[ pobesnelipostar @ 05.04.2012. 12:05 ] @
Sledeca situacija....
Izlazim iz zgrade u kojoj radim i bakcem se oko slanja SMS,naslonim ruku na kofer mog skutera i primetim da par metara od mene pauk dize auto,a pandur pise kaznu....Ne pridajem znacaj,jer na tom mestu non sttop kupe kola,nego se i dalje cimam oko mobilnog...Nedugo potom,prilazi mi pandur i pita zasto slikam,i da je to sto radim zabranjeno-i da mogu da odgovaram...Ja mu odgovaram da ga nisam slikao vec saljem SMS,a on onako nadobudno...JA SAM TE OPOMENUO A TI VIDI STA CES...Sreca pa nisam incidentan tip,ali me je neprijatno iznenadila reakcija policajca koji je bar 15-20 godina mladji od mene,oslovljavanje na TI...Aj bilo pa proslo....ali me zanima(probudio mi je interesovanje za ovakav slucaj)da li je stvarno zabranjeno slikati ovakve situacije....i uopste slikati sluzbeno lice???
A pouzdano znam da je komsija slikao kod mene u ulici kada je pauk dizao auto i posle prepirke grupe gradjana i pandura,ovaj se pokupio ,ostavio auto i otisao....
[ nkrgovic @ 05.04.2012. 12:09 ] @
Po njima sigurno jeste, jer oni bi da nikad nema dokaza kad oni prave gluposti... :) Ja ne znam nijedan pravi propis/zakon ili bilo sta slicno kojim jeste, tako da... ako te je upozorio, moze i da se posere u sapku i stavi je na glavu.
[ the_tosic @ 05.04.2012. 12:12 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=-vt7Iuy2QuE

Evo lik ih je zezao na par snimaka. Mislim da mu nista nisu mogli
[ plus_minus @ 05.04.2012. 12:14 ] @

Traži ti njemu nalog naredni put kada ti pripreti zato što koristiš SVOJ mobilni i ono što taj mobilni aparat može..

I reci mu da istisne koju bubuljicu i da opere zube, jer se čuje koliko mu bazdi iz usta naredni put, tako nešto..

Pandur PO ZAKONU ne sme ni da te legitimiše na osnovu lične sumnje ako nisi napravio prekršaj.. a slanje sms-a ne može da bude prekršaj.
Ni slikanje, također.
[ Predrag Supurovic @ 05.04.2012. 13:22 ] @
Skoro sam negde čitao na tu temu. Nije zabranjeno slikati sve dok ti ne zabrane. Znači kada ti policajac kaže da ne slikaš, onda moraš prekinuti sa snimanjem. Policijac nema pravo da traži da obrišeš fotografije niti da sam briše fotografije koje si napravio, ali može da zapleni fotoparat sa fotografijama kao dokazni materijal.

[ mulaz @ 05.04.2012. 13:35 ] @
Koliko je meni poznato, mozes da snimas, dok ne ometas. Znaci, dok je na javnom, i dok svojim snimanjem ne ometas policajca, dokaze i sl., mozes da snimas.

Naravno, moze da dodje, da ti uzme telefon, preti, te bije, i posle je na tebi da dokazes sta je zapravo bilo, posto nema vise snimka :)
[ mmix @ 05.04.2012. 14:49 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Skoro sam negde čitao na tu temu. Nije zabranjeno slikati sve dok ti ne zabrane. Znači kada ti policajac kaže da ne slikaš, onda moraš prekinuti sa snimanjem. Policijac nema pravo da traži da obrišeš fotografije niti da sam briše fotografije koje si napravio, ali može da zapleni fotoparat sa fotografijama kao dokazni materijal.

Koji je domet onoga sto policajac moze da ti naredi, po nasim zakonima? Granica sigurno postoji jer policajac ne moze da ti naredi da skocis sa litice niti da nekog ubijes.
[ pajaja @ 05.04.2012. 15:26 ] @
Sto se naredjenja tice moze da ih koristi za ovo:
Citat:
Naređenje se može primeniti samo u odnosu na ponašanja, odnosno delatnosti i činjenja od kojih neposredno zavisi uspešno izvršavanje policijskih zadataka.
Naređenja se primenjuju radi:
1) otklanjanja opasnosti za život i ličnu bezbednost ljudi;
2) otklanjanja opasnosti za imovinu;
3) sprečavanja izvršavanja krivičnih dela i prekršaja, hvatanja njihovih učinilaca i pronalaženja i obezbeđenja tragova tih dela koji mogu poslužiti kao dokaz;
4) održavanja javnog reda ili uspostavljanja narušenog javnog reda;
5) bezbednosti saobraćaja na putevima;
6) zaprečavanja pristupa ili zadržavanja na prostoru ili objektu gde to nije dozvoljeno;
7) sprečavanja i otklanjanja posledica u slučaju opšte opasnosti prouzrokovane elementarnim nepogodama, epidemijama ili drugih oblika ugrožavanja opšte bezbednosti;
8) sprečavanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine u drugim slučajevima utvrđenim zakonom.

Naravno ne moze da tebe dovede u opasnost ili izazove nesto od ovoga sto bi trebalo da spreci.

Citat:
Pandur PO ZAKONU ne sme ni da te legitimiše na osnovu lične sumnje ako nisi napravio prekršaj..

Verovatno vecina zna da sme, ali cisto da se razjasni Clan 42 iz Zakona u policiji:
Citat:
Provera identiteta lica primeniće se prema licu:
1) koje treba uhvatiti, dovesti, zadržati ili uputiti nadležnom državnom organu;
2) od kojeg preti opasnost koja zahteva policijsko postupanje;
3) nad kojim se obavlja pregled ili pretresanje ili se preduzimaju druge zakonom propisane mere i radnje;
4) koje se zatekne u tuđem stanu, objektu i drugim prostorijama ili u prevoznom sredstvu koje se pregleda i pretresa, ako je provera identiteta potrebna;
5) koje se zatekne na prostoru ili u objektu u kojem je privremeno ograničena sloboda kretanja, ako je provera identiteta potrebna;
6) koje prijavljuje izvršenje krivičnog dela ili prekršaja ili učinioce tih dela, odnosno pruža obaveštenja od interesa za rad policije;
7) koje svojim ponašanjem izaziva sumnju da je učinilac krivičnog dela ili prekršaja ili da ga namerava učiniti ili po svom fizičkom izgledu liči na lice za kojim se traga;
8) koje se zatekne na mestu izvršenja krivičnog dela ili prekršaja;
9) koje se nalazi na mestu na kojem je iz bezbednosnih razloga neophodno utvrditi identitet svih lica ili pretežnog broja lica;
10) na opravdan zahtev službenih lica organa državne uprave, pravnih ili fizičkih lica.
Opravdanim zahtevom iz stava 1. tačka 10) ovog člana smatra se zahtev iz kojeg je vidljivo da su službenim licima takvi podaci neophodni za zakonito postupanje ili da je fizičkim licima povređeno neko pravo.
Ovlašćeno službeno lice dužno je da upozna lice sa razlogom provere njegovog identiteta.
[ Nabukodonosor @ 05.04.2012. 16:20 ] @
Da, to sto si boldovao je dovoljno da moze ako hoce i babu od 180 godina da legitimise....vrlo je rastegljiv taj pojam "izazivati sumnju".
[ bttp @ 05.04.2012. 19:40 ] @
Nije zabranjeno, na javnim mestima. Slikao sam ih sto puta.
[ mmix @ 05.04.2012. 22:32 ] @
OK, recimo da jeste, ajmo sad pitanje broj 2. Da li smes fotografiju da objavis bez dzovole doticnog? I da li doticni moze da trazi zastitu svog identiteta i povlacenje fotografija?
[ bttp @ 05.04.2012. 23:06 ] @
Ponavljam, na javnom mestu je dozvoljeno fotografisati bez ograničenja sa svim pravima koja iz toga proizilaze. Znači da, smeš s tom fotografijom da radiš šta hoćeš, objaviš, prodaš. Ako je policajcu toliko stalo do skrivanja identiteta, onda nek izvole nek nose fantomke kao što to i inače čine kad ih slikaju, a žele da im identitet ostane tajna.

Još neko izlišno pitanje?
[ Holkan @ 05.04.2012. 23:06 ] @
Po mom iskustvu,policajci su u rangu sa ulicnim prostitutkama.

Ljudi koji su nesocijalizovani i ne dozivljavaju dogadjaje oko njih kao velika vecina ljudi.

Imaju isti psiholoski sklop kao lopovi (obicni policajci) i kriminalci (policajci na visim polozajima),

samo sto oni ne slusaju svog boss-a nego svog komandira.

Nemaju emocionalnu inteligenciju a imaju jako nizak IQ,tako da bi poslusali sve onoga ko im se postavi kao autoritet,od toga da prebiju nekoga,do toga da ubiju nekoga.

Nemaju svoje Ja,i svoje misljenju o bilo cemu formiraju na osnovu onoga sto im osoba koja im se postavi kao autoritet sugerise.

Ovime obuhvatam 80% policajaca. Recimo (nadajmo se) da je ostalih 20% O.K.
[ bojan88dj @ 30.09.2012. 19:31 ] @
Da ozivim malo temu, evo mog slucaja od pre nekoliko dana.

Policija je dosla zbog buke u stanu (doso sam s nekim ljudima iz grada...). To mi se prvi put desava. Niko me do sad nije opomenuo ni pozalio od komsija.
Sve je bilo u redu dok mi jedan od pilicajaca nije usao u stan. Ja sam ga lepo zamolio da izadje jer znam da nemaju pravo da udju ako ih ne pozovem ili ako nemaju nalog, na sta je on odgovorio: "A sta ces da uradis po tom pitanju?". Ja sam reko da cu za pocetak da ga slikam i uslikao ga 2 puta.
To ih je iznerviralo i priveli su me u stanicu (ne znam stvarno po kom osnovu). Sedeo sam tamo neko vreme, oni kucaju nesto na racunaru koristeci samo kaziprst, ja cekam...
Posle nekog vremena su mi rekli da obrisem slike na sta nisam pristao odmah, ali nakon zastrasivanja (dranja u glas njih dvojice) sam obrisao sliku. Obrisali bi je i sami(oduzeli su mi telefon), ali ne umeju da koriste telefon sa Androidom.

