|
[ Braksi @ 08.05.2012. 17:51 ] @
| Za ovaj prosli vikend sudbina evra i EU dozivela je tri velika udarca:
- pobeda Hollande u Francuskoj
- pobeda anti Montijevskih snaga na nekim lokalnim izborima u Italiji
- poraz Pasoka i ND u Grckoj koji ne mogu vise da naprave ni veliku koaliciju
i nesto pre ovoga
- raspad vlade u Holandiji
http://www.economist.com/blogs/charlemagne/2012/05/euro-crisis |
[ morihei ueshiba @ 08.05.2012. 20:27 ] @
Citat: pobeda anti Montijevskih snaga na nekim lokalnim izborima u Italiji
Uz ogradu da sam kratko ovde, ali sam svakodnevno u kontaktu sa vlasnicima malih i srednjih biznisa i veoma cesto prisustvujem neformalnim razgovorima - jos nisam cuo da bilo ko ima bilo koju pozitivnu rec za mere koje je Monti doneo,a uvodjenje evra jednostavno ne mogu da prebole. Italija nikad nije bila u vrhu po broju samoubistava,ali u zadnje vreme lici na epidemiju:
http://www.liberoquotidiano.it...idi-per-colpa-dello-Stato.html
ovo je lista preduzetnika koji su izvrsili samoubistvo u zadnje vreme zbog ekonomskih problema.
Naravno,ovo ne mora da znaci mnogo,ali je indikativno. Monti i ekipa imaju 0 podrske u javnosti,a pogotovu medju malim i srednjim preduzetnicima na koja se u velikoj meri oslanja ekonomija Italije. Situacija je ,onako,bas gadna.
Mislim da kad bi se raspisao referendum o povratku na liru,evro ne bi imao podrsku ni trecine stanovnistva.
[ Braksi @ 08.05.2012. 21:04 ] @
Citat: Uz ogradu da sam kratko ovde, ali sam svakodnevno u kontaktu sa vlasnicima malih i srednjih biznisa i veoma cesto prisustvujem neformalnim razgovorima - jos nisam cuo da bilo ko ima bilo koju pozitivnu rec za mere koje je Monti doneo,a uvodjenje evra jednostavno ne mogu da prebole.
Italija treba odmah da napusti evro i to zna i narod i politicari jedino je problem sto nece oni da budu ti koji su srusili evro jer su se opekli vec sa fasizmom.
Koliku Monti ima podrsku to niko ne zna posto on nije bio biran vec postavljen. Monti je poprilicno zagusio privredu sa stednjom pogotovo manja preduzeca koja su nakacena na vece sisteme ili drzavu pa im se sad masovno otkazuju usluge. To je lose kod Montija. Dobro kod Montija je sto hoce da reformise stvarno besmislen zakon o radu, nekih 36 tipova ugovora, ali opet znas kako - sad ce italijanska administracija to da razvlaci, pa ce onda da se umesaju politicari, pa krupan kapital, pa sitan kapital, pa sindikati, pa mafija, pa domacice, pa Bruno Vespa, pa Lega Nord, pa ce studenti da zapale dva tri puta Rim...
[ Igor Gajic @ 08.05.2012. 21:23 ] @
Polako, ima jos mesta za evro. Holland je poznat i po tome sto se zalaze za ukidanje $ kao glavne svetske valute, sto je dijametralno suprotno Sarkozijevoj politici (koji je smakao Stros Kana sa mesta predsednika MMF-a bas zbog pokusaja ukidanja $ u saradnji sa Nemackom). Tako da ako skinu $ sa trona, onda ostaje praznina u kojoj bi se evro jako lepo snasao.
Treba sacekati i videti sta ce Merkelova ponuditi da bi evro opstao u sadasnjoj formi. Btw. evro ovakav kakav je ide na ruku jedino Nemcima koji su jako profitirali od uvodjenja zajednicke valute (posto je fluktuacija evra podredjena privredi koja je orijentisana na izvoz i Nemci su smanjili poreze na firme na 15% (sa 50% pre evra)).
Sto se tice Italije, koliko imam informacije (iz 1.5 ruke ) mali privrednici grebu rukama i nogama da prebace fabrike iz Italije u druge zemlje. Krajem meseca dolaze ljudi iz Italije da gledaju mogucnost prebacivanje cele fabrike u NS.
[ Boris Tadić @ 08.05.2012. 21:28 ] @
Ma, da uvedu dinar i bog da ih vidi.
[ etjen @ 08.05.2012. 22:14 ] @
ma propade Evro, EU, Dolar i sve te kapitalističke tvorevine. Ima, bre, kod nas da dolaze na arbajt. I kuvajtski Dinar ima da bude smešan kraj našeg
[ Otto23 @ 09.05.2012. 17:16 ] @
http://www.telegraph.co.uk/fin...-German-control-of-Europe.html
Ma da bre, sve same izmisljotine, dok ne bude na CNN-u, VOA ili DW...
A sad, malo ulja na glavu/ramena i samo hrabro, guraj, guraj, sto dublje u bolju buducnost - kad stignemo do kraja, valjda ce ceniti nas trud, a sledi i velika nagrada
[ commissar @ 09.05.2012. 17:39 ] @
Nece, ali verujem da ce svajcarac biti ok, ili engleska funta.
[ Binary Mind @ 09.05.2012. 17:48 ] @
Sto se tice Merkelove i Nemacke, predvidjam sad kad su socijalisti osvojili vlast u Francuskoj da ce Nemci da se okrenu starim znancima zabarima kao najpouzdanijim partnerima... Mi smo za sad sa zabarima dobri, a ni sa svabama ne stojimo lose, tako da ako budemo pametno igrali moze biti nesto od ove Srbije.
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 09.05.2012. u 19:34 GMT+1]
[ Igor Gajic @ 09.05.2012. 17:49 ] @
S obzirom koje na vlasti, tesko da ce ista biti od Svrbije
[ Dexic @ 09.05.2012. 23:02 ] @
Bice - Svrbez :D
[ Java Beograd @ 10.05.2012. 07:24 ] @
Fakat je da su od EVRA su sve države Evro zone profitirale.
Problem je da su se neke države previše zaduživale, što nema, ama baš, nikakve veze sa Evrom. Zajednička valuta ne znači zajednička kasa.
[ mmix @ 10.05.2012. 11:04 ] @
Eto sticajem okolnosti sam bas sad u Nemackoj u Vestfaliji i pricam sa ljudima (bar onima koji znaju engleski) i svima je manje vise pun k-c evra i niko od njih nije profitirao na istom s tim sto se nimalo ne radi o nasoj "bilo je lepse za vreme tita" prici. Industrija kao industrija jeste inicijalno profitirala na evru ali je kupovna moc ljudi drasticno pala i sad kako su Holland i marksisti pobedili reakcija je manje vise identicna: jel nece da stede? ko im je*e m..., nek se igraju komunizma svojim parama. Slabo oni kontaju koliko u tome igru igra globalizacija, sav gnev je uglavnom usmeren na lezilebovice s juga i merkelovo koja im krade pare da subvencionise tudj nerad.
Videcemo sta ce biti sad na izborima u nedelju ovde.
[ Odin D. @ 10.05.2012. 11:43 ] @
U skladu sa mudrom izrekom "nekim ljudima se moze pomoci tako sto im se ne pomaze", pitanje je koliko to svapsko "pomaganje" juznjacima njima samima koristi, u situaciji kada oni tu pomoc koriste za komunjarstvo umjesto za lijecenje.
Rekao bih da im time prave vise stete nego koristi, i ako zavrnu cesmu i puste ih niz vodu, Svabe ce popunjavanjem novonastalih rupa i iskoristavanjem tih prilika moci visestruko da povrate tu "pomoc", barem na krace staze.
E sad, sigurno da na duze staze nije dobro da imas pola Evrope u kvazi-komunistickom ludilu, ali sta znam, mozda se juznjaci i dozovu pameti prije nego ih BRIK deplasira...
[ Sceka @ 10.05.2012. 11:49 ] @
@mmix - Sad si u prilici da neke stvari, nedoumice, poente, srž, dogadjanja... vidis iz prve ruke. Bilo bi lepo kad bi, osvrtom na po nesto, ispricao kako i zasto ti se misljenje o necemu promenilo ili nije. Ako te ne mrzi, bilo bi korisno.
Pozdrav!
[ mmix @ 10.05.2012. 12:31 ] @
Pazi ovako, sa sve kukanjem oni opet imaju 8% nezaposlenosti i ma koliko da su im plate neke vece stvari se adaptiraju. Reda radi, moj buraz zivi u rentanoj kuci od 120kvm sa 2 ara baste za sta (sa svim placenim racunima) daje 800e mesecno. Plate im jesu manje neko ranije ali su im i cene kuca i renti pale, kupovna moc im jeste pala ali je njihova kupovna moc i dalje daleko daleko iznad nase. Niko od njih ovde ne zivi lose jer cak i ovi nezaposleni dobijaju soc pomoc i zive u socijalnim stanovima (btw, bio sam kod jednog rusa na socijalnoj gajbi koja je veca od moje a placa je kao ja moju u pancevu).
Ja realno, onako subjektivno, mislim da Nemci (a vala i nasi ovde sa njima) imaju gadan trip vise zbog svog nacina zivota, u cemu ih zapravo mnogo vise razumem. Oni ljudi rade veoma predano i veoma vredno i jbg ocekuju to isto i od svih drugih. Zato imaju veoma nizak prag tolerancije prema trenutnim desavanjima. Za njih je sasvim normalno da ti bankrotiras ako ne mozes da vratis dug i oni realno na licnoj osnovi ocekuju da Grci pre bankrotiraju nego da im oni daju pare. Na moju primedbu da ce onda biti aktivirani CDSovi koje drze nemacke banke oni ili ne znaju sta je CDS ili su u fazonu da i njih treba pustiti da bankrotiraju. Za njih je i bankrot zivotna skola.
