopticu prebacuju u dvorište mušterije.

[ X Files @ 31.03.2012. 09:02 ] @
I pored kritika koje si dobio, Java ti je na neki način ispričao suštinu i bio je na tvojoj strani.

Priučeni i neinteligentni majstori + majstori naučeni da izvuku što više novčanika iz džepova vlasnika + naivan vlasnik = tvoj slučaj, a ranije i moj.

Recimo, dugo sam vozio Passata B3 ('88 god). Upoznao sam samo jednog majstora koji stvarno zna kvarove tog vozila, a tih kvarova ima 3-4 specifična. Sve ostalo je standardno.

Recimo, auto "trza", a lukavi majstor predlaže da skidamo rezervoar za gorivo, očistimo ga, operemo pumpu koja je u rezervoaru, ... i tako redom, za jedno 2000 DEM bismo došli do lambda sonde, koja je nadohvat ruke i uzročnik problema.

Nakon nekoliko godina, znam više o Passatu B3, nego 95% majstora, siguran sam.

Rešenje je pronaći pravog majstora i ne ispuštati ga, makar bio i skuplji.

[ pri3rak @ 31.03.2012. 09:15 ] @
Citat:
banevuk:  Znači dobar i posvećen majstor ne bi smeo da predpostavlja nego da zna rešenje problema, bez obzira na to šta sam ja kao laik prethodno zabrljao.

To moze samo ako je vidovid Jedan simptom moze imati vise uzroka, a od jednog od niza mogucih moras da krenes.To je inicijalna pretpostavka, pa ako se ispostavi kao netacna onda se prelazi na sledecu, pa tako redom. Ako zelis da inicijalna pretpostavka ima veci nivo verovatnoce onda moras naci majstora koji bas model koji ti vozis zna odlicno, a to je opet muka sa autom od 20 godina, ukoliko nije golf II, kec, yugo i sl. ..

Da li nekad pomislis da taj auto nije za tebe? Konkretno da tvoj novcanik nije dorastao zelji za voznjom automobila.Naime ako kupujes ulje na buvljaku, ne menjas svecice redovno, ... daklem ne mozes priustiti sebi neko najosnovnije redovno odrzavanje, cemu onda posedovanje vozila?

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 31.03.2012. u 11:18 GMT+1]
[ vladd @ 31.03.2012. 11:44 ] @
Mogu da razumem kupovinu ulja na buvljaku, ukljucio se prekidac na jeftino, krenulo se u nabavku, ugledalo ulje i eto malo se posvetila paznja i vozilu.

Automobil je mesto sa najvise mostova i cuprija. Sto se ne plati na mostu....

Majstor je izabrao godovo jedinu mogucu opciju, da mistifikuje i da otme neku paru, da objasnjava verovatno ne vredi. Igrao se psihologije i klasifikovao korisnika u opciju velike stednje, kojoj treba uzeti pare bez velikih zahvata.

Ozbiljan majstor bi napravio listing poslova i predocio vlasniku. Cisto sumnjam da bi vlasnik pristao na popravku, narocito ako bi zahtevala novu zamenu ulja i filtera, i ko zna sta, ali bi majstor sacuvao renome, i pri tome ostao bez zarade.

S obzirom na okolnosti, gubljenje vremena, ostajanje bez zarade, nisu bas popularne opcije.

Da malo manje krivimo majstore, i da malo vise preispitamo sopstveni pristup majstorima. Jednostavno bi trebali da izazovemo kod majstora da iskaze neki svoj, bar strucni maksimum.
Bolje receno je da preispitamo svoj pristup vozilu, i da nije ono sto bi zeleli, mazga koja radi, ne kvari se, prakticno mehanicki rob koji samo proizvodi zadovoljstvo. Vec je clan porodice koji pravi znacajne troskove.

Ovo zgleda malo cudno(zasto bi se neko bavio majstorima uopste, dodjes platis uslugu i odes), ali nakon dugogodisnjeg iskustva, jako je tesko "doci", platiti i dobiti uslugu i otici..ne samo kod majstora...

Jednostavno se treba preispitati i sagledati realnost. Auto nije jeftin, i ne kvare s samo "neke zicice" ili "osiguraci", vec se kvare jako ozbiljni i skupi sklopovi, a svako ostavljanje poluispravnih delova na vozilu, dovodi do znacajno vecih troskova.

Jedina usteda je na informacijama. Informisati se gde i koliko su jeftiniji delovi, i sta se nudi za odredjene cene, informisati se o vozilu i upoznati ga mnogo vise od "americke domacice", daviti dobre ljude po forumima, koji imaju slicne probleme i dobru volju da razmene iskustva i informacije i tu je negde blizu kraj, mogucnostima ustede.

Moze se jos dokupiti malo alata i potrositi neko vreme na samostlne aktivnosti, i vise nema ni jedne mogucnosti za ustede.

Jedino se mogu praviti kalkulacije kratkorocnih i dugorocnih troskova i donositi odluka o izboru..

Poz
[ joojant200 @ 31.03.2012. 13:38 ] @
Citat:
- U međuvremenu jedan od one dvojice koji su koliko-toliko ponešto znali o automobilima, odlazi zato što se posvađao sa direktorom i nahebao mu se majke, zato što od procenta nema ništa, a fiksna plata je mizerna.

Ovde nastaje i spin-off serija gde taj sto je otisao otvara svoj servis u nekoj garazi sa osnovnim alatom i jednim pomocnikom i naplacuje barem 95% cene od ovlascenog servisa (doduse bez fiskalnog racuna) - posto je to sve isto kao u ovlascenom - jer je on radio u njemu a sad radi ovde ^_^

[Ovu poruku je menjao joojant200 dana 31.03.2012. u 14:48 GMT+1]
[ vaske2 @ 31.03.2012. 14:33 ] @
Citat:
pri3rak: To moze samo ako je vidovid :) Jedan simptom moze imati vise uzroka, a od jednog od niza mogucih moras da krenes.To je inicijalna pretpostavka, pa ako se ispostavi kao netacna onda se prelazi na sledecu, pa tako redom. Ako zelis da inicijalna pretpostavka ima veci nivo verovatnoce onda moras naci majstora koji bas model koji ti vozis zna odlicno, a to je opet muka sa autom od 20 godina, ukoliko nije golf II, kec, yugo i sl. ..

Da li nekad pomislis da taj auto nije za tebe? Konkretno da tvoj novcanik nije dorastao zelji za voznjom automobila.Naime ako kupujes ulje na buvljaku, ne menjas svecice redovno, ... daklem ne mozes priustiti sebi neko najosnovnije redovno odrzavanje, cemu onda posedovanje vozila?

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 31.03.2012. u 11:18 GMT+1]

Tačno je da jedan simptom može imati više uzroka i da od jednog majstor mora krenuti ali...ako se ispostavi da nije otklonio kvar,a pritom želi naplatiti svoj rad tu nastaju veliki problemi.Jednom davno sam imao slučaj da mi je auto trzao prilikom dodavanja gasa i majstor se odmah uhvatio za karburator.Posle 3 sata rada,detaljnog rasturanja i pranja karburatora te štelovanja na uvo,auto se prilikom probe ponašao potpuno isto,dakle kvar nije bio otklonjen.Majstor je hteo da naplati rad jer kaže da je utrošio 3 sata rada iako nije otklonio kvar pa je na moje negodovanje čak hteo i da mi zarobi auto dok mu ne dam pare.E onda mi je pukao film pa sam ga vrlo "prijateljski"ubedio da od para nema ništa dok se auto ne popravi.E takvih majstora mi je pun k....,takvih koji olako nagadjaju šta može biti kvar,a posle bi svoje vreme i da naplate iako kvar rešili nisu...još ako treba i neki deo kupiti,a dijagnoza bude pogrešna....neka ti je majstore bog u pomoći.
[ vladd @ 31.03.2012. 16:34 ] @
Naravno, to su budale, i treba im objasniti da je on mogao da spava tri sata sa istim efektom po tvoje vozilo. Da je njegovih 3 sata utroseno zbog pogresne dijagnoze i aljkavog odnosa prema poslu, i da posledice takve aktivnosti mora sam da snosi.

I nikakva svadja ili rasprava tu ne stoji. Cak i u slucaju uvecanog bezobrazluka, ili nekog taktickog pregovaranja sa drekom, treba pozvati sluzbeno lice, policiju ili inspekciju, pa neka oni kazu sta je resenje. U tom slucaju je situacija malo vise zakomplikovana, a moze se zavrsiti i ponekom tuzbom za prevaru, agresiju ili pretrpljenu neprijatnost.

Takvi diletanti se nece buniti do te mere ako se prethodno zauzeo ozbiljan stav. Ipak takav nastup majstora ne krece prema svakom. Tako da bih ja radje optuzio musteriju za izazivanje takve situacije nego lakovernog majstora.

Pa kada neko dodje i ponasa se kao da je prekriven vunom..sta drugo sleduje

Ozbiljan nastup prema majstoru zaista ne bi izazvao ovakav besmislen pokusaj uzimanja novca za olako(da je potrosio 10 minuta na pregled i da se nije igrao vraca pogadjaca, resio bi problem) gubljenje vremena..

Poz

P.S.
Imao sam takvih situacija, da majstor roni, trudi se i na kraju nista. Nije cak ni trazio da mu se plati. Ali, ja sam unapred zahtevao da me obavestava o svim potezima i pregledima koje preduzima, nije bilo moje vozilo i nisam zeleo nesto da ronim pod haubom.
Nakon neuspesnog resavanja kvara, a nakon pregleda nekoliko poziija i sklopova, platio sam majstoru potrosena dva sata, ali sa informacijom sta NIJE uzrok lpseg ponasanja motora.
Majstori brinu o renomeu, ali ne zelim ni ja da krnjim svoj renome i da mi iza ledja lepe nadimke karakternog tipa...kao neki servisi.. nekima sa foruma
[ pri3rak @ 31.03.2012. 17:21 ] @
Citat:
vaske2: Tačno je da jedan simptom može imati više uzroka i da od jednog majstor mora krenuti ali...ako se ispostavi da nije otklonio kvar,a pritom želi naplatiti svoj rad tu nastaju veliki problemi.
U pravu si.Ima smisla naplatiti samo uspesno obavljen posao, na koji se moze dati razumna garancija.Tu naravno lezi sledeci problem.Kako majstor u proseku nije ni vidovit, ni sretni dobitnik na izvlacenju uspesnih dijagnoza, on svoje vreme u ozbiljnu dijagnostiku mora uloziti.Pitanje je koliko ce ono biti.Nije nikakvo cudo da se za resavanje nekih problema utrosi i preko 10 radnih sati.I sad ajd izmnozi se to sa nekom manjom normom od ~15e/h i ceh za ruke izadje 150e.Kako to saopstiti nekome ko kupuje ulje na tezgi i svecice menja kad se raspadnu.Po obicaju tu krecu optuzbe naduvavanja radnih sati, pa opaske tipa "kakav si to majstor kad nisi pogodio iz prve" i sl.... Mislim da je i pametnije i postenije odbijati rad na starim i zapustenim vozilima.Onda se vremenom vlasnici takvih vozila prirodno upare sa sisacima ovaca...
[ Reno4 @ 31.03.2012. 18:48 ] @
@Java
Ako nije tajna, čime se ti baviš, kada si tako dobro informisan o radu servisa? Glupo je napisati "bez izuzetaka", jer postoje dobri i loši majstori i u ovlašćenim i u neovlašćenim servisima.
Pokretaču teme savetujem da pronađe majstora kod koga će UVEK da vozi auto, kako za zamenu ulja tako i za rešavanje problema. I da se ne petlja u nešto u šta se očigledno ne razume...
[ vidan kv @ 31.03.2012. 19:33 ] @
...a jel neko razmišljao kako izgleda prosečna mušterija?.....poprilično neobrazovan ali se u automobile razume do tančina kao uostalom i u većinu drugih stvari....prima neku platu ali ipak voli da se ku*či a najbolji način je da kupi auto.Što veći,besniji jer je to najbolji način da svi vide da ima pare...iste je skupio redom po familiji,kumu iz inostranstva vraća sigurno(mada se njemu ne žuri jer šta je za njega soma evra),tu je i tazbina jer neće valjda ćerka i unučići da se voze u kršu....napabirči par hiljada a kupi auto min za hiljadu više od sume koju ima......