Nemam pojma za sta ce da mi stigne kazna i da li ce da stigne nesto. Nista nisam potpisao, nista mi nisu ni ponudili. Slike su obrisane, ali su ostali thumbnails gde se vidi lice u uniformi u stanu (vidi se lepo prag i drugo lice van stana), a pored toga imam i nekoliko svedoka.
Iz ovoga sam izvuko 2 pouke - sinhronizacija slika uvek (dropbox, google drive ili nesto trece) i bezanje iz zemlje prvom prilikom (nema ovde reda i zakona).
[ mmix @ 30.09.2012. 20:09 ] @
Ti si bas optimista

Kao prvo ako ti stigne krivicna prijava (sto nije iskljuceno, mogu da izmisle sta hoce pocev od napada na sluzbeno lice) mozes da zaboravis na inostranstvo. U ocima EU i ostatka zapada Srbija se ne smatra policijskom drzavom i ako ti policija zalepi krivicnu prijavu to je zato sto si kriminalac a ne zato sto su oni prekrsili zakone i pravila sluzbe, neces moci da dobijes resenje da nisi u postupku i mozes da zaboravis na iseljenje. Fala bogu, postupak mogu da vode godinama. Ako nisi primetio, situacija u Srbiji se drasticno pogorsala u zadnjih 6 meseci od kad je ova tema poslednji put pisana, neki ideali civilizovanog drustvao medju kojima i civilna kontrola sredstava prinude su potpuno zaboravljena. Novinarku b92 iz Vranja je inspektor o kome je pisala izmlatio, i nju i njenog oca i sestru i zeta i svima im naneo teske povrede, to nasred svadbe pred svim zvanicama. Doticni ne da je jos na slobodi (zajedno sa deset batinasa koji su sprovodili "pravdu"), iako postoji video snimak batinanja, vec nije ni suspendovan i dalje je u aktivnoj sluzbi. Samim tim nadzor rada MUPa prakticno ne postoji i sanse su da bi prijavom internoj kontroli navukao sebi bedu na vrat. Ako njoj koja je javna licnost ne mogu/nece da pomognu uprkos materijalnim dokazima, sta bi tebi uradili ako probas da im ugrozis budzetsku platu i beneficirani staz na "casnu pionirsku".

Tvoja najbolja sansa je da su doticna dva gospodina samozadovojna svojim zastrasivanjem tebe i da ce te ostaviti na miru. A onda pasos u ruke ili novi Otpor. Sve i da imas slike, gde na njima pise da ih nisi ti pozvao u stan?
[ JankoNIS @ 30.09.2012. 20:15 ] @
A po cemu je "novinarka b92 iz Vranja" javna licnost?
[ bojan88dj @ 30.09.2012. 20:28 ] @
Da, koliko se secam, rekli su da nece krivicnu da pisu na sta sam se ja skroz zbunio (mislim, za sta krivicna?). Ali eto, kao sto kazes mogu svasta da izmisle. Znaci gradjani u ovoj zemlji nemaju skoro nikakva prava. Nadam se da ce samo prekrsajna za remecenje javnog reda i mira
[ mmix @ 30.09.2012. 20:30 ] @
Hmm, valjda zato sto je novinarka i sto ocigledno rizikuje svoju glavu da javno razotkrije kriminalnu delatnost lokalne podruznice MUPa? Ili mora da osvoji i neki grandslem da bi bila javna licnost? Ili da prica nesuvisle viceve na Prvoj?
[ zmej @ 30.09.2012. 21:19 ] @
Hm, slazem se da postoje bahati policajci, koji misle da u uniformi poseduju svet i imaju direktnu vezu sa Bogom, da ne upotrebim bezobrazniji termin, ali brate ima i nas bahatih, kada se pravimo pametni i slicno, kada ti policajac trazi licnu kartu, daj mu je, i na tome se sve i zavrsi, sem ako nema poternice ili neceg slicnog, ali mi krecemo odmah ne dam nista nisam uradio, nemam, pa onda prete da ce da vode u PS radi provere indetiteta, btw. na sta imaju prava, pa onda das licnu , pa nastane sukob koji vodi samo u dublju dubiozu....A sto se tice batinjanja i video snimaka, unutrasnja kontrola je veoma azurna, i postupa u skladu sa zakonom, pa mi je malo cudno to sto je mmix izneo.....
[ Nasa_do_tokija @ 30.09.2012. 21:59 ] @
Ma kakva unutrasnja kontrola sve me strah svakodnevno padaju korumpirani i bahati policajci.Ali normalno da nije u redu raspravljati se sa njima jer obicno ste vi taj koji izvuce deblji kraj.Sto se tice slikanja zasto bi ste ih uopste slikali kad su sami po sebi pojedinci degeni koji su napaljeni do jaja i jedva cekaju da neko napravi prekrsaj da bi se dokazivao kako je on covek od zakona.
[ bojan88dj @ 01.10.2012. 00:50 ] @
Ja sam ga slikao zato sto je on nacinio krivicno delo. Usao mi je u stan bez naloga i mog dopustanja.
[ Pirossi @ 01.10.2012. 08:54 ] @
uvek može reći kako je posumnjao da se u stanu odvija krivično delo.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.10.2012. 09:45 ] @
@bojan88dj: na pogresnu si se vetrenjacu zaleteo :) neces ti tu sinak nikakvu pravdu da isteras, na zalost. Pa i u daleko razvijenijim zemljama, kao npr Holandija (odakle i pisem) te interne kontrole su smejurija. Jednostavno se kolege stite medjusobno, nema tu udaranja packi. Ono sto ovde jeste bolje jeste da nema iskonski zlonamernih pandura niti korupcije na tom (niskom) nivou. Prema tome +1 za bezanje odatle sto te dalje noge nose.
[ Java Beograd @ 01.10.2012. 09:46 ] @
Daleeeeeeeeeeeeko je Srbija od takvog pravnog uređenja u kome bi mogao da tužš policiju i dobiješ na sudu.

Onom momenta kad se dođe do takvog pravnog uređenja, (što bi podrazumevalo i još mnogo drugih stvari) EU bi nas ljubazno pozvala da uđemo u uniju.
[ milivoje t @ 01.10.2012. 11:11 ] @
Citat:
bojan88dj:
Da ozivim malo temu, evo mog slucaja od pre nekoliko dana.

Policija je dosla zbog buke u stanu (doso sam s nekim ljudima iz grada...). To mi se prvi put desava. Niko me do sad nije opomenuo ni pozalio od komsija.
Sve je bilo u redu dok mi jedan od pilicajaca nije usao u stan. Ja sam ga lepo zamolio da izadje jer znam da nemaju pravo da udju ako ih ne pozovem ili ako nemaju nalog, na sta je on odgovorio: "A sta ces da uradis po tom pitanju?". Ja sam reko da cu za pocetak da ga slikam i uslikao ga 2 puta.
To ih je iznerviralo i priveli su me u stanicu (ne znam stvarno po kom osnovu). Sedeo sam tamo neko vreme, oni kucaju nesto na racunaru koristeci samo kaziprst, ja cekam...
Posle nekog vremena su mi rekli da obrisem slike na sta nisam pristao odmah, ali nakon zastrasivanja (dranja u glas njih dvojice) sam obrisao sliku. Obrisali bi je i sami(oduzeli su mi telefon), ali ne umeju da koriste telefon sa Androidom.

Nemam pojma za sta ce da mi stigne kazna i da li ce da stigne nesto. Nista nisam potpisao, nista mi nisu ni ponudili. Slike su obrisane, ali su ostali thumbnails gde se vidi lice u uniformi u stanu (vidi se lepo prag i drugo lice van stana), a pored toga imam i nekoliko svedoka.
Iz ovoga sam izvuko 2 pouke - sinhronizacija slika uvek (dropbox, google drive ili nesto trece) i bezanje iz zemlje prvom prilikom (nema ovde reda i zakona).

uzmimo za primer da si moj komsija sa kojim sam imao probleme prosle nedelje.

roditelji otisli na letovanje, a dva sina od dvadesetak godina ostavili kuci, pa ovi dosli sa drugarima da se malo vesele u stanu.
1am buka nesnosna, toplo je svima su otvoreni prozori, a ovi sede na terasi, zeze narodnjaci, piju i deru se. radni dan.
sve mislim maldos ludos, neka ih.
2am pocinje da se cuje buka kao da prevrcu klavir ili bacaju nakovanj sa plafona na pod, wtf?!
oblacim se odlazim do njih. vrata mi otvara konjce od dvadesetak godina, mrtav pijan, smrdi trava, ja reko komsija sve to lepo, ali utisaj ako boga znas, nemojte a prevrcete klavir. a konjce ce meni, a jedva prica, pa nije bucno niko se nije zalio iz zgrade :), ja reko utisaj da ne bude problema. ovaj utisa, dok sam legao u krevet, opet isto srannje.

ipak neko je pozvao policiju od komsija...onda su se utisali.

recimo da si ti to pijano konjce, treba da ti udju u stan iz koga dopire buka kao da nekoga lome na delove, a svi su mrtvi pijani, da ne pricam dovoljno glupi da duvaju unutra i prave nesnosnu buku.
a onda se jos napravi pametan pa slikaj policajce.

