[ Java Beograd @ 16.05.2012. 15:40 ] @
Baš sam planirao da odem do Fashion Parka u Inđiji, kad čujem od ortaka koji je bio, da je to zapravo preslikan Delta City. Isti brendovi, ista ponuda, iste cene. (ako se izuzme dan otvaranja)
Jel bio ko od forumaša ?
[ Igor Gajic @ 16.05.2012. 16:10 ] @
Bio ja :)

Ima zanimljive ponude... Pogotovo proslogodisnja kolekcija, ono sto nisu uspeli da prodaju sada daju po popustima, koji se krecu 10-20%. Ako planiras da potrosis >100-150 E onda se isplati krenuti u nabavku firmirane garderobe, sve ispod toga nije vredno goriva/putarine.
[ cika dacha @ 16.05.2012. 20:40 ] @
bio i ja al nemoj da ides ako ti trebaju velicine l i xl i obuce 45! jer nema nista :-)
[ Java Beograd @ 16.05.2012. 21:31 ] @
Pa bar dve trećine muške populacije nosi L ili XL
[ sasa022 @ 16.05.2012. 23:39 ] @
@Java Beograd

Jos jedan "grandiozni" projekat u Indjiji koji je "obicna sarena laza" :(
[ bakara @ 16.05.2012. 23:52 ] @
Citat:
cika dacha: bio i ja al nemoj da ides ako ti trebaju velicine l i xl i obuce 45! jer nema nista :-)

Tamo nema nista normalne velicine, a okacicu sutra kakav ima izbor patika u adidasu.
[ BluesRocker @ 17.05.2012. 01:12 ] @
Citat:
Igor Gajic:Pogotovo proslogodisnja kolekcija, ono sto nisu uspeli da prodaju sada daju po popustima, koji se krecu 10-20%.

Kakvi su to popusti od 10-20% za robu od prošle godine? Većih popusta je bilo u Delta sitiju za uskršnje i prvomajske praznike i to za ovogodišnju kolekciju, a bila je skoro i noć kupovine samo ne znam koliki su tada bili popusti. Ako je nešto outlet i prodaje prošlogodišnju robu, logično je da počinju sa 40% popusta pa naviše.
[ popusicko @ 17.05.2012. 07:26 ] @
Ni na sam dan otvaranja se ljudi bas nisu ubili od kupovine.Tek poneko sa nekom kesom.Vecina posetioca je bila
u lookingu a ne u shopingu.
Velike cene u Indjiji koja ispada cardak ni na nebu ni na zemlji.Neisplativo za odlazak ako ste iz NS ili BG.
[ jnk @ 17.05.2012. 08:25 ] @
Pre 7 dana osnovan H&M u Srbiji. Što znači da se verovatno do kraja godine može očekivati da će se po koja radnja otvoriti kod nas. E sad da li će biti u fashion parku čisto sumnjam.
[ neca @ 17.05.2012. 08:50 ] @
Pa nije ni realno da bude u Fashion parku H&M, jer je on sam po sebi jeftin. Ja koliko sam skapirao, ideja je da tu mogu da se kupe "ozbiljniji" brendovi po nižim cenama, nešto nalik Parndorfu blizu Beča, gde stvarno ima svašta nešto da se pazari i gde vredi otići, ako ste zaludjeni za firmiranom garderobom. Čak i liči na Parndorf koliko mogu da vidim. E sad..obzirom da je naš standard takav kakav jeste, ne bi me čudilo da tu bude svega i svačega. pa i H&M-a.
[ Igor Gajic @ 17.05.2012. 09:39 ] @
Lici na Parndorf samo po fasadi... Kod njih krajem sezone imas ogromna snizenja, cak i do 90%, a ovde ni na otvaranju nisu davali takve popuste.
[ Exodusbgd @ 17.05.2012. 09:40 ] @
Realno, čim sam čuo da je glavni zakupac i suinvestitor Fashion Company, koji drži gotovo polovinu butika odeće u Ušću ili Delta City-u, sve mi je bilo jasno...

Nema tu mnogo nauke - dok ne dođu veći brendovi i ne budu stranci otvarali ovakve šoping centre (ali ne po ovom domaćem "alavom" modelu), nagledaćemo se robe u izlozima.
[ žutokljunac @ 17.05.2012. 10:33 ] @
Zvuči primaljivo. Kupiš najke u Inđiji. Koliko koštaju? Onako, prosečno. Ja kupim u USA za 60-tak $, dođem ovde i kod onih iz Delte ( Mišković to drži? ) iste te skoro 90 evra. Kupio u Dubaiju tonu garderobe, svaki put uzmem nešto i kad sam upoređivao cene sa našima, imam šta i da vidim. Ej bre a Dubai. Sve je skuplje u Beogradu i to impresivno skuplje. Pa i Mek je ovde skuplji, gde ćete dalje.U Istanbulu majice 3$, te iste ovde 12€. Ali iste. Pa ko je bre ovde lud?

Ljudi vas šišaju otkidaju vas šta vam rade. Ja ne mogu da verujem koliko je Beograd postao skup grad, a plate su vam nikakve. Bedne. Od čega vi živite pojma nemam.

Ako ništa drugo, odete do Istanbula. Hrana je osetno, da ne kažem duplo jeftinija nego ovde. A verujem da ni karta nije skupa. Ispalti se i da pazarite samo par stotina evra. Ovi vas deru ko mlade majmune.

Idite bre sa tim parama bilo gde i kupujte ko ljudi.
[ boyan3001 @ 17.05.2012. 11:56 ] @
Zivimo od toga sto ne kupujemo takve brendove po takvim radnjama. Iste opstaju zahvaljujuci novopecenima. Uz sve to ti nazovi brendovi, nisu nikakvi brendovi, nego obicna konfekcija sa naduvanim cenama. Na prste jedne ruke ne mozes da nabrojis marke koje nesto valjaju. Nasa industrija je svojevremeno imala kvalitet za tri klase bolji.
A veruj mi, vecini je ovde i dalje jezivo skupo da potrosi par stotina evra o jednom trosku za kupovinu odece i obuce. Zato ti Istanbul tripovi i ne mogu da zazive bas tako lako, bez obzira koliko se isplati. Kupuje se po malo, kad se ima.
Taj Fashion centar u Indjiji je jedno obicno prodavanje magle. Zabili su ga u bozj'u mater i propasce verovatno u roku od par meseci, jer im niko tamo nece dolaziti. Plus nema veze sa outletom, sve sto je tamo izlozeno moze se naci i ovde po radnjama u gradu i ostalim trznjacima.
[ bakara @ 17.05.2012. 11:57 ] @
Citat:
bakara: Tamo nema nista normalne velicine, a okacicu sutra kakav ima izbor patika u adidasu.

Evo sta sve ima od muskih patika (vidite u pozadini i koji brojevi) ima u adidasu, otprilike je tako i u ostalim radnjama.

Manje vise je takav izbor u svim radnjama...ja recimo nisam mogao da nadjem ni jednu majcu velicine L i XL a kada sam pitao da li imaju normalne velicine uz osmeh su mi odgovarali da su sve prodali.

I jos nesto ( ko bude isao), ja sam dosao starim putem u Indjiju, a vracao se novim i odmah cim se ukljucite placate putarinu 240 din.
[ Exodusbgd @ 17.05.2012. 12:09 ] @
Iz jednog običnog "seoskog" šoping mola u Nemačkoj (neki bukvalno mol za mestašce od 30.000 stanovnika) matori mi prošlog vikenda doneo kvalitetne Fila patike za 10EUR (popust 70% na akciji), a Reebook klasik nešto ispod 35EUR (kod nas su skoro 7k)
[ Samurai Jack @ 17.05.2012. 12:44 ] @
Bili pre par nedelja. Ni jedan spektakularan popust nisam video, cak mislim da su cene jednih patika bile potpuno iste kao cene u radnji ovde blizu mene. Cena ista u dinar. Druga stvar koja mi je bila malo sumnjiva je sto su stare cene bile napisane rukom, a i nove cene su bile napisane rukom. Fakticki mogu da napisu bilo sta. U maloprodaji je, npr. kostalo 8000 hiljada, ali o tome nema traga, a na etiketi u outletu (pisano rukom, jelte) pise stara cena 9000 a nova 7500. Kao popust, a zapravo nije.
[ Aleksandar Đokić @ 17.05.2012. 12:56 ] @
gledam ove patike sve crvene, zute, sa sljokicama, sa cveckama... cirkus
[ Electronique Terminator @ 17.05.2012. 13:17 ] @
baš vala izgleda k'o pakovanje Flomastera,

ili kao HTZ-oprema "Srbija Puteva"
[ deerbeer @ 17.05.2012. 13:21 ] @
Citat:
guslac: gledam ove patike sve crvene, zute, sa sljokicama, sa cveckama... cirkus

Ne bi uzeo ni da mi ih daju dzabe :)
[ Dexic @ 17.05.2012. 13:35 ] @
zutokljunac, gde nadje Dubai da poredis... nijednu jeftinu stvar osim taxija nisam nasao :) Sve je skuplje nego kod nas (ali kas se BASH ista stvar poredi - porediti "Nike" patike (samo po imenu a ne konkretnom modelu i broju) je isto kao i porediti jaje kolibrija i curke :)). Po stranu doduse sto tamo sve izgleda kvalitetnije.
Ali skoro je u Adidasu u Beogradu bio popust za proslogodisnje trkacke patike na 4500. Bile su stvarno ~10.000. Nije da su frei, ali cak i u Nemackoj naci takve patike i broj da nekome odgovara a sa nizom cenom nije realno. Sve to moze bolje, uvek naravno.

Parndorf kada sam bio (jednom - sredina februara) - NISTA nije bilo na snizenju, sve su cene bile kao sto su kod nas u DC/Usce obicne cene.

Ludost je da se u PM (lokacijski) otvori ovako nesto umesto negde blize vecini populacije, doduse, bez da to stvarno znaci prilicno nize cene :(
[ dlalic @ 17.05.2012. 13:39 ] @
Citat:
bakara

I jos nesto ( ko bude isao), ja sam dosao starim putem u Indjiju, a vracao se novim i odmah cim se ukljucite placate putarinu 240 din.

Ovo mi je posebno interesantno.
Ako dobro razumem dva puta se plati putarina? Na izlazu iz Indjije i opet na "redovnoj" rampi tamo iza S.Pazove?
[ bakara @ 17.05.2012. 14:09 ] @
Citat:
dlalic: Ovo mi je posebno interesantno.
Ako dobro razumem dva puta se plati putarina? Na izlazu iz Indjije i opet na "redovnoj" rampi tamo iza S.Pazove?