Cela ta conspiracy prica o cetvrtom rajhu je presmesna, ljudi ovde ne da nemaju takve aspiracije nego imaju i veoma aktivan otpor prema ideji uspostavljanja rajha ili bilo kakve politicke ili vojne strukture u kojoj bi oni dominirali bilo cime sem nemackom, njihovi gubitci narocito u ljudstvu u WW2 se i dan danas osecaju i vide na svakom koraku. Oni poteze Merkelove koje marksisti nazivaju rajhovskim vide ne kao prisilu vec kao jedinu razumnu odluku i vidim da im je tesko da shvate kako odrasla racionalna osoba moze da vodi sovju drzavu na nacin na koji to rade juznjaci, vide nas kao razmazenu decu i nemaju ni najmanju nameru da bilo koga prisiljavaju ne-politickim sredstvima i pitanje je trenutka kad ce jednostavno dici ruke. Iz tog razloga, ako bude stani pani, raspad evrope ili prinudna hegemonija, nemci ce glasati za raspad evrope i pojesce svesno svoju cenu te odluke a onda ce ponovo izgraditi to sto su izgubili. Od Rajha i porobljavanja evrope nema nista.
U osnovi mi se misljenje nije promenilo. Ja mislim da ce Grci da ispadnu iz evro zone i da ce evro da istrpi udar i da ce gro kapitala pobeci iz PIIGSa (tj ta iz PIISa ) a sta ce biti posle toga zavisice samo i iskljucivo od tih zemalja i njihove goruce zelje da krenu putem Grka. U svakom slucaju smatram potpuno nerealnim da se Euro a narocito Nemci poviju pred Ciprasom i toga je svestan i sam Samaras koji je jasno i konkretno odbio bilo kakav koalicioni odnos sa Ciprasom pod njihovim uslovima. Grci idu na izbore ponovo to je 99% sigurno i to im je jos i bolja opcija nego da naprave koaliciju pet levih partija sa vecinom od jednog glasa. Ta vlada bi tek sje*ala Grcku za vekove. Jedinoi sto trenutno ne kontam bas najbolje je sta taj Holand hoce, po onome sto citam sve mi deluje da bi on hteo da se je*e al da mu ne udje.
[ Sceka @ 10.05.2012. 13:03 ] @
Citat: mmix: ...
Reda radi, moj buraz zivi u rentanoj kuci od 120kvm sa 2 ara baste za sta (sa svim placenim racunima) daje 800e mesecno.
...
To je nesto sto sam mislio da je manje, doduse, nisam vec odavno bio tamo pa sam malo "zardj'o" sa informacijama a ono sto dobijam kao info od ovih sa estrade je potpuno bezvredno! :)
Citat: mmix:...
Ja realno, onako subjektivno, mislim da Nemci (a vala i nasi ovde sa njima) imaju gadan trip vise zbog svog nacina zivota, u cemu ih zapravo mnogo vise razumem. Oni ljudi rade veoma predano i veoma vredno i jbg ocekuju to isto i od svih drugih. Zato imaju veoma nizak prag tolerancije prema trenutnim desavanjima. Za njih je sasvim normalno da ti bankrotiras ako ne mozes da vratis dug i oni realno na licnoj osnovi ocekuju da Grci pre bankrotiraju nego da im oni daju pare. Na moju primedbu da ce onda biti aktivirani CDSovi koje drze nemacke banke oni ili ne znaju sta je CDS ili su u fazonu da i njih treba pustiti da bankrotiraju. Za njih je i bankrot zivotna skola..
...
Pa to je zrelo razmisljenja, zrelo i realno razmisljanje. Ono kako mi razmisljamo je i dovelo/dovodi do trenutne situacije. Svaki cas se cuje "Ma nije trebalo zatvarati ******, moglo je to jos da radi, pa puno radnih mesta..." ne svatajuci realnost oko sebe. Valjda cemo jednog dana razumeti bar toliko da otvorimo oci na taj nacin sto cemo pogledati sta se desava oko nas i prihvatiti neke stvari koje su se pokazale kao realno dobre!
Citat: mmix: ...
... da im je tesko da shvate kako odrasla racionalna osoba moze da vodi sovju drzavu na nacin na koji to rade juznjaci, vide nas kao razmazenu decu i nemaju ni najmanju nameru da bilo koga prisiljavaju ne-politickim sredstvima i pitanje je trenutka kad ce jednostavno dici ruke. Iz tog razloga, ako bude stani pani, raspad evrope ili prinudna hegemonija, nemci ce glasati za raspad evrope i pojesce svesno svoju cenu te odluke a onda ce ponovo izgraditi to sto su izgubili. Od Rajha i porobljavanja evrope nema nista.
...
To je poenta onoga sto stalno pricam i kako razmisljam, drago mi je ako ne gresim u nacinu razmisljanja. :)
Odlicno! Blagodarim, pa ako te ne mrzi napisi jos po neku crticu iz zivota obicnog coveka ali i nesto iz oblasti u kojoj si... :)
Pozdrav!
[ Dexic @ 10.05.2012. 13:06 ] @
Gde ti to uporedjujes cene od 800e za kucu? Cisto sumnjam da bi za tu cifru i stan nasao u dva-tri najveca grada gde ima svega.
A Nemci su se jos i 2002. protivili uvodjenju evra (Nemci kao gradjani - ali NJIH niko nije pitao - svi ostali su se pitali, samo nemacki gradjani nsiu). Znali su, tj. pretpostavljali su a posle se obistinilo, da je vecina cena vremenom duplirana, tako sto se DEM pretvori u EUR. Moj stric je iznajmljivao stan od 60m2 za 600DEM u to doba. Sada ne moze - i to u nekom mestascu, ne u gradu, a kamoli metropoli. Mozda ti onih 800e zvuci super, ali sigurno ima razloga razloga zasto je toliko jeftina ta kuca za iznajmljivanje.
Nemci sigurno ne zive bolje. Da i dalje zive dobro, to da. Ali da zive bolje - ne. Mogu slobodno reci da zive gore. Koliko sam cuo, sve manje se kupuju nova vozila, a popravljaju stara i van servisa (ala Balkan servis), sto 2000. nije bio slucaj (na 3 godine su menjali auto cesto, i stari je prodavan toliko jeftino a opet u odlicnom stanju da nisu znali sta ce sa tolikom kolicinom starih automobila, pa ih izvoze ovde :))
Ako neko nadje prosecne cene (po gradovima, jos bolje) stanovanja u Nemackoj, od 1995. do danas, i prosek plata da uporedimo bilo bi zgodno.
Socijalna pomoc se, ja mislim, smanjila od tada? Bilo je 600DEM valjda neoporezovano, plus za stanovanje i komunalije, ako se ne varam ~2000-te. Sada je mozda visa cifra ali bez stana/komunalija?
[ Morpheus NS @ 10.05.2012. 13:23 ] @
Opet se Evro raspada? Isto tako se raspada već mesecima, pa mu ništa nije. Naročito ako čitamo B92 sajt, tamo su mu već i 40 dana obavili... ništa od toga. Građani se tu tek ništa ne pitaju, njihova volja se ni ne uzima u razmatranje. Evro je tu i ostaće tu dok god to odgovara svetskoj "eliti" - a to je jako dugo. Mogu samo da ga zamene nekom globalnom valutom, ali za to još nije došlo vreme.
[ Odin D. @ 10.05.2012. 13:32 ] @
Apropo toga DM vs € razglabanja, i ja sam primjetio da su Svabe prije 10 godina zimi uglavnom nosili kape zivahnih boja, a sada uglavnom zagasitih nijansi.
Stoga, za taj pad standarda mora biti odgovorna boja kapa.
[ Braksi @ 10.05.2012. 15:37 ] @
Citat: Cela ta conspiracy prica o cetvrtom rajhu je presmesna, ljudi ovde ne da nemaju takve aspiracije nego imaju i veoma aktivan otpor prema ideji uspostavljanja rajha ili bilo kakve politicke ili vojne strukture u kojoj bi oni dominirali bilo cime sem nemackom, njihovi gubitci narocito u ljudstvu u WW2 se i dan danas osecaju i vide na svakom koraku.
imali bi oni jos kako apsiracije ali se secaju kako su ga popili '45.
[ Odin D. @ 10.05.2012. 17:00 ] @
Citat: Braksi: imali bi oni jos kako apsiracije ali se secaju kako su ga popili '45.
Tako je. Sjecanje kako su ga popili 1922. je jedina stvar koja Grke sprecava da nagrnu u osvajanja, a sjecanje kako su ga popili 1812 jedina stvar koja Francuze sprecava da grunu na Rusiju.
[ Obavestenje @ 10.05.2012. 18:01 ] @
Mislim da ce EUR opstati ukoliko drzave zele mir i prosperitet Evrope a ukoliko ne onda EUR moze biti okidac za nestabilnost koji nisam siguran da bilo ko zeli u ovom trenutku. Za sada sve deluje u redu i Nemacka je ta koja kroji sudbinu Evrope jer imaju ubedljivo najjacu privredu od koje sve zavisi i uspece oni da se izbore sa trenutnim poteskocama u EU. Cini mi se da se neki pojedinci iskreno i potajno raduju krahu EUR a ne razumem kako ne vide kakva ce biti buducnost njih i njima bliskih ljudi ukoliko se tako nesto dogodi...