sta da ti kazem, ispao si glup. za vreme jugoslavije bila je ovo mnogo vise policijska drzava, pa smo i mi pravili zurke, divljali, dolazila policija. ali ako si pametan, onda to resis kako treba. utisas, sakrijes sta treba, ponudis policiju picem i kolacima, budes strasno fin, ako je veliko srannje sa njima podje onaj koga roditelji najlakse vade iz problema.

ako si glup, provociraces pozornika, vidi jos da ga slikas sa blicem u lice.

ovde je situacija smesna jer te sazaljevaju ljudi kojima na drugim temama ne smeta policijska tortura i ugrozavanje zdravlja hiljada neduznih gradjana koje su letos na +45C zapakivali u autobuse po pola sata dok cekaju gestapo da ih pretrese. dok im ovde smeta sto su usili u stan u kome se pravi bucna zurka.

cak i da nisi pravio bucnu zurku, vec je sve bilo tiho i kulturno, a komsije ti budale, opet si ispao glup, to nije nacin da resis situaciju kada ti policija dodje na vrata zbog buke koju pravis. ako mislis da je nesto drugacije na zapadu kada pravis zurku, slino gresis.

p.s. sto se tice pogorsanja situacije u prethodnih 6 meseci, mislim da je to samo privid, politicki motivisan.
tricavih 12 godina nije iskorisceno da se policija reformise, njen rad napravi transparentnom, zakoni i pravila ponasanja sluzbenih lica jasnim i javnim. za 12 godina je bilo xyz prebijanja i novinara i gradjana na pravdi boga, mito i korupicja su gori nego ikad. pa nista nije uradjeno za to vreme.
a sad za to optuziti 6 meseci nove vlasti, pih...
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.10.2012. 11:38 ] @
Citat:
milivoje t
cak i da nisi pravio bucnu zurku, vec je sve bilo tiho i kulturno, a komsije ti budale, opet si ispao glup, to nije nacin da resis situaciju kada ti policija dodje na vrata zbog buke koju pravis. ako mislis da je nesto drugacije na zapadu kada pravis zurku, slino gresis.

Sve se slazem sa tobom, osim recenice koju sam citirao. Imao sam iskustva sa pandurima u NL koji su nam kucali na vrata stana zbog zalbe komsiluka.
Iako nas je bilo 25+ u stanu, iako je bila buka i pola nas drogirano / pijano, panduri su od pocetka do kraja razgovora ostali kulturni i smireni. Da se razumemo, tu nije bilo diskusije dal' treba smanjiti muziku ili ne. Njihovo nastupanje je od samog pocetka bilo jasno i vrlo strogo 'ili smanji muziku / buku ili pocinjemo da privodimo'.
Naravno mi smo se (ovako iz retrospektive) kao obicne pijane budale bunili bez apsolutno ikakvog opravdanog razloga, ali smo i mi prihvatili da smanjimo muziku / nivo buke.

Ono sto hocu da kazem jeste da na zapadu - u normalnoj situaciji sa pandurima mozes da razgovaras kao sa normalnim osobama, sto je izuzetno bitno i odlucujuce kako ce razgovor dalje teci. Pored toga panduri ovde imaju pristojne i redovne plate i nemaju potrebe da lece svoje komplekse nad drugima. Naravno, dokle god se i ti prema njima ponasas normalno. Tu su i specijalci, po pozivu koji prvo biju, pa tek onda postavljaju pitanja - ali njih 'izvlace' tek kada je dogorelo (zarad fudbalskih huligana ili protesta koji su se izmakli kontroli).

Imao sam iskustva i sa nasim pandurima, na zalost - gde su nas u parku presretali bez ikakvog razloga i jednostavno verbalno (srecom nikada fizicki) izivljavali. I dok je kod nas to skoro pravilo, na zapadu je to izricit izuzetak, koji i kada se pojavi se zaista i odstrani (kaznom, oduzimanjem znacke i slicno).

Kod nas je princip kanapa oko muda i vrata, pa ko digne glavu...
[ bojan88dj @ 01.10.2012. 11:55 ] @
Malo smo skrenuli sa teme, ali nastavicu jos malo.

Problem sa komsijama nemam. Uvek kada pravim buku pitam sutra komsije koje sretnem u liftu da li im je smetalo, jer ako jeste, moram da promenim navike. Niko mi do sada nije reko da mu je smetalo, vecinom kazu da nisu ni culi.
Da je neko od komsija zakucao na vrata i pozalio se, reko bih ljudima u stanu da je bolje da krenu kuci.

Sa policijom isto nije bilo rasprave dok nisu usli u stan. Rekli su mi da smo bucni, na sta sam ja odgovorio da cemo sve da ugasimo i da ce ljudi krenuti kuci. Trazili su mi licnu kartu koja mi je bila u drugoj sobi i kad sam se vratio video sam policajca u stanu.

Mene je najvise iznerviralo to sto se ponasaju bahato, krse zakon kao da za njih ne vazi, ponasaju se vulgarno iako je neko kulturan u razgovoru sa njima i pokusavaju da ga isprovociraju, zbog cega je i nastao problem. Posto vidim da stvarno nema reda i zakona, sledeci put u ovakvim situacijama necu uopste da se raspravljam s njima.

I sad, da li sam ja u ovom slucaju po zakonu imao prava da ih slikam u vrsenju krivicnog dela?
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.10.2012. 12:08 ] @
Po zakonu, mislim (ali ne tvrdim) da nisi; koliko je meni poznato slikanje (bez pitanja) je dozvoljeno samo na javnim mestima. Svuda gde se nalaze kamere - a nije javno mesto - mora se to naznaciti kako bi osoba koja se tu nalazi mogla da 'odluci' da li zeli biti uslikana ili ne. Odnosno, poznata nalepnica tipa: http://www.halooglasi.com/uplo...raphic1_1335293902_662x497.jpg

E, sada - u privatnom stanu ne znam koja su pravila. Ali sve i da zakonom imas 100% pravo na to, znas i sam da ce panduri da reaguju (negativno) na tvoj stav. A da se ne lazemo, oni imaju pendrek i ovlascenja - ti (na zalost) nemas nikakva prava pa sve i da jesi u pravu. Daleko bilo, da je doslo do fizickog obracuna zar mislis da bi kolega od toga pandura pred sudijom rekao kako su oni krivi? Naravno da ne, ti si bio pijan, nasilan, vredjao si, postavio se fizicki u napad, prvi napao, zapoceo gradjanski rat, gradjanska neposlusnost. Joj, toliko bi ti toga natovarili, da bi ti morao da prihvatis ono 'najbezbolnije' samo da se iskobeljas iz tih g****a :(

Prema tome, sledeci put cuti i trpi, bice bolje po tebe :(
[ vilil1 @ 01.10.2012. 12:30 ] @
@bojan88dj

A kako ti to nemas problema sa komsijama, a stigla ti policija na vrata? Nego si prekardasio, nekom komsiji je smetalo i pozvao covek policiju da vas smire. A ako ti je smetao postupak policije, mogao si, kao sto je @zmej napisao, da se obratis unutrasnjoj. Cak ni njima, mogao si kod komandira, nacelnika...Samo, cini mi se da ta prica kako su oni ovakvi, onakvi, bahati... a vi ste bili fini, nikako ne drzi vodu.

Inace, tvrdim, iako imam averziju prema policiji, nasa policija je najbolja u Evropi.

@mozdasamjaamozdainisam

Zasto ste smanjili buku? Zbog njihovog finog, kulturnog, nastupa, ili zbog mogucih posledica?
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.10.2012. 12:33 ] @
@villi1: vise zbog posledica, ali delom i zbog njihovog nastupa; jer da su oni bili 'drcni' verovatno bi se i mi vise 'bunili';
kontra pitanje: u cemu smatras da je nasa policija najbolja u Evropi? Holandezi jesu kulturni, po meni i previse (mozes da ih vredjas do mile volje, nece ti nista) - ali kad te jednom uhvate u 'sistem' onda si ga nagrbusio (ne fizicki da ce da te lemaju, nego si 'pecatiran' do kraja zivota, za sve - kredit, stan, posao...);
[ bojan88dj @ 01.10.2012. 12:44 ] @
@vilil1

Izgleda da se uselio novi komsija...

Ni tvoj stav mi nije jasan. Zasto odmah napadas?
Ponasao sam se sasvim kulturno dok mi nije usao u stan i poceo da me provocira kad sam ga zamolio da izadje.

@mozdasamjaamozdainisam

Hvala na odgovoru i savetu. Da znas da cu da te poslusam
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.10.2012. 12:59 ] @
@bojan88dj: znam da moj savet nije idealno resenje, pogotovo po moral i (zdravu) psihu, medjutim na zalost jedini je nacin da bukvalno prezivis u drzavi kakva je Srbija; ili da se okrenes teskom kriminalu, pa da se panduri klanjaju tebi a ne ti njima - ali i to ima previse 'mracnih' strana :(
[ vilil1 @ 01.10.2012. 13:10 ] @
Citat:
mozdasamjaamozdainisam: - ali kad te jednom uhvate u 'sistem' onda si ga nagrbusio (ne fizicki da ce da te lemaju, nego si 'pecatiran' do kraja zivota, za sve - kredit, stan, posao...);

To je i odgovor na tvoje pitanje. Nasa policija je zadnja rupa na svirali. Niko ih strucno ne hebe. Da je sistem ovde kao i na zapadu, da pravosudje radi svoj posao, i policija bi bila kao na zapadu. Njihovo bi se postovalo i izvrsavalo, samo i iskljucivo zbog posledica. Ovde se ljudi izvlace sa gomilom sitnih prekrsaja, policija im gleda kroz prste...Ne znam osobu koja se za nesto sitno nije izvukla na lepu rec. (Ne govorim o mitu). Licno, pravio sam x prekrsaja, nikada nisam imao prijavu. Na zapadu nema sanse da bih se izvukao. Naravno, ukoliko bi se sistem promenio, ukoliko bi se kaznjavali prekrsioci, siguran sam da bi se i policija promenila i da bi zaostrili samo tako.