Ma budalastina, i ja sam bio zatecen i iznenadjen...tek sam se ukljucio na autoput i naidjem na naplatnu rampu.
Ja pruzam ruku da uzmem karticu a ovaj mi trazi 240 din, ja kazem da sam tek usao na auto put i pitam kako je moguce?
Kaze, isto je kao i da idete od N. sada, ja zapanjen mozda i jeste nekom ko ide od NS ali nekom ko ide iz Indjije sigurno nije.
[ boyan3001 @ 17.05.2012. 14:16 ] @
^
Da, to im je stara fora, postoji rampa samo na pola auto-puta izmedju BG-NS i odakle god isao i presao preko te naplate, kostace te 240 din. Ali to ce izgleda da se promeni sa spajanjem obilaznice sa E75 kod Batajnice, jer su slicnu stvar uradili sad kad je rekonstruisana i dovrsena petlja za iskljucenje kod NS-a. Sad tamo stoje naplatne rampe. Sto znaci da cemo verovanto placati i to malo auto-puta do Banovaca ili Pazove.
Inace je 240 din jeziv bezobrazluk za taj satro auto-put koji se tek danasnjih dana zavrsava i dobija oblik koji je trebao da ima jos '80-tih. Jednom sam ih pitao, kad su podigli cenu na 240 din, pa dobro bre zasto majku vam... i lik mi ladno rekao, pa radovi na putu, pravi se kompletan put, pa da se to finansira. Ne sumnjam da kad ga zavrse ima da dignu cenu ili u najboljem slucaju da kazu, pa sta sad ocete da vas nov put kosta manje nego stari...

@Dexic
Oni su isli logikom da centar stave pored auto-puta. Kao sto se to radi po velikim zapadnim zemljama. Ali prvo, za to treba imati prometne auto-puteve, a drugo to mora ipak da bude u blizini velikih gradova, a ne pored Indjije koja je prc od 20k stanovnika izmedju BG-a i NS-a.
[ Igor Gajic @ 17.05.2012. 14:22 ] @
Po Evropskim standardima ovo i jeste blizu velikog grada, sad sto smo mi takvi i da je 5L benzina mnogo, to je druga prica...

Btw. Lociran je izmedju NS i BG, ~2 miliona ljudi, i relativno blizu Vojvodjanima koji imaju vecu kupovnu moc od centralne Srbije. Po meni lokacija je OK.
[ žutokljunac @ 17.05.2012. 14:25 ] @
Citat:
Dexic: zutokljunac, gde nadje Dubai da poredis... nijednu jeftinu stvar osim taxija nisam nasao :) Sve je skuplje nego kod nas (ali kas se BASH ista stvar poredi - porediti "Nike" patike (samo po imenu a ne konkretnom modelu i broju) je isto kao i porediti jaje kolibrija i curke :)). Po stranu doduse sto tamo sve izgleda kvalitetnije.

Baš namerno i poredim. Zato što je taj grad sinonim za luksiz, skupoću, neka kao fency hit destinacija za buržuje. Nisi našao nijednu stvar. E pa dobro, pita od jabuka u Meku je 3 dirhama ( 1$ - 3,65 DRHS ). To je dakle oko 0,8$ iliti nesto oko 75 dinara. Kod nas je 100 dinara. Hotel možeš da nađeš i za 70 dolara, i to bez problema koliko hoćeš. Koliko je kod nas? Taxi, dnevna start 3,5 DRHS, noćna duplo, a taksi sa aerodroma start 25 DRHS. Ali ajde, oni i idu na turizam pa hoteli, taksi, trebaju da budu povoljni, ali gde je ostalo. Hrana, prilicno jeftina, Cigare, ja placam boks Marlbora 15$ ( na Aerodromu u Free Shopu ), u gradu je oko 2$. Čak je i to jefrinije od nas, a zna se da su kod nas u celoj Evropi najjeftinije cigare, valjda da cuvaju neki socijani mir. Garderobu da ti ne nabrajam. Five Eleven pantalone tamo 48 dolara, ovde isti model oko 8000 dinara, i tako dalje i tako dalje, da te ne zameram. Da ti ne pominjem tehniku. Nađoh neku super japasnki frižider, perverzija totalna, i to je nekih 150 dolara. Ovde sam platio neki obični 400 evra. U Deiri ( jefiniji deo ) su kafici i fast food restorani sa istim cenama ili cak i jeftiniji nego kod nas. Tipa, neki šiš kebab sa pićem 20 dirhama, a idi po nasim restoranima pa vidi. Ja juce otisao potpuno bez veze, neki zabačeni restoran na Voždovcu, ćevapi i Jelen pivo, 750 dinara. Pa ko je ovde lud bre? Ovi naši sa cenama su skroz poludeli. Cene po kafićima, u samoposluzi, hrana, pa onda cene garderobe, sve skupo, baš jako skupo. Ovde je hiljadu dinara ništa. Da sedneš u kafic i popiješ po kafu sa drugom, možda kolač da uzmeš. Meni je sve ovo skroz ludo. Htedoh da kažem da je ovde sve jako skupo, bezobrazno, vređa ti intelekt. Nije da ja nemam, daleko od toga, ali me prave budalom.
[ boyan3001 @ 17.05.2012. 14:25 ] @
Igore, ali zasto da se ja vozim 45-47km da bih kupio nesto sto imam i ovde u gradu!? Za to moraju da stave stvarno mnogo dobru ponudu, a kako nas mozak radi, mislim da se to nece nikad dogoditi i do kraja leta verujem da ce im ceo centar propasti.
I pazi ovo nije moje misljenje, vise lokalnih Indjijaca mi je prokomentarisalo istu stvar.
[ Igor Gajic @ 17.05.2012. 14:30 ] @
http://www.trueknowledge.com/q/distance_vienna-_parndorf

Parndorf - Bec => 43.32km

Sto se tice cena pitaj Indjijance vlasnike... Ocigledno im je pohlepa zamutila oci.
[ boyan3001 @ 17.05.2012. 14:38 ] @
Jeste, slazem se. Samo sto tebi treba iz Beograda oko pola sata da se izvuces do Batajnice gde se ukljucujes na auto-put. A od Beca do Pandorfa imas auto-put koji prakticno ide iz centra grada.
[ Devanagari @ 17.05.2012. 17:02 ] @
Citat:
Dexic: gde nadje Dubai da poredis... nijednu jeftinu stvar osim taxija nisam nasao :)

Ti onda ili nisi dugo bio tamo ili se nisi previse kretao…

Medjutim, na stranu to taksativno nabrajanje, najdrasticniji primer je obicna pijaca voda koja je u cetiri zemlje Arapskog poluostrva u kojima sam bio jeftinija nego u Srbiji. Znaci, to je ono bas kraj price, kada je voda u jbn pustinji jevtinija nego u tom brlogu tamo. I ne interesuje me ako neko ima da kaze da je kod Arapa ovakva ili onakva voda, spram neopisivo kvalitetne vilinske vode u Srbiji (sto uopste i nije slucaj), to je totalno dno covece. Znate one price, kod njih je gorivo jeftino jer ga imaju bla bla bla - e pa sta je onda sa vodom u sred pustinje, kako je moguce da je ona jevtinija? <- retoricko pitanje
[ Tyler Durden @ 17.05.2012. 17:33 ] @

Citat:
Dexic: zutokljunac, gde nadje Dubai da poredis... nijednu jeftinu stvar osim taxija nisam nasao :) Sve je skuplje nego kod nas (ali kas se BASH ista stvar poredi - porediti "Nike" patike (samo po imenu a ne konkretnom modelu i broju) je isto kao i porediti jaje kolibrija i curke :)). Po stranu doduse sto tamo sve izgleda kvalitetnije.
Ali skoro je u Adidasu u Beogradu bio popust za proslogodisnje trkacke patike na 4500. Bile su stvarno ~10.000. Nije da su frei, ali cak i u Nemackoj naci takve patike i broj da nekome odgovara a sa nizom cenom nije realno. Sve to moze bolje, uvek naravno.

Parndorf kada sam bio (jednom - sredina februara) - NISTA nije bilo na snizenju, sve su cene bile kao sto su kod nas u DC/Usce obicne cene.

Ludost je da se u PM (lokacijski) otvori ovako nesto umesto negde blize vecini populacije, doduse, bez da to stvarno znaci prilicno nize cene :(

meni je zanimljivo da ti na SVAKOJ temi u kojoj se na bilo koji nacin poredi srbija i bilo koja strana zemlja, ti si u fazonu kako je ovdje 5x bolje po tom pitanju.
jesi ti sigurno bio negdje preko?
[ Dexic @ 17.05.2012. 18:45 ] @
Poredim ono sto se u toj temi poredi.
Nemacka jeste bolja za posao. Austrija je bolja da imate manje blesavih na ulici ili za kvalitetnu operu. Japan je bolji po kvalitetu gradnje.
Ali ne znaci da je Nemacka bolja od Srbije po svemu, ili posebno ne znaci da terbamo imati japanski kvalitet gradnje ovde recimo.
Da ne zelis mozda da potvrdjujem samo ruzne strane Srbije?

@Devanagari, znas li koliko se koristi voda u arapskim zemljama naspram mogucnosti da se dopremi i cene toga? (pa prodji nekad tokom Ramadana i probaj da prezivis pijuci vodu u javnosti :))
[ žutokljunac @ 17.05.2012. 18:55 ] @
Ovde se porede cene odevnih predmeta. Levis farmerke u USA su oko 40$. Tu negde, 38, 40, 42$. Bar sam ih ja toliko plaćao. Ovo čisto da se ogradim pa da se ne javi neko i kaže nije istina, cena je XX. Amerika je ipak velika zemlja, ali generalno bez problema Levis pantalone možeš da kupiš za reda veličine 40$

Koliko su u Inđiji?

Eto to mi prvo pade na pamet. ,)
[ vukad @ 17.05.2012. 19:45 ] @
Citat:
žutokljunac: Ovde se porede cene odevnih predmeta. Levis farmerke u USA su oko 40$. Tu negde, 38, 40, 42$. Bar sam ih ja toliko plaćao. Ovo čisto da se ogradim pa da se ne javi neko i kaže nije istina, cena je XX. Amerika je ipak velika zemlja, ali generalno bez problema Levis pantalone možeš da kupiš za reda veličine 40$

Koliko su u Inđiji?

