Elem, prošle godine sam imao neke obične za oko 1000 din i pukle su (ram) posle dva meseca lagane upotrebe, a nisam neki glavat Sad bih uzeo nešto bolje, ali da nije petocifrena cena. Šta valja, šta preporučujete? Bitan mi je kvalitet/funkcionalnost, da l' su moderne mi je potpuno nebitno.
[ mmix @ 30.05.2012. 17:24 ] @
Da valja kosta, ako ne kosta ne valja (s tim sto nije sve sto kosta da valja). Sve pod uslvoom naravno da mozes da verujes domacoj dilerskoj mrezi i organizovanom plagiranju. Ja svoje naocare za sunce kupujem napolju i platim ih jeftinije nego ovde uz veci stepen bezbednosti i manje BSa od prodavaca, ali i dalje trocifreno devizno. Obavezno polarizacija u staklu (naspram folije) i obavezno sportske da bi pokrivale celo oko a da ne izgledaju kao ogromne lenonke, dzaba ti dobra stakla ako ti sunce przi oko od gore ili sa strane. Obicno uzmem Oakley's Flak Jacket ili nesto u tom stilu, ako si bas pri lovi mozes i neki C-5 alloy ili titanium, mada mi se jos nije desilo da mi je pukao Flak Jacket ram ili sarka iako je plastican. DObra stvar sa Oakley-em ako otputujes do USA i tamo si neko vreme je da mozes da narucis direktno od Oakley'a sa custom staklima sa svojom dioptrijom za neku sitnu doplatu. Eventualno ako imas nekog tamo da ti odradi taj dil.
[ Miroslav Jeftić @ 30.05.2012. 17:34 ] @
Da, baš sam i gledao neke jeftinije modele Oakley naočara, ali ne znam koliko je pouzdano naručivati preko neta, s jedne strane ako izdrže put definitvno su položile test, ali ako nastradaju mogu da se slikam
[ mmix @ 30.05.2012. 17:46 ] @
Sve Oakley naocare koej sam ja video fabricki dolaze u tvrdoj kutiji unutar koje je penom formirano fiksirano leziste za naocare, to je prilicno jako i istrpece postu sigurno (pride je i sama kutija unutar kartonske kutije). Ovako je npr izgledao moj box
mada preporucujem da prvo to proveris sa prodavcem...
Edit: bolja slika je pokazuje i unutrasnjost sa lezisitima za dodatna stakla (to je samo za modele sa izmenjivim staklima)
[ Devanagari @ 30.05.2012. 19:04 ] @
Ja sam se posle dugo isprobavanja zaustavio na Polaroid cvidzama. Ne znam sta im tacno rade ali mi se svidja kakvu sliku daju. Relativno su jeftine i nemaju dioptriju. Sve u svemu, mislim da su dobra kupovina. Jedino sto ne znam gde se tacno mogu kupiti u Srbiji.
[ Flo33 @ 30.05.2012. 20:07 ] @
U Pozeskoj. Searchujte malo. I ja preporucujem Polaroid, imao par komada, odlicna stakla, ali lomljiv ram. Uglavnom nosim Ray Banke, sa cuvenim zelenim staklima, ali od kada sam kupio Bogner Titanumflex, ne skidam ih. Polarizovana stakla, titaniumski okvir, lagan, i neunistiv. Ray banke su teske i to sam tek primetio kada sam poceo Bognera da koristim.
[ ventura @ 30.05.2012. 20:27 ] @
Meni su najomiljenije Revo naočare, jeste da su značajno skuplje od drugih brendiranih u toj klasi (RayBan i sl.) ali su oni jedini koji koriste pravo kristalno staklo a ne polikarbonat ili CR39... Kad njih nosim nekako osećam da mi se oči odmaraju..
Verovatno će vam zvučati smešno, ali šta mislite o običnim HTZ naočarima: uglavnom imaju neki stepen UV zaštite - ima ih i sa svetlim i sa tamnim staklima (obe varijante su sa UV zaštitom), pokrivaju celo oko, plastični prilično izdržljiv ram, podesiva dužina ručki,... i sve to za znatno manje od 1000 din. Uz sve to, 90% poznanika će misliti da su naočari plaćene >100e.
Daleko od toga da mogu da zamene firmirane naočari, ali kao jeftino rešenje odlične su.
[ Miroslav Jeftić @ 30.05.2012. 20:34 ] @
Citat:
EmmaR: Verovatno će vam zvučati smešno, ali šta mislite o običnim HTZ naočarima: uglavnom imaju neki stepen UV zaštite - ima ih i sa svetlim i sa tamnim staklima (obe varijante su sa UV zaštitom), pokrivaju celo oko, plastični prilično izdržljiv ram, podesiva dužina ručki,... i sve to za znatno manje od 1000 din. Uz sve to, 90% poznanika će misliti da su naočari plaćene >100e.
Daleko od toga da mogu da zamene firmirane naočari, ali kao jeftino rešenje odlične su.
Daj neki primer pošto ne kontam baš, nisu valjda to one za varenje?
[ ventura @ 30.05.2012. 20:39 ] @
Citat:
EmmaR: Verovatno će vam zvučati smešno, ali šta mislite o običnim HTZ naočarima: uglavnom imaju neki stepen UV zaštite - ima ih i sa svetlim i sa tamnim staklima (obe varijante su sa UV zaštitom), pokrivaju celo oko, plastični prilično izdržljiv ram, podesiva dužina ručki,... i sve to za znatno manje od 1000 din. Uz sve to, 90% poznanika će misliti da su naočari plaćene >100e.
Ako ti nije problem da žešće poremetiš vid i to jako brzo, dioptrija, strabizam i sl., te HTZ naočare su pravo rešenje!
[ 3way @ 30.05.2012. 20:43 ] @
Ponekad me cudno gledaju, al sta me briga.
[ Andrej013 @ 30.05.2012. 20:45 ] @
pre par nedelja sam kupovao naocare u Macysu na popustu. sa 180$ su pale na 150$.
posto nisam mnogo iskusan u kupovini naocara, vodio sam se logikom da treba da mi se svidjaju i da imaju plarizovana stakla.
na kraju, mogu da kazem da sam izuzetno zadovoljan i da sam postigao onaj osecaj da kad ih nosim oci mi odmaraju sto je ventura napisao.
takodje, do sada sam imao problem da kada nosim naocare po par sati, posle skidanja istih potreban mi je period da se naviknem na normalnu svetlost i to se manifestuje na neprijatan nacin, do granice mucnine/vrtoglavice. sa ovim nemam taj osecaj.
e sada, ne znam da li sam ih preplatio. ovaj model je u pitanju:
Hmm, mislis na nesto ovako? Vidim da se prodaju i ovde, a na britanskom sajtu cena im je 10e. Malo je napredovao dizajn HTZ naocara od kad sam ja zadnji put gledao kroz masku za zavarivanje
•duo-spherical lens provides excellent field of vision
•lens inclination and temple length adjustment
•maximum UV protection
•highest optical quality lens – class 1
•CE approved to EN166 1F
@ventura, sto mislis da ove sjebavaju vid? Ako nema dioptrije i iskrivljenja vidnog polja?
