|
[ layman11 @ 04.06.2012. 07:40 ] @
| Pozdrav!
Često obilazim ES zbog raznih tutorijala, informacija itd.
Nebitno...
Ne znam da li sam pogodio podforum, ali:
Zanima me, koliko može da traje pašteta u frižideru nakon otvaranja?
Pašteta, ona Carnex u konzervi. Ja cenim da može da traje bar dan, dva, a moja keva je baci odma' čim je ja ne pojedem.
Znam da ovo sve zvuči glupo i smešno, ali stvarno mi treba odgovor.
I sad sam otvorio narezak, tako da koliko može i on da traje otvoren u frižideru?
layman11 |
[ gilopile @ 04.06.2012. 08:01 ] @
Eh, kakva si to ljudeskara ako ne mozes da smlatis konzervu pastete od jedanput?:)
U biti, ne bi trebalo da se igramo sa zdravljem i bolje je baciti posle dan, dva, nego li zaraditi neku opasnu bakteriju. Ajd te konzervirane i nekako, ali one u casicama ili, ne daj Boze u crevu, ne bi trebalo da stoje otvrene ni dan u frizu. Dva-tri dana je ok za konzervu Carnex-a, ako friz dobro hladi
[ layman11 @ 04.06.2012. 08:13 ] @
Ne mogu da pojedem ujutru celu, nisam navik'o rano da jedem mnogo, pa zato ostavim za sutra, ili kasnije tog dana. I posle je tražim, kad ona u kanti. :)
Znači, trebalo bi da može bar dva dana.
Ako ima još neko neka iskustva nek zbori.
Inače, zahvaljujem.
[ mmix @ 04.06.2012. 08:37 ] @
Konzervirane mesne preradjevine su pune nitrita i mogu da izdrze 3 do 5 dana u frizideru, mogu i duze narocito ako su pravljene za vojsku . Mogu cak i u originalnoj ambalazi jer ne oksidiraju pakovanje ali ja ipak to ne praktikujem, ta navika se prenosila generacijama jer su nekadasnje konzerve pravljene sa olovnim varom koji je po otvaranju konzerve oksidirao i "cureo" u hranu i vodio do trovanja olovom. Olovo se vise ne koristi za konzerve i narocito te male konzerve se prave od plastificiranog lima tako da nema vece opasnosti. Al navika je navika i pitanje je koliko verujes proizvodjacima . Problem je i dehidracija hrane ako stoji u otvorenom pakovanju.
Ako vec nemas malu plasticnu kutiju sa poklopcem najjeftinija varijanta je sa soljicom od kafe, stavis ostatak u soljicu, poklopis tanjiricem od soljice i izvrnes naopako (kao kad zene citaju iz soljice ). Ima stabilnu osnovu da se ne ivrne u frizideru a imas privremeno zatvoreno pakovanje
[ Count Zero @ 04.06.2012. 08:55 ] @
Imaš npr. one paštete u crevu. One budu povelike i obično ih i ne pojedeš odmah, već traju par dana.
mmixov savet "šoljice za gatanje" je ok, tako će teže da se isuši.
Ovo za olovo nisam znao, tj. znam da kao ne treba da stoji u konzervi, ali nisam bio siguran zašto.
[ layman11 @ 04.06.2012. 08:56 ] @
Aha, super.
Hvala puno!
[ superbaka @ 04.06.2012. 19:26 ] @
pa steta da se baci...
[ Odin D. @ 04.06.2012. 19:39 ] @
Postavljac pitanja se bespotrebno brine.
Papci, hrskavice, kozure, creva (koja su i u "zivom" stanju izlozena velikoj kolicini bakterija iz fekalija)... mogu mnogo duze da opstanu pod dejstvom bakterija nego obicno meso.
Ja sam ostavljao otvorene pastete i po nekoliko dana u frizideru bez ikakvih posljedica, a ako ih prekrijes npr. onom sticky-folijom (ona sto se lijepi sama za sebe), mogu da stoje ihaha, i zaboravis kad si stavio, limenka zaradja u medjuvremenu, sjetis se te pastete tek kad otapas frizider, a ona ko da si je sad otvorio...
[ Miroslav Jeftić @ 04.06.2012. 19:53 ] @
Citat: Odin D.: Postavljac pitanja se bespotrebno brine.
Papci, hrskavice, kozure, creva (koja su i u "zivom" stanju izlozena velikoj kolicini bakterija iz fekalija)... mogu mnogo duze da opstanu pod dejstvom bakterija nego obicno meso.
Ja sam ostavljao otvorene pastete i po nekoliko dana u frizideru bez ikakvih posljedica, a ako ih prekrijes npr. onom sticky-folijom (ona sto se lijepi sama za sebe), mogu da stoje ihaha, i zaboravis kad si stavio, limenka zaradja u medjuvremenu, sjetis se te pastete tek kad otapas frizider, a ona ko da si je sad otvorio...
Pa da, nema bojazni da je neki komadić pravog mesa završio u pašteti
[ gilopile @ 04.06.2012. 20:06 ] @
Bas se setih coka pastete u tubi... Da li se jos proizvodi? Bas je bila extra! Evo, nadjoh sliku i pise `Ne iziskuje drzanje u frizideru`, verovatno moze bas dugo da traje zbog `tuba` pakovanja.
Njam, njam:
EDIT: Nazalost, sto smo coknuli, coknuli smo:
http://www.blic.rs/Vesti/Vojvo...Coka-bez-pasteta-i-bez-radnika
[ mmix @ 04.06.2012. 20:15 ] @
@Miroslav, Zavisi koja pasteta.
[ bakara @ 04.06.2012. 20:19 ] @
Citat: mmix: @Miroslav, Zavisi koja pasteta.
Bas tako, ovde se pasteta obicno vezuje za neki najjeftiniji obrok, a postoje vrlo dobre i skupe pastete.
[ layman11 @ 04.06.2012. 20:29 ] @
Citat: Odin D.: Postavljac pitanja se bespotrebno brine.
Papci, hrskavice, kozure, creva (koja su i u "zivom" stanju izlozena velikoj kolicini bakterija iz fekalija)... mogu mnogo duze da opstanu pod dejstvom bakterija nego obicno meso.
Ja sam ostavljao otvorene pastete i po nekoliko dana u frizideru bez ikakvih posljedica, a ako ih prekrijes npr. onom sticky-folijom (ona sto se lijepi sama za sebe), mogu da stoje ihaha, i zaboravis kad si stavio, limenka zaradja u medjuvremenu, sjetis se te pastete tek kad otapas frizider, a ona ko da si je sad otvorio...
Zahvaljujem!
[ Odin D. @ 04.06.2012. 20:36 ] @
Ljudi moji, jednom je jedan kolega sa posla (Svabo) donio neke rucno-pravljene djakonije od svinjskog mesa da nas pocasti.
To kao njegovi na selu prave kod kuce.
Tad sam, izmedju ostalog, shvatio zasto Svabe nazivaju kobasicarima, ali o tome drugom prilikom.
Elem, u tim djakonijama je bila i poneka pasteta u vecim konzervama (oko 1kg) koju oni sami zatvaraju u te konzerve.
To ti dodje da uzmes kasiku i onako samu jedes bez 'leba, konzervu za konzervom.
Sem toga, drugom prilikom je donio i neki namaz od svjezeg mljevenog mesa, naravno sa odredjenim zacinima, pa sam se i ja nakrkao kome da je neko prije toga rekao da cu jesti bilo sta mesnato nekuvano, nepeceno, godinama nesuseno... dobro bi me nasmijao. Ali eto, demantovalo me samo tako.
Kolega je otisao, a meni ostala samo zal sto ga ne upitah za recepte za tu pastetu i taj namaz, pa reko' ajd' da pitam ovdje - ako neko zna o cemu se radi i kako se to priprema?
[ Vasastajić @ 04.06.2012. 20:40 ] @
Ajde,prihvatam da o ukusima ne treba raspravljati, ali nema tog mitraljeza na svetu koji bi me nater'o da u usta stavim bućkuriš od stvari koje Odin pomenu,pored ovakve DIVOTE:
normalno sa
SVE TO OBAVEZNO OD MANGULICE!
pa zaliveno
A može posle i neka banda tamburaška...
I sad vi meni pričate o tutkalu?!?
Edit
oprosti Odine, mislio sam na tvoj prethodni post,dok mi je ovaj poslednji BAŠ privuk'o pažnju.
Ajd, videću mogu li preko tetke da se raspitam o recepturi za tu paštetu.
[Ovu poruku je menjao Vasastajić dana 04.06.2012. u 21:52 GMT+1]
[ vladd @ 05.06.2012. 14:52 ] @
Kod nas je vazeci propis da pastete i virsle ne moraju da imaju vise od 20% mesa. A posto NE zelimo u EU, nekima se ne bi isplatilo:), tamo je propisan minimum 50% mesa, i 30% ostale bizuterije i 20% vode, pa im je i cena vec a i ukus drugaciji:)
Poz
[ anon70939 @ 05.06.2012. 15:46 ] @
znam da su nam pastete nikakve, ali ja ih volim :)
i lepsa mi je nasa pasteta nego neka koju sam kupovao u CH prodavnicama...
i virsle volim, ne sve, ali one Dobro iz DISa su mi najbolje :)
Naravno, mnogo vise volim ovo sa fotografija @Vasastajić
[ fanfon @ 06.06.2012. 06:28 ] @
Otkad sam probao Argetinu Tunu ne jedem Carnex-ove vise. Jeste da je skuplja, ali vredi.
[ Braksi @ 06.06.2012. 07:44 ] @
Citat: Postavljac pitanja se bespotrebno brine.
Papci, hrskavice, kozure, creva (koja su i u "zivom" stanju izlozena velikoj kolicini bakterija iz fekalija)... mogu mnogo duze da opstanu pod dejstvom bakterija nego obicno meso.
naravno da ovo nije tacno. Pasteta se pravi od odabranog mesa i ona je zapravo delikates. Nekad bila, danas je pristupacnija jer je napredovao tehnoloski proces. Pored toga tehnoloski proces, termicka obrada na preko 113 celzijusa ne dozvoljava prezivljavanje nikakve baterije, zato kad nesto kuvate a niste sigurni kuvajte malo duze i sterilisacete sve.
Sto se tice domace radinosti, neka hvala. Vise volim proveren proizvod na naucnoj osnovi nego po receptu debelog Hansa ili deda Miloja.
[ bakara @ 06.06.2012. 08:12 ] @
Citat: fanfon: Otkad sam probao Argetinu Tunu ne jedem Carnex-ove vise. Jeste da je skuplja, ali vredi.
Probaj od lososa, jos je bolja
[ Vasastajić @ 06.06.2012. 09:13 ] @
Citat: Braksi: naravno da ovo nije tacno. Pasteta se pravi od odabranog mesa i ona je zapravo delikates.
He,he...kaži da se za1ebavaš leba ti.
A ovo ti je baza proizvoda na nučnoj osnovi.
[ anon142305 @ 06.06.2012. 09:52 ] @
Citat: bakara: Probaj od lososa, jos je bolja :)
Uf, jeste! Malo je skuplja, ali vredi - ja od kako sam je probao,
nikad nisam kupio ni jednu drugu!
[ fanfon @ 06.06.2012. 10:08 ] @
Probao sam i losos, ali ne svidja mi se koliko tuna. Ova mi nekako vise lezi
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|