[ zveljko @ 03.06.2012. 19:21 ] @
Imam jedno pitanje, pa ako neko moze da pomogne. Imam stanare u stanu, oni insistiraju da izadju za 7 dana, ali imaju duga za komunalije oko 500e. Da napomenem da nemamo nikakav ugovor potpisan. Dug za komunalije ce platiti kada izadju ili u narednom periodu. Da li ja na osnovu necega mogu da insistiram da oni to plate, da im ne dozvolim da izadju i sl.? Znam da verovatno ne, ali opet, da se informisem.

Unapred hvala.

Pozdrav,

Veljko

Edit: Ako bas nemaju da plate, da li ja mogu da sastavim neki dokument, koji ce oni potpisati i u kojem ce se obavezati da dugovanja plate do nn dana?

[Ovu poruku je menjao zveljko dana 03.06.2012. u 20:40 GMT+1]
[ Vasastajić @ 03.06.2012. 20:01 ] @
500 evra duga za komunalije ne nastaje u kratkom roku, pa si na vreme trebao da vodiš računa kako i koliko raste pasiva vezana za tvoje ime.
Ovako ti jedino preostaje njihova "časna reč" i ništa više.
Jedino ne znam kakve efekte taj pojam proizvodi danas.
[ ventura @ 03.06.2012. 20:12 ] @
Smatraj da ćeš tih 500 evra platiti kao lekciju da ubuduće ne budeš tako nonšalantan prema tim stvarima...
[ barcode @ 03.06.2012. 23:50 ] @
Upravo tako, jedino sto ces dobiti je iskustvo. Da su hteli da plate platili bi na vreme ili ako su bas zaboravni pa ih ti podsetio, platili bi ti sada.

S obzirom da nece sada da plate, zakljucak izvedi sam.

I nemoj da se grizes zbog nepotpisanog ugovora... sve i da imas potpisano sve, dok ti naplatis te pare ima da ti se ogade...
[ etjen @ 04.06.2012. 08:05 ] @
ventura je opet apsolutno u pravu - kao i u 90% slučajeva kad se priča o nekretninama

dozvolio si da ti naprave dug od 500 Eura. Tu si ti kriv više od njih.
Ne možeš ništa sada. Da si imao ugovor mogao bi eventualno da ih tužiš, mada po pravilu, ljudi koji idu preko agencija i koji potpišu ugovor prilikom zakupa dosta ređe prave probleme.
Jer koliko god ugovor ne znači puno, ipak ljudi uvek dobro pročitaju šta potpišu a posle to i poštuju i iako se zna da je kod nas sud ''pro-forme'' ipak se plaše pomenom suda i ugovora.
[ Dexic @ 04.06.2012. 09:00 ] @
Ako ga je iznajmljivao nekoliko meseci, verovatno je ne-potpisivanjem ugovora i ne placanjem poreza ustedeo tih 500e :D

A 500e na komunalije se ne nakupi za samo mesec dana, sem ako ne koriste telefon da bi napravili zaradu Grandu :D
[ Igor Gajic @ 04.06.2012. 09:19 ] @
500E za komunalije se nakupi za ~3 meseca za stan od 40m2 u NS.
[ Java Beograd @ 04.06.2012. 10:25 ] @
Ako pod "komunalije" podrazumevamo struju i infostan (voda, odnošenje đubreta, ...) bez telefona onda ne može 500 EUR za mesec dana. Ako računamo i telefon, onda može 500 EUR za tri dana.

Sve u svemu, mislim da zveljko i sam zna odgvor na svoje pitanje. Na žalost.

Kratko uputstvo za izdavanje stana, čijom primenom može da se umanji verovatnoća ovakvih problema.

1. Paziš kome izdaješ. Znam, ovo je rastegljiv pojam, ali ipak se na osnovu razgovora od pola sata može dosta toga zaključiti.
2. Obilaziš stan jednom mesečno (uz prethodnu najavu i u dogovoru sa stanarom) kojom prilikom uzmeš kiriju za naredni mesec i od stanara uzmeš dokaze o uplati komunalija za prethodni mesec.
3. Obavezan depozit od oko jedne do tri mesečne kirije, upravo za rešavanje problema komunalija.
[ andre2000 @ 04.06.2012. 10:58 ] @
Ja sam podstanar, i pošto je gazda penzioner i dokon, imam super dil sa njim i po njega i po mene: gazda uzima sve račune i plaća sve, ja ni ne gledam sanduče, ionako su tamo samo reklame i računi. Kad nosim kiriju dam mu i dinare za sve račune i mirna Bačka. Sve je redovno plaćeno a ja se ne smaram sa odlascima na šaltere. Možda će pokretaču teme i ovakva varijanta odgovarati.
Za ove tri godine u ovom stanu samo jednom je bila neka pozivnica u sandučetu za mene, gazda mi normalno prosledio i sve ok.
[ Holkan @ 06.06.2012. 16:35 ] @
Da si napravio ugovor sa njima sada bi mogao da ih tuzis i dobio bi ih "nonsalantno".

Posto sad ima privatnih izvrsitelja zaplenili bi im imovinu i kraj.

Hteo si ilegalno,bez prijave i da ne platis porez,i zato ces sada platiti vise.

Ne nadaj se da ces povratiti taj novac. Jednostavno izvuci najbolje iz najgoreg.a to je da ti je ovo dobro iskustvo za ubuduce.

Zamisli da su nagurali 2 000e za fiksni telefon? Ili 10 000e sto je moguce ukoliko se zove inostranstvo ili igre na srecu? A?

Ubuduce ISKLJUCI fiksni telefon. ISKLJUCI fiksni fiksni telefon,otkazi fiksni telefonski prikljucak i ISKLJUCI fiksni telefon.

Dolazi po izmirene racune svakog meseca. Napravi ugovor. Kiriju uzimaj za mesec unapred. ISKLJUCI fiksni telefon.
[ SlobaBgd @ 06.06.2012. 18:17 ] @
A je l' treba i da ISKLjUČI fiksni telefon, ništa nisi rekao za to?
[ Electronique Terminator @ 06.06.2012. 18:26 ] @
Stvarno ništa nije rekao za fixni--šta sa njim ? :-)

>Ubuduce ISKLJUCI fiksni telefon. ISKLJUCI fiksni fiksni telefon,otkazi fiksni telefonski prikljucak i ISKLJUCI fiksni telefon.<
[ Holkan @ 06.06.2012. 22:20 ] @
Mislim da bi shvatio koliko je bitno iskljuciti fiksni telefon u stanu koji izdajes,
kada bi ti imao stanare i oni ti napravili 7 000 eura telefonski racun.
[ Pirossi @ 06.06.2012. 22:31 ] @
ja sam isključio fiksni iako priključak nisam ni uvodio.
za svaki slučaj.
[ Dexic @ 06.06.2012. 22:47 ] @
Citat:
Holkan: Mislim da bi shvatio koliko je bitno iskljuciti fiksni telefon u stanu koji izdajes,
kada bi ti imao stanare i oni ti napravili 7 000 eura telefonski racun.

Problem je da se ljudi sete takvih stvari pre onih koji bi da tako iskoriste druge :(
[ cyBerManIA @ 06.06.2012. 23:31 ] @
A zasto pada u vodu neki ugovor na osnovu kog ce se oni teretiti da plate u narednom periodu od recimo 2 meseca? Sve to pod uslovom da zele isti da potpisu.
Ili im pokupi dokumentacije ili mobilne telefone ili tako nesto, dok ne plate.
[ ventura @ 06.06.2012. 23:43 ] @
Citat:
cyBerManIA: A zasto pada u vodu neki ugovor na osnovu kog ce se oni teretiti da plate u narednom periodu od recimo 2 meseca? Sve to pod uslovom da zele isti da potpisu.
Ili im pokupi dokumentacije ili mobilne telefone ili tako nesto, dok ne plate.

Što pre zaboravi na to, manje će živaca da ga košta.. Pare neće dobiti, pa taman dubio na trepavicama.

A to da im uzme lična dokumenta, šta ih sprečava da izvade nova odmah sutradan? Da im uzme telefone, mogu glat da prijave krađu policiji pa još dodatno da na*ebe..
[ cyBerManIA @ 07.06.2012. 00:19 ] @
^ Mozda ne skontaju olako taj 'ugovor' pa se i iscimaju.

Pa sprecava ih cimanje dok povade sva dokumenta koja im bude uzeo, cekanje u redovima i slicno. Narocito ako im bude uzeo i index. Jurnjava dok upisu sve ocene zna da bude poprilicno smoran posao. Nisam gubio, ali mogu da zamislim proces. Nista ih to ne kosta mnogo finansijski, recimo par hiljada dinara ukupno, oko 10% ukupne cene maksimalno, ali je gubljenje vremena. E sad ako su dokoni i imaju ga na pretek..

Mogu da prijave kradju, ali tad znaju da mogu stvari dodatno da se iskomplikuju i po njih. Na sudu sve pada u vodu jer ih nije prijavio, no svima je opste poznata situacija da preko 99% studentarije zivi neprijavljena.
[ ventura @ 07.06.2012. 00:27 ] @
Citat:
cyBerManIA
Pa sprecava ih cimanje dok povade sva dokumenta koja im bude uzeo, cekanje u redovima i slicno. Narocito ako im bude uzeo i index. Jurnjava dok upisu sve ocene zna da bude poprilicno smoran posao. Nisam gubio, ali mogu da zamislim proces. Nista ih to ne kosta mnogo finansijski, recimo par hiljada dinara ukupno, oko 10% ukupne cene maksimalno, ali je gubljenje vremena. E sad ako su dokoni i imaju ga na pretek..

Jel bi ti čekao u redu za ličnu kartu, i cimao se po šalterima da povadiš sva dokumenta, kad bi ti neko dao 500 evra?

Citat:
cyBerManIA
Mogu da prijave kradju, ali tad znaju da mogu stvari dodatno da se iskomplikuju i po njih. Na sudu sve pada u vodu jer ih nije prijavio, no svima je opste poznata situacija da preko 99% studentarije zivi neprijavljena.

Stvari mogu samo dodatno da se iskomplikuju samo po onoga ko je uzeo telefon/imovinu.

Sve i da postoji ugovor, niko nema pravo da ukrade ili otuđi nečiju imovinu bez pravosnažne sudske presude. A kako ugovor ne postoji, dotični mogu čak i da se prave da tog lika vide prvi put u životu...
[ Braksi @ 07.06.2012. 00:29 ] @
nije morao da pravi cak ni ugovor o zakupu dovoljno je samo bilo da odu u infostan i da prebace komunalije na podstanara. Slicno i za telefon. Tako se radi na zapadu.

ILI

da kao sto ovaj kaze sve i komunalije budu uracunate u kiriju, ali u tom slucaju treba uzeti nesto unapred 2-3 stanarine.

Tako sigrno nece nafakovati, jedino je pitanje hoce li anci podstanara jer je takva kriza da u NS sam cuo izdaju stanove samo da im placas komunalije, a kiriju ni ne pitaju.
[ cyBerManIA @ 07.06.2012. 01:08 ] @
Citat:
ventura: Jel bi ti čekao u redu za ličnu kartu, i cimao se po šalterima da povadiš sva dokumenta, kad bi ti neko dao 500 evra?

Pa kad bi mi neko dao 500e svojom voljom onda bi cekao, dok kad bi morao da otmem 500e coveku koji mi je izasao u susret i ponudio stan za kiriju koja mi odgovara (a odgovara cim su usli) onda ne bi.

Citat:
ventura: Stvari mogu samo dodatno da se iskomplikuju samo po onoga ko je uzeo telefon/imovinu.
Sve i da postoji ugovor, niko nema pravo da ukrade ili otuđi nečiju imovinu bez pravosnažne sudske presude. A kako ugovor ne postoji, dotični mogu čak i da se prave da tog lika vide prvi put u životu...

Dobro, mogu da se iskomplikuju. Ali ne mogu da se prave da ga vide prvi put u zivotu ako je ceo njegov stan u njihovim otiscima.
Tako i on moze da se pravi kako ih vidi prvi put u zivotu i da kaze kako nit' ima pojma ko su oni, nit' o kakvim (npr.) telefonima pricaju.

U ostalom, moze da sakupi par druga i da im priprete, pa da vidis kako ce plate racune.
[ Java Beograd @ 07.06.2012. 07:24 ] @
Najsmešnije od svega je da u narodu "živi" neko uverenje da ako se potpiše ugovor sa podstanarima, mora i da se plati porez. Kakav WTF porez na ugovor ?!
[ Dr.sima @ 07.06.2012. 07:41 ] @
Porez na prihod...
[ Java Beograd @ 07.06.2012. 07:56 ] @
Kakve veze ima poreska služba sa pisarnicom u opštini, tj. šalterom za overavanja potpisa ?
[ dule_ns @ 07.06.2012. 07:56 ] @
Ostaje pisani trag.
[ Java Beograd @ 07.06.2012. 08:01 ] @
I onda ? Tajni agenti interpola, udruženi sa inspektorima DB će na osnovu tog traga - šta ?
[ Dr.sima @ 07.06.2012. 08:02 ] @
Ako mislis da nema kada ovoj drzavi znaci da otme svaki dinar koji moze, onda ok... Samo me cudi zasto vecina onda ne overava ugovore u sudu.
[ Java Beograd @ 07.06.2012. 08:06 ] @
Zato što misle kao i ti, da će inspektor UDBE, iz pisarnice opštine da prosledi jedan primerak poreskoj upravi.
[ Braksi @ 07.06.2012. 08:14 ] @
za ugovor kao ugovor se placa samo taksa, RAT i dr. Na osnovu ugovora se placa porez na prihod. Zapravo svaki neprijavljeni prihod je utaja poreza. Izdavanje stana bez ugovora i prijavljenog prihoda je utaja poreza. Npr u Italiji je zato zapreceno visokim kaznama, novcanim, a Lega Nord je progurala i dodatak da ko izda stan clandestinu moze dobiti od 3 meseca do 3 godine ZATVORA !

Naravno u Srbiji ja jos nisam cuo da je neko odgovarao jer ne placa porez od kirije. I to je glavni problem nase drzave, neefikasna i aljkava drzava i popustljiva.

SRBIJA je gospodo POPUSTLJIVA. Uhvate nekoga i onda pa aaajde, dobro. Imamo gomilu afera i svi sve prebacuju na politicki nivo i tamo vamo. I ko ce onda da goni Miku sto ne prijavljuje kiriju od 60 evra ?
[ Braksi @ 07.06.2012. 08:17 ] @
Citat:
Java Beograd: Zato što misle kao i ti, da će inspektor UDBE, iz pisarnice opštine da prosledi jedan primerak poreskoj upravi.

pazi, mozda i hoce.

Medjutim meni se cini da ti ne kapiras kako funkcionise naplata poreza. Drzava to je jasno ne moze svakog da sankcionise. Zato je svako duzan da prijavljuje prihode i zato su predvidjene visoke kazne.
[ Java Beograd @ 07.06.2012. 08:43 ] @
Citat:
Braksi: pazi, mozda i hoce.
Aha, 'oće, čim mrmot zavije čokoladu.

Citat:
Braksi: Medjutim meni se cini da ti ne kapiras kako funkcionise naplata poreza.
Vidi, ja savršeno dobro znam kako funkcioniše naplata poreza. Zato i napisah ovoliko postova.
[ ventura @ 07.06.2012. 08:45 ] @
Citat:
cyBerManIA: Dobro, mogu da se iskomplikuju. Ali ne mogu da se prave da ga vide prvi put u zivotu ako je ceo njegov stan u njihovim otiscima.

U otiscima? hahahha

Pre jedno 10-tak godina vraćam se ja kući i zateknem sve ispreturano, lopovi upali u kuću... Zovem ja policiju, čekam ih 3 sata, dolaze oni... Dvojica.. Jedan gleda seriju, drugi me nešto kao priupitava... Ja onako usplahiren sav pitam jel će da uzmu otiske? I inspektor onako mrzovoljno uzme tu neku sijalicu (koju su lopovi odvrnuli) i uzme otiske sa nje.. I tako posle nekog vremena spakovaše se oni i krenu da izađu i ja onako šokiran reko - a zar nećete da vidite u prizemlju prozor kroz koji su upali? I oni onako smoreni, dobro ajde, siđemo mi dole, ovaj pokaže prstom i kaže mi "e kroz ovaj prozor su ušli", okrenu se i odu...
I ovo je u pitanju provala, gde policiju zabole levo ćoše da uzimaju otiske, DNA uzorke, tragove alata i sl. CSI Miami fore, a zamisli kako ih bi tek zaboleo levi testis da ih zoveš da uzmu dokazni materijal da je neko živeo u stanu...
[ pctel @ 07.06.2012. 08:49 ] @
Citat:
ventura: Stvari mogu samo dodatno da se iskomplikuju samo po onoga ko je uzeo telefon/imovinu.

Pa da, ali lepo kaze ans narod - batina ima dva kraja. Ako se tvoje stvari nalaze u mom stanu dobro obezbedjene od tvog ulaska, ti ces ih dobiti nazad nakon pravosnazne sudske presude, znaci za ~5 godina. Narocito ako ja stalno nalazim nove svedoke naseg usmenog ugovora kojim ti to meni ustupas u zamenu za neku drugu robu ili uslugu. Ako policija pristane da dodje, samo ce konstatovati da postoji saglasnost oko toga da su stvari bile tvoje, ali da ne postoji oko toga cije su sada, pa ce se proglasiti nenadleznom i uputiti aktere da to rese gradjanskom parnicom.

Citat:
Braksi: nije morao da pravi cak ni ugovor o zakupu dovoljno je samo bilo da odu u infostan i da prebace komunalije na podstanara. Slicno i za telefon. Tako se radi na zapadu.

To je moj brat uradio. Podstanar nije placao godinu dana i otisao, infostan sada potrazuje 80.000 dinara + kamate od podstanara, ali posto to nije naplativo, oni to svako malo prebace na mog brata kao vlasnika. Onda on tamo ima neku vezu ko mu to ponovo vrati na podstanara, pa bude miran 3-4 meseca, pa infostan to opet prebaci na njega i tako vec godinama :)

Citat:
Najsmešnije od svega je da u narodu "živi" neko uverenje da ako se potpiše ugovor sa podstanarima, mora i da se plati porez.

Mislim da se to zove porez na kapitalnu dobit, ja sam ga svojevremeno placao, iznosi ako se dobro secam nekih 15%-20%.
[ andre2000 @ 07.06.2012. 08:59 ] @
Na sličnu temu kao i Ventura: imao sam neke probleme sa komšijama, komšije angažovale profi ubeđivače da mi prete, ja prijavljivao muriji posle svake pretnje, murija nikad ništa nije preduzela. Neki treći četvrti put kad su mi pretili napišem ja dopis muriji ne bi li nešto preduzeli i obavestili me šta su uradili. Po tom mom dopisu dođu inspektori kod mene, vidno smoreni, legitimišu me, ispitaju kakav je slučaj, jave mi posle par dana da nemaju ništa više da rade po tom pitanju, i ladno mi napišu prijavu da nisam prijavljen na stan koji rentiram. Toliko o muriji i njihovom angažovanju po pitanjima stanovništva. Ako nije tekla krv, ne smaraj.
[ Nikola M @ 07.06.2012. 15:32 ] @
Citat:
Braksi: za ugovor kao ugovor se placa samo taksa, RAT i dr. Na osnovu ugovora se placa porez na prihod. Zapravo svaki neprijavljeni prihod je utaja poreza. Izdavanje stana bez ugovora i prijavljenog prihoda je utaja poreza. Npr u Italiji je zato zapreceno visokim kaznama, novcanim, a Lega Nord je progurala i dodatak da ko izda stan clandestinu moze dobiti od 3 meseca do 3 godine ZATVORA !

Naravno u Srbiji ja jos nisam cuo da je neko odgovarao jer ne placa porez od kirije. I to je glavni problem nase drzave, neefikasna i aljkava drzava i popustljiva.

SRBIJA je gospodo POPUSTLJIVA. Uhvate nekoga i onda pa aaajde, dobro. Imamo gomilu afera i svi sve prebacuju na politicki nivo i tamo vamo. I ko ce onda da goni Miku sto ne prijavljuje kiriju od 60 evra ?

Srbija gospodo nije popustljiva, već je divlji zapad, kaubojština i hajdučija, ako ćemo pošteno.
[ Holkan @ 07.06.2012. 16:59 ] @
S`obzirom da su policija i sudstvo toliko neefikasni, zar nije lakse preventovati sve negativno sto se moze dogoditi prilikom izdavanja stana.

Naplacujes kiriju na pocetku meseca, dolazis svaki mesec po placene racune,iskljucis fiksni telefon i to je to.

Bilo bi super kad bi moglo da se uzme i jedna kirija kao depozit u slucaju prevelikih racuna za struju, ali posto je kriza taj deo rizika mora da se preuzme.

To da neko izda stan, uzima kiriju na kraju meseca, ne proverava racune i ostavi fiksni telefon ukljucen i da mu sve sto se moze dogoditi ne pada na pamet, ne mogu da razumem. Onome ko je postavio ovu temu jos jednom cu da kazem da se oprosti od tih para, izvuce jednu veoma vaznu lekciju iz ovoga i od sada okrene drugi list. Nije toliko strasno jer je moglo da bude mnogo gore. Opusti se, popi kaficu i samo ne ponavljaj ovu gresku ubuduce.
[ Braksi @ 07.06.2012. 18:07 ] @
ej Holkane ti kao da se javljas sa NZelanda.

Zamisli sad da neko se tako postavi prema podstanarima. Ne bi našao nikoga zato što jos uvek ima gomila stanova praznih i gomila tupavih stanodavaca. Evo šta se meni desilo.

Jos tamo 90tih imao sam nekog prijatelja Grka i on nije bas dobro govorio srpski i ja mu pomognem da na staroj Detelinari nadje stan i taj stan izda njemu neka mlada žena. On je tamo bio neko vreme i otišao. Međutim jedno dve godine posle sretne mene ta žena i napadne me na ulici, pa gde je on, pa znate vi koliko je on meni napravio račun i lupi neku cifru za telefon !

Xaxaxaxa, kakva budala, a takvi su kod nas u većini. Velikoj većini. Ostavila Grku telefon bez ugovora, a sad se istresa na meni !
[ Holkan @ 08.06.2012. 00:18 ] @
Mislim da nije tacno da ne bi nasao nikoga.
Ima puno ljudi poput mene kojima prija kratka,jasna i fer trgovina.

Znaci,ja ti platim prvog u mesecu za nastupajuci mesec,tog istog dana ti predam placene racune za prethodni mesec i to je sve.

Zasto bi to bio problem nekome ko ne planira da napravi veliki racun i ode?

To moze biti problem samo nekome ko ima nameru da nesto malo "zalelemuda", a poenta i jeste da takve ljude izbegnes.
[ bachi @ 08.06.2012. 07:44 ] @
Ono što meni pada na pamet jeste (ako uspeš) da potpišeš ugovor o novčanoj pozajmici (pod uslovom da to zakonski uopšte može, a koliko se sećam - može) gde će pisati da si mu pozajmio 500€ i da će vratiti u ratama ili u celini do tada i tada.

Ugoliko podstanar potpiše taj ugovor, super, ali ako ne želi da potpiše, onda ti je sve jasno (mada ti je i već sad jasno) i u tom slučaju jedino može sila da radi da iskamčiš te pare, ali nije svako za to i onda ti kršiš zakon i možeš ti da naihebeš.

Ukratko - životna škola.

Stanari ili treba da ti daju novac za komunalije (a ti njima priznanicu ili plaćenu uplatnicu na uvid) ili da oni plaćaju pa tebi daju priznanicu.

I da... Ljudi... 21. vek je... Jeste Srbija banana, državna preduzeća užas, ali i infostan i eps imaju online uvid u stanje

Infostan - http://online.infostan.co.rs/Upit/
EDB - http://portal.edb.rs/
Elektrovojvodina - http://www.elektrovojvodina.rs...amp;Itemid=663&lang=sr-cir
Telekom Srbija - https://racun.telekom.rs/MojRacun.aspx

I onda lepo iz svoje fotelje pratite da li podstanar plaća komunalije na vreme ili ne. Ako ne plaća - leti napolje.
[ Braksi @ 08.06.2012. 08:46 ] @
Citat:
Mislim da nije tacno da ne bi nasao nikoga.
Ima puno ljudi poput mene kojima prija kratka,jasna i fer trgovina.

Znaci,ja ti platim prvog u mesecu za nastupajuci mesec,tog istog dana ti predam placene racune za prethodni mesec i to je sve.

Nije poenta da stanodavac procenjuje da li je podstanar dobar ili ne, bitno je napraviti SISTEM u kome su pravila jasna i vaze za sve. Znaci ono sto potrosis ima da platis.

A ovo sto prica bachi, kao ti ga izbacis ako ne placa, to tako ne ide. Prvo podstanari su uvek korak ispred tebe ako su bas resili da te rade i zasto bi ih ti izbacivao, otici ce oni sami. Pogotovu sad kad ima gomila praznih stanova (NS) i gde te vuku za rukav.
[ bachi @ 08.06.2012. 08:51 ] @
Pa zato se uzme depozit, ili se kirija plaća mesec unapred.
[ Dexic @ 08.06.2012. 09:22 ] @
A ko stanaru garantuje da stanodavac nece da ga izbaci cim mu da depozit/kiriju unapred?:)
[ component @ 08.06.2012. 09:27 ] @
Citat:
Dexic: A ko stanaru garantuje da stanodavac nece da ga izbaci cim mu da depozit/kiriju unapred?:)

Kako to može da uradi? Evo ja sam platio kiriju unapred i stanodavac mi kaže "Sad izađi"... Moj odgovor bi bio menjanje brave i "Neću!" (s tim da će mi kasnije platiti i to menjanje brave).

Citat:
Pogotovu sad kad ima gomila praznih stanova (NS) i gde te vuku za rukav.

Gde to u Novom Sadu ima gomila praznih stanova i vuku te za rukav? Evo ne mogu da nađem NORMALAN stan za ispod 250€. Možda ima gomila ŠUPA ali ne i stanova.
[ Commandant Carlos @ 08.06.2012. 13:08 ] @
Ljudi ja ne znam gde ste vi iznajmljivali stanove ali ja kad sam to radio pravilo je bilo, depozit u visini jedne kirije i stanarina za mesec unapred. Stim da se depozit vraca sledeceg meseca kad izmiris racune. I naravno na pocetku su sve gazde insistirale da racuni budu placeni kad dodju pod kiriju.

A sa druge strane da ja iznajmljujem stan onom ko nema za depozit ne bi ni izdavao.Kad nema za depozit kako mi moze garantovati da ce imati para za racune.

P.S. uvek sam izao preko agencije, jeste da puknes pola kirije ali je to znak da neke korektnosti. Potises neki ofrlji ugovor, dobijes priznanicu i cao.

P.S.S. @Zveljko znam da 500 e nije mala para ali bolje cuvaj zivce i nek ti bude pouka za ubuduce. Tako sam i ja pozajmljivao lovu pa na kraju ispusio. Sad ko me pita za pozajmicu samo sutnem.
[ Shadowed @ 08.06.2012. 14:47 ] @
Citat:
component: Gde to u Novom Sadu ima gomila praznih stanova i vuku te za rukav? Evo ne mogu da nađem NORMALAN stan za ispod 250€. Možda ima gomila ŠUPA ali ne i stanova.

Ja ne znam sta podrazumevas pod normalnim stanom ali za 170e (i manje, al' aj') mozes da iznajmis sasvim dobar jednoiposoban stan blizu centra (tipa, kod socijalnog).
[ Holkan @ 08.06.2012. 16:29 ] @
Citat:
Commandant Carlos: Ljudi ja ne znam gde ste vi iznajmljivali stanove ali ja kad sam to radio pravilo je bilo, depozit u visini jedne kirije i stanarina za mesec unapred. Stim da se depozit vraca sledeceg meseca kad izmiris racune. I naravno na pocetku su sve gazde insistirale da racuni budu placeni kad dodju pod kiriju.

A sa druge strane da ja iznajmljujem stan onom ko nema za depozit ne bi ni izdavao.Kad nema za depozit kako mi moze garantovati da ce imati para za racune.

P.S. uvek sam izao preko agencije, jeste da puknes pola kirije ali je to znak da neke korektnosti. Potises neki ofrlji ugovor, dobijes priznanicu i cao.

P.S.S. @Zveljko znam da 500 e nije mala para ali bolje cuvaj zivce i nek ti bude pouka za ubuduce. Tako sam i ja pozajmljivao lovu pa na kraju ispusio. Sad ko me pita za pozajmicu samo sutnem.

Zasto si uopste pozajmljivao novac ljudima koji ti nisu bliski?
[ Commandant Carlos @ 08.06.2012. 17:11 ] @
Pa bio sam pozajmio radnici koja je bila zaposlena kod mene 400e. Nesto blizoj rodbini 5 000e- pogotovo se od njih cuvaj. U robi dao na odlozeno 1 200e. I majci pokojnog druga 1 500 za sahranu( od toga sam u startu znao da nema nista). Sve sam to pozajmljivao dok mi nije doslo iz d*peta u glavu, padao na kuknjavu, suze, obecanja,.. Najgora je stvar kad ih pitas kad ce vratiti naljute se, u fazonu kao oni tebi cine uslugu. I onda sam popizdeo i nikom nista. Trebaju pare idi u banku ili kod zelenasa, e tamo mora da se vrati. I verujte mi vise me postuju. Tako ljudi ako vas neko pita ne pozajmljujte i deajte nista na pocek, PLATI PA SE KLATI. Samo surovo i realno.
[ Virked @ 08.06.2012. 20:16 ] @
Drugarica je imala relativno slican problem.
Ona je htela da izbaci stanarku posto nije placala racune. Ne secam se koja je cifra bila u pitanju ali mozda 2-3 meseca. Medjutim zena-stanarka je bila iskusna i vrlo verovatno joj to nije bilo prvi put da probaju da je izbace iz stana tako da je promenila bravu i odbila da izadje.
Drugarica i njena mama (nemaju nikog muskog) zvali pandure, oni dosli i rekli im da ne mogu da ih izbace bez sudske odluke.
Onda je htela da je izbaci na silu i zvala par ortaka i sva sreca pa se mi malo raspitali kako sve to ide i odustali.
Poenta price koliko smo saznali mozes ozbiljno da nadrljas ako nekog cak i pipnes-uhvatis za ruku,nogu...a u takvoj situaciji ko zna sta bi bilo.
Na kraju je platila 500e lokalnim mangupima da je izbace ali cak i oni nisu smeli da ulete u stan i da je izbace. Zavlacili je jedno mesec-dva sa pricama kako cekaju da njihov covek bude dezuran u SUP-u, pa da se poklope zvezde...Elem posle odprilike 2 meseca su likovi obili stan uz prisustvo komsija i izbacili njene stvari napolje.
Sta je fora? Fora je u tome sto su cekali da stan bude prazan da ne bi rizikovali fizicki kontakt ali ispostavilo se da 2 zene zive u stanu od kojih je uvek jedna bila u stanu.
Epilog price je da ostala kratka za 500e + neplacene racune + nenaplacena kirija.
[ Holkan @ 08.06.2012. 22:12 ] @
Virko, a jesu li imali potpisan ugovor?
[ Virked @ 11.06.2012. 02:07 ] @
Nisu imali nikakv ugovor. Sve je bilo na crno kao sto vecina i radi.
[ Java Beograd @ 11.06.2012. 06:58 ] @
Citat:
Virked: Drugarica je imala relativno slican problem.
Ona je htela da izbaci stanarku posto nije placala racune. Ne secam se koja je cifra bila u pitanju ali mozda 2-3 meseca. Medjutim zena-stanarka je bila iskusna i vrlo verovatno joj to nije bilo prvi put da probaju da je izbace iz stana tako da je promenila bravu i odbila da izadje.
Drugarica i njena mama (nemaju nikog muskog) zvali pandure, oni dosli i rekli im da ne mogu da ih izbace bez sudske odluke.
Onda je htela da je izbaci na silu i zvala par ortaka i sva sreca pa se mi malo raspitali kako sve to ide i odustali.
Poenta price koliko smo saznali mozes ozbiljno da nadrljas ako nekog cak i pipnes-uhvatis za ruku,nogu...a u takvoj situaciji ko zna sta bi bilo.
Na kraju je platila 500e lokalnim mangupima da je izbace ali cak i oni nisu smeli da ulete u stan i da je izbace. Zavlacili je jedno mesec-dva sa pricama kako cekaju da njihov covek bude dezuran u SUP-u, pa da se poklope zvezde...Elem posle odprilike 2 meseca su likovi obili stan uz prisustvo komsija i izbacili njene stvari napolje.
Sta je fora? Fora je u tome sto su cekali da stan bude prazan da ne bi rizikovali fizicki kontakt ali ispostavilo se da 2 zene zive u stanu od kojih je uvek jedna bila u stanu.
Epilog price je da ostala kratka za 500e + neplacene racune + nenaplacena kirija.

Sve ovo šta si napisao je naravno tačno. Jedino je pogrešno što na silu drugarica nije odmah odgovorila silom. Za tuču je uvek potrebno dvoje, i svaka teoretska tužba može da ima i kontratužbu za "hvatanje za ruku, nogu" ili bilo pta drugo. U ovakvim slučajevima vlasnik stana je u velikoj prednosti jer uvek može podstanara da okrivi kao lopova i provalnika koji je upao u stan.
E sad u ovom primeru je iskusna prevarantkinja "podstanarka" verovatno namerno izabrala osobe koje nisu sklone sili.
[ Holkan @ 11.06.2012. 10:46 ] @
Pa ako nisu imali ugovor, ne vidim zasto je nisu odmah izbacili, ako treba i fizicki.

To je njihov privatni posed, i niko nema prava da tu bude bez dozvole vlasnika.

Trebala je ta tvoja drugarica da pozove policiju i samo da kaze da nece da izadju iz stana.

Nije trebala da spominje stanarstvo i slicno.
[ Shadowed @ 11.06.2012. 11:02 ] @
Citat:
Holkan: Pa ako nisu imali ugovor, ne vidim zasto je nisu odmah izbacili, ako treba i fizicki.

To je njihov privatni posed, i niko nema prava da tu bude bez dozvole vlasnika.

Nema prava, al' ni vlasnik nema prava da je izbaci :) Jeste, zvuci ludo ali treba uzeti u obzir i gde se nalazimo.
[ Braksi @ 11.06.2012. 14:10 ] @
Znate kako, ako neko nema ugovor o zakupu nema nikakvih problema da se ona izbaci licno ili preko izbacivaca, ne menja stvar. Bas me zanima kome i na osnovu cega ce se ta osoba zaliti ? Nece valda otici u policiju i reci da je nelegalno boravila u tudjem stanu ?

A čisto sumnajm da će se vuči po sudovima jer čim tako mulja to je neka dekinitrana ciganija koja nema para za advokata, a što bi se i vukla po sudu ? Bolje je da nađe sledeću žrtvu i nastavi da se švera nego da opet ode na sud pa da se vidi da je profi varalica. Jer sud ipak ima neku evidenciju pa sudija može da pravi profil o vama. Odmah vas pita gde radite, jeste li osuđivani, da li se protiv vas vodi proces....

Mislim da takve osobe blefiraju sa tužbom i sudom i nemaju nikakve šanse. Oni igraju na kartu da prosečan građanin ne želi da se bavi sudovima, to je za njega ono pakao, užas, jao majko mila, šta će sad biti, hhhhoćuuu li u zatvor i sl .

disclaimer:

malo biti oprezan oko izbacivanja, ima dosta oružja okolo, a ljudi su sve kraćih živaca.
[ ventura @ 11.06.2012. 16:27 ] @
Citat:
Braksi: Znate kako, ako neko nema ugovor o zakupu nema nikakvih problema da se ona izbaci licno ili preko izbacivaca, ne menja stvar. Bas me zanima kome i na osnovu cega ce se ta osoba zaliti ? Nece valda otici u policiju i reci da je nelegalno boravila u tudjem stanu ?

A kako da izbaciš nekoga iz stana? Na osnovu čega?

Eto, ti kao vlasnik stana se pojaviš sa lokalnim džiberima i hoćeš na silu da izbaciš tog ko ti se nalazi u stanu... On pozove policiju, policija dođe , konstatuje da nemate sudski nalog, i udalji vas sa lica mesta.. .

Dakle tebi čak i da neko provali u stan, promeni bravu i zabarikadira se unutra, ti ne možeš da ga izbaciš iz sopstvenog stana, već moraš da ideš na sud, da dokažeš da je taj stan tvoj, i tek onda sa pravosnažnim rešenjem policija može da ga iseli ukoliko odbije sam da izađe.

[ ArsenLupen @ 11.06.2012. 16:40 ] @
Kakvih ideja za kriminal sam se nacitao od tebe Ventura, steta sto sam smotan za isti
[ Holkan @ 11.06.2012. 16:41 ] @
Dajte ljudi sta vam je.

Ispade da neko moze da vam udje u stan i da vi ne smete da ga izbacite, nego sad vi treba da odete u neku ciganmalu a taj neko ko je usao da ostane da zivi u stanu.

A ja cesto ni ne zakljucam stan kad idem u prodavnicu. Znaci kad me neki klosar bude provalio, udje u stan, zabarikidira se i stan je njegov narednih par meseci dok ja ne dokazem na sudu da je stan moj :D Jos cu na kraju da platim i sve racune.
[ bakara @ 11.06.2012. 16:46 ] @
Citat:
ventura: A kako da izbaciš nekoga iz stana? Na osnovu čega?

Eto, ti kao vlasnik stana se pojaviš sa lokalnim džiberima i hoćeš na silu da izbaciš tog ko ti se nalazi u stanu... On pozove policiju, policija dođe , konstatuje da nemate sudski nalog, i udalji vas sa lica mesta.. .

Odatle i izraz uvaljivanje na gajbu?

Dodje policija i sta?
Kazes da su ti ljudi upali u stan...nemaju prebivaliste tu, moraju da ih privedu da objasne sta ce oni tu.

btw, imam komsiju koji se izdavanjem bavi profesionalno, i vise puta sam gledao izbacivanje kada stanari nemaju da plate.
Sve stvari lete napolje, nikakve zalopojke tu ne pomazu niti pozivanje policije.
A najsmesnije od svega sto on isti dan tu dovede druge stanare koji prisustvuju "iseljavanju".
[ Holkan @ 11.06.2012. 16:53 ] @
Naravno, do tako nasilnog izbacivanja je doslo jer su oni odbili da se sami pokupe i odu.
[ ventura @ 11.06.2012. 17:36 ] @
Citat:
bakara
Dodje policija i sta?
Kazes da su ti ljudi upali u stan...nemaju prebivaliste tu, moraju da ih privedu da objasne sta ce oni tu.

Pa šta ako nemaju prebivalište?

Onaj ko izdaje stan verovatno živi negde na drugoj adresi, po toj tvojoj logici ni on ne može da dokaže da je to njegov stan jer nema prebivalište na toj adresi.

Policija može da dođe na lice mesta, legitimiše prisutne i ukoliko je evidentno da ne postoji neko krivično delo može samo da naredi razlaz... A vi posle na sudu dokazujte čij je to stan i ko ima pravo boravka u njemu, jer to nikome ne piše na čelu.

Bio je baš na forumu jedan lik koji je otvorio temu upravo povodom toga... Neki penzos mu je na kvarnjaka uleteo u stan i ovaj nije mogao mesecima da ga izbaci, već je morao da stražari u pritaji kad će ovaj da izađe iz stana, pa da on opet na kvarnjaka uleti u svoj stan i promeni brave tako da ovaj ne može da uđe...
[ Java Beograd @ 11.06.2012. 18:08 ] @
Citat:
ventura: ... već je morao da stražari u pritaji kad će ovaj da izađe iz stana, pa da on opet na kvarnjaka uleti u svoj stan i promeni brave tako da ovaj ne može da uđe...
Pa ne može baš tako. Po toj logici, kad vlasnik stana ode, penzos će "na kvarnjaka" da uleti u stan, zameni brave i nastavi po starom. Zna se čija je nekretnina.
[ jnk @ 11.06.2012. 18:10 ] @
To je tako nekad bilo, nije baš da odeš do prodavnice i neki cigan ti uđe u stan i ti ne možeš da ga isteraš(mada je 90ih tako bilo).

To su varijante kad potpišeš ugovor sa zakupcem pa on na osnovu toga tvrdi da sme tu da boravi pa ti moraš da ga isteruješ.
[ ventura @ 11.06.2012. 18:12 ] @
Citat:
Java Beograd: Pa ne može baš tako. Po toj logici, kad vlasnik stana ode, penzos će "na kvarnjaka" da uleti u stan, zameni brave i nastavi po starom. Zna se čija je nekretnina.

Kako se zna?

Jel nekome piše na čelu čija je nekretnina?

[ Braksi @ 11.06.2012. 19:02 ] @
Citat:
ventura: Kako se zna?

Jel nekome piše na čelu čija je nekretnina?

omg...
[ Holkan @ 12.06.2012. 01:17 ] @
moze lako da se dokaze ciji je stan pocev od licne karte pa preko papira/dokumenata.

no, ja sam jako miroljubiva osoba i ne tucem se nikad, al jadan onaj koji pokusa da meni na kvarnjaka uleti u stan.

razvalio bi vrata po svaku cenu a onda bih tom nekom razvalio zube.

a mislim da bi tako bilo i u 99,99% slucajeva u Srbiji.

slusaj ti to, da ti neko udje u stan i sad kao ti njega ne smes da izbacis iz ==> ~S*V*O*G~ <== stana. ma daj....
[ Java Beograd @ 12.06.2012. 07:28 ] @
Citat:
ventura: Kako se zna? Jel nekome piše na čelu čija je nekretnina?
Čekaj, jel 'oćeš da kažeš da ja mogu da načekam "iza ćoška", kad ti i tvoji ukućani (samo primer, no hard feelings) napustite kuću, prišunjam se, obijem bravu, uselim se i namestim svoju H bravu. I nikom ništa, dođe policija i tebi kaže da moraš da me tužiš, a u međuvremenu ja tu živim ?!
[ ventura @ 12.06.2012. 07:59 ] @
Citat:
Holkan: moze lako da se dokaze ciji je stan pocev od licne karte pa preko papira/dokumenata.

Nisam znao da u ličnoj karti piše ko je vlasnik nekretnine.

A drugo, ko će da kontroliše dokumenta i koja dokumenta?

Šta, policijska patrola će da uzme i lista vlasničke listove i ugovore o kupoprodaji da bi utvrdili čiji je stan? Ili misliš da mogu tek tako da izbace nekoga iz stana, na osnovu nečije želje i prijave?

Policija dođe, legitimiše obe strane, utvrdi da nema osnova za dalju akciju, eventualno napiše prekršajne prijaveukoliko je došlo do kršenja javnog reda i mira, a to za utvrđivanje čija je koja nekretnina, i ko će koga da izbaci, lepo će vas uputiti na sud, pa da ih zovete kada dobijete pravosnažnu presudu i nalog za prinudno iseljenje.

Citat:
Java Beograd: Čekaj, jel 'oćeš da kažeš da ja mogu da načekam "iza ćoška", kad ti i tvoji ukućani (samo primer, no hard feelings) napustite kuću, prišunjam se, obijem bravu, uselim se i namestim svoju H bravu. I nikom ništa, dođe policija i tebi kaže da moraš da me tužiš, a u međuvremenu ja tu živim ?!

Da, apsolutno.

Pokušao sam da pronađem temu na ES-u gde se neki tip baš javio sa tim problemom, ali ne uspevam da je nađem. Ako se dobro sećam, tip je adaptirao zajedničke prostorije zgrade i od njih napravio stan. Uredno ima saglasnost stanara, platio im je za to, uknjižio se kao vlasnik, i sve ok... Međutim u zgradi je postojao neki penzos koji to nije želeo da potpiše, i valjda se iznervirao jer je to moglo bez njegovog potpisa.. Uglavnom penzos mu je na kvarnjaka upao u stan i promenio brave dok je ovaj bio na poslu, i mesecima nije hteo da izađe, a ovaj je zvao policiju, i upravo je bilo to - policija legitimiše obe strane i kaže da se dalje obrate sudu za dokazivanje imovine.
[ Java Beograd @ 12.06.2012. 08:33 ] @
I ti bi onda svojim ukućanima rekao: "Ženo, deco, oče, majko, idemo sad mi u hotel dok sud ne utvrdi čija je ova kuća. Ne želim da kršim javni red i mir, neka insititucije rade svoj posao. Varatićemo se kad mrmot zavije čokoladu."

Ili, ti uhvatiš lopove na delu, pozoveš 92, dođe murija, legitimiše i kaže "mi ne znamo čija je ovo nekretnina."
[ jnk @ 12.06.2012. 08:47 ] @
Citat:
ventura: Kako se zna? Jel nekome piše na čelu čija je nekretnina?

Isto kao što zna čiji je neki automobil. Imaš saobraćajnu(vlasnički list), ako nemaš saobraćajnu imaš kupoprodajni ugovor. Ukoliko obe stranke imaju neki dokaz(jedna ima saobraćajnu, druga ugovor o zakupu koji nije istekao), onda može nastati problem i smaranje da se sudski izbace.
[ ventura @ 12.06.2012. 08:49 ] @
Citat:
Java Beograd: I ti bi onda svojim ukućanima rekao: "Ženo, deco, oče, majko, idemo sad mi u hotel dok sud ne utvrdi čija je ova kuća. Ne želim da kršim javni red i mir, neka insititucije rade svoj posao. Varatićemo se kad mrmot zavije čokoladu."

Ili, ti uhvatiš lopove na delu, pozoveš 92, dođe murija, legitimiše i kaže "mi ne znamo čija je ovo nekretnina."

Možda izgeda neverovatno, ali je tako.

Evo našao sam i jedan sajt koji je izmeđuostalog objasnio i taj deo:
Citat:
Bespravno useljenje u stan, poslovne, zajedničke ili druge prostorije kažnjivo je, u zavisnosti od situacije, novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Procedura izbacivanja uljeza iz stana počinje pred opštinskim organom nadležnim za stambene poslove, gde vlasnik stana, ili druga osoba koja “ima pravni interes” (recimo, zakupac), može podneti zahtev za iseljenje bespravno useljenog lica. Postupak koji se time pokreće je hitan, a rešenje mora biti doneto u roku do 30 dana. Eventualna žalba protiv rešenja neće odložiti iseljenje. Ako opština ipak zakasni, oštećena strana može da podnese žalbu ministarstvu nadležnom za stambene poslove, kao i republičkoj Upravnoj inspekciji.
Izvor: http://upravusi.rs/kuca/u-kuci/bespravno-useljenje/

A pazi sada ovo:
Citat:
Zahtev za iseljenje bespravno useljenih lica
Zahtev za iseljenje bespravno useljenih lica
Ovde možeš da preuzmeš primer zahteva za iseljenje bespravno useljenih lica. Vlasnik stana ili kuće ovim zahtevom traži od lokalne samouprave da se sva bespravno useljena lica po hitnoj proceduri isele iz stana. Zahtev se može podneti i protiv osoba koje bespravno žive u zajedničkim prostorijama.

Ovaj dokument služi isključivo kao primer i nije namenjen daljem korišćenju. Svi podaci u njemu su izmišljeni.

U kojim slučajevima možeš da podneseš zahtev?

Ukoliko se bilo ko nasilno uselio u tvoj stan ili kuću, ili odbija da se iseli iako je prestao pravni osnov po kojem je živeo u njemu (recimo zakup), ti kao vlasnik stana imaš na raspolaganju ovaj zahtev kako bi povratio „faktičku vlast“ nad svojom nepokretnošću.

Ukoliko je ipak nešto sporno, to jest, ako druga strana tvrdi da ima pravni osnov za korišćenje stana i poseduje neke dokaze za to, ovaj postupak biće prekinut, a ti ćeš morati da dokažeš pred sudom da to nije tako.

Kome podnosiš ovaj zahtev?

Zahtev podnosiš opštinskoj ili gradskoj upravi (u gradovima koji su podeljeni na gradske opštine, zahtev podnosiš gradskoj opštini) mesta u kome se nalazi stan ili kuća, i to organu nadležnom za stambene poslove (najčešće je reč o sekretarijatu ili odeljenju za stambene poslove). Radnici uprave onda izlaze na teren i rešavaju slučaj, a ako situacija postane zategnuta, mogu da zatraže pomoć policije.

Dakle ukoliko druga strana tvrdi da je to gde su se uselili njen stan i kaže da ima dokaze, to može biti neki ugovor, ne nužno potpisan od tvoje strane (stvarnog vlasnika stana), e onda se ide na sud, pa kom obojci kom opanci...

Izvor: http://upravusi.rs/?dokument=z...jenje-bespravno-useljenih-lica

[ ventura @ 12.06.2012. 08:56 ] @
Citat:
jnk: Isto kao što zna čiji je neki automobil. Imaš saobraćajnu(vlasnički list), ako nemaš saobraćajnu imaš kupoprodajni ugovor. Ukoliko obe stranke imaju neki dokaz(jedna ima saobraćajnu, druga ugovor o zakupu koji nije istekao), onda može nastati problem i smaranje da se sudski izbace.

Stan nije isto što i automobil.

Ti ne moraš da imaš saobraćajnu dozvolu (vlasnički list) sa sobom, jer policajac na osnovu tvojih podataka sa lične karte, u centralnoj bazi podataka može da proveri da li si ti vlasnik ili ne. Kod nekretnine takva centralna baza ne postoji, i nema načina da se lako proveri ko je vlasnik nekretnine (šta misliš kako oni prodaju jedan stan po 5 puta?).

Šta je problem da se ja uselim u tvoj stan dok si ti na godišnjem, i u međuvremenu napravim ugovor da sam ja taj stan kupio od Petra Petrovića. Ti se vratiš sa odmora, promenjene brave, zoveš policiju... Policija dođe, ti tvrdiš da si vlasnik, pokazuješ kupoprodajni ugovor, ja isto tako tvrdim da sam vlasnik, i pokazujem kupoprodajni ugovor da sam ga kupio ne od tebe neko od nekog tamo Petra Petrovića... Kako će policajac da odluči na licu mesta ko je u pravu? Pa to je pitanje za sud, sudiju i veštake, a taj proces traje.
[ Vasastajić @ 12.06.2012. 09:17 ] @
^
Pa to je Čosić onda debelo u pravu kada je rekao da je laganje najbolja vrlina srpskog naroda.
[ vilil1 @ 12.06.2012. 11:13 ] @
Citat:
ventura
Šta je problem da se ja uselim u tvoj stan dok si ti na godišnjem, i u međuvremenu napravim ugovor da sam ja taj stan kupio od Petra Petrovića. Ti se vratiš sa odmora, promenjene brave, zoveš policiju... Policija dođe, ti tvrdiš da si vlasnik, pokazuješ kupoprodajni ugovor, ja isto tako tvrdim da sam vlasnik, i pokazujem kupoprodajni ugovor da sam ga kupio ne od tebe neko od nekog tamo Petra Petrovića... Kako će policajac da odluči na licu mesta ko je u pravu? Pa to je pitanje za sud, sudiju i veštake, a taj proces traje.

Ti i ne moras da komuniciras sa policijom. Jednostavno ne zelis da otvoris vrata i niko ti nista ne moze.

Jedini nacin je onaj koji je @Virked opisao. Kada nema nikoga u stanu, tada se obije brava i izvrsi iseljenje bespravno useljenih.

Koga interesuje - Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa Glava V - Drzavina

Cesto se moze procitati da je ovako nesto moguce samo kod nas. Naravno da to nije tacno. Ne znam da li postoji zemlja u kojoj bi pojedincu bilo dozvoljeno da uzima pravdu u svoje ruke, ma koliko bio u pravu.

[ Bojan Basic @ 12.06.2012. 11:19 ] @
Citat:
ventura:
Pokušao sam da pronađem temu na ES-u gde se neki tip baš javio sa tim problemom, ali ne uspevam da je nađem.

http://www.elitemadzone.org/t3...rave-zakljucali-stan-sta-dalje
[ Braksi @ 12.06.2012. 11:28 ] @
polako samo. Ovde su se malo pomesale babe i zabe.

Policija, bar kad sam ja ziveo u Srbiji, nije bila sudija. Znaci ja sad iz Italije ne mogu da pozovem policiju i kazem ej u mom stanu u NS su se uselili ljudi idite izbacite ih. To znaci policija ne radi jer joj za to treba sudski nalog, kao i za pretres, privodjenje i dr. Policija doduse moze i hoce da po mojoj prijavi da ode i sacini zapisnik. Ko to zivi u mom stanu, ko su ti ljudi i sta oni kazu. I to je sve. Tu prijavu posle predam ja tuzilastvu ili oni sami ako procene.

Ali ono oko cega smo mi poceli da raspravljamo je dakle da li ti ako hoces da izbacis podstanare iz svog stana (imas dakle vlasnicki list) i oni onda pozovu policiju, policija moze tebe da spreci u tome. Well, to je sad vec pitanje kako ce ko reagovati. Prvo ono sto ja znam je da podstanari sigurno nece zvati policiju, pogotovu ako nemaju nikakav ugovor sa stanodavcem a takvih je 99% podstanara. Ako imaju bilo kakav papiric da zamasu onda ce zvati policiju.

U sustini, sve je to jedna papazjanija, a razlog je SLABA I POPUSTLJIVA DRZAVA. To je i kljucna razlika izmedju nas i Zapada i ma koliko se nase vlade zaklinjale u evropejstvo jako malo toga je uradjeno sustinski, a vise kozmeticki. Jer hoce da muva u Italijan i Nemac i Japanac, ali ne moze. Sistem mu ne da i gde god krene da zeza lupi u zid. Jednom, dvaput, triput, koliko kome treba ali se dovede u red.

Ovako, kod nas niko ne pravi ugovor sa podstanarima osim sa firmama (i to samo zato jer firma placa preko racuna), znaci porez nece da plati, a hoce da ga
zastiti drzava - paz' bogati ! Ali opet, sta i da pravi ugovor kad je drzava tako neefikasna da ce ga masuci papirom podstanar zezati i razvlaciti po sudovima. Pazi sad ti to.
[ jnk @ 12.06.2012. 11:32 ] @
Ništa onda angažuješ pajser brigadu, bar ovih 'security' agencija imaš na svakom koraku i svaka će ti dati ponudu za taj posao tako da možeš da biraš.
[ ventura @ 12.06.2012. 11:44 ] @
@Braksi:

Odkud znaš da podstanari neće da zovu policiju? Pazi, ako je neko toliko drzak i bezobrazan da neće da izađe tek tako iz tuđeg stana, zašto misliš da ne bi zvali policiju, i još ti napakovali neku prekršajnu prijavu zbog nasrtaja i uznemiravanja?

A to da je Srbija jedina na svetu sa takvim zakonima, da se na 'zapadu' zna red i da nema muljanja, to nije tačno... Znam konkretno da u Austriji ne možeš da izbaciš nikoga iz stana od Oktobra do Aprila, čak ni sa sudskim rešenjem.. U Srbiji ja mislim da isto postoji nešto slično, a čak sam i negde viđao da imaš neku foru da roditelje sa malom decom do X godina ne možeš da izbaciš iz stana, ali moguće je da je to rekla-kazala...
[ ventura @ 12.06.2012. 11:46 ] @

Jbt ti si enciklopedija :)

Da znaš da si mi pao na pamet kada sam tražio temu :)

Citat:
jnk: Ništa onda angažuješ pajser brigadu, bar ovih 'security' agencija imaš na svakom koraku i svaka će ti dati ponudu za taj posao tako da možeš da biraš.

Nije to ni njima tako jednostavno... Bez par hiljada evra niko od njih neće da rizikuje potencijalno ozbiljnu zajebanciju sa policijom i tužilaštvom, pa čak i da rizikuje neku uslovnu/zatvorsku kaznu i troškove suđenja...
[ Count Zero @ 12.06.2012. 12:26 ] @
S obzirom da pored našeg sudstva zasigurno ostaješ par godina kao podstanar, dok eventualno ne povratiš stan, isplati se.

Ili je možda bolje da "pajser brigadu" angažuješ da ti pomogne oko useljenja u neki drugi stan, dok je neko drugi na poslu/pijaci, pa polako.

Loodilo

i još jedan razlog za neostavljanje podataka o tome da si na letovanju i sl. na društvenim mrežama.
[ Braksi @ 12.06.2012. 12:30 ] @
Citat:
ventura: @Braksi:

Odkud znaš da podstanari neće da zovu policiju? Pazi, ako je neko toliko drzak i bezobrazan da neće da izađe tek tako iz tuđeg stana, zašto misliš da ne bi zvali policiju, i još ti napakovali neku prekršajnu prijavu zbog nasrtaja i uznemiravanja?

ne znam stvarno sta da ti kazem. Ako vlada bezporedak (a neefikasno sudstvo i besmisleni zakoni su to), onda svako uzima zakon u svoje ruke i tada vazi zakon jacega. Da li ce sad podstanar biti bezobrazniji ili stanodavac bezobzirniji i ko ce pre popustiti i kako ce reagovati policajac koji ni sam cesto ne zna prava i duznosti - to stvarno ne znam.

sto se tice ovih podstanarskih prava na zapadu to je tacno, ali opet masis poentu. Vazno je da pravila postoje i da se sprovode. E sad sto je pravilo takvo kakvo je ono nekad favorizuje jednu, a nekad drugu stranu. Pa tako posto stanodavac zna sve to on gleda tvoj CV, gde radis, hoces li moci da placas, trazi preporuku od bivseg gazde, gleda da li imas decu. Sve to da bi se maksimalno zastitio od mogucih neprijatnosti.

Uglavnom sistem treba da je takav da maksimaln i sto vise ljudi odvrati od nelaglnih i nepostenih poslova. A uvek ce biti kriminala.
[ Shadowed @ 12.06.2012. 13:57 ] @
Citat:
Count Zero: i još jedan razlog za neostavljanje podataka o tome da si na letovanju i sl. na društvenim mrežama.

Ili jednostavno ne ostavis povezane podatke :) Recimo, ja i da kazem da sutra idem na letovanje, postoji ukupno jedna osoba koja zna gde Shadowed zivi (osim mene). :)
[ Sceka @ 12.06.2012. 15:24 ] @
^
Jesi li siguran u to?! :)

Pozdrav!
[ Shadowed @ 12.06.2012. 15:30 ] @
Jesam.
[ Sceka @ 12.06.2012. 16:09 ] @
^ Ne uljuljkuj se... :)

Pozdrav!
[ Andrej013 @ 12.06.2012. 16:26 ] @
Citat:
Braksi
sto se tice ovih podstanarskih prava na zapadu to je tacno, ali opet masis poentu. Vazno je da pravila postoje i da se sprovode. E sad sto je pravilo takvo kakvo je ono nekad favorizuje jednu, a nekad drugu stranu. Pa tako posto stanodavac zna sve to on gleda tvoj CV, gde radis, hoces li moci da placas, trazi preporuku od bivseg gazde, gleda da li imas decu. Sve to da bi se maksimalno zastitio od mogucih neprijatnosti.

samo da se ukljucim u diskusiju sa svojim primerom. cini mi se da ipak ti masis poentu.

nije ovde problem da pravila ne postoje i da se ne sprovode, vec da su pravila losa a sprovode se. pravio je da ne mozes nikog da izbacis iz stana ali da ce ti sud ekspresno, po skracenom postupku, u roku od mesec dana resiti situaciju(kako bar pise u onom zakonu). e sada, ja ti kazem da je to i dalje bolje od onoga sto se desava u npr Francuskoj.
Sestra je prosle godine iznajmljivala stan u Parizu i morala je da prodje kroz neverovatne stvari, bas zato sto je ovo o cemu pricamo tamo hronicni problem, rasireniji nego kod nas. tamo zakon stiti podstanare vise nego ovde i postoji neka klauzula da ne mozes nikoga da iselis iz stana mesecima, cak i ako se ispostavi da ti ne placa stanarinu. zbog toga je moja sestra morala da stavi pare u banku za celu godinu iznajmljivanja tako da su joj pare zakljucane a da je moguce samo jednom mesecno prebacivanje sume novca jednake stanarini na racun stanodavca. pored toga, morala da ima francuskog garanta, ali to je mozda cak i standardno.

mozda ima nekih netacnosti oko detalja, ali poenta je da kod nas to cak ni nije toliko rasireno koliko je u, npr Francuskoj i da su tamo te vrste lopova, iz nekih meni nepoznatih razloga, jos zasticeniji nego ovde. a i mi i oni imamo zakone koji tu oblast regulisu.
[ cyofee @ 12.06.2012. 16:54 ] @
Citat:
Andrej013: samo da se ukljucim u diskusiju sa svojim primerom. cini mi se da ipak ti masis poentu.

nije ovde problem da pravila ne postoje i da se ne sprovode, vec da su pravila losa a sprovode se. pravio je da ne mozes nikog da izbacis iz stana ali da ce ti sud ekspresno, po skracenom postupku, u roku od mesec dana resiti situaciju(kako bar pise u onom zakonu). e sada, ja ti kazem da je to i dalje bolje od onoga sto se desava u npr Francuskoj.
Sestra je prosle godine iznajmljivala stan u Parizu i morala je da prodje kroz neverovatne stvari, bas zato sto je ovo o cemu pricamo tamo hronicni problem, rasireniji nego kod nas. tamo zakon stiti podstanare vise nego ovde i postoji neka klauzula da ne mozes nikoga da iselis iz stana mesecima, cak i ako se ispostavi da ti ne placa stanarinu. zbog toga je moja sestra morala da stavi pare u banku za celu godinu iznajmljivanja tako da su joj pare zakljucane a da je moguce samo jednom mesecno prebacivanje sume novca jednake stanarini na racun stanodavca. pored toga, morala da ima francuskog garanta, ali to je mozda cak i standardno.

mozda ima nekih netacnosti oko detalja, ali poenta je da kod nas to cak ni nije toliko rasireno koliko je u, npr Francuskoj i da su tamo te vrste lopova, iz nekih meni nepoznatih razloga, jos zasticeniji nego ovde. a i mi i oni imamo zakone koji tu oblast regulisu.
Za Francusku mogu da potvrdim. Ja sam morao kiriju da platim za čitavu godinu unapred jer je alternativa bila nalaženje francuskog žiranta i gomila birokratije. Tamo je takođe zabranjeno izbacivanje iz stana za vreme "zimskog" perioda. Koliko brzo tamo sudovi sređuju rešenja za iseljavanje, ne znam.
[ Braksi @ 12.06.2012. 18:47 ] @
Citat:

nisu pravila losa vec je i ovde na delu stara i oprobana narodna mudrost "sut s rogatim ne moze" i tako su podstanarski sindikati bas kao i radnicki nastavili da sprovede borbu za svoja prava sekuci granu na kojoj sede. Stiteci prava podstanara zapravo su otezali sklapanje podstanarskih ugovora na svoju stetu. Francuska drzava nije kriva sto je takav ishod klasne borbe, bas naprotiv, ona kao PRAVA i pravna drzava samo EFIKASNO sprovodi zakon i stiti poredak koji je dogovoren.

I zapamtite: drzava i njeni organi uvek i samo treba da su sto agilniji u sprovodjenju zakona jer se samo tako i vidi jesu li zakoni dobri ili ne.
[ Holkan @ 17.06.2012. 20:08 ] @
E, izašla mi komšinica do prodavnice. Idem da se uvalim u gajbu par meseci.
Ima klimu, adsl, kablovsku...
[ Boris Tadić @ 18.06.2012. 16:43 ] @
Zar ne bi trebalo da najjednostavnije rešenje bude stavljanje "skupih" vrata PRE izdavanja stana, pa tzv. glavni ključ zadržati kod sebe, a neki od tzv. pomoćnih dati podstanaru, upravo zbog (ne)poverenja ?

Naravno, opet PRE izdavanja stana imati iole ljudski odnos sa bilo kim iz zgrade, da u slučaju naprasne podstanareve želje za promenom kompletnih vrata sa ramom i ojačanjima, usled buke, neko od komšija okrene vaš broj telefona, pa na lice mesta dođete momentalno i svojeručno objasnite šta je čije.

Te fimske priče o advokatima, "od ranije poznatim" lokalnim uterivačima, inspektorima itd. su prosto za uzrast do 7 godina.

Od izigravanja poštenog i naivnog Perice, koji uredno plaća porez i zna celu himnu napamet, ovde može samo zdravlje da se izgubi. A onda je džabe bilo koja kirija, život uz tablete nikada nije bio.

Budite malo i kreativni :) Koja je verovatnoća da lokalni nepismeni mesar zna kakva je tačno kobasica/pečenica/slanina od danskog pauna ili švedskog sokola. I kako će to da proveri ? :)

Ili meso za pasulj i supu, da zamiriše, a svi bi da kupe u pola cene :) Rasproda se za 20 minuta na pančevačkom buvljaku, taman pokrije Infostan.

[Ovu poruku je menjao Boris Tadić dana 18.06.2012. u 18:14 GMT+1]