[ Miroslav Jeftić @ 30.05.2012. 20:55 ] @
Citat:
mmix: Hmm, mislis na nesto ovako? Vidim da se prodaju i ovde, a na britanskom sajtu cena im je 10e. Malo je napredovao dizajn HTZ naocara od kad sam ja zadnji put gledao kroz masku za zavarivanje
Bome, za 10€ i to sve što imaju, strava
[ mmix @ 30.05.2012. 20:56 ] @
U cemu je fora? Isti proizvodjac prodaje HTZ i regularne naocer a razlika u ceni je desetostruka za isti tech?
mmix:
@ventura, sto mislis da ove sjebavaju vid? Ako nema dioptrije i iskrivljenja vidnog polja?
Ne znam za konkretno te Uvex naorače, ali znam kad tumaram Merkurom pa stavim one njihove zaštitne naočare, automatski me zaboli glava koliko iskrive sliku... A one koštaju recimo tipa 200-300 dinara...
[ Flo33 @ 30.05.2012. 21:00 ] @
Zato sto su ta stakla plastika kao od flase za 2l piva. Imao sam nesrecu da ih nosim neko vreme na poslu. Opet najjeftinija, a prihvatljiva varijanta su Polaroid, ima ih i za 50 eura. Bar je bilo pre par godina. Ili prosetaj do komsiluka u slo, ili au, zimi su popusti ludacki. Ja sam ove platio 90eura http://www.go-optic.com/store/sunglasses/details.asp?id=16088
edit: u lufthanzi su prodavali jedno vreme uvex normalne naocare za sunce, isto su bile dosta pristupacne. sad kvalitet ne znam kakav je.
[ mmix @ 30.05.2012. 21:05 ] @
Nesto mi je sumnjivo da bi se bas valjala plastika za PVC boce po EU. Ne znam sta tacno pise u EN166 1F, ali ako je to industrijski standard zastite na radu U EU onda tu mzoda i ima neceg.
Edit: Nije PVC, bar za bole specifikacija navodi da su polikarbonatne. jel zna neko sta propisuje ovaj EN166?
[ Flo33 @ 30.05.2012. 21:10 ] @
Nisam u Eu bio, nego u Africi, Exxon mobil ima uvex u opremi. To je moj subjektivni osecaj, tako krive sliku, i staklo je debelo, bas sam imao osecaj da gledam svet kroz praznu plasticnu flasu. Na kraju sam uzeo sa belim staklima, iako me je sunce ubijalo bar sam video nesto ispred sebe.
[ mmix @ 30.05.2012. 21:27 ] @
Moguce, vidim sad da pricaju kako je polikarbonat opticki najlosiji materijal po pitanju hromatske aberacije.
[ ventura @ 30.05.2012. 21:31 ] @
Mislim da što se tiče standarda za te HTZ naočare, da je tu dovoljno da su optički ok na par metara, dovoljno da sebi ne otfikariš prst dok radiš sa njima, a da li ćeš imati iskrivljenje slike na 20-50 metara, cenim da ih baš i ne zanima..
[ mmix @ 30.05.2012. 21:37 ] @
Tu verovatno i lezi razlog za razliku u ceni.
[ Nocni @ 30.05.2012. 22:35 ] @
Ja imam "web" naocare... bas ovakve i odlicne su.
Od kad znam za sebe naocare kupujem kod lopova koji ih donose u ogromnim kolicinama iz Italije... Kod njih su sve po 50 € a ima da se izabere strasnih modela... Ranije sam imao Ovakve "sting" naocare koje sam izgubio, kupljene naravno na isti nacin isto za 50€... bile su odlicne i veoma lake, trazio sam iste takve da kupim ponovo...
[ ventura @ 30.05.2012. 22:45 ] @
Citat:
Nocni: Ja imam "web" naocare... bas ovakve i odlicne su.
Od kad znam za sebe naocare kupujem kod lopova koji ih donose u ogromnim kolicinama iz Italije... Kod njih su sve po 50 € a ima da se izabere strasnih modela... Ranije sam imao Ovakve "sting" naocare koje sam izgubio, kupljene naravno na isti nacin isto za 50€... bile su odlicne i veoma lake, trazio sam iste takve da kupim ponovo...
Sledeći put odeš na buvljak i od kineza kupiš te iste naočare za 5 evra.
Najlakši metod da prodaš fake robu po praprenim cenama je da kupcu složiš priču kako je u pitanju 'šanirana' robe, pa je zbog toga 'jeftina'.
[ EmmaR @ 30.05.2012. 23:12 ] @
Citat:
Ako ti nije problem da žešće poremetiš vid i to jako brzo, dioptrija, strabizam i sl., te HTZ naočare su pravo rešenje!
Citat:
ventura: Mislim da što se tiče standarda za te HTZ naočare, da je tu dovoljno da su optički ok na par metara, dovoljno da sebi ne otfikariš prst dok radiš sa njima, a da li ćeš imati iskrivljenje slike na 20-50 metara, cenim da ih baš i ne zanima..
Imam ih 2 kom - svetle i tamne (Lux Optical, naočari za brušenje) već par godina. Razlog: Imala sam pre sportske naočare, koje su se polomile (izdržale bi one da nisu doživele previše stresova) i onda sam imala problem da nabavim nove za pristojnu cenu (do 2-3h din). Problem je u tome što nisam mogla da pronađem naočare sa dovoljno širokim okvirom (da pokrivaju celo oko i više od toga) a ideju mi je dao poznanik (za koga sigurno nije problem da izdvoji i preko 100e za naočare ali svi su okviri bili premali) - njegove su još "luksuznije".
Sliku ne iskrivljuju definitivno (na to sam tek osetljiva i ne pašu mi svake naočari) i vidi se sasvim normalno. Ko zna na koji model si naleteo. Možda ima i onih sa nekom minimalnom dioptirijom (isto kao što su nekada fotogrej/brown stakla obavezno dolazila sa nekom minimalnom dioptrijom) čija je osnovna svrha da malo uvećaju predmet rada?
Imam sada i neke normalne, ali one su mi uglavnom "paradne". Da ne bude da reklamiram HTZ opremu. Moje mišljenje je da su HTZ naočari bolje od "uličnih" za 100 din: bar imaš račun, odgovarajuću specifikaciju i znaš ko je proizvođač, i što je najvažnije predviđene da izdrže svakakve uslove. Normalno, uvek sam za prave sportske naočari od proverenih proizvođača.
Citat:
Ponekad me cudno gledaju, al sta me briga.
Te bi mi savršeno odgovarale: kompletna zaštita od vetra i svega što nosi. Moje ipak izgledaju mnogo normalnije (prikačena je slika modela sa svetlim staklima: namerno sam izabrala da okvir bude crn; model sa tamnim staklima je nešto "luksuzniji").