Eto to mi prvo pade na pamet. ,)

Jesu. Ponekad i jeftinije na akciji. Ali svuda u Evropi Leviske su ~70+ eur. To je Levisova cenovna politika. Isto je tako za mnoge americke odevne marke. Npr. Tommy Hilfiger je u Evropi prilicno skup, u USA je jedna od jeftinijih marki. Njihovi dzemperi u Macy's kostaju 40$, a u Cirihu 130 chf (~145$).
[ Devanagari @ 17.05.2012. 19:48 ] @
Citat:
Dexic: @Devanagari, znas li koliko se koristi voda u arapskim zemljama naspram mogucnosti da se dopremi i cene toga? (pa prodji nekad tokom Ramadana i probaj da prezivis pijuci vodu u javnosti :))

Uopste ne razumem pitanje, sta ti to znaci da li znam koliko se koristi voda? Ne znam da li si bas dobro procitao sta sam napisao, a cak i ako jesi da ponovim svoju poentu: srpska ekonomija je na takvom nivou da je cak i voda skuplja nego u pustinjskim zemljama. Meni je to bio i ostao krajnji primer retardacije ekonomije tog drustva. Naravno da ce se uvek naci specijalci koji ce imati savrseno razumne argumente zasto je to normalno.

A sto se tice Ramazana, da ne idem u to kakve veze ta prica ima sa cenom vode, ne demonstriraj svoje nepoznavanje drugih kultura. Pitanje javne konzumacije hrane i vode u tim zemljama u tom mesecu je pitanje kucnog vaspitanja i postovanja prema ljudima koji su te ugostili, a ne poremecene slike o krvozdernosti, itd.

U najrigidnijoj od svih tih zemalja sedeo sam u trznom centru i pio neki sok, krajem jula - dakle znas u kom mesecu. Pored mene neki lokalac nesto gricka. Prilazi nam mutaween ekipa i pitaju nas obojicu jesmo li muslimani. Ja kazem nisam, ovaj tip ispostavi se da je bas lokalac. Njemu kazu da podje s njima, meni najljubaznije objasne o cemu je rec. Jos im ja i kazem da znam pricu nego sam se zaboravio - pazi zaboravio tako ozbiljnu stvar - i ovaj opet ponovi kao "molim vas, povedite racuna", itd., itd., i jos mi se na kraju zahvali, da vizitku i flajer s nekim sajtom gde je sve to objasnjeno na engleskom i odose sa ovim lokalcem. Dakle - mutaween. Tako da toliko o tome, a ja sam odavno prestao da se cudim do koje mere su ljudi spremni da sire price koje pokazuju stepen neznanja o stranom svetu i kulturama…
[ vukad @ 17.05.2012. 19:57 ] @
Citat:
Devanagari: Uopste ne razumem pitanje, sta ti to znaci da li znam koliko se koristi voda? Ne znam da li si bas dobro procitao sta sam napisao, a cak i ako jesi da ponovim svoju poentu: srpska ekonomija je na takvom nivou da je cak i voda skuplja nego u pustinjskim zemljama. Meni je to bio i ostao krajnji primer retardacije ekonomije tog drustva. Naravno da ce se uvek naci specijalci koji ce imati savrseno razumne argumente zasto je to normalno.

U Srbiji je potrosnja kupovne vode mizerna jer velika vecina pije vodu sa slavine. U UAE svi kupuju vodu i proizvodjacima/trgovcima se isplati da je prodaju sa mnogo manjom marginom. Jel to bas toliko tesko razumeti?
[ Devanagari @ 17.05.2012. 20:40 ] @
Citat:
vukad: U Srbiji je potrosnja kupovne vode mizerna jer velika vecina pije vodu sa slavine. U UAE svi kupuju vodu i proizvodjacima/trgovcima se isplati da je prodaju sa mnogo manjom marginom. Jel to bas toliko tesko razumeti?

Ne, vec sam rekao da uopste nije tesko razumeti:
Citat:
Devanagari: Naravno da ce se uvek naci specijalci koji ce imati savrseno razumne argumente zasto je to normalno.

Ne znam samo odakle onoliki proizvodjaci te iste vode u zemlji u kojoj je prodaja toliko mizerna. Dalje, imas zemlju sa izvorima, na kojima napravis pogon za flasiranje, imas distribuciju u krugu od par stotina kilometara. Naspram toga imas pustinju velicine Evrope u koju se voda uvozi ili se grade postrojenja za reverznu osmozu i ostale desalinizacije ili se djozaju sa npr. Jemenom koji ima neke izvore na racun sirove nafte po paritetu 1:1, itd. itd. I sada zakljucak je kako je savrseno normalno da je u prvom primeru pijaca voda skuplja. Zbog ovoga ja kazem da je ovo ultimativni primer poremecenosti ekonomske logike stanovnistva u Srbiji, ovaj primer uopste nije usamljen, naprotiv.

Sto se tice mizernosti prodaje, malo bajat podatak ali cak ni za ovih par godina krize sigurno se nije izvrnuo u "mizernu" prodaju:
Citat:
Proizvodnja vode za piće postaje jedan od najunosnijih poslova u Srbiji, a samo u prošloj godini ta grana ostvarila je prihod od 190 miliona evra. I proizvođači priznaju da je reč o profitabilnom biznisu i to potkrepljuju podatkom da je u 2008. godini prodato 650 miliona litara prirodne izvorske, mineralne i gazirane vode, a 68 miliona litara bilo je plasirano na strana tržišta. U Udruženju proizvođača mineralnih voda, tvrde da zbog rasta tržišta koje kod nas premašuje i deset odsto, kao i svetskog trenda rasta od pet odsto na godišnjem novou, sve je više privrednika zainteresovano da uđe u taj biznis. To uvećava konkurenciju u tom sektoru, pa proizvođači koji su već u grani, kažu da ne treba zanemariti velike troškove marketinga i distribucije.

Ali, i pored sve veće proizvodnje, potrošnja flaširane vode u Srbiji još uvek je dvostruko manja nego u evropskim zemljama.

izvor

A sto se tice cena:
Citat:
U Srbiji se godišnje proizvede 600 miliona litara flaširane prirodne i mineralne vode. Svaki kubni metar vode u Evropi opterećen sa tri evra, a u Srbiji sa 11 do 12 evra.

izvor
A u stvari ni ne znam zasto ovo pisem, onome kome nije jasno kakav je tip problema to sto je voda u pustinji jevtinija nego u kontinentalnom delu Evrope, sve ovo sigurno ne znaci ama bas nista… Tu je takodje i odgovor zasto ni nakon dvanaest godina ljudi nisu u stanju da prepoznaju da postoji problem u vezi toga koju kolicinu novca moraju da odvoje na najelementarnije stvari.
[ deerbeer @ 17.05.2012. 20:52 ] @
Citat:
vukad: U Srbiji je potrosnja kupovne vode mizerna jer velika vecina pije vodu sa slavine. U UAE svi kupuju vodu i proizvodjacima/trgovcima se isplati da je prodaju sa mnogo manjom marginom. Jel to bas toliko tesko razumeti?

Od cega sigurno pola ode u flasiranu a i zavisi da li je im je ta flasirana domaca ili iz uvoza.
Ako je domaca, mislim, sta reci za pustinjsku zemlju da je bogata vodama i izvorima kao pola sumadije
onda je neverovatno idiotski i pogubno da nam je domaci nasi distibuteri "poklanjaju" za 40din za malu flasicu akva vive ili rose ,
a samo u susednoj grckoj je 1,5E ceo six-pack od 1.5l flasa a pritom cela masinerija za konverziju slane vode u slatku pijacu nije nimalo jeftina ...
[ Dexic @ 17.05.2012. 21:19 ] @
Citat:
Devanagari: A u stvari ni ne znam zasto ovo pisem, onome kome nije jasno kakav je tip problema to sto je voda u pustinji jevtinija nego u kontinentalnom delu Evrope

Pa jesi mislio na vodu sa cesme ili pijecu u flasi?
Nije voda jeftinija u pustinji - jeftinija je pijeca voda. Ni meni nije logicno, ali ajde ti meni objasni zasto je u Japanu jeftiniji losos od (obicne) junetine?

A to sto kazem za Ramazan itekako ima smisla - kod njih se PAZI koliko se i kada pije voda. Mi uzmemo i pijemo vodu koliko hocemo, pa i vise.
Jesi li primetio kakve su tipicne casice za vodu uglavnom u breakfast restoranima?
Isto poredjenje bi bilo i za povrce... povrca nema u pustinji... ali ne da je skuplje i redje u Dubaju, nego ga jedva ima. Koja je razlika naspram vode? Svezina... Voda moze da stoji duze, povrce ne moze. Dovezu ogromnu kolicinu vode odjednom, sama voda kosta nista realno, transport njih ne kosta nista, nafta je njihova, nema poreza na nju a i za vodu se subvencionise.
Glupo poredjenje sa Srbijom...

@zutokljunac, jasno za SAD, ali ti si pominjao da je i u Dubaju jeftinije?
EDIT: Tek sad videh poruku gore za Dubaj.
Frizidere i slicne stvari nisam gledao.. gledao sam ocigledno samo stvari koje bih i mogao da ponesem. Znaci, informativno sportske stvari generalno, odela, kofere i pogledao tehniku onako.
Koferi - jeftiniji.
Odela... ovo bash nije poredivo, mi nemamo neki kvalitet, a oni i nemaju nesto ne-kvalitetno ako se ne ode u Mina Bazar deo.
Sportske stvari sam gledao i razlicita doba... uvek skuplje majice nego kod nas. Patike takodje, mada nisam preterano gledao. (gledam sportske stvari za trcanje, ne nesto profi, nego DryFIT odeca recimo)
Tehnika.... onako. Ne mogu da reci da je skuplja, jer mislim da sam je poredio sa Evropom (posto to vec mogu uvek da uzmem u EU), ali znam da laptopovi su skuplji primetno od EU a tada su kod nas generalno bile slicne cene sa EU, pa cak i nize, naravno sem za nesto posebno.

Kad pricas o hrani - koliko su salate? Ako je neko video prihvatljivo veliku procije iste, da li se seca cene?:)

A sto se tice kupovine, ja sam sa necom - kupio sam <5 stvari u zadnjih 10+ godina ovde (i to su bile neke obicne majice za spavanje uglavnom :))

[Ovu poruku je menjao Dexic dana 17.05.2012. u 22:31 GMT+1]
[ neca @ 17.05.2012. 21:22 ] @
kada sam rekao da lici na parndorf mislio sam iskljucivo na fasadu :-)
ja sam tamo bas lepo pazario, mada poslednjih godina se trudim nista da ne kupujem u bgu, jer preteruju, prosle godine u budimpesti u west endu kupim energie majicu za 17 eura, i onda dodjem u beograd u fashion company outlet i nadjem istu za 3490. odlicno snizenje :-)
[ Devanagari @ 17.05.2012. 21:57 ] @
Citat:
Dexic: (…)

Ja ne znam kako bih ti odgovorio na sve to, kao da citam neki scenario za Backward Day event… Niti znam odakle da pocnem. Naravno da govorim o flasiranoj pijacoj vodi. Ko tamo pije cesmovacu??? Po toj logici voda iz lokvi na ulici ne kosta nista! Totalno nepovezano. Ramazan nisi spominjao u kontekstu cene vode, vec baronisanja da ce neko da ti skine glavu ako pijes vodu u javnosti. Casice u breakfast restoranima - WTF???!? Tako si pio vodu????? Sto vise pises sve se vise pitam gde si ti to zapravo bio i sta si uopste gledao. Povrce - apsolutno no comment, prvo jer nikakve veze s mozgom nema, a kamoli s kontekstom price, a drugo jer ocigledno ni do prvog Spinneys-a nisi dogurao. Komentari o cenama tehnika, sportske opreme - backward day 100%. Itd., itd., previse je tu besmislica da bi se uzelo za ozbiljno.