[ Odin D. @ 10.05.2012. 18:27 ] @
Alternativa evru je da Evropa predje na njemacku marku :)
Da se ove problematicne zemlje vrate na svoje valute, u uslovima malverzacija njihovih vlada i ludovanja komunizma u glavama plebsa... erhh, mogu onda slobodno i srbijanski dinar da usvoje kao valutu, otprilike tako bi se kotirali na medjunarodnom trzistu...
[ mmix @ 11.05.2012. 13:46 ] @
Citat: Dexic: Gde ti to uporedjujes cene od 800e za kucu? Cisto sumnjam da bi za tu cifru i stan nasao u dva-tri najveca grada gde ima svega.
Nemacka nije Srbija pa da jedini Indijski restoran bude u Berlinu. Ovo je grad od 20k stanovnika koji ima SVE, pocev od sredjene infrastrukture pa do nekih 20ak fabrika, a ono sto nema ima u 10 minuta udaljenom Bilefeldu od 300k dusa. Siguran sam da su cene u centru Bilefelda vece od 800e za kucu ali je ovde 800e high-end cena a udaljen si od svega sto ti moze zatrebati maksimalno 10 minuta autom ili biciklom, bilo da je to nesto vekna hleba ili 70" plazma. Decentralizacija u punoj funkciji, u gusto naseljene gradove se nabijaju samo nasi, turci i afrikaneri, dizu cene jedni drugima i onda kukaju na skupocu. Ja bi u ovom stanu gde sad kucam i gde spavam (od drugog burazera) ziveo i sve pevao, stan od 80kvm u dvospratnoj zgradi u zentrumu Halle-a sa rezervisanim parking mestom i ukupnom mesecnom rentom i komunalijama od 480e. Da, sa platom od 2200 evra ne moze danas da kupi novog BMWa svakih 3 godine vec mora da vozi 5 godina star mercedes. Da se rasplaces.
Jedino sto sam primetio da nema je Taxi, ali kontam da im stvarno ni ne treba, cak i da nemas kola i da nemas bajs javni saobracaj je veoma dosupan i redovan. Za bilefeld ide voz svakih 10 minuta.
Citat: Dexic: Nemci sigurno ne zive bolje. Da i dalje zive dobro, to da. Ali da zive bolje - ne.
Ja mislim da sam to i rekao, ziveti lose i ziveti gore nego superlativ su razlicite stvari, ne? Oni donekle krive evro za to ali nisu mala deca, veruj mi Nemci bar vrlo dobro znaju na sta bi licila Nemacka bez evra i bez EU i kakav bi danas bio zivotni standard da njihova roba nije imala neometan izlaz na trziste od 300 miliona ljudi. Po evru najvise pljuju imigranti, narocito oni stariji koji pamte DM a ne kontaju mnogo ekonomiju vise od ovih nasih u matici. Nemci hoce EU i hoce Evro ali ne da evro bude kanal kojim ce placati tudj nerad, to je osnova njihovog trenutnog odnosa sa evrom. Takav isti odnos imaju i prema lezilebovicima u svom okruzenju koji prave decu i na decu uzimaju soc pomoc i odgajaju tu decu njihovim parama uglavnom van Nemacke kulture, dok oni zbog plata i ostalog moraju da planiraju manje porodice. Osecam veliko ogorcenje Nemaca zbog toga, sad bas sad su skoro bile neke demonstracije salafista u Bonu gde je doslo do sailnih okrsaja sa murijom. Iako Bonn nije nigde blizu ta prica ovde odzvanja poprilicno, ako ovde ikad bude bilo vecih sukoba, bice oko tih tema, ne oko evra i kupovne moci.
[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2012. 13:58 ] @
Cuj kraj evra :-))
Evro ce opstati cak i ako Angela bude morala da sutne Grke iz ekipe... Francuski socijalista ima zavezane ruke posto njegova "ingeniozna" poreska reforma ne moze da zacepi deficit koji zele da popune, tako da od nekakvog socijalistockog troskarenja nema nista. Svako ludovanje u tom smislu moze samo da im se vrati kao teska finansijska samarcina za koju godinu.
Glavno pitanje o kojem sada sigurno mozgaju pametne glave je, ako zatreba, kako kontrolisano sutnuti Grke da ne dodje do velikih talasa koji bi se prelili na Spaniju, Italiju i Portugal - a i to ce se resiti, na kraju krajeva kao treba dostampace se love u najgorem slucaju.
Sve u svemu - bice "tresla se gora". U najgorem slucaju ce biti izbacivanja nesposobnih kojima Evro i ovako i onako nije adekvatna valuta. U najboljem slucaju se nece desiti ama bas nista.
[ Dexic @ 11.05.2012. 14:42 ] @
Citat: mmix:Nemacka nije Srbija pa da jedini Indijski restoran bude u Berlinu. Ovo je grad od 20k stanovnika koji ima SVE, pocev od sredjene infrastrukture pa do nekih 20ak fabrika, a ono sto nema ima u 10 minuta udaljenom Bilefeldu od 300k dusa.
Ja sam ziveo u Bilefeldu, i daleko je to od "ima svega". Jeste da nije to Zitkovac, Tajkovce ili neko slicno srpsko selo, ali ipak nije to metropola sa svim i svacim. Uporedi ga sa Kelnom - u Bilefeldu imas dobar provod jednom nedeljo, u Kelnu rade obicne radnjice i u ponoc (sto je za Nemacku POJAM).
Citat: Siguran sam da su cene u centru Bilefelda vece od 800e za kucu ali je ovde 800e high-end cena a udaljen si od svega sto ti moze zatrebati maksimalno 10 minuta autom ili biciklom, bilo da je to nesto vekna hleba ili 70" plazma.
Koliko ljudi ima na ulici u 3h nocu? Pardon... to je previse za ocekivati. Koliko ljudi ima u 20h nocu? U Bilefeldu maltene NULA. U Centru. Dalje od centra, NULA cista. Poneki izgubljen prolaznik.
Sablasna zona :(
Skoro sam se nasao u Dizeldorfu, tzv. gradu od 600.000 stanovnika... mozda u greater city area sa svim mogucnim kucercima udaljenim i po 50km :) Da nisam imao svoj obrok, ostao bih gladan u petak uvece, SVE je bilo zatvoreno u 18h. A vecina hotela nema nikakav rum servis ili bilo kakav tip hrane sem za dorucak/rucak.
Ljudi... pa toga ima u NS, koji je po broju stanovnika pile naspram Dizeldorfa :)
Citat: Decentralizacija u punoj funkciji, u gusto naseljene gradove se nabijaju samo nasi, turci i afrikaneri, dizu cene jedni drugima i onda kukaju na skupocu. Ja bi u ovom stanu gde sad kucam i gde spavam (od drugog burazera) ziveo i sve pevao, stan od 80kvm u dvospratnoj zgradi u zentrumu Halle-a sa rezervisanim parking mestom i ukupnom mesecnom rentom i komunalijama od 480e. Da, sa platom od 2200 evra ne moze danas da kupi novog BMWa svakih 3 godine vec mora da vozi 5 godina star mercedes. Da se rasplaces.
Ma slazemo se, obojica smo rekli "ne zive bolje nego ranije, verovatno gore, ali i dalje zive dobro". Ali zaista je ranije i mogao da kupi novi BMW na 3 godine.
Citat: Oni donekle krive evro za to ali nisu mala deca, veruj mi Nemci bar vrlo dobro znaju na sta bi licila Nemacka bez evra i bez EU i kakav bi danas bio zivotni standard da njihova roba nije imala neometan izlaz na trziste od 300 miliona ljudi.
Neometan izvoz im je znacio, to da, ali ne znam koliko je evro znacio prosecnom gradjanu. Znacio je privredi u smislu da nije bilo kursnih nesigurnosti na EU trzistu, medjutim i da ih je bilo, mislim da bi izvoz opao manje nego sto jeste opao standard gradjana.
[ Commandant Carlos @ 11.05.2012. 15:56 ] @
@Dexic
Pa normalno da nema nikog na ulici posle 20 radnim danom, kad je to ozbiljna drzava. U stvari pravilnije je reci da je ozbiljno drustvo. To samo kod nas 7 dana u nedelji imas provod i uvek je puna pesacka zona, ja se uvek pitam gde ti ljudi rade, kako stignu da se odmore za sutrasnji dan. Ako mi nastavimo da ovako zivimo ima da odemo kao drzava i drustvo u quraz.
A EURO naravno da ce opstati, mnogo je truda i para ulozeno da bi on tako pukao, svi bi izgubili. Mi ovde u Srbiji ne razumemo da tamo ljudi diskutuju o problemima i da gledaju da te iste probleme rese, demokratija tamo vlada a ne kao kod nas apsolutizam. A Grci ako pocnu talasati i izbegavati svoje obaveze ima da napuste euro zonu i bankrotiraju ili samo bankrotiraju. Naravno to bi bio kontrolisani bankrot i Evropa je spremna na to, kako se kriza ne bi prenela na druge. A koliko vidim zemlje PIS-a ozbiljnije su u resavanju problema od budalastih Grka. Ako ne budu stedeli eto njima bankrota, pa onda ne bi me cudila opet vojna hunta i ima da se vesaju po Atini kako ko koga stigne.
[ ivan.mojsilovic @ 11.05.2012. 16:09 ] @
Dobra fora, nema nikog posle 20h :) Mozda sam ja budala ko zna, ali ja na spavanje idem 23h max ako pre toga ne zaspim dok pogledujem TV. Zato ustajem u 5-6 max radim veoma puno (mozda i vise nego sto bi trebalo) i radna nedelja je prosto cela takva.