Citat:
mmix: Hmm, mislis na nesto ovako? Vidim da se prodaju i ovde, a na britanskom sajtu cena im je 10e. Malo je napredovao dizajn HTZ naocara od kad sam ja zadnji put gledao kroz masku za zavarivanje :)
•duo-spherical lens provides excellent field of vision
•lens inclination and temple length adjustment
•maximum UV protection
•highest optical quality lens – class 1
•CE approved to EN166 1F
Gde si ih video?
[ Nocni @ 30.05.2012. 23:22 ] @
Citat:
ventura: Sledeći put odeš na buvljak i od kineza kupiš te iste naočare za 5 evra.
Najlakši metod da prodaš fake robu po praprenim cenama je da kupcu složiš priču kako je u pitanju 'šanirana' robe, pa je zbog toga 'jeftina'.
Naravno, kao i mnogo puta do sad, nisi u pravu...
Znam ljude kod kojih kupujem a znam i kapetana broda koji im prebacuje robu... malo mi je bezveze da se ubjedjujem a u nekoj krajnjoj liniji nije ni vazno... naocare su original i ne prodaju oni samo naocare... vecinom imaju 50-100 komada ali ne i neogranicene kolicine... treba li da kazem da nebi smjeli da me prevare?
[ jnk @ 30.05.2012. 23:28 ] @
Sto ne bi smeli da te prevare? :)
Cinjenica je da 99% robe koja se prodaje kao 'sanirana' je u stvari kineska, ne kazem da ti nisi u tih 1%.
[ ventura @ 30.05.2012. 23:37 ] @
Citat:
Nocni: Naravno, kao i mnogo puta do sad, nisi u pravu...
Znam ljude kod kojih kupujem a znam i kapetana broda koji im prebacuje robu... malo mi je bezveze da se ubjedjujem a u nekoj krajnjoj liniji nije ni vazno... naocare su original i ne prodaju oni samo naocare... vecinom imaju 50-100 komada ali ne i neogranicene kolicine... treba li da kazem da nebi smjeli da me prevare?
Samo pokušaj da odgovoriš sam sebi na pitanje odakle im roba. (šanirana iz butika, ono sve sa kutijom, original kartonskom ambalažom, krpicom... ono, lopovi imaju vremena da provedu celo poslepodne u radnji, a i totalno ih zanima da pored robe koja stane u jedan ranac nose i par džakova kutija i ambalaže...)
Pošto si rekao da je u pitanju neki kapetan broda koji im prebacuje robu, ja bi ti dao jedan hint: nabavljaju je direktno iz kine, malo bolje kopije.
Nemoj da me shvatiš pogrešno. Tehnologija naočara nije neki bauk. Na svetu postoji svega nekoliko fabrika (Luxottica, Safilo, De Rigo, Marchon) koje proizvode 99.9% brendova, od čega prve dve sa liste proizvode 99%, a ovi ostali onih 0.9%. Isto tako ta tehnologija polikarbonatskihkarbonatskih i CR39 leća je ništa drugo do naziv za fancy plastiku (btw plastične boce kokakole se prave od polikarbonatske plastike, identične onoj od koje se prave leće). Naočare sa Luxottica brendom (in-house brand) koje platiš 20-30 evra, su po kvalitetu identične Chanel ili Dior naočarama koje platiš 500 evra. Jedino u čemu je razlika je brand.
U tom kontekstu, napraviti dobre naočare nije nikakva nauka, i postoji gomila Kineskih proizvođača koji za male pare mogu da naprave kvalitetne napčare. Ono što ja savetujem je da ako se već kupuju takve naočare, da se ne bacaju pare, već da se plate po Kineskim cenama.
Što se tiče prodaje 'šanirane' falš robe, tu su ti prodavci torbi ubedljivo na prvom mestu, a odmah iza njih su prodavci naočara i parfema.
[ Miroslav Jeftić @ 30.05.2012. 23:41 ] @
Hehe, masovno šanirana roba, mora da su celu fabriku šanirali
[ jnk @ 30.05.2012. 23:45 ] @
Slicna prica je i za skupe satove gde vecina proizvodjaca koristi ETKA mehanizam koji u skupljim verzijama samo malo doradi, a samo najskuplji brendovi imaju inhouse mehanizam. Skuplje kineske kopije idu dotle da bukvalno nabave identican mehanizam iz nekih modela i potreban je strucnjak koji ce provaliti da li je pravi ili nije.
[ Nocni @ 30.05.2012. 23:47 ] @
Ventura, shvatam sta hoces da kazes ali ovi robu nabavljaju po magacinima tih velikih cuvenih firmi i lanaca butika u Italiji... Kupovao sam od njih razne druge stvari vezane za vozila koje nemaju veze sa garderobom i naocarima...
Ove "web" naocare su odlicne, nisu plasticne i nisu falsh. prije nego sto sam ih nabavio nisam nikad ni cuo za tu marku naocara... Sasvim je moguce da se one proizvode i Kini ali nisu Kineski proizvod i kostaju 350 dolara kao na onom linku a ne 5 eura kao sto ti kazes.
[ Flo33 @ 31.05.2012. 00:06 ] @
Pa za iste naocare bi radije dao 5, nego 350 eura ako bi vec mogao da biram :)) . A i 50-100 pari u magacinu nije neprimetan manjak. Problem je sa falsh robom sto je toliko napredovao copycat da i ne znas sta je pravo, sta nije. Uglavnom ako je falsh podoban originalu, zasto ne. Guchi :))
ps,
zasto su te web tako skupe? po specifikacijama, nista posebno?
[ ventura @ 31.05.2012. 00:11 ] @
Citat:
Nocni: Ventura, shvatam sta hoces da kazes ali ovi robu nabavljaju po magacinima tih velikih cuvenih firmi i lanaca butika u Italiji... Kupovao sam od njih razne druge stvari vezane za vozila koje nemaju veze sa garderobom i naocarima...
Na koju foru?
Naočarama koje u maloprodaji koštaju 280 evra (350 dolara) je dilerska cena nekih 200-230 evra. Generalni distributer ih možda dobije za 150 evra. Na koju foru oni nabave tu robu iz magacina generalnog distributera, plate onome od koga su nabavili, transpotuju, prošvercuju, ugrade svoju zaradu i na kraju tebi prodaju za 50 evra... Prosta matematika ti kaže da je to nemoguće.
Jedinog stvarnog šanera sam upoznao u Milanu, i on je radio po principu da odete zajedno u butik koji te zanima, probaš neku stvar vidiš da ti odgovara, on organizuje da se ta stvar mazne (da li on direktno ili ima neke kurire) i ti taj dan popodne dobiješ tu stvar na ruke za 50% maloprodajne cene. I sećam se tačno da nije hteo da se bavi stvarima jeftinijim od 500 evra, jer citiram "mator sam ja da trčim zbog 100 evra".