[Ovu poruku je menjao vidan kv dana 31.03.2012. u 21:04 GMT+1]
[ banevuk @ 31.03.2012. 23:16 ] @
Drago mi je što se diskusija razvila i vidim ima "pametnih" mišljenja od toga da u Srbiji treba zabraniti polovne automobile pa do toga da svaki vozač treba da bude sam svoj majstor. Pa nemojte ljudi, ja nisam stručnjak za automobile, ali ne smatram sebe ni diletantom kako to neki pokušavaju da mi pripišu. To što sam kupio polovni umesto novog auta, pa ulje na "buvljaku", kako neko reče, ne govori o mom diletantizmu nego o nečemu drugom što sam u oba posta pominjao. Ajmo malo šire: mislite da neka žena u Srbiji zaviri ispod haube svog automobila pre nego joj stane na putu? I šta, majstor treba da odbije da primi vozilo zato što žena nezna da mu objasni u čemu je kvar? Znači tema nije za filozofe nego za konkretnu situaciju, stručnosti i poslovnosti automehaničara u Srbiji.

Elem da se vratimo na majstore - auto stručnjake. Zar nije njegovo, ako te već primio u svom servisu, da krene od osnovnih stvari u rešavanju predočenog mu problema? Šta ima on mene - laika da sluša koje su moje pretpostavke o kvaru i uzrocima? On može mene da pita za neke informacije koje su mu bitne u dijagnostici, a onda da preuzme stvar u svoje ruke i rešava od najprostijeg ka složenijem. Zar to nije pravilo u svakom poslu? E drugi je problem što taj majstor, iz ko zna kojih razloga nije motivisan. Ja sam u uvodnom postu opisao samo ekstremne slučajeve imao sam ja još slikovitijih majstoriskih bisera, nego da vas ne smaram više.

Hvala svima i pozz.
[ vladd @ 01.04.2012. 00:13 ] @
Majstor mora musteriju da pita za razlog dolaska i opisivanje ponasanja motora, odnosno vozila. Kao lekar koji saslusa pricu o tegobama.

Na osnovu toga moze da preduzme neke kontrolne korake, da obavi brzu dijagnostiku i da konstatuje koliko slozena analiza kvara treba da bude. Moze da predllozi i neku cenu za detekciju kvara. Nakon takvog uvoda, ili tokom dijagnostikovanja, treba da predlozi zahvate i odredicenu, na koju musterija pristaje ili ne.

Svako ima prava da bude obavesten o aktivnostima koje se rade na njegovoj imovini, pa ne bi bilo lose saznati i doticne detalje.

Dobar mehanicar moze unapred da postavi opcije i da osnovano predlozi alternativne cene, ali nikako ne da "otvara" posao nakon pocetka popravke.

Naravno, moze da iskrsne neka bocna konstatacija, i preporuka da se nesto promeni nevezano za inicijalni kvar, na sta musterija moze i ne mora da pristane.

U svakom slucaju, majstor treba da napravi "istoriju bolesti", i zabelezi u servisnu knjizicu aktivnosti, da bi posao bio maksimalno korektan.

Onaj ko daje pare, treba da ima obrazlozene troskove, razumeo se on u posao ili ne.

Poz
[ SlobaBgd @ 01.04.2012. 00:49 ] @
Koliko je sve ovo slično sa bilo kojim servisom, čudo jedno!
Ako izbacite "auto-servis" i stavite "servis računara", priča ostaje ista.
I sa strane majstora i sa strane klijenta.
[ HoT_Steppa @ 02.04.2012. 09:48 ] @
Citat:
joojant200: Ovde nastaje i spin-off serija gde taj sto je otisao otvara svoj servis u nekoj garazi sa osnovnim alatom i jednim pomocnikom i naplacuje barem 95% cene od ovlascenog servisa (doduse bez fiskalnog racuna) - posto je to sve isto kao u ovlascenom - jer je on radio u njemu a sad radi ovde ^_^

[Ovu poruku je menjao joojant200 dana 31.03.2012. u 14:48 GMT+1]

Nesto mi ovo poznato sa Discovery-ja, OCC? :D
[ bakara @ 02.04.2012. 09:53 ] @
Citat:
banevuk

Elem da se vratimo na majstore - auto stručnjake. Zar nije njegovo, ako te već primio u svom servisu, da krene od osnovnih stvari u rešavanju predočenog mu problema? Šta ima on mene - laika da sluša koje su moje pretpostavke o kvaru i uzrocima? On može mene da pita za neke informacije koje su mu bitne u dijagnostici, a onda da preuzme stvar u svoje ruke i rešava od najprostijeg ka složenijem. Zar to nije pravilo u svakom poslu? E drugi je problem što taj majstor, iz ko zna kojih razloga nije motivisan. Ja sam u uvodnom postu opisao samo ekstremne slučajeve imao sam ja još slikovitijih majstoriskih bisera, nego da vas ne smaram više.

Hvala svima i pozz.

Moj savet tebi, ako vec (ne)odrzavas auto tako kako odrzavas, kada odes u servis treba majstoru odmah da predocis da nisi menjao svecice, ulje, proveravao ni kocnice ni akumulator ko zna od kada i tako mu das do znanja sa cim ima posla.

Inace za zamenu svecica, filtera, ulja i proveru guma i blokiranosti tockova nije potrebno neko napredno znanje, ako se nema mozes i sam ili uz pomoc prijatelja pogotovo za te starije automobile.

[ Java Beograd @ 02.04.2012. 10:02 ] @
Kažu da je Šumaher izuzetno doprineo Ferariju pre svega zato što se razumeo u auto tehniku, pa je umeo izvanredno da komunicira sa inženjerima i tehničarima ("majstorima") koji su radili prema njegovim smernicama.

Bilo kako bilo, za uspešnu saradnju sa dobrim majstorom (kad takvog nađeš) je neophodno ovo šta bakara reče, da uputiš čoveka u stanje svog auta. A ako se neko baš ni malo ne razume u auto tehniku, onda je jako bitno držati se jednog majstora, pa će on sam onda znati kad ti je menjao svećice, i šta bi moglo biti uzrok nekim novonastalim problemima.

Lutanje od masjtora do majstora, bez poznavanja tehnike i stanja svog automobila i bez poznavanja majstora neminovno dovodi do problema i nesuglasica
[ Lavlja_Jazbina @ 02.04.2012. 10:08 ] @
Ja bi samo dodao da to ulje u kocnicama treba menjati na svake 2 godine,ja bar tako radim.
Onda ni kljesta nebi glavila,kao sto je i napisao kao jedan od problema koje je imao.
[ Java Beograd @ 02.04.2012. 12:30 ] @
Ulje u kočnicama (zapravo kočiona tečnost, jer to nije ulje) treba menjati na 2-3 godine, ali to nema nikakve veze sa zaglavljivanjem klipa kočionog cilindra.
[ joojant200 @ 02.04.2012. 14:05 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Nesto mi ovo poznato sa Discovery-ja, OCC? :D

Mislio sam na Peugeot servise u NS ali se i OCC uklapa :)
[ Lavlja_Jazbina @ 02.04.2012. 14:15 ] @
Zar u tecnost za kocnice posle duzeg vremena ima u sastavu i vode.Cilindri u kljestima ne dobijaju riseve i rdju koja
se stvara od nicega.Zbog cega kljesta mogu da zaglave ako ne zbog toga.Ako mozes bolje objasniti.
[ ArsenLupen @ 02.04.2012. 14:59 ] @
Citat:
Java Beograd: Bilo kako bilo, za uspešnu saradnju sa _______ (kad takvog nađeš) je neophodno ovo šta bakara reče, da uputiš čoveka u stanje svog _______. A ako se neko baš ni malo ne razume u ________, onda je jako bitno držati se jednog __________, pa će on sam onda znati kad ti je __________, i šta bi moglo biti uzrok nekim novonastalim problemima.

Upravo si objasnio gro odnosa sa usluznim delatnostima, od frizera preko lekara do advokata
[ inobradovic @ 02.04.2012. 15:24 ] @
sta ste navalili na coveka sto nije menjao ulje i svecice, sta ako je kupio auto i posle 2 dana se to pocelo desavati normalno da je otiso kod mehanicara da resi problem.
e sad neko se vise razume neko manje u aute, ali sve zavisi od mehanicara i musterije kako se podstave i dogovore, ato je vrlo velika filozofija i jos veci problem.
[ bojanvet @ 02.04.2012. 20:12 ] @
Da li se neko zapitao sta je sa novijim vozilima? Situacija je tu jos komplikovanija i slozenija!
Prosle godine, moja Toyota 2.0 D4D pocinje da se "gusi"i gubi snagu! Odlazim kod majstora koji mi je redovno odrzavao auto (nikada ulje nisam menjao sam i nikada nisam kupovao na buvljaku). Njegova dijagnostika ne moze da ocita gresku i upucuje me u ovlasceni servis i preporucuje da sipam sredstvo za ciscenje sistema ubrizgavanja. Punim rezervoar i sipam sredstvo, i opet isto. Odlazim u renomiraniji i skuplji servis, ostavljam auto. Pozivaju me sutradan i naplacuju oko 30E za ciscenje sistema goriva i brisanje greske. Sutradan opet isto. Vracam se kod njih i oni me upucuju kod bosiste sa dijagnozom da je stradala pumpa visokog pritiska. Meni djavo ne da mira, odlazim u susedni grad kod coveka koji je radio u ovlascenom servisu a sada radi samostalno. Pregleda auto i preporucuje ultrazvucno ciscenje ventila na pumpi visokog pritiska.Naravno i on naplacuje svoju uslugu i dijagnostiku. Odlazim u servis gde mi ciste te ventile i takodje naplacuju svoju uslugu. Auto opet isto, caskom radi caskom zeza...
Odlazim u ovlasceni servis koji sam uredno uzbegavao mesecima, ali polako ostajem bez zivaca, nemam izbora, sta cu...Navodno, oni imaju originalnu dijagnostiku i jedino oni mogu da ocitaju gresku
Primaju auto, pregledaju ga mozda 2-3 sata i pretpostavljaju da je problem sa common rail sistemom cija zamena kosta oko 1000E i pitanje koliko se isplati ulagati u auto star 10 i vise godina. Ovlasceni servis naplacuje svoje vreme, nesto oko 20E, ne secam se vise.
Nerviram se sve vise i vise i psujem japan i japansku industriju i servise i majstore i ostalo...
Zalim se svim zivima i svi imaju neku svoju teoriju o japanskim i nemackim automobilima...
Slucajno srecem, majstora koji mi je nekad odrzavao zastavina vozila i koji sada radi na tehnickom pregledu. Iznosim mu svojh problem uz kaficu i covek se lepo ponudi da dodje i da pogleda, mada se u zivotu nije sreo sa ovakvim motorom...
Dolazi uvece kod mene, podigne zadnje sediste na kolima, ocisti neki plasticni filter u rezervoaru, nesto poput mrezice ili sita i krenusmo da probamo auto. Auto preporodjen, posle toga sam presao jos 15000km i sve je ok. Da, zaboravih, posle toga smo otisli na pecenje posto nije zeleo nista da naplati :)
Nebitno je ko je majstor a ko diletant, naplacuju i jedni i drugi. Medjutim, problem vrlo cesto ne resavaju, ali svejedno to naplacuju.
O svojim nervima, svom slobodnom vremenu koje sam nocima trosio guglajuci i trazeci resenje, ne zelim da govorim!!!
[ banevuk @ 03.04.2012. 08:28 ] @
Rekoh jednom pa ne vredi. :) Tema nisu vozači /mušterije/ diletanti nego majstori diletanti. Obraćam se komentatorima koji problem vide u ulju sa buvljaka i neredovnoj zameni svećica. A šta bi rekli za ovakva iskustva:

Pokazivač nivoa goriva počne da "laže" a onda otkaže totalno. Normalno krenem prvo kod "svog" majstora i on me odmah prosledi autoelektričaru, pošto je on automehaničar. Pa onda od jednog do drugog autoelektričara, prodjem ih nekoliko, i uglavnom naprave dijagnostiku sa odstojanja. Neko kaže nadji-kupi plovak, drugi kaže nadji-kupi uredjaj za pokazivanje na instrument tabli, treći mi preporučuje da zamenim i jedno i drugo. Jedan od njih je pogledao kontakte na plovku iz prtljažnika, oni su u redu i ništa. I tako ja vozim na neizvesno, treniram živce nekih godinu dana a onda slučajno zavirim ispod auta, da pogledam u kakvom je stanju zadnji lonac i vidim visi neki kabal sa spojnicom ispod rezervoara sa gorivom. A spojnica nešto nije baš u ležištu. Ja je otkačim skroz pa vratim na svoje mesto i ne razmišljajući kuda taj kabal vodi, elem kada udjemu u kabinu primetim da je kazaljka skočila i evo dan danas pokazivač radi normalno.