Al zato kad se ide na odmor i kad imas merak onda si gospodin grof :)
Lepo kaze narod, ne moze i jare i pare (ne svakom). Sta je posledica naseg super ludog drustvenog zivota (ono pune ulice ludnica i lepota)? Kuknjava na sve strane ne znas gde da pobegnes. Pride, okrivimo nemce koji ne izlaze posle 20h da su nam oni krivi. Komedija od ljudi...
Da dodam, ko jos ima decu, ne vidim sta bi uopste trebao da trazi na ulici posle 20-21h ?!
EDIT:
Sem NS, manje vise cela vojvodina je takva, posle 20h fajront.
[ Braksi @ 11.05.2012. 16:56 ] @
Citat: Sve u svemu - bice "tresla se gora". U najgorem slucaju ce biti izbacivanja nesposobnih kojima Evro i ovako i onako nije adekvatna valuta. U najboljem slucaju se nece desiti ama bas nista.
nigde ne piše da evro mora da posotoji. Štaviše, DEM je bila puno zdravija i bolja valuta pa je otišla u istoriju. Inače po ekomskoj teoriji evro nikome nije adekvatna valuta jer pokriva ekonomije različitih snaga i nejednake fiskalne politike, dugova, deficita, izvozne moći dr.
Evro se održava politički, a znamo kako je kad se poltika umeša u ekonomiju. SSSR, SFRJ, Kuba, Koreja...
[ mmix @ 11.05.2012. 18:53 ] @
E Dexic, stvarno ok, kontam, "ima sve" nam se razlikuje, samo sto to tvoje "nema" meni ni ne treba Ja sam vec ziveo u drzavi/drustvu u kome biznisi rade do 5, a marketi do 8 i u kojem je nedelja dan za odmor. Ma koliko mi u pocetku to smetalo u odnosu na prethodni zivot na auto-komandi gde je sve radilo 24x7 naviknes se veoma brzo i malo i sam iskuliras u toj zivotnoj trci. Drugo, nije bas tako kao sto pricas, bar ne po mom burazeru i njegovom drustvu. Veceras idemo u provod u lokalni klub i do Bilefelda pa cu da vidim koliko je bas mrtav grad uvece. Jer veceras i subota vece su dani za izlaske, ne sreda vece...
[ Dexic @ 11.05.2012. 19:03 ] @
Citat: Commandant Carlos: @Dexic
Pa normalno da nema nikog na ulici posle 20 radnim danom, kad je to ozbiljna drzava. U stvari pravilnije je reci da je ozbiljno drustvo. To samo kod nas 7 dana u nedelji imas provod i uvek je puna pesacka zona, ja se uvek pitam gde ti ljudi rade, kako stignu da se odmore za sutrasnji dan. Ako mi nastavimo da ovako zivimo ima da odemo kao drzava i drustvo u quraz.
Izvini, ali ne citas sta sam napisao... Keln i Berlin nisu takvi. U ta dva grada ima zive duse i u 3h nocu. Znaci, ne vajda logika da Nemci nisu takvi, vec prosto da odredjeni gradovi nisu takvi.
A i sta rade ti Nemci od 16h do 22h? (ili mozda i do 24h, kad vec legnu...)
OGROMAN procenat njih NEMA decu, pa vam i to pada u vodu.
Nemci su prvi za koje se pitam sta rade ceo dan :)
OK, mi nismo nikakvo merilo.. ali ljudi eno u Brazilu, Kini, Indiji, Rusiji, J. Koreji, sve zemlje sa dobrim privrednim rastom u doba krize, pogotovu Kina i Koreja sa ODLICNOM poslovnom klimom, pa opet, i u 3h nocu ima ljudi na ulici! Postoji neka socijalisanje izmedju ljudi.
@mmix, pa sta ces time pokazati, kad ja bash na petka/subotu i mislim kad kazem "jedan dan ima provoda"? I pazi gde si otisao, i koliko ljudi vidis usput.
[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2012. 19:48 ] @
Citat: Braksi: nigde ne piše da evro mora da posotoji. Štaviše, DEM je bila puno zdravija i bolja valuta pa je otišla u istoriju. Inače po ekomskoj teoriji evro nikome nije adekvatna valuta jer pokriva ekonomije različitih snaga i nejednake fiskalne politike, dugova, deficita, izvozne moći dr.
Evro se održava politički, a znamo kako je kad se poltika umeša u ekonomiju. SSSR, SFRJ, Kuba, Koreja...
DEM nije bolja valuta Nemcima.
Pod "Nemcima" ne mislim na ispijace piva na cosku, senilne penzionere i imigrante taksiste koji se secaju cuvenih "boljih vremena", vec na nemacku privredu. Zbog toga se Nemacka trudi da odrzi Evro - i zbog toga ce uloziti puno para.
U pitanju je cista racunica i nista drugo - sutra da uvedu DEM, skocila bi bas kao i svajcarski franak. Medjutim, struktura nemacke privrede je vrlo drugacija od svajcarske, i Nemcima i te kako ne odgovara prejaka valuta. Takodje, monetarna politika ECB je bukvalno kopija nekadasnje nemacke monetarne politike (+ najcesce ces videti Nemca kao sefa ECB), sto je Nemcima (kao i Francuzima, Holandjanima itd...) omogucilo nisku inflaciju i jako jeftine kredite i odlicnu mogucnost ulaganja u visoko-rastuce privrede juzne i istocne Evrope koje su ostro rasle 90-tih i prve polovine prosle decenije. Cista primenjena matematika - tebe lova kosta max par % godisnje, a ulazes u zone gde je rast 3-4x veci + gde su guzice i te kako zeljne novih puteva, zgrada, Ikea, Bosch-ova, Mercedesa i sl.... Malo li je na ovu skupocu.
Dakle, pitanje Evra za nemce je cisto ekonomsko a ne politicko pitanje - i zbog toga nema veze sa SFRJ, Kubom i ostalim.
Postoje druge stvari koje su u EU i te kako politicke prirode, i zbog tih stvari ce EU ekipa pre ili kasnije morati da se suoci sa realnoscu - ali sam Evro to nije. Nepotpuna unija jeste politicko pitanje, ali to je kompromis koji je bio moguc - sasvim je nerealno ocekivati i danas da dodje do fiskalne unije a kamo li ranih 90-tih.
Sve u svemu, sa Evrom su Nemci profitirali zesce. Zato ce ga braniti sa milijardama, kao sto ga brane.
[ Dexic @ 11.05.2012. 20:06 ] @
Nije pitanje da li je privredi bolje sa evrom, vec da li je gradjanima bolje sa evrom nego sto bi bilo da su ostali na marci.
[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2012. 20:17 ] @
To je cist oksimoron a ne pitanje - gradjanima ne moze biti bolje ako je privredi losije. Nemacka privreda ne bi mogla biti globalno konkurentna sa jakom nemackom markom jer se svet prilicno promenio od 70-tih i 80-tih do danas. Da nisu izveli ujedinjenje u Eurozonu, nemacka privreda bi polako pocela da stagnira i da gubi konkurentnost zbog prejake valute i drugih barijera koje bi sigurno postojale van unije.
To ne znaci da bi Nemci crkavali od gladi, verovatno bi imali relativno kvalitetan zivot ali svakako vidno ispod kvaliteta zivota koji imaju danas zahvaljujuci globalno konkurentnoj privredi koja im stvara poslove, isplacuje plate i uplacuje porez sa kojim se finansira "socijalna drzava" - izmedju ostalog i ispijaci piva kojima je bilo "super" za vreme DEM.
Pogledaj Japan - jen je prejak i ekonomija im je u recesiji vec vise od deceniju. Zivot jeste kvalitetan u Japanu zato sto je japanska ekonomija izuzetno oslonjena na domacu potrosnju i drzanje "domaceg", ali tako nesto bi bilo apsolutno neizvodljivo u kulturi vidno drugacijoj od japanske. Da ne pricamo o tome da Japanci vrlo verovatno komparativno vise rade za svoj GDP.
[ Dexic @ 11.05.2012. 21:02 ] @
Pazi... nemacki GDP raste, znaci privredi je bolje. A kolicina novca koju ima obican gradjanin je manja. Tu nesto ne valja. Ne treba privredi da bude bolje ako je zbog toga gradjanima gore, ocigledno je da onda deo "boljeg" za privredu dolazi od "goreg" za obicne gradjane.
Svajcarcima nije problem "jak" franak. On bi im bio problem i prosle i pretprosle i godine pre toga i svih deset godina unazad koliko je jacao! Problem im je bio samo jako brz rast vrednosti na koji privreda prosto ne moze da se akomodira.
Isto bi bilo sa Nemackom markom, samo manje izrazeno. Zasto? Nista nije izrazneo u francima... sve te firme globalno razmisljaju i gledaju ili u evrima ili u dolarima. Franak je tu kao kvazi valuta kroz koju moraju da prodju neke finansije (plate samo, jer generalno Svajcarska nema primetnu kolicinu sirovina za najveci broj svojih prozivoda pa da se sirovina ceni u CHF). Isto, i u Nemackoj bi firme razmisljale u USD, a ne u Evrima kao sada. I onda bi privreda u dolarima imala isto. U markama bi gradjani imali isto.
[ Sceka @ 11.05.2012. 23:19 ] @
Nemam nameru da se mesam jer se ne razumem dovoljno ali zdrava logika mi neda mira. Nesto ovde ne stima:
Citat: Dexic: Pazi... nemacki GDP raste, znaci privredi je bolje. A kolicina novca koju ima obican gradjanin je manja. Tu nesto ne valja. Ne treba privredi da bude bolje ako je zbog toga gradjanima gore, ocigledno je da onda deo "boljeg" za privredu dolazi od "goreg" za obicne gradjane.....