Oni pošteniji šaneri koji nisu prodavali fake robu su se snabdevali u outletima, ali i kod njih nije bilo da stvar od 300 evra platiš 50 evra, već maksimalno 30-50% popusta. Ti šaneri i njihovo snabdevanje po outletima je jedan od glavnih razloga zašto grand parada izgleda kao cirkus, jer su se svi snabdevali kod njih, a do njih je stizala samo ona roba koju niko normalan na zapadu nije hteo da kupi.
[ Nocni @ 31.05.2012. 00:12 ] @
^Skupe su jer imaju jako dobra stakla koja su prijatna za oci.
Falsh naocare nisu dobra ideja jer kroz to treba gledati... moze da boli glava a moze i sudar da se napravi ako se ide u susret suncu...
Falsh ili original je ogromna razlika i to se jednostavno vidi.... kao sto znas kad pogledas staklo na falsh satu a razlike su ogromne kao pravi Iphone ili neki HTC i onaj kineski koji je 10 x jeftiniji i koji cak nije ni kopija vec samo lici dok je ugasen.
@ventura, sta znam, ovo su lopovi koji ne razmisljaju kao ti i ja... U jednoj "turi" on donese 2 torbe robe i to prodaju 20.000 eura i to je to... Taj "gospodin" koji je tebi nabavljao nesto u pola cijene i koji nece da "radi" za manje je mozda treca ili cetvrta ruka...
[ ventura @ 31.05.2012. 00:21 ] @
Kvalitetne falš naočare je maltene nemoguće razlikovati od originala... Prodavao sam firmirane naočare, prošlo mi je kroz ruke na hiljade firmiranih naočara, i mislim da ne bi mogao samo na osnovu naočara (bez kutije i propratnih stvari) da razaznam dobar fake od originala.
Replicirati polikarbonat ili CR39 plastiku je daleko lakše, jeftinije i jednostavnije nego replicirati safirno staklo na fake satovima... Za proizvodnju većine fake naočara ti treba jedna dobra mašina za livenje plastike i kvalitetan materijal (koji se kupuje na džakove).. A to je tehnologija koju su kinezi doveli do savršenstva...
[ ventura @ 31.05.2012. 00:25 ] @
Citat:
Nocni:
@ventura, sta znam, ovo su lopovi koji ne razmisljaju kao ti i ja... U jednoj "turi" on donese 2 torbe robe i to prodaju 20.000 eura i to je to... Taj "gospodin" koji je tebi nabavljao nesto u pola cijene i koji nece da "radi" za manje je mozda treca ili cetvrta ruka...
Jasno je meni, donese on dve torbe, proda za 20.000 evra naivcima, i sve to stoji.. Ali odakle mu ta roba? Ko to ukrade, odakle nabavi, koliko je plati, kako on dođe do te robe?
Jel ti stvarno misliš da bi neki lopov koji upadne u neku optičarsku radnju, koji rizikuje ozbiljnu robiju zbog možda maksimalno 100-njak pari naočara (i to bez kutija, sa kutijama ne bi mogao da iznese ni 30 pari) bi taj ceo plen prodao za 1000-2000 evra preprodavcu koji će ih doneti u Crnu Goru, cimati se sa prevozom i podmazivanjem carine, zamrznuti novac i čekati dok sve ne rasproda, i tebi na kraju prodati za 50 evra po komadu odnosno sveukupno za 5000 evra... Možda, al kad bi smo se šalili...
[ ventura @ 31.05.2012. 00:27 ] @
Na kraju krajeva, šta je moj savet:
Kupiti naočare sa kućnim brendom firme poput Luxottica-e za nekih 20-30 evra, a koje su identične po kvalitetu sa RayBan, Chanel, Dior, itd. jer se sve prave u istoj firmi, na istim mašinama i sa istim materijalom.
[ Nocni @ 31.05.2012. 00:38 ] @
Naravno, da i ja dam savjet, kupiti naocare koje nemaju plasticna vec prava stakla i koje su prijatne za oci... sam izgled je periferan...
[ ventura @ 31.05.2012. 07:16 ] @
Citat:
Nocni: Naravno, da i ja dam savjet, kupiti naocare koje nemaju plasticna vec prava stakla i koje su prijatne za oci... sam izgled je periferan...
To ćeš danas vrlo teško naći. Osim Revo-a, i to samo na nekoliko premium modela, ne znam nijednog proizvođača danas da ugrađuje staklena stakla, svi koriste ili polikarbonat ili CR39...
[ mmix @ 31.05.2012. 08:15 ] @
Al sad ne razumem zasto se insistira na staklu?
Ok, polikarbonat je crap za optiku, ali CR39 nije, bar po specifikacija ima skoro identican opticki kvalitet (cak malcice bolji) a skoro duplo manju gustinu (samim tim i tezinu). Zasto je se smatra da je staklo bolje?
Staklo:
Refractive index (nd): 1.52288
Abbe value (Vd): 58.5
Density: 2.55 g/cm³
UV cutoff: 320 nm
CR-39:
Refractive index (nd): 1.498
Abbe value (Vd): 59.3
Density: 1.31 g/cm³
UV cutoff: 355 nm
[ Holkan @ 31.05.2012. 10:01 ] @
Imas u TC Usce od 2 000 do 5 000 din Ozzie modele.
Ja kupio proslo leto za oko 4 000 i super su. Kvalitetne u svakom smislu,a vozim bajs redovno.
I ja sam imao problem sa jeftinim naocarima,jer puknu brzo,ali ove su od kvalitetne plastike.
Moje ovako izgledaju otprilike,a uz njih dobijes i futrolu (po izboru) i krpicu za brisanje.
[ mmix @ 31.05.2012. 11:34 ] @
to su ti polikarbonatske, isti materijal kao one zastitne koje se valjaju za 1000din
mmix: Al sad ne razumem zasto se insistira na staklu?
Ok, polikarbonat je crap za optiku, ali CR39 nije, bar po specifikacija ima skoro identican opticki kvalitet (cak malcice bolji) a skoro duplo manju gustinu (samim tim i tezinu). Zasto je se smatra da je staklo bolje?
Ima i pivo u plasticnoj ambalazi i vjerovatno ce neko matematicki dokazati da je neka napredna PET ambalaza ista ili bolja od stakla... ali ipak nije...
Posle jedne sezone postoje na plasticnim naocarima i one sitne parnice koje se ne vide bez pod uglom i treba covjek stalno da pazi da ih ne ogrebe... plaža x mala djeca x bilo kakvo odlaganje van kutije je sporno... staklo je mnogo otpornije na to... Vjerovatno ima i nekog subjektivnog osjecaja koji vuce korijene iz nekih bausch & lomb stakala u nekim rey ban-kama iz nekih boljih vremena...