Primer drugi: Posle sredjivanja limarije i zamene krila sa drugog auta, /koji je imao bočne žmigavce a prvi nije/, autolimar zameni centralni kabal koji vodi od osigurača ka potrošačima na prednjem delu vozila. Konektor je bio isti pa smo smatrali da će da paše. I sve je pasalo, osim što duga i srednja svetla nisu mogla da se uključe sa "satelita" na volanu. Počinje uobičajena šetnja od jednog do drugog autoelektričara i niko neće da pogleda. Juli je mesec, velika vrućina, majstor sedi ispred radnje sa šegrtom i hlade se pivom, ali ne pada mu na pamet da pogleda vozilo. Kaže, najbolje dečko da se ti vratiš kod toga što je menjao kabal pa da ti on to reši. Ja se pojedem od muke, ali šta ću. Posrećilo mi se u nekom možda petom-šestom pokušaju, jedan momak se malo zainteresovao i problem rešio za 15 minuta.

Dakle... jeli i ovde problem bio u meni, neukom i nesavesnom vozaču?

[ Java Beograd @ 03.04.2012. 09:21 ] @
Citat:
.... odlazim u susedni grad kod coveka koji je radio u ovlascenom servisu a sada radi samostalno ...

Odlazim u ovlasceni servis koji sam uredno uzbegavao mesecima, ali polako ostajem bez zivaca, nemam izbora, sta cu...Navodno, oni imaju originalnu dijagnostiku i jedino oni mogu da ocitaju gresku
Primaju auto, pregledaju ga mozda 2-3 sata i pretpostavljaju da je problem sa common rail sistemom cija zamena kosta oko 1000E i pitanje koliko se isplati ulagati u auto star 10 i vise godina. Ovlasceni servis naplacuje svoje vreme
Pa posle neka neko kaže da sam onu priču sa prve stranice teme izmislio !

Ono iz prve rečenice je onaj koji se nahebao keve direktoru, jer ga je ovaj zavrnuo za bonus, a ovo drugo su oni klinci koji nisu sigurni kako se konektuje dijagnostika.

Prljava mrežica u rezervoaru sa gorivom morala je rezultirati slabijim pritiskom goriva.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 03.04.2012. u 10:37 GMT+1]
[ Java Beograd @ 03.04.2012. 09:31 ] @
Citat:
Primer drugi: Posle sredjivanja limarije i zamene krila sa drugog auta, /koji je imao bočne žmigavce a prvi nije/, autolimar zameni centralni kabal koji vodi od osigurača ka potrošačima na prednjem delu vozila.

Bane, ja tebe potpuno razumem, ti imaš potpuno pravo da budeš vlasnik koji se ne razume u tehniku. Dobro je da si naleteo na ovaj forum. Zapamti:

Nikad, nikad, nikad, ni u kakvom stanju sopstvene pomućene svesti, niti u stanju totalne opijenosti alkoholom i/ili opojnim dogama ne dozvolii da AUTO LIMAR dodirne/preseče/spoji/prespoji niji jednu jedinu žičicu na tvom autu.

Tvoje poznanje autoelektrike se može opisati kao 0,001% a njegovo je duplo veće tj. 0,002% i pri tom ga savršeno zabole klinac za bilo šta što ti se može desiti a u vezi je sa elektrikom i / ili elektronikom na automobilu.

Razvojni put prosečnog srpskog autolimara mnogo je grđi od onoga što sam pisao na prvoj strani za automehaničare.

Možda ti ovo deluje kao šala, komika, humor, satira, ali veruj mi: ekstremno sam ozbiljan.
[ Reno4 @ 03.04.2012. 10:07 ] @
@Java
Šta ti ono beše po zanimanju?
[ Java Beograd @ 03.04.2012. 10:14 ] @
Diplomirani inženjer elektrotehnike, ali ne vidim kakve to veze ima sa temom. Sva zapažanja koja sam izneo u mojim postovima na ovu temu rezultat su životnog iskustva, i sagledavanja fakata tj. dešavanjima u i oko autoservisa, kako mojih tako i mojih prijetelja, poznanika, rodbine. Sve bih to isto mogao da napišem i da sam pekar, lekar, apotekar, policajac ili pajac.

Zapravo pretpostavljam šta ćeš da kažeš, ali nema veze.
[ pri3rak @ 03.04.2012. 10:44 ] @
Citat:
banevuk
Dakle... jeli i ovde problem bio u meni, neukom i nesavesnom vozaču?

Pa naravno da je najvecim delom u tebi.Bavis se sportom kome nisi ni znanjem ni finansijama dorastao

Ajd sad zamisli da natrcis na majstora koji odluci da se ozbiljno posveti problemu koji si mu zadao.Provede nekih 15 sati rada nad njim, ugradi kvalitetne delove i ispostavi ti ceh od ~400e.Sve savrseno i profesionalno uradjeno, nema mane, a ti ces sav sretan da iz dzepa calnes 4 glave, ili ces da vristis k'o izvesni zelenko? Imajuci u vidu da pored kupovine ulja sa buvljaka, zamene svecica po njihovom raspadanju, sredjivanja limarije koriscenjem druge sa auto otpada, ne ostavljas utisak platezne persone nekako se odgovor sam namece.

Kada je to jasno, i kada se zna da majstor kome se obratis za pomoc zivi od svog rada, odnos ovoga

Citat:
banevuk
majstor sedi ispred radnje sa šegrtom i hlade se pivom, ali ne pada mu na pamet da pogleda vozilo. Kaže, najbolje dečko da se ti vratiš kod toga što je menjao kabal pa da ti on to reši.

je bio potpuno na mestu.Realno snimio te je i video sa cime ima posla.

Nemoj ziveti u ubedjenju da je voznja automobila tvoje bogom dano pravo, koje mozes ostvariti sa "3 dinara u dzepu".To kosta, i kako imas odgovornost prema sebi, podjednako je imas i prema drugima.Mnogo ti je bolja solucija da batalis auto do trenutka u kome budes materijalno sposoban da ga odrzavas kvalitetno.
[ Java Beograd @ 03.04.2012. 11:20 ] @
Citat:
majstor sedi ispred radnje sa šegrtom i hlade se pivom, ali ne pada mu na pamet da pogleda vozilo. Kaže, najbolje dečko da se ti vratiš kod toga što je menjao kabal pa da ti on to reši.

Citat:
pri3rak: je bio potpuno na mestu.Realno snimio te je i video sa cime ima posla.

Ovde se dešava sledeće: električar zna da njesra koje napravi limar ne može da se popravi bez nekoliko sati rada. Zna da taj rad neće moći da naplati. Čak ga i mirzi da se prema potencijalnom mušteriji ophodi uljudno.

Mogao je sa jednom ili dve prostoproširene rečenice da objasni: Dečko, meni će trebati puno vremena da sagledam šta je taj limar radio, koje je kablove menjao, i možda čak ni posle par sati rada neću biti u stanju da sredim problem. Da li si spreman da platiš moj celodnevni rad ? Ali nije tako rekao, zato što je bahat. Da nije toliko lenj, možda je mogao da uloži pet minuta rada, da makar pogleda auto, da se pred potencijalnom mušterijom pokaže u pozitivnom svetlu. Ako ništa drugo, možda bi Bane navratio u njegov servis neki drugi put.
[ pri3rak @ 03.04.2012. 11:53 ] @
Citat:
Java Beograd:  Ali nije tako rekao, zato što je bahat.

Jeste istina da mu ophodjenje nije na nivou, moze se o tome pricati kao nekoj light bahatosti, ali definitivno nista konkretno lose nije uradio.Mnogo je bolja ta njegova "f*ck off" varijanta od one slatkorecive "gimme money for nothing" ... Bane nakon tretmana ovog elektricara nije izasao ostecen.

Citat:
Java Beograd:Ako ništa drugo, možda bi Bane navratio u njegov servis neki drugi put.

Mozda i bi, ali musterije poput njega nisu nesto sto bilo koji servis sebi prizeljkuje
[ Java Beograd @ 03.04.2012. 12:03 ] @
Ovakav način razmišljanja je ono što ja nazivam "balkanski mentalitet", u negativnom kontekstu. Kratkovido, samozadovoljno. Dakle, sad ima kintu, ima mušterije, ni najmanje ga ne interesuje "imidž" servisa, misli da će doveka mušterije da ga mole za uslugu ne pitajući šta košta. Ali ne zna da neće biti tako.

Bane je mlad dećko (stalno pominjemo Baneta, ali jasno je da se radi o bilo kojoj mušteriji) i tek treba da bude stalna mušterija. Nije izašao oštećen, ali je otišao "popljuvan". Odjeban. Tako se ne gradi uspešna karijera. Pri tome, ne mora mu se obraćati sa "gospodine molim gospodine", može i "na ti", ali sa jednom očekivanom dozom uljudnosti i poštovanja.

Tvrdim da osim "f*ck off" i "gimme money for nothing" ima i još dve varijante: uljudno objasniti zašto se posao ne prihvata, i pošteno naplatiti svoj rad.

Edit:
Ne zaboravi da su sve najveće svetske kompanije stekle primat na tržištu, slavu i bogatstvo jednom idejom: "Mušterija je uvek u pravu. Mušterija je zakon. Od mušterija živimo."
Na zidu svake mesare Matijević stoji da je "zadovoljna mušterija" bitna stvar, ali "lojalna mušterija" je ono pravo. Dakle, mušterija koja će se uvek iznova vraćati.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 03.04.2012. u 13:22 GMT+1]
[ pri3rak @ 03.04.2012. 12:21 ] @
Citat:
Java Beograd: Ovakav način razmišljanja je ono što ja nazivam "balkanski mentalitet", u negativnom kontekstu. Kratkovido, samozadovoljno. Dakle, sad ima kintu, ima mušterije, ni najmanje ga ne interesuje "imidž" servisa, misli da će doveka mušterije da ga mole za uslugu ne pitajući šta košta. Ali ne zna da neće biti tako.

Zavisi iz kog ugla gledas.Ako bi gledao iz ugla vlasnika servisa, onda jesi u pravu.Njemu je profesionalno ophodjenje prema musterijama u interesu iz vise razloga.Medjutim, ako gledas iz ugla (potencijalne) musterije ovo je ok, nema stete, a u servis nisi dosao da kupis ljubaznost, nego da popravis auto u zamenu za odredjenu svotu novca.U realnim okolnostima u kojima zivimo ovo spada u bolje kategorije.Prevare spadaju u prosek.

Citat:
Java Beograd: Nije izašao oštećen, ali je otišao "popljuvan". Odjeban. Tako se ne gradi uspešna karijera.

To sto je otisao popljuvan i "odjeban" je super i u njegovom najboljem interesu.Cak mislim da je mnogo bolje to sto mu se desilo, nego da mu je neki bas u svakom pogledu "profi" serviser uljudno objasnio sve.Zasto.Ocigledno je da sam do sada nije u stanju da pokapira nivo korelacije novca i kvaliteta odrzavanja vozila, kao i realnost celog ambijenta kada je ova oblast u pitanju.Lekcije koje bole, najbolje uce koliko god grube i neprijatne bile.Da se tako ne gradi uspesna karijera, to je istina, ali imam utisak da vise raspravljamo o ovome iz ugla musterije nego servisera koji bi da (iz)gradi biznis ...
[ Java Beograd @ 03.04.2012. 12:28 ] @
OK, ako poredimo da li je bolje a) biti prevaren u servisu, ili b) u samom startu odjeban iz servisa, onda je bolje ovo drugo.
[ banevuk @ 04.04.2012. 07:29 ] @
Pošto sam ja malo sujetan i pogadjaju me neki komentari :) ovaj post ću da posvetim nekim pojašnjenjima koja će verovatno neke da razočaraju a "dežurni komentatori" možda drugi put pogledaju malo oko sebe pre nego nešto napišu.

Dakle, ovde imate mogućnost da pogledate profil člana foruma, pa ako pogledate moj profil onda bi verovatno i kometar bio objektivniji.