@bojan88dj

Ne napadam te, samo konstatujem. Eto, da te pitam, zasto se nisi zalio?
[ mrkii @ 01.10.2012. 13:24 ] @
Citat:
To je i odgovor na tvoje pitanje. Nasa policija je zadnja rupa na svirali. Niko ih strucno ne hebe. Da je sistem ovde kao i na zapadu, da pravosudje radi svoj posao, i policija bi bila kao na zapadu. Njihovo bi se postovalo i izvrsavalo, samo i iskljucivo zbog posledica. Ovde se ljudi izvlace sa gomilom sitnih prekrsaja, policija im gleda kroz prste...Ne znam osobu koja se za nesto sitno nije izvukla na lepu rec. (Ne govorim o mitu). Licno, pravio sam x prekrsaja, nikada nisam imao prijavu. Na zapadu nema sanse da bih se izvukao. Naravno, ukoliko bi se sistem promenio, ukoliko bi se kaznjavali prekrsioci, siguran sam da bi se i policija promenila i da bi zaostrili samo tako.

Pogodak u metu.
Znam policajca koji kaze da se ogromna vecina prijava koje napisu povuce jer svako ima tetku oca, komsiju u sudu ili poznaje komandira, nadredjenog... Onda jos oni budu krivi sto su pisali prijavu. Vecina stanovnika se ponasa bahato prema policiji jer zna da im se moze i da nece biti nikakvih posledica po njih. Iz toga sledi i nervoza samih policajaca. Tacno je da treba zastititi gradjane od policije ali treba zastititi i policajce od prestupnika tako sto ce pocinioci nedela biti i sankcionisani. Sad ce neko da kaze njihov posao je da budu fini i da treba da trpe svakakve budale i da ih pljuje ko hoce. Gradjani nemaju pravo na to ali ih niko ne sankcionise. Naravno ima i bahatih policajaca koji znaju da mogu da se tako ponasaju iz istog razloga iz kog se civili tako ponasaju prema njima. Zacarani krug. Za stanje je naaaajvecim delom krivo nepostojece pravosudje i to u oba smera, bahati policajci i bahati gradjani.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.10.2012. 14:40 ] @
@vili1 / mrkii:
slazem se; da pandur 'trpi' bahatost gradjana, ali da zna da kad udje u sistem da je obr'o bostan - onda verovatno ne bi bio ni sam toliko nervozan. Ne mogu ni da zamislim da ja pokusavam da radim svoj posao, jos da mi je zivot ugrozen u vrsenju tog posla - a da su rezultati vise nego porazavajuci, cak i vredjajuci prema meni kao osobi, kao coveku i kao prema nekome ko pokusava odgovorno da radi svoj posao. I iz tog razloga, kada god sam tu, pokusavam na sve nacine da izbegnem konfrontacije sa pandurima.
[ bttp @ 01.10.2012. 19:21 ] @
Citat:
mozdasamjaamozdainisam:E, sada - u privatnom stanu ne znam koja su pravila. Ali sve i da zakonom imas 100% pravo na to, znas i sam da ce panduri da reaguju (negativno) na tvoj stav. A da se ne lazemo, oni imaju pendrek i ovlascenja - ti (na zalost) nemas nikakva prava pa sve i da jesi u pravu. Daleko bilo, da je doslo do fizickog obracuna zar mislis da bi kolega od toga pandura pred sudijom rekao kako su oni krivi? Naravno da ne, ti si bio pijan, nasilan, vredjao si, postavio se fizicki u napad, prvi napao, zapoceo gradjanski rat, gradjanska neposlusnost. Joj, toliko bi ti toga natovarili, da bi ti morao da prihvatis ono 'najbezbolnije' samo da se iskobeljas iz tih g****a :(

Prema tome, sledeci put cuti i trpi, bice bolje po tebe :(

U privatnom stanu su pravila koja određuje vlasnik stana - znači ako hoće da slika ima da slika, a kome se ne sviđa slobodan je da napusti stan, posebno ako je nepozvan ušao. Pendrek i ovlašćenja? Na kakva ovlašćenja misliš u ovoj situaciji? Prvo nemaju pravo da ulaze u stan bez što se ono kaže "probable cause", a glasna muzika nije probable cause. Meni jednom davno kad su došli istim poslom, pitali su me uljudno da li mogu da uđu i ja sam ih pozvao, inače bismo se objašnjavali na hodniku.
Dalje u svom stanu imaš pravo da budeš kolko god hoćeš pijan, da vređaš do mile volje, čak i da budeš nasilan ako ti neko uđe nepozvan u stan - znači na silu da ga izbaciš ako neće sam da izađe. A ti panduri su se malo usrali kad ih je on uslikao, jer su prekršili ovlašćenja, pa su krenuli u akciju zastrašivanja. Prvo su mu upali nepozvani u stan bez razloga, zatim su ga bez osnova priveli u stanicu, ne znam po kom osnovu, ali ako nema osnova onda je to protivzakonito lišavanje slobode - još jedno prekoračenje ovlašćenja.

Ne slažem se da treba ćutati i trpeti policijske nepodopštine, jer oni tako sve više i više sebi dozvoljavaju izvan onoga za šta su zakonom ovlašćeni. Znači s njima treba biti uljudan ali ne dozvoliti im da na tebi vežbaju strogoću i prekoračuju ovlašćenja, ako za to nemaju nikakvog razloga. Naravno, za takvo ponašanje građanin prvo treba da zna koja su njegova prava a koja su ovlašćenja policije, znači mora da bude informisan što građani kod nas najčešće nisu. Tako ljudi misle da su recimo prilikom legitimisanja na ulici dužni da odgovaraju na njihova pitanja, tipa da li si privođen, osuđivan, zbog čega i tako to. Građanin je samo dužan da im da na uvid važeću ličnu kartu i ništa više od toga. Sva dalja pitanja o njegovoj prošlosti, njih se jednostavno u tom trenutku ne tiču i niko nije dužan da im priča svoju biografiju. Ako ih nešto zanima, neka provere u svojim arhivama, oni ionako ne veruju u ono šta im ti pričaš već to uvek proveravaju a tebe pitaju samo da vide da li lažeš ili ne. U tom smislu, najbolji odgovor na njihova podpitanja o tvojoj prošlosti s policijom je "moja stvar".
[ fanfon @ 14.10.2012. 16:05 ] @
Policijski sindikat tražio razjašnjenje

Sindikat srpske policije, jedini koji deluje na teritoriji Policijske uprave Pančevo, uputio je nedavno zvaničan dopis Sekretarijatu Ministarstva unutrašnjih poslova, u kom traži odgovor na pitanje smeju li građani da snimaju policajce dok su na dužnosti.

Ovo pitanje je obrazloženo time što se u javnosti i na društvenim mrežama često mogu naći fotografije ili video-snimci policajaca na dužnosti ili u nekoj intervenciji, koje su napravili građani. U dopisu policijskog sindikata navodi se da pripadnici policije negoduju zato što smatraju da im se time narušava privatnost te da nisu upoznati sa svojim pravima u slučajevima kada ih građani neovlašćeno snimaju.

„Molimo vas za tumačenje zakona kojim je regulisana ova oblast i za odgovor na sledeća pitanja: kakva zakonska prava ima policajac kada ga neovlašćeno snimaju građani dok je na dužnosti ili u nekoj intervenciji? Kako policajac treba da postupi prema onome ko ga snima ukoliko ne želi da bude sniman, a građanin nastavlja snimanje? Ima li policajac zakonsko pravo da privremeno oduzme foto-aparat ili kameru kojom je sniman i kakav je dalji postupak u tom slučaju?”, pitao je policijski sindikat svoje nadređene.

U odgovoru na ovo pitanje, koji je Sindikatu srpske policije poslala Služba za informisanje i odnose s javnošću MUP-a Srbije, kaže se da su policajci državni službenici koji svoje poslove obavljaju javno pa njihovo snimanje nije zabranjeno.

„U Krivičnom zakonu je predviđeno krivično delo neovlašćeno fotografisanje, ali da bi ono bilo počinjeno, potrebno je da neko neovlašćeno načini fotografski, filmski ili video-snimak drugog lica i time osetno zadre u njegov privatan život.

Smatramo da snimanje policajaca dok su na dužnosti ne predstavlja ’znatno zadiranje u njihov privatan život’. Drugo, zavisno od konkretnog slučaja, moglo bi se desiti da se kod neovlašćenog snimanja primeni Zakon o javnom redu i miru i tada je moguće da policajac privremeno, uz potvrdu, oduzme foto-aparat ili kameru kojom je sniman”, kaže se u odgovoru MUP-a Srbije.

Kako saznajemo, u Sindikatu srpske policije nisu bili zadovoljni ovakvim odgovorom i smatraju ga nepreciznim, između ostalog i zato što bi, po njihovom mišljenju, neovlašćeno snimanje moglo da ugrozi policajce čiji identitet ne sme da bude otkriven (policajci zaduženi za suzbijanje narkomanije, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, Uprava krivične policije). Zbog toga su se žalili povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Međutim, on im je odgovorio da ne postoji zakon ili neki drugi propis koji bi eksplicitno zabranjivao fotografisanje ili snimanje policajaca, tako da ono nije protivzakonito.

„Policajac nema pravo da zabrani građaninu da ga snima ili fotografiše, niti može da traži da se snimak obriše, odnosno da oduzme kameru, foto-aparat ili mobilni telefon kojim je snimak napravljen. Što se tiče lica koja snimaju, ona ne treba da se na bilo koji način mešaju u službenu radnju koju obavlja policajac niti da postavljaju pitanja njemu ili licu koje on ispituje. Osim toga, lice koje snima ili fotografiše ne sme da ulazi u prostor ograđen policijskom trakom, a ako to čini ili na neki drugi način ometa vršenje policijskih istražnih radnji, prema njemu u tom slučaju mogu da budu primenjena sredstva prinude”, kaže se u odgovoru poverenika.

http://www.pancevac-online.rs/...&issue_id=424&id=60637
[ Sky Walker @ 15.10.2012. 13:00 ] @
Toliko korumpiranih i priglupih policajaca ima u Srbiji da to dostize vrhunac.