Mislim, kako je moguce da je privredi bolje a gradjanima gore?! To nema nikakve logike. Po tome znaci da bi kod nas vec narod izumro obzirom da privredi ne ide nikako! Znaci, samo se laze kad se prica o tome da ce nam biti bolje kad nam privreda ojaca?!
Malo meni tu nesto ne stima u ovome sto si napisao. Samo nema logike, nikako nema logike, inace ne kazem da nisi u pravu. Samo mozda ja to ne razumem!
Pozdrav!
[ Odin D. @ 12.05.2012. 00:13 ] @
Citat: Dexic: Pazi... nemacki GDP raste, znaci privredi je bolje. A kolicina novca koju ima obican gradjanin je manja. Tu nesto ne valja.
Mozda ne valja to sto ti posmatras svijet staticno i polazis od premisa da je - osim evra kao nove valute - sve ostalo u svijetu potpuno isto kao prije 20 godina.
Mozda je evro duplo bolji od marke, a uslovi za privredu trostruko tezi nego u vreme marke. I zbog toga je moguce da i sa boljom valutom prolazis gore.
Ako je tvoj zadruzni fudbalski tim igrajuci u opancima osvojio sampionat na medjuseoskim susretima, a onda igrajuci u kopackama izgubio od profesionalnog fudbalskog tima iz prve drzavne lige - to ne znaci da su opanci bolji za fudbal od kopackih, nego da ti uporedjujes babe i zabe.
[ Dexic @ 12.05.2012. 00:30 ] @
Nope. Nije ta razlika dosla za 20 godina, dosla je za manje od 2. Godine kada je uveden evro, cene su podeljene i povecane da izgledaju ".99". Znaci odmah je bilo povecanja cena. Jedino komunalije nisu odmah poskupele.
Onda je kroz dve godine vecina stvar dosla na istu cifru, samo je DEM pretvoreno u EUR.
Sta ja da pretpostavim? Da je i za 10 godina, a kamoli za 2, toliko se promenilo, da uz VECI promet nemacka privreda ima manju zaradu?
Da govoris o Svajcarcima, to bi imalo smisla... kao zemlja gde najvece firme razmisljaju u dolarima, iako je mozda bilans u dolarima isti/slican, bilans u CHF je manji. Hmm... ali plate su vece u CHF, samim tim obican gradjanin ima vecu kupovnu moc?
To bi moglo da se primeni na DEM, da je ostala, i da nije bilo ERM-a (koji je fixirao FRF, ITL, GBP i ostale valute ka DEM). Medjutim, uz evro veci promet i znaci vecu zaradu u evrima, jer je to glavni deo privrede, kursnih razlika je jako malo za Nemce (koliko izvoze u SAD/Kinu?).
Sta, nafta je poskupela? Jeste, i to koliko vec puta u odnosu na 2001. Ali kada? Nije skakala godisnje, skalala je tek zadnjih godina.
Sirovine su postale skuplje? Povecale bi se cene krajnjih proizvoda ;) Smanjio (bi) se kvalitet, itd.
[ Braksi @ 12.05.2012. 01:27 ] @
Citat: monetarna politika ECB je bukvalno kopija nekadasnje nemacke monetarne politike (+ najcesce ces videti Nemca kao sefa ECB)
Koliko ja znam ECB je imao do sada tri predsednika* od kojih ni jedan nije bio Nemac. Stavise guverner nemacke CB Jens Weidemann vec duze vreme je u sporu sa Draghijem guvernerom ECB i tvrdi da se nemacki clan u ECB preglasava i da Dragi ispumpava evra bez saglasnosti nemacke i salje ih posrnulim bankama Italije i Spanije. Takodje, Nemac Axel Weber je odustao od kandidature za sefa ECB jer se nije slagao sa politikom koju forsira Merkel.
+ Jurgen Stark, takodje Nemac, dao je ostavku kao vazan clan odbora ECB za monetarnu politiku jos pre izbora Dragija. Nesto ne stima u odnosu ECB i Nemacke CB.
*
1. Dajsenberg - Holandjan
2. Trise - Francuz
3. Draghi - Italian
[ Odin D. @ 12.05.2012. 01:54 ] @
Citat: Dexic:Sta ja da pretpostavim?
Pretpostavi da je pola industrije otislo u Kinu, npr. kao i da se ogroman asortiman proizvoda sada uvozi iz Kine, jer su i takvi kakvi su, sa sve prevozom i carinima, jeftiniji i isplativiji nego da se prave u Evropi.
A onda nam objasni sta je problem sa Amerikancima ili Britancima - oni uopste nisu mijenjali dolar ili funtu ni sa kakvim novim valutama, pa svejedno im nije dobro kao prije 20, 30, 40... godina.
[ Dexic @ 12.05.2012. 02:58 ] @
Citat: Odin D.: Pretpostavi da je pola industrije otislo u Kinu, npr. kao i da se ogroman asortiman proizvoda sada uvozi iz Kine, jer su i takvi kakvi su, sa sve prevozom i carinima, jeftiniji i isplativiji nego da se prave u Evropi.
Ali oni koji su ostali, ostali su jer je ostala privreda koju oni pokrecu, nisu ostali poslovi koju su presli u Kinu...
E sada... ako oni dobijaju vise u DEM kada se preracuna, a manje mogu da kupe, proizvodnja preseljena u Kinu da bi bilo jeftinije, pa kako si onda sve to sveo da zbog toga imaju manju kupovnu moc? Sve ovo vodi ideju da imaju vecu kupovnu moc.
Citat: A onda nam objasni sta je problem sa Amerikancima ili Britancima - oni uopste nisu mijenjali dolar ili funtu ni sa kakvim novim valutama, pa svejedno im nije dobro kao prije 20, 30, 40... godina.
Da li njihov GDP raste podjednako? Da li im javni dug raste podjednako? Da li je inflacija u SAD ista kao u EZ?
A zasto mislis da zive gore nego ranije? Izuzmi subprime crash, on nije vezan za konkretnu privredu. Pogotovu si dao losu zemlju (GB) za poredjenje, oni def. zive bolje nego pre 20-40 godina ;) Funtu je uspeo da ismeje Soros sa pacerskih 10-ak milijardi $ (pacerski za toliku industriju kao sto je UK, nije za nas naravno), 90-ih, to ti pokazuje u koliko je boljoj situaciji UK privreda danas.
[ Odin D. @ 12.05.2012. 03:17 ] @
Preseljenjem poslova u Kinu pozitivna povratna sprega je djelovala na destabilizaciju sekundarne fluktacije kursa domace valute, sto je uslovilo neparitet izmedju stare i nove valute preko presipanja primarnih vrednosti robe i rada na negativan nacin.
Kada su preracunate nove cijene pocele da rastu, srozavajuci tako nominalnu vrednost nove valute na staru, efektivno je dobijen bolji izvoznicki polozaj, sto je omogucilo da se gubitak zbog odliva poslova kompenzuje uplivom ostalih stranih valuta i mogucnoscu kontrolisanja kursa na vecem trzistu nego sto je imala DM.
Ljudi sada manje mogu da kupe za istu brojcanu vrednost valute, ali to je zbog faktora skaliranja nominalnih vrednsti, jer ti je sada 100 evra skoro isto kao nekad 100 maraka, a mozda i manje, a sasvim je moguce da je i vise, ali sve u svemu nezanemarljivo nerazlicito s obzirom na kupovnu (ne)moc (ne)prosjecnog Njemca koji sada mozda moze kupiti manje, ali zato umjesto sto on (ne)rinta u fabrici povazdan to sada radi Kinez, a ovaj na socijali pije pivo ispred prodavnice i radi ko crnac, a tu je i cetvrti rajh.
A sto se tice Engleza, to je zato sto je Bleir spucao silne milione u zdravstvo i obrazovanje, pa im se sad to na pozitivan nacin vraca.
[ pctel @ 12.05.2012. 08:32 ] @
Citat: Sceka: Mislim, kako je moguce da je privredi bolje a gradjanima gore?! To nema nikakve logike.
Imas ovde na ES veoma detalju temu gde ventura objasnjava nesto tome slicno. Doduse, u pitanju je poljoprivredna proizvodnja, ali nemoj da te to zbuni, nema nikakve razlike. Dakle, ukratko, u Srbiji na 800 hektara zemljista zivi prosecno 500 ljudi, nivo proizvodnje im je veoma nizak, ali zive nekako. Onda dodje ventura, zakupi zemljiste, organizuje proizvodnju kukuruza i zaradjuje milion EUR godisnje, sto ce reci da je privredi mnogo bolje. Medjutim, sa takvom organizacijom maksimalno 20-ak ljudi dobija neku zaradu, ostalih 480 nista, sto ce reci da i pored toga sto je privredi bolje, gradjanima moze biti gore. Negde sam procitao da se preko 80% danasnjih poslova moze zameniti automatskim masinama sa postojecim tehnoloskim dostignucima, samo ako je privreda dovoljno jaka da ih implementira, jer su pocetni troskovi veliki, ali dugorocno je mnogo jeftinije nego davati nekom platu svakog meseca. Gde je tu problem? Pa upravo tu ako svi krenu da stede na platama radnika, onda nece imati ko da kupuje njihovu robu/usluge, pa se to privredi vraca kao bumerang.
