Veceras su na RTS Dnevnik 2 objavili da je zakljucen biracki spisak i da u Srbiji ima 7 miliona i 26 hiljada i kusur stanovnika sa pravom glasa. Posto po preliminarnim rezultatima popisa 2011. u Srbiji ima 7120666 lica, ispada da je samo 100 000 stanovnika mladjih od 18 godina. Ili smo jako stara nacija ili neko nesto opasno petlja. Ima li neko logicno objasnjenje?
[ Igor Gajic @ 22.04.2012. 19:30 ] @
Na zvanicnom sajtu za popis stanovnistva kazu da ce objaviti starosnu strukturu stanovnistva tek 12.10.2012
Mozda su u ukupan biracki spisak ukljucili i dijasporu...
[ Dexic @ 22.04.2012. 19:45 ] @
A Kosovo?:)
[ fanfon @ 22.04.2012. 19:50 ] @
Podaci o broju stanovnika su bez Kosmeta. Tamo popis nije sproveden. Jedino ako je dijaspora uracunata u biracki spisak
[ Dexic @ 22.04.2012. 21:47 ] @
Mislio sam da biracki spisak ukljucuje Kosovo - sto i valjda ukljucuje.
[ fanfon @ 23.04.2012. 08:55 ] @
Ukljucuje progana i raseljena lica, ali ne i albansko stanovnistvo na Kosmetu
[ Java Beograd @ 23.04.2012. 08:57 ] @
Birački spisak uključuje sve koji imaju državljanstvo Srbije. Tako je verovatno i Adrijana Lima na biračkom spisku, ali naravno, nije u popisu.
[ milened @ 03.05.2012. 12:06 ] @
U kuci gde zivim je pre 20 godina zivela porodica koja se iselila u Hrvatsku. Uredno za njih uvek stize 4 poziva.
[ Braksi @ 03.05.2012. 15:34 ] @
Neka su nasoj zemlji srecni izbori !
[ Marenović Slaviša @ 03.05.2012. 16:19 ] @
Dobro ste zapazili....
Da, ako se dobro sećate, nakon popisa su udarili na sva zvona kako nas je sve manje, sve smo stariji, ovo ono, nema nataliteta, izumiremo....bilo je puno priče o tome na tv-u, a sad odjednom ima nas više nego što je bilo na popisu?
Čudno, zar ne? Svako pitanje ima i svoj odgovor.
Ne samo što igraju prljavo, nego i spremaju izbornu krađu kakve je srovodio pokojni predsednik...
Za one koje mrzi da čitaju ceo tekst, reč je o 261 000 glasova, što je dovoljno da neka stranka pređe cenzus. Možete da pogodite kome će to otići.
Pomoći će nekima da pređu cenzus. A što se tiče JEDINSTVENOG BIRAČKOG SPISKA, to je samo još jedna uvreda za inteligenciju srpskog naroda.
Nema tu ništa jedinstveno, pokojnicima stižu pozivi, u šta sam se uverio danas.
I posle "Slobe", Sloba... ekipa bi da vlada i treci mandat, zajedno sa Borisom Nejakim na celu kolne
Logicno, po svaku cenu, jer to je pitanje zivota i smrti za sve bizMise i sheme razradjene za ovih 12 godina. Citva bre "industrija" nastala oko sise. Zamislite da se sad zavrne slavina, a telefoni prestanu da rade... tj. da veze i vezice, tendercici i kombinacije sa drzavnim parama odjednom vishe ne funkcionisu. Da vishe ne moze ni da se zajmi u narodno ime... bre K.A.T.A.S.T.R.O.F.A. - u najavi. I zato, oni to sa spiskovima ustvari rade "za nas", nashe "dobro"... iako mi to ustvari "ne znamo"
Ono, jedina sreca, ako izgube izbore, je sto ce bara barem malo da se promesha, i sto ce postojati sansa od 0.001% da ce nesto mozda da se pomeri na bolje (po pitnju korupcije, zakonodavstva, zdravstva... u ostalom, da se zagrebe bilo koji segment drzave i drustva dolazi se do leshine u poodmaklom stanju raspadanja). Tako da, realno nema stete osim za "njih"... gore tesko da moze da bude.
Meni licno bi bilo drago da ne moram vishe da gledam losheg glumca, C produkcije, sa uvek istom zabrinutom facom, grimasama, i retorikom, dok prica uvek iste gluposti... ono, barem da se smejem/placem na nesto novo... ovo je dosadilo vishe
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 03.05.2012. u 22:12 GMT+1]
[ Marenović Slaviša @ 03.05.2012. 20:40 ] @
Citat:
Otto23: Ono, jedina sreca, ako izgube izbore, je sto ce bara barem malo da se promesha, i sto ce postojati sansa od 0.001% da ce nesto mozda da se pomeri na bolje (po pitnju korupcije, zakonodavstva, zdravstva... u ostalom, da se zagrebe bilo koji segment drzave i drustva dolazi se do leshine u poodmaklom stanju raspadanja). Tako da, realno nema stete osim za "njih"... gore tesko da moze da bude.
Meni licno bi bilo drago da ne moram vishe da gledam losheg glumca, C produkcije, sa uvek istom zabrinutom facom, grimasama, i retorikom, dok prica uvek iste gluposti... ono, barem da se smejem/placem na nesto novo... ovo je dosadilo vishe :)
Apsolutno se slazem, gore ne moze biti.
[ Aleksandar Đokić @ 04.05.2012. 05:44 ] @
bogami ja se secam i gorih vremena, mozda ne po ekonomskom stanju vecine ali svakako po mnogim drugim stvarima, drago mi je sto sada raspravljamo o konkretnim stvarima bitnim za zivot (finansije) a ne o nekim glupostima
[ Wajda.W @ 04.05.2012. 06:28 ] @
Nemojte ljudi biti naivni, uvek moze gore. Pogledajte neku africku zemlju gde deca od 8-9 godina idu u rat. Gde nema sta da se jede. Moze rat da se dogodi, uvek moze gore.
Ja se nadam da ce bar da bude ko do sada, ako ne i da krene nekom glecerskom brzinom na bolje, tipa nesto sto ce se osetiti za 20-30 godina.
[ Vasastajić @ 04.05.2012. 07:54 ] @
Haloooo, gospodo adminiiii, jel za ES ne važi predizborna tišina?
Dokle će još Toma grobar da mi se kezi sa vrha strane?
Citat:
Dexic: Mislio sam da biracki spisak ukljucuje Kosovo - sto i valjda ukljucuje.
Noćnu aktivnost Topalovića uključuje g a r a n t !
[ dejanet @ 04.05.2012. 08:17 ] @
^ Ocigledno Google ads nije eksluziva a ima uputstvo na srpskom.
[ DrFill2Good @ 04.05.2012. 08:28 ] @
Citat:
Wajda.W:Ja se nadam da ce bar da bude ko do sada, ako ne i da krene nekom glecerskom brzinom na bolje, tipa nesto sto ce se osetiti za 20-30 godina.
Divim se tvom optimizmu.
Na zalost, prostim uvidom u politicko trziste i trenutnu ponudu, nema nikakvih osnova za optimizam. Jos gore ce biti u ponedeljak, kada pocnu koalicione igranke ...
U odnosu na vest od pre 11 dana, izgleda da je u Srbiji oko 260 000 ljudi izbrisano iz birackog spiska. Da su izbori u avgustu, dosli bi do cifre ispod 5 miliona...
[ Marenović Slaviša @ 04.05.2012. 16:41 ] @
Citat:
Wajda.W: Nemojte ljudi biti naivni, uvek moze gore. Pogledajte neku africku zemlju gde deca od 8-9 godina idu u rat. Gde nema sta da se jede. Moze rat da se dogodi, uvek moze gore.
Ja se nadam da ce bar da bude ko do sada, ako ne i da krene nekom glecerskom brzinom na bolje, tipa nesto sto ce se osetiti za 20-30 godina.
U rat? S kim? Zašto?
Ne plaši narod, narod više ne naseda na lažna obećanja i ne možeš ga uplašiti ni ratom, jer gore nego što je sada zaista ne može biti.
Ti bi išao u rat? Idi.
KAKVE SU TI MISLI, TAKAV TI JE ŽIVOT
[ z21 @ 04.05.2012. 17:42 ] @
Citat:
Wajda.W: Nemojte ljudi biti naivni, uvek moze gore. Pogledajte neku africku zemlju gde deca od 8-9 godina idu u rat. Gde nema sta da se jede. Moze rat da se dogodi, uvek moze gore.