Ukratko, nabacana gomila netacnih, a nepovezanih partikularija da se zakloni jedna prosta cinjenica. Ako voda negde u Evropi kosta vise nego u pustinji ili, ne znam, grejanje kosta vise nego na Antarktiku ili par suvih carapa vise nego u tropskoj prasumi… pametnom coveku ce to biti dovoljno da primeti da nesto tu nije u redu, a ovi ostali ce da obrazlazu zasto je to normalno.

Hocu da kazem u kontekstu ove teme i te najobicnije robe koja se valja kao nesto premijum, poenta je da sam se toga nagledao koliko hoces po zemljama treceg sveta - da moras da placas premijum cenu samo za to da je stvar iole prosecna, tj. da nije totalni raspad. Ali to vazi bukvalno za sve sto cini osnovni zivot, ne govorim samo o garderobi, vec i o stanu, prevozu, netu, cak i hrani, itd. Ocigledno mi je da se Srbija polako ali sigurno ugurala u to probrano drustvo.
[ Dexic @ 17.05.2012. 22:12 ] @
Citat:
Devanagari: Ukratko, nabacana gomila netacnih, a nepovezanih partikularija da se zakloni jedna prosta cinjenica.

Netacno, ali previse offtopic za dalju raspravu.

Citat:
Ako voda negde u Evropi kosta vise nego u pustinji ili, ne znam, grejanje kosta vise nego na Antarktiku ili par suvih carapa vise nego u tropskoj prasumi… pametnom coveku ce to biti dovoljno da primeti da nesto tu nije u redu, a ovi ostali ce da obrazlazu zasto je to normalno.

Ne. Laiku ce to biti dovoljno i nece gledati dalje.
Pametan ce se zapitati zasto je tako... Srbin ce biti cinican, poveden gomilom iskustva koja to i zahtevaju, pa ce misliti kako je to nemoguce realno, i da tu nesto ne valja.
Ali pametnom nikada nije dovoljan laicki pogled na stanje stvari.
[ BluesRocker @ 17.05.2012. 22:27 ] @
Citat:
žutokljunac: Ovde se porede cene odevnih predmeta. Levis farmerke u USA su oko 40$. Tu negde, 38, 40, 42$. Bar sam ih ja toliko plaćao. Ovo čisto da se ogradim pa da se ne javi neko i kaže nije istina, cena je XX. Amerika je ipak velika zemlja, ali generalno bez problema Levis pantalone možeš da kupiš za reda veličine 40$

Imaš u Rodi u Omladinskih brigada Levis outlet gde mogu da se kupe farmerke za 3500-4000, a mislim da su čak imali i akciju da platiš 2 a dobiješ 3 proizvoda tad kad sam kupovao farmerke. Doduše nemaju baš neki izbor, poslednji put nisam uspeo da nađem ništa što mi je taman.
[ sonus70 @ 17.05.2012. 22:31 ] @
@ voda u pustinji

bistrio sam u trenucima dokolice na plaži etikete na flašama vode koje smo kupovali u Egiptu i pored onih njihovih slova sam na svakoj uspeo da pronađem i logotip neke svetski poznate firme, Nestle, Pepsi, Sveps i slične. Pričao sa čovekom koji tamo živi godinama kako to da su te vode skoro duplo jeftinije nego kod nas i odakle je uopšte dovoze.
Skoro sva flaširana voda u Egiptu je iz oaza u libijskoj pustinji gde svoje punionice imaju te "svecke" firme. A jeftinija je zato što u kalkulaciji za cenu vode kod nas je 1% voda 10%pakovanje 40%transport i ostatak zarada(proizvođača,trgovca,reket države, reket partije...) a kod njih je taj transport 10 puta manji.
Jednom sam tamo bio baš krajem septembra kad je ramazan (oni kažu za taj praznik ramadan) i nikad nas niko nije popreko pogledao što jedemo i pijemo za dana dok oni poste.

btw tamo domaći sasvim fino podnose vodu iz slavine, mi evropljani se proseremo.
[ New Village DC @ 18.05.2012. 02:28 ] @
Citat:
Ljudi vas šišaju otkidaju vas šta vam rade. Ja ne mogu da verujem koliko je Beograd postao skup grad, a plate su vam nikakve. Bedne. Od čega vi živite pojma nemam.

-Zivimo od zaduzivanja preko "aranzmana".
-Zivimo od dotacija devizne dijaspore.
-Zivimo od privatizacija nepropalih drustvenih/drzavnih preduzeca.

Ali, od stvorene nove vrednosti u vidu proizvodnje i izvoza iste, sigurno ne.

I to, ne zivimo bas svi, to samo ovi neki sto zive bolje.

Izvinjavam se na oftopiku, ali sam morao da odgovorim coveku.
[ Andrej013 @ 18.05.2012. 03:49 ] @
@Devanagari

ne znam da li sam dobro shvatio, ali ti hoces da kazes da se Srbija raspada(sto se slazem) a da ti je glavni dokaz za to cinjenica da je voda kod nas skuplja nego u pustinji?
pa ajde mi navedi jednu drzavu koja se ne raspada, gde je blagostanje i sl...
Nemacka? USA? Svajcarska? Francuska? Slovenija?
u svim tim drzavama je voda skuplja nego u toj pustinji. neko ce reci da je to OK zato sto je prosecna plata tamo veca i sl, ali sa druge strane, prosecna plata u Srbiji je veca od prosecne plate u Egiptu.
[ zmau @ 18.05.2012. 07:38 ] @
Citat:
srpska ekonomija je na takvom nivou da je cak i voda skuplja nego u pustinjskim zemljama. Meni je to bio i ostao krajnji primer retardacije ekonomije tog drustva.

Aman, nije voda nego plastična flaša puna vode. A plastične flaše se - gle čuda - prave od nafte.

I još možda mogu da zaključim da Srbija i UAE imaju različite poreske politike. A da pri tom pojma nemam čija je bolja.
[ žutokljunac @ 18.05.2012. 08:00 ] @
Citat:
Andrej013: @Devanagari

ne znam da li sam dobro shvatio, ali ti hoces da kazes da se Srbija raspada(sto se slazem) a da ti je glavni dokaz za to cinjenica da je voda kod nas skuplja nego u pustinji?

Ne, nego se se tržište u Srbija raspada. Mada, mi izgleda uređeno tržište koje funcioniše po jasnim pravilima nismo ni imali u poslednjih 20 godina.

Sve funkcioniše po nekim pilićarskim i vaćaroškim principima, pod parolom snađi se. Nema jasnih okvira, dobre državne politike, kontrole.

Tako da onaj ko uveze šleper majica iz Turske i plaća ih tipa 2$, te majice ovde može da prodaje po 15$, a da pri tom ne plaća ni fiskalne prihode jer nekoga na Carini podmiti. Od toga niko nema niklakve koristi osim tog pojedinca. Niti društvo jer ništa ne proizvodi, niti država. Što je najgore tako ne funcionišu mali koji bi sa malim kapitalom da ide na enormnu maržu, već tako funkcionišu i ozbiljne kompanije, koje grade tržne centre. Lakše mu je da uveze 20 kontejnera bilo čega iz Kine i da tako radi, nego da bilo šta korisno radi, da proizvodi i stvori novu vrednost. To jeste problem i zapadnih zealja, ali oni imaju veliki kapital koji je akumuliran, i imaju valutnu politiku, kontrolišu finansijske intitucije pa zato oni to mogu, a mi tako ne možemo. Ovde funkcioniše samo tržište usluga, privrede više gotovo da nema, a sa druge strane cene osnovnih životnih namernica više niko ne kontroliše, pa tako moja majka koja prima penziju od 18 000 dinara ( a otac bio odličan građevinski inženjer ), plaća mesečne troškove grejanja oko 7000 dinara ( pa plus voda, struja, telefon, kablovska, odžavanje zgrade ). Računao sam i ispade da ona žena ima samo to da plati i da jede hleb, pije mleko, možda da kupi jaja na pijaci. Eto dokle je to sve došlo. I onda ti odeš u neki kafić, sedneš i platiš dve kafe i kolač hiljadu dinara, i pitaš se, pa ko je ovde lud? Gde je ova zemlja otišla.

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 18.05.2012. u 09:24 GMT+1]
[ component @ 18.05.2012. 13:41 ] @
Bio sam u Fashion Park Inđija i razočarao sam se koliko se ljudi parkira na mestima predviđenim za invalide. Parking je bio skoro prazan, ali eto neko sa obe zdrave noge ne želi da prepešači 20 metara više

[Ovu poruku je menjao component dana 19.05.2012. u 14:34 GMT+1]
[ tdusko @ 21.05.2012. 08:08 ] @
Citat:
bakara: Ma budalastina, i ja sam bio zatecen i iznenadjen...tek sam se ukljucio na autoput i naidjem na naplatnu rampu.
Ja pruzam ruku da uzmem karticu a ovaj mi trazi 240 din, ja kazem da sam tek usao na auto put i pitam kako je moguce?
Kaze, isto je kao i da idete od N. sada, ja zapanjen mozda i jeste nekom ko ide od NS ali nekom ko ide iz Indjije sigurno nije.

:)

Ko hoce u autlet, putarina dupla
[ boyan3001 @ 21.05.2012. 12:07 ] @
Treba neko sa tenkom da im prodje kroz te naplatne rampe...
[ mmix @ 21.05.2012. 12:26 ] @
Ja vala u ove outlete kod nas ne ulazim dok me ne prodje evropska groznica. U Bilefeldu i okolini sam za 150evra napunio (ali bukvalno napunio inicijalno prazan) kofer stvarima. Majce koje su kod nas "na akciji" za 1000din tako sam placao 1.99e. Na njihovoj akciji sam nasao debele zimske kosulje za 2.99, ovde to ne bih nasao brendirano ni za 4000. Bruka kakvo dranje u Srbiji za odecu i obucu.