[ mmix @ 31.05.2012. 12:04 ] @
Ok, ali sa druge strane plastika (cr39) je izdrzljivija na lomove i laksa. U osnovi problem grebanja se resava anti-scratch premazom, ali na staklu ne mozes da resis prolem tezine i lomljenja. Pride sad citam nesto da stakla nemaju dobru UV zastitu i da moraju da dobiju namaz za UV koji je onda sam podlozan grebanju iako staklo nije.
Sve mi se cini da je to sad neka "bilo je lepse za vreme tita" prica
Ne mogu nigde dna netu da pronadjem specifikacije za ovaj Oakley HDO Plutonite materijal (da, nazvali su svoj mateirjal plutonite, lol) ali je neka polimerska plastika u pitanju sa anti-scratch i hidrofobnim premazom. Rabim ih vec tri godine i prilicno sam bahat prema njima i nisu se izgrebale (mnogo ), mislim da staklene ne bi izdrzale nekoliko padova koje su ove izdrzale ukljucujuci i pad sa prvog sprata na beton (nisu pukle ali se jesu malo izgrebale).
Sad sam bas gledao ka juznoj industrijskoj zoni (6km vazdusno), sad se lepo vidi na daljinu i nema nikakve distorzije ni aberacija. Jednostavno ne vidim neku prednost imanja staklenih naocara sem neke nostalgije (koju ja nemam).
[ Miroslav Jeftić @ 31.05.2012. 12:28 ] @
Sad malo gledam po sajtovima, nema šanse naći da piše od kojeg materijala su sočiva, niko i ne pominje
[ ventura @ 31.05.2012. 12:46 ] @
Citat:
mmix:
Ne mogu nigde dna netu da pronadjem specifikacije za ovaj Oakley HDO Plutonite materijal (da, nazvali su svoj mateirjal plutonite, lol) ali je neka polimerska plastika u pitanju sa anti-scratch i hidrofobnim premazom.
Plutonite je samo Oakly-jev trademark naziv za polikarbonat, sa eventualno malo drugačijom formulacijom, ali i dalje je polikarbonat.
[ HeYoo @ 31.05.2012. 13:09 ] @
Nisam upucen u naocare za sunce ali mislim da ne stoji poredjenje plasticnih sociva sa flasom od kole. Ona se uveliko potisnula staklo kod dioptrijskih naocara gde su dalko bitnija opticka svojstva.
Pre ce biti da je to prodavanje magle tipa ne valjaju nista ove jeftine novotarije za mase tipa lcd monitori, jedino na crt-u mozes odmoriti oci ko covek. Nisu za dzabe tezi 10 puta :P
[ mmix @ 31.05.2012. 13:30 ] @
Hmm, onda neceg ima u toj formulaciji. Sad sam bas ponovio eksperiment sa polikarbonatskim naocarama koje ima klinac (Neke hasbro transformers) i hromatska abercija je vidljiva na kub, zamucenje isto. Toga nema kod Oakley-a, a ako je materijal isti kako bi to postigli? kakva god da je ta formulacija bolja je od obicnog poly.
[ vilil1 @ 31.05.2012. 13:38 ] @
Ali...pa sta ako je polikarbonat? Bayer od Makrolona (polikarbonata) pravi izmedju ostalog i sociva za oci.
Funkcionalne sportske naočare, sa promenljivim staklima, pouzdani pratilac u svim vremenskim uslovima.
Beskompromisna zaštita za oči, integrisana u stakla i ram naočara, štiti ljudsko oko 100% od štetnog UV zračenja i plave svetlosti.
Decentered lens tehnologija, garantuje pogled bez izobličenja i kod izuzetno zakrivljenog stakla.
Litemirror stakla, ogledalo tehnologija, do 18 slojeva nanosa zaštite od infracrvenog svetla, efikasno reflektuje i drži daleko od očiju štetne IC zrake.
Specifikacija:
boja okvira: mat crna
promenljiva stakla: 2 para
tamno-siva ( smoke ) stakla, nivo zaštite S3
žuta litemirror stakla, nivo zaštite S1
100% UVA, UVB, UVC zaštita
Litemirror / zaštitni reflektujući premaz
materijal stakla: makrolon ( polikarbonat )
otporna na ogrebotine i lomove
optički savršeno ispravne / bez izobličenja
anti-alergijski, meki jastučići za nos i uši
torbica za naočare
[ ventura @ 31.05.2012. 13:57 ] @
Citat:
mmix: Hmm, onda neceg ima u toj formulaciji. Sad sam bas ponovio eksperiment sa polikarbonatskim naocarama koje ima klinac (Neke hasbro transformers) i hromatska abercija je vidljiva na kub, zamucenje isto. Toga nema kod Oakley-a, a ako je materijal isti kako bi to postigli? kakva god da je ta formulacija bolja je od obicnog poly.
Šta kaže Wikipedija: "Polycarbonates, known by the trademarked names Lexan, Makrolon, Makroclear and others, are a particular group of thermoplastic polymers. They are easily worked, molded, and thermoformed. Because of these properties, polycarbonates find many applications. Polycarbonates do not have a unique plastic identification code and are identified as Other, 7."
Dakle polikarbonat nije jedan jedinstveni molekul, već naziv za gupu termoplastičnih polimera.
[ mmix @ 31.05.2012. 14:04 ] @
Iskreno, prilicno je zbunjujuce sve to, ako je pronadjena familija polikarbonata cija opticka karakteristika je daleko bolja od "klasicnog" polikarbonata zasto se onda one tretiraju kao lose?
Brate, ovde bas ima lufta za magljenje... Verovatno azto i kriju formulacije da bi napravili neku :magiju" oko toga i umesto za $10 prodavali cvike za $100+
cue in paranoya
[ Holkan @ 31.05.2012. 22:56 ] @
Pa verovatno jeste,ali u svakom slucaju su malo kvalitetnije od onih od 1 000,jer ove nosim vec dugo i nikakvo ostecenje nemaju.
A ove jeftine puknu cim ih malo cimnes.
[ Flo33 @ 26.08.2012. 14:53 ] @
Zna li neko koliko je funkcionalno photochromatic staklo?
Zanimaju me ove naocare, deluju idealno za moje potrebe, jos ako bi napisano bilo tako kako je.
Zna li neko o ovom brendu nesto da kaze iz svoje ruke?
Radije bi Oakley uzeo, znam kakve su iz prve ruke, a ove nisam do sada susretao.
Danju 90% vremena nosim suncane naocare, imam svetle oci i jednostavno mi smeta svetlo, pa cak i ako je tmurnije vreme. Dosta bi znacilo sto mogu da se samoposvetle. I koliko je to uopste 2-4? Ako je 4 max, koliko mu dodje 2 zatamnjenje?
Poz
[ Flo33 @ 27.08.2012. 17:06 ] @
Update, ako nekome zatreba.
