[ MatezYU @ 14.05.2012. 21:24 ] @
Pozdrav.

Interesuje me kako mogu pravno da se zaštitim prilikom kupovine novog stana koji je 90% završen?
Konsultovao sam se sa advokatom koji traži proviziju 1,5 % od ukupne vrednosti nekretnine, ali mi ne garantuje nikakvu pravnu zaštitu.
Investitor po papirima deluje sigurno, međutim traži da mu uplatim 90% sume odmah.

Znam da je najsigurnije kupiti stan kada je zgrada skroz završena i nekretnina uknjižena ali je teško naći novu nekretninu koja je uknjižena pošto se na uknjižbu čeka i do 3-4 godine. Šta mi savetujete da radim i kako bih najbolje mogao da se osiguram? Koji je najsigurniji trenutak kupovine stana dok je stan u izgradnju (ako postoji tako nešto uopšte)?
[ etjen @ 14.05.2012. 21:33 ] @
ne postoji siguran način. Gomila njih je tako prevarena. Daj mu 10% i ostatak kad završi i stavi penale mesečne ako kasni, pa ako zakasni onda mu toliko manje platiš.
Nikako ne davati tolike pare odjednom. Ogromna je to posle glavobolja.
ja sam to uradio jednom i više ne bih, iako sam prošao lično dobro, bila je puka sreća, jer su vrata do mene prodali duplo i čovek dobije infarkt od stresa i umre.

Ali, hajde da se ogradim, to je bilo pre nekoliko godina, sada sudovi navodno imaju jedinstveni registar i ne može se desiti da se ista nekretnina duplo proda, ali opet, u izgradnji je to komplikovanije proveriti jer se dešava da se manjaju brojevi stanova ili da ih uopšte nemaju.

Sve u svemu, ja bih izbegao takvu akciju.
[ ventura @ 14.05.2012. 21:38 ] @
Ako pristane da staviš pare na escrow onda je sve ok, nemaš rizika. Ako ne pristane na to, onda ti je bolje da odustaneš jer je u pitanju prevarant.
[ MatezYU @ 14.05.2012. 21:46 ] @
Šta je to?
[ ventura @ 14.05.2012. 21:53 ] @
Novac se deponuje kod trećeg lica, nezavisno o vas dvojici, i to pod uslovom da prodavac ne može da preuzme taj novac dok se ne ispune dogovoreni uslovi, sa naravno nekim rokom. Na taj način je prodavac obezbeđen jer zna da si ti već dao novac i da ga nećeš zeznuti, a ti si obezbeđen jer znaš da prodavac mora da ispuni dogovorene uslove do određenog roka kako bi mogao da preuzme taj novac.

Bez ovako konstruisane transakcije ja ne bi ni pomišljao na kupovinu bilo kakve nekretnine, jer je to jedini način da dobiješ zaista ono što si platio, a ne da platiš stan a za uzvrat dobiješ ozbiljne medicinske i psihološke probleme kad ukapiraš kako si prevaren.
[ Odin D. @ 14.05.2012. 22:06 ] @
Zasto bi neko uopste prodavao 90% zavrsen stan?
Zasto ga ne zavrsi do kraja, pa onda prodaje?
[ etjen @ 14.05.2012. 22:10 ] @
zato što nema pare

Ventura
to nema šanse da pristane. On taj stan prodaje sada jer mu je potreban kapital da završi zgradu. U suprotnom ne bi prodavao ranije i tako gubio bar 10% na ceni m2
[ New Village DC @ 14.05.2012. 22:11 ] @
Zato sto nema dovoljno novca za izgradnju, ili ga nema trenutno u datoj fazi izgradnje.
[ ventura @ 14.05.2012. 22:20 ] @
Citat:
etjen
to nema šanse da pristane. On taj stan prodaje sada jer mu je potreban kapital da završi zgradu. U suprotnom ne bi prodavao ranije i tako gubio bar 10% na ceni m2

A takvi su inače idealni da im daš novac unapred... Ako prodavac neće da pristane na escrow, može da smatra da mu je učinio mnogo veliku uslugu u životu, jer odmah treba da zaboravi na njega... U suprotnom ostaće i bez novca i bez stana...
[ etjen @ 14.05.2012. 22:24 ] @
pa vidi, nije pravilo, ali je rizik svakako prevelik...
[ labicko1 @ 14.05.2012. 22:51 ] @
Ventura nece taj pristati na to, razlog sto oni prodaju ne dovrsene stanove je sto nemoaju novca da ih zavrse, znaci potreban mu je ziv novac. Inace bi on sacekao da ih zavrsi i prodao po boljoj ceni.