Nikada nisam bio osudjivan ali imam mnogo razloga da ih mrzim i prezirem,
jer sam vise puta sopstvenim ocima gledao kako se izivljavaju i iskoriscavaju svoju "poziciju".
Neki gradjani ih pak smatraju nekim svecima.

Ako ima registrovanih dama na ovom forumu ili ako mozda citaju ovu temu (znam, sanse su minimalne) nikako se nemojte zabavljati s njima, pogotovo nemojte ih izabrati za bracnog partnera jer ce vam u vecini slucajeva unistiti zivot.

Da se vratim na temu. Kao sto neko rece, oni se stite medjusobno i jako je tesko isterati pravdu cak i sa nekim dokazima kao npr fotografijama. Ceo Srpski sistem je odavno u raspadu...
[ anon70939 @ 15.10.2012. 14:49 ] @
hehe, pro[le nove godine, dođu meni kum i kuma iz CH u goste...
Veselili se kući, pa kao ajd u 15 min do ponoći da odemo do trga da gledamo vatromet.

Stali negde sa strane, i prolaze 2 zadrigla pandura, vidno pijana, šire se kao neki uličari koji priželjkuju tuču.
Tako "rašireni" prolaze pored nas i jedan namerno zakači ramenom mog Kuma. I još se okrene prema njemu i kao "Šta gledaš"...
Bili smo veseli pa nismo odreagovali na tu provokaciju nego se smejali...

Nastavimo da ih posmatramo, oni prilaze nekoj drugoj dvojici, staju pored njih skinuli šapke, smeju se, galame. A vrhunac svega je bilo to kad su izvadili petarde i bacali nekim devojčicama pod noge koje su prošle pored njih, pri tom im dobacujući neke vulgarnosti...

Eto bilo mi krivo što nemam neku kameru da ih snimam...

Zato se oni i bune protiv snimanja i pokušavaju da izglasaju taj zakon...

STOKA!!!
[ Zlatni_bg @ 17.10.2012. 13:13 ] @
Ja koliko znam, smes da snimas policajca dok god ne vrsi sluzbenu duznost, dakle dok nekoga ne legitimise itd. E sad, ja mislim da je to tako, jer ukoliko ga snimate u tom trenutku, mogu da vas legitimisu/privedu/uhapse, sta vec, i da kazu da ste ih ometali u vrsenju duznosti...
[ Corona @ 18.10.2012. 11:40 ] @
Ako vec imate interakciju sa prasinarima i slicnim bicima ciji je hijararhijski nivo u nivou zeljastog bilja prasume zvana mup, savet je da se nikako ne spustate na njihov prasinarsko-dzunglaski nivo. Jer tu su majstori i jedva cekaju da krenete sa takvim nastupom da izdominiraju. Nesto slicno onome "ne raspravljaj se sa glupim/prostim ljudima, jer ce te spustiti na svoj nivo a onda dotuci iskustvom", tako nesto. Situacija u kojoj se nikako ne snalaze je kada preko puta sebe imaju nekoga ko na neki nacin predstavlja autoritet. Mladja populacjia stanovnistva ne spada u tu grupu, i zbog toga mislim da se ne treba praviti previse pametan. Nemaju problem ni malo da vas maltretiraju ako im tako dodje pa cak i prebiju ako treba. Ti posle dokazi ko je kriv a u ovoj zemlji se to jos nije desilo. Cak i da dokazes video snimkom da su te tukli dobice max neku suspenziju, i nikom nista. Zato se ponasaju kako hoce.
Po mom iskustvu, koliko sam bio prisutan raznim situacijama sa njima najbolje prolaze osobe koje imaju izmedju 40 i 60 godina, koje izgledaju ozbiljno, elokventni, koji sa njima razgovaraju sa distance i odmerenom dozom drskosti. Jos ako malo poznaju zakone pa ih preveslaju istim, vrlo brzo se dovedu u red i ponasaju normalno.
[ Java Beograd @ 18.10.2012. 12:05 ] @
Citat:
Corona: Situacija u kojoj se nikako ne snalaze je kada preko puta sebe imaju nekoga ko na neki nacin predstavlja autoritet.

Upravo tako. Pre više godina je jedan par pandura (pozornici, ne saobraćajci) ordinirao kod YU biznis centra, na mestu gde je "nekad bio znak" (živa istina !) da je zabranjeno levo. Navataju tako siromahe, pa ih driblaju po pola sata očekujući keš. Vidim ja to i pravim se lud, kad eto i mene zaustave. ALI !!! Tog dana sam bio u odelu, košulja sa kravatom ! Kad me je video tako obučenog, istog momenta je promenio nastup: "... znate gospodine, tu je nekad bio znak gospodine, pa mi samo opominjemo, radi bezbednosti saobraćaja, gospodine, ako biste bili ljubazni dok se ne postavi znak ponovo ..."
[ Spomenko22 @ 18.10.2012. 14:33 ] @
Pandurska posla, oni odma znaju od koga mogu izvuci kes..
[ Boobec @ 21.10.2012. 10:34 ] @
Zelim samo da dodam jednu cinjenicu na sve, citajuci postove na temu primetio sam da se u nekoliko navrata pominje da je sluzbeno lice (policajac, pandur) uslo nepozvano u stan, sto apsolutno nije tacno.
Da podsetim, komsija koji je prijavio buku iz tog i tog stana je pozvao policiju da vide o cemu se radi, tako da imaju pravo da udju u stan iako ih niko od prisunih ne poziva, cak sta vise ukoliko niko ne otvara imaju pravo i da nasilno otvore vrata.

[ dule_ns @ 22.10.2012. 09:20 ] @
@Boobec

Šta to znači, komšija može da ih pozove u tvoj stan. Malo mi je to čudno.
[ shadow-bg @ 23.10.2012. 09:11 ] @
Oce da kaze da policija ima pravo da udje u stan bez poziva na osnovu sumnje da se tu desava nesto sto nije po zakonu ili ako ugrozavas javni red i mir.
[ smiki @ 23.10.2012. 09:55 ] @
Ustavom je garantovana nepovredivost stana, ako postoji osnovana sumnja da se iza vrata nečijeg privatnog poseda dešava nešto što zahteva intervenciju, sumnja mora biti debelo osnovana i potkrepljena. Ukoliko izostanu dokazi o opravdanosti upada u nečiji stan i privatne prostorije, to je krivično delo koje službena lica kažnjava sa 3 godine zatvora. Ulazak u privatan posed službenom licu je dozvoljen samo sa sudskim nalogom.
[ Mitkoni @ 15.11.2012. 03:55 ] @
Nisam citao sve postove, onako sam na brzaka prelistao prvu stranicu, pa me zanima sada zakljucak ove tri stranice ali opet od nekog ko poznaje bas taj stav zakona gde se i kako se primenjuje.

Recimo imao sam licni slucaj gde se na jednoj sportskoj manifestaciji nasao policajac u kadru onda je video osobu koja slika sasvim nesto deseto onda je On prisao toj X osobi koja je slikala/snimala nebitno pitao zasto slikas/snimas, onda je oduzeo foto-aparat i izbrisao tu fotografiju na kojoj se i nasao u tom kadru.

Ovako i onako iz licnog iskustva sticuci to nezeljeno iskustvo samo je pitanje u ovoj nasoj nazovimo je 'demokratiji' ciji si Ti sin ko je tvoj Otac, ko ti je bio Otac ili koji si ti faktor u tom ili ovoj/onoj drzavi do nista drugo :)

Ali opet ne znam kako to sve funkcionise u vecim gradovima kao sto su recimo Beograd, Novi Sad, Nis, Kragujevac... dok recimo u Novom Pazaru je uzas sto se tice toga i uniformisanih lica uopste, mada to same vlasti vide i cuju ali nista ne preuzimaju povodom toga, valjda dok ne osete na sopstvenoj kozi.
[ Sceka @ 15.11.2012. 11:11 ] @
Citat:
Mitkoni: Nisam citao sve postove, onako sam na brzaka prelistao prvu stranicu, pa me zanima sada zakljucak ove tri stranice ....

Pa onako nabrzaka da ti kazem da nema zakljucka. Mozda kad bi procitao sve stranice... Mozda bi onda ti mogao da das zakljucak. Mozda, nemam pojma jer sam nekako na brzaka preleteo ocima preko tvog posta pa mozda i ne razumem sta hoces da kazes...

Pozdrav!
[ Mitkoni @ 15.11.2012. 12:57 ] @
Je l' postoji negde u zakonu da kaze; - Zabranjeno je fotografisanje/snimanje tih i tih lica u tom i tom slucaju, osim uz akreditaciju novinara ili kako se vec kaze.
[ zlobnino1 @ 26.02.2014. 13:06 ] @
[url=http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/445622/Zrenjaninac-priveden-jer-je-snimao-policiju-kako-prolazi-na-crveno][/url]

I? Posle dve godine znamo li na čemu smo?
[ anon142305 @ 26.02.2014. 13:15 ] @
Citat:
zlobnino1:
I? Posle dve godine znamo li na čemu smo?

Mislim da to znamo mnogo duze od dve godine.
[ bojan88dj @ 26.02.2014. 14:52 ] @
Kako sam cuo, policiju ne smemo da slikamo u vrsenju sluzbene duznosti jer mozemo da dobijemo prijavu zbog ometanja istih.
Kada oni vrse krivicno delo, privode nas ako ih slikamo i prisiljuju da obrisemo zapise iz telefona.
Ako neki sudija presudi da su oni u pravu, mozemo da zakljucimo da se vrsenje sluzbene duznosti odnosi takodje i na prekrsajna i krivicna dela.