Pa zar ne mislis da nemaju sta da jedu jer zive u sred pustare? Ovde bar ko hoce da radi moze i da zaseje bastu/njivu i da ne brine da ce umreti od gladi, pa sa te strane i nema razloga za rat. Barem u teoriji.
Citat:
Wajda.W: Ja se nadam da ce bar da bude ko do sada, ako ne i da krene nekom glecerskom brzinom na bolje, tipa nesto sto ce se osetiti za 20-30 godina.
Yup. Ali osetice se i nove globalne finansijske krize, nestasica nafte, vode i tako to...
[ Marenović Slaviša @ 14.05.2012. 09:24 ] @
Da mi je samo znati da li jos uvek mislite da je biracki spisak ok.
Da vam navedem primer iz jednog sela: Dolazi covek da glasa, potpisuje se, i pritom vidi ime svoje majke iznad svoga imena.
"Sta je ovo" pita.
"Pa i ona ima pravo glasa" odgovaraju mu iz komisije, ne znajuci ko je to.
"pa mame vam ga nabiyem, koga vi zezate, ja sam je sahranio jos pre 20 godina!!!!"
i onda razbi jednu kutiju,zatim i drugu (doduse, tu je malo zapelo, osta mu noga u kutiji) ;)
Svejedno, vidim da je ona tema obrisana. Zasto, zbog fotke koja je uploadovana?
Nesto drugo?
Sto bi obrisali temu? Razumeo bih da ste je zakljucali, ali brisanje??????
[ fanfon @ 14.05.2012. 09:33 ] @
Najlakse je doci na glasacko mesto, videti da je neko u birackom spisku ko ne treba da bude i onda je*ati sve po spisku clanovima odbora koji blage veze nemaju sa birackim spiskom. Niti su duzni da ga kontrolisu, niti da ga menjaju. Vec mi je muka od takvih koji dolaze na saltere i istresaju se na radnicima zbog troskova banke, visokih poreza i sl. Ko da oni odlucuju koliki ce porezi i takse da budu.
[ Marenović Slaviša @ 14.05.2012. 09:36 ] @
Kakve banke? Sta one imaju veze sa porezima? Nego, ajde ti uzmi kredit a da znas da se kamata nece menjati tokom otplate istoga.
A ova anegdota je istinita i sa proslih izbora...nisam bio akter, samo da ilustrujem koliko im je biracki spisak azuran.
A secas li se svih onih prica .......OD SADA PRVI PUT SRBIJA IMA JEDINSTVEN BIRACKI SPISAK....
Malo morgen.
[ fanfon @ 14.05.2012. 09:54 ] @
Mislio sam na usluge banke. Greska. Govorim o elementarnom znanju gradjana. Dolaze na saltere banaka i izderavaju se na radnike ko da oni odlucuju kolike ce kamate biti. Isti kao sto je i ovaj razbio kutije za listice na izbornom mestu trazeci pravdu za pograsan podatak u birackom spisku.
[ Java Beograd @ 14.05.2012. 10:15 ] @
Svakako nije kulturno izderavati se, bilo na koga. Ali, iskazati nezadovoljstvo službeniku banke (bilo kom) zbog odluke te iste banke je svakako u redu. Jel' treba otići u "upravu vodovoda" i tamo iskazati nezadovoljstvo zbog promene kamatne stope "GG" banke ?
Ja kad uđem u banku, ja vidim jedino i samo šalterušu. Ako sam zadovoljan, njoj ću reći. Ako sam nezadovoljan opet njoj. Mislim, kome drugom ?
Što se tiče divljanja na biračkom mestu, tu se sila silom rešava.
[ fanfon @ 14.05.2012. 11:13 ] @
Pa trazices valjda da zove nadredjenog. Sta ona ima s tim sto su kamate povecane? Moze samo da ti objasni proceduru kako sta funkcionise. Nema sluzbenik banke uvid u razlog povecanja cena usluga banke. To odlucuje menadzment. Isto ko sto i kasirka u Maksiju ima veze sa poskupljenjem mleka...
[ Chieftec @ 14.05.2012. 11:55 ] @
[ Marenović Slaviša @ 15.05.2012. 00:50 ] @
Primecujete li isti rukopis?
[ vladd @ 15.05.2012. 14:40 ] @
Koliko vidim, ovo je brljanje po zapiniku neobucenog predsednika komisije. A ne falsifikat.
Na prvoj slici, neki doticni nije upisivao rezultate brojanja u kucicu, vec na liniju. Istina, pored svakog zvrljanja treba staviti paraf, paraf predsednika komisije.
Druga slika je takodje brljotina, koju bi RIK trebao da ispravi, ponistenjem izbora na birackom mestu.
Lici na "zaveru", ali je, realno, situacija koja nastaje nakon zatvaranja birackog mesta. Svi zure sa zapisnikom, da bi stigli u RIK(ili opstinsku komisiju) na predaju materijala, i dobili sto "povoljniji" broj za cekanje.
Umesto da se krene sa popunjavanjem zapisnika oko 6 sati(ima stavki koje se mogu popuniti, lokacija, prvi glasac, clanovi komisije...), pa se stampanim slovima upisu imena i prezimena, pored kojih se svi prisutni clanovi komisije potpisu, a ne samo potpis ili samo ime i prezime. Kao sto i pise, istina sitnno, ispod svake linije. Ali, ko ce da sjuri 30-ak ljudi, koji zvrndaju tamo-vamo, graje i zagore, broje i javljaju rezultate, da bi potpisali zapisnik(pa jos 3 ili 4 puta). Izgubio bi na licu mesta 20-30 minuta, sto u opstinskoj komisiji znaci bar 5-10 mesta u redu, a to je realno jedno 3-4 sata duze cekanje...
To je greska, zbog koje ne treba priznati zapisnik, ali je svakako daleko od "zavere" i falsifikata. Na kraju krajeva, to je samo po stotinak glasova za ionako jake partije.
Da tih zapisnika ima nekoliko desetina ili stotina, pa da pricamo o velikoj kradji, ovako, brljotine pojedinaca, skupljenih s' konca i konopca...nisu bas za veliku dramu.
Poz
[ Braksi @ 15.05.2012. 15:06 ] @
Citat:
to je samo po stotinak glasova za ionako jake partije.
stotinak tamo, stotinak vamo i eto Srbije tu gde jeste.
Da li znaš da ima ljudi koji idu u Srbiju da bi glasali ili predju recimo 1000km do najbližeg glasačkog mesta ?
[ Java Beograd @ 15.05.2012. 15:13 ] @
Gebels bi pozavideo, definitivno.
Iako je utvrđeno:
- odakle je džak
- ko je ukrao džak
- da odnošenje džaka ne opovrgava tačnost zapisnika, tj. krađa izbornog materijala nije i krađa glasova
onaj dalje jednako ponavlja da neće dozvoliti "izbornu krađu u drugom krugu". Dakle ponaša se kao da su njegove nebuloze dokazana istina, pa ih konstantno ponavlja, pa čak hoće i da se bije "da spreči krađu u drugom krugu." Sve glasnije i glasnije viče "dr'žte lopova !", sve u nadi da će što veći broj čuti samo njega.
Šta se sad dešava ? Izborne neregularnosti, (kojih ima i uvek će ih biti) predstavljaju se kao krucijalni dokaz masovne krađe glasova.
Sve to uporedo ide sa takozvanom ideologijom "oličenje zla". Tj. ideologijom da zlu treba dati obličje i ime, da bi masa to lakše upamtila. Jedino ime koje se čuje i "ime koje je odgovrno za sve" je drugi protivkandidat. Nešto slično kako su Amerikanci odradili posao sa Bin Ladenom.
[ vladd @ 15.05.2012. 16:59 ] @
Citat:
Braksi: stotinak tamo, stotinak vamo i eto Srbije tu gde jeste.
Da li znaš da ima ljudi koji idu u Srbiju da bi glasali ili predju recimo 1000km do najbližeg glasačkog mesta ?
To je par stotinaka glasova, a za ozbiljan rezultat stranke je potrebno nekoliko stotna hiljada glasica.
Ako je par desetina zapisnika u pitanju, i nekoliko ponovljeniih izbora na odredjenim lokacijama, znaci da je mozda zabrljano par hiljada glasova. Sto se broja glasaca, izaslih ili po spisku tice, to je greska jednog do tri promila. Za stranke sa preko 500000 biraca to "menja" drugu decimalu procenta
Sto se tice ljudi koji putuju i trude se da glasaju, svakako je za pohvalu takva gradjanska svest, i SVE stranke bi trebale da zahvale revnosnim gradjanima, i da im bar uzvrate postavljanjem PISMENIH, i odgovornih kontrolora.