Zato se ja ne lozim nesto da ce sad H7M da dodje, doci ce al ce da drpa ko i svi ostali.

[ mmix @ 21.05.2012. 12:29 ] @
I btw, pre nego sto neko kaze, "lako je tebi". Low coster povratni let do negde u EU + lokalni outlet tamo + da platis dva kofera i putarinu i stvari i sve da paltis carinu ispasce jeftinije nego za istu robu ovde. Da kupis 8 t-shirts samo pa ces da isplatis kartu.
[ Igor Gajic @ 21.05.2012. 12:30 ] @
mmix, meni se cini da ces ti tamo i da ostanes
[ mmix @ 21.05.2012. 13:01 ] @
Ne mogu, nemam papire, vec sam se vratio ovde i u blagoj sam depresiji od prve udarne rupe na koju sam naisao autoputem pre Subotice.
[ ventura @ 21.05.2012. 13:10 ] @
Citat:
mmix: I btw, pre nego sto neko kaze, "lako je tebi". Low coster povratni let do negde u EU + lokalni outlet tamo + da platis dva kofera i putarinu i stvari i sve da paltis carinu ispasce jeftinije nego za istu robu ovde. Da kupis 8 t-shirts samo pa ces da isplatis kartu.

To isto primeni, samo sa USA, koja je bagatelna u odnosu na EU. Platiš avionsku kartu, hotel, šopinguješ tamo i bukvalno ti ostane još para na razlici u odnosu na evropske cene. Pri tome ne govorim o kupovini američkih (Tommy, Ralph Lauren i sl. brendova) već punokrvnih evropskih - Zegna, Dior, Gucci i sl..

Ne pamtim da sam u skorije vreme kupio nešto od odeće u evropi, osim 'potrošne' robe tipa patike, košulja i sl...
[ DaliborP @ 21.05.2012. 14:40 ] @
Citat:
ventura: To isto primeni, samo sa USA, koja je bagatelna u odnosu na EU. Platiš avionsku kartu, hotel, šopinguješ tamo i bukvalno ti ostane još para na razlici u odnosu na evropske cene.

Kako to samo zvuci zgodno.....NOT

[ Aleksandar Đokić @ 21.05.2012. 15:26 ] @
da, vi polazite od toga da svako ima da potrosi 150e na garderobu tj clothes ako ste pozaboravili srpski...
[ Tyler Durden @ 21.05.2012. 15:55 ] @
Citat:
ventura: To isto primeni, samo sa USA, koja je bagatelna u odnosu na EU. Platiš avionsku kartu, hotel, šopinguješ tamo i bukvalno ti ostane još para na razlici u odnosu na evropske cene. Pri tome ne govorim o kupovini američkih (Tommy, Ralph Lauren i sl. brendova) već punokrvnih evropskih - Zegna, Dior, Gucci i sl..

Ne pamtim da sam u skorije vreme kupio nešto od odeće u evropi, osim 'potrošne' robe tipa patike, košulja i sl...

ventura, nekad si stvarno kao marsovac....
[ mmix @ 21.05.2012. 16:24 ] @
Citat:
guslac: da, vi polazite od toga da svako ima da potrosi 150e na garderobu tj clothes ako ste pozaboravili srpski...

Ok, a koliko vi trosite na garderobu? Ne racunajuci bas siromasne koji zaradjuju 100e mesecno neko ko radi i zaradjuje prosecnu platu u Srbiji (koja je ako se ne varam 360e) za 6 meseci zaradi >2000e i taj kao ne daje vise od 150e za garderobu u tih 6 meseci? Iskreno sumnjam. A komotno ovaj shoping moze da se odradi dva puta godisnje i da se jos ustede pare.
[ žutokljunac @ 21.05.2012. 17:13 ] @
Evo moj današnji primer, nije vezan usko za ovaj Fashion Park, ali jeste za logiku kojom se povode naši veletrgovci. Dakle ljudi koji su moćni da imaju šoping centre širom zemlje, magacine, stotine zaposlenih, itd.

Jedan mega market je reklamirao izvesnu kafu od 200 gr. za 137 dinara. Kažem lepo, tu kafu pijem i baš mi treba jedno 3 kile. Odem, kad ja tamo, ono cvrc Milojka. Te kafe naravno nema, ali ima zato ove ostale od 200 dinara za 200 grama. Eto kako oni razmišljaju. Na nivou nakupaca sa pijace. I njih bi čak bilo sramota. Hteo sam da kupim za 20 000 dinara, mlevenu plazmu, argete, čokoladne bananice i sve ono što napolju nema. Namerno sam ispraznio celu korpu i nisam hteo ni dinara da im ostavim.

Te svoje šibicarske fazone neka prosipaju nekom drugom.
[ Igor Gajic @ 21.05.2012. 17:15 ] @
Pretpostavljam da postoje "sitna slova" koja kazu, akcija traje dok traju zalihe ;)
[ DaliborP @ 21.05.2012. 17:20 ] @
Citat:
mmix: A komotno ovaj shoping moze da se odradi dva puta godisnje i da se jos ustede pare.

Ma otkad su to shopping putovanja vezana za nekakvu ustedu, o cemu vi pricate? Nisam cuo da jos neko tako stedi pare, osim samih preprodavaca.
Mislimi da odes negde, da platis hotel, put, troskove, pojedes, popijes i na kraju usput ustedis. Stvarno ste smesni. Pa jos pre kad su ljudi isli u Trst da kupe farmerke i kafu sigurno nisu isli radi ustede, vec samog puta i zayebancije.
[ Braksi @ 21.05.2012. 17:36 ] @
Ventura je sasvim u pravu ovo za Ameriku. Evo ja se secam kad je bila prva kriza u jesen 2008 dolar je zglajzno u odnosu na evro i onda za jedno par meseci nastao je veliki bum odlaska u New York na shopping. Nekoliko mojih prijatelja je islo i trosilo se kao i na svakom shoppingu uglavnom na gluposti, a i ajd da se vidi NYC. Neki bogatiji Italijani cak su kupovali i nekretnine u NYC.

U vezi shoppinga. Nekad je NS imao 30 fabrika i 4 robne kuce (Stoteks, Nork, Detelinara, Novo Naselje). Danas ima 4 fabirike i 30 robnih kuca. Highway to hell.
[ neca @ 21.05.2012. 17:50 ] @
@Tyler Durden
mislim da je ovaj put ventura u pravu. Amerika je izmišljena za shopping sve je daleko jeftinije nego u evropi, a o srbiji da ne pričamo.
@guslac,
pa ko nema da potroši te pare, on ne ide u outlete nego se oblači po prodavnicama koje nemaju firmiranu garderobu.
@daliborp
pa ne idem da bi ustedeo neke pare, nego da bi kupio vise za te iste pare.

i ja mislim da vecina ljudi ovde debelo masi poentu. H&M, clockhouse, new yorker, vrlo često i zara, mango...i nisu neki brendovi koji su za outlet. Često je bolje kupiti stvar u nekom "no name" butiku nego kod njih...
[ vilil1 @ 21.05.2012. 17:55 ] @
Evo specijalnih popusta u Parndorfu, poznati outlet kod Beca, pa uporedite. Nije to bas tako jeftino. Za njih da, ali za nas...

http://www.designer-outlet-par...gebote/aktuelle-angebote-23787
[ bakara @ 21.05.2012. 18:09 ] @
Citat:
Igor Gajic: Pretpostavljam da postoje "sitna slova" koja kazu, akcija traje dok traju zalihe ;)

Koliki Q treba da ima kupac ove robe na "akciji"?

Ovo je tako jadno da nemam komentar, i da ove najke su "AIR" (pise na jeziku)

[ Miroslav Jeftić @ 21.05.2012. 18:25 ] @
Citat:
DaliborP: Ma otkad su to shopping putovanja vezana za nekakvu ustedu, o cemu vi pricate? Nisam cuo da jos neko tako stedi pare, osim samih preprodavaca.
Mislimi da odes negde, da platis hotel, put, troskove, pojedes, popijes i na kraju usput ustedis. Stvarno ste smesni. Pa jos pre kad su ljudi isli u Trst da kupe farmerke i kafu sigurno nisu isli radi ustede, vec samog puta i zayebancije.

Kakva je to zajebancija bila u Trstu i kakvo je to uživanje bilo drndati se ceo dan u malim kolima? Nemoj pričati napamet Lepo reče neca, idu ljudi da bi za iste pare kupili više, a i da bi kupili nešto što ovde nisu mogli da nađu ni za kakve pare.
[ Braksi @ 21.05.2012. 18:26 ] @
ovo mi je najjaca proval trgovaca, lupe cenu, pa onda kao popust 80%... i ljudi se navuku...
[ deerbeer @ 21.05.2012. 18:30 ] @
Mozda i venturina racunica ima smisla ako odes i nakupujes garderobe za naredne 2 god. i da budes miran da ne udjes ni u jedan outlet u srbiji za to vreme .
E sad nemaju svi da daju te pare odjedanput za toliki put smestaj hranu i robu, nego s vremena na vreme se kupi kad ti nesto treba.
[ KrkaCiC @ 21.05.2012. 18:39 ] @
Vezano za post iznad-Pre par godina drugar u Niskom podzemlju ode da kupi NIKE,i tamo cene nesto oko 8-9000 din. Bile su mu skupe i prodavacica mu ponudi NIKE na akciji,ako se dobro secam oko 3000 din. Zapazio je da nisu originalne vec kopija,ali ih je kupio jer takve original bile oko 100e,a identicno "izgledaju". (mislim da je takve mogao da nadje na buvljaku ipola od placene cene). Poenta je da svaka roba ima svog kupca Zadnji put sam Nike kupovao odavno,i to u Delti jer znam da nisu kopija,bez obzira sto su skuplje,i naravno vise od godinu dana su izdrzale uspesno. Sto se tice Indjije,otici cu kad bude bio izbor pravih brendova,naravno po povoljnijim cenama,a ne neki tamo "brendovi" od juce. Do tada vecinu stvari pazarim u Montobene buticima,i tamo na snizenjima moze mnogo lepe garderobe da se nabavi i to povoljno. I da,kad Cesare dodje u Indjiju sa cenama 50% Off bicu ispred u redu
[ ironman @ 21.05.2012. 18:46 ] @
Sve mi se čini, ko je bio, bio je.
[ Igor Gajic @ 21.05.2012. 19:03 ] @
@bakara

Do sada, kupujuci po velikim marketima, uspeo sam da naledim na preko 10 razlicitih nacina na koje se kupci obmanjuju.