Izgleda da je u ovoj drzavi kaznjivo ometanje kriminala.
[ Java Beograd @ 26.02.2014. 14:55 ] @
Citat:
bojan88dj: Izgleda da je u ovoj drzavi kaznjivo ometanje kriminala.
Naravno. Temelji ove države su kriminalni. Bilo bi glupo da država dozvoli potkopavanje svojih temelja.
[ sasa022 @ 26.02.2014. 15:02 ] @
http://www.blic.rs/Vesti/Vojvo...oliciju-kako-prolazi-na-crveno
[ anon70939 @ 26.02.2014. 15:09 ] @
ma laze bre 100%

:)

Ja prosle nedelje nasao bajs koji mi je ukraden pre godinu i po dana i ciju kradju sam prijavio. Video coveka kako ga gura po mom naselju.
Startovao, pitao ga, on rekao da ga je kupio od nekog kolege i pristao da ode sa mnom u policijsku stanicu da razresimo to.

Policajci nas setali par dana, nekoliko puta sam ga cimao da dodje.
Da ne duzim sve redom, na kraju neki slucajno prolaznik kroz hodnik u civilu cuo razgovor i trazi mi dokaz da je moja. Na pitanje kakav dokaz, trazio mi racun i neki broj bem li ga koji.
Kazem da nemam nikakav racun jer je bajs star 8 godina. Pa je poceo da se dernja na mene.
Ljubazno ga zamolim da spusti ton jer nisam ja lopov, nego pokraden, kazem da sam nasao bicikl umesto njih, doveo coveka da ih uputi gde je kupio, zavrsio 80% posla, jos oni da ispitaju tog lopova, odrade papirologiju i da mi vrate....
I on nastavi da se dernja, i uneo mi se u facu sa "sta hoces bre ti?"

Za malo da popijem batine, da nije neki 5 policajac koji je sve to video prisao i odgurnuo ga, a ovaj besan ulazi u svoju kancelariju i udara pesnicom o vrata :).

Mrzim sve sto je vezano za ovu drzavu
[ Joker @ 26.02.2014. 15:26 ] @
Ček kako bi ti dokazao da je tvoja bicikla? Jasno je meni da si ti našao tvoju, a ne izabrao neku koja ti se sviđa, ali kako da policajac zna da je to tvoja? Njegov način i deranje nije ok, ne vidim neki problem da je to normalnim tonom pitao.
[ anon70939 @ 26.02.2014. 15:52 ] @
ja se ovde zalim na njegovo ponasanje, ne na to sto mi ne vracaju bicikl.

Naravno da bih mogao da zloupotrebim i biram tako bicikle po gradu i da tvrdim bez dokaza da su moje.

Ja sam u ovom slucaju pomogao koliko sam mogao, uputio sam ih gde je bicikla, ko je kupio i od koga je kupio.
Dalje neka resavaju oni. Ako ne mogu da dokazu sta onda ja tu mogu da radim?

[ cika dacha @ 26.02.2014. 16:49 ] @
CoyoteKG@ pa oko tebe sve neki nervozni likovi i batinasi :-)
[ anon70939 @ 26.02.2014. 18:01 ] @
izgleda sam magnet za takve.
Verovatno jer sam dobrocudan, malen, debeljko, plavokos i plavook, pa bi svi da iskaljuju bes na meni...
[ kaćunčica @ 26.02.2014. 18:43 ] @
Ja ih slikala pre mesec-dva kako na ulici hapse neke razbojnike. Malo sam se uplašila kad je jedan viknuo prema meni, mislila sam da će doći gore u stan da mi uzme telefon, pa sam brže-bolje poslala sliku nekom i okačila na fejs, za slučaj da moram da je izbrišem, ali nisu došli.

[Ovu poruku je menjao kaćunčica dana 26.02.2014. u 22:03 GMT+1]
[ cika dacha @ 26.02.2014. 18:52 ] @
kaćunčica@ daj sliku komsinice!
[ mmix @ 26.02.2014. 19:36 ] @
Treba nam neka dobra aplikacija koja odmah kaci stream ili slike online. I onda treba obuciti ljudi da je skinu i koriste i prosiriti tu informaciju sto vise. Na fasiste koji zloupotrebljavaju uniforme sam alergican jos od slobine ergele.
[ anon70939 @ 26.02.2014. 20:06 ] @
jutros sam gledao kakav je postupak da preko neta zamenim staru vozacku dozvolu za plasticnu sa cipom.
Izmedju ostalog dosao sam do sajta http://www.euprava.gov.rs/

Tu sam negde u moru opcija video i mogucnost da online prijavim neke sluzbe ukoliko prekrse svoja ovlascenja. Sad se ubih da nadjem i ne mogu...

Ne znam sta je tesko drzavi da napravi neki "e-portal" gde bismo mogli da saljemo fotografije, snimke i prituzbe... Mozda zato sto im ne odgovara. Lakse im je ovako...
Znam da po zakonu te stvari nista ne vrede, ali znam da bi mom direktoru kad bi neko anonimno poslao snimak mene kako krsim neka pravila na poslu, bilo dovoljno da me opomene, sankcionise...
[ Homer J. Simpson @ 26.02.2014. 21:59 ] @
Nista ti to ne vredi kad ni one prijave unutrasnjoj kontroli nista ne znace. Eventualno im posluze za ucenu ili premestaj kolega koje i ovako ne podnose i koji im zbog necega smetaju , na fasiste vezare nema efekta. Takvim samo batine pomazu

Citat:
kaćunčica:
Ja ih slikala pre mesec-dva kako na ulici hapse neke razbojnike. Malo sam se uplašila kad je jedan viknuo prema meni, mislila sam da će doći gore u stan da mi uzme telefon, pa sam brže-bolje poslala sliku nekom i okačila na fejs, za slučaj da moram da je izbrišem, ali nisu došli.

[Ovu poruku je menjao kaćunčica dana 26.02.2014. u 22:03 GMT+1]

Sta te briga i da dodje , pravis se da nisi kuci a on moze samo da ode nakon par minuta kucanja i zvonjave (i eventualno urlanja i psovanja)
[ anon70939 @ 20.03.2014. 20:19 ] @
Citat:
CoyoteKG:
ma laze bre 100%

:)

Ja prosle nedelje nasao bajs koji mi je ukraden pre godinu i po dana i ciju kradju sam prijavio. Video coveka kako ga gura po mom naselju.
Startovao, pitao ga, on rekao da ga je kupio od nekog kolege i pristao da ode sa mnom u policijsku stanicu da razresimo to.

Policajci nas setali par dana, nekoliko puta sam ga cimao da dodje.
Da ne duzim sve redom, na kraju neki slucajno prolaznik kroz hodnik u civilu cuo razgovor i trazi mi dokaz da je moja. Na pitanje kakav dokaz, trazio mi racun i neki broj bem li ga koji.
Kazem da nemam nikakav racun jer je bajs star 8 godina. Pa je poceo da se dernja na mene.
Ljubazno ga zamolim da spusti ton jer nisam ja lopov, nego pokraden, kazem da sam nasao bicikl umesto njih, doveo coveka da ih uputi gde je kupio, zavrsio 80% posla, jos oni da ispitaju tog lopova, odrade papirologiju i da mi vrate....
I on nastavi da se dernja, i uneo mi se u facu sa "sta hoces bre ti?"

Za malo da popijem batine, da nije neki 5 policajac koji je sve to video prisao i odgurnuo ga, a ovaj besan ulazi u svoju kancelariju i udara pesnicom o vrata :).

Mrzim sve sto je vezano za ovu drzavu

Da se nadovezem dobrim ishodom.

Revoltiran napisem kilometarski mail i posaljem na [email protected] i [email protected] (ovo je unutrasnja kontrola).
Nisu mi nista odgovorili i razocarao sam se.

Juce me zovu da mi traze detalje o bicikli. Tako da je vec sutra dobijam nazad.
I onda taj policajac koji me zvao, kojeg prvi put vidim, poceo da se izvinjava, pa kao da me zamoli nesto.
Da me taj neki njihov glavni u policijskoj stanici zvao da dodjem kod njega u kancelariju, u vezi tog policajca na kojeg sam se zalio.
I molio me da mu oprostim i te fore, da pokusamo nekako da resimo...

Otisao gore, i ajd, kazem da ne zelim dalje da se ganjam sa njim. Kad taj komandir kaze da ne moze to da se zataska, da sam trebao da dodjem kod njega prvo, da bi ga on "izmajmunisao", a ovako je unutrasnja kontrola preuzela slucaj, pa ce sad morati da istraze to detaljno...
Pa sam ukapirao da zele da promenim izjavu :D. Rekao sam da necu da promenim, da stojim iza svega sto sam napisao...

Dakle, ima nade. Drago mi je sto sam naleteo na ovaj mail

E sad... ce verovatno da me cekaju na volej :). Samo napravim li i najmanju glupost :)

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 22.03.2014. u 23:36 GMT+1]
[ mr. ako @ 21.03.2014. 00:54 ] @
E, da je vise takvih sto ih prijavi na pravu adresu, a ne kod komandira koji ce to da "izmajmunise"...
Da ih svi prijave, ne bi mogli sve da docekaju na volej.
Tebi svaka cast na trudu... srecno i nemoj da napravis tu najmanju glupost. :)
[ axone @ 21.03.2014. 11:11 ] @
Citat:
mmix:
Treba nam neka dobra aplikacija koja odmah kaci stream ili slike online. I onda treba obuciti ljudi da je skinu i koriste i prosiriti tu informaciju sto vise. Na fasiste koji zloupotrebljavaju uniforme sam alergican jos od slobine ergele.

