[ Abonimus @ 02.05.2012. 16:19 ] @
Pozdrav!

Imam problem sa Pezoom 205 89god 954cc. Motor je "stara" verzija!

Dok je hladan sve radi manje vise ok. Kako se zagreva "pojavljuje" motor pocinje da lupeta. Zvuk je krajnje cudan tako da ne znam kako da ga opisem. Kako dodajem gas pri kretanju iz lera osecam da se kola "tresu". Cim stisnem opet kvacilo nema ni zvuka ni tresenja.

A i primetio sam da mi "curi" ulje ispod uljanog filtera za vazduh. Ulje sam nedavno menjao i kocnice opravljao.

Molio bih za neki savet!
[ vladd @ 02.05.2012. 21:48 ] @
Probaj da opises neopisiv zvuk. Da li je skripanje, cukanje, bubnjanje, krkljanje ili grebanje.

Probaj da lociras zonu izvora zvuka.

Tresenje vozila moze da izazove los motor(u jako losem stanju), najcesce losa lamela, i nesto redje nosac motora.

Trzanje pri kretanju moze da ravi i homokineticki zglob, ali se to lako testira i konstatuje kretanjem sa okrenutim volanom u neku stranu, ili osluskivanjem pri voznji u krivinama.

Potrebno je imati saznanje o stanju cilindara, moguce je da neke zvukove proizvode podizaci ventila, zavisno od tipa ulja, ako je gusce na sobnoj temperaturi(gradacije 15W), zagrejano prestane da prikriva klepetanje ventila(podizaca).

Pojavljivanje ulja na ulazu u filter vazduha, najcesce znaci problem sa ventilacijom kartera, odnosno, povecan pritisak u karteru zbog neke nedoslednosti u cilindrima, ovalnost cilindara ili pohabane karike.

Toliko od "pogadjanja", bez dovoljno upotrebljivih detalja rada motora..

Poz
[ Nocni @ 02.05.2012. 22:00 ] @
Ovo sto kazes "stari tip" to je onaj sto mu je ulje zajedno... jedno isto je u motoru i u menjacu... kad pukne recimo manzetna curi ulje iz motora bas fino rjesenje
Vecina tih starih drtina tako tuce i tako radi... tuce malo bregasta vjerovatno u kombinaciji sa lezajevima radilice a to sto ti cujes je druk lezaj... ali to su kamile od auta i to tako moze godinama da traje... treba samo rijesiti bilo kakvo kapanje ulja i cesce ga kontrolisati... recimo nedeljno... i da bude na maksimumu...
Sta reci o autu koje kosta kol'ko telefon... samo vozi dok ide...

[Ovu poruku je menjao Nocni dana 02.05.2012. u 23:14 GMT+1]
[ pajapop @ 07.07.2012. 17:51 ] @

Jesi li do sad popravio kvar? To sto trese pri kretanju, lici na propali nosac motora, Kad saltujes, oslobodis kvacilo, rasteretis motor pa treskanje prestaje, pod opterecenjem motor se trese u losem nosacu.