Naocare su odlicne! Isprobah u radnji sve Oakly in moram reci da su mi udobnije ove Julbo od bilo kojih. Polarizacija je ok. Na prvi pogled sam se zaljubio u ovo staklo sa fotohromatskim premazom, ili cime vec. Dakle 2ka je nivo najmanji, odnosno plavkasto je staklo, moguce da bi mi vise pasalo braon, no sta sada. Na suncu potamne skroz i onda je crno. Pokazao mi je prvo prodavac sa UV lampom kako to radi, doduse nije bas 28 sekundi za celokupno potamnjenje, ali par vise je. Lagane su, i jako savitljive. Kvalitetom sam zadovoljan, dobih i 10% popusta, tako da nije lose.
Inace je Julbo francuski brend koji pravi naocare za surfere, jedrilicare, skijase, alpiniste, itd.. Skupe su, ali kome su suncane naocare bitan faktor kvalitete zivota bih rekao da vrede. (licno mislim da su svake naocare skuplje od 50 evra preskupe, ali u poredjenju sa dizajnerskim naocarama i ne odskace nesto puno)
lp
[ anon70939 @ 27.04.2016. 15:55 ] @
Bacio sam malopre novac na nesto sto nisam planirao...
Naleteo sam na nakog ciganina koji "nabavlja" robu. I izmedju ostalog imao je neke RayBan naocare za koje je trazio 80E.
Nisam planirao da ih kupim, pa smo se kolega i ja zezali... na kraju je dao za 25E... Posle mi bilo glupo da kad smo se vec sprdali da mu kazem da necu da ih kupim...
Uverava me da su original, kao sto bi i svaki poput njega, krivi im one drske (kako se to zove uopste na naocarima :P) i uverava kako je to karbon... Kucka po staklu da vidim da je staklo, pali upaljacem i slicno...
E sad, posto naravno 99.9% sam siguran da nisu original, interesuje me onaj 0.1% sanse, da li je moguce da su stvarno ćornute iz neke EU prodavnice ili odakle vec...
Kako uopste moze odokativnom metodom proveriti da li su stvarno original?
Guglao sam neki ovaj serijski broj i naleteo na ovaj oglas
Moje su iste takve, sa istom tom jadnom stampom, samo sto mi je drugacija kutijica...
Ne znam ni kako da odredim da li ima dioptriju.
Kad ih stavim i gledam u neku ivicu, recimo prozora, primecujem neko minimalno odstupanje.. sto znaci da imaju. Ali to je sa svim naocarima koje sam ikad u zivotu probao... a nikad nisam imao neke "original"
[ Java Beograd @ 27.04.2016. 16:05 ] @
Pazi, nije original ni 0.1%. Pomisliš: baš te briga što nije original, ako lepo izgledaju.
Ali, nije to problem. Problem je UV zaštita.
1. Bez naočara za sunce: što je jača svetlost, to je zenica zatvorenija, i manje (štetnih) UV zraka uđe u oko i padne na očno dno. Oko se samo brani i čuva.
2. Sa naočarima za sunce sa UV zaštitom: oku je tamnije, zenica je otvorenija, ali UV zraci ne prolaze, i oko je zaštićeno.
3. Sa naočarima za sunce bez UV zaštite: oku je tamnije, zenica otvorenija, a štetni UV zraci prolaze i kroz naočara i kroz otvoreniju zenicu i pravo u oko i na očno dno. Užas.
E sad, da li kineska kopija naočara za sunce ima ili nema UV zaštitu ? To dokuči sam.
[ anon70939 @ 27.04.2016. 17:15 ] @
ja sam zato i pomislio, hebe mi se da li je original... ako su mi OK.
Ne deluje mi da imaju dioptriju, minimalno primetim na vrhu...
Ali ima logike to sa UV zracenjem...
Ja inace ne nosim naocare uopste jer mi se ne svidja kako mi stoje, ali posto imam plave oci (tako mi je doktorka rekla :) ) osetljivije su mi oci na sunce, pa jedva vidim...
Zato odlucih da bacim ovih 25E :)
Jbg, da dam 200E za naocare neke... ne znam koliko ima smisla, jer sam siguran da bih kad tad seo na njih...
[ bakancs @ 27.04.2016. 21:20 ] @
zanimljivo za pogledati:
ja recimo nisam znao, a verujem ni mnogi, da se skoro sve brendirane naocare za sunce proizvode na istom mestu..
naravno ako je istina ovo u ovome prilogu..
Ove sto sam uzeo nisu UV polarizovane. Tako mi bar kolega objasnio.
Dao mi njegove koje jesu, i pogledao sam soferku nekog parkiranog auta, i sa njegovim naocarima sam video neke okrugle "mrlje" preko cele soferke, a sa mojim nisam....
Pored toga cini mi se da ipak imaju dioptriju, jer kad ih stavim i gledam levo desno, osecam se nekako nelagodno...
Tako da idu na KP, pa neka kupi ko hoce da ima 100% original :P
[ član @ 28.04.2016. 08:30 ] @
Citat:
CoyoteKG:Naleteo sam na nakog ciganina koji "nabavlja" robu.
.
.
.
Uverava me da su original, kao sto bi i svaki poput njega...
izvinjavam se na malom offtopicu, ali ovo sto si napisao za cigu sa naocarima me podsetilo na jednu situaciju od pre par godina. nudio mi je neki lik garderobu, "kradenu preko" naravno i kaze mi on:
- ne brini nisam ja od onih sto kazu da je roba kradena, a ono kineska s*anja! ja sam posten, originali 100%, gledaj svaka majica ima jos zujalicu!
malo ga je jedino jbalo sto nije imao etikete sa cenama na robi ako bi roba bila stvarno iz prodavnice ukradena, to je kao morao da skine "zbog granice", al zujalice ostavio da bi se videlo da je posten lopov! :)
tako da ako nisi imao zujalicu (il kakva se vec zastita stavlja protiv kradje na naocarima) tesko da je original ;)
UV zastita i polarizacija su dve odvojene stvari.
UV zastita sprecava prolazak UV zraka. Oni su van vidnog spektra i razliku prakticno i ne vidis.
Polarizovana stakla propustaju svetlost samo jedne polarizacije (nezavisno da li je vidljiva, uv ili koja god talasna duzina). Svetlost koja se odbija od neke glatke povrsine (povrsina vode, automobili i sl.) obicno menja polarizaciju pa je polarizovana stakla ne propustaju.
[ Flo33 @ 28.04.2016. 14:29 ] @
Coyote, polarizaciju proveris tako sto uzmes mobilni i okreces ekran. Ako u jednom momentu bude crn (ne da se ugasi, lol) to je polarizovano staklo. Mada sam skontao da amoled ekrani ne rade na tu foru. Tako da mozes i na tv. Hint:okreci naocare, nemoj tv :)
Usput, u temi sam pisao o julbo naocarima, uglavnom, lani mi se shebe staklo, sve kao da je istopljeno, i ja odnesem opticaru, pita jesam li pustio u autu, ja reko' : nisam, gde bi ja (jesam bre, i to kad idem iz auta obesim na retrovizor) i uglavnom, te zastitne folije, premazi whatever na 45 celzijusa neko vreme se istope. Tako da se ne zezne ko. Nova stakla po 80e kom???