[ Ivan Dimkovic @ 12.05.2012. 10:42 ] @
Te pretpostavke "privredi bolje, gradjanima gore" vaze samo za banana i feudalne drzave.
Nemacka svakako nije jedna od njih.
Citat: Dexic
A kolicina novca koju ima obican gradjanin je manja.
Koliko je meni poznato, rast plata u Nemackoj je godinama veci od inflacije. Nije mi bas najjasnije kako onda ljudi imaju manje novca, osim ako se pod "manje novca" ne smatra broj nula na novcanicama, posto je 1 EUR ~ 2 DEM.
[ Dexic @ 12.05.2012. 13:52 ] @
Citat: Odin D.: Preseljenjem poslova u Kinu pozitivna povratna sprega je djelovala na destabilizaciju sekundarne fluktacije kursa domace valute, sto je uslovilo neparitet izmedju stare i nove valute preko presipanja primarnih vrednosti robe i rada na negativan nacin.
E, ako je neko razumeo sta si rekao svaka mu cast :)
Citat: Kada su preracunate nove cijene pocele da rastu, srozavajuci tako nominalnu vrednost nove valute na staru, efektivno je dobijen bolji izvoznicki polozaj, sto je omogucilo da se gubitak zbog odliva poslova kompenzuje uplivom ostalih stranih valuta i mogucnoscu kontrolisanja kursa na vecem trzistu nego sto je imala DM.
Ovo nije tacno. Ozbiljno... DM je imala VECE trziste pre fizickog uvodjenja evra! Pre uvodjenja evra je, osim sadasnjih valuta, i funta bila u ERM, neko vreme, tako da je efektivno DEM trziste bilo vece nego sadasnje EUR trziste. (plus je u to doba Balkan STVARNO bio DEM trziste, jer lokalne valute efektivno nisu postojale)
Takodje, nije uvodjenjem evra porasla cena, niti je odliv poslova u Kinu se BASH desio kada je fizicki uveden evro.
Kada je vro uveden, cene su mirovale. Poslovi su otisli u Kinu tek kasnije. Kada je fizicki uveden evro, e tada je vrlo brzo porasla cena svega u Nemackoj.
Citat: A sto se tice Engleza, to je zato sto je Bleir spucao silne milione u zdravstvo i obrazovanje, pa im se sad to na pozitivan nacin vraca.
Huh? Oni imaju jedno od najgorih HMO-a na svetu :) Kako se to pozitivno odrazilo, a pogotovu kako je Blair zasluzan za nesto sto se desilo PRE nego sto je on i postao premijer?:) (njihova ekonomija je koju godinu pre njega pocela exponencijalni rast, a imala je cak i debele padove pre toga)
[ Sceka @ 12.05.2012. 13:55 ] @
Citat: pctel: Imas ovde na ES veoma detalju temu gde ventura objasnjava nesto tome slicno. Doduse, u pitanju je poljoprivredna proizvodnja, ali nemoj da te to zbuni, nema nikakve razlike. Dakle, ukratko, u Srbiji na 800 hektara zemljista zivi prosecno 500 ljudi, nivo proizvodnje im je veoma nizak, ali zive nekako. Onda dodje ventura, zakupi zemljiste, organizuje proizvodnju kukuruza i zaradjuje milion EUR godisnje, sto ce reci da je privredi mnogo bolje. Medjutim, sa takvom organizacijom maksimalno 20-ak ljudi dobija neku zaradu, ostalih 480 nista, sto ce reci da i pored toga sto je privredi bolje, gradjanima moze biti gore.....
Mislim da ti nije dobar primer. @Ventura nikome nije oteo/preuzeo... posao sa onim sto radi. Kupio je zemlju kojoj je pridodao iznajmljenu zemlju i ulozio u sve sto poseduje/iznajmljuje. Znaci, kupio = platio, iznajmio = platio, ulozio pare u svu tu zemlju, pare/sredstva i rad. U isto vreme nikome nista nije uskratio jer nije dobio za dzabe ili oteo tu zemlju nekome pa onda taj neko propada zbog toga. Znaci, sve sto je uradio je to da je skrkao brdo novca pa "sam pao, sam se ubio" ali tako da to ne utice ni na koga negativno osim njega samog. Ako propadne cak i njegovi zaposleni ce dobiti svoju zaradu, kao sto vec dobijaju, tako da jedino on gubi, ako pukne na neki nacin! Ako zaradi, znaci ne pukne, onda je svima dobro - i oni kojima je platio sve sto je morao da plati i njemu samom.
Tako da ne vidim da si mi pojasnio dilemu koju imam. Bez da se ljutis i hvala na pokusaju! :)
A voleo bih da razumem, ponavljam " kako je moguce da je privredi bolje a gradjanima gore?!" pa ako neko zna da mi objasni. Hvala.
Pozdrav!
[ Dexic @ 12.05.2012. 13:56 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Te pretpostavke "privredi bolje, gradjanima gore" vaze samo za banana i feudalne drzave.
Nemacka svakako nije jedna od njih.
Tako nekako. Nemojte porediti nekog Nemca koji je zamenjen masinom i sada ima manju platu jer je na drugom poslu! Niti nekoga ko je odlucio da ode u manje mesto sa manjom platom, ali i manjim osnovnim troskovima.
Poredite nekoga ko je i pre 20 i pre 10 godina i SADA na ISTOM radnom mestu. Poredite njegovu platu i sta moze kupiti za nju. Mnogo manje, iako je nominalno veca.
Citat: Koliko je meni poznato, rast plata u Nemackoj je godinama veci od inflacije. Nije mi bas najjasnije kako onda ljudi imaju manje novca, osim ako se pod "manje novca" ne smatra broj nula na novcanicama, posto je 1 EUR ~ 2 DEM.
Nemaju manje novca, vec mogu manje kupiti sa platom na istom radnom mestu, koja se, kobajagi, povecavala. Tj. imaju manju kupovnu moc.
[ Odin D. @ 12.05.2012. 14:23 ] @
Citat: Dexic:E, ako je neko razumeo sta si rekao svaka mu cast :)
Tako je. Citav taj post na koji odgovaras je gomila besmislica i nepovezanih ne-cinjenica bez ikakve logike koje sam lupao kako mi padnu na pamet metodom nasumicnih suludih asocijacija. Nastojao sam samo da postujem gramaticke zakone jezika, a i to samo donekle.
Tim postom sam pokusao da u praksi implementiram poslovicu koju sam sam izmislio "Ako ih ne mozes pobjediti svojim oruzjem - probaj njihovim."
No, kako je cak i takav tekst shvacen obziljno i cak uzrokovao ozbiljne replike i razmisljanje, jasno mi je da je neuspjeh u dokazivanju mojih tvrdnji kod odredjenih subjekata zagarantovan performansama subjekata, pa se stoga povlacim iz rasprave do daljnjeg.
Pozdrav!
[ Commandant Carlos @ 12.05.2012. 15:53 ] @
@Dexic
Koje su to robe u kojima meris kupovnu moc Nemca nekad i sad?
[ Ivan Dimkovic @ 12.05.2012. 15:56 ] @
Citat: Dexic
Poredite nekoga ko je i pre 20 i pre 10 godina i SADA na ISTOM radnom mestu. Poredite njegovu platu i sta moze kupiti za nju. Mnogo manje, iako je nominalno veca.
Da li ti imas neku studiju koja je radjena na reprezentativnom uzorku sa kojim se moze smatrati da je pokrivena nemacka privreda i na osnovu koje tvrdis ovo sto je citirano gore?
Bas me zanima rezultat te studije koji govori da ljudi na istim radnim mestima danas imaju manju kupovnu moc nego pre 20 godina.
Ne kazem da je nemoguce, ali ja svakako za tako nesto nisam cuo i iskustvo u mom okruzenju je dijametralno suprotno. Ali moje iskustvo nije reprezentativno za celu Nemacku tako da cu vrlo rado prihvatiti da je moje iskustvo zapravo izuzetak kada mi neko predoci relevantne dokaze koji govore u prilog takvoj tvrdnji.
[ Odin D. @ 12.05.2012. 16:26 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Bas me zanima rezultat te studije koji govori da ljudi na istim radnim mestima danas imaju manju kupovnu moc nego pre 20 godina.
Pa sve i da jeste tako, mene zanima studija koja govori da je to bas zbog prelaska na evro.
Ako je kilo jabuka kostalo prije 15 godina 1 DM, gdje je dokaz da danas ne bi kostalo 2 DM?
Ovdje neki uporno diskutuju na pretpostavci da bi svijet ostao zamrznut u nekom proslom stanju da nije uveden evro.
Ima li jos iceg u svijetu sto utice na rad, robu, ekonomiju, industriju, sirovine, zalihe, politiku, ratove, krize, promjene... sem tog evra?
[ Dexic @ 12.05.2012. 17:18 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Da li ti imas neku studiju koja je radjena na reprezentativnom uzorku sa kojim se moze smatrati da je pokrivena nemacka privreda i na osnovu koje tvrdis ovo sto je citirano gore?
Nope. Ovo je bash bilo iz price sa ljudima iz razlicitih delova Nemacke (od gradica pored Essen-a, do Kelna i Frankfurta). Generalno obicnim ljudima koji se bave raznim zanatima, znaci ne finansije, ne IT (koji se menjao primetno!).
Nase ljude tamo sam uzeo u obzir, pogotovu sto vecina njih ima bas takve (stabilne, stalne, vremenski slabo promenjive) poslove. (javni radovi, prodavci, masinci, elektro-inzenjeri...)
Citat: Ne kazem da je nemoguce, ali ja svakako za tako nesto nisam cuo i iskustvo u mom okruzenju je dijametralno suprotno.