1) Nisam vozač diletant, možda se u automobile razumem bolje od nekih komentatora, ali sam temu pisao sa te pozicije, jer ako sam ja ovako prolazio kod majstora kako li su tek diletanti prošli;
2) Nisam dečko, ovaj termin je samo oslikavao stanje trezvenosti polupijanog autoeletričara. Inače sam penzioner već par godina i imam penziju veću od većine ovdašnjih komentatora;
3) Za auto koji i danas vozim sam malo emotivno vezan i nije šklapocija, kako ga neki opisaše. Po godini proizvodnje možda jeste oldtajmer, ali sasvim pristojno izgleda i na autoputu ide ladno 150 km/h. U ostalom pogledajte fotografije na: http://www.elitemadzone.org/t404533-1#2648002
4) Krila koja sam mu stavio nisu sa auto otpada, /mada i to ništa ne govori jer tamo ima i novih vozila/, već sa "stranca" koga sam kupio da bi me održavanje ovog auta koga vozim manje koštalo i
5) "Autolimar" koji mi je radio auto nije baš tipičan, čovek radi i mehaniku i to prilično uspešno, u ostalom pogledajte ovaj link pa će vam valjda biti jasnije: http://www.youtube.com/watch?v=iTHR6dloKGs

Pozz svim komentatorima i gostima foruma koji se nadju na ovoj temi.
[ pri3rak @ 04.04.2012. 08:11 ] @
Ne samo zbog autolimarevog "decko" vec zbog celog pristupa materiji, si i ovde okarakterisan kao "decko". Sad da ne znamo da si penzos, prvo sto bi meni npr palo na pamet je da si momak od 20 i neku godinu koji se skrpio za polovnog jugica

Citat:
banevuk:
1) Nisam vozač diletant, možda se u automobile razumem bolje od nekih komentatora, ali sam temu pisao sa te pozicije, jer ako sam ja ovako prolazio kod majstora kako li su tek diletanti prošli;

Tesko Izjava da dobar auto (mehanicar, elektricar, ..) pogadja sve iz prve, pa sipanje ulja sa buvljaka, zamena svecica nakon isteka resursa, i to sve u auto za koji si emotivno vezan, nadvlace senku nad citiranu konstantaciju.

Citat:
banevuk:
2) Inače sam penzioner već par godina i imam penziju veću od većine ovdašnjih komentatora;

Vrlo verovatno istina.Ne verujem da je od nas "drugih" bilo ko penzioner, tako da jesi u pravu, penzija ti je zasigurno veca.

Citat:
banevuk:
3) Za auto koji i danas vozim sam malo emotivno vezan i nije šklapocija, kako ga neki opisaše. Po godini proizvodnje možda jeste oldtajmer, ali sasvim pristojno izgleda i na autoputu ide ladno 150 km/h. U ostalom pogledajte fotografije na: http://www.elitemadzone.org/t404533-1#2648002

Pitanje jeste u kakvom je stvarno stanju auto koji odrzavas na nacin koji si sam opisao.Auto nije oldtimer, niti ima bilo kakvu znacajniju vrednost osim sentimentalne kada si ti u pitanju.

Citat:
banevuk:
4) Krila koja sam mu stavio nisu sa auto otpada, /mada i to ništa ne govori jer tamo ima i novih vozila/, već sa "stranca" koga sam kupio da bi me održavanje ovog auta koga vozim manje koštalo i

U cemu je bitna razlika? Krilo nisi kupio na tudjem auto otpadu, vec si na neki nacin napravio sopstveni, pa uzeo sa njega
[ Lavlja_Jazbina @ 04.04.2012. 08:13 ] @
Sujetan jesi,Mene licno bas briga za tudji profil.Komentarisem u postu ono sto se pise u njemu,mozda se slazem,ali u drugom
mogu da sevaju varnice iako je isti nik.Ako se bolje razumes od nekih,imao si bas velike rupe u boljem poznavanju od drugih,kao
ulje na buvljaku i ostale sitnarije koje i zena kao vozac zna.Ako te je neko i nazvao decko,to je + a verovatno si sa tim greskama
i bio na tom nivou.Sa tih lagano 150 sigurno kao penzioner znas da uveliko krsis zakon jer kod nas je ogranicenje max 120km/h.
Za brzinu sedi 1.Limar i dobar auto mehanicar a nabroja za ostale da su neznalice.Ponovo sedi jedan i kod direktora u zbornicu.
Pozdrav i tebi.
[ Zarko Silic @ 04.04.2012. 09:17 ] @
Citat:
banevuk:2) Nisam dečko, ovaj termin je samo oslikavao stanje trezvenosti polupijanog autoeletričara.

Mozda su razlog pijanstva udavi od musterija?

P.S. Treba imati razumevanja. Nisu musterije jedine koje imaju porodicu. Porodicu i probleme imaju i majstori i elektricari. I oni zele normalan zivot. Koliko je to danas uopste moguce obzirom na ovakve pojave u drustvu:

Citat:
banevuk:Inače sam penzioner već par godina i imam penziju veću od većine ovdašnjih komentatora;

Sa ovakvim odnosom prosecnih plata i penzija, Svajcarska bi propala za par godina.
[ vladd @ 04.04.2012. 09:44 ] @
Tema zaista nisu karakteri pojedinaca, u tolikoj meri.

Cinjenica je da odredjen tip karaktera ljudi, izaziva kod drugih podizanje kose, ili kostresenje dlaka na ruci(ako nisu u posedu dovoljnih kolicina kose).

Elem, predpostavljam da smo pokrenuli temu, da demistifikujemo majstore, usluge, ono sto zelimo da dobijemo za novce koje smo spremni da potrosimo. Naravno, sve to, zacinjeno uvazavanjem i ljubaznoscu. Kako musterije, tako i majstora, odnosno njegovog truda i rada.

Cinjenica je da su novi obicaji oko dijagnostikovanja kvarova napravili haos, na planeti. Krenulo se sa nekom namerom, mozda da se olaksa zivot velikim servisima i protoku sekundarnih komponenti, a mozda i da se izbace mnogi u lancu auto industrije, koji su grickali deo kolaca.

Medjutim, razne, urodjene, teznje ka zloupotrebama i teznje ka enormnom profitu, makar zasnovanom na magli, naisli su na cvrst zid kod potrosaca, tako da je funkcionisanje sistema zapelo, i krenulo u drugom pravcu. Retko ko je na planeti spreman da izdvoji stotine novcanih jedinica za "prosto" prikljucivanje dijagnostickog uredjaja, koji ce naknadno pokazati da je neophodno isporuciti jos neke hiljade novcanih jedinica za neke "imaginarne" delove za popravku. Kazem imaginarne, posto su na listingu pausalno spomenuti.

Planetarni korisnici se bore protiv toga na par nacina. Tako sto se jaca mala privreda, renome i protok informacija(u okviru male privrede), tako sto se uvecava protok informacija po javnim forumima, medju korisnicima, i to rezultira precutnim "pravilnikom" ponasanja.

Precutni pravilnik ponasanja je ono sto se moze prepoznati u prethodnim primerima. Ko je izasao iz okvira, sledilo je brijanje..

Doticni, nepisani "pravilnik", ima neka pravila koja se mogu nabrojati, generalno, zarad "mira u svetu".

Vlasnik vozila, musterija, treba da ima odredjen broj kvalitetnih informacija. Od malo vise od prosecnog poznavanja vozila(kao nekada profesionalni vozaci), do preciznog posmatranja ponasanja vozila, primecivanja neobicnih situacija sa vozilom, i prepoznavanja ili konstatovanja okolnosti pri kojima se (recimo)kvar desava.

Zatim treba da postoji namera za obavestavanje o doticnoj pojavi. Da se razgovara o eventualnim fabrickim obavestenjima na slicnu temu, da se konstatuje eventualni listing sklopova koji mogu da budu u zoni odgovornosti za doticno ponazanje vozila.

Nakon toga slede informacije o cenama delova i usluga. Ima razloga za ovaj medjupotez.

Zatim se krece u proceduru otklanjanja kvara, odlaskom u radionicu, privatnu ili ovlascenu, ili se zamoli prijatelj da pomogne, ili se samostalno roni po vozilu.

Odlaskom u radionicu, pokrece se dijagnnosticki aparat i pravi listing gresaka i mogucih zona kvara. Dobra dijagnostika kosta, ali pri radu motora, moze detaljnije da locira lose parametre. I smanji troskove.

Zatim, najcesce, sledi listing potrebnih delova za zamenu. Postoji grupa delova koje je lako i potrebno menjati, grejaci, svecice, filteri..nije zgoreg i ako se "nepotrebno" ili prevremeno obavi zamena, da bi slika o vozilu bila jasnija.

Zatim slede skuplji delovi i njihovo dijagnostikovanje. Do ovog trenutka, protok informacija izmedju "majstora" i korisnika treba da konstantan, i da se primecuje napredovanje u analizi. U tom slucaju, nema "izgubljenog vremena", koje nece biti placeno.

Kada se dodje do skupih sklopova, jedina eventualna preostala zona ustede je u nabavci. Za sta treba posedovati, takodje, set solidnih informacija.

Nakon toga sledi popravka, placanje i ljubazno pozdravljanje sa saradnicima doticne radionice. Pozdravljanje u realnom smislu, da se vidite ponovo, zdravo i veselo, ako zatreba nesto drugo...

I da ponovim, to je otprilike "svetski" trend, medju velikom vecinom pismenih korisnika, vozila i interneta. Ostale moze da ne bude briga sta ikoliko placaju, mogu da se zale, tuze ili budu prosto zadovoljni.

Oni koji brinu o troskovima, imaju nacin da detaljno brinu, a oni koji misle da brinu o troskovima, susretace se sa svim varijantama problema.

Poz
[ Java Beograd @ 04.04.2012. 10:17 ] @
Lepo si sve ovo opisao Vladd.

@bane
Za nekog ko je u penziji, očekuje se bolje snalaženje i svrsishodnija komunikacija sa pružaocima usluga.

Govorim to iz sopstvenog iskustva, znajući sebe kakav sam smušen i nesiguran bio sa 18 godina i kakav sam sada. Za očekivati je da muškarac vremenom stiče samopouzdanje i sigurnost, što mu pomaže u mnogim životnim situacijama. Prema tvom prvom postu, a i prema ostalim postovima, delovalo je kao da si omladinac kojeg neki lokalni mehaničar zavitlava.
[ banevuk @ 04.04.2012. 19:44 ] @
Moja preporuka moderatoru /vladd/ je da sa ovim tvojim iscrpnim zaključkom zatvorimo temu jer smo je ispucali pa je sve više filozofskih razmišljanja i okretanja na politiku, a ona nam samo još ovde fali.

Pozz

[ Zarko Silic @ 04.04.2012. 20:33 ] @
Temu je trebalo zatvoriti posle Bakarinog kljucnog posta jos na samom pocetku koga vredi jos jednom citirati:

Citat:
Pa prvo podjes od sebe, za vecinu problema si kriv ti:
-nisi proverio kocnice

Majstori kakvi god da su pogresno su predpostavili da je bar to gore sigurno OK.

P.S. Ako je ulje kupovano na buvljaku, nije tesko pretpostaviti ni sve ostalo vezano za odrzavanje automobila. Takvom automobilu ne treba majstor vec pop.
[ vladd @ 04.04.2012. 21:53 ] @
Iskreno receno, ocekivao sam neke primere i dogadjanja iz "majstorske radionice".

No i ovo spomenuto je relativan primer.

Sa jedne strane, i na buvljaku se moze kupiti dobro ulje, ako se zna sta se kupuje, naravno ne iz musave kante bez etikete, ako se pride ne zna prodavac.

Sto se svecica tice, i kocnica, mislim da je vozac trebao da primeti nekorektnost, i rada motora i kocenja. U slucaju da nije bilo nekorektnosti, ne vidim da je prevelik problem.
Mada bi trebalo voditi evidenciju periodicnih aktivnosti oko odrzavanja, pa makar se i ne menjale svecice, ali konstatovati da nisu menjane i zapisati kada se budu menjale sa prebacajem termina. Moze se koju 1000km ili koju nedelju, pa i mesec prebaciti termin, ako su koriscene kvalitetne firmirane komponente, recimo zbog razvlacenja troskova...

Ali je to sindrom mokrenja u krevetu, treba se znati nositi sa tim, ali nije preporucljivo siriti price o tome, ljudi sticu (jako) los utisak.

Prebacivanje termina svecica treba konstatovati, ne "hvaliti" se majstoru(pa ni na forumu, krecu ljute kritike), ali se ne opirati, recimo, predlogu majstora za zamenu svecica. I kablova pride..i ne buniti se ako je majstor potrosio vreme na pregled svecica...car je vec pojeo vajdu..

Poz
[ Lavlja_Jazbina @ 05.04.2012. 05:10 ] @
Citat:
banevuk: Moja preporuka moderatoru /vladd/ je da sa ovim tvojim iscrpnim zaključkom zatvorimo temu jer smo je ispucali pa je sve više filozofskih razmišljanja i okretanja na politiku, a ona nam samo još ovde fali.