Moj savet ti je promeni advokata, jedino te oni mogu kolko tolko zastiti. Mada nemogu ni oni 100%, jel sam pre neki dan video kaoko je policija izbacila tipa iz stana zato sto je stan bio u sporu za vreme prodaje. Tip je proverio sve, cak je uspeo da se uknjizi, prebaci sve na svoje ime, ali drzava ima lud zakon da kada je stan pod sporom to nigde ne pise.

moj savet ti je kupi stan jel je pitanje sta ce biti sa evrom i dolarom do jeseni, nadji dobrog advokata. Plati tih 1.5% advokatu, agencija ti uzme 3% za bas nikakve usluge (ne veruj advokatu agencije) tako da je advokat extra jeftin.
[ Odin D. @ 14.05.2012. 23:11 ] @
Citat:
etjen: zato što nema pare

Citat:
New Village DC: Zato sto nema dovoljno novca

Pa to i kazem. Ne treba davati pare onima kojima pare fale.
Ko zna na sta i za sta ce on te pare upotrebiti.

Da postoji barem funkcionalno pravosudje ili mehanizam koji bi obezbedio da ih moze trositi samo na zavrsetak radova, ali to je vec utopija.
[ Marenović Slaviša @ 14.05.2012. 23:17 ] @
Citat:
labicko1
moj savet ti je kupi stan jel je pitanje sta ce biti sa evrom i dolarom do jeseni, nadji dobrog advokata. Plati tih 1.5% advokatu, agencija ti uzme 3% za bas nikakve usluge (ne veruj advokatu agencije) tako da je advokat extra jeftin.

Sto se evra tice, uvek moze kupiti zlato, investirati u nesto trece, bacati novac tako ljudima kojima je potreban je suludo.
Osta ti bez stana i para.

[ sasa022 @ 14.05.2012. 23:38 ] @
@MatezYU

Koliko kosta kvadrat vec uknjizenog stana,a koliko tog u izgradnji na lokaciji za koju si zainteresovan ?
[ MatezYU @ 15.05.2012. 07:35 ] @
Kvadrat bi bio nakon završetka gradnje 1100e a trenutno je 1000e.
Planira se za 3 meseca useljenje.
[ Java Beograd @ 15.05.2012. 07:42 ] @
Zašto nema para da završi ?
Da li je taj uopšte planirao sredstva, ekonomično raspolagao sa novcem koji je već imao ? Verovatno nije.
Šta ako mu ti daš tih 90 % a njemu opet zafali ?
Na stranu uknjiženje, ali ima tu i važnijih pitanja: da li je platio komunalije ? Priključak na vodu, struju ?

Da sam na tvom mestu, ja bih sačekao tri meseca. Ne znam koliki stan kupuješ, ali ako je prosek oko 50 m2, ti imaš mirnu glavu i polovni golf manje, bez rizika da ispadneš ovca i ostaneš bez krova nad glavom.
[ MatezYU @ 15.05.2012. 07:53 ] @
Platio je komunalije (to je valjda najskuplja stavka).
Advokat je proverio sve papire i deluje mu kao ozbiljan investitor, sve je uredno ali ipak ne daju mi se tako lako pare...
[ jnk @ 15.05.2012. 08:54 ] @
Napiši koji je investitor u pitanju pa da ga isproveravamo.

@ventura

Većina advokata koji se bave nekretninama ni ne znaju šta je escrow a kamoli prosečni investitor.
[ Dexic @ 15.05.2012. 09:34 ] @
Ako neces da imenujes investitora, barem reci grad i deo grada. Mozda neko zna konkretan slucaj.

Ako si u Nisu, mislim da znam koja zgrada je u pitanju. Za druge gradove mi lici ili preniska ili previsoka cena.