Koji tip posla rade ti u tvom okruzenju?
Citat: Ali moje iskustvo nije reprezentativno za celu Nemacku tako da cu vrlo rado prihvatiti da je moje iskustvo zapravo izuzetak kada mi neko predoci relevantne dokaze koji govore u prilog takvoj tvrdnji.
Likewise.
Jedno poredjenje, koje nije bash merodavno, ali evo:
http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=gm&v=67
Od '00 kada je USD bio ~1.2EUR pa to sada kada je EUR 1.3USD...
ispada da je opala i moc u EUR?
@Odin, jesam li rekao da je to zbog EUR? Samo da je to doslo bash kada i EUR.
[ Odin D. @ 12.05.2012. 17:45 ] @
Citat: Dexic: Od '00 kada je USD bio ~1.2EUR pa to sada kada je EUR 1.3USD...
Jok. 1.1.2000 1EUR = 60,5 din
12.5.2012 1EUR = 112 din.
Ispada da je moc u EUR porasla za duplo.
[ Dexic @ 12.05.2012. 17:58 ] @
Ne smaraj beskorisnim glupostima :)
[ Odin D. @ 12.05.2012. 21:41 ] @
Citat: Dexic: Od '00 kada je USD bio ~1.2EUR pa to sada kada je EUR 1.3USD...
Ovu budalastinu je tesko nadmasiti.
To je isto kao da 2000-te mjeris brzinu svog hoda u odnosu na referentu tacku u vidu konja koji kaska na obliznjoj livadi i izmjeris npr. da hodas brzinom 0.5 km/h.
Zatim 10 godina kasnije mjeris brzinu hoda u odnosu na istog tog konja, koji sad mozda kaska ka drugom kraju livade i dones zakljucak: "Pa ja hodam unapred, a napredujem u rikverc! Opala mi je kupovna moc jer su mi vrata od lifta prikljestila kisobran!"
[ Onaj @ 12.05.2012. 23:53 ] @
x-17y3*22z=€2 <---sve je tu jasno!
[ Dexic @ 13.05.2012. 08:52 ] @
Vidim da nisi ni pogledao o cemu je rec, a nisi ni shvatio izgleda da je EUR porastao u USD :) Sagledaj celu sliku:
Link koji sam postavio je prikazao nemacki PPP u $, da bi se videlo u EUR, treba uzeti u obzir kurs EUR/USD naravno!
Najveca glupost je pomenuti dinar u ovakvim diskusijama, kao neki reper za bilo sta. Porediti kvazi-valutu sa dolarom i evrom je uvreda za dolar i evro :)
Citat: Odin D.: Ovu budalastinu je tesko nadmasiti.
To je isto kao da 2000-te mjeris brzinu svog hoda u odnosu na referentu tacku u vidu konja koji kaska na obliznjoj livadi i izmjeris npr. da hodas brzinom 0.5 km/h.
Zatim 10 godina kasnije mjeris brzinu hoda u odnosu na istog tog konja, koji sad mozda kaska ka drugom kraju livade i dones zakljucak: "Pa ja hodam unapred, a napredujem u rikverc! Opala mi je kupovna moc jer su mi vrata od lifta prikljestila kisobran!"
[ Commandant Carlos @ 13.05.2012. 14:31 ] @
ma ljudi treba racunati plate u nekad i sad iskazane u robi.Kao sto su zito, zlato, nafta.
[ misko81 @ 13.05.2012. 15:06 ] @
[ Braksi @ 13.05.2012. 21:12 ] @
Tezak poraz Merkelice u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Ako se nastavi ovaj trend dogodine i Merkelova odlazi cime ce njena politika i definitivno doziveti krah.
[ tdusko @ 14.05.2012. 09:15 ] @
Upravo citam da su Demokratski levi i zvanicno odbili da pregovaraju o vladi sa predsednikom Papuljasom sto znaci da su Pasok i nove demokrate ostale sa svojih 149(2 manje od potrebnog za vecinu) mesta sto dalje znaci da Grci idu na nove izbore sledeceg meseca. Nova istrazivanja slozno vicu u glas da Siriza i demokratski levi dobijaju daleko vise na ponovljenim izborima i sa bonus 50 mesta u parlamentu prave vladu koja ce odbaciti plan stednje. Kako sad izgleda, ako EU politikosi ostanu pri svom stavu da ako nema stednje nema ni pomoci, Grci idu u bankrot posle izbora definitivno.
Sto se Merkelove tice, Nemci su jedva docekali prvu priliku da je kazne sto rasipa(citaj daje Grcima) njihove pare i to je jasno kao dan. Ako se to izuzme, drugih razloga za pad popularnosti i nema jer Nemackoj nije skoro tako dobro islo kao sada. Doduse, NRW je malo specificna regija jer i pored jake industrije imaju skoro rekordan (2. regija u DE) nivo nezaposlenosti od oko 8%. Poredjenja radi, Baden Wuertenberg i Bayern su do 5%. Takodje NRW je rekordno zaduzena regija sa preko 150 milijardi duga i od miloste je zovu "Mala Grcka", iako tu prestaje svaka slicnost :).
Sve u svemu, ne bih bas rekao da je ovo tezak poraz i krah jer sta bi onda bilo ovo sto se desilo Pasoku u Grckoj koji su vladali decenijama i pali za samo 2 godine za 30%!
[ Ivan Dimkovic @ 14.05.2012. 11:51 ] @
Citat: Braksi: Tezak poraz Merkelice u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Ako se nastavi ovaj trend dogodine i Merkelova odlazi cime ce njena politika i definitivno doziveti krah.
Glavne politicke partije u DE (CDU i SPD) imaju identicnu politiku sto se Evra tice - dakle, smenom Merkelove se nece promeniti apsolutno nista po pitanju medjunarodne politike Nemacke.
Grci ce eventualno bankrotirati i bice sutnuti iz euro zone - i to je sve sto moze da se desi. Na kraju krajeva, jasno je da u samom startu nisu bili kompatibilni sa eurozonom.
[ Commandant Carlos @ 14.05.2012. 12:37 ] @
Mi u Srbiji jednostavno nesvatamo da je u euro dosta truda i srestava utroseno da tako lako moze biti napusten, pani nije EU srbija, koje ne zna da resi svoje probleme.
A pijani grci ima da se otrezne kad budu napustili euro zono i budu krenuli svojim ""putem spasenja"" od ""zle i osvajcke nemacke"". Ja predvidjam posle sutiranja grcke da ce u atini zavladati vojna hunta.
[ Nocni @ 14.05.2012. 13:17 ] @
Naslov teme nije odgovarajuci jer euro nece biti ukinut ni kad Grcka izadje iz euro zone i kad se vrati na drahmu...
Moguce je da ce biti izvjesnih finansijskih potresa zbog izlaska Grcke koji bi mogli da se reflektuju na druge zemlje u kojima situacija nije bas sjajna, ali to ce biti mnogo manji problem nego potresi i problemi koje je izazivalo refinansiranje neradnika Grka do sad...
Trebalo ih je jos onda izbaciti kad su lagali kompletnu EU i lazirali finansijske izvjestaje... navikli su da ne rade a da imaju tkz. EU plate od po nekoliko hiljada sto svakako ne moze dugo da traje...
Smijesno je sto im je "stalno neko drugi kriv" za njihovu situaciju...
Jedino dobro u svemu tome je sto ce Srbi opet u Crnu Goru na more da bi izbjegli rasulo i strajkove u Grckoj...
Nemojte ići u Grčku da se grčite - dođite u Prčanj da se ......
[ Odin D. @ 14.05.2012. 13:33 ] @
Ma kakav 'krah', kakvi bakraci...
Vazda jedni te isti "ES-Nostradamusi" apokalipticne katastroficnosti zvrndaju okolo i traze bilo kakav znak propasti zapada, pa im se od sludjujuce ceznje za njima od svacega prividjaju sedme trube i sl. predznaci.
Pretpostavljam da ih u tome goni nezadovoljstvo licnim prilikama, pa ceznu da ih nuliraju po principu: "Kad svi propadnu, onda necu ni ja biti nista gori od ostalih...".
[ Java Beograd @ 14.05.2012. 14:06 ] @
Citat: Nocni:Moguce je da ce biti izvjesnih finansijskih potresa zbog izlaska Grcke koji bi mogli da se reflektuju na druge zemlje u kojima situacija nije bas sjajna, ali to ce biti mnogo manji problem nego potresi i problemi koje je izazivalo refinansiranje neradnika Grka do sad... I onda će se Evro napokon stabilizovati, na svetskom nivou, što će i nama biti od koristi, budući da su srpske devizne rezerve najvećim delom u evrima.
[ Braksi @ 14.05.2012. 17:37 ] @
Citat: Jedino dobro u svemu tome je sto ce Srbi opet u Crnu Goru na more da bi izbjegli rasulo i strajkove u Grckoj...
niti u najgorem ludilu ! Grcka bi morala bas, bas da pukne pa da bude gora od Montenegra. Stavise, sad ce u Grcku da pojeftini sve jer ce im pasti standard.
[ mmix @ 14.05.2012. 20:10 ] @
Pa, pazi, bez kinte za bezbedonosne strukture (sa ili bez hunte) prostor van gusto naseljenih gradova brzo zaposednu bande gerilaca. Bice jeftino na moru sa razlogom, kao bonus onima koji u svojim gacama stignu do njega.
[ Java Beograd @ 14.05.2012. 20:15 ] @
Pa dobro, ako ne mogu u Grčku, zašto bih onda morao u CG ? Ni u ludilu. Bugarska, Turska, Italija, Španija, ili na kraju krajeva, kupaću se na Adi. Ali u CG na letovanje (?!) - ni u ludilu!