Npr. roba je na akciji, postoje zalihe, ali na njenom mestu stoji druga roba, a ova koja je na popustu je pomerena 40 cm udesno. Konkretno bio je u pitanju ajvar. Stekao sam naviku da uvek pogledam bar kod i uporedim sa cenom, cak i u slucaju da je etiketa odmah ispod. I na moje zaprepascenje umesto robe na akciji, nalazi se ajvar koji je duplo skuplji. I to je samo jedan mali primer na koji sam naleteo tokom zadnjih godina.

Nema kontrole, nema zastite potrosaca, nema kazne, nema ogranicenja koliko mozes da obmanjujes kupce. Treba ti 100 pari ociju i IQ > 150 da odmah skontas sve fore. A narod ko narod... Ide i govori: Cuti, moze da bude jos gore.
[ Tyler Durden @ 21.05.2012. 19:14 ] @
@neca

ma nije sporno da je u usa jeftinije i da je usteda znacajna, ali to realno ima znacaja za 0,01% ljudi u srbiji.
a ventura upada na temu sa pricom, sjednes u avion odes u nyc prosetas central parkom kupis duks farmerke mozda neki ipod, u plusu si i vratis se kuci prije vecere
[ Braksi @ 21.05.2012. 19:36 ] @
supermarketi tj diskonti su najpre psiholoske navlakuse cak i kad su korektni i fer vecina njih. To sa cenama je tacno, ali ako na kasi otkuca drugacije, ja im samo vratim robu. A zasto su navlakusa ? Zato sto evo ja imam u zgradi radnju. I kaze Pepsi je 1.2 Evra i ja ne kupim, mnogo je. A onda sutra sednem u auto i odem 7km dalje u diskont i vidim 3 pepsija kostaju 2.6 evra i ja ih sav srecan kupim.

Sta se desilo ?

Hteo sam 1 pepsi, a mogu i bez njega, a sad sam kupio 3 i pijem ko kamila i jos sam potrosio 2.6evra, a mnogo mi je bilo 1.2 ! Benzin, auto, ne racunam. E tako funkcionise danas homo discontis.

Citat:
Tyler Durden: @neca

ma nije sporno da je u usa jeftinije i da je usteda znacajna, ali to realno ima znacaja za 0,01% ljudi u srbiji.
a ventura upada na temu sa pricom, sjednes u avion odes u nyc prosetas central parkom kupis duks farmerke mozda neki ipod, u plusu si i vratis se kuci prije vecere

A to sto ce videti NYC to se ne racuna kao ? Zasto ne uvezati lepo sa korisnim. Nek je karta oko 400 evra i recimo dnevni budzet jos 50 evra (skromno) to je 800 evra za nedelju dana u NYC ! I jos ako kupi par stvari, koje je inace hteo i ustedi, voila !

[ Branko Santo @ 21.05.2012. 19:43 ] @
@Igor Gajic
Ista situacija i u Ceskoj u Tesku, nemoj da mislis da smo mi izmislili :)
[ bakara @ 21.05.2012. 20:53 ] @
Citat:
bakara: Koliki Q treba da ima kupac ove robe na "akciji"?

Ovo je tako jadno da nemam komentar, i da ove najke su "AIR" (pise na jeziku)

Ne znam koliko je vas posvetilo paznju slici...ali mislim da se dobro vidi sa slike da je ovaj model sa dna ponude (najjeftiniji), i koji je sve samo ne "AIR" (stavrno to i pise) i koji nikada nije mogao da kosta besmislenih 9490din a na akciji je spusten na jos uvek besmislenih 4490din.

U pitanju je Beograd prodavnica max sport, patike imaju deklaraciju delte.
[ neca @ 21.05.2012. 21:14 ] @
Ja uvek gledam da odem da vidim neki grad i da ispazarim nesto. Spojim lepo i korisno :)
Moja teorija je da je bolje da jednom u 6 meseci odes u neko inostranstvo i potrosis na primer 400 eura na garderobu (znaci da mesecno trebas da 65 eura stavljas na stranu, sto verujem da nije problem nekome ko redovno kupuje nesto) i da se sasvim korektno obuces, nego da ovde svakog meseca taj novac krckas i da na kraju maltene nemas nista.

@tyler
nisam razumeo poentu, ali sad si mi objasnio pa je ok! :) Imas pravo sto se tice tog odlazenja u nyc "na kafu" :) mada, uvek imas ljude koji to mogu da priuste, a neki i ne mozemo :D
Mada, ja sam se nesto lozio da idem u ameriku da vidim i to cudo, da se ispazarim ko covek za sebe i "dalju prodaju", imao sam neku racunicu da ako ulozim oko 1000 eura u garderobu, da kad to isprodajem ovde, mogu komotno da isplatim dobar deo svojih troskova :)
[ jericho1405 @ 21.05.2012. 21:45 ] @
Citat:
Braksi: A to sto ce videti NYC to se ne racuna kao ? Zasto ne uvezati lepo sa korisnim. Nek je karta oko 400 evra i recimo dnevni budzet jos 50 evra (skromno) to je 800 evra za nedelju dana u NYC ! I jos ako kupi par stvari, koje je inace hteo i ustedi, voila !

Hajd' nam iskalkulisi nabrzaka koliko to ljudi danas trosi instant 800€ na odjecu pa da vidimo gdje je ta usteda. Teza ti je u domenu Marije Antoanete: "Ako nemaju hljeba nek jedu kolace".
[ Braksi @ 22.05.2012. 08:30 ] @
kakve veze ima o kom broju ljudi se radi ? Znaci ja kazem ferrari, a ti mi kazes sta pricas o ferrariju koliko ljudi to moze da vozi.
[ DaliborP @ 22.05.2012. 09:21 ] @
Citat:
Braksi: A to sto ce videti NYC to se ne racuna kao ? Zasto ne uvezati lepo sa korisnim. Nek je karta oko 400 evra i recimo dnevni budzet jos 50 evra (skromno) to je 800 evra za nedelju dana u NYC ! I jos ako kupi par stvari, koje je inace hteo i ustedi, voila !

Samo nek napravi dosta sendvica za put i spakuje vrecu za spavanje i usteda je zagarantovana :)
O cemu vi ljudi pricate, o putu u NYC i ustedi u jednoj recenici :)
[ ventura @ 22.05.2012. 09:33 ] @
Citat:
DaliborP: Samo nek napravi dosta sendvica za put i spakuje vrecu za spavanje i usteda je zagarantovana :)
O cemu vi ljudi pricate, o putu u NYC i ustedi u jednoj recenici :)

Ako planiraš da potrošiš 1000-1500 evra na garderobu u USA, to je taman toliko da ti se isplati put i troškovi šopinga... Jer tu istu garderobu da kupuješ u evropi (i to van UK) bi te koštala sigurno 2000-2500 evra, i to ako kupuješ evropske brendove, a u slučaju američkih ušteda je još drastičnija (primer, tommy hilfiger džemper u evropi ~130-170eur, u USA 50-80 usd).

[ staticInt @ 22.05.2012. 09:43 ] @
Citat:
ventura: Ako planiraš da potrošiš 1000-1500 evra na garderobu u USA, to je taman toliko da ti se isplati put i troškovi šopinga... Jer tu istu garderobu da kupuješ u evropi (i to van UK) bi te koštala sigurno 2000-2500 evra, i to ako kupuješ evropske brendove, a u slučaju američkih ušteda je još drastičnija (primer, tommy hilfiger džemper u evropi ~130-170eur, u USA 50-80 usd).

Pa da samo sto je karta do tamo i smestaj 1000 evra, tako da iako si potrosio 1500 na garderobu opet trosis 1000 na putne troskove sto ti dodje na isto da li kupujes u EU ili u Americi zar ne.

To se isplati jedino ako se ide kojim poslom ili turisticki u USA, ovako da se ide u USA samo radi kupovine apsolutno se ne isplati bar ne za cifre do 2500 evra, mozda za cifre oko 5-6 hiljada za manje ne vidim neku isplativost.
[ ventura @ 22.05.2012. 10:05 ] @
Citat:
staticInt: Pa da samo sto je karta do tamo i smestaj 1000 evra, tako da iako si potrosio 1500 na garderobu opet trosis 1000 na putne troskove sto ti dodje na isto da li kupujes u EU ili u Americi zar ne.

To sam i rekao. Isplati se jer sa tom cifrom dođeš na isto + dupe ti je videlo puta.

Za nekoga ko zarađuje normalno i živi život neke srednje klase, nije čudno da potroši par hiljada evra na garderobu svako 1-2-3 godine, i samim tim ima smisla razmišljati i o tim alternativama... U suštini ako se na to gleda kao posao, i ako bi se uračunalo 'izgubljeno' vreme, cimanje i sl, onda je isplativije kupovati po evropi, ali ako se to kapira kao neka vrsta odmora i putovanja, onda je ok..
[ jnk @ 22.05.2012. 10:46 ] @
Pa da u pravu je ventura, ako si srednja klasa koja zarađuje 6,000 eur godišnje šta ti fali da daš 2,000 na garderobu. Ipak je to najbitnije.
[ Miroslav Jeftić @ 22.05.2012. 11:34 ] @
Oni koji troše 2k na garderobu svake godine verovatno ne brinu mnogo o popustima i sličnim zemaljskim brigama
[ DaliborP @ 22.05.2012. 11:40 ] @
ventura prica bajke kao i obicno.
[ mulaz @ 22.05.2012. 12:34 ] @
Pa ako gledas na NY kao na odmor, recimo umesto odlaska na more, uracunaj i troskove koje bi potrosio za more, pa je vec bolja racunica. Umesto 500eur za more, das 1000 za NY, ustedis nekih 200, 300 na novom laptopu i telefonum i nekih 200, 300 na garderobi, i vec si na istom, a video si i NY.

Jeste da je velik trosak odjednom, ali ako ukalkulises sve, pa stedis tu, i sacekas sa kupovinom elektronike i garderobe, izadjes na nulu, a bio si u NY.
[ cika dacha @ 22.05.2012. 13:14 ] @
odes u tursku i za 500e pazaris toliko garderobe koja je ''markirana'' da ne moze u gepek kola stati! koja bre usa!
[ srdjan_m @ 22.05.2012. 13:19 ] @
Pre par dana sam u Timberlandu kupio kozne muske sandale i s obzirom na firmu, kvalitet koze i izgled, mislim da je cena od 4750 din veoma dobra (navodno je u pitanju popust od 50% iako postoji gomila prelepljenih cena). Takodje, u istoj prodavnici su mi upale u oci Timberland japanke (nisu kozne) po 1400 din, ima vise dezena.
Naravno, na neku nebulozu covek uvek mora da naidje. Nisam siguran koja je prodavnica u pitaju, prodaju i odecu i obucu, lepo je jedan deo bio obelezen sa "nova kolekcija", a mislio sam da je ovo outlet.