Komunalije nisu najveci deo, vec gradsko gradjevinsko.

Dok se sami stanovi ne uknjize kao zasebne stambene jedinice (ne mora na kupca, to treba investitori da urade za celu zgradu, ali obicno ne rade da bi sacuvali nesto novca), mnogo toga moze da se zezne :( Eno skoriji primer u Knicaninovoj :(

Escrow ima smisla jedino ako investitor moze da barem dobije kredit na konto njega, sto mislim da ne moze. I sam escrow kosta, ne 10% ali kostace koji %.
[ Braksi @ 15.05.2012. 09:38 ] @
Citat:
Java BeogradZašto nema para da završi ?
Da li je taj uopšte planirao sredstva, ekonomično raspolagao sa novcem koji je već imao ? Verovatno nije.
Šta ako mu ti daš tih 90 % a njemu opet zafali ?
Na stranu uknjiženje, ali ima tu i važnijih pitanja: da li je platio komunalije ? Priključak na vodu, struju ?

Da sam na tvom mestu, ja bih sačekao tri meseca. Ne znam koliki stan kupuješ, ali ako je prosek oko 50 m2, ti imaš mirnu glavu i polovni golf manje, bez rizika da ispadneš ovca i ostaneš bez krova nad glavom.

Pravilno, pa nije to Švajcarska pa da građevinac deponuje lovu kao garanciju pa kad mu zgrada prođe tehnički onda je uzme. 98% "građevinara" kod nas su investitori,a tobožnji kupci suinvestitori. Njegovo je samo da skupi inicijalno sumu da bi pobo temelje, a posle prodaje stanove koje možda nikad i ne završi.

Srbima i Afrikancima niko nije kriv za stanje gde su !
[ pctel @ 15.05.2012. 09:45 ] @
Negde sam procitao da u Beogradu ima 30.000 prevarenih kupaca stanova. Ima ih barem jos toliko koji su rizikovali ali investitor nije nasao interesa u tome da ih prevari. Nego, meni tu nesto nije jasno, zasto je razlika samo 10% - stavis pare na crno na ruletu, ako dobijes imas stan u pola cene, ako izgubis onda se barem krace nerviras i nisi pod veoma opasnim po zdravlje pritiskom neizvesnosti.
Inace, te nove zgrade su horor same po sebi - tu je obicno investitor gledao da ustedi 10% na predvidjenom materijalu, pa je posle sef gradilista ukrao sta je mogao, pa na kraju i radnici ono sto je njima palo pod ruku, a o standardima kvaliteta da i ne govorimo... Na staroj zgradi se nekako i vidi posle 10 godina u kakvom je sta stanju, ali na novoj sve je to lepo nasminkano, a onda polako pocinju da se pojavljuju problemi.
A ako je nesto izgradjeno kako treba, uknjizeno i pristaju na punu pravnu sigurnost kao sto je ventura objasnio, onda to obicno kosta kao da je u pitanju Menhetn a ne Beograd. Ja sam tako posle 2-3 godine gledanja stanova po BG-u i vise stotina sati izgubljenog vremena na svakakve prevarante otisao da zivim u prvo selo do BG-a. Jedino na takvom mestu je bilo moguce dobiti i dobar kvalitet gradnje i prihvatljivu cenu i urednu dokumentaciju.
[ žutokljunac @ 15.05.2012. 09:59 ] @
Matez, ako je Beograd u pitanju, zasto ne pogledas drzavnu stanogradnju.

Prosao sam kroz sve te muke, i na kraju sam kupio drzavnu stanogradnju i veruj mi ne da se nisam pokajao nego imam osećaj kao da sam spustio dzak od 50 kila i da sam slobodan i miran. Mene je ispalo oko 1200€/m2, za jednu pristojnu lokaciju i za više nego pristojan kvalitet gradnje. A o sigurnosti da i ne govorim. To nema cenu.
[ MatezYU @ 15.05.2012. 11:03 ] @
U pitanju je Novi Sad.
[ Java Beograd @ 15.05.2012. 11:21 ] @
Citat:
žutokljunac: A o sigurnosti da i ne govorim. To nema cenu.
Ima. Oko 70.000 EUR.
[ Marenović Slaviša @ 15.05.2012. 15:46 ] @
Samo da potvrdim ovo ovo što je pctel napisao. Apsolutno je tačno, i najbolje se ogleda na primeru iz Kraljeva.