Posaljem ja u francusku, (znaci stare koliko vec, par strana nazad u temi) normalno bez garancije vec godinama, i frajeri mi zamene za dzabe! J' adore france!
[ mmix @ 28.04.2016. 17:18 ] @
Bukvalno sve naocare (i stakla za njih) proizvodi JEDNA kompanija koja se zove Luxottica Tako da je vasa prica besmislena, sve su to danas ista go**a bukvalno
Da . Po onom videu koji smo videli ovde izgleda da je tako. Ako kupite kvalitetne (skupe) naočare velika verovatnoća je da ih je proizvla Luxottica. Druga opcija su jeftini kineski plastikaneri. Treća opcija (moguće da postoji) je da se nadje neki samostalan proizvodjač za koga se pouzdano zna da sam pravi svoj proizvod.
To su čari koje nam globalizacija donosi. Verujem da će se ljudi ipak vremenom osvestiti i početi da kupuju proizvode na osnovu geografskog porkla, a ne samo na osnovu nekog tamo natpisa (robne marke).
Postoje i oni koji se nikad neće osvestiti. Postoji grupa ljudi kojoj je jedina bitna stvar kada kupuje naočare (ili druge stvari), natpis nekog itlijanskog zvučnog prezimana na njima i što veća cena. Ta grupa uopšte ne uzima u obzir ni kvalitet, ni porklo proizvoda pa čak ni izgled i činjenicu da im takve naočare uopšte ne stoje. Jedino bidtno je to što mogu da se pohvale kako su to srranje platili toliko i toliko i kako na sebi ima ogroman natpis talijanskog krejatora. Mora veliki natpis. Džaba ti Gucci cvidže ako neko ne može da pročita marku sa 10 m.
Tržište za ovakve ljude će uvek postojati. Nadam se da će mo se mi ostali koji želimo da kupimo dobar proizvod za neku normalnu cenu osvestiti i dobro guglati pre neko što damo keš za nešto.
[ DaliborP @ 29.04.2016. 09:08 ] @
Citat:
mmix:Bukvalno sve naocare (i stakla za njih) proizvodi JEDNA kompanija koja se zove Luxottica :) Tako da je vasa prica besmislena, sve su to danas ista go**a :) bukvalno
A sta tacno fali Luxottici? Svakako se radi o kvalitetnim staklima sa dobrom zastitom, to sto neki brend naplacuje vise ili manje, ne menja cinjenicu. Uostalom nisu ni sva stakla ista, ima vise modela.
[ Flo33 @ 29.04.2016. 13:48 ] @
Paaa.. Većinu modela, da kažemo. Ima još konkurencije, doduše u manjim procentima, ali ima. U Austiji postoji fabrika, Adidas, Silluethe, i još neke, neko reče Revo, itd.. Ima, ali, da većina je Luxottica.
Sve te naočare su UV zaštitne, i stakla su manje-više ista, biraš boju, i zatamljenje. Medjutim, najmanje se pominje najbitnija stavka-udobnost.
Dakle bulliten kada kupuješ đozluke:
*udobnost
*izgled (nećemo baš da stavimo sve na glavice lepe)
*da li hoćeš polarizaciju, ili ne
*cena
marka, futrola, trgovina, who cares
naravno, govorim o originalima. Moš da se kladiš da niko neće da da za 25e original, ako je platio 150. Osim ako je narkoman. I da je ukrao, nije lud ako je lopov da prodaje za 25 kada će opušteno dobiti 50 ako su original i očuvane.
[ dusanboss @ 29.04.2016. 13:56 ] @
Citat:
A sta tacno fali Luxottici?
Ne fali im ništa, verovatno prave dobre i kvalitene naočare. Problem je što imaju previše. Koliko vidim na njihovom sajtu, prave čak 27 različita brenda. Problem je što većinu (ako ne sve) ovih brendova poseduje Luxottica. To polako prerasta u monopol i to na globalnom nivou, a to je retko kad dobro za proizvod i potrošača.
[ Flo33 @ 29.04.2016. 14:02 ] @
Ne poseduje Luxottica sve te brendove, nego radi naočare za njih. Kada se bude isplatilo D&G da otvori sam fabriku, radiće sam.
[ DaliborP @ 29.04.2016. 15:27 ] @
Citat:
dusanboss:Ne fali im ništa, verovatno prave dobre i kvalitene naočare. Problem je što imaju previše. Koliko vidim na njihovom sajtu, prave čak 27 različita brenda. Problem je što većinu (ako ne sve) ovih brendova poseduje Luxottica. To polako prerasta u monopol i to na globalnom nivou, a to je retko kad dobro za proizvod i potrošača.
Nisi ti to dobro razumeo, kao sto rece Flo33, stvar izbora. Mozes i ti sutra da napravis svoj brend i kupis stakla ili okvire od njih.
[ mmix @ 29.04.2016. 15:49 ] @
Luxotica poseduje ekslkuzivna prava, sto mu dodje na isto kao i da poseduje. Ne funkcionise to bas tako kako vi mislite, sasvim sigurno ti ne mozes da napravis svoj "Pera" brand I da ti Luxotica pravi naocare
I ja iskreno uospte ne kupujem vise tu pricu sa "sta fali Luxottici", iz licnog primera. Ja sam vec duze vreme lojalan Oakley klijent, i njihova stakla su uvek bila premium, napravljena kao sendvici sa polarizacionim i filterskim delom u sredini. Ja uospte nisam nezan prema naocarama, sta vise pravi sam siledzija ali sa Oakley-em nikad nisam imao problema do skoro I zato sam ih i nabavljao I placao premium cenu za njih. Cisto radi primera, ovo je proslogodisnji primerak, posle jedne sezone, sa ociglednim osecenjima na SPOLJNOM polarizacionom i zastitnom sloju. Kao jeftini kinez, namazan farbom. A kupljen za 200e u Sunglass Hut, koji je btw trgovinski lanac potpuno u vlasnistvu Luxottice. Sto se mene tice, oni su u full on procesu "streamlajnovanja" prozivodnje i "monetizacije brendova", u prevodu prodaju trash robu sa skupim nalepnicama.
[ DaliborP @ 29.04.2016. 15:59 ] @
Citat:
mmix: Luxotica poseduje ekslkuzivna prava, sto mu dodje na isto kao i da poseduje. Ne funkcionise to bas tako kako vi mislite, sasvim sigurno ti ne mozes da napravis svoj "Pera" brand I da ti Luxotica pravi naocare :)
Nisam ni mislio da moze "Pera" da napravi brand, vec da Luxotica stalno siri broj firmi sa kojima radi, naravno da nece da rade sa svima.