Pozz

Nema izvlacenja dok nedas primer za ubuduce korisnike motornih vozila,da bas i nije mudro zapustiti auto do te mere da se mora snabdevati u autokujni-buvljaku.
Nazalost,proslo je vreme kada se za ovakve greske islo u cosak i klecalo na kukuruzu..Decko bane,,,imaces ti jos dugo vecu penziju od vecine ovde,pa bar nek ostane
neki dinarcic i za prodavnicu,nije sve u buvljaku,i prodavcem koji mumla jer je nagurao celu pljeskavicu usta pa tu ni pitanje a ni odgovor nisu bas validni,Naravno
netreba zaboraviti ni cesanje egsa,kao i vadjenje gaca iz prkna,gde posle tom istom rukom ti daje sumnjivu kanticu sa uljem.I ovde ima vise moderatora,tako nemoj da pravis
svadju izmedju njih da bi tvoja bruka nestala,a tema se zakljucala.
Evo jedan primer filozofa mene,nisi sam neboj se ima neozbiljnosti svuda.

Kazem drugaru pazi,nemoj bas sve brzati,ali sve se svodi sa ha,koji si ludak original ulje,pa opet hahaa i tako.
Na posudi za rashladnu tecnost pise lepo g12 (ona koju sam ,ajde imao je autokomerc,donosio prvi iz grcke ovlascenog servisa madilas u solunu, a to je bilo 93*)
Ovde je bilo aaaeee sta je to.Elem,boca na mom ali i na ostala 3 pre kupovine auta je bila zelene boje sa skramom na gornjem delu posude.Ma drugar opusteno
ha ha i zamenimo posto je i radjen veliki servis sa org delovima kais,spaner,vodena pumpa a ostalo swag itd.Sutradan,posto me to nervira otvorim cep a ono kajmak zelene
boje,ma kao kacamak.Kupuj wirtov neki ispirac za sistem,pa vozi 30 min,pa sipaj opet destilovanu vodu,pa pusti i to da radi,ispusti i to pa sipaj opet g12.Sada je ono sto je
trebalo biti prvi put ali eto ima toga svuda,bez obzira sto kupis delove dobrog kvaliteta.

ps.Izazvao si reakciju kod mene jer je ruzno,znao sam sam,ovaj nema pojma,imam vise para itd.Pisi,udji u klinc i argumentuj kontra,dokazi.Sve ostalo je nepotrebno.

Podrav tebi bane,ali stvarno pozdrav.
[ banevuk @ 05.04.2012. 06:48 ] @
Citat:
Zarko Silic: Temu je trebalo zatvoriti posle Bakarinog kljucnog posta jos na samom pocetku koga vredi jos jednom citirati:

P.S. Ako je ulje kupovano na buvljaku, nije tesko pretpostaviti ni sve ostalo vezano za odrzavanje automobila. Takvom automobilu ne treba majstor vec pop.

A što si se ti Žarko našao u mom poslednjem postu, ja nisam tamo rekao da si ti moderator diletant u auto zoni, a ovaj tvoj post mi liči na to. Da si pročitao malo bolje /sa razumevanjem/ ostale postove ukapirao bi da sam pisao iz pozicije prosečno edukovanog vozača u Srbiji, misleći pritom i na žene vozače. Jesi li siguran da se sve ovo baš meni dešavalo?
E pošto ti nisi čitao postove ja ću da ti ponovim kakav zaključak sam izvukao iz njih: majstor u servisu ne bi smeo ništa da podrazumeva nego da primi informacije o stanju vozila, da postavi dodatna pitanja i na kraju preduzme praktične radnje na dijagnostici. Nakon toga dužan je da mušteriji saopšti svoje mišljenje o kvaru i mogućim uzrocima, šta treba uraditi na vozilu i koliko bi to orjentirno koštalo. Znači ovo su neke bazne aktivnosti koje bi svaki majstor trebao da uradi a sve ostalo je stvar dogovora sa mušterijom. Hoće li vlasnik to da popravlja, hoće li - može li da plati, hoće li majstor da radi polovično... i td. A inače poenta teme je koliko su automajstori u Srbiji stručni i poslovni, sve ostalo je potkrepljivanje tvrdnji. Verujem da ti je sada jasnije. Pozz
[ bakara @ 05.04.2012. 09:34 ] @
Citat:
banevuk:  majstor u servisu ne bi smeo ništa da podrazumeva nego da primi informacije o stanju vozila, da postavi dodatna pitanja i na kraju preduzme praktične radnje na dijagnostici. Nakon toga dužan je da mušteriji saopšti svoje mišljenje o kvaru i mogućim uzrocima, šta treba uraditi na vozilu i koliko bi to orjentirno koštalo. Znači ovo su neke bazne aktivnosti koje bi svaki majstor trebao da uradi a sve ostalo je stvar dogovora sa mušterijom. Hoće li vlasnik to da popravlja, hoće li - može li da plati, hoće li majstor da radi polovično... i td. A inače poenta teme je koliko su automajstori u Srbiji stručni i poslovni, sve ostalo je potkrepljivanje tvrdnji. Verujem da ti je sada jasnije. Pozz

Kako to majstor da zna kakve su tebi svecice, ulje ili kocnice dok to ne rasklopi i vidi, i onda kada ti kaze cenu tebi bude skupo?

Sta onda?
Da vrati sve nazad i ne naplati nista...e jbga

Ipak mora da podje od toga da su neki osnovni potrosni delovi u operativnom stanju a da treba da trazi "kvar"...
[ vladd @ 05.04.2012. 09:40 ] @
A politicari bi trebali da vode politiku mira u svetu, vlasnici vozila da redovno odrzavaju svoja vozila i da ih drze u visokoispravnom bezbednom stanju, sve zene da budu lepe i svi muskarci pametni.

Eto, kandidujem se za izbor za miss..ne za mistera

Imamo realne nesavrsene automobile, realne nesaavrsene zivote, ali bi "majstori" trebali da budu savrseni.

Bas kao sto smo navikli, da nam svaka usluga bude savrsena...

To ne postoji. Da li uopste to treba reci..napisati..

Elem, posto imamo realne majstore, koji se naporno prilagodjavaju brzim promenama i zivota i mentaliteta i kolicine informacija(nekada je majstor mogao sa par stotina informacija, zazora, momenata zatezanja, uglova ili procedura, pa da bude "najbolji u selu"), a pri tome kolicina novca traba da bude u nekim okvirima, retko zeljenim, uvek se zeli nenormalno..

Od majstora se moze jedino traziti da bude ljubazan, da ima kvalitetne informacije i da nije aljkav. I nista vise.

U svemu ostalom je poprilicno obican covek, koji je ostvario neke uslove za rad. S obzirom, da nas uslovi(radionica, oprema, preporuke) zanimaju samo zarad neke sigurnosti, odnosa dobijene usluge za novac, preostaju nam jedino medjuljudski odnosi, koji se formiraju sa uvazavanjem.

Treba pitati a ne daviti. Treba pospesiti majstora da se uradi ono sto se zeli, a ne pametovati. Treba komunicirati da se obavi razmena informacija, a ne da se prica radi "pozicioniranja" ili jos gore gubljenja vremena.

Uostalom, kada se kupovalo vozilo, valjda se ocenjivalo stanje vozila, valjda je postojala svest da vozilo nije savrseno, i valjda je postojala ideja sta ce se ciniti i raditi sa doticnim vozilom, ukratko, za sta je potrebno.

Tako se isto odredjuje procena majstora i vodi razgovor u cilju postizanja popravke vozila po racionalnoj ceni.

Detalji na kojima se insistira moraju da budu jasni i usmereni ka popravci kvara. Ako pocne da se igra vraca pogadjaca(a ima dosta takvih), lagano ga usmeriti, ili predloziti proveru tvrdnje. Sada je bar lako obaviti merenja i provere.Ako se majstoru ne radi, iz nekog cefa, pozdraviti se sa njim i napravice se po forumima crne liste, da ni drugi korisnici ne gube vreme sa dijabolom.

Dok ne pocne sam da kmeci..i da menja obicaje..

U principu, raditi na tome da se vozilo popravi, ili bar pregleda, po razumnoj ceni, bez suvisnih troskova.

Poz
[ Zarko Silic @ 05.04.2012. 10:18 ] @
Citat:
banevuk: E pošto ti nisi čitao postove ja ću da ti ponovim kakav zaključak sam izvukao iz njih: majstor u servisu ne bi smeo ništa da podrazumeva nego da primi informacije o stanju vozila, da postavi dodatna pitanja i na kraju preduzme praktične radnje na dijagnostici. Nakon toga dužan je da mušteriji saopšti svoje mišljenje o kvaru i mogućim uzrocima, šta treba uraditi na vozilu i koliko bi to orjentirno koštalo.

Naravno da bi tako trebalo biti.

Takva dijagnoza, bez bilo kakve dalje akcije placa se od 100 do 150 eura. Neka to kod nas u nasim uslovima, bude od 20 do 30, sto bi bilo realno.

Da li ti je neko od tih majstora ovo naplatio?

Ako nije, nemas pravo ni na sta da prigovaras i ni na koga da se zalis.
[ vilil1 @ 05.04.2012. 18:29 ] @
Citat:
Zarko Silic
Takva dijagnoza, bez bilo kakve dalje akcije placa se od 100 do 150 eura. Neka to kod nas u nasim uslovima, bude od 20 do 30, sto bi bilo realno.

Musterije grese jer obicno dolaze na utvrdjivanje kvara, umesto na popravku. Ako je tako, onda i treba da plati dijagnostiku.

Musteriju ne bi trebalo da interesuje na koji nacin ce majstor da utvrdi i otkloni kvar. Da li ce koristiti dijagnostiku ili glinericu, za musteriju ne treba da bude vazno. Majstor, ukoliko moze, utvrdi gresku - kvar, i onda saopsti musteriji koliko bi to orijentaciono kostalo. Naravno da ne bi trebao da mu saopsti u cemu je kvar. Pa musterija neka odluci sta ce.

Ali, ima i "majstora". Meni se desilo, ono - klasika kod vw, 3000o/min. ;) Prikopca "majstor" na dijagnostiku - menjaj protokomer. Jesi li siguran? A, moze da bude i egr, 'ajmo redom da menjamo. Je l' si ti u normali? Sta bre redom, nego odradi tu dijagnostiku kako treba, ili...ako si siguran, mogu da kupim ali ako nije tu kvar, ti ces da mi to isplatis. I na kraju smo zajedno odradili dijagnostiku po pravilu, tj. pomogao sam, i nasli kvar u ecu. Popravljeno i radi. Naravno, tada mu je sve placeno.

E, zbog takvih, koji su kupili dijagnostiku radi iscitavanja gresaka, a ne da im sluzi kao alat za popravku, i oni dobri, pravi, majstori, su na losem glasu, jer musterija ide tamo gde je jeftinije a posle kuka na sve majstore.

Izadje ih skuplja dara nego mera.
[ vladd @ 05.04.2012. 19:19 ] @
To su dva primera, realna, ali ne i jedina.

Poenta je i u "medjuprostoru". Nije bitno sa cime ce majstor da ustanovi kvar, ako radi samo na kvaru, a ne "otvara" posao.

Pa recimo, umesto da promeni vakuum creva, zbog neregularnog ponasanja motora, on trazi promenu protokomera i egr-a. zatim odradi ciscenje, zamenu creva od 10-ak evra, i naplati popravku 350..na koju treba da pristane musterija?

Najcesci kvarovi benzinaca, savremenih, su "stalling", i nemiran ler.
A za takvo ponasanje mogu da budu krivi svi elementi opreme motora. Od creva, davaca, temperature ili senzora polozaja, pritiska, vakuuma, katalizator i lambda sonde, recirkulacija svezeg vazduha pa sve do regulacije isparenja u rezervoaru(evaporative canister)..sa svojim ventilima, pa do svecica, kablova, bobine i na kraju brizgaljki goriva...
To je siroko i preskupo polje, da bi korisnika "bas bilo briga", sta ce se sve menjati, recimo samo na osnovu listinga na citacu gresaka..

Tesko da ce glimerica pomoci, listing gresaka malo vise pomoci. Potrebno je ispratiti rad motora, dijagnostikom, premeriti neke parametre, i locirati zonu kvara. To kosta, ali umanjuje znacajno cenu, od pokusaja da se krene redom u zamenu..

Poz
[ banevuk @ 05.04.2012. 23:05 ] @
Citat:
Zarko Silic: Naravno da bi tako trebalo biti.

Da li ti je neko od tih majstora ovo naplatio?

Ako nije, nemas pravo ni na sta da prigovaras i ni na koga da se zalis.