Nakon zemljotresa, stare kablarove zgrade su ostale čitave. Nove kodeksove zgrade su pretrpele velika oštećenja. Naravno, nije to pravilo za svaku, ali tačno je to što je pctel napisao.

Ako hoćeš da se kockaš, idi u kazino, veće su ti šanse.

[ kvaju @ 16.05.2012. 01:42 ] @
Evo ne znam kako da citiram post sa početka teme, pa da pitam, šta će to biti sa eurom na jesen?
Dali će možda biti slična situacija kao sa svicarcem?
Pitam to jer sam planiram da uzimam stambeni kredit, u potrazi sam za nekretninom.

[ Braksi @ 16.05.2012. 19:41 ] @
ako primas platu u evrima ili svajcarcima onda je ok. Ako primas u dinarima, ne znam. Ne zna ni Soskic, ako je za utehu.

Medjutim, ako ovim tempom budemo "branili" dinar po proceni Stamenkovica devizne rezerve ce potrajati jos dve godine maksimum. Posle dve godine dinar ce se neizbezno sjurvati.
[ Dexic @ 16.05.2012. 20:36 ] @
Citat:
kvaju: Evo ne znam kako da citiram post sa početka teme, pa da pitam, šta će to biti sa eurom na jesen?
Dali će možda biti slična situacija kao sa svicarcem?
Pitam to jer sam planiram da uzimam stambeni kredit, u potrazi sam za nekretninom.

Kako bi opstanak ili ne-opstanak evra promenio stvari, po tebi?
Kako bi jaci ili slabiji evro promenio stvari? (jaci/slabiji naspram dolara/ostalih valuta, ne naspram dinara ;))

Pod uslovom, kao sto Braksi rece, da je plata vezana za evro (ili barem neku normalnu valutu), jedino sto realno treba da te brine je posao, tj. koliko je realno da ce tvoja firma nastaviti podjednako dobro da posluje u pomenutim situacijama.
Ako je izrazena u dinarima... bolje iznajmljuj stan.
[ labicko1 @ 17.05.2012. 02:25 ] @
@pctel do negde si upravu, problem u beogradu je to sto ako si kupio stan negde na periferiji, imas ogromnih problema da stignes do ostalih delova grada.

Za Euro sam ja napisao ranije, nije problem to sto primas platu u dinarima, problem je to sto samom euru i dolaru preti neizvesna buducnost. Bolje reci ima velike sanse da sam dolar devalvira, sto ce veoma uticati na euro, pa mi se cini da drzati neki kapital u novcanicama je dosta rizicno u danasnje vreme. Cisto to da je nestabilno vreme i treba o tome razmisljati.
[ sale83 @ 17.05.2012. 11:06 ] @
@ventura

Citat:
Ako pristane da staviš pare na escrow onda je sve ok, nemaš rizika. Ako ne pristane na to, onda ti je bolje da odustaneš jer je u pitanju prevarant.

Tako se u Australiji radi. Samo sto pri sklapanju ugovora ti si duzan da stavis 5% ili 10% u zavisnosti od ugovora i ko gradi. Tek na kraju da se dobije dozvola za stanovanje, kad kupac uradi inskepkciju objekta i kad je kupac zadovoljan sa objektom das ostatak i dobijes kljuc u ruke.
[ pctel @ 17.05.2012. 14:39 ] @
Evo sta na ovu temu kaze portal gradjevinarstvo:
http://www.gradjevinarstvo.rs/....aspx?ban=820&tekstid=2593
[ miki069 @ 17.05.2012. 16:46 ] @
Mogu oni da mlate šta hoće.
Kakve inovacije u gradnji? Beton bez armature?
Najbolji (nesrećan) primer je Kraljevo, gde su u 99% slučajeva objekti građeni od 1878 do 1990 godine ostali nateknuti.
Sve posle toga je puklo ko p*č*a.