Postoji aplikacija QIK qik.com koja ima i live streaming, čuo sam negde ranije za nju.
Sada vidim da se zatvaraju - valjda ih kupio Skype.
Neznam da li na Skype-u onda ima neka slična fora.
[ abitbp6_ @ 21.03.2014. 19:39 ] @
Prijave protiv policajaca UVEK I SAMO treba slati na [email protected]. Tako dolaze do Unutrašnje kontrole "odozgo", i nema nikakvih budalaština, kombinovanja, majmunisanja, stavljanja u fioku da odleži i sl. A tokom incidenta sa policajcima nikako ne pominjati unutrašnju kontrolu, samo gledati da se nekako obezbedi dokaz, snimak telefonom, svedoci, pomeriti se u vidokrug neke kamere i sl, sačekati da prođe dan-dva (dok policajac završi smenu i upiše u svoje izveštaje laži i budalaštine, ili ne upiše ništa) i onda poslati prijavu na pomenutu adresu. Tako policajac ima lažne izveštaje ili nema ništa (što je povreda radne dužnosti), a vi imate snimak i prijavu. I nema potrebe da na temu te prijave pričate sa bilo kim drugim osim sa inspektorom iz Unutrašnje kontrole zaduženim za slučaj, i svakako treba napomenuti da je sugerisano da se promeni izjava (ako zaista jeste), i insistirati da to uđe u izjavu. Rešenje se čeka dva-tri meseca, a eventualna optužnica još toliko.
[ anon70939 @ 21.03.2014. 21:01 ] @
ma meni sad i nije bitan kraj price niti zelim svim silama da ovaj pandur naebe. Naravno trebalo bi da dobije ono sto je zasluzio.
Nemam ja nikakve koristi od te njegove optuznice, osim da se nadam da ce ubuduce paziti sta radi sa drugima...

Meni je u celoj ovoj prici samo bitno da ipak neko cita te mailove i da znaju da rade posao.
Samo mi je krivo sto se uvek kasno setim da snimam telefonom bar zvuk. Nikad se ni ne nadam da mogu da imam neke slicne probleme...

Pre par meseci, udarili mi auto na parkingu ispred zgrade. Ne znam ni da li sam pisao nesto slicno ovde.

Komsija ciji su auto ukrali i koji je slucajno zavrsio meni u zadnjem braniku, pozvao policiju, dosla kriminalisticka policija.
Oni pricali samo sa njim, nista mene da upute sta i kako. U principu, na moje navaljivanje govorili mi da kad nadju onog ko je krao taj auto sto je udario u mene, da mogu da ga tuzim za troskove koje imam oko popravke.
Kad sam pitao "a osiguranje, valjda imam pravo na to".
Odgovor je bio, da je to na parkingu i da to nema nista od osiguranja... I sad da sam neki dedica, poverovao bih glupostima koje pricaju, ucutao bih i bacio gomilu love bespotrebno.
Kazem im da mene ne interesuje sto je neko krao taj auto, da mene vode odvojeno, da sam ja ostecen u saobracajnoj nezgodi, a ne kradjom i da zovu saobracajce.
A lik mi odgovara "NECUda ih zovem".
Na moje cudjenje, onda mi je objasnio zasto :). Kaze "Nismo mi ulepo sa njima" :D
Posle mi je bilo zao sto nisam to snimio, da se vidi njihova profesionalnost.

Pozovem ja saobracajce, dodju, kazu da imam pravo na osiguranje jer je taj auto sto me udario osiguran, i njegovo osiguranje snosi troskove. Da nije bitno da li je vozila Baba, unuk ili neko nepoznato lice, da osiguranje osigurava auto...

Cekao sam zapisnik jedno 20 dana. Platio, zivkao, trazio 1000 veza da mi zavrse zapisnik da ne vozim auto sa otvorenim gepekom. Jer sa tim zapisnikom sam mogao samo da trazim da mi osiguravajuca kuca proceni stetu.
Tako da sam sa odskrinutim gepekom, vezan zicom vozikao po onom nevremenu, dok ceo lanac oko potpisivanja i odobravanja zapisnika nije zavrsio sa raznim bolovanjima i odmorima.

I odem po zapisnik.... ajd da opisem i tu scenu detaljnu.
Prilazim saobracajnoj policijskoj stanici u jakni sa kapuljacom, posto je napolju bilo nesto hladnjikavo, i ruke mi u dzepovima jakne, a kapuljacu sam skinuo. Prilazim ulazu i pitam neke policajce koji stoje na ulaznim vratima i puse, da li tu treba da se javim.
A ovaj podize ton i kao, vadi ruke iz dzepova. Izvadim ja, ajd, jes nekulturno mozda i zamolim njega da uradi to i on. Posto mu je cigara bila u rukama, a ruke u dzepovima. I on se nasmeja i kaze nesto u fazonu da je on vlast i da moze da drzi ruke u dzepovima :). Mrzelo me dalje da se raspravljam da me i dalje ne bi zaebavali oko izvestaja.
To je situacija opet koju mi pomalo zao sto nisam snimio.

Udjem unutra po izvestaj. Odvede me u neku svoju kancelarijicu i objasnjava mi. tesko ces ti moci da naplatis osiguranje, ali evo ti broj telefona mog kolege koji se dosta razume tu i ima veze u Dunav osiguranju.
Kaze "bolje njemu daj 100E, neka ti on izvuce jos 300-400E preko toga, nego da ne dobijes nista" I da mi njegov broj telefona na papiricu nekom.
I to kojim tonom mi je to pricao, kao da treba da budem srecan sto mi cini uslugu... To je jos jedna situacija zbog koje se nerviram sto ne ukljucujem snimanje na vreme.

Odem naravno u osiguravajucu kucu sa papirom, bez ikoga da zovem, izvrse momci uvidjaj, napisu sve sta treba i dobijem preko 700E bez ikakvih problema. Mogao sam da biram i sve nove originalne delove, pa bi to na papiru uz racune bilo preko 1200E.

Ali za obicno krpljenje i farbanje prednjeg i zadnjeg branika, i 30E limarskih radova da mi izvuce gepek 2cm da mogu da zatvorim vrata, nije mi se isplatilo da kesiram 850E za dva branika, plus farbanje i sve ostalo, pa tek da refundiram troskove... Pristao sam samo na kes i sredio sve.

Je l' se samo meni desavaju ovakve gluposti, ili ima jos nekog? :)
Mozda zato sto izgledam bezopasno, debeljko, plavusan, celavko... pa kao da mi pise na celu "zaebavaj me slobodno, volim ja to"
[ botr @ 22.03.2014. 12:02 ] @
Da ga *ebem, sto si finiji ljudi te vise za*ebavaju, takvo je moje isksustvo. Onda krenes s nekim agresivnijim pristupom i menja se prica.

Prica mi drug preksinoc, otvoren je neki konkurs za prijem u MUP, i ode on na portirnicu da se raspita, kaze dobar dan, dobar dan, ja sam dosao da se raspitam u vezi konkursa, procitao sam ..., i prekida ga portir, kaze nisi procitao! Procitao sam, pise ...ama ja ti kazem da nisi procitao! Procitao sam, pise .... NISI PROCITAO! On onako zacudjen, kaze, nisam procitao, a pandur ce, je l vidis da nisi procitao? I onda krene da mu objasnjava sta i kako. CIsto izdr*avanje, jer mu se moze.
[ mr. ako @ 23.03.2014. 03:30 ] @
^ da je procitao, ne bi isao na portirnicu da pita nekog prasinara... :D
[ anon70939 @ 31.08.2014. 15:56 ] @
Slikano juče u centru KG-a ispred suda.
Nedao Bog nekome da se sa običnim autom tu parkira, u roku od par minuta pauk će ga skloniti...
[ Hattalasat @ 03.09.2014. 19:39 ] @
Ili kad dignu maricu na trotoar tu kod suda... cirkus . Ili je metnu u lad onde na pesackom prema Radnickom . Zaboravim uvek da slikam, ujutru vazdan zurim :-)
[ anon70939 @ 03.09.2014. 20:17 ] @
Ja sam i juče imao vremena
[ Shadowed @ 03.09.2014. 20:44 ] @
Bilo bi zanimljivo prijaviti (a ne reci da je pandurski auto) pa snimati situaciju kad dodju :)
[ anon70939 @ 05.09.2014. 17:32 ] @
Ovog sam slikao jos pre. Ceo vikend bio parkiran. Steta sto mi tada nije palo na pamet da zovem pauk. Imao bih dovoljno vremena :)
Ali dobro, njemu se može :)

[ milened @ 13.09.2014. 00:28 ] @
Pre neki dan bio incident u NS izmedju policije i jednog bracnog para. Jedan prolaznik snimao telefonom i popio prijavu jer su ga legitimisali, a navodno nije imao LK.

Nesto pre toga su legitimisali i novinara 021 radija kad je snimao nesrecu sa smrtnim ishodom u kome je ucestvovao Range Rover i naredili da izbrise snimak.
[ Hattalasat @ 16.09.2014. 19:07 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Ovog sam slikao jos pre. Ceo vikend bio parkiran. Steta sto mi tada nije palo na pamet da zovem pauk. Imao bih dovoljno vremena :)
Ali dobro, njemu se može :)

Ja dok sam pre neku god ziveo u Z.Djindjica redovno zvao pauk kada se ona advokatica pored Mikrona parkira po sred trotoara ispred same one njene kancelarije . Dolazili su jedno 10 puta i niti jednom je odneli. Dodju i odugovlace po citav sat , dok ona ne dodje ..jednom su preko sat vremena bili , nje nema pa nema i jos jedno pola sata su laganica kacili ono na tockove, pa ovo pa ono pa ga digli do pola i tako visi auto u vazduhu jos 15 min .. cirkus jedan . A morali su da dolaze jer sam zvao saobracajnu i pauk jedno 100 puta i rekao da ne mogu sa decom kolicima da prodjem po trotoaru od auta a da ako ne dodju ili dodju a ne sklone auto, snimam sve sa prozora i kacim na net, saljem svim Tv kojih se setim ....