Sto se tice kvaliteta, nemam pojma otkad nosis Oakley i kakva je razlika u odnosu na pre, ali iz mog iskustva sve se mogu ogrebati, i skupe i jeftine. Tu razlike nema, ali da imaju kvalitetniju zastitu, to je neosporno.
[ mmix @ 29.04.2016. 17:51 ] @
Nije isto, pokusacu da iskopam negde iz podruma stare od pre recimo 7, 8 godina. Izgrebano je staklo (tj taj polimer) ali zastita nije, i mogle su i dalje da se nose. Na kraju sam ih zamenio jer mi se ram slomio a nije imao izmenjiva stakla. Ove sa slike ne mogu da nosim jer bukvalno izgleda slika kao da imam stotine floatera u oku. Da ne pominjem da tu gde je izgrebano sigurno nema zastitu bilo koje vrste. Mislim da cu ovaj put morati malo ozbiljnije da istrazim alternative ako postoje.
[ dusanboss @ 29.04.2016. 18:28 ] @
Citat:
DaliborP:
Nisi ti to dobro razumeo, kao sto rece Flo33, stvar izbora. Mozes i ti sutra da napravis svoj brend i kupis stakla ili okvire od njih.
Narvano da mogu. Pod uslovom da imam brend koji je internacionalno poznat i ima već ostvarneu bazu potrošača. Stim što ću dubiti mnogo manje novaca nego što brend zapravo vredi jer moram da ga prodam pošto ne mogu da se takmičim sa kompanijom koja poseduje skoro sve ostale brndove sem mog.
[ DaliborP @ 29.04.2016. 18:58 ] @
Citat:
mmix:
Nije isto, pokusacu da iskopam negde iz podruma stare od pre recimo 7, 8 godina. Izgrebano je staklo (tj taj polimer) ali zastita nije, i mogle su i dalje da se nose. Na kraju sam ih zamenio jer mi se ram slomio a nije imao izmenjiva stakla. Ove sa slike ne mogu da nosim jer bukvalno izgleda slika kao da imam stotine floatera u oku. Da ne pominjem da tu gde je izgrebano sigurno nema zastitu bilo koje vrste. Mislim da cu ovaj put morati malo ozbiljnije da istrazim alternative ako postoje.
Koliko znam Luxottica je davno kupila Oakley, wiki kaze 2007-me. Mozda je generalno kvalitet izrade pao a mozda si samo imao kvalitetniji model. Ja imam nekoliko modela iz Luxottica familije i sve su sasvim ok, wear and tear. Stakla su sasvim ok.
Ali stavi bilo koje sa kljucevima u dzep par puta i dobices isti rezultat.
[ mmix @ 30.04.2016. 01:32 ] @
Pa realno negde oko 2010 su vec poceli da se kvare. I btw vucarao sam ih po dzepovima sa raznim stvarima, jednom su mi pale sa glave na asphalt tokom voznje motora I sve su to prezivele. A ova nova go*anca, jednom ih spustim na sto naopakuo i ona se izgrebu...
[ SlobaBgd @ 30.04.2016. 06:50 ] @
Pa realno i nije neka šteta, naočari su ti ružne do bola!
[ Miroslav Jeftić @ 30.04.2016. 16:22 ] @
Citat:
mmix:
Luxotica poseduje ekslkuzivna prava, sto mu dodje na isto kao i da poseduje. Ne funkcionise to bas tako kako vi mislite, sasvim sigurno ti ne mozes da napravis svoj "Pera" brand I da ti Luxotica pravi naocare
I ja iskreno uospte ne kupujem vise tu pricu sa "sta fali Luxottici", iz licnog primera. Ja sam vec duze vreme lojalan Oakley klijent, i njihova stakla su uvek bila premium, napravljena kao sendvici sa polarizacionim i filterskim delom u sredini. Ja uospte nisam nezan prema naocarama, sta vise pravi sam siledzija ali sa Oakley-em nikad nisam imao problema do skoro I zato sam ih i nabavljao I placao premium cenu za njih. Cisto radi primera, ovo je proslogodisnji primerak, posle jedne sezone, sa ociglednim osecenjima na SPOLJNOM polarizacionom i zastitnom sloju. Kao jeftini kinez, namazan farbom. A kupljen za 200e u Sunglass Hut, koji je btw trgovinski lanac potpuno u vlasnistvu Luxottice. Sto se mene tice, oni su u full on procesu "streamlajnovanja" prozivodnje i "monetizacije brendova", u prevodu prodaju trash robu sa skupim nalepnicama.
Uf, šta si im radio da se tako unište? Ja imam Oakley Half Jacket stare oko 3 godine i izgledaju i dalje isto kao i kad sam ih uzeo. Ali ih ne nosim u džepu zajedno sa ključevima, sitninom i slično.
[ mmix @ 02.05.2016. 16:35 ] @
Ne nosim ni ja, ali padaju, klinci ih se docepaju, ne gledam kako ih spustam, ne cuvam ih u filcanoj kesi/kutiji, itd, itd. Poenta je da ne bi smele da izgledaju ovako sve i da ih srafcigerom grebem. I ranije nisu, zato sam ih i kupovao. Ali necu vise.
[ DaliborP @ 04.05.2016. 11:19 ] @
Ne znam kakve si imao pre, ali mislim da nijedne nece proci bez ogrebotina sa takvom brigom :)
[ mmix @ 04.05.2016. 14:08 ] @
Luxotica ocigledno ne.
Raspitujem se, polako, gledam neke alternative u high-end protective arena van Luxotica domena. Nesto tipa 3M Fuel X2P
Mada, ako uspem da se docepam Maui Jim-a, bice odmah bye bye luxotica.
[ Flo33 @ 04.05.2016. 16:06 ] @
Miljane, pogledaj ako ti odgovara koji model adidasa. Mislim da bi ti se sviđalo što zameniš stakla za 2 sekunde, tako da i ako ih izgrebeš nije problem, druga su cca 50e. Imaš pa izbor stakala od narandžastih za sumrak, do polarizovanih, i "space" skoro pa za varenje.
[ anon70939 @ 30.05.2016. 19:38 ] @
Jos ne kupih naocare neke...
Dajte predlog neki, do 100E.
Nesto sa kvalitetnim staklima sto moze da mi "sacuva" vid.
Sto nece lako da se slomi izgrebe i sl...
Preferiram "aviaticarski" izgled.
Gledam ove Revo venturine, sunce ti, 200E najjeftinije... :/
[ djoka_l @ 30.05.2016. 20:38 ] @
Sad skoro sam kupio u Diopti Max naočare aviator. Imaju i Ray Ban Aviator, ali su Max malo jevtinije, mislim da su one oko 100EUR dok je Ray Ban 120EUR. Uzeo sam onaj klasični izgled sa zlatnom bojom rama i green gradient staklima...
(S tim da su moje naočare sa dioptrijom, nisam siguran da li su sunčane bile sa ili bez gradijenta). https://drive.google.com/open?id=0Bz0VyNpyOmQob1ZpOGlwRjhwUHM