BTW, ova prica o zapisnicima je malo jaci off, na zadatu temu, iako su "slatke" teme zakljucane, zbog izrazenih partijskih stavova, a ne principijelnih i zajednickih, svima korisnih.
Inace sam imao na birackom mestu u birackom spisku, cudnu gresku, neazurno je ostavljen birac sa dva maticna broja(koji je inace menjao, i ima licnu kartu sa naravno jednim, aktuelnim..), sto je bas cudno, s obzirom na silne softvere, silne troskove oko sredjivanja spiskova i popisa...
Uostalom, videcemo kako ce teci drugi krug, upravo sam odlucio da i u drugom krugu budem na istoj lokaciji i sa istim zaduzenjima, istina sa znacajno manje posla, cetiri puta, sa jednom glasackom kutijom, jednim zapisnikom..jednom kesom
Poz
P.S.
Srbija je tu gde jeste, zbog ovih 58% sto su glasali, i onih 30-ak% kojima nije bilo konforno da glasaju. Ostale, nepostojece ili mrtve duse, ne mozemo da krivimo...
[ Braksi @ 15.05.2012. 17:42 ] @
jasno, bez takve zrtve Amerika i Engleska nece nikad postati zemlja proleterska.
[ Aleksandar Đokić @ 15.05.2012. 19:48 ] @
@vladd
suvise si ti ozbiljan i realan, ajde daj im neku teoriju, senzaciju, da se nesto opako, mutno desilo...
[ Marenović Slaviša @ 15.05.2012. 21:11 ] @
Ok, stranački opredeljeni lažu. Hajde da vidimo šta kaže RIK, da li laže RIK, i da li laže Tomo Zorić, možda?
Portparol Tužilaštva Tomo Zorić rekao je novinarima da je posle policijske istrage i provera utvrđeno da je džak koji se pojavio u javnosti ukraden sa biračkog mesta 57 u Pančevu. zapamtite ovaj broj za kasnije, pa da vidimo
"Zapisnik sa biračkog mesta 57 u Pančevu predat je RIK-u bez ikakvih izmena. To potvrđuje da materijal koji je predat policiji nije uticao na rezultate izbora", rekao je Zorić.
Zapisnik sa tog biračkog mesta potpisali su svi članovi biračkog odbora, istakao je Zorić i ponovio:
"Do sada je u toku pretkrivičnog postupka veštačenjem nesumnjivo utvrđeno da nije bilo falsifikovanja zapisnika". (javno obećanje da neće biti gonjen njihov čovek)
"Nacionalni kriminalistički centar uradio je veštačenje i utvrđeno je da su obrasci 2.109 listića autetični, što znači da su to listići koje je obezbedila RIK", istakao je Zorić.
"Operativnim radom došlo se do podatka iz koje su jedinice listići i utvrđeno je da u materijalu koji je predat iz Pančeva nedostaju listići sa mesta 57. Od ukupno 16.782 vreće u RIK još nije pristiglo 20-tak,
među kojima je i ova iz Pančeva", zaključio je Zorić
A juče se javlja čovek iz biračkog odbora sa tog biračkog mesta i kaže da to nikako ne može biti to mesto u pitanju jer tamo nemaju toliko birača upisanih. (ko je juče pratio tv video je, ja tu vest ne mogu naći na netu)
Dalje, ako pogledate ovaj video fajl, na petnaestoj sekundi se sasvim jasno vide "potpisi" biračkog odbora. Pauzirajte video i pogledajte malo bolje. Sve je "potpisala" jedna ruka. Falsifikat!
Nasuprot ovome, imamo izjavu da se rezultati ne poklapaju ni sa jednim biračkim mestom:
I onda ono glavno: ZVANIČNI PODACI RIKA, REZULTATI IZBORA!
Ako mislis da imas dokaze za neki kriminal, cemu besmisleno forumasenje?!
Zasto jednostavno ne presavijes tabak i pravac policija, sud, tuzilastvo...?]
Svaki covjek koji ima dokaze za neki kriminal koji mu smeta bi trebao te dokaze da nosi u policiju i podnese krivicnu prijavu.
To bi trebalo da je njegova osnovna duznost prema samom sebi, a i prema drustvu, ako mu je do istoga stalo.
Ako ni za toliko nece licno da se angazuje, cemu onda zanovijetanje i kuknjava ...
[ Marko83 @ 15.05.2012. 21:57 ] @
Citat:
Odin D.: Ako mislis da imas dokaze za neki kriminal, cemu besmisleno forumasenje?!
Zasto jednostavno ne presavijes tabak i pravac policija, sud, tuzilastvo...?]
Svaki covjek koji ima dokaze za neki kriminal koji mu smeta bi trebao te dokaze da nosi u policiju i podnese krivicnu prijavu.
To bi trebalo da je njegova osnovna duznost prema samom sebi, a i prema drustvu, ako mu je do istoga stalo.
Ovo mozda u zemlji u kojoj trenutno zivis
U Srbiji je reformisano sudstvo
[ Vasastajić @ 15.05.2012. 21:57 ] @
Slaviša,
ja te pitah u onoj temi što je, Bogu hvala, poslaše istom na istinu, pa ajd' opet da te pitam:
Jes' ti to prestao da pčelariš ?
[ Marenović Slaviša @ 15.05.2012. 22:22 ] @
Uh, Vaso, zar po ovom pasjem vremenu?
Loše vreme za pčelarstvo, no svejedno još su pčele žive... ako te to interesuje.
Videćemo kako će se razviti nakon ovog hladnog talasa.
[ Java Beograd @ 16.05.2012. 08:06 ] @
Vidi, Marenoviću, uz puno poštovanje prema tebi i tvom političkom opredeljenju, ovde nešto stoji naopako. Pravnički gledano, teret dokazivanja stoji na starani SNS-a, i ni na kome drugome !
Dakle, pokazan je "leš", tj. vreća izbornih listića (još jednom: izborni materijal), zatim apriori optužen politički protivnik. I sad, očekuješ da politički protivnik dokaže odakle je džak, kako to da se ne slaže broj listića, pa ovo, pa ono ... A sve je počelo sa kobajagi, "našli smo ga u kontejneru".
Da sam ja neka vlast, ja bih odmah strpao u zatvor onog u čijem je posedu taj džak. Odmah. Pa neka onda on dokazuje da li je ili nije sa izbornog mesta 57, i neka on onda dokazuje da li ukupan borj nađenih listića odgovara broju glasača sa izbornog mesta 57. Kod SNS-a je corpus delikti, oni su prvi optuženi. Čak i da jeste nađen u kontejneru, (a nije) otkud apriori tvrdnja da je DS krala glasove ? (!?!?)
Zamisli da ja pokažem gomilu zlata, nakita, para i kažem "evo ovo sam našao u kontejneru, to je dokaz da je Marenović Slaviša opljačkao zlataru ! (?!?!?!) I onda danima zatim vičem "Slaviša je lopov, Slaviša je lopov" I na televiziji opet ponovim kako sam zlato našao u kontejneru, uz nepobitan zaključak: Slaviša je lopov, treba ga zatvoriti !
Jel' ima ovo logike ? Dakle, "gladnog i žednog" i kalimera u bajbok, dok ne dokažu kako se kod njih našao izborni materijal, a kad se ne slažu brojevi, onda i dalje u ćuzi, dok se ne "prisete" koje su to sve listiće prikupljali.
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 16.05.2012. u 09:35 GMT+1]
[ Marko83 @ 16.05.2012. 09:33 ] @
Citat:
Java Beograd: Zamisli da ja pokažem gomilu zlata, nakita, para i kažem "evo ovo sam našao u kontejneru, to je dokaz da je Marenović Slaviša opljačkao zlataru ! (?!?!?!) I onda danima zatim vičem "Slaviša je lopov, Slaviša je lopov" I na televiziji opet ponovim kako sam zlato našao u kontejneru, uz nepobitan zaključak: Slaviša je lopov, treba ga zatvoriti !
Jel' ima ovo logike ? Dakle, "gladnog i žednog" i kalimera u bajbok, dok ne dokažu kako se kod njih našao izborni materijal, a kad se ne slažu brojevi, onda i dalje u ćuzi, dok se ne "prisete" koje su to sve listiće prikupljali.