I oni mangupi dodju i eto odugovlace , niti jednom nisu pomerili automobil . Ali sam postigao nesto. Vise ne parkira gospodja po sred setalista !
[ mrkii @ 16.09.2014. 19:15 ] @
Trebao si i to da snimis, kako odugovlace, bio bi hit na youtube!
[ Reggie @ 27.01.2015. 12:44 ] @
Poslednjih dana se bas dosta prica ne temu da li je dozvoljeno snimati policiju, komunalce, bus plus kontrolore.
Ispada da je bus plus kontrolore i komunalce dozvoljeno snimati bez problema sve dok komunalcima ne ometas rad. Vec klasicnoj policiji ne mozes nista u sustini. Ako ti kazu zabranjeno snimanje onda moras da prestanes da snimas.
Sad mi nije jasno da li moras da obrises snimak, neko rece da ne smeju ni oni da brisu niti mogu da te nateraju, ali zato mogu da zaplene telefon ili aparat pa onda juris aparat ko zna koliko meseci, jos ako je neki skuplji...
Bio je skoro snimak i u Americi gde je neka zena snimala, ovaj je valjda izvredjao i oteo telefon, obrisao. Jedino sto je kod njih jaka mreza i snimak je otisao direktno na cloud pa je iskoristila kao dokaz.

Kada smo vec kod snimanja, zanima me recimo kakvo je stanje u zatvorenim prostorima tipa prodavnice, posta i sl. Jel i to sve spada u javne licnosti (mislim na radnike) i snimanje stvari? Recimo ja sam pre neki mesec hteo da slikam jaknu u nekoj prodavnici i prilazi mi lik iz obezbedjenja i kaze ne smes da snimas, zabranjeno. Isto tako i u drugoj prodavnici tehnicke robe gde sam slikao neke stvari jer mi lakse nego da zapisujem i posle lakse odlucim sta mi treba.
[ zica49 @ 27.01.2015. 13:21 ] @
A video nadzor iz trgovina tebe smije snimat je li?
Znaci oni imaju pravo da svakog smatraju za potencijalnog lopova i stititi svoj interes dok obezbjedjenje tvrdi da ne smijes smimati da bi nekad kasnije donijeo odluku sta ces da kupis,samo stitit svoj interes.

Uglavnom ti iz obezbjedjenja ne znaju sta i kako.

Policajac ne bi smio braniti da ga se snima,po tome bi trebao narediti zazmuri i zacepi usi..
[ Reggie @ 27.01.2015. 20:15 ] @
Slazem se, nego me zanimalo sta kaze zakon ako neko poznaje materiju. Da li prodavnice i slicne usluzne radnje imaju pravo da istaknu zabranu snimanja ili je to samo fora iz ko zna kojih razloga.
[ bakara @ 27.01.2015. 20:23 ] @
Meni je logicno da neko moze da ogranici snimanje na svom prostoru i svoje imovine, ali javni prostor i javna imovina ne bi trebali biti zabranjeni za snimanje.
[ zica49 @ 27.01.2015. 21:00 ] @
Ako policija raznoraznim kamerama moze slikat mene u autu dok vozim preko dopustene brzine,slikati mi auto kao dokaz da sam bio pogresno parkiran,onda mogu i ja slikat i snimat do mile volje.
[ axone @ 28.01.2015. 07:56 ] @
Evo citat iz jednog članka o snimanju službenika policije. Lik je navodno asistent u nastavi na pravnom fakultetu Union.

U suštini-dozvoljeno je snimanje policije.

Citat:
Naime u Krivičnom zakoniku ne postoji odredba koja zabranjuje snimanje službenih lica prilikom vršenja dužnosti. Jedino što Zakonik zabranjuje jeste sprečavanje službenih lica u vršenju dužnosti silom ili pretnjom da će se upotrebiti sila. Osim toga Zakonik zabranjuje i neovlašćeno prisluškivanje i snimanje, neovlašćeno fotografisanje, kao i neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, što su sve krivična dela kojima se štiti privatnost građana, naročito u odnosu na službena lica. Ali čovek ne mora biti pravnik i poznavati zakone da bi znao da snimanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti na javnom mestu svakako jeste dozvoljeno, jer i s obzirom na svojstvo snimanog i na prirodu radnje koju vrši i na mesto na kojem je vrši postoji pravo javnosti da zna.

http://pescanik.net/gradani-zvezde-slobodno-snimajte/
[ branko tod @ 28.01.2015. 08:40 ] @
Probajte da snimate Interventnu ili SAJ pa nam javite kako ste prošli kada izađete sa urgentnog...
[ Reggie @ 28.01.2015. 10:04 ] @
Prava policija, interventna i sl imaju pravo da stave zabranu snimanja pod izgovorom da se stiti mesto zlocina, zrtve i sl. dok komunalci ne mogu da zabrane, ali mogu da ti se unose u facu i tvrde kako ih ometas u radu, ti onda dignes ruke, nastavis da snimas, udaljis se, ovaj opet ka tebi, pokusava da te zastrasi, trazi licnu, ti mu ne das jer ne moras komunalcu da dajes ako nisi napravio prekrsaj... Sve u svemu jedan cirkus, ali je zanimljivo da ni vodeci ljudi u policiji nemaju pojma sta je zabranjeno, a sta dozvoljeno, ili znaju pa namerno zastrasuju ljude da ih ne bi snimali. A tek ovi panduri na snimcima su prica za sebe, kompleksi im na usi izlaze :D
[ anon142305 @ 28.01.2015. 12:09 ] @
Citat:
Reggie:
Recimo ja sam pre neki mesec hteo da slikam jaknu u nekoj prodavnici i prilazi mi lik iz obezbedjenja i kaze ne smes da snimas, zabranjeno.

Samo mu kazes - hvala lepo, kupicu negde drugde.
Ja sam neki namestaj slikao, nikad mi nisu pravili problem, samo pre toga pitam da li imaju nesto protiv.

Citat:
zica49: A video nadzor iz trgovina tebe smije snimat je li?

Nemam pojma, al cenim da je to ok, ako istaknu obavestnje na ulazu.

Citat:
zica49: Ako policija raznoraznim kamerama moze slikat mene u autu dok vozim preko dopustene brzine,slikati mi auto kao dokaz da sam bio pogresno parkiran,onda mogu i ja slikat i snimat do mile volje.

To da oni mogu je regulisano zakonom ili nekim podzakonskim aktom, tako da analogija ovde ne stoji.
Ne kazem da je zabranjeno, vec da je ovaj razlog pogresan.

Citat:
branko tod: Probajte da snimate Interventnu ili SAJ pa nam javite kako ste prošli kada izađete sa urgentnog...

Realno. Dzabe zakoni i trice i kucine :)

U svakom slucaju, u video snimku okacenom na temi o BusPlusu, spominje se neka 'dozvola' za snimanje.
Na osnovu recenog, mislim da je autor snimka mislio na ovo:

http://ssp.org.rs/arhive/706

[ Homer J. Simpson @ 28.01.2015. 14:05 ] @
Citat:
branko tod:
Probajte da snimate Interventnu ili SAJ pa nam javite kako ste prošli kada izađete sa urgentnog...

Ja snimao interventnu (prilikom nekog 'remecenja javnog reda i mira' , dakle ne racije) i nisam zavrsio na urgentnom.
Trazili LK , dobili , vratili i to je to.
Verovatno bi bio problem snimanje pri nekoj raciji ili pretresu u saobracaju , ali ovako jok.
SAJ sam video jednom u zivotu i to su blokirali neki deo ulice/par zgrada ali sta tu ima zanimljivo za slikanje , dzip i par njih ...

Citat:
Reggie:
Poslednjih dana se bas dosta prica ne temu da li je dozvoljeno snimati policiju, komunalce, bus plus kontrolore.
Ispada da je bus plus kontrolore i komunalce dozvoljeno snimati bez problema sve dok komunalcima ne ometas rad. Vec klasicnoj policiji ne mozes nista u sustini. Ako ti kazu zabranjeno snimanje onda moras da prestanes da snimas.
Sad mi nije jasno da li moras da obrises snimak, neko rece da ne smeju ni oni da brisu niti mogu da te nateraju, ali zato mogu da zaplene telefon ili aparat pa onda juris aparat ko zna koliko meseci, jos ako je neki skuplji...
Bio je skoro snimak i u Americi gde je neka zena snimala, ovaj je valjda izvredjao i oteo telefon, obrisao. Jedino sto je kod njih jaka mreza i snimak je otisao direktno na cloud pa je iskoristila kao dokaz.

Kada smo vec kod snimanja, zanima me recimo kakvo je stanje u zatvorenim prostorima tipa prodavnice, posta i sl. Jel i to sve spada u javne licnosti (mislim na radnike) i snimanje stvari? Recimo ja sam pre neki mesec hteo da slikam jaknu u nekoj prodavnici i prilazi mi lik iz obezbedjenja i kaze ne smes da snimas, zabranjeno. Isto tako i u drugoj prodavnici tehnicke robe gde sam slikao neke stvari jer mi lakse nego da zapisujem i posle lakse odlucim sta mi treba.

Snimanje policije na javnom mestu (ulica , posta , ...) nije zabranjeno.
Zabranjeno je snimati uvidjaj krivicnog dela ili neke nesrece (tu moras da trazis dozvolu) osim ako nisi dovoljno daleko pa te ne diraju.
To sa oduzimanjem aparata je cista bahatost i prolazi samo zato sto su vecina ckepi pa cute i trpe.

Sto se tice prodavnica - privatan prostor pa takva i pravila.
Zaposleni i kupci/korisnici pristaju da budu snimani samim zaposlenjem tj. ulaskom u prodavnicu.

[Ovu poruku je menjao Homer J. Simpson dana 28.01.2015. u 15:16 GMT+1]