Po mom misljenju, ipak je ovo mali outlet, ima 10ak lokala koji nisu jos otvoreni. MOzda ce do 2015 do kad bi trebalo sve to da bude 2-3x vece to biti pravi shopping centar (ako se dotle ne zatvori zbog nabijanja cena) a dotle....
[ srdjan_m @ 22.05.2012. 13:28 ] @
Inače, neko je ranije pitao koliko su levis farmerke u Indjiji. Cena je 8000 na popustu -:)
[ Miroslav Jeftić @ 22.05.2012. 13:31 ] @
Citat:
cika dacha: odes u tursku i za 500e pazaris toliko garderobe koja je ''markirana'' da ne moze u gepek kola stati! koja bre usa!

Ovo već ima smisla

Citat:
srdjan_m: Inače, neko je ranije pitao koliko su levis farmerke u Indjiji. Cena je 8000 na popustu -

Vredi da se sedne u kola i zapali do Inđije
[ Dexic @ 22.05.2012. 13:33 ] @
Vi to 1500e za garderobu kao da je to 1kg sve ukupno a aviokompanije obozavaju da ne naplacuju dodatno po kg pogotovu preko Atlantika ;)
[ fanfon @ 22.05.2012. 13:34 ] @
Nisam rob markirane garderobe. Na buvljaku u Subotici mogu da se nadju kvalitetne farmerke iz Turske za 1000-2000 dinara. Vecina robe je u poslednje vreme iz Turske i kvalitet je znacajno poboljsan.
[ mmix @ 22.05.2012. 14:32 ] @
Vecina pristojnih avio prevoznika dozvoljava dva kofera na prekookenaskim letovima do 23 kg svaki u okviru cene karte bez doplate. U 46 kila stane svasta. :) Cak i da ne moze, uglavnom postoji jeftinija doplata za iste kofere do 32kg. BA npr naplacuje heavy bag charge od 50e, tako da uz doplatu 100e mozes da poneses 64kg
[ Bata @ 22.05.2012. 14:33 ] @
Postoje dva motiva za kupovinu (odeće) van naše države:
jedan je to što su ovde napumpane cene, a drugi je to što je ovde izbor loš.
U oba slučaja smo kao tržište oštećeni od "naših" uvoznika, i u oba slučaja je u pitanju vređanje inteligencije (i pelješenje naravno).

Na primer, prošlog vikenda je bio neki popust u Đaku od 20% , i iako mi treba nova sportska obuća, bez obzira na cene nisam mogao da
se nateram da kupim bilo šta od ponuđenih modela, imajući na umu ono što sam video na internetu.

Ja na primer često bacim pogled u onu "ekskluzivnu" prodavnicu ECCO obuće, i kad vidim koliko je izbor bedniji od onoga što se vidi
na sajtu tog proizvođača pljunuo bi ih (naše uvoznike) !

Ne slažem se sa ovim prozivanjem učesnika koji (pretpostavljam) imaju više novca i iskazuju svoja iskustva.
Zašto bi on morao da prećutkuje svoje iskustvo ? Da se neko ko ima manje možda ne potrese i izdeprimira ?! Svašta !

Ja bih zamolio one koji imaju iskustva da nam daju neki konkretan predlog za jednu šoping turu (u Evropi)
kako za jeftinoću, još više za veći i bolji izbor.

A za ovo u Inđiji, pa da sam se pre otvaranja kladio, kladio bih se da će da bude baš ovo što ljudi pričaju.
[ Branko Santo @ 22.05.2012. 15:10 ] @
Za mene recimo u Parndorfu nije bilo mnogo toga da se kupi. Ne kupujem skupe brandove gde posle popusta od 50% jakna i dalje kosta 200-300e.

Reebok je bio ok ali generalno mi se ne svidjaju.
Nike standardno odlican uzeo sam neku duksericu 30e (originalna cena 50e).
Crocs ima skoro sve sto imaju na izboru na sajtu, kupio bih da nisam se namirio obucom vec.
Adidas bilo izbora ali nisam se nesto odusevio nicim posebno.
St. Oliver je imao neke bezobrazne popuste zena kupila 100% pamuk majice mislim 5e.
Mustang Jeans je imao dobrih stvari a nisu bas kao levis skupi.
Ecco bas i nije bilo na popustu a i modeli su im bili pomoz boze (ako se ja pitam).

Zimska oprema je bila na super popustima ali posto zimi uglavnom sedim kod kuce nisam zagledao.

Sve u svemu nista posebno ako u Srbiji ne kupujete LaCoste polo majice za 100e pa ovde mozete za 50e i tako to. Mozda ako idete kolima sa porodicom i svima trebaju patike, majice, trenerke i slicno. U tim sportskim radnjama su i najbolje ponude i izbor mnogo bolji nego kod nas.
[ Dexic @ 22.05.2012. 15:43 ] @
Parndorfom nisam bio impresioniran, cak nisu ni bile tada recimo Nike jeftinije nego kod nas :( Patike 75e, to nije nikakav popust. (OK, mozda ima boljih dana, ali ako je outlet, a ja u Knez Mihajlovoj mogu da kupim iste patike jeftinije tada... jbs to)

U Nemackoj sam, sa druge strane, uvek nasao nesto... cak i kada sam isao tek onako uvek je bilo necega zgodnog na popustu. I ima izbora, mnogo vise od Parndorfa.
E, sada, kada ici i u koji grad... je nagradno pitanje, koje iziskuje da se prvo pita "sta kome treba".

Ko hoce sportsku garderobu, SportsDirect (UK) ima izbor svacega na snizenju... bilo da se poruci sa sajta (gde i nisu tako dobre cene) ili ode u neku njihovu retail radnju )gde su Nike DryFit trkacke majice 5e..).

@mmix, zezas me da daju 46kg po putniku za jeftine karte??? (23kg znam da je bilo ukupno, ne PO koferu). Prosle godine se i Lufthansa musila sto nosim 23kg preko Dubaja, a karte njihove su daleko od jeftinih.

Ako stvarno ima takvih doplata kod BA, superiska.
[ KrkaCiC @ 22.05.2012. 15:43 ] @
Interesuje me da li ce se neki sluzbenik pitati zasto neko donosi 3 laptopa,2 telefona i gomilu odece (neko pomenu kilograme ) iz amerike?
Drugar se skoro vracao iz Amerike i jedva ubedio sluzbenika da stvarno nosi 3 iPhona (u stvari ima 2 a treci je naravno za prodaju). Mislim da ce sa gomilom stvari postojati problem
[ Braksi @ 22.05.2012. 15:44 ] @
vidim da je nekome cudno sto sam rekao da Italijanoi redovno i masovno odlaze u New York na shopping, a ja se secam da me je jedan drug jos 1991. nagavarao da idemo u Singapur po video rekorder !

Znaci iz SFRJ u Singapur.
[ žutokljunac @ 22.05.2012. 15:56 ] @
Citat:
Braksi: vidim da je nekome cudno sto sam rekao da Italijanoi redovno i masovno odlaze u New York na shopping, a ja se secam da me je jedan drug jos 1991. nagavarao da idemo u Singapur po video rekorder !

Znaci iz SFRJ u Singapur.

To je pre 25 godina. Sećam se toga. Masovno su se švercovali video rekorderi i televizori. Bila je neka mnogo velika razlika u ceni, pa se isplatilo.
[ vilil1 @ 22.05.2012. 16:10 ] @
Citat:
bakara: Ne znam koliko je vas posvetilo paznju slici...ali mislim da se dobro vidi sa slike da je ovaj model sa dna ponude (najjeftiniji), i koji je sve samo ne "AIR" (stavrno to i pise) i koji nikada nije mogao da kosta besmislenih 9490din a na akciji je spusten na jos uvek besmislenih 4490din.

To mu dodje kao nesto ovako -

Koliko sam upoznat, u svim outletima je cena niza 30-70%, kao u Indjiji. Jeftino se moze kupiti kada na te cene daju dodatni popust. Te akcije naravno nisu svakodnevne, nego pojedine prodavnice u outletu, mozda jednom nedeljno (mesecno) spuste tako cenu za par artikala, a ostalo bas i nije nesto ultra jeftino kako se reklamira.
[ bakara @ 22.05.2012. 16:13 ] @
Citat:
vilil1: To mu dodje kao nesto ovako -

Bravo, to su te...najjadnije patike koje sam video.
A cena je...pa bar su za to bili mastoviti

update:

googlao sam sad, ipak nisu te ove sa slike sto sam ja postavio su: Nike Air Vengeance, ali izgledaju jednako jadno
[ vilil1 @ 22.05.2012. 16:23 ] @
Da, u pravu si Vengance, ali cena je...

NIKE AIR VENGEANCE VINTAGE MÄNNERSCHUH
90,00 €

http://store.nike.com/nl/de_de/?l=shop,pwp,c-300/hf-787+791+806

Nije bas da kod nas samo pljackaju. Koliko vidim, cena im je u Nike prodavnici kao kod nas.
[ ventura @ 22.05.2012. 16:30 ] @
Na ovom forumu postoji dosta ljudi kojima u Srbiji plata od 1000 evra (a i više) nije misaona imenica. Samim tim verovatno će taj deo obratiti pažnju na moje poruke i evenutalno imati neke koristi, a ovi drugi (kojih sigurno ima dosta više) mogu da čitaju, ništa ne smeta da se informišu, možda im jednoga dana budu značile te informacije.

[ jnk @ 23.05.2012. 00:54 ] @
To je visa-visa a nikako srednja klasa u Srbiji. A opravdanje da ides u USA samo zbog kupovine odece mozes svakako naci. Ako si zensko.
[ Braksi @ 23.05.2012. 01:11 ] @
ventura, ajd molim te ako imaš vremena proračunaj im kako bi se isplatila šoping tura sa Novog Beograda na Istočno Sarajevo.
[ zzz @ 23.05.2012. 08:07 ] @
Sto se tice kupovine garderobe u Americi, apsolutno se slazem sa Venturom, donekle se ne slazem sa iznosom koji je potreban da bi se kupovina isplatila, ali sa 2.000e u dzepu je put do NYC gratis (uz malo ekonomisanja, tipa metro/bus od aerodroma do hotela, hotel u Bruklinu, NJ...).
Bio sam pre par godina, i primera radi, placao sam u outletu Hugo Boss cipele koje su kod nas kostale 350e, ravno 110$, farmerke Guess, Gap i slicnih brendova u outletu u proseku 30$ (kod nas oko 70e).