Dobro Žare, nisu mi naplatili i neću više da se žalim. :) Slažem se da dijagnostiku treba tarifirati i staviti do znanja mušteriji da to toliko košta, ako auto neće kod njega da popravlja, a ako on popravlja onda ta cena dijagnostike ulazi u cenu popravke. Neznam dali u Srbiji to negde funkcioniše, sumnjam jer bi takav majstor brzo došao na crnu listu. U Srbiji, koliko ja znam, savete naplaćuju jedino advokati i neke savetodavne agencije, u različitim oblastima, ali sve je to u povoju.

Nego nešto drugo mi pada u oči. Kažeš da bi dijagnostika kvara na vozilu u Srbiji bila realna za 2000 do 3000 pa te pitam, znaš li koliko u Srbiji košta jedan pregled lekara specijaliste? Možda nije baš adekvatno poredjenje, ali da probamo da napravimo takvu kalkulaciju.
[ ventura @ 05.04.2012. 23:09 ] @
Citat:
banevuk:
Nego nešto drugo mi pada u oči. Kažeš da bi dijagnostika kvara na vozilu u Srbiji bila realna za 2000 do 3000 pa te pitam, znaš li koliko u Srbiji košta jedan pregled lekara specijaliste? Možda nije baš adekvatno poredjenje, ali da probamo da napravimo takvu kalkulaciju.

Pa ti odvezi auto kod lekara specijaliste ako ti je jeftinije da ga on pregleda i ustanovi kvar...
[ Zarko Silic @ 05.04.2012. 23:26 ] @
Citat:
banevuk: Nego nešto drugo mi pada u oči. Kažeš da bi dijagnostika kvara na vozilu u Srbiji bila realna za 2000 do 3000 pa te pitam, znaš li koliko u Srbiji košta jedan pregled lekara specijaliste? Možda nije baš adekvatno poredjenje, ali da probamo da napravimo takvu kalkulaciju.

Vi mesate dijagnostiku i dijagnozu?! To su 2 razlicite stvari. Dijagnoza na jednom, po svoj prilici, zapustenom vozilu kao sto je ovaj tvoj, moze potrajati i nekoliko sati sto se svakako mora platiti.

(Lekarske dijagnoze koje se ne naplaciju su uglavnom sacometrijske prirode. Onog momenta kada se u sistem pregleda ukljuce aparati i instrumenti, a ne stetoskop, kao i sati rada, pocinju da kostaju.)

Poznajem ne jednog servisera koji je samo u dijagnosticke uredjaje ulozio preko 100.000 eura. Zar mislite da bi neko takav savete delio za babino brasno?

Uostalom, zar bi neko ceo dan radio preglede i dijagnoze besplatno, ako mu se, recimo, pojave trojica sa dvadesetogodisnjim, zapustenim, korejanskim krsem?

P.S. Koliko si platio, toliko si i dobio.
[ banevuk @ 06.04.2012. 07:32 ] @
Citat:
Zarko Silic: Vi mesate dijagnostiku i dijagnozu?! To su 2 razlicite stvari. Dijagnoza na jednom, po svoj prilici, zapustenom vozilu kao sto je ovaj tvoj, moze potrajati i nekoliko sati sto se svakako mora platiti.

(Lekarske dijagnoze koje se ne naplaciju su uglavnom sacometrijske prirode. Onog momenta kada se u sistem pregleda ukljuce aparati i instrumenti, a ne stetoskop, kao i sati rada, pocinju da kostaju.)

Poznajem ne jednog servisera koji je samo u dijagnosticke uredjaje ulozio preko 100.000 eura. Zar mislite da bi neko takav savete delio za babino brasno?

Uostalom, zar bi neko ceo dan radio preglede i dijagnoze besplatno, ako mu se, recimo, pojave trojica sa dvadesetogodisnjim, zapustenim, korejanskim krsem?

P.S. Koliko si platio, toliko si i dobio.

Majstore, dijagnoza je završni čin dijagnostike!!! Rekoh neki dan da bi komentator trebao malo da se raspita - informiše okolo pre nego se ovde provali.

I baš ti je ovo objektivno poredjenje: dijagnostika na vozilu traje nekoliko sati a lekar specijalista te otkači za pet-deset minuta. Valjda si poredio dijagnostiku problema zašto tvoj auto ima povećanu potrošnju pola litre goriva i pacijenta koji se prehladio pa ima kijavicu. O školskoj spremi prosečnog majstora /dijagnostičara/ u Srbiji da ne pričamo.

PS. I pazi da me ne iznerviraš sa onim "KOREJANSKIM kršem". :))) Taj "koreanski krš" je radjen za američko tržište, ima klimu, servo volan i kočnice, eletropodizače stakala i Micubišijev motor koji sa svojih dvadeset godina staža još uvek troši ispod 6 litara benzina na otvorenom. Znači ja svoj automobil smatram nekom zlatnom sredinom u srpskom voznom parku.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.04.2012. 07:38 ] @
Bane,Bane.Ja bi ti ukinuo penziju i vratio u predskolsko.I sisanje kosta 500 kinti kao i kilo mesa,a sta on masinicom i brzo odradi a to je za 4 clana rucaak i sarmica.
Advokat za savet ili po tebi prekopiran ugovor uzme stotkicu na jedan,a samo kopirao.

ps.ovo pisem tiho.Nemoj da te neko prijavi od komsija za djubre na ulici,jer dok oni utvrde da je bio oblik auta a ne neki limovi,ode auto na otpad.
cisto savet,psss i ne siri dalje ovde na forumu,procitaj samo ti. i dalje smo drugari
[ Lavlja_Jazbina @ 06.04.2012. 08:04 ] @
Jao kako si se uparkirao sa postom na kvarno.Ja da propustim bakicu a ti mi zause mesto.Video si da sam upalio sva 4 migavca.
Aj,dok nekrenem u biznis.
Lepo ti pise,taj istrument ima svoju tika,taka a to sto ti kises i smrcec taj aparat nezanima.Kod doktora dolazi opet majstor ali sada za tika taka masinu pa ce i on njemu,sta sedne ti pacijent a ti mu drpi lovu
a ja ti skup.I tu neadekvatnom poredjenju nema kraja,pandorina kutija se otvara i pocinje.Tika taka treba sada majstora jer mu je crkla ves masina,pa majstor ves masine njemu a ti dodjes sa nekim uredjajem
/a on 10k/ ocistis i produvas masinu i drpis mu lovu i drpanju nikad krajaaaa.

[ banevuk @ 06.04.2012. 10:05 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Bane,Bane.Ja bi ti ukinuo penziju i vratio u predskolsko...

Kamo sreće i ja bih rado ponovo u školu. :)
Ej Slobodane... imaš sreće da me za tvoje ime i prezime vežu lepe uspomene iz studentskih dana, /imao sam kolegu i druga sa identičnim imenom i prezimenom/, inače bih ja i tebe okrpio. :))) Nije bre moj auto na dnevnom redu, šta ste se uhvatili ko pijan za plot. Zar iskustva sa majstorima, koja sam opisao, nisu mogla da se dese mušteriji koji ima mnogo mladji auto. Neki od vas komentariše u ovoj temi sa pozicije vozača džipa sa zatamljenim staklima a obični smrtnici u Srbiji voze opelova i citroenova vozila iz devedesetih a ne mali broj stojadine i jugiće. Pokušajte malo da razmišljate iz njihove perspektive, ili se solidarišete sa onim što napisa da sirotinji treba zabraniti da se vozi autom, nego da ide busom.
[ deerbeer @ 06.04.2012. 10:48 ] @
Citat:

a obični smrtnici u Srbiji voze opelova i citroenova vozila iz devedesetih a ne mali broj stojadine i jugiće.
Pokušajte malo da razmišljate iz njihove perspektive, ili se solidarišete sa onim što napisa da sirotinji treba zabraniti da se vozi autom, nego da ide busom.

Vec ti je receno : kakva kola takvi i majstori tako da je sve u redu :)
A ti pokusaj da se zamislis u ulozi majstora ili makar da provedes jedan dan sa njim u znak solidarnosti pa ces i sam videti, mozda promenis misljenje..
[ bakara @ 06.04.2012. 11:27 ] @
Citat:
deerbeer: Vec ti je receno : kakva kola takvi i majstori tako da je sve u redu

Jok, nego kakve musterije, takvi i majstori

Citat:
banevuk: Zar iskustva sa majstorima, koja sam opisao, nisu mogla da se dese mušteriji koji ima mnogo mladji auto.

Naravno da moze, ali opet zavisi kakva si musterija i sta ocekujes...

Evo ja sam krajem prosle godine kupio jedan dosta mladji polovan auto, ali sam bio potpuno svestan cinjenice da je auto bio polupan (uz to lose popravljen), i da mu je klima neispravna, ali mi je odgovarala niska cena, mala kilometraza i savrsena ocuvanost ostatka vozila i procenio sam da mi se isplati da uzmem auto u takvom stanju.

Sad kako dolazi lepo vreme, zelim da popravim klimu, namerno sam cekao hladnije vreme i ovo vreme pre vrucina kad klimadzije nemaju posla jer sam potpuno svestan cinjenice da trebam naci majstora koji je dovoljno dokon da nadje kvar na klimi koja ocigledno ne curi u motornom prostoru.

Kada bude toplo tesko da bi nasao majstora koji ce imati vremena da se zeza sa ovim i da gubi dan, kada svaki cas dolaze musterije koje hoce samo da dopune klimu.
[ pri3rak @ 06.04.2012. 16:05 ] @
Citat:
banevuk: Kažeš da bi dijagnostika kvara na vozilu u Srbiji bila realna za 2000 do 3000 pa te pitam, znaš li koliko u Srbiji košta jedan pregled lekara specijaliste? Možda nije baš adekvatno poredjenje, ali da probamo da napravimo takvu kalkulaciju.

Postoji jedna lepa poslovica o vezi tudjih ledja i batina

Hajde obrni stvar naopacke.Koliko po tebi vredi auto dijagnostika, ukoliko dijagnosticki proces kod lekara specijaliste kosta 20-30e? Ajd da pretpostavimo 5e, valjda je dovoljno nisko imajuci u vidu da je specilalista morao da diplomira na medicinskom, da stazira, odradi specijalizaciju itd ... Elem provede majstor nesretnik 3 sata ne bi li odradio dijagnostiku na nekom egzoticno odrzavanom zutom vozilu.Nadje kvar i sav sretan zaradi 5e. Dnevno moze uraditi npr 3 takva vozila i bruto je zaradio 15e . To lepo izmnozis sa 25 i za mesec dana ima 375 bruto zarade.Kad plati dazbine ka drzavi, reziju itd, ode u minus, a za hranu vec odavno nema

Nego kada si se na pregledu kod lekara specijaliste zadrzao 3 sata? Ne mislim na cekanje na pregled vec na efektivno trajanje samog pregleda?

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 06.04.2012. u 17:22 GMT+1]
[ Markoxxx @ 06.04.2012. 19:33 ] @
Druze, kada je to bilo prosle godine, i koliko si presao sa tim KVALITETNIM uljem?

A kocione plocice, pre koliko godina si njih menjao?
[ jnk @ 06.04.2012. 19:40 ] @
To sto covek nije menjao svecice i sto je kupovao ulje sa buvljaka ne menja cinjenicu da je majstor diletant i da ne odudara od javine price o razvoju prosecnog automehanicara. To sto se mehanicari ovde nadjose prozvanim je druga stvar.
[ vaske2 @ 06.04.2012. 19:50 ] @
Citat:
jnk: To sto covek nije menjao svecice i sto je kupovao ulje sa buvljaka ne menja cinjenicu da je majstor diletant i da ne odudara od javine price o razvoju prosecnog automehanicara. To sto se mehanicari ovde nadjose prozvanim je druga stvar.

+1
[ banevuk @ 07.04.2012. 00:23 ] @
Predložih ja moderatoru da zatvori temu jer ćemo otići u politiku ili filozofiju. I rekao bih da smo na sigurnom putu. :)

Ono uporedjenje cene rada automehaničara i lekara specijaliste sam predložio opcionalno, i sam sam rekao da nije najsrećnije. Medjutim, očigledno je da se ovi zastupnici majstora, u nedostatku argumenata za svoju teoriju, hvataju za slamku pa zloupotrebljavaju to poredjenje.

Ajmo iz početka. Jesam li ja igde u svojim postovima pomenuo tu cenu rada automehaničara? Nisam! I nisam nikada imao primedbe na cenu koju mi je majstor ponudio, nego sam to prihvatio ili jednostavno rekao da trenutno tako nešto ne mogu da platim. Znači tema nije CENA RADA AUTO MAJSTORA, nego KVALITET /stručnost/ i POSLOVNOST auto majstora u Srbiji, pogledajte iznad. Elem, mene ocrniše ovde što nemam para za bolji auto i što se "ne razumem" u osnove održavanja, a nalaze hiljadu i jedan razlog da odbrane automehaničara koji ne može da napravi razliku izmedju simptoma probile svećice i pokvarenog ECU. Pa mislim...
Citat:
Markoxxx: Druze, kada je to bilo prosle godine, i koliko si presao sa tim KVALITETNIM uljem?
A kocione plocice, pre koliko godina si njih menjao?