[ Nocni @ 14.05.2012. 23:05 ] @
Ma šalim se ja, svako nek ide gdje hoće. Meni je more na pola sata vožnje od kuće pa isto volim da promijenim i da svakih par godina odem negdje drugo makar tu u Hrvatsku koja je na sat vožnje
[ Braksi @ 15.05.2012. 01:31 ] @
Grci su malo zeznuti igrači.
Imaju jednu od najvećih i ekonomski najjačih dijaspora u US. Država kao država na prvi pogled ne izgleda bog-zna-sta. Na prvi pogled. No medjutim to je veoma snažna država. Najjača vojno na Balkanu i mislim da se Turci ne bi usudili ti nešto da čačnu čak i da nema Amerikanaca. Imaju jako velik vojni budžet i vojni rok od preko godinu dana. Uz to etnički su veoma homogeni i veoma veliki su nacionalisti. Kao stari član nato i eu imaju odlične veze na zapadu, a i od Rujkana vrlo rado nabavljaju kojekakve igračkice. Tu im je zgodno pa igraju na kartu pravoslavlja.
Ja mislim da oni svu ovu papazjaniju sa evrom nisu uradili baš na svoju ruku. Za jedan tako promišljen narod ne bi tek tako uleteo u klinč sa Nemcima. Štaviše oni kao Nemcima da i prete na momente, podsećaju ih na nacističku prošlost, a Nemci bogme kao da malo zaziru.
[ Dexic @ 15.05.2012. 09:21 ] @
Ako EU bude videla korist od Turske, bez problema imigranata, Grcka moze da se pozdravi i sa Kiprom, i sa evrom i sa celom podrskom svih zapadnih zemalja. Od Turske sve te zemlje mnogo vise dobijaju.
Steta sto obican narod, koji nema veze sa tim zaduzenjima direktno, ispasta. A oni koji su godinama pa i duze subvencionisani samo skupljali subvencije, a radili nulu za privredu... nista. Cak i dalje subvencionisani...
[ Braksi @ 15.05.2012. 09:51 ] @
Citat: Dexic: Ako EU bude videla korist od Turske,
od ovog posla nema ništa. Kome treba Turska u EU ?
Zapadnjacima se već poodavno diže kosa od istoka evrope gde su morali da uđu ne bi li konačno izbacili Ruse trajno iz svog dvorišta. Turska im treba otprilike ni zašta. Ona treba Amerikancima da s njom koče i zeza Ruse u vezi Balkana i bliskog istoka i oni su ti koji Turke stalno hoće ugurati u EU.
Na kraju i same Turke sve više liboracku za EU. To bi za njih bila tiha smrt i od jake države do te mere bi ih zakočili glupim zakonima Briselovci, zatim dali prava Kurdima što bi ovi odmah digli ustanak i ocepili 1/3 Turske. Ovako Turci jačaju a stara EU se sve više davi u jednoj nefunkcionalnoj administraciji i monstruoznom eksperimentu zvanom evro.
I na kraju. Turke sve više interesuje ovaj prostor između njih i Kine gde žive turkoidni narodi, ti razni "-stani" bogati naftom i glupim stanovništvom.
[ Onaj @ 16.05.2012. 23:41 ] @
Ako se Grcka pozdravi sa evrom hoce li biti potrebno da se zamene stare novcanice za nove? Posto na novcanicama pise "euro" i na grckom.
[ Marenović Slaviša @ 16.05.2012. 23:56 ] @
Promenite naziv teme u DRAHMA, WELCOME BACK
EDIT: Onaj, hvala na korekciji.
[Ovu poruku je menjao Marenović Slaviša dana 17.05.2012. u 01:15 GMT+1]
[ Onaj @ 17.05.2012. 00:01 ] @
Naziv cega promeniti u "drahma"?
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2012. 00:04 ] @
Citat: Braksi
Najjača vojno na Balkanu i mislim da se Turci ne bi usudili ti nešto da čačnu čak i da nema Amerikanaca.
Svake godine u Turskoj diplomira 500 hiljada ljudi.
To je drzava gde je prosecna starost 28 godina.
Zemlja ciji GDP raste ovako:
http://www.google.com/publicda...=en&hl=en&q=turkey+gdp
Drugim recima, puca Turcima ona stvar za Grke a sve manje i za EU.
[ mmix @ 17.05.2012. 07:36 ] @
[trol] Aaaaa, Turci su se vratili na komunizam? . [/trol]
Inace, citam ovde vesti, prekjuce izvuceno 800 i nesto miliona evra iz grckih banaka, bank run je u punom jeku, isto je neki nemacki ekonomista objavio inicijalni worst case scenario za grcki izlaz, gubitak za nemacku u iznosu 90 milijardi evra ne racunajuci kaskadni odliv iz portugala i spanije.
[ commissar @ 17.05.2012. 07:58 ] @
Citat: Onaj: Ako se Grcka pozdravi sa evrom hoce li biti potrebno da se zamene stare novcanice za nove? Posto na novcanicama pise "euro" i na grckom.
Neprocenljivo!
:)
[ Onaj @ 17.05.2012. 09:08 ] @
Ili markerom samo precrtati ono napisano na grckom?
[ Braksi @ 17.05.2012. 10:05 ] @
Ne bih se ja bas kladio a Tursku.
Turska ima dobar rast GDP, ali to je tipicno za zemlje koje su bile dosta nerazvijene a onda su pocele naglo da se razvijaju koristeci dobro poznate tehnologije. Takve zemlje veoma brzo rastu, kao npr nekad Titova Jugoslavija ili Spanija koja je od Frankove hacijende stigla do 8 ekonomije sveta, a sada ne zna sta ce sa prepumpanim sektorima koji joj vise ne trebaju. Turski per capita je i dalje nekih $10,000 sto nije bogznasta. Naravno ovaj nagli rast Turske nece trajati do unedogled vec ce se polako smanjivati. S obzirom da nemaju sirovine niti neku specijalnu tehnologiju niti bas jeftinu radnu snagu oni ce vrlo tesko postati jaka ekonomija tipa Koreje.
Politicki gledano Turska ima Kurde. 20% syanovnistva i vise od 1/3 teritorije. Evropa i US dugo su cutale na ovaj problem Turske pa ga je ona resavala kako je htela. Medjutim to ne moze trajati unedogled tako. Kurdi ce svakako kao i Siptari probati najpre natalitetom da se izbore, a potom ce traziti nekog mocnog saveznika. Tu mogu da racunaju na Rusiju jer su Turci jako glupo finansirali i pomagali ustanike na Kavkazu za vreme Jeljcina. E onda kad je dosao Putin i slistio muje malo su ustuknuli i kako to biva kad se cacne mecka sad im stize naplata, sa kamatom.
Posto su tamo zaustavljeni sad su se opet setili Balkana i hteli bi da budu faktor, a ne znaju da su narodi Balkana vecinski spremni da ih zubima pojedu za onih 500 godina. Sve u svemu, uzivajte Osmanovi potomci na Bosforu, jos neko vreme.
[ tdusko @ 17.05.2012. 10:06 ] @
Citat: mmix: [trol] Aaaaa, Turci su se vratili na komunizam? ;). [/trol]
Inace, citam ovde vesti, prekjuce izvuceno 800 i nesto miliona evra iz grckih banaka, bank run je u punom jeku, isto je neki nemacki ekonomista objavio inicijalni worst case scenario za grcki izlaz, gubitak za nemacku u iznosu 90 milijardi evra ne racunajuci kaskadni odliv iz portugala i spanije.
Da, to je glavna tema ovih dana. Gardijan pise da je od izbora za 10 dana povuceno 3 milijarde. Od nove godine to izgleda ovako
Citat: Simon Ward, chief economist at the fund manager Henderson, said there had been a €11.7bn fall in Greek deposits in the first quarter. Domestic private-sector deposits stood at €170bn in late March, of which €66bn was in overnight deposits.
izvor: Greeks withdraw 3bn euros in 10 days
Jasno je da u bankama ima jos dosta para, ali je isto tako jasno da nije potrebno izvuci sve pare da bi se bankarski sistem srusio. Iako svi slozno u glas vicu da nema panike i da je sve pod kontrolom, ja im bas i ne verujem.
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2012. 11:11 ] @
Pa samo Grci mogu da propadnu u celoj toj prici.
A i to "propadanje" je overrated - bankrotirace, nacionalizovace kojesta i sledecih par decenija ce da budu u relativnom ne-blagostanju (ali svakako boljoj situaciji nego bar 2/3 zemaljske kugle).
[ jericho1405 @ 17.05.2012. 11:18 ] @
Citat: tdusko: Iako svi slozno u glas vicu da nema panike i da je sve pod kontrolom, ja im bas i ne verujem.
To je u neku ruku i jedini odbrambeni mehanizam. Panika i te kako postoji cim se toliki novac povlaci, al' bi situacija bila mnogo losija kada bi i zvanicnici to potvrdili. Psiholoski efekat moze biti poguban, zbog toga odgovorna lica nikada nece priznati potencijalni problem tog tipa. Dok ce, recimo, razni spekulanti konstantno potpirivati vatru plasirajuci izjave kako je katastrofalan ishod neminovnost. Istina je, kao i uvijek, negdje na sredini.
Citat: Braksi: Politicki gledano Turska ima Kurde. 20% syanovnistva i vise od 1/3 teritorije.
Kakvi Kurdi. Oni mogu toliko koliko im Turska dozvoli, nista vise od toga.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|