Posle posete outletu u New Jersey-u, svi outleti u Srbiji i Evropi koje sam obisao su mi postali preskupi :)

Glavni problem je sto treba biti dovoljno disciplinovan i racionalan da bi se veci deo godisnjeg/dvogodisnjeg sopinga uklopio i finansijski i vremenski u dva, tri dana u NYC.
[ jericho1405 @ 23.05.2012. 10:21 ] @
Citat:
Braksi: ventura, ajd molim te ako imaš vremena proračunaj im kako bi se isplatila šoping tura sa Novog Beograda na Istočno Sarajevo.

Ako nisi kompleksas i ako ne balis za nekim brandname debilnostima, mozes sasvim dobro proci i tu gdje zivis.

Bez problema cu ovdje kupiti vrlo pristojne farmerke za 25/30€. Majice od 15€ neuporedivo bolje od nekih brandname koje sam vidjao po buticima a koje kostaju daleko vise. Potpuno ruznog izgleda, jeftine izrade i kvaliteta materijala, samo sto eto imaju nekakav brand logo, pa se levati zbog toga izuvaju $$$.

A svemirski kindjuriraj od patika po 200€, Nike Air fazoni, ne bih nosio ni da mi dzaba daju, a kamoli da idem u USA zbog njih. Nego kupim jednostavne Adidas patike za nekih 70/80€ i miran 2 godine.
[ Braksi @ 23.05.2012. 14:23 ] @
Citat:
A svemirski kindjuriraj od patika po 200€, Nike Air fazoni, ne bih nosio ni da mi dzaba daju, a kamoli da idem u USA zbog njih. Nego kupim jednostavne Adidas patike za nekih 70/80€ i miran 2 godine.

al si ga sad bezveze preterao. A i nije u skladu sa tvojom filozofijom jer za nekog su i adidaske od 75 evra kindjuraj.

Ja inace nosim North Face i dok ih nisam obuo nisam ni znao sta je patika, ako ne racunam adidaske koje sam nosio dok je jos bog hodao po zemlji.
[ milanche @ 23.05.2012. 15:29 ] @
2009-te moj kolega Irac ode u Irsku sa porodicom na Bozicne praznike.

Cim su sleteli, rodbina im saopsti vest - da se svi sutra spremaju da skoknu
do NYC u shopping, pa hajde i oni s njima. Bilo im malo mnogo da se opet
akaju po avionima pa su ih lepo sacekali dva dana dok se nisu vratili.

Citat:
A svemirski kindjuriraj od patika

Iz upravo ovog navedenog razloga, patike su me pre nekoliko meseci dovele
do praga ocaja.

Estetika u vezi patika bas nikako ne moze da mi se uskladi sa trendovima u
poslednjih 10-15 godina, tu i tamo naidje po nesto sto mi ne vredja sva cula
do koske. Jasno mi je da je ergonomski gotovo svaka danasnja patika bolja
od mojih generacijskih Adidas Top Ten zakon patika, pa zadrtost u tom pogledu
moze da bude samo kontraproduktivna. Ali, kad pogledam na sta sve to lici,
nadjem se u cudu.

Elem, doslo vreme da se obnovim u tom domenu, pregledam 900 pari na amazon.com,
skoro jos toliko na zappos.com (kazu da ima razlike iako ih je kupio amazon.com),
od sve te mase patika odvojim jedva jedno 5-6 modela (a i to jedva, biram najmanje
lose). Neverovatno neukusne mesavine nespojivih boja, jos neverovatnije linije stepova,
ukupan izgled potpuno blentav, toliko da bi me bilo sramota da u tako necemu isetam
na ulicu. Za gomilu modela bi pre rekao da je pantofna za obdaniste umesto komada
obuce u kojem ces na sportskom terenu izgledati normalno i sportski.

Na kraju, u ocajnickom izletu do lokalnog mall-a naletim na dva modela stara par
godina koji su izgledali znatno bolje od neukusnog proseka, pa tu uspem da resim
problem. Sta cu za par godina, ne smem ni da pomislim.
[ DaliborP @ 23.05.2012. 16:35 ] @
Citat:
milanche: Estetika u vezi patika bas nikako ne moze da mi se uskladi sa trendovima u
poslednjih 10-15 godina, tu i tamo naidje po nesto sto mi ne vredja sva cula
do koske. Jasno mi je da je ergonomski gotovo svaka danasnja patika bolja
od mojih generacijskih Adidas Top Ten zakon patika, pa zadrtost u tom pogledu
moze da bude samo kontraproduktivna. Ali, kad pogledam na sta sve to lici,
nadjem se u cudu.

Pa ovo je moda retro modela, iskreno me cudi kako ne mozes da nadjes sta hoces.
Adidas opet ima Top Ten seriju, sve Jordanke su i dalje tu, stare retro adidaske takodjer a imas i Converse Weapon za prave sladokusce, i to Larry Bird crne ;)
[ Andrej013 @ 23.05.2012. 18:04 ] @
ako dolazite u NYC radi kupovine, vodite racuna da dodjete kada je sezona popusta. ja zivim u NYC-u manje od pola godine pa nisam skontao kada ti datumi padaju(nisam ni gledao nesto narocito) ali koliko znam, postoje prolecna i jesenja snizenja i jos nesto oko praznika(ono standardno bozic, dan zahvalnosti i sl). tada su cene strasne. prvo sto je sva roba znatno jeftinija i van tih snizenja, ali u tih par nedelja stvari se prodaju sa popustima po 80-90%, bukvalno. i to ne samo one XXL ili XXS velicitne.

ako dolazite u MACYS, postoji opcija da se uclanite pa dobijate valjda 20ak dodatnih % popusta. prosle nedelje je bilo da ako kupis bio sta iznad 100$, dobijas 25% popusta.
sa druge strane, ako si uclanjen neko vreme, na gajbu mogu da ti stizu neki kuponi od po 10 dolara.
ja na kraju calvin klein pantalone od 100$ kupim za 15$. to je odlican kroj i stoje ko salivene tako da me nerviraju ove price da samo kompleksasi pate da kupuju brendiranu garderobu. to su gluposti. konkretno, iz Panceva sam, buvljak mi je blizu, nikad nisam imao problem da idem tamo da kupujem garderobu, ali ta roba ne moze da se poredi po izgledu sa Replay farmerkama, calvin klein ili hilfiger pantalonama, lacosta majicama, timberlan jaknama, garderobom ralph laurena i sl. mozda dezen moze da bude 'slican' ali je razlika drasticna kada to obuces.
kroj je jako bitan i glupost je da komsija mica moze da sasije dzemper za buvljak na masini isti kao sto moze moja sestra, modni dizajner, da 'isprojektuje', posalje kod profesionalaca da to prepeglaju i proslede na stancovanje.
[ Arsenije.G @ 24.11.2012. 09:09 ] @
Brat mi radi u outletu, sve sto je extra i jeftino pokupe radnici, mi se oblacimo za male pare. Inace na prvi pogled je sve skupo al treba ici kad su ti razni popusti i nzm ni ja sta sve vec organizuju.

Guess farmerke 3k
Airmax 2k
poslednja moja kupovina.
[ KrkaCiC @ 24.11.2012. 13:26 ] @
Meni te cene deluju malo neverovatno.
Da ne uvaljuju mozda kopije?
[ Arsenije.G @ 24.11.2012. 15:13 ] @
nisu kopije sve je ok, nego meni stvari drugovi ostave na stranu i u pravom momentu kad se prave nivelacije i neke prepravke cena i tad mi kucaju.al opet to mi ucine drugovi, maloprodajna cena tih farki je 10k.
[ Bata @ 25.11.2012. 09:31 ] @
ovo što je napisao Arsenije.G (bilo bi super još kad bi to mogao nekako da ilustruje, jer može biti i da je izmislio)
je tako tipično, i tako jadna pojava, da se na najnižim nivoima neke (uglavnom uslužne) delatnosti, zakida na usluzi svima da bi se
onda nekom odabranom kome se pruži celokupna dužna usluga to predstavilo kao poseban tretman.

pre par nedelja uđem usput u jedan od Nike takozvanih outlet prodavnica u Bg , i pošto sam primetio da im se
asortiman ne menja već mesecima, pitam jednog od akademika što tamo radi ima li predstavu da li će dobiti neke novije modele,
a on mi kaže "pa ako ima ko da ti skloni..." , upravo nešto u ovom smislu kako je opisao Arsenije.G (jel se ovo G čita "Dži" ?)

kao što se kaže: Najveća je vlast na šalteru.
[ Java Beograd @ 25.11.2012. 10:55 ] @
Citat:
Bata: ovo što je napisao Arsenije.G (bilo bi super još kad bi to mogao nekako da ilustruje, jer može biti i da je izmislio)
je tako tipično, i tako jadna pojava, da se na najnižim nivoima neke (uglavnom uslužne) delatnosti, zakida na usluzi svima da bi se
onda nekom odabranom kome se pruži celokupna dužna usluga to predstavilo kao poseban tretman.
Svako je kovač svoje sreće. Unapred se radujem što će ovakvi nepošteni trgovci da ostanu bez posla, jer se tom jadnom, dalekom i preskupom fešn parku svakako sprema katanac.
Za ovih oko godinu i po (ako ne grešim) otrpilike se do Inđije prošetao svaki zainteresovani Novosađanin i Beograđanin. I to je to, gotovo. Nema više nikog ko bi se upecao na "70% popusta". (Fešn park je preveliki za Inđiju i blisku okolinu.)

Ja sam bio "tri puta": prvi put, zadnji put i nikad više.
[ kamicak @ 15.12.2012. 17:58 ] @
Jel funkcioniše naplatna rampa kod Inđije iz pravca NS, tj. da li naplaćuju putarinu?
[ frenkijevac1 @ 15.12.2012. 23:36 ] @
Naplacuju, naravno.
[ cika dacha @ 16.12.2012. 16:46 ] @
Citat:
kamicak:
Jel funkcioniše naplatna rampa kod Inđije iz pravca NS, tj. da li naplaćuju putarinu?

pa sto ne ides starim putem koji je skoro 90% nov??? zasto placati?
[ cika dacha @ 20.12.2012. 19:40 ] @
danas prosao i rampa naplatna nova jos uvek ne radi tako da je dzabaka prolaz iz pravca ns :-)
[ AstralPro @ 25.12.2012. 17:23 ] @
Bilo je letos trenerki neverovantno jeftino, u Pumi sam kupio gornji i donji deo za valjda 3500.

Nike air max patike nekih 6000, dobre muske elegantne cipele u Bati za 2500,
sta znam sta sam jos kupio ali sve je bilo jeftinije nego u Novom Sadu.
Devojka i ja smo za dan sopinga u Indjiji ustedeli nekih 200 evra na razlici u cenama gledano prema novosadskim radnjama.

Bio sam pre par nedelje u prolazu svratio kad sam isao iz BG, i bilo je sve skupo i los izbor.

Jel bio neko ovih dana?