Markoxxx izvini da ne širimo priču, ovi podaci su nebitni za temu, osim ako ti nije ideja da se sprdaš sa "neukim" vozačima. Ako te lično zanima moje iskustvo piši na privat.
[ Lavlja_Jazbina @ 07.04.2012. 10:10 ] @
Pa ajmo miljenice iz pocetka.
Citat:
U jednom periodu motor je neravnomerno radio i znao da se ugasi na leru. Obilazim više majstora, čak i ovlašćeni servis i svi mi kažu ne valja ti kompjuter, teško da ga nadješ pa i onda možda ne bude kompatibilan i auto opet da ne radi dobro. Posle par meseci, kada je auto potpuno stao, ustanovim da je jedna svećica totalno otišla, zamenim je i rešim "problem kompjutera". :)

Citat:
Bio u ovlascenom servisu,rekli kompjuter,i posle par meseci auto stao zbog jedne svecice,Ja nix cuo da zbog jedne svecice stade totalno auto
tako da tu u prici sa ovom slucajem opasno duva iber.

Citat:
Drugi slučaj: u toku vožnje povremeno se pojavi neko čudno lupanje u prednjem trapu i volan se jako trese. Odem u servis i majstor kaže čaura zupčaste letve, zameni to a problem ostaje isti. Odem kod drugih majstora, kažu ne valjaju ti felne, ne valjaju gume... svašta nešto. Menjam ja to i ništa. I onda, kada je prednji levi točak počeo totalno da blokira odem u servis i majstor ustanovi da je otišla kočiona kandža. Zamenimo to i auto nikad više ne zatrese.

Ja na starom audiu 100 s2 sam imao slucaj da trese kada nabodem bremzu na 215 ali je to bilo zbog krivih diskova nije lupkalo i u ovom slucaju,bice drugih
komentara, vracam predhodnu,u prici sa ovom slucajem opasno duva iber

Citat:
Slučaj treći: pre par meseci, kada je motor zagrejan i na leru počne da mi se pali kontrolna lampica za ulje. Obilazim servise i dijagnoze su sumorne, od toga da je karter ubiven pa je smanjena zapremina, zatim da je "riknula" pumpa za ulje pa sve do toga da je nešto produvalo oko radilice i da mu spasa nema, zaribaće motor jedan dan. Elem, ovih dana se ja prisetim da sam prošle godine sipao neko "kvalitetno" ulje od nepouzdanog prodavca /sa auto pijace/ i sada kupim kvalitetno italijansko ulje, zamenim to i lampica se više ne pali a motor radi kao sat.

ODGOVOR JE ISTINIT,mozete sici sa stolice.

Citat:
I posle svega pitam se ja, šta bi čovek posle ovakvih majstorskih gafova mogao da misli o automehaničarima? Izvinite me ako sam omanuo u naslovu

Pa brate sta da misli kada su sve oci uprte u tebe jer su svi mislili da si ti mehanicar i to los pa se prica malo zapetljala.Nezna se ko popravlja.
PS.
Elem,neka,pusti to,nego ce dosta de te ta da ostane gladno.Tvoja prica dosla do cnn-a oni preneli vest ovde i uhapsise 6 mehanicara zbog lose dijagnoze,
trojca takozvanih stritera u blokovima uhvatise maglu,a njima nisu mogli nista jer imaju sav alat okacen na sebi,dva servisa su sravljena sa zemljom jer
su imala original alat pa odudarali od drugih.I tako ne znam sta je jos bilo u novinama mastoviti mehanicar-akcija uradi sam.

edit (Zarko Silic): nemoj koristiti boldove i obojena slova prilikom citiranja vec koristi quote....... citat......./quote

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 07.04.2012. u 14:14 GMT+1]
[ pri3rak @ 07.04.2012. 10:20 ] @
Citat:
banevuk
Ono uporedjenje cene rada automehaničara i lekara specijaliste sam predložio opcionalno, i sam sam rekao da nije najsrećnije. Medjutim, očigledno je da se ovi zastupnici majstora, u nedostatku argumenata za svoju teoriju, hvataju za slamku pa zloupotrebljavaju to poredjenje.

A zbog cega si uopste i potezao to "nesretno" poredjenje? Cisto da bi nesto rekao, ili to ima dublji smisao koji je svima promakao?

Majstori su takvi kakvi jesu, neki su odlicni, neki upotrebljivi, neki prevaranti.Ti ni jednog od njih neces moci da promenis.Sebe i svoj odnos prema vozilu mozes promeniti, mozes kupovati firmirano ulje u normalnim prodavnicama, mozes kupiti normalne svecice i menjati ih pre raspada, mozes se raspitati ko je direktni uzovnik za svaki brand pa kupovati direktno kod njega, tj. za neke normalne novce mozes dobro odrzavati auto.Medjutim ti to ocigledno ne zelis, a zelis kritikovati ljude koji se prema poslu odnose podjednako kao ti sam prema svom autu.
[ vladd @ 07.04.2012. 12:53 ] @
Priblizavamo se psihologiji:).

Mozda je najveci problem sto zelimo da prvi majstor kod kojeg banemo, bude vrhunski profesionalac sa svetskim licencama.

Postoje i mrzovoljni majstori, koji su inace dobri i upotrebljivi, ali eto..jednog dana ih uhvati zuta minuta. Kao kmezavo dete.

Zato mislim da je bitan korisnik vozila u celoj prici. Ako ima stav prema svom vozilu, stav prema okolini, stav prema majstoru, svakako ce i prevarant majstor dvaput promisliti pre nego sto krene u brijanje ovce.

U svakom slucaju, treba imati ozbiljan stav i insistirati na bitnim stvarima(ne daviti), ili jednostavno otici iz radionice i ne proizvoditi konflikte. Nisu svi majstori "izlecivi".

Ozbiljan stav je, pre svega, da se ne uzgajaju nebulozna ocekivanja, i da postoji svest o okolini(u kakvom je stanju drustvo, dobavljaci, privreda i protok informacija-zabluda).

Prilagoditi se okolnostima i biti svestan koja je cena odredjenih usluga,i neophodnosti odredjenih usluga.

Koliko vidim iz primera(i iz licnog iskustva koje nisam previse iznosio u konkretnoj temi), najveci problem su u stvari prevaranti, uzgred i tzv vraci pogadjaci, koji glume "majstore" iz nekih bajki, koji svojim supermajstorskim pogledom i osecajem definisu kvar.

Najcesce je da kvar definisu zbog nekog interesa ili prosto zbog malog poznavanja problematike.

Iskustvo im jako malo znaci, u poredjenju sa majstorima pre 20-40 godina, gotovo nista. Kompleksnost problema se uvecala nekoliko stotina puta. Za ozbiljno iskustvo bi im trebalo bar tri zivota, ili protok od par desetina vozila dnevno, u periodu od 20-ak godina.

Zato smo tu gde jesmo, i zato je i potrebna ova tema.

Poz
[ banevuk @ 08.04.2012. 06:20 ] @
Neću više da se kačim sa ovim "dežurnim" komentatorima jer poznajem taj mentalitet ljudi sa drugih foruma. Šta god da sam napisao, da je tema glasila "auto majstori genijalci", oni bi našli načina da to opovrgnu.
Temu sam postavio zato što sam imao opisane probleme, najviše zato što sam mesecima morao da vozim auto pod stresom zato što majstori nisu znali da odrede "dijagnozu" kvara, sve ostalo je filozofija i treniranje moždane mase pomenutih komentatora.
Pozz
[ Lavlja_Jazbina @ 08.04.2012. 07:54 ] @
Citat:
banevuk
najviše zato što sam mesecima morao da vozim auto pod stresom zato što majstori nisu znali da odrede "dijagnozu" kvara
Pozz

Ali Bane ne srdi se.Evo ovo izvuceno iz konteksa.Ti uporno vozis neispravan auto i to pod stresom.Zanemarimo majstora u ovom slucaju.
Da li si ti ogledalo nekog drugog jer uporno sa problemom ti taj auto koristis i ugrozavas nekog drugog.Recimo preticanje,posto si
pomenuo te svecice zbog koga je auto i stao.Napravis karambol i sta.Zbog majstora diletanata ti si napravio nesrecu.Ne ti si u ovom
slucaju taj DILE,mehanicar spava,neradi,nezna ili mu puca prsluk da otvori radnju.On je u ovom slucaju po strani.I posto si ti tako aljkav
po pitanju auta moras da malo i te diletante opises.Ima garazu,dizalice,alat,dijagnostiku ili nema,ljubazan ili ne itd,itd.Ti sa tim opisom
ljude koji su ulagali u sebe,objekte,alat stavljas u tu grupu kako ih nazivas diletanti.Pa ovo neko cita i 300 km od tebe pa se vredja
kako ti kategorizujes neke stvari.Lepo sam ti napisao licni slucaj,ALI i ja sam pogresio sto sam otisao kod druga nego kuc kuc kosta vise od
tih 100€.Ja sam sam sebi kriv.I jos nije imao alat da stegne remenicu viska pa mi je ostetio na dva mesta gde su te (tackice)klale pk kais.
I ko je kriv.Pa-ja.

Pomenuo si u jednom delu teme da su to nepismeni bez osnovne skole.Pa fudbaler nezna da sklopi dve recenice a da imaju veze jedna sa drugom,
A uzima milione.Vladdje napisao u predhodnom postu da je bitan korisnik vozila.Pa valjda ima neke procene pre nekog zahteva ali
kod bilo kog majtora za bilo sta,ili su svi kada smo nezadovoljni diletanti.
[ vladd @ 08.04.2012. 09:09 ] @
Malo se na odredjen nacin razlikujemo od drugih foruma, tamo su moderatori prodavci rezervnih delova ili majstori...mada im to nimalo ne smeta da stvari drze na pristojnom i objektivnom nivou.

Pokusavamo da nadjemo formulu kako prevazici probleme. A pocetna stavka je da dodjemo kod "nepoznatog" coveka i zatrazimo dobru i kvalitetnu uslugu i da nije skupa.
A glavno nam je "opravdanje" za takav stav sto je covek registrovao firmu za popravku vozila...iz nekog razloga..

Forum moze da pomogne, i da ublazi neke efekte, da nauci korisnika kako da posmatra kvar. I na forumu ima biser pitanja tipa "kupio sam reno klio dizel, i motor nesto trza, sta mu je?".

Pa uz odredjenu kolicinu strpljenja izvucemo nekakakav detaljniji opis, neko odmah izleti sa "dijagnozom"...ima raznih odgovora, a slicno je i sa odgovorima van foruma.

Ali mora da postoji neka komunikacija, na forumu intenzivnije, ali kod majstora i ne toliko, posto je "bolesnik" prisutan. Ali ako izoztane komunikacija sa majstorom, pocinju da narastaju problemi.

Sto se zapustanja vozila tice, to je posebna tema. Neko moze da opravda neko ne, integralno nije dobro, ali ako se vec nessto zapusta, treba imati svest o tome i prilagoditi se situaciji. Izbegavati koriscenje vozila, ako bas mora, voziti znatno obazrivije i bez naprezanja.

Poz

[ pri3rak @ 08.04.2012. 09:39 ] @
Citat:
banevuk: Neću više da se kačim sa ovim "dežurnim" komentatorima jer poznajem taj mentalitet ljudi sa drugih foruma. Šta god da sam napisao, da je tema glasila "auto majstori genijalci", oni bi našli načina da to opovrgnu

Znas kako barem tebi je blazeno detinjstvo, doba u kome si objekt necije bezuslovne ljubavi, tatin i mamin mali princ, jako davno proslo. Sada si vec u poznom dobu u kome bi trebao bolje biti upoznat sa mentalitetom ljudi koji su u pravu bez obzira na to koliko su sami neozbiljni i neodgovorni, dok od drugih traze sam ideal savrsenstva, i da ga izbegnes. Malko si star da bi ziveo u tom tripu ...
[ banevuk @ 08.04.2012. 09:41 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: ...Evo ovo izvuceno iz konteksa.Ti uporno vozis neispravan auto i to pod stresom.Zanemarimo majstora u ovom slucaju....

Pomenuo si u jednom delu teme da su to nepismeni bez osnovne skole.Pa fudbaler nezna da sklopi dve recenice a da imaju veze jedna sa drugom,
A uzima milione...

A šta misliš da sam trebao auto koji neravnomerno radi i hoće da se ugasi na leru da gurnem u kanal? Išao sam bre Sobodane od majstora do majstora, gde god sam čuo da ima "specijalista" za japance i koreance. Napisao sam da sam, izmedju ostalog bio i u ovlašćenom servisu, ostavio tamo auto i kada se vratio posle par sati, majstor mi rekao doslovno: "Priključivali smo ga na kompjuter i tvoj ECU pkazuje više od dve greške, a u našoj praksi kada se to desi to znači da je ECU neispravan. Vidi, može u Grčku da se nabavi". Pri tom je ta, meni materijalno ne dokazana dijagnostika, koštala oko 25 evra!!! E sad, nisi valjda očekivao da ovde opišem svaki detalj u vezi sa načinom rešavanja spomenutih kvarova? Iznosio sam samo probleme u najkraćem obliku.

A onda ste se vi uhvatili za mene vozača diletanta, za cene dijagnostičke opreme, za ugrožene majstorske porodice pa evo čak i da sam rekao kako su navodno automehaničari nepismeni. Prvo to sam upotrebio figurativno, kada smo poredili cene njihove i dijagnostike lekara specijaliste, a drugo, onaj autolimar koji mi je radio limariju i zamenio kabal na vozilu, važi za jednog od najboljih majstora na potezu izmedju Jagodine i Niša. Taj čovek ima samo četri razreda osnovne škole a sam je konstruisao i napravio laku letelicu, /http://www.youtube.com/watch?v=iTHR6dloKGs/, za koju je dobio priznanje više pilota i aviomehaničara. Misliš da bih ja sa ovim saznanjem delio majstore an one sa diplomom i bez diplome? Stvarno nemojte me pocenjivati jer sam celi svoj radni vek proveo radeći sa ljudima od bukvalno nepismenih do doktora nauka i njihova školska sprema mi nikada nije bila prepreka za saradnju pa čak i druženje.
[ bakara @ 08.04.2012. 10:39 ] @
Citat:
banevuk: A šta misliš da sam trebao auto koji neravnomerno radi i hoće da se ugasi na leru da gurnem u kanal? Išao sam bre Sobodane od majstora do majstora, gde god sam čuo da ima "specijalista" za japance i koreance.

Ne, obicno kada auto neravnomerno radi (bar ja) prvo pomislim na svecice (kada sam ih menjao?) ili na na ubrizgavanje, ECU je otprilike zadnje sto bi mi palo na pamet, a i za to i ne trebaju neki "specijalisti".
Koje je u opste godiste taj hyundai i ima li port za dijagnostiku...?

A ovaj helihopter, radi sve samo ne leti
[ Lavlja_Jazbina @ 08.04.2012. 11:13 ] @
banevuk
Citat:
O školskoj spremi prosečnog majstora /dijagnostičara/ u Srbiji da ne pričamo.

Izvini za dodato bez osnovne skole,moj netacan citat.

[ Zarko Silic @ 08.04.2012. 12:25 ] @
Citat:
bakara: Koje je u opste godiste taj hyundai i ima li port za dijagnostiku...?

Nema taj Korejanac nikakav OBD, a i da ima nema sta bi se dalo videti. To je odavno punoletna drtina. Zato sam i rekao da je u pitanju DUJAGNOZA a ne DIJAGNOSTIKA.

http://www.elitemadzone.org/p3088140
[ bakara @ 08.04.2012. 13:07 ] @
Citat:
Zarko Silic: Nema taj Korejanac nikakav OBD, a i da ima nema sta bi se dalo videti.

Pa i ja kontam da tu nema nikakve dijagnostike, ali on rece da je platio 25€

Citat:
banevuk: "Priključivali smo ga na kompjuter i tvoj ECU pkazuje više od dve greške, a u našoj praksi kada se to desi to znači da je ECU neispravan. Vidi, može u Grčku da se nabavi". Pri tom je ta, meni materijalno ne dokazana dijagnostika, koštala oko 25 evra!!!

Zivo me interesuje koje su to greske iscitali..."i to vise od 2"!
[ anon70939 @ 08.04.2012. 13:42 ] @
Bravo Java za ona dva "plava" posta!!!

Nego i ja se osecam kao taj zbunjeni kupac koji nema veze sa zivotom.
Al eto pokusavam da se edukujem putem foruma.

Doduse kad sam kod jednog majstora koji mi je show pravio na autu dok je 2 i po sata menjao ulje i filtere za ulje, vazduh i gorivo... pri tom mi polomio zabicu na kutiji za filter za vazduh, otkacio selnu na donjem crevu interkulera, i otkacio slucajno onu plastiku sa fara, pa mi je maglio... pri tom dok je to radio nervirao se kao lud, nikad ga nisam ranije video takvog.

Njemu kad bih pomenuo, "procitao sam na internetu da moze biti problem...", kao da sam ga prstom ubo u oko!

Inace taj majstor je cenjen u ovom mom kraju. Ali izgleda je cenjen samo zato sto mu je u garazi kao u apoteci... nije polupismen, radi sam bez radnika... Al eto... meni sa mojim autom se zadesilo da nije bas najstrucniji.
[ Zarko Silic @ 08.04.2012. 14:47 ] @
Citat:
CoyoteKG
Inace taj majstor je cenjen u ovom mom kraju. Ali izgleda je cenjen samo zato sto mu je u garazi kao u apoteci... nije polupismen, radi sam bez radnika... Al eto... meni sa mojim autom se zadesilo da nije bas najstrucniji.

Kada je u pitanju Alfa i kada pocnu kvarovi, i sam konstruktor-proizvodjac zajedno sa svojom servisnom mrezom, deluje kao ne bas najstrunije.
[ banevuk @ 08.04.2012. 14:49 ] @
Citat:
Zarko Silic: Nema taj Korejanac nikakav OBD, a i da ima nema sta bi se dalo videti. To je odavno punoletna drtina. Zato sam i rekao da je u pitanju DUJAGNOZA a ne DIJAGNOSTIKA.
http://www.elitemadzo
ne.org/p3088140

Nemaš ti pojma tzv. moderatoru. Potraži negde na Google karakteristike za Hyundai Excel 1.5 GL, radjen za američko tržište /indžekšen sistem za napajanje gorivom, oznake na kontrolnoj tabli u MPh.../. Nego u pravu si, jesam budala kad vidim sa kim se natežem ovde.

Pozdrav i hvala dobronamernim komentatorima.
[ bakara @ 08.04.2012. 14:59 ] @
Citat:
banevuk: Nemaš ti pojma tzv. moderatoru. Potraži negde na Google karakteristike za Hyundai Excel 1.5 GL, radjen za američko tržište /indžekšen sistem za napajanje gorivom, oznake na kontrolnoj tabli u MPh.../. Nego u pravu si, jesam budala kad vidim sa kim se natežem ovde.

Pozdrav i hvala dobronamernim komentatorima.

Mene u najboljoj nameri zanima kakav tip dijagnostike su mogli da rade na tvom autu, a evo googlao sam za tvoj auto i ovo kaze wiki:

Hyundai Excel
Manufacturer Hyundai Motor Company
Also called Hyundai Pony
Hyundai Presto (Sedan in South Korea)
Mitsubishi Precis
Hyundai XL (Japan)
Production 1985–1994
Assembly Ulsan, South Korea
Predecessor Hyundai Pony
Successor Hyundai Accent
Class Subcompact (C-class)
Body style 3- & 5-door hatchback
4-door sedan
Layout FF layout
Related Hyundai Scoupe

Ako su tacne ove godine, taj auto je bio ispred svog vremena bar sto se tice dijagnostike, ili su tebe nesto lagali u servisu.
[ Zarko Silic @ 08.04.2012. 15:17 ] @
Citat:
banevuk: Nemaš ti pojma tzv. moderatoru. Potraži negde na Google karakteristike za Hyundai Excel 1.5 GL, radjen za američko tržište /indžekšen sistem za napajanje gorivom, oznake na kontrolnoj tabli u MPh.../. Nego u pravu si, jesam budala kad vidim sa kim se natežem ovde.

"indžekšen" poseduju vozila jos sa pocetka osamdesetih. Imao ga je Kadet jos 84.

K-jetronik je postojao u evropskim vozilima jos sedamdesetih godina,. ali jedno je "indžekšen", a sasvim nesto drugo je "dijagnostika", gospodine majstore sa buvljaka.

Postojanje ECUa u vozilu ne znaci automatski i postojanje dijagnostickog sistema

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 08.04.2012. u 16:38 GMT+1]
[ jnk @ 08.04.2012. 15:35 ] @
Mozda stvarno ima port za dijagnostiku sto je to toliko nemoguce? Bez obzira sto je indžekšen.
[ vaske2 @ 08.04.2012. 15:42 ] @
Alo...čoveku su to rekli u ovlašćenom servisu.

Ako zaista nema port za dijagnostiku,a njemu su u ovlašćenom servisu rekli da ima i još mu uradili očitavanje grešaka i sve to naplatili, onda je ova tema i više nego opravdana i potrebno je što više ovakvih tema da bi se raskrinkali ovakvi servisi i majstori prevaranti...
[ Zarko Silic @ 08.04.2012. 16:03 ] @
Kakvom ovlascenom servisu?

banevuk kupuje ulje na buvljaku, vozi krnje svecice, ... itd da ne idemo dalje?!

jbt. Ja u zivotu nisam video krnju svecicu. Svecice koje izbacim iz automobila vizuelno izgledaju potpuno isto kao i nove koje stavim.

Kada se u servisu pojavi tako zapusten automobil, majstor, ili odmah odustane, ili kaze da automobil mora ostaviti. Trece nema. Nema tu nikakve filozofije.

Ako se musterija odluci da ostavi vozilo, nakon detaljnog pregleda, kaze se: Ne valja ti to i to, a mozda usput vidim i to. Kosta ce od do.

Ovo sto sam pogledao kosta toliko, ako pristajes da radimo, pregled se ne placa i tacka.

Kakva bre dijagnostika na nazovi automobilu starom dve decenije?

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 08.04.2012. u 17:16 GMT+1]
[ bojanvet @ 08.04.2012. 16:14 ] @
Nagrdiste coveka bez veze!
Ako vec nemate iskustva sa takvim autom, nemojte se hvatati za gugl.
Jedino ako Bane ne govori istinu!
Optuzujete ga za buvljak, ulje sa buvljaka i ostalo....
Ja nedeljom vrlo cesto sretnem na buvljaku priznate mehanicare iz ovog kraja, vrlo cesto sa punim rukama! jel ne trebam da vozim auto kod njih, jer popravljaju alatom sa buvljaka?!
Kao i u svakom zanimanju , medju serviserima ima profesionalaca, ima i diletanata. Ali i jedni i drugi su sujetni samo tako...
[ Zarko Silic @ 08.04.2012. 16:21 ] @
Citat:
bojanvet: Ja nedeljom vrlo cesto sretnem na buvljaku priznate mehanicare iz ovog kraja, vrlo cesto sa punim rukama! jel ne trebam da vozim auto kod njih, jer popravljaju alatom sa buvljaka?!

Ako kupuju ulje na buvljaku, normalno da ne.
[ banevuk @ 09.04.2012. 14:03 ] @
Citat:
jnk: Mozda stvarno ima port za dijagnostiku sto je to toliko nemoguce? Bez obzira sto je indžekšen.

Pošto sam ja samo "stručnjak sa buvljaka" i ne razumem se najbolje, /valjda je to i logično/, ponavljam: radi se o autu Hyundai Excel 1.5 GL, 1991.g., radjen za američko tržište, ima ECU, ima lampicu CHECK ENGINE na kontrolnoj tabli, ima neki port sa 5-6 pinova u kutiji za osigurače... i ne znam šta je tu više relevantno. Posle kontrole u ovlašćenom Hyundai servisu u Nišu rekli su mi da kompjuter pokazuje više grešaka, izmedju ostalog da senzor filtera za vazduh pokazuje neku temperaturu u minusu, a kontrola je obavljena u toku leta, kada je spoljna temperatura vazduha bila oko 30 u plusu.

Ako sam i posle ovog posta diletant i lažov evo javno ću da se izvinem svim članovima, a to očekujem i od moderatora Zarka Silica.

[Ovu poruku je menjao banevuk dana 09.04.2012. u 19:08 GMT+1]
[ bakara @ 09.04.2012. 14:36 ] @
Citat:
banevuk
PS. Pošto ovde nema mogućnosti za postavljanje fotografija evo na mail adresu foruma šaljem dve fotografije Bakari.

Naravno da ima, pogledaj ovde:
http://www.elitemadzone.org/t3...je-slika-na-forum-step-by-step