Bez ikakve namere da stajem na bilo ciju stranu ali ovo bi bilo ok razmisljanje samo pod uslovom da je Slavisa JEDINI koji krade zlato
Onda bi bilo sasvim normalno da njega optuzis
A zasto ne RIK u zatvor? Pa oni valjda primaju neku platu da bi bili odgovorni za te listice???
Ako su u RIK-u rekli da je sve ok i sve na broju i sve regularno a neko izadje sa gomilom listica zar ne bi trebalo prvo kazniti ODGOVORNE???
Naravno sprovesti policijski postupak nad dvojcem da se utvrdi DA LI SU NJIH DVOJICA ukrali listice...
Ako nisu (a mislim da si i ti uveren da nisu) ZASTO bi lezali u zatvoru???
Meni kao neostrascenom DS-ovcu bi bilo logicno da clanovi RIK leze u zatvoru jer su oni rekli da je sve ok i sve na broju a ono se ispostavi da nije....
Zamisli sebe u toj poziciji da kazes da je sve ok a znas da ti fali nekoliko vreca sa listicima....
[ Java Beograd @ 16.05.2012. 09:45 ] @
Citat:
Marko83: A zasto ne RIK u zatvor? Pa oni valjda primaju neku platu da bi bili odgovorni za te listice??? Ako su u RIK-u rekli da je sve ok i sve na broju i sve regularno a neko izadje sa gomilom listica zar ne bi trebalo prvo kazniti ODGOVORNE???
Potpuno se slažem. RIK i jeste odgovoran.
Ima samo jedno malo "ali". Teoretski se džak mogao napuniti pojedinačnim listićima, koji su teoretski mogli biti prikupljani sa stotnu različitih drugih mesta. Onda RIK ne bi bio odgovoran.
RIK bi morao biti odgovran za 1. Prijem i kontrolu zapisnika 2. Prijem zavezanog, zapečaćenog džaka tj. kutije sa izbornim materijalom. Naravno, svaka primopredaja materijala mora da se overi, tj. potpiše.
Podsetimo se samo da RIK nije odogvoran za brojanje glasačkih listića, jer se to radi na biračkom mestu.
[ Marko83 @ 16.05.2012. 10:16 ] @
Citat:
Java Beograd: Potpuno se slažem. RIK i jeste odgovoran.
Ima samo jedno malo "ali". Teoretski se džak mogao napuniti pojedinačnim listićima, koji su teoretski mogli biti prikupljani sa stotnu različitih drugih mesta. Onda RIK ne bi bio odgovoran.
RIK bi morao biti odgovran za 1. Prijem i kontrolu zapisnika 2. Prijem zavezanog, zapečaćenog džaka tj. kutije sa izbornim materijalom. Naravno, svaka primopredaja materijala mora da se overi, tj. potpiše.
Podsetimo se samo da RIK nije odogvoran za brojanje glasačkih listića, jer se to radi na biračkom mestu.
Razumem ja tebe u potpunosti i slazem se da je moguce da se dzak napuni sa pojedinacnim listicima
Iskreno i meni je to prvo palo na pamet kad sam video broj listica
ALI policijskom istragom je utvrdjeno da od 16000 i nesto vreca sa listicima fali 20-tak vreca
Kako je moguce da niko iz RIK to nije pomenuo dok dvojac nije izneo dzak sa listicima?
Sto se RIK tice sve je bilo OK i ostalo bi tako OK da nisu izneli dzak sa listicima
Onda tek mora da se sprovede policijska istraga koja utvrdi da nedostaje 20-tak dzakova(iako bi ja voleo da bude tacna cifra a ne nagadjanje - 20-tak moze da bude i 21 i 29 dzakova)
Ovo sve apropo price o primopredaji materijala i overi i potpisu...
Neko je u RIK debelo zabrljao i to probao da sakrije
[ Java Beograd @ 16.05.2012. 10:30 ] @
Zapravo i u RIK-ovima su godinama jedni te isti ljudi, koji za veoma pristojnu nadoknadu otaljavaju tj. ne rade svoj posao. Dobro je da ih neko prodrma.
[ Braksi @ 16.05.2012. 11:22 ] @
Citat:
Ako mislis da imas dokaze za neki kriminal, cemu besmisleno forumasenje?! Zasto jednostavno ne presavijes tabak i pravac policija, sud, tuzilastvo...?
Ako ni za toliko nece licno da se angazuje, cemu onda zanovijetanje i kuknjava .
ROTFL
[ Sceka @ 16.05.2012. 11:36 ] @
Zar nije sto puta vec objasnjeno da su listici/vrece zavrsili svoj smisao kad se prebroje glasovi i potpise zapisnik (od svih clanova... proveri od svih...) koji je jedini merodavan od tog trenutka pa na dalje kako za RIK tako i za bilo kog drugog! Listici/vrece su posle toga apsolutno nebitni. Pa cak i da su bitni, A NISU, koliko je to glasova u 20 vreca?! Besmisleno malo, zanemarljivo po pitanju promene stanja!
I ono sto se stalno prenebregava, pa nisu u tih 20 vreca samo glasovi za SNS!!! Cak i da je u 20 vreca samo i iskljucivo do zadnjeg glasa svaki za SNS - opet je to nebitno za izborni rezultat a da ponovim, nisu u tih 20 vreca samo glasovi za SNS!!!
Pozdrav!
[ Java Beograd @ 16.05.2012. 12:25 ] @
Da, ali to im nije smetalo da viču "Drž'te lopova !!!"
[ Sceka @ 16.05.2012. 12:34 ] @
^
Nije im smetalo zato sto znaju da im se nista nece desiti, kao sto se nikome nikada nista nije desilo za laz i optuzivanje bez dokaza i u vreme kad nije izborna kampanja. Da li neko zna slucaj da je neko od politicara bio u zatvoru zbog onoga sto je rekao? A nekako se podrazumeva da je u izbornoj kampanji dozvoljeno sve. To 'podrazumevanje' je uveo Seselj, kao sto je uveo manir razgovora, govor, stav, drzanje, nacin, bezobrazluk, nadmenost, vredjanje, omalovazavanje, optuzivanje, konstruisanje... i jos mnogo negativnoga a sto nije postojalo pre njegove pojave!
Dokle god prolazi bez zatvorske kazne bice desavanja kao sto to radi Nikolic sada! I takva osoba treba da bude na celu neke Drzave?!
Pozdrav!
EDIT
Pokusacu da vise ne komentarisem.
[ Braksi @ 16.05.2012. 12:52 ] @
1996 je kao vodjena temeljna istraga ili je dosao Speedy Gonzales pa Sloba naprasno dao Lex Specialis ? Sta je bilo 2000. ? Jel moze neko da mi da podatak sa koliko je Kostunica pobedio u prvom krugu ?
Sve ovo je dakle vec vidjeno, samo su se stvari obrnule, ali principijelno nista novo. Oni koji su nekad plakali sada trljaju ruke jer pobedjuju njihovi. Naravno oni misle da ce ostati tako zauvek bez obzira sto ih demantuje ne tako daleka proslos' i cela nasa istorija.
Tako je bilo jos od kralja Milana i tako ce biti u Srbiji uvek. Ja na stvari gledam filozofski, ako je to Srpski Stil, neka bude.
[ Java Beograd @ 16.05.2012. 13:04 ] @
Grdno se varaš, ili ne želiš da vidiš koliko se stvari razlikuju u odnosu na devedesete i Slobino vreme (bilo, ne ponovilo se)
[ vladd @ 16.05.2012. 13:19 ] @
Pa nije BAS. Dogadja se isto kao i nekada, a to je ETIKETIRANJE..prema tome pozdravite CKKPJ
U ovom slucaju, cak se od komarca ne pravi ni slon, vec se uspesno razigrava predizborna kampanja. Jeftina i efektna. I to je ok, to je za potpuno razumevanje.
Steta je sto se polemise oko izuzetno bezbednog izbornog sistema, koji je dosao zaista na veoma visok nivo. I organizacije i kontrole.
Niko ne tvrdi da je apsolutno tacan i bezgresan, sa nivoom greske 0,000%.
Ali se u sistemu milionskih brojeva(glasaca i glasova), uz ucesce vise desetina hiljada ljudi raznolikog obrazovnog sastava u organizaciji i kontroli izbornog procesa, postize greska ili nedoslednost koja se meri promilima.
Po meni je to , verovatno JEDINI uspeh i pozitivna vrednost, uvedene nam demokratije. Cak sam pomalo i ponosan(patriotski), da je proces toliko otvoren, transparentan, izrazito demokratski, demokratskiji nego u mnogim "starim" demokratijama.
Sve ostalo, politicari i njihove ideologije su jos na zacetku, losi i sujetni, nesposobni i pride korumpirani. Utoliko je i ovakav izborni proces veci uspeh, najveci konsenzus medju svim politickim grabljivcima.
Poz
[ Otto23 @ 16.05.2012. 13:46 ] @
Jedno je sigurno - posle ovih izbora, ja sam definitivno siguran da je Srbija i Srpski narod dobio (i ima) mnogo vishe nego sto mu pripada i sto realno zasluzuje.
Ovakva nacija definitivno ne zasluzuje da ima zemlju, treba lepo da se rastavi na komade i utopi u ostale zemlje koje znaju da cene svoju istoriju, poreklo, pa cak, zamislite, da se i otvoreno bore za svoje interese i prava, bez da se nekom izvinjavaju. Prosli izbori su se mogli nazvati kradjom volje birackog tela (SPS+DS recimo), ali ovi to sigurno nisu... jer je veliki procenat glasao upravo za isto... cak se SPS-u rejting popravio 100%!? (ja sam u rebusu :))
Izbori su pokradeni tacno toliko (sa dzakovima koji su dobili krila pa sami iskakali kroz prozore), koliko je bilo potrebno da neke "Evropski neprivlacne stranke" ne prodju cenzus... znaci ne prevelik procenat, i to je to.
S' druge strane ocigledno da ovaj narod nije za nista drugo, jer je kako god okrenes glasao za istu ekipu u velikom broju. Jos samo fali da LDP, sa mister Praskom, udje u vladu i da nam vodi "inostrane poslove", pa da "stvar" bude kompletna - pravi leteci Monty Python cirkus. No svaki narod na kraju dobije ono sto je zasluzio, tako da smo i mi dobili tacno ono sto treba da dobijemo - samo mi je zao sto se jos uvek igramo neke drzave, sa nekim grbom i zastavama... sramota bre za one predke koji su za iste grbove i zemlju dali zivot.
[ jnk @ 16.05.2012. 14:23 ] @
Koja je razlika u sistemu danas u odnosu na poslednji put kada su zvanično pokradeni izbori?
Sceka: Zar nije sto puta vec objasnjeno da su listici/vrece zavrsili svoj smisao kad se prebroje glasovi i potpise zapisnik (od svih clanova... proveri od svih...) koji je jedini merodavan od tog trenutka pa na dalje kako za RIK tako i za bilo kog drugog! Listici/vrece su posle toga apsolutno nebitni. Pa cak i da su bitni, A NISU, koliko je to glasova u 20 vreca?! Besmisleno malo, zanemarljivo po pitanju promene stanja!
I ono sto se stalno prenebregava, pa nisu u tih 20 vreca samo glasovi za SNS!!! Cak i da je u 20 vreca samo i iskljucivo do zadnjeg glasa svaki za SNS - opet je to nebitno za izborni rezultat a da ponovim, nisu u tih 20 vreca samo glasovi za SNS!!!
Pozdrav!
Ako ovo možeš napisati, znači da nemaš pojma o izbornom procesu.
Nakon prebrojavanja, glasački listići (i upotrebljeni i neupotrebljeni) se arhiviraju i čuvaju kao dokaz tih izbora.
Zamisli da ti za tri meseca nakon formiranja vlade dođe neka komisija iz OEBS-a i kaže: Vi ste pokrali izbore. Tražimo prebrojavanje glasova, da se mi uverimo da ste zaista pobedili. (nemoj biti bukvalista)
Tada listići igraju svoju ulogu. I oni se daju na uvid zaintresovanim stranama.
Međutim, ovde imamo nešto jako zanimljivo. Zainteresovane strane traže uvid u izborni materijal, da se uvere da nisu prošle cenzus ili da je sve kako su objavili ovi iz RIK-a, ali umesto da dobiju uvid u materijal dobiju đoku.
Inače, DSS-u je na nekim mestima odbijen uvid u birački materijal.
I šta kad za godinu dana neko bude hteo da pregleda izborni materijal koji je dokaz da je neko izabran za poslanika? A listića nema!!!
Java Beograd: Sve je isto, samo njega nema. Odnosno ima pod drugim imenom...samo je drugo obličje preuzeo.
[ Sceka @ 16.05.2012. 14:35 ] @
^
Pa dobro, recimo da ja nemam pojma. Obzirom da ti imas pojma, reci cemu je bitno to sto se nalazi u tih 20 vreca. Konkretno! Pusti za momenat to sto su ti listici nekakav doka za buduce vreme, o tome mozemo i kasnije ili nikada, totlno nevazno. Sta se bitno menja, koliko se menja za onoga ko najvise galami oko toga?! Evo, ja nemam pojma pa bih molio da mi ti to objasnis. A verovatno bi koristilo i ostalima da znaju sta bi to koristilo, sta bi to donelo onome ko o tome galami - konkretno?! Hvala na odgovoru!
Pozdrav!
[ Nocni @ 16.05.2012. 15:05 ] @
Ja ne znam sto se uopste vodi polemika oko ovoga... Ne vjerujem da grobar-vojvoda koji je izgubio svake izbore u zadnjih 20 godina misli da moze sa galamom o navodnoj kradji promijeniti izbornu volju Srpskog naroda...
Po meni najbolji politicar na Srpskoj sceni je Čanak. On jedini, uz ldp, govori pravu istinu normalnim recnikom i jedini je spreman da kaže i prizna da su Srbi prodali Albancima Kosovo za pare. Najbolja surova istina koju je rekao je sledeca: "Nije niko otišao sa Kosova a da prethodno nije uzeo pare od komšije Albanca i to duplo više nego što njegove nekretnine vrijede..."
P.S. Valjda će se posle ovolikih decenijskih poraza povući Nikolić iz politike... Valjda neće imati obraza da izlazi poniovo na sledeće izbore... A i onaj Vučić je tragikomičan u pokušajima da se dočepa mjesta gradonačelnika... jednom je Vučić sa radikalnom strankom učestvovao na izborima u Crnoj Gori i osvojio je 0,1% glasova.
[ Java Beograd @ 16.05.2012. 15:05 ] @
Da onaj nije pokazao ukradeni džak (sad se zna da su ga sami ukrali) niko ni ne bi pomenuo termin "izborna krađa", nego bi se baratalo teminom "napravilnosti na biračkom mestu", što zapravo i jesu.
Dakle, scenario je:
1. Ukradeš džak izbornog materijala i kažeš da si ga "našao" u kontejneru
2. Prikažeš to i optužiš političke protivnike
3. Počneš da vičeš što glasnije "Drž'te lopova", i da tražiš da se poličkom oponentu zabrani dalje učešće na izborima
4. Svaku izbornu nepravilnost, na čiju god da je štetu, proglasiš epskom izbornom krađom !
5. Kad ti pokažu da nisi u pravu, onda izjaviš da hoćeš da se biješ da se ne bi i dalje dešavalo to isto.
Biće da je to taktika koju je doneo Đulijani.
[ Chieftec @ 16.05.2012. 15:22 ] @
Citat:
Braksi: 1996 je kao vodjena temeljna istraga ili je dosao Speedy Gonzales pa Sloba naprasno dao Lex Specialis ? Sta je bilo 2000. ? Jel moze neko da mi da podatak sa koliko je Kostunica pobedio u prvom krugu ?
Ni tada, kao ni sada, niko nije menjao, krao ili štagod, glupe listiće, zato što je i tada to bilo nemoguće. 1996 su izbori poništeni uz glupe izgovore i ponovljeni bez učešća opozicije. Onda je posle tog Gonzalesa samo priznato prvobitno stanje.
2000-e su opet zapisnici igrali ulogi, RIK je objavio rezultate koji se nisu uklapali, ne samo sa DOS-om nego i tvoj tada verovatno omiljeni SRS.. ni tada niko nije "krao" listiće. WTF, kao tu nešto pišete o tome a nemate pojma..
Naravno da je svima koji o tome galame jasno da je to glupost, ali umesto da se priča o flasifikovanoj diplomi i slično, evo glavna tema je "kradja" ..
[ dejanet @ 16.05.2012. 15:49 ] @
Sustina je da drzavna administracija nije u stanju da sprovede kvalifikovane izbore, kao sto nije u stanju vecinu drugih drzavnih poslova.
Zato, sa druge strane opozicija, koja pretenduje da ih zameni, nije u stanju da iste kontrolise, u stvari svi skupa nisu u stanju da u nekom razumnom procentu, citko i bez gresaka u racunu popune izvestaj izbornoj komisiji, kao dokaz/ispravu o rezultatima izbora.
Na zalost sa trece strane NVO i EU mambo dzambo posmatrace, tek boli uvo, dok god dembelisu na drzavnim i eu(isto drzavnim) parama.
E bas o tome se radi, slika i prilika drzave u kojoj zivimo.
[ Marko83 @ 16.05.2012. 15:54 ] @
Citat:
Chieftec: Naravno da je svima koji o tome galame jasno da je to glupost, ali umesto da se priča o flasifikovanoj diplomi i slično, evo glavna tema je "kradja" ..
Zasto bi se pricalo o diplomi
Ja bi radije da se prica o -400.000 radnih mesta, o ekonomiji u Kurc., o najnizoj plati u evropi, o padu industrijske proizvodnje od 3% u odnosu na proslu godinu
Svasta nesto bi pre moglo biti tema, nego to sto tebe muci...a sto je bitnije za 99% stanovnistva koje zivi na ovim prostorima
Nego, jos mi niko ne rece kako je moguce da ne budu ponovljeni izbori u Zajecaru sa 150%-260% glasaca po izbornim mestima?
(Doduse to je sa druge teme ali smo se dotakli RIK-a....)
[ Java Beograd @ 16.05.2012. 16:22 ] @
Citat:
Marko83: Ja bi radije da se prica o -400.000 radnih mesta, o ekonomiji u Kurc., o najnizoj plati u evropi, o padu industrijske proizvodnje od 3% u odnosu na proslu godinu
Svasta nesto bi pre moglo biti tema, nego to sto tebe muci...a sto je bitnije za 99% stanovnistva koje zivi na ovim prostorima
Potpuno si u pravu. Oko toga se svi slažemo. Jedino se ne slažemo oko toga da li bi ONAKAV opozicionar mogao to da popravi. Onaj koji štajkuje glađu i žeđu, onaj koji falsifikuje diplome, onaj koji se u crkvi zaklinjao na vernost partiji i td. i td (dugačak je spisak) Da li iko sa foruma, realno može da ga zamisli na poziciji vrhovnoh komandanta vojske ?
Dakle, ova postojeća vnago svakako treba skloniti sa vlasti, ali dovesti ONOG da vlada je potpuno suludo.
[ Odin D. @ 16.05.2012. 16:37 ] @
Dok god kod Srbalja vlada uvjerenje: "Kada izaberemo vlast - sledece 4 godine smo u njihovoj milosti i nemilosti i nista im ne mozemo bez obzira sta oni radili, pa cak se i otvoreno bavili kriminalom, korupcijom, licnim interesima, zloupotrebama polozaja itd..." potpuno je svejedno ko je na vlasti.
U takvim uslovima vladanja, kakav god "spasitelj" bude izabran na vlast, u roku 2-3 mjeseca ce se ubazdariti u okvire svog polozaja i biti isti kao i da je neki lopov izglasan na izborima na to mjesto. To jednostavno od njega zahtjeva njegov polozaj, sistem, pa i sam narod na kraju, cije ponasanje je dovelo do toga da (osim za najbanalnije poslove tipa vadjenja licnih dokumenata) ne postoji nijedan regularan put za zavrsavanje bilo kakvih poslova u ovoj zemlji. Koji qraz se onda uzbudjivati oko izbora?! Milioni lopova i muckarosa idu da izaberu na vlast nekolicinu drugih lopova i muckarosa i onda razglabaju o muckama i lopovlucima u tom komicnom poslu!?
Prema tome, opustite se i uzivajte u proljecu, sve je onako kako prilici mjestu i vremenu.
[ vladd @ 16.05.2012. 16:57 ] @
NAravno da je -400k radnih mesta opaka tema, ali nije tema ove teme
Citat:
jnk: Koja je razlika u sistemu danas u odnosu na poslednji put kada su zvanično pokradeni izbori?
Tada je bio jednopartijski RIK, jednopartijska ekipa koja je stampala listice u neogranicenim kolicinama, kao uostalom i novac. I bahato s radili sta su hteli, van ociju javnosti ili eventualnih svedoka ili posmatraca..
Ovo sto cenjena politicarka kaze, zaista je cenim, je otprilike solidno u pravu, ali to sto ona prica je sijaset propusta u zakonima i zakoncicima, iz oblasti koje se ne ticu puno same izborne procedure. Da li je Predsednik malo rastegao ovlascenja, da li je NOPO pronasao rupu u zakonu(takve rupe postoje kod svih nevladinih organizacija, pa razne svalerke prave svoje i uzimaju budzetska sredstva...), da politicki sistem integralno lose funkcionise, da je biracki spisak zabrljan, lose uradjen..to ipak nema veze sa samom tehnikom i procedurom obavljanja izbora, ostvarivanja rezultata i verifikacije izbornih rezultata.
Sada imamo visestranacki RIK, definisana je kolicina listica(koji su izborni materijal do zatvaranja biralista, a posle su arhivski materijal), cetiri prvoplasirane stranke mogu da nose zapisnike u svoje odbore(za statistiku i kao dokaz situacije na b.m.), a prva kopija, ona odmah ispod originala se javno istice na vidnom mestu birackog mesta.
Tokom samog procesa, kontrola je omogucena svim strankama koje su kandidovane, potpuno i u celokupnom periodu trajanja glasanja, plus ostalim posmatracima, u meri koju sami zele. Svako biracko mesto dozvoljava pristup raznim stranim i domacim posmatracima(svako biracko mesto dobije nekoliko odobrenja, kao dokument da im je dozvoljeno...), i na kraju, pri brojanju, ucestvuju sve stranke, preko kontrolora na birackom mestu.
Sistem kontrole je dobar, i za eventualnu, izreziranu kradju, neophodno bi bilo angazovati nekoliko hiljada ljudi(krajnje nebezbedno), iz razlicitih stranaka, podeliti im precizne zadatke, koje u odredjenom tajmingu moraju da obave, sihrono...sto je NEMOGUCE. Bar ne sa gradjanima Srbije..ni Japanci ne bi pomogli
Pa i za filmsku pljacku banke, potrebno je nekoliko vrhunski obucenih spretnih ljudi, koji funkcionisu kao jedinica komandosa..
A malo ko ima desetine hiljada komandosa na raspolaganju
Poz
[ Marenović Slaviša @ 16.05.2012. 18:32 ] @
Citat:
Pa dobro, recimo da ja nemam pojma. Obzirom da ti imas pojma, reci cemu je bitno to sto se nalazi u tih 20 vreca. Konkretno! Pusti za momenat to sto su ti listici nekakav doka za buduce vreme, o tome mozemo i kasnije ili nikada, totlno nevazno. Sta se bitno menja, koliko se menja za onoga ko najvise galami oko toga?! Evo, ja nemam pojma pa bih molio da mi ti to objasnis. A verovatno bi koristilo i ostalima da znaju sta bi to koristilo, sta bi to donelo onome ko o tome galami - konkretno?! Hvala na odgovoru!
Pozdrav!
Pa Sceko, razlike za one koje najvise galame mozda i nema.
Ali pogledaj to ovako:
20 vreca, u svakoj od njih oko 2000 glasova. To ti je 40 000 glasova.
Uzmi zvanicne rezultate, imas d'ontonov sistem preracunaj koliko je to mandata ako su samo oni osteceni.
Medjutim, verujem da nisu samo oni.
Dverima je falilo oko 20 000 glasova, a imajuci u vidu u koliko su gradova presli cenzus za lokalne skupstine,
njihova sumnja je osnovana. I kad se sad dveri obrate RIK-u da prebroje glasove, sta ce da prebroje?
Kako da prebroje kad fali toliko glasova?
Radikalima je falilo jos manje. Nekih 15 000 glasova, ako su tacni ovi podaci koje je dao RIK.
Mada me taj podatak i ne cudi toliko. Gde su oni presli cenzus za lokalne skupstine?
DSS tvrdi da je pokraden. Ko zapravo ovde nije pokraden?
A za koliko ono glasova URS i LDP predjose cenzus?
A cemu je to bitno, pise u Ustavu, clan drugi.
[ Sceka @ 16.05.2012. 19:11 ] @
Citat:
Marenović Slaviša: Pa Sceko, razlike za one koje najvise galame mozda i nema.
Ali pogledaj to ovako:
20 vreca, u svakoj od njih oko 2000 glasova. To ti je 40 000 glasova.
Uzmi zvanicne rezultate, imas d'ontonov sistem preracunaj koliko je to mandata ako su samo oni osteceni.
Medjutim, verujem da nisu samo oni.
....
Nije poenta da odgovoris MOZDA nema. Racunaj kako god goces, ja nemam pojma ali ti ocigledno znas, pa reci ima li ili nema, nema mozda. To je poenta svega. Nema mozda kad se radi o ozbiljnim stvarima!
Sve ostalo sto si naveo je u fazonu teoretisanja, kao sto se inace ovde puno radi pa i nije bitno. Nema ljutis, ne citaj kako zvuci nego kao cavrljanje! :)
Pozdrav!
[ Braksi @ 16.05.2012. 19:36 ] @
a, pa sad je meni jasno kako Tadic&CO dobijaju izbore vec 12 godina. Samo sto je sad malo eskaliralo jer im pomaze Ivica sa bogatim iskustvom.
[ Sceka @ 16.05.2012. 19:49 ] @
^
Na osnovu cega je tebi jasno, bilo sta jasno?! Na osnovu onoga sto Toma NE PRICA VECERAS?! :) Ni na jednu temu nije pricao sta bi uradio, samo kritikuje protivnika! Pa ok, tako i trba da radi opozicionar (na stranu sto govori masu toga bez dokaza!) ali to je pokazatelj, odlican pokazatelj da je samo i iskljucivo za mesto opozicionara i nista vise!!! :)
Pozdrav!
[ Braksi @ 16.05.2012. 20:22 ] @
^smssq !
[ vladd @ 16.05.2012. 20:44 ] @
U vrecama moze da bude 2000 listica, ako je izlaznost 60%, to je 55% vazecih glasova, oko 1100. Ako su "velikani" osvajali 22-24%, to znaci da po "kesi" imaju 250-300 glasova.
Ovi blizu cenzusa imaju 30-60 glasova, da bi ostvarili cenzus, dovoljno im je 60-ak, prosecno po birackom mestu, 5%
20 kesa sa po 100(masala) glasica, to je 2000..malo..nedostaje jos 13000
Realno, posto su biracka mesta u vecini bila sa 1200-1500 biraca..situacija je malo sitnija..
Dveri ne treba da se zale, vec da se uce POLITICI, i vestinama politike... Ali oni su naucili(valjda od domacih politikanata) da budu bahati i gordi i da misle da sve znaju..
DS godinama pomno sakuplja glasice i sa konca i konopca, ulazi u koalicije sa strankama koje "nose" i 0,9% birackog tela.
Ni SPS u svom "velikom povratku" u socijalisticku internacionalu, i na politicku scenu Srbije, nije istrcao SAM na teren, vec u triplet koaliciji...
Ali to nije tema, niko jos nije naknadno ponistio utakmicu ili rezultat, zbog gola iz ofsajda u prvom poluvremenu
Ali to sve nije problem gradjana, na odredjen nacin.
Veci je problem nekorektan popis, verovatno, koji je napravio ovakav biracki spisak.
Sto je najgore, ocito se ne zna da li je brljotina sa spiskom, pa se cuti, da ne bi neki birokrata bio odgovoran, nastala zbog nekih neazurnosti, zbog lose evidencije ljudi koji su napustili Srbiju ili privremeno rade u inostranstvu(pa su nedostupni za popis), i na taj nacin se otvara logicna sumnja, da se priprema manipulacija sa "mrtvim dusama" i fiktivnim glasacima.
Za te dileme, niko ne postavlja pitanja, i niko ne nudi suvislo objasnjenje.
Poz
[ Marenović Slaviša @ 16.05.2012. 21:15 ] @
Vladd, pogresna ti je postavka.
U slucaju izborne kradje o kojoj je rec, tamo nije bilo toliko glasova kako ti konstruises.
Vec su samo odredjeni listici zamenjeni drugima.
No, evo ti drugi primer:
Izbori su bili ponisteni u Nisu na vise mesta, gde glasa ukupno oko 30 000 gradjana.
I pored toga, sto jos 30 000 gradjana treba da glasa na parlamentarnim izborima, RIK objavljuje i proglasava za konacne izborne rezultate?
A sta ako bih 20 od 30 hiljada gradjan glasalo upravo dveri? Presli bi cenzus.
Zar ti to ne smrdi malo? Da se rezultati proglasavaju pre zavrsetka izbora?
Trulo je da trulije ne moze biti!
A sto se tice "mrtvih dusa" postoje podaci o mrtvima koji su glasali, i o tome ce tek biti reci.
EDIT: Sceko, evo ti bez ikakvog mozda.
Da nije bilo kradje na ovim izborima (koje ne priznaje ni Srpski svetski kongres!) DS ne bi sedeo u vlasti (sa onima koji su napravili pakao 90-ih!)
Vladu bi formirali neki drugi, u tome nas se tice nas glas, tice nas se kad nam neko uzme pravo koje nam je Ustavom garantovano (da biramo i budemo birani)!!!!
EDIT 2:
NISU ponovljeni republicki izbori u Nisu, moja greska.
Umesto toga su upisali kao rezultat NULA i nema tih rezultata.
Pitanje, zasto nisu ponovljeni izbori na takvim mestima?
[Ovu poruku je menjao Marenović Slaviša dana 16.05.2012. u 22:39 GMT+1]
Izbori su bili ponisteni u Nisu na vise mesta, gde glasa ukupno oko 30 000 gradjana.
I pored toga, sto jos 30 000 gradjana treba da glasa na parlamentarnim izborima, RIK objavljuje i proglasava za konacne izborne rezultate?
Nisu nigde ponavljani republički izbori, samo lokalni. Naravno da nema konačnih rezultata ako se ponavljau izbori i na jednom biračkom mestu.
[ Sceka @ 16.05.2012. 23:06 ] @
Citat:
Marenović Slaviša: ... A sta ako bih 20 od 30 hiljada gradjan glasalo upravo dveri? Presli bi cenzus.
...
Ne bi presli cenzus zato sto nema sanse da od 30,000 njih 20,000 glasa za Dveri. To je cinjenica a ovo sto ti pises je SBBKBB a to je van pameti u ozbiljnom razgovoru!
Da nije bilo kradje na ovim izborima (koje ne priznaje ni Srpski svetski kongres!) DS ne bi sedeo u vlasti (sa onima koji su napravili pakao 90-ih!)
Vladu bi formirali neki drugi, u tome nas se tice nas glas, tice nas se kad nam neko uzme pravo koje nam je Ustavom garantovano (da biramo i budemo birani)!!!!
...
Sve sto pricas je na nivou SBBKBB tako da nemam nameru, iako sam imao dobru volju, da se vise prepucavam jer se to svodi samo na prepucavanje. Ne moze se voditi smisleni razgovor sa nekom ko stalno pribegava varijanti SBBKBB! Hvala!
Laku noc svim dobrim ljudima ma gde se nalazili ove hladne majske veceri!
Pozdrav!
[ Marenović Slaviša @ 16.05.2012. 23:37 ] @
Znači opravdavaš izbornu krađu? Ja drugačije ne mogu shvatiti tvoj komentar.
A lepo sam ti rekao šta bi bilo da nije izborne krađe.
To si i pitao, zar ne?
KAKVO PITANJE, TAKAV ODGOVOR
[ vladd @ 17.05.2012. 07:40 ] @
Niko ovde ne opravdava kradju.
Ovde se jedino ne opravdava proizvodnja slona od komarca.
Postavljaju se neverovatne predpostavke.
Od stabljike se ne vidi suma(razumeo bih da se od jednog veceg drveta ne vidi...)
Ne primecuuje se da je PONOVLJENA procedura na nekim birackim mestima, iako je BEZNACAJNA za rezultat.
Ne prilazi mozgu, da je realnost da u drugi krug nece izaci ni priblezan procenat kao u prvom. Nije to revans finala
Da izadje 40%(sto je idealno), to je 12000 glasaca od doticnih 30000. Koja je verovatnoca da SVI glasaju za jednu opciju!..ravna verovatnoci da danas u pola dva padne Mesec u okean.
To sto Dveri seprtljaju, u politici se ozbiljno "kaznjava", sa rejtingom. Na kraju ce postati kao sekta, koja ce promocije traziti na skupovima pod ripidama.
A vecini gradjana koji se bore za zivot, za opstanak i premoscavanje kriznih perioda, sekte su odurna stvar. Bez obzira na neku dobru "ideju" ili ideologiju, ili prostu dosetku.
Da smo dokoni, prebogati i neozbiljni, pa da im se dodeli neki glasic...
Sa druge strane, postoji REALAN problem glasackog spiska. I sad postavljam pitanje. Zasto se zamlacivati oko cenzusa neozbiljnih, i zamracivati veliki i ozbiljan problem, baveci se nebuloznim temama?
Poz
[ Sceka @ 17.05.2012. 09:22 ] @
@Marenović Slaviša - Pazi ovako, @vladd ti je u ovoj poruci iznad objasnio u detalje o cemu se radi. Ako to ne vidis/razumes onda tu nema apsolutno nikakvog smisla da ti se bilo sta kaze, odgovori, replicira..., nikakvog! Toliko je jednostavno sroceno da se mora odati priznanje na trudu da se ocigledno napravi jos ociglednije!!! :)
Pozdrav!
[ Onaj @ 17.05.2012. 09:31 ] @
A kad su izbori? Ko ucestvuje?
[ valerijan @ 17.05.2012. 09:40 ] @
^ Lista kandidata za predsednika Republike na ponovljenom glasanju 20.maja 2012.godine:
1. BORIS TADIĆ, koga je predložio Izbor za bolji život
2. TOMISLAV NIKOLIĆ, koga je predložila Srpska napredna stranka.
[ Sceka @ 17.05.2012. 09:52 ] @
^
Samo mala korekcija - nije ponovljeno glasanje nego drugi krug glasanja za Predsednika Srbije.
Ovo je najbolji komentar na temi, ubedljivo! Zasluzuje da se nadje u "Biserima na ES" ali se gubi smisao ako se ne procita tema ... :) BRAVO! :)))
Pozdrav!
[ vladd @ 17.05.2012. 10:01 ] @
Nije ponovljeno gladanje vec DRUGI krug.
Inace ne bih odgovarao na post, ali je simptomaticno da povrsno razbacujemo izraze i pogresne termine na konkretne i jasne dogadjaje.
Koristeci sinonime, pravi se nejasna slika. Ipak postoji prava rec koja precizno odredjuje dogadjaj ili pojavu.
I zato nam se i desava da od jedne brljotine(sitne i nekoliko puta ponovljene), koju priblizno nazovemo "kradja", razvijemo celu filozofiju, diskusiju ili spin, da se usmeri pogresno inicirana paznja ne neku situaciju, zarad necijeg partikularnog interesa.
DRUGI krug se odrzava kada zbog velikog broja kandidata(poznata politicka tehnika), nastane situacija u kojoj ni jedan kandidat ne osvaja 50%+1 glas, od izaslih biraca, da bi bio pobednik na izborima.
PONOVLJENO glasanje je glasanje na birackim mestima ili u celini(kompletno biracko telo) u slucaju da je bilo neregularnih situacija, parcijalno ili u celini.
Slicnost je ocigledna, gradjani se PONOVO pojavljuju na birackim mestima, ali je sustina dogadjaja znacajno zamagljena.
REPUBLIKA SRBIJA
REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA
13. maj 2012. godine
ZAPOČETO ŠTAMPANjE GLASAČKIH LISTIĆA
ZA PONOVLjENO GLASANjE NA IZBORIMA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE
U prisustvu zamenika predsednika Komisije Slavoljuba Milenkovića, članova Komisije i predstavnika predlagača kandidata, danas je u štampariji JP "Službeni glasnik" počelo štampanje glasačkih listića za ponovljeno glasanje na izborima za predsednika Republike.
Tom prilikom zamenik predsednika Komisije Slavoljub Milenković izjavio je da će se štampati ukupno 6.803.863 glasačkih listića. Tim brojem je obuhvačen konačan broj birača u Republici Srbiji, 6.770.013, kao i rezerva od 0.5 odsto, što iznosi 33.850 rezervnih glasačkih listića.
Komisija je radnije donela Odluku prema kojoj su glasački listići svetlo drap boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije, boje starog zlata.
Glasački listići se štampaju sa jednom, dve, tri, četiri ili pet jezičkih varijatni, u zavisnosti od toga koji su jezici u službenoj upotrebi u pojedinim jedinicama lokalne samouprave u Republici Srbiji. Listići do tri jezičke varijante štampaju se na hartiji formata A-5, a oni sa četiri ili pet jezičkih varijanti na hartiji formata A-4.
Komisija je na sednici od 10.maja utvrdila Listu kandidata za predsednika Republike na ponovljenom glasanju 20.maja 2012.godine i za kandidate su utvrđeni:
1. BORIS TADIĆ, koga je predložio Izbor za bolji život, i
2. TOMISLAV NIKOLIĆ, koga je predložila Srpska napredna stranka
plus:
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST
Republičke izborne komisije
o načinu ostvarivanja izbornog prava na ponovljenom glasanju za izbor predsednika Republike 20. maja 2012. godine
Podsećaju se građani Republike Srbije koji imaju biračko pravo i upisani su u jedinstveni birački spisak da mogu da ostvare svoje ustavno pravo i glasaju na ponovljenom glasanju za izbor predsednika Republike 20. maja 2012. godine.
Izbori će biti održani u nedelju 20. maja 2012. godine, u vremenu od 7,00 do 20,00 časova.
Svi birači treba da dobiju pismeno obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora, sa brojem i adresom biračkog mesta na kojem glasaju i rednim brojem pod kojim su upisani u izvod iz biračkog spiska. Napominjemo da birač može da glasa i bez dobijanja tog obaveštenja.
Birač može da na biračkom mestu pristupi glasanju samo uz pružanje na uvid biračkom odboru važeće lične karte, važećeg pasoša ili važeće vozačke dozvole koja sadrži jedinstveni matični broj građana.
Birač koji želi da glasa, a nije u mogućnosti da dođe na biračko mesto, o tome može da obavesti birački odbor na dan glasanja 20. maja, najkasnije do 11,00 časova.
[ vladd @ 17.05.2012. 18:59 ] @
Jeste, u pravu ste, oficijelni naziv je "ponovljeni izbori", ali bolje da se poznaju detalji nego da bude animoziteta.
Poz
[ Nocni @ 18.05.2012. 09:32 ] @
Sto ste se opteretili sa tim kad je sve jasno i kad bivsi vojvoda nema nikakve sanse... sam je sebe srozao tako da ce u drugom krugu osvojiti znacajno losiji razultat... zar nije svejedno kako se zove drugi krug ili ponovljeni izbori...
BTW, Tadic je pametan covjek ali je malo u maniru Putina uzeo za sebe veca prava nego sto mu pripadaju... premijer bi trebao da je glavna figura a ne predsjednik... nesto kao kancelarka Merkelova kod Svaba...
[ vladd @ 18.05.2012. 13:43 ] @
Ne opterecujemo se mi kandidatima, sem ponekad pomalo poneki, vec je sama izborna procedura na neki nacin "civilizacijsko" dostignuce i stepen razvoja nekog drustva.
Rec, i "uzbudjavanja", je o tehnici izbora, a ne o "najslabijoj karici" u izbornoj proceduri, a to su kandidati
Poz
[ Marenović Slaviša @ 18.05.2012. 21:43 ] @
Kamo srece da je kao Putin ili kao Merkelova.
Pa nek slobodno preuzima ingrencije koje mu inace ne pripadaju ako to cini za korist drzave.
I ja bih ga u tom slucaju glasao. Na zalost, sve ingerencije koje preuzima, su na dobrobit oligarha koji ga okruzuju.
I TO MORA DA SE PROMENI!!!!!
Sto bi rek'o Stulic, to nije izdaja, to nije veleizdaja, to nigde na svetu nema!!!!
[ Sceka @ 18.05.2012. 22:48 ] @
Citat:
Marenović Slaviša:...
Na zalost, sve ingerencije koje preuzima, su na dobrobit oligarha koji ga okruzuju.
I TO MORA DA SE PROMENI!!!!!
...
Ko to njega okruzuje?! Kazi imena! Ako smes! PA CEMO DA MENJAMO!
Pozdrav!
[ Marenović Slaviša @ 18.05.2012. 23:06 ] @
Sceko, ja vidim da ti jurisas na svaki moj post..... sto se njega tice